FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 november 2013

België niet opgewassen tegen sterk Colombia

Colombia heeft België donderdag in een oefenduel op een nederlaag getrakteerd. De Zuid-Amerikanen, dinsdag in de Arena tegenstander van Oranje, wonnen in Brussel met 2-0. Radamel Falcao en Victor Ibarbo waren doeltreffend in de tweede helft. België en Colombia zijn beide groepshoofd op het WK komende zomer in Brazilië.

Het duel ontbrandde na rust. Vijf minuten in de tweede helft ontsnapte Falcao aan de buitenspelval en wist hij, weliswaar met het nodige geluk, keeper Simon Mignolet te omspelen en doeltreffend af te drukken. België was door die tegengoal volledig de kluts kwijt en bood Colombia alle gelegenheid om de score uit te breiden. Uiteindelijk zorgde Ibarbo voor de 0-2. Hij omspeelde oud-Ajacied Toby Alderweireld en schoot hard raak.

Uiteindelijk was zelfs een eretreffer België niet gegund. De Rode Duivels raakten via Marouane Fellaini en Dries Mertens nog tweemaal de paal. Mertens was een van de vier België-spelers met een verleden in de Eredivisie. Naast de al genoemde Alderweireld deden ook Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen mee. Bij Colombia had PSV'er Santiago Arias een basisplaats.

Kerstman wil crack-burgemeester ook niet

De organisatie van de jaarlijkse parade voor Santa Claus in de Canadese stad Toronto heeft burgemeester Rob Ford gevraagd zondag niet voorop te komen lopen. "Als gevolg van recente gebeurtenissen in het leven van de burgemeester, hebben we gedacht dat het beter is dat hij niet vooroploopt in de parade, maar dat hij als toeschouwer met zijn familie de parade aanschouwt."

Het paradecomité doelt op een reeks recente beschuldigingen aan het adres van de 42-jarige Ford, die in december 2010 burgemeester werd. Het gaat onder meer om het gebruik van crack, cocaïne, om openbare dronkenschap, seksuele intimidatie, het uiten van racistische opmerkingen en dreigementen, het feesten met prostituees in het gemeentehuis en het achteroverslaan van wodka achter het stuur. Dit alles nog afgezien van klachten over zijn ruwe taalgebruik.

Burgemeester Toronto niet welkom bij Kerstman
Burgemeester Toronto niet welkom bij Kerstman (Foto: ANP)

Franchitti moet loopbaan beëindigen

Autocoureur Dario Franchitti moet noodgedwongen een punt zetten achter zijn loopbaan. De drievoudige winnaar van de Indy 500 raakte vorige maand zwaargewond bij een crash in Houston en artsen achten het onverantwoord dat de Schot ooit nog achter het stuur van een raceauto stapt.

Franchitti kwam in Houston in botsing met Takuma Sato en beide auto's vlogen vervolgens de hekken in. De 40-jarige Schot liep daarbij onder meer een gebroken rug en enkel en een hersenschudding op. Door de rondvliegende brokstukken raakten ook dertien toeschouwers gewond.


De crash die het einde van de carrière van Franchitti inluidde. (Bron: Youtube)

'Recordcontract Nike voor Man United'

Nike gaat de strijd aan met Adidas in de voetbalwereld en zet daar veel op in. Nikes voornaamste doelwit: Manchester United. Nike is al sponsor van Manchester United en wil dat de komende vijf jaar nog blijven.

Het Engelse medium The Sun meldt dat Nike een contract voor vijf jaar heeft klaarliggen voor Manchester United ter waarde van liefst 350 miljoen euro. Adidas heeft juist zijn pijlen gericht op Real Madrid en Chelsea. Die Europese topploegen 'vangen' een stuk minder dan het vermeende contract tussen Nike en Manchester United. Hun contracten zijn ongeveer de helft waard van die mogelijke overeenkomst.

Naast Manchester United sponsort Nike nog zo'n zeventig andere professionele voetbalclubs waaronder Manchester City, FC Barcelona, Atlético Madrid, PSV en FC Twente. Tevens is het sponsor van zo'n 25 nationale voetbalteams waaronder Oranje, Portugal en Engeland.

Jong Oranje blijft steken op remise in Slowakije

Jong Oranje heeft na drie opeenvolgende overwinningen voor het eerst puntenverlies geleden in de EK-kwalificatiereeks. De ploeg van bondscoach Albert Stuivenberg werd donderdag door de leeftijdsgenoten van Slowakije op 2-2 gehouden.

Luc Castaignos en Tonny Vilhena poetsten kort na rust de openingstreffer van Adam Zrelak weg. Een kwartier voor tijd redde Tomas Malec een punt voor de thuisploeg. Even later werd nog PSV'er Jürgen Locadia van het veld gestuurd.

Jong Oranje speelde een beroerde eerste helft. Castaignos kreeg een grote kans om de score te openen, maar daarna stokte de Nederlandse aanvalsdrang. Negen minuten voor rust kwamen de Slowaken na een verdedigingsfout van Ajacied Mike van der Hoorn op voorsprong.

Mogelijk het gevolg van een donderspeech in de rust kwam Jong Oranje na rust beduidend beter voor de dag. Castaignos trok al de snel de score gelijk. Kort daarna kreeg Oranje een strafschop, nadat Nathan Aké onreglementair was gevloerd. Vilhena wist wel raad met het buitenkansje.

Niets leek een zege meer in de weg te staan, maar toch kwam Slowakije op gelijke hoogte. Na een spaarzame uitbraak kon Malec van dichtbij binnen tikken.

Een minuut later werd Locadia nog onterecht van het veld gestuurd. De PSV-spits trachtte na een lange bal de keeper te omspelen en kwam daarbij in aanraking met de doelman. Locadia had geen intentie om de goalie te blesseren, maar kreeg toch een rode kaart voorgeschoteld. In ondertal kreeg Jong Oranje nog een grote kans, maar Adam Maher miste.

Oranje en Slowakije delen met tien punten de leiding in groep 3, al hebben de Nederlandse talenten nog wel een wedstrijd tegoed. De tien groepswinnaars en vier beste nummers twee plaatsen zich voor de play-offs.

Meulensteen: "Hiddink steunde me niet"

René Meulensteen vindt het nog steeds erg dat Guus Hiddink het niet voor hem opnam in hun tijd bij Anzhi Makhachkala. Meulensteen was tussen 2007 en de zomer van 2013 veldtrainer bij Manchester United. Eind juni kreeg hij de kans bij Anzhi Makhachkala toen Guus Hiddink daar trainer was.

