Fractieleiders bij Dijsselbloem

Redactie

De fractieleiders van de 'constructieve' oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP en de coalitiepartijen VVD en PvdA zijn rond 16.30 uur aangekomen op het ministerie van Financiën. Daar praten zij met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over de begroting voor volgend jaar. Bij het overleg zijn ook premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) aanwezig.

Partijleider Diederik Samsom (PvdA) zei bij aanvang 'geen haast' te hebben. Er is een paar weken de tijd voor het overleg. "We hebben geen haast, maar we hoeven ook niet te treuzelen."

Dijsselbloem zei eerder op de dag al dat er geen harde deadline aan het overleg is verbonden. Brussel wil weliswaar begin mei weten hoe de begroting eruit ziet, maar Dijsselbloem kan volstaan met een brief op hoofdlijnen omdat het tekort dit jaar binnen de norm valt.

Samsom zei verder dat hij de oppositiepartijen aan boord wil houden. Halbe Zijlstra (VVD) zei dit weekeinde dat het kabinet desnoods ook zonder de steun van D66, ChristenUnie en SGP verder kan regeren, omdat niet opnieuw hoeft te worden bezuinigd. "Het lijkt me verstandig om met elkaar verder te gaan", zei Samsom. Hij wees op de vorige akkoorden met deze partijen, die voor rust hebben gezorgd.

Zijlstra zei dinsdagmiddag ook het verstandig te vinden het brede draagvlak dat het kabinet op dit moment heeft verder voort te zetten. "Ik sluit graag een akkoord met de oppositiepartijen. Maar bij een akkoord hoort dat naar de belangen van alle vijf de betrokken partijen wordt gekeken. En daar hoort overvragen niet bij", zei hij. "Ik vind dat we moeten streven naar een goed akkoord, waar geen verdere nivellering in kan zitten."

Kees van der Staaij (SGP) verwacht dat het gesprek vooral over 'wensen en grenzen' zal gaan. "We gaan het speelveld verkennen." Arie Slob (ChristenUnie) toonde zich optimistisch en denkt dat de partijen er wel uit zullen komen.

De onderhandelingen gingen maandag van start met de financiële experts van de vijf partijen. Dijsselbloem zei toen dat hij op zoek gaat naar extra meevallers en besparingen om de wensen van de oppositie zoveel mogelijk in te kunnen willigen. Die pleiten voor extra lastenverlichtingen en investeringen in Defensie en veiligheid.