'Kardinaal blokkeerde bezoek paus aan Nederland'

Kardinaal Wim Eijk heeft een bezoek van paus Franciscus aan Nederland tegengehouden. De kardinaal vreesde voor een gebrek aan belangstelling voor de paus bij het Nederlandse publiek, schrijft Trouw zaterdag op basis van ingewijden.

In het najaar presenteerde bisschop van Haarlem-Amsterdam Jos Punt zijn collega's uitgewerkte plannen voor een eendaags bezoek van de paus aan Amsterdam. Eerder bracht Punt een bezoek aan de paus, waarbij de paus aangaf bereid te zijn naar Amsterdam te komen.

Voor het bezoek van de paus was volgens de krant alles al geregeld. Er hoefde alleen nog maar een uitnodiging te worden verstuurd, maar die uitnodiging volgde nooit. Bij een bisschoppenvergadering liet kardinaal Eijk vorige maand weten dat het bezoek niet doorgaat. "De Heilige Vader en ik hebben besloten dat het niet door kan gaan", zou hij daar hebben gezegd.

Eijk bracht halverwege vorige maand een persoonlijk bezoek aan Franciscus. Daar zouden ze samen tot de conclusie zijn gekomen dat een bezoek aan Nederland niet haalbaar is. Maar volgens de krant zeggen ingewijden dat een bezoek aan Amsterdam nooit is besproken. Het niet doorgaan van het bezoek werd halverwege deze maand bekendgemaakt.

Uit de entourage van de paus kwamen volgens het bisdom Haarlem-Amsterdam juist enthousiaste signalen dat er mogelijkheden waren. De paus zou Amsterdam een heel geschikte bestemming vinden.

De laatste keer dat een paus Nederland aandeed was in 1985, toen Johannes Paulus II onder meer Utrecht, Den Haag en Maastricht bezocht. Dat bezoek verliep niet bepaald vlekkeloos.

Voor het bezoek van de paus waren in Amsterdam posters opgehangen door de kraakbeweging, waarop de paus stond afgebeeld met op zijn arm een hakenkruis en op zijn hoofd een schietschijf. Ook progressieve katholieken, die zich verenigden in de Acht Mei-beweging, stonden kritisch tegenover het bezoek van de conservatieve paus.