FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 november 2013

[WB] NL-record M.Mulder, Kato en Junio winnen

Michel Mulder heeft bij wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City het Nederlandse record op de 500 meter aangescherpt. De rijder uit de Beslist-ploeg haalde met 34,26 seconden 0,06 seconden af van de oude toptijd van Jan Smeekens.

Mulder won evenwel niet, want zowel Joji Kato als Gilmore Junio waren 0,01 seconde sneller. Achter Mulder werd de Amerikaan Mitchell Whitmore met 34,29 seconden vierde. Hij snoepte hiermee het Amerikaanse record af van Tucker Fredericks die nipt achter hem de vijfde tijd noteerde. Jan Smeekens eindigde met 34,36 seconden als zesde, terwijl Jesper Hospes met 34.56 de dertiende tijd noteerde.

Het vuurwerk kwam uit de laatste rit waarin Ronald Mulder het opnam tegen de Zuid-Koreaan Tae-Bum Mo. Mulder werd na een race vol fouten in 34,54 elfde. Mo leek de Nederlander ruim te kloppen en een mogelijke bedreiging te vormen voor het wereldrecord van Jeremy Wotherspoon (34,03), maar ging in de laatste bocht onderuit.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Joji Kato Jap 34.25 (8)
1 Gilmore Junio Can 34.25 (8)
3 Michel Mulder Ned 34.26
4 Mitchell Whitmore VS 34.29
5 Tucker Fredricks VS 34.30
6 Jan Smeekens Ned 34.36
11 Ronald Mulder Ned 34.54
13 Jesper Hospes Ned 34.56

Defensievliegtuig met hulp Filipijnen geland

Het defensievliegtuig met hulpgoederen voor de Filipijnen is vrijdagavond Nederlandse tijd geland op het eiland Cebu. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Het toestel, dat donderdag even na 08.00 uur opsteeg vanaf vliegbasis Eindhoven, landde omstreeks 19.30 uur Nederlandse tijd op het eiland, dat naast het zwaar getroffen eiland Leyte ligt. Na een tussenstop om onder meer te tanken in het Indiase Mumbai vloog het toestel naar Cebu. De goederen worden vanaf daar verspreid.

De KDC-10 vervoerde onder meer tentzeilen, drinkwatermateriaal, medicijnen en jerrycans. De in totaal 35 duizend kilo aan hulpgoederen zijn verzameld door de Samenwerkende Hulporganisaties. Maandagochtend wordt het toestel terug verwacht in Eindhoven.

VN stellen dodental tyfoon naar beneden bij

De VN hebben het aantal doden in de Filipijnen door de tyfoon dat donderdag werd gepubliceerd, naar beneden bijgesteld. De landenorganisatie houdt het nu, net als de plaatselijke rampenautoriteiten, op ongeveer 3600 slachtoffers, liet een woordvoerder vrijdag in New York weten.

Donderdag noemde de VN het aantal van 4460, doden maar dat bleek achteraf gebaseerd op een schatting van de Filipijnse regering. Volgens de VN was niet duidelijk gemaakt dat het om een schatting ging.

[WK Kwalificatie] OekraÔne thuis langs Frankrijk

Frankrijk heeft zich in Oekraïne geblameerd. Het verloor met 2-0, waardoor plaatsing voor het WK in Brazilië serieus op de tocht komt te staan. Frankrijk begon nog goed aan het duel. Via Giroud werd het gevaarlijk voor het doel van de thuisploeg. Maar ook Oekraïne kreeg kansen op de openingstreffer. Yarmolenko zijn inzet werd gekeerd door Lloris, waardoor het lang 0-0 bleef.

Voor Frankrijk verliep de tweede helft dramatisch. Met een degelijke 0-0 tussenstand had het zicht op een goed resultaat. Dat zicht werd door Oekraïne knap weggenomen. Met het energieke en fysieke voetbal van Oekraïne hadden de bezoekers veel moeite. Na een grote kans Konoplyanka was het even later wél raak. Roman Zozulya bekroonde de werklust van Oekraïne met een doelpunt. Hij was het eindstation na een counter van Oekraïne; 1-0.

Even later werd het nog erger voor Les Bleus. Tot overmaat van ramp kreeg het na 81 minuten voetballen ook nog eens een strafschop tegen. Yarmolenko benutte die strafschop overtuigend; 2-0. In de resterende speeltijd sloegen de stoppen door aan de kant van Frankrijk. Koscielny kreeg bijvoorbeeld nog de rode kaart te zien. Ook Kucher kreeg aan de kant van Oekraïne in de extra speeltijd nog de rode prent.

Door de nederlaag zal Frankrijk dinsdag tijdens de return alles op alles moeten zetten om alsnog naar het WK in Brazilië te mogen. Er moet minimaal twee keer worden gescoord door de thuisploeg om kans te houden op de eindronde.

[WK Kwalificatie] Griekenland zet grote stap richting WK

Griekenland heeft in eigen huis een grote stap gezet richting het WK in Brazilië. Het versloeg Roemenië namelijk met 3-1. Mitroglou maakte twee doelpunten. Toch is kwalificatie allerminst zeker. Doordat Roemenië een uitdoelpunt heeft gemaakt, volstaat een 2-0 zege tijdens de return in Roemenië. 

Konstantinos Mitroglou opende de score voor Griekenland. Na een energiek en fel begin van beide partijen zorgde hij voor de 1-0. Hij rondde af na voorbereidend werk van Salpingidis. Roemenië probeerde zich vervolgens te herpakken.

Dat lukte via Bogdan Stancu. Slechts vijf minuten na de 1-0 maakte hij de gelijkmaker. Nadat een vrije trap van Torje bij de tweede paal belandde, rondde Stancu beheerst af; 1-1. Het aantrekkelijke begin kreeg nog geen minuut later een vervolg. Lang van de gelijkmaker mocht Roemenië namelijk niet genieten. Ditmaal was het Salpingidis zelf die scoorde. Bij de tweede paal gleed hij de bal in het doel.

De wedstrijd kreeg na het flitsende begin geen flitsend vervolg. Afgezien van een aantal mogelijkheden aan beide kanten, werd er kwalitatief niet hoogstaand voetbal vertoond. Ook Georgios Samaras kon daar geen verandering inbrengen. Toch was Griekenland opnieuw trefzeker. Opnieuw was het Mitroglou die zijn land in extase bracht. Met een halve volley schoot hij Griekenland na 66 minuten voetballen naar de belangrijke 3-1. Griekenland trok de wedstrijd vervolgens professioneel over de streep.

Anti-Pieters mogen geen kinderen pesten

Demonstranten tegen Zwarte Piet mogen zondag tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam kinderen niet in de war brengen. "Waar wij de grens trekken is als het verstoring wordt of als kinderen in de war gebracht worden, als ze iets roepen", zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdagavond op de Amsterdamse tv-zender AT5.

De betogers mogen demonstreren op een paar aangewezen plekken in de hoofdstad, zoals het Beursplein. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben aangekondigd te willen demonstreren tegen de piet omdat zij die een uiting van racisme vinden. Volgens de burgemeester valt dat onder de vrijheid van meningsuiting.

[WK Kwalificatie] Portugal wint thuis van Zweden

Portugal heeft in eigen huis met 1-0 gewonnen van Zweden. Dankzij een treffer van Cristiano Ronaldo heeft Portugal een prima uitgangspositie voor de return van komende dinsdag. Wekenlang werd uitgekeken naar de titanenstrijd tussen Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic. Beide sterren lieten het tijdens het eerste duel echter afweten. Dat maakte de wedstrijd overigens niet minder interessant.

De wedstrijd kende een erg boeiend begin. Joao Moutinho was verantwoordelijk voor de eerste kans van de wedstrijd. Na vier minuten kreeg hij de bal mee in het strafschopgebied, waarna hij Isaksson omspeelde. De Portugees schoot de bal vervolgens vanuit een lastige hoek in het zijnet.

Ook Zweden werd gevaarlijk. Johan Elmander promoveerde een knappe voorzet van Lustig bijna tot een doelpunt. Met zijn chocoladebeen schoot hij de bal net voorlangs. Even later was hij opnieuw gevaarlijk. Ditmaal schoot hij een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings langs de kruising.

Ondanks het hoge percentage balbezit van Portugal, bleef Zweden gevaarlijk voor het doel van Rui Patrício. Larsson schoot de bal na een fraai overstapje van Zlatan richting de verre hoek. De Portugese doelman had alle moeite om de bal te verwerken.

Portugal drukte het veldoverwicht in de tweede helft wel uit in kansen. Doordat Isaksson weifelend optrad, kreeg Portugal een enorme kans op de 1-0. Door een miraculeuze carambole via onder meer Pepe bleef de bal echter uit het doel van Zweden. Daarnaast kreeg Portugal een legio aan hoekschoppen. Door een compact Zweden creëerde het vanuit de standaardspelsituaties echter weinig gevaar.

Het compacte Zwede bezweek onder de druk toen Veloso de bal in het strafschopgebied slingerde. De onzichtbare Ronaldo kopte de scherpe voorzet technisch knap langs Isaksson; 1-0. Portugal kwam vervolgens niet meer in de problemen. Het had via Ronaldo zelfs nog op 2-0 kunnen komen. Hij kopte vlak na zijn treffer de bal tegen de lat. Dinsdag wordt de return in Solna gespeeld. Voor de neutrale toeschouwer is te hopen dat Ronaldo en Ibrahimovic zich dan wél laten zien.

Minderheden Groot-BrittanniŽ steeds beter op school

Scholieren afkomstig uit minderheden in Groot-Brittannië doen het steeds beter op school. Vrijwel alle minderheden vertonen de afgelopen jaren een stijgende lijn, de prestaties van de blanke meerderheid blijven nagenoeg gelijk. Dat blijkt uit cijfers van het Britse ministerie van onderwijs waarover The Economist op zijn website bericht.

Voor het onderzoek werden examenresultaten van minderheden van de afgelopen jaren vergeleken met die van de blanke meerderheid. Daaruit blijkt dat scholieren van Indiase afkomst al jaren gemiddeld zo'n vijftien procent beter presteren.

Andere minderheden lagen de afgelopen jaren achter op de blanken, maar zijn aan een inhaalslag begonnen. Met name Bengalese leerlingen zijn hierin succesvol. Zij hebben de blanke leerlingen inmiddels ingehaald en behalen betere schoolresultaten.

Zwarte Britse scholieren van Afrikaanse of Caribische afkomst liggen nog achter op de blanken, maar ook zij vertonen een stijgende lijn. De Afrikaanse groep heeft de blanken bijna ingehaald. Ook minderheden van gemengde Caribische en Pakistaanse afkomst zijn steeds beter gaan presteren.

Volgens The Economist zijn deze opmerkelijke cijfers het gevolg van privélessen, die door veel leerlingen uit minderhedengroepen worden gevolgd. Ondanks hun sociaaleconomische situatie, die vaak slechter is dan bij blanke kinderen, schaven minderheden hun vaardigheden bij door bijvoorbeeld naar zaterdagschool te gaan. Bijna de helft, 45 procent, van Aziatische leerlingen krijgt privéles. Van de blanke kinderen is dat twintig procent.

Ontsnapte Surinamer eindelijk gepakt

Een ontsnapte Surinaamse veroordeelde die veertien jaar lang ongestraft in Nederland woonde, is begin deze week in zijn vaderland opgepakt. De man was in 1999 uit een gevangenis in Paramaribo ontsnapt. De man werd opgepakt tijdens een korte vakantie aan zijn vaderland.

De 37-jarige Winston N. werd in juli 1999 in Suriname veroordeeld wegens het plegen van verschillende gewelddadige overvallen en inbraken. Vier maanden later kon hij echter ontsnappen toen in de gevangenis gevechten waren uitgebroken. Sindsdien ontbrak van de veroordeelde elk spoor.

De man blijkt echter een volledig nieuw bestaan te hebben opgebouwd in Nederland. Hij was er na al die jaren zo zeker van dat de Surinaamse politie niet meer naar hem op zoek was dat hij een vakantie naar het Zuid-Amerikaanse land aandurfde.

Meteen na zijn aankomst in Suriname kreeg de politie hem echter in de gaten. Toen N. donderdag zijn ouderlijk huis in de Surinaamse hoofdstad wilde bezoeken, werd hij omsingeld door een arrestatieteam van de politie. De man probeerde nog te vluchten door over een kreekje te springen, maar dat mislukte.

N. werd daarop meteen teruggebracht naar de gevangenis waaruit hij veertien jaar geleden ontsnapte.

OPCW houdt vertrouwen in vernietigen wapens SyriŽ

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) heeft er nog altijd vertrouwen in dat het chemischewapenarsenaal van Syrië tegen medio 2014 vernietigd kan worden. De weigering van Albanië hieraan mee te werken verandert daar niets aan, aldus de organisatie vrijdag.

De OPCW nam vrijdag een plan aan om meer dan duizend ton chemische bestanddelen uit Syrië te vernietigen, maar zei niet waar het wapentuig naartoe gestuurd wordt. "Er zijn natuurlijk opties en er zijn manieren waarop dit kan worden bewerkstelligd", zei woordvoerder Malik Ellahi.

De gevaarlijkste chemicaliën worden nog voor het einde van het jaar uit Syrië verwijderd, aldus het plan.

Militie richt bloedbad aan in LibiŽ

Gewapende militieleden hebben vrijdag het vuur geopend op een vreedzaam protest in de Libische hoofdstad Tripoli. Zeker 31 betogers kwamen om en meer dan tweehonderd mensen raakten gewond, meldde de Libische staatstelevisie. De mensen demonstreerden, omdat ze willen dat de gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de hoofdstad.

Duizenden demonstranten hielden een mars van een moskee naar het hoofdkwartier van een militie. Ze zwaaiden met witte vlaggen en scandeerden 'Wij willen een leger. Wij willen politie'. Toen ze in de buurt van het hoofdkwartier kwamen, stormden strijders naar buiten die de menigte onder vuur namen met machinegeweren, raketgranaten en luchtafweergeschut.

Het hoofd van de militie, die zijn wortels heeft in de stad Misrata, maar tegenwoordig ook in Tripoli veel macht heeft, zwoer in een telefonisch interview dat milities uit Misrata alleen 'dode lichamen' zullen achterlaten. Volgens Al-Taher Basha Agha waren het de betogers die het vuur openden. "Wie is degene die ze opzweept?", zei hij. "De kwaadaardigen die burgers gebruiken als een brug naar de macht." Hij sloot het gesprek af met een dreigement. "Tripoli heeft nog geen oorlog gezien, maar dat verandert binnenkort."

Het ministerie van defensie heeft troepen naar de plaats des onheils gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie zei dat de militairen is opgedragen de betogers en de militieleden uit elkaar te houden. De militairen hebben daarnaast een bevel gekregen om eenieder die zich vijandig gedraagt neer te schieten.

Man wilde Cameron vermoorden

Een taxichauffeur die in juli in Londen staande werd gehouden en een hele voorraad wapens bij zich bleek te hebben was van plan om premier David Cameron te vermoorden. Dat hebben aanklagers in het proces tegen de man vrijdag gezegd.

Irfaq Naz (34) werd in juli door de politie staande gehouden toen hij aan de verkeerde kant van de straat reed. Bij het doorzoeken van zijn voertuig stuitten de agenten op de wapens, waaronder een machete, een zwaard en een stroomstootwapen. Naz vertelde de agenten dat hij Cameron om het leven wilde brengen.

Bij Naz is paranoïde schizofrenie vastgesteld. De rechter veroordeelde hem tot gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis.

[WB] Weer WR voor Lee op 500 meter

Sang-Hwa Lee heeft voor de tweede keer in een week tijd het wereldrecord op de 500 meter verbeterd. Bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City kwam ze tot een tijd van 36,57.

Lee noteerde vorige week in Calgary al 36,74, maar was vandaag dus nog fors sneller. Ook Beixing Wang en Heather Richardson doken met respectievelijk 36,85 en 36,97 onder de magische grens van 37 seconden. Margot Boer noteerde een persoonlijk record en was met 37,28 tevens de beste Nederlandse op de zesde plaats.

Uitslag 500 meter:

# Naam Land Tijd
1 Sang Hwa-Lee Zko 36,57
2 Beixing Wang Chi 36,85
3 Heather Richardson VS 36,97
4 Jenny Wolf Dui 37,15
5 Olga Fatkoelina Rus 37,19
6 Margot Boer Ned 37,28
15 Thijsje Oenema Ned 37,70
17 Anice Das Ned 37,84
18 Mayon Kuipers Ned 38,02

Klassement wereldbeker 500 meter:

# Naam Land Punten
1 Sang Hwa-Lee Zko 300
2 Jenny Wolf Dui 220
3 Beixing Wang Chi 220
4 Heather Richardson VS 170
5 Margot Boer Ned 145

'Van der Sloot bestudeerd door 'Peruaanse moordenaar'

Een 22-jarige Peruaan die zijn moeder levend in brand stak hield een gedetailleerd dossier bij van de voor moord veroordeelde Joran van der Sloot. Hij hoopte hierdoor arrestatie te vermijden. Dit bleek na politieonderzoek naar de laptop van de moordenaar, melden lokale media vrijdag.

De man, Marco Arenas, had op zijn computer gegevens verzameld in de map 'De moordenaars van Peru' van een tiental moorden die de afgelopen jaren in Lima zijn gepleegd. Hij noteerde onder meer welke 'fouten' de Nederlander maakte waardoor hij gepakt kon worden. Zo schreef hij dat Van der Sloot onvoorzichtig was geweest door geen acht te slaan op de beveiligingscamera's in zijn hotel. De vlucht naar buurland Chili omschreef hij als 'klunzig'.

Van der Sloot zit in de Peruaanse hoofdstad een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de studente Stephany Flores in mei 2010. Hij is tevens hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005. Zowel Arenas als Van der Sloot zitten nu vast in de Piedras Gordas-gevangenis.

Het lichaam van de 54-jarige moeder die op 5 november omkwam werd zaterdag gevonden. Zowel Arenas als zijn 18-jarige vriendin zijn aangehouden. Uit het onderzoek bleek verder dat Arenas banden heeft met een groep huurmoordenaars die 'The Killers' worden genoemd. De politie sluit betrokkenheid van de man bij meer moorden niet uit.

Uitslag tweede vrije training Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de snelste tijd gereden. De wereldkampioen snelde in zijn Red Bull op Circuit of the America's naar een tijd van 1.37,305 waarmee hij teamgenoot Mark Webber nipt voorbleef.

In tegenstelling tot de eerste vrije training verliep het tweede bedrijf vrijwel zonder problemen. De Red Bulls waren in Austin de snelste, voor de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton. Daarachter noteerde de in de F1 teruggekeerde Heikki Kovalainen met de Lotus verrassend de vijfde tijd. Alleen Max Chilton had een probleempje toen hij in de laatste bocht van het circuit spinde en met een rokende bolide aan de kant kwam te staan.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:37.305   35
2 M. Webber Red Bull 1:37.420 +0:00.115 37
3 N. Rosberg Mercedes 1:37.785 +0:00.480 38
4 L. Hamilton Mercedes 1:37.958 +0:00.653 38
5 H. Kovalainen Lotus 1:38.073 +0:00.768 41
6 E. Gutierrez Sauber 1:38.229 +0:00.924 40
7 N. Hülkenberg Sauber 1:38.254 +0:00.949 40
8 R. Grosjean Lotus 1:38.255 +0:00.950 33
9 J. Button McLaren 1:38.269 +0:00.964 34
10 F. Alonso Ferrari 1:38.461 +0:01.156 33
11 A. Sutil Force India 1:38.719 +0:01.414 31
12 F. Massa Ferrari 1:38.938 +0:01.633 37
13 S. Perez McLaren 1:38.941 +0:01.636 31
14 D. Ricciardo Toro Rosso 1:39.246 +0:01.941 28
15 P. di Resta Force India 1:39.410 +0:02.105 34
16 V. Bottas Williams 1:39.512 +0:02.207 37
17 J. Vergne Toro Rosso 1:39.579 +0:02.274 36
18 P. Maldonado Williams 1:39.784 +0:02.479 33
19 C. Pic Caterham 1:40.376 +0:03.071 39
20 G. van der Garde Caterham 1:40.563 +0:03.258 35
21 M. Chilton Marussia 1:46.226 +0:08.921 31
22 J. Bianchi Marussia 1:47.009 +0:09.704 20

[WK Kwalificatie] KroatiŽ niet langs tien IJslanders

Kroatië heeft verzuimd om een grote stap richting het WK in Brazilië te zetten. In IJsland werd het 0-0, terwijl het thuisland een groot deel van de wedstrijd met tien man speelde. Met Johann Berg Gudmundsson, Alfred Finnbogason en Kolbeinn Sightórsson in de aanvalslinie probeerde IJsland in eigen huis een stap te zetten richting een primeur. Nooit eerder was IJsland namelijk actief op een eindronde van het WK.

IJsland startte nerveus aan het duel. Al na twee minuten waren de bezoekers dichtbij de openingstreffer. Na een verzorgde aanval belandde de bal bij Eduardo da Silva. Hij verschalkte doelman Halldorsson, maar stuitte alsnog op Sigurdsson. Die haalde de bal van de lijn. Na dat boeiende begin kakte de wedstrijd in.

Beide teams waren voorzichtig, al nam Kroatië het initiatief. Het vond echter niet de spelers die het moest vinden. Luka Modric werd in de eerste helft van de wedstrijd maar moeizaam gevonden. Kroatië verzuimde om het veldoverwicht nog voor rust uit te drukken in een doelpunt. Naar mate de eerste helft vorderde, ging het slordiger spelen. Sightórsson verliet het veld op een brancard. Hij verstapte zich en liep daarbij een enkelblessure op. Hoe erg de enkel van Sightórsson er aan toe is, is nog niet duidelijk.

Na rust kreeg IJsland een grote domper te verwerken. Skulason kreeg terecht de rode kaart na een overtreding op Perisic. Vanzelfsprekend kreeg IJsland het daarna extra moeilijk tegen de Kroaten. Doelman Halldorsson ontpopte zich desalniettemin als sterkste speler van de thuisploeg. Hij redde twee keer knap na pogingen van Perisic en Olic.

