Mediafonds-directeur kritiseert cultuursubsidie NPO

Het voorstel van de Nederlandse Publieke Omroep om culturele producties te stimuleren is een nutteloze onderneming. Dat zegt Mediafonds-directeur Hans Maarten van den Brink tegen Novum Nieuws. "Aan de ene kant bezuinigt de overheid negentien miljoen bij het Mediafonds, dat wil de NPO nu grotendeels compenseren met de donderdag aangekondigde subsidie van 16,6 miljoen. Dat is dus een vestzak-broekzakoperatie."

Donderdag kwam de NPO met een voorstel aan de Raad van Cultuur om de productie van hoogwaardige drama's en documentaires, en de ontwikkeling van talent, te waarborgen. Het Mediafonds wordt zoals afgesproken in het regeerakkoord in 2017 opgeheven, waarna de NPO geld reserveert om die klap op te vangen.

"Deze subsidie van 16,6 miljoen is een leuk voorstel, maar de vraag is hoelang zo'n afspraak geldig blijft", zegt Van den Brink vrijdag. "Alles is afhankelijk van de politiek, dus die bijdrage kan over twee jaar weer zijn afgeschaft. Vergeet niet dat we een jaar geleden nog spraken over een forse uitbreiding van het Mediafonds, terwijl het nu zo goed als zeker lijkt dat we per 1 januari 2017 niet meer bestaan."

"De NPO doet bovendien nu alsof het die subsidie, een verhoging van 14 miljoen naar 16,6 miljoen, zelf heeft bedacht", gaat Van den Brink verder. "Maar het is allemaal opgelegd door de overheid. De overheid geeft en de overheid neemt."

Ook stelt de NPO voor een commissie van specialisten uit het vak in het leven te roepen die kan bepalen welke producties subsidie krijgen. Het gevaar ligt op de loer dat die specialisten belangen hebben in de sector en dus niet onafhankelijk kunnen beslissen, vindt Van den Brink.

"Je wilt geen stoffige pensionado's, maar mensen die volop in het vak zitten. Zij hebben per definitie banden met de sector", vertelt Van den Brink. "Je moet als commissaris wel erg sterk in je schoenen staan, wil dat geen rol spelen."

Daarnaast bestaat het gevaar dat veel interessante producties wellicht nooit door de commissie worden beoordeeld. "Er wordt een voorselectie gemaakt door de omroepen zelf, dus de commissie krijgt nooit het gehele aanbod te zien", zegt Van den Brink. "Die omroepen hebben vast andere belangen dan alleen 'hoogwaardige' producten maken."

Het Mediafonds wil zelf ook met een voorstel komen voor de Raad van Cultuur. Van den Brink verwacht dat in december of januari te kunnen inleveren. Hoe dan ook is het kabinet voornemens om voor 1 maart een beslissing te hebben genomen over de herindeling van het mediabestel.