Na het vertrek van Hiddink was Meulensteen kort hoofdtrainer, maar een week later mocht hij al zijn koffers pakken. "Ze wilden me afkopen op basis van mijn salaris als assistent. Dat was minder dan de helft en zelfs dat heb ik niet helemaal meegekregen", vertelde de huidige assistent-trainer van Martin Jol bij Fulham aan Voetbal International.

"Ik vind het jammer dat Guus me daarin niet heeft gesteund. De manier waarop hij verdween, dat was me te gemakkelijk. Hij kende die club, had er anderhalf jaar gezeten en ik vind dat hij me best had kunnen inseinen over bepaalde zaken die speelden."

Dat Hiddink niets liet weten, steekt Meulensteen. "Toen het misging, heb ik Guus meteen gebeld, zijn voicemail ingesproken en later nog sms'jes gestuurd om te zeggen: Dit gaat mis, graag advies. Daar is geen reactie op gekomen, ook niet nadat ik het nóg een paar keer gebprobeerd heb. Ik heb hem helaas niet meer gesproken. Daar kan ik moeilijk begrip voor opbrengen."

VN: ruim 4400 doden door tyfoon Haiyan

De Verenigde Naties hebben het aantal doden door de tyfoon Haiyan in de Filipijnen naar boven bijgesteld tot ruim 4400. Een woordvoerder van de VN zei donderdag in New York dat de dood van 4460 slachtoffers is bevestigd. Hij beriep zich op mededelingen van de regering van de Filipijnen.

Dat betekent dat het aantal slachtoffers sterk is gestegen in vergelijking met woensdag. Toen was het officiële dodental volgens de Filipijnse autoriteiten nog ongeveer 2275.

IAEA: atoomprogramma Iran op lager pitje

Iran heeft zijn atoomprogramma aanzienlijk afgeremd. Dat zegt de atoomwaakhond van de Verenigde Naties (IAEA) in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgende week schuift het land weer aan bij het nucleair overleg met de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China.

Na jaren van snelle groei, is het programma voor uraniumverrijking de afgelopen tijd maar mondjesmaat gegroeid en is in geringe mate gebouwd aan een reactor waar, eenmaal voltooid, grote hoeveelheden plutonium kunnen worden geproduceerd, aldus het rapport.

Iran zegt uranium te verrijken voor brandstof in een kernreactor, die alleen zou worden gebruikt voor medische en onderzoeksdoeleinden.

Het IAEA legde geen verband tussen het afgeremde atoomprogramma en het nucleair overleg met de zes mogendheden. Toch zette de vertraging eind augustus in, enkele weken voor het aantreden van president Hasan Rouhani. Rouhani heeft laten doorschemeren bereid te zijn tot concessies in ruil voor versoepeling van westerse sancties tegen Iran.

De gesprekspartners hebben zich sinds het hervatten van het atoomoverleg positief uitgelaten over de voortgang van de onderhandelingen. Een akkoord zou volgende week in Genève kunnen worden bereikt.

Veronica's Somertijd wint Gouden RadioRing

Somertijd heeft de Gouden RadioRing in de wacht gesleept. Het programma op Radio Veronica, onder leiding van Rob van Someren, werd donderdagavond tijdens het RadioGala van het Jaar in Hilversum uitgeroepen tot beste radioprogramma van 2013.

De Zilveren Radioster Man was voor Bert Haandrikman van Radio 2. Hij liet 538-dj Edwin Evers en 3FM-dj Gerard Ekdom achter zich. Bij de vrouwen ging Claudia de Breij van 3FM aan de haal met de Zilveren Radioster. Zij klopte 3FM-collega's Roosmarijn Reijmer en Annemieke Schollaardt.

Sky Radio won de Marconi Award voor Beste Zender van 2013. Peter van Bruggen werd geëerd met de Marconi Oeuvre Award. De radiomaker ging eerder dit jaar na een loopbaan van ruim dertig jaar met pensioen. Het was al bekend dat hij de prijs zou krijgen.

Angelique Houtveen van Radio 6 Soul & Jazz en FunX mocht de Marconi Award voor Aanstormend Talent in ontvangst nemen. De prijzen worden uitgereikt door de AVRO.

Casillas ziet Spanje opnieuw WK winnen

Spanje is regerend Europees en wereldkampioen. Iker Casillas denkt dat zijn land de hegemonie kan voortzetten. Spanje plaatste zich voor het WK door onder meer Frankrijk achter zich te houden in de kwalificatiegroep. Spanje won zes van de acht wedstrijden en speelde gelijk tegen Finland en Frankrijk.

In Brazilië volgend jaar is het land weer een van de favorieten op de eindzege. En dat vindt doelman Iker Casillas niet gek. "We kijken enorm uit naar het WK en willen onze stempel drukken in Brazilië. Dat willen we doen door de titel binnen te slepen", vertelde hij zelfverzekerd aan de Spaanse media.

Zijn ploeggenoot bij Real Madrid en Spanje, Sergio Ramos, onderschrijft dat. "We verkeren in goede vorm, spelen met veel zelfvertrouwen en durf en verdedigen de beker. Veel landen willen de beker van ons overnemen, maar dat weerhoudt ons er niet van om vol voor de winst te gaan in Brazilië."

David Villa vindt vooral de breedte van de Spaanse selectie erg sterk. "De trainer kan op elke positie kiezen uit goede voetballers. Dit betekent dat de concurrentie hevig is. We kunnen opnieuw de beker winnen."

EU: internet in vliegtuig mag

Passagiers kunnen voortaan internetten in vliegtuigen, als maatschappijen een dergelijke dienst aanbieden. De Europese Commissie zette het licht op groen voor het gebruik van smartphones en tablets tijdens de vlucht.

Brussel geeft luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid hun passagiers netwerken van de derde en vierde generatie (3G en 4G) aan te bieden vanaf een hoogte van 3000 meter. Het signaal gaat via een antenne aan boord van het vliegtuig, die via een satelliet in verbinding staat met de grond. Gebruik tijdens opstijgen en landen blijft verboden, aldus de commissie donderdag.

Gebruikers gaan in principe het tarief betalen dat gangbaar is voor roaming buiten de Europese Unie. Sinds 2008 kunnen maatschappijen communicatie van de tweede generatie (gsm) aanbieden, maar dit is onpraktisch voor dataverkeer.

Toivonen: "Liefst vertrek in winter"

Ola Toivonen heeft zich weer uitgesproken over zijn conflict met PSV. De middenvelder wil het liefst in januari vertrekken uit Eindhoven. De Zweed ligt in de clinch met PSV vanwege zijn aflopende contract.

