FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 1 december 2013

[Ligue 1] PSG heeft weinig moeite met Lyon

Paris Saint-Germain heeft met ruime cijfers gewonnen van Olympique Lyon. Zlatan Ibrahimovic stal de show en scoorde twee keer.

Paris Saint-Germain had al 25 wedstrijden op rij niet verloren. Olympique Lyon wist dus dat het een zware avond tegemoet ging in Parc des Princes. De Franse middenmoter bood voetballend goed tegenstand, maar kon een achterstand niet voorkomen. Na 36 minuten was het raak voor de thuisploeg. Edinson Cavani kopte raak uit een hoekschop van Lucas Moura. Gourcuff stond nog op de lijn maar kon een doelpunt niet voorkomen.

PSG wist de voorsprong nog voor rust te verdubbelen. Doelman Rémy Vercoutre haalde Cavani neer in de zestien en veroorzaakte op die manier een strafschop. Voor Zlatan Ibrahimovic was het een koud kunstje om zijn ploeg op een 2-0 voorsprong te zetten. Hij deed dat met een 'Panenka'.

Ook in het tweede bedrijf was PSG de betere ploeg. Het verschil in kwaliteit werd ook in doelpunten uitgedrukt. Thiago Silva kopte na een uur spelen de 3-0 binnen. Met nog een half uur te gaan was de overwinning al binnen voor de koploper van de Ligue 1. De eindstand werd bepaald door Ibrahimovic. De Zweedse spits scoorde opnieuw vanaf elf meter en zette PSG op een 4-0 voorsprong.

Door de overwinning komt PSG op 37 punten. De ploeg van Laurent Blanc heeft na vijftien wedstrijden 37 punten, vier meer dan OSC Lille.

Van Gerwen verslaat Taylor in finale

Michael van Gerwen heeft de Players Championship Finals gewonnen. Mighty Mike was in de finale na een moeizaam begin veel te sterk voor Phil Taylor.

In eerste instantie leek wereldkampioen Taylor duidelijk de beste. The Power ging verder waar hij eerder in het toernooi mee begon, wat betekende dat hij bijna alles raakte. Bij een stand van 6-3 leek Van Gerwen echter wakker te worden. Met fantastisch spel liet Mighty Mike zijn tegenstander vervolgens leg na leg verbijsterd staan. In korte tijd stoomde de Nederlander naar een 9-6 voorsprong.

Na de pauze leek Taylor misschien toch nog terug te kunnen komen, maar bij 10-7 vond Van Gerwen het welletjes. Met dubbel twaalf maakte hij een einde aan de partij, waarin hij zijn beste vorm sinds tijden liet zien. Voor Taylor kwam er een einde aan een imposante zegereeks. The Power won maar liefst zijn vorige 25 partijen op de grote toernooien. Na de overwinning in de Premier League was het de tweede grote titel van het jaar voor Van Gerwen.

[PD] Barcelona ook in competitie onderuit

FC Barcelona is vijf dagen na de nederlaag tegen Ajax in de Champions League ook in de competitie de ongeslagen status kwijtgeraakt. De regerend kampioen werd in Bilbao met 1-0 verslagen door Athletic Club. Iker Muniain maakte twintig minuten voor tijd het winnende doelpunt.

Door de nederlaag moet Barcelona in de stand van de Primera Division Atlético Madrid nu naast zich dulden. Op basis van een iets beter doelsaldo gaan de Catalanen nog wel aan kop. Real Madrid is genaderd tot op drie punten. Athletic, dat door de overwinning is opgeschoven naar de vierde plaats, volgt al op elf punten.

De Vroome verliest finale in Monterrey

Indy de Vroome is er niet in geslaagd om het ITF-toernooi in Monterrey te winnen. De Nederlandse tennisster won zondag in de finale tegen Adriana Perez uit Venezuela weliswaar de eerste set, maar ging uiteindelijk met 6-4, 4-6 en 3-6 toch onderuit. De Vroome is de nummer 272 van de wereld, Perez staat 39 plaatsen hoger.

De Vroome won anderhalve maand geleden in Mexico nog het toernooi van Tampico. De 17-jarige speelster had in Monterrey, waar ze als achtste was geplaatst, tot aan de finale pas één set ingeleverd.

Weer opstootje in spelerstunnel bij Feyenoord-PSV

Spelers van Feyenoord en PSV hebben het zondag in de catacomben opnieuw met elkaar aan de stok gekregen. Dat is te zien op beelden van de NOS. Tijdens de rust maakte PSV'er Jeffrey Bruma, die later rood zou krijgen, zich zo boos over het gedrag van Joris Mathijsen dat hij door andere spelers in bedwang gehouden moest worden. Feyenoord won de wedstrijd na een 1-1 ruststand met 3-1.

Vorig seizoen ging het na een confrontatie tussen beide clubs mis na afloop van de wedstrijd. Jeremain Lens werd toen, ook na een aanvaring met Mathijsen, zelfs voor drie wedstrijden geschorst.

Tot openlijk duwen en trekken kwam het deze keer niet. Wel is er duidelijk een felle woordenwisseling te horen tussen Stijn Schaars en Lex Immers. Feyenoord-trainer Ronald Koeman probeerde de discussie te beëindigen met de woorden: "Ga nou vechten in het veld en niet buiten het veld."

PSV wachtte ook later op de dag nog een onaangename verrassing. Bij aankomst in Eindhoven werd de spelersbus bij trainingscomplex de Herdgang tegengehouden door boze supporters. Op beelden van Omroep Brabant is te zien dat Karim Rekik en Bruma uitstappen om de fans te woord te staan. Na ongeveer twintig minuten kon de bus alsnog verder.

Darter Scholten neemt een sabbatical

Darter Roland Scholten stopt een jaar met darten op het hoogste niveau. Dat zei de Hagenees zondagavond op RTL7.

Toen Scholten gevraagd werd naar zijn plannen voor 2014 gaf hij aan een jaar te stoppen met internationale wedstrijden. Hij wil nog wel bezig blijven met demonstraties en trainingen. Verder is hij van plan zich te richten op privézaken. In de lokale competitie in Nederland zal hij nog wel te zien zijn. Ook zal hij eventueel zo nu en dan een toernooi binnen Nederland spelen, maar in het buitenland zal men het voorlopig zonder Tripod moeten doen. 

Scholten haalde een aantal mooie resultaten in zijn lange carrière. Zo bereikte hij in 1998 de halve finale van The Embassy, het WK van de BDO, waar hij verloor van Richie Burnett. In 2001 en 2003 haalde hij de kwartfinale van het WK bij de PDC. Zijn grootste triomf vond plaats in 2004. In dat jaar schreef hij het prestigieuze UK Open op zijn naam door in de finale te winnen van John Part.

Minister Ploumen naar Bali voor handelsakkoord

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) is zondag vertrokken naar Bali om te praten over handel en ontwikkelingshulp. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) organiseert een conferentie waar ministers van 159 landen proberen het eens te worden over wereldwijde douaneafhandeling.

Eerdere, bredere WTO-conferenties over handel leverden geen akkoord op. Daarom werd in 2011 al besloten aan een deelakkoord over douaneafhandeling te werken. Dat moet internationale handelsstromen beter en eerlijker maken voor minder ontwikkelde landen.

Aan de vooravond van de top in Indonesië is er nog altijd geen concreet pakket maatregelen in zicht waar vooral ontwikkelingslanden baat bij hebben. Het is volgens het ministerie onduidelijk of alle deelnemende landen de politieke wil hebben om eruit te komen.

De minister wil zich op Bali sterk maken voor eerlijke en duurzame handel wereldwijd.

Hard politieoptreden bij presidentieel paleis Kiev

De oproerpolitie in Oekraïne heeft zondag traangas, wapenstokken en schokgranaten ingezet om betogers tegen te houden die het presidentieel paleis in Kiev wilden bestormen. Tientallen mensen werden met ambulances afgevoerd. In totaal gingen driehonderdduizend Oekraïeners zondag de straat op om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen.

De meeste mensen togen naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Een paar duizend betogers trokken echter weg van het plein, richting het presidentieel paleis. Eenmaal daar aangekomen probeerden enkele honderden gemaskerde demonstranten het paleis met behulp van een shovel aanvielen. De aanwezige agenten werden met stenen bekogeld. De politie greep hard in. Een aantal mensen liep hoofdwonden op en werd met ambulances afgevoerd.

Wereldkampioen boksen Viktor Klitsjko, die de oppositiepartij Oedar leidt, riep de betogers bij het paleis op tot kalmte en vroeg ze terug te keren naar het Onafhankelijkheidsplein. Klitsjko en andere oppositieleiders noemden het geweld bij het paleis een provocatie en zeiden dat de gemaskerde mensen achter de bestorming door de regering waren ingehuurd om de vreedzame protesten in diskrediet te brengen.

Gewonde bij schietpartij in Rotterdam

Bij een schietpartij niet ver van het Centraal Station in Rotterdam is zondagavond een man gewond geraakt. De politie spreekt van lichte verwondingen, maar zegt niet waar de man is geraakt. Over de toedracht van de schietpartij is nog niets bekend.

De politie zoekt getuigen van de schietpartij aan de Teilingerstraat. Mensen die iets hebben gezien wordt gevraagd contact op te nemen met de politie.

[Serie A] Juventus steviger aan kop door goal in blessuretijd

Juventus blijft ook na dit weekeinde alleen koploper in de Serie A. De club uit Turijn won zondag door een goal in blessuretijd van Fernando Llorente thuis met 1-0 van Udinese. Op die manier werd optimaal geprofiteerd van de halve misstap van AS Roma, dat eerder op de dag bij Atalanta Bergamo niet verder kwam dan 1-1.

Voor Juventus was het al de zesde overwinning op rij. In geen van die wedstrijden werd een tegengoal geïncasseerd. De voorsprong op AS Roma bedraagt na veertien speelronden drie punten. Napoli heeft negen punten minder, maar ook nog een wedstrijd achter de hand.

De sfeer in het stadion van Juventus werd zondag vooral bepaald door meer dan twaalfduizend kinderen. Zij mochten plaatsnemen op de noord- en zuidtribune omdat de harde kern daar niet welkom was, als straf voor discriminerende spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen Napoli. De Italiaanse bond stemde vervolgens in met het voorstel om de lege plaatsen in te laten vullen door schoolkinderen.

World Cup-zeges skiërs Svindal en Lindell-Vikarby

In Beaver Creek en Lake Louise hebben Jessica Lindell-Vikarby en Aksel Lund Svindal een World Cup-zege bij mogen schrijven op hun palmares. De Zweedse won de reuzenslalom, terwijl de Noor de super-G pakte.

In het Canadese Lake Louise stond voor de heren de super-G op het schema. Terwijl de sneeuw naar beneden kwam was de Zwitser Patrick Kueng de eerste die een snelle tijd neer wist te zetten. Georg Streitberger was de eerste die hem kon verbeteren. Voor de Oostenrijker zou de tijd uiteindelijk goed blijken voor de derde plek in de wedstrijd. Favoriet Svindal leek zich stuk te gaan bijten op de tijd van Streitberger, maar in het laatste, meer vlakke stuk kon de grote Noor nog een halve seconde goedmaken. De enige die nog in de buurt kon komen was Matthias Mayer, maar de Oostenrijker kwam net tekort en werd tweede.

In het Amerikaanse Beaver Creek sloten de vrouwen hun weekeinde af met een optreden op de reuzenslalom. Favoriete Lara Gut, winnares van zowel de afdaling als de super-G in Beaver Creek, mocht al als tweede van start. De Zwitserse kon haar favorietenrol niet aan en ging al snel onderuit. De Zweedse Lindell-Vikarby was de snelste, bijna een halve seconde voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin. In de tweede run was vooral Tina Weirather uit Liechtenstein zeer sterk. Een goede run bezorgde haar de derde plek. Shiffrin ging voor haar thuispubliek snel naar beneden, maar wist haar tweede plek niet te verbeteren. De overwinning ging naar Lindell-Vikarby, die ook in de tweede run sterk voor de dag kwam. Voor de Zweedse was het de eerste World Cup-zege in bijna vijf jaar. Shiffrin en Weirather stonden voor het eerst op het podium na een reuzenslalom.

Man krijgt rekening na redden kinderen

Een redding van twee jongetjes uit de Dobbeplas in Nootdorp afgelopen zomer komt de redder duur te staan. De 31-jarige Remco de Bie kreeg van zijn zorgverzekeraar namelijk een rekening opgestuurd van een paar honderd euro voor de medische behandeling die hij kreeg na zijn geslaagde reddingsactie.

Afgelopen juli zat De Bie en zijn vrouw op het terras van een restaurant, toen zij twee kinderen zagen spartelen in het water. De inwoner van Berkel en Rodenrijs sprong met kleren en al het water in en wist met moeite de twee jongetjes boven water te houden. Omstanders hielpen de slachtoffertjes op het droge. De Bie probeerde ook aan de kant te komen, maar raakte verstrikt in waterplanten en ging een aantal keren kopje onder. Nadat een vrouw hem op de wal had geholpen, werd De Bie met zuurstofgebrek naar het ziekenhuis gebracht.

Onlangs ontving De Bie van zorgverzekeraar StadHolland, onderdeel van DSW, een gepeperde rekening voor de medische kosten. De rekening was zo'n 800 euro, waarvan De Bie 350 euro aan eigen risico mag ophoesten. Van de telefoniste van DSW kreeg hij te horen dat dit de regels zijn en dat het zijn keuze was geweest om het water in te gaan!

Nadat het Algemeen Dagblad telefonisch contact had opgenomen met DSW-directeur Chris Oomen, liet deze weten bereid te zijn om de rekening kwijt te schelden. Oomen: "Dat doe ik uit coulance, want het is niet logisch dat wij opdraaien voor de kosten. Die zou je moeten verhalen op de verzekering van de veroorzakers, de jongetjes dus." Inspanningen van De Bie om de ouders van de jongetjes te vinden leverden tot nu toe niets op.

Moeder verdrinkt dochtertje (1)

Moederliefde overwint alles, behalve een nieuw neukertje. Een 36–jarige Franse moeder heeft het nodig gevonden om haar 15 maanden oude dochtertje te verzuipen, omdat het kind een sta-in-de-weg was in de relatie met haar nieuwe vriendje.

Beelden van cameratoezicht laten duidelijk zien hoe op negentien november de liefhebbende moeder met haar kindje in de richting van het strand bij Berck sur Mer, een plaats gelegen aan de Noord-Franse kust, wandelt. De volgende dag werd het meisje, dat luisterde naar de naam Adelaide, gevonden, doordrenkt met water en vastgebonden in haar kinderwagen.

Het lukte de forensische dienst om DNA-sporen op de kinderwagen te vinden en een intensief onderzoek leidde naar een appartement in Parijs, waar de moeder woont. Zij is gearresteerd en kan waarschijnlijk uitkijken naar een leven op water en brood.

Haar vriendje heeft ze verteld dat ze het kind aan haar oma heeft overgedragen. Deze zou voor het kind gaan zorgen, zo vertelde Fabienne Kabou haar geliefde beeldhouwer. Oma woont in Senegal en dus zou het kind hun liefdesleven niet meer in de weg staan.

Vrienden en de vader van het kind zijn geschokt. In hun ogen was Fabienne juist een geweldige moeder. Ze snappen niet wat haar tot zo’n daad heeft kunnen brengen.

De rechtbank onderzoekt nog of Fabienne zelf het slachtoffer is geworden van huiselijk of psychologisch geweld van haar huidige partner. Volgens sommige psychologen kan de geboorte van een kind zorgen voor narcistisch en onvolwassen gedrag. Door het kind te dumpen, kan de moeder meer tegemoet komen aan de behoeften van haar nieuwe partner, zo redeneren dezelfde specialisten.

Naar goed Frans gebruik zijn er in in Berck sur Mer duizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren.

Kledingkopers hypocriet bij de kassa

De bezorgdheid over of kleding al dan niet is geproduceerd op de juiste manier tegen een juist salaris stopt als men in de winkel staat. Dat kunnen we concluderen uit de poll op de Frontpage.

Op de vraag 'Maakt het jou uit waar je kleding wordt gemaakt en door wie?' antwoordt 59 procent met 'Het maakt me wel uit maar ik let er eerlijk gezegd niet op in de winkel'. Met andere woorden, mensen vinden het erg dat kleding wordt gemaakt in embarmelijke omstandigheden maar bij de kassa komt dit even niet zo goed uit. 34 procent is eerlijker: ze willen goedkope kleding en het maakt ze niet uit hoe dat is gemaakt, door wie en onder welke omstandigheden. Slechts 5 procent koopt 'eerlijke' kleding.