Verdedigen was na de rode kaart van Skulason de enige optie voor IJsland. Dat kwam de wedstrijd niet ten goede. Kroatië bleek op zijn beurt niet in staat om toe te slaan. Al was Mandzukic er ontzettend dichtbij. Ook bij de inzet van de spits van FC Bayern München greep Halldorsson goed in. Door het 0-0 gelijke spel is er dinsdag tijdens de return in Kroatië nog van alles mogelijk.

'Jaloerse Ronaldo skipt verkiezing Gouden Bal'

Cristiano Ronaldo laat uit onvrede met de FIFA in januari de Gouden Bal-verkiezing aan zich voorbijgaan. Dat schrijft de Spaanse krant AS vrijdag. Ronaldo zou niet blij zijn met de portretjes op de FIFA-site, waarin de 23 overgebleven kandidaten kort worden geïntroduceerd.

De Portugees vindt dat hij er bekaaid van afkomt in vergelijking met Lionel Messi en Franck Ribéry, over wie de begeleidende tekst volgens hem veel positiever is. Voor Ronaldo zou dat de druppel zijn die de emmer deed overlopen.

In zijn beslissing zal ongetwijfeld ook de imitatie van Sepp Blatter meegewogen zijn. De baas van de wereldvoetbalbond zette Ronaldo eind vorige maand te kakken door hem in een interview een commandant in het veld te noemen en probeerde zijn woorden kracht bij te zetten door hem op ludieke wijze na te doen. Blatter bood zijn excuses aan, nadat Ronaldo's werkgever Real Madrid furieus had gereageerd.

De meest lovende woorden op de FIFA-site zijn voor Ribéry. De Fransman wordt geroemd om zijn 'betoverende dribbels, nauwkeurige schoten en explosieve acceleratie'. De afwijzing zal de FIFA een doorn in het oog zijn, want Ronaldo lijkt op voorhand de grootste kandidaat om de Ballon d'Or te winnen. Rivaal Messi, de winnaar van de laatste vier edities, maakt een minder jaar door. Zlatan Ibrahimovic wordt gezien als grootste concurrent.

De lijst van 23 wordt nog dit jaar teruggebracht tot drie spelers, waarna op 13 januari in Zürich de winnaar bekend wordt gemaakt. De Ballon d'Or is een samenvoeging van de Gouden Bal en de prijs voor wereldvoetballer van het jaar.

Van Gaal over Mathijsen: "Zeg nooit nooit"

Louis van Gaal schat de kans dat Joris Mathijsen meegaat naar Brazilië niet hoog in. De kans is groot dat de Goirlenaar het WK thuis moet bekijken. "We zijn namelijk met een proces bezig. En daar zit hij nu net als John Heitinga niet bij", sprak Van Gaal volgens het Brabants Dagblad.

Momenteel zijn Bruno Martins Indi, Stefan de Vrij, Ron Vlaar en Joël Veltman als centrumverdedigers geselecteerd. Eerder liet Van Gaal al weten dat hij ook gecharmeerd is van Karim Rekik, Jeffrey Bruma en Stefano Denswil. "Maar zeg nooit nooit", aldus de bondscoach over Mathijsen. "In mei kiezen we pas voor een selectie. Er kunnen spelers geblesseerd raken of niet door mijn fitheidstest komen."

Het Nederlands elftal speelt zaterdagmiddag in Genk een oefenwedstrijd tegen Japan. Ron Vlaar vervangt Mathijsens ploeggenoot Martins Indi, die vrijdag licht geblesseerd raakte. Van Gaal wil geen risico met hem nemen.

[DC] Berdych trekt stand Davis Cupfinale gelijk

Tomas Berdych heeft de stand in de Davis Cupfinale van Tsjechië tegen Servië weer in evenwicht gebracht: 1-1. De Tsjechische kopman was vrijdag zoals verwacht een maatje te groot voor Dusan Lajovic: 6-3, 6-4 en 6-3. Eerder op de dag had Novak Djokovic de Serviërs voor eigen publiek op voorsprong gezet door Radek Stepanek opzij te schuiven.

Lajovic is de mondiale nummer 117 en werd vooraf al weinig kans toegedicht tegen Berdych. De 23-jarige Serviër staat normaliter veel lager in de pikorde, maar moest opdraven wegens het afhaken van de geblesseerde Janko Tipsarevic en de geschorste Viktor Troicki.

Vechtlust en enthousiasme kon Lajovic niet ontzegd worden, maar hij kwam simpelweg kwaliteit en vernuft tekort om het de nummer zeven van de wereld moeilijk te maken. Het Tsjechische servicekanon had de klus binnen twee uur geklaard.

Antibiotica-resistente bacteriŽn rukken op

Antibiotica zijn in Europa steeds minder effectief, omdat bacteriën in steeds grotere mate resistentie vertonen tegen het middel. Dat heeft het Europees Centrum voor Preventie en Bestrijding van Ziektes (ECDC) vrijdag in een rapport laten weten.

Europese landen krijgen steeds vaker te maken met situaties waarbij in het ziekenhuis opgelopen bacteriële infecties niet met antibiotica behandeld kunnen worden. Vijf landen in het zuiden van Europa constateerden vorig jaar infecties met de darmbacterie Klebsiella pneumonia die resistent bleek tegen carbapenem-antibiotica. In 2009 waren dat nog twee landen.

De resistente bacteriesoort Acinetobacter is inmiddels aangetroffen bij meer dan een kwart van alle infecties in acht van de achttien in het onderzoek betrokken landen.

De directeur van het ECDC, de Nederlander Marc Sprenger, sprak van een 'zeer verontrustende ontwikkeling'. Decennialang konden ziektes behandeld worden met behulp van antibiotica die schadelijke bacteriën uitschakelden. Carbapenem-antibiotica vormden daarbij de laatste behandelmogelijkheid en werden ingezet tegen bacteriën die al resistent waren tegen andere antibiotica.

Battlefield 4 commander mode nu ook naar iOS

DICE heeft de tablet-app Battlefield 4 Tablet Commander voor iOS uitgebracht. Via de applicatie kunnen gamers een team aansturen met enkele eenvoudige touchcommando's. Een versie voor Android-tablets zal binnenkort ook worden uitgebracht.

De Commander Mode is al te gebruiken op de pc- en consoleversies van Battlefield 4, maar nu kan met ook met de iPad. Als minimale eis moet een iPad 2 of nieuwer worden gebruikt, waarbij iOS minimaal versienummer 6.1 moet hebben. De app is 504MB zwaar.

DICE belooft dat het later deze maand ook een versie van de Commander Mode-app voor Android-tablets zal uitbrengen. Ook meldt de developer dat de applicatie naast wifi tevens via 3g is te gebruiken.

Pep: "Heynckes gaf me een perfect team"

Pep Guardiola presteert uitstekend met FC Bayern München. De trainer verschuift de aandacht voor het succes echter naar zijn voorganger, Jupp Heynckes.

Guardiola reikte een prijs uit aan Heynckes en besloot hem meteen in het zonnetje te zetten. "Bayern heeft veel gewonnen dankzij jou, maar deze prijs is voor jou alleen. Je bent een geweldige collega en je bent een legende in Duitsland. Maar ook in Spanje weet elk kind wie jij bent."

"Je hebt een perfect team voor mij achtergelaten. Daar heb je namelijk de Treble mee gewonnen. Ik heb geen woorden voor jouw prestaties", gaat de Spanjaard verder over zijn voorganger. Guardiola presteert ondertussen zelf ook goed met Bayern. Hij staat met zijn ploeg eerste in de Bundesliga en ook in de Champions League presteert het elftal van onder meer Arjen Robben uitstekend.

Asscher: Bukken voor zeurpieten is ok

Het sinterklaasfeest moet een kinderfeest blijven. De overheid moet dat feest niet claimen. Maar het zou mooi zijn als iedereen door een langzame evolutie van het sinterklaasfeest ervan kan genieten. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdagavond in het gesprek met de minister-president bij de NOS.

Asscher deed het gesprek, aangezien premier Mark Rutte (VVD) op bezoek is in China. Volgens Asscher moet niet worden gedaan alsof iedereen die het sinterklaasfeest viert, een racist is. "Dan geef je een mooi feest waar mensen met hun gezin van genieten een hele nare intentie."

De vicepremier gaf aan de toon die burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan heeft gevonden mooi te vinden. "Het is wel mooi als het een feest is voor iedereen. Je moet niet onderschatten dat er ook Nederlanders zijn die zich gekwetst en soms zelfs vernederd voelen door de figuur van Zwarte Piet. Als dat zo is, zou het mooi zijn, zegt Van der Laan, als het feest zich zo ontwikkelt dat het weer voor iedereen een feest is. Daar ben ik het mee eens."

Waar de naieve gedachte vandaan komt dat het mogelijk is iedereen tevreden te stellen is niet bekend. Evenmin is bekend waarom er meer mensen gekwetst zouden moeten worden door het veranderen van het feest, dan er nu beweren gekwetst te zijn door het huidige feest. De strekking is in ieder geval dat het logisch is als we massaal bukken voor een kleine minderheid.

Geblesseerde Gebrselassie mist Zevenheuvelenloop

Haile Gebrselassie gaat zondag niet van start in de Zevenheuvelenloop. De 40-jarige Ethiopiër heeft zich met een knieblessure afgemeld, meldt de organisatie vrijdag. Gebrselassie heeft al langere tijd last van terugkerend vocht in zijn knie en zag zijn klachten de laatste tijd verergeren.

De tweevoudig olympisch kampioen had een aanval op het wereldrecord op de vijftien kilometer voor mannen boven de 40 jaar willen doen. Gebrselassie is komend weekeinde wel aanwezig in Nijmegen. Hij lost zondag samen met de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls het startschot voor de dertigste editie van de Zevenheuvelenloop.

Meer overstappers zorgverzekering verwacht

Begin volgend jaar zitten waarschijnlijk meer mensen bij een nieuwe zorgverzekeraar dan dit jaar. Door de scherpe prijsdaling van veel zorgverzekeringen stapt tien procent in de komende maanden over, zo verwacht Peter Ruys van zorgkiezer.nl.

Dit jaar wisselden uiteindelijk 1,2 miljoen Nederlanders van verzekering. Dat betekende een percentage van 7,2 procent. Vooraf werd toen acht procent verwacht. In de jaren daarvoor maakte niet meer dan zes procent de overstap.

Aanvankelijk verwachtte de vergelijkingswebsite dit jaar ongeveer 8,5 procent overstappers, maar omdat er een ware 'prijzenslag' is losgebarsten heeft Ruys de verwachting bijgesteld. Gemiddeld hebben zorgverzekeraars de premie van de basisverzekering met tien procent verlaagd. De meeste basisziektekostenverzekeringen zijn nu goedkoper dan honderd euro per maand. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekeringspremie is bijna dertig euro, berekende de Consumentenbond eerder op vrijdag.

'Prem scheet bagger voor Zwarte Piet'

Prem Radhakishun, de idioot die onlangs bij De Wereld Draait Door keihard meende te moeten roepen dat Sinterklaas niet bestaat, blijkt nogal een jeugdtrauma te hebben opgelopen van Zwarte Piet. Als kind was hij nogal bang uitgevallen. Dat vertelt zijn broer Anand tegenover Pownews.

Daarnaast blijkt dat Prem vroeger helemaal niet tegen zwarte Piet was, maar gewoon profiteerde van de kadootjes die hem gebracht werden. 

"Ik geloof niet dat Prem vroeger tegen was," aldus de nuchtere broer van zeurpiet Prem, "ik weet wel dat-ie veel huilde als Zwarte Piet voor de deur stond want hij was nogal bang uitgevallen".

De bang uitgevallen Prem heeft in onschuldige kinderen in elk geval een tegenstander gevonden waar hij niet bang voor hoeft te zijn.


Prem huilde om zwarte Piet

Advocaat gelooft in verrassing AZ

Dick Advocaat is met AZ nog ongeslagen. De trainer is van mening dat de Alkmaarders lang mee kunnen doen in de strijd om het kampioenschap. Advocaat heeft inmiddels een record verbeterd.

Hij is na zeven ongeslagen duels de sterkst startende trainer uit de geschiedenis van AZ. Daarmee overtreft hij Willem van Hanegem, die na zijn aantreden zes wedstrijden niet verloor.

Advocaat spreekt op de officiële website van AZ zijn geloof uit in een stunt van AZ. "Als de jongens zich blijven ontwikkelen, waarom zouden we dan niet lang mee kunnen doen in de Eredivisie? Als we het in uitwedstrijden ook nog een beetje oppikken, waarom zouden we dan niet die grote titelfavorieten kunnen aftroeven?"

Onder meer Celso Ortiz en Roy Beerens zijn onder Advocaat opgebloeid. Beerens is zich er echter van bewust dat Advocaat rigoureuze beslissingen durft te nemen. "Hij kan je er de volgende wedstrijd zo uitflikkeren, hoor, want zo is hij. We moeten ons iedere wedstrijd bewijzen."

Asscher: evolutie sinterklaasfeest

Het sinterklaasfeest moet aan het volk worden gelaten, maar het zou mooi zijn als het een evenement is waarvan iedereen kan genieten en waardoor niemand zich gekwetst voelt.

Dat zei vicepremier en minister van Integratie Lodewijk Asscher vrijdagavond in het Gesprek met de minister-president op de NOS-televisie naar aanleiding van de kritiek op Zwarte Piet. Hij haalde daarbij woorden van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan. Asscher ziet wel wat in een langzame evolutie van het sinterklaasfeest, beaamde hij. Het dreigement dat je mee moet in de zak naar Spanje, heeft hij immers ook zien verdwijnen.

Asscher vindt ook dat we "niet moeten doen of iedereen die dat feest viert een racist is". Dat is een 'nare intentie' die mensen niet verdienen.

Finale Champions League 2016 in San Siro

De finale van de Champions League wordt in het seizoen 2015/16 gespeeld in San Siro. Dat heeft de UEFA vrijdag naar buiten gebracht. De thuishaven van AC Milan en Internazionale was in 2001 voor het laatst het decor voor de eindstrijd. Bayern München won toen na strafschoppen van Valencia.

In het Milanese stadion is plaats voor ongeveer 80.000 toeschouwers. Aan het einde van dit seizoen is de grote finale in Lissabon, in het Estadio Da Luz van Benfica. In 2015 mag Duitsland het spektakel organiseren, want dan staan de finalisten in het Olympiastadion in Berlijn. De finale van de Europa League is in mei 2014 in het nieuwe stadion van Juventus.

San Siro was drie keer eerder het decor voor de finale van de Champions League of Europacup. Behalve Bayern München wisten ook Internazionale (1965) en Feyenoord (1970) er de belangrijkste Europese trofee te winnen.

Sandra Bullock krijgt award in Palm Springs

Sandra Bullock krijgt tijdens het Palm Springs International Film Festival de Desert Palm Award voor beste actrice. Haar rollen in de komedie The Heat en het ruimtedrama Gravity leveren haar die onderscheiding op, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

"Sandra Bullock is het toonbeeld van talent en diversiteit in films", zegt festivaldirecteur Harold Matzner. Hij roemt voornamelijk haar nieuwste film Gravity, waarin Bullocks personage vrijwel de gehele film alleen doorbrengt in de ruimte nadat haar ruimtestation is beschadigd. De rol, die in feite de hele film draagt, wordt alom gezien als Bullocks zwaarste tot nu toe.

Vorige week werd bekend dat Matthew McConaughey op het filmfestival de Desert Palm Acting Achievement Award ontvangt voor zijn rol als aidspatiënt in Dallas Buyers Club. Het festival vindt van 3 tot en met 12 januari plaats.


Sandra Bullock krijgt award in Palm Springs (Foto: Novum)

Kluivert: "Robin lijkt wel op mij"

Patrick Kluivert vindt dat Robin van Persie het afgelopen jaar gegroeid is. De spits maakte op het EK geen goede indruk. Kluivert is echter tevreden met de ontwikkeling van de nieuwe topscorer aller tijden van Oranje. "Robin pakt meer zijn verantwoordelijkheid", zegt de assistent-coach in Metro.

Voor iedere interland gaat de oud-Ajacied met de ster van Manchester United om de tafel zitten. "Onze benaderingen komen in die gesprekken samen. We verschillen zelden van mening." Volgens Kluivert komt dat doordat ze op elkaar lijken. "Ook hij is meer dan een goalgetter." Van Persie loste vorige maand Kluivert af als topscorer aller tijden in het Nederlands elftal. De teller van de Rotterdammer staat nu op 41 doelpunten.

De huidige assistent-bondscoach ziet veel tips die hij Van Persie geeft terug in wedstrijden van Manchester United. Bijvoorbeeld over het 'eerstepaallopen'. "Laatst trok hij bij United naar de eerste paal, waarna Wayne Rooney op doel kon schieten. Mooi, want vroeger had Robin de neiging in het centrum te blijven hangen."

Vriend oud-TMF-vj maakt ex en vriendin zwanger

Fabiënne de Vries is in verwachting van haar eerste kindje. De 39-jarige voormalige TMF-vj is twaalf weken zwanger van vriend Mitchell. Zijn ex-vriendin is echter ook in verwachting van hem, meldde RTL Boulevard vrijdagavond.

De Vries leerde Mitchell een aantal maanden geleden kennen, maar hield de boot af toen ze hoorde dat hij nog getrouwd was. Toen hij liet weten te hebben gebroken met zijn vrouw, gaven de twee toe aan hun verliefdheid, met een zwangerschap als resultaat.

"Net toen we naar elkaar hadden uitgesproken dat we een toekomst met elkaar willen aangaan kwam het nieuws van haar: zwanger", vertelde de voormalige vj. "Daar was ik best wel van ondersteboven."

"Ik ben ruimdenkend en ruimhartig", aldus De Vries. "Het is nu nog rauw, maar uiteindelijk hoop ik dat we de kinderen alle liefde en verzorging kunnen geven die ze nodig hebben."

Huta Galung uitgeschakeld op eindejaarstoernooi

Jesse Huta Galung is vrijdag in São Paulo uitgeschakeld op de ATP Challenger Tour Finals. De 28-jarige Nederlander had zijn laatste groepsduel van Filippo Volandri moeten winnen, maar ging in drie sets onderuit: 6-4, 6-7 (5) en 3-6. Huta Galung was het eindejaarstoernooi voor de beste acht tennissers op de Challenger Tour nog begonnen met een overwinning, maar slikte daarna twee nederlagen.

Huta Galung en Volandri hadden eerder deze week beiden gewonnen van Andrej Martin en verloren van Alejandro Gonzalez. De winnaar van het treffen zou zich dus plaatsen voor de kruisfinales.

Huta Galung was op het Braziliaanse gravel aanvankelijk op de goede weg, maar kon het winnen van het eerste bedrijf geen vervolg geven. De Haarlemmer, de mondiale nummer 106, staat op de wereldranglijst zestien plekken lager dan Volandri.

Moratti staat voorzitterschap bij Inter af

Massimo Moratti is niet langer de voorzitter van Internazionale. De 68-jarige Italiaan geeft zijn functie over aan de Indonesische zakenman Erick Thohir. Thohir werd vrijdag door de aandeelhouders benoemd tot hoofd van de nieuwe directie.

Dat heeft Inter naar buiten gebracht. Vorige maand werd Thohir grootaandeelhouder door zich te verzekeren van 70 procent van de aandelen. Volgens Italiaanse media ging met die overname ongeveer 300 miljoen euro gemoeid. Geen van beide partijen heeft dat echter bevestigd. Moratti had sinds 1995 de leiding over Inter, maar aan dat tijdperk komt nu dus een einde.

Moratti, die wel is benoemd tot erevoorzitter, kreeg bij Inter de taak om de strijd aan te gaan met het veel succesvollere AC Milan. Lange tijd stonden de Nerazzurri in de schaduw van Milan. In 2010 kende Inter echter een topjaar, toen de landstitel, Champions League en Coppa Italia werden veroverd.

Leenstra mijdt ook World Cup Astana

Schaatsster Marrit Leenstra past eind deze maand ook voor de wereldbekerwedstrijden in Astana. Dat laat de Friezin vrijdag weten op de website van Team Corendon. Leenstra meldde zich eerder wegens ziekte al af voor de World Cup in Salt Lake City van komend weekeinde. Ze wil op 6 december in Berlijn haar rentree maken.

"Het heeft in dit olympische seizoen geen enkele zin om dan eigenwijs te zijn en toch te gaan rijden terwijl ik gewoon niet fit ben. Dan maak ik alleen maar meer kapot", verklaart Leenstra. "Maandag of dinsdag wil ik weer aansluiten bij de anderen van de ploeg hier in Heerenveen. Ik richt me op de World Cup in Berlijn, maar vooral op het kwalificatietoernooi eind december."

Sjiieten slaan soennieten dood in Pakistan

Een groep sjiieten heeft vrijdag tijdens een religieuze processie in Pakistan drie soennieten doodgeslagen. Vijftien mensen, veelal agenten, raakten gewond, aldus de politie. De sjiitische optocht stond in het teken van Ashoura, een periode van tien dagen waarin sjiieten de dood van de kleinzoon van de profeet Mohammed, Imam Hussein, gedenken.

Toen de sjiieten langs een soennitische school liepen, werden ze uitgescholden door de mensen in de school. Drie soennieten werden door de woedende sjiieten naar buiten gesleept en doodgeslagen. Vervolgens staken de sjiieten een aantal winkels bij de school in brand. Het leger moest er aan te pas komen om de orde te herstellen.

Raad moet geld terugvragen van ex-wethouder

De gemeenteraad van Helmond moet ex-wethouder Peter Tielemans vragen bijna tweeduizend euro aan taxikosten terug te betalen. Dat adviseert een onderzoekscommissie van de gemeenteraad vrijdag. Tielemans stapte in juni op na ophef over taxiritten die hij had gedeclareerd.

Van 1976 euro aan gedeclareerde taxikosten van het college van burgemeester en wethouders blijkt het niet te achterhalen of het juist was dat de gemeente ervoor opdraaide. Dat komt onder meer doordat bepaalde agendagegevens missen.

