Brawn kondigt pensioen aan

Peterselieman

Ross Brawn heeft zijn pensioen aangekondigd. De 59-jarige Brit verklaarde dit toen hij een vis-evenement in Schotland opende. Eind vorig jaar legde de gewezen engineer en strateeg zijn functie van teambaas bij het Formule 1-team Mercedes neer.

Tegenover The Telegraph legt Brawn zijn keuze uit. "Het is echt geen grap. Ik ga definitief met pensioen. Ik ga het komende jaar lekker vissen, en daarna zie ik wel wat de toekomst me brengt. Ik heb geen plannen gemaakt en verheug me op wat het leven in petto voor me heeft."

Brawn heeft een lange loopbaan in de racesport en met name de Formule 1 achter de rug. De Brit begon in 1976 bij Williams terecht en kwam via Haas en Arrows eind jaren tachtig bij het langeafstandsracen terecht. In 1991 keerde hij in de Formule 1 terug bij Benetton, waar hij het pad van Michael Schumacher kruiste. Het duo had onmiddellijk een klik en samen wisten ze veel successen te boeken. Als technisch directeur bij Benetton zag Brawn Schumi in 1994 en 1995 de wereldtitel grijpen. In het laatstgenoemde jaar werd ook de constructeurstitel behaald.

Schumacher vertrok daarna naar Ferrari, maar Brawn volgde niet direct. De Brit kwam pas een jaar later naar de Italiaanse renstal om met de Duitse coureur en teambaas Jean Todt een driehoek te vormen die tussen 2000 en 2004 vijf rijderstitels zou pakken. Ook waren er liefst zes constructeurstitels. Zowel Brawn als Schumacher verlieten het Italiaanse team eind 2006 met een sabattical.

Brawns rol in de Formule 1 was verre van uitgespeeld, want eind 2007 trad hij in dienst bij het F1-team van Honda en na terugtrekking van de Japanners kocht hij begin 2009 de renstal op om deze om te dopen tot Brawn GP. Met Jenson Button als coureur en Brawn als teambaas werd de wereldtitel binnengesleept. Ook de constructeurstitel viel hem dat jaar ten deel.

Mercedes nam het jaar erop het team over, maar de resultaten waren stukken minder dan in 2009. Brawn bleef teambaas en Schumacher kwam terug als coureur. Vorig jaar trok Mercedes meer en meer de regie van het team naar zich toe en ondanks dat Nico Rosberg en Lewis Hamilton steeds beter voor de dag kwamen was dit niet genoeg. Voortaan zou een team verantwoordelijk zijn voor de resultaten, terwijl Brawn de klassieke teambaas wilde blijven. De Brit besloot daarop te vertrekken en zich te richten op zijn leven buiten de Formule 1.

Ross Brawn gaat met pensioen (Foto: Pro Shots)