Lees de reacties hier.

Waxinelichthoudergooier met boete naar huis

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink is zaterdagavond door de politie vrijgelaten. Eerder op de dag werd hij opgepakt in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hij kreeg in het politieburo een gebiedsverbod voor de gehele gemeente Den Haag opgelegd. Uiteindelijk kreeg de man die al jarenlang wordt getreiterd door justitie een boete van tweehonderd euro mee.

Lensink heeft geen verklaring gegeven waarom hij ondanks het gebiedsverbod toch in het voor hem verboden deel van Den Haag rondhing, laat een zegsvrouw van de Haagse politie weten. Hij werd opgepakt op de Hofweg, vlakbij het Binnenhof. Daar vond in de Ridderzaal een feestelijke bijeenkomst plaats met onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Lensink had - zo blijkt uit beelden - slechts een oranje t-shirt aan en droeg een bord met wat teksten tegen de monarchie.

In februari werd Lensink. in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag. Het voorwerpje ketste af op een ruit. Lensink bracht na het incident bijna twee jaar in voorarrest door. Meer dan de meeste kopschoppers, overvallers, verkrachters en moordenaars.

Voor meer over de toedracht van dit voorval, zie dit bericht

Kroatië stemt voor verbod homohuwelijk

De Kroatische bevolking heeft zondag in een referendum voor een grondwettelijk verbod op het homohuwelijk gestemd. De stemming is een overwinning voor conservatieven in de kersverse EU-lidstaat.

Volgens de kiescommissie, die zich op de voorlopige resultaten baseert, heeft 65 procent voor het verbod gestemd. De uitslag betekent dat de Kroatische grondwet wordt aangepast om huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht expliciet te verbieden.

Het referendum heeft tot grote verdeeldheid geleid in Kroatië. Liberale groepen vinden dat de volksraadpleging neerkomt op een schending van fundamentele mensenrechten. Conservatieve groepen, gesteund door de katholieke kerk, hadden 750 duizend handtekeningen ingezameld voor het referendum.

Steigers voor Justitiepaleis Brussel roesten weg

De renovatie aan het paleis van justitie in Brussel gaat zo snel dat de steigers dringend vervangen moeten worden. De stellingen zijn door verwaarlozing aan het roesten, meldt de Vlaamse krant De Morgen.

Het monumentale gebouw in het centrum van Brussel staat al meer dan dertig jaar in de steigers. De renovatie wordt nog eens extra vertraagd, omdat gebleken is dat de stellingen destijds illegaal zijn neergezet. Hierover loopt nog een juridische procedure, met als gevolg dat er nog geen veiligheidsnetten kunnen worden aangebracht die moeten voorkomen dat voorbijgangers door vallende brokstukken worden getroffen.

De Belgische overheid meent dat de restauratie van het gebouw op zijn vroegst in 2018 zal zijn voltooid, maar politici van de regio Brussel zijn sceptisch. "Deze situatie is een hoofdstad onwaardig", aldus Annemie Maes die namens de Groenen in het Brusselse parlement zit. "Het doet denken aan het surrealisme van Magritte."

Openbare gebouwen in Brussel hebben wel vaker te kampen met slecht beheer en verwaarlozing. Op een steenworp afstand van het Justitiepaleis is het Koninklijk Conservatorium in vergaande staat van verval, omdat Vlamingen, Franstaligen en de federale regering jarenlang ruziemaakten over wie het herstel moest betalen.

Iets verderop aan de Koningslaan moest het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten vorige maand een prestigieuze tentoonstelling over de middeleeuwse schilder Rogier van der Weyden voortijdig sluiten, omdat het dak lekte. Voor deze expositie had het museum vanuit de hele wereld werken van Van der Weyden naar Brussel gehaald.

'Xbox One ondersteunt snellere en grotere hardeschijven'

Het is in principe niet mogelijk om de Xbox One te voorzien van verschillende, snellere of grotere, harde schijven. Als je echter bereid bent om je Xbox One open te schroeven kun je er toch een betere harde schijf in proppen. Een modder laat via het onderstande YouTube filmpje zien hoe het moet.

Booten naar het hoofdscherm gaat ongeveer 10 procent sneller en het het laden van een level in Call of Duty: Ghosts gaat ongeveer 20 procent sneller. Natuurlijk zal bij het installeren van een andere schijf de garantie vervallen en ook moet hij moet nog uitzoeken hoe de schijf gepartitioneerd moet worden, om zo de volledige capaciteit te kunnen gebruiken. Xbox One ondersteunt overigens op dit moment ook geen externe harde schijven, maar Microsoft heeft beloofd om die mogelijkheid in 2014 toe te voegen.

Auto rijdt huis in Heemskerk binnen

Een automobilist is zondagmiddag een woning in Heemskerk binnengereden. Een deel van een muur bij een raam werd omvergereden. De bewoonster was niet thuis, maar kon volgens de politie snel worden geïnformeerd. De 21-jarige automobilist werd enige tijd na het ongeluk bij buren thuis gevonden, en is ter controle naar een ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde aan de Rijksstraatweg. De auto reed in een rechte lijn over de stoep en via de voortuin het huis binnen. Wat er precies is gebeurd wordt onderzocht.

Ollies uitvoeren op je Vita in 2014

OlliOlli, de skating game die normaal gezien in november zou uitkomen, heeft een nieuwe releasedatum gekregen. Ontwikkelaar Roll 7 Games legde uit dat het team meer tijd nodig had om een bug uit het spel te halen.

De bug betreft een probleem waarbij spelers meerdere scores per dag zouden kunnen opsturen voor de Daily Grind modus, die neigenlijk uit één level per dag bestaat.

Roll 7 Games wil de game zo snel mogelijk in 2014 uitbrengen. Een exacte release is dus nog niet bekend.


YouTube eindelijk op 3DS

Op de laatste Nintendo Direct werd eindelijk een YouTube-app voor de 3DS aangekondigd. Nu is het zover en kan je de app downloaden in Europa. De app maakt zowel gebruik van het touchscreen van het onderste scherm als van de knoppen van het toestel.

Zoekopdrachten kunnen ingegeven worden zonder een video te sluiten, maar deze wordt dan automatisch gepauzeerd. Basisfuncties zoals scrollen en pauzeren kunnen met de stick en de schouderknoppen gerealiseerd worden.

Pas een next-gen FIFA-toernootje spelen tijdens het WK

Wellicht was het je al opgevallen dat er geen toernooi-mode aanwezig is in de PlayStation 4 en Xbox One versie van FIFA 14. In eerste instantie zei EA dat dit komt vanwege de lage populariteit van deze mode, maar de echte reden zou toch net even iets anders kunnen zijn.

Het is een vreemde reden, vanwege de lage populariteit, aangezien de modus wel in de current-gen versie van FIFA 14 te vinden is. Want hoe weet EA dat twee offline-modussen niet populair zijn?

De meest voor de hand liggende reden om de toernooi- en lokale co-op-mode tijdens het seizoen bewust uit de next-gen versies te laten is: omdat volgend jaar april de WK-versie van FIFA in de winkels ligt. Deze game is namelijk gebaseerd op de huidige next-gen FIFA 14 en bevat daarbij de laatste team- en tenue-updates. Nu kun je dus niet op de PlayStation 4 en Xbox One je eigen toernooi, WK 2014, creëren en zul je de speciale WK-versie moeten kopen om het WK na te spelen.

FIFA 14

[Bundesliga] Gladbach blijft Dortmund op de hielen zitten

Borussia Mönchengladbach heeft zondag in de Bundesliga met 1-0 gewonnen van laagvlieger SC Freiburg. Raffael werd met een treffer in de 62e minuut matchwinner voor de thuisploeg. Gladbach blijft nummer drie Borussia Dortmund door de zege op drie punten achterstand volgen.

Luuk de Jong viel vier minuten voor tijd in bij Gladbach. Roel Brouwers moest negentig minuten lang vanaf de bank toekijken.

Hannover 96 handhaafde zich in de middenmoot door Eintracht Frankfurt met 2-0 te verslaan. Mame Biram Diouf en Szabolcs Huszti waren verantwoordelijk voor de treffers in Hannover. De bezoekers sloten het duel vanwege een rode kaart voor Martin Lanig met tien man af. Frankfurt staat vijftiende, zes plaatsen lager dan Hannover.

[PL] Chelsea en Manchester City maken geen fout

Chelsea en Manchester City blijven volop strijden om de Engelse landstitel. De Londenaren versloegen zondag Southampton op Stamford Bridge met 3-1, City was op eigen veld met 3-0 de baas over Swansea City. Chelsea volgt koploper Arsenal op vier punten, City heeft zes punten minder.

Chelsea won allesbehalve makkelijk van Southampton, dat de minst gepasseerde verdediging van de Premier League heeft. De bezoekers kwamen via Jay Rodriguez binnen een minuut op voorsprong, waarna Gary Cahill en John Terry de wedstrijd na de thee met twee kopballen omdraaiden in Londens voordeel. Demba Ba maakte het karwei in de slotfase af.

City en Chelsea passeren Liverpool, dat eerder op de dag verloor van Hull City, op de ranglijst. Jose Mourinho's ploeg staat tweede, het City van Manuel Pellegrini derde. Bij Southampton, dat zevende blijft, zat Jos Hooiveld de hele wedstrijd op de bank.

City had in tegenstelling tot Chelsea wel een simpele middag. Alvaro Negredo schoot al na acht minuten zijn zesde treffer van het seizoen binnen, Samir Nasri stelde de zege in de tweede helft met twee goals veilig.

Jonathan de Guzman en Dwigt Tiendalli speelden negentig minuten voor Swansea. Doelman Michel Vorm zat vanwege een lichte knieblessure op de bank. De ploeg uit Wales staat twaalfde.

[JL] Dordrecht redt punt in Volendam

FC Dordrecht heeft zondag in de Jupiler League niet weten te winnen bij FC Volendam: 2-2. Erixon Danson en Paul Gladon redden een punt voor de koploper, nadat Volendam na 73 minuten op een 2-0 voorsprong was gekomen. Jeffrey Fortes (Dordrecht) en Henny Schilder (Volendam) moesten in het laatste kwartier allebei met rood naar de kant.

Tom Overtoom en Ludcinio Marengo zetten de Noord-Hollanders tussen de 68e en 73e minuut op voorsprong. Overtoom liet op een 2-1 stand na via een strafschop de voorsprong te vergrootten. Doelman Warner Hahn, die naar Feyenoord vertrekt, keerde de poging.

Dordrecht heeft acht punten voorsprong op concurrenten Sparta Rotterdam en Willem II. FC Eindhoven kan maandag op bezoek bij Jong PSV de tweede positie veroveren en op zeven punten van Dordrecht komen. Volendam heeft veertien punten minder dan de koploper en staat negende.

Porte start seizoen waarschijnlijk in Tour Down Under

Richie Porte zal volgend jaar het seizoen waarschijnlijk starten in de Tour Down Under. Dat meldde de 28-jarige Australische wielrenner aan Sydney Morning Herald. De wedstrijd geldt dan als belangrijke voorbereiding op de Giro d'Italia in mei.

Het definitieve wedstrijdschema wordt deze maand bepaald tijdens het trainingskamp op Mallorca van Team Sky. Deelname van Porte aan de Tour Down Under lijkt een zekerheidje. "Ik ben 99 procent zeker dat ik daar start," aldus Porte. Het is een belangrijk evenement, zeker aangezien de Giro slechts vier maanden later is.

Porte heeft wel ambities tijdens de Tour in Australië. Wanneer ik meedoe, ben ik daar niet als pelotonvulling. Het is de eerste ronde van het jaar,” maakt hij bekend. In eigen land zal hij onder meer Cadel Evans tegenkomen, die ook bekendmaakte dat hij zal starten. 

De laatste keer dat Richie Porte deelnam aan de Tour Down Under dateert alweer uit 2011. Toen speelde de Austaliër geen rol van betekenis en eindigde als 33e in het eindklassement. De Tour Down Under zal starten op 22 januari en duurt tot 27 januari. 

Druk op Barcelona in Bilbao

FC Barcelona zal vanavond in Bilbao proberen om alle tekenen van een eventuele crisis van zich af te spelen. Hoewel de Catalanen zelfs bij een verlies nog bovenaan de ranglijst in de Primera División staan, heeft het spel van de afgelopen weken volgens zowel de media als de fans te wensen overgelaten.

Afgelopen dinsdag liep Blaugrana tegen Ajax tegen een nederlaag op die de ploeg een flinke dreun heeft gegeven. Bij puntverlies in San Mamés vanavond zullen volgens de Spaanse voetbalkrant Marca alle alarmbellen afgaan bij de club uit Catalonië.

Puntverlies in Baskenland zou niet eens verwonderlijk zijn, aangezien Barcelona slechts 22 keer wist te winnen van de 82 keer dat het op bezoek ging bij Athletic Bilbao. In de afgelopen twee seizoenen eindigde deze wedstrijd dan ook twee keer in gelijkspel.

De regerend kampioen kent naast de slechte cijfers in uitwedstrijden tegen Athletic ook nog een overvolle ziekenboeg. Naast sterspeler Messi moet de club Carlos Puyol, Adriano en doelman Victor Valdés missen. Ook Dani Alves is niet op tijd hersteld voor het duel van vanavond, net als Cristian Tello en Jordi Alba.

Door de vele blessures voelde trainer Tata Martino zich genoodzaakt om Patric op te roepen, een verdediger die gisteren nog bij Barcelona B op de bank zat in de Segunda División. Ook Adama Traoré, die vorige week debuteerde tegen Granada, maakt zijn opwachting in Bilbao.

Barcelona staat met veertig punten en één wedstrijd minder gespeeld op gelijke hoogte met Atletico Madrid, maar heeft een beter doelsaldo dan de medekoploper. Aartsrivaal Real Madrid won gisteren met 4-0 thuis van Valladolid en verkleinde de achterstand op de nummer één tijdelijk met drie punten.

Van Gerwen in halve finale PC Finals, Van Barneveld uitgeschakeld

Michael van Gerwen heeft eenvoudig de halve finales bereikt van de Players Championship Finals in Minehead. De Brabantse darter was vanmiddag veel te sterk voor de Engelsman Wes Newton. Het werd 9-4 en Van Gerwen haalde een gemiddelde van 102,51 punten. 

Raymond van Barneveld redde het niet. De Hagenaar ging er in de kwartfinale uit tegen Phil Taylor. De Engelse favoriet moest de eerste leg nog aan Barney laten maar pakte er daarna zes op rij. Taylor won uiteindelijk met liefst 9-2 en noteerde een moyenne van 111,58.

Van Gerwen neemt het vanavond in de halve eindstrijd op tegen Andy Hamilton, Taylor tegen Justin Pipe. Hamilton won met 9-6 van Ian White. Pipe schakelde Gary Anderson met 9-7 uit. Ook de finale wordt vanavond gespeeld. 

Russische diplomaat weg uit Nederland

De omstreden Russische diplomaat Dmitri Borodin heeft Nederland verlaten. In een tweet zegt hij zondagavond dat zijn vertrek 'niet geheel uit eigen beweging' is. De tweede man van de Russische ambassade werd vorige maand in Den Haag, hoewel hij diplomatieke onschendbaarheid genoot, opgepakt voor mishandeling van zijn kinderen. Dat leidde tot een diplomatieke rel.

Borodin, die eerder op Twitter sneerde naar de Haagse politie, zegt geen problemen te hebben met het Nederlandse volk. "Ik laat daar veel vrienden achter." Wel zegt hij vragen te hebben over degenen die vanuit een 'moreel superioriteitsgevoel' over hem hebben geoordeeld.

De rel in nasleep van Borodins arrestatie droeg bij aan de bekoelde relatie tussen Nederland en Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) moest zijn excuses aanbieden wegens het schenden van het Verdrag van Wenen, waarin diplomatieke onschendbaarheid is vastgelegd.

'Uniforme verpakking sigaretten'

KWF Kankerbestrijding wil dat sigarettenpakjes één uniform ontwerp krijgen. De verpakkingen moeten daarmee onaantrekkelijker voor kinderen worden. Uit onderzoek in opdracht van KWF zou blijken dat kinderen de huidige sigarettenpakjes associëren met gezondheid, vakantie en hun lievelingskleuren. Ook zouden ze er enthousiast van worden.

KWF pleit voor sigarettenpakjespakjes zonder merken en plaatjes, met in plaats daarvan grote gezondheidswaarschuwingen in tekst en beeld. Het merk zou in een standaard lettertype moeten worden vermeld en de pakjes zouden een uniforme bruingroene kleur moeten krijgen.

