FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 1 februari 2014

Zaanse Schans wordt een beetje te druk

De Zaanse Schans heeft vorig jaar 1,5 miljoen bezoekers getrokken. Dat waren er flink meer dan de 1,2 miljoen in 2011. Die groeiende drukte heeft wel gevolgen voor de mensen die daadwerkelijk wonen in de openluchtattractie in Zaandijk. Het bestuur van de Stichting Zaanse Schans gaat kijken of daar iets aan is te doen, staat op de website.

De Zaanse Schans is een buurtje met oude Zaanse huisjes, musea en molens. Toeristen komen vanuit de hele wereld, maar vooral uit China (18 procent). Ook Nederlanders zelf weten de attractie te vinden (14 procent).

Om de bewoners enigszins te ontzien, wordt gedacht aan het beter spreiden van de stroom toeristen. Dit voorjaar komt er een plan.

Zaanse Schans wordt een beetje te druk
Zaanse Schans wordt een beetje te druk (Foto: ANP)

NAVO: Afghaanse militairen moeten beter opgeleid

De Afghaanse veiligheidstroepen moeten beter opgeleid worden en het is daarom cruciaal dat er een akkoord wordt getekend waarmee het mogelijk wordt om tegen het eind van dit jaar, als de gevechtsmissie eindigt, een internationale troepenmacht in Afghanistan te houden. Dat hebben de militaire bevelhebber van de NAVO, Philip Breedlove, en secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zaterdag gezegd.

De Afghaanse president Hamid Karzai weigert tot dusverre de veiligheidsovereenkomst te tekenen. Hij ziet dit als een taak voor zijn opvolger, die in april wordt gekozen. Als het akkoord uiteindelijk helemaal niet wordt getekend, dan vertrekken alle buitenlandse militairen.

Dat is volgens Breedlove en Fogh Rasmussen geen goed idee, omdat de Afghaanse veiligheidstroepen meer training nodig hebben. Ze waarschuwen bovendien dat zonder de aanwezigheid van buitenlandse troepen de buitenlandse financiële hulp op de tocht komt te staan. Daardoor kan het voor Afghanistan erg moeilijk worden om de salarissen van de troepen te betalen.

Beatrix bedankt voor inzet als koningin

In Ahoy Rotterdam is prinses Beatrix bedankt voor haar inzet tijdens haar periode als koningin. De voormalige vorstin kreeg een cultureel programma voorgeschoteld met dans en muziek. Ook brachten verschillende bekende Nederlanders een persoonlijke groet aan de prinses.

Het anderhalf uur durende programma Beatrix met Hart en Ziel werd gepresenteerd door Chantal Janzen. Onder leiding van Bart Schneemann, hoboïst en artistiek leider van het Nederlands Blazers Ensemble, brachten 'gewone' Nederlanders een muzikale ode aan prinses Beatrix. Het programma werd ondersteund door optredens van Corpus Acrobatics en het Nederlands Dans Theater. De prinses genoot zichtbaar van de optredens.

Erica Terpstra, Jeroen Henneman, Anita Witzier en Humberto Tan spraken de voormalige koningin rechtstreeks toe. Zo noemde Terpstra Beatrix 'een kanjer' en roemden Witzier en Tan de prinses voor haar tomeloze inzet en kennis bij al haar werkzaamheden in de afgelopen jaren.

Beatrix werd tijdens het feest vergezeld door een groot deel van de koninklijke familie. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aanwezig, net als prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Mabel en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De rest van het publiek bestond uit ruim vierduizend genodigden uit heel Nederland.

Het feest zou eigenlijk op 14 september plaatsvinden, maar werd uitgesteld na de dood van prins Friso een maand eerder. Omdat de dankbetuiging nu in de winter is, is een deel van het oorspronkelijke programma geschrapt. Op en rondom de Maas, in de buurt van de Erasmusbrug, zou een 'waterspektakel' plaatsvinden.

Prinses Beatrix, die vrijdag haar 76e verjaardag vierde, maakte een jaar geleden haar abdicatie bekend. Ze vond het na 33 jaar koningschap tijd worden voor een nieuwe generatie. Op 30 april volgde de troonswisseling.

Pavlyuchenkova en Errani in finale Parijs

De finale van het WTA-toernooi van Parijs gaat zondag tussen Anastasia Pavlyuchenkova en Sara Errani. Pavlyuchenkova zette haar landgenote en favoriete Maria Sharapova (1) de voet dwars door met 4-6, 6-3 en 6-4 te winnen. De als derde geplaatste Errani won met 7-6 (3), 3-6 en 7-6 (5) van thuisspeelster Alizé Cornet.

Pavlyuchenkova bezet de 26e plaats op de wereldranglijst. Met Errani treft ze zondag de verliezend finaliste van vorig jaar. De Italiaanse, zevende van de wereld, moest het toen in de Franse hoofdstad afleggen tegen Mona Barthel uit Duitsland.

[JL] De Graafschap opnieuw thuis onderuit

De Graafschap heeft voor de derde keer op rij een thuisnederlaag geleden. Na FC Den Bosch en Helmond Sport vertrok zaterdag ook Fortuna Sittard met drie punten van de Vijverberg. De Marokkaan Abdelaziz Khalouta zorgde met een doelpunt in de vijftiende minuut voor de 0-1 eindstand.

De Graafschap, waar trainer Jimmy Calderwood twee weken geleden de ontslagen Pieter Huistra opvolgde, staat zesde in de Jupiler League. De achterstand op koploper FC Dordrecht bedraagt dertien punten. Fortuna bezet de dertiende plaats.

Achilles'29 deed zaterdag de laatste plaats in de Jupiler League over aan FC Oss. Een 0-0 gelijkspel thuis tegen FC Emmen was voldoende om de Brabanders op doelsaldo te passeren op de ranglijst.

[Bundesliga] Gladbach is vierde plaats kwijt

Borussia Mönchengladbach is de vierde plaats in de Bundesliga definitief kwijt. Die Fohlen verloren zaterdag uit bij Hannover 96 met 3-1 en lieten daardoor de kans liggen om Schalke 04, dat eerder op de dag VfL Wolfsburg met 2-1 versloeg, weer te passeren op de ranglijst. Gladbach was vorige week aan de tweede seizoenshelft begonnen met een nederlaag tegen Bayern München.

Na een 0-0 ruststand opende Artjoms Rudnevs na een uur spelen de score. De 1-0 bleef op het scorebord staan tot de 82e minuut, toen Mame Biram Diouf de voorsprong verdubbelde. Na de aansluitingstreffer van Peniel Kokou Mlapa maakte de Senegalees er in de laatste minuut ook nog 3-1 van. Hannover klimt dankzij de zege naar de tiende plaats.

[Six Nations] Frankrijk in slotfase langs Engeland

Frankrijk heeft op het laatste moment Engeland veslagen in het openingsweekend van de Six Nations. In het Stade de France werd het 26-24 voor Les Blues. Met nog vier minuten te spelen stond het 19-24 voor Engeland.

Na 32 seconden had Frankrijk de eerste vijf punten al binnen na een try van Yoann Huget. Jean-Marc Doussain miste wel de conversie. Na een kwartier stond het al 16-3 voor Frankrijk. Mike Brown deed namens Engeland nog wat terug en bracht de ruststand op 16-8.

Met een try van Luther Burrell en conversie plus penalty van Owen Farrell kwam Engeland met 16-18 voor te staan. Engeland liep uit naar 19-24, maar het was Frankrijk die sterker werd in de slotfase van de wedstrijd. Vier minuten voor tijd was het Yannick Nyanga die de bal door de vermoeide Engelse defensie schoot. Via Dimitri Szarzewski en Gaël Fickou kwam er een try voor de Fransen op het bord te staan. Maxime Machenaud benutte de conversie binnen en weg waren de Engelse dromen.

Eerder op de dag won Wales al van Italië. Zondag spelen Schotland en Ierland nog tegen elkaar.

Uitslag AZ - FC Groningen

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen AZ en FC Groningen. De thuisploeg won met 2-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.


FC Groningen-speler Tjaronn Chery in duel met AZ-speler Etienne Reijnen. (Foto: Pro Shots)

AZ

2 - 0

FC Groningen

 3' Gudelj
 17' Gudelj
   
 
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.311
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Reijnen
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Elm
Berghuis (Gudmundsson/76)
A. Johansson
Beerens
  Bizot
Magnasco (Burnet/46)
Botteghin
Kappelhof
Wijnaldum
Hiariej (Zeefuik/76)
Kieftenbeld
Adorjan (v. Nieff/46)
Chery
De Leeuw
Kostic

Verdachte van bedreigen Bush aangehouden

De Amerikaanse politie heeft in Manhattan een inwoner van Pittsburgh aangehouden die wordt verdacht van het bedreigen van oud-president George W. Bush. De verdachte zou bezeten zijn van Barbara Bush, de dochter van de voormalige president.

De man is vrijdag aangehouden in zijn auto met daarin onder meer een geweer en een machete, meldde de Amerikaanse nieuwszender ABC zaterdag op basis van informatie van justitie. Hij zou bij zijn aanhouding dreigende taal aan het adres van Bush hebben gesproken.

De verdachte woont samen met zijn moeder in Pittsburgh. De vrouw nam contact op met de politie, nadat zij thuis een verontrustend briefje had gevonden. "Ik ga voor George W. Bush en het Pentagon werken. Ik moet de draak afmaken en Barbara Bush is van mij", zou hij hebben geschreven.

Verdachte van bedreigen Bush aangehouden
Verdachte van bedreigen Bush aangehouden (Foto: ANP)

Geweld in Jemen eist tientallen levens

Gevechten tussen soennitische en sjiitsche stamleden over grond hebben in het noordwesten van Jemen aan 65 mensen het leven gekost. Dat hebben de Jemenitische veiligheidsdiensten zaterdag gezegd.

De gevechten, die donderdag en vrijdag plaatshadden, hadden betrekking op grond in de provincie Amran, ten noorden van de hoofdstad Sanaa. Het geweld escaleerde toen een lid van de soennitische Hashid-stam hulp inriep van ultraconservatieve soennieten. Die stuurden daarop zevenhonderd man.

Uitslagen Eredivisie 01/02/2014

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. NAC Breda ging op bezoek bij Heracles Almelo en won met 2-1. In Zwolle speelde PEC Zwolle tegen Roda JC. De thuisploeg versloeg de ploeg uit Kerkrade met 3-1. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Doelman Pasveer laat de bal los, waarna Buijs de 0-1 in kan koppen. (Foto: Pro Shots)

Heracles Almelo

1 - 2

NAC Breda

 71' Linssen    38' Buijs 
 61' Poepon 
 
 Gele kaart: Veldmate, Cziommer (Heracles Almelo), Hadouir, v.d. Weg (NAC Breda)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.425
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Cziommer
Bel Hassani (Bruns/79)
Rienstra
Rosheuvel (Tannane/62)
Uth (Powel/66)
Linssen
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
v.d. Weg
Buijs
Gilissen
Hadouir (Verbeek/83)
Seuntjens
Matic (Suk/76)
Poepon
Sarpong (Tighadouini/90+1)


Zwollenaar v.d. Werff in duel met Shkurtaj van Roda JC. (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

3 - 1

Roda JC

 19' Thomas
 77' Fernandez (pen.)
 90+2' Benson
   62' Donald 
 
 Gele kaart: Klich (PEC Zwolle), Paulissen, Biemans (Roda JC)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.220
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
v.d. Werff (Lachman/46 - Gravenbeek/67)
Broerse
v. Hintum
Karagounis
Klich
Saymak (Benson/73)
Mokotjo
Thomas
Fernandez
  Kurto
Monteyne (Ramos/88)
Luijckx
Biemans
v. Peppen
Hupperts
Sutchuin Djoum
Donald
Kali
Paulissen (Höcher/81)
Shkurtaj (Pluim/64)

Renault erkent problemen met motor

Renault erkent dat het schuld heeft aan de problemen die in de eerste testweek met de Franse Formule 1-motor zijn opgedoken. In Jerez bleek dat de Renault-teams in vier dagen tijd gezamenlijk maar 151 ronden konden afleggen, terwijl de Mercedes- en Ferrari-krachtbronnen een veelvoud aan meters wisten te maken.

Onderdirecteur van Renault Techniek, Rob White, steekt de hand in eigen boezem. "We hebben niet genoeg gereden en wanneer we reden dan was dit niet op een gewenst niveau." Red Bull Racing, Toro Rosso en Caterham hadden hun eigen specifieke problemen. Lotus, het vierde Renault-team, was in Jerez niet aanwezig.

De eerste zaken zijn al doorgevoerd. "We hebben samen met Red Bull een hardware-update uitgevoerd om enkele zaken op te lossen. Ook is alles op de testbank in Viry gezet om problemen op het circuit nader te onderzoeken en oplossingen te vinden. De verschillen tussen de resultaten van de testbank en in de auto op het circuit zijn groter dan we dachten."

White erkent dat Renault nog veel werk voor de boeg heeft en dat de deadline voor de FIA homologatie dichterbij komt. Na eind februari mag een fabrikant alleen nog met toestemming van de FIA de krachtbron aanpassen. White wanhoopt echter niet, want in korte tijd kan nog veel werk verzet worden.

Verhofstadt liberale kandidaat-voorzitter EC

De Europese liberalen hebben zaterdag in Brussel de Belgische oud-premier Guy Verhofstadt aangewezen als hun kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie. Zowel de VVD als D66 behoren tot de liberale ALDE-partij.

Verhofstadt kreeg 79 procent van de afgevaardigden achter zich. De uitkomst is geen verrassing, nadat Europees Commissaris Olli Rehn zich een week eerder had teruggetrokken als kandidaat na bemiddeling door premier Mark Rutte. Hij blijft beschikbaar voor een economische of buitenland-post in de commissie namens de liberalen.

De tweestrijd dreigde de spanningen onder liberalen op te voeren. Verhofstadt, die nu de liberale fractie leidt in het Europees Parlement, geldt als een uitgesproken euro-federalist. Dat lag moeilijk bij velen binnen de VVD. Rehn daarentegen maakte als Eurocommissaris naam door zijn strikte economische koers.

Voor de VVD-lijsttrekker voor het EP, Hans van Baalen, is het een prima combinatie. "Verhofstadt is een sterke campaigner en Rehn heeft een duidelijke boodschap. Ik ben geen federalist, maar we zullen wel duidelijk maken dat uit de EU stappen het stomste is wat je kunt doen als je onze markten en banen wilt behouden."

D66-leider Alexander Pechtold is tevreden dat het pro-Europese geluid met Verhofstadt zal doorklinken. "D66 en de PVV zijn duidelijk over wat ze met Europa willen. Ik hoop dat de andere partijen tijdens de campagne ook een heldere lijn zullen trekken. Zo kunnen we de argwaan over de EU wegnemen."

Verhofstadt en Rehn zullen gezamenlijk campagne voeren voor de liberalen in de Europese verkiezingen in mei. Het is overigens onwaarschijnlijk dat Verhofstadt de Europese Commissie gaat leiden. Het zal eerder een christen-democraat of een sociaal-democraat worden, omdat deze fracties naar verwachting de grootsten in het volgende Europees Parlement zullen worden.

[PL] United verliest ondanks goal Van Persie van Stoke

Manchester United blijft kwakkelen in de Premier League. De ploeg van trainer David Moyes ging zaterdag met 2-1 onderuit bij Stoke City, ondanks een treffer van Robin van Persie. Charlie Adam was met treffers in de 38e en 52e minuut Uniteds plaaggeest. Van Persie had na 47 minuten op aangeven van Juan Mata voor de gelijkmaker gezorgd.

De regerend landskampioen verloor dure punten in de strijd om de Champions League-plekken. United staat zevende met zes punten minder dan nummer vier Liverpool, dat zondag op bezoek gaat bij West Bromwich Albion. De beste vier ploegen plaatsen zich in Engeland voor het miljoenenbal. Stoke, waar Erik Pieters de hele wedstrijd meespeelde, is de nummer elf met 25 punten.

Everton wist de top vier wel bij te blijven. De club uit Liverpool won op de valreep met 2-1 van Aston Villa. Leandro Bacuna's openingstreffer voor Villa werd in de laatste zestien minuten tenietgedaan door goals van Steven Naismith en Kevin Mirallas. Everton volgt Liverpool op een punt.

Villa voert met 27 punten de middenmoot aan. Naast Bacuna speelde aanvoerder Ron Vlaar voor Villa. De oud-Feyenoorder werd na tachtig minuten gewisseld.

Tottenham Hotspur wist zich niet te herstellen van de 5-1 nederlaag tegen Manchester City van woensdag. De Londenaren kwamen bij Hull City niet verder dan 1-1. Paulinho bezorgde de Spurs in de 61e minuut een punt, nadat Shane Long Hull na twaalf minuten op voorsprong had gezet.

Tottenham staat zesde op twee punten van Liverpool. West Brom bezet plek zeventien, een plek boven de degradatiestreep.

René Meulensteen verloor met Fulham op Craven Cottage van Southampton: 3-0. Maarten Stekelenburg kon niet voorkomen dat Adam Lallana, Rickie Lambert en Jay Rodriguez in het laatste halfuur het net vonden.

Meulensteen trok vrijdag onder anderen John Heitinga en spits Konstantinos Mitroglou aan, maar kon hen nog niet gebruiken. Fulham verkeert met negentien punten op de laatste plaats. West Brom, dat op de veilige zeventiende plek staat, heeft drie punten meer. Southampton staat negende met 35 punten.

