FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 22 januari 2014

Konijn in oor Mandela leidt tot ophef

Een nieuw, negen meter hoog beeld van de overleden Nelson Mandela heeft tot ophef geleid. In een van de oren van het bronzen beeld is een konijn verwerkt.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten willen dat het knaagdier wordt weggehaald. Het ministerie van kunst en cultuur was naar eigen zeggen niet op de hoogte van de toevoeging van de kunstenaars, die het diertje naar verluidt hebben toegevoegd als 'handtekening'.

"Het hoort er niet", zei woordvoerder van het ministerie Mogomotsi Mogodiri. "Het standbeeld vertegenwoordigt waar iedereen in Zuid-Afrika trots op is." Er wordt nu bekeken hoe het konijn kan worden weggehaald zonder het beeld al te erg te beschadigen.

Eerder deze week zeiden de kunstenaars, André Prinsloo en Ruhan Janse van Vuuren, in de Zuid-Afrikaanse krant Beeld dat ze het konijn hebben toegevoegd als 'handtekening', nadat ze eerder geen toestemming hadden gekregen om hun handtekening te verwerken in de broek van het beeld. Bovendien wilden ze met het konijn laten zien dat ze onder grote tijdsdruk stonden om het beeld op tijd af te hebben. In het Zuid-Afrikaans wordt een konijn 'haas' genoemd. Haas betekent echter niet alleen konijn, maar ook haast.

Volgens de minister van kunst en cultuur Paul Mashatile hebben de beeldhouwers hun excuses aangeboden aan iedereen die zich gekwetst voelt door het konijn in het oor. Dali Tambo, van het bedrijf dat het standbeeld beheert, was furieus toen hij achter de actie kwam. "Dit standbeeld is niet alleen een standbeeld voor een man, maar een standbeeld voor een strijd (...). Het is mijn ogen dan ook kleinerend als je daar een grap van maakt en een konijn in het oor toevoegt." Volgens Tambo zou het net zoiets zijn als in de neus van een beeld van de Amerikaanse president Barack Obama een muis zou worden toegevoegd.

[KNVB beker] Loting halve finale

In navolging van de gespeelde kwartfinales voor de KNVB beker op dinsdag en woensdag is de loting van de halve finale verricht. Hierbij werd duidelijk dat Ajax op bezoek gaat bij AZ en PEC Zwolle thuis tegen N.E.C. Nijmegen zal spelen om de finaleplaatsen.

Ajax-aanvoerder Siem de Jong verrichtte de loting nadat zijn club Feyenoord met 3-1 had verslagen. Tegenstander AZ wist op dinsdag al Roda JC te verslaan. PEC Zwolle versloeg JVC Cuijk eerder op de avond en N.E.C. Nijmegen wist met 1-0 van FC Utrecht te winnen.

De halve finales zullen gespeeld worden op 26 en 27 maart.

26.000 nieuwe KWF-donateurs na benefietshow

De benefietshow Sta op tegen Kanker heeft woensdagavond voor in ieder geval ruim 26.000 nieuwe donateurs gezorgd voor KWF Kankerbestrijding. Het definitieve aantal nieuwe donateurs wordt over twee weken bekendgemaakt. De televisie-uitzending werd gepresenteerd door Frits Sissing en Kim-Lian van der Meij. Onder anderen de 3JS en Caro Emerald traden op.

Met de vorige televisieactie, die in 2012 werd uitgezonden, werden ruim dertigduizend nieuwe donateurs binnengehaald. Het aantal liep na de uitzending nog op naar bijna veertigduizend.

Een woordvoerder van KWF Kankerbestrijding laat vlak na de uitzending weten dat de lijnen nog drukbezet zijn. "We zijn er nog niet." De zegsvrouw hoopt dat het aantal nieuwe donateurs nog flink oploopt. "Maar het is een andere datum en een andere tijdsgeest, dus we weten niet wat er nu gaat gebeuren."

Met de 26.000 nieuwe donateurs is KWF al heel blij, vertelt ze. Mensen werden opgeroepen voor vijf euro in de maand te gaan doneren, maar het gemiddelde ligt volgens haar iets hoger. Hoeveel hoger het gemiddelde precies ligt, kon ze niet direct vertellen.

Man toont rijbewijs overleden vader

Een 48-jarige Leeuwarder dacht de politie om de tuin te kunnen leiden met het rijbewijs van zijn overleden vader. Op de A28 toonde hij het rijbewijs aan een agent die hem staande hield.

De politie herkende het kenteken van het busje waar de man in rondreed. Nabij Ermelo werd de man staande gehouden voor een controle. Daar toonde hij het rijbewijs met daarop het geboortejaar 1929.

Hij deed dit, omdat hij een ontzegging van de rijbevoegdheid heeft, zo meldt de Leeuwarder Courant. Om een bekeuring te voorkomen, had hij het rijbewijs van zijn overleden vader meegenomen. Helaas voor hem trapte de agent er niet in. Het rijbewijs is in beslag genomen en wordt naar de gemeente gestuurd.

[Coppa Italia] Seedorf sneuvelt met Milan

Clarence Seedorf is er niet in geslaagd ook zijn tweede wedstrijd als coach van AC Milan succesvol af te sluiten. De vorige week aangestelde Nederlander werd woensdag met zijn ploeg door Udinese uitgeschakeld in de kwartfinale van het Italiaanse bekertoernooi: 1-2. Zondag had Seedorf bij zijn debuut nog gewonnen van Hellas Verona in de Serie A.

Mario Balotteli, die zondag ook al scoorde, zette Milan met een vroege goal nog wel op het goede spoor. Een door Urby Emanuelson veroorzaakte strafschop leidde uiteindelijk de Milanese ondergang in. Luis Muriel faalde in de 41e minuut niet vanaf de penaltystip en zag ploeggenoot Nicolas Lopez twaalf minuten voor tijd de winnende maken.

Dinsdag drong Kevin Strootman met AS Roma wel door tot de laatste vier. Napoli, Lazio, Fiorentina en Siena strijden nog voor een plek in de halve finale.

Wetenschappers vinden water op dwergplaneet Ceres

Op de dwergplaneet Ceres hebben wetenschappers sporen van water waargenomen. De bevindingen van de wetenschappers verschenen donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De wetenschappers hebben, onder leiding van het European Space Agency, ontdekt dat op twee plekken op Ceres waterdamp opstijgt. Al langer werd aangenomen dat Ceres rijk is aan water, maar dat kon eerder nog niet worden bevestigd. Een de schrijvers van het artikel, Michael Kuppers, zei dat Ceres door de vondst steeds interessanter wordt. Zeker, omdat volgend jaar de NASA-sonde Dawn op de dwergplaneet moet landen.

Waar de waterdamp precies vandaan komt is nog niet duidelijk. Mogelijk zit onder het oppervlak een laag ijs die door de zon wordt opgewarmd. Ook is het mogelijk dat de waterdamp opstijgt uit ijsvulkanen.

Force India wil VJM07 nog sterk aanpassen

Het Formule 1-team Force India gaf vandaag als eerste team een voorproefje van de bolide die in het seizoen 2014 gebruikt zal gaan worden. Het was slechts een zijaanzicht van de VJM07 die in de komende weken met name aan de voorzijde nog veel zal gaan veranderen.

Technisch-directeur Andrew Green vertelt over de ontwerpfilosofie. "Onze neus is de presentatie-specificatie en later krijgen we een ander model, die in potentie flink anders is. We hebben het pragmatisch bekeken en waren van mening dat we de eerste test niet mochten missen, dus dit is een voorlopige versie van onze wagen."

De VJM07 zit volgens Green nog ruim binnen de marge van de grenzen en in de afgelopen weken is begonnen de randen ervan op te zoeken. Er worden nieuwe concepten tegen het licht gehouden die nog de nodige prestatiewinst op moeten leveren.

[KNVB beker] Uitslag Ajax - Feyenoord

Ajax heeft in drie dagen tijd weer een overwinning op een topploeg in Nederland geboekt. De Amsterdammers zegevierden ditmaal in de kwartfinale van de KNVB beker met 3-1 tegen Feyenoord in de eigen ArenA. Loting moet uitwijzen aan welke club de Amsterdammers in de halve eindstrijd gekoppeld gaan worden.

Feyenoord was de beste ploeg in de beginfase en kwam al na zeven minuten op voorsprong dankzij een goal van Jean-Paul Boëtius. De buitenspeler hoefde de bal alleen maar in te tikken nadat Lex Immers Tonny Vilhena bediende, die op zijn beurt de bal over de uitkomende Kenneth Vermeer heen lobte.

De Rotterdammers gingen door en hadden zomaar op 0-2 kunnen staan nadat Vermeer een hoge bal miste. Nicolai Boilesen redde echter voor Ajax. Aan de andere kant was het na een half uur wel raak nadat Joris Mathijsen in de fout ging en de bal inleverde bij Daley Blind die Victor Fischer aanspeelde. De Deen baande zich een weg door de Feyenoord-verdediging en tekende de gelijkmaker aan. Nog voor rust had het 2-1 kunnen staan, maar Erwin Mulder redde op een schot van Riccardo van Rhijn en Sven van Beek haalde de rebound van Fischer van de lijn.

Na rust was het duel in evenwicht met enkele kansen aan beide zijden. Halverwege de tweede helft kwam Ajax dan toch op voorsprong nadat Mulder nog een kopbal van Joël Veltman onschadelijk wist te maken, maar bij de inzet van Bojan Krkic geen verweer meer had. Feyenoord probeerde nog wel de 2-2 te scoren, maar was niet meer bij machte om echt gevaarlijk te worden. In blessuretijd besliste Thulani Serero het duel: 3-1.

AFC Ajax

3 - 1

Feyenoord

 34' Fischer
 68' Krkic
 90+2' Serero
   7' Boëtius
 
 Gele kaart: Mathijsen (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.340
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Van Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen (Poulsen/76)
Klaassen
Blind
Duarte (Serero/73)
Schöne
Krkic (Sigthorsson/84)
Fischer
  Mulder
Janmaat
Van Beek
Mathijsen (Nelom/75)
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Goossens/88)
Schaken
Pellè
Boëtius (Armenteros/75)

Eerste poster nieuwe Hunger Games-film

Na het daverende succes van de eerste twee films, is het logisch dat de verwachtingen voor de volgende film in de Hunger Games-serie hoog gespannen zijn.

Lionsgate gaf vandaag de eerste poster voor de nieuwe film, The Hunger Games: Mockingjay Part 1, uit. We zien op de poster de Spotgaai, die in vuur en vlam staat. 

The Hunger Games: Mockingjay Part 1 draait vanaf 19 november in de Nederlandse bioscopen. Het tweede deel zal precies een jaar later uitkomen. 

Eerste poster nieuwe Hunger Games-film (Foto: FirstShowing)Eerste poster nieuwe Hunger Games-film (Foto: FirstShowing)

Barça moet aankoop Neymar verantwoorden

De Spaanse rechtbank neemt de zomertransfer van Neymar naar FC Barcelona onder de loep. De rechter beschouwt de overgang van Neymar niet als zuivere koffie. Er komt een hoorzitting waarin vertegenwoordigers van Barça moeten uitleggen hoe de vork in de steel zit.

De Spaanse rechtbank beoordeelt vervolgens of er geld is verduisterd, meldt NOS. Neymar kwam in de zomerstop over van Santos voor 57,1 miljoen euro. Barcelona weigerde vervolgens om details uit het contract prijs te geven. Veertig miljoen euro zou in de portemonnee van Neymar's vader, die eigenaar is van een maatschappij, zijn gestroomd.

Volgens El Mundo, een Spaanse krant, ligt het werkelijke transferbedrag voor Neymar veel hoger. Barça zou in totaal 95 miljoen euro hebben betaald voor de komst van het Braziliaanse wonderkind.

Neymar was jarenlang een gewild transfertarget voor Europese topclubs. Afgelopen zomer trok Barcelona, ondanks tegenstribbelen van de president van Santos, dan toch aan het langste eind. De Catalanen gaven bij monde van clubpresident Sandro Rosell al vaker aan dat het bewijzen heeft van een eerlijke transfer.

Barça heeft momenteel weinig te genieten van de international. Neymar staat in ieder geval enkele weken aan de kant vanwege een blessure.

Israël: aanslag op ambassade VS verijdeld

Israël heeft een aanslag van Al-Qaida op de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv verijdeld. Dat heeft de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet woensdag gezegd. Volgens Shin Bet waren Al-Qaidastrijders van plan een zelfmoordaanslag te plegen. Ook wilden ze op andere plekken aanslagen plegen. Het is volgens deskundigen de eerste keer dat Al-Qaida direct betrokken is bij een aanslag in Israël.

Drie Palestijnen zijn de afgelopen weken in verband met de terreurplannen opgepakt. Ze zouden onder andere voorbereidingen hebben getroffen voor bomaanslagen, beschietingen en ontvoeringen. De mannen, twee uit Jeruzalem en een uit de Westelijke Jordaanoever, zouden zijn gerekruteerd door een persoon uit Gaza die werkt voor Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahri.

Volgens Shin Bet waren de plannen voor de aanslagen in een vergevorderd stadium. Hoever de mannen precies waren met de voorbereidingen werd echter niet bekendgemaakt. Wel lijkt duidelijk dat ook buitenlandse strijders betrokken zouden worden bij de aanslagen.

Aviv Oreg, voormalig hoofd van een eenheid van het Israëlische leger die Al-Qaida volgt, zei dat het de eerste keer is dat Al-Qaida direct betrokken is bij plannen voor een aanslag in Israël. "Het zou voor hen een prestatie van formaat zijn", aldus Oreg.

In Gaza, dat geleid wordt door Hamas, duiken steeds meer groepen op die geïnspireerd zijn door Al-Qaida. Zij vinden dat Hamas zich te mild opstelt ten opzichte van Israël, omdat het een wapenstilstand heeft gesloten met Israël en weigert de sharia in te voeren in Gaza.

Mogelijk asbest vrijgekomen bij brand Panningen

Bij een brand in het Limburgse Panningen is mogelijk asbest vrijgekomen. De brand woedde in een houtverwerkingsbedrijf en een hondenkennel. Bij de brand zijn geen slachtoffers gevallen. Ook de honden hebben de brand overleefd, meldt een woordvoerder van de brandweer.

De hulpdiensten kregen rond 20.00 uur een melding binnen over de brand aan de Ninnesweg. De brand is door nog onbekende oorzaak ontstaan in het houtverwerkingsbedrijf, dat aan de hondenkennel vastzit. Het vuur sloeg over naar de kennel, waarin zo'n vijftien honden zaten. De eigenaren van de kennel wisten verschillende honden te redden. Brandweermannen haalden circa zeven honden uit de kennel. De dieren zijn elders ondergebracht.

Omstreeks 21.45 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Het bedrijf en de kennel kunnen als verloren worden beschouwd. In het houtverwerkingsbedrijf lag een flinke hoeveelheid hout. Die is voor een groot deel verwoest.

Vanwege het mogelijk vrijkomen van asbest en de rookontwikkeling die bij het vuur kwamen kijken, zijn diverse wegen afgezet. Onderzocht wordt nog of inderdaad asbest is vrijgekomen. Verder zijn geen schadelijke stoffen vrijgekomen, anders dan de stoffen die bij een gewone brand al vrijkomen.

Brands blij met concurrentie: "Dit is PSV, geen Willem II"

De komst van Bryan Ruiz is niet met louter applaus ontvangen bij PSV. Diverse talentvolle aanvallers dreigen buiten beeld te geraken. Met name voor Zakaria Bakkali, Florian Jozefzoon en Luciano Narsingh is het aantrekken van Ruiz slecht nieuws.

Het drietal bestiert net als de Costa Ricaan de rechterflank, en zal het met minder speeltijd moeten stellen. Technisch manager Marcel Brands maakt zich echter geen zorgen. Volgens de bestuurder is de hevige concurrentie inherent aan de grootte van de club. "Natuurlijk zullen ze dit niet leuk vinden, maar concurrentie hoort bij een topclub. Het is hier PSV, geen Willem II", zegt hij stellig tegenover Voetbal International.

Voor Bakkali zijn de zorgen groot. Het Belgische toptalent dreigt tussen wal en schip te vallen. Omdat een regel voorschrijft dat een speler na vijftien wedstrijden in de hoofdmacht niet meer voor het beloftenteam mag uitkomen, kan Bakkali speelminuten in de Jupiler League vergeten.

Jozefzoon komt in dat opzicht goed weg. De van RKC Waalwijk overgekomen flankspeler heeft veertien competitieduels achter zijn naam, en mag dus nog wel voor Jong PSV in actie komen.

Narsingh heeft hele andere zorgen aan zijn hoofd. De rappe rechtsbuiten was lange tijd uit de roulatie als gevolg van een zware knieblessure, maar timmerde de voorbije weken weer aan de weg richting volledig herstel. Nu Ruiz zijn plek inneemt, dreigt hij het WK te moeten missen.

"Luciano is nog steeds niet honderd procent na zijn kruisbandblessure, dat beseft hij zelf ook", countert Brands. "Hij weet dat hij ernaar moet streven om in het tweede gedeelte van de tweede seizoenshelft weer top te zijn. Daar moet hij nu naartoe groeien."

James Cameron pareert miljardenaanklacht Avatar

James Cameron heeft geen plagiaat gepleegd bij het maken van zijn kaskraker Avatar uit 2009. Hij mag daarom de schadeclaim van tweeënhalf miljard dollar van scenarist Bryant Moore naast zich neerleggen. Een Amerikaanse rechter oordeelde dat de eis onvoldoende gegrond is om een rechtszaak te beginnen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

In december 2011 werd Cameron aangeklaagd door Moore, die beweerde dat de filmmaker twee van zijn scenario's had gebruikt als basis voor het script van Avatar. De rechter oordeelde echter dat Cameron nooit in de gelegenheid kan zijn geweest deze scenario's te lezen voordat hij aan Avatar begon, en dat er niets van het werk van Moore in Avatar is opgedoken.

Vorig jaar werden al twee vergelijkbare aanklachten verworpen. "Helaas is er een hele industrie ontstaan waarin wordt geprobeerd mij geld af te troggelen omdat ik ideeën zou hebben gestolen voor Avatar", liet Cameron weten.

"Zoals ik al eerder heb gezegd, was Avatar mijn persoonlijke film, waarbij ik teruggreep op ideeën en thema's waar ik al decennia mee rondliep", ging hij verder. "Daarnaast waren sommige van de grootste creatieve geesten ter wereld bij de productie betrokken. Dergelijke aanklachten zijn voor hen een grote belediging."

Vorige maand liet Cameron weten dat hij zijn volgende drie Avatar-films opneemt in Nieuw-Zeeland. De geplande premièredata zijn nog steeds december 2016, 2017 en 2018.


James Cameron pareert miljardenaanklacht Avatar (Foto: Novum)

Rohani: Iran wil vriendschap met VS

De Iraanse president Hassan Rohani streeft naar vriendschap en goede relaties met alle landen ter wereld, inclusief de VS. "Geen vijandschap duurt eeuwig en geen vriendschap duurt voor eeuwig. We moeten vijandschap omzetten in vriendschap", antwoordde hij op de vraag van een Zwitserse interviewer of er ooit weer een Amerikaanse ambassade in Teheran zal zijn.

Rohani is op het World Economic Forum (WEF) in Davos. Hij hoopt daar buitenlandse investeerders over te halen om terug te keren naar zijn land, nu de internationale sancties die de handel jarenlang bemoeilijkten gedeeltelijk zijn opgeheven.

Volgens Rohani kan er vriendschap ontstaan tussen Iran en de VS als beide partijen daar moeite voor doen.

Rohani: Iran wil vriendschap met VS
Rohani: Iran wil vriendschap met VS (Foto: ANP)

United slaat Chelsea-bod op Rooney af

José Mourinho hoopt nog altijd Wayne Rooney naar Stamford Bridge te halen. Manchester United heeft echter opnieuw een bod op de aanvaller afgeslagen. Manchester United is niet van plan om Wayne Rooney te laten gaan.

Goal weet dat de club een nieuw bod op de 28-jarige Engels international heeft geweigerd. De Londenaren zitten al langere tijd achter Rooney aan, maar vingen onlangs weer bot bij United. Saillant detail is dat United juist interesse heeft in Chelsea's Juan Mata.

De regerend kampioen wil de Spanjaard, die op een dood spoor zit, deze winter nog over te nemen. Naar verluidt wil Chelsea ongeveer 47 miljoen euro voor Mata ontvangen, terwiijl The Blues een bedrag van 36 miljoen over hebben voor Rooney.

Goal begrijpt dat er voor het onderlinge duel van afgelopen zondag (3-1 winst Chelsea) een bod is neergelegd op Old Trafford. Engelse media suggereerden al een spelersruil, maar dat lijkt er niet van te komen. Manchester United is namelijk niet van plan om sterspeler Rooney te laten gaan, en al helemaal niet naar een concurrerende ploeg in de Premier League.

Chelsea deed afgelopen zomer ook al verwoede pogingen om Rooney binnen te halen. De club heeft tweemaal een bod gedaan op de aanvaller, waarbij het laatste bod ongeveer dertig miljoen euro bedroeg. Rooney zag een overstap zelf wel zitten, maar United hield voet bij stuk.

Rooney heeft bij United nog een contract voor anderhalf seizoen. De club wil deze verbintenis graag verlengen, maar dat ziet de speler zelf nog niet zitten. Naar verluidt is Rooney toe aan een nieuwe uitdaging bij een club waar hij onomstreden kan zijn. Ondanks dat hij een van de weinige lichtpuntjes bij United is dit seizoen, is Rooney niet de onomstreden kracht die hij enkele jaren geleden wel was.

Behalve Chelsea zouden ook Arsenal, Paris Saint-Germain en Real Madrid de situatie van Rooney volgen. Als United de aanvaller dan toch moet verkopen, krijgt een club buiten de Premier League de voorkeur.

