Waxinelichthoudergooier met boete naar huis

Redactie

Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink is zaterdagavond door de politie vrijgelaten. Eerder op de dag werd hij opgepakt in Den Haag bij de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hij kreeg in het politieburo een gebiedsverbod voor de gehele gemeente Den Haag opgelegd. Uiteindelijk kreeg de man die al jarenlang wordt getreiterd door justitie een boete van tweehonderd euro mee.

Lensink heeft geen verklaring gegeven waarom hij ondanks het gebiedsverbod toch in het voor hem verboden deel van Den Haag rondhing, laat een zegsvrouw van de Haagse politie weten. Hij werd opgepakt op de Hofweg, vlakbij het Binnenhof. Daar vond in de Ridderzaal een feestelijke bijeenkomst plaats met onder meer koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix.

Lensink had - zo blijkt uit beelden - slechts een oranje t-shirt aan en droeg een bord met wat teksten tegen de monarchie.

In februari werd Lensink. in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden cel voor het gooien van een waxinelichthouder naar de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag. Het voorwerpje ketste af op een ruit. Lensink bracht na het incident bijna twee jaar in voorarrest door. Meer dan de meeste kopschoppers, overvallers, verkrachters en moordenaars.

Voor meer over de toedracht van dit voorval, zie dit bericht