Leroy Fer en Ricky van Wolfswinkel verloren met Norwich City met 2-1 bij Cardiff City. De Nederlanders vielen allebei in de 75e minuut in. Craig Bellamy en nieuweling Kenwyne Jones bezorgden Cardiff drie punten. De ploeg uit Wales neemt de voorlaatste plek in met twee punten meer dan Fulham. Norwich heeft vier punten voorsprong op Cardiff en staat vijftiende.

Uitslag sc Heerenveen - ADO Den Haag

Om 19.45 uur begon in de Eredivisie het duel tussen sc Heerenveen en ADO Den Haag. De ploeg uit Friesland won de wedstrijd met 3-0, mede door een benutte penalty van Finnbogason. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Heerenveen-speler Lurling (l) in duel met Schet. (Foto: Pro Shots)

sc Heerenveen

3 - 0

ADO Den Haag

 58' Otigba
 68' Finnbogason (pen.)
 90+2' v. La Parra 
   
 
 Gele kaart: v. Anholt, Otigba (sc Heerenveen), v. Haaren, Schet (ADO Den Haag)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v. Anholt
Kum
Otigba
Dijks
De Roon
Ziyech (Sinkgraven/90)
v.d. Berg
Basacikoglu
Finnbogason
Lurling (v. La Parra/82)
  Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Zuiverloon
Meijers
Bakker (Kramer/62)
Holla
v. Haaren
Schet
v. Duinen
Alberg

Paul de Leeuw heeft nog steeds 'enorm ego'

Paul de Leeuw geeft toe dat hij nog steeds een groot ego heeft. De 51-jarige presentator, die stopte met zijn grote zaterdagavondshow op tv en terugkeerde naar het theater, weet inmiddels wel 'wanneer dat even moet dimmen'.

"Gelukkig, want anders was ik als zo'n verbitterde tv-nicht geëindigd", zegt hij zaterdag in het AD. "In dat licht schrok ik toen ik mezelf terugzag in de documentaire De Entertainer. Die reactie van mij op de kritiek van Sonja Barend in DWDD! Zoveel boosheid, zoveel felheid, omdat ik me niet begrepen voelde."

De Leeuw staat vanaf volgende week weer in het theater, met zijn nieuwe voorstelling Ik Ben Rustig.

Veel belangstelling voor heropening Kunsthal

De heropening van de Rotterdamse Kunsthal heeft zaterdag veel belangstellenden naar het museum getrokken. Voordat de deuren opengingen stond er al een rij voor de ingang, laat een woordvoerder weten.

De Kunsthal ging zaterdag om 14.00 uur na een grondige verbouwing van zeven maanden weer open. Een uur later stond het bezoekersaantal op zo'n 1500 tot 1600 mensen. De woordvoerster spreekt van een 'gezellige drukte'. De feestelijkheden duurden tot 19.00 uur. Uiteindelijk kwamen zo'n 3600 mensen op de heropening af.

Een van de grootste veranderingen voor de bezoeker is de verlegging van de hoofdentree naar het Museumpark. Bezoekers komen daardoor niet meer binnen in het auditorium maar via de museumwinkel en het restaurant.

In de Kunsthal zijn vanaf zaterdag zes tentoonstellingen te zien. Dinsdag opent koning Willem-Alexander de expositie De Tweede Wereldoorlog in Honderd Voorwerpen.

Georgiërs roepen op tot boycot Winterspelen

Honderden betogers hebben in de Georgische hoofdstad Tbilisi gedemonstreerd tegen de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi. De betogers riepen op tot een boycot van de Spelen, die op 7 februari van start gaan.

Hoewel slechts vier Georgiërs deelnemen aan de Spelen, hebben de Spelen een open zenuw geraakt bij de Georgische bevolking. Nog altijd koesteren veel Georgiërs wrok jegens Rusland in verband met de oorlog die in 2008 tussen de twee landen werd uitgevochten.

Honderden dolfijnen omgekomen aan kust Peru

Zeker 500 dolfijnen zijn in de afgelopen weken omgekomen aan de noordkust van Peru. Het maritieme wetenschapsinstituut Imarpe doet onderzoek naar de oorzaak van de massale sterfte, aldus de Peruaanse krant El Comercio zaterdag.

De medewerkers van Imarpe vermoeden op basis van een eerste onderzoek dat de dolfijnen gif hebben binnengekregen. Een woordvoerder van het wetenschappelijk instituut zei dat de walvisachtigen mogelijk giftige algen hebben gegeten.

Twee jaar geleden spoelden er aan de Peruaanse kust door onbekende oorzaak ook al grote aantallen dode dolfijnen aan.

Brawn kondigt pensioen aan

Ross Brawn heeft zijn pensioen aangekondigd. De 59-jarige Brit verklaarde dit toen hij een vis-evenement in Schotland opende. Eind vorig jaar legde de gewezen engineer en strateeg zijn functie van teambaas bij het Formule 1-team Mercedes neer.

Tegenover The Telegraph legt Brawn zijn keuze uit. "Het is echt geen grap. Ik ga definitief met pensioen. Ik ga het komende jaar lekker vissen, en daarna zie ik wel wat de toekomst me brengt. Ik heb geen plannen gemaakt en verheug me op wat het leven in petto voor me heeft."

Brawn heeft een lange loopbaan in de racesport en met name de Formule 1 achter de rug. De Brit begon in 1976 bij Williams terecht en kwam via Haas en Arrows eind jaren tachtig bij het langeafstandsracen terecht. In 1991 keerde hij in de Formule 1 terug bij Benetton, waar hij het pad van Michael Schumacher kruiste. Het duo had onmiddellijk een klik en samen wisten ze veel successen te boeken. Als technisch directeur bij Benetton zag Brawn Schumi in 1994 en 1995 de wereldtitel grijpen. In het laatstgenoemde jaar werd ook de constructeurstitel behaald.

Schumacher vertrok daarna naar Ferrari, maar Brawn volgde niet direct. De Brit kwam pas een jaar later naar de Italiaanse renstal om met de Duitse coureur en teambaas Jean Todt een driehoek te vormen die tussen 2000 en 2004 vijf rijderstitels zou pakken. Ook waren er liefst zes constructeurstitels. Zowel Brawn als Schumacher verlieten het Italiaanse team eind 2006 met een sabattical.

Brawns rol in de Formule 1 was verre van uitgespeeld, want eind 2007 trad hij in dienst bij het F1-team van Honda en na terugtrekking van de Japanners kocht hij begin 2009 de renstal op om deze om te dopen tot Brawn GP. Met Jenson Button als coureur en Brawn als teambaas werd de wereldtitel binnengesleept. Ook de constructeurstitel viel hem dat jaar ten deel.

Mercedes nam het jaar erop het team over, maar de resultaten waren stukken minder dan in 2009. Brawn bleef teambaas en Schumacher kwam terug als coureur. Vorig jaar trok Mercedes meer en meer de regie van het team naar zich toe en ondanks dat Nico Rosberg en Lewis Hamilton steeds beter voor de dag kwamen was dit niet genoeg. Voortaan zou een team verantwoordelijk zijn voor de resultaten, terwijl Brawn de klassieke teambaas wilde blijven. De Brit besloot daarop te vertrekken en zich te richten op zijn leven buiten de Formule 1.

Ross Brawn gaat met pensioen (Foto: Pro Shots)

Geweld in Thailand in aanloop naar verkiezingen

Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen in Thailand is in de hoofdstad Bangkok geweld uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de regering. Ten minste zeven mensen raakten gewond. Dat hebben de Thaise hulpdiensten gezegd. Onder de gewonden was ook een lokale journalist. De Amerikaanse fotograaf James Nachtwey werd in zijn been geschoten.

De onlusten braken uit toen een groep aanhangers van de regering optrok naar een gebouw in het noorden van Bangkok waar stembussen staan. Het gebouw was omsingeld door tegenstanders van de regering die proberen de verkiezingen te verstoren. De twee partijen bekogelden elkaar met vuurwerk en stenen, maar grepen al snel naar pistolen en geweren om elkaar te lijf te gaan.

Zondag gaat de Thaise bevolking naar de stembus. Premier Yingluck Shinawatra schreef de verkiezingen uit in de hoop om na grootschalige demonstraties een mandaat van het volk te krijgen. Maar antiregeringsgroepen, die al sinds november demonstreren, eisen een niet-gekozen volksraad die minstens twee jaar de kans krijgt om hervormingen door te voeren die corruptie moeten bestrijden. Het is vrijwel zeker dat de zittende regering na de verkiezingen aan het roer kan blijven staan. Daarmee is de stembusgang dus eigenlijk een loze exercitie.

De politieke crisis en de daarmee gepaard gaande onlusten in Thailand hebben al aan tien mensen het leven gekost. Honderden zijn gewond geraakt. Door al het geweld is er weinig aandacht voor de verkiezingscampagnes geweest. Vooral in Bangkok voerde het geweld de boventoon.

Hoewel de stembusgang in Bangkok wel eens op problemen kan stuiten en in het zuiden stembureaus misschien niet open kunnen als zaken als stembussen en -formulieren niet op tijd arriveren is de verwachting dat in het overgrote deel van het land de verkiezingen rustig verlopen. De politie zet in het hele land in totaal honderdduizend agenten in. In Bangkok worden bovendien vijfduizend militairen gelegerd.

Jachtmuseum München bergt naziherten op

Een jachtmuseum in het Duitse München heeft onverwacht besloten drie geweien van herten uit de tentoonstelling te halen. Het gaat om herten die door nazikopstuk Hermann Göring zijn gedood. Ondanks felle kritiek hingen de koppen, zonder verdere uitlegbordjes, tientallen jaren op een prominente plek in het museum, berichtte de Süddeutsche Zeitung zaterdag.

Bij de jachttrofeeën van de prominente nazi hingen de namen die Göring zelf aan de dieren had gegeven: Odin, Augustus en Matador. Op de schedels was een rood-zwart wapen getekend. Directeur Jürgen Vocke zei dat de dieren naar een depot zijn verhuisd, maar gaf geen verklaring voor de onverwachte beslissing.

Historici vonden het al langer tijd dat de omstreden herten uit de tentoonstelling werden gehaald. Dat ze daar hingen, was echter geen verrassing. Het jachtmuseum in München werd in 1933 opgericht door Christian Weber, een lid van de SS en goede vriend van voorman Adolf Hitler.

Jachtmuseum München bergt naziherten op
Jachtmuseum München bergt naziherten op (Foto: ANP)

[DC] Haase en Rojer verliezen dubbelspel

Nederland is in de Davis Cupontmoeting met Tsjechië op een 2-1 achterstand gekomen. Robin Haase en Jean-Julien Rojer verloren zaterdag in het dubbelspel in vier sets van Tomas Berdych en Radek Stepanek: 5-7, 6-1, 6-7 (2) en 6-7 (4). Nederland moet zondag beide partijen in het enkelspel winnen om alsnog de tweede ronde in de Wereldgroep te halen.

Haase en Rojer kregen genoeg kansen om een serieuze gooi te doen naar de overwinning, maar waren op de beslissende momenten niet slagvaardig genoeg. In de eerste set bleven maar liefst tien breakpoints onbenut, terwijl in het derde bedrijf drie setpoints niet aan de Nederlanders besteed waren.

Door een overwinning van Haase op Stepanek en een nederlaag van Sijsling tegen Berdych was de stand in de eerste ronde van de Wereldgroep na de eerste dag 1-1. Zondag moet Sijsling van Stepanek winnen om Nederland in de race te houden. Haase sluit het weekeinde af met een partij tegen Berdych.

Tsjechië won de afgelopen twee edities van de Davis Cup. Nederland is voor het eerst sinds 2009 weer actief op het hoogste niveau.

[PD] Valencia verslaat Barça en voegt zich bij Ajax

FC Barcelona heeft zaterdag punten laten liggen in de strijd om de Spaanse landstitel. Valencia was in Camp Nou met 3-2 te sterk voor de Catalanen. Valencia voegde zich daarmee bij Ajax en Athletic Bilbao, de enige ploegen die Barça dit seizoen wisten te verslaan. Valencia is wel de eerste ploeg die de regerend landskampioen in Camp Nou de baas was.

Atlético Madrid, dat op punten gelijk staat met Barça, kan zondag tegen Real Sociedad alleen koploper worden van Spanje. Real Madrid, dat een punt minder heeft, kan op bezoek bij Athletic Bilbao profiteren.

Barça begon nog prima aan de wedstrijd tegen Valencia. Alexis Sánchez verschalkte goalie Diego Alves na zeven minuten met een lob. Door treffers van Dani Parejo en Pablo Piatti kwam Valencia echter langszij. Nadat Lionel Messi de stand met een strafschop in de 53e minuut weer gelijk had getrokken, scoorde Paco Alcácer zes minuten later de winnende.

Jordi Alba kreeg twaalf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart van de arbiter. De Barça-back is net als verdediger Javier Mascherano, die één gele kaart ontving, geschorst voor het uitduel tegen Sevilla van volgende week.

Negen! filmtips voor de maand februari

Februari lijkt zich te ontpoppen tot een fantastische filmmaand. Volgepakt met films die hoge ogen gaan gooien tijdens de uitreiking van de Oscars op 2 maart. Verder zijn de filmtips aangevuld met enkele toppers die eerder al te zien waren tijdens de diverse filmfestivals. Ook komedie komt deze maand aan bod, waardoor het aantal filmtips is uitgebreid tot een totaal van 9! Geen enkele reden om er de komende maand niet opuit te trekken om de films te gaan zien zoals de filmmakers ze bedoeld hebben. Juist ja, in het donker voor het witte doek.

Naast de filmtips zijn er ook een aantal andere (grote) filmtitels die de nodige nieuwsgierigheid opwekken. Neem bijvoorbeeld het in de Verenigde Staten massaal afgekraakte The Legend of Hercules. Ook andere grote titels als Cloudy with a Chance of Meatballs 2, The Lego Movie, het romantische Winter’s Tale, het actiespektakel Lone Survivor met Mark Wahlberg en de remake van RoboCop trekken de nodige aandacht. Van eigen bodem wordt daarbij nog veel verwacht van Marina, geregisseerd door Stijn Coninx (Daens), en het naar aandacht schreeuwende Kankerlijers


Yvon Jaspers wil nog tien jaar Boer Zoekt Vrouw

Yvon Jaspers ziet het zitten om nog eens tien jaar Boer Zoekt Vrouw te maken. Het KRO-programma is dit jaar een decennium op de buis. "Het blijft een wonder dat een televisieprogramma het leven van zoveel mensen zo positief verandert."

"Als er over tien jaar nog net zo'n diverse, mooie publieke omroep is, hoop ik dat wij erbij zijn", zegt de presentatrice zaterdag in het AD. Zondag is de ontknoping van het huidige seizoen, Boer Zoekt Vrouw Internationaal.

Justitie heeft standje op seksbeurs

Politie en justitie vragen dit weekeinde aandacht voor misstanden binnen de seksbranche op de erotische beurs Kamasutra in Utrecht. Mensen die stuiten op bijvoorbeeld kinderporno of mensenhandel wordt gevraagd er melding van te maken.

"Als mensen stuiten op situaties die het toelaatbare overschrijden, dan horen wij dat graag," aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in een verklaring. "We doen hier een beroep op de oren en ogen in onze samenleving. De meldingen die we ontvangen, zullen we gebruiken om misstanden aan te pakken."

Op de beurs leggen medewerkers van het OM en de politie bezoekers uit hoe ze mogelijke misstanden kunnen herkennen. "Het draait vooral om wederzijdse instemming. Als die ontbreekt of als iemand minderjarig is, wordt de grens van vrijwillige seks overschreden", aldus justitie.

'Duizenden betalen zorgpremie niet'

Meer dan 120.000 mensen betalen al jaren niet of nauwelijks zorgpremie. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Inmiddels staat er bijna een miljard euro aan premieschuld open bij wanbetalers. Elke maand loopt dat bedrag met zo'n twintig miljoen op.

Op dit moment staat er voor 773 miljoen euro open aan langlopende schulden. Volgens experts komt daar nog ongeveer 180 miljoen euro bij aan onbetaalde premies aan zorgverzekeraars inclusief de incassokosten en onbetaald eigen risico. Het totale openstaande bedrag loopt daarmee op tot 953 miljoen euro.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegt in een reactie tegen RTL dat het 'onacceptabel' is dat mensen hun zorgpremie niet betalen. "De bestaande wanbetalersregeling, waarbij bijvoorbeeld de zorgtoeslag en een deel van het inkomen automatisch worden ingehouden, wordt regelmatig geëvalueerd en waar nodig verbeterd."

Wanbetalers belanden in deze regeling als zij zes maanden hun premie niet afdragen. Vanaf dat punt betaalt het CVZ de premie aan de verzekeraar. Het college legt de wanbetaler vervolgens een premie plus dertig procent boete op.

Macaber, dat is het woord

Ze werd toch nog 61 jaar, mijn schoonzusje. Ze was dubbel gehandicapt, kende niemand, heeft 44 jaar doorgebracht in Philadelphia-huizen. Het laatste was maar een paar kilometer van onze woning. Ze heeft nooit leren lopen, dus overdag zat ze altijd in een op maat gemaakte rolstoel. Een paar jaar geleden werd bij haar een zogenaamde peg ingebracht: een slangetje door haar buikwand, rechtstreeks aangesloten op haar maag.

Minne hond neemt hap uit ruziesusser

De politie in Tilburg heeft vrijdagnacht een 27-jarige mafkees uit Landgraaf opgepakt die op een studentenfeestje zijn tanden in de wang van een Rotterdammer had gezet. Het slachtoffer probeerde een ruzie te sussen. De gek had eerder op de avond al een andere man aangevallen door in zijn vingers te bijten, meldt de politie. Beide slachtoffers moesten voor behandeling naar een ziekenhuis worden gebracht.