PSV dreigde hem eerder naar Jong PSV te zetten als hij zijn contract niet verlengde. Toivonen en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola lieten juist weten niet onder de indruk te zijn van de houding van PSV. "Een vertrek in de winterstop, is mijn droomscenario", zegt de middenvelder nu tegenover Fotbollskanalen. "Het is een kwestie van hoe krijg ik wat ik wil en hoe krijgt PSV nog iets voor mij. De grote vraag blijft echter of ik moet bijtekenen of niet."

Toivonen ging ook nog even in op het gesprek dat hij met PSV heeft gehad. "Ik heb daarin mijn zegje kunnen doen. Het was een open en eerlijk gesprek over onze emoties en gevoelens. Ik weet nog niet of ik ga bijtekenen, maar ik wil wel een nieuwe club vinden."

De 27-jarige Zweed speelt sinds 2008 bij PSV na een overstap van Malmö FF. Afgelopen zomer meldde onder meer Norwich City zich voor Toivonen, maar naar die club wilde hij niet.

Fer: "Vertrouwen in mensen verloren"

Leroy Fer verkeert momenteel in goede vorm bij Norwich City, met als beloning een selectie voor Oranje. Toch ging het lange tijd niet goed met de 23-jarige middenvelder.

Vorig jaar zag Fer het na blessures en een uitspraak van Johan Derksen echter even niet meer zitten. De oud-hoofdredacteur van Voetbal International meldde dat Fer als 18-jarige speler seks had met een 13-jarig meisje. Zo'n vijf jaar later (vorig jaar) werd Fer geconfronteerd met een strafzaak.

"Ik was het vertrouwen in mensen verloren, was even alle plezier in het voetbal en het leven kwijt", zei Fer in interview voor Helden Magazine. “De mislukte transfer naar Everton en wat er daarna over me heen kwam, dat waren de zwaarste tegenslagen in mijn leven. Dat heeft me bitter gemaakt. Ik was een open mens, maar daarna was ik lange tijd niet meer dezelfde Leroy als voorheen."

Fer neemt het zaterdag en dinsdag op tegen respectievelijk Japan en Colombia. In Engeland is hij een vaste basiskracht bij de Kanaries. De controleur kwam dit seizoen al dertien keer in actie voor Norwich. Hij maakte tot nu toe drie doelpunten.

Stad(je) te koop

Op advertentiesite Craigslist staat een hoogst opmerkelijke aanbieding. Voor iets meer dan 167.000 euro kan je namelijk in het bezit komen van een oude mijnstad in het noorden van de Amerikaanse staat Californië.

Alleen de Daltons ontbreken nog. Voor de rest staat alles klaar om jezelf Lucky Luke of Cowboy Henk te wanen. Het oude mijnstadje Seneca kan jouw stadje Seneca worden.  Het gehucht, dat ook als North Fork bekend staat, beleefde zijn hoogtepunt tijdens de goudkoorts. Een soort Klondike, maar dan op een wat meer prettige plek om te wonen. Toen het Wilde Westen, tegenwoordig meer het saaie westen. Want helaas was op een bepaald punt het goud op en zochten de uitbaters van kroegen, hoeren en ander volk dat een graantje dacht mee te pikken ergens anders hun heil. Sinds 1943, na de sluiting van het postkantoor, is het stadje dan ook helemaal verlaten.

In de idyllische plaats vind je nog een verlaten goudmijn, een kroeg, wat huizen en een nog prima functionerende jeneverstokerij, compleet met vergunning om je eigen booze te stoken!

Je zou denken: kat in het bakkie! Waar kan ik mijn centen naar overmaken?

Helaas… zoals altijd zit ook hier een addertje onder het gras. Seneca is namelijk bij slecht weer nagenoeg onbereikbaar. Letterlijk. Het ligt nogal, zoals Australiërs zouden zeggen, in de bush. Ook rept de advertentie iets van 'niet geschikt voor mensen met een zwak gestel'. Daar komt nog bovenop dat de nog aanwezige gebouwen in een zeer slechte staat verkeren. En dan bedoelen ze natuurlijk niet de staat Californië.

Wil je desondanks toch nog een kijkje nemen? Het gat is te vinden op lengtegraad/breedtegraad 40.112083,-121.0848.

Huta Galung onderuit bij eindejaarstoernooi

Jesse Huta Galung is er donderdag niet in geslaagd ook zijn tweede groepsduel op de ATP Challenger Tour Finals te winnen. De 28-jarige Haarlemmer, als vierde geplaatst, moest in Sao Paulo zijn meerdere erkennen in Alejandro Gonzalez (5). De Colombiaan zegevierde op het Braziliaanse gravel in drie sets: 6-3, 2-6 en 6-4. Huta Galung, de mondiale nummer 106, staat op de wereldranglijst een plek hoger dan Gonzalez.

Huta Galung moet vrijdag zijn laatste groepswedstrijd tegen Filippo Volandri winnen om de kruisfinales te bereiken. Volandri won donderdag, net als Huta Galung een dag eerder, in twee sets van de Slowaak Andrej Martin.

Gonzalez is met twee zeges al verzekerd van een plek bij de laatste vier op het eindejaarstoernooi, waaraan de acht spelers mogen meedoen die afgelopen seizoen de meeste punten vergaarden in challlengertoernooien.

Protest fans Celtic bij ambassade in Dublin

Fans van Celtic gaan vrijdagmiddag protesteren bij de Nederlandse ambassade in Dublin. De supporters willen hun onvrede uiten over het optreden van de Amsterdamse politie vorige week woensdag rond het Champions Leagueduel bij Ajax.

De fans willen een brief overhandigen aan de Nederlandse ambassadeur waarin ze vragen om de vrijlating van twee supporters die nog vastzitten in Amsterdam. Dat meldt de Ierse vereniging van supportersclubs van Celtic.

Voor de wedstrijd tussen Ajax en Celtic hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties.

Na afloop van de wedstrijd kreeg Celtic veel klachten van supporters over hun behandeling in Amsterdam. Die beklaagden zich erover dat ze in hoge mate waren geprovoceerd.

Villarreal bindt coach Marcelino tot 2016

Villarreal heeft coach Marcelino Garcia Toral beloond voor de goede prestaties in de Primera Division. Het contract van de 48-jarige trainer is donderdag met twee jaar verlengd tot de zomer van 2016. Marcelino, die bij zijn voornaam wordt genoemd, staat met promovendus Villarreal na dertien speelronden verrassend vierde op de ranglijst.

Mocht Marcelino zijn contract uitdienen, dan blijft hij voor het eerst in zijn trainerscarrière langer dan twee seizoenen aan een club verbonden. De Spanjaard diende eerder ook Real Zaragoza, Recreativo Huelva, Sporting Gijon en Sevilla.

