'Busduiktoerist dood door wiet'

De toerist die vorige week in Amsterdam onder een touringcar terechtkwam is geen paddo- maar een wietdode. Dat zegt drugsonderzoeker Ton Nabben in Het Parool. Volgens hem wordt cannabisproblematiek onterecht genegeerd door een focus op tripmiddelen.

De Italiaanse jongeman zou in een cannabispsychose tussen de wielen van de bus zijn gedoken, alsdus de aan de Universiteit van Amsterdam verbonden Nabben. Mogelijk was er tevens alcohol in het spel. Volgens de drugsonderzoeker zijn incidenten met triptruffels en paddo's overbelicht terwijl die maar een klein aandeel hebben. Uit cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat het in 44 procent van de drugsgerelateerde incidenten in de hoofdstad enkel en alleen om cannabis gaat. Ook betreft het overwegend toeristen.

Volgens Jellinek-hulpverlener Chareen Soekardjo gaat het dan ook nog eens vaak om stronken (stonede en dronken) toeristen. "Een slechte combinatie die voor veel gezondheidsproblemen zorgt." "Niet voor niets mogen coffeeshops geen alcohol schenken", voegt Nabben eraan toe.

Een van de problemen zou de gebrekkige drugsvoorlichting in het buitenland zijn. "Vaak willen toeristen in de korte tijd van hun bezoek van alles proberen wat in hun eigen land verboden is", stelt Nabben. Dat zou het risico op overdosering vergroten. Daar komt nog bij dat het thc-gehalte in Nederwiet vrij fors is. Vooral voorgedraaide joints en spacecake zijn vaak te krachtig voor toeristen. "Dan vallen ze letterlijk van hun kruk, worden ze misselijk of trekken ze wit weg."