Opnieuw forse verliezen Wall Street

De Amerikaanse beurzen zijn maandag in navolging van vrijdag opnieuw fors lager gesloten. De Dow Jones sloot een procent lager op 16.245,87 punten en de breder samengestelde S&P 500 verloor 1,1 procent en eindigde op 1.845,04 punten. De Nasdaq vlagde 1,2 procent lager af op 4.079,75 punten.

Wall Street koerste na een hogere opening, waarbij de Dow Jones en de S&P 500 zelfs de all time high aanscherpten, fors lager. De markten reageerden daarmee in eerste instantie positief op het banenrapport, 's werelds belangrijkste macrocijfer.

In maart kwamen er in Amerika 192.000 banen bij en bleef de werkloosheid onveranderd op 6,7 procent. Daarmee waren de cijfers iets minder dan verwacht, ook al liep de participatiegraad op naar 63,2 procent. De groeicijfers voor januari en februari werden daarbij scherp opwaarts bijgesteld.

Technologieaandelen stonden maandag evenals de afgelopen week opnieuw onder druk. Sinds de jaartop op 6 maart gaf de index al ruim zes procent prijs. Nadat technologiefondsen in 2013 consequent beter presteerden dan de bredere markt is de Nasdaq daarmee nu een underperformer.

Onder meer indexzwaargewicht Apple ging met een verlies van 1,6 procent onderuit, terwijl ook onder meer Google en Yahoo! opnieuw met verlies sloten. De technologiefondsen met een rijkere geschiedenis sloten tegendraads en zonder directe aanwijzing verrassend hoger. Cisco Systems won 0,6 procent, terwijl Intel en IBM liefst 1,2 en 1,4 procent hoger sloten.

Bluechip Pfizer sloot op een verlies van drie procent. Een testfase van de farmaceut voor een medicijn tegen borstkanker verdubbelde de tijd dat patiënten onder dezelfde omstandigheden en zonder een verslechterd ziektebeeld bleven leven, maar de resultaten bleken statistisch gezien nog niet significant.

De komende dagen kunnen beleggers zich richten op de start van het cijferseizoen, dat Alcoa dinsdag nabeurs aftrapt. Later in de week volgen diverse banken die inzicht geven in de prestaties over de eerste drie maanden van 2014. Verder staan de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve op de agenda.

Het Amerikaanse consumentenkrediet is in februari met 6,4 procent op jaarbasis gestegen. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Federal Reserve. In totaal stond er eind februari voor 3,1 biljoen dollar uit. In januari steeg het krediet nog met 5,3 procent.