De 24-jarige Rotterdammer was in actie gekomen toen hij zag dat twee mannen elkaar te lijf wilden gaan. Hij duwde ze uit elkaar maar werd vervolgens zelf aangevallen. De gestoorde Limburger greep hem vast en nam een hap uit zijn wang. Volgens de politie bloedde de wond hevig.

Bij de idioot is bloed afgenomen om te onderzoeken of er voor de slachtoffers risico is op een overdraagbare ziekte. De gekke kannibaal zit voorlopig vast.

Brussel legt opjagen vis met stroomstoot aan banden

Nederlandse vissers krijgen geen extra vergunningen om vissen met stroomstoten hun netten in te jagen. Dat heeft het Europees Parlement besloten. "Onbegrijpelijk dat Europa geen ruimte wil geven voor deze innovatie", schrijft Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) in een reactie.

De platvis verstopt zich vaak in de zeebodem. Om hem toch te vangen worden traditioneel zware kettingen gebruikt die over de bodem slepen. Die moeten de vis doen opschrikken. Bij de zogenoemde pulskorvisserij zijn deze kettingen verwijderd en worden lichte stroomstoten gebruikt om de vissen omhoog te doen komen. Hierdoor zou minder schade aan de bodem ontstaan, minder brandstof worden verbruikt en is er ook minder bijvangst.

Momenteel zijn alle vormen van elektrisch vissen echter verboden. Om de nieuwe methode uit te kunnen proberen is een uitzondering gemaakt. Vijf procent van de vissersboten die normaal met kettingen werken mogen nu met elektriciteit vissen. Dit zou worden uitgebreid naar tien procent, wat zou betekenen dat in plaats van 42 schepen 84 schepen de nieuwe methode mogen gebruiken.

Op initiatief van de Franse Europarlementariër Alain Cadec werd de uitbreiding echter geschrapt. Volgens Van Dalen vrezen de Fransen concurrentie uit Nederland."En daarom houden ze deze innovatie tegen. Belachelijk!" Hij kondigt aan zich in te blijven zetten voor volledige toelating van de nieuwe techniek.

Deel vliegende bom gevonden in Kruisland

Een explosief deel van een V1-kruisvluchtwapen uit de Tweede Wereldoorlog is vrijdag in een akker gevonden in Kruisland. Het onderdeel van anderhalve meter lang heeft de grootte van een forse regenton en bevat duizend kilo aan springstof, meldt de Noord-Brabantse gemeente Steenbergen, waar Kruisland onder valt, zaterdag. Een dergelijk explosief wordt volgens de gemeente eens in de vijftien tot twintig jaar gevonden.

Het explosief is volgens de gemeente stabiel en vormt geen gevaar zolang het niet wordt aangeraakt. Het is echter erg ingewikkeld om het onschadelijk te maken omdat het meerdere ontstekingsmechanismen heeft die allemaal aan de onderkant zitten.

De bom lag op een meter diepte toen die werd gevonden en is inmiddels blootgelegd. Begin volgende week bespreken burgemeester Joseph Vos, politie, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de brandweer hoe de bom kan worden verwijderd. Ook wordt dan bekeken waar en wanneer de bom tot ontploffing kan worden gebracht.

De V1 was een onbemand straalvliegtuig met explosieve lading dat door de Duitsers naar vijandelijk gebied werd gestuurd. Het werd vanaf een rails de lucht in geschoten. Het was zeer onnauwkeurig maar nauwkeurigheid was ook niet nodig omdat het onder meer werd gebruikt om dood en verderf in Londen te zaaien. Omdat het vliegtuigvleugels en geen raketmotor heeft is het een onbemand vliegtuig. De opvolger, de V2, is wel een raket.

Demonstratie tegen anti-abortuswet Spanje

Tienduizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan een protestmars naar het gebouw van het Spaanse parlement in Madrid. De betogers zijn het niet eens met een wetsvoorstel, dat erop gericht is de mogelijkheid tot abortus in te perken. De Spaanse regering wil dat abortus alleen nog mogelijk is in het geval van een verkrachting of bij een ernstig gezondheidsrisico.

De protestmars werd georganiseerd door tientallen vrouwenrechtenorganisaties. De betogers droegen protestborden mee met teksten als 'Laat moeders zelf beslissen' en 'Moeders en vaders in vrijheid'.

De vorige Spaanse regering legaliseerde abortus tot de veertiende week van de zwangerschap. De regerende Volkspartij (PP) staat echter aan de kant van de rooms-katholieke kerk wat betreft morele en sociale kwesties en maakte het wijzigen van de abortuswet een van de speerpunten bij de verkiezingen van 2011.

Voordat de wet van kracht kan worden moet het parlement goedkeuring geven. Dat lijkt echter geen groot probleem te vormen: de PP heeft een grote meerderheid in het parlement.

Kaartverkoop Lowlands blijft achter

Kaarten voor Lowlands gingen zaterdag minder snel de deur uit dan een jaar geleden. De verkoop van de 55.000 tickets voor het driedaagse festival in Biddinghuizen begon om 11.00 uur. Laat in de middag waren er nog steeds toegangsbewijzen beschikbaar. Vorig jaar was Lowlands binnen veertig minuten zo goed als uitverkocht.

"Dat was natuurlijk bizar snel", reageerde een woordvoerder van Lowlands. "Wij vinden het prima." Even na 12.30 uur meldde de organisatie dat er 'zo'n vijftigduizend van de 55.000 Lowlands-kaarten' verkocht waren. Op social media werd ondertussen vol verbazing gereageerd op het feit dat er nog altijd tickets beschikbaar waren.

Rond 17.00 uur was de situatie onveranderd. "Er zijn zo'n vijftigduizend kaarten verkocht, dus het is nog niet uitverkocht", aldus de woordvoerder. Hij denkt dat de langzamere verkoop van de kaarten voornamelijk komt doordat Lowlands 'iets minder hyperiger' wordt. "En mensen iets meer afwachten tot het volledige programma bekend is."

Het is volgens hem echter een goede zaak dat het festival 'op de lange termijn mensen trekt die voor de inhoud komen'. Om de tragere kaartverkoop te wijten aan de gestegen ticketprijs vindt de woordvoerder te makkelijk. "Het zal wel een rol hebben gespeeld voor sommigen, maar lang niet allemaal."

Lowlands vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 augustus. Onder anderen Queens of the Stone Age, Skrillex en James Holden geven acte de présence.

[Bundesliga] Van Marwijk en HSV lijden pijnlijke nederlaag

Hamburger SV is in de Bundesliga hard onderuitgegaan op bezoek bij 1899 Hoffenheim: 3-0. HSV-trainer Bert van Marwijk had aanvoerder Rafael van der Vaart, Ola John en Ouasim Bouy zaterdag in de basis geposteerd. John en Bouy werden allebei voortijdig naar de kant gehaald. HSV, dat voor de vijfde keer op rij verloor, blijft op plek zestien staan.

HSV evenaarde met de nederlaag een veertig jaar oud clubrecord. In 1974 incasseerde de club voor het laatst in vier opeenvolgende competitieduels minstens drie doelpunten. Hoffenheim bezet de tiende plek.

Schalke 04 won met Klaas-Jan Huntelaar in de basis met 2-1 van VfL Wolfsburg, waarvoor Bas Dost een halfuur voor tijd inviel. Kevin-Prince Boateng scoorde negen minuten voor tijd de winnende voor Schalke, dat de vierde plek in neemt. Wolfsburg speelde bijna de hele tweede helft met tien man, nadat Daniel Caligiuri in de vijftigste minuut met rood van het veld was gestuurd.

Bayer Leverkusen pakte drie belangrijke punten in de strijd om de tweede plek. Eren Derdiyok schoot zes minuten voor tijd de winnende treffer tegen de touwen tegen VfB Stuttgart: 2-1. Nummer twee Leverkusen komt door de zege op tien punten van koploper Bayern München, dat zondag Eintracht Frankfürt ontvangt.

Aanvoerder Paul Verhaegh won met FC Augsburg van Eljero Elia's Werder Bremen: 3-1. Tobias Werner, Halil Altintop en André Hahn verzorgden de goals voor de thuisploeg, die negende staat. FSV Mainz versloeg SC Freiburg met 2-0.

[Six Nations] Wales wint openingsduel tegen Italië

Wales heeft de openingswedstrijd van de vijftiende editie van de Six Nations tegen Italië gewonnen. In het Millennium Stadium in Cardiff werd het 23-15 voor de titelverdediger. Bij rust was het 17-3. 

Wales kwam al snel op voorsprong door een try van Alex Cuthbert na dramatisch verdedigen van Italië. Leigh Halfpenny deed wat hij moest doen en schopte de conversie daarna tussen de palen. De Azzurri speelden een degelijke eerste helft maar kwamen alleen op het scorebord door een benutte strafschop van Tommaso Allan. Vlak voor rust kwam de tweede try voor Wales op het bord. Jamie Roberts brak door de defensie van Italië en Scott Williams mocht het afmaken (17-3). 

Direct na rust was het de beurt aan Italië. Leonardo Sarto schoot de bal door de verdediging van The Red Dragons. Michele Campagnaro pakte de bal op en bracht de bal achter de achterlijn. Allan liet twee punten liggen door de conversie niet te benutten. Even later miste Allen ook nog een penalty. Halfpenny schoot een panalty wel raak en bracht de stand op 20-8. 

Met nog tien minuten voor tijd onderschepte Campagnaro een pass van Halfpenny en kon doorlopen. Hij maakte de tweede Italiaanse try. Allan schoot de conversie nu wel binnen. Italië had nu nog slechts een achterstand van vijf punten (20-15). Halfpenny maakte acht minuten voor tijd een einde aan de Italiaanse droom door een strafschop tussen de palen te schieten (23-15). 

Wales overtuigde niet, maar het was wel voldoende om Italië te verslaan. Later vanavond nemen Frankrijk en Engeland het tegen elkaar op. Zondag staan Ierland en Schotland nog tegenover elkaar. 

Eetpiraat Eindhoven at vast vaker gratis

Hij at zaterdagavond in een Eindhovens restaurant uiensoep, friet en een steak. Maar de rekening van 60 euro bleef onbetaald. De gewaarschuwde politie vermoedde dat de man een notoire eetpiraat is en daarom gaat de zaak naar justitie, meldde de politie zaterdag.

De 44-jarige man, zonder vast adres, werd aangehouden nadat restaurantpersoneel de politie had gewaarschuwd. De man mocht na verhoor wel weer vertrekken. De politie gaat een dossier maken dat naar het Openbaar Ministerie gaat.

Eetpiraat Eindhoven at vast vaker gratis
Eetpiraat Eindhoven at vast vaker gratis (Foto: ANP)

Kanye West niet vervolgd wegens mishandeling

Kanye West wordt niet vervolgd wegens het slaan van een man. Aanklagers zetten de rechtszaak tegen de rapper niet door omdat hij een schikking heeft getroffen met het slachtoffer. Bovendien was er geen sprake van ernstige verwondingen.

De man had Wests verloofde Kim Kardashian begin vorige maand uitgescholden. De 33-jarige realityster riep daarop de drie jaar oudere rapper, die de man aanvloog.

VN-chef dringt aan op hervatting Syrië-overleg

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft er zaterdag bij Rusland en de Verenigde Staten op aangedrongen ervoor te zorgen dat het Syrische vredesoverleg op 10 februari wordt hervat, zoals werd voorgesteld door Syrië-gezant Lakhdar Brahimi. Vrijdag eindigde een week van gesprekken zonder dat er concrete vooruitgang werd geboekt. De Syrische regering zei dat nog niet zeker is of Damascus aanschuift voor een tweede ronde.

Ban heeft zaterdag een dringend beroep gedaan op de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse collega John Kerry om 'hun invloed aan te wenden zodat de gesprekken, die gepland staan voor 10 februari, door kunnen gaan'. Ook riep hij de strijdende partijen op aan de onderhandelingstafel terug te keren 'met meer gevoel voor oprechtheid, ernst en urgentie'.

SP vreest meer chaos door huishoudentoeslag

Het eerste wat de opvolger van de deze week afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet doen is de invoering van de huishoudentoeslag in de ijskast zetten. "Het is nu zo'n chaos bij de Belastingdienst. Je ziet dat ze het nu al niet op orde hebben met alle toeslagen", zei SP-Kamerlid Arnold Merkies zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het lijkt mij onverstandig om nu al weer een hele nieuwe huishoudentoeslag met alle complicaties die daarmee gepaard gaan in te voeren", zei Merkies. D66-Kamerlid Wouter Koolmees, ook in de uitzending, wilde zo ver nog niet gaan. Hij wees erop dat de huishoudentoeslag bestaande toeslagen moet vervangen en het systeem eenvoudiger moet maken. "We moeten eerst kijken of dit kan."

Merkies bestreed echter dat het systeem eenvoudiger zou worden door de nieuwe toeslag. "Je moet dan weer een nieuwe organisatie rondom die toeslag oprichten."

Bestuurder bij Abvakabo FNV Corrie van Brenk zei dat ze het met haar achterban nog niet heeft gehad over 'dit soort details'. De ambtenaren zouden volgens haar graag zien dat een nieuwe staatssecretaris met hen in gesprek gaat over hoe het beter zou kunnen.

Door de problemen met de toeslagen lag Weekers deze week flink onder vuur in de Tweede Kamer. Uiteindelijk besloot hij op te stappen.

Rodney Sneijder vindt onderdak bij Almere City

Almere City heeft op de laatste dag van de winterse transferperiode Rodney Sneijder vastgelegd. De 22-jarige middenvelder zat zonder club nadat zijn contract bij RKC Waalwijk vrijdag was ontbonden. Sneijder tekende in Almere een contract dat hem tot het einde van het seizoen aan de club bindt, laat de nummer achttien van de Jupiler League zaterdag weten.

De broer van Wesley Sneijder zegt dat veel clubs in hem geïnteresseerd waren. "Er lagen inderdaad aanbiedingen van diverse clubs uit het buitenland. Die waren financieel aantrekkelijk, maar dan zou ik uit beeld raken. Ook clubs uit de top van de Jupiler League informeerden naar mijn diensten, maar bij Almere City had ik het beste gevoel."

Sneijder werd dit seizoen geen speeltijd gegund bij RKC, waarvoor hij sinds 2012 speelde. De bij Ajax opgeleide Utrechter werd een seizoen eerder door de Amsterdammers verhuurd aan FC Utrecht.

'Kardinaal blokkeerde bezoek paus aan Nederland'

Kardinaal Wim Eijk heeft een bezoek van paus Franciscus aan Nederland tegengehouden. De kardinaal vreesde voor een gebrek aan belangstelling voor de paus bij het Nederlandse publiek, schrijft Trouw zaterdag op basis van ingewijden.

In het najaar presenteerde bisschop van Haarlem-Amsterdam Jos Punt zijn collega's uitgewerkte plannen voor een eendaags bezoek van de paus aan Amsterdam. Eerder bracht Punt een bezoek aan de paus, waarbij de paus aangaf bereid te zijn naar Amsterdam te komen.

Voor het bezoek van de paus was volgens de krant alles al geregeld. Er hoefde alleen nog maar een uitnodiging te worden verstuurd, maar die uitnodiging volgde nooit. Bij een bisschoppenvergadering liet kardinaal Eijk vorige maand weten dat het bezoek niet doorgaat. "De Heilige Vader en ik hebben besloten dat het niet door kan gaan", zou hij daar hebben gezegd.

Eijk bracht halverwege vorige maand een persoonlijk bezoek aan Franciscus. Daar zouden ze samen tot de conclusie zijn gekomen dat een bezoek aan Nederland niet haalbaar is. Maar volgens de krant zeggen ingewijden dat een bezoek aan Amsterdam nooit is besproken. Het niet doorgaan van het bezoek werd halverwege deze maand bekendgemaakt.

Uit de entourage van de paus kwamen volgens het bisdom Haarlem-Amsterdam juist enthousiaste signalen dat er mogelijkheden waren. De paus zou Amsterdam een heel geschikte bestemming vinden.

De laatste keer dat een paus Nederland aandeed was in 1985, toen Johannes Paulus II onder meer Utrecht, Den Haag en Maastricht bezocht. Dat bezoek verliep niet bepaald vlekkeloos.

Voor het bezoek van de paus waren in Amsterdam posters opgehangen door de kraakbeweging, waarop de paus stond afgebeeld met op zijn arm een hakenkruis en op zijn hoofd een schietschijf. Ook progressieve katholieken, die zich verenigden in de Acht Mei-beweging, stonden kritisch tegenover het bezoek van de conservatieve paus.

Kwart minder files door uitblijven winter

De filezwaarte lag vorige maand 28 procent lager dan in januari vorig jaar. Dat komt doordat de weersomstandigheden deze maand een stuk beter waren, meldt de ANWB. De filezwaarte wordt berekend door de lengte en de duur van de files met elkaar te vermenigvuldigen.

Vorig jaar was er op 15 januari nog sprake van een recordspits, toen iets meer dan duizend kilometer file stond. Daarbij moet overigens wel worden aangetekend dat bij records in het verleden waarschijnlijk in werkelijkheid meer auto's in de rij stonden, maar doordat files toen op minder trajecten werden gemeten vielen de cijfers toen lager uit.

Vergeleken met de gemiddelge filezwaarte van de afgelopen acht jaar in januari was de afname 44 procent. Het grootste knelpunt van de afgelopen maand was in de ochtendspits de A8 richting Amsterdam en in de avondspits de A20 bij het Kleinpolderplein.

