Hard politieoptreden bij presidentieel paleis Kiev

De oproerpolitie in Oekraïne heeft zondag traangas, wapenstokken en schokgranaten ingezet om betogers tegen te houden die het presidentieel paleis in Kiev wilden bestormen. Tientallen mensen werden met ambulances afgevoerd. In totaal gingen driehonderdduizend Oekraïeners zondag de straat op om te protesteren tegen de weigering van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie te ondertekenen.

De meeste mensen togen naar het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Een paar duizend betogers trokken echter weg van het plein, richting het presidentieel paleis. Eenmaal daar aangekomen probeerden enkele honderden gemaskerde demonstranten het paleis met behulp van een shovel aanvielen. De aanwezige agenten werden met stenen bekogeld. De politie greep hard in. Een aantal mensen liep hoofdwonden op en werd met ambulances afgevoerd.

Wereldkampioen boksen Viktor Klitsjko, die de oppositiepartij Oedar leidt, riep de betogers bij het paleis op tot kalmte en vroeg ze terug te keren naar het Onafhankelijkheidsplein. Klitsjko en andere oppositieleiders noemden het geweld bij het paleis een provocatie en zeiden dat de gemaskerde mensen achter de bestorming door de regering waren ingehuurd om de vreedzame protesten in diskrediet te brengen.