Staking Franse voetbalclubs voorlopig uitgesteld

De spelersstaking in het Franse profvoetbal uit onvrede over de rijkenbelasting is voorlopig van de baan. De actie die voor eind deze maand gepland stond werd afgeblazen na overleg van de koepelorganisatie in het profvoetbal UCPF met regeringvertegenwoordigers. Dat maakte preses Jean-Pierre Louvel donderdag bekend.

De clubs uit de Ligue 1 en Ligue 2 wilden van 29 november tot 2 december staken uit boosheid over plannen van president François Hollande om inkomens boven een miljoen euro met 75 procent te belasten. Die actie is volgens Louvel slechts uitgesteld. "Als de bemiddeling op niets uitloopt, kan de actie op een later tijdstip alsnog plaatsvinden."

Louvel had de plannen van Hollande eerder nog de doodsteek voor het Franse voetbal genoemd. Hij rekende uit dat de maatregel de clubs minimaal 44 miljoen euro zou kosten.

Verweij laat vijf kilometer Salt Lake schieten

Koen Verweij zal niet deel gaan nemen aan de wereldbekerwedstrijd over vijf kilometer in Salt Lake City. De schaatser uit de TVM-formatie geeft het overvolle programma op als reden van zijn afmelding. Ploeggenoot Douwe de Vries zal hem vervangen op de Utah Olympic Oval.

Vorige week in Calgary nam Verweij deel aan de 1000, 1500 en 5000 meter, evenals de ploegenachtervolging. In Salt Lake laat hij een van deze afstanden schieten.

SBS lanceert vierde tv-zender

SBS Broadcasting gaat een nieuwe zender lanceren. Het wordt naast SBS6, NET5 en Veronica het vierde kanaal van het mediabedrijf, dat het nieuws donderdag heeft bekendgemaakt.

Het gaat om een zender die 'een vrouwelijk profiel heeft en begin volgend jaar wordt gelanceerd', laat een woordvoerder van SBS weten. Op dit moment is dat het enige dat kan worden gemeld, maar de verwachting is niet dat het niveau erg hoog zal liggen.

SBS Broadcasting liet enkele jaren geleden al doorschemeren met een vierde zender te willen komen. Het bedrijf heeft met NET5 overigens al een zender die zich richt op vrouwen.

Coalitie stabiel laag in peiling

De Politieke Barometer laat donderdag weinig verschuivingen zien: de coalitiepartijen VVD en PvdA hebben bij elkaar net zo veel virtuele zetels als twee weken geleden. De liberalen van premier Mark Rutte boeken twee zetels winst en komen uit op 28. De PvdA van Diederik Samsom verliest twee zetels en heeft er nu in de peiling achttien.

De VVD is daarmee de grootste partij. De tweede partij, met 26 zetels, is de PVV van Geert Wilders, die een zetel winst boekt. Twee weken geleden was de PVV nog even groot als D66, maar de partij van Alexander Pechtold verliest een zetel en komt nu uit op 24.

Winst is er verder voor de ChristenUnie (van vijf naar zes), de Partij voor de Dieren (van drie naar vier) en 50Plus (van vijf naar zes). Bij het CDA (vijftien) verandert er niets en de SP (van zeventien naar zestien), GroenLinks (van vijf naar vier) en de SGP (van vier naar drie) staan op verlies.

Onderzoeksbureau Ipsos peilt sinds twee maanden ook in hoeverre de verkiezingen van volgend jaar leven bij de kiezer. Inmiddels weet 57 procent dat er volgend jaar moet worden gestemd: dat is een stijging van zeven procent vergeleken met twee weken geleden. Daarbij staan de gemeenteraadsverkiezingen beter op het netvlies: tachtig procent is daarvan op de hoogte. De stembusgang voor het Europees Parlement is met 36 procent veel minder bekend.

Brand op vissersschip bij Ameland

In de machinekamer van een vissersschip op drie kilometer ten noorden van Ameland heeft donderdag enige tijd brand gewoed. Aan boord van het schip zijn vier mensen, die niet gewond zijn geraakt. De boot wordt naar Lauwersoog gesleept.

De hulpdiensten werden rond 17.30 uur gewaarschuwd over de brand aan boord van het onder Nederlandse vlag varende schip Zoutkamp 48. De machinekamer werd afgesloten. Meerdere vaartuigen zijn ingezet om hulp te verlenen, evenals een helikopter. Een uur na de eerste melding was de brand geblust.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Lange Frans is z'n moppie kwijt

Het huwelijk van Lange Frans en zijn moppie is niet meer helemaal toppie. De rapper en zijn vrouw hebben 'in goed onderling overleg' besloten om hun huwelijk te beëindigen, hebben de twee donderdag bekendgemaakt in een persbericht.

"Alle zaken, die met deze ingrijpende beslissing te maken hebben, worden in goed gezamenlijk overleg met elkaar geregeld, rekening houdend met ieders belangen en de belangen van de kinderen", luidt een passage uit de verklaring.

Frans en Daniëlle vragen de media 'om het respect op te brengen om hen en de kinderen met rust te laten en hen de gelegenheid te geven deze situatie op een zo net mogelijke manier af te ronden'. De twee werden in 2008 ouders van een zoon en in 2011 van een dochter.

De 33-jarige rapper beloofde Daniëlle vijf jaar geleden eeuwige trouw. Laatstgenoemde kwam in oktober 2010 in het nieuws, nadat ze gearresteerd was omdat ze met een geladen vuurwapen op weg was naar Baas B. Ze ging verhaal halen bij de voormalige rappartner van haar man omdat de rappers een financieel conflict hadden.

Zenimax claimt The Survivor 2299

Zenimax Media, moederbedrijf van onder andere Bethesda, heeft een interessant domein geclaimd: thesurvivor2299.com. Natuurlijk denkt men meteen aan een nieuwe Fallout, maar er is verder nog niets bekendgemaakt.

Mocht je naar de site gaan dan krijg je een morsecode te horen, deze betekent 11-12-13. Rond deze datum, 11 december, vinden de Spike Video Game Awards plaats. Hopelijk krijgen we dan meer te horen en gaat de site een paar dagen daarna echt live. Op de site is ook een fallout.js-script te vinden, dus de hoop op een nieuw deel na Fallout: New Vegas stijgt. Gezien het jaartal in de titel zou het vijftien tot twintig jaar na Fallout: New Vegas afspelen.

Fallout: New Vegas
Fallout: New Vegas

Onderzoek: metalfans zijn niet asociaal

Eigenlijk wisten we het allang al, maar een Brits onderzoek  van Westminster University bewijst het vooroordeel: liefhebbers van teringherrie hebben weinig zelfvertrouwen.