[PL] Newcastle verliest derby bij debuut Luuk de Jong

Luuk de Jong heeft zijn eerste wedstrijd met Newcastle United verloren. De nummer acht van de Premier League ging in de derby tegen rivaal Sunderland in eigen huis met 3-0 onderuit. De van Borussia Mönchengladbach gehuurde De Jong maakte direct na rust zijn debuut voor Newcastle.

Vurnon Anita speelde een hoofdrol bij de openingstreffer. De oud-Ajacied maakte een overtreding in het strafschopgebied, waarna Fabio Borini de daaropvolgende penalty langs doelman Tim Krul tegen het net schoot. Adam Johnson maakte er in de 23e minuut 2-0 van, waarna Jack Colback tien minuten voor tijd voor de beslissing zorgde.

De Nederlanders van Swansea City kenden net als hun landgenoten bij Newcastle geen prettige middag. Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli verloren met 2-0 bij West Ham United door twee treffers van Kevin Nolan. Andy Carroll, die beide goals had voorbereid, werd na 59 minuten met rood van het veld gestuurd. Swansea-nieuweling Marvin Emnes zat nog niet bij de selectie.

West Ham stijgt door de zege naar de veilige zeventiende plek met 22 punten. Swansea heeft twee punten meer en staat elfde.

Van Barneveld en Klaasen naar derde ronde in Hildesheim

Raymond van Barneveld en Jelle Klaasen hebben zich geplaatst voor de derde ronde van de German Darts Championship, het eerste toernooi van de Euro Tour. Barney versloeg Dave Chisnall met 6-2 en Klaasen won met 6-4 van Steve Beaton. 

Dick van Dijk kwam ook in actie. Hij verloor met 6-2 van John Part. Ronnie Baxter was met 6-4 te sterk voor Jamie Caven en Ian White won met 6-5 van Dean Winstanley. 

Van Barneveld zal zondag in de derde ronde aantreden tegen Adrian Lewis of Joey Palfreyman. Klaasen komt dan in actie tegen Dirk van Duijvenbode of Wes Newton. Vanavond kennen Barney en Klaasen hun tegenstander. Er is vanavond ook nog een Nederlands onderonsje tussen Michael van Gerwen en Leon de Geus. 

Uitslagen ronde II - middagsessie

Naam Naam Uitslag
Ian White Dean Winstanley 6-5
Gary Anderson Glenn Spearing 6-0
Robert Thornton Andy Hamilton 6-3
Mervyn King Lee Palfreyman 6-0
Jamie Caven Ronnie Baxter 4-6
Dave Chisnall Raymond van Barneveld 2-6
Steve Beaton Jelle Klaasen 4-6
John Part Dick van Dijk 6-2

Back to the Future naar West End

Back to the Future-schrijver en regisseur Robert Zemeckis werkt aan een musicalversie gebaseerd op zijn filmtrilogie. De productie moet volgend jaar op de planken staan in West End in Londen. Als er sprake is van succes is de musical mogelijk later ook te zien op Broadway in New York.

Het is niet duidelijk of de musical is gebaseerd op de hele trilogie of slechts op een deel of dat het een volledig nieuw verhaal is. Zemeckis is samen met schrijvers Bob Gale en Jamie Lloyd verantwoordelijk voor het verhaal van de productie. Lloyd regisseert tevens de voorstelling. Componist Alan Silvestri, die ook de muziek deed voor de trilogie, maakt samen met producent Glen Ballard de muziek en teksten van de musical.

Het eerste deel van Back to the Future verscheen in 1985. Michael J. Fox was in de trilogie te zien als Marty McFly, die door de tijd reist. Ook Christopher Lloyd en Lea Thompson hadden een rol in de films. Het tweede deel verscheen in 1989 en een jaar later kwam het laatste deel uit.

Back to The Future

'Facebook wordt ouderensite'

Facebook lijkt langzaam steeds meer vooral voor oudere generaties te worden. Gebruikers van 18 tot en met 34 jaar zijn het sociale netwerk steeds minder gaan gebruiken, terwijl de activiteit bij 35 tot 54-jarigen juist fors toeneemt. Dat concludeert nu.nl uit een peiling die de site heeft laten uitvoeren onder 2100 Nederlanders vanaf 18 jaar.

Van de ondervraagden van 18 tot en met 24 jaar die zijn gestopt met Facebook, deed bijna driekwart dat vorig jaar. Bij mensen van boven de 35 is dat percentage veel lager.

Al met al blijft Facebook onverminderd populair. Zeventig procent van de Nederlanders geeft aan Facebook te gebruiken, een procent meer dan in mei 2013.

In totaal geeft een derde aan de site meer te zijn gaan gebruiken, bij zeventien procent is het gebruik juist teruggelopen. Bij de rest is het gebruik gelijk gebleven.

Het percentage 45-plussers neemt ondertussen toe. Deze groep is over het algemeen pas sinds 2011 actief. De jongere groepen maakten hun account al in 2009 of 2010 aan.

'Lohan maalt niet om samenwerking met criminelen'

Lindsay Lohan vindt het ogenschijnlijk geen probleem om samen te werken met twee criminelen. Ingewijden vertellen aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ dat de actrice niet van plan is om een filmproject met de veroordeelde producenten Remington Chase en Stepan Martirosyan de rug toe te keren.

Het duo is veroordeeld voor drugssmokkel en wordt gelinkt aan een moordaanslag in Moskou. De 27-jarige actrice wist tot voor kort niets van het verleden van de twee. Nu ze wel op de hoogte is, verandert dat volgens een bron niets aan Lohans plannen met de film Inconceivable.

Lohan, die met Inconceivable haar comeback op het witte doek wil maken, heeft ook een gedeelte van haar eigen geld in het project gestoken. Ze gaat de hoofdrol spelen in de film. Een regisseur is nog niet gevonden.


'Lohan maalt niet om samenwerking met criminelen' (Foto: Novum)

LaBeouf toch niet met pensioen

Shia LaBeouf is toch niet van plan te stoppen met werken. De acteur zei begin deze maand nog zich terug te trekken uit de publiciteit, maar komt daar nu op terug. LaBeouf heeft een rol bemachtigd in de film Rock the Kasbah, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De opnames van de film beginnen in juni. Ook Bill Murray, Bruce Willis, Kate Hudson en Zooey Deschanel hebben een rol in Rock the Kasbah. De film wordt geregisseerd door Barry Levinson, die eerder verantwoordelijk was voor films als Rain Man, Sleepers en Wag the Dog.

De 27-jarige LaBeouf besloot zich terug te trekken nadat hij in december in opspraak was gekomen omdat hij werd beschuldigd van plagiaat. De acteur zou stukken uit zijn korte film Howardcantour.com hebben gestolen van de strip Justin M. Damiano, uit 2007.

LaBeouf bood vervolgens zijn excuses aan, maar ook de zinnen die hij gebruikte om zijn spijt te betuigen waren gestolen. Zo gebruikte hij deels een tekst die Yahoo! in het verleden gebruikte en citeerde hij rapper Gucci Mane. De acteur bood ook zijn excuses aan door een vliegtuig zijn spijtbetuiging in de lucht te laten schrijven. LaBeouf kwam twee weken geleden ook al in het nieuws nadat hij tijdens een ruzie kopstoten had uitgedeeld.


Shia LaBeouf toch niet met pensioen (Foto: Novum)

Tientallen evacuaties Servië om sneeuw

De Servische hulpdiensten hebben in totaal bijna tweehonderd mensen geëvacueerd uit auto's en bussen die in het noorden van het land vast waren komen te zitten in de sneeuw. Op sommige plekken bereikten sneeuwduinen hoogtes van ruim 3,5 meter. Als gevolg van het winterweer besloten de Servische autoriteiten de belangrijkste grensovergang met Hongarije te sluiten. Op een aantal wegen staan kilometerslange files.

Ook het treinverkeer had veel last van de sneeuwval. Twee passagierstreinen van en naar Hongarije kwamen vast te zitten op het spoor. De Servische spoorwegen gaan de tientallen inzittenden evacueren.

Vriend Justin Bieber mogelijk negen jaar cel in

Een van de beste vrienden van Justin Bieber wordt vervolgd wegens drugsbezit. De 20-jarige Lil Za werd vorige maand aangetroffen in de villa van de 19-jarige zanger met xtc en oxycodon. Hij verdwijnt mogelijk negen jaar achter de tralies, meldt entertainmentzender E!

Lil Za werd ingerekend op 14 januari, toen rechercheurs bij Bieber over de vloer kwamen naar aanleiding van een vermeende ruzie met zijn buurman. De buur van de zanger beweert dat Bieber zijn huis heeft bekogeld met eieren.

Lil Za wordt ook aangeklaagd voor het vernielen van een gevangenistelefoon. Dat deed hij vlak voordat hij zijn borgtocht betaalde en mocht vertrekken. Lil Za moet 4 februari voor de rechter verschijnen voor een hoorzitting.

'Toeslag kleine scholen blijft bestaan'

De toeslag die kleine scholen overeind hield blijft bestaan. Het kabinet wilde de toeslag vervangen door een bonus op samenwerking, maar dat plan is volgens de NOS nu van tafel.

Het plan van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zou in 2016 ingaan. Gevreesd werd dat vooral kleine dorpen hierdoor straks geen eigen basisscholen meer zouden hebben, waardoor ouders hun kinderen iedere ochtend naar een school verderop zouden moeten brengen.

De coalitie en ChristenUnie, SGP en D66 hebben nu afgesproken dat de toeslag blijft bestaan. Dat zou ChristenUnie-leider Arie Slob hebben bekendgemaakt. Wel kunnen kleine scholen die graag met een andere school willen samenwerken hier een toeslag voor krijgen.

Gestrande Nederlanders in Oostenrijk naar huis

De Nederlanders die door extreme sneeuwval in Oostenrijk waren gestrand, kunnen weer naar huis. Zaterdag werden de belangrijkste wegen weer vrijgegeven, meldt de ANWB.

In het zuiden van Oostenrijk is de afgelopen dagen ruim een meter sneeuw gevallen, waardoor veel Nederlandse wintersporters vast kwamen te zitten. Veel van hen zouden op de Weissensee meedoen aan de Alternatieve Elfstedentocht, maar de wedstrijd moest vanwege de sneeuw worden afgeblazen. Naar schatting waren zo'n zesduizend Nederlanders richting de Weissensee gegaan om de schaatsen onder te binden.

De sneeuwval is inmiddels afgenomen, aldus de ANWB. Wel regent het nu op sommige plaatsen wat gladheid kan veroorzaken.

Russell wil weer Lawrence

David O. Russell is van plan voor de derde keer samen te werken met Jennifer Lawrence. De Amerikaanse regisseur heeft de 23-jarige actrice op het oog voor de rol van Joy Mangano, een Amerikaanse zakenvrouw die groot werd met zelfbedachte huishoudartikelen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De onderhandelingen over de biografische film over het leven van Mangano zijn nog in een vroeg stadium. De productie moet gaan over het prille begin van Mangano als alleenstaande moeder en de weg naar succes als ondernemer. Ze lanceerde onder meer de Miracle Mop, een populaire dweil met een wringsysteem waarbij de handen schoon en droog kunnen blijven.

Het scenario van de nog titelloze film moet worden geschreven door Annie Mumolo, bekend van de komedie Bridesmaids. Wanneer Russell met zijn nieuwe filmproject begint, is nog niet bekend.

Eerdere samenwerkingen tussen Russell en Lawrence hebben hun vruchten afgeworpen. De Amerikaanse won vorig jaar een Oscar voor beste actrice in zijn film Silver Linings Playbook en is genomineerd voor haar bijrol in zijn misdaaddrama American Hustle. Of ze ook een tweede Oscar op haar schouw kan zetten, wordt 2 maart bekend.


David O. Russell wil Jennifer Lawrence weer (Foto: Novum)

Syrische leger bombardeert Aleppo

Het Syrische regeringsleger heeft zaterdag opnieuw zware bombardementen uitgevoerd op de noordelijke stad Aleppo. Daarbij zijn zeker zes mensen om het leven gekomen. Dat hebben Syrische activisten gezegd.

Vanuit helikopters werden zaterdag vaten met explosieven op de stad gegooid. Vooral de wijk Al-Bab kreeg het zwaar te verduren. De explosies richtten grote schade aan gebouwen aan en zeker tien auto's zijn in brand gevlogen, aldus het Aleppo Media Center. De slachtoffers waren burgers die probeerden met de auto te vluchten toen ze de helikopters hoorden naderen.

Het Syrische regime voert al wekenlang bombardementen uit op Aleppo en omliggende gebieden. Het regeringsleger boekt steeds meer terreinwinst op de rebellen. Volgens Abu Faisal van het Aleppo Media Center zijn de bombardementen erop gericht gebouwen met de grond gelijk te maken, zodat het voor grondtroepen eenvoudiger wordt om gebieden in handen van de rebellen binnen te dringen.

Syrië magneet voor Franse jihadstrijders

Twee klasgenoten, beide Franse moslims van 15 en 16 jaar, gingen op 6 januari niet naar school om les te volgen. Ze vertrokken in plaats daarvan naar Syrië. Ze werden opgespoord en naar huis gehaald - een van hen door zijn vader - en er wordt nu bekeken of het duo aangeklaagd kan worden voor terrorisme. Het verhaal van de twee tieners laat duidelijk zien dat Syrië een enorme aantrekkingskracht uitoefent op jonge moslims in het Westen. In Frankrijk is zelfs sprake van een ware golf aan jihadgangers.

Volgens de Franse autoriteiten hebben al meer dan zeshonderd Fransen plannen gemaakt om naar Syrië te vertrekken. Een deel heeft dit plan nooit uitgevoerd, maar het merendeel is nog steeds in Syrië of is inmiddels alweer teruggekeerd. Meer dan twintig Franse jihadstrijders zijn gesneuveld. Volgens cijfers van de Franse autoriteiten is een tiental Franse jongeren nog onderweg naar Syrië.

Veel van de jihadstrijders zijn overduidelijk amateurs, net als de twee klasgenoten die aan de strijd wilden deelnemen. "Hij is een slachtoffer, geen terrorist", aldus de vader van de 15-jarige Syriëganger die werd teruggehaald. "Hij heeft nooit een wapen aangeraakt." Volgens de vader is de reis van zijn zoon een 'jeugdzonde'.

De twee jongens zijn afkomstig uit Toulouse, in het zuiden van Frankrijk, en werden vrijdag ondervraagd door de rechter. Ze zijn aangeklaagd voor lidmaatschap van een terreurorganisatie en kunnen maximaal tien jaar celstraf krijgen. In Parijs werd vrijdag ondertussen het proces tegen drie andere jihadstrijders afgerond. De drie mannen, in leeftijd tussen de 21 en 26 jaar, hadden voorafgaand aan hun vertrek een grote hoeveelheid spullen ingeslagen: van bivakmutsen tot nachtkijkers en holsters. Hun reis strandde echter al op het vliegveld: ze werden opgepakt op een Franse luchthaven.

De Franse inlichtingendiensten staan in nauw contact met andere westerse landen om potentiële jihadgangers al in een vroeg stadium te kunnen volgen. De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls is van plan om een aantal voorstellen in te dienen bij de Franse president François Hollande om de stroom moslims naar Syrië in te dammen. Frankrijk kent het grootste percentage moslims in West-Europa en Syrië, dat ooit een Franse kolonie was, is voor een deel daarvan geen onbekend terrein.

Volgens Alain Chouet, voormalige directeur inlichtingen van de spionagedienst DGSE, worden jongeren naar Syrië gelokt door internetvideo's van de strijd, internetfora waar mensen worden gerekruteerd, de media-aandacht en het feit dat eenvoudig vanuit Turkije, een geliefde vakantiebestemming voor Fransen, de grens met Syrië kan worden overgestoken. Bovendien heeft de westerse steun voor de Syrische Nationale Coalitie tot gevolg dat nog meer mensen de strijd in Syrië als legitiem bestempelen.

"Het wordt gezien als een goede zaak, vanwege de positie die de Fransen, de Europeanen en de Amerikanen innemen", aldus Chouet. Niet elke jihadstrijder-in-de-dop volgt alle ontwikkelingen, maar 'wat mensen wel begrijpen is dat de revolutie een goede zaak is'. "Er kleeft een soort romantiek aan de gewapende strijd", denkt Chouet. "Combineer overtuiging en romantiek en je geeft je imago een enorme impuls."

Twee van de drie mannen die vrijdag voor de rechter in Parijs verschenen ontkenden dat ze deel wilden nemen aan de jihad en alle drie verklaarden tot doel te hebben oorlogsweduwen en geweld tegen kinderen te filmen. De spullen die ze aangeschaft hadden wilden ze vooral gebruiken voor wandelingen en vissen. Uit rechtbankdocumenten blijkt dat de planning van het drietal nogal grillig was. Zo twijfelden ze erover om per auto te gaan, omdat een van hen vreesde wagenziek te worden.

"Ik zie niet in hoe ik geradicaliseerd zou zijn", aldus de 24-jarige Salah Eddine Gourmat. "Het lijkt wel alsof jullie tegen iemand van Al-Qaida praten." De 26-jarige Youssef Ettaoujar, die vastzit in de gevangenis, zei dat zijn vele reizen naar Syrië en Mali absoluut niet bedoeld waren om contact te leggen met andere jihadstrijders. Ook zou de naam van zijn dochter, Jihad, geen verband houden met zijn plannen. Het openbaar ministerie heeft drie tot zes jaar celstraf tegen het drietal geëist. Op 7 maart wordt vonnis gewezen.