Het pleidooi van KWF komt precies een jaar nadat Australië als eerste was overgestapt op het zogeheten plain packaging. Het is nog onduidelijk of de maatregel daar het beoogde resultaat heeft gehad. Ierland heeft echter ook al plannen klaarliggen de maatregel in te voeren.

Uit het onderzoek zou ook blijken dat 42 procent van de Nederlanders voorstander is van het plan voor uniforme pakjes. Veertien procent ziet niets in de maatregel en de rest maakt het niets uit.

Genomineerden Sportgala 2013 bekend

Sven Kramer, Epke Zonderland of Arjen Robben, één van hen zal op 17 december de Jaap Eden in ontvangst mogen nemen als sportman van het jaar 2013. Dit zal die avond gebeuren tijdens het NOS/NOC*NSF sportgala.

Hiervoor zijn vandaag de genomineerden bekend gemaakt. Kramer en Zonderland kroonden zich allebei tot wereldkampioen, terwijl Robben de beslissende goal maakte in de Champions League-finale. Bij de dames gaat de strijd tussen drie wereldkampioenen: Ranomi Kromowidjojo, Marianne Vos en Ireen Wüst.

De genomineerden:

Sportman

Naam Sport Prestaties
Sven Kramer Schaatsen Europees- en wereldkampioen allround, WK 5 kilometer
Epke Zonderland Turnen Wereldkampioen rekstok
Arjen Robben Voetbal Winnaar Champions League, scoort beslissende doelpunt


Sportvrouw

Naam Sport Prestaties
Ranomi Kromowidjojo Zwemmen Wereldkampioen 50m vrij, daarnaast driemaal WK brons
Marianne Vos Wielrennen Wereldkampioen cyclocross en op de weg
Ireen Wüst Schaatsen Europees- en wereldkampioen allround, WK 1.500m, 3.000m en achtervolging


Sportploeg

Naam Sport Prestaties
Mannen achtervolgingsploeg Schaatsen Wereldkampioen ploegenachtervolging
Brouwer/Meeuwsen Beachvolleybal Als eerste Nederlandse duo wereldkampioen
Vier zonder Roeien Wereldkampioen (olympisch onderdeel)


Gehandicapte Sporter

Naam Sport Prestaties
Lisette Teunissen Zwemmen Wereldkampioen 50m rugslag
Marlou van Rhijn Atletiek Wereldkampioen 100 en 200 meter
Kenny van Weeghel Wheelen Wereldkampioen 200 meter


Talent

Naam Sport Prestaties
Do Velema Judo Wereldkampioen junioren klasse -63 kg
Noel van Klaveren Turnen Zilver op sprong bij EK senioren
Mathieu van der Poel Wielrennen Wereldkampioen cyclocross en op de weg bij de junioren


Coach van het jaar

Naam Sport Prestaties
Daniel Knibbeler Turnen Coach van Epke Zonderland
Mark Emke Roeien Coach van vier zonder
Gerard Kemkers Schaatsen Coach van Sven Kramer en Ireen Wust

Barry Atsma: 'Mannenharten is liever dan de Duitse'

Acteur Barry Atsma - die naar eigen zeggen een liefhebber is van FOK! - vindt de Nederlandse Mannenharten liever dan de 'stoere en harde' Duitse Männerherzen. De nieuwe Nederlandse komedie draait sinds afgelopen donderdag in de bioscopen en heeft al 85.000 bezoekers naar de bioscoop weten te trekken. "Er is een groot verschil in humor tussen de Nederlanders en de Duitsers," vult collega Jon van Eerd hem aan.

In Mannenharten draait het om vijf mannen die elk op hun eigen manier omgaan met de liefde. "Mijn personage Mark is warmbloedig en misschien daardoor ook wel kwetsbaar," vertelt Atsma. De meest begeerde vrijgezel speelt in de mozaïkfilm in dezelfde verhaallijn als Van Eerd. Hun relatie is die van zanger en producer, waarbij Mark (Atsma) door Roy (Van Eerd) inziet wie zijn ware liefde is. Het is een lange tijd geleden dat de musicalster in een film te zien was. "Het is erg leuk om te doen en er was meteen een goede klik met Barry. In het theater zijn er wel andere manieren van acteren, dus het was wel even wennen," vertelt hij.

Atsma: "Het was bizar, want ik kwam net uit de opnames voor de tv-serie over Vincent van Gogh en dan beland je met Jon van Eerd in een bed. Helaas is die scène geschrapt, maar hopelijk komt hij op de dvd." Over de personages in de film: "Uiteindelijk hebben we allemaal kwetsbare hartjes, maar zijn we af en toe kneuzen in de liefde."

Ook Georgina Verbaan en Teun Kuilboer hebben een rol in de ensemblefilm, zij spelen een stelletje dat uit elkaar gaat. "Het is voor elke man wel herkenbaar. Onzekerheden die in de film voorkomen herkennen we allemaal," aldus Kuilboer. Regisseur Mark de Cloe kun je kennen van Het leven uit een dag, maar het is de eerste keer dat hij een grote Nederlandse film maakte. "Ik kende hem al van Van God Los en hij heeft er veel plezier in. De intensiteit is veel minder dan bij een serie," aldus Kuilboer. "Ik vond hem een lieve regisseur, hij weet goed wat hij wil. Het eindresultaat mag er zeker zijn," vertelt Verbaan enthousiast.

Over zijn favoriete scène uit de film is Teun Kuilboer duidelijk. "Ik mocht - na een dag oefenen - een tram besturen op een late donderdagavond. Af en toe mocht ik flink scheuren, omdat Mark dan riep: 'Gas erop!'." Zoals vrijwel elke film bevat ook Mannenharten een boodschap. "Humor verlicht veel dingen. Door humor kun je veel dingen veel makkelijker relativeren. Maar uiteindelijk komt alles goed," sluit de goedlachse Verbaan af.


Barry Atsma: 'Nederlandse Mannenharten is liever dan de Duitse'

Het Diner op weg naar Verenigde Staten

Het Diner draait binnenkort wellicht in de Amerikaanse bioscopen. Eyeworks onderhandelt momenteel met een groot aantal landen om de film ook daar uit te brengen. Naast Duitsland, Spanje, Korea, Frankrijk, Australië, Italië en Canada wordt nu ook met enkele partijen uit de Verenigde Staten gesproken. Dat meldt de producent zondag.

Het Diner, met Jacob Derwig, Thekla Reuten, Daan Schuurmans en Kim van Kooten, draait sinds begin november in de Nederlandse bioscopen en trok binnen twee weken meer dan honderdduizend bezoekers. Daarmee behaalde het de gouden status. De film werd bovendien goed ontvangen op het toonaangevende Toronto International Film Festival.

Het Diner is gebaseerd op de gelijknamige roman van Herman Koch. Het boek was al een succes in de VS. Het verhaal draait om twee echtparen. Hun zoons hebben iets vreselijks begaan, maar niemand lijkt alle details te kennen of te willen prijsgeven. Centraal staat de vraag hoe ver ouders mogen gaan om hun kind te beschermen.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 15

Dit weekend stond de Eredivisie in het teken van de vijftiende speelronde. Ook na dit weekend blijft Vitesse koploper, nadat ze op zondag van SC Cambuur wisten te winnen. Uit de klassieker tussen Feyenoord en PSV kwam een Rotterdamse winnaar. Feyenoord won met 3-1 en verwees PSV naar het rechterrijtje.

PSV wint weer niet, Vitesse blijft koploper

Op vrijdag nam FC Twente het op tegen Roda JC. In Kerkrade kwam de thuisploeg zes minuten voor rust op een 1-0 voorsprong. Dit wisten ze lang vol te houden, tot de 69e minuut. Twente scoorde de 1-1, al ging daar wel een buitenspelvoorzet aan vooraf. Tien minuten later maakten de bezoekers de beslissende treffer toen Promes de 2-1 maakte. FC Twente blijft op de derde plaats staan, Roda zakt naar de twaalfde plek.

In Zwolle bleef PEC steken op een 1-1 gelijkspel tegen nummer 17 van de ranglijst RKC Waalwijk. Voor Zwolle was het het vierde gelijkspel op rij. Na een paar gemiste kansen (twee keer de paal en één keer de lat) scoorde Saymak vlak voor rust de 1-0. Kort na rust kwam RKC al weer op gelijke hoogte. Hierna bleven verdere doelpunten uit. PEC staat nu achtste in de Eredivisie.

NAC Breda en FC Groningen namen het tegen elkaar op in Breda. De thuisploeg had in de eerste helft de overhand en scoorde al na tien minuten.  Lange tijd bleef deze stand op het scorebord staan, tot een kwartier voor tijd. Perica verdubbelde voorsprong, maar lang kon NAC daar niet van genieten. Vijf minuten later maakte Wijnaldum de 2-1. In de slotminuut van de wedstrijd kreeg Groningen een strafschop. De Leeuw miste niet en zorgde ervoor dat een punt mee werd teruggenomen naar het noorden. 

In Friesland speelde sc Heerenveen tegen Go Ahead Eagles. Zonder de geblesseerde Finnbogason had de thuisploeg voor rust weinig in te brengen tegen de ploeg uit Deventer. Ze kregen kans op kans, maar ze wisten er maar één te benutten. Falkenburg scoorde twee minuten voor rust de 0-1. Na de rust was Heerenveen wakker geworden en binnen vijf minuten was de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Zes minuten voor tijd werd de voorsprong verder uitgebreid door een goal van Ziyech. Heerenveen stijgt door de winst naar de zevende plek.

Heracles Almelo speelde thuis tegen FC Utrecht. Beide ploegen hebben het dit seizoen respectievelijk thuis en uit lastig. Heracles kwam halverwege de eerste helft op voorsprong door een doelpunt van Bel Hassani. Na rust kreeg Utrecht geen penalty toen Quansah vermeend hands maakte. Even later was het echter De Ridder die de bal met zijn hand meenam en ervoor zorgde dat Toornstra de 1-1 kon maken. Tien minuten voor tijd was het weer Toornstra die een doelpunt maakte. Na een fout van Quansah scoorde hij de 1-2 en zette daarmee de eindstand op het bord. Het was de eerste uitzege voor Utrecht van dit seizoen, waarmee ze klimmen naar de negende plaats in de Eredivisie.

Ajax ging op bezoek bij ADO Den Haag. Na de winst op Barcelona van afgelopen dinsdag hebben ze ook dit duel omgezet in winst. ADO wist niets in te brengen tegen het spel van de Ajacieden. Na tien minuten stond het al 0-1 en na 34 minuten was deze stand verdubbeld. Na rust nam Ajax wat gas terug, maar liet de 2-0 voorsprong niet hetzelfde. Van Rhijn maakte twintig minuten voor tijd de 3-0 en de van een blessure teruggekeerde Krkic maakte in de slotminuut de vierde. 

In de Kuip stond de klassieker tussen Feyenoord en PSV op het programma. Voor PSV was het een belangrijk duel, want na vijf keer niet te hebben gewonnen in de Eredivisie is de druk op coach Philip Cocu aardig opgelopen. PSV kwam na 21 minuten op voorsprong door een doelpunt van Maher. Op slag van rust kwam Feyenoord op gelijke hoogte door een treffer van Boëtius. Na rust kreeg Feyenoord twee penalties. De eerste ging in het doel, maar de tweede kwam op de paal. Bruma was de aanleiding voor de tweede strafschop, want hij kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding. Pellè kreeg even later alsnog de kans om zijn tweede van de middag te maken en dat deed hij ook: 3-1. PSV zakt door het verlies naar de tiende plaats.

Koploper Vitesse speelde thuis tegen SC Cambuur. Het eerste halfuur was voor de ploeg uit Friesland, maar dat leverde niets op. Vitesse werd wakker en scoorde de 1-0. Daarna was het wel gedaan met Cambuur, want na de 2-0 in de 50e minuut was de spanning uit de wedstrijd. In de slotfase maakte Chanturia er nog 3-0 van, waardoor winst en behoud van de koppositie verzekerd was. 

In Nijmegen ging nummer 3 AZ op bezoek bij de nummer laatst, N.E.C. Nijmegen. Na iets meer dan een kwartier spelen kwam N.E.C. op voorsprong door een treffer van Vermijl. AZ kwam daarna door Beerens op gelijke hoogte. Na rust nam N.E.C. afstand, door twee doelpunten van Jahanbaksh in de 53e en 72e minuut. AZ ging daarna op jacht naar doelpunten om het eerste verlies onder Dick Advocaat te voorkomen, maar slaagde daar niet in. Berghuis maakte nog wel de 3-2, maar dat was niet genoeg. N.E.C. heeft dit seizoen nu twee overwinningen geboekt en maakt weer aansluiting met RKC en ADO. 

Komende woensdag zijn er twee inhaalduels. ADO Den Haag neemt het thuis op tegen sc Heerenveen en Go Ahead Eagles speelt tegen Heracles Almelo.

Utrecht knokt zich langs Heracles (Foto: Pro Shots) 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Roda JC Kerkrade FC Twente 1 - 2
PEC Zwolle RKC Waalwijk 1 - 1
NAC Breda FC Groningen 2 - 2
sc Heerenveen Go Ahead Eagles 3 - 1
Heracles Almelo FC Utrecht 1 - 2
ADO Den Haag Ajax 0 - 4
Feyenoord PSV 3 - 1
Vitesse SC Cambuur 3 - 0
N.E.C. Nijmegen AZ 3 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Vitesse 15 9 3 3 30 31 - 18
2 Ajax 15 8 4 3 28 33 - 15
3 FC Twente 15 7 6 2 27 35 - 15
4 Feyenoord 15 7 3 5 24 30 - 23
5 FC Groningen 15 6 6 3 24 30 - 27
6 AZ 15 7 3 5 24 27 - 24
7 sc Heerenveen 14 6 4 4 22 33 - 27
8 PEC Zwolle 15 5 7 3 22 23 - 15
9 FC Utrecht 15 6 3 6 21 22 - 27
10 PSV 15 5 5 5 20 26 - 18
11 NAC Breda 15 5 4 6 19 26 - 25
12 Roda JC Kerkrade 15 4 6 5 18 25 - 32
13 Go Ahead Eagles 14 4 4 6 16 21 - 35
14 SC Cambuur 15 4 3 8 15 13 - 21
15 Heracles Almelo 14 4 2 8 14 17 - 27
16 ADO Den Haag 14 4 1 9 13 17 - 34
17 RKC Waalwijk 15 3 4 8 13 20 - 30
18 N.E.C. Nijmegen 15 2 6 7 12 23 - 39


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 14 11
Graziano Pellè Feyenoord 12 13
Aron Jóhannsson AZ 10 15
Luc Castaignos FC Twente 8 15
Quincy Promes FC Twente 8 15
Lucas Piazón Vitesse 7 13
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 6 13
Dusan Tadic FC Twente 6 14
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 6 14
Steve de Ridder FC Utrecht 6 15


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
ADO Den Haag sc Heerenveen 4 dec 2013 18.45
Go Ahead Eagles Heracles Almelo 4 dec 2013 20.45
FC Utrecht N.E.C. Nijmegen 6 dec 2013 20.00
Ajax NAC Breda 7 dec 2013 18.45
RKC Waalwijk SC Cambuur 7 dec 2013 19.45
AZ FC Twente 7 dec 2013 19.45
PSV Vitesse 7 dec 2013 20.45
sc Heerenveen Feyenoord 8 dec 2013 12.30
Go Ahead Eagles PEC Zwolle 8 dec 2013 14.30
FC Groningen ADO Den Haag 8 dec 2013 14.30
Roda JC Kerkrade Heracles Almelo 8 dec 2013 16.30

Uitslag N.E.C. Nijmegen - AZ

N.E.C. Nijmegen heeft in de Eredivisie in de strijd om degradatie goede zaken gedaan door te winnen van AZ. In de eigen Goffert werd het 3-2, waardoor de Nijmegenaren achttiende blijven, maar aanpikken bij de ploegen boven hen. AZ haakt juist even af bij de top drie.

