Niet God, geld terug

Kerken moeten hun hosti's ook ergens van betalen, dus wordt kerkgangers gevraagd een bijdrage te doen. Maar dat is soms een grote investering voor iets waarvan niet zeker is dat het werkt. Daarom heeft één kerk een nieuw beleid ingesteld: heeft God je binnen 90 dagen niet geholpen, dan krijg je je geld terug.

Alleen leden die al een half jaar of langer niets gegeven hebben aan de Sagebrush Community Church in het Amerikaanse Albuquerque, komen in aanmerking voor de actie. Zij moeten gedurende negentig dagen tien procent van hun inkomen aan de kerk schenken. Als ze na die periode niet overtuigd zijn dat God hun toewijding beloont, krijgen ze het geld terug.

Wat die beloning van God precies inhoudt is onbekend, vermoedelijk mag ieder dat voor zichzelf bepalen. Hoe de kerk gaat controleren of iemand z'n beloning heeft ontvangen, is ook onbekend. Of het om bruto of netto-inkomen gaat, en of rente op investeringen meetelt, is ook onbekend.

Het enige dat duidelijk is, is dat ze zich niets aantrekken van explicite vermaningen in onder meer Mattheüs 4:7 en Deuteronomium 6:16. Voor de verandering komt er dan ook eens niet alleen kritiek uit de atheïstische hoek, maar ook uit de christelijke hoek.

Eén atheïst is evenwel enthousiast over het voorstel. Hij hoopt dat de kerk ieder kwartaal een verslag uitbrengt van de betrouwbaarheid van Gods beloningsvermogen. Zo zou het nut van bidden dan eindelijk eens kwantitatief vastgesteld kunnen worden.