Het grootste deel van deze gedeclareerde taxikosten, 1879 euro, is toe te rekenen aan Tielemans, blijkt uit onderzoek van een accountantskantoor. De commissie vraagt zich af in hoeverre Tielemans de 'beoogde soberheid' precies heeft nageleefd, 'gezien de verhouding van de gemaakte taxikosten ten opzichte van de overige (oud-)leden van het college, de hoeveelheid ritten en de dagen en tijdstippen waarop deze plaatsvonden'.

Het accountantsonderzoek wijst verder uit dat Tielemans in de periode van april 2010 tot en met maart dit jaar in totaal een kleine achttienduizend euro declareerde. Een andere wethouder declareerde minder dan hij, ruim vijftienduizend euro, de andere drie declareerden meer.

Eerder deze week meldde Omroep Brabant al dat Tielemans excuses en rehabilitatie van de gemeente eist, omdat volgens zijn advocaat uit het onderzoek zou blijken dat de oud-wethouder geen onrechtmatige uitgaven heeft gedaan. Maandag bespreekt de gemeenteraad van Helmond de uitkomsten.

Titanfalls dure collector's edition in beeld

Heb je geld te veel? Hou je van enorme beelden? Dan is de Titanfall collector's edition misschien wel iets voor jou. Voor 250 dollar (Europese prijs nog niet bekend) krijg je een 50 centimeter hoog beeld van een van de bestuurbare mechs in het spel. Er zitten ook lichtgevende LEDs op.

Bij de collector's edition krijg je ook een artbook dat 190 pagina's beslaat en een poster. Bekijk wat beelden van het beeld hieronder.

VS loven miljoenen uit voor aanvallers Benghazi

De Verenigde Staten loven al sinds januari stilletjes tien miljoen dollar uit voor informatie die leidt naar degenen die vorig jaar het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi hebben aangevallen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken vrijdag aan het Congres laten weten.

De beloning is om veiligheidsredenen niet zoals gebruikelijk wereldkundig gemaakt via website of posters, aldus het ministerie. Het geld is bedoeld voor de tip die leidt tot de arrestatie of veroordeling van betrokkenen bij de aanval.

Bij de aanval op het consulaat vonden de Amerikaanse ambassadeur en drie andere Amerikanen de dood.

[DC] ServiŽrs nemen voorsprong na simpele zege Djokovic

Novak Djokovic heeft Servië vrijdag op voorsprong gezet in de Davis Cup-finale tegen Tsjechië. De mondiale nummer twee won voor eigen publiek in Belgrado in straight sets van Radek Stepanek: 7-5, 6-1 en 6-4. Later vrijdag spelen Dusan Lajovic en de Tsjechische kopman Tomas Berdych het tweede enkelspel.

Op voorhand hadden weinigen iets voor de kansen van Stepanek gegeven, maar toch verweerde de Tsjechische routinier zich aanvankelijk kranig. De mondiale nummer 44 werkte in de eerste set een 5-2 achterstand weg. Toen de stand weer was gelijkgetrokken, schakelde Djokovic echter een tandje bij. De Serviër, die maandag nog de ATP World Tour Finals op zijn naam schreef, won de eerste set met 7-5.

In het begin van het tweede bedrijf waren er volop mogelijkheden voor Stepanek om Djokovic pijn te doen, maar de Tsjech slaagde daar niet in. Bekomen van de schrik was de Djoker op zijn beurt wel meedogenloos en pakte hij overtuigend de tweede set: 6-1. Het derde bedrijf verliep tot 4-4 op serve, maar vervolgens sloeg Djokovic toe. Hij brak en serveerde vervolgens de wedstrijd koelbloedig uit.

Om uitzicht te houden op titelprolongatie mag Berdych later vrijdag geen fout maken tegen Lajovic. De Tsjechische kopman is aan zijn stand verplicht te winnen gezien het verschil van ruim honderd plaatsen op de wereldranglijst.

Lajovic moet spelen wegens het afhaken van de geblesseerde Janko Tipsarevic en de geschorste Viktor Troicki, spelers die normaliter hoger in de pikorde staan.

Carlsen boekt eerste zege in tweekamp

Magnus Carlsen heeft in de WK-match met titelverdediger Visnawathan Anand de eerste klap uitgedeeld. De Noor won, na vier remises, met de witte stukken de vijfde partij. Na 58 zetten moest de Indiër erkennen dat hij de promotie van één van de pionnen van zijn tegenstander niet meer kon voorkomen en schudde hij de Noor de hand.

Carlsen opende met c4 en bouwde door aan een gunstige stelling. Anand maakte een foutje maar het leek erop dat het hem niet deerde. In het eindspel had Carlsen met een a- en een h-pion een ideale positie. Nadat Carlsen met een tweede pion was gaan lopen, was het gedaan met Anand.

De Indiër krijgt zaterdag alweer de kans op revanche in de zesde partij. De schaker die als eerste 6,5 punt heeft, is wereldkampioen. Het prijzengeld bedraagt 2,5 miljoen dollar, een kleine 1,9 miljoen euro.

Zoet maakt rentree bij beloften PSV

Jeroen Zoet komt zaterdag weer in actie voor Jong PSV. De doelman is hersteld van zijn blessure. Het Eindhovens Dagblad meldt dat vrijdag. Zoet kan zoals verwacht zijn rentree maken in de competitiewedstrijd tegen FC Emmen.

Jong PSV kan in dat duel een volgende stap zetten naar de periodetitel in de Jupiler League. Jeroen Zoet stond bijna twee maanden buitenspel met een lieskwetsuur. Sinds eind september kwam hij niet meer in actie voor het eerste elftal. Jurgen Locadia wordt maandag onderzocht aan zijn enkel, hij keer zaterdag terug.

Jong PSV staat na zestien wedstrijden op de twaalfde plaats in de Jupiler League. In de strijd om de derde periode bezetten de Eindhovenaren plaats drie. Sparta Rotterdam en FC Dordrecht hebben echter evenveel punten.

Bravely Default-demo nu op eShop

Wie kent 3D Dot Game Heroes nog? De Zelda-achtige PS3-game kwam in 2009 uit en werd een cult-hit. De ontwikkelaar, Silicon Studio, heeft later in samenwerking met Square Enix Bravely Default ontwikkeld. De game kwam vorig jaar uit in Japan, maar komt binnenkort ook uit op Europa.

Bravely Default heeft een job-systeem die op die van Final Fantasy V lijkt. Verder is het een vrij traditionele JRPG. Volgens importeurs is het wel een topspel. Of dat waar is kun je nu zelf ook even uittesten, Nintendo heeft een demo op de eShop gepubliceerd. De game komt op 6 december uit.

Levenslang voor lid Boko Haram

Een lid van de Nigeriaanse terreurbeweging Boko Haram is tot levenslang veroordeeld voor een aanslag die aan drie mensen het leven kostte. Dat heeft de rechtbank in Nigeria vrijdag bekendgemaakt.

De rechter achtte bewezen dat de 34-jarige Umar Mustapha in april vorig jaar een bom naar een gebouw in de noordelijke stad Kaduna gooide. Drie mensen kwamen om. Toen Mustapha probeerde te vluchten werd hij overmeesterd door een toegesnelde menigte.

Uitslag eerste vrije training Verenigde Staten

Fernando Alonso heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Spanjaard was 28 duizendsten sneller dan Jenson Button. Valtteri Bottas zette de derde tijd op de klokken. Esteban Guiterrez reed de vierde tijd, gevolgd door Nico Rosberg.

De sessie begon veertig minuten later door dichte mist, maar werd na de late start al snel weer stilgelegd door het ontbreken van een medische helikopter. Na dertig minuten landde deze alsnog op het circuit, waarna er nog slechts een half uur restte voor de eerste training.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Alonso Ferrari 1:38.343   16
2 J. Button McLaren 1:38.371 +0:00.028 25
3 V. Bottas Williams 1:38.388 +0:00.045 17
4 E. Gutierrez Sauber 1:38.532 +0:00.189 18
5 N. Rosberg Mercedes 1:38.657 +0:00.314 21
6 L. Hamilton Mercedes 1:38.979 +0:00.636 21
7 F. Massa Ferrari 1:39.005 +0:00.662 17
8 M. Webber Red Bull 1:39.083 +0:00.740 17
9 N. Hülkenberg Sauber 1:39.158 +0:00.815 17
10 P. Maldonado Williams 1:39.200 +0:00.857 15
11 R. Grosjean Lotus 1:39.238 +0:00.895 13
12 S. Perez McLaren 1:39.256 +0:00.913 17
13 H. Kovalainen Lotus 1:39.487 +0:01.144 18
14 A. Sutil Force India 1:39.699 +0:01.356 15
15 P. di Resta Force India 1:39.836 +0:01.493 15
16 D. Ricciardo Toro Rosso 1:39.863 +0:01.520 19
17 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.065 +0:01.722 20
18 S. Vettel Red Bull 1:40.662 +0:02.319 21
19 A. Rossi Caterham 1:41.399 +0:03.056 21
20 M. Chilton Marussia 1:41.605 +0:03.262 19
21 C. Pic Caterham 1:42.054 +0:03.711 19
22 R. Gonzalez Marussia 1:43.716 +0:05.373 17

Macht crack-burgemeester ingeperkt

De gemeenteraad van het Canadese Toronto heeft vrijdag met een ruime meerderheid ingestemd met een motie om de omstreden burgemeester Rob Ford een deel van zijn bevoegdheden te ontnemen. Ford mag niet langer een locoburgemeester aanstellen of wegsturen en het is hem ook niet langer toegestaan het dagelijks bestuur te benoemen of te ontslaan. Later vrijdag wordt besloten of Ford nog mag optreden in het geval van een noodsituatie.

Ford is flink in opspraak geraakt. Zo gaf hij toe in een dronken bui crack te hebben gerookt. Ook zou hij medewerkers oneerbare voorstellen hebben gedaan, in het openbaar drugs hebben gebruikt en dronken achter het stuur zijn gekropen. Donderdag ontkende hij op een persconferentie in grove taal dat hij een medewerkster onder druk had gezet om orale seks bij haar te verrichten. Korte tijd later bood hij zijn excuses aan voor zijn vulgaire taal en verklaarde hij professionele hulp te gaan zoeken.

De gemeenteraad wil van Ford af, maar die weigert categorisch op te stappen. De raad heeft echter niet de bevoegdheid om hem weg te sturen zolang hij niet veroordeeld is voor een misdrijf. Vooralsnog is het echter niet tot een rechtszaak gekomen en Ford heeft al gezegd het besluit van de gemeenteraad aan te willen vechten. "Ik sta hier niet achter en ik heb natuurlijk geen andere optie meer dan naar de rechter te stappen", aldus Ford.

"We moeten hem zijn bevoegdheden afnemen in het belang van de stad", aldus raadslid Denzil Minnan-Wong, een voormalige bondgenoot van Ford. "Het tij is gekeerd en er zijn maar weinig mensen die bereid zijn hem te steunen gezien zijn vulgaire opmerkingen en het feit dat hij heeft toegegeven dat hij niet alleen drugs heeft gebruikt, maar dat hij ook zonder problemen met drank op achter het stuur gaat zitten."

Maandag stemt de gemeenteraad over het afnemen van zijn overige bevoegdheden. Een motie daartoe heeft al de steun van 28 van de 44 raadsleden.

Schatkist blijft miljardentegenvaller bespaard

Een uitspraak van de Hoge Raad scheelt de Nederlandse overheid zeker een miljard. De hoogste rechter bepaalde vrijdag dat een buitenlandse beleggingsinstelling geen aanspraak mag maken op terugbetaling van in Nederland betaalde dividendbelasting.

Volgens Het Financieele Dagblad voorkomt de uitspraak een tegenvaller van een tot anderhalf miljard euro voor de schatkist. Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) sprak eerder van een 'aanzienlijke derving' als buitenlandse bedrijven dividendbelasting zouden mogen terugvragen.

De zaak was aangespannen door een Finse beleggingsinstelling die had belegd in Nederlandse aandelen. Het gerechtshof in Den Bosch bepaalde vorig jaar dat die instelling, net als soortgelijke Nederlandse bedrijven, aanspraak kon maken op teruggave. De Nederlandse Belastingdienst ging daarop in cassatie en heeft nu dus gelijk gekregen.

Celstraffen voor cyberbankroof

Twee Nederlanders zijn door de rechtbank in Düsseldorf veroordeeld tot vier jaar en drie maanden cel wegens computerfraude. Dat melden Duitse media vrijdag.

De 56-jarige vrouw en haar 35-jarige zoon werden in februari opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij een grote internationale bankroof, waarbij in totaal 34 miljoen euro buit werd gemaakt. De Nederlanders werden in Düsseldorf betrapt toen zij 170.000 euro pinden met valse creditcards.

De criminelen wisten met een hack betaalpassen te skimmen. De gegevens die daarop stonden werden op magneetstrips gezet, die op andere passen werden gekopieerd. De eerste roof van bijna vier miljoen euro vond plaats in december. Bij de tweede roof in februari werd binnen enkele uren ruim dertig miljoen euro uit geldautomaten getrokken.

De aanklager sprak van 'een van de best voorbereide en georganiseerde bankroven ooit', aldus Duitse media.

Berlijn wist al ruim anderhalf jaar van roofkunst

De Duitse regering was al negentien maanden op de hoogte van de vondst van een grote kunstschat in een appartement in München. Berlijn werd minder dan een maand na de ontdekking van de kunstwerken, op 21 of 22 maart 2012, op de hoogte gesteld. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van justitie van Beieren vrijdag gezegd.

Niet alleen werd de regering ingelicht, een vertegenwoordiger van het Bundeskanzleramt kreeg een lijst en foto's van de kunstwerken mee.

Het Duitse tijdschrift Focus kwam achter de vondst en publiceerde daar begin deze maand als eerste over. De regering zei toen 'meerdere maanden' van de vondst af te weten.

Joodse groepen en advocaten van potentiële rechthebbenden eisen openheid over het onderzoek naar de 1406 kunstwerken, waarvan een deel door de nazi's buit zou zijn gemaakt.

X Rebirth is geboren

X Rebirth is vandaag uitgekomen voor pc. Deze pc-game vol ruimtegevechten wordt gemaakt door Egosoft en is een vervolg op X³: Albion Prelude. het is ondertussen de zesde game die zich afspeelt in het X-universum.

Na de supernova is het universum zichzelf aan het herstellen, maar ondertussen zijn er nieuwe vijanden die mogelijkheden zien. Je bestuurt de jonge avonturier Ren Otani die samen met zijn ongebruikelijke metgezel aan het roer staat van de "Pride of Albion", een antiek ogend schip met een roemrijke geschiedenis. Deze twee mensen die oog in oog staan met de rest van het melkwegstelsel, spelen samen een essentiële rol in de toekomst van het X-universum.

Merendeel geeft Filipijnen niets

Zes op de tien mensen zijn niet van plan geld te geven voor de slachtoffers van de tyfoon die vorige week vrijdag over de Filipijnen raasde. De belangrijkste reden is dat wordt gevreesd dat het geld niet goed terechtkomt, meldt televisieprogramma Eenvandaag vrijdag na onderzoek onder zestienduizend mensen.

Ook geven mensen niet omdat ze zelf zeggen niet veel geld te hebben. Een op de drie ondervraagden tast wel in de buidel voor de Filipijnen. Acht procent stelt al geld te hebben gegeven en 24 procent is nog van plan dit te doen. Van de schenkers geeft 61 procent maximaal 25 euro.

Vooral giro 555 is populair. Van de mensen die geven, wil 61 procent dit doen aan de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO). Het kabinet heeft al gezegd het eindbedrag niet te verdubbelen. Wel zijn veel organisaties en media acties begonnen om de inzameling te ondersteunen.

Na de aardbeving op Haïti van bijna vier jaar geleden gaf 54 procent aan geen geld te doneren, tegenover 36 procent die dit wel wilde doen.

Opdrachtgever moord blijft arts

Een arts die is veroordeeld omdat hij heeft geprobeerd zijn ex-vrouw te laten vermoorden, mag vooralsnog als arts blijven werken. Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle weigert een klacht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te behandelen, omdat de tuchtrechter niet in het 'privédomein' van artsen wil treden.

De arts heeft zijn straf van vijftien jaar cel voor de moordpoging inmiddels uitgezeten. Hij was alweer aan de slag gegaan als verpleeghuisarts. Toen die instelling achter de veroordeling van de arts kwam, werd de man ontslagen.

De IGZ stapte naar de tuchtrechter rond de tijd dat de man opnieuw voor de rechtbank moest verschijnen, dit keer voor de mishandeling van onder anderen zijn nieuwe vriendin. De inspectie wil dat de man uit het BIG-register wordt geschrapt, waardoor hij niet meer als arts mag werken.

De inspectie voerde aan dat de man in zijn hoedanigheid als arts de gezondheidszorg heeft geschaad. Volgens de tuchtrechter was echter sprake van privéaangelegenheden. De tuchtrechter wil volgens een woordvoerder van het regionale tuchtcollege wegblijven uit het privédomein van artsen.

In dergelijke gevallen kan de IGZ volgens de tuchtrechter wel naar het College van Medisch Toezicht stappen, die een onderzoek kan instellen naar de psychische gesteldheid van de arts.

Mediafonds-directeur kritiseert cultuursubsidie NPO

Het voorstel van de Nederlandse Publieke Omroep om culturele producties te stimuleren is een nutteloze onderneming. Dat zegt Mediafonds-directeur Hans Maarten van den Brink tegen Novum Nieuws. "Aan de ene kant bezuinigt de overheid negentien miljoen bij het Mediafonds, dat wil de NPO nu grotendeels compenseren met de donderdag aangekondigde subsidie van 16,6 miljoen. Dat is dus een vestzak-broekzakoperatie."

Donderdag kwam de NPO met een voorstel aan de Raad van Cultuur om de productie van hoogwaardige drama's en documentaires, en de ontwikkeling van talent, te waarborgen. Het Mediafonds wordt zoals afgesproken in het regeerakkoord in 2017 opgeheven, waarna de NPO geld reserveert om die klap op te vangen.

"Deze subsidie van 16,6 miljoen is een leuk voorstel, maar de vraag is hoelang zo'n afspraak geldig blijft", zegt Van den Brink vrijdag. "Alles is afhankelijk van de politiek, dus die bijdrage kan over twee jaar weer zijn afgeschaft. Vergeet niet dat we een jaar geleden nog spraken over een forse uitbreiding van het Mediafonds, terwijl het nu zo goed als zeker lijkt dat we per 1 januari 2017 niet meer bestaan."

"De NPO doet bovendien nu alsof het die subsidie, een verhoging van 14 miljoen naar 16,6 miljoen, zelf heeft bedacht", gaat Van den Brink verder. "Maar het is allemaal opgelegd door de overheid. De overheid geeft en de overheid neemt."

Ook stelt de NPO voor een commissie van specialisten uit het vak in het leven te roepen die kan bepalen welke producties subsidie krijgen. Het gevaar ligt op de loer dat die specialisten belangen hebben in de sector en dus niet onafhankelijk kunnen beslissen, vindt Van den Brink.

"Je wilt geen stoffige pensionado's, maar mensen die volop in het vak zitten. Zij hebben per definitie banden met de sector", vertelt Van den Brink. "Je moet als commissaris wel erg sterk in je schoenen staan, wil dat geen rol spelen."

Daarnaast bestaat het gevaar dat veel interessante producties wellicht nooit door de commissie worden beoordeeld. "Er wordt een voorselectie gemaakt door de omroepen zelf, dus de commissie krijgt nooit het gehele aanbod te zien", zegt Van den Brink. "Die omroepen hebben vast andere belangen dan alleen 'hoogwaardige' producten maken."

Het Mediafonds wil zelf ook met een voorstel komen voor de Raad van Cultuur. Van den Brink verwacht dat in december of januari te kunnen inleveren. Hoe dan ook is het kabinet voornemens om voor 1 maart een beslissing te hebben genomen over de herindeling van het mediabestel.

AlbaniŽ wil Syrisch gifgas niet vernietigen

Albanië is niet bereid de chemische wapens van Syrië op te nemen en te vernietigen. Dat heeft de Albaanse premier Edi Rama vrijdag gezegd. De Verenigde Staten hadden Albanië hierom gevraagd.

Het uitvoerend comité van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) buigt zich vrijdag over een plan dat Syrië heeft voorgelegd voor het vernietigen van zijn voorraad gif- en zenuwgas. Volgens het plan moeten de chemische wapens naar het buitenland worden overgebracht om daar te worden vernietigd. De OPCW heeft gezegd dat dit de 'meest haalbare' optie is, gelet op de oorlogsomstandigheden in Syrië zelf.

Noorwegen heeft een vrachtschip en een marineschip aangeboden om de voorraden op te halen en te vervoeren, maar het is nog onduidelijk waar naar toe. De VS vroegen Albanië - het enige land ooit dat heeft toegegeven chemische wapens te bezitten en dat zijn hele arsenaal heeft vernietigd - zich over het Syrische gifgas te ontfermen. Het verzoek leidde deze week tot protesten in Tirana.

Albaniërs gingen donderdag de straat op en honderden jongeren brachten de nacht door voor het kantoor van premier Edi Rama. De groep betogers groeide vrijdag weer tot zo'n duizend man, die er allen van overtuigd zijn dat Albanië niet in staat is om het Syrische gifgasarsenaal te vernietigen.

Kruidvat verkocht gevaarlijke babyslaapzak

Kruidvat roept babyslaapzakken terug wegens mogelijk verstikkingsgevaar. De drogisterijketen heeft van klanten een aantal meldingen ontvangen dat de rits van de sluiting van de Forever Friends-babyslaapzakken heeft losgelaten, meldt Kruidvat.

De grijze en roze slaapzakken van tachtig en honderd centimeter zijn tussen 21 oktober en 7 november verkocht. De winkelketen roept nadrukkelijk op de slaapzak niet meer te gebruiken. Kopers kunnen de slaapzak terugbrengen naar een van de filialen van Kruidvat en krijgen dan het aankoopbedrag terug.

Lafeber verliest Europese tourkaart

Golfer Maarten Lafeber is er vrijdag niet in geslaagd een startbewijs voor de Europese Tour te bemachtigen. De 38-jarige Nederlander bleef bij het kwalificatie-evenement in Girona ver verwijderd van een plek bij de eerste 25, een voorwaarde voor een startbewijs. Lafeber was veertien seizoenen achtereen actief op de Europese Tour.

