CD: Pushin Wood Soundsystem - The Only Good System Is A Soundsystem

Pushin Wood Soundsystem is een dj-collectief uit Groningen, dat in 2005 werd opgericht naar aanleiding van de skate-film Pushin Wood. Bij de benaming soundsystem zul je wellicht denken aan reggae en dancehall. Bij Pushin Wood Soundsystem is het echter slechts een onderdeel van hun avontuurlijke en eclectische mix van breaks, beats en diverse soorten wereldmuziek.

Pushin Wood Soundsystem - The Only Good System Is A Soundsystem
Pushin Wood Soundsystem - The Only Good System Is A Soundsystem

Deejays Johannes Fabery de Jonge, Ex Matter en Georges Ribard zijn in het hoge noorden al lang geen onbekenden meer. Zo organiseren de heren sinds 2010 de befaamde Bambeats-avonden in Simplon in Groningen, waar acts als Diesler, Solo Moderna, Dj Format, Pete Isaac, Dusty, Jungle by Night, Basement Freaks, Smoove en Mr Scruff te zien en te horen waren. Ook zijn de mannen verantwoordelijk voor het Bambeats-label, waarop sinds 2012 al diverse prachtig vormgegeven singles in zeer gelimiteerde oplage verschenen. Tien van deze producties zijn nu terug te vinden op de verzamel-cd The Only Good System Is A Soundsystem.

Na een met freaky samples doorspekt intro gaat Pushin Wood Soundsystem meteen swingend los op 'Little Hurricane'. Het nummer, dat samen met Renegades Of Jazz werd opgenomen, verscheen eerder in een oplage van slechts 200 exemplaren in 2012 als eerste single op Bambeats Records. Swingende breakbeats, heftige blazers en een stevige portie funk en jazz maken het zo ongeveer onmogelijk om stil te blijven zitten bij het beluisteren van de cd. Dat geldt ook zeker voor het daaropvolgende 'White Russians', dat eerder op de achterzijde van de single van 'Little Hurricane' verscheen.

The Only Good System Is A Soundsystem inside

'Through The Needle's Eye' klinkt als een track van een obscure soundtrack van een blaxploitation-film en verscheen eerder op een single, die samen met het prachtige stripboek The Groove Detective van Wouter Winter werd uitgebracht op Bambeats. Heerlijke swingbeat waarmee je een dansvloer wel vol krijgt. Ook 'Get Lost', de B-kant van diezelfde single, swingt als een tiet.

Naast eigen werk horen we op The Only Good System Is A Soundsystem ook een aantal van de remixen die tot op heden door dit drietal werden geproduceerd. Met 'La Revolucion del Cuerpo' van Havana Affair won Pushin Wood Soundsystem in 2011 een remixwedstrijd, die georganiseerd was door niemand minder dan de legendarische Gilles Peterson. Dit leverde Pushin Wood Soundsystem een optreden in de Cubaanse hoofdstad op. 'Holidays in the Sun' van Smoking Bandits verscheen eerder op de Debut Remixed EP van Bombastic Jam Records.

Pushin Wood Soundsystem (Foto: Klaas van der Laan)
Pushin Wood Soundsystem (Foto: Klaas van der Laan)

Ook 'Lost Tape #1' van Loopez wordt flink onder handen genomen door de mannen van Pushin Wood Soundsystem, met als resultaat een bruisende mix van latin jazz, bossa nova en groovende blazers. Na een zeer dansbare uitvoering van Lee Jay Cops 'Money Shaker' zijn we alweer toegekomen aan de laatste remix van Pushin Wood Soundsystem op deze cd. Met de Pushin Wood Serrano Mix van 'Ham Jam' van The Soul Session komt er een zwaar groovend einde aan dit zeer gevarieerde album. Men zegt wel eens dat er niets boven Groningen gaat. In het geval van Pushin Wood Soundsystem kan ik ze daar alleen maar gelijk in geven. Met The Only Good System Is A Soundsystem van Pushin Wood Soundsystem krijg je meteen weer zin aan de komende zomer.