Beerens maakt de 1-1, maar kan niet voorkomen dat AZ verliest (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

3 - 2

AZ

 17' Vermijl
 53' Jahanbakhsh
 72' Jahanbakhsh
   25' Beerens
 81' Berghuis
 
 Gele kaart: Jahanbakhsh (N.E.C. Nijmegen), Haps, Gudmundsson (AZ)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 10.400
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
Van Eijden
Pálsson
Leiwakabessy
Mulder (Haitz/83)
Koolwijk (Jantscher/85)
Conboy
Jahanbakhsh (Foor/90 3)
Higdon
Rieks
  Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens (Avdic/83)
Haps (Berghuis/70)
Henriksen
Martens
Elm (Overtoom/14)
Beerens
A.Jóhannsson
Gudmundsson

Fulham ontslaat trainer Jol na slechte resultaten

Martin Jol is niet langer trainer van Fulham. De Nederlander is zondag ontslagen vanwege teleurstellende resultaten, melden de Londenaren in een verklaring. René Meulensteen neemt voorlopig Jols taken over. Fulham bezet de achttiende plek in de Premier League en heeft slechts drie punten voorsprong op hekkensluiter Crystal Palace.

De 57-jarige Hagenaar was sinds juni 2011 in dienst van de club uit Londen. Fulham won dit seizoen slechts drie van de dertien gespeelde wedstrijden. "Ik ben ontgoocheld, maar ik weet dat er betere tijden komen voor Fulham. Ik zal mijn ervaringen hier altijd koesteren en bedank voorzitter Shahid Khan voor de kansen", aldus Jol op de clubwebsite. "Gezien onze zwakke vorm en tegenvallende resultaten, was een onmiddellijke verandering noodzakelijk", aldus voorzitter Khan. 

Half miljard aan bonussen bij RBS

De Britse bank Royal Bank of Scotland (RBS) keert dit jaar naar verwachting een half miljard pond (ruim 600 miljoen euro) aan bonussen uit, ondanks miljardenverliezen die waarschijnlijk worden geleden. Dat meldde het zondagsblad The Sunday Times, zonder te vermelden waar het de informatie vandaan heeft.

Volgens The Sunday Times wakkert RBS, voor 82 procent staatseigendom, de discussie over beloningen in de financiële sector hiermee verder aan. De krant wijst daarbij ook op een reeks schandalen rond de bank. Vorige week verscheen een rapport waarin staat dat RBS opzettelijk gezonde Britse bedrijven failliet heeft laten gaan om daar zelf aan te verdienen.

'Half miljard aan bonussen bij RBS'
'Half miljard aan bonussen bij RBS' (Foto: ANP)

Dordrecht-doelman Hahn naar Feyenoord

Warner Hahn gaat zijn voetballoopbaan na dit seizoen vervolgen bij Feyenoord. De doelman is akkoord over een driejarig contract. Dat heeft Marco Boogers, de technische man van Hahns huidige werkgever FC Dordrecht, zondagmiddag op Twitter gemeld. Hahn is bezig aan zijn tweede seizoen aan de Krommedijk.

De 21-jarige Hahn speelde in de jeugdopleidingen van Sparta en Ajax. Hij moet bij Feyenoord de concurrentie aangaan met Erwin Mulder, de vaste keuze onder de lat van coach Ronald Koeman.

[PL] Liverpool raakt koploper Arsenal uit zicht

Liverpool heeft zondag dure punten verloren in de strijd om de Engelse landstitel. De ploeg van Brendan Rodgers verloor uit bij Hull City met 3-1 en blijft daardoor op zeven punten achterstand van koploper Arsenal staan.

Jake Livermore bracht de thuisploeg na twintig minuten op voorsprong. Aanvoerder Steven Gerrard schoot zeven minuten later een vrije trap raak voor Liverpool, waarna David Meyler en Martin Skrtel (eigen doelpunt) Hull in het tweede bedrijf drie punten bezorgden. Liverpool moest het doen zonder topscorer Daniel Sturridge, die zes tot acht weken is uitgeschakeld.

Na een uitstekende seizoensstart heeft Liverpool nu in drie van zijn laatste vier duels punten laten liggen. De winnaar van het duel tussen Chelsea en Southampton neemt later zondag de tweede plek over van de achtienvoudig landskampioen. Hull klimt naar plek tien.

FOK!filmtip v/d dag: Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin' (2013)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin

De afgelopen week zou Jimi Hendrix 71 jaar zijn geworden, als hij niet in 1970 door een overdosis slaappillen om het leven was gekomen. Op Canvas is zodoende vanavond om 22.25 uur de gloednieuwe documentaire Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin' van documentairemaker Bob Smeaton te zien. Mocht de naam u bekend in de oren klinken, Smeaton maakte eerder naam met onder meer The Beatles: Anthology en diverse afleveringen in de reeks Classic Albums.

 Jimi Hendrix Hear My Train A Comin 2

In de FOK!filmtip van de Dag Jimi Hendrix: Hear My Train A Comin' zien we veel nooit eerder vertoonde filmopnames van de legendarische muzikant uit de zestiger jaren. Het commentaar is van Jimi Hendrix zelf in de vorm van fragmenten uit diverse interviews. Ook zien we bekende muzikale collega's zoals Paul McCartney, Noel Redding, Mitch Mitchell, Billy Cox en Steve Winwood.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Serie A] Strootman voorkomt eerste nederlaag AS Roma

Kevin Strootman heeft AS Roma zondag op de valreep behoed voor de eerste seizoensnederlaag. De Nederlandse middenvelder maakte een minuut voor het verstrijken van de officiële speeltijd de gelijkmaker (1-1) bij Atalanta, dat via Davide Brivio vlak na rust op voorsprong was gekomen.

De late gelijkmaker kan niet verbloemen dat de klad er bij Roma een beetje ingekomen lijkt te zijn. De Romeinen vestigden een record door de eerste tien competitiewedstrijden te winnen. Daarna werd viermaal gelijkgespeeld. Juventus kan later zondag bij winst op Udinese het gat tot drie punten vergroten.

Ook Internazionale leed duur puntenverlies. De ploeg van coach Walter Mazzarri kwam in eigen huis niet verder dan 1-1 tegen laagvlieger Sampdoria. Renan sloeg net als Strootman in de 89e minuut toe.

Inter was via Freddy Guarin in de achttiende minuut op 1-0 gekomen. Inter staat vierde, met zeven punten minder dan Roma en Juventus.

[Upd] Trein ontspoord in NYC

In New York City is omstreeks 13.20 uur (Nederlandse tijd) een passagierstrein van de Metro North-lijn ontspoord. Minstens één wagon zou in het water van de nabij gelegen rivier liggen. Er zijn volgens CNN momenteel ongeveer 100 brandweermannen ter plaatse. Over gewonden is nog niks bekend.

Update 14:45 uur:
Het treinstel (nee, het is geen metro) is ontspoord vlakbij het Spuyten Duyvil-station. CNN Meldt dat er melding is van twee doden. Vijf van de wagons van de trein zouden zijn ontspoord. Ooggetuigen melden dat er minimaal één wagon in het water zou liggen, maar dit is nog niet terug te zien op de beelden.

Update 15:12 uur:
Een reiziger die iedere zondagochtend op deze lijn reist, gaf aan vandaag in de voorste wagon te zitten. De trein reed volgens hem sneller dan normaal. Hij was zelf in staat om op eigen houtje de trein uit te komen, maar anderen waren minder gelukkig en moesten op een brancard naar buiten gedragen worden.

Update 15:30 uur:
Diverse bronnen melden dat er 4 doden en minstens 48 gewonden zouden zijn. 

Update 17:15 uur:
De reddingswerkzaamheden zijn nog in volle gang. Honderden brandweermannen helpen de reizigers uit de treinen. Volgens RTL Nieuws zijn er mogelijk ook mensen onder de trein terechtgekomen. De politie is op zoek naar mensen die uit de trein zijn geslingerd. Op het water varen politieboten. Duikers zoeken er naar mensen die mogelijk in het water zijn beland. De trein is namelijk slechts enkele meters voor de oever tot stilstand gekomen.

'Lohan klaagt makers GTA V aan'

Lindsay Lohan sleept de makers van Grand Theft Auto V voor de rechter. Volgens de actrice hebben zij haar beeltenis gebruikt zonder toestemming te vragen. Lohans advocaten bereiden momenteel een rechtszaak voor tegen uitgever Rockstar Games, wat haar een flinke schadevergoeding moet opleveren.

In welk personage Lohan precies overeenkomsten ziet is onduidelijk. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ zijn er drie opties: een vrouw die de speler vraagt haar te helpen de paparazzi te ontlopen, een vrouw die zich ophoudt in een hotel dat lijkt op het Chateau Marmont in West Hollywood (waar de actrice regelmatig verblijft) en de vrouw op de hoes van de game.

De makers van GTA V hebben nog niet gereageerd. De game verscheen afgelopen september en bracht binnen een dag wereldwijd ruim achthonderd miljoen dollar op.

Kramer: "Ik heb het relatief rustig aan gedaan"

Sven Kramer won vandaag bij de wereldbekerwedstrijden in Astana de 10 kilometer met overmacht. En daar hoefde de Fries niet eens diep voor te gaan.

"Ik heb relatief rustig aan gedaan in het begin. Ik wilde dat Lee meeging in de rit. Nu had ik de eerste 12 ronden een mooie tegenstander." Door de zege is Kramer nu zeker van de top 4 in de Wereldbeker en daarmee ook de zekerheid dat hij op de Olympische Spelen in de laatste of voorlaatste rit mag starten.

Kramer is nu tevens de succesvolste Nederlander ooit in de wereldbeker. Met zijn dertigste zege gaat hij Rintje Ritsma voorbij, die in zijn loopbaan tot 29 zeges kwam. Hij deed dat voornamelijk op de vijf en tien kilometer, tweemaal won hij de 1.500 meter. Internationaal wordt de ranglijst aangevoerd door Jeremy Wotherspoon met 67 overwinningen. Shani Davis uit de Verenigde Staten staat op 57 zeges. Uwe-Jens Mey is derde met 48 winstpartijen.

App tegen neonazi-muziek in de maak

De Duitse regering overweegt een speciale app in te zetten in de strijd tegen rechts extremisme. Het gaat om een variant op de bestaande app Shazam, die muziekflarden kan herleiden tot titel en artiest. De 'nazi-Shazam', zoals de bijnaam van de app luidt, kan neonazi-muziek opsporen. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag op de website.

De zogenoemde 'Rechtsrock' bevat racistische en neonazistische teksten,vaak gericht tegen buitenlanders en mensen met een links gedachtegoed. De muziek wordt gebruikt om jongeren naar rechts extreme kringen te lokken. Met de 'nazi-Shazam' kan de politie de makers van de muziek opsporen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de verschillende deelstaten vergaderen deze week over de vraag of ze de app willen invoeren. Er zouden nog juridische bezwaren aan kleven.

Uitslag Vitesse - SC Cambuur

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. In de Kuip in Rotterdam speelde Feyenoord tegen PSV. De wedstrijd eindigde in een 3-1 overwinning voor Feyenoord. In Arnhem speelde Vitesse tegen SC Cambuur. De thuisploeg won met 3-0 van de Friezen. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd.


SC Cambuur-speler Marcel Ritzmaier in duel met Vitesse speler Guram Kashia. (Foto: Pro Shots)

Vitesse

3 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 33' Vejinovic
 50' Leerdam
 90+2' Chanturia
   
 
 Gele kaart: v.d. Laan (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d. Heijden
v. Aanholt
Pröpper
Atsu (Qazaishvili/85)
Vejinovic
Ibarra
Havenaar (Chanturia/80)
Piazón (Kakuta/71)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Pereira
v. Brakel
El Makrini
Bakker (Feldballe/78)
Lukoki (Barto/83)
v. Moorsel (Christovao/53)
Ritzmaier

Religeweld eist weer levens

Gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Bashar Assad van Syrië hebben dit weekeinde in buurland Libanon aan acht mensen het leven gekost. Dat meldt het Libanese staatspersbureau NNA zondag. Zaterdag werd al melding gemaakt van drie doden in de Noord-Libanese stad Tripoli.

Het is niet de eerste keer dat de sektarische strijd die in Syrië woedt ook in Libanon de kop opsteekt. Het zijn vooral twee buurten in Tripoli waarvan inwoners elkaar naar het leven staan. Het district Bab Tabbaneh bestaat grotendeels uit soennitische moslims, net als het verzet tegen Assad in Syrië. In Jabal Mohsen wonen voornamelijk alawieten, een zijtak van de sjiitische islam waar ook Assad toe behoort.

Gewapende mannen uit Bab Tabbaneh staken zaterdag de lont in het kruitvat door de broer van een alawitische militiecommandant in zijn benen te schieten. Daarop werden een wachter van een soennitische moskee en een 16-jarige jongen vermoord. Niet veel later schoot een sluipschutter een vrouw dood. Kinderen moesten urenlang schuilen in scholen en veel winkeliers hielden de deuren dit weekeinde gesloten.

Uitslag Feyenoord - PSV

Om 14.30 uur begon in de Kuip in Rotterdam de wedstrijd tussen Feyenoord en PSV. Voor PSV was het een belangrijk duel, want na vijf keer niet te hebben gewonnen in de Eredivisie loopt de druk op coach Philip Cocu aardig op.

De thuisploeg startte voortvarend en kreeg meteen al een paar aardige kansen in de naam van Vilhena (maaide over de bal heen), De Vrij (kopte de bal over) en Janmaat (schoot naast het doel). Het was echter PSV dat een kans omzette in een doelpunt. In de 21e minuut speelde Jozefzoon de bal naar Maher en oog-in-oog met doelman Mulder faalde hij niet.

Feyenoord ging daarna op zoek naar de gelijkmaker. Na kansen van Pellè en Clasie scoorde Boëtius vlak voor de rust met een mooi schot. Na rust gingen de Rotterdammers verder met wat ze aan het begin van de eerste helft deden: druk zetten en een doelpunt proberen te maken. Arias maakte echter in de 54e minuut een overtreding op Boëtius, wat Feyenoord een penalty opleverde. Pellè faalde niet en maakte de 2-1. 

Vier minuten later mocht Feyenoord weer een strafschop namen nadat Bruma Pellè onderuit haalde. Hiervoor kreeg Bruma zijn tweede gele kaart en mocht hij net zoals afgelopen donderdag in het Europa League-duel vroegtijdig het veld verlaten. Dit keer lukte het Pellè niet om de bal in het doel te krijgen, hij schoot op de paal en de stand bleef 2-1. Binnen tien minuten stond het alsnog 3-1 door de tweede goal van Pellè. PSV staat na deze wedstrijd op de tiende plaats in de Eredivisie. Feyenoord stijgt een aantal plekken en staat vijfde.


Pellè was bij Feyenoord de grote man met twee goals (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

3 - 1

PSV

 45+1' Boëtius
 54' Pellè(pen)
 65' Pellè
   21' Maher 
 
 Gele kaart: Immers, Schaken (Feyenoord), Hiljemark, Rekik, Arias, Schaars (PSV)
 Rode kaart: Bruma (57/2x geel) (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Pellè mist penalty (58')
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat (v. Beek/83)
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena (Goossens/79)
Schaken
Pellè
Boëtius (Vormer/80)
  Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Tamata
Maher (Locadia/84)
Schaars
Hiljemark
Bakkali (Narsingh/68)
Jozefzoon
Depay (Jörgensen/61)

Jankend standbeeld mogelijk pr-stunt

Het Haarlemse standbeeld  van Kenau en Ripperda dat afgelopen donderdag nog tranen met tuiten jankte, zou nog wel eens een pr-stunt kunnen zijn. Op de social media wordt hier inmiddels breeduit over gediscussieerd.

De dag na de veelbesproken huilbui verscheen er in Het Parool een interview met Maarten Treurniet, zoals de beste man ironisch genoeg heet. Meneer Treurniet is regisseur en werkt op dit moment hard aan Kenau, een film over de Haarlemse heldin Kenau Simonsdochter Hasselaer. Deze Kenau had  in de Tachtigjarige Oorlog een actieve rol in de strijd tegen de Spanjaarden.

Tegenover een camera van RTV N-H laat de regisseur weten dat hij niets met de stunt te maken heeft, hoewel  hij ook bewoordingen als 'ik was het niet' gebruikte. Daarmee suggererend dat er misschien wel 'iets' gebeurd is.

Jammer genoeg is er nog niemand langs geweest die een steentje van de fee Fantasia in zijn/haar bezit heeft en kan het nog even duren voordat we horen wat er echt gebeurd is.

De film Kenau komt begin 2014 uit.

'Antwerps plein mag geen Arabische naam'

Borgerhout, een deelgemeente van Antwerpen, staat bekend om de vele niet-westerse allochtonen die er wonen. Het disctrict wordt daarom ook wel Borgerrokko genoemd. Het district kent veel werkelozen en criminaliteit en er zijn zelfs al rellen geweest. Maar de nieuwste opschudding wordt niet veroorzaakt door de inwoners, maar door een plein.

