Politiek vlak onder je neus

columnicon harry64In de rubriek Plat Haags nemen Driek Oplopers, Luc van Lier, Petertjeprik en harry64 het Nederlandse politieke en maatschappelijke landschap onder de loep.

FOK!-it Een collega is eruit geknikkerd. Hoewel ik het oneens ben met zijn mening en visie, ben ik het ook niet eens met zijn verwijdering. Petertjeprik is eruit gezet wegens schofferen van collega's en andere crew. Petertjeprik is erg goed in schofferen. Dat is een eigenschap die erg gewaardeerd of verguisd wordt van een columnist. In dit geval werd het niet of verkeerd gewaardeerd en resulteerde het gif spuiten in verwijdering van de bron van het gif.

Gif is raar spul. Gif van slangen bijvoorbeeld wordt gebruikt om antigif van te maken. In zijn pure vorm genoten ga je er dood aan, na bewerking wordt het antigif en word je er beter van als je in aanraking bent geweest met het gif. Als redacteur was ik in de gelegenheid om het antwoord van Petertjeprik onder ogen te krijgen. Eerlijk gezegd was ik overdonderd en koesterde een stille bewondering voor de vormgeving en onderbouwing van zijn antwoord op de uitdaging die onze Driek hem had toegeworpen. Anderzijds voelde ik walging bij zijn metafoor dat hij FOK! zag als een kans om FOK!-aapjes gif in de ogen te spuiten en te observeren hoe het zou reageren. Om bij de metafoor van het gif te blijven, ik zag helende eigenschappen in de bestanddelen van het zwaar giftige epistel waar het de vrijheid van meningsuiting aangaat.

Vrijheid van mening en waarheid zijn best wel venijnige krengen. Dat maakt ze soms ook ongewenst. Zoals nu bijvoorbeeld rond de vermeende stroomstoring tijdens het tappen van telefoongesprekken tussen bestuurders die misschien wel eens ongelukkig zouden kunnen uitvallen. Geheel toevallig stond er gister een mooi verhaal over Molukse treinkapers vol kogels in hun mik en het gekonkel achteraf om mensen uit de toenmalige regering uit de wind te houden, in de media. Er zijn overeenkomsten in de modus operandi naar vandaag de dag in de zaak met de gevallen VVD-er Jos van Rey. Belangrijke staatsfiguren willen ineens op hun woord geloofd worden en daar hebben we het dan maar mee te doen. Zo ook voor de gluur- en tappraktijken van de AIVD.

Dit maakt duidelijk dat er geschreven en ongeschreven regels zijn over welke mening of waarheid wel het licht mag zien en welke niet. Zo mag je niet negers omschrijven als n*****s want dan krijg je het MDI op je nek. Ook als het een sarcastisch stuk is dat eigenlijk over het gejammer van zeurpiet Quincy Gario gaat.

Ik ben voorstander van vrije mening, ook (met tegenzin) als ik die mening niet zo prettig vind of als die mening mij raakt op persoonlijk of ideologisch vlak. Waarom? Omdat ik liever van gif antigif maak dan het te negeren en er alsnog op een onverwacht moment monddood van word. Ik kies liever voor de optie om er beter van te worden.

Met collegiale groet van je collega met een chromosoompje meer en het ga je goed.

Harry.