[DC] Serviërs nemen voorsprong na simpele zege Djokovic

Novak Djokovic heeft Servië vrijdag op voorsprong gezet in de Davis Cup-finale tegen Tsjechië. De mondiale nummer twee won voor eigen publiek in Belgrado in straight sets van Radek Stepanek: 7-5, 6-1 en 6-4. Later vrijdag spelen Dusan Lajovic en de Tsjechische kopman Tomas Berdych het tweede enkelspel.

Op voorhand hadden weinigen iets voor de kansen van Stepanek gegeven, maar toch verweerde de Tsjechische routinier zich aanvankelijk kranig. De mondiale nummer 44 werkte in de eerste set een 5-2 achterstand weg. Toen de stand weer was gelijkgetrokken, schakelde Djokovic echter een tandje bij. De Serviër, die maandag nog de ATP World Tour Finals op zijn naam schreef, won de eerste set met 7-5.

In het begin van het tweede bedrijf waren er volop mogelijkheden voor Stepanek om Djokovic pijn te doen, maar de Tsjech slaagde daar niet in. Bekomen van de schrik was de Djoker op zijn beurt wel meedogenloos en pakte hij overtuigend de tweede set: 6-1. Het derde bedrijf verliep tot 4-4 op serve, maar vervolgens sloeg Djokovic toe. Hij brak en serveerde vervolgens de wedstrijd koelbloedig uit.

Om uitzicht te houden op titelprolongatie mag Berdych later vrijdag geen fout maken tegen Lajovic. De Tsjechische kopman is aan zijn stand verplicht te winnen gezien het verschil van ruim honderd plaatsen op de wereldranglijst.

Lajovic moet spelen wegens het afhaken van de geblesseerde Janko Tipsarevic en de geschorste Viktor Troicki, spelers die normaliter hoger in de pikorde staan.