Knegt belooft beterschap op Spelen

Olga Kroeders

Sjinkie Knegt kwam in aanloop naar de Olympische Spelen in het nieuws op een manier zoals hij zich die niet had voorgesteld. De Nederlandse shorttracker verloor twee weken geleden na de relayfinale op het EK in Dresden zijn zelfbeheersing en stak na de finish gefrustreerd twee middelvingers in de lucht. Beelden van de woedende Knegt gingen de wereld over en haalden zelfs nieuwszender CNN.

Knegt werd na afloop niet alleen uit de uitslag geschrapt, hij leerde naar eigen zeggen vooral een wijze les. "Ik voelde het toernooi door mijn vingers glippen. Toen we in de aflossingsfinale in de laatste ronde werden verslagen door de Russen, kwamen alle frustraties eruit. Dit had niet mogen gebeuren en zal ook niet meer gebeuren."

Met de diskwalificatie op het EK verloor Knegt ook zijn olympische kwalificatie voor de 500 meter. De selectiecommissie van de KNSB besloot hem echter alsnog aan te wijzen. Dit ging ten koste van Daan Breeuwsma, die daar weinig begrip voor op kon brengen. Knegt kan dat vanzelfsprekend wel. "Ik reed in Dresden een Nederlands record. Dat laat zien dat ik er klaar voor ben. Victor An is de topfavoriet, maar tijdens het EK werd ik tweede, dus ik kan meedoen om de prijzen."

Ook op de 1.500 meter dicht Knegt zichzelf goede kansen toe. "Dat is normaal gesproken mijn afstand. De 1.500 meter en de relay zijn de disciplines waar ik medailles wil halen. Maar ik hoop natuurlijk op meer." Op de relay heeft Nederland volgens Knegt grote stappen gemaakt. "Kleine dingen kunnen nog steeds beter. Maar we hebben laten zien dat er iets heel moois mogelijk is. Belangrijkste les is dat we nu weten dat we de laatste drie rondes volle bak moeten rijden."

Ook Freek van der Wart denkt dat hij samen met Knegt en ploeggenoten Breeuwsma en Niels Kerstholt op de laatste vrijdag van de Spelen op de aflossing om de medailles kan strijden. "De individuele afstanden zijn leuk en aardig, en als ik een hele goede dag heb, heb ik kans op een medaille, maar goud op de relay is het ultieme doel. Daar focus ik mij volledig op."

Vorig seizoen ging het tijdens het seizoen vaak mis in de finale van de relay. Daar hebben de Nederlandse shorttrackers veel lessen uit getrokken. "Elke keer was er wel iets. Dan viel er weer één van ons, dan werden we weer afgesneden in de bochten. We hebben ons lesje toen wel geleerd. We zijn dit seizoen alerter geworden. Vol doortrekken op het rechte stuk, de rust proberen te bewaren en niet over een been struikelen", grapt Van der Wart.

Tijdens een wereldbekerwedstrijd in Kolomna werd de ideale race gereden. "Toen liep het echt lekker. Iedereen wist wat hij moest doen en toen vielen alle puzzelstukjes wel in elkaar. Was het de ultieme race? Die bewaren we voor Sochi." De grote concurrenten zijn volgens Van der Wart Rusland, Amerika en Canada. "We hebben ze al zo vaak geanalyseerd. Ik denk dat we ze kunnen verslaan. Hoe? Dat is het geheim van de smid."

Van der Wart kende zelf deze maand wel wat fysiek ongemak. Tot twee keer toe raakte bij een val op het ijs zijn schouder uit de kom. Zorgen maakt hij zich echter niet. "Ik ben tevreden met mijn voorbereiding. Doel is om nu de puntjes op de i te zetten. Bovendien is het van belang om nu de rust te bewaren. Niet te veel trainen, zodat ik oververmoeid in Sochi aankom, ik moet er voor zorgen dat ik honderd procent ben op de Olympische Spelen."