Bill Cosby keert terug op televisie

Bill Cosby gaat de hoofdrol in een nieuwe tv-serie spelen. De Amerikaanse zender NBC werkt met de acteur aan een komedieserie, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De acteur en komiek speelde in de jaren tachtig en negentig de hoofdrol in tv-series als Cosby en The Cosby Show.

In de nieuwe tv-serie is de acteur, net als in Cosby en The Cosby Show, te zien als de patriarch van een familie. De acteur en producent Tom Werner zijn nu op zoek naar schrijvers voor het nog naamloze project. Het is nog niet duidelijk wanneer de serie op de buis komt.

De 76-jarige Cosby liet vorig jaar al weten te willen werken aan een komedieserie rond een familie. "Ik wil een show maken voor een zender", zei hij in november tegen Yahoo. "Er zijn mensen die komedie, warmte, liefde, verrassingen en iets slims op televisie willen zien."

Doden door mijnongeluk in Rusland

Een explosie van methaangas heeft woensdag in een Russische kolenmijn twee levens geëist. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt.

In totaal waren er honderdvijf kompels aan het werk in de Dzerzjinksi-mijn in Siberië toen de explosie plaatshad. Twee mijnwerkers overleefden de klap niet, maar de anderen konden zich in veiligheid brengen. Hoe het methaangas precies tot ontploffing is gekomen is niet duidelijk. Er is een onderzoek ingesteld.

Nederlandse The Last Hijack openingsdocu Berlinale

De Nederlandse documentaire The Last Hijack van Tommy Pallotta en Femke Wolting opent op 7 februari op het filmfestival van Berlijn het onderdeel Panorama Dokumente. Dat maakte de distributeur woensdag bekend. Dit onderdeel, speciaal voor documentaires, wordt door velen gezien als het belangrijkste na de hoofdcompetitie op de Berlinale.

The Last Hijack toont het leven van Mohamed, een door de wol geverfde Somalische piraat die nergens voor terugdeinst. Door middel van geanimeerde beelden van zijn herinneringen en opnames uit zijn dagelijks leven wordt duidelijk dat ook Mohamed uiteindelijk een simpele man is die probeert het hoofd boven water te houden.

Nu hij gaat trouwen, zetten zijn en haar families hem onder druk om uit de piraterij te stappen. Zo rijst de vraag of hij nog één keer alles op alles moet zetten om een grote buit binnen te halen, om voor hem en zijn toekomstige gezien te kunnen zorgen.

The Last Hijack gaat in Nederland op 23 april in première. De 64 editie van de Berlinale vindt plaats van 6 tot en met 16 februari.


Nederlandse The Last Hijack openingsdocu Berlinale (Foto: Novum)

Radcliffe en Paltrow bouwen Brooklyn Bridge

Daniel Radcliffe heeft getekend voor de hoofdrol naast Gwyneth Paltrow in Brooklyn Bridge. In het op feiten gebaseerde drama speelt hij de zoon van de bouwer van de Brooklyn Bridge in New York. Als zijn vader plotseling overlijdt, moet hij het project overnemen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In eerste instantie kan de man het project niet overzien, en brengt hij zichzelf en zijn familie in gevaar. Hij krijgt echter al gauw hulp van zijn vrouw, die een sluwe zakenvrouw blijkt.

Brooklyn Bridge staat onder regie van Douglas McGrath, die eerder onder meer Emma, Nicholas Nickleby en Infamous maakte. De opnames staan gepland voor augustus. Wanneer de film moet verschijnen is nog onbekend.


Radcliffe en Paltrow bouwen Brooklyn Bridge (Foto: Novum)

Forlan duikt op in Japanse competitie

Diego Forlan heeft een contract getekend bij Cerezo Osaka, een club die uitkomt op het hoogste Japanse niveau. De aanvaller zat zonder club sinds zijn vertrek bij het Braziliaanse Internacional. Verschillende Amerikaanse clubs hoopten hem vervolgens in te lijven, maar visten achter het net. Forlan hoopt in Japan de kansen op het WK voetbal in Brazilië te vergroten, meldt Foot Mercato.

De 34-jarige spits geeft een enorme kwaliteitsimpuls aan de voorhoede van Cerezo Osaka, één van de opkomende clubs in de hoogste competitie van Japan. Hij is met de club een verbintenis overeengekomen waarmee hij tot december van dit jaar vastligt.

Forlan was jarenlang de aanvalsleider van Atletico Madrid. De international van Uruguay stapte in de nadagen van zijn Europese carrière over naar Internazionale, waar hij een stuk minder aan de bak kwam. Daarom besloot hij terug te keren naar Zuid-Amerika, waar Internacional hem voor twee jaar inlijfde.

Bij Internacional kon Forlan niet de indruk maken die van hem werd verwacht. In zijn eerste seizoen scoorde hij vijf keer in negentien wedstrijden. In 2013 presteerde hij beter met veertien doelpunten in achtentwintig wedstrijden. Desalniettemin liet hij zijn contract deze winter ontbinden.

Unsung Story krijgt PS4 stretch goal

Playdek heeft na feedback van fans de stretch goals voor Unsung Story compleet gewijzigd. Vita- en 3DS-ports zijn nu eerder aan de beurt en er is een PS4 stretch goal toegevoegd. Playdek heeft 600.000 dollar nodig om de game te maken. In de eerste week is er al 400.000 dollar verzameld.

Unsung Story is een tactische RPG van de hand van Yasumi Matsuno, een legendarische ontwikkelaar. De beste man maakte bij Square Enix onder andere Final Fantasy Tactics en Tactics Ogre.

Danny Trejo vindt Justin Bieber een klein meisje

De Amerikaanse acteur Danny Trejo vindt het laf dat Justin Bieber het huis van zijn buurman met eieren heeft bekogeld. "Als je zoiets doet, dan moet je ook het lef hebben om de consequenties te aanvaarden", zegt Trejo, bekend van films als Machete en Heat, in de Amerikaanse krant USA Today.

Bieber gooide eerder deze maand eieren tegen de woning van zijn buurman in Los Angeles. De Canadese zanger deed dit in de avond. "Dat jongetje gooit 's avonds eieren en rent nadat hij dat heeft gedaan naar binnen. Dan ben je net een klein meisje."

De zanger kan door zijn daad wegens vandalisme de gevangenis in draaien. Trejo, die in de jaren zestig meerdere malen in de bak zat, denkt dat Bieber niet stoer overkomt in de gevangenis. "Stel je voor dat een stoere gevangene aan hem vraagt waarvoor hij vastzit en dat hij dan zegt dat hij het huis van zijn buurman met eieren heeft bekogeld. Ze slaan hem in elkaar voor het verspillen van eieren."

De 69-jarige acteur denkt dat de 19-jarige Bieber goed op zichzelf moet letten zodat hij niet in de gevangenis belandt. "Ga niet, jongen. Je bent niet stoer genoeg", zegt Trejo. "Al die rappers die zeggen dat ze van de straat zijn en dat ze stoer zijn, hebben zelf nooit in de bak gezeten."

Oppositie Oekraïne stelt regering ultimatum

Oppositieleiders in Oekraïne hebben betogers gevraagd de komende 24 uur niet de confrontatie te zoeken met de politie. Oppositieleider Arsenij Jatsenjoek zei, na een drie uur durend overleg met president Viktor Janoekovitsj, dat hij de president tot donderdagavond heeft gegeven om de politieke crisis op te lossen. Als hij dat niet doet dan roept hij daarmee de woede van het volk over zich af, aldus Jatsenjoek.

Jatsenjoek deed zijn oproep nadat bij gevechten in de nacht van dinsdag op woensdag tussen betogers en de politie zeker twee mensen om het leven waren gekomen.

"Morgen trekken we samen verder op", zei de oppositieleider tegen tienduizenden betogers. Hij voegde daar aan toe niet bang te zijn voor geweld. "Als we dan een kogel in het voorhoofd krijgen, dan krijgen we maar een kogel in het voorhoofd."

[KNVB beker] Uitslag N.E.C. Nijmegen - FC Utrecht

N.E.C. Nijmegen heeft zich voor de halve finales van de KNVB Beker weten te plaatsen. De nummer zestien van de Eredivisie won door een vroege goal van Vermijl met 1-0 van FC Utrecht. 

Al na acht minuten profiteerde N.E.C. met een vloeiende counter van onachtzaamheid bij de Utrecht-defensie. De mee opgekomen Vermijl gebruikte de ruimte die hem gelaten werd optimaal. Hij schoof de bal onder doelman Ruiter door.

Utrecht leek geschrokken van de vroege achterstand en werd slordig. Dat resulteerde in diverse uitstekende mogelijkheden voor de thuisploeg. Een kopbal van Michael Higdon stuitte op de lat, waarna Jakob Jantscher de bal op een meter van het doel voor het intikken kreeg. De Oostenrijkse flankspeler was echter niet bij de les en schoot naast.

N.E.C. ging op dezelfde voet verder en was via Stefánik (schot naast het doel) en Conboy dicht bij de 2-0. Met name bij de kans van laatstgenoemde kroop Utrecht door het oog van de naald. Tot tweemaal toe wist Ruiter een inzet van Conboy vanaf korte afstand te pareren.

De tweede helft was minder bezaaid met mogelijkheden. N.E.C. bleef de bovenliggende partij, maar verder dan enkele ongevaarlijke voorzetten en hoekschoppen kwam de ploeg lange tijd niet.

In de 72ste minuut mochten de bezoekende fans een keer opveren. Invaller Bob Schepers ontsnapte aan zijn bewakers en ging op doelman Kalle Johnsson af. Laatstgenoemde keerde de bal en hield zijn doel schoon. Omdat ook N.E.C.'ers Christoph Hemlein en Sören Rieks grote kansen om zeep hielp, bleef de doelpuntenproductie beperkt tot één treffer.

Zo mag Anton Janssen opnieuw dromen van bekersucces. De 50-jarige oefenmeester bewaart goede herinneringen aan het bekertoernooi. Hij won de Dennenappel tweemaal als speler van PSV en haalde met N.E.C. twee keer de finale. Als trainer was hij met Jong N.E.C. en de amateurs van Gemert bovendien succesvol in het bekertoernooi

Vermijl scoorde in de 8e minuut de enige goal. (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

1 - 0

FC Utrecht

 8' Vermijl    
 
 Gele kaart: Jantscher, Rieks, Haitz (N.E.C. Nijmegen), v.d. Maarel, Ayoub, Badjeck, Toornstra (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
v. Eijden
Haitz
Conboy
Stefánik
Rieks
Koolwijk
Hemlein
Hidgon (Castillion/76)
Jantscher
  Ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
v.d. Maarel
Sarota (Kerk/81)
Diemers (Schepers/64)
Toornstra
Ayoub
Pappot (Badjeck/46)
De Ridder

Ruim tien miljoen illegale sigaretten ontdekt

In het Friese Surhuisterveen is woensdag een partij van ruim tien miljoen illegale sigaretten aangetroffen. Als de sigaretten op de Nederlandse markt zouden zijn gekomen, zou een bedrag van ongeveer 2,1 miljoen euro aan accijns zijn ontdoken, meldt het ministerie van Financiën.

De douane deed de vondst tijdens een reguliere controle. De sigaretten lagen in een opslagloods en waren niet voorzien van accijnszegels. Vermoedelijk waren ze bestemd voor de Engelse markt. De sigaretten zijn in beslag genomen.

Topveld in marathon Londen

Ook het vrouwenveld in de marathon van Londen is van absolute wereldklasse. De Keniaanse titelverdedigster Priscah Jeptoo neemt het op 13 april in de klassieker door de Engelse hoofdstad op tegen olympisch marathonkampioene Tiki Gelana (Ethiopië), wereldkampioene Edna Kiplagat (Kenia) en tweevoudig olympisch kampioene 10.000 meter Tirunesh Dibaba (Ethiopië).

Jeptoo geldt als een van de beste marathonloopsters ter wereld. Ze won vorig jaar na Londen ook New York. In Londen noteerde ze een tijd van 2.20.15. Gelana heeft met 2.18.58 het beste persoonlijk record. De Britse Paula Radcliffe is nog altijd houdster van het wereldrecord van 2.15.25. Ze liep die tijd 11 jaar geleden in Londen.

Bij de mannen was al bekend dat olympisch kampioen 5.000 en 10.000 meter Mo Farah in Londen zijn debuut maakt op de marathon. Hij treft onder anderen wereldkampioen Stephen Kiprotich (Oeganda), titelverdediger Tsegaye Kebede (Ethiopië) en wereldrecordhouder Wilson Kipsang (Kenia).

Grolsch hoeft geen snuffelpalen te plaatsen

Grolsch hoeft geen snuffelpalen te plaatsen bij de brouwerij in Enschede. Ook hoeft de brouwer geen alarmnummer in te stellen. Dat is de uitkomst van een door een omwonende aangespannen kort geding bij de rechtbank in Almelo.

De omwonende was naar de rechter gestapt vanwege door hem ervaren geuroverlast. De rechtbank in Almelo oordeelde woensdag echter dat hij de verkeerde rechtspersoon heeft gedagvaard. De dagvaarding om voor de rechter te verschijnen had niet naar de Koninlijke Grolsche moeten gaan, maar naar Grolsche Bierbrouwerij.

De rechter heeft desondanks ook naar de inhoud van de zaak gekeken. De rechter stelt dat het erop lijkt dat de geurproblemen beheersbaar zijn, aangezien de man sinds 24 september geen klachten meer heeft ingediend. Daarbij is het plaatsen van snuffelpalen niet aan Grolsch, maar aan de gemeente Enschede. De gemeente controleert immers of Grolsch zich aan alle vergunningen houdt.

Verder is niet duidelijk geworden of nu juist snuffelpalen nodig zijn als controlemiddel. Daar is een onderzoek voor nodig en daarvoor leent dit kort geding zich volgens de rechter niet. De noodzaak van een alarmnummer lijkt ook vervallen, aangezien de man een direct nummer van Grolsch heeft gekregen dat hij kan bellen als hij geuroverlast ervaart.

Inspectie op bezoek bij islamitische universiteit

De onderwijsinspectie gaat in gesprek met de Islamitische Universiteit in Rotterdam vanwege de omstreden uitspraken van rector Ahmet Akgündüz. Dat kondigde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) woensdag aan tijdens een debat in de Tweede Kamer over islamitisch onderwijs.

Het gesprek zal binnen twee weken plaatsvinden. De uitkomsten vormen mogelijk aanleiding 'om volgende stappen' te zetten ten aanzien van de accreditatie, maar daar wilde Bussemaker niet op vooruitlopen. "Ik ga niet op voorhand zeggen dat ik erop uit ben om deze universiteit aan de schandpaal te nagelen."

De opleidingen worden volgend jaar overigens al onder de loep genomen door de Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie (NVAO). Verder mag de instelling als het aan Bussemaker ligt zich niet langer universiteit noemen, omdat er alleen hbo-diploma's worden afgegeven.

Regeringspartij VVD eiste bij monde van Pieter Duisenberg van de minister een onderzoek 'met het oog op de intrekking van de accreditatie', maar dat is volgens Bussemaker niet zo makkelijk omdat de opleidingen eerder nog een voldoende kregen van de NVAO. Ook kan de overheid de instelling niet financieel raken, omdat de Islamitische Universiteit geen subsidie krijgt.

Akgündüz liet zich negatief uit over tegenstanders van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Hij zou hebben opgeroepen om 'negatieve krachten te verijdelen', wat volgens Duisenberg kan worden opgevat als een oproep tot geweld. De universiteit heeft vooralsnog geen afstand genomen van de uitspraken. Ook andere partijen uitten zich kritisch over de rector.

Bussemaker maakt zich eveneens zorgen over de uitspraken van rector. "Moreel neem ik afstand van deze uitlatingen." De bewindsvrouw wees erop dat de rector een voorbeeldfunctie heeft voor de leerlingen. Zij hoopt dat de universiteit alsnog tot inkeer komt, mogelijk ook als gevolg van de aangifte die inmiddels is gedaan tegen de rector.

"Ik probeer met een aantal stappen toch de vinger op de zere plek te leggen zonder overhaaste stappen", vatte Bussemaker haar plan van aanpak samen. Anders zou de vrijheid van onderwijs in het geding komen. De bewindsvrouw staat verder nog steeds achter het nut van imam-opleidingen. Die zijn volgens haar belangrijk als 'brugfunctie tussen islamitische groeperingen en de rest van de Nederlandse samenleving'.

Duisenberg denkt dat de Islamitische Universiteit uiteindelijk alsnog de accreditatie verliest. "Ik kan me niet voorstellen dat instellingen die dit soort uitspraken doen een predicaat krijgen van de NVAO", zei hij aan het eind van het debat.

75 honden weggehaald bij illegale fokker

Bij een niet-geregistreerd hondenfokbedrijf in het Brabantse Eersel zijn dinsdag 75 honden weggehaald die onder erbarmelijke omstandigheden werden gehouden. Het gaat om zestig volwassen honden en vijftien puppy's die rondliepen in hun eigen ontlasting, waarmee ook hun drinkwater was vervuild. De 55-jarige bewoner van het pand is aangehouden, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag.

Ook de huisvesting van de dieren was te donker. Niet alle dieren hadden bovendien voldoende voedsel. De honden van verschillende rassen, waaronder chihuahua's en teckels, zijn overgebracht naar een opvangadres. Ook zijn twintig ampullen met entstof meegenomen die alleen een dierenarts mag hebben en toedienen.

In het pand troffen inspecteurs enkele wapens aan. Die zijn eveneens in beslag genomen. Woensdagochtend troffen agenten bij een nadere inspectie in een loods bij het pand een wietplantage aan met ongeveer vijfhonderd planten. De planten en bijbehorende apparatuur zijn ook in beslag genomen.

Gordon ontkent dat vriend naaktmodel was

Gordon zegt dat zijn vriend Chiel geen carrière heeft gehad als naaktmodel. "Chiel is inderdaad model geweest, maar geen naaktmodel", reageert de zanger in RTL Boulevard. "Hij heeft ook geen pikant verleden."

Roddelblad Weekend plaatste foto's van de naakte yogaleraar op zijn website en bombardeerde Chiel tot naaktmodel. "De Weekend heeft de foto's onrechtmatig verkregen en is gesommeerd het artikel te rectificeren en de foto's te verwijderen op straffe van een schadevergoeding en kort geding."

De 45-jarige Gordon maakte eerder deze maand bekend dat hij een nieuwe liefde had. De zanger heeft geen zin om zich uit te laten over Chiel. "Over de aard van onze relatie doe ik geen mededelingen, dat is privé."

Kerry: Syriëconferentie moeilijk proces

Het moeizame begin van de Syriëconferentie in het Zwitserse Montreux toont aan dat de gesprekken een moeilijk en ingewikkeld proces zijn. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd na de eerste dag.

De verhoudingen werden op de eerste dag van de bijeenkomst meteen op scherp gezet. De Syrische oppositie liet weten alleen te willen praten over een toekomst voor Syrië zonder president Bashar Assad. De vertegenwoordigers van de Syrische regering zeiden op hun beurt dat Assad president is en blijft.

Kerry zei dat het doel van de conferentie is om over een overgangsregering te praten en dat 'iedereen het daar vandaag over had, op één groep na'. De uitkomst van de gesprekken kan niet zijn dat 'één man, één familie zich blijft vastklampen aan de macht', aldus Kerry.

Het is de bedoeling dat de Syrische regering en de oppositie vrijdag voor het eerst rechtstreeks met elkaar in overleg treden. Lakhdar Brahimi, de Syrië-gezant van de Verenigde Naties, spreekt donderdag afzonderlijk met de kemphanen om de twee partijen in ieder geval zo ver te krijgen om de tafel te gaan zitten.

[KNVB beker] Uitslag PEC Zwolle - JVC Cuijk

Vanavond werd de tweede wedstrijd in de kwartfinales van de KNVB-beker gespeeld. In het IJsseldelta Stadion in Zwolle speelde PEC Zwolle tegen de topklasser JVC Cuijk.

PEC Zwolle begon voortvarend aan de wedstrijd en kwam al na drie minuten op een 1-0 voorsprong. Na bijna een kwartier spelen kregen de bezoekers uit Cuijk hun eerste kans, maar Ben-Ahmed schoot van afstand naast. Vlak daarna was het Van der Werff die de score verdubbelde. Drie minuten later ging de bal via Thomas, de paal en doelman Van Gerwen voor de derde keer uit een vrije trap in het doel.

Na een half uur spelen maakte Zwolle bijna de 4-0, maar de vrije trap van Van der Werff werd gestopt door van Gerwen. Na een kwartier voetballen in de tweede helft werd een schot van nieuweling Mahmudov van richting veranderd en kwam de bal in het doel terecht, 4-0. Tien minuten later maakte de ploeg van trainer Hansie Hansie de eerste tegengoal van de avond, uit een vrije trap van Van Veen. Vijf minuten later verhoogde Mahmudov het verschil weer tot vier doelpunten, wat even later ook de eindstand bleek te zijn.


Doelman van Gerwen ziet de bal al na drie minuten in het doel verdwijnen: 1-0. (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

5 - 1

JVC Cuijk

 3' v. Hintum
 16' v.d. Werff
 19' v. Gerwen (ed)
 60' Mahmudov
 78' Mahmudov 
  70' v. Veen 
 
 Gele kaart: v.d. Werff (PEC Zwolle), Öztürk, Carmelia (JVC Cuijk)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 6.575
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse
v. Hintum
Saymak
Mokotjo
Thomas (Karagounis/46)
Drost
Hiwat (Gravenbeek/67)
Benson (Mahmudov/46)
  v. Gerwen
Dingil
Ritzen
Hattu
Öztürk (Bouwmeester/79)
Ben-Ahmed (Schouten/46)
Carmelia
Fennebeumer (Latupeirissa/63)
Schaap
v. Veen
Pren

Rechter New York wijst Ecclestonezaak af

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft in ieder geval één kopzorg minder. Een rechter in New York acht zich onbevoegd om te oordelen in een zaak die Bluewaters Communications tegen de 83-jarige Brit aangespannen heeft.