Bovendien kwam uit de studie naar voren dat metalfans niets op hebben met religie, schijt hebben aan de regels, zichzelf als 'uniek' zien en meer openstaan voor nieuwe ervaringen dan mensen die van normale muziek houden. Andere vooroordelen werden daarentegen weer kei- en keihard onderuit gehaald. Zo is het idee dat fans van heavy metal altijd maar boos zijn grote onzin. Ook offeren ze geen kinderen aan Satan (althans, niet elke week) en zijn ze niet meer asociaal of meer gewelddadig dan andere mensjes.

Deelnemers van het onderzoek kregen tien nummers te horen waar een overdaad aan overstuurde elektrische gitaren in zaten. Aan hen werd gevraagd welke nummers ze mooi vonden en bovendien moesten ze een vragenlijst invullen om hun karakter een beetje te kunnen definiëren.  Door deze twee lijsten aan elkaar te koppelen kwamen de studiebollen tot hun bevindingen.

Bijzonder is dat een vergelijkbaar onderzoek, eerder gedaan in Edinburgh, ongeveer hetzelfde resultaat laat zien. Alleen betrof het toen een studie van bewonderaars van klassieke muziek.

Ter Mors en Van Ruijven naar kwartfinale

Shorttrackschaatssters Jorien ter Mors en Lara van Ruijven hebben zich donderdag bij wereldbekerwedstrijden in Kolomna geplaatst voor de kwartfinale op de 500 meter. Ter Mors kwam in haar race in de heats als tweede over de streep en plaatste zich direct. Van Ruijven werd derde, maar ging als een van de twee snelste verliezers alsnog door. Yara van Kerkhof sneuvelde.

Bij de mannen gingen Daan Breeuwsma en Freek van der Wart door naar de achtste finale op de 500 meter. Beiden eindigden als tweede in hun heat.

Eerder op de dag hadden Niels Kerstholt en Sjinkie Knegt zich geplaatst voor de kwartfinale op de 1500 meter. Van der Wart sneuvelde op die afstand in de voorronde en daardoor mogen slechts twee Nederlandse mannen op de Olympische Spelen van Sochi meedoen aan de metrische mijl.

Ook op de 1500 meter bij de vrouwen mogen er twee Nederlanders naar Sochi. Van Ruijven en Ter Mors bereikten daar de kwartfinale. Rianne de Vries ging vroeg in haar race onderuit en werd laatste.

CONI wil Ballan twee jaar schorsen

Het Italiaans olympisch comité CONI wil dat wielrenner Alessandro Ballan twee jaar wordt geschorst. Apotheker Guido Nigrelli en arts Fiorenzo Egeo Bonazzi zouden respectievelijk levenslang en zeven jaar uit de sport moeten worden geweerd. Zij werden bij een dopingonderzoek door justitie in de Italiaanse plaats Mantova genoemd.

Een rechtszaak over het schandaal rond de Lampre-ploeg gaat 10 december van start. Daarbij staan achttien renners, onder wie oud-wereldkampioen Ballan, Marzio Bruseghin, Damiano Cunego, Simone Ponzi en Mauro Santambrogio, terecht. Ook Michael Rasmussen stond te boek als cliënt van Nigrelli.

FOK!filmtip v/d dag: Pirates o/t Caribbean: On Stranger Tides

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides

De FOK!filmtip van de Dag gaat vandaag alweer naar het vierde deel uit de succesvolle reeks Pirates of the Caribbean-films. Op Veronica is namelijk om 20.30 uur de film Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides te zien. In de door Rob Marshall geregisseerde film zien we hoe kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) als een blok voor een mysterieuze vrouw (Penélope Cruz) valt. Al snel blijkt echter dat haar bedoelingen niet zuiver zijn. Jack ontwaakt aan boord van het schip van de beruchte piraat Blackbeard (Ian McShane) en wordt gedwongen om mee te zoeken naar de geheimzinnige 'Fontein van de Eeuwige Jeugd'.

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides 1

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides was de eerste film uit de reeks die niet door Gore Verbinski werd geregisseerd. In tegenstelling tot de voorgaande films werd dit deel dan ook niet genomineerd voor een Academy Award. Niet terecht overigens aangezien dit een prima film is die de liefhebbers van spectaculaire actiefilms zeker niet teleur zal stellen. Fles rum op tafel, papegaai op de schouder en gaan met die banaan. Veel kijkplezier.

Pirates of the Caribbean On Stranger Tides 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Achter de schermen in Tearaway

Sony heeft een nieuwe trailer vrijgegeven voor de PlayStation Vita-exclusive Tearaway, waarin we een kijkje achter de schermen nemen bij ontwikkelaar Media Molecule. Verder zijn er ook twee hardwarebundels voor Europa aangekondigd.

De eerste bundel bevat de PlayStation Vita-console en Tearaway, terwijl in de tweede ook een geheugenkaart van 4GB zit. De game ligt vanaf 22 november in de winkel.

Sektes lokken kwakzalverbezoekers

Verschillende sektes gebruiken kwakzalversbehandelingen om zieltjes te winnen. Door zich te richten op mensen die zich wenden tot alternatieve geneeswijzen, weten de sektes vrij zeker dat ze makkelijk beïnvloedbare mensen ontmoeten die vrij snel in allerlei onzinnigheden kunnen gaan geloven.

Het Belgische IACSSO (Informatie- en Adviescentrum inzake Schadelijke Sektarische Organisaties) spreekt schande van dergelijke praktijken en wil dat er maatregelen worden getroffen tegen deze vorm van misbruik. De directeur van het IACSSO, Eric Brasseur, wijst op de ronduit gevaarlijke aspecten van de praktijken: "Als iemand denkt van aids te kunnen genezen door enkel te bidden, dan krijgt die persoon duidelijk niet de juiste behandeling."

Volgens Luc Willems, voorzitter van het IACSSO, is zieltjes winnen via kwakzalverij geen nieuw verschijnsel, maar neemt het wel steeds grotere vormen aan. Daarom ziet het adviescentrum reden om stappen te ondernemen. Een speciale werkgroep zal nader onderzoek gaan verrichten, er zal een folder worden uitgegeven met daarin een checklist en er zal gebruik worden gemaakt van een twee jaar oude wet die misbruik van psychisch zwakke personen tegen moet gaan. Bovendien zou nieuwe wetgeving die de titel psychotherapeut beschermt kunnen helpen bij het tegengaan van het misbruik.

Extra aandacht gaat de komende jaren uit naar de Pinkstergemeente. Daar zou gebruikmaking van medicatie afgeraden worden en zouden mensen ertoe aangezet worden om hun genezing door middel van gebed te bereiken.