Het plein, dat in de volksmond 'Terloplein' heet, is namelijk volledig opnieuw aangelegd. Bij dat nieuwe jasje hoort ook een nieuwe naam, zo dacht het districtsbestuur. En daarbij wilden ze hun inwoners betrekken: mensen mochten voorstellen insturen, waaruit het bestuur er drie heeft gekozen waarvoor de burgers mogen stemmen.

Een van de opties was natuurlijk 'Terloplein', om de officieuze naam officieel te maken. Het tweede voorstel is 'Maria Rosselplein', naar een schrijfster die uit Borgerhout komt. Maar de optie 'Al-Khattabiplein' heeft voor veel opschudding gezorgd. Dat is namelijk een verwijzing naar 'de vrijheidsstrijder die in 1921 in het Marokkaanse Rifgebergte het koloniale Spanje verdreef'.

De drie oppositiepartijen gaven direct aan daartegen te zijn. De Vlaams-nationalistische N-VA wil 'controverse binnen de gemeenschap vermijden' en vinden de naam daarom geen goed idee. De extreemrechtsen van het Vlaams Belang sluiten zich daarbij aan. De liberale Open-VLD vermoedt echter kwade opzet: "Dit linkse stadsbestuur spant enkele buurtbewoners voor de kar om bewust een polemiek te veroorzaken tussen de gemeenschappen in Borgerhout."

Wethouder in Borgerhout van de marxistische PVDA (geen relatie met de Nederlandse PvdA) Zohra Othman ziet niet in waarom het een provocatie zou zijn: "Die man heeft gevochten voor een onafhankelijk Marokko, we vieren binnenkort 50 jaar migratie, die man heeft misschien ook een plaats in de geschiedenis van Borgerhout."

De burgers van Borgerhout hebben tot 15 uur vanmiddag kunnen kiezen uit één van de opties. De uiteindelijke keuze zal echter liggen bij het districtsbestuur, dat bestaat uit een coalitie tussen PVDA en een samenwerking tussen de linkse partijen S.PA/Groen.

[HWL] Nederland wint op het nippertje van Engeland

De hockeydames hebben ook het tweede duel in de Hockey World League (HWL) gewonnen. Het was op het nippertje. Nadat de ploeg vijf minuten voor tijd nog tegen een 2-1 achterstand aankeek, sloeg Nederland in de slotfase toe. Kitty van Male bezorgde Oranje de overwinning: 2-3.

Veel kansen kreeg Nederland tegen Engeland. Op de tweede strafcorner van de wedstrijd na, die Maartje Paumen benutte, ging het dominerend spelende Oranje niet zorgvuldig om met de doelpogingen. De solo van Maria Verschoor langs de zijlijn, het snoeiharde schot van Lisanne de Lange en de fraaie actie van Lidewij Welten in de cirkel. Drie voorbeelden van kansen die niets opleverden.

Het slordige Engeland kwam er in de eerste twintig minuten van de eerste helft amper aan te pas. De ploeg poogde wel aanvallend te hockeyen, toch vormden ze geen bedreiging voor goalie Joyce Sombroek. Pas in de slotfase krabbelden de Engelsen wat overeind. Dit werd prompt beloond met de gelijkmaker. Georgie Twigg tipte haar ploeg via de eerste corner naar de gelijkmaker.

In het tweede bedrijf nam de Engelse equipe al snel en onverdiend de leiding. Laura Unsworth ramde de bal de cirkel in, waarna Caia van Maasakker de bal ongelukkig achter Sombroek speelde. Nederland domineerde de rest van de wedstrijd en kreeg wederom veel kansen. Pas in de slotfase werden deze benut. Paumen verzilverde de achtste corner en bracht de stand in evenwicht. Het slotakkoord was voor Kitty van Male. De aanvaller tipte de voorzet van Malou Pheninckx achter goalie Maddie Hinch en stelde hiermee de zege veilig: 2-3.

Noren winnen estafette noordse combinatie

In het Finse Kuusamo heeft Noorwegen met overmacht de estafette op de noordse combinatie gewonnen. De vier Noren waren vanwege de resultaten een dag eerder al favoriet en dat maakten ze volledig waar.

Nadat ze bij het schansspringen 's ochtends al de besten waren mochten de Noren met een voorsprong op Japan van bijna een halve minuut vertrekken. Achter de Japanners ging Rusland als derde van start, gevolgd door Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. Noorwegen liet zijn zwakste langlaufer, Håvard Klemetsen, als eerste van start gaan, en dat was te merken. Vooral Björn Kircheisen deed namens Duitsland goede zaken door de volledige achterstand op Klemetsen goed te maken. Vervolgens was het de beurt aan Magnus Krog voor Noorwegen en Manuel Faißt voor Duitsland. Faißt kon lang bijblijven, maar moest de Noor uiteindelijk toch laten gaan. In de strijd om de derde plek had Jason Lamy Chappuis de Fransen inmiddels voorbij Japan gebracht.

De derde loper van Noorwegen was de ijzersterke Mikko Kokslien, die de Duitser Johannes Rydzek geen seconde dichterbij liet komen. Daarachter liet Hideaki Nagai namens Japan vlak voor de laatste wissel zijn Franse rivaal François Braud achter. Aan de kop mocht Jørgen Graabak het afmaken voor Noorwegen en dat deed hij met glans. Hij nam nog eens tien seconden afstand van Eric Frenzel, die een dag eerder de individuele wedstrijd won. Akito Watabe zorgde ervoor dat zijn Japan de derde plek vast kon houden.

[PL] Spurs en United remiseren in amusant duel

Tottenham Hotspur en Manchester United zijn zondag in een amusant treffen een remise overeengekomen. Het werd op White Hart Lane 2-2. De Londenaren kwamen via Kyle Walker en Sandro tweemaal op voorsprong, maar beide keren kwamen de bezoekers via Wayne Rooney terug. Door de remise handhaafden United en Spurs zich respectievelijk op de achtste en negende plaats.

United speelde zonder Nederlandse inbreng. Robin van Persie ontbrak door een blessure, terwijl Alexander Büttner niet in de selectie was opgenomen. Bij de Spurs hadden drie Belgen met een verleden in de Eredivisie een basisplaats: Nacer Chadli, Jan Vertonghen en Moussa Dembélé.

Walker bracht de Spurs na achttien minuten op voorsprong. De rechtsback mikte een vrije trap onder de opspringende United-muur door en liet doelman David de Gea kansloos. Lang kon Walker niet van zijn treffer genieten. Middels een verdedigingsfout stelde hij Rooney in staat de gelijkmaker te produceren.

In de tweede helft namen de Spurs door een fabuleuze treffer van Sandro opnieuw een voorsprong. De Braziliaanse middenvelder draaide zich vrij en schoot de bal snoeihard in de bovenhoek. Een minuut later stond het alweer gelijk. Doelman Hugo Lloris vloerde Danny Welbeck, waarna Rooney de penalty binnenschoot.

[Serie A] De Jong en Emanuelson winnen met Milan

AC Milan heeft zondag een uitzege geboekt bij Catania. De Milanezen zegevierden met 3-1. De thuisploeg kwam na negentien minuten op voorsprong via Lucas Nahuel Castro, maar door goals van achtereenvolgens Riccardo Montolivo, Mario Balotelli en Kaka stelden de bezoekers orde op zaken. Urby Emanuelson, die de assist bij de 1-1 leverde, speelde net als Nigel de Jong negentig minuten mee.

In de 64e minuut werd Catania tot een tiental gereduceerd na rood voor Panagiotis Tachtsidis. Even daarvoor had Balotelli de 1-2 gemaakt. Door de zege steeg Milan van de dertiende naar de negende plaats, met zeventien punten uit veertien duels.

Volgende week woensdag speelt de ploeg van coach Massimiliano Allegri een cruciaal duel tegen Ajax. Milan heeft aan een gelijkspel genoeg om de achtste finale van de Champions League te bereiken.

Rodelaar Geisenberger wint en faalt

Bij de World Cup rodelen in het Duitse Winterberg heeft Natalie Geisenberger voor eigen publiek de zege opgeëist. Later op de dag bij de estafette was ze echter de schlemiel van de dag.

Bij de invididuele wedstrijd voor de vrouwen was Geisenberger direct in de eerste run de snelste, ruim voor haar landgenote Tatjana Hüfner. Geisenberger, winnares van de eerste twee wedstrijden, was ook in de tweede run veruit de snelste en won dus de wedstrijd. Hüfner behield haar tweede plek, voor de derde Duitse, Anke Wischnewski.

In de estafette ging het er heel anders aan toe. Van de eerste favorieten bleken de Italianen de sterksten. Vervolgens was het de beurt aan de Canadezen, die met Alex Gough zeer snel begonnen. Na haar was het de beurt aan Samuel Edney, die de voorsprong uit wist te breiden. Het duo Tristan Walker en Justin Snith vertrok echter ruim een seconde voor Edney het bordje bij de finish aantikte, als teken dat het duo mag vertrekken. Dit betekende automatisch een diskwalificatie voor Canada. Hierdoor leek de weg vrij voor een overwinning van het Duitse team, dat al jaren domineert. Geisenberger ging echter totaal verkeerd van start en viel in de eerste bocht bijna van haar slee. Door haar fout waren de kansen van Duitsland al na minder dan vijf seconden verkeken. Chris Eißler, winnaar bij de mannen, en Tobias Wendl/Tobias Arlt, winnaars bij de dubbels, waren wel sneller dan alle andere mannen en dubbels, maar konden de fout van Geisenberger niet goedmaken. Duitsland werd laatste. Achter Italië ging de tweede plaats naar de Amerikanen, voor Oostenrijk.

'Atheïsten lezen Bijbel te kritisch'

Als je bewijs wilt dat God bestaat, zo zeggen sommige christenen, dan hoef je maar één ding te doen: de Bijbel te lezen. Prediker en bioloog Ken Ham wil daar nog aan toevoegen dat je de Bijbel vooral niet té kritisch moet lezen. Want dat is iets wat atheïsten doen, met nefaste gevolgen.

Ham deed de uitspraak nadat hij hoorde dat een populaire Bijbel-app ook aansloeg onder atheïsten. De atheïsten gebruiken de app echter niet om zich te vergewissen van de blijde boodschap van de Bijbel, maar om anderen te confronteren met diens tegenstrijdigheden.

Dat is zeer tegen de zin van Ham: "Deze sceptici zoeken opzettelijk naar vermeende problemen in de Schrift, zodat ze meer ongeloof kunnen verspreiden." Atheïsten doen dat, hoewel ze volgens Ham wel beter weten: "Romeinen 1 leert dat ze weten dat er een God is, en dat hun ongeloof een bewuste onderdrukking van de waarheid is."

Gelukkig is er een goede oplossing stelt Ham volledig zonder bijbedoelingen: "In onze webwinkel hebben we twee volledige boeken over de zogenaamde tegenstrijdigheden in de Schrift." Mocht dat niet helpen, dan is er altijd nog een laatste uitweg: "Ik raad jullie aan om te bidden voor deze atheïsten, zodat ze het evangelie van Christus vandaag lezen en geloven en voor de christenen die met deze atheïsten omgaan."

Ken Ham is een Australische prediker die vooral bekendstaat om zijn aanvallen op een nogal zonderlinge schim van de evolutietheorie. Hoewel ondertussen zelfs de katholieke kerk heeft toegegeven dat de evolutietheorie z'n merites heeft, verdedigt Ham nog steeds gepassioneerd het creationisme.

Uitslag ADO Den Haag - AFC Ajax

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie één wedstrijd. In Den Haag won Ajax makkelijk met 4-0 van ADO Den Haag. Hieronder vind je de karakteristieken van de wedstrijd. De Amsterdammers nemen hierdoor de koppositie weer tijdelijk over van Vitesse dat later vandaag nog in actie komt.

Zuiverloon en Wormgoor proberen tevergeefs de 0-2 van Fischer tegen te houden (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

0 - 4

AFC Ajax

     10' Klaassen 
 34' Fischer 
 68' v. Rhijn 
 90' Krkic 
 
 Gele kaart: Zuiverloon, Kramer, Beugelsdijk (ADO Den Haag), v. Rhijn, Blind, Schöne (AFC Ajax)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 13.236
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Malone
Beugelsdijk
Wormgoor
Meijers
Zuiverloon
Gehrt
Alberg (Gouriye/76)
v. Duinen
Kramer (Schet/76)
Cabral
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Duarte
Klaassen (Poulsen/82)
Blind (Moisander/85)
Serero
Schöne (Krkic/67)
Hoesen
Fischer

'Kabinet moet doorgaan met bezuinigen'

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vindt dat de regering vooral door moet gaan met hervormen. Ondanks de lagere kredietrating van Nederland bij Standard & Poor's (S&P) moet het kabinet geen slappe knieën krijgen. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Nederland verloor vrijdagochtend de triple-A-rating bij de Amerikaanse kredietbeoordelaar. Zijlstra ziet dat vooral als aanmoediging om het beleid dat is ingezet ook af te maken. "Anders kunnen we nog verder in de problemen komen. Het beleid is er juist op gericht om alles weer gezond te krijgen."

Voor Zijlstra kwam de afwaardering niet helemaal onverwacht. "In 2009 zeiden we als VVD al dat we moeten hervormen. Als je dat niet op tijd doet dan kan dit gebeuren", zo zei hij. Volgens hem is het goed dat de regering dat nu ook doet. "Het heeft een tijdje geduurd voordat het ook in gang werd gezet. Het is de enige manier om een land weer gezond te maken."

Overigens stelde Zijlstra dat er niet te laconiek over de lagere kredietrating moet worden gedaan. "Laat het helder zijn: dit is een zeer slechte zaak." De VVD'er ziet de Nederlandse economie verder wel langzaam weer uit het dal klimmen. "Het gaat langzaam omhoog. Vals plat."

Landen Oost-Afrika willen gezamenlijke munt

De vijf lidstaten van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) gaan een gezamenlijke munt voeren. De presidenten van Burundi, Kenia, Rwanda, Tanzania en Uganda waren zaterdag in de Ugandese hoofdstad Kampala om de overeenkomst te tekenen voor een monetaire unie, die over tien jaar moet zijn opgericht.

Een monetaire unie zal leiden tot lagere transactiekosten in de regio, zei de Keniaanse president en nieuwe voorzitter van de EAC Uhuru Kenyatta.

Dertien jaar geleden stelde de EAC zich ten doel om een gezamenlijke douane-unie, monetaire unie, markt en politieke federatie te vormen. Er wordt echter maar langzaam voortgang geboekt, omdat de betrokken lidstaten vrezen dat het landenblok een afkalvende werking heeft op hun individuele economieën.

Een naam voor de gezamenlijke munt is nog niet gekozen, maar het is niet waarschijnlijk dat er naar analogie van de euro gekozen zal worden voor 'afro'.

'Bob Dylan is racistisch'

Bob Dylan wordt voor de rechter gesleept door een groep in Frankrijk wonende Kroaten. Het gezelschap vindt dat de Amerikaanse singer-songwriter zich schuldig heeft gemaakt aan racisme, met zijn uitspraken in de Franse editie van tijdschrift Rolling Stone. Ook het blad wordt aangeklaagd, schrijft de Amerikaanse zakenwebsite International Business Times.

Dylan vertelde in het bewuste interview dat de spanning tussen blanken en zwarten in de Verenigde Staten hem frustreert, maar hij weet wat daar de reden van is. "Als er een slavendrijver of Klan-lid in je zit kunnen zwarte mensen dat aanvoelen", zei de singer-songwriter. "Net zoals joden nazi's kunnen herkennen en Serviërs Kroaten kunnen herkennen."

Vlatko Maric, van de organisatie die de zanger en Rolling Stone aanklaagt, vindt Dylans uitspraak over Kroaten 'een aansporing tot haat'. "Je kunt Kroatische criminelen niet vergelijken met alle Kroaten", zegt hij.

Langlaufer Sundby wint Ruka Triple

In het Finse Kuusamo heeft Martin Johnsrud Sundby de Ruka Triple op zijn naam geschreven. In de afsluitende achtervolging over 15 kilometer was de Noor in de eindsprint de sterkste.

De leider in de tussenstand, Eldar Rønning, ging niet van start in Kuusamo en dus mocht Dmitriy Japarov als eerste vertrekken. De Rus was al snel bijgehaald door de favorieten, waaronder Sundby, de Tsjech Lukas Bauer en een heel contingent aan Russen. Van de Russen leken vooral Alexander Legkov en Maxim Vylegzhanin sterk te zijn. Met ruim een kilometer te gaan ontstond de kopgroep met de twee Russen en Sundby. In de eindsprint wist Sundby zijn medekoplopers vervolgens van zich af te schudden, hoewel Vylegzhanin nog tot op één tiende van een seconde kwam. Legkov werd derde.