Bluewaters claimt dat het de hoogste bieder was bij de verkoop van de aandelen van de Formule 1 in 2005/2006, maar dat Ecclestone door omkoping ervoor zorgde dat CVC deze in handen kreeg. Hierover lopen momenteel al rechtszaken in München en Londen.

Bluewaters probeerde in New York haar gelijk te halen, maar de rechter oordeelde volgens F1-journalist Christian Sylt dat hij niet bevoegd is in deze zaak. De verklaring hiervoor is dat de belangrijke zaken zich afspeelden in Duitsland, Engeland en de rest van Europa.

FOK!focus: Overschatte films

Waarschijnlijk heeft elke cinefiel het wel eens meegemaakt: je vat het guitige plan op om een alom gewaardeerde filmklassieker te bekijken. Alleen. Op een donkere, koude winteravond. Je ene hand in je broek om sporadisch aan je ballen te krabben en een hand, al dan niet afgewisseld met je zweterige balzakhand, in je zak popcorn, en je denkt: laat dat meesterwerk maar komen! Echter, je zit ongeveer twintig minuten in de film en hij kabbelt geleidelijk wat voort. Je hebt je bedenkingen nog. Je verkeert immers in de illusie dat hetgeen waarnaar je kijkt een meesterwerk is. Je zoekt de ganse speelduur naar een klassieke scène, maar vindt niets, en dan is de film afgelopen en zeg je tegen jezelf: ‘What the fuck is hier zo goed aan?’ terwijl je nog eens bedenkelijk aan je linker teelbal krabt.
Je beseft echter wel dat je naar een meesterwerk hebt gekeken en dat je buiten de boot valt bij je filmvrienden wanneer je eerlijk bent, en toegeeft, dat hetgeen je gezien hebt volslagen kut was. En daarom geef je hem toch maar een hoog cijfer op een filmsite. En zo blijven dergelijke ‘klassiekers’ alom gewaardeerd. Ik doorbreek deze conventie en daarom bij dezen een lijst met alom gewaardeerde, overschatte kutfilms. Let’s go!

Falcao mogelijk zwaar geblesseerd

Radamel Falcao heeft woensdag mogelijk een zware blessure opgelopen. De Colombiaan van AS Monaco werd in de bekerwedstrijd tegen Monts d'Or Azergues Foot met een brancard van het veld gedragen. De nummer twee van de Franse competitie bevestigde de blessure van Falcao in een verklaring, maar gaf geen details vrij. Volgens het Franse persbureau RMC Sport gaat het om een zeer ernstige blessure.

Falcao scoorde dit seizoen negen goals in zeventien wedstrijden voor Monaco. Eerder vond de spits aan de lopende band het net voor Atlético Madrid en FC Porto. Of het WK van komende zomer in gevaar komt voor de aanvaller is nog niet bekend. Colombia is in Brazilië in groep C ingedeeld bij Griekenland, Ivoorkust en Japan.

De Colombiaanse sterspeler van Monaco was overigens wel doeltreffend in het met 3-0 gewonnen bekerduel. Hij nam de 1-0 voor zijn rekening.

Brutal Legend 2 nog steeds mogelijk

Tim Schafer hoopt ooit terug te keren naar Brutal Legend. Dat zei Shafer tijdens een Broken Age-livestream op Gamespot. De semi-RTS-game van Double Fine kwam in 2009 uit, maar werd ondanks relatief positieve recensies geen succes.

"I love that world and I would love to go back there. And I think [Jack Black] might be up for it, too", zegt Shafer. "I would love to go back to that world or even just do a DLC pack. We're always trying to get Lionwhyte in there, a playable Lionwhyte army. Maybe that would happen someday. I would definitely love to do that."

Schafer legt alleen ook uit dat Brutal Legend 25$ miljoen heeft gekost om te maken. Het zou volgens de beroemde ontwikkelaar lastig zijn om weer zo'n bedrag bij elkaar te schrapen.

Seks-app ter leering ende vermaeck

Een leuke app voor aanstormend pornotalent: met de Google Glass Sex App is het niet alleen mogelijk om jezelf te zien copuleren vanuit allerlei verschillende hoeken, maar ook kan je zien hoe het oudhollands rammen eruit ziet voor je seksmaatje! Eventueel kan je de prestaties vastleggen en nog eens op je gemak terugkijken voor een evaluatie.

De app reageert op commando's zoals "OK, Glass. It's time" (Engels voor: Okee, glas. We zijn zover). Daarmee begint de sessie. Afsluiten doe je met "OK, Glass. Pull out". In de tussenliggende tijd wordt de daad gestreamd en is het dus helemaal niet raar wanneer je tijdens het liefdesspel nog steeds aandacht geeft aan je smartphone. Liefde anno 2014.

Ook kan de app helpen de sfeer een beetje te verhogen door lichten te dimmen, op verzoek Marvin Gaye af te spelen en wie de missionarisstand een beetje zat is, kan Google Glass om leuke variaties vragen.

Volgens de ontwikkelaars worden de prestaties van gebruikers nergens vastgelegd en filmpjes worden automatisch na vijf uur weer gewist. De app is helaas nog niet op de markt, maar wanneer je jezelf hier inschrijft, word je op de hoogte gehouden van de releasedatum.

Tsjechië op volle sterkte in Daviscup

De Tsjechische tennisploeg treedt volgend weekeinde op volle sterkte aan tegen Nederland in de eerste ronde van de Daviscup. Captain Jaroslav Navratil heeft met Tomas Berdych, Radek Stepanek, Lukas Rosol en Jiri Vesely de beschikking over vier spelers uit de top 100 van de wereldranglijst. Met de 28-jarige Berdych heeft Tsjechië zelfs een wereldtopper in huis. De nummer 7 van de wereld staat donderdag in de halve finale van de Australian Open tegenover Stanislas Wawrinka.

Tsjechië won de Daviscup de afgelopen 2 jaar. De 35-jarige Stepanek, 44e op de wereldranglijst, bezorgde zijn land vorig jaar de titel door de vijfde en beslissende partij te winnen. Van de vijf voorgaande ontmoetingen tussen Tsjechië en Nederland won Oranje er slechtséén, in 1925.

De Nederlandse afvaardiging op het hardcourt in Ostrava bestaat uit Robin Haase, Igor Sijsling, Thiemo de Bakker en Jean-Julien Rojer.

Tsjechië op volle sterkte in Daviscup
Tsjechië op volle sterkte in Daviscup (Foto: ANP)

Twijfels over John: "Moet nog veel leren"

Hamburger SV heeft torenhoge verwachtingen van Ola John. Nico-Jan Hoogma kent de Noord-Duitse club als zijn broekzak, en trapt op de rem. Hoogma is al jarenlang als algemeen directeur verbonden aan Heracles Almelo, maar stond tijdens zijn actieve spelersloopbaan zes jaar lang bij HSV onder contract.

Volgens de voormalige verdediger is het verwachtingspatroon omtrent John irreëel. Volgens Hoogma zal de van Benfica gehuurde flankspeler niet de verlosser zijn waarop de aanhang van HSV haar hoop gevestigd heeft. "Ola is een jonge en zeer getalenteerde speler, maar moet door zijn leeftijd ook nog veel leren", zo waarschuwt hij tegenover Bild.

Na een korte maar succesvolle periode bij FC Twente maakte John de oversteek naar Portugal. In Lissabon zakte hij na een goede periode ver terug. Tijdens de eerste helft van dit seizoen maakte hij amper aanspraak op speelminuten.

"In zijn situatie mag je niet verwachten dat hij een club als HSV bij de hand zal nemen", vindt Hoogma, die denkt dat John anderhalf jaar geleden een verkeerde keuze heeft gemaakt door bij Benfica te tekenen. "Zijn stap naar Benfica kwam te vroeg. Je kon zien dat hij nog niet klaar was voor een grote club."

Hoogma vreest dat de samenwerking tussen John en HSV zal uitdraaien op een wederzijdse teleurstelling. "Ik hoop dat John de ploeg kan helpen, omdat de club nog altijd in mijn hart zit. De vraag is of je iets mag verwachten van een speler die dit seizoen nog geen drie wedstrijden heeft mogen spelen. Ik verwacht dat hij het heel erg lastig zal krijgen en het voor hem heel lastig zal worden om HSV vooruit te helpen."

Bond Brazilië heeft plan B voor WK-stadion Curitiba

Er is een plan B voor als het WK-stadion in Curitiba niet op tijd af gaat komen. Dat heeft José Maria Marin, voorzitter van de Braziliaanse voetbalbond, woensdag bevestigd. "We hebben veel waarschuwingen gehad, maar die hebben niet geleid tot een verhoogde productiviteit. De verloren tijd moet snel worden ingehaald, anders gaat plan B in werking."

Het stadion Arena da Baixada had eigenlijk 31 december moeten worden opgeleverd, maar is pas voor 88 procent af. De verwachte oplevering is in maart. "Het is een lastige situatie. Er is een groot gele waarschuwing afgegeven", aldus Marin. De preses wilde niet ingaan op de alternatieve plannen.

Ondanks de negatieve berichten is Marin juist optimistisch dat het stadion zijn WK-duels zal behouden. "Tijdens de Confederations Cup hadden we eenzelfde probleem in Recife. De FiFA wilde het stadion buiten het toernooi laten. Toen is het aantal werkers verdrievoudigd en kwam het stadion toch gewoon op tijd af. Dat moet nu ook gebeuren."

De FIFA beslist op 18 februari over het al dan niet gebruiken van de Arena da Baixada tijdens het WK. Mocht er een negatief oordeel volgen, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de teams en fans, die vluchten en hotels moeten omboeken of cancellen. In het stadion worden tijdens het toernooi vier groepsduels gespeeld, waaronder de wedstrijd tussen regerend wereldkampioen Spanje en Australië.

Bij een bezoek aan het stadion in hoofdstad Brasilia liet de FIFA woensdag weten dat het veld vooraf rust moet krijgen. Er waren in april en mei enkele wedstrijden gepland, maar dat was tegen de wensen van de wereldvoetbalbond. De grasmat in het Mané Garrincha stadion, en ook in andere steden, liet tijdens de Confederations Cup veel te wensen over en de wereldvoetbalbond wil daar geen herhaling van.

Balotelli: "Ik zie een beetje Mourinho in Seedorf"

Mario Balotelli heeft veel vertrouwen in AC Milan-trainer Clarence Seedorf. De spits vergelijkt de Nederlander zelfs met José Mourinho. Seedorf werd vorige week aangesteld als nieuwe trainer van AC Milan.

Bij zijn eerste wedstrijd pakte Milan gelijk drie punten tegen Hellas Verona (1-0), door een rake strafschop van Balotelli. De aanvaller laat in een interview met Chi weten dat hij vertrouwen heeft in de Nederlandse coach. "Hij was een groot kampioen als speler. Hij heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, dus ik denk dat we veel vertrouwen in hem kunnen hebben."

Balotelli ziet in Seedorf trekjes van een topcoach met wie hij samenwerkte. "Ik zie bij Seedorf dezelfde vastberadenheid als bij José Mourinho. Ze hebben beiden een enorme wil om te winnen", aldus de 21-jarige Italiaans international.

Seedorf volgde met zijn aanstelling de ontslagen Massimo Allegri op. Balotelli wenst zijn voormalig trainer alle succes toe. "Allegri was een goede trainer. Hij werd kampioen met Milan en ik hoop dan ook dat hij het goed doet tijdens de rest van zijn carrière."

"Maar nogmaals: ik denk dat Seedorf het ook goed gaat doen. Hij is natuurlijk al bekend met de omgeving en zal zeker weten op welke spelers hij kan bouwen", besluit Balotelli. Milan mag woensdagavond weer aan de bak, wanneer Udinese in de Coppa Italia wacht.

'Energiedrankjes uit de schappen'

De Albert Heijn-avondwinkel aan de Amsterdamsestraatweg te Utrecht, gaat voorlopig niet meer de suikerdrugs die 'energiedrank' heet verkopen. Op deze manier hoopt men overlast door jeugd terug te kunnen brengen.

Het betreft hier een test van een week. De grootgrutter is in die buurt de enige die na tien uur 's avonds open is en veel jongeren hangen binnen en buiten de winkel rond om af en toe de broodnodige energiedrink te kunnen scoren. Het irritante puberale gedrag zorgt –in de ogen van de AH-avondwinkel- voor overlast. De winkel neemt een klein verlies voor lief om ervoor te kunnen zorgen dat andere klanten gewoon lekker kunnen winkelen en het personeel op een normale manier z'n gang kan gaan. Men hoopt dat door deze maatregel de zaak niet meer als pubermagneet werkt .

Als de test negatief uitvalt, dan wordt de energiedrank weer in het assortiment opgenomen.

Powel speelgerechtigd voor Heracles

Heracles Almelo-speler Berry Powel is speelgerechtigd verklaard voor de wedstrijd tegen RKC Waalwijk van vrijdag. Het papierwerk met zijn oude club Elche en de Spaanse voetbalbond is rondgekomen, zo meldde de Twentse club woensdag. Vorige week vrijdag mocht Powel nog niet meedoen in de derby tegen FC Twente.

Powel verbond zich vorige week op amateurbasis tot het eind van het seizoen aan Heracles. In Nederland kwam de 33-jarige aanvaller onder meer uit voor De Graafschap, FC Groningen en ADO Den Haag. Afgelopen zomer liet Powel zijn contract bij het Spaanse Elche ontbinden. Hij zat sindsdien zonder club.

Hogenkamp snel klaar bij tennistoernooi Sunderland

Richel Hogenkamp heeft woensdag niet de tweede ronde van het ITF-tennistoernooi in Sunderland weten te bereiken. De Nederlandse verloor kansloos met 3-6 en 0-6 van de Britse Tara Moore. De 21-jarige tennisster sloeg zeven dubbele fouten en werd vijf keer gebroken door Moore.

Arantxa Rus bleef ook in de eerste ronde steken. De Hongaarse qualifier Agnes Bukta was met 6-1, 3-6 en 7-5 te sterk. De tennisster uit Monster, als vierde geplaatst in Engeland, mocht in de derde set op 5-4 serveren voor de wedstrijd, maar wist het niet af te maken. De drie daaropvolgende games gingen allemaal naar de Hongaarse.

Quirine Lemoine was eveneens niet in staat verder te komen in het toernooi. Ze verloor met 3-6 en 4-6 van de Turkse Çarla Büyükakçay.

10 jaar zwarte weduwen in Rusland

De zogenoemde zwarte weduwen zijn al meer dan tien jaar een schrikbeeld in Rusland. De vrouwelijke zelfmoordterroristen zaten het afgelopen decennium achter een aantal in het oog springende aanslagen. Ze haalden vliegtuigen neer, bliezen zich op in treinen en richtten hun woede op concertbezoekers. De Russische autoriteiten vermoeden dat drie zwarte weduwen van plan zijn aanslagen te plegen op de Olympische Winterspelen in Sochi, die 7 februari beginnen. Een van de vrouwen zou zich al in Sochi bevinden.

Wie zijn ze?
Aangenomen wordt dat de vrouwen tot hun daad worden gedreven om hun echtgenoten of mannelijke familieleden te wreken. Deze mannen, islamitische militanten, zijn vaak omgekomen in de strijd met de Russische autoriteiten in de Kaukasus. Hier komt de naam zwarte weduwe vandaan. Op flyers van de autoriteiten die zijn verspreid in Sochi staat dat een van de vrouwen die nu voortvluchtig zijn de weduwe van zo'n islamitische strijder is. Niet alle vrouwelijke zelfmoordterroristen hebben echter een echtgenoot of familielid verloren. Eén vrouw die uiteindelijk niet in haar opzet slaagde zei dat geldgebrek en schaamte voor haar belangrijke drijfveren waren.

Lange historie van terreurdaden in Rusland door vrouwen
Een van de eerste keren dat de wereld zich bewust werd van de vrouwelijke zelfmoordterroristen was tijdens de grote gijzelingsactie in een theater in Moskou in 2002. Van de 41 Tsjetsjeense gijzelnemers waren er negentien vrouw. De autoriteiten maakten uiteindelijk een einde aan de gijzeling door gas het theater in te pompen. Hierbij kwamen alle gijzelnemers en zeker 118 van de naar schatting 850 gijzelaars om. Op beelden die na de gijzeling door de politie werden verspreid was te zien dat sommige vrouwen bomvesten droegen.

In 2003 bliezen twee vrouwen zich op bij de ingang van een openluchtconcert in Moskou. Veertien mensen lieten het leven.

Het jaar daarop, 2004, was een bloedig jaar voor Rusland. Op een en dezelfde avond werden er in twee Russische vliegtuigen zelfmoordaanslagen gepleegd, met 79 doden tot gevolg. Volgens Rusland waren beide aanslagen het werk van vrouwen. Een broer van een van de vrouwen zou zijn verdwenen in Tsjetsjenië.

Een week later blies een vrouw zich op bij een metrohalte in de Russische hoofdstad. Tien mensen kwamen om. De volgende dag gijzelde een groep elfhonderd mensen in een school in het stadje Beslan. Russische troepen belegerden de school en voordat de gijzeling voorbij was waren 380 gijzelaars omgekomen.

In 2010 was de Moskouse metro wederom doelwit van aanslagen. Twee explosies kostten aan zeker veertig mensen het leven en wederom waren de aanslagen volgens de autoriteiten het werk waren van zwarte weduwen.

Vorig jaar oktober was het opnieuw raak. Een vrouw blies zich op in een bus in de Zuid-Russische stad Volgograd, op enkele honderden kilometers van Sochi. Zes mensen kwamen om. De echtgenoot van de vrouw kwam een maand later om het leven bij gevechten met Russische troepen.

Niet altijd succesvol
Vijf dagen na de aanslag op het concert in 2003 liep een Tsjetsjeense vrouw met een bomvest naar een café in Moskou. Ze krabbelde op het laatste moment echter terug en lichtte bewakers van het café in dat ze explosieven bij zich had. De explosievenopruimingsdienst probeerde de bom te ontmantelen, maar slaagde hier niet in. De vrouw overleefde het voorval, maar de bomexpert die de bom probeerde te ontmantelen kwam bij de explosie om het leven. De vrouw zei later in een interview dat ze zich tot extremisme had gekeerd nadat haar man om het leven was gekomen bij een zakelijk conflict. Na het overlijden van haar man had ze juwelen van haar grootouders gestolen. Toen haar familie hier achter kwam werd de vrouw verstoten.

De meest opmerkelijke mislukte aanslag was die van twee vrouwen op oudejaarsavond 2010. De vrouwen zouden zich opblazen op het Rode Plein in Moskou. De bommen zouden door een derde persoon op afstand tot ontploffing worden gebracht door een sms te sturen naar de telefoons die aan de explosieven waren bevestigd. Voordat ze tot hun daad over konden gaan ontving een van de vrouwen echter per sms een reclameberichtje, waardoor haar bom voortijdig afging. De andere vrouw en hun handlanger werden opgepakt en verdwenen achter de tralies.


Russia on alert for 'black widow' (CNN)

Schoolbusseks leidt tot geweld na queef

Scheten, vooral vaginale scheten, zijn hartstikke grappig. Dat weet zelfs een dertienjarige. Een elleboog tegen je testikels is helemaal niet grappig. Ook dat weet een dertienjarige. Tenminste, zeker één dertienjarige weet dat. Hij kwam daar vrijdag in de schoolbus achter.

De jongen uit de Amerikaanse staat Pennsylvania zat achterin een schoolbus samen met een achttienjarig stelletje. Het stelletje besloot de liefde te bedrijven, voor zover je daarvan kan spreken achterin een schoolbus in bijzijn van een dertienjarig jochie.

Politieagent Brad Jordan kreeg beschrijft in een rapport wat er daarna gebeurde: "De verdachte stootte wind uit haar vulva tijdens het vrijen."  De dertienjarige reageerde als verwacht en 'grinnikte naar de beklaagde om haar daden'.

Dat was zeer tegen de zin van de amoureuze dame. Zij stond op en gaf de dertienjarige een elleboogje in z'n zak. "Tegen de verdachte is een proces-verbaal opgemaakt wegens intimidatie", zo sluit Jordan zijn rapport af.

Alsof de hele zaak niet al absurd genoeg was, zat de politie erg verlegen met het zestig woorden tellende rapport. Daarom lieten ze een nieuw rapport rondgaan, dat stelde dat de informatie in het originele rapport incorrect was.

Jordan zegt tegen The Smoking Gun dat alles is gebeurd zoals hij heeft beschreven. Hij vindt achteraf wel dat zijn definitie van queef - die hij nota bene verbatim van Urban Dictionary heeft geplukt - misschien iets te expliciet was.

Robben traint weer volledig mee

Arjen Robben kan aankomend weekeinde wellicht zijn rentree maken bij Bayern München. De aanvaller trainde woensdag weer volledig mee. Robben raakte begin december geblesseerd aan zijn knie.

Tijdens het duel met FC Augsburg in de DFB Pokal kreeg hij een harde charge van doelman Marwin Hitz te verwerken. Robben liep flinke schade aan zijn knie op en stond sindsdien buiten spel. Bayern-trainer Pep Guardiola zag Robben woensdag echter weer volledig meetrainen met Der Rekordmeister. Het is echter nog niet duidelijk of de 29-jarige aanvaller komend weekeinde tegen Borussia Mönchengladbach al bij de selectie zit.

"Het is mooi om weer onderdeel te zijn van de ploeg. Ik ben natuurlijk nog niet honderd procent", liet Robben weten aan het ANP. De terugkeer van Robben is tevens goed nieuws voor bondscoach Louis van Gaal. Nadat Robin van Persie dinsdag weer deel uitmaakte van de training bij Manchester United, is ook zijn andere sterspeler weer bijna fit.

Robben was voor zijn blessure in topvorm bij Bayern. In twaalf competitieduels wist de Nederlander zes keer te scoren en gaf hij drie assists.