Het is niet precies duidelijk hoeveel sektes er eigenlijk actief zijn in Nederland. Duidelijk is wel dat de Jehova’s Getuigen nog altijd de grootste sekte vormen. Scientology is in Nederland tot nu toe een betrekkelijk kleine organisatie gebleven.

Vuurwerkbom veroorzaakt grote schade in Roosendaal

Een vuurwerkbom heeft woensdagavond grote schade veroorzaakt in Roosendaal. Ruiten van een trappenhuis van een flatgebouw werden vernield. Ook van twee naastgelegen woningen sneuvelden ruiten. Daarnaast raakten verschillende auto's beschadigd, meldt de politie donderdag.

De vuurwerkbom ontplofte rond 18.30 uur aan de Ferdinand Bolstraat. Een glaszetter heeft de gesneuvelde ruiten nog dezelfde avond vervangen.

De laatste weken worden volgens de politie regelmatig 'enorme klappen' veroorzaakt door vuurwerkbommen gehoord in Roosendaal. Zo'n twee weken geleden werd in de Brabantse plaats nog bij het het huis van wethouder Hans Verbraak (CDA) vuurwerk afgestoken. Daarbij raakte de voordeur van de woning beschadigd.

Kunstbezit Oranjes onderzocht op roofkunst

Het kunstbezit van de koninklijke familie wordt onderzocht op roofkunst. Alle museale voorwerpen die sinds 1933 aan de koninklijke verzamelingen zijn toegevoegd worden daarbij tegen het licht gehouden. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend.

Mogelijk bevat de collectie kunst die in de Tweede Wereldoorlog en in de aanloop daarvan gestolen is van joden. Tot het onderzoek is besloten door de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau.

Als blijkt dat voorwerpen niet rechtmatig zijn verkregen moeten ze worden teruggegeven. Het gaat behalve om de collecties die samen de koninklijke verzamelingen vormen ook om de voorwerpen uit de nalatenschap van koningin Juliana en prins Bernhard, voor zover die nog in het bezit van de koninklijke familie zijn.

Beloning voor gouden tip moord woonwagenkamp

Het Openbaar Ministerie looft een beloning van vijftienduizend euro uit voor de gouden tip in de zaak rond een fatale schietpartij op een woonwagenkamp in Eindhoven. Dat meldt de politie donderdag.

De schietpartij vond in maart plaats op het woonwagenkamp aan de Brestlaan. Een 29-jarige man kwam daarbij om het leven. Er werden van meerdere kogels op hem afgevuurd terwijl hij in zijn auto zat.

In de zaak zat eerder een 29-jarige man vast. Hij had zich drie dagen na het incident op een politiebureau gemeld, waarna hij werd aangehouden. In juni werd bekend dat de verdachte was vrijgelaten omdat er te weinig bewijs was tegen hem.

Luiten begint boven par in Dubai

Golfer Joost Luiten is met een tegenvallende eerste ronde begonnen aan het World Tour Championship in Dubai. De Bleiswijker ging op de banen van Jumeirah Golf Estates in de Verenigde Arabische Emiraten rond in 73 slagen, één boven het baangemiddelde. Dankzij twee birdies en drie bogeys staat hij gedeeld 37e.

Na de eerste dag gaat de Spanjaard Alejandro Cañizares aan de leiding met een score van -6. Kiradech Aphibarnrat uit Thailand en de Australiër Marcus Fraser volgen op een slag. De Zweed Henrik Stenson, Jamie Donaldson uit Wales en Cañizares' landgenoot Rafa Cabrera Bello staan op -4.

Intocht grijs en grauw

Het wordt een grijze sinterklaasintocht zaterdag. In heel Nederland worden veel grijze wolken verwacht, zeker aan het begin van de dag. Later kan het opklaren. Ondanks de gure wolkenpartij blijft het droog en waait een rustig windje uit het zuidwesten. Dat voorspellen meteorologen van weeronline.nl donderdag.

Het wordt zaterdag maximaal 9 graden, mits de zon doorkomt. Mocht het grijs blijven, wordt een temperatuur van 7 graden verwacht. De landelijke intocht van Sinterklaas is zaterdag in Groningen. Later op de dag doet hij andere steden aan, waaronder Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Op zondag meert de Sint aan in Utrecht. Dan trekken over het noorden van het land wolkenvelden. Boven het zuiden van het land hangt lange tijd mist. Ook zondag blijft het naar verwachting droog. Het wordt ongeveer 9 graden met weinig wind.

Dekker derde op 50 vlinder Beijing

Inge Dekker is bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Beijing als derde geëindigd op de 50 meter vlinderslag. In een tijd van 25,68 seconden moest ze alleen Sarah Sjöström uit Zweden (25,24) en de Chinese Ying Lu (25,42) voor zich dulden. Op de 100 meter vrije slag werd Dekker zesde in 53,37 seconden.

Ook Sebastiaan Verschuren werd in Beijing zesde. Hij deed dat op de 200 meter vrije slag waar hij een tijd van 1.46,28 neerzette. Jasper van Mierlo werd achtste en laatste op de 50 meter vrije slag. Hij tikte aan na 21,89 seconden.

Eerste trailers Noah verschenen

De eerste trailers voor Darren Aronofsky's nieuwste film Noah zijn nu te bekijken. De regisseur van onder meer The Fountain (2006) en Black Swan (2010) geeft met de naar verwachting spectaculaire film zijn visie op het bekende Bijbelse verhaal.

De titelrol is weggelegd voor Russell Crowe. De beste man beleeft visioenen van een zondvloed en gaat aan de slag met het bouwen van een ark. Deze moet hem, zijn familie en veel van de dieren die onze planeet rijk is, bescherming bieden.

Andere namen die meespelen zijn Emma Watson, Jennifer Connelly, Logan Lerman en Anthony Hopkins.

Noah zal op 17 april 2014 in de Nederlandse bioscopen moeten verschijnen.

Ikea doneert meer aan Filipijnen dan China

Veel landen en zelfs meubelgigant Ikea hebben inmiddels meer gedoneerd aan de Filipijnen dan China. De donatie van de tweede economie ter wereld steekt tegen de meeste internationale giften schraal af.

China heeft omgerekend 1,4 miljoen euro toegezegd aan geld en materieel. Ter vergelijking, de Verenigde Staten gaven al 14,8 miljoen euro en startten een grote reddingsoperatie, waaronder de inzet van een vliegdekschip. Japan heeft 7,4 miljoen euro toegezegd plus duizend militairen, schepen en vliegtuigen. Australië geeft 20,8 miljoen. De Zweedse meubelfabrikant Ikea doneert 2 miljoen euro. Nederland doneert ten minste 5,5 miljoen euro aan de Filipijnen.