Vulkaanuitbarsting Indonesië eist elf levens

Een nieuwe uitbarsting van de vulkaan Sinabung, in het westen van Indonesië, heeft aan elf mensen het leven gekost. Drie anderen raakten gewond. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bekendgemaakt.

Volgens Sutopo Purwo Nugroho van de Indonesische rampendienst hebben zaterdag diverse erupties plaatsgehad. Langs de zuidelijke helling van de vulkaan stroomt lava naar beneden. De vulkaan braakt wolken gloeiendhete gassen uit, die inmiddels al een hoogte hebben bereikt van twee kilometer.

De rampendienst vreest dat het dodental nog stijgt, omdat het reddingswerk door het invallen van de duisternis bemoeilijkt wordt.

Vrijdag gaven de Indonesische autoriteiten ruim veertienduizend mensen toestemming om terug te keren naar hun woningen. In verband met eerdere erupties moesten zij hun huis verlaten.

Chinezen luiden jaar van het paard in

Chinese gemeenschappen in Den Haag en Amsterdam hebben zaterdag officieel het Chinese Nieuwjaar gevierd. In beide steden werd het jaar van het paard traditioneel met vuurwerk en draken- en leeuwendansen ingeluid. Honderden mensen waren getuige van de feestelijkheden.

Het Chinees Nieuwjaar ging officieel in de nacht van donderdag op vrijdag in. Volgens de jaartelling die uitgaat van de maankalender is het nu 4711. De Chinezen vieren met het ingaan van het nieuwe jaar de komst van de lente. Ook staat elk jaar in het teken van een dier.

Van Basten: "Geen behoefte aan buitenland"

Marco van Basten verraste deze week sc Heerenveen door zijn vertrek bij de Friese club aan te kondigen. De trainer hoopt volgend seizoen in Nederland aan de slag te kunnen. Vanwege zijn glansrijke carrière als speler wordt de naam van Van Basten regelmatig aan grote buitenlandse clubs gelinkt.

Ook toen hij naar buiten bracht dat hij zijn aflopende contract in Heerenveen niet verlengt. "Maar ik heb nu geen behoefte aan het buitenland. En dat heeft vooral te maken met mijn gezinssituatie", zegt hij tegen AD Sportwereld.

Van Basten geeft aan dat het niet makkelijk was om de knoop door te hakken. "Mijn gevoel zei me duidelijk dat ik niet wilde verlengen. Daar zijn veel redenen voor. Ik heb geen behoefte om dat uit te leggen. Of Foppe de Haan en Riemer van der Velde een rol hebben gespeeld? Alles heeft een beetje een rol gespeeld."

"Wat voor mij helder was, was dat ik een goed gevoel moet hebben. En dat was niet zo. Het is overigens niet zo dat ik hier niet met plezier werk. Begin december is de club naar me toegekomen met de vraag of ik wilde verlengen. Vanaf toen ben ik gaan nadenken. Voor mij was dit ook nieuw."

Ondanks zijn aanstaande vertrek denkt Van Basten later positief te kunnen terugkijken op zijn periode in Heerenveen. "Ik heb meer ervaring opgedaan hier, heb het een en ander opgestoken. Als trainer van een club leer je dagelijks."

Casillas: "Ben Aragonés erg dankbaar"

In Spanje hebben veel voetballers op verschillende manieren hun verdriet uitgesproken na het overlijden van Luis Aragonés. De voormalige bondscoach werd 75 jaar. Aragonés was tussen 2004 en 2008 bondscoach van Spanje.

In die periode pakte de ploeg de titel op het EK in Oostenrijk en Zwitserland. "Hij is voor mij één van de meest invloedrijke mensen geweest. De voetbalwereld mag hem wel dankbaar zijn. Zijn ideeën hebben veel succes opgeleverd. Luis zal altijd herinnerd worden", sprak doelman Casillas volgens Sefutbol.com.

"Ik heb hem persoonlijk veel te danken. Vanaf mijn 26e heeft hij mij erg beïnvloed. Ik heb altijd een zwak voor Luis gehad en ik weet dat dat wederzijds was", ging de Spanjaard verder. "Ik wil zijn familie mijn medeleven betuigen. Hij zal altijd een speciale plek hebben in onze voetbalgeschiedenis. Dit is een trieste dag voor het Spaanse voetbal."

Luis Aragonés werd na het succesvolle EK van 2008 opgevolgd door Vicente Del Bosque. "We zullen deze dag herinneren als een trieste dag", aldus de huidige bondscoach van Spanje. "Zonder twijfel leidde hij de weg in deze recente periode waarin we succes hebben gehad. Ik had persoonlijk veel waardering voor hem."

"We hebben vandaag een sleutelfiguur in de moderne sportwereld verloren." Behalve Casillas en Del Bosque brachten veel internationals via bijvoorbeeld Twitter hun condoleances over op de familie van Aragonés.

[WK] Zevende wereldtitel voor Vos

Marianne Vos heeft in Hoogerheide haar zevende wereldtitel in het veldrijden behaald. De Nederlandse veelvraat reed binnen een ronde weg bij haar concurrentes en eindigde een ruime minuut voor de Italiaanse Eva Lechner. Daar vlak achter werd Helen Wyman derde.

Het had een spannende strijd tussen Katie Compton en Vos moeten worden, maar de Amerikaanse reed zich in de eerste ronde al vast met de fiets en lag al snel een halve minuut achter. Vos gooide vooraan het tempo omhoog en liet de Italiaanse Eva Lechner nog een halve ronde in haar wiel zitten. Aan het eind van de eerste ronde moest zij echter lossen en kon Vos aan een lange solo beginnen.

Daarachter begon het duel om het zilver en brons. Lechman werd op een klein minuut gereden door Vos, maar had met nog één ronde te gaan nog een voorsprong van twintig seconden op de Britse Helen Wyman en de Belgische Sanne Cant. Daar vlak achter leek Compton weer last te krijgen van haar astma en daardoor zakte ze weer verder terug in het veld.

Lechman wist de tweede plaats te behouden, terwijl Wyman Cant wist te lossen na een versnelling en naar het brons koerste. Dat gebeurde allemaal ver achter Vos, die na een kleine veertig minuten alweer een nieuwe wereldtitel kon vieren.

Van der Hoorn mogelijk in actie tegen FC Utrecht

Mike van der Hoorn is door trainer Frank de Boer opgenomen in de Ajax-selectie. Dat laat de koploper van de Eredivisie zaterdag weten. De verdediger, die de geblesseerde Stefano Denswil vervangt, komt daardoor zondag mogelijk in actie tegen zijn oude club FC Utrecht.

De Boer geeft dit seizoen de voorkeur aan Joël Veltman, Niklas Moisander en Denswil als centrale verdedigers, waardoor Van der Hoorn vaak niet bij de selectie zit. Tegen Utrecht begint hij waarschijnlijk op de bank.

Ruben Ligeon is ook weer opgenomen in de Amsterdamse selectie. De rechtervleugelverdediger neemt de plek in van rechtsbuiten Lesley de Sa. Ook aanvoerder Siem de Jong, die de afgelopen weken last had van een spierblessure, keert terug.

Bij FC Utrecht, de nummer elf van de Eredivisie, zijn nieuwelingen Danny Koevermans en Christian Dorda nog niet speelgerechtigd. Verdediger Matthieu Delpierre is dat wel.

Derksen: "Denk dat Adriaanse naar Feyenoord komt"

Nu Ronald Koeman zijn vertrek bij Feyenoord heeft aangekondigd, kan de geruchtenmolen omtrent zijn opvolging op gang komen. Johan Derksen zet zijn geld in op Co Adriaanse. Volgens de voormalige hoofdredacteur van Voetbal International ziet Martin van Geel de ervaren oefenmeester als zijn droomkandidaat voor de positie die vanaf de zomer vacant is.

Sterker nog, volgens Derksen hebben Van Geel en Adriaanse al contact gehad over een samenwerking bij Feyenoord. Het tweetal stond jaren geleden al eens gezamenlijk bij achtereenvolgens Willem II en AZ op de loonlijst.

"Ik denk dat Van Geel het al helemaal voor elkaar heeft en dat zijn vriend Adriaanse komt", aldus Derksen ten overstaan van RTV Rijnmond. "Alleen heeft Co redelijk pittige eisen. Dat is wel een man die Feyenoord verder kan helpen als hij geen gekke dingen gaat doen. Het is wel een lastige man, je moet de bijsluiter wel heel goed lezen."

Adriaanse zat bij FC Twente voor het laatst op de trainersstoel. Sinds zijn vertrek bij de Enschedeërs in 2012 richt de 66-jarige Amsterdammer zich op zijn werk als analist.

Voor de prestatie van Koeman bij Feyenoord heeft Derksen niets dan lof over. Het besluit van de 50-jarige Zaandammer om te vertrekken bij de Rotterdammers kan ook zijn goedkeuring wegdragen. "Hij heeft het fantastisch gedaan en het optimale rendement uit de groep gehaald. Ik vind het een hele verstandige beslissing."

"Koeman heeft de neiging om cynisch te worden en af te geven op de spelers als het volgend jaar minder gaat lopen. Dan kun je beter een andere enthousiaste man voor de groep zetten."

ASO organiseert vrouwenwedstrijd op Champs-Elysées

Op de dag dat de mannelijke wielrenners op de Champs-Elysées de laatste kilometers rijden van de Tour de France, rijden de vrouwen ook een wedstrijd op de boulevard in Parijs. Dat meldt tourorganisatie ASO zaterdag.

De vrouwen rijden een paar uur voordat de mannen in de hoofdstad arriveren een eendagswedstrijd, La Course genoemd, door het historische hart van Parijs. Net als bij de mannen ligt de finish op de Champs-Elysées. De wedstrijd wordt ten minste op het Franse publieke net en Eurosport uitgezonden.

De organisatie van de wedstrijd kan als een gebaar worden gezien richting het vrouwenwielrennen. Meerdere prominente renners, onder wie Marianne Vos, willen dat er in de toekomst ook een Tour de France voor vrouwen wordt georganiseerd.

Drievoudig wereldkampioene Vos zegt dan ook blij te zijn met het initiatief. "De lancering van deze race is een revolutionaire ontwikkeling in onze sport. De Tour is het toppunt van het professionele wielrennen, en ik twijfel er niet over dat La Course staat voor een nieuw tijdperk in het vrouwenwielrennen."

UCI-voorzitter Brian Cookson zegt dat de kwaliteit van het vrouwenwielrennen al lange tijd een groter publiek verdient. "We zijn heel blij dat het initiatief van de ASO meer fans kennis zal laten maken met de sport, nieuw en oud."

Makarova en Pliskova strijden in Pattaya om titel

Jekaterina Makarova en Karolina Pliskova treffen elkaar zondag in de finale van het WTA-toernooi in het Thaise Pattaya. De als vierde geplaatste Makarova uit Rusland versloeg in de halve finale de Tsjechische Andrea Hlavackova met 6-3, 0-6 en 6-4. Hlavackova's landgenote Pliskova was met 6-3, 4-6 en 6-3 de Duitse Julia Görges de baas.

De 21-jarige Pliskova, de nummer 66 van de wereld, en de vier jaar oudere Makarova (28) speelden nooit eerder tegen elkaar. Beide vrouwen kunnen in Pattaya de tweede WTA-titel in hun carrière winnen.

Ace Combat Infinity vliegt volgende week de open bèta in

Volgende week kunnen PlayStation 3-gamers een week lang de open bèta spelen van Ace Combat Infinity. De open bèta start op 4 februari.

Met wat nuchter verstand zou je zeggen dat er geen microtransacties zijn in de bèta, en Namco claimt ook dat het gratis is. Maar er is nog onduidelijkheid of er toch microtransacties mogelijk zijn. Volgende week weten wij het in elk geval zeker. Namco laat je tijdens de open bèta een solomissie spelen van de ‘campaign mode’. Er is ook een modus voor twee teams, met maximaal vier piloten.

[DC] Siemerink kiest voor Haase

Teamcaptain Jan Siemerink heeft voor het dubbelspel in de wedstrijd tegen Tsjechië voor de Daviscup zijn opstelling gewijzigd. De oud-prof geeft bij nader inzien de voorkeur aan Robin Haase boven Thiemo de Bakker.

Met Haase speelt specialist Jean-Julien Rojer in Ostrava tegen Tomas Berdych en Radek Stepanek. De twee Tsjechen nemen de plaats in van hun landgenoten Lukas Rosol en Jiri Vesely die eerder waren aangewezen. De stand in het duel in de eerste ronde van de Wereldgroep is 1-1. De partij in het dubbelspel begint om 14.00 uur.

Premier League breekt transferrecord

De Premier League-clubs hebben afgelopen maand een recordbedrag uitgegeven aan nieuwe spelers. Accountantsbureau Deloitte berekende dat de clubs bijna 160 miljoen euro spendeerden, ruim twaalf miljoen meer dan vorig jaar.

De Premier League-clubs hebben dit seizoen, de zomerse transferperiode meegerekend, 925 miljoen euro uitgegeven aan spelers. Dat is bijna 110 miljoen meer dan in het recordbrekende seizoen 2008-2009.

Manchester United zette in januari de grootste transfer op zijn naam. Juan Mata werd voor zo'n 45 miljoen euro overgenomen van Chelsea, dat op zijn beurt Nemanja Matic voor 25 miljoen kocht van Benfica. Degradatiekandidaten Fulham en Crystal Palace waren met het binnenhalen van vijf nieuwe spelers het actiefst. Voor Fulham tekende onder anderen John Heitinga.

[vid] Castlevania gebruikt grootste orkest ooit

Castlevania: Lords of Shadow 2 bewijst maar weer eens dat muziek een belangrijk onderdeel van een game is. Konami huurde voor de game het grootste orkest in dat ooit voor een game is gebruikt. In de video zie je hoe de soundtrack wordt opgenomen in de legendarische Abbey Road-studio's in Londen.

Castlevania: Lords of Shadow 2 komt 25 februari uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

32 spelers ruilden op laatste transferdag van club

Op de laatste dag van de winterse transferperiode hebben vrijdag 32 voetballers de overstap gemaakt van of naar een Nederlandse club. In totaal ruilden in januari 111 spelers van ploeg, meldt de KNVB. Dat is iets meer dan vorig jaar, toen de teller op 105 bleef steken.

31 spelers vertrokken naar het buitenland, dertig voetballers kwamen naar Nederland toe. Vijftig spelers maakten een binnenlandse transfer. Van de 111 spelers werden er 33 verhuurd.

De teller kan deze maand nog oplopen. Spelers kunnen zaterdag nog vertrekken naar Portugal, waar de transferdeadline om middernacht verloopt. Ook Turkije, waar de deadline maandag verloopt, Hongarije (21 februari) en Rusland (27 februari) zijn mogelijke bestemmingen.

Pakistaanse militairen getraind op 'bommenschool'

Opstandelingen in Pakistan hebben slimme manieren gevonden om zelfgemaakte bommen te verstoppen. Ze worden aan kinderfietsjes bevestigd, in waterkruiken verborgen en zelfs aan boomtakken gehangen. De schokkendste plek waar brigadier Basim Saeed van gehoord heeft is een uitgehold boek dat op de Koran lijkt.

Een soldaat die het boek van de vloer opraapte, kwam om toen het explosief afging. "Normaal gesproken ben je uit respect geneigd het boek onmiddellijk op te rapen als het ergens op de grond slingert", aldus Saeed, instructeur op een opleidingsinstituut voor Pakistaanse militairen. Hij leert zijn pupillen hoe ze de zogenoemde IED's, zelfgemaakte bommen, kunnen opsporen. Dit soort explosieven is over de jaren heen steeds populairder geworden in de oorlogen in Irak en Afghanistan en in het noordwesten van Pakistan, in de buurt van de Afghaanse grens.

Associated Press is het eerste buitenlandse journalistieke medium dat toegang kreeg tot het complex van het Pakistaanse leger.

Saeed en zijn collega's zeggen dat het belangrijk is om iedere keer nieuwe manieren te bedenken om de zelfgemaakte bommen onschadelijk te maken, omdat de opstandelingen ook iedere keer nieuwe manieren bedenken om de explosieven te verstoppen. "Terroristen zijn ook erg pienter", aldus Saeed. "Ze gebruiken verschillende technieken om onze manieren te omzeilen. We moeten dus zelf veel vooruitdenken."

Het Pakistaanse leger heeft de afgelopen jaren veel moeite gedaan om wat wel het favoriete wapen van de opstandelingen wordt genoemd te bestrijden. Sinds 2002 heeft de strijd tegen opstandelingen in het noordwesten van het land aan zeker 4042 militairen het leven gekost. Meer dan dertienduizend raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen door zelfgemaakte explosieven.

De Verenigde Staten, in het verleden vaak kritisch op Pakistan, zeggen blij te zijn met de explosievenschool, die in 2012 werd geopend in de stad Risalpur. "Het is bemoedigend te zien hoeveel moeite de Pakistanen doen", aldus John Johnson, die aan het hoofd staat van een onderdeel van het Pentagon dat zich bezighoudt met zelfgemaakte bommen.

Niet alleen worden Pakistaanse militairen opgeleid, ook op andere manieren wordt gepoogd de ontwikkeling van zelfgemaakte bommen tegen te houden. In Afghanistan wordt vaak kunstmest gebruikt voor bommen. In Pakistan is de verkrijgbaarheid van deze kunstmest aangepakt en is een nieuw soort kunstmest ontwikkeld die niet gebruikt kan worden om bommen te maken. Vorig jaar tekende Pakistan ook een overeenkomst met de VS en Afghanistan om kennis over zelfgemaakte bommen te delen om zo slagvaardiger te kunnen optreden.