Zeldzame blauwe diamant gevonden in Zuid-Afrika

In een mijn in Zuid-Afrika is een zeldzame blauwe diamant gevonden. Dat heeft mijnbedrijf Petra Diamonds bekendgemaakt. In de mijn in de buurt van Pretoria zijn in het verleden vaker unieke diamanten gevonden. Onder meer de Star of Africa, een diamant van 530 karaat die deel uitmaakt van de Britse kroonjuwelen, komt er vandaan.

De gevonden edelsteen is er een van 29,6 karaat, aldus Petra Diamonds. Hoeveel de diamant zal opbrengen als hij eenmaal is geslepen kon een woordvoerster niet zeggen. "Met een diamant zo zeldzaam als deze is het moeilijk in te schatten wat een koper er voor over zou hebben", zei ze. Een blauwe diamant uit dezelfde mijn, van 25,5 karaat, bracht in 2013 zo'n 12,5 miljoen euro op.

Passagiers ijsbreker Antarctica veilig in Australië

De 52 opvarenden van het Russische onderzoeksschip Akademik Sjokalski hebben woensdag veilig voet aan land gezet in Australië. Het onderzoeksschip kwam vier weken geleden vast te zitten in het ijs bij Antarctica. Nu de reddingsoperatie, waarbij de Verenigde Staten, China, Frankrijk en Australië hebben geholpen, voorbij is, blijft de vraag wie de rekening gaat betalen.

Volgens expeditieleider Chris Turney is het nog altijd niet duidelijk wie voor de kosten opdraait. "Ik heb begrepen dat het ongebruikelijk is dat vier landen helpen. Maar het is niet aan ons, dit ligt buiten onze macht."

Het Russische onderzoeksschip kwam op kerstavond vast te zitten tussen het pakijs. IJsbrekers uit Frankrijk, China en Australië probeerden op verzoek van de Australische kustwacht het schip uit het ijs te krijgen. Schepen zijn verplicht op een hulpverzoek te reageren en draaien zelf op voor de kosten.

De Chinese ijsbreker kwam dicht in de buurt, maar kwam eveneens vast te zitten in het ijs. Met de helikopter van het schip werden wel de opvarenden van het onderzoeksschip gehaald en overgebracht naar een Australische ijsbreker. Een Amerikaans schip, de Polar Star, werd vanuit Sydney gestuurd om het Russische en Australische schip te bevrijden, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. De schepen kwamen op eigen kracht uit het pakijs.

De hele operatie heeft naar schatting ruim een miljoen euro gekost.

Hockeyheren treffen Duitsland in groepsfase WK

De poule-indelingen voor het wereldkampioenschap hockey voor de mannen deze zomer in Den Haag zijn bekendgemaakt. De indeling wordt aan de hand van de wereldranglijst bepaald. De resulaten op de Hockey World League (HWL) in India hebben nog voor wat verschuivingen op de ranglijst gezorgd.

Zo heeft Australië de koppositie op Duitsland heroverd, waardoor we onze oosterburen nu op de tweede plek terugvinden. Nederland is na de toernooizege op de HWL derde op de ranglijst en daardoor ingedeeld in poule B. In deze poule treffen de Oranjemannen olympisch kampioen Duitsland (2), tegenstander van de HWL-finale Nieuw-Zeeland (6), Zuid-Korea (7), Argentinië (11) en Zuid-Afrika (12).

In poule A strijden Australië (1), Engeland (4), België (5), India (8), Spanje (10) en Maleisië (13) om een plek in de halve finale. Het WK begint op 31 mei en duurt tot en met 15 juni. De meeste wedstrijden worden gespeeld in het Kyocera Stadion. De groepsindeling bij de dames werd in december al bekendgemaakt.

Tsjechië zet deur open voor euro

De aanstaande Tsjechische minister van financiën ziet wel heil in het invoeren van de euro. Andrej Babis, miljardair en de voornaamste kandidaat voor de positie, zei woensdag dat hij 'geen problemen' heeft met het vervangen van de kroon. Binnen welk tijdspad Babis de euro wil omarmen, liet hij daarbij niet weten.

Babis is een steenrijke zakenman en de leider van centrumpartij ANO. Na de verkiezingen formeerde de Tsjech een regering met de sociaaldemocraten - die de verkiezingen wonnen - en de christendemocraten. De verwachting is dat Babis de post als minister van financiën krijgt toegewezen, wanneer de regering volgende maand wordt beëdigd.

Tsjechië heeft al sinds 2004 plannen om de euro in te voeren, maar wel pas zodra het land er klaar voor is. Ook de vorige regeringen stelden geen uiterste datum voor de introductie van de Europese munteenheid. Veel van de landen waar het land mee handelt, betalen al wel met de euro.

'Nürburgring in handen van Capricorn Group'

De Nürburgring komt in handen van de Capricorn Group, zo meldt Formule 1-journalist Joe Saward. De reden dat de deal nog niet bekend is gemaakt ligt in het feit dat de Duitse automobielfederatie ADAC bij de Europese Commissie heeft geklaagd over de gang van zaken. Het is onzeker hoe het verder zal gaan verlopen.

De Nürburgring balanceert al sinds juli 2012 op het randje van het faillissement, waardoor er een nieuwe investeerder gevonden moest worden. De deelstaat Rheinland-Pfalz en het Landkreis Ahrweiler besloten om een nieuwe uitbater te zoeken. ADAC was een van de inschrijvers op het uitbaten van het grandprixcircuit en de fameuze Nordschlieife, maar het bod werd als te laag beoordeeld. Ook Formule 1-baas Bernie Ecclestone deed een poging, tevergeefs, zo blijkt nu.

De Capricorn Group is een engineeringbedrijf dat hoogwaardige onderdelen produceert voor de automobiel- en motorsportindustrie. Een belangrijk deel van het door Robertino Wild geleide Düsseldorfse bedrijf, dat ook in de luchtvaart en de bouw actief is, is al gevestigd rond de Nürburgring. Wild wil het gebied rond het circuit uit laten groeien tot een cluster in de automobielindustrie. Het circuit blijft open, maar het nabijgelegen amusementspark past niet in het plaatje en verdwijnt mogelijk.

FOK!toen: Eno - Here Come The Warm Jets (1974)

Het is deze maand alweer veertig jaar geleden dat het epische debuutalbum Here Come The Warm Jets van de Britse muzikale duizendpoot Brian Eno voor het eerst in de platenwinkels te vinden was. Een mooie gelegenheid voor FOK!toen om weer eens aandacht te kunnen besteden aan een klassieker uit de zeventiger jaren.

Eno - Here Come The Warm Jets

De vroege jaren
Brian Peter George Eno wordt op 15 mei 1948 geboren in het Britse plaatsje Woodbridge in Suffolk. In het midden van de zestiger jaren volgde Eno een opleiding aan een kunstacdemie in Essex waar hij voor het eerst in aanraking komt met experimentele muziek. Aan het begin van de zeventiger jaren voegt Eno zich als toetsenist bij de groep Roxy Music. Op zowel Roxy Music (1972) als For Your Pleasure (1973) is de invloed van Eno duidelijk te horen. Roxy Music werd al snel een populaire groep binnen de glam rock scene en daar hoort natuurlijk ook veelvuldig optreden bij. Eno was het touren echter al snel zat en had ook regelmatig aanvaringen met de egotrippende Bryan Ferry. Vlak nadat For Your Pleasure was verschenen verliet Eno de band om zich op solowerk te kunnen richten.

Eno - Here Come The Warm Jets back

Here Come The Warm Jets
In september 1973 is Eno in de Majestic Studios in London, waar hij in slechts 12 dagen zijn eerste album opneemt. Met Derek Chandler achter de knoppen neemt de Brit in totaal tien nummers op, waarop we een bont scala aan bekende muzikanten tegenkomen. Zo kent Here Come The Warm Jets gastoptredens van John Wetton en Robert Fripp van King Crimson, Simon King van de groep Hawkwind, Bill MacCormick van Matching Mole, Paul Rudolph van Pink Fairies, Chris Spedding en alle bandleden van Roxy Music behalve zanger Bryan Ferry.

Op het album Here Come the Warm Jets horen we diverse muzikale invloeden terug. Zo doen nummers zoals 'Needles in the Camel's Eye' en 'The Paw Paw Negro Blowtorch' wel denken aan het oudere werk van Roxy Music, alleen is het bij Eno net wat experimenteler in de aanpak. Bij liedjes als 'Cindy Tells Me' horen we Eno een greep doen uit de populaire muziek van de vijftiger jaren, terwijl het drumwerk op 'Blank Frank' nogal doet denken aan Bo Diddley's 'Who Do You Love?'

Voor de teksten van de tracks op Here Come The Warm Jets maakte Eno gebruik van een bijzondere techniek. Nadat hij de eerder opgenomen backingtracks afspeelde bedacht hij ter plaatse passende lettergrepen om daar vervolgens een passende tekst van te maken. Deze techniek zou Eno bij zijn eerste vier albums gebruiken.

Why? Ask why?
For by the by and by
All mysteries are just more
Needles in the camel's eye

Het album

Eno - Here Come The Warm Jets a

Kant A:
A1 Needles In The Camel's Eye
A2 The Paw Paw Negro Blowtorch
A3 Baby's On Fire
A4 Cindy Tells Me
A5 Driving Me Backwards

Eno - Here Come The Warm Jets b

Kant B:
01 On Some Faraway Beach
02 Blank Frank
03 Dead Finks Don't Talk
04 Some Of Them Are Old
05 Here Come The Warm Jets

Het ontvangst
In januari 1974 lag Here Come The Warm Jets voor het eerst in de betere platenwinkels. Het album was één van Eno's meest succesvolle platen en zou in maart 1974 de 26e plaats halen in de Britse hitlijsten. In Amerika kwam de elpee niet verder dan de 151e plaats in de album top 200.

In februari 1974 begint Eno aan een promotietour, met de groep The Winkies als begeleidingsband. De tournee wordt na slechts 5 optredens afgebroken, als Brian Eno met een klaplong wordt opgenomen in een ziekenhuis. In maart 1974 is in het programma van John peel op de BBC een opname te horen van de sessie, die de groep op 19 februari opnam in BBC Studio Four in Londen. Eno & the Winkies waren in het programma te horen met de nummers 'Baby's on Fire', 'I'll Come Running (to Tie Your Shoe)', 'The Paw Paw Negro Blowtorch' en een cover van Little Willie John's 'Fever'.

Het zou tot 1 juni 1974 duren voordat Brian Eno weer op een podium te zien zou zijn. Van het optreden in Londen, samen met Nico, Kevin Ayers en John Cale, zou later diezelfde maand de elpee June 1, 1974 worden uitgebracht.

Eno - Here Come The Warm Jets tape

De heruitgaven
In 1977 zou Here Come The Warm Jets opnieuw uitgebracht worden, ditmaal door Polydor Records, gevolgd in januari 1987 door de compact disc van het album. In 2004 verschenen bij Virgin Records geremasterde heruitgaven van alle oude albums van Eno, waaronder ook de inmiddels 30 jaar oude Here Come The Warm Jets.

Op zijn volgende albums Taking Tiger Mountain (By Strategy), Another Green World en Before and After Science zou Eno zich nog steeds bezig houden met het maken van popliedjes, al horen we op de twee laatstgenoemde albums al de nodige sporen van zijn latere ambient geluidsvelden. Naast zijn rustgevende klanken voor liften, winkelcentra en vliegvelden is Eno natuurlijk ook bekend van zijn werk als producer voor artiesten zoals David Bowie (zijn beroemde 'Berlin'-trilogie), Talking Heads, U2, Depeche Mode, Massive Attack en Coldplay. Een groot muzikant die we zeker tot de modern klassieke componisten van de 20e eeuw mogen rekenen.

Kamp vindt reddingsplannen Aldel onvoldoende

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) ziet een doorstart van Aldel niet zitten. Hij vindt de reddingsplannen voor de aluminiumfabriek die de gemeente Delfzijl, de provincie Groningen, Groningen Seaports en Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) presenteerden 'onvoldoende uitgewerkt'. Dat heeft Kamp woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Kamp ziet 'geen aanknopingspunten' voor een doorstart. Hij vindt bovendien dat de problemen van Aldel niet alleen bij de hoge energiekosten liggen. "Het bedrijf lijdt al langere tijd verlies, met name door sterk gedaalde aluminiumprijzen", schrijft de bewindsman in zijn brief.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag over de toekomst van Aldel. In het reddingsplan zou de nabijgelegen warmtekrachtcentrale Delesto subsidie moeten krijgen om de energieprijs voor Aldel te drukken. Daarvoor moest de minister echter wel subsidieregels versoepelen.

Dat Kamp niet van plan is met de plannen in te stemmen, komt vooral doordat hij vindt dat er geen sprake mag zijn van staatssteun. "Voorstellen mogen er niet toe leiden dat bepaalde bedrijven bevoordeeld worden met niet-marktconforme energieprijzen", schrijft hij.

Ook stipt Kamp aan dat het ingediende voorstel 'voornamelijk ideeën bevat die eerder zijn aangedragen en door mij zijn onderzocht'. De minister laat wel weten voorstellen die een doorstart mogelijk maken te zullen blijven bekijken.

'NGC's Scam City is niet fake'

De criminelen die te zien waren in het televisieprogramma Scam City van National Geographic waren wel degelijk echt. Dat stelt Fox Channels Benelux, eigenaar van de zender, woensdag in een verklaring.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) stelde woensdag op een gemeenteraadsvergadering dat in de aflevering over Amsterdam acteurs zijn gebruikt. Volgens Fox is dat niet waar.

"De productiemaatschappij bevestigt dat er geen gebruikgemaakt is van acteurs, de mensen die in beeld komen zijn werkelijke overtreders van de wet", staat in de verklaring. "Sommigen zijn gecompenseerd zoals gebruikelijk is in de televisiewereld nadat de opnames waren voltooid."

In Scam City is te zien hoe oplichters, zakkenrollers en andere criminelen te werk gaan. Begin deze maand werd een uitzending aan Amsterdam gewijd. Kijkers kregen onder meer te zien hoe criminelen zich voordeden als agenten en vervolgens portemonnees beroofden van nietsvermoedende mensen.

Naar aanleiding van de vragen over Scam City heeft Fox overigens wel bepaald dat de geplande herhalingen van de afleveringen worden geschrapt.

Bedreiger Aboutaleb mogelijk psychiatrisch geval

De bedreiging van burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb (PvdA) is mogelijk afkomstig van een persoon met een psychiatrische achtergrond. Dat heeft de politie woensdagmiddag bekendgemaakt. De persoon zou van buiten de regio komen.

Een woordvoerder van de politie kon desgevraagd niet meer informatie over de mogelijke dader geven. Ook wilde ze niet zeggen of het om een eenmansactie gaat. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het huis van Aboutaleb wordt sinds dinsdagavond bewaakt vanwege bedreigingen aan het adres van de burgemeester. Om wat voor bedreigingen het gaat, is niet bekendgemaakt.

'Nog weinig beloofde Wajong-banen'

Werkgevers die geen vacatures hebben, hebben die ook niet voor jongeren met een handicap. Die angst heeft CNV Vakmensen. Tachtig procent van de werkgevers in de sectoren vervoer, voeding, industrie en bouw heeft volgens de bond geen banen beschikbaar. CNV maakt zich dan ook zorgen over de belofte van werkgevers om dit jaar 2500 Wajongers aan een baan te helpen.

De belofte van de werkgevers is onderdeel van het vorig voorjaar afgesloten sociaal akkoord tussen overheid en de werkgevers- en werknemersorganisaties. In 2026 moeten in totaal honderdduizend jongeren met een handicap aan een baan geholpen zijn. Als de werkgevers daar de komende jaren geen werk van maken, stelt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) in 2016 alsnog een wettelijk minimum in.

CNV Vakmensen wil voorkomen dat dat quotum er alsnog moet komen, zegt vicevoorzitter Piet Fortuin. "We menen dat extra inspanningen beter werken dan een quotumverplichting. Jongeren voelen zich meer welkom en worden dan beoordeeld op hun prestaties en niet op hun handicap." Als stok achter de deur vindt de bond de wettelijke verplichting wel een goed middel.

Het onderzoek van CNV Vakmensen is voor GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman reden om te pleiten voor een directe invoering van de wettelijke verplichting. "Staatssecretaris Klijnsma moet ophouden te vertrouwen op de blauwe ogen van de werkgevers", laat Voortman weten.

Vitamine B mogelijk werkzaam tegen vaatschade

Mensen met een verhoogd eiwitgehalte in het bloed hebben meer risico op vaatschade in de hersenen. Deze schade kan leiden tot kleine beroertes en dementie. Vitamine B kan mogelijk vaatschade tegengaan. Dat is een van de conclusies uit het proefschrift waarop de Amsterdamse neuroloog Raoul Kloppenborg eind deze maand promoveert.

Kloppenborg onderzocht vijf jaar lang ruim 1300 mensen met een risico op vaatschade. "Vooral mensen met tekenen van aderverkalking of mensen die eerder al een herseninfarct hebben gehad", legt de promovendus uit. "Ik ontdekte dat een verhoogd eiwitgehalte, ook wel homocysteïne genoemd, een rol speelt bij de ontwikkeling van de kleine vaatschade in de hersenen."

"Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat een verhoogd eiwitgehalte eenvoudig kan worden verlaagd met vitamine B. Dit zou dus een interessant aangrijpingspunt kunnen zijn voor een nieuw onderzoek". aldus Kloppenborg. "Daaruit moet dan blijken of we de kans op dementie en of beroertes kunnen verkleinen door gebruik van vitamine B."

In Nederland heeft meer dan negentig procent van mensen ouder dan 80 jaar enige vorm van schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen.

OM eist vrijspraak Badr Hari voor poging doodslag

Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. hebben zakenman Koen Everink volgens justitie meerdere keren geschopt en geslagen, maar van een poging tot doodslag was geen sprake. Wel handelden ze volgens het OM met voorbedachten rade en was dus sprake van een vooropgezet plan toen ze Everink in juli 2012 mishandelden in de Amsterdam Arena.

Op de tenlastelegging stond wel poging tot doodslag, maar daarvoor wordt vrijspraak geëist. De strafeis wordt later op de middag uitgesproken. Voor zware mishandeling met voorbedachten rade kan twaalf jaar cel worden opgelegd.

Everink eist een schadevergoeding van 63 duizend euro. Het OM vindt dit voor een deel terecht, maar heeft nog vragen over de hoogte van het bedrag.

"Het was een zeer ernstige mishandeling met grote gevolgen voor het slachtoffer", zei de officier, die daaraan toevoegde dat is gebleken dat slachtoffers uit angst geen aangifte durven te doen tegen Hari en getuigen geen verklaring durven af te leggen. De 29-jarige Hari wordt verdacht van acht mishandelingen en een verkeersdelict.

Demmink moet eigen advocaatkosten betalen

Voormalig topambtenaar Joris Demmink moet zelf zijn advocaatkosten betalen nu hij wordt vervolgd op verdenking van verkrachting. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Bij deze stand van zaken is er reden om de vergoeding van de kosten van de strafrechtadvocaat te beëindigen. Dit heb ik heden aan betrokkene kenbaar gemaakt", schrijft Opstelten. De civielrechtelijke procedure tegen het AD wordt nog wel door de staat betaald omdat 'die op heel andere feiten betrekking' heeft.

Opstelten is van plan de al betaalde advocaatkosten terug te vorderen als Demmink veroordeeld wordt. Hij zegt daarbij dat dat wel afhankelijk is van de inhoud van de uitspraak.

Het gerechtshof in Arnhem bepaalde dinsdag dat Demmink door justitie moet worden vervolgd. Omdat hij tot vorig jaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie actief was, bekostigde de minister de juridische bijstand die Demmink ontving. De Kamer stelde dinsdag al dat Demmink nu zijn eigen advocaatkosten moet betalen.

Gevluchte moordenaar jaar extra brommen

Een 45-jarige man uit Breda die in 2001 twee broers vermoordde, moet een jaar langer de cel in. Hij nam vorig jaar de benen tijdens zijn proefverlof. De rechtbank in Breda neemt hem dat zeer kwalijk.

De man werd in 2003 veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar, met aftrek van voorarrest. Hij zat inmiddels in de laatste fase van zijn straf en zou bij goed gedrag in september vrijkomen. In juli keerde de man echter niet terug van verlof. Hij werd bijna een maand later in Oostenrijk aangehouden.

De officier van justitie wilde in eerste instantie dat de man zijn volledige straf zou uitzitten, maar vroeg uiteindelijk om anderhalf jaar extra.

De rechtbank maakte daar woensdag een jaar van in verband met de persoonlijke omstandigheden waardoor de man niet terugkeerde. De rechter neemt het de man wel kwalijk dat hij niet terugkwam met het oog op 'de veiligheid van de maatschappij'.

De man schoot in mei 2001 in Breda de tweelingbroers Rob en Eric Driessen dood. Volgens de crimineel waren de broers verantwoordelijk voor een aanslag waarbij zijn vriendin gewond was geraakt.

'Ton schadevergoeding examendiefstal'

Het College voor Examens (CvE) eist een schadevergoeding van degenen die schuldig worden bevonden aan de examendiefstal in de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Dat heeft het CvE woensdag bekendgemaakt.

Het zou naar schatting gaan om een schadepost van minimaal 100.000 euro. Dat kost het maken, produceren en distribueren vanéén examen. "Dat bedrag is mede afhankelijk van het aantal kandidaten, het soort opgaven en dergelijke", aldus een woordvoerster van het CvE. Het precieze schadebedrag wordt door de organisatie nog in kaart gebracht, omdat er ook extra kosten zijn gemaakt om spijtoptanten die de examens hadden ingezien, en de leerlingen van Ibn Ghaldoun opnieuw examen te laten doen.