Lafeber, die als 33e aan de slotdag begon, kwam de zesde ronde rond in 76 slagen en duikelde daardoor aanzienlijk op de ranglijst. Uiteindelijk eindigde hij met een slagentotaal van 425 als 48e. Lafeber moet zich daardoor tevreden stellen met de Challenge Tour. De teleurgestelde golfer laat via Facebook weten zich op zijn toekomst te beraden, maar 'niet op te geven'.

'Ajax heeft Ola John weer op de radar'

Ajax gaat in januari weer een poging doen om Ola John over te nemen van Benfica. Dat meldt het Portugese O Jogo. John speelde dit seizoen pas vijf wedstrijden voor Benfica, waardoor een transfer in januari wel bespreekbaar zou zijn.

Afgelopen zomer probeerde Ajax de buitenspeler ook al naar Amsterdam te halen. Benfica werkte toen echter niet mee, omdat de club met veel blessures te maken had. John zou zelf een (tijdelijk) vertrek wel zien zitten om zo weer kans te maken op deelname aan het WK. Hij moet dan wel een club vinden waar hij regelmatig speelminuten krijgt.

Ola John verruilde FC Twente in mei 2012 voor Benfica. De club uit Lissabon betaalde ongeveer negen miljoen euro voor de nu 21-jarige speler. John heeft momenteel één interland achter zijn naam staan, tegen Italië in februari van dit jaar (1-1).

FOK!filmtip van de dag: Into the Wild (2007)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Into the Wild

De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de film Into the Wild, die vanavond om 22.20 uur op Canvas te zien is. In de zeer indrukwekkende film van regisseur Sean Penn zien we hoe de 22-jarige Christopher McCandless (Emile Hirsch) zowel zijn familie als een veelbelovende toekomst achter zich laat om op zoek te gaan naar avontuur. Zonder materiële bezittingen en ver van de moderne wereld probeert hij zijn weg te vinden in de barre en ruige wildernis van Alaska. McCandless heeft bijzondere ontmoetingen en maakt kennis met een prachtige maar eveneens levensgevaarlijke natuur. Maar kan hij overleven?

Into the Wild 1

Into the Wild is een film uit 2007, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Chris McCandless. De film, met naast Hirsch, Jena Malone, Marcia Gay Harden, Vince Vaughn, William Hurt en Catherine Keener in de belangrijkste rollen, werd geregisseerd door Sean Penn die eveneens het scenario schreef van deze ijzersterke rolprent. Neem daarbij de mooie soundtrack van Eddie Vedder (Pearl Jam) en je weet dat je een hoogstaand en avontuurlijk drama te zien gaat krijgen.

Into the Wild 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Del Bosque toch langer door als bondscoach Spanje

Vicente del Bosque blijft na het WK toch bondscoach van Spanje. De 62-jarige coach maakte vrijdag op een persconferentie in Equatoriaal-Guinea bekend zijn contract met twee jaar te hebben verlengd. Daardoor ligt Del Bosque tot na het EK 2016 vast. In april had de ervaren coach nog aangekondigd na het WK in Brazilië te stoppen.

Del Bosque, die niet bekendmaakte waarom hij terug is gekomen op zijn beslissing, volgde vijf jaar geleden Luis Aragones op en leidde Spanje in 2010 meteen naar de wereldtitel. In de finale werd het Nederlands elftal na verlenging met 1-0 verslagen. Vorig jaar zomer prolongeerde Del Bosque met de Spanjaarden ook de Europese titel.

Spanje gaat komende zomer in Brazilië ook weer als een van de favorieten van start. Ter voorbereiding op de mondiale titelstrijd spelen de Zuid-Europeanen zaterdag een oefenduel in Equatoriaal-Guinea. Del Bosque was eerder clubcoach van Real Madrid en Besiktas.

Van der Hoorn went aan eigen foutjes

Mede door een fout van Mike van der Hoorn speelde Jong Oranje donderdag met 2-2 gelijk tegen Slowakije. De verdediger van Ajax stond met een slippertje aan de basis van de openingstreffer van de Slowaken in de 37e minuut.

"Ik was bezig met het neerzetten van de organisatie, maar ik had natuurlijk op mijn spits moeten letten", erkende Van der Hoorn zijn fout tegen FOX Sports. Het is niet de eerste fout van de verdediger. Bij Ajax is Van der Hoorn ook lang niet altijd een betrouwbare stopper.

"Ik ben de domme foutjes nu wel gewend. Het klopt dat het nu allemaal net niet goed gaat bij mij. Het speelt ook mee dat ik niet veel speel. Daardoor zoek ik naar ritme." Van der Hoorn wordt er wel harder van. "Je leert om na zo'n fout de boel gewoon weer op te pakken. Ik heb los van die fout geen onaardige wedstrijd gespeeld, al moet je gewoon je belangrijke duels winnen en dat deed ik niet."

'Spelen en WK brengen BraziliŽ louter voorspoed'

Ongelofelijk vindt hij het, dat landen terugdeinzen om een groot sporttoernooi te organiseren. De Olympische Spelen of het wereldkampioenschap voetbal zijn juist ideale gelegenheden om alles wat mooi is aan je land onder de aandacht van toeristen te brengen. En de hoge kosten die met zo'n evenement gepaard gaan, heb je zo weer terugverdiend.

Tufi Michreff, financieel directeur van het Braziliaanse verkeersbureau Embratur, bladert druk door een stapel papieren en rapporten, op zoek naar statistieken, berekeningen en grafiekjes die zijn standpunt ondersteunen. De werkgelegenheid, de infrastructuur en het toerisme; alles en iedereen profiteert van de komst van een groot sportevenement, meent hij.

Zo is de Braziliaanse werkloosheid de afgelopen tien jaar bijna gehalveerd, naar het laagste niveau ooit. De bouw van stadions en hotels en de aanleg van infrastructuur voor het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 hebben daar een flinke rol bij gespeeld, denkt de Braziliaan.

"Die investeringen hebben de werkloosheid zeker doen dalen", zegt Michreff, voor aanvang van een beurs in het Amsterdamse Hotel Okura. "Bouwopdrachten zijn namelijk zo veel mogelijk verstrekt aan Braziliaanse bedrijven. Daardoor hebben we op dit moment zelfs te weinig bouwkrachten en moeten we personeel uit de landen om ons heen aantrekken."

Maar voor de toeristische sector bieden de Spelen en het WK misschien nog wel meer kansen. Alleen het wereldkampioenschap van volgend jaar moet al zeshonderdduizend buitenlandse bezoekers extra opleveren, nog boven op de stijging die het land sowieso al verwachtte. Michreff rekent in 2014 op 7,5 miljoen toeristen, anderhalf miljoen meer dan dit jaar.

In de jaren daarop moet dat aantal zelfs oplopen naar tien miljoen in 2020, zegt de topman van het nationale verkeersbureau van Brazilië. Voor een land waar toerisme al relatief belangrijk is - ongeveer 3,5 procent van het bruto binnenlands product - markeert het WK van volgend jaar het begin van enkele gouden jaren.

Wat al die extra bezoekers nou precies opleveren, bleek bij voorgaande sportevenementen echter maar moeilijk te voorspellen. Michreff durft de voorspelling niettemin aan. Tussen 2014 en 2019 moeten vakantiegangers Brazilië in totaal ruim 180 miljard real (59 miljard euro) aan extra inkomsten opleveren.

De verdiensten vallen daarmee fors hoger uit dan de kosten, rekent Michreff met een glimlach voor. Zo geeft Brazilië 'slechts' dertig miljard real (tien miljard euro) uit aan de organisatie van het wereldkampioenschap. Bovendien gaat lang niet alles op aan de bouw van stadions, die samen 6,8 miljard real zullen kosten.

Om de Olympische Spelen binnen te halen deed Brazilië alleen al een bod van omgerekend 10,7 miljard euro, waar de constructie van stadions nog bovenop komt. Desondanks blijven de totale kosten 'ver achter' bij de kleine zestig miljard euro die het land als gevolg van de Spelen naar verwachting verdient, aldus Michreff.

Bovendien gaan die investeringen niet alleen naar futuristische voetbalstadions, zwembaden en wielerbanen, aldus de topman van Embratur. Een groot deel van wordt ook in infrastructuur gestoken, benadrukt hij. "Dat zijn voorzieningen waar de bevolking ook na het WK en de Spelen profijt van heeft."

Mulenga en Van der Gun pas in nieuw jaar terug

FC Utrecht moet het in ieder geval tot de winterstop stellen zonder aanvallers Jacob Mulenga en Cedric van der Gun. Mulenga liep afgelopen weekend tegen Vitesse een bovenbeenblessure op.

Uit onderzoek bleek dat hij de dijbeenspier in zijn rechterbovenbeen heeft verrekt. De Zambiaan zal dit kalenderjaar daarom niet meer in actie komen. Ook Van der Gun kan pas in het nieuwe jaar zijn rentree maken. De aanvaller heeft deze week op de training een binnenband in de knie ingescheurd. Hij zal pas over twee maanden weer inzetbaar zijn.

Marcus Nilsson is vorige week met succes geopereerd aan zijn bekken en zal ook over twee maanden weer fit zijn. Willem Janssen is na het oplopen van een zware knieblessure voorzichtig begonnen aan zijn revalidatie.

Matterhorn scoort hattrick op homofilmfestival

De Nederlandse tragikomedie Matterhorn is op het internationale homofilmfestival Lesgaicinemad in Madrid in de prijzen gevallen. Regisseur en scenarist Diederik Ebbinge kreeg de prijs voor beste scenario. Hoofdrolspelers Ton Kas en René van 't Hof werden uitgeroepen tot beste acteurs.

Op het filmfestival van de Spaanse stad Valladolid won Ebbinge al de prijs voor de beste debuutfilm. Matterhorn won al drie prijzen tijdens het internationale filmfestival van Moskou. Hoofdrolspeler Ton Kas werd op een filmfestival in Roemenië verkozen tot beste acteur in de competitie.

Ook in eigen land wordt de film gewaardeerd. Matterhorn won de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam en Ebbinge werd op het Nederlands Film Festival genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste regisseur. Matterhorn is binnenkort ook te zien in de Amerikaanse bioscoop.

Matterhorn gaat over de eenzame Fred, de rol van Kas, die sinds de dood van zijn vrouw alleen leeft in een godvrezend Hollands dorpje. Dan verschijnt de zwakbegaafde zwerver Theo op zijn stoep, gespeeld door René van 't Hof. In een opwelling biedt Fred Theo een logeerplek aan. Hoewel Fred eerst nog hard en neerbuigend naar Theo is, groeien de twee steeds dichter naar elkaar toe.


Matterhorn scoort hattrick op homofilmfestival (Foto: Novum)

Messi: "Nog steeds hetzelfde als toen"

Aanstaande zaterdag is het precies tien jaar geleden dat Lionel Messi debuteerde in het eerste team van FC Barcelona. De Argentijn kijkt er met een speciaal gevoel op terug. "Op jonge leeftijd kwam er al een grote droom voor me uit", vertelt Messi op de officiële website van Barcelona.

De sterspeler was zestien jaar toen hij mocht invallen in een oefenwedstrijd tegen FC Porto, dat toen werd getraind door José Mourinho. "Het is een zeer belangrijk moment in carrière."

Barça stond op dat moment onder leiding van Frank Rijkaard. Hij liet Messi tegen Porto een kwartier voor tijd invallen. "Ik denk dat ik nog steeds dezelfde Messi als toen ben. Over veel dingen denk ik nog hetzelfde. Ik ben alleen wat gegroeid, heb bijgeleerd en weet alles op waarde te schatten."

In tien jaar tijd won Messi onder meer zes keer de Spaanse landstitel en drie keer de Champions League. Bovendien werd hij viermaal op rij verkozen tot wereldvoetballer van het jaar. Momenteel is de 26-jarige balvirtuoos herstellende van een hamstringblessure, waarmee hij nog zeker een maand buitenspel staat.

Will Smith in fantasiedrama The City That Sailed

Will Smith gaat de hoofdrol spelen in The City That Sailed. Hij gaat de film ook coproduceren, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Het fantasiedrama gaat over een meisje dat in Londen woont en magische kaarsen vindt, waarmee haar wensen uitkomen.

Ze wenst dat haar vader, die in Manhattan woont, naar haar toe komt. De hele wijk wordt losgescheurd van de rest van New York en vaart de Atlantische Oceaan over, richting Londen.

De 45-jarige Smith werd jaren geleden al genoemd voor deze rol. Hij moest echter bedanken toen Men in Black III eindelijk groen licht kreeg.

De film wordt geregisseerd door Shawn Levy, vooral bekend van de drie Night at the Museum-films. Het scenario wordt geschreven door Audrey Wells, die eerder onder meer de komedies George of the Jungle en Under the Tuscan Sun schreef.

Smith is momenteel bezig met de opnames van Focus, waarin hij een oude oplichter speelt die verliefd wordt op zijn mooie protegee. Wanneer de opnames voor The City That Sailed van start gaan, is nog onbekend, evenals een geplande premièredatum.


Will Smith in fantasiedrama The City That Sailed (Foto: Novum)

'Kurt Russell was het coolst op set F&F7'

Kurt Russell was het coolst van alle stoere mannen op de set van Fast & Furious 7. "Hij speelt de stoere man die op ons let", zegt acteur Paul Walker tegen MTV. Nogal een compliment, want met sterren als Vin Diesel, Dwayne Johnson en Jason Statham liep de set over van het testosteron.

"Kurt speelt een soort oudere broer, een vaderfiguur die ons in het gareel houdt", gaat Walker verder. "Tot nu toe waren we toch vooral een clubje mafkezen, die gewoon deden waar ze zin in hadden."

De 40-jarige Walker was sowieso erg blij met de komst van de 62-jarige Russell. "Ik was vroeger helemaal idolaat van hem. Ik heb Big Trouble in Little China waarschijnlijk achttienhonderdduizend keer gezien."

"Daarnaast blijkt hij van precies dezelfde dingen te houden als ik", lacht Walker. "Hij racet graag met auto's en banjert vaak door de wildernis. Ik vond het geweldig hem op de set te hebben."

Over de plot van de film, die in juli verschijnt, is nog weinig vrijgegeven. Wel is al bekend dat misdadiger Owen Shaw, in deel zes gespeeld door Luke Evans, een wraakzuchtige broer heeft, gespeeld door Statham. Deze Ian heeft het nu gemunt op Diesels personage Dominic Toretto en zijn team.


'Kurt Russell was het coolst op set F&F7' (Foto: Novum)

Rooms-katholieke kerk schrapt Stille Nacht

De rooms-katholieke kerk in Nederland heeft zeker twee- tot driehonderd liederen in de ban gedaan. Onder de liederen die niet meer in de liedboekjes mogen worden opgenomen zijn kerstliedjes als Stille Nacht en De Herdertjes Lagen bij Nachte. Dat bevestigt norbertijn Joost Jansen vrijdag na berichtgeving van de NOS.

Jansen werkt bij de Abdij van Berne, die de liedboekjes uitgeeft. Reden voor het schrappen van de liederen is dat de bisschoppen zich zorgen maken over de kwaliteit van de liturgie, aldus Jansen. Hij tekent daarbij aan dat een verbod op publicatie in het liedboek niet per se een verbod inhoudt op het zingen van het lied in de kerk. De rooms-katholieke kerk was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Zelf noemt Jansen de maatregel 'een beetje doorgeslagen'. "Dergelijke kerstliedjes vormen geen hogere theologie, maar geven wel een fijn gevoel. Het is leuk en gezellig om ze te zingen." Theoretisch kunnen de liederen weer worden toegestaan, maar Jansen betwijfelt of de media-aandacht die nu ontstaat daar voldoende voor is.

De honderden liederen kwamen niet meer voor op een liederenlijst die de bisschoppen ter goedkeuring naar Rome stuurden. De lijst is inmiddels goedgekeurd, wat betekent dat de liederen niet meer mogen worden gepubliceerd. De rooms-katholieke kerk geeft elke zondag een nieuw liedboek uit.

[OS 2014] Sonja Henie, de legendarische ijskoningin

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

De olympische geschiedenis kent vele grote sporters met bijzondere verhalen. Eén van de meest bijzondere is toch wel die van drievoudig olympisch kampioene Sonja Henie. De Noorse werd op 8 april 1912 geboren in Oslo. Ze groeide in een sportief en welvarend gezin op. Vader Wilhelm Henie werd in 1894 wereldkampioen wielrennen op de baan.

ACTA terug in nieuw geheim verdrag

Enige tijd geleden waren en geheime gesprekken over een verdrag dat met name de VS uitgebreide mogelijkheden zou geven in te grijpen bij auteursrechtenschending. Na het uitlekken van het verdrag en de commotie die daarover bij burgers ontstond werd het verdrag getorpedeerd, maar inmiddels blijkt ACTA onder een nieuwe naam terug te zijn van weggeweest.

Met het geplande TPP (Trans Pacific Partnership) dwingt de VS opnieuw antipiraterijmaatregelen af. Wikileaks onthulde de als topgeheim geclassificeerde documenten, waarin in achterkamertjes over het lot van het leeuwendeel van de bevolking wordt besloten.

De zogeheten Trans-Pacific Partnership-overeenkomst (TPP) is nog wel in onderhandeling, maar de onderhandelingen zijn al in een vergevorderd stadium.

"De TPP is het grootste economische verdrag ooit, het omvat naties die meer dan 40 procent van het bruto nationaal product van de wereld vertegenwoordigt", zo kondigt Wikileaks de publicatie aan.

De onthulling van de voorlopige tekst van dit geheime handelsakkoord komt vlak voor de beslissende onderhandelingsronde komende week in Salt Lake City, waar van 19 tot 24 november de wereld aan de VS vraagt hoe hoog ze moeten springen en hoe diep ze moeten bukken.

In het door Wikileaks gepubliceerde hoofdstuk over intellectueel eigendom en de bescherming daarvan worden, net als in ACTA, draconische maatregelen neergezet die niet alleen de internetvrijheid zwaar beperken, maar die prijzen voor Amerikaanse producten als films, games en medicijnen ook nog eens fors kunnen verhogen.

Net als ACTA brengt het TPP-akkoord de dreiging terug van schending van burgerrechten, internetvrijheden, isp-belangen en andere zaken. Zo zouden internetproviders aansprakelijk zijn te stellen voor inbreuk op intellectueel eigendom, zouden eindgebruikers zijn af te sluiten van internet, zouden film- en muziekpiraten torenhoge miljoenenboetes zoals nu in de VS het geval is boven het hoofd hangen, en meer vergaande maatregelen.

Libanees opgepakt met miljoen euro

De politie heeft dinsdag ruim een miljoen euro gevonden in de Rotterdamse hotelkamer van een 52-jarige Libanees. Agenten troffen een koffer aan met 52 enveloppen gevuld met bankbiljetten van 10, 20 en 50 euro. Bij een 28-jarige Amerikaan werd nog eens anderhalve ton aan misdaadgeld onderschept.

Het geld is vermoedelijk afkomstig van drugshandel, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten, en moest worden witgewassen via ondergronds bankieren. De twee mannen hadden afgesproken in een Rotterdams café, waar een deel van het geld zou worden overgedragen. De 150.000 euro van de Amerikaan zat in een plastic boodschappentas.

Eerder onderzoek had informatie over de witwassers opgeleverd. Vorige maand onderschepte de politie in Rotterdam en Amsterdam al meer dan 1,2 miljoen euro aan misdaadgeld.

Beide mannen werden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle.

Pietitie kanshebber voor woord van het jaar

Pietitie, koningslied en sletvrees zijn drie van de kanshebbers die zaterdag meedingen naar de titel woord van het jaar. Het Genootschap Onze Taal heeft vrijdag de shortlist met daarop tien woorden bekendgemaakt.

De overige kanshebbers zijn onder meer 3D-printer, afluisterschandaal, participatiesamenleving en phablet. Ook selfie, shariawijk en socialbesitas zijn genomineerd.

Het woord van het jaar wordt zaterdag gekozen door de ruim 1300 bezoekers van het Onze Taal-congres in Breda. Vorig jaar won het woord plofkip de verkiezing.

Minder nachttreinen naar Schiphol

Tussen Amsterdam Centraal en Schiphol rijden vanaf halverwege volgende maand drie dagen per week geen nachttreinen. Dat blijkt uit de definitieve dienstregeling voor 2014 die de NS vrijdag bekendmaakte. Als reden noemt de NS grootscheeps onderhoud in combinatie met nieuwe veiligheidsregels van spoorbeheerder ProRail.

De nachten waarin aan het spoor wordt gewerkt kunnen van week tot week verschillen, licht een woordvoerder van de NS desgevraagd toe. Wel zullen de werkzaamheden zo veel mogelijk worden geconcentreerd in de nachten van zondag op maandag, van maandag op dinsdag, en van dinsdag op woensdag.

De treinen tussen Amsterdam en Leiden worden in de onderhoudsnachten omgeleid via Haarlem en maken een extra stop op Amsterdam Sloterdijk. Tussen Leiden en Schiphol rijden pendeltreinen. Wie uit de hoofdstad naar de luchthaven wil, kan op Amsterdam Sloterdijk overstappen op een bus, waarin ook ruimte is voor koffers en andere bagage.

Ook al rijden de omgeleide nachttreinen via Haarlem, dat wil niet zeggen dat Haarlemmers nu een nachtverbinding met Amsterdam krijgen. De trein zal op dat station niet stoppen.

Behalve tussen Amsterdam en Schiphol rijden in de nieuwe dienstregeling, die 15 december ingaat, ook tussen Rotterdam en Den Haag minder nachttreinen. Op dat traject gaat het om twee nachten per week waarin reizigers het hele jaar lang rekening moeten houden met alternatief vervoer.

Wanneer onderhoud wordt gepleegd aan het spoor, legt ProRail voortaan het verkeer op het hele baanvak stil. Tot nu toe konden over één spoor nog steeds treinen rijden als aan het spoor de andere kant op werd gewerkt.

In de nieuwe dienstregeling van de NS is ook een nieuwe nachtelijke verbinding opgenomen. Wie in de nacht van vrijdag op zaterdag of van zaterdag op zondag van Utrecht naar Amersfoort wil - of juist in omgekeerde richting - kan voortaan ook de nachttrein pakken.

