Iran blijft dwarsliggen bij nucleair overleg

Iran en zes wereldmogendheden blijven het op fundamentele punten oneens over het Iraanse nucleaire programma. Beide zijden hopen nader tot elkaar te komen bij nieuwe onderhandelingen, die dinsdag werden hervat.

Het grootste discussiepunt blijft de toegestane omvang van uraniumverrijking. Iran stelt dat het land over robuuste verrijkingscapaciteiten moet beschikken om nucleaire energie op te wekken. De internationale gemeenschap wil deze mogelijkheden juist stevig beperken om te voorkomen dat Teheran hoogverrijkt uranium kan produceren voor een atoomwapen.

De besprekingen worden gevoerd tussen Iran enerzijds en de permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk) en Duitsland anderzijds. Het Westen verdenkt Iran ervan in het geheim aan een kernwapen te werken, terwijl Teheran zegt alleen vreedzame doeleinden met zijn nucleaire programma na te streven. Iran hoopt met een akkoord op het opheffen van internationale sancties tegen het land. Bij een eerste onderhandelingsronde werden al enkele strafmaatregelen tegen Iran verlicht.