China's weerzin om meer te geven - die te maken heeft met een bittere twist met Manilla over eilanden in de Zuid-Chinese Zee - schaadt het internationale imago van het land op een moment dat het met de VS wedijvert om invloed in de regio. "China heeft een perfecte mogelijkheid gemist om zich zelf als een verantwoordelijke macht neer te zetten en goodwill te kweken", aldus Zheng Yongnian, deskundige op het gebied van Chinese politiek aan de universiteit van Singapore. "Ze ontberen nog altijd strategisch inzicht." De afname van Amerikaanse invloed in Azië wordt opgevangen door China, iets wat al jaren wordt voorspeld. Maar China ligt ver achter op de VS als het gaat om niet-traditionele vormen van diplomatie, zoals cultuur, onderwijs en vooral noodhulp.

De Chinese leiders zijn zeer gevoelig voor de publieke opinie als het gaat om buitenlandse aangelegenheden en op het Chinese internet heersen sterke gevoelens tegen het verstrekken van hulp aan de Filipijnen. "Waarom zouden wij aan de Filipijnen moeten doneren zodat zij zich kunnen bewapenen met oorlogsschepen en vliegtuigen? Zijn de Filipijnen een land dat dankbaarheid begrijpt? Hebben wij niet onze warme hart aan het land getoond? Wat kregen we daarvoor? Niets", zegt Fu Yao, een populaire maker van korte films op zijn blog.

Daarnaast is China een relatieve nieuweling als het gaat om het verstrekken van noodhulp. En als China zelf met een ramp te maken krijgt lost het land dat vrijwel altijd zelf op en accepteert het zelden hulp van buitenaf. Van de private sector in China is weinig te verwachten: liefdadigheid wordt gedomineerd door de regering en bedrijven doneren zelden. Daarnaast staat de groeiende groep Chinese miljonairs en miljardairs erom bekend op hun geld te zitten.

Het contrast met Hong Kong, Chinees territorium, is groot. Hoewel er woede is over de manier waarop Manilla in 2010 een gijzelingsdrama aanpakte waarbij inwoners van Hong Kong omkwamen, zijn er reddingsteams naar de Filipijnen gestuurd, evenals miljoenen euro's aan donaties van liefdadigheidsorganisaties.

Vroege vogels melden problemen PlayStation 4

Een klein aantal vroegtijdig uitgeleverde PlayStation 4-spelcomputers werkt niet naar behoren. Het beeld valt uit, de HDMI-kabel maakt slecht contact of de spelcomputer wil niet opstarten. Dat rapporteren verschillende Amerikaanse media op basis van meldingen van gebruikers. Zeker vier incidenten zijn bekend.

Het is niet bekend hoeveel consumenten in de Verenigde Staten reeds beschikken over een PlayStation 4. De spelcomputer is geleverd aan recensenten en prijswinnaars, maar aantallen heeft Sony niet bekendgemaakt. De computer wordt officieel pas vanaf vrijdag verkocht in de VS.

Het zou niet de eerste keer zijn dat de lancering van een nieuwe spelcomputer gebukt gaat onder klachten van consumenten. Zeven jaar geleden klaagden bezitters van een Xbox 360 steen en been over vastlopende spelcomputers. Dit mankement, dat bekendstaat als de Red Ring of Death (RROD) kostte fabrikant Microsoft een miljard dollar.

In Nederland ligt de spelcomputer twee weken later in de winkel, tegelijk met andere Europese landen. De nieuwe PlayStation moet minimaal 399 euro kosten.

Burgemeester Toronto dreigt met tegenaanval

De burgemeester van Toronto, Rob Ford, dreigt met juridische stappen tegen voormalige assistenten die tegen de politie uit de school klapten over zijn drugsgebruik en zijn neiging onder invloed van alcohol achter het stuur te kruipen. Ford reageerde donderdag op in de rechtbank gepresenteerde documenten die het beeld van zijn losbandige levensstijl onderbouwen.

Ford staat onder grote druk op te stappen sinds zijn onthulling vorige week dat hij wel eens crack heeft gerookt. Ook zou hij een medewerkster hebben verzocht om fellatio. Voor de televisiecamera's verwierp Ford deze laatste beschuldiging. "Ik ben gelukkig getrouwd", zei hij. Toch gaf hij schoorvoetend toe dat het mogelijk is dat hij wel eens beneveld achter het stuur heeft gezeten.

De gemeenteraad van Toronto verzocht Ford woensdag formeel met verlof te gaan.

Groot internationaal kinderpornonetwerk opgerold

Wereldwijd zijn bijna vierhonderd personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een omvangrijk kinderpornonetwerk dat zijn wortels heeft in Toronto. Bijna vierhonderd kinderen zijn uit handen van de bende gered. Dat heeft de politie in Canada donderdag meegedeeld, melden Canadese media.

Het netwerk zou tot 2011 via de website azovfilms.com kinderporno als 'naturistisch' aan de man hebben gebracht. Het gaat daarbij om video's en foto's die in 94 landen werden verspreid, aldus de politie.

In totaal is zo'n 45 terabyte aan kinderporno in beslag genomen. Het gaat om honderdduizenden seksuele verrichtingen met kinderen, zei de politie. In Canada zijn 108 arrestaties verricht. Daarbuiten 240.

Het hoofd van het netwerk, de Canadees Brian Way (41), bevindt zich sinds 2011 in hechtenis. Hij wordt verdacht van het maken, distribueren en exporteren van kinderporno.

Bij het onderzoek naar het internationale netwerk werd samengewerkt met politiekorpsen in de Verenigde Staten, Zweden, Spanje, Australië, Zuid-Afrika, Hong Kong en andere landen.

Meeste grote gemeenten voor reguleren wietteelt

Twee op de drie grote gemeenten in Nederland willen dat de teelt van wiet wordt gereguleerd. Van de 38 grootste gemeenten bleken er 26 voor het legaliseren of gedogen van de wietteelt. Dat blijkt donderdag uit een rondgang van de NOS.

Achttien gemeenten hebben al concrete plannen ingediend om het telen van wiet te reguleren. Zo willen acht Limburgse gemeenten een proef met een gecertificeerd bedrijf dat coffeeshops mag bevoorraden.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft al laten weten dat hij geen voorstander is van dergelijke plannen. Wel is hij bereid om met de gemeenten te praten over de initiatieven en ideeën die zij hebben.

Cel en tbs voor roofmoord op Friese weduwe

De 33-jarige Robert Jan V. uit Fochteloo (Friesland) is veroordeeld tot vijftien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de overval met dodelijke afloop op de weduwe Marijke Heijltjes uit Oosterwolde. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde donderdag dat hij schuldig is aan doodslag. Het slachtoffer werd vorig jaar op 12 september door haar dochter gevonden in een plas bloed.