Miley Cyrus vond opsteken joint goede grap

Miley Cyrus vond het een grappig idee om tijdens de MTV EMA-show een joint op te steken. "Ik dacht gewoon: ik heb hem in mijn tas zitten en dat zou heel grappig zijn", zegt de zangeres in een radio-interview met de Britse zender Capital.

Cyrus stak de joint op toen ze in de Amsterdamse Ziggo Dome de Europese muziekprijs voor haar videoclip Wrecking Ball in ontvangst nam. "Ik deed het omdat ik wist dat de Amsterdamse fans het geweldig zouden vinden. Ze werden ook helemaal gek toen ik het deed", legt Miley uit.

Het maakt de 20-jarige zangeres niet uit dat het incident wereldwijd tot ophef leidde. "Het kan me niets schelen wat de media over me schrijven. Ik google mezelf ook niet", vertelt ze. "Dat zijn mensen die ooit droomden van een journalistieke carrière en nu iets anders zijn geworden."

Miley vindt het grappig dat het opsteken van de joint belangrijker is dan haar optreden tijdens de awardshow. "Mensen willen het daar minder over hebben", vertelt ze. Volgens de zangeres zorgde haar rookgedrag in Europa voor minder ophef dan op andere plekken. "Daarom houd ik van Europa. Het is daar niet het belangrijkste wat er die avond is gebeurd."

WK indooratletiek in 2016 in Portland

Het WK indooratletiek vindt in 2016 plaats in de Amerikaanse stad Portland. Twee jaar later wordt het toernooi in het Engelse Birmingham, dat ook een gooi deed naar het toernooi van 2016, afgewerkt. Dat heeft de IAAF vrijdag in Monaco bekendgemaakt.

Het laatste WK atletiek in de Verenigde Staten was in 1987. Toen had Indianapolis het indoor-WK. Birmingham was in 2003 gastheer van het WK indoor. Het komende WK indoor wordt in Polen gehouden. In maart is Sopot de plaats van handeling. Het WK indoor is een tweejaarlijks toernooi.

Herstel golfer Luiten in Dubai

Golfer Joost Luiten heeft zich op de tweede dag van het World Tour Championship in Dubai hersteld van zijn mindere eerste dag. De Bleiswijker had 68 slagen nodig voor zijn tweede ronde, vier onder het baangemiddelde. Na 36 holes staat Luiten daardoor op -3 en een gedeelde 26e positie.

De Zweed Henrik Stenson is de nieuwe leider bij het eindejaarstoernooi van de Europese Tour. Hij had vrijdag 64 slagen nodig voor de achttien holes en staat op een score van -12. Alejandro Cañizares, de leider na de eerste dag, staat op een slag tweede. De Fransman Victor Dubuisson en Marcus Fraser uit Australië zijn gedeelde derde met een score van -8.

'Greenpeace-activisten nog drie maanden in cel'

De dertig opvarenden van het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise blijven als het aan de Russische Onderzoekscommissie ligt nog drie maanden vastzitten. Die eis heeft de commissie vrijdag voorgelegd aan de rechtbank in Sint-Petersburg, laat een woordvoerder van de milieuorganisatie weten.

De commissie vroeg vrijdag het voorarrest van in ieder geval zes opvarenden te verlengen. Greenpeace verwacht dat in de loop van de dag hetzelfde wordt gevraagd voor de overige activisten. De rechter buigt zich naar verwachting volgende week over de eis.

De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, zitten sinds september vast. Rusland beschuldigt hen van piraterij en vandalisme. Ze kunnen jarenlange celstraffen krijgen. Tot maandag zaten ze in een cel in de Russische havenstad Moermansk. Dinsdag zijn ze overgebracht naar Sint-Petersburg.

De activisten werden opgepakt nadat enkelen vanaf rubberbootjes een spandoek probeerden op te hangen aan een omstreden boorplatform. De kustwacht enterde hierop de ijsbreker Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, en nam het schip op sleeptouw naar de haven.

Hoger collegegeld voor excellente student

Een aantal instellingen in het hoger onderwijs mag vanaf volgend studiejaar een hoger collegegeld vragen aan studenten die excellent onderwijs willen. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een experiment met een beperkte collegegelddifferentiatie voor de zogeheten honours tracks.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) komt hiermee tegemoet aan studenten die behoefte hebben aan intensieve trajecten, omdat ze zich onvoldoende voelen uitgedaagd. Om te voorkomen dat dit ten koste gaat van het overige onderwijs, mogen enkele instellingen meedoen aan het experiment om hoger collegegeld te vragen,

Dit studiejaar moeten voltijdstudenten voor een hogeschool of universiteit die door de overheid wordt gefinancierd 1835 euro collegegeld betalen. Volgend jaar is dat 1906 euro. Aan de 'excellente' studenten mag maximaal twee keer zo veel worden gevraagd.

De studenten kunnen hiervoor krediet aanvragen. Voorwaarde is verder dat instellingen een goede dispensatieregeling hebben voor studenten voor wie het verhoogde collegegeld een onevenredige belasting vormt. Ook moet de instelling goed duidelijk maken dat voor de excellente opleiding een hoger collegegeld wordt verlangd.

Bussemaker kiest voor een experiment omdat zij meer informatie wil hebben over de effecten van de collegegeldverhoging op de toegankelijkheid en het aanbod van de honours tracks. Instellingen die eraan mee willen doen kunnen volgend jaar en in 2015 een aanvraag indienen; de experimenten lopen tot uiterlijk 2019.

Brit Reedie benoemd tot baas WADA

Craig Reedie is vrijdag benoemd tot voorzitter van het mondiale antidopingagentschap WADA. De Brit was de enige kandidaat. In augustus werd hij door het IOC voor de post genomineerd nadat hij was verkozen boven Edwin Moses en Patrick Schamasch. Reedie volgt de Australiër John Fahey op.

Naast Reedie werd Makhenkesi Stofile benoemd tot vicevoorzitter. De Zuid-Afrikaan had ook geen tegenstander. Beide mannen beginnen hun termijn van twee jaar op 1 januari.

VN: actie tegen racisme in Europa

De racistische aanvallen op de Franse minister van Justitie, Christiane Taubira, zijn een teken aan de wand van opkomend racisme, xenofobie en intolerantie in Frankrijk. Maar het probleem manifesteert zich in meerdere Europese landen en moet krachtig worden veroordeeld en bestreden.

Dat liet de hoge VN-commissaris voor de Mensenrechten Navi Pillay in Genève vrijdag weten via haar woordvoerder. Aanleiding voor de zorgen zijn de aanvallen op Taubira de afgelopen weken. Taubira is geboren in Frans Guyana en heeft een donkere huidskleur. Onder meer het weekblad Minute vergeleek haar met een aap. Tijdens een manifestatie in oktober tegen het homohuwelijk zwaaiden demonstranten, onder wie kinderen, met bananenschillen en schreeuwden "Aap, eet je banaan op!"


Is France becoming racist? (beeld: France 24 English)

Vijf startplaatsen in Sochi op shorttrack 1000 meter

De Nederlandse shorttrackers hebben zich vandaag op het kwalificatietoernooi in Kolomna verzekerd van vijf startplaatsen voor de 1000 meter op de Spelen in Sochi. Bij de mannen kwamen Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt en Daan Breeuwsma in de achtste finales, wat betekent dat ze in ieder geval bij de beste 24 horen. 

Vorige week in Turijn eindigden de Nederlanders als vijfde, dertiende en zestiende. In het klassement over de twee toernooien (Turijn en Kolomna) is een plaats bij de beste 32 een vereiste voor kwalificatie voor Sochi. 

Bij de vrouwen kwamen Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof tot de kwartfinales. Dit betekent automatisch een plek bij de beste zestien, iets wat vorige week ook lukte. Rianne de Vries strandde in de voorrondes. 

Oddworld: New 'n' Tasty toont verhaal

Oddworld Inhabitants en Just Add Water hebben de eerste video trailer voor Oddworld: New 'n' Tasty vrijgegeven. Nadat we eerder al mochten genieten van een gameplay trailer krijgen we nu enkele hoogtepunten uit het verhaal te zien.

Oddworld: New 'n' Tasty is een volledige remake van Oddworld Abe's Oddysee uit 1997 en zal in de lente van 2014 beschikbaar zijn op PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Wii U, pc, Mac en Linux.

Timmermans wil kleinere Europese Commissie

De Europese Commissie moet kleiner en anders. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) vrijdag in een opiniestuk in The Financial Times over de verkiezing van het Europees Parlement in het voorjaar.

Het bestuur van Europa is volgens Timmermans niet gefocust en onevenwichtig. "Nederland gelooft in een krachtig Europa met een commissie die onafhankelijk en robuust is", aldus de minister. "We geloven, net als voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, dat de EU groot moet zijn op grote onderwerpen en kleiner op kleinere dingen."

Nederland stelt voor dat er een Europees manifest moet komen waarin staat waar de commissie zich de komende regeerperiode op concentreert. Ook wil Timmermans dat nationale parlementen eurocommissarissen ter verantwoording kunnen roepen en dat de commissie een voorstel kan terugnemen als een derde van de parlementen ertegen is.

Volgens Timmermans kunnen de voorgestelde hervormingen worden gedaan binnen de huidige verdragen. Dat is belangrijk, omdat een 'langdurig en moeizaam proces van verdragswijziging' ten koste gaat van de belangrijkste doelstelling: Europa uit de crisis leiden.

Dat de PvdA wil snijden in de Europese Commissie bleek al uit het vorige maand gepubliceerde conceptverkiezingsprogramma van de PvdA. Daar staat in dat het dagelijks bestuur op zijn minst de helft kleiner moet. Eerder pleitten de VVD en het CDA al voor het halveren van de commissie.

Kabinet verdubbelt opbrenst tv-actie niet

Het kabinet zal de opbrengst van de tv-actie voor de Filipijnen niet verdubbelen. Dat heeft vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag gezegd tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte (VVD), die op bezoek is in China.

Bij eerdere grote rampen werd de opbrengst van tv-acties nog wel eens verdubbeld door het kabinet, maar daar is nu geen sprake meer van. "Ik ben niet zo van het verdubbelen om het verdubbelen", zei Asscher. Hij wees erop dat het kabinet de Filipijnen al te hulp is geschoten met het sturen van een transportvliegtuig.

De tv-actie van maandagavond en de maatregelen van het kabinet zijn gescheiden zaken, al ondersteunen de ministers als 'privépersonen' de actie wel. Asscher riep dan ook op om gul te geven. "Degenen die wat kunnen missen raad ik zeer aan om dat te doen. Ook al is het een kleine gift, het draagt direct bij aan water, medicijnen en onderdak."

Asscher sprak verder van een 'natuurramp van ongekende omvang' en noemde het dodental dat richting de vijfduizend loopt 'zeer aangrijpend'. "Het is een enorm menselijk drama."

India staakt zoektocht naar droomschat

India heeft een punt gezet achter zijn zoektocht naar een mysterieuze schat. De speurtocht werd vorige maand opgestart nadat een hindoegeestelijke had gedroomd over een goudschat onder een negentiende-eeuws fort. Ondanks de voorspelling van de heilige vonden de schatzoekers alleen wat menselijke botten en bakstenen.

De zoektocht begon op 18 oktober in de deelstaat Uttar Pradesh. Swami Shobhan Sarkar had tegen een minister gezegd dat een voormalige Indiase koning in een droom aan hem was verschenen en de locatie van een schat ter waarde van omgerekend ruim 37 miljard euro had onthuld.

Uit geologisch onderzoek zou zijn gebleken dat er zware metalen in de grond bij het fort zaten. Dat, in combinatie met de voorspelling van de swami, was voor de autoriteiten genoeg reden alles op alles te zetten om de schat te vinden. De man die de leiding had over de zoektocht zei vrijdag echter dat de uitkomst van het geologisch onderzoek toch niet bleek te kloppen.

De overheid heeft de afgelopen weken bijna negentienduizend euro uitgegeven aan de zoektocht.

Eto'o haalt uit naar teamgenoten Kameroen

Opmerkelijke quotes van Samuel Eto'o bij de persconferentie van het komende duel van Kameroen. De spits beweert dat zijn teamgenoten hem niet willen laten scoren. Kameroen speelt zondag in de play-offs om een WK-ticket de return tegen Tunesië.

Het eerste duel eindigde in Tunesië in 0-0. Eto'o beweert dat teamgenoten hem de bal niet gaven, omdat ze niet wilden dat hij zou scoren. "Het is waar en betreurenswaardig", sprak de spits van Chelsea op de persconferentie voor het tweede duel.

"En je zag me ook teruggaan naar het middenveld om de bal te halen, want ik hoorde van het complot. Voetbal is een collectieve sport. Je moet de bal soms afspelen, zelfs naar je grootste vijand. Helemaal als die in een goede positie staat", ging Eto'o verder.

Bondscoach Volker Finke probeerde de uitspraken van zijn speler meteen te ontkennen. "Ik heb tijdens die wedstrijd niets bijzonders gezien. Kijk de beelden nog maar eens terug. Ik heb de wedstrijd zes of zeven keer teruggezien en ik heb nooit gezien dat een speler van ons niet wilde afspelen naar Eto'o."

Scholieren willen wettelijk maximum klasgrootte

Acht op de tien middelbare scholieren willen dat de overheid een grens stelt aan het aantal leerlingen per klas. Nu vinden veel leerlingen dat klassen te groot zijn om goed onderwijs te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en scholieren.com onder 820 scholieren.

De meeste ondervraagden vinden 25 leerlingen een mooie bovengrens wat betreft het aantal leerlingen per klas. Twee derde denkt dat hun prestaties beter worden als ze met minder leerlingen in een klas zouden zitten. Scholieren in grotere klassen zeggen vaker afgeleid te zijn en minder te worden betrokken bij de lessen.

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zegt in een reactie tegen EenVandaag dat een wettelijk maximum te ver gaat. "Ik voel er niets voor om vanuit Den Haag een bovengrens vast te stellen aan het aantal leerlingen in een klas. Iedere groep en iedere docent is anders en ik wil daarbij scholen juist aanmoedigen om te innoveren met lesvormen", aldus Dekker.

Cambuur op zoek naar aanvallers

SC Cambuur snakt naar aanvallende stootkracht en gaat daarom op zoek naar offensieve versterking voor in de winterstop. De promovendus scoorde dit seizoen pas elf doelpunten. "We hebben voorin niet genoeg scorend vermogen", weet directeur Gerald van den Belt in Voetbal International.

"Dat moet beter en daarom zijn we op zoek naar aanvallende versterking." Cambuur heeft wat geld om te investeren. "In de zomer hadden we de komst van Kew Jaliens begroot, maar hij kwam uiteindelijk niet. Dat geld is nu nog beschikbaar, zodat we één of twee versterkingen kunnen halen. Dat kan een transfervrije speler zijn, maar we zouden ook iemand kunnen huren."

Van den Belt kijkt ook buiten Nederland rond. "Jongens van rond de twintig jaar die bij clubs uit de Bundesliga of Premier League niet aan spelen toekomen, kunnen voor ons een absolute versterking zijn."

Jacobi laat zetel in raad Leeuwarden voorbijgaan

PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden genoeg voorkeursstemmen gehaald voor een plek in de raad. Dat blijkt uit de officiële uitslag, die de gemeente vrijdag bekend heeft gemaakt. Jacobi laat via Twitter echter weten niet plaats te nemen in de raad.

Jacobi stond als lijstduwer op de 28e plaats van de kieslijst van de Leeuwarder PvdA. Het Friese Kamerlid kreeg in totaal 540 stemmen tijdens de verkiezingen, waarmee ze als vierde eindigde van de PvdA-kandidaten.

Ondanks het stemmental is de 57-jarige Jacobi niet van plan om zitting te nemen in de raad. Volgens de Friezin was al van tevoren bekend dat ze alleen lijstduwer was. De voorkeursstemmen ziet ze wel als een compliment. "Werk me elke dag drie keer in 't rond voor onze kiezers. Mijn voorkeurstemmen zijn daarvoor een persoonlijke steun", zegt ze.

Lutz Jacobi (Foto: Novum)
Lutz Jacobi (Foto: Novum)

Lampard neemt pas na WK besluit

Frank Lampard weet nog niet wat volgend seizoen hem gaat bieden. De 35-jarige speler van Chelsea wil pas na het WK een besluit nemen. Komende zomer loopt het contract van de Engels international in Londen af.

"Ik ben dan 36", zegt Lampard tegen The Sun. "Op dit moment ben ik er zelf niet zeker van. Op mijn leeftijd begrijp ik dat ik geen vierjarig contract krijg, het was een verlenging van één seizoen. Daar ben ik al meer dan blij mee."

"Ik maak mijn beslissing na het WK... Als we gewonnen hebben en ik tevreden met pensioen kan gaan", grapte Lampard, die hoopt deel uit te maken van de selectie die komende zomer naar Brazilië trekt.

"We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Wat we tot nu toe gepresteerd hebben weegt mee, maar als je uit vorm bent in de komende maanden, dan mag je niet verwachten dat je meegaat. We moeten allemaal in topvorm zijn. Als ik doe alsof mijn 103 interlands me in het vliegtuig zetten, dan beland ik waarschijnlijk op het strand. Dan neem je te veel dingen voor lief."

Cricketers openen kwalificatietoernooi met zege

Nederland is het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap cricket Twenty20 begonnen met een overwinning. Afganistan werd eenvoudig aan de kant gezet. Zaterdag wacht het tweede duel tegen Papua New Guinea. 

Afganistan won de toss en begon met batten. Met nog vijf ballen te gaan viel het tiende wicket nadat ze negentig runs op het bord hadden neergezet. Dit was geen moeilijke opgave voor Nederland. Wesley Barresi ging op de eerste bal nog wel uit. Na die eerste bal zorgden vooral Stephan Myburgh(21 runs), Eric Szwarczynski(24 runs) en Peter Borren(38 runs/niet uit) voor de eerste twee punten in de groep. Borren sloeg op vijftien ballen twee vieren en vier zessen. 

Het kwalificatietoernooi wordt gespeeld in de Verenigde Arabische Emiraten. Er doen zestien landen mee. Deze landen zijn verdeeld over twee groepen van acht. De groepswinnaars zijn direct gekwalificeerd voor het WK volgend jaar in Bangladesh. De nummers twee tot en met vijf moeten nog één of meerdere play-offs spelen om zich te kwalificeren. Uiteindelijk plaatsen zes landen zich voor het mondiale eindtoernooi. 

Stuivenberg: "Rode kaart belachelijk"

Jong Oranje-coach Albert Stuivenberg vond de rode kaart van Jürgen Locadia, die in botsing kwam met de Slowaakse doelman en daar zelf een blessure aan overhield, onterecht. "Ik ben nu 22 jaar coach, maar zo'n - mede door beslissingen van de scheidsrechter - enerverende wedstrijd heb ik nog niet eerder meegemaakt", zei Stuivenberg na het 2-2-gelijkspel.

"Het leek er wel op dat we met de Noorse arbiter een extra tegenstander hadden. Normaal gesproken zeg ik niks over een collega, maar ik vind het not done dat een coach gaat vragen om gele kaarten. Daarmee geeft hij een heel slecht voorbeeld aan zijn spelers. De scheidsrechter werd daardoor beïnvloed."

"Het viel op dat Slowakije heel veel overtredingen maakte die een gele kaart waard waren. Er had bij hen allang iemand met twee keer geel van het veld gemoeten. Bij de strafschop die we kregen, moet hun nummer 5 (Norbert Gyömber, red.) zijn tweede gele kaart krijgen, maar die krijgt-ie gewoon niet. En de rode kaart voor Jürgen Locadia is al helemaal belachelijk."

Locadia moest na dat ongelukkige moment het veld verlaten met een enkelblessure. "We denken dat de enkelbanden wat opgerekt zijn. We hopen dat het meevalt, maar bij dit soort blessures weet je pas de volgende ochtend hoe het er echt voor staat."

Haar op je doos voor/tegen kanker

Of het een grappige statement is op Movember waar mannen hun snor laten groeien voor (of tegen) kanker is niet helemaal duidelijk.

Maar vast staat is dat Decembeaver geen idee is dat omarmd wordt door mannen. Op decembeaver laten vrouwen hun schaamhaar groeien. Bob Ross-style dus. De mannen in dit ludieke spotje walgen er in ieder geval van. 

(Ja, we weten dat het filmpje een jaar oud is)


 

Zlatan: "Fans willen mij liever zien"

Zlatan Ibrahimovic vindt dat hij het meest recht heeft op deelname aan het WK in Brazilië volgend jaar. De Zweed strijdt met Cristiano Ronaldo van Portugal om een plekje. "Ik denk dat ik het wereldkampioenschap meer verdien dan Ronaldo", zegt de ster van Paris Saint-Germain tegen Sky Sports.

"De opwinding die ik een wedstrijd kan brengen en de goals die ik kan maken - niemand kan op dat gebied met me wedijveren. Ik denk dat de fans mij liever zien dan wie dan ook." Zlatan zou het jammer vinden als Ronaldo het WK moet missen. "Ik respecteer hem als speler, hij is één van de beste. Op het WK moeten de beste spelers actief zijn."

"Als Ronaldo, Neymar, Rooney, Messi of Xavi er niet is, dan is dat zonde voor de competitie. En het is dan ook zonde dat Ronaldo of ik niet in Brazilië zal spelen. Ik moet er in de komende twee duels voor zorgen dat hij het is en niet ik."

R2D2 duikt op in Star Wars VII

R2D2 is een van de personages die terugkeert in Star Wars: Episode VII. Regisseur J.J. Abrams plaatste een foto op Twitter waarop hij samen met de kleine robot te zien is. "Hi, uit de werkplaats", luidt het onderschrift.

De bijdehante R2D2 was in alle zes de Star Wars-films te zien, vrijwel altijd in het bijzijn van zijn klagende kompaan C3PO. Het lijkt dus waarschijnlijk dat naast de kleine reparateur van ruimteschepen de gouden robotbutler ook zijn opwachting maakt in Episode VII, een direct vervolg op Return of the Jedi uit 1983.