Het doel van de explosievenschool is militairen en agenten te leren waar bommen kunnen worden verstopt, hoe ze bommen en onderdelen daarvan kunnen ontdekken en hoe er informatie kan worden verzameld, zoals vingerafdrukken, waarmee de autoriteiten de bommenleggers kunnen opsporen. "Het succes zit hem in het identificeren van een netwerk en het oppakken van de leden van dat netwerk", aldus instructeur Anees Khan. "We moeten achter de mensen aan gaan die zelfgemaakte bommen maken en plaatsen."

Tijdens het bezoek van Associated Press waren sommigen bezig met speciale apparatuur naar bommen in de grond te zoeken. Anderen gebruikten op afstand bestuurbare voertuigen om explosieven op te sporen. Weer anderen maakten een pad door een gebied met explosieven.

Het opleidingsinstituut heeft allerlei trainingsscenario's ontwikkeld die lijken op de situaties die militairen later in het echt kunnen tegenkomen. Een complete stedelijke omgeving is nagebouwd, met een markt, een benzinestation en diverse andere gebouwen. Tijdens de training worden op de gekste plekken explosieven verstopt: in een vijver en zelfs op een begraafplaats. Als een van de studenten niet goed oplet en bijvoorbeeld per ongeluk een keukenkastje opentrekt, klinkt in plaats van een explosie een luide zoemer.

"Als we reizen hebben we er voortdurend mee te maken", aldus een van de militairen die aan de training deelneemt. "Als we bij een gebouwencomplex komen, als we een pad zien of ergens anders, altijd zit in je achterhoofd dat er een zelfgemaakte bom kan liggen."

Op dit moment zijn de meeste studenten van de explosievenschool nog militairen, maar de autoriteiten proberen ook agenten de training te laten volgen, omdat die vaak als eerste ter plaatse zijn als er een bom explodeert of een zelfgemaakte bom is gevonden. De Pakistaanse politie is niet opgeleid om met dit soort bommen om te gaan en ontbeert bovendien de apparatuur die nodig is om de bommen onschadelijk te maken.

[vid] De Elder Scrolls Online: Imperial Edition wordt uitgepakt

Lawrence Schick, lead loremaster van The Elder Scrolls Online, pakt de collector's edition van het spel uit, ook wel de Imperial Edition genaamd. Hij laat onder andere het beeld van Molag Bal en 'the Emperor's Guide to Tamriel' zien. In het boek staat geschiedenis en details over de dingen die je in het spel gaat tegenkomen.

The Elder Scrolls Online komt 4 april uit voor pc en Mac, in juni volgt de Xbox One- en PlayStation 4-editie.

[NBA] Oklahoma wint voor tiende keer op rij

Oklahoma City Thunder blijft uitstekend presteren in de NBA. De koploper van de Western Conference boekte vrijdag zijn tiende zege op rij tegen Brooklyn Nets: 120-95. Kevin Durant wist voor de verandering eens niet minstens dertig punten te scoren.

De topscorer van de NBA kwam tot 26 punten, nadat hij in de twaalf voorgaande duels telkens minstens dertig punten had gescoord. Het relatief klein aantal punten tegen de Nets kwam mede door de rust die Durant in het vierde kwart kreeg.

Atlanta Hawks won ruim van Philadelphia 76ers: 125-99. Mike Scott en Elton Brand scoorden allebei achttien punten voor de nummer vier van de Eastern Conference. De 76ers hebben nu elf van hun laatste dertien thuiswedstrijden verloren en nemen de twaalfde plek in.

Alle uitslagen van vrijdag:

Orlando - Milwaukee 113 - 102
Philadelphia - Atlanta 99 - 125
Minnesota - Memphis 90 - 94
Brooklyn - Oklahoma 95 - 120
Dallas - Sacramento 107 - 103
Denver - Toronto 90 - 100
LA Lakers - Charlotte 100 - 110
Utah - Golden State 90 - 95

Rusland hekelt steun Westen voor oppositie Oekraïne

Rusland heeft zaterdag op de Münchner Veiligheidsconferentie felle kritiek geuit op de Westerse steun voor de oppositie in Oekraïne. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov meent dat dit alleen maar leidt tot escalatie van het geweld in het land.

Demonstraties tegen de Oekraïense regering begonnen twee maanden geleden toen president Viktor Janoekovitsj op het laatste moment besloot een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie niet te ondertekenen. In plaats daarvan ging hij met Moskou in zee. Inmiddels eist de oppositie het vertrek van Janoekovitsj en zijn regering.

NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zei zaterdag dat de veiligheidstroepen in Oekraïne buitensporig hard hebben opgetreden. Maar volgens Lavrov komt dat alleen maar omdat het Westen aanzet tot 'steeds gewelddadiger' protesten. "Waarom horen we geen veroordelingen van diegenen die overheidsgebouwen innemen en bezetten, brandstichten, de politie aanvallen en zich bedienen van racistische, antisemitische en Nazistische leuzen?", zei Lavrov. "Waarom moedigen zo veel prominente Europese politici dergelijke acties aan?"

[WK] Belgisch podium bij junioren

Het WK veldrijden in Hoogerheide is goed begonnen voor België. Bij de junioren wisten de Belgen alle podiumposities binnen te halen. Het goud was voor de zeventienjarige Thijs Aerts, die in de laatste ronde zijn landgenoot Yannick Peeters afschudde.

Lang wist de Nederlander Joris Nieuwenhuis de Belgen aan het werk te houden. Hij leek op koers voor op zijn minst een podiumplek, maar moest in de laatste ronde toch kraken. Naast Aerts en Peeters zag Nieuwenhuis ook nog Jelle Schuermans hem passeren.

Vanmiddag wordt in het Brabantse Hoogerheide nog door de vrouwen gestreden om de wereldtitel. Marianne Vos is daar weer de grote favoriete. Morgen staan de wedstrijden voor de beloften en de profs nog op het programma.

Van Ass: "We kunnen ons mengen in de strijd om de titel"

Bondscoach Paul van Ass was vrijdagochtend tijdens de WK-persconferentie in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag stellig. Hij benadrukte nog maar eens dat de Oranjemannen na de HWL-overwinning niet naast hun schoenen zijn gaan lopen. Toch gelooft de oefenmeester in de Nederlandse kansen op de wereldtitel

Volgens Van Ass is Nederland één van de kanshebbers in de race om de titel. Zijn ploeg staat er na de gewonnen finale in New Delhi immers goed voor. "Toen ik als bondscoach begon, wilde ik eerst proberen finales met het team te halen. Dat lukte: het eerste hoogtepunt was de finale van de Olympische Spelen. Na de Spelen volgden nog twee finales: die van de Champions Trophy in Melbourne en de HWL-eindstrijd. We zijn erg blij dat we die laatste wonnen, maar het biedt geen garanties voor het WK. Dat zeg ik ook meteen. We denken niet dat we er nu al zijn, maar we gaan er wel vanuit dat we ons kunnen mengen in de strijd om de titel."

Volgens Van Ass is er sinds vorige zomer het een en ander veranderd in de ploeg, toen de Oranjemannen afspraken om op een volwassen manier 'thema’s' te gaan aanpakken en uitvoeren. "Niet erover blijven praten, maar ook daadwerkelijk doen", legt Van Ass uit.

In de beginfase van de HWL kwam de vernieuwde aanpak nog niet goed uit de verf. Het eerste pouleduel werd met 5-2 verloren van Argentinië. "Na afloop waren er geen problemen in het team, zoals misschien voor de buitenwereld leek. Natuurlijk lieten we het in die wedstrijd lopen op het gebied van energie. Dat was niet goed en het valt ook niet goed te praten. Dat willen we ook niet. Maar na deze wedstrijd waren we wél scherp. Ik ben ontzettend trots op de manier waarop de jongens de sleutel- en de knock-out-wedstrijden beet pakten. Toen zag je dat het ons wel lukt om samen wedstrijden te winnen. Als een team."

Geen bierbezorging via drones VS

Bier bezorgen via drones. Een brouwer uit de Amerikaanse staat Minnesota die dorstige vissers op bevroren meren op deze manier van bier wilde voorzien, kan het plan voorlopig op zijn buik schrijven. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft hem verboden bier te bezorgen met de onbemande vliegtuigjes.

De brouwer plaatste vorige week op YouTube een filmpje waarop de eerste testvluchten te zien waren. De vliegtuigjes moeten nu echter direct uit de lucht worden gehaald omdat het te gevaarlijk is in het luchtruim, schrijft ABC News. "Hoe grappig het idee ook is, het illegale gebruik van drones voor commerciële doeleinden is niet toegestaan", aldus de FAA.

Amazon maakte eind vorig jaar bekend pakketjes te willen bezorgen met drones. De bierbrouwer vindt dat dat meer gevaar oplevert dan zijn bezorgplannen, omdat Amazon wil bezorgen in drukke steden waar de drone tegen bijvoorbeeld wolkenkrabbers kan vliegen.

Geen bierbezorging via drones VS
Geen bierbezorging via drones VS (Foto: ANP)

'Nieuwe bijstandswet uitgesteld'

De nieuwe bijstandswet wordt met een halfjaar uitgesteld zodat gemeenten meer tijd krijgen om zich voor te bereiden. De wet wordt waarschijnlijk pas per 1 januari in plaats van 1 juli ingevoerd, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De vertraging zou het kabinet een kleine zestig miljoen euro kosten. Het kabinet, en dan met name coalitiepartij VVD, wil de bijstandsregels fors aanscherpen. Dat moet jaarlijks tot 400 miljoen euro opleveren.

Omdat de steun van de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP nodig is om de voorstellen door de Eerste Kamer te krijgen, kunnen deze partijen eisen stellen. Gemeenten moeten de wet gaan uitvoeren en hadden om meer tijd gevraagd. Die hebben zij nu gekregen.

Vrijdag bleek al dat bijstandsmoeders met kinderen tot 5 jaar worden gevrijwaard van de verplichting te solliciteren. Het kabinet en de oppositiepartijen hebben daarover overeenstemming bereikt, meldde SGP-leider Kees van der Staaij tijdens een debat dat was georganiseerd door het Nederlands Dagblad.

Britt Dekker duikt niet meteen in bed met vriend

Britt Dekker doet het rustig aan het begin van een relatie. De 21-jarige blondine wacht zeker twee maanden voordat ze het bed deelt met een nieuwe vriend, zegt ze zaterdag in De Telegraaf.

"Ik kan ineens verliefd zijn", geeft Britt toe. "Om mezelf te beschermen, heb ik een tweemaandenregeling met mannen: twee maanden verkering en dan pas ga je het met elkaar doen."

"Anders krijg je na een avondje stappen het idee: ach, we gaan het effe doen", aldus Britt. "Lijkt me erg als je een Jeroen Pauw wordt."

Voldoende steun gekozen burgemeester door draai CDA

Door een draai van het CDA is er nu een twee derde Kamermeerderheid voor een gekozen burgemeester. "Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen", zegt CDA-leider Sybrand van Haersma Buma in een interview met de Volkskrant. "We willen naar een open verkiezing."

Het is voor Buma nog geen uitgemaakte zaak of de gemeenteraad of de inwoners de burgemeester moeten kiezen. "Voor beide opties is wat te zeggen. Dat debat wil ik, ook in mijn partij, op inhoud voeren."

Een twee derde Kamermeerderheid is nodig voor de benodigde grondwetswijziging en die meerderheid lijkt er nu te zijn.De burgemeester wordt nu nog na aanbeveling van de gemeenteraad voorgedragen door de minister van Binnenlandse Zaken en benoemd door de koning.

Het nieuwe inzicht bij het CDA is een gevolgd van de heroriëntatie op de eigen grondbeginselen. Daar is de partij mee bezig sinds die in 2012 in de oppositie belandde.

Het CDA wil ook buurtinitiatief stimuleren. Bewoners die denken een bepaalde dienst goedkoper te kunnen aanbieden dan de gemeente, zouden het recht moeten krijgen daartoe een voorstel in te dienen.

Buma wil verder het kiesstelsel vervangen door een systeem waarbij de helft van de honderdvijftig Kamerzetels zoals nu via lijsten wordt gekozen. De andere helft zou in 75 kiesdistricten moeten worden gekozen. Hierdoor zouden veel kleinere partijen verdwijnen. Daarmee wordt de bestuurbaarheid van het land volgens Buma vergroot.

'Topambtenaar hielp longartsen in conflict VUmc'

Topambtenaar Harry Paul heeft zijn positie misbruikt toen hij twee longartsen hielp die aan de bel trokken vanwege de gebrekkige patiëntveiligheid bij het VUmc. Dat concludeert het Radio 1-programma Argos.

Paul, inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, is de broer van Rick Paul, een van de twee longchirurgen. Rick Paul en longchirurg Piet Postmus kwamen in conflict met hun collega's nadat ze een melding hadden gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg van een calamiteit waarbij een longpatiënt was overleden.

Postmus en Paul werden op non-actief gesteld. Na een lange procedure mochten ze weer aan het werk. De rechter bepaalde echter wel dat Postmus niet als afdelingshoofd aan de slag mocht omdat hij de problemen eerst intern had moeten bespreken. Daarom zou het redelijk zijn dat het ziekenhuis hem niet meer aan de slag wil hebben als leidinggevende.

Nu blijkt volgens Argos dat topambtenaar Harry Paul zijn boekje te buiten is gegaan door zich in de zaak te mengen. Hij zou zich op de achtergrond uitgebreid met het conflict hebben bemoeid. Zo zou hij het probleem onder meer onder de aandacht hebben gebracht van toenmalig minister van Landbouw Cees Veerman (CDA) en het toenmalig hoofd van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Gerrit van de Wal.

Een oud-docent van Harry Paul speelde volgens Argos vanuit de raad van toezicht van het VUmc vertrouwelijke informatie aan hem door. Verder gaf de topambtenaar zijn broer advies over de te volgens strategie in het conflict.

Hoewel van een broer hulp mag worden verwacht als er ogenschijnlijk misstanden zijn bij een ziekenhuis, ging Harry Paul volgens hoogleraren Jan Klein en Hans van den Heuvel toch te ver. De topambtenaar zegt volgens het programma dat hij in zijn contact met minister Veerman hem alleen op het hart heeft gedrukt zijn verantwoordelijkheid te nemen. Volgens Van den Heuvel kan daar echter een verzoek in worden gezien zijn broer te helpen.

Door de bemoeienis van Harry Paul werd een zaak bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg aangebracht waarvan vrijwel iedereen volgens Argos vond dat het geen calamiteit was. Dit zou zijn gedaan met het doel het hoofd van de intensive care, Armand Girbes, weg te werken. Volgens hoogleraar Klein werd hierbij het belang van de patiënt uit het oog verloren.

Knegt belooft beterschap op Spelen

Sjinkie Knegt kwam in aanloop naar de Olympische Spelen in het nieuws op een manier zoals hij zich die niet had voorgesteld. De Nederlandse shorttracker verloor twee weken geleden na de relayfinale op het EK in Dresden zijn zelfbeheersing en stak na de finish gefrustreerd twee middelvingers in de lucht. Beelden van de woedende Knegt gingen de wereld over en haalden zelfs nieuwszender CNN.

Knegt werd na afloop niet alleen uit de uitslag geschrapt, hij leerde naar eigen zeggen vooral een wijze les. "Ik voelde het toernooi door mijn vingers glippen. Toen we in de aflossingsfinale in de laatste ronde werden verslagen door de Russen, kwamen alle frustraties eruit. Dit had niet mogen gebeuren en zal ook niet meer gebeuren."

Met de diskwalificatie op het EK verloor Knegt ook zijn olympische kwalificatie voor de 500 meter. De selectiecommissie van de KNSB besloot hem echter alsnog aan te wijzen. Dit ging ten koste van Daan Breeuwsma, die daar weinig begrip voor op kon brengen. Knegt kan dat vanzelfsprekend wel. "Ik reed in Dresden een Nederlands record. Dat laat zien dat ik er klaar voor ben. Victor An is de topfavoriet, maar tijdens het EK werd ik tweede, dus ik kan meedoen om de prijzen."

Ook op de 1.500 meter dicht Knegt zichzelf goede kansen toe. "Dat is normaal gesproken mijn afstand. De 1.500 meter en de relay zijn de disciplines waar ik medailles wil halen. Maar ik hoop natuurlijk op meer." Op de relay heeft Nederland volgens Knegt grote stappen gemaakt. "Kleine dingen kunnen nog steeds beter. Maar we hebben laten zien dat er iets heel moois mogelijk is. Belangrijkste les is dat we nu weten dat we de laatste drie rondes volle bak moeten rijden."

Ook Freek van der Wart denkt dat hij samen met Knegt en ploeggenoten Breeuwsma en Niels Kerstholt op de laatste vrijdag van de Spelen op de aflossing om de medailles kan strijden. "De individuele afstanden zijn leuk en aardig, en als ik een hele goede dag heb, heb ik kans op een medaille, maar goud op de relay is het ultieme doel. Daar focus ik mij volledig op."

Vorig seizoen ging het tijdens het seizoen vaak mis in de finale van de relay. Daar hebben de Nederlandse shorttrackers veel lessen uit getrokken. "Elke keer was er wel iets. Dan viel er weer één van ons, dan werden we weer afgesneden in de bochten. We hebben ons lesje toen wel geleerd. We zijn dit seizoen alerter geworden. Vol doortrekken op het rechte stuk, de rust proberen te bewaren en niet over een been struikelen", grapt Van der Wart.