Eind mei werd duidelijk dat bij Ibn Ghaldoun het vwo-examen Frans was gestolen. Eerder werd het examen integraal op internet geplaatst. Na politieonderzoek bij de school bleek dat maar liefst 27 examens waren gestolen: 15 vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

College voor Examens eist schadevergoeding
College voor Examens eist schadevergoeding (Foto: ANP)

20 jaar cel geëist in moordzaak-Spong

Tegen de 42-jarige Mark van D. uit Utrecht is woensdag 20 jaar celstraf geëist voor de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong en haar ongeboren zoon Julian. "Verdachte heeft twee moorden begaan die het voorstellingsvermogen tarten", motiveerde de officier van justitie zijn eis bij de rechtbank in Utrecht.

De 31-jarige Vivica, een nichtje van advocaat Gerard Spong, werd in juli 2012 dood in haar woning in Utrecht gevonden. Van D. heeft altijd gezegd dat hij haar kort na het middaguur dood aantrof nadat zij waarschijnlijk een ongelukkige val van de trap had gemaakt. Maar volgens justitie heeft hij haar verstikt.

20 jaar cel geëist in moordzaak-Spong
20 jaar cel geëist in moordzaak-Spong (Foto: ANP)

Vakbonden bezorgd over ziektepreventie

Bedrijven doen te weinig om beroepsziekten en ongevallen op de werkvloer te voorkomen. De vakcentrales FNV, CNV en MHP pleiten er daarom voor dat de werknemers meer eigen verantwoordelijkheid krijgen, door hen zelf een zogenoemde preventiemedewerker te laten kiezen.

De vakcentrales constateren dat bij veel bedrijven de wettelijk verplichte preventiemedewerker alleen op papier bestaat. Bovendien heeft meer dan helft van de Nederlandse bedrijven geen beleid op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) bespreekt donderdag in de Tweede Kamer de plannen van de vakcentrales. Dat meldt een woordvoerder van ministerie woensdag.

Door het personeel de preventiemedewerker te laten kiezen, moet de betrokkenheid van het personeel bij hun eigen veiligheid en gezondheid worden vergroot, licht vicevoorzitter van de FNV Ruud Kuin toe. "Deze persoon kan bovendien een goede schakel zijn tussen de werkgever, OR en werknemers", verklaart hij. "Een door de werkgever aangewezen preventiemedewerker werkt niet, dat is inmiddels duidelijk."

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is 'heel positief' over het plan, laat hij in een reactie weten. "De zorg voor arbeidsomstandigheden is de laatste jaren nogal in elkaar gezakt. Maar dit plan is slechts het begin, er moet op dit gebied nog veel meer gebeuren", zegt hij.

Een preventiemedewerker moet de risico's op het terrein van ziektes en ongevallen bij een bedrijf in kaart brengen, en is medeverantwoordelijk voor het uitvoeren van de maatregelen die worden genomen. Bij kleine bedrijven mag de directeur de preventiemedewerker zijn.

Volgens de vakcentrales zijn er jaarlijkse 220 duizend ernstige ongevallen op het werk. Dertigduizend werknemers lopen daarnaast een beroepsziekte op.

Agenten Pakistan dood bij aanval op Spaanse fietser

Gewapende mannen hebben woensdag het vuur geopend op Pakistaanse agenten die een Spaanse fietser begeleidden door een onrustige Pakistaanse provincie langs de grens met Iran. Daarbij werden zes agenten gedood en raakte de fietser gewond, aldus de autoriteiten. Ook negen agenten raakten gewond.

De aanslag op de fietser, die net uit Iran kwam en bezig is aan een fietstocht rond de wereld, werd vermoedelijk gepleegd door militanten die een dag eerder 28 mensen doodden bij een aanval op een groep sjiitische pelgrims.

De lokale autoriteiten hadden voor een escorte van meer dan tien agenten gezorgd uit vrees voor de veiligheid van de fietser. De agenten zouden de man woensdagochtend naar Quetta brengen, aldus de lokale autoriteiten. De Spaanse ambassade in Islamabad heeft nog niet gereageerd.

Ga los met Superman in Infinite Crisis

Warner Bros. en Turbine Entertainment hebben een video uitgebracht voor een volgende champion in hun aanstaande free-to-play MOBA-game Infinite Crisis. De volgende champion is niemand minder dan de verloren zoon van Krypton Superman.

In de video wordt uitgelegd hoe de gamemechanieken van het personage werken en hoe deze het beste gebruikt kunnen worden. Spelers die zich bezig houden met de bèta van het spel, kunnen vanaf 5 februari los gaan met Superman.

Infinite Crisis draait momenteel in een bètafase. Er is nog niet bekend wanneer het spel gaat uitkomen. Infinite Crisis komt exclusief uit op pc.

Startnummers 9 en 10 voor Caterham

Gisteren maakte Caterham als laatste team op de Formule 1-grid haar coureurs voor het seizoen 2014 bekend. De startnummers waren nog niet bekend, maar nu is duidelijk geworden dat Marcus Ericsson wil gaan rijden met nummer 9 en Kamui Kobayashi met nummer 10.

Kobayashi wilde eigenlijk startnummer 4 hebben, maar Max Chilton was eerder en heeft dit toegeëigend. Daarom koos Kobayashi voor nummer 10, het getal waarin hij in 2009 voor Toyota als racecoureur in de F1 debuteerde.

Sijsling en Huta Galung verder in Duitsland

Igor Sijsling en Jesse Huta Galung hebben de tweede ronde van het challengertoernooi in het Duitse Talheim bereikt. De als eerste geplaatste Sijsling versloeg de Rus Konstantin Kravtsjoek met 7-6 (1) en 6-4. Huta Galung, als zesde geplaatst, was in drie sets te sterk voor Andreas Beck: 2-6, 6-3 en 6-2.

Sijsling leed vorige week een pijnlijke nederlaag op de Australian Open tegen laagvlieger Thanasi Kokkinakis, de nummer 570 van de wereld. Huta Galung kon na een nederlaag tegen de Fransman Jérémy Chardy ook al na de eerste ronde zijn spullen pakken.

EU stelt regels vast voor 'fracking' schaliegas

Bedrijven in de Europese Unie zouden bij het winnen van schaliegas door het omstreden 'fracking' moeten voldoen aan minimumeisen. De Europese Commissie heeft hiervoor woensdag een voorstel gedaan. De aanbevelingen gaan minder ver dan vooraf was verwacht.

Bij de omstreden frackingtechniek worden grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën de aardlagen in geperst om schaliegas vrij te maken. De commissie vraagt lidstaten de mogelijke effecten op het milieu goed af te wegen, en de kwaliteit van water, lucht en grond goed te controleren voordat de boring begint. De bevolking moet daarnaast op de hoogte worden gebracht van de gebruikte chemicaliën.

De aanbevelingen zijn niet-bindend. De lidstaten worden uitgenodigd de principes in praktijk te brengen en de commissie op de hoogte te brengen van maatregelen die zij doorvoeren. Daarna zal de commissie de toestand evalueren. Vooraf was verwacht dat er strengere controles en een verplichte scoreboard van maatregelen waaraan bedrijven moeten voldoen zouden komen.

Schaliegas wordt gezien als een middel om Europa minder afhankelijk te maken Russisch aardgas. In de Verenigde Staten is schaliegas al goed voor zestien procent van de energiebehoefte.

Politie registreert veel minder uitgaansgeweld

Het uitgaansgeweld in Nederland is voor het derde jaar op rij fors afgenomen. Vorig jaar registreerde de politie bijna 5900 gevallen van mishandeling en bedreiging in uitgaansgebieden. In 2010 werden nog ruim 7500 gevallen geteld, schrijft de Volkskrant op basis van cijfers van de Nationale Politie. De krant kreeg de informatie na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

De afname komt vooral door een betere samenwerking tussen horeca, politie en lokale overheden, zegt een politiewoordvoerder in de krant. Zo kunnen horeca-uitbaters surveillerende agenten steeds vaker bellen op een speciaal nummer, waardoor er direct wordt gereageerd als een situatie uit de hand dreigt te lopen.

Ook zou de afname komen doordat caféhouders beter op leeftijd controleren en vaker alcohol weigeren te verstrekken aan beschonken klanten. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland noemt ook nog het horecaverbod, waardoor 'kwaaie pieren' die meerdere keren in de fout zijn gegaan langdurig de toegang kan worden ontzegd.

Oostkust VS schuil onder dikke laag sneeuw

Een groot deel van de oostkust van de VS is bedekt met een laag sneeuw van soms wel 45 centimeter dik. Duizenden vluchten zijn geannuleerd in het gebied tussen Washington en Boston, overheidskantoren sloten de deuren en de dagelijkse rit naar en van het werk voor forenzen verzandde in chaos.

De winterstorm trof het gebied tussen Kentucky en Massachusetts, over een afstand van zestienhonderd kilometer. Vooral de stedelijke corridor tussen Philadelphia en Boston kreeg ervan langs. Miljoenen automobilisten ondervonden hinder door het winterweer.

In New Jersey viel ruim 39 centimeter sneeuw, aldus de National Weather Service, in Philadelphia viel een pak van dertig centimeter. In delen van New York was de sneeuwlaag 25 centimeter dik.

De sneeuwstorm was heviger dan op voorhand werd gedacht. In Massachusetts werd om die reden een weerwaarschuwing uitgestuurd. Meteorologen waarschuwen dat de storm gevolgd zal worden door strenge kou, nu vanuit Canada een arctische luchtstroom wordt aangetrokken.

In Maryland viel ten minste een dode door het weer. Een automobilist verloor de macht over het stuur. Mogelijk zijn er elders meer doden gevallen.

Limburg wil vijfduizend woningen slopen

Woningcorporaties en gemeenten in het zuiden van Limburg willen bijna vijfduizend huurwoningen slopen. De afbraak van de woningen levert de corporaties 73 miljoen euro op. Het geld moet worden geïnvesteerd in nieuwe woningen, blijkt uit een brief die de provincie dinsdag aan minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft gestuurd.

De woningcorporaties willen gebruikmaken van een regeling waarbij ze per gesloopte woning een korting van vijftienduizend euro krijgen op de dit jaar ingevoerde verhuurdersheffing. In totaal moeten 4884 woningen tegen de vlakte.

De sloop en nieuwbouw moet de krimpregio aantrekkelijker maken. In de brief aan Blok staat dat er nu zowel 'kwantitatief als kwalitatief sprake is van een mismatch'. Door het slopen en vervangen van woningen moet het aanbod beter worden afgestemd op 'huidige en toekomstige woonwensen'.

Corporaties in krimpregio's kunnen tot en met 2017 gebruikmaken van de regeling. Blok heeft hiervoor 280 miljoen euro beschikbaar gesteld. De provincie Limburg is de eerste die zich heeft aangemeld.

Gedeputeerde voor volkshuisvesting Erik Koppe (VVD) laat weten dat de provincie er 'geen gras over heeft laten groeien'. "Direct na het van kracht gaan van de wet hebben we samen met de Zuid-Limburgse corporaties en gemeenten een reëel slooppakket samengesteld. Daarmee willen we zo vroeg mogelijk aanspraak maken op de beschikbare heffingskorting bij het rijk."

Woordvoerder Gomez ontkent pikante sms'jes Bieber

Selena Gomez heeft helemaal geen naaktfoto's ontvangen van Justin Bieber. Dat beweert althans de woordvoerder van de 21-jarige zangeres en actrice, die al jaren een knipperlichtrelatie heeft met Bieber. Volgens geruchten verstuurde het Canadese tieneridool pikante kiekjes van zichzelf naar Gomez toen zij het voor de zoveelste keer uitmaakte.

"Deze berichten zijn nooit verstuurd", laat Gomez' woordvoerder weten aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. Gomez zou volgens Radar Online naar Bieber ge-sms't hebben dat ze niets meer met hem te maken wil hebben en dat hij hulp moet zoeken voor zijn drugsproblemen. Daarop zou Bieber zijn broek hebben laten zakken.

De politie van Los Angeles komt binnenkort mogelijk te weten of Bieber naaktfoto's van zichzelf naar dames stuurt. Bij een inval in het huis van het tieneridool is onder meer Biebers telefoon in beslag genomen. Volgens entertainmentwebsite TMZ is het agenten na ruim een week nog niet gelukt de toegangscode van het apparaat te kraken. De politie zou daarom op het punt staan met een nieuw huiszoekingsbevel naar Bieber te gaan.

Bieber wordt door de politie onderzocht omdat hij vorige week eieren zou hebben gesmeten tegen het huis van zijn buurman. Op zijn telefoon hoopt justitie sms'jes te vinden waarin de 19-jarige zanger opschept over zijn actie.

Bieber lijkt het advies van Gomez vooralsnog niet ter harte te nemen. Het tieneridool is niet van plan zich op te laten nemen in een afkickkliniek. Bekenden van Bieber laten TMZ weten dat de zanger geen gevaar ziet in zijn liefde voor verdovende middelen. Bieber is volgens geruchten verslingerd aan sizzurp, een mix van frisdrank, codeïne, promethazine en gekleurde snoepjes. De zanger zelf vindt zijn gedrag volgens bekenden passen bij dat van een 19-jarige en noemt alles 'wel geinig'.

Helft bewoners ziet geen toekomst in Moerdijk

Ruim de helft van de inwoners van Moerdijk ziet voor zichzelf geen toekomst in het dorp en wil liever vertrekken. Dat blijkt uit een enquête die de Brabantse gemeente onder haar inwoners liet uitvoeren.

Van de ondervraagden wil 52 procent het dorp verlaten. Ruim 55 procent wil dat er geld vrijgemaakt wordt om de bewoners de keuze te bieden ergens anders een toekomst op te bouwen. Zo'n twee derde zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in een toekomst voor het dorp Moerdijk.

De gemeente neemt de resultaten mee bij het vaststellen van de definitieve plannen voor Moerdijk. Naar verwachting wordt er voor de zomer een besluit genomen. Burgemeester Jac Klijs (CDA) geeft woensdagmiddag op het gemeentehuis van Moerdijk een toelichting op de enquêteresultaten.

In de brief aan de bewoners stelt Klijs al dat de resultaten serieus worden genomen. Hij noemt het 'een belangrijk signaal' dat Brabanders zich overwegend negatief uitlaten over de toekomst van het dorp. Ruim zeventig procent van de bewoners van 18 jaar en ouder reageerden op het verzoek om de enquête in te vullen.

Aanleiding om de bewoners te vragen naar de toekomst van Moerdijk is een advies van een commissie onder leiding van VVD-coryfee Ed Nijpels. De commissie pleitte in september voor opheffing van het dorp, omdat de industrie de leefbaarheid in het nauw drijft.

Een eerdere enquête van Omroep Brabant en BN/De Stem leverde vorige maand vrijwel dezelfde resultaten op. Ook toen zei ruim de helft van de ondervraagden het dorp te willen opgeven.

Geen nieuwe verhoren in zaak-Badr Hari

De mishandelde zakenman Koen Everink hoeft niet opnieuw te getuigen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Ook de twee Brandpunt Reporter-journalisten die het strafdossier van Everink in handen hebben gekregen hoeven niet te worden verhoord. Kickbokser Badr Hari wordt verdacht van poging tot doodslag op Everink tijdens het dancefeest Sensation White.

Hari's advocaat Bénédicte Ficq had aangevoerd dat Everink mogelijk heeft gelogen en wil hem laten verhoren door de rechter-commissaris om te bepalen in hoeverre hij betrouwbaar is. Zij betoogde ook dat Everink en Brandpunt Reporter-journalist Bayens hebben geprobeerd getuigen die nog niet waren gehoord te beïnvloeden.

De rechtbank keek bij de verzoeken naar een eerlijke procesvoering en het belang van de verdediging en verklaarde ze niet-gegrond. Wat betreft de beïnvloeding van getuigen ziet de rechtbank 'geen begin van aannemelijkheid' dat daar sprake van is geweest. En journalisten zijn vrij zelf te bepalen waarnaar ze onderzoek doen, aldus de rechtbankvoorzitter.

Het Openbaar Ministerie vond de verhoren ook niet nodig. De door Ficq gevraagde verhoren zijn niet relevant en niet in het belang van de verdediging van Badr Hari, zei de officier van justitie. Everink werd eerder al uitgebreid gehoord en een verzoek om dat opnieuw te doen had de rechtbank in oktober al afgewezen. Ook van beïnvloeding van getuigen kan geen sprake zijn geweest, zei de officier. "Daarvoor is geen enkele aanwijzing."

Nu de verzoeken van de verdediging zijn afgewezen kan het OM na de lunchpauze aan zijn requisitoir beginnen. Daarin wordt ook de strafeis bekendgemaakt. Hari staat terecht voor acht geweldsdelicten en een verkeersincident.

De advocaat van medeverdachte Ferhat Y. is ziek en werd vervangen door een collega, die zich het dossier nog niet voldoende eigen heeft gemaakt. Hij vroeg daarom de zaak aan te houden. Wanneer Y.'s raadsman weer beschikbaar is kon hij niet zeggen.

Het OM vindt het onverantwoord om het proces nu aan te houden en wil de zaak in zijn geheel behandelen. Het requisitoir is in samenhang geschreven, zei de officier. Y's huidige advocaat Warmond Tonckens heeft bijna alle zittingen en verhoren bijgewoond, maar hij zei dat het echt geen optie is zijn collega op korte termijn te vervangen. Ficq zei dat de zaak desnoods kan worden gesplitst.

De rechtbank vindt verder uitstel echter niet wenselijk en memoreerde dat het protocol bij ziekte vervanging door een kantoorgenoot voorschrijft. Bovendien was het pleidooi in oktober al klaar, kent Tonckens het dossier en is hij bij zittingen geweest. Daarnaast zijn de zittingsdata al ruime tijd geleden bekendgemaakt, zei de rechtbankvoorzitter.

Bruikbare tips over ijzeren staaf op spoor

De politie heeft negentien tips binnengekregen over de ijzeren staaf die afgelopen weekend op het spoor bij Lelystad werd aangetroffen. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de tips 'bruikbare aanwijzingen' bevatten. De tips gaan vooral over de mogelijke herkomst van het stuk ijzer.

In het programma Opsporing Verzocht werd dinsdagavond aandacht besteed aan het incident.

Een intercitytrein reed zondagavond over de staaf. Hierdoor sloeg het voorwerp door de vloer en maakte een gat in het bordes achter de cabine van de machinist. De politie noemde het een wonder dat er geen gewonden vielen. In de trein zaten op het moment van het incident 150 passagiers.

De NS looft 2500 euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader of daders.

[vid] Bug in Chrome kan je afluisteren

Een bug in de spraakherkenningsfunctie van Google's Chrome browser kan ervoor zorgen dat je gesprekken worden opgenomen door kwaadwillende websitebeheerders. Je moet hiervoor de site wel eerst eenmalig toestemming verlenen om van je microfoon gebruik te maken.

Als Chrome spraak opneemt wordt dit duidelijk weergegeven in de tabs, maar kwaadwillenden kunnen in een popundervenster door blijven gaan met opnemen, zelfs nadat je de oorspronkelijke tab gesloten hebt.

Google heeft de bug bevestigd, maar heeft vooralsnog geen stappen ondernomen. De werking zou volgens officiële specificaties zijn. Of Google van plan is het probleem te verhelpen is onbekend.


Het probleem in kwestie...

Hitler zit Google Maps weer dwars

Google Maps blijft worstelen met de naam Hitler in zoektermen. Nadat eerder een Berlijns plein stond aangegeven als 'Adolf Hitler plein', blijken internetters na het intikken van 'Hitler berg' terecht te komen bij de Heigelkopf in het Beierse Wackersberg. In beide gevallen heetten die plaatsen tijdens het nazibewind inderdaad naar de dictator, maar is dat allang niet meer zo.

De Hitler-verwijzing naar de 1200 meter hoge Heigelkopf is al sinds 2007 bekend en sindsdien een doorn in het oog van de gemeente Wackersberg. Die doet al jaren vergeefse pogingen het veranderd te krijgen in Google Maps. "Het is volledig onduidelijk dat het u niet lukt die sporen op internet uit te wissen", zo schreef burgemeester Alois Bauer in een brief aan Google. Hij sluit gerechtelijke stappen inmiddels niet meer uit.

Aantal problematische leners loopt verder op

Het aantal consumenten dat achterloopt met het afbetalen van hun lening is het afgelopen halfjaar opnieuw toegenomen. Ten opzichte van juli vorig jaar zijn er twintigduizend consumenten met een betalingsachterstand bij gekomen. Dat blijkt woensdag uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Daardoor hebben nu 740 duizend Nederlanders moeite met het aflossen van hun lening. Omgerekend is dat 8,6 procent van de mensen die zijn geregistreerd bij het BKR. Wel is de stijging lichter dan in de eerste zes maanden van 2013, toen er 45 duizend mensen met betalingsachterstand bijkwamen.

"Met name door echtscheiding en werkloosheid is het aantal consumenten met een betalingsprobleem weer toegenomen", zo meldt algemeen directeur van het BKR Peter van den Bosch in een toelichting. Positief is volgens hem dat ruim negentig procent van de Nederlanders zijn lening wel tijdig aflost.

Bovendien zijn consumenten voorzichtiger met lenen, aldus Van den Bosch. "Het aantal mensen met een lening daalt", stelt hij. "Ook proberen consumenten bijvoorbeeld hun hypotheek versneld af te lossen. In economisch zware tijden past de consument zich aan, door schuldposities af te bouwen."

Meer meldingen racistisch dan LGTB-geweld

De politie krijgt meer meldingen over racistisch geweld dan over geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Dat blijkt uit een eerste onderzoek dat inzichtelijk moet maken hoe vaak mensen het slachtoffer zijn vanwege hun seksuele voorkeur.

In het onderzoek werd gekeken naar het aantal meldingen tussen januari 2009 en september vorig jaar. In totaal werden registreerde de politie 769 gevallen van antihomogeweld. Dat zijn gemiddeld drie meldingen per week. Van een duidelijke toe- of afname was in die periode volgens de politie geen sprake.

In 2011, het meest recente jaar waar gegevens over racistisch geweld van bekend zijn, telde de politie 171 gevallen van racistisch geweld en honderd gevallen van antihomogeweld. Daarnaast werden 164 racistische bedreigingen gemeld en 22 bedreigingen om seksuele voorkeur. In het jaar daarvoor werden homo's meer aangevallen en bedreigd en was er juist minder racistisch geweld. Wel waren er meer racistische bedreigingen dan in 2011.