De twee robots waren door bedenker George Lucas in de films gestopt voor de nodige komische momenten. Naar eigen zeggen waren ze een soort sciencefictionversie van de twee oude, mopperende Muppets Statler en Waldorf.

Over het plot van de verder nog titelloze Episode VII wordt vrijwel niets vrijgegeven. Officieus hebben Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher getekend om hun rollen van Han Solo, Luke Skywalker en Princess Leia Organa weer op zich te nemen.

De opnames zijn momenteel in volle gang. Star Wars: Episode VII verschijnt in december 2015 in de bioscoop.


R2D2 duikt op in Star Wars VII (Foto: Novum)

Onderzoek zedenzaak Cuijk duurt nog maanden

Het onderzoek in de grote zedenzaak rond een 48-jarige man uit Cuijk gaat nog maanden duren. De zaak wordt niet voor het voorjaar inhoudelijk behandeld, bleek vrijdag op een pro-formazitting bij de rechtbank in Assen. Frank R. wordt ook onderzocht door een verslavingsdeskundige.

De Brabander wordt ervan verdacht in acht jaar tijd bijna driehonderd meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. In elf gevallen zou hij meisjes fysiek hebben misbruikt. De politie heeft inmiddels honderd minderjarige slachtoffers geïdentificeerd.

Het verzoek om R. te laten onderzoeken door een verslavingsdeskundige kwam van zijn avocaat Rob van Haarst. Volgens hem is R. geen pedofiel, maar heeft hij mogelijk een internet- en seksverslaving.

Google-reclame raakt snaar in India en Pakistan

Een reclame voor de zoekmachine van Google heeft een gevoelige snaar geraakt in India en Pakistan. In de reclame wordt verwezen naar een traumatische periode in de geschiedenis van de twee aartsrivalen. De reclameboodschap, 'Reunion', is al ruim 1,7 miljoen keer bekeken op YouTube.

De reclame gaat over twee mannen die al van kinds af aan vrienden zijn. De twee, inmiddels bejaard, hebben elkaar niet meer gezien sinds 1947, toen Brits-India werd opgedeeld in India en Pakistan en onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. De opdeling van Brits-India bracht een exodus op gang. Miljoenen moslims en hindoes vluchtten de grens over uit vrees voor religieus geweld.

In de reclame vindt een jonge Indiase vrouw de jeugdvriend van haar grootvader terug via de zoekmachine van Google. Vervolgens organiseert ze een reünie voor de twee mannen. Aan beide zijden van de grens is ontroerd gereageerd op het reclamefilmpje.

Bijna veertigduizend werknemers Schiphol gescreend

Jaarlijks ondergaan bijna veertigduizend medewerkers van Schiphol een veiligheidsscreening. Zo'n twintig daarvan worden aangehouden. Dat antwoordt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op vragen van de VVD over drugssmokkel door medewerkers van de luchthaven.

Opstelten vindt het percentage aanhoudingen 'zeer klein', zo stelt hij. "Ook al zijn het er twintig te veel." De minister is van mening dat de veiligheid op Schiphol over het algemeen 'goed' is. "Het is helaas niet te voorkomen dat er desondanks af en toe incidenten zijn."

De jaarlijkse screening van 38.500 medewerkers is volgens Opstelten een van de middelen die worden ingezet om het risico op criminele activiteiten te verminderen. Verder surveilleert de marechaussee, worden camerasystemen ingezet en inlichtingen verzameld.

Studente neukt 3 gasten per week

Elina Desaine heeft een bijzondere prijs in de wacht gesleept. De 20-jarige studente mag zich een jaar lang Groot-Brittanniës geilste studente noemen. De mooie brunette neukt dan ook met drie verschillende mannen per week.

De van oorsprong Letse Elina is studente aan de Universiteit van Exeter, alwaar zij een studie Informatica volgt. Ze is maar wat trots op het feit dat ze een slet is.

Zo heeft ze een enorme handgeschreven lijst met allemaal mannen die ze kan bellen als ze zin heeft in seks. Haar vriendje gaf ze de bons om te genieten van een ruig leven. Ook schept ze op over neukpartijen in de computerruimte van de universiteitsbibliotheek en kleedt ze zich telkens uit als de Baywatch-tune wordt gedraaid in de nachtclub.

Hierop besloot ze zich in te schrijven voor de verkiezing van 'Britain's Horniest Student'. "Ik zou de geilste studente moeten zijn, want ik heb wekelijks seks met minstens 2/3 mannen", luidde haar motivatie. "Soms ga ik naar de club, neuk met iemand en ga dan weer terug voor een tweede slachtoffer."

Voor het studeren hadden slechts twee ridders met hun paarsgepunte lans Elina's liefdesgrot verkend. Maar nu heeft ze bijna elke dag seks, zo geeft ze toe. De geile studente heeft met haar titel 500 pond gewonnen, een jaarvoorraad condooms, een krat bier en een smartphone.

Pics van de studente en haar fuckbuddylijst zijn hier te vinden

Krant maakt excuses voor artikel uit 1863

Een krant uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zijn excuses gemaakt voor een hoofdartikel uit 1863. Daarin werd de befaamde toespraak van president Abraham Lincoln in Gettysburg omschreven als 'dwaze opmerkingen' die zo snel mogelijk in de vergetelheid zouden moeten raken.

De krant Patriot-News, die verschijnt in Harrisburg, schrijft op zijn website dat de schrijvers van het hoofdartikel 'het geweldige belang van het moment, de tijdloze welsprekendheid en de blijvende betekenis' van de toespraak niet hebben begrepen. Dat kwam mogelijk omdat zij partij hadden gekozen voor de tegenstanders van Lincoln tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, maar ook waren ze mogelijk beschonken 'zoals dat toen onder journalisten gebruikelijk was'.

Krant maakt excuses voor artikel uit 1863
Krant maakt excuses voor artikel uit 1863 (Foto: ANP)

ProRail ontkent risico bij veiligheidssysteem

Bij het veiligheidssysteem dat moet voorkomen dat treinen door een rood sein rijden is absoluut geen sprake van een veiligheidsrisico. Dat zegt ProRail vrijdag in een reactie op berichtgeving van De Telegraaf. De spoorbeheerder ontkent bovendien dingen te hebben verzwegen. "Het wordt nu alleen nóg veiliger."

De Telegraaf schreef vrijdag dat het zogeheten ATB-systeem een risico is omdat machinisten niet kunnen zien of het aan of uit staat. Daardoor zouden ze door rood kunnen rijden zonder dat ze het weten. De spoorbeheerder zou dat nooit aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) hebben verteld.

ProRail is verbaasd over de berichtgeving. Er is niets verzwegen en al helemaal geen sprake van een veiligheidsrisico, zegt een woordvoerder.

ProRail voerde het ATBvv-systeem in 2006 in om het aantal treinen dat door rood reed te verminderen. Er is toen bewust gekozen voor een systeem zonder monitoring, laat een woordvoerder in een reactie weten. Daardoor kon het sneller en goedkoper worden ingevoerd. Ook de overstap naar het Europese beveiligingssysteem ERTMS speelde mee.

De spoorbeheerder heeft inmiddels besloten het ATBvv-systeem toch uit te rusten met een monitoringssysteem. Daarmee kan worden gecontroleerd of het systeem in- of uitgeschakeld staat en of het werkt. Dat die beslissing is genomen, wil niet zeggen dat het systeem eerder niet veilig was, benadrukt de zegsman.

De SP en de ChristenUnie lieten in de krant al weten opheldering te willen. De oppositiepartijen willen van de minister weten of ze echt niet van de risico's op de hoogte was. Anders had ze dat aan de Tweede Kamer moeten melden.

Opoe van 80 dealt coke en meth

De politie van Rome heeft een 80-jarige vrouw in de boeien geslagen. De krasse bejaarde blijkt namelijk een snoeiharde dopedealer te zijn.

De dochter van de opoe is al jarenlang de buurtdealer aldaar. Toen zij echter achter tralies belandde, besloot moederlief de handel voort te zetten.

Via het raam van haar huisje verkocht het ouwe besje de geestverruimende middelen. Bij een huiszoeking trof de politie onder andere cocaïne en methamfetamine aan. Bromsnor heeft zowel haar als haar 25-jarige kleinzoon in de kraag gevat.

Tim Knol is 'vetter' geworden

Tim Knol vindt zichzelf de afgelopen jaren flink gegroeid. De zanger zegt dat naast zijn omvang ook de kwaliteit van zijn muziek is toegenomen. Zijn lijfkreet 'Tim Knol is Vet' zou daarom volgens hem wel aangepast kunnen worden. "Tim Knol is vetter zou een betere leus zijn", grapt de zanger tegen Novum Nieuws.

"Ik ga de komende tijd toch niet afvallen. Ik heb ook honderd T-shirts te verkopen", zegt Tim lachend over de shirts die fans op zijn website kunnen kopen. Op de kledingstukken staat de kreet 'Tim Knol is Vet'. De kwaliteit van zijn muziek neemt volgens Knol ook niet af als zijn gewicht afneemt. "Ook al val ik af, ik blijf vet."

De 24-jarige zanger brengt vrijdag zijn nieuwe album, Soldier On, uit. Tim vindt dat hij nu betere popliedjes kan schrijven dan toen hij net begon met muziek. "Ik heb meer levenservaring en daardoor zijn mijn teksten ook volwassener geworden."

Ook vond Knol het belangrijk om op zijn derde studioplaat zelf meer de touwtjes in handen te nemen. De zanger produceerde het album daarom zelf. "Ik vond het tijd om zelfstandiger te worden en ik was op zoek naar wat meer uitdaging."

Tim Knol (Foto: Novum)
Tim Knol (Foto: Novum)

Levenslang voor Somalische piraten in VS

Twee Somalische piraten zijn donderdag door een Amerikaanse rechter tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor hun aandeel in de moord op vier Amerikanen aan boord van een zeiljacht. Tegen Abukar Osman Beyle en Shani Nurani Sheikh Abrar was in eerste instantie de doodstraf geëist.

De Somaliërs maakten deel uit van een groep van negentien die in 2011 voor de Hoorn van Afrika het jacht van de Amerikanen enterden. Zij hoopten de Amerikanen mee naar Somalië te nemen om hen te gijzelen voor losgeld. Het plan mislukte toen de Amerikaanse marine de achtervolging inzette.

Gegijzeld meisje Reuver was al langer dood

De man die vorige week zijn 3-jarige dochtertje doodschoot, pleegde pas anderhalf uur later zelfmoord. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De man en zijn dochtertje werden samen dood aangetroffen toen een arrestatieteam de woning binnenviel.

De lichamen werden kort na de inval gevonden op een bed op de eerste verdieping. Bij de lijkschouw werd vervolgens een verschil in lichaamstemperatuur vastgesteld. De forensisch arts zegt, met de nodige wetenschappelijke voorzichtigheid, dat op basis van die verschillen te zeggen is dat de dochter waarschijnlijk eerder is gestorven.

Of de politie met eerder ingrijpen het dochtertje kon redden, is twijfelachtig. Onduidelijk blijft wanneer het meisje precies om het leven is gebracht en wanneer de man zelfmoord pleegde. Op basis van de gevonden hulzen en patronen in combinatie met de getuigenverklaringen valt niet vast te stellen wanneer de dodelijke schoten zijn afgevuurd.

De man had zijn dochter vorige week donderdag gegijzeld in het huis van zijn schoonouders nadat hij zijn 26-jarige ex had neergeschoten op straat. De vrouw woonde daar sinds ze de relatie met de man had verbroken. De man gaf aan gefrustreerd te zijn over de bezoekregeling met zijn dochter.

Tijdens de onderhandelingen gaf de gijzelnemer diverse keren aan zich te willen overgeven, maar dat hij eerst nog met zijn dochter wilde knuffelen. Nadat het contact was weggevallen, besloot het arrestatieteam uiteindelijk in te grijpen.

Volgens het OM had de moeder van de 26-jarige ex-partner van de man in september al contact opgenomen met de politie. Ze deed destijds een melding van bedreiging door de man. Hij had gedreigd haar en haar gezin iets aan te doen als zij niet vertelde waar haar dochter was. De dochter meldde zich een dag later op het bureau en deed aangifte van huiselijk geweld.

In de periode daarna zijn diverse hulpinstanties bij het gezin betrokken geraakt. Zo werd gewerkt aan een omgangsregeling tussen de vader en het kind. Het traject leek volgens justitie voorspoedig te verlopen. Sinds de dreiging had de man zich ook niet meer agressief gedragen. Hij had bovendien erkend fout te zijn geweest en wilde een oplossing om zijn dochter te zien.

Asscher verbaasd over tandem Wilders en Le Pen

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vindt het samenwerkingsverband tussen Geert Wilders (PVV) en Marine Le Pen van het Franse Front National 'hoogst verbazend'. Dat zei Asscher vrijdag voor aanvang van de ministerraad.

Wilders reageert altijd als door een adder gebeten als hij het verwijt krijgt van extreemrechts en xenofobie, zei Asscher voor de camera van de NOS. "Dat hij nou de samenwerking opzoekt met zo'n partij is natuurlijk hoogst verbazend." Het Front National is een partij met op zijn minst een antisemitisch verleden waar ze 'niet echt ruimhartig' afstand van nemen, zei Asscher.

Ook maakte de partij van Le Pen onlangs nog een zwarte minister uit voor een aap, zei de minister. "Het is zijn keuze, zijn vrijheid, maar ik vind het wel heel veelzeggend", zei de vicepremier. "Ik heb er niets mee, dat begrijpt u." Het Front National is een extreme partij en Wilders en Le Pen vinden elkaar op een standpunt dat slecht is voor Nederland, namelijk dat het land uit de Europese Unie moet, aldus Asscher.

FIFA onderzoekt matchfixing Zuid-Afrika

Wereldvoetbalbond FIFA heeft een eigen onderzoek ingesteld naar aantijgingen over matchfixing in Zuid-Afrika. Dat doet de FIFA omdat Zuid-Afrika zelf, zeven maanden nadat dat was afgesproken, nog geen eigen onderzoek is begonnen. Het FIFA-onderzoek wordt uitgevoerd door de onderzoekstak van de ethische commissie van de bond.

FIFA had eerder sterke aanwijzingen dat in de aanloop naar het WK van 2010 enkele oefenwedstrijden in Zuid-Afrika verkocht waren. Door de Aziatische gokmaffia omgekochte scheidsrechters zouden de duels hebben gemanipuleerd.

Een van de verdachte wedstrijden was de officiële opening van het Soccer City Stadion in Johannesburg. Andere duels zijn nooit bekendgemaakt, maar er wordt al langer met argusogen naar de 5-0 zege van Zuid-Afrika op Guatemala en de 2-1 overwinning op Colombia gekeken. Bij beide duels in mei 2010 werden drie strafschoppen toegekend. het merendeel was voor hands en een aantal beslissingen was dubieus.

Amsterdam smeert sluiting coffeeshops uit

De 31 Amsterdamse coffeeshops die dicht moeten omdat ze te dicht bij scholen liggen hoeven niet allemaal in een keer weg. De gemeente wil zo voorkomen dat overlast ontstaat bij de coffeeshops die wel open mogen blijven. Amsterdam wil de eigenaars van de shops daarnaast kans en tijd geven om een ander bedrijf op te zetten, zo meldt de gemeente.

De eerste tien coffeeshops gaan op 1 juli dicht. Het gaat om coffeeshops die vanuit scholen te zien zijn. Op 1 januari 2015 volgen nog vier shops, die zich binnen 150 meter loopafstand van een school bevinden. De laatste zeventien gaan uiteindelijk een jaar later dicht.

Op 1 januari moeten de 31 coffeeshops al hun openingstijden aanpassen om het softdrugsgebruik onder scholieren tegen te gaan. Ze mogen op werkdagen alleen 's avonds open. Die maatregel geldt overigens niet in het weekeinde en in schoolvakanties.

Op dit moment telt Amsterdam nog bijna tweehonderd coffeeshops. De stad streeft ernaar om in 2016 nog zo'n 160 coffeeshops over te houden.

Tendulkar uit voor 74 in laatste wedstrijd

Cricketer Sachin Tendulkar is na 74 runs uitgegaan in de eerste innings van zijn laatste wedstrijd. De 40-jarige legende was donderdag op de eerste dag tot 38 niet uitgekomen en hervatte zijn jacht naar een 101e century. Na 74 runs werd hij echter uitgevangen door Darren Sammy van de West Indies.

Afhankelijk van het wedstrijdverloop komt Tendulkar mogelijk in de tweede innings nogmaals aan bat. Gebeurt dat niet dan blijft de teller voor Tendulkar steken op 15.921 runs in testwedstrijden. Sammy's naam blijft dan ook voor eeuwig verbonden aan die van de Indiër.

De testwedstrijd, een vijfdaags treffen, tussen India en de West Indies in Mumbai is het afscheid van Tendulkar. De Kleine Meester, die in zijn thuisland haast als een god wordt aanbeden, speelt in eigen stad zijn tweehonderdste testmatch.

India staat in de wedstrijd tegen West Indies al ruim voor. De bezoekers uit de Cariben waren donderdag na 182 runs uitgespeeld. India stond toen aanvoerder MS Dhoni als zesde man uitging vrijdag al op 365 runs.

Zes kandidaten voor Winterspelen 2022

Zes steden gaan de strijd aan om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt nadat de deadline voor aanmeldingen afgelopen nacht verstreek. Oslo, Stockholm, Alma-Ata, Lviv, Krakau en Beijing hadden hun kandidatuur al in een eerder stadium aangekondigd. De zes steden leverden ook op tijd het benodigde papierwerk in.

Stockholm en Beijing kunnen de eerste steden worden die naast de Zomerspelen ook de Winterspelen organiseren. München en Barcelona leken daarvoor ook in de race, maar Barcelona besloot het vizier op 2026 te richten en de bevolking van München sprak zich in een referendum uit tegen een kandidatuur.

Zowel Stockholm, dat in 1912 de Zomerspelen organiseerde, en Beijing, dat dat in 2008 deed, heeft een bergplaats als tweede locatie. Voor Stockholm is dat wintersportoord Åre, voor Beijing is dat Zhangjiakou. Beijing heeft als nadeel dat de Winterspelen van 2018 al in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn en de Zomerspelen van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Oslo was in 1952 al eens gastheer van de Winterspelen. Wintersportgrootmacht Noorwegen had de Winterspelen voor het laatst in 1994 in huis toen Lillehammer de gastheer was.

Alma-Ata is voor de schaatswereld een legendarische plaats. De Kazachse stad was al een van de gaststeden van de Aziatische Winterspelen in 2011 en is in 2017 gastheer van de Winteruniversiade.

Het Oekraïense Lviv en Krakau in Polen zijn de meest onbekende kandidaatsteden. Krakau deelt de kandidatuur met Zakopane en de Slowaakse plaats Jasna waardoor de Spelen voor het eerst in twee landen tegelijkertijd zouden plaatsvinden.

Begin juli wordt een eerste schifting gemaakt. De kandidaatsteden die doorgaan naar de laatste fase krijgen op 31 juli 2015 te horen wie de Spelen mag organiseren. Dat gebeurt tijdens een IOC-congres in Kuala Lumpur.

[GSOD] Lewis te sterk voor Van Gerwen

Michael van Gerwen is er niet in geslaagd de kwartfinales te bereiken van het Grand Slam of Darts. De Brabander, die vorig jaar pas in de eindstrijd zijn meerdere moest erkennen in Raymond van Barneveld, verloor donderdagavond in Wolverhampton in een spannend duel van de Engelse oud-wereldkampioen Adrian Lewis: 8-10.

Van Gerwen kwam nog wel met 5-3 voor, maar leverde toen vier legs op rij in. Behalve Lewis schaarden ook diens landgenoten Phil Taylor, de onbetwiste favoriet, en James Wade zich bij de laatste acht, evenals Kim Huybrechts. De Belg, die zaterdag zijn 28e verjaardag viert, schakelde zijn twintig jaar oudere broer Ronny uit: 10-5.

In de kwartfinale zaterdag speelt Adrian Lewis tegen Huybrechts en Taylor tegen Wade. Vanavond zijn al de eerste twee kwartfinales. Tony O'Shea neemt het op tegen Robert Thornton en Ted Hankey treedt aan tegen Scott Waites. 

Voortaan vier jaar schorsing dopingzondaars

Vanaf 2015 kunnen op doping betrapte sporters een schorsing van vier jaar tegemoetzien. Dat is vrijdag besloten tijdens een door de mondiale antidopingwaakhond WADA georganiseerde top in Johannesburg. De zwaardere straffen zijn onderdeel van de vernieuwde WADA-code. Ook coaches en trainers kunnen strenger worden aangepakt.

Door vierjarige straffen uit te delen wil het WADA zorgen dat dopingzondaars een Olympische Spelen missen. Eerder probeerde het IOC dopingzondaars van de eerstvolgende Spelen te weren, maar dat bleek problematisch omdat een atleet dan twee keer voor een vergrijp werd gestraft.

Het WADA legt in de nieuwe code ook de basis om zelf meer onderzoeken uitvoeren om dopingzondaars in de kraag te vatten. Daarnaast kan sportbonden worden verteld op wat voor producten ze zich bij hun dopingtests moeten concentreren.

Terugkeer van een bijzondere PS-exclusive

Kevin Pereira, co-host bij G4 Attack of the Show, heeft tijdens een podcast onthult dat er vanavond een bijzondere aankondiging zal zijn betreffende de terugkeer van één van de grootste PlayStation-titels ooit op PlayStation 4.

Volgens het bericht op Reddit:

"Ik hoorde zojuist Kevin Pereira tijdens de DeathSquad podcast informatie lekken betreffende een grote verrassing vanavond. Hij vertelde dat het te maken heeft met de terugkeer van  één van de grootste Sony exclusives, die zich afspeelt in de ruimte... ik heb geen idee, iemand een idee wat de aankondiging zou kunnen zijn?"

De betreffende podcast is hier te vinden

Ook Hideo Kojima heeft een tweet geplaatst waarin hij bovenstaande bevestigt.

Tijdelijke seksboot voor Utrechtse prostituees

De Utrechtse coöperatie van prostituees Macha's mag tijdelijk een eigen boot neerleggen aan het Zandpad. Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen toegezegd na vragen van GroenLinks, zo meldt de partij. Ook wijst het college op korte termijn alternatieve locaties voor raamprostitutie aan.