[WB] Kramer op automatische piloot naar zege op 10.000

Zonder zich bovenmatig in te spannen heeft Sven Kramer zondag de 10.000 meter bij de wereldbekerwedstrijd in Astana gewonnen. De Fries haalde op het Kazachse ijs zeker niet alles uit de kast, maar was desondanks een klasse apart. Kramer klokte 13.02,38 minuten en had ruim twaalf seconden voorsprong op de Fransman Alexis Contin: 13.14,64. Patrick Beckert uit Duitsland (13.18,73) mocht als nummer drie het podium bestijgen.

Kramer was in Astana de enige Nederlandse deelnemer op de langste schaatsafstand. Anderen, zoals Jorrit Bergsman en Bob de Jong, besloten van de verre reis af te zien. Bergsma zag zijn baanrecord van 12.50,40 overigens niet in gevaar komen.

Door zijn zege is Kramer nu zeker van een plek bij de eerste vier in het wereldbekerklassement over lange afstanden. Daarmee is hij verzekerd op de Olympische Spelen in Sochi in de laatste twee ritten te mogen starten.

In de B-groep was eerder op de dag Douwe de Vries met 13.05,58 de beste gebleken. Hij bleef landgenoten Bob de Vries (13.07,01) en Robert Bovenhuis (13.12,75) voor. Arjen van der Kieft reed een tegenvallende race en werd met 13.33,08 slechts tiende in de B-groep.

Kramer gaat met 300 punten aan de leiding en heeft 140 punten voorsprong op de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, die in een rechtstreeks duel flink klop kreeg van de Nederlander.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sven Kramer Ned 13:02.38
2 Alexis Contin Fra 13:14.64
3 Patrick Beckert Dui 13:18.73
4 Bart Swings Bel 13:19.27
5 Lee Seung-Hoon ZKo 13:20.94


Stand

# Naam Land Punten
1 Sven Kramer Ned 300
2 Lee Seung-Hoon ZKo 160
3 Jorrit Bergsma Ned 150
4 Bob de Jong Ned 140
5 Alexis Contin Fra 137
14 Jan Blokhuijsen Ned 63
15 Douwe de Vries Ned 59
18 Koen Verweij Ned 50
24 Bob de Vries Ned 27
26 Robert Bovenhuis Ned 23
35 Arjen van der Kieft Ned 5

Nederlandse boot in Ocean Race

Er zal volgend jaar een Nederlandse inschrijving zijn voor de Volvo Ocean Race, zo meldde Sailing Holland gisteren aan de NOS. Bouwe Bekking moet het vaartuig gaan besturen. Een hoofdsponsor voor het avontuur heeft zich al aangediend en zal dinsdag gepresenteerd worden.

Tom Touber, Nederlands jurylid bij de Ocean Race, is blij met het nieuws. "Als het allemaal doorgaat, zou dat fantastisch zijn voor het Nederlandse zeilen en voor de Nederlandse sport, maar ik loop lang genoeg mee in de sportwereld om te weten dat het pas zeker is als het officieel is aangekondigd."

De race zal op 27 oktober 2014 van start gaan in het Spaanse Alicante en na vele etappes op 27 juni 2015 eindigen in het Zweedse Göteborg. Een stop in een Nederlandse haven zit er niet in, maar het lijkt wel waarschijnlijk dat de zeilschepen bij een Nederlandse deelname in de slotetappe langs de kust van Nederland gaan varen.

Niet God, geld terug

Kerken moeten hun hosti's ook ergens van betalen, dus wordt kerkgangers gevraagd een bijdrage te doen. Maar dat is soms een grote investering voor iets waarvan niet zeker is dat het werkt. Daarom heeft één kerk een nieuw beleid ingesteld: heeft God je binnen 90 dagen niet geholpen, dan krijg je je geld terug.

Alleen leden die al een half jaar of langer niets gegeven hebben aan de Sagebrush Community Church in het Amerikaanse Albuquerque, komen in aanmerking voor de actie. Zij moeten gedurende negentig dagen tien procent van hun inkomen aan de kerk schenken. Als ze na die periode niet overtuigd zijn dat God hun toewijding beloont, krijgen ze het geld terug.

Wat die beloning van God precies inhoudt is onbekend, vermoedelijk mag ieder dat voor zichzelf bepalen. Hoe de kerk gaat controleren of iemand z'n beloning heeft ontvangen, is ook onbekend. Of het om bruto of netto-inkomen gaat, en of rente op investeringen meetelt, is ook onbekend.

Het enige dat duidelijk is, is dat ze zich niets aantrekken van explicite vermaningen in onder meer Mattheüs 4:7 en Deuteronomium 6:16. Voor de verandering komt er dan ook eens niet alleen kritiek uit de atheïstische hoek, maar ook uit de christelijke hoek.

Eén atheïst is evenwel enthousiast over het voorstel. Hij hoopt dat de kerk ieder kwartaal een verslag uitbrengt van de betrouwbaarheid van Gods beloningsvermogen. Zo zou het nut van bidden dan eindelijk eens kwantitatief vastgesteld kunnen worden.

Neonazi's protesteren in Athene

Ongeveer duizend aanhangers van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad hebben zondag bij het Griekse parlement in Athene gedemonstreerd tegen de hechtenis van partijleider Nikos Michaloliakos en twee parlementariërs. Linkse activisten hielden eveneens protestacties in de Griekse hoofdstad.

De Gouden Dageraad-aanhang werd toegesproken door diverse parlementsleden van de partij, waarna de meute leuzen scandeerde voor Michaloliakos en tegen premier Antonis Samaras. Michaloliakos zit vast in verband met de moord op een linkse rapper in september. Een aanhanger van Gouden Dageraad heeft de moord bekend.

De politie was op de been om een gewelddadig treffen tussen de aanhangers van beide politieke extremen te voorkomen.

Wilders: 'koninkrijksfeest vreselijke multiculti'

Geert Wilders heeft zich gistermiddag groen en geel geërgerd aan de festiviteiten in de Ridderzaal te Den Haag. Hier werd gevierd dat het koningrijk 200 bestaat, maar PVV-leider, zelf van Indische afkomst, vond het een vreselijke multiculti bijeenkomst. Zo twitterde hij na afloop.

Het multiculti-gezelschap werd onder meer gevormd door Koning Willem-Alexander en zijn gemalin Máxima. Ook Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld ontbrak niet.

Premier Mark Rutte vond het leuk om de opening te verzorgen en dichter des vaderlands, Anne Vegter, had een kleine voordracht. Voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk Ank Bijleveld-Schouten mocht een stukje voorlezen en zelfs de bekende(?) rapper Typhoon werd niet overgeslagen.

'Pietendiscussie ontspoord in racisme en gescheld'

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het jammer dat het debat over Zwarte Piet niet op een normale toon kan worden gevoerd. Dat zei hij zondagochtend in het televisieprogramma WNL op Zondag.

"De discussie is wel degelijk ontspoord", aldus Asscher wijzend naar de vele scheldpartijen en vormen van racisme die het debat losmaakt. "Je kunt van mening verschillen maar je weet ook dat mensen zich gekwetst voelen. Dan moet je er normaal over praten zonder elkaar uit te schelden."

De minister van Sociale Zaken mengde zich verder in de discussie over zanger en presentator Gordon, die in het programma Holland's Got Talent een grap maakte over een Chinese kandidaat. Asscher vindt dat Gordon een beetje te makkelijk over de ophef heen stapt. "Het kan wel grappig zijn, maar het is niet altijd leuk", zei hij daarover. Volgens Asscher moeten Nederlanders oppassen met het kwetsen van minderheden.

Veel meer files in november

Het aantal files op de Nederlandse wegen is afgelopen maand opnieuw gestegen. Vergeleken met vorig jaar november stond er een kwart meer file. De filezwaarte, de lengte keer de duur van een file, steeg zo voor de derde maand op rij. Dat meldt de ANWB zondag.

De afgelopen jaren zag de ANWB de files juist gestaag afnemen, maar die trend wordt nu doorbroken. De filezwaarte is echter nog niet op het niveau van voor de economische crisis. Ten opzichte van de afgelopen zeven jaar stond er de afgelopen maand nog altijd dertig procent minder file.

November kende zeven spitsen met meer dan driehonderd kilometer file. De maandagochtendspits op 4 november en de avondspits van 5 november spanden de kroon met respectievelijk 369 en 372 kilometer. Ongelukken en regen speelden automobilisten toen parten. De grootste knelpunten in november waren de A15 en A20 bij Rotterdam.

Acht aanhoudingen na inval in club Arnhem

De politie is zaterdagnacht een horecagelegenheid in Arnhem binnengevallen om grootschalige drugshandel. Acht bezoekers werden gearresteerd, meldt de politie.

Op het moment van de inval bevonden zich zo'n 85 bezoekers in de zaak. Ze werden allemaal naar buiten geleid en gecontroleerd op de aanwezigheid van drugs. De politie nam verschillende hoeveelheden drugs en een vuurwapen in beslag.

Agenten besloten een kijkje te nemen na meerdere signalen over veelvuldig drugsgebruik in de zaak aan de Varkensstraat. Ook waren er meldingen van geweld binnengekomen. De eigenaar van de club werd eerder dit jaar al door de politie gewaarschuwd.

Koninkrijksconcert trekt ruim 1,7 miljoen kijkers

Het Koninkrijksconcert is zaterdagavond door ruim 1,7 miljoen mensen bekeken. Het artiestengala in het Scheveningse Circustheater, dat live was te volgen op Nederland 1, vormde het slot van de aftrap van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk.

Onder anderen Brigitte Kaandorp en Caro Emerald traden op tijdens het Koninkrijksconcert, in aanwezigheid van de koninklijke familie. Eerder op de dag werd in het kader van de viering de landing van prins Willem Frederik al nagespeeld op het strand van Scheveningen. Die gebeurtenis, met Huub Stapel als de prins, werd ook live uitgezonden en trok 482 duizend kijkers, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het Koninkrijksconcert was het op een na best bekeken programma van de dag. Alleen het achtuurjournaal eerder op avond op dezelfde zender deed het beter met 1,8 miljoen kijkers. Ook de derde notering, Studio Sport met de zaterdag gespeelde voetbalwedstrijden in de Eredivisie, was te zien op Nederland 1.

Holland's Got Talent op plek vier verloor een behoorlijk aantal kijkers. De RTL 4-talentenjacht, deze week veelbesproken door Gordons grappen die wereldwijd door een groot aantal mensen werden beschouwd als racistisch, trok ruim 1,4 miljoen kijkers ten opzichte van twee miljoen een week geleden.

Het Junior Eurovisie Songfestival op Nederland 3 moest het doen met 610 duizend kijkers. De jongerenversie van het liedjesfestijn staat daarmee op de 21e plaats in de lijst van best bekeken uitzendingen van de dag. De Nederlandse tweeling Mylène en Rosanne Waalewijn eindigden als achtste met het nummer Double Me. De eerste prijs was voor de Maltese inzending.

Doden bij natuurgeweld Indonesië

Aardverschuivingen in het westen van Indonesië hebben aan zeker negen mensen, onder wie vier kinderen, het leven gekost. Dat heeft een woordvoerder van de Indonesische rampendienst gezegd. De modderstroom bedolf zaterdag diverse huizen in het dorp Gundaling, in Noord-Sumatra.

Reddingswerkers hebben zaterdag en zondag uit de modder negen lichamen geborgen. De werkzaamheden moeten met de hand worden verricht, omdat wegen zijn weggevaagd en zwaar materieel het gebied niet of maar moeilijk kan bereiken.

In de buurt van het getroffen gebied ligt de vulkaan Sinabung, die in september is ontwaakt. De aardverschuivingen van zaterdag werden echter veroorzaakt door aanhoudende regen.

Boete voor Franse hoerenlopers

In Frankrijk kan het bezoekje aan de dames van plezier aardig in de munten lopen. Het Franse parlement, het Nationale Assemblee, heeft namelijk in zijn oneindige wijsheid besloten om hoerenlopers voortaan te beboeten. Bovenop de gangbare prijs voor een wip, kan hier nog, als je betrapt wordt door de religieuze politie, 1500 euro bijkomen.

Wanneer je voor een tweede keer betrapt wordt met een publieke vrouw kan dit zelfs oplopen tot 3750 euro.

Deze zedenwet wordt gemotiveerd met het idee om mensenhandel tegen te gaan. Verreweg de meeste lichtekooien komen namelijk uit het buitenland en zijn, volgens het Assemblee, slachtoffer van een moderne vorm van slavernij. Om dit tegen te gaan gaat Frankrijk niet achter de pooiers en mensenhandelaars aan, maar vindt symptoombestrijding een veel beter idee.

Tegenstanders vinden dit geen goed idee. Zij vrezen dat de temeiers hun heil nu meer ondergronds zullen zoeken en het zicht op prostitutie nu helemaal verdwijnt.

Inmiddels hebben enkele prostituees, die vrijwillig voor het beroep gekozen hebben, al een demonstratie gehouden voor het parlement. 'Jullie slapen met ons, maar stemmen tegen ons', luidt hun devies.

Playstation 4 toch niet gekraakt

Een Twitteraar die zich reckz0r noemt plaatste gisteren een tweer met een link naar een pastebin document waarin linkjes stonden naar bestanden die mogelijk de Playstation 4 'jailbreaken', waardoor het mogelijk wordt gekopieerde software te draaien. In de pastebin wordt ook uitgelegd hoe je de bestanden moet gebruiken.

Sony was er, zo lijkt het, als de kippen bij om de bestanden offline te dwingen, maar maakte de fout om de persoon in kwestie meteen in een privébericht te bedreigen. Hierdoor lijkt de hack daadwerkelijk succesvol te zijn, temeer daar ze de volgende tekst lijken te gebruiken in een privébericht aan reckz0r: 'It wont'take us long to get you arrested if you're still going to proceed spreading the jailbreak'.

Sony zou hiermee indirect aangeven dat de jailbreak daadwerkelijk valide is. De reactie van recks0r zelf kun je hieronder zien. Of de console daadwerkelijk al binnen enkele dagen gekraakt is moet echter nog blijken.


Echt? Of toch een hoax?

Update:

Oplettende users merkten al op dat de berichten in de afbeelding langer dan 140 tekens zijn, wat niet kan op Twitter, en wezen ons op dit bericht. Het lijkt dus allemaal toch een hoax te zijn.

[Video] Ferrari test V6-motor op Fiorano

Ferrari heeft deze week op het eigen testcircuit Fiorano een V6-turbomotor aan de tand gevoeld. Mogelijk gaat het hierbij om de krachtbron die vanaf volgend seizoen in de Formule 1 gebruikt zal gaan worden.

Voor de test werd geen Formule-wagen gebruikt, maar een omgebouwde LaFerrari, het nieuwste model van het bedrijf uit Maranello. Die bolide is normaal uitgerust met een twaalfcilinder atmosferische motor, maar op onderstaande beelden, gemaakt op 27 november, is duidelijk een turbomotor te horen die veel minder cilinders aan boord heeft. Het is hierdoor goed mogelijk dat het om een nieuwe F1-motor gaat. Een andere manier om op het circuit te testen voordat deze in een Formule 1-bolide gezet kan worden is er niet.

Luister en oordeel zelf (Bron: YouTube)

[WB] Richardson de beste op kilometer

Heather Richardson heeft de 1000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana gewonnen. De Amerikaanse schaatste de 2,5 ronde in 1:14.22. Richardson reed in de laatste rit tegen haar landgeboot Brittany Bowe die met 1:14.78 tweede werd. Het brons was voor de Russische Olga Fatkulina (1:15.18). 

Manon Kamminga werd met 1:16.37 achtste en Laurine van Riessen noteerde de negende tijd (1:16.55). Thijsje Oenema, Anice Das en Annette Gerritsen kwamen in actie in de B-groep. Oenema won die B-groep in 1:16.94. Die tijd zou in de A-groep goed zijn voor de twaalfde plaats. 

Richardson verstevigt haar leidende positie in het klassement. Bowe en Fatkulina staan tweede en derde. Lotte van Beek, die in Astana niet aan de start verscheen, is de beste Nederlandse op plek vier.  