Het onderzoek geeft nog geen volledig beeld. Zo komt zestig procent van alle registraties van antihomogeweld uit Amsterdam. Dat komt mede doordat de politie daar zich meer inspant om geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders te registreren.

Het is volgens de politie aannemelijk dat er in werkelijkheid meer mensen zijn die worden aangevallen vanwege hun seksuele voorkeur. "Niet alle incidenten worden als antihomogeweld geregistreerd", schrijft onderzoeker Wietse van der Schaaf van de politie. Ook doen slachtoffers niet altijd aangifte.

Eddie Murphy woest op nepzoon

Eddie Murphy is woest op een man die zou beweren zijn zoon te zijn. Volgens de komiek heeft de man, die als Brando Murphy door het leven gaat, onder meer dezelfde achternaam aangenomen. Ook trad hij op met de zoon van komiek Richard Pryor onder de naam Sons of Comedy en zou hij bij een koffietentje waar Eddie komt, 'mijn vader wil niet met me praten' hebben geroepen.

De 52-jarige Eddie heeft zijn advocaat verschillende brieven laten sturen naar de man, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. Hij eist daarin dat Brando ophoudt zich voor te doen als zijn zoon. Als de man daar geen gehoor aan geeft, stapt Eddie naar de rechter.

Brando beweert ondertussen dat hij zich nooit heeft voorgedaan als Eddies zoon. Hij noemt de beschuldigingen onder meer 'gehaaid, ellendig en walgelijk'. Op zijn beurt dreigt hij Eddie aan te klagen voor laster.

Van der Vaart: "Ben groot fan van de Ajax-filosofie"

De eigen jeugdopleiding is al jarenlang de motor die Ajax draaiende houdt. Volgens Rafael van der Vaart bestaat er geen beter model dan het Ajax-model. De 31-jarige middenvelder genoot zelf zijn opleiding in Amsterdam, en plukte daar gedurende zijn loopbaan de vruchten van.

Het doet de ervaren international goed om te zien dat ook na zijn vertrek uit de hoofdstad de jeugd volop de kans krijgt. "Ik ben een enorme fan van de Ajax-filosofie", opent Van der Vaart ten overstaan van Voetbal International. "Ik denk ook dat het de enige manier is om je club verder te brengen. Als het aan mij ligt, nemen ze bij HSV een voorbeeld aan Ajax."

Hamburger SV maakt momenteel een moeilijke periode door in Duitsland. De werkgever van Van der Vaart, Ola John en Bert van Marwijk bezet de veertiende plaats op de ranglijst. Het gat met hekkensluiter Braunschweig bedraagt slechts vijf punten.

Met Ajax gaat het een stuk beter. De hoofdstedelingen gaan onder leiding van Frank de Boer aan kop in de Eredivisie, en zijn nog volop in de race voor het vierde opeenvolgende landskampioenschap.

Volgens Van der Vaart is het succes van Ajax voor een groot deel te danken aan de jeugdopleiding. "Het is allang geen toeval meer dat jonge talenten doorbreken en het niveau ook vasthouden", legt hij uit. "Jongens die bij Ajax debuteren zitten direct tegen het niveau van het Nederlands Elftal aan. Het is in mijn ogen de enige manier om op de lange termijn op een gezonde manier te overleven."

KNVB schorst Németh voor vijf wedstrijden

De KNVB heeft Roda JC-aanvaller Krisztián Németh voor vijf duels geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in het bekerduel met AZ. De Hongaar zou een gele kaart krijgen voor een schwalbe, maar bij het protesteren liep hij tegen scheidsrechter Serdar Gözübüyük op. De arbiter trok daarop direct de rode kaart.

De aanklager betaald voetbal van de KNVB stelde een schorsing van vijf duels voor wegens het aanlopen tegen de scheidsrechter en ook vanwege het grove taalgebruik van Németh. De club en speler hebben de schikking geaccepteerd. Hij mist daardoor de duels met FC Utrecht, PEC Zwolle, Feyenoord, NAC Breda en ADO Den Haag.

Onderhandelingen Vitesse-duo uitgesteld

Vitesse haalde deze maand al de nodige spelers binnen, maar heeft nog meer contractwerk te verrichten. De Arnhemmers zijn van plan om de contracten van Mike Havenaar en Davy Pröpper te verlengen.

De verbintenissen van beide spelers lopen over respectievelijk een half jaar en anderhalf jaar ten einde. Havenaar gaf de clubleiding in een eerder stadium reeds te kennen dat hij open staat voor een nieuw contract. Hij zou zijn verblijf bij de huidige nummer twee van de Eredivisie het liefst met één seizoen verlengen.

Tijdens het trainingskamp in Abu Dhabi zou de kwestie ter tafel gebracht worden, maar dat is er niet van gekomen. Technisch directeur Mohammed Allach was niet beschikbaar voor een gesprek. "Mo was erg druk", zo citeert Voetbal International Havenaar. "Dat gesprek moeten we nog voeren. Aan mijn standpunt is niets veranderd."

Ook Pröpper kan een aanbieding van Vitesse tegemoet zien. Het product van de eigen jeugdopleiding is definitief doorgebroken in de hoofdmacht en kwam zelfs in beeld bij Louis van Gaal. Vitesse wil die ontwikkeling graag belonen, maar tijdens een gesprek van enkele weken geleden werd besloten de onderhandelingen uit te stellen. "We hebben afgesproken om na het seizoen verder te praten", aldus Pröpper. "Dat vonden beide partijen het beste plan. De focus moet nu op dit seizoen liggen."

Vitesse bezet momenteel de tweede plaats in de Eredivisie. De Arnhemmers hebben evenveel punten als koploper Ajax, maar de regerend landskampioen beschikt over een beter doelsaldo.

[AO] Federer ten koste van Murray naar halve finale

Roger Federer heeft voor de elfde keer op rij de halve finale van de Australian Open bereikt. De zeventienvoudig grandslamwinnaar, in Melbourne als zesde geplaatst, versloeg woensdag de Brit Andy Murray (4) in vier sets: 6-3, 6-4, 6-7 (6) en 6-3. Federer speelt in de halve finale tegen Rafael Nadal (1), die eerder op de dag Grigor Dimitrov (22) versloeg.

Federer kende vorig jaar een tegenvallend seizoen met alleen toernooiwinst in Halle. Sinds hij voormalig wereldtopper Stefan Edberg als coach heeft aangesteld, lijkt hij aan een tweede jeugd te zijn begonnen. In zijn eerste vier partijen in Melbourne leverde de Zwitser geen set in en ook Murray had aanvankelijk niets in te brengen.

Net toen Federer op het punt stond de wedstrijd uit te serveren, sputterde Murray tegen. De verliezend finalist van vorig jaar plaatste bij een 5-4 achterstand in de derde set zijn eerste break en sloeg vervolgens toe in de tiebreak. In de vierde set ging het lange tijd gelijk op, totdat Federer in de achtste game dankzij een serie afzwaaiers van Murray de beslissende break plaatste.

Federer, viervoudig winnaar in Melbourne, zegt zich op 32-jarige leeftijd nog lang niet versleten te voelen. "Ik ben fitter dan vorig jaar", vertelde hij direct na de partij tegen Murray. "Vorig jaar vielen de resultaten tegen en ging het steeds moeizamer. Ik werk nu sinds een paar weken samen met Edberg en dat werpt zijn vruchten af. Dit is een geweldige start van het seizoen."

Een compleet Zwitserse mannenfinale in Melbourne behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Federers landgenoot Stanislas Wawrinka (8) neemt het donderdag in de halve finale op tegen de Tsjech Tomas Berdych (7). Federer en Nadal komen een dag later in actie.

Clasie: "We hunkeren naar een prijs met Feyenoord"

Nog nooit won Jordy Clasie met Feyenoord in de Amsterdam ArenA. De middenvelder van de Rotterdammers hoopt vanavond dan ook op een primeur in de kwartfinale van de KNVB Beker.

"Dat is tot dusver niet gelukt, maar hopelijk komt daar nu verandering in", zegt Clasie op de officiële clubwebsite van Feyenoord. "Het is een groot verschil is dat we deze wedstrijd niet thuis spelen, want in De Kuip hebben we altijd vijftigduizend supporters achter ons die ons naar voren schreeuwen. Het is aan ons om het nu ook in een uitwedstrijd te laten zien. Dat willen we allemaal heel graag, ook omdat we hunkeren naar een prijs met Feyenoord."

In aanloop naar het duel van vanavond tankte Feyenoord zondag vertrouwen. Op bezoek bij FC Utrecht won de ploeg van Ronald Koeman met 2-5 en speelde de ploeg een goede wedstrijd. "Afgelopen zondag hebben we goed gespeeld, maar die wedstrijd telt nu niet meer. Het is aan ons om het vertrouwen en de durf uit dat duel mee te nemen naar Amsterdam."

Bij winst plaatst Feyenoord zich voor de halve finale. "De winnaar van deze wedstrijd zal waarschijnlijk de favoriet zijn om de beker te gaan winnen, maar garanties heb je nooit. Voor ons geldt dat als we dit toernooi willen winnen, we elke tegenstander moeten kunnen verslaan."

"Ajax speelt al een aantal jaar op rij verzorgd voetbal, dat is een compliment voor hun trainer. Aan de andere kant moeten wij naar onszelf kijken. We moeten daar goed zijn als team, zeker in verdedigend opzicht zullen we niet te veel ruimtes weg moeten geven. Als we daarnaast ons eigen spel spelen en kunnen laten zien wat we afgelopen zondag hebben laten zien, dan kunnen wij daar winnen", aldus Clasie.

The Division-screenshots tonen veel moois

Het was alweer even stil omtrent Tom Clancy's The Division, maar Ubisoft heeft vandaag dan eindelijk nieuwe screenshots vrijgegeven van hun aankomende nextgen-game.

Tom Clancy's The Division is een van de meest geanticipeerde games van 2014 en Ubisoft heeft vandaag drie nieuwe screenshots van The Division online gezet. De game wordt ontwikkeld door Massive Entertainment, bekend van onder andere World in Conflict. The Division staat gepland voor een 2014-release op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Division

The Division 2

The Division 3

Kerkhove vervangt Rus in selectie Fed Cup

Lesley Kerkhove is door captain Paul Haarhuis geselecteerd voor het Fed Cupteam. Zij is de vervanger van Arantxa Rus, die aangaf liever toernooien in Zuid Amerika te spelen. De Zeeuwse speelt momenteel een ITF-toernooi in het Amerikaanse Daytona Beach.

Het Fed Cupteam bestaat naast Kerkhove uit Kiki Bertens, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek. Komende week zal de selectie in het Nationaal Trainingscentrum in Almere samen trainen ter voorbereiding op de Fed Cupwedstrijden in het Hongaarse Boedapest. Oranje speelt in Groep I van de Europees/Afrikaanse Zone tegen België, Kroatië en Luxemburg. Alleen de groepswinnaar houdt zicht op promotie naar wereldgroep II.

Schwarzenegger 'undercover' gespot in fitnesszaal

Arnold Schwarzenegger is met een pruik en nepsnor gespot in een fitnesszaal in Californië. De Oostenrijkse Eik was in zijn oude stek Gold's Gym in Venice, waar hij vroeger als bodybuilder trainde, om het door hem in 1992 opgerichte project After-School-All-Stars te promoten. Het project helpt hulpbehoevende kinderen met hun huiswerk en buitenschoolse activiteiten. Helaas werkte de vermomming maar kort.

Schwarzenegger, die zich voordeed als Howard Kleiner, begon als een ervaren fitnessinstructeur klanten aan te moedigen tijdens het sporten. "Als het brandt, groeit het", zei hij tegen een frêle dame. "Je komt me bekend voor", reageerde ze enigszins verbaasd.

De meeste anderen waren minder gemakkelijk te beduvelen. Ook een reprimande van de zevenvoudig Mr. Olympia als "Mijn naam is Howard. Howard!" resulteerde slechts in enkele vrolijk lachende spierbundels.

Even later stond 'Howard' oude foto's te bewonderen van Schwarzenegger in zijn hoogtijdagen. "Wat een prachtige man. Hij is zo sexy", zei hij. De filmster en voormalig gouverneur van Californië plaatste opnames van zijn stunt op Youtube, waar het filmpje inmiddels al vele duizenden keren is bekeken.

Mensen die minstens tien dollar doneren aan After-School-All-Stars maken kans op een stoere middag met Schwarzenegger zelf. Ze mogen dan afreizen naar Los Angeles om daar met hem in zijn Sherman-tank rond te rijden en sigaren te roken.


Schwarzenegger 'undercover' gespot in fitnesszaal (Foto: Novum)

Filmfestival Rotterdam start met Indiaas sprookje

Het International Film Festival Rotterdam opent vanavond voor de 43e maal de deuren. Openingsfilm is het Indiase sprookje Qissa van Anup Singh. Op het festival zijn dit jaar 253 speelfilms te zien, waaronder 55 wereldpremières. Ook worden 261 korte en middellange films vertoond.

Een aantal korte en lange buitenlandse producties die worden vertoond is na het festival niet meer in Nederland te zien. Naast speelfilms zijn op het IFFR ook vele tv-series te bekijken. Changing Channels is het vaste programmaonderdeel waarin televisiewerk van speelfilmregisseurs wordt getoond.

Volgende week vrijdag worden de Hivos Tiger Awards uitgereikt voor beste film. Hier dingen vijftien films mee, waaronder Afscheid van de Maan van Dick Tuinder, evenals de Nederlands-Kroatische coproductie Happily Ever After van Tatjana Bozic.

Daarnaast worden de drie beste korte films, van minder dan dertig minuten, beloond met de Tiger Cup en drieduizend euro. Dit jaar zijn 24 titels in competitie, waaronder het drama Inferno van de Nederlands-Iraëlische regisseur Yael Bartana.

Volgende week zaterdag wordt de publieksprijs uitgereikt. De prijs bestaat uit een waardecheque van 7500 euro.

Vorig jaar trok het festival ruim 280 duizend bezoekers, zesduizend meer dan in 2012. Het festival wordt zondag 2 februari afgesloten met films die al tijdens het festival te zien waren.


Filmfestival Rotterdam start met Indiaas sprookje (Foto: Novum)

SM en rode wijn

"Heb je wel eens met SM geëxperimenteerd?" Nu schoot ik in de lach. "Met die toneelstukjes en maskertjes en zo? Met die zweepjes? Nee, natuurlijk niet. Waar zie je me voor aan? Ik ben geen clown." "Nee, dat bedoel ik niet" ging ze verder. "Maar altijd dezelfde seks hebben, missionarisstand, zoiets, even op en neer en dan weer klaar… Dat wordt ook een beetje saai na een tijdje."

Je wordt geCODnapt met ONSLAUGHT

Als het aan Activision en Infinity Ward ligt worden we allemaal uit ons dagelijks leven gesleurd om de nieuwe mappack van Call of Duty: Ghosts te spelen. ONSLAUGHT brengt vier nieuwe multiplayer maps, een extra wapen, de Maverick, en een nieuwe omgeving voor Extinction, de spelmodus waarin je opneemt tegen aliens.

ONSLAUGHT is vanaf 28 januari te downloaden op Xbox Live, voor andere platforms komt de dlc pas later.

Bram Moszkowicz te horen in animatiefilm

Bram Moszkowicz heeft een stemrol te pakken in de animatiefilm Flits & Het Magische Huis. De oud-advocaat spreekt de stem van goochelaar Laurens in, heeft distributeur Independent Films dinsdag bekendgemaakt.

"Leuk om iets te doen wat ik nog niet eerder heb gedaan en ik hoop met name dat kinderen er veel plezier aan zullen beleven", laat Moszkowicz weten in een verklaring. Ook Irene Moors, Jandino Aspiraat en Patrick Martens zijn te horen in de film.

Flits & Het Magische Huis draait vanaf 16 april in de Nederlandse bioscopen.


Bram Moszkowicz te horen in animatiefilm (Foto: Novum)

Hearthstone opent de deuren in Noord-Amerika

Hearthstone, het nieuwe free-to-play kaartspel van Blizzard, begint vandaag aan een open bèta in Noord-Amerika. De game is hier te downloaden voor Amerikaanse Battle.net-accounts. Verwacht wordt dat de open bèta binnen enkele dagen ook speelbaar is in Europa.

"The wait is over: The Hearthstone Open Beta Test is now live in North America! If you haven’t joined in on all of the crazy card-slinging action yet, now is your chance! Pull up a chair and prepare to start casting powerful spells, summoning mighty minions, and dueling your friends in a fast-paced strategy card game for everyone."

"It’s been a crazy past few months for all of us on the Hearthstone team. We announced Hearthstone at PAX East back in March, began the Closed Beta Test in August, had a blast at BlizzCon with the Innkeeper’s Invitational, and we were excited to announce Android and iPhone support. Now we’re ready to unleash the awesomeness of Hearthstone to you with Open Beta."

Als je geen kans had om in de gesloten bèta te spelen kun je binnenkort ook aan de slag met de game. "What if you don’t play in the North American region? Don’t worry; we plan to go to Open Beta in all our other regions within the next few days, so stay tuned for more information!"

De definitieve launch van Hearthstone: Heroes of WarCraft wordt dit jaar verwacht voor pc, Mac, Android en iOS.

Hearthstone: Heroes of Warcraft (Foto: Blizzard)

Flashcard brickt Nintendo 3DS

Gateway, fabrikant van 3DS-flashkaarten, wordt ervan beschuldigd dat het software gebruikt waardoor de Nintendo 3DS van gebruikers onbruikbaar wordt. Met de software wil Gateway voorkomen dat andere fabrikanten hun software stelen en gebruiken om hun eigen flashkaarten te maken.

Gateway had de afgelopen paar maanden veel concurrentie van 'kloon'-flashkaarten zoals R4i-link, Orange3DS en MT-Card. In een recente software-update zou het bedrijf de software dusdanig hebben aangepast, dat de 3DS van een gebruiker van zo'n kloon-flashkaart onbruikbaar wordt.

"We are investigating the issue about the recent blue screen bootrom error some users have reported, and we have discovered this is caused by memory corruption due to flawed copying or modifications of our official launcher firmware. We specifically warn users to avoid clone launcher firmware and avoid the region-free patches made by Normmatt."

"We can reassure our users that our official (unmodified) launcher firmware is free from such memory corruption and is 100 per cent safe to use."

"We feel sorry for the users that are affected by this error, but we have issued warnings in the past about the clone cards for this exact reason. We pride ourselves to do thorough testing before release, the same cannot be said for our so-called 'competitors'," zo reageert Gateway op de beschuldigingen.

Het bedrijf laat ook weten dat "no genuine Gateway user had any issue with their console or Gateway. If you are not a Gateway customer, please simply contact your product manufacturer. We only offer warranty and support for genuine Gateway card."

Gebruikers van de flashcards hebben geen poot om op te staan, aangezien flashkaarten in veel landen verboden zijn.

Gateway flashcard 3ds

Sacha Baron Cohen in nieuwe Alice in Wonderland-film

Het is zeer waarschijnlijk dat Sacha Baron Cohen een rol gaat spelen in de nieuwe Alice in Wonderland-film. Dit meldt Variety.

Johnny Depp en Mia Wasikowska bevestigden al eerder dat zij terug zullen keren in de rol van Alice en Mad Hatter. Cohen zal waarschijnlijk de rol van slechterik op zich nemen, alhoewel nog geen verdere plotdetails bekend zijn gemaakt.

De nieuwe Wonderland-film zal Through The Looking Glass gaan heten, naar de titel van het tweede boek uit de Alice-serie.

Cohen was voor het laatst te zien in Les Misèrables en heeft al eerder met Johnny Depp gewerkt in de Sweeney Todd-film.

Through The Looking Glass zal vanaf 27 mei 2016 in de Amerikaanse bioscopen gaan draaien.

Baron Cohen op de premiere van de film Hugo (Foto: IMDb)Baron Cohen op de premiere van de film Hugo (Foto: IMDb)

Lightning demo't haar skills

Square Enix heeft aangekondigd dat een speelbare demo van Lightning Returns: Final Fantasy XIII vanaf vandaag te downloaden is voor Xbox 360 en PlayStation 3. In de demo van het slotstuk van de Final Fantasy XIII-trilogie nemen spelers de controle over Lightning tijdens haar reis in het chaotische Yusnaan-paleis van haar voormalige bondgenoot Snow.

In het sopel pas je Lightning aan zoals jij het wilt met verschillende wapens, outfits en rollen gebaseerd op jobs uit andere Final Fantasy-games. Het gevechtssysteem is volledig opnieuw ontworpen, waarbij je nog steeds tijdens gevechten van stijl kunt wisselen.

Door het spelen van de demo en het activeren van het 'Outerworld' sociale netwerk kunnen spelers die de score van het gevecht met eindbaas Zaltys publiceren de Siegfried-outfit vrijspelen voor de volledige game. Binnen Outerworld kun je communiceren met andere spelers, items weggeven en foto’s plaatsen die gemaakt zijn in de game via het online netwerk en via social media sites.

[Foto] Force India geeft voorproefje VJM07

Het Formule 1-team Force India heeft als eerste Formule 1-team in 2014 een foto getoond van haar nieuwe bolide. De VJM07 valt gelijk op door zijn nieuwe kleurstelling waarin wit niet langer overheerst, maar zwart, met groene, oranje en witte accenten.

De auto is uitgerust met een compleet nieuwe aandrijflijn van Mercedes, waaronder de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor die vanaf dit jaar verplicht is. De auto zal uitgerust zijn met pullrod-vering aan de achterzijde en pushrod-vering aan de voorzijde. De neus is voor dit seizoen verplicht omlaag gebracht, waarbij Force India gekozen lijkt te hebben op een variant van de Walrusneus die Williams in 2004 gebruikte.

Het baandebuut van de VJM07 zal volgende week in Jerez zijn. Nico Hülkenberg en Sergio Perez zullen de auto's dit jaar gaan besturen.