Tijdens een wereldbekerwedstrijd in Kolomna werd de ideale race gereden. "Toen liep het echt lekker. Iedereen wist wat hij moest doen en toen vielen alle puzzelstukjes wel in elkaar. Was het de ultieme race? Die bewaren we voor Sochi." De grote concurrenten zijn volgens Van der Wart Rusland, Amerika en Canada. "We hebben ze al zo vaak geanalyseerd. Ik denk dat we ze kunnen verslaan. Hoe? Dat is het geheim van de smid."

Van der Wart kende zelf deze maand wel wat fysiek ongemak. Tot twee keer toe raakte bij een val op het ijs zijn schouder uit de kom. Zorgen maakt hij zich echter niet. "Ik ben tevreden met mijn voorbereiding. Doel is om nu de puntjes op de i te zetten. Bovendien is het van belang om nu de rust te bewaren. Niet te veel trainen, zodat ik oververmoeid in Sochi aankom, ik moet er voor zorgen dat ik honderd procent ben op de Olympische Spelen."

Darters George en Mitchell winnen koppeltoernooi Dutch Open

Darters Richie George en Scott Mitchell hebben het koppeltoernooi gewonnen van de Dutch Open in Assen. Ze waren in de finale met 5-2 te sterk voor Jamie Hughes en Willem Mandigers. Laatstgenoemde was de beste Nederlander op de eerste dag. Aan het koppeltoernooi deden 1014 paren mee.

In de halve finale wonnen George en Mitchell van Dafydd Edwards en Mitch Butler met 4-0. Hughes en Mandigers versloegen Martin Atkins en Scott Waites met 4-2. Het duo Stephan Gerritsen en Ahmady Ahmaddy haalde de kwartfinale. De paren Co Stompé/Michel Helder en Jimmy Hendriks/Paul Brown vlogen eruit in de achtste finales.

Bij de dames waren het uiteindelijk Lorraine Farlam en Anastasia Dobromyslova die de finale van Deta Hedman en Fallon Sherrock wisten te winnen. Het werd 4-3. In de halve finales zagen we drie Nederlandse dames terug. Tamara Schuur verloor samen met haar Noorse koppelpartner Rachna David van Hedman en Sherrock. Het Frieze koppel Elbrich Halbersman en Jacquline Draaisma kwam verloor in de halve eindstijd van de latere kampioenen.

Zaterdag en zondag worden de toernooien in het enkelspel gespeeld. 2434 heren en 279 dames verschijnen aan de oche in Assen. De titelverdedigers zijn Scott Waites en Trina Gulliver. 

Koeman stopt bij Feyenoord

Ronald Koeman stopt aan het einde van dit seizoen als trainer van Feyenoord. De trainer heeft dit aan de clubleiding laten weten. De trainer laat op de website van Feyenoord weten hoe hij tot dit besluit is gekomen.

"Bijna drie jaar heb ik intensief en goed samengewerkt, met de spelersgroep, met de staf en met alle anderen hier binnen de club. Ik heb het hier vanaf dag één en nog steeds erg naar mijn zin. De keuze om niet bij te tekenen, is er één die ik puur op gevoel maak. Het is mooi zo. Feyenoord verdient het om tijdig zekerheid te hebben over de toekomst", aldus Koeman.

"Voor de komende maanden zal dit besluit geen negatieve gevolgen hebben, zo is mijn overtuiging. Sterker nog, ik ga er met de groep juist alles aan doen om met een schitterende eindklassering drie fantastische jaren op een hele mooie manier met elkaar af te sluiten."

Technisch-directeur Martin van Geel reageert op de website van de Rotterdamse club als volgt: "Wij hadden graag nog een jaar doorgegaan met Ronald, omdat wij zien dat deze selectie nog beter kan worden. Aan de andere kant is het wel prettig dat er direct duidelijkheid is. Nu hebben we echt ruim de tijd om een opvolger aan te trekken. Het is natuurlijk ook niet gek dat een trainer na drie jaar fantastisch presteren weer eens verder wil kijken. In die zin ben ik ook niet echt verbaasd of verrast door zijn besluit. Over namen van opvolgers ga ik uiteraard niet speculeren".

De stadionclub laat verder weten dat de supporters er op mogen vertrouwen dat er al is gekeken naar het profiel van de nieuwe trainer. "De komende maanden gaan we er in alle rust voor zorgen dat er volgend seizoen weer een goede en gedreven trainer voor de ploeg staat," aldus van Geel.

Oud-bondscoach Luis Aragonés overleden

De Spaanse voetbaltrainer Luis Aragonés is op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Madrid overleden. Dit meldt het Spaanse persbureau EFE. Aragonés leidde Spanje naar de Europese titel van 2008. Na het EK vertrok hij naar Fenerbahçe, waar hij vroegtijdig werd ontslagen vanwege slechte resultaten. 

Aragonés speelde als aanvaller voor onder meer Real Betis Sevilla en Atlético Madrid. Met die laatste club werd hij drie keer landskampioen. Aragonés is ook vier keer trainer geweest bij Atlético Madrid. In zijn eerste termijn werd hij kampioen met die club. Ook is hij trainer geweest van FC Barcelona, FC Sevilla en Valencia. Tussen 2004 en 2008 was hij bondscoach van Spanje. Op het WK van 2006 haalde hij met Spanje de tweede ronde. Twee jaar gaf hij leiding aan het team dat Europees kampioen werd. 

Aragonés wordt als een van de grondleggers gezien van het zogeheten tiki-taka voetbal, dat gekenmerkt wordt door een hoog percentage balbezit, veel bewegende spelers en een hoog baltempo. Dat stijl kent zijn oorsprong bij het FC Barcelona onder leiding van Johan Cruijff dat ook zo voetbal speelde. De term tiki-taka voetbal ontstond in 2006 toen een Spaanse comentator op het wereldkampioenschap de Spaanse speelstijl omschreef als tiki-taka.

Van Gaal: "Spuugzat om bondscoach te zijn"

Louis van Gaal heeft geen spijt van zijn keuze om te vertrekken als bondscoach van Oranje. "Ik ben het na twee jaar spuugzatom bondscoach te zijn."

"Nog twee jaar zou ik niet zien zitten, dan ga ik liever naar ons huis in Portugal. Dan mis ik die acht momenten dat ik met spelers kan werken, maar heb ik meer tijd voor anderen. Mijn naasten." De kans is groot dat het voor de bondscoach zijn laatste klus als trainer wordt. Van Gaal, die vorig jaar nog werd gelinkt aan Tottenham Hotspur, laat nu weten in principe met pensioen te gaan.

De 62-jarige oud-oefenmeester van onder andere Ajax en FC Barcelona vertelt daarnaast dat Oranje komende zomer in Brazilië met de punt naar achteren zal spelen op het middenveld. "Het beoogde basisteam is waarschijnlijk pas één week voor vertrek naar Brazilië compleet."

"Eén week! Dat heeft consequenties. Bijvoorbeeld dat we definitief met de 'punt naar achteren' zullen spelen op het WK. Dat heeft te maken met de komende tegenstanders, maar ik heb ook gewoonweg de tijd niet om het oude Ajax-systeem in te slijpen, 3-4-3 met een echte nummer 10. Dat lukt gewoon niet in een weekje. Daarvoor is die speelwijze veel te moeilijk, luistert de onderlinge afstemming té nauwkeurig.''

Volgens Van Gaal zijn nu tien spelers zeker van een plaats in de WK-selectie. "Als ze fit zijn. Dus dertien plekken zijn nog open. Dat is veel ja, dat vind ik zelf ook."

'Sochi duurder dan alle Winterspelen opgeteld'

Aan de Olympische Winterspelen in Sochi is meer uitgegeven dan aan alle Winterspelen die sinds 1924 zijn gehouden bij elkaar. De Spelen in Sochi kosten zo'n veertig miljard euro, terwijl de eerdere 21 Winterspelen bij elkaar ongeveer 35 miljard euro kosten, concludeert NRC Handelsblad zaterdag uit grootschalig archiefonderzoek.

Voor het onderzoek werd eerst gekeken naar bedragen die bij vorige Winterspelen werden vermeld in kranten, rapporten en onderzoeken. Daarbij werd alles meegerekend. Het gaat dan onder meer om organisatiekosten en de aanleg van vliegvelden, snelwegen en stadions. Vervolgens werden die bedragen omgezet naar euro's in de huidige tijd.

Toen Sochi in 2007 door het Internationaal Olympisch Comité werd aangewezen als gaststad was er een begroting van 7,7 miljard euro. Daarvan was bijna negentig procent bedoeld voor infrastructuur en andere kosten. De rest was voor de organisatie. Volgens schattingen is het totaalbedrag opgelopen tot zo'n veertig miljard euro. De oppositie stelt volgens de krant dat de helft van dat bedrag is verdwenen door corruptie, maar de organisatoren zeggen dat veel geld is gestoken in infrastructurele projecten.

Na de Winterspelen in Sochi waren de Spelen die in 1998 in het Japanse Nagano werden gehouden de duurste. Die zouden 14,6 miljard euro hebben gekost. Bij die Spelen werd de complete administratie verbrand, mogelijk om een onderzoek naar omkoping en corruptie te frustreren. Een onderzoeksgroep schatte de kosten uiteindelijk alsnog in.

De derde plaats wordt bezet door de Spelen van 2010 in het Canadese Vancouver, met een bedrag van vijf miljard euro.

Darters Jones, Jenkins en Hamilton maken geen fout

Darters Terry Jenkins, Andy Hamilton en Wayne Jones hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van German Darts Championship in het Duitse Hildesheim. Jenkins won met 6-1 van de Duitser Max Hopp. Hamilton gunde Barry Lynn geen leg en Jones plaatste zich door Tomas Seyler met 6-3 te verslaan.

De laatste wedstrijd van de eerste ronde ging tussen Richie Burnett en Justin Pipe. The Force versloeg The Prince of Wales met 6-3. Eerder op de dag wisten Raymond van Barneveld, Jelle Klaasen, Dirk van Duijvenbode, Leon de Geus en Dick van Dijk zich al de plaatsen voor de tweede ronde. 

Michael van Gerwen kreeg als geplaatste speler een bye voor de eerste ronde. De tweede ronde is opgeknipt in twee sessies van acht wedstrijden en wordt zaterdag gespeeld. Op zondag zal het toernooi worden afgesloten. 

Uitslagen ronde I

Naam Naam Uitslag
Mark Walsh  Lee Palfreyman 0-6
Jamie Bain Michael Smith 0-6
Max Hopp Terry Jenkins 1-6
Barry Lynn Andy Hamilton 0-6
Wayne Jones  Tomas Seyler 6-3
René Eidams Joey Palfreyman 5-6
Stuart Kellett  Fabian Herz 6-3
Richie Burnett  Justin Pipe 3-6

Ronde II (13.00-17.00 uur) 

Naam Naam
Ian White Dean Winstanley
Gary Anderson Glenn Spearing
Robert Thornton Andy Hamilton
Mervyn King Lee Palfreyman
Jamie Caven Ronnie Baxter
Dave Chisnall Raymond van Barneveld
Steve Beaton Jelle Klaasen
John Part Dick van Dijk

Ronde II (19.00-23.00 uur) 

Naam Naam
Brendan Dolan Justin Pipe
Wes Newton Dirk van Duijvenbode
Kim Huybrechts Michael Smith
Adrian Lewis Joey Palfreyman
Peter Wright Wayne Jones
Michael van Gerwen Leon De Geus
Kevin Painter Terry Jenkins
Paul Nicholson Stuart Kellett

Shorttrackers maken kans op historische medailles

De Nederlandse shorttrackers kunnen bij de Olympische Spelen in Sochi historie schrijven. Nog nooit werd op het onderdeel, dat sinds 1992 op de olympische agenda staat, een medaille mee naar huis genomen. Bondscoach Jeroen Otter heeft goede hoop dat daar op het Russische ijs eindelijk verandering in gaat komen.

Nederland toonde dit seizoen herhaaldelijk aan bij de relay zowel bij de mannen als de vrouwen tot de wereldtop te behoren. "Daar ligt onze prioriteit, op die discipline hebben we kans op medailles", voorspelt de bondscoach. Nederland scoorde tot nu toe alleen ooit virtuele medailles op het vaak spectaculaire onderdeel. In 1988, toen shorttrack op de Spelen van Calgary een demonstratiesport was, stond liefst vijf keer een Nederlandse schaatser op het podium.

Jorien ter Mors is bij de vrouwen de aangewezen persoon om aan te tonen dat er weer betere tijden zijn aangebroken. Bij de mannen zijn er meerdere ijzers in het vuur, of zoals Otter het zegt: "IJzers op het ijs. Onze focus ligt natuurlijk op de aflossing, maar met Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt hebben we rijders die op de individuele afstanden ook in staat zijn om een rol van betekenis te spelen."

Maar als er iemand voor de individuele medailles moet gaan, is het Knegt. Otter: "Sjinkie heeft de kwaliteiten om finalewaardig te zijn. Hij kan in gaten duiken, kan mensen passeren. Tijdens het EK heeft hij af en toe fenomenaal gereden." Toch heeft Otter ook wel een paar kritiekpunten. "Af en toe is hij er met zijn hoofd niet bij. Dan denkt hij waarschijnlijk aan zijn vriendin", grapt de bondscoach.

Tijdens het afgelopen EK shorttrack in Dresden liep niet alles naar wens voor de ploeg van Otter. De schouder van Van der Wart ging, net als tijdens het NK begin januari, uit de kom, de aflossingsploeg werd in extremis toch nog geklopt door de Russen en Knegt liet zijn emoties de vrije loop na de aflossingsfinale. Hij stak twee middelvingers op en werd geschrapt uit de uitslag van het EK. "Af en toe je emoties tonen vind ik een goede zaak, maar wat Sjinkie deed, kan echt niet. Maar beter dat het tijdens het EK gebeurde, dan dat het in Sochi gebeurt."

Otter vindt het zelfs goed dat deze onverwachte dingen in de voorbereiding gebeuren. "Je moet het doen met de omstandigheden die er zijn. Je moet je comfortabel met het oncomfortabele voelen. Het is goed dat het juist nú gebeurt. Nu kunnen we er nog van leren."

De bondscoach is al bekend met de omstandigheden in Sochi. "Ik ben er eind april geweest. Toen was het prachtig qua weer. Ik heb nog gezwommen in de zee, heb toen nog een paar dolfijnen gespot, maar dat wil niemand geloven. En in de bergen kon je toen prima skiën." Ook over de faciliteiten is Otter te spreken. "Die zijn prima. De schaatsbaan is gewoon goed."

Activision evalueert toekomst Call of Duty: Strike Team studio

Activision evalueert momenteel de toekomst van The Blast Furnace, de in Leeds gesitueerde studio die heeft gewerkt aan Call of Duty: Strike Team voor het mobiele platform. Het vraagt hierbij de input van de medewerkers van The Blast Furnace.

Tijdens een interview met de pers vertelde de vertegenwoordiger van Activision: “Wij zijn bezig met het ontwikkelen van een plan om deze mensen als een team te houden. Wij hebben vanmorgen een ontmoeting gehad met het team en bespreken de mogelijkheden voor hun toekomst.

Onze voorkeur is om het getalenteerde team intact te houden en wij zullen een plan bedenken om dit te kunnen realiseren.” Het team bestaat o.a. uit voormalige Rockstar- en Team 17-veteranen die ook verantwoordelijk waren voor de mobiele varianten van Pitfall en WipeOut.

FOK! wat een weer... Eerst regen

Goedemorgen beste mensen! Ook in Groningen zal het ijs nu snel gaan smelten en een snelle terugkeer hiervan zit er absoluut niet in. Het is zelfs mogelijk dat de temperaturen gaan oplopen naar waarden van 10 graden en hoger. En zo verstrijkt de tijd voor de winter...

Op dit moment trekt er een regengebied van west naar oost over het land, maar met een beetje mazzel viel het meeste al in de nanacht. In het westen wordt het nu al vrij snel droog en begint het geleidelijk aan op te klaren. De regen moet het oosten aan het begin van de middag gaan verlaten en dan klaart het ook daar op. In de loop van de middag is er nog wel een kleine kans op een bui, mogelijk met een klap onweer. Het kwik loopt op naar 5 tot 7 graden. De wind komt uit een zuidelijke richting en neemt langs de kust toe tot hard. 

Morgen en ook de eerste helft van volgende week is het overal droog met af en toe zon. In eerste instantie ligt de temperatuur nog rond de 6 graden, maar ik zei het al, later in de week gaan de maxima alleen maar verder omhoog.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ParkU
Kuikenbiefstuk maakte in Utrecht een wandeling door het park en maakte deze fraaie foto's!

Park2U
De paddenstoelen zijn er nog volop.

 arkU3
Deze A380 van Malaysia Airlines is onderweg van/naar Londen. Prachtig op de foto gezet!

Park4U
En een skateparkje voor de jongeren.

 

 

 

Opdrachtgever drugssmokkel aangehouden

Een 52-jarige man uit Rijswijk is aangehouden op verdenking van drugssmokkel. Hij wordt ervan verdacht meerdere mensen opdracht te hebben gegeven cocaïne naar Nederland te smokkelen, laat de marechaussee vrijdagavond weten.

Het onderzoek van de marechaussee startte in september, toen twee bolletjesslikkers op de Amsterdamse luchthaven werden aangehouden. De twee Surinamers hadden vierhonderd en zevenhonderd gram coke bij zich.

De man uit Rijswijk gaf de bolletjesslikkers waarschijnlijk de opdracht voor de drugssmokkel. Dat deed hij volgens de marechaussee ook bij andere aangehouden smokkelaars.

De Rijswijker werd begin deze week aangehouden. Hij is donderdag voorgeleid en blijft voorlopig vastzitten.

