Demonstratie tegen anti-abortuswet Spanje

Tienduizenden mensen hebben zaterdag deelgenomen aan een protestmars naar het gebouw van het Spaanse parlement in Madrid. De betogers zijn het niet eens met een wetsvoorstel, dat erop gericht is de mogelijkheid tot abortus in te perken. De Spaanse regering wil dat abortus alleen nog mogelijk is in het geval van een verkrachting of bij een ernstig gezondheidsrisico.

De protestmars werd georganiseerd door tientallen vrouwenrechtenorganisaties. De betogers droegen protestborden mee met teksten als 'Laat moeders zelf beslissen' en 'Moeders en vaders in vrijheid'.

De vorige Spaanse regering legaliseerde abortus tot de veertiende week van de zwangerschap. De regerende Volkspartij (PP) staat echter aan de kant van de rooms-katholieke kerk wat betreft morele en sociale kwesties en maakte het wijzigen van de abortuswet een van de speerpunten bij de verkiezingen van 2011.

Voordat de wet van kracht kan worden moet het parlement goedkeuring geven. Dat lijkt echter geen groot probleem te vormen: de PP heeft een grote meerderheid in het parlement.