De eerste foto van de VJM07 (Bron: Force India)

Van Calker ook in tweemansbob naar Sochi

Edwin van Calker mag op de Olympische Spelen in Sochi ook in de tweemansbob in actie komen. Hoewel hij niet volledig aan de eisen van NOC*NSF voldeed, gaf de sportkoepel toch groen licht. Met de viermansbob was de Nederlander al zeker van deelname aan de Spelen.

Van Calker krijgt door de beslissing van NOC*NSF de kans om goed aan de baan te kunnen wennen. "Voor de viermansbob vergroot dit de kansen, omdat de piloot tien extra runs krijgt op de olympische baan", legde technisch directeur van de skibond Wopke de Vegt uit aan de NOS.

De tweemansbob komt in Sochi op 16 en 17 februari in actie. De wedstrijden in de viermansbob staan pas aan het slot van de Spelen, in het weekeinde van 22 en 23 februari, op het programma.

[AO] Nadal met veel moeite langs Dimitrov

Rafael Nadal heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de halve finale van de Australian Open. De nummer één van de wereld had vier sets en twee tiebreaks nodig om de Bulgaar Grigor Dimitov (22) te verslaan: 3-6, 7-6 (3), 7-6 (7) en 6-2. In de halve finale stuit Nadal op de winnaar van de partij tussen Andy Murray (4) en Roger Federer (6).

Nadal won de Australian Open in 2009 en was vorig jaar verliezend finalist. In Melbourne is hij op jacht naar zijn in totaal veertiende grandslamtitel.

Tegen de 22-jarige Dimitrov, die voor het eerst in zijn loopbaan zo ver was gekomen op een grandslamtoernooi, leek die missie even in gevaar te komen. Pas na op zeer gelukkige wijze de tiebreak van de derde set gewonnen te hebben, stoomde Nadal door naar de overwinning.

Nadal erkende na afloop dat hij met de schrik was vrijgekomen. "Ik had in die tiebreak heel veel geluk", pufte de Spanjaard tijdens het interview op de baan. "Dimtrov is een ster in wording. Hij gaat de absolute top halen."

EA sluit marketingafdeling Benelux

Gameuitgever Electronic Arts sluit dit jaar haar volledige marketingafdeling voor de Benelux. Alle activiteiten, die nu worden gedaan vanuit het kantoor in Amsterdam, worden overgenomen door het kantoor in Frankrijk.

Door de sluiting zal een nog onbekend aantal medewerkers in Nederland zijn of haar baan verliezen. Wat de reden van de sluiting is, is niet bekend. Wel is bekend dat een aantal grotere titels afgelopen jaar beneden verwachting heeft gepresteerd, onder andere door het grote succes van Grand Theft Auto V. Hierbij moet worden gedacht aan EA-titels als FIFA 14 en Battlefield 4. Of de twee zaken met elkaar in verband staan is niet bekend.

Overigens beslaat de sluiting enkel de marketingactiviteiten voor de Benelux. Alle salesactiviteiten voor de Benelux blijven wel gewoon vanuit Amsterdam plaatsvinden.

Oranje-aanvoerster Koster is zwanger

Aanvoerster van Ajax en Nederlands vrouwenelftal Daphne Koster is zwanger. Ze verwacht komende zomer haar eerste kind. De 32-jarige verdedigster komt dit seizoen niet meer in actie vanwege haar zwangerschap. Ze blijft voorlopig wel trainen en richt zich op het volgende seizoen.

Koster wil na haar zwangerschap doorgaan met voetballen. "Ik stap er tijdelijk even tussenuit. Als de geboorte straks achter de rug is, ben ik van plan om gewoon weer aan te haken. Ik beleef nog veel te veel plezier aan het voetbal om er mee te stoppen. Ik sta niet voor niets vaak nog als laatste op het trainingsveld", aldus Koster.

Afgelopen week heeft ze haar trainer bij Ajax Ed Engelkes en bondscoach Roger Reijnders ingelicht dat ze zwanger is. De overige speelsters van Ajax kregen het dinsdagavond te horen. "Ook tegen de bondscoach heb ik gezegd: dit is niet het einde van mijn carrière. Vanuit mijn tijd in de Verenigde Staten ken ik een mooi voorbeeld van de aanvoerster van het Amerikaans team. Drie maanden na haar bevalling speelde ze weer. Inmiddels heeft ze twee kinderen en is ze nog steeds international. En kijk bijvoorbeeld eens naar sporten als tennis en zwemmen. Ook daar zijn verschillende moeders in de top actief. Het kan dus zeker. Je hoort zelfs wel eens dat ze er in mentaal opzicht nog sterker van worden omdat ze de sport beter van zich af kunnen zetten. We zullen zien hoe dat bij mij uitpakt."

De komende maanden zal er weinig tot niets veranderen in de activiteteiten van Koster. Als boegbeeld van het vrouwenvoetbal heeft ze buiten het veld ook een vol programma. "Ik zal mijn activiteiten voor Ajax en de KNVB zoveel mogelijk blijven uitvoeren tijdens mijn zwangerschap. Samen met trainer Ed Engelkes bekijk ik momenteel de mogelijkheden om rondom de wedstrijden mijn bijdrage te kunnen leveren."

Burgemeester Toronto weer in verlegenheid gebracht

De burgemeester van Toronto is door een video die dinsdag opdook opnieuw in verlegenheid gebracht. Daarin is hij, ogenschijnlijk beneveld, in een fastfoodrestaurant in een dialoog verwikkeld met een persoon en doorspekt hij zijn zinnen met schuttingtaal, terwijl hij een Jamaicaans accent imiteert.

In zijn betoog haalt Ford uit naar de politiechef van Toronto Bill Blair, die zijn korps in 2013 vijf maanden lang onderzoek liet doen naar Ford. Tijdens dit onderzoek kwam een video aan het licht waarin te zien zou zijn dat Ford crack rookt. In het schandaal dat volgde ontnam de gemeenteraad van Toronto de burgemeester de meeste van zijn bevoegdheden.

In november zwoer Ford af te zien van alcoholgebruik. Dinsdag erkende hij dat hij maandagavond 'iets' gedronken had. Hij ontkende drugs te hebben gebruikt. "Ik was met wat vrienden en wat ik in mijn privéleven met mijn vrienden doe, is aan mij", zei hij.

De burgemeester was niet van mening dat zijn taalgebruik schofferend was. "Zo praat ik soms met mijn vrienden."

Diverse gemeenteraadsleden spraken schande van het incident.

Website plat na veiligheidslek Duitsland

Een website van de Duitse overheid waar burgers kunnen nagaan of hun e-mailaccount is gehackt, lag woensdagochtend plat. Er zijn al meer dan 1 miljoen aanvragen ingediend. Dinsdag was officieel bekendgemaakt dat ongeveer 16 miljoen combinaties van e-mailadressen met wachtwoorden in handen zijn gevallen van criminelen.

De bevoegde overheidsinstantie, de dienst voor internetveiligheid BSI, bevestigde woensdag dat de dienst al in december op de hoogte was van de inbreuk op de vertrouwelijke gegevens. Er was echter enige tijd nodig om een infrastructuur op te zetten die het verwachte grote aantal aanvragen van burgers kan verwerken.

Website plat na veiligheidslek Duitsland
Website plat na veiligheidslek Duitsland (Foto: ANP)

Doden bij nachtelijke gevechten Kiev

Bij nachtelijke gevechten tussen betogers en politie in Kiev zijn twee doden gevallen. Dat hebben artsen ter plaatse woensdag gezegd. Beide slachtoffers kwamen door kogels om het leven, zeiden zij. De politie sprak eerder van één dode.

De politie begon woensdag aan een nieuwe poging tot ontmanteling van het protestkamp in het centrum van de hoofdstad. Er werden arrestaties verricht en barricades verwijderd, maar de betogers slaagden er toch in de politie opnieuw terug te dringen.

Honderdduizenden demonstranten hebben de afgelopen twee maanden in Kiev gedemonstreerd tegen president Viktor Janoekovitsj, omdat hij de Europese Unie zijn rug toekeerde en zich nadrukkelijk nestelde in het Russische kamp door de banden met het Kremlin aan te halen.

Een oplossing voor de onvrede lijkt niet binnen handbereik. Janoekovitsj weigerde dinsdag met leiders van de oppositie in overleg te treden.

Groningse vlaggen vinden gretig aftrek

De Groninger vlag wordt de laatste tijd veel meer verkocht dan normaal. Dat komt door de protesten tegen de gaswinning en de stakingen bij de in nood verkerende aluminiumproducent Aldel. Daar wordt de vlag veel gevoerd, zei directeur van de Dokkumer Vlaggen Centrale Robert-Jan Hageman op Radio 1.

De toegenomen interesse zorgde er aanvankelijk voor dat er tientallen vlaggen werden verkocht, maar inmiddels gaat het volgens de directeur om honderdtallen. "Dat is voor een provincievlag veel. Vooral buiten het vlaggenseizoen." Normaal trekt de verkoop aan als het buiten mooi weer is en meer vlaggen worden uitgestoken.

Het is volgens Hageman nog niet nodig om vlaggen bij te maken. "We hebben alle vlaggen op voorraad om meteen op de vraag in te kunnen spelen, maar als het nodig is kunnen we er zo bij maken."

Koning slaat eigen beeltenis op nieuwe euromunt

Vanaf woensdagmiddag prijkt het hoofd van koning Willem-Alexander op de nationale zijde van nieuwe euromunten. De koning slaat dan de ceremoniële eerste munt met zijn beeltenis erop in het Muntgebouw in Utrecht. Donderdag komen de nieuwe muntstukken in omloop.

Het duurt nog even voordat de koning zijn moeder in muntaantallen voorbijstreeft. Sinds 2002 sloeg de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) iets minder dan 4,1 miljard munten met de afbeelding van de toenmalige koningin Beatrix, blijkt uit het jaarverslag. De munten van één en twee cent met de beeltenis van het nieuwe staatshoofd worden niet meer in omloop gebracht, maar zijn wel beschikbaar voor geïnteresseerden en verzamelaars.

De munten die vanaf woensdag worden geslagen zijn niet de eeste met de nieuwe vorst. Willem-Alexander staat samen zijn moeder Beatrix op de 2 euromunt die ter ere van de troonswisseling werd geslagen. Daarvan zijn er vorig jaar twintig miljoen geslagen. Een 'dubbelkop' werd ook geslagen toen in 1980 in aanloop naar de troonswisseling koningin Juliana en prinses Beatrix samen op de gulden en de rijksdaalder werden afgebeeld.

Hoewel de koning woensdag officieel de zogeheten eerste slag slaat, liggen er al dertig miljoen nieuwe euromunten klaar, zegt een woordvoerder van KNM. Via de winkels, die de rolletjes muntgeld in de kassa's doen, komen de munten vanaf donderdag bij de consument terecht.

Hoelang de munten in Nederland blijven is nog de vraag. Sinds 2011 hebben Nederlanders over het algemeen meer Duitse dan Nederlandse euro's in de portemonnee. Van alle munten die in 2011 in omloop waren, was 25,4 procent Nederlands, terwijl 25,9 procent Duits was.

Vooral de munten van één en twee euro zwerven snel uit over de eurozone. In 2011 was 91,9 procent van die euromunten in Nederland afkomstig uit een ander euroland. Dat blijkt uit cijfers van eurodiffusie.nl. De hoeveelheid munten die elk land mag slaan, is afhankelijk van het aantal inwoners.

Eind oktober onthulde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) het nieuwe ontwerp voor de nieuwe euromunten. Fotograaf Erwin Olaf ontwierp de beeltenis.

President Iran heeft weinig fiducie in Syriëtop

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft weinig hoop dat er op de Syriëconferentie in Zwitserland een succesvolle oplossing voor de Syrische burgeroorlog wordt gevonden. Dat deelde hij via de presidentiële website mee. Sommige landen die aan de top deelnemen 'zitten achter de instabiliteit' in Syrië, aldus Rouhani.

Iran, een belangrijke bondgenoot van de Syrische regering, ontving een uitnodiging van de Verenigde Naties om aan de top deel te nemen, maar de invitatie werd uiteindelijk onder druk van de Syrische oppositie ingetrokken. De oppositionele Syrische Nationale Coalitie weigerde aan te schuiven als Iran een gesprekspartner zou zijn.

'Aanpak kindermisbruik in sport blijft uit'

Maatregelen die moeten voorkomen dat sporttrainers de kinderen die zij begeleiden misbruiken komen niet van de grond. Verschillende maatregelen die sportkoepel NOC*NSF na de misbruikzaak rond zwemleraar Benno L. aankondigde, werken drie jaar later niet of nauwelijks, concludeert het AD uit een eigen onderzoek.

Als voorbeeld noemt de krant dat er nog geen zwarte lijst is van trainers en coaches die in de fout zijn gegaan. Slechts veertien procent van de sportverenigingen zou weten van speciaal ingestelde vertrouwenscontactpersonen en een meldpunt voor seksuele intimidatie.

Slechts een op de vijf clubs heeft gebruikgemaakt van de nieuwe mogelijkheid om voor nieuwe trainers gratis een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen.

Dit betekent dat Benno L. als hij zou willen zo weer aan de slag zou kunnen als zwemtrainer bij een vereniging, erkent zijn advocaat Pieter van der Kruijs in de krant. L. heeft een beroepsverbod, maar geen verenigingsverbod. De advocaat benadrukt dat zijn cliënt geen plannen heeft om hier misbruik van te maken.

Topmilitair beschuldigd van huiselijk geweld

Een Nederlandse militair die een hoge functie bekleedde bij de NAVO-missie ISAF in Afghanistan, wordt van huiselijk geweld beschuldigd. De man is momenteel geschorst en moet dit voorjaar voor de rechter verschijnen. Dat bevestigen het Openbaar Ministerie in Arnhem en het Ministerie van Defensie woensdagochtend naar aanleiding van berichtgeving van het AD.

Volgens de krant heeft de 52-jarige kolonel Georges A. zijn vrouw zwaar mishandeld. Ook zou hij een poging hebben gedaan om haar te wurgen. Een woordvoerder van het OM wil niet op de beschuldigingen en de identiteit van de militair ingaan. "Wij houden het op huiselijk geweld. De tenlastelegging moet nog nader gespecificeerd worden. Ons onderzoek loopt nog."

De vrouw zou volgens het AD door de mishandeling blijvend letsel hebben opgelopen. Het incident zou zijn gebeurd in juli 2013 tijdens een bezoek van de militair aan Nederland.

Krantenbezorger neergeschoten in Groningen

Een 35-jarige krantenbezorger is woensdagochtend neergeschoten in de stad Groningen. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert buiten levensgevaar, meldt de politie.

De man werd tijdens het bezorgen van kranten neergeschoten op het Hoendiep. De politie vond hem na een melding dat een gewonde man op straat lag. Rechercheurs gaan in de loop van de ochtend met het slachtoffer in gesprek. De straat is afgesloten voor onderzoek.

'De Boer gooit elftal om tegen Feyenoord'

Frank de Boer hanteert vanavond in de kwartfinale van de KNVB Beker tegen Feyenoord het rotatiesysteem. Meerdere basisspelers krijgen rust.

"Ik denk dat iedereen het verdient om te spelen", zei De Boer dinsdag op de persconferentie. "Als je het trainingskamp in Turkije bekijkt en ook nu weer deze week, is er gewoon heel goed getraind."

"En daaruit leid ik af dat de reserves zich willen profileren. Daar kijk ik naar, maar ik wil ook winnen. Dus probeer ik zo’n sterk mogelijk elftal op te stellen", aldus De Boer.

Dit houdt in dat Kenneth Vermeer het doel verdedigt. Hij was tot voor kort de eerste doelman, maar heeft de strijd tussen de palen verloren van Jasper Cillessen. De tweede doelman van Ajax speelt de bekerwedstrijden, zo ook vanavond.

De Telegraaf verwacht dat Niklas Moisander rust krijgt en wordt vervangen door Stefano Denswil. Lerin Duarte krijgt op het middenveld de voorkeur boven Thulani Serero en in de punt van de aanval is Bojan Krkic terug te vinden.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Vermeer, Van Rhijn, Veltman, Denswil, Boilesen, Klaassen, Blind, Duarte, Schöne, Bojan en Fischer.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Mulder, Janmaat, Van Beek, Mathijsen, Martins Indi, Clasie, Immers, Vilhena, Schaken, Pellè en Boëtius

Ulissi ritwinnaar in Tour Down Under

De Italiaanse wielrenner Diego Ulissi heeft woensdag de tweede etappe van de Tour Down Under gewonnen. Ulissi verraste met een vroeg ingezette sprint zijn concurrenten. De Australiër Simon Gerrans, de leider in de eerste race uit de WorldTour, werd tweede voor zijn landgenoot Cadel Evans. Robert Gesink handhaafde zich goed voorin en finishte als vijfde.

In het algemeen klassement leidt Gerrans voor Ulissi. Gesink klom naar de zesde plaats, op 17 seconden van de leider.

Kate Perry denkt dat God een ruimtewezen is

In een interview met GQ magazine heeft Kate Perry bekendgemaakt dat ze niet langer in de traditionele God gelooft. Ze heeft nu een nieuw geloof, namelijk kosmische energie! Perry heeft daar een zeer plausibele verklaring voor: "Ik zie alles door een spirituele lens. Ik geloof heel erg in astrologie. Ik geloof ook in buitenaardse wezens."

Op de vraag of ze zelf al eens een buitenaards wezen is tegengekomen zegt Perry: "Ik kijk omhoog naar de sterren en vraag me dan af: Hoe belangrijk vinden we onszelf om te denken dat we de enige levensvorm zijn?"

Dat Perry nog niet helemaal van haar geloof is gevallen blijkt uit het feit dat ze haar rijkelijk gevulde voorgevel te danken heeft aan God. Althans, dat is wat ze dacht toen ze nog jonger was. Kate Perry: "Ik lag op zekere avond op mijn rug en keek naar mijn voeten. Toen begon ik te bidden. Ik zei: God, wilt u er voor zorgen dat mijn tieten zo groot worden dat ik mijn voeten niet kan zien als ik lig." Dat bidden zo nu en dan dus toch schijnt te werken is hier te zien.

[pic] FOK! wat een weer... w-w-w-w-w-woensdag

Goedemorgen! Een kort maar krachtig weerbericht: Met winterse temperaturen hebben we dan eindelijk te maken, het zal vandaag tussen de 2 en 6 graden variëren. In het westen kun je vanmiddag wat regen verwachten, maar echt veel zal dat niet zijn.

Morgen kun je vergelijkbare temparaturen verwachten, maar tegen het einde van de avond gaat het wat harder regenen. Vrijdag zal de temperatuur nog wat verder dalen, en wellicht kan het daarbij wel eens gaan sneeuwen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Tarantino blaast film af na lekken script

Quentin Tarantino heeft vandaag bekendgemaakt dat hij de film The Hateful Eight voorlopig niet gaat maken. De sympathieke filmmaker is namelijk pislink, nadat hij eerder had ontdekt dat zijn script voor de nieuwe western uitgelekt was. De filmmaker maakte het nieuws bekend via de website van Deadline.

Tarantino: "Ik had mijn script voltooid, een eerste versie, en ik had geen plannen om te gaan filmen voor de volgende winter, over een jaar. Ik gaf het script aan zes mensen en vandaag is het al uitgelekt." De regisseur ontdekte dat het script in roulatie was, toen zijn vaste agent Mike Simpson telefoontjes kreeg van agentschappen van andere acteurs, die wel een rolletje wilden hebben in zijn westernfilm.

Quentin Tarantino gaf het script aan onder meer Michael Madsen, Bruce Dern en Tim Roth. Tarantino: "Degene waarvan ik zeker weet dat hij het niet heeft gedaan is Tim Roth. Één van de anderen heeft zijn agent het verhaal laten lezen en die heeft het vervolgens doorgegeven aan iedereen in Hollywood."

De regisseur zit echter niet bij de pakken neer. "Ik weet niet hoe die verdomde agenten werken, maar dit gaat nu dus niet mijn volgende film worden. Ik ga het verhaal wel publiceren en daar blijft het voorlopig bij. Ik heb het script aan slechts zes mensen gegeven en als ik die al niet kan vertrouwen, dan heb ik geen enkele zin meer om die film nog te maken. Ik ga het uitgeven. Ik ben er klaar mee. Ik ga door met mijn volgende filmverhaal. Ik heb er nog 10 meer waar deze ook vandaan kwam."

Proces tegen Badr Hari voortgezet

Vechtsporter Badr Hari staat vanaf woensdag weer voor de rechtbank in Amsterdam, op verdenking van het plegen van een serie geweldsmisdrijven. In oktober legde de rechtbank het proces tijdelijk stil, in verband met een onderzoek van de Rijksrecherche naar het lekken van het strafdossier. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, hoort Hari woensdag de strafeis.

Justitie verdenkt Hari (29) onder meer van een poging tot doodslag op zakenman Koen Everink. Die werd tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012 zwaar mishandeld in een skybox van de Amsterdam ArenA. Everink (39) liep ernstig letsel op. Ferhat Y. is medeverdachte in deze zaak. Hari was op de bewuste avond in het gezelschap van zijn vriendin Estelle Cruijff.

Voor de rechter koos Hari ervoor zich te beroepen op zijn zwijgrecht, naar eigen zeggen om degenen die hem van zijn voetstuk willen zien vallen, niet verder te "voeden". Y. heeft verklaard dat hij Everink juist heeft willen helpen.

Hari's advocate wil onder anderen Everink horen over het lekken van het dossier. Volgens de rijksrecherche heeft hij hierin de hand gehad.

Voor het restant van het proces zijn nog enkele dagen uitgetrokken.

Proces tegen Badr Hari voortgezet
Proces tegen Badr Hari voortgezet (Foto: ANP)

Overal voorlezen uit Krrrr...okodil!

