SP vreest meer chaos door huishoudentoeslag

Redactie

Het eerste wat de opvolger van de deze week afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet doen is de invoering van de huishoudentoeslag in de ijskast zetten. "Het is nu zo'n chaos bij de Belastingdienst. Je ziet dat ze het nu al niet op orde hebben met alle toeslagen", zei SP-Kamerlid Arnold Merkies zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het lijkt mij onverstandig om nu al weer een hele nieuwe huishoudentoeslag met alle complicaties die daarmee gepaard gaan in te voeren", zei Merkies. D66-Kamerlid Wouter Koolmees, ook in de uitzending, wilde zo ver nog niet gaan. Hij wees erop dat de huishoudentoeslag bestaande toeslagen moet vervangen en het systeem eenvoudiger moet maken. "We moeten eerst kijken of dit kan."

Merkies bestreed echter dat het systeem eenvoudiger zou worden door de nieuwe toeslag. "Je moet dan weer een nieuwe organisatie rondom die toeslag oprichten."

Bestuurder bij Abvakabo FNV Corrie van Brenk zei dat ze het met haar achterban nog niet heeft gehad over 'dit soort details'. De ambtenaren zouden volgens haar graag zien dat een nieuwe staatssecretaris met hen in gesprek gaat over hoe het beter zou kunnen.

Door de problemen met de toeslagen lag Weekers deze week flink onder vuur in de Tweede Kamer. Uiteindelijk besloot hij op te stappen.