# Naam Land Tijd
1 Heather  Richardson VS 1:14.22
2 Brittany  Bowe VS 1:14.78
3 Olga  Fatkulina Rus 1:15.18
4 Yuliya  Skokova Rus 1:15.66
5 Sang-Hwa  Lee Zko 1:15.70
8 Manon  Kamminga Ned 1:16.37
9 Laurine  van Riessen Ned 1:16.55

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Heather Richardson VS 280
2 Brittany Bowe VS 250
3 Olga Fatkulina Rus 180
4 Lotte van Beek Ned 112
5 Ireen Wüst Ned 110
7 Margot Boer Ned 95
13 Manon Kamminga Ned 63
25 Thijsje Oenema Ned 25
33 Anice Das Ned 15
35 Annette Gerritsen Ned 11

Langlaufster Bjørgen pakt eindzege in Kuusamo

Marit Bjørgen heeft in Kuusamo haar eerste World Cup-overwinning van het seizoen geboekt. In de achtervolging vrije stijl bleek ze de sterkste in de eindsprint. Hierdoor schreef ze het eindklassement van het openingsweekend, de Ruka Triple, op haar naam.

De vrouwen mochten 10 kilometer afleggen. De Poolse Justyna Kowalczyk, winnares van de eerste twee wedstrijden, ging als eerste van start. Een kleine halve minuut later kon ook Bjørgen van start, twintig seconden daarna gevolgd door landgenote Therese Johaug en de Zweedse Charlotte Kalla. Nog voordat de halve afstand afgelegd was waren de verschillen voorin tenietgedaan en zaten de vier bij elkaar.

Met een kilometer te gaan besloot Johaug om de kop over te nemen en gas te geven, waar Kowalczyk het slachtoffer van werd. De Poolse kon het tempo niet bijbenen en was kansloos voor het podium. In eerste instantie leek ook Kalla te moeten lossen, maar de Zweedse wist zich knap terug te vechten. Bjørgen keerde als eerste het rechte stuk naar de finish op en kon niet meer gepasseerd worden. Kalla wist haar tweede plek vast te houden, Johaug werd derde.

Van Nistelrooy durfde terugkeer bij PSV niet aan

Ruud van Nistelrooy heeft er bewust voor gekozen om aan het einde van zijn loopbaan niet terug te keren bij PSV. De spits dacht dat hij het niveau niet meer aan kon.

De voormalige Oranje-international durfde een terugkeer bij PSV niet aan. "Ook in het buitenland zijn ze kritisch als je minder presteert, maar er blijft altijd een soort natuurlijk respect voor een speler die veel succes heeft gehad", zegt Van Nistelrooy in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat werkt in Nederland gewoon anders."

"Van de andere kant: ik was niet zozeer bang voor dat zogenaamde afbreukrisico", vervolgt Van Nistelrooy. "Het ging mij niet zozeer om mijn imago, of kritiek van buitenaf. Ik voelde gewoon aan mezelf dat ik niet top meer was. Ik had de verwachtingen bij PSV simpelweg niet meer kunnen waarmaken, omdat ik voelde dat het beste eraf was. Bij Malága was mijn rol helder: er was geen enkele discussie als ik op de bank zat. Bij PSV had ik het team moeten dragen. Dat kon ik op dat moment niet meer. Jammer, maar ik sta nog steeds achter die keuze."

Van Nistelrooy ziet de Eredivisie als perfect opstapje voor de grotere competities. "We zijn echt een opleidingsland geworden - en ik vraag me af of dat zo'n ramp is. Het Nederlandse voetbal is de laatste jaren óók een beetje tot bezinning gekomen. FC Twente, eerder SC Heerenveen, AZ: het zijn goed geleide, stabiele clubs geworden. Het is niet allemaal slecht wat er gebeurt."

Judoka Verkerk pakt goud in Tokio

Marhinde Verkerk heeft op het grand slam-toernooi in Tokio goud veroverd in de klasse tot 78 kilogram. Verkerk versloeg de Zuid-Koreaanse Jeong Gyeong-mi in de finale met waza-ari. De Rotterdamse was na tien gewichtsklassen de eerste niet-Japanse winnaar die van de tatami stapte.

Het was, met haar trainer Chris de Korte voor de laatste keer naast zich op de tatami, de eerste Grand Slam-zege voor Verkerk. De Rotterdamse rekende af met Daria Pogorlzelec (Polen), Victoria Toerks (Oekaïne) en Tomomi Okamura (Japan). Eerder dit jaar won Verkerk zilver op de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro en brons op de EK in Boedapest. Ook behaalde Verkerk medailles op de Grand Prix van Düsseldorf en het Grand Slam van Moskou.

Naast Verkerk kwamen er nog twee judoka's in actie. Noël van 't End was in de klasse tot 90 kilogram in de eerste ronde niet opgewassen tegen Aaron Hildebrand. Zwaargewicht Roy Meyer (100+) verloor van de Oekraïener Stanislav Bondarenko.

Venezolaanse bondscoach stapt op

De bondscoach van het Venezolaanse elftal stapt op. Cesar Farias maakte dit zelf bekend via Twitter. Hij kon er niet voor zorgen dat het land zich plaatste voor het WK voetbal in 2014. "Mijn positie is vacant. Mijn beslissing definitief. Ik wil alle spelers bedanken, de aanvoerders in het bijzonder.", aldus Farias.

De twijfelende voetbalbond zou ook een rol gespeeld hebben in de beslissing van de 40-jarige oefenmeester. Gesprekken voor een contractverlenging zouden op zijn vroegst in januari van start kunnen gaan. "Dergelijke situaties doen de ploeg geen goed", aldus Farias. Volgens het Amerikaanse ESPN maakt Farias nu in januari de overstap naar het Mexicaanse Xolos Tijuana.

In 2008 volgde Farias Richard Paez op. Sindsdien leidde hij de Vinotinto 85 keer, daarvan werd er 29 keer gewonnen. 31 duels werden verloren en 25 keer werd er gelijkgespeeld. Venezuela eindigde als zesde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. Een plek bij de eerste vier was nodig om direct gekwalificeerd te zijn voor het WK in Brazilië en de vijfde plek gaf recht op het spelen van een play-off.

China lanceert raket naar de maan

China lanceert begin zondagavond (Nederlandse tijd) een onbemande raket naar de maan. Het land hoopt na de Verenigde Staten en Rusland de derde natie te worden die een voertuig op de maan neerzet.

Met het voltanken van de raket Chang'e 3 van het type Lange Mars 3b begon zondagochtend op het ruimtevaartstation Xichang in de provincie Sichuan de voorbereiding voor de voor China historische ruimtetocht. De landing op de maan is gepland voor 14 december.

De toenmalige Sovjetunie was in 1976 het laatste land dat een sonde naar de maan stuurde.

Hollywood reageert verslagen op dood Paul Walker

Veel Hollywoodsterren hebben verslagen gereageerd op het overlijden van Paul Walker. De acteur, vooral bekend van The Fast and the Furious, kwam zaterdag om het leven bij een auto-ongeluk. Hij was 40 jaar.

"Broer, ik ga je heel erg missen. Ik ben totaal sprakeloos. De hemel heeft er een nieuwe engel bij. Rust in vrede", schrijft Vin Diesel op Instagram bij een foto van hem met Walker. Diesel speelde met Walker in vier van de zes verschenen Fast & Furious-films.

"Paul was een goede kerel" twittert Ryan Phillippe, die met de acteur was te zien in de oorlogsfilm Flags of Our Fathers. "Goed om je gekend te hebben, broer."

"Verschrikkelijk verdrietig door het nieuws van Paul Walkers overlijden", schrijft Independence Day-regisseur Roland Emmerich. "Rust in vrede."

Walker zat als passagier in een auto die in Los Angeles tegen een lichtmast en boom botste. De wagen vloog daarop in de brand. De politie heeft inmiddels laten weten dat de snelheid van het voertuig een rol heeft gespeeld bij het ongeval.

Walker laat onder anderen een 15-jarige dochter achter.

[WB] Nagashima wint 500 meter, Nederlanders spelen geen rol

Keiichiro Nagashima heeft de tweede 500 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Astana gewonnen. Hij was de snelste in 34,69. Zaterdag werd hij nog zesde. De winnaar van gisteren Artyom Kuznetsov moest vandaag genoegen nemen met plek drie (34,87). Het zilver was voor de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo. Hij noteerde 34,92. 

De Nederlanders zijn in het onderste deel van de top tien te vinden. Michel Mulder was met 35,01 de beste landgenoot. Hij werd zesde. Jesper Hospes had 0,02 seconde meer nodig dan M. Mulder en werd zevende. Ronald Mulder en Jan Smeekens noteerden respectievelijk 35,11 en 35,13. Daarmee werden ze negende en tiende. 

In het klassement staat Ronald Mulder nog wel bovenaan. Hij wordt gevolgd door Mo en broer Michel Mulder. 

# Naam Land Tijd
1 Keiichiro Nagashima Jap 34,69
2 Tae-Bum Mo ZKo 34,87
3 Artyom Kuznetsov Rus 34,92
4 Joji Kato Jap 34,97
5 Tucker Fredricks VS 35,00
6 Michel Mulder Ned 35,01
7 Jesper Hospes Ned 35,03
8 Dmitry Lobkov Rus 35,04
9 Ronald Mulder Ned 35,11
10 Jan Smeekens Ned 35,13

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Ronald Mulder Ned 376
2 Tae-Bum Mo ZKo 347
3 Michel Mulder Ned 288
4 Keiichiro Nagashima Jap 284
5 Artyom Kuznetsov Rus 284
10 Jan Smeekens Ned 225
11 Jesper Hospes Ned 212
33 Kjeld Nuis Ned 23
36 Stefan Groothuis Ned 15

Van Basten: "Treurige eerste helft"

sc Heerenveen won gisteravond met 3-1 van Go Ahead Eagles, maar dat had ook heel anders uit kunnen pakken.

"De eerste helft was eigenlijk een beetje treurig van ons", zo was trainer Marco van Basten eerlijk voor de camera's van FOX Sports. "De eerste helft zag het er niet uit en dan moet je in ieder geval elkaar proberen te helpen, maar dat deden we niet."

"We hebben dat in de rust gememoreerd en dat resulteerde heel snel tot doelpunten", aldus Van Basten. Binnen zeven minuten boog Heerenveen de 0-1 achterstand om in een 2-1 voorsprong. "De wedstrijd bleef daarna lang open", zei Van Basten. "Vandaag zijn wij de gelukkigste geweest, dat heb je af en toe nodig."

[NBA] Eerste thuisnederlaag Spurs

San Antonio Spurs heeft in de NBA voor het eerst in eigen stadion verloren. Houston Rockets was in het AT&T Center met 112-106 te sterk. James Harden blonk uit met 31 punten, terwijl Chandler Parsons met 25 punten eveneens flink bijdroeg aan de zege van zijn ploeg.

Tony Parker kwam tot 27 punten voor de Spurs, die het derde verlies van het seizoen leden. De ploeg bleef wel aan kop van de Western Conference.

Memphis Grizzlies kan dit seizoen voor eigen publiek niet overtuigen. De ploeg leed tegen Brooklyn Nets alweer de vierde thuisnederlaag op rij: 88-97. Joe Johnson was met 26 punten de grote man bij de Nets. Ook Andray Blatche en Brook Lopez waren op dreef met respectievelijk 21 en 20 punten.

Milwaukee Bucks maakte een einde aan een reeks van elf wedstrijden zonder overwinning. Boston Celtics werd door de hekkensluiter van het oosten met 92-85 verslagen. De Bucks boekten hun derde overwinning van het seizoen en frappant genoeg al de tweede tegen de Celtics. Begin november werd ook al in Boston gewonnen.

Uitslagen:

Thuis Uit Score
Washington Wizards Atlanta Hawks 108 - 101
Cleveland Cavaliers Chicago Bulls 97 - 93
Memphis Grizzlies Brooklyn Nets 88 - 97
Dallas Mavericks Minnesota Timberwolves 106 - 112
San Antonio Spurs Houston Rockets 106 - 112
Phoenix Suns Utah Jazz 104 - 112
Milwaukee Bucks Boston Celtics 92 - 85

Kroaten stemmen over homohuwelijk

Kroaten kunnen zondag in een referendum aangeven of zij vinden dat het homohuwelijk moet worden verboden. Zij hoeven daarbij slechts antwoord te geven op de op het stembiljet gestelde vraag: "Bent u het ermee eens dat het huwelijk een verbintenis is tussen een man en een vrouw?"

Conservatieve katholieke groepen hebben aangedrongen op de volksraadpleging en eisen dat in de Kroatische grondwet wordt opgenomen dat het huwelijk alleen is weggelegd voor man en vrouw.

Stemt de Kroatische bevolking in met de in het referendum gestelde vraag, dan komt er met een grondwetswijziging een verbod op het homohuwelijk. Uit peilingen zou blijken dat een meerderheid van de Kroaten tegen het homohuwelijk is.

[Serie A] Genoa pakt punt tegen Torino

Genoa is in de Serie A voor de vijfde wedstrijd op rij ongeslagen gebleven. Thuis tegen Torino werd met de nodige moeite een 1-1 gelijkspel uit het vuur gesleept. Genoa bezet na veertien wedstrijden de zevende plaats, Torino staat twaalfde.

Genoa keek in het eigen Stadio Luigi Ferraris al na zeven minuten tegen een achterstand aan. De goal van Omar El Kaddouri werd pas twintig minuten voor tijd weggepoetst door Davide Biondini. In de slotfase behoedde doelman Mattia Perin met twee fraaie reddingen Genoa voor een nederlaag.

Bij de wedstrijd tussen Parma en Bologna, die eveneens in 1-1 eindigde, bereikte Antonio Cassano een mijlpaal. Zijn gelijkmaker in de 23e minuut was voor de voormalig Italiaans international zijn honderdste doelpunt in de Serie A. Panagiotis Kone had Bologna al na tien minuten aan een voorsprong geholpen.

[PD] Eigen goal doet Espanyol de das om

Lang leken Espanyol en Real Sociedad af te stevenen op een gelijkspel. Tot een eigen goal van Stuani de bezoekers alsnog de zege bezorgde.

Espanyol kwam in de eerste helft op voorsprong. Córdoba schoot in de 31e minuut op aangeven van voormalig AZ-speler Hector Moreno de 1-0 tegen de touwen. In de tweede helft kwam Real Sociedad langszij. Griezmann zorgde in de 69e minuut voor de 1-1.

De gelijkmaker kwam niet onverwacht en was ook niet onverdiend te worden, naarmate de tweede helft vorderde werden de bezoekers steeds sterker. Beide ploegen leken zich daarna neer te leggen bij een gelijkspel, totdat Stuani twee minuten voor tijd de schlemiel van de avond werd. De eigen goal leverde Sociedad de 1-2 op.

Door de late overwinning komt Sociedad op 23 punten uit vijftien duels, wat een gedeelde zesde plaats in de Primera Division oplevert. Espanyol blijft negende, met negentien punten uit vijftien wedstrijden.

Indiase Marssonde op koers

De Indiase Marssonde Mangalyaan is zondagochtend aan het zwaartekrachtveld van de aarde ontsnapt en heeft koers gezet richting Mars. Dat heeft de Indiase ruimtevaartorganisatie gezegd.

De sonde werd op 5 november met succes in een baan om de aarde gebracht. Volgend jaar september komt het ruimtevaartuig aan bij Mars, waar het informatie zal vergaren over onder andere het weersysteem van de Rode Planeet. De missie moet nieuwe inzichten bieden in het ontstaan van planeten en de omstandigheden die het ontstaan van leven mogelijk maken.

Als India de Mangalyaan bij Mars krijgt, is het de vierde mogendheid, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en de Europese Unie, die slaagt in dit huzarenstukje.

Meerderheid gelooft tapverhaal Teeven niet

Twee derde van de Nederlanders gelooft niet dat er echt een stroomstoring is geweest toen een gesprek tussen staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) en de van corruptie verdachte politicus Jos van Rey moest worden opgenomen. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Een meerderheid denkt verder dat politie en justitie verder niet hun uiterste best zullen doen om de waarheid boven tafel te krijgen. Vooral kiezers van 50Plus (65 procent) en de PVV (64) kijken met argwaan naar de uitleg van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Veel kiezers zien een vergelijking met de kwestie rondom het verloren gegane filmrolletje uit Srebrenica.

Dinsdag werd bekend dat Teeven over het telefoongesprek wordt verhoord bij de rechter-commissaris. Volgens Opstelten zorgde een stroomstoring ervoor gezorgd dat een gesprek tussen Van Rey en Teeven over een burgemeesterskandidaat in Roermond niet is opgenomen.

