Shorttrackers maken kans op historische medailles

Olga Kroeders

De Nederlandse shorttrackers kunnen bij de Olympische Spelen in Sochi historie schrijven. Nog nooit werd op het onderdeel, dat sinds 1992 op de olympische agenda staat, een medaille mee naar huis genomen. Bondscoach Jeroen Otter heeft goede hoop dat daar op het Russische ijs eindelijk verandering in gaat komen.

Nederland toonde dit seizoen herhaaldelijk aan bij de relay zowel bij de mannen als de vrouwen tot de wereldtop te behoren. "Daar ligt onze prioriteit, op die discipline hebben we kans op medailles", voorspelt de bondscoach. Nederland scoorde tot nu toe alleen ooit virtuele medailles op het vaak spectaculaire onderdeel. In 1988, toen shorttrack op de Spelen van Calgary een demonstratiesport was, stond liefst vijf keer een Nederlandse schaatser op het podium.

Jorien ter Mors is bij de vrouwen de aangewezen persoon om aan te tonen dat er weer betere tijden zijn aangebroken. Bij de mannen zijn er meerdere ijzers in het vuur, of zoals Otter het zegt: "IJzers op het ijs. Onze focus ligt natuurlijk op de aflossing, maar met Freek van der Wart, Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt hebben we rijders die op de individuele afstanden ook in staat zijn om een rol van betekenis te spelen."

Maar als er iemand voor de individuele medailles moet gaan, is het Knegt. Otter: "Sjinkie heeft de kwaliteiten om finalewaardig te zijn. Hij kan in gaten duiken, kan mensen passeren. Tijdens het EK heeft hij af en toe fenomenaal gereden." Toch heeft Otter ook wel een paar kritiekpunten. "Af en toe is hij er met zijn hoofd niet bij. Dan denkt hij waarschijnlijk aan zijn vriendin", grapt de bondscoach.

Tijdens het afgelopen EK shorttrack in Dresden liep niet alles naar wens voor de ploeg van Otter. De schouder van Van der Wart ging, net als tijdens het NK begin januari, uit de kom, de aflossingsploeg werd in extremis toch nog geklopt door de Russen en Knegt liet zijn emoties de vrije loop na de aflossingsfinale. Hij stak twee middelvingers op en werd geschrapt uit de uitslag van het EK. "Af en toe je emoties tonen vind ik een goede zaak, maar wat Sjinkie deed, kan echt niet. Maar beter dat het tijdens het EK gebeurde, dan dat het in Sochi gebeurt."

Otter vindt het zelfs goed dat deze onverwachte dingen in de voorbereiding gebeuren. "Je moet het doen met de omstandigheden die er zijn. Je moet je comfortabel met het oncomfortabele voelen. Het is goed dat het juist nú gebeurt. Nu kunnen we er nog van leren."

De bondscoach is al bekend met de omstandigheden in Sochi. "Ik ben er eind april geweest. Toen was het prachtig qua weer. Ik heb nog gezwommen in de zee, heb toen nog een paar dolfijnen gespot, maar dat wil niemand geloven. En in de bergen kon je toen prima skiën." Ook over de faciliteiten is Otter te spreken. "Die zijn prima. De schaatsbaan is gewoon goed."