Politie betaalde uitvaart doodgeschoten Rishi

De politie heeft de uitvaart betaald van de 17-jarige jongen die vorig jaar in Den Haag door een agent werd doodgeschoten. Dat schrijft het AD vrijdag. Een politiewetenschapper spreekt in de krant van een 'uitzonderlijk gebaar'.

Rishi Chandrikasing werd 24 november op station Hollands Spoor door een politiekogel in zijn hals geraakt nadat NS-personeel de politie had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had. De agent die Rishi neerschoot wordt strafrechtelijk vervolgd.

De politie heeft met het betalen van de uitvaart niet vooruit willen lopen op de uitkomst van de rechtszaak, benadrukt een politiewoordvoerder in de krant. Omdat het overlijden van Rishi voor de familie zeer tragisch is en omdat geen sprake was van noodweer, is besloten dat de politie voor de kosten van de uitvaart opdraait. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.

Politiewetenschapper Jaap Timmer kent slechts twee voorbeelden waarin de politie tot vergoeding van de uitvaartkosten overging. Hij noemt de betaling 'heel verstandig'. "Het is een mooi gebaar van medeleven. Bovendien, als de rechter je achteraf tot betaling dwingt, levert dat bijna altijd gedoe op", zegt hij in de krant.