Eindhovenaar vast voor beschieten woning

Een 34-jarige man uit Eindhoven is vrijdag aangehouden voor het beschieten van een huis in zijn woonplaats een dag eerder. Bij het schietincident raakte niemand gewond.

De man wordt ervan verdacht donderdagochtend meerdere keren vanuit een rijdende auto op een woning aan het Arnaudinaplein in de Brabantse stad te hebben geschoten. De bewoners, een man, een vrouw en twee kleine kinderen, raakten niet gewond.

De Eindhovenaar werd vrijdagmiddag aangehouden op de Onze Lieve Vrouwestraat. De politie onderzoekt de toedracht van de schietpartij.

Samsom door FNV opgeroepen om woorden waar te maken

Het is hoog tijd dat PvdA-leider Diederik Samsom zijn woorden waarmaakt en zich inzet voor werkgelegenheid en de werknemers in Groningen. Hij moet de belofte die hij eerder deze maand in het Groningse Middelstum deed inlossen. Die oproep doet FNV Noord zaterdag in een open brief in de Volkskrant, laat de vakbond vrijdagavond weten.

Samsom beloofde bij zijn bezoek op 14 januari dat hij er alles aan zou doen om een plan van de provincie Groningen te laten slagen. In het plan wordt onder meer gerept over een doorstart voor de failliete aluminiumfabriek Aldel.

Tijdens een spoeddebat vorige week steunde de PvdA een motie van het CDA en de SP om het plan uit te voeren echter niet. "Wij balen daarvan", aldus de vakbond, die zegt te spreken namens twintigduizend ondertekenaars van de petitie 'Maak werk van Groningen'. De vakbond roept Samsom op volgende week een nieuwe motie in te dienen waarin hij de Tweede Kamer vraagt akkoord te gaan met de uitvoering van het plan.

In het noorden van het land is de werkloosheid hoog en behoren de gemiddelde inkomens tot de laagste van Nederland.

102-jarige Fransman breekt eigen wereldrecord

De Franse wielrenner Robert Marchand heeft gisteren zijn eigen wereldrecord gebroken. Op een wielerbaan in de buurt van Parijs reed de man een afstand van net geen 27 kilometer in één uur. Nu zullen vele FOK!kers zich wellicht afvragen waarom dat een uurrecord is, aangezien de Tsjech Ondrej Sosenka in 2005 in het algemene klassement een werelduurrecord haalde van 49 kilometer en 700 meter. Marchand is echter een eindbaas van 102 jaar, reed in de categorie ouder dan honderd en verbrak gisteren zijn oude record met 2 kilometer.

Marchand, die eerder de kost verdiende als brandweerman en houthakker, is in de categorie boven de honderd sinds 2012 ook de recordhouder op de 100 kilometer. Deze reed de Fransman in Lyon in 4 uur, 17 minuten en 27 seconden. Daarnaast reed de held vier keer Parijs-Roubaix en één keer de ronde van Picardië. Op zijn 89ste reed Marchand de wielerwedstrijd Bordeaux-Parijs en legde de afstand van 600 kilometer af in 36 uur.

 
102-jarige baas rijdt bijna 27 kilometer in één uur

FOK!kers weinig naar bioscoop in 2013

De afgelopen dagen polsten we op de frontpage van FOK! hoevaak FOK!kers het afgelopen jaar in de bioscoop te vinden waren. De uitkomst was op zijn zachtst gezegd nogal verrassend. In totaal werd er door 5372 FOK!kers gestemd. Maar liefst 1533 mensen, oftewel 28,5% van alle stemmers, gaven aan dat ze het afgelopen jaar geen enkele keer in een bioscoop waren geweest.

689 FOK!kers (12,8%) gaven te kennen tussen de 5 en 10 keer naar een bioscoop te zijn geweest terwijl 687 FOK!kers (12.8%) slechts eenmalig een film op het witte doek voorbij zag komen. In het geval van FOK!kers Multani, eQuaL en Drs.Poema was dat de film The Hobbit, terwijl FOK!ker Yi-Long in HongKong de film The Grandmaster van Kar Wai Wong aanschouwde. FOK!ker roodkapske houdt het daartegen bij kinder- en natuurfilms, terwijl FOK!ker EricOscuro al sinds 2011 geen enkele bioscoop meer in te krijgen was.

Argumenten om weinig tot niet naar een bioscoop te gaan zijn onder meer: te dure bioscoopkaartjes, lange mensen die in beeld zitten, krakende chipszakjes en de veel te dure consumpties bij bioscopen en filmhuizen. Ook wordt de toevoeging van 3D door sommigen als zwaar overbodig gezien. Ook geven sommige FOK!kers aan dat ze vanwege eerder genoemde redenen liever een film downloaden.

FOK!ker LoggedIn ziet de bioscoop als iets van vroeger en beargumenteert dat als volgt: "De sfeer van met een groep een avondje uit naar de film kun je met je thuisbioscoop niet beleven. Maar daar staat tegenover dat je de hartaanval bij de parkeerautomaat, de aderlating bij de kassa, en de discussie 'een week eten, of toch popcorn bij de film?' allemaal kunt overslaan."

268 FOK!kers gingen vaker dan 20 keer naar een bioscoop. Dit betreft echter meestal mensen die een abonnement hebben. Cinefielen zoals de FOK!kers Tyl3rMayh3m, SunChaser, Beaudelaire, LordLynx, knirfie en sirfugy waren elke week minstens eenmaal in de bioscoop te vinden.

Hoeveel FOK!kers gingen in 2013 nog naar de bioscoop
Hoeveel FOK!kers gingen in 2013 nog naar de bioscoop

Errani en Cornet door naar halve finale in Parijs

Tennisster Sara Errani heeft vrijdag de halve finale van het WTA-toernooi in Parijs bereikt. De als derde geplaatste Italiaanse was in de kwartfinale met 6-2 en 6-3 te sterk voor Elina Svitolina uit Oekraïne. Errani treft nu Alizé Cornet.

De Française versloeg de Duitse Andrea Petkoviç in drie sets: 7-6 (6), 5-7 en 6-3. In de andere halve finale spelen de Russinnen Maria Sjarapova (1) en Anastasia Pavljoetsjenkova tegen elkaar.

Roda neemt Anco Jansen over van De Graafschap

Roda JC heeft zich vrijdag vlak voor het verstrijken van de transferdeadline versterkt met Anco Jansen. De 24-jarige aanvaller komt over van De Graafschap en tekent in Kerkrade een contract dat hem tot de zomer van 2017 aan de club bindt. Dat laat Roda weten.

Roda, de nummer vijftien van de Eredivisie, kan Jansen goed gebruiken. Aanvallers Frank Demouge (blessure) en Krisztian Nemeth (schorsing) zijn uit de roulatie. "Met Anco hebben we weer mogelijkheden", zegt technisch directeur Leon Vlemmings.

Jansen maakte vorig seizoen indruk bij De Graafschap door 21 keer te scoren. Dit seizoen staat de teller op zes. Eerder kwam Jansen uit voor onder meer PEC Zwolle en SC Veendam.

De Graafschap heeft direct een vervanger in huis voor Jansen. De 19-jarige Vincent Vermeij werd vrijdag overgenomen van Ajax. De spits heeft een 2,5-jarig contract getekend. De Graafschap verloor donderdag topscorer Piotr Parzyszek aan Charlton Athletic.

Polsstokhoogspringer Lavillenie maakt indruk

Polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie heeft in het Poolse Bydgoszcz grote indruk gemaakt. Met een sprong van maar liefst 6,08 meter passeerde hij drie atleten op de wereldranglijst aller tijden en sprong hij naar de tweede plek op diezelfde lijst. Alleen de legendarische Sergey Bubka staat nog boven de Fransman.

Een week eerder sprong de 27-jarige Fransman in Rouen al één centimeter over zijn persoonlijk record en legde dat op 6,04 meter. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met de Amerikaan Brad Walker. Met zijn sprong van vrijdag passeerde hij Steven Hooker, Maxim Tarasov en Dmitri Markov.

Olympisch kampioen Lavillenie hoeft nu alleen zesvoudig wereldkampioen Bubka nog voor zich te dulden. De Oekraïner sprong zelf twee keer over 6,08 meter, maar kwam ook maar liefst twaalf keer nog hoger. Lavillenie probeerde het wereldrecord van 6,15 meter aan te vallen, maar zijn pogingen op 6,16 meter bleven zonder succes.

Lavillenie springt naar de wereldtitel indoor in 2012 (Foto: Pro Shots)
Lavillenie springt naar de wereldtitel indoor in 2012 (Foto: Pro Shots)

[Upd] [Overzicht] Laatste dag transferperiode

Vannacht om 0.00 uur sluit de Europese transfermarkt. Veel clubs zullen op de laatste dag proberen hun selectie voor komend seizoen nog te versterken. FOK!sport houdt door middel van een overzicht, net als vorig jaar, de belangrijkste transfers van vandaag bij.

Overzicht binnenlandse transfers 31 januari

Naam Oude club Nieuwe club
Fahd Aktaou * sc Heerenveen Almere City FC
Bob Schepers * FC Utrecht Cambuur Leeuwarden
Zarko Grbovic * FK Mogren Budva FC Twente
Fernando Quesada Gallardo FC Barcelona FC Utrecht
Matthieu Delpierre 1899 Hoffenheim FC Utrecht
Danny Koevermans - FC Utrecht
Christian Dorda Heracles Almelo FC Utrecht
Stephan Andersen * Real Betis Go Ahead Eagles
Kenny Teijsse * FC Utrecht Helmond Sport
Trent Sainsbury Central Coast Mariners PEC Zwolle
Timo Letschert - Roda JC
Jonas Heymans * AZ Willem II
Rodney Sneijder RKC Waalwijk -
Daan Bovenberg N.E.C. Nijmegen -
Gijs Luirink Sparta Rotterdam -
Vincent Vermeij Ajax De Graafschap
Anco Jansen De Graafschap Roda JC
Timothy van der Meulen De Graafschap -


Overzicht buitenlandse transfers 31 januari

Naam Oude club Nieuwe club
José Campaña * Crystal Palace 1. FC Nürnberg
David Pollet Charlerloi Anderlecht
Dimitar Berbatov * Fulham AS Monaco
Rafael Tolói * São Paulo AS Roma
Emmanuel Frimpong * Arsenal Barnsley
Faris Haroun Middlesbrough Blackpool
Yannick Bastos FC Differdange Bolton Wanderers
Liam Trotter Millwall FC Bolton Wanderers
Milos Jojic Partizan Belgrado Borussia Dortmund
Fábio da Silva * Manchester United Cardiff City
Wilfried Zaha * Manchester United Cardiff City
Kurt Zouma Saint-Etienne Chelsea
Rory Donnelly * Swansea Coventry City
Jason Puncheon * Southampton Crystal Palace
Curtis Good * Newcastle United Dundee United
Jindrich Stanek Sparta Praag Everton
Kostas Mitroglu Olympiakos Piraeus Fulham
Lewis Holtby * Tottenham Hotspur Fulham
Hernanes Lazio Roma Internazionale
Dani Osvaldo Southampton Juventus
David Karlsson * Sunderland Kilmarnock
Mohamed Sissoko - Levante
Olexandr Iakovenko * Fiorentina Málaga
Nelson Valdez Al-Jazira Olympiakos Piraeus
Danny Hoesen * Ajax PAOK Saloniki
George Moncur * West Ham United Partick Thistle
Kelvin Doyle * Wolverhampton Wanderers Queens Park Rangers
Aaron Hughes * Fulham Queens Park Rangers
Kurt Zouma * Chelsea Saint-Etienne
Liam Bridcutt Brighton and Hove Albion Sunderland
Dennis Lemke RKC Waalwijk SV Babelsberg 03
Jay Fulton Falkirk Swansea
Carlos Gruezo SC Barcelona VfB Stuttgart
Ludovic Obraniak Bordeaux Werder Bremen
Pablo Armero * Napoli West Ham United
Martyn Waghorn * Leicester City Wigan Athletic
José Salomón Rondón * Rubin Kazan Zenit Sint-Petersburg
Federico Macheda * Manchester United Birmingham City
Cristian Chivu Internazionale -
Kim Källström * Spartak Moskou Arsenal
Faouzi Ghoulam Saint-Etienne Napoli
Rubén Betancourt PSV Atalanta Bergamo
Diego VfL Wolfsburg Atlético Madrid
Patrick Owomoyela - Hamburger SV
Samuele Longo * Internazionale Rayo Vallecano
Josuha Guilavogui * Atlético Madrid Saint-Etienne
Hernán Perez Villarreal Olympiakos Piraeus
Marvin Emnes * Middlesbrough Swansea
Leigh Griffiths Wolverhampton Wanderers Celtic
Marquinho AS Roma Hellas Verona
Scott Dann * Blackburn Rovers Crystal Palace
Marcus Nilsson * FC Utrecht Kalmar FF
John Heitinga Everton Fulham
Cor Gillis MVV Maastricht FCV Dender
Gaël Kakuta * Chelsea Lazio Roma
Paolo Cannavaro * Napoli Sassuolo
Oliver Torres * Atlético Madrid Villarreal
Philippe Senderos Fulham Valencia
Ishak Belfodil * Internazionale Livorno
Giuseppe Sculli * Lazio Roma Genoa
Tom Ince * Blackpool Crystal Palace
Danny Graham * Sunderland Middlesbrough
Aymen Abdennour * Toulouse AS Monaco
Éver Banega * Valencia Newell's Old Boys
Thievy Bifouma * Espanyol West Bromwich Albion
Chu-Young Park * Arsenal Watford
Andreas Cornelius Cardiff City FC Kopenhagen
Modibo Maïga * West Ham United Queens Park Rangers

* Verhuurd

Emnes vierde Nederlander bij Swansea City

Marvin Emnes vertrekt op huurbasis naar Swansea City. De Nederlandse buitenspeler wordt door Middlesbrough verhuurd aan de nummer elf van de Premier League. De 25-jarige Emnes, die in Nederland uitkwam voor Sparta Rotterdam, komt bij Swansea Jonathan de Guzman, Michel Vorm en Dwight Tiendalli tegen.

Dat laat de club uit Wales vrijdag weten. Emnes speelde in het seizoen 2010-2011 al een maand op huurbasis voor Swansea. Hij scoorde toen twee keer.

Emnes verruilde Sparta in 2008 voor Middlesbrough, waar de Rotterdammer de afgelopen jaren uitgroeide tot een belangrijke pion. Emnes vond in 142 duels 24 keer het net voor de club uit de Championship.

FOK!games zoekt collega's!

De leukste gamessite van Nederland zoekt versterking! Elke dag bezoeken duizenden gamers onze site en om al deze bezoekers van verse artikelen te voorzien, hebben we jouw hulp nodig. We zoeken enthousiaste gamers die nieuwsartikelen willen schrijven voor FOK!games en creatievelingen die de artikelen en site willen voorzien van mooi fotoshopwerk. Elk crewlid heeft daarnaast de mogelijkheid om mee te werken aan alle specials en andere content.

Redacteuren
Het meest gelezen onderdeel van FOK!games is het nieuws. Dagelijks is er op elk moment van de dag ontzettend veel nieuws in de wereld van videogames. Dit nieuws loopt uiteen van de aankondiging van een nieuwe Killzone of Mario Kart tot een wereldrecordpoging overleven in Don’t Starve en de eeuwig durende strijd tussen bijvoorbeeld Samsung en Apple op het gebied van tablets. Apparaten met een stekker kom je overal tegen en als nieuwsposter zorg jij ervoor dat iedereen dit nieuws op FOK!games kan lezen.

Naast het schrijven van nieuws help je actief mee met andere artikelen op FOK!games. Spui bijvoorbeeld je mening in een blog of haal herinneringen op in een FOK!toen-artikel. Wij zijn vooral op zoek naar nieuwe crewleden met een pc waar de nieuwe PlayStation 4 u tegen zegt en crewleden die geïnteresseerd zijn in de meest uitlopende gadgets. Gamen op een mobiel of tablet wordt steeds volwassener en steeds beter. FOK!games wil verder kijken dan Xbox - PlayStation - Nintendo en daar hebben we jou bij nodig! Uiteraard is dit geen vereiste en houden we van discussies over wat nou beter is: een console, tablet, handheld of pc.

Photoshoppers
Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden en dat geldt ook op FOK!games. Als Photoshopper zorg je voor de aankleding van artikelen. Tevens zijn er periodieke themaweken, waarbij de hele site een ander uiterlijk krijgt, en wisselen onze headers regelmatig. Hiervoor ben jij mede verantwoordelijk als photoshopper. 

Heb je interesse in één van de twee functies, stuur dan een PM naar FOKgames-eindredactie en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Vermeld in de PM de gewenste functie, waarom je die functie wilt en hoeveel tijd je voor FOK!games hebt. Je kunt je aanmelden tot 1 februari, 23:59u.

Samenvattend
Gewenst profiel:
- minimaal zestien jaar oud;
- degelijke kennis van de Nederlandse taal;
- humor;
- minimaal redelijke kennis van de Engelse taal;
- interesse in videogames, gadgets, computers en de hele wereld eromheen;
- genoeg tijd om minimaal zeven berichten per week te posten.

Wat bieden we:
- een plekje in de gezelligste crew van FOK!;
- de mogelijkheid om je taalvaardigheid te ontwikkelen;
- toegang tot het crewforum en gezellige crewmeets met veel bier en Fanta!;
- de mogelijkheid om games soms al voor de release te spelen;
- de mogelijkheid om jouw artikelen met een enorm publiek te delen;
- na een proeftijd waarin je jezelf kunt bewijzen, krijg je de mogelijkheid om events te bezoeken en gratis reviewgames te recenseren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.