Utrecht trok afgelopen zomer alle vergunningen van prostitutieboten aan het Zandpad en de Hardebollenstraat in vanwege een vermoeden van mensenhandel. De gemeente stelde eerder al zo snel mogelijk weer raamprostitutie in de stad te willen hebben, maar alleen op voorwaarde dat de exploitanten bonafide zijn.

GroenLinks vroeg aan de burgemeester welke mogelijkheden hij zag om de prostituees een legale en veilige werkplek te bieden, waar mogelijk in eigen beheer. De tijdelijke boot wordt door de prostituees zelf geëxploiteerd.

Migranten omgekomen na schipbreuk Griekenland

Voor de westkust van Griekenland, bij het eiland Lefkas, is vrijdag een boot met migranten gekapseisd. Twaalf mensen, onder wie vier kinderen, kwamen daarbij om het leven. Vijftien mensen konden uit het water worden gered. De Griekse kustwacht is op zoek naar meer overlevenden.

Vermoedelijk waren de migranten op weg naar Italië en waren ze vertrokken van het Griekse vasteland. De boot waarin de migranten zaten was zeven tot acht meter lang. "Schepen van de kustwacht en duikers hebben de zoektocht voortgezet in het gebied tussen Lefkas en het vasteland", aldus burgemeester Kostas Aravanis. "De boot zonk na zonsopgang in goede weersomstandigheden met gunstige wind, het is dan ook onduidelijk wat er gebeurd is. Sommige overlevenden wisten naar de kust te zwemmen en alarm te slaan. Ze wisten niet precies hoeveel mensen er aan boord waren, dus we weten niet of er nog meer zijn."

Misdaadbestrijding kost 13 miljard euro

De preventie en bestrijding van criminaliteit, verloedering en overlast heeft vorig jaar dertien miljard euro gekost. Dat komt neer op een bedrag van 780 euro per hoofd van de bevolking, blijkt vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De uitgaven aan veiligheidszorg zijn sinds 2009 vrijwel gelijk gebleven.

De gemiddelde uitgaven per persoon groeiden tussen 2002 en 2009 nog met enkele tientallen euro's per jaar. Met zes miljard euro ging bijna de helft van het bedrag vorig jaar naar preventie. De politie en beveiligingsbedrijven waren hiervan de grootste aanbieders. De verdeling van de uitgaven over de verschillende onderdelen van de veiligheidszorg is vrijwel gelijk aan die in 2011.

De rijksoverheid was met ruim 9,5 miljard euro veruit de grootste financier van veiligheidszorg in Nederland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is binnen de rijksoverheid de grootste geldschieter voor misdaadbestrijding.

Het bedrijfsleven betaalde vorig jaar veertien procent van de veiligheidszorg. Huishoudens droegen voor acht procent bij, vooral door preventiemaatregelen in en om het huis. Lokale overheden waren goed voor vijf procent.

Goede start anorexiaprogramma Leontien van Moorsel

Tot op het Bot, het nieuwe programma van Leontien van Moorsel over anorexia, kende donderdagavond een goede start. 866 duizend kijkers stemden af op BNN, blijkt vrijdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Tot op het Bot eindigde daarmee op de dertiende plek in de top 25 van best bekeken programma's van de dag. Van Moorsel is ex-wielrenster en kampte zelf met anorexia.

Gerard Joling en Gordon blijven het verder goed doen met Geer & Goor: Effe Geen Cent te Makken. Het RTL 4-programma trok 1,9 miljoen kijkers en eindigde op de tweede plaats in de kijkcijferlijst. Alleen Goede Tijden, Slechte Tijden werd beter bekeken en trok 22 duizend kijkers meer. In de top drie is verder het achtuurjournaal terug te vinden met bijna 1,6 miljoen kijkers.

Verkeersinfarct rond Amsterdam door ongelukken A10

Ongelukken op de A10 hebben vrijdagochtend rond Amsterdam voor een verkeersinfarct gezorgd. De ringweg van Amsterdam was enkele uren op twee plekken dicht, waardoor het op meerdere wegen vastliep, meldt de ANWB.

Bij knooppunt De Nieuwe Meer richting Amersfoort gebeurde rond 06.00 uur een ongeluk met drie auto's en een vrachtwagen. Niet veel later was er ook bij knooppunt Watergraafsmeer in de richting van Utrecht een aanrijding met meerdere auto's.

Door de afsluitingen ontstonden op meerdere locaties rond de Amsterdamse ring kilometerslange files.

Nederlander wil oorlog met BelgiŽ

Een 23-jarige Nederlander is woensdag in het Belgische Sint-Niklaas opgepakt omdat hij van plan zou zijn geweest terreuraanslagen te plegen in dat land. Een van zijn beoogde doelwitten was de VRT, schrijft de Vlaamse omroep vrijdag.

De Nederlander had in een manifest beschreven hoe hij de Belgische staat wilde omverwerpen. Hij probeerde in een café mensen te ronselen om aanslagen te plegen.

De man heeft mogelijk psychische problemen en wordt onderzocht. Hij verblijft op de psychiatrische afdeling van de gevangenis van Brugge.

[WTT] Haase en toppers slaan toernooi Ahoy over

Robin Haase komt volgend jaar niet in actie tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament. Ook de toppers Rafael Nadal, Novak Djokovic, Roger Federer, David Ferrer en Andy Murray doen Rotterdam niet aan.

Haase kiest ervoor om in februari aan een aantal graveltoernooien in Zuid-Amerika mee te doen. Dat heeft toernooidirecteur Richard Krajicek van het tennistoernooi in Ahoy vrijdag bekendgemaakt in het AD. Hij betreurt het besluit van Haase. "We hebben Robin er graag bij. Hij heeft altijd veel betekend voor het toernooi." Toch begrijpt Krajicek de overwegingen van Haase. "Robin wil alles uit zijn carrière halen en kijkt of een iets andere benadering van het seizoen hem daarbij helpt."

Zonder Haase geeft Krajicek wildcards aan Igor Sijsling en Thiemo de Bakker. Hij passeert Jesse Huta Galung (106), die veel hoger staat dan De Bakker (144) op de wereldranglijst. "Thiemo heeft in het verleden veel hoger gestaan, heeft iets meer potentie." In het verleden kreeg de winnaar van de nationale Masters in december een wildcard voor Ahoy, maar dat gebeurt dit jaar niet.

Ondanks het ontbreken van Haase en de internationale tennistop zullen er in februari genoeg goede spelers naar Rotterdam afreizen. Met Juan Martin del Potro (de nummer 5), Tomas Berdych (7), Stanislas Wawrinka (8), Richard Gasquet (9), Jo-Wilfried Tsonga (10), Milos Raonic (11) en Tommy Haas (12) zal er in Ahoy alsnog genoeg vuurwerk te verwachten zijn.

'ProRail verzweeg veiligheidsrisico'

De SP en de ChristenUnie willen opheldering over een veiligheidssysteem voor treinen dat niet helemaal veilig zou zijn. ProRail heeft jarenlang een groot veiligheidsrisico verzwegen, stelt SP-Kamerlid Farshad Bashir vrijdag in De Telegraaf.

Het gaat om het systeem dat moet voorkomen dat treinen door een rood sein rijden. Machinisten kunnen volgens de krant op hun dashboard niet zien of het systeem aan of uit staat. Daardoor kunnen ze door rood rijden zonder dat ze het weten. De spoorbeheerder zou dat nooit aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) hebben verteld.

ProRail voerde het systeem in 2006 in om het aantal treinen dat door rood reed te verminderen. De spoorbeheerder heeft inmiddels de opdracht gegeven het systeem aan te passen.

De oppositiepartijen willen van de minister weten of ze echt niet van de risico's op de hoogte was. Anders had ze dat aan de Tweede Kamer moeten melden.

PS4 vs Xbox One: South Park

Een goede console-strijd kan natuurlijk niet zonder een South Park-aflevering. Afgelopen jaren waren er ook al afleveringen gingen over Eric Cartman die kost wat het kost een Nintendo Wii en een Apple iPad wilde bemachtigen.

De onderstaande video komt uit Black Friday-aflevering die deze week op de Amerikaanse televisie te zien was. Hierin zien we hoe Cartman iedereen probeert te dwingen om een Xbox One te halen, maar niet iedereen is het daar mee eens.

Alonso mag van FIA racen in Austin

Formule 1-coureur Fernando Alonso zal gewoon aan de start verschijnen van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Ferrari-rijder kreeg van autosportfederatie FIA het groene licht om aan het weekend te beginnen.

Alonso liep tijdens de vorige race in Abu Dhabi een rugblessure op toen hij door Jean-Eric Vergne buiten de baan gedwongen werd en vol gas over enkele hobbeltjes reed. Hoewel de klachten nog niet over zijn reisde Alonso deze week na toestemming van de Spaanse artsen toch gewoon naar Austin. Daar heeft hij gisteren ook van de FIA het groene licht gekregen om te mogen racen.

Bordeel geeft Fable hogere leeftijd in AustraliŽ

Fable Anniversary, de HD-remake van Fable, krijgt in Australië een hogere leeftijdsclassificatie dan het originele spel. Het spel wordt door de Australische leeftijdskeuring op 18+ gezet, waar Fable in 2004 in Australië nog 15+ kreeg. De reden? Er zit een bordeel in Fable Anniversary.

Volgens de Australian Classification Board krijgt het spel een 18+-classificatie vanwege 'sexual activity related to incentives and rewards'. Dit heeft betrekking op het Darkwood Bordello, een bordeel dat in de remake is toegevoegd in het onderdeel The Lost Chapters.

In het bordeel kun je een speciaal item verdienen als je de diensten van een bepaald aantal dames van lichte zeden inroept. Ook kun je door een speciaal kostuum aan te trekken de liefde bedrijven met een van de NPC's uit het bordeel.

Fable Anniversary komt begin 2014 uit op Xbox One en Xbox 360.

Oppoetsen Fable kost meer tijd (Foto: Novum)

Speciaal transport overvallen in Payday 2

Payday 2-spelers kunnen op pc aan de slag met de eerste dlc. In Armored Transport kunnen spelers gewapend transport overvallen. Verder is er nieuwe loot te verkrijgen. Misschien wel het allerfijnste: je hoeft de dlc niet te kopen om de nieuwe missies te kunnen spelen.

In de dlc zijn er vijf nieuwe missies toegevoegd, waarin gepantserde auto's aangepakt kunnen worden en zelfs een klassieke treinoverval te plegen is. Naast nieuwe maskers, patronen en materialen kunnen spelers drie nieuwe wapens verkrijgen: de Swedish K submachine gun, het Gruger Kurz semi-automatisch pistool en de Commando 553, een assault rifle.

Zoals eerder gezegd hoef je de dlc niet te kopen om de nieuwe missies te spelen. Nadeel is wel dat je dan geen nieuwe wapens of maskers kunt vrijspelen.

De dlc is nu uit op pc, maar PlayStation 3- en Xbox 360-spelers zullen helaas moeten wachten tot 2014.

SW:TOR krijgt PvP ruimtegevechten

Tot op heden was het in Star Wars: The Old Republic niet mogelijk om in de ruimtemissies tegen elkaar te vechten, maar daar komt met de nieuwe gratis Galactic Starfighter-uitbreiding eindelijk verandering in.

Het is straks mogelijk om in Star Wars: The Old Republic op elkaar te jagen in realtime PvP ruimtegevechten. Er is ook een trailer van de Domination-modus online verschenen en die kun je hieronder bekijken. De uitbreiding zal vanaf 3 december beschikbaar zijn voor abbonees. Spelers met een preferred-status kunnen aan de slag vanaf 14 januari, en gratis spelers vanaf 4 februari.

Kirby krijgt nieuwe titel

Alle Kirby-liefhebbers opgelet! Nintendo heeft Kirby: Triple Deluxe bevestigd voor 3DS. De game werd eerder al aangekondigd, maar nu is de officiële naam bekendgemaakt. De naam was eerst alleen aangekondigd voor Japan, maar ook in Europa en Amerika krijgt de game dus deze naam.

De game moet 11 januari verschijnen in Japan, maar helaas is over een Europese releasedatum nog niets bekend. Als je goed bent in Japans of gewoon plaatjes wil bekijken kun je alvast de site van de game checken.

NFS: Rivals scheurt naar launch

Electronic Arts heeft de launchtrailer van Need for Speed Rivals vrijgegeven. In de trailer zie je wat je kunt verwachten van de game: gave bolides, races op hoge snelheid en natuurlijk ultra-agressieve agenten die racers van de weg af proberen te beuken.

Need for Speed Rivals komt volgende week uit voor pc, PlayStation 3 en Xbox 360. De PlayStation 4-versie volgt op 29 november en de Xbox One-variant komt uit wanneer de console hier ook in de winkels ligt.

Locadia geblesseerd: "En ben enige spits"

Jürgen Locadia raakte donderdagavond geblesseerd bij Jong Oranje. Na de blessure van spits Tim Matavz is dat de tweede tegenvaller in korte tijd voor PSV.

"Ik schreeuwde het uit van de pijn en het is nog steeds dik. De dokter zei dat het niet gebroken is, waarschijnlijk zijn het enkelbanden die opgerekt zijn", aldus Locadia tegen FOX Sports.

De spits leek net een kans in de punt van de aanval bij PSV te krijgen nu Matavz door een knieblessure pas na de winterstop terug is. "Het is mijn eerste gedachte wel nu ik de enige spits ben. Zaak voor mij om snel weer fit te worden."

Locadia kreeg gek genoeg een rode kaart voor de overtreding op de doelman van Slowakije. "Voor mijn gevoel was ik eerder bij de bal en tikt hij mij aan. Het is typerend voor de wedstrijd. De scheids had veel situaties niet onder controle."

MGS: Ground Zeroes bevat extra missie voor PlayStation

De Playstation 3- en PlayStation 4-versie van Metal Gear Solid: Ground Zeroes zal een exclusieve 'Deja Vu Mission' bevatten, zo maakte Hideo Kojima bekend op Sony's PlayStation 4 launch-event.

In deze missie zullen games kunnen spelen als Classic Snake, gebaseerd op Solid Snake uit de eerste Metal Gear Solid uit 1998. Ook Donald Anderson, de DARPA-baas uit die game is kort te zien in de trailer.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes komt volgend voorjaar uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Geen nieuwe borsten in Dead or Alive 5 Arcade

De arcade-versie van Dead or Alive 5 Ultimate krijgt in januari een nieuw vrouwelijk personage, maar vreemd genoeg zijn er dit keer geen bizar grote borsten te vinden bij Marie Rose, de achttienjarige lolita uit Zweden.

En dat is opmerkelijk, want Dead or Alive heeft een reputatie hoog te houden. De Zweedse vecht met een Russische vechtstijl, maar haar variant heet 'Systema'. Of Marie Rose later nog beschikbaar komt als DLC voor Dead or Alive 5 Ultimate op console is niet bekendgemaakt. Na 25 seconde is ze in actie te zien in de trailer hieronder.

Marie Rose

Ook TowerFall Ascension verkast naar PS4

TowerFall Ascension, een van de best ontvangen games van Ouya, komt naar PlayStation 4. De platformer voor vier personen zal volgend jaar te spelen zijn op Sony's nieuwe console. De game draait hoofdzakelijk om de multiplayer, maar krijgt ook een co-op questmodus, nieuwe power-ups en nieuwe levels.

Eerder werd al bekend dat TowerFall ook naar pc komt. De pc-versie werd onlangs nog uitgesteld tot januari 2014. De exacte releasedatum voor de PlayStation 4-versie is nog niet bekend, maar het zou zomaar eens kunnen dat beide versies tegelijkertijd gereleased worden.

Tales-games naar PlayStation 4, niet naar Xbox One

Namco Bandai's Tales-serie krijgt games op PlayStation 4, maar Xbox One-versies kunnen we vergeten. Dit liet producer Hideo Baba weten. In 2009 kwam de eerste en meteen ook de laatste Tales-game uit voor Xbox 360.

“We are currently in the very early phases of work for next generation Playstation titles,” zo bevestigde Baba in een interview met Gaming Angels.

“But we still have no plans to bring the series back to the Xbox, or Xbox One. We feel that our core fanbase leans toward the Playstation 3 and Playstation 4, so we are focusing our efforts on bringing the best possible Tales experience there.”

Volgend jaar komen Tales of Xilia 2 en Tales of Symphonica Chronicles eerst nog uit voor PlayStation 3.

Tales of Xillia (Foto: Novum)

Geen 3000 meter voor WŁst

Vandaag zal Ireen Wüst niet aan de start komen op de 3000 meter bij de World Cup in het Amerikaanse Salt Lake City. De olympische kampioene van 2006 op deze afstand zal dit weekend wel start op de 1000, 1500 meter en de ploegenachtervolging.

"Even verstandig zijn, geen 3 kilometer voor mij. Acht races in 10 dagen op hoogte is te veel", liet ze vandaag weten via Twitter. Wüst kwam vorig weekend uit op vier afstanden. Ploeggenoot Koen Verweij minderde ook met zijn drukke schema, Verweij slaat dit weekend de 5000 meter over. 

Michael Jordan praat door over NBA 2K14

Michael Jordan raakt maar niet uitgesproken over de next-gen NBA 2K14, dus er is een tweede deel verschenen met daarin de NBA-superster aan het woord.

De video gaat niet alleen over de videogame, zo vertelt hij ook waarom hij nummer 23 draagt, praat hij over zijn favoriete dunks en geeft hij aan welke spelers hij in zijn team zou willen hebben en waarom.

NBA 2K14 is al uit voor current-gen en komt uit op PlayStation 4 en Xbox One. Lees hier de preview van de next-gen-variant.

Endless Space nog eindelozer

De Franse ontwikkelaar Amplitude Studios breidt de 4x ruimtestrategiegame Endless Space uit met een vijfde gratis add-on. In Search for Auriga zijn er nieuwe helden, een nieuw wonder en een nieuwe planeet, met de naam Auriga.

De studio geeft aan dat de intelligentie van de computertegenstanders erop vooruit is gegaan. Daarnaast zijn er allerlei verbeteringen toegevoegd op gameplay, zoals rally points.

De studio heeft met deze game de Golden Cube en de Community Choice awards op de Unity Awards 2013 gewonnen en wil laten zien dat ze de titel nog steeds ondersteunen door aan te kondigen dat er nog twee titels in het Endless Space-universum in ontwikkeling zijn.

Endless Space is uit voor pc en Mac. De gratis add-on komt beschikbaar voor mensen die de uitbreiding Endless Space: Disharmony hebben gekocht.

Endless Space

Meisje van 17 heeft geen vagina

Als je altijd al de droom hebt gehad om een 17-jarig meisje te ontmaagden, dan maak je bij Jacqui Beck geen kans. Het Britse meisje heeft namelijk geen punani.

Het tienermeisje is totaal geschokt door de ontdekking. Zij wendde zich onlangs tot haar huisarts, omdat ze nog nooit ongesteld was geworden. De beste man constateerde dat het kind lijdt aan het MRKH-syndroom, hetgeen betekent dat ze is geboren zonder vagina, baarmoeder of baarmoederhals.

"In tranen liep ik de dokterskamer uit", verelt Jacqui. "Nooit zal ik voelen hoe het is om een kind op de wereld te zetten, zwanger te zijn of te menstrueren. Alles wat ik me in de toekomst had voorgesteld, is weggevaagd. Ik voel me geen echte vrouw meer."

Een schrale troost: Jacqui is niet de enige vrouw zonder vagina. Echt extreem zeldzaam is haar aandoening dan ook niet. Maar liefst 1 op de 4.500 meisjes wordt geboren met het Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroom.

Uiterlijk is er niets aan het meisje of vrouw te zien. Meisjes raken ook gewoon in de puberteit. De ziekte wordt dan ook pas ontdekt als het meisje een jaar of 16 is en zij naar de dokter gaat omdat ze niet ongesteld is geworden.

PlayStation-trailer geeft veel hints

In de launchtrailer van de PlayStation 4-console zitten veel hints verborgen naar allerlei games van vroeger, nu en de toekomst, zegt Michael Ephraim, werkzaam als managing director voor PlayStation in Australië.

Of dat wil zeggen dat er veel oude bekende franchises een nieuw leven krijgen op PlayStation 4 is niet gezegd, maar met de eerdere aankondiging dat er wellicht Shenmue eens wordt vervolgd laat zien dat Sony zeker luistert naar wat gamers voor spellen willen zien.

Welke games pik jij allemaal uit de trailer?

Sinterklaas extra beveiligd om zeurpieten

De politie staat dit weekeinde in het hele land op scherp vanwege de intocht van Sinterklaas. Agenten zijn vooral alert op relschoppers die zijn aankomst willen verstoren vanwege de aanwezigheid van Zwarte Pieten, schrijft het AD vrijdag.

Agenten in Groningen, waar de landelijke intocht zaterdag plaatsvindt, hebben in een briefing te horen gekregen dat ze rekening moeten houden met antipathie tegen Zwarte Pieten. Ze moeten ingrijpen als het kinderfeest dreigt te worden verstoord door demonstranten.

Voor en tijdens de aankomst van de Sint houden agenten ook sociale media in de gaten om aanwijzingen voor protesten te ontdekken. De politie verwacht dat er vijftigduizend mensen op de landelijke intocht afkomen.

Ook Amsterdam, waar de Sint zondag aanmeert, houdt rekening met demonstranten die de intocht willen verstoren. Activisten hebben al protesten aangekondigd. Demonstranten zijn welkom, maar ze moeten wel 'hun gezond verstand' gebruiken, zegt burgemeester Eberhard van der Laan in de krant.

Tegenstanders probeerden via de rechter nog te voorkomen dat de goedheiligman zijn zwarte knechten mee mocht nemen bij de intocht in de hoofdstad. Ze vingen echter bot. De organisatie van de intocht kwam bezwaarmakers wel tegemoet door de Pieten onder meer geen gouden oorringen te laten dragen.

Inmiddels heeft een deel van de Surinaamse gemeenschap niet onder stoelen of banken geschoven wat hun mening is over wat er met Zwarte Piet en de 'racisten die zich zwart schminken' moet gebeuren.


