Luiten over Masters: "Nu al magisch"

Golfer Joost Luiten mag donderdag zijn debuut gaan maken op de Masters, waarschijnlijk de meest prestigieuze van alle majors. In het Amerikaanse Augusta mag hij zich gaan mengen in de strijd om het felbegeerde groene jasje, wat aan de winnaar gegeven wordt.

'Natuurlijk ben ik naast speler ook een groot golfliefhebber en dus ken ik alle verhalen rondom de Masters. Het gaat niet alleen om het feit dat het een major is, de hele sfeer en geschiedenis om het toernooi is fantastisch. Ik heb er heel veel zin in om mijn ballen te slaan voor tienduizenden toeschouwers', aldus de Bleiswijker. 

Luiten heeft in 2014 al drie toernooien gespeeld in de States. Hoogtepunt was het World Golf Championship in Miami, waar hij knap dertiende werd en gerenommerde namen als Tiger Woods en Phil Mickelson voor wist te blijven.

Zijn sterke prestaties in 2013, waaronder winst op de KLM Open, zorgden ervoor dat hij op de sterke Amerikaanse PGA Tour uit mocht komen. 'De beleving in de Verenigde Staten is het grootste verschil met Europa. Als je hier aan het inslaan bent lopen er al duizenden mensen mee en er zijn televisiezenders die de hele dag over niks anders dan golf praten. Dat kennen we in Europa niet', aldus de enthousiaste Luiten.

Een definitieve overstap naar de Amerikaanse tour is hij echter nog niet van plan: 'Ik blijf me nog even richten op de European Tour, vooral omdat ik daar de meeste kansen heb om hoog te eindigen.Luiten hoopt zich via de Europese tour als eerste Nederlander te plaatsen voor het Europese Ryder Cup-team. Voorlopig lijkt hij daarvoor een van de outsiders, dus goede resultaten zijn zeer welkom. 

Luiten won in 2013 het KLM Open, zijn derde zege op de European Tour (PRO SHOTS/Action Images)
Luiten won in 2013 het KLM Open, zijn derde zege op de European Tour (PRO SHOTS/Action Images)

Het eerste doel is echter goed presteren op de Masters. Dat Tiger Woods niet meedoet is voor Luiten helemaal niet erg: "Elke topper die afvalt betekent voor mij weer een extra kans om hoog te eindigen, dus ik vind het niet erg dat Woods niet meedoet'. Luiten heeft al twee oefenrondes kunnen spelen en kon zo alvast wennen aan de baan. 

Voor Luiten wordt het zijn vijfde major. Hij deed al twee keer mee aan zowel The Open Championship als de PGA Championship. Daarop werd hij in 2012 knap 21e.

Hij is pas de vierde Nederlander die meedoet aan de Masters. Gerard de Wit (1962, 1963 en 1964), Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) gingen hem voor, maar haalden allen niet de cut. De bookmakers geven Luiten een relatief grote kans om de cut te wel te halen, maar het winnen van de Masters zou een sensatie zijn. Voor elke euro inzet wordt er bij winst van de 28-jarige Nederlander bijna 400 euro uitgekeerd.