Oud-bondscoach Luis Aragonés overleden

Boris (borisz)

De Spaanse voetbaltrainer Luis Aragonés is op 75-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Madrid overleden. Dit meldt het Spaanse persbureau EFE. Aragonés leidde Spanje naar de Europese titel van 2008. Na het EK vertrok hij naar Fenerbahçe, waar hij vroegtijdig werd ontslagen vanwege slechte resultaten. 

Aragonés speelde als aanvaller voor onder meer Real Betis Sevilla en Atlético Madrid. Met die laatste club werd hij drie keer landskampioen. Aragonés is ook vier keer trainer geweest bij Atlético Madrid. In zijn eerste termijn werd hij kampioen met die club. Ook is hij trainer geweest van FC Barcelona, FC Sevilla en Valencia. Tussen 2004 en 2008 was hij bondscoach van Spanje. Op het WK van 2006 haalde hij met Spanje de tweede ronde. Twee jaar gaf hij leiding aan het team dat Europees kampioen werd. 

Aragonés wordt als een van de grondleggers gezien van het zogeheten tiki-taka voetbal, dat gekenmerkt wordt door een hoog percentage balbezit, veel bewegende spelers en een hoog baltempo. Dat stijl kent zijn oorsprong bij het FC Barcelona onder leiding van Johan Cruijff dat ook zo voetbal speelde. De term tiki-taka voetbal ontstond in 2006 toen een Spaanse comentator op het wereldkampioenschap de Spaanse speelstijl omschreef als tiki-taka.