'Alles mag, ook geweld.'

Borsato en Ewbank vinden kritiek niet zo boeiend

Marco Borsato en John Ewbank hebben niet wakker gelegen van de kritiek op het nummer Muziek, de eerste single van Borsato's nieuwe album Duizend Spiegels. "Het was een risicovolle track, dat wisten we", zegt liedjesschrijver Ewbank in De Telegraaf over het dance-achtige nummer. "Deze keer viel het minder uit."

"Ik denk dat we hetzelfde hadden meegemaakt met het toen net zo aparte Rood, als destijds sociale media als Twitter en Facebook hadden bestaan", vult Borsato aan. "Die plaat stond vervolgens tien weken op één. En daar is Muziek ook beland. Wie dat wil, mag het trouwens ook gewoon lelijk vinden. Wij maakten het voor de mensen die het wel waarderen."

De volgende single van de plaat Duizend Spiegels, die volgende week verschijnt, heet Ik Zou het Zo Weer Overdoen. Ewbank werd bij het schrijven van dat nummer geïnspireerd door zijn vriendin Kelly Weekers, die zo'n twintig jaar jonger is dan hij. "Ik was niet voorbereid op die relatie. Ik was bewust aan het daten met vrouwen onder de dertig. Ik dacht: dan wordt het in elk geval niet serieus, want daar was ik helemaal niet aan toe. Maar toen kwam Kelly. Ik vond het best griezelig door het leeftijdsverschil, maar zij verraste mij op zo veel vlakken dat ik verliefd werd."

Tijdens de relatie kwam bij Ewbank weer een andere angst om de hoek kijken. "Ik ben nu 44. Ik dacht dat het best goed zou kunnen dat zij mij over een paar jaar aan de kant zet omdat ik dan te oud ben. Het zou kunnen dat ze dan verder wil met een leeftijdgenoot. Ik dacht erover dat ze me veel pijn zou kunnen gaan doen. En bedacht dat ik dan toch het geluk van nu niet zou willen missen. Vandaar dat ik een man die net verlaten is laat zeggen: ik zou het zo weer overdoen."

BŤta Destiny eerst op PlayStation

De bèta van Destiny zal als eerste uitgegeven worden op PlayStation 3 en 4, dus Bungie gooit er nog een trailer tegenaan om dat nieuws te vieren.

In het spel zijn spelers 'Guardians' van de laatste stad op aarde, en reizen ze heen en weer tussen de oude ruïnes van ons zonnestelsel, de rode duinen van Mars en de jungles van Venus. De spelers beschikken over bijzondere  krachten en binden de strijd aan met vijanden van de mensheid om zo alles terug te winnen wat verloren ging bij de ineenstorting van de Golden Age. Je wordt onderdeel van een universum waarin samenwerken, competitie en zowel openbare als sociale activiteiten met elkaar zijn verbonden. Het is geen MMO, maar eerder een shared world, je kunt het spel, als je wil, alleen op je zolderkamer spelen.

Destiny komt in het tweede kwartaal van 2014 uit op PlayStation3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Politie betaalde uitvaart doodgeschoten Rishi

De politie heeft de uitvaart betaald van de 17-jarige jongen die vorig jaar in Den Haag door een agent werd doodgeschoten. Dat schrijft het AD vrijdag. Een politiewetenschapper spreekt in de krant van een 'uitzonderlijk gebaar'.

Rishi Chandrikasing werd 24 november op station Hollands Spoor door een politiekogel in zijn hals geraakt nadat NS-personeel de politie had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent die Rishi neerschoot wordt strafrechtelijk vervolgd.

De politie heeft met het betalen van de uitvaart niet vooruit willen lopen op de uitkomst van de rechtszaak, benadrukt een politiewoordvoerder in de krant. Omdat het overlijden van Rishi voor de familie zeer tragisch is en omdat geen sprake was van noodweer, is besloten dat de politie voor de kosten van de uitvaart opdraait. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.

Politiewetenschapper Jaap Timmer kent slechts twee voorbeelden waarin de politie tot vergoeding van de uitvaartkosten overging. Hij noemt de betaling 'heel verstandig'. "Het is een mooi gebaar van medeleven. Bovendien, als de rechter je achteraf tot betaling dwingt, levert dat bijna altijd gedoe op", zegt hij in de krant.

Brussel geeft oordeel over Nederlandse begroting

De ogen in politiek Den Haag zijn vrijdag gericht op Brussel. Daar maakt eurocommissaris Olli Rehn bekend wat de Europese Commissie vindt van de begrotingen van alle EU-landen, waaronder die van Nederland. Het draait vooral om de vraag of Rehn vindt dat Nederland voldoende bezuinigt.

Nederland heeft al sinds 2009 een tekort dat hoger is dan de Europese norm van drie procent. Dit voorjaar deelde Rehn aan Nederland mee dat het begrotingstekort dit jaar nog boven de drie procent mocht blijven. Volgend jaar moest het dan echt zijn teruggedrongen, en wel tot 2,8 procent.

Dat klonk streng, maar tegelijkertijd leek Rehn een ontsnappingsroute te bieden. Hij kan een oogje dichtknijpen voor een land als sprake is van een tegenvallende economie. In zijn opdracht aan Nederland stond dat in het licht van de economische situatie kon worden volstaan met bezuinigingen van 1 procent van het bbp, oftewel zes miljard euro.

Met dat bedrag is het kabinet vervolgens aan het werk gegaan. De op Prinsjesdag gepresenteerde begroting bevatte bezuinigingen ter waarde van zes miljard, en die bleven in stand met het later gesloten begrotingsakkoord. Tegelijkertijd voldoet Nederland niet aan het doel van 2,8 procent: het tekort komt in 2014 uit op 3,3 procent, zowel volgens het Centraal Planbureau als volgens de Europese ramingen.

Rehn begint om 11.00 uur aan een persconferentie, samen met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. Brussel-watchers verwachten niet dat Rehn Nederland een boete zal geven vanwege de overschrijding van de begrotingsnorm. De vraag is vooral met welke adviezen hij voor Nederland komt, en of er nieuw uitstel komt om aan de norm van drie procent te voldoen.

De ministers van financiën van de eurolanden hebben het laatste woord over eventuele maatregelen vanwege het te hoge tekort, waarmee tal van andere landen ook te kampen hebben.

Kosten pgb voor het eerst gelijk gebleven

De kosten van het persoonsgebonden budget (pgb) voor mensen die zorg krijgen zijn vorig jaar voor het eerst niet gestegen. Weliswaar stegen de kosten per pgb, maar doordat voor het eerst sinds de invoering in 1998 het aantal ontvangers afnam, bleven de totale kosten gelijk. Dat blijkt vrijdag uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Door een strenger toelatingsbeleid daalde het aantal mensen met een pgb uit de AWBZ van 139 duizend naar 129 duizend, een daling van zeven procent. Dat komt vooral doordat er minder nieuwe pgb's werden toegekend. De uitstroom bleef stabiel. In voorgaande jaren steeg het aantal mensen met een pgb steeds met ongeveer acht procent.

De totale kosten van de pgb's in de AWBZ zijn even hoog als in het jaar daarvoor, ongeveer 2,7 miljard euro. De kosten van het pgb in de Wmo - de wet die over huishoudelijke hulp gaat ­ zijn in het rapport van het SCP niet meegenomen.

Toenmalig staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) nam in 2011 maatregelen om de toestroom in te dammen. Zo konden mensen alleen nog een pgb aanvragen als hun ziekte of aandoening ernstig genoeg was. Wie geen recht op een pgb had, kon aanspraak maken op zorg in natura, waarbij de zorgaanbieder bepaalt welke zorg wordt verleend.

De verwachting was dat veel mensen die onder de nieuwe regels hun pgb zouden verliezen in de overgangsperiode zouden overstappen, maar dat is volgens het SCP niet gebeurd. De stijging van het aantal mensen dat zorg in natura krijgt is niet groter dan anders. Mogelijk stijgt dat aantal alsnog als de overgangsperiode afloopt.

Bijna een derde van de daling van het aantal pgb-gebruikers komt voor rekening van de jongeren onder de 18 jaar die psychiatrische zorg krijgen, de groep die het meest gebruikmaakt van een pgb. Het aantal pgb's nam vorig jaar in die groep met twintig procent af. Van de pgb-aanvragen die bij de bureaus jeugdzorg binnenkwamen ging eerder 77 procent nog over psychiatrische zorg voor jeugdigen. Vorig jaar was dat nog maar vijf procent.

De kosten per pgb-houder stegen van 18.300 euro naar 20.800 euro. Dat zou komen doordat mensen met een minder ernstige aandoening of ziekte er geen gebruik meer van mogen maken. Dan blijven alleen de duurdere patiënten over.

Last Guardian wellicht voor PlayStation 4

The Last Guardian begint qua ontwikkeltijd de Duke Nukem Forever van Sony te worden, maar Shuhei Yoshida is er nog steeds erg tevreden mee. Tijdens de launchevent van PlayStation 4 meldde hij dat het spel er mooi uitziet.

Op de vraag of hij het met een DualShock 3 of DualShock 4 heeft gespeeld heeft Yoshida opeens geheugenverlies, hij wil niet vertellen of het langverwachte spel op PlayStation 3 of PlayStation 4 uitkomt.

The Last Guardian is sinds 2007 in ontwikkeling en duurt lang. Veel te lang.

Trucker sloopt tunnel

Een Australische trucker heeft woensdag een enorme ravage veroorzaakt nadat zijn kiepwagen even voor een tunnel omhoog was gaan staan.

De - wijselijk - anonieme vrachtwagenchauffeur was down under met zijn kiepwagen onderweg toen hij zijn bril liet vallen en hij deze op probeerde te rapen. Daarbij heeft hij ongemerkt de hendel voor het openkiepen van de bak aangeraakt, welke zich vervolgens bij het binnenrijden van de Sydney Harbour Tunnel in diens plafond boorde.

Omdat dit alles in de ochtendspits plaatsvond en de tunnel onderdeel is van een drukke verkeersader binnen de Australische stad, heeft het voor veel files gezorgd. De tunnel is inmiddels weer in gebruik genomen. De bestuurder is met de schrik vrijgekomen. Of de fout nog consequenties voor hem heeft is nog niet bekend. 

Een video van de openkiepende kiepwagen en de ravage in de tunnel is bij de bron te zien.

God laat bierbrouwer sorry zeggen

Een Australische brouwerij heeft zijn excuses aangeboden voor het gebruiken van afbeeldingen van goden uit het Hindoeïsme op flessen gemberbier. Dat deed Brookvale Union Brewery vrijdag na aanhoudende kritiek.

Op de flessen met alcoholisch gemberbier is het gezicht van de god Ganesh te zien met het lichaam van de godin Lakshmi. Ook andere religieuze beeltenissen zijn op de bierflessen te zien.

Volgens Rajan Zed, voorzitter van de Universal Society of Hinduism, zijn de afbeeldingen ,,zeer ongepast". Hij riep op om het onmiddellijk te verwijderen. Volgens Zed moeten de goden thuis of in tempels aanbeden worden ,,en niet gebruikt worden om bier te verkopen."

De bierbrouwer heeft zich verontschuldigd en laten weten het goed te willen maken.

Bierbrouwer verontschuldigt zich voor'goden'
Bierbrouwer verontschuldigt zich voor'goden' (Foto: ANP)

Foei!

Lieve FOK!kers, we zijn diep teleurgesteld in jullie. FOK! is door jullie niet als beste nieuws- en informatiesite van Nederland gekozen. Voor straf vertel ik niet wie er wel gewonnen heeft. Foei, foei, foei. Stoute lezer. 

De eer voor beste nieuws- en informatiesite van Nederland ging dit jaar wél naar onze buren, Tweakers.net. De techsite ging de afgelopen twee jaar overigens met de hoofdprijs aan de haal. Nu.nl blijkt de populairste site, terwijl nieuwswebsite nu.nl de populairste is in de categorie nieuws en informatie.

Tweakers.net
Tweakers.net

De hoofdprijs, de eretitel "website van het jaar" is voor beterspellen.nl. Op die website kunnen gebruikers hun kennis van de Nederlandse spelling bijspijkeren.

Beterspellen.nlBeterspellen.nl

In iets meer dan een maand tijd ontving de organisator, marktonderzoeksbureau Metrixlab, ruim 864 duizend stemmen. Beterspellen.nl kreeg daarbij de hoogste kwaliteitsbeoordeling van de websites in alle twintig categorieën.

In elke categorie werd één prijs uitgereikt voor de beste website en één voor de populairste. 

Onder de culinaire websites viel 24Kitchen in de prijzen. Videowebsite Youtube is de grote winnaar in de categorie media en entertainment, terwijl Zylom de beste en populairste spelletjeswebsite is.

FOK! wat een weer... In de middag vrijwel overal droog

Hallo Fokkers! Na een vrij sombere en natte donderdag komen we de komende dagen onder invloed van een uitgestrekt hogedrukgebied. Vanaf maandag neemt de wisselvalligheid weer wat toe, terwijl de temperaturen gaan dalen. Op een paar plaatsen kan er in de loop van de week misschien wel de eerste natte sneeuw gaan vallen.

Vandaag valt er in het zuidoosten nog wat regen en aan de kust een enkele bui, maar in de loop van de dag moet het dan overal droog gaan worden. Bovendien klaart het dan langzaamaan ook wat op. Dit is de aanzet tot een rustig en droog weekend. De maxima liggen de komende drie dagen nog rond de 10 graden en de wind stelt maar weinig voor. 

In het weekend ontstaat er nevel, mist en laaghangende bewolking en het is even afwachten in hoeverre dit gaat oplossen. De meeste kans op wat zon hebben we morgen. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 PanoBui
Een bui op komst! Dit schitterende plaatje is gemaakt door DJMO, terwijl ze op visite was bij Papabear. Even klikken, en je hebt de grotere versie op je scherm.

 

 

 

 

 

Uncharted 4 aangekondigd

Ontwikkelaar Naughty Dog is druk blijkt wel, want tijdens de PlayStation 4-launch event hebben ze een teaser uitgebracht van de nieuwe Uncharted, voor PlayStation 4. Helaas, geen daadwerkelijke beelden van wat we mogen verwachten, maar daarom heet het ook een teaser.

Mede-oprichter Evan Wells en co-president Christophe Balestra hebben de trailer aangekondigd met wel heel weinig extra informatie. Het enige dat ze wilden zeggen is dat het team de verhalende gameplay blijft aanbieden en dat het een grote sprong in grafische kwaliteit is. Een releasedatum is ook niet gegeven.

VS verpulvert zes ton ivoor

In de Verenigde Staten is donderdag zes ton ivoor dat de afgelopen jaren in beslag was genomen verpulverd. Dat meldt de BBC.

De duizenden items werden de afgelopen 25 jaar in Amerikaanse havens in beslag genomen van smokkelaars, handelaars en toeristen. Er is sinds 1989 een internationaal verbod op de handel in ivoor. Ondanks dat verbod worden veel olifanten neergeschoten voor de kostbare slagtanden.

De illegale handel in ivoor bedreigt het voortbestaanvan de Afrikaanse olifant, het grootste landdier op aarde, waarschuwen deskundigen.

VS verpulvert zes ton ivoor
VS verpulvert zes ton ivoor (Foto: ANP)

Van een koude kermis thuiskomen

Naughty Dog heeft een korte teasertrailer uitgebracht van Left Behind, de DLC van The Last of Us. Deze werd getoond tijdens de PlayStation 4-launch event in New York.

In de video zien we Ellie en Riley Abel, die in het verhaal al geintroduceerd werd als goede vriendin van de hoofdpersonage. Ze zijn in een nogal verlaten kermis, meer is er niet te zien. De DLC wordt begin 2014 verwacht. Naughty Dog speelt ook met het idee voor een tweede deel van The Last of Us, maar creative director Neill Druckmann geeft aan dat het ideeën zijn. Right.

Viertal gepakt in megawitwaszaak gokwinsten

Vier mannen zijn maandag opgepakt voor het witwassen van winsten uit illegale online gokspellen op de Nederlandse markt. Het onderzoek richt zich op een geldstroom van 110 miljoen euro, die via een ingewikkelde structuur van binnen- en buitenlandse bedrijven zou zijn witgewassen, meldt het Openbaar Ministerie donderdagavond.

De verdachten komen uit Geldrop, Terneuzen, Best en het Belgische Turnhout. De verdachten zouden met hun praktijken naar schatting dertig tot vijftig miljoen euro hebben verdiend.

De hoofdverdachte is een 33-jarige man uit Geldrop. Vermoedelijk verdiende hij zijn startkapitaal met de handel in softdrugs, dat in vastgoed en illegale gokactiviteiten werd gestoken. De man is met zijn 35-jarige broer uit Terneuzen aandeelhouder van verschillende Nederlandse bedrijven met tientallen kapitale onroerende zaken.

De broers en de 35-jarige medeverdachte uit Best zijn volgens het OM vermoedelijk direct betrokken bij illegale online gokspellen. De vierde verdachte is een 60-jarige Nederlander, een directeur van een administratiekantoor die in Turnhout woont. Hij zou financieel adviseur zijn van de drie andere verdachten.

In het onderzoek werd in mei al beslag gelegd op tachtig woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland. Ook werd beslag gelegd op de inboedel van de woningen van de verdachten en op meer dan honderd bankrekeningen. De afgelopen maanden is onder meer een grote hoeveelheid in beslag genomen administratie onderzocht.

Donderdag besloot de rechter-commissaris in Den Bosch dat de verdachten in ieder geval nog twee weken mogen worden vastgehouden.

'Patriotmissie Turkije verlengd'

De Nederlandse bijdrage aan de Patriotmissie in Turkije wordt verlengd. De ministerraad stemt vrijdag in met een langere missie, zo meldt een goed ingevoerde bron donderdag aan Novum Nieuws. De NAVO stemde woensdag al in met verlenging van de missie, die de Turkse burgerbevolking moet beschermen tegen raketten uit buurland Syrië.

Sinds begin dit jaar staan twee batterijen Nederlandse Patriotraketten bij de grens tussen Turkije en Syrië. Er zijn 250 Nederlandse soldaten actief ter ondersteuning.

De raketafweersystemen zijn louter bedoeld voor defensieve inzet. De kosten voor de missie tot nu toe zijn geraamd op 42 miljoen euro. Het mandaat voor de huidige missie loopt tot eind januari.

MacedoniŽ wil pedo's chemisch kunnen castreren

De conservatieve regering van Macedonië wil strengere wetten tegen pedoseksuelen. De maximumstraf voor pedofielen die zich schuldig maken aan seksueel misbruik van minderjarigen moet worden verhoogd tot levenslang en recidivisten zouden verplicht chemisch gecastreerd moeten kunnen worden. Donderdag presenteerde de regering een wetsvoorstel.

Als pedoseksuelen na een eerste misstap vrijwillig akkoord gaan met chemische castratie moeten zij van de regering in aanmerking kunnen komen voor strafverlaging. Momenteel staat er maximaal vijftien jaar op seksueel misbruik van minderjarigen.

Wanneer het parlement zich over het voorstel buigt, is nog niet bekend.

Estland levert cybercriminelen uit aan VS

Estland gaat drie hackers die ervan verdacht worden miljoenen computers te hebben gekaapt om fraude te plegen uitleveren aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Estlandse minister van justitie Hanno Pevkur donderdag gezegd.

De drie maken deel uit van een groep van zeven hackers die meer dan vier miljoen computers in ruim honderd landen zou hebben geïnfecteerd met malware. Hierdoor waren ze in staat miljoenen dollars te verdienen door de computers om te leiden naar bepaalde websites. Sommige geïnfecteerde computers waren van Amerikaanse overheidsinstanties zoals ruimtevaartorganisatie NASA.

Een van de verdachten werd vorig jaar al uitgeleverd aan de VS.

Doden door explosie in gaspijpleiding Polen

Een explosie in een gaspijpleiding in het westen van Polen heeft donderdag aan twee mensen het leven gekost. Dertien mensen raakten gewond en een aantal huizen vloog in brand. Dat zei een woordvoerder van de politie.

De explosie vond plaats in het dorpje Jankow Przygodzki. Een woordvoerder van een nabijgelegen ziekenhuis zei dat een vrouw en een kind nog in ernstige toestand verkeren.

De brandweer vermoedt dat een bestaande pijpleiding beschadigd raakte toen een nieuwe pijpleiding ernaast werd aangelegd. Door de explosie vloog een tiental huizen in brand.

Phelps ontkracht speculaties over terugkeer

Volgens Michael Phelps is een comeback nog niet aan de orde. De Amerikaanse zwemlegende zegt donderdag in gesprek met AP dat 'nog niets in steen gebeiteld is'. Eerder op de dag werd bekend dat Phelps weer meedraait in het Amerikaanse antidopingprogramma. Het was voor Amerikaanse media reden om volop te speculeren over een comeback.

Phelps werd in het derde kwartaal tweemaal getest. Dat de 28-jarige Amerikaan weer meedraait in het antidopingprogramma, doet hij vooral op aandringen van coach Bob Bowman. Op die manier kan Phelps alle opties open houden.

Volgens Phelps is hij weer gaan zwemmen om weer een beetje in vorm te geraken. Bovendien is het gezellig bij zijn oude team op de North Baltimore Aquatic Club. Coach Bowman stelt dat Phelps in maart weer competitief zou kunnen zijn.

Phelps won liefst 22 olympische medailles, waarvan achttien gouden. Hij besloot vorig jaar zomer na de Spelen in Londen een punt achter zijn carrière te zetten.

Man valt uit vliegtuig

De politie in het Amerikaanse Miami onderzoekt een melding van een piloot dat een passagier uit zijn toestel is gevallen en in de Atlantische Oceaan terecht is gekomen ten zuiden van Miami. Dat meldden plaatselijke media donderdag.

"Hij opende de achterdeur en is gewoon uit het toestel gevallen", meldde de piloot donderdag aan de verkeersleiding nadat hij alarm had geslagen.

Het vliegtuig vloog op dat moment op ruim 500 meter hoogte boven de oceaan ten oosten van het eiland Key Biscayne. In het gebied is een zoekactie op gang gekomen met helikopters en schepen. De politie onderzoekt of sprake is van moord.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.