Meer dan de helft van de kiezers denkt overigens zelf wel eens afgeluisterd te worden. Bijna een derde vindt dat erg, 28 procent denkt dat hij of zij nooit wordt afgeluisterd. Volgens driekwart van de ondervraagden 'bestaat privacy in Nederland niet meer'. Zo'n 63 procent denkt dat de Nederlandse overheid net zoveel afluistert als de Amerikaanse.

In de wekelijkse peiling van De Hond verandert verder wederom weinig. De VVD krabbelt iets terug met een zetelwinst van twee, terwijl de PVV en D66 er een verliezen. In de peiling staat de VVD nu op 21 zetels, twintig minder dan nu in de Kamer. Volgens de Hond zou de stijging van de VVD kunnen samenhangen met de wat betere berichten over de economie.

De PVV blijft ondanks de daling de grootste in de peiling met 29 zetels, gevolgd door de SP (23) en D66 (22). De PvdA staat nog altijd op een verlies van 25 zetels. De coalitiepartner van de VVD zou als er nu verkiezingen worden gehouden dertien zetels krijgen.

[Ligue 1] Lille wint; Guincamp verslaat Nantes

Lille blijft in Frankrijk meedoen om de bovenste plaatsen door een 0-1 overwinning bij Valenciennes. Guincamp won in eigen huis van FC Nantes.

Lille had aan een doelpunt genoeg om de tweede plaats weer over te nemen van AS Monaco. In de 47e minuut maakte Ronny Rodelin de enige treffer van de wedstrijd. De aanvaller was een minuut eerder in het veld gekomen voor Salomon Kalou. Lille voetbalde bijna een helft met tien man nadat Beria in de 52e minuut zijn tweede kaart kreeg, maar Valenciennes slaagde er niet in om de gelijkmaker te maken.

Guincamp won nipt van FC Nantes, maar dat maakt de zege er niet minder belangrijk op. De enige treffer van de wedstrijd viel in de 63e minuut toen Sankhare op aangeven van Douniama de 1-0 maakte. Door de zege nadert Guincamp FC Nantes tot op een punt. De thuisploeg heeft nu 22 punten uit vijftien wedstrijden en staat daarmee zevende, FC Nantes staat een plaatsje hoger.

FC Sochoax kwam op voorsprong tegen Toulouse, maar de rest van de wedstrijd was Toulouse de betere partij. Met name Ben Yedder was aardig op dreef. De 0-1 kwam in de zevende minuut van de voet van Mayuka. Met twee goals voor rust zorgde Ben Yedder ervoor dat Toulouse met een voorsprong aan de thee ging. In het tweede bedrijf maakte Pantxi Sirieix er 3-1 van, voordat Ben Yedder zijn derde van de avond maakte: 4-1. Een eigen goal van Zouma zorgde voor de 5-1 eindstand. Toulouse stijgt door de winst naar een gedeelde tiende plaats, FC Sochaux blijft laatste.

De wedstrijd tussen FC Lorient en Nice kende na een kwartier de eerste openingstreffer. Jouffre gaf de bal aan Monnet-Paquet, waarna laatstgenoemde er 1-0 voor Lorient van maakte. In de tweede helft hielp Nice een handje om de voorsprong van FC Lorient te vergroten. Amavi maakte in de 71e minuut een eigen goal, wat de 2-0 betekende. In de slotfase maakte Aboubakar de 3-0. Door de overwinning van FC Lorient hebben beide ploegen nu allebei zeventien punten uit vijftien duels.

Jol: "Heb ontslag niet in eigen hand"

Martin Jol verloor met Fulham voor de vijfde keer op rij en zakte daarmee af naar de achttiende plaats op de ranglijst. De druk op de Haagse oefenmeester neemt toe.

Na de wedstrijd reageerde Jol bij Sky Sports op een mogelijk ontslag. "Dat heb ik niet in eigen hand. Ik ben een vechter en hopelijk slaat dat over op de spelers. Er staan wel meer trainers onder druk, maar we hebben allemaal de punten nodig."

De nederlaag tegen West Ham was al de vijfde opeenvolgende wedstrijd die werd verloren. "Het zelfvertrouwen is natuurlijk laag, maar we moeten er voor vechten en mentaal sterk zijn. We moeten sterk zijn, maar om de punten te pakken moeten we nog wat sterker zijn", besloot de Nederlandse trainer.

Tweede dode gevallen bij protesten Thailand

Bij de schermutselingen tussen aanhangers en tegenstanders van de Thaise regering in Bangkok is zondagochtend een tweede dode gevallen. De dodelijke slachtoffers werden op straat neergeschoten. Het is nog onduidelijk we de schoten heeft gelost. Het totaal aantal gewonden staat inmiddels op 45.

De betogers probeerden zondag het kantoor van premier Yingluck Shinawatra en een politiehoofdkwartier binnen te dringen. De oproerpolitie zette traangas en waterkanonnen in om dat te voorkomen.

Tienduizenden Thai gaan al een week dagelijks de straat op om het vertrek van de regering te eisen. Sinds maandag wordt het ministerie van financiën bezet. Directe aanleiding voor de betogingen en acties was een voorgestelde amnestiewet, die de weg had kunnen vrijmaken voor de terugkeer van ex-premier Thaksin Shinawatra, de broer van de huidige premier.

[Upd] Waxinelichthoudergooier opgepakt in Den Haag

Erwin Lensink, de man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthoudertje naar de Gouden Koets gooide, is zaterdagmiddag in Den Haag opnieuw aangehouden. Dat meldde de politie.

De 'waxinelichthoudergooier' had een gebiedsverbod geschonden dat de gemeente hem had opgelegd. Hij mocht zaterdag niet in Den Haag zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

"Wij weten dat zijn aanwezigheid bij een dergelijke manifestatie met leden van het Koninklijk Huis kan leiden tot verstoring van de openbare orde", legt de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag uit. Volgens de zegsman was L. in de gelegenheid gesteld om bezwaar te maken tegen het verbod, maar had dat niet gedaan.

Lensink is aangehouden aan de Hofweg, in de buurt van het Binnenhof. Hij zit vast voor verhoor, liet de politie verder weten.

De man uit Meddo kreeg in februari een celstraf van 5 maanden voor het gooien van de waxinelichthouder. Maar omdat hij bijna 2 jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

In april zat hij 14 dagen vast op verdenking van stalking. Hij werd op last van de Nederlandse politie gearresteerd tijdens een verblijf in Duitsland. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Duitse cel. In mei mocht hij niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen, toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.

Update 01-12-2013 8.57 uur:
Het verhaal blijkt iets anders te zijn dan de politie heeft aangegeven. Lensink had geen gebiedsverbod maar werd met protestbord gesignaleerd in Den Haag. Vervolgens werd hij opgepakt en kreeg toen pas een gebiedsverbod uitgereikt voor de hele gemeente Den Haag. Daarna werd hij gesommeerd direct het bureau te verlaten omdat hij anders opnieuw zou worden gearresteerd.

Lensink heeft inmiddels meer tijd vastgezeten dan menig mishandelaar, overvaller, drugsdealer of moordenaar, en wordt nog regelmatig zonder aanwijsbare reden opgepakt. Enkel de aanwezigheid van Lensink wordt door Nederland gezien als reden om de man aan te houden. We moeten er dan ook niet aan denken wat er zou zijn gebeurd als het waxinelichtjeshoudertje de koets daadwerkelijk zou hebben geraakt. De ramp zou niet te overzien zijn geweest.

Lensink heeft aangegeven zijn recht om te protesteren maar niet meer te gebruiken, omdat hij het zat is telkens gearresteerd te worden.

Zie ook onderstaand interview en beelden van de arrestatie gemaakt door WeAreChange Rotterdam.

Vier gewonden bij brand in studentenwoning

Bij een brand in een studentenwoning in Amsterdam zijn zondagochtend vier personen gewond geraakt. De slachtoffers liepen allemaal rookvergiftiging op. Dat meldt de brandweer.

Het vuur ontstond rond 06.30 uur in een kamer op de veertiende verdieping van een appartementencomplex aan de H. Cleyndertweg in Amsterdam-Noord. In de woning was een persoon aanwezig. De man heeft volgens de brandweer veel rook ingeademd. Drie bewoners van omliggende kamers zijn uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht.

De brandweer had het vuur snel onder controle. Vanwege de rook zijn vijf kamers tijdelijk niet bewoonbaar. Voor de bewoners is opvang geregeld. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Timmermans veroordeelt geweld Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans veroordeelt het gewelddadige optreden van de Oekraïense politie tegen demonstranten zaterdagochtend in Kiev. Hij roept de regering in het land op om het recht van demonstranten om voor hun mening uit te komen te respecteren, zo laat hij op zijn Facebookpagina weten.

Om en nabij de tienduizend mensen hadden zich vrijdagavond op het plein verzameld om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj een samenwerkingsverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oproerpolitie maakte uiteindelijk met harde hand een einde aan hun demonstratie op het centrale Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad.

"De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging en vergadering zijn Europese kernwaarden die verankerd zijn in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ook door Oekraïne is ondertekend", aldus Timmermans. "Wie met geweld reageert op vreedzaam protest, handelt in strijd met het verdrag."

De minister roept de Oekraïense regering op onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de gewelddadige incidenten en de schuldigen te straffen.

Prinses Viktória in verwachting van eerste kind

Prinses Viktória is zwanger van haar eerste kind. De kersverse vrouw van prins Jaime de Bourbon de Parme, de jongste zoon van prinses Irene, is in februari uitgerekend. Dat meldt het royaltyblad Vorsten.

De baby wordt het vijfde kleinkind van prinses Irene. Zij heeft al twee kleinkinderen van prins Carlos en twee van prinses Margarita, de tweelingzus van Jaime.

Prins Jaime en Viktória trouwden op 5 oktober in Apeldoorn. De 41-jarige neef van koning Willem-Alexander werkt sinds 2001 bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Jaarlijks 3000 keer gehoorschade door werk

Jaarlijks melden zich bijna 3000 mensen bij een bedrijfsarts, omdat ze gehoorschade hebben opgelopen tijdens hun werk. Gehoorbescherming wordt niet altijd gedragen en dempt niet altijd naar behoren.

Dat blijkt uit het rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB), een tak van het AMC in Amsterdam. "De beschermingsmiddelen zijn op zich adequaat", legt beroepsziektenspecialist bij het NCvB Bas Sorgdrager uit. "Maar we missen nog de technische oplossing voor het filteren van schadelijk lawaai en het doorlaten van gewenste geluiden. Dat bepaalt het aantal werkenden 'at risk'."

Volgens Sorgdrager is er sprake van "conflicten van plichten". Op bijvoorbeeld een bouwplaats zijn werknemers verplicht gehoorbescherming te dragen, maar ze moeten ook waarschuwingsgeluid kunnen horen en voldoen aan de eisen die aan communicatie worden gesteld. "Dit conflict is er ook in andere sectoren, zoals in de industrie."

De bouw is volgens het rapport verantwoordelijk voor 90 procent van alle gevallen van gehoorschade, zoals verminderd gehoor, oorsuizen of doofheid. Maar volgens Sorgdrager is dat een vertekend beeld. "De bouwnijverheid is de enige branche waarin actief gehoorschade wordt opgespoord door systematisch preventief medisch onderzoek."

Jaarlijks 3000 keer gehoorschade door werk
Jaarlijks 3000 keer gehoorschade door werk (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Meest bewolkt

Vandaag begint de metereologische winter, maar van echt winterweer is nog geen sprake. Het is echt 'lik-me-vestje'- weer de komende dagen. De temperaturen schommelen een beetje op en af, en zo nu en dan valt er een klein beetje neerslag.

In sommige delen van het land klaarde het gisteren nog even flink op. Het bleef echter niet helemaal droog, want aan het begin van de avond trokken er ook nog een aantal kleine buitjes over het land. Na een rustige nacht ben ik bang dat er vandaag minder zon te zien zal zijn dan gisteren. Hier en daar klaart het wel even op, maar dat zal meestal maar tijdelijk zijn. Ook kan er hier en daar wat lichte regen vallen. De temperatuur loopt wederom op tot 9 graden en de west- tot noordwestenwind neemt toe naar matig in het binnenland. Aan de kust waait het uiteraard wat harder.

De komende dagen zijn overwegend bewolkt.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Helder
Hier in Haarlem brak de zon nog even overtuigend door en dat leverde toch nog een mooi plaatje op.

 

 

 

 

 

 

 

 

[Upd] Acteur Paul Walker verongelukt

Acteur Paul Walker is gisteren bij een eenzijdig auto-ongeluk om het leven gekomen. De Amerikaanse acteur, die vooral bekendheid genoot vanwege zijn rol in de succesvolle The Fast and the Furious-reeks, is 40 jaar geworden.

Het ongeluk vond plaats in Santa Clarita, ten noorden van de stad Los Angeles. Volgens diverse bronnen uit de acteurs omgeving zat Walker samen met een ander persoon in een Porsche toen de chauffeur de macht over het stuur verloor en tegen een boom knalde. De auto vloog daarbij in de brand.

Bronnen rondom de acteur vertelden aan TMZ dat de acteur in Santa Clarita was voor een inzamelactie voor de Filipijnen. Ook had Walker een aantal vrienden uitgenodigd voor een ritje in zijn nieuwe Porsche GT. Het ongeluk zou bij één van de testritjes gebeurd zijn. Het is niet bekend wie er op het moment van het ongeluk achter het stuur zat.

Update 05.55 uur
Via de Facebook-pagina van Paul Walker vernemen we dat de acteur als passagier in de auto van een vriend zat. Beide mannen kwamen bij het tragische ongeval om het leven. Lees meer over de acteur in de FOK!film In Memoriam-special.

Het bericht op de Facebook-pagina van de acteur
Het bericht op de Facebook-pagina van de acteur


Paul Walker in betere tijden

Call of Duty: Ghosts Multiplayer

De meeste gamers die Call of Duty: Ghosts kopen, schaffen het niet aan vanwege de singleplayer. De singleplayer dient ook meer als snelle snack. Hap, slik en weg ermee. De multiplayer is waar de uren worden gemaakt en de meeste fun valt te beleven. Toch worden fans van de serie naarmate er meer delen uitkomen steeds veeleisender. De lat wordt door Activision ook elk jaar hoger gelegd, omdat ze elk jaar een nieuwe revolutie verkondigen. Kan CoD: Ghosts de beloftes weer waarmaken en de harten van menig gamer weer voor zich winnen?

Bobsleeër Kamphuis valt tegen, Humphries wint

Bij de World Cup bobsleeën in Calgary heeft Kaillie Humphries de wedstrijd bij de vrouwen gewonnen. De Canadese was op de thuisbaan veel te sterk voor de concurrentie. 

Na de eerste run ging Humphries aan de leiding. Alleen de Amerikaanse Elana Meyers wist enigszins in de buurt te blijven, de rest zat op bijna een halve seconde of meer. Voor Esmé Kamphuis en Sanne Dekker verliep de eerste run teleurstellend, ze kwamen niet verder dan de zestiende plaats in het veld van zeventien sleeën. 

In de tweede run kon Kamphuis zich één plek verbeteren. Ze moest haar vijftiende plaats wel delen met de Amerikaanse Jazmine Fenlator. Het betekende echter wel dat de Nederlandse nog niet is geplaatst voor de Olympische Spelen in Sochi, daarvoor had ze bij de beste tien moeten eindigen. De overwinning in de wedstrijd ging naar Humphries die Meyers ruim voor wist te blijven. Jamie Greubel uit Amerika pakte de derde plek.

PSP-leider Van der Lek (82) overleden

Oud-PSP-leider Bram van der Lek is vrijdag overleden. Dat bevestigt GroenLinks, de partij waarin de Pacifistisch Socialistische Partij in 1991 opging. Van der Lek was voor de PSP tussen 1967 en 1989 achtereenvolgens lid van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en het Europees Parlement. De bioloog vroeg in de politiek aandacht voor milieuverontreiniging, als een van de eersten.

Van der Lek ondervroeg bewindslieden over tal van milieuonderwerpen, zoals over de mogelijke vestiging van een zwavelkoolstoffenfabriek in Amsterdam en over de aanleg van een oliepijpleiding in het Rotterdamse havengebied. De politicus was ook een van de eerste Kamerleden die nooit een stropdas droeg.

Behalve in het parlement bekleedde Van der Lek ook in de partij vele functies, waaronder in het bestuur. Tussen 1981 en 1983 was hij voorzitter. Na zijn actieve politieke loopbaan was Van der Lek tot 1993 voorzitter van Milieudefensie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.