Krrrr...okodil! is het prentenboek dat prinses Laurentien woensdagochtend op basisschool De Horizon in Delft ter hand zal nemen om uit voor te lezen. De prinses is een van de BN'ers die op kinderdagverblijven, crèches, basisscholen en openbare bibliotheken hun opwachting maken tijdens Het Nationale Voorleesontbijt.

Het ontbijt is de aftrap van de Nationale Voorleesdagen, een jaarlijks terugkerende campagne van de CPNB en de Stichting Lezen om het voorlezen te stimuleren voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Elders in het land duiken verschillende politici en bekende Nederlanders in Krrrr...okodil!. Het boek is geschreven door Catherine Rayner en door een jury van jeugdbibliothecarissen uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen organiseren scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en boekwinkels allerlei activiteiten die met voorlezen te maken hebben. De campagne, die dit jaar voor de 11e keer plaatsvindt, duurt tot en met 1 februari.

Onder de andere voorlezers zijn Kees van Kooten, Hadewych Minis, Ben Saunders en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Het is overigens onbekend of laatstgenoemde heeft afgezegd vanwege de bedreiging aan zijn adres waarover eerder werd bericht.

Overal voorlezen uit Krrrr...okodil!
Overal voorlezen uit Krrrr...okodil! (Foto: ANP)

Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kreeg geen hulp van Rusland bij het lekken van informatie waaruit bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA op grote schaal afluistert. Dat zei Snowden dinsdag (lokale tijd) tegen The New Yorker.

Volgens de Amerikaan handelde hij 'duidelijk en ondubbelzinnig alleen, zonder hulp van wie dan ook, laat staan een regering'. Volgens Snowden is het duidelijk onwaar en de suggestie alleen al 'absurd'.

Mike Rogers, voorzitter van een commissie van het Huis van Afgevaardigden, zei zondag dat Snowden mogelijk hulp heeft gehad van Rusland bij zijn onthullingen. ,,Ik geloof dat er een reden is dat hij in de handen - de liefdevolle armen - van een FSB-agent in Moskou belandde", aldus Rogers, verwijzend naar de Russische geheime dienst. "Ik denk niet dat dat toeval is." De Republikein zei verder dat er een onderzoek gaande is naar een link tussen Rusland en Snowden, een voormalig NSA-medewerker.

Snowden vluchtte na zijn onthullingen vorig jaar naar Hongkong en later naar Rusland. Daar zit de Amerikaan nog steeds op een onbekende plek, bang dat de geheime diensten hem op het spoor komen.

Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen
Snowden: geen hulp Rusland bij onthullingen (Foto: ANP)

Obama en Poetin bellen over Sochi-dreigementen

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben dinsdag telefonisch besproken wat de beste manier is om de Olympische Winterspelen in Sochi veilig te laten verlopen. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Obama heeft volledige medewerking aangeboden bij de beveiliging van de Spelen volgende maand. Het Amerikaanse leger heeft verder twee marineschepen in de Zwarte Zee ter beschikking gesteld om de Russen te helpen.

De zorgen over militanten die dreigen met aanslagen in Sochi nemen toe. Maandag dook er een video op waarin wordt gedreigd met geweld.

Obama en Poetin bellen over veiligheid Sotsji
Obama en Poetin bellen over Sochi-dreigementen (Foto: ANP)

[AO] Titelverdedigster Azarenka weggespeeld in kwartfinale

Titelverdedigster Viktoria Azarenka kan een derde titel in Australië op haar buik schrijven. De Wit-Russische werd in de kwartfinale compleet weggespeeld door de Poolse Agnieszka Radwanska, die nog wel een set verloor; 6-1, 5-7 en 6-0.

Azarenka kwam slecht uit de startblokken en sloeg talloze onnodige fouten. Radwanska was daarentegen scherp en sloeg in de gehele eerste set slechts één unforced error, waardoor ze al zeer snel een 6-1 setstand in haar voordeel noteerde. In het tweede bedrijf was Azarenka veel alerter en retourneerde ze daarnaast ook veel beter, waardoor ze uiteindelijk de set met 7-5 uit het vuur sleepte.

Maar de laatste set was vrijwel een kopie van de eerste, en Radwanska liet haar tegenstander werkelijk alle hoeken van de baan zien. Azarenka kon dan ook geen vuist maken en ging uiteindelijk roemloos ten onder met 0-6. Na afloop van de wedstrijd vluchte de nummer twee van de wereld dan ook snel de kleedkamer in.

Agnieszka Radwanska mag zich nu opmaken voor een halve finale tegen Dominika Cibulkova. De Slowaakse ontdeed zich kinderlijk eenvoudig van het Roemeense talent Simona Halep, die nauwelijks leek te kunnen serveren; 6-3 en 6-0. Het is de tweede keer dat Cibulkova de halve finale van een Grand Slam-toernooi bereikt. In 2009 maakte ze deel uit van de laatste vier op Roland Garros.

[upd] FOK! de bijtjes: ¤1666

Sinds FOK.nl zondagavond geld in begon te zamelen voor het vandalismevrij maken van imker Bos' bijenkasten, is na anderhalve dag al €1418,44 toegezegd. Daarvan is €1278,81 reeds gestort. Wil je ook doneren? PM superworm of Whiskers2009 voor het rekeningnummer, of meld je even in het F&F- of GC-topic:

Lees hier het (centrale) Flora & Fauna-topic.
Lees hier het General Chat-topic.
Lees hier het vorige FP-bericht.
Lees hier het interview met Bos van afgelopen zondag.

Maar bij alleen geld bleef het niet. Verschillende users hebben zeer te waarderen diensten en goederen aangeboden. Zo heeft Goldfinger1963 een compleet camerasysteem dat hij nog had liggen gedoneerd, waarvoor eeuwig dank. Dit systeem wordt zondag door user Tankiej vanuit België, waar Goldfinger woont, naar Nederland gereden.

hoink581 is cameraman en videobewerker, die zijn diensten aangeboden heeft voor bij het afleveren van het geld, camerasysteem en andere zaken. Een voorbeeld van zijn kunnen:

Ook SiGNe, die vlakbij de bijtjes in De Bilt woont, helpt door een lokale kroeg open te stellen als verzamelplek, wanneer de Grote Dag daar is.

Camera's in de pocket; wat nog meer?
Er is dus inmiddels ruim 1400 euro én een camerasysteem. Dat wil echter niet zeggen dat we verder imker Bos niet kunnen helpen. Hieronder een bloemlezing aan zaken waar Bos het geld goed voor zou kunnen gebruiken:

-Bijenkasten kosten 300 tot 350 euro elk. Daar bovenop komen nog veel meer kosten om de bijen uiteindelijk te kweken en in leven te houden, maar de kasten zelf kosten dat bedrag.

-Accu. Indien er geen elektriciteit aanwezig is, moet er een 12 Volt-accu komen, liefst met enkele back-ups en een oplader natuurlijk. Die kosten volgens superworms bouwkundige broer 70-100 euro per stuk.

-Bekabeling. Hoewel het niet zo veel lijkt, kunnen de kosten van kabels enorm oplopen. Denk aan 7-15 euro per kabel van 10 meter. Indien er extra kabels moeten komen, wordt dat dus direct een duur klusje.

-Materialen hufterproof bewaarkist + hangsloten. Denk aan een centimeter dikke staalplatenkist waar geen vuurwerkbom tegenop kan, met hangsloten waar de Titanic nog van zou blijven drijven (indien aan de noodlottige ijsberg bevestigd.) Dat kost flink wat geld. Superworms bouwbroers en -vader kunnen hem helpen daar een onmogelijk af te breken geval van te maken, maar de materialen moeten dan wel betaald kunnen worden.

-Bij beweging automatisch aan springende tuinlampen met zonnecel.  

-Sensoren die bij (herhaaldelijk) contact een sms'je of belletje naar imker, politie, alarmcentrale of wat dan ook sturen. Of gewoon piepen.  

-En ga zo maar door. Elke bijenkast wordt jaarlijks met negen kilo suiker bijgevoerd, dus met 20 volken is dat heel wat suiker per jaar. Honingslingers -om de honing uit de lades te slingeren- kosten geld en gaan stuk. Et cetera enzovoorts und so weiter.

Dus geef gul en heb je dat al gedaan, enorm dank voor het warme FOK!iaanse enthousiasme!

Update 19.55 uur:
De totalen zijn vandaag opgelopen naar onderstaand, bijna 1500 euro maar liefst. Er wordt in F&F ondertussen druk overlegd over wat er precies mogelijk is. Vragen over elektriciteit op locatie, mogelijkheden qua installatie en wat niet al passeren de revue. 

Daarbij is een prangende vraag (de imker woont in De Bilt): er wordt gezocht naar users/mensen in de omgeving ván users die wat weten over camerasystemen, montage en elektriciteit. (Installatie)monteurs, elektriciens, mensen die het gedoneerde systeem geautomatiseerd draaiend kunnen krijgen, enzovoorts. Moeten we hier professionele hulp voor inschakelen, dan kost dat ongetwijfeld een fortuin aan donaties die op een andere manier kunnen worden gebruikt.

Al ontvangen: €1363,81! 
Bedragen toegezegd/onderweg: €99,63
Totaal: €1443,44!

Update 23.20 uur:
Zojuist kwamen we boven de €1500,- uit! Eeuwig hulde aan alle donateurs en alle anderen die zich op velerlei manieren voor de bijen inzetten! Check hier de (inmiddels enorme) lijst van donateurs!

Al ontvangen: €1363,81!
Bedragen toegezegd/onderweg: €136,25
Totaal: €1500,06! 

Update 01.25 uur:
Woorden schieten tekort met €1666,- op de teller - de Grote Brand van Londen in euro's. Enorm bedankt en blijf die pm's sturen! Hebben we Jan Bos voorzien, gaan we vrolijk verder met meer imkers met (veiligheids)vraagstukken!

Colombiaan Arredondo boekt ritzege in San Luis

Julian Arredondo heeft de tweede etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. De Colombiaanse renner van Trek kwam na een rit over 170 kilometer van La Punta naar Mirador del Potrero net voor de Amerikaan Peter Stetina over de streep. Nairo Quintana, bergkoning in de afgelopen Tour de France, finishte drie seconden later als derde.

In het klassement doet Marc de Maar goede zaken. De Drent, rijdend op een Antilliaanse licentie, klimt van de derde naar de tweede plaats. Hij volgt op 1.47 minuten van de Amerikaan Phillip Gaimon, maandag winnaar van de openingsetappe. De Argentijnse rittenkoers duurt tot en met zondag.

Tomasson en Advocaat zijn het oneens

Roda JC ging met 0-2 ten onder tegen AZ. Dick Advocaat vond de zege terecht, maar Jon Dahl Tomasson was van mening dat zijn ploeg meer verdiende. Roda JC begon sterker aan de wedstrijd, maar beloonde zichzelf niet.

Mitchel Paulissen kreeg een enorme kans op de 1-0, maar schoot naast. "In de beginfase hebben we enkele echt goede kansen gehad. Daaruit hadden we moeten scoren. Dan had het er anders uitgezien", tekent De Telegraaf op.

"Dan krijgen we heel ongelukkig een eigen doelpunt om de oren", zegt de Deen over de 0-1 van AZ. Het breekpunt van de wedstrijd kwam echter na een uur spelen, toen Krisztian Németh een rode kaart kreeg. Hij liep tegen arbiter Serdar Gözübüyük op, nadat deze hem geen strafschop gaf.

"Dat gebeurde in de emotie, maar het is niet slim wat hij deed. De wedstrijd was er vervolgens eigenlijk meteen mee gespeeld." De Alkmaarders maakten een minuut na dat incident namelijk de 0-2.

AZ-coach Dick Advocaat vond dat zijn ploeg relatief eenvoudig op de been bleef. "Alleen in de openingsfase was het even moeilijk voor ons. Roda krijgt twee kansen en als er daarvan één wordt benut hadden we het misschien lastig gekregen", aldus De Kleine Generaal.

De Alkmaarders zitten dus bij de laatste vier en hebben nog prima uitzicht op de tweede KNVB Beker op rij. Woensdag wordt bekend wie de tegenstander in de halve finale wordt.

Politie bewaakt huis Aboutaleb na dreiging

Het huis van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wordt extra bewaakt. Er is dinsdagavond een dreiging binnengekomen bij de politie. Die wordt 'uiterst serieus' genomen. Dat bevestigt een politiewoordvoerder na een bericht van RTV Rijnmond.

De politie kan niets zeggen over de achtergrond van de dreiging. "We doen onderzoek", zegt de woordvoerder. Over de precieze beveiligingsmaatregelen doet de politie geen mededelingen. Het is niet bekend of er iemand is opgepakt.

In november werd een Rotterdammer opgepakt omdat hij wethouder Hamit Karakus zou hebben willen laten doden. De bedreiging zou voortkomen uit een langer lopend conflict dat de man over een pand zou hebben gehad en waarbij de wethouder vanuit de gemeente betrokken was geraakt.

Politie bewaakt huis Aboutaleb na dreiging
Politie bewaakt huis Aboutaleb na dreiging (Foto: ANP)

Man doodgeschoten op universiteit VS

De politie van West Lafayette in de Amerikaanse staat Indiana heeft dinsdag een man aangehouden die even daarvoor in een leslokaal aan de Purdue-Universiteit een andere man had doodgeschoten. De schutter, die zijn slachtoffer had uitgezocht en niemand anders onder vuur had genomen, bood geen verzet.

De politie was binnen enkele minuten nadat de schietpartij was gemeld met een man of twintig ter plaatse. Studenten waren door middel van een sms-bericht van de universiteit gewaarschuwd dekking te zoeken. Nog geen twee uur later meldde de universiteit dat het gevaar geweken was.

Over de relatie tussen de dader en het slachtoffer wilden de politie en de leiding van de universiteit nog geen mededelingen doen.

Wreedheden zaaien twijfel over Syrië-top

Het conflict in Syrië wordt gekenmerkt door grove wreedheden. Onthoofdingen, massamoorden, standrechtelijke executies en het martelen van schoolkinderen: in tientallen jaren zijn er weinig oorlogen geweest waar het er zo gewelddadig aan toe is gegaan. Woensdag wordt in het Zwitserse Montreux een conferentie geopend waar men hoopt een politieke oplossing te vinden. De vraag is echter of dat nog mogelijk is. Een politieke oplossing lijkt al erg lastig te zijn, omdat de oppositie en de Syrische regering mijlenver uit elkaar liggen, om van gerechtigheid en verzoening nog maar niet te spreken.

"De ethische en morele waarden van deze gemeenschap zijn tot voorbij het breekpunt opgerekt", zegt Amr al-Azm, een lid van de Syrische oppositie die op dit moment in de Verenigde Staten woont en college geeft. "Het is niet gemakkelijk voor een land om te herstellen van een dergelijke traumatische scheuring van de lijm die de samenleving bij elkaar houdt."

De jongste bewijzen van de gruweldaden die worden begaan in Syrië zijn ruim 55 duizend foto's die door een Syrische overloper het land uitgesmokkeld zijn. Op de foto's is te zien dat de Syrische autoriteiten stelselmatig elfduizend gevangenen hebben gemarteld en geëxecuteerd. De foto's werden gemaakt als bewijs voor diegenen die opdracht gaven tot de executies.

"De laatste keer dat we deze vorm van geïndustrialiseerde moord hebben gezien, met deze vorm van registratie, was in Neurenberg", aldus David Crane, voormalig hoofdaanklager van het speciale hof voor Sierra Leone en een van de drie juristen aan wie het bewijsmateriaal is overgedragen. Hij verwees met Neurenberg naar de rechtszaken die na de Tweede Wereldoorlog werden gevoerd. "Het is huiveringwekkend, het is direct bewijs voor de systematische moord op burgers."

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch verwijt de Verenigde Staten te weinig aandacht te hebben voor de wreedheden die worden begaan. Ook worden Rusland en China ervan beschuldigd Syrië te beschermen tegen sancties. "De massale wreedheden die worden begaan in Syrië zouden een van de aandachtspunten moeten zijn tijdens het vredesproces", meent Kenneth Roth van HRW.

Volgens veel Syrië-kenners waren de wreedheden niet onvermijdelijk, maar eerder het gevolg van bewuste beslissingen van een veelvoud aan actoren. "Vanaf dag één was het geweld dat de regering gebruikte ongekend", zegt Nadim Houry van Human Rights Watch. "Sinds de Balkanoorlogen en de oorlog in Rwanda in de jaren negentig hebben we zelden nog een conflict meegemaakt waarin zoveel mensen in zo een korte tijd werden omgebracht."

In totaal zijn al 130 duizend mensen omgekomen. Meer dan een kwart van de Syrische bevolking is op de vlucht geslagen en strijders die voorheen samen tegen het bewind van president Bashar Assad vochten zijn inmiddels in een onderlinge strijd verwikkeld geraakt.

De opstand in Syrië begon in maart 2011 in de zuidelijke stad Daraa. Demonstranten gingen de straat op omdat studenten die leuzen tegen de regering op een schoolmuur hadden gekalkt werden gearresteerd en gemarteld. De veiligheidsdiensten grepen keihard in; de overwegend vreedzame betogers werden in elkaar geslagen en beschoten.

De eerste maanden van de opstand namen de wreedheden hand over hand toe. Hamza al-Khatib, een tiener, werd opgepakt bij een antiregeringsdemonstratie in april 2011. Daarna verdween hij. Weken later werd zijn verminkte lichaam bij zijn familie bezorgd. Cartoonist Ali Farzat werd in elkaar geslagen en zijn beide handen werden gebroken. Uiteindelijk werd hij langs de kant van de weg gedumpt. Dit alles, omdat hij Assad had vergeleken met de Libische dictator Moammar Gadhafi. De dichter Ibrahim Qashoush werd in de rivier de Orontes gegooid, met doorgesneden stembanden. Hij werd op deze manier gestraft voor het schrijven van protestliederen.

In de maanden die volgden grepen tegenstanders van de regering steeds vaker naar de wapens. De regering voerde de onderdrukking van de oppositie op. Gevechtsvliegtuigen bombardeerden gebieden die door rebellen waren veroverd. Met brandbommen en vaten gevuld met explosieven werden de rebellen vanuit de lucht bestookt. Niet zelden kwam zo'n bom terecht op mensen die voor de bakker in de rij stonden of op een school of provisorisch ziekenhuis. In augustus 2013 werd zelfs een gifgasaanval uitgevoerd waarbij honderden mensen om het leven kwamen.

Ondertussen veranderde de opstand in een burgeroorlog met een steeds sektarischer karakter. Syrië bestaat uit een lappendeken van religies en islamistische opstandelingen en buitenlandse Al-Qaidastrijders sloten zich aan bij de rebellen. Het aantal meldingen van mensenrechtenschendingen door de oppositie nam fors toe. Gevangenen werden massaal omgebracht, er werden onthoofdingen uitgevoerd en mensen kregen zweepslagen. In Aleppo werd een 15-jarige jongen voor de ogen van zijn ouders doodgeschoten, omdat hij de naam van de profeet Mohammed oneerbiedig had gebruikt.

Deskundigen menen dat gerechtigheid cruciaal is om te voorkomen dat haatgevoelens worden doorgegeven aan de volgende generaties. In buurland Libanon zijn de wonden van de burgeroorlog nog altijd niet geheeld. De vijftien jaar durende Libanese burgeroorlog eindigde in 1990 en eiste het leven van 150 duizend mensen. De oorlog eindigde met het Vredesakkoord van Taif, waarin met geen woord werd gerept over gerechtigheid. "Er werd algehele amnestie verleend, wat betekende dat alle krijgsheren en oorlogsmisdadigers respectabele staatslieden werden en dat ze de taart gewoon in stukjes verdeelden", aldus Houry. "Daar wordt nog altijd, meer dan twintig jaar later, de prijs voor betaald."

Sylvie Meis waagt zich niet aan biografie

Sylvie Meis is niet van plan binnen afzienbare tijd haar levensverhaal op te tekenen. Het Duitse tijdschrift Focus meldde dat ze van een uitgever een geldbedrag van zes cijfers op haar bankrekening mag bijschrijven in ruil voor haar biografie. Die komt er echter niet.

"Beste iedereen, ik ga niet een autobiografie uitbrengen", reageerde de 35-jarige presentatrice dinsdagavond op de geruchten via Twitter. "Geloof niet alles wat ze schrijven."

NAC Breda nu ook klaar met Lurling

"Ik ben er klaar mee", riep Anthony Lurling nadat hij buiten de wedstrijdselectie van NAC Breda was gelaten. De aanvaller hoeft niet meer op een nieuw contract te rekenen.

Trainer Nebojsa Gudelj en technisch directeur Graeme Rutjes hebben in een onderhoud met Lurling laten weten dat hij niet in aanmerking komt voor een contractverlenging aan het einde van het seizoen, meldt Voetbal International.

Omdat de routinier een aflopende verbintenis heeft, komt er daardoor sowieso een einde aan het dienstverband tussen beide partijen. Het is volgens het weekblad uitgesloten dat Lurling na dit seizoen in een andere functie terugkeert bij NAC.

Gudelj en de zijnen konden het gedrag van Lurling voorafgaand aan de wedstrijd tegen AZ niet accepteren. De voorhoedespeler weigerde op de tribune plaats te nemen, toen hij door de oefenmeester buiten de wedstrijdselectie was gelaten.

"Heel erg balen dit", luidt de reactie van de ervaren kracht. "Maar na wat afgelopen weekend gebeurd is, voelde ik dit natuurlijk wel aankomen." Lurling sluit niet uit dat hij nog deze maand opstapt bij NAC. "Ik laat deze mededeling even op me inwerken en neem dan een beslissing. Ik volg daarbij mijn gevoel."

NAC mag zich opmaken voor wederom een rumoerig weekend, omdat Lurling aanstaande zaterdag tegen PEC Zwolle hoe dan ook binnen de lijnen zal verschijnen. Hij wordt gehuldigd voor het spelen van zijn 250ste wedstrijd voor de Bredanaren. Hij bereikte die mijlpaal onlangs in een duel met Ajax.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.