Van Ass: "We kunnen ons mengen in de strijd om de titel"

Maarten (rubbereend)

Bondscoach Paul van Ass was vrijdagochtend tijdens de WK-persconferentie in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag stellig. Hij benadrukte nog maar eens dat de Oranjemannen na de HWL-overwinning niet naast hun schoenen zijn gaan lopen. Toch gelooft de oefenmeester in de Nederlandse kansen op de wereldtitel

Volgens Van Ass is Nederland één van de kanshebbers in de race om de titel. Zijn ploeg staat er na de gewonnen finale in New Delhi immers goed voor. "Toen ik als bondscoach begon, wilde ik eerst proberen finales met het team te halen. Dat lukte: het eerste hoogtepunt was de finale van de Olympische Spelen. Na de Spelen volgden nog twee finales: die van de Champions Trophy in Melbourne en de HWL-eindstrijd. We zijn erg blij dat we die laatste wonnen, maar het biedt geen garanties voor het WK. Dat zeg ik ook meteen. We denken niet dat we er nu al zijn, maar we gaan er wel vanuit dat we ons kunnen mengen in de strijd om de titel."

Volgens Van Ass is er sinds vorige zomer het een en ander veranderd in de ploeg, toen de Oranjemannen afspraken om op een volwassen manier 'thema’s' te gaan aanpakken en uitvoeren. "Niet erover blijven praten, maar ook daadwerkelijk doen", legt Van Ass uit.

In de beginfase van de HWL kwam de vernieuwde aanpak nog niet goed uit de verf. Het eerste pouleduel werd met 5-2 verloren van Argentinië. "Na afloop waren er geen problemen in het team, zoals misschien voor de buitenwereld leek. Natuurlijk lieten we het in die wedstrijd lopen op het gebied van energie. Dat was niet goed en het valt ook niet goed te praten. Dat willen we ook niet. Maar na deze wedstrijd waren we wél scherp. Ik ben ontzettend trots op de manier waarop de jongens de sleutel- en de knock-out-wedstrijden beet pakten. Toen zag je dat het ons wel lukt om samen wedstrijden te winnen. Als een team."