De 67-jarige vrouw is door meerdere messteken om het leven gekomen. Een dag eerder was V. van plan geweest in te breken bij haar woning even buiten Oosterwolde. Om zich ervan te vergewissen dat er niemand thuis was, had hij aangebeld.

Nadat de bewoonster de deur had opengedaan ontstond een worsteling. De vrouw liep diverse messteken op, onder andere in vitale delen van het lichaam. V. liet haar hevig bloedend op de grond liggen, terwijl hij op zoek ging naar geld. Hij vertrok met twee tientjes op zak, het slachtoffer aan haar lot overlatend.

De Leeuwarder rechtbank stelde vast dat de vrouw de overval had overleefd als ze tijdig medische hulp had gekregen. Drie dagen na de overval op de weduwe gebruikte de Fries hetzelfde mes waarmee hij de vrouw had doodgestoken om een snackbar in Bakkeveen te beroven.

In de daaropvolgende maanden pleegde de man twee overvallen op hetzelfde tankstation in Oosterwolde en op de Scapino in Oosterwolde. Op 29 maart mislukte een overval op de Primera in Oosterwolde. De overvaller werd overmeesterd door de eigenaar van de winkel en een klant, een politieman in zijn vrije tijd.

Een week later werd de Fochtelooër aangehouden voor de roofoverval op Marijke Heijltjes. Zijn dna was aangetroffen op een theedoek in de woning van de weduwe. Met de doek had hij zijn handen en het mes schoongeveegd.

De rechtbank oordeelde dat V. zich schuldig heeft gemaakt aan gekwalificeerde doodslag: hij heeft de vrouw om het leven gebracht om een andere misdaad mogelijk te maken. Een psycholoog en een psychiater hebben geconcludeerd dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was. Hij heeft een autistische en een persoonlijkheidsstoornis.

Zonder behandeling is de kans op herhaling groot, volgens de gedragsdeskundigen. De rechtbank passeerde het advies van de deskundigen om tbs met voorwaarden op te leggen. Vanwege de ernst van de feiten en het grote recidiverisico legde de rechtbank tbs met dwangverpleging op. De straf is gelijk aan de eis van justitie.

Eerste massabegrafenis in Tacloban

In de Filipijnse stad Tacloban heeft donderdag de eerste massabegrafenis plaatsgehad van slachtoffers van de tyfoon Haiyan. Honderd lichamen werden zonder ceremoniële plichtplegingen in een massagraf op een heuvel buiten de stad gelegd. De laatste massabegrafenis zal het zeker niet zijn. Bij het verwoeste stadhuis liggen nog tientallen lichamen te wachten om ter aarde te worden besteld.

Het officiële dodental van de ramp staat op 2357, maar dit aantal zal zeker nog stijgen. De meeste slachtoffers vielen in de provincie Leyte, in de provinciehoofdstad Tacloban en het eiland Samar. Veel doden liggen nog in de straten van de stad of bedolven onder het puin.

Door de ramp zijn vermoedelijk 11,5 miljoen mensen getroffen, zei Valerie Amos, hoofd van de humanitaire afdeling van de Verenigde Naties, tijdens een bezoek aan Tacloban. Ongeveer 545 duizend mensen zijn ontheemd geraakt. "De toestand is deerniswekkend (...) tienduizenden mensen leven in de open lucht, blootgesteld aan regen en wind", zei Amos.

De hulpverlening komt moeizaam op gang. Er is veel hulpmateriaal onderweg, maar het meeste zit vast in Manilla of op de luchthaven van Cebu. De luchthaven en luchtverkeersleiding in Tacloban zelf zijn in zoverre hersteld, dat er nu dag en nacht transportvliegtuigen kunnen landen en opstijgen. Ze brengen hulpgoederen en halen evacués op. Maar hulpgoederen blijven op de luchthaven staan omdat er in Tacloban weinig vrachtwagens voorhanden zijn en er gebrek is aan brandstof, zei Amos.

Volgens de gemeente heeft zo'n zeventig procent van de 220 duizend inwoners van Tacloban hulp nodig. Van de 2700 personeelsleden van de gemeente heeft zich ook nog maar zeventig procent op het werk gemeld.

In een provisorische kliniek bij het vliegveld worden honderden gewonden, zwangere vrouwen, kinderen en bejaarden verzorgd. Er zijn weinig artsen, die moeten werken met weinig medicijnen en vrijwel geen voorzieningen. Tot nog toe hadden de artsen vooral te maken met snijwonden, botbreuken en zwangerschapscomplicaties, maar zij vrezen dat daar binnenkort ook longontsteking, uitdroging, diarree en nare ontstekingen door gebrek aan schoon water bij zullen komen.

NASA content over commerciële ruimtesondes

De proef van NASA om commerciële bedrijven de pendeldienst tussen de aarde en het internationale ruimtestation ISS te laten verzorgen verloopt succesvol. Dat deelde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag mee. NASA vervolgt de samenwerking dan ook en gaat de komende jaren veel vaker gebruikmaken van de diensten van deze bedrijven.

SpaceX en Orbital Sciences ontwikkelen rakettechnieken en ruimtevaartuigen om een betrouwbaar en betaalbaar alternatief te bieden voor het Space Shuttle-programma, waar twee jaar geleden een punt achter werd gezet. Sindsdien maakt NASA gebruik van Russische Sojoez-capsules om astronauten en voorraden naar het ISS te sturen.

SpaceX heeft met zijn ruimtevaartuig Dragon en draagraket Falcon 9 inmiddels tweemaal goederen afgeleverd bij het ISS. Orbital Sciences ontwikkelde de ruimtesonde Cygnus en de Antares-raket. In december moet het bedrijf de eerste van acht bevoorradingsmissies verzorgen.

De eerste bemande vlucht met een van de commerciële sondes staat gepland voor 2017. Tot die tijd wordt nog gebruik gemaakt van de Sojoez-capsules.

Broertje Lowlands in recreatiegebied bij Nijmegen

Down The Rabbit Hole vindt op 27, 28 en 29 juni plaats in het Gelderse recreatiegebied de Groene Heuvels. Dat heeft de organisatie van Lowlands, die ook verantwoordelijk is voor het nieuwe festival, bekendgemaakt op zijn website.

Deze zomer kwam al naar buiten dat werd gewerkt aan een nieuw evenement, maar naast de naam en dat het kleinschaliger zou worden dan grote broer Lowlands was verder niets bekend. De organisatie heeft nu laten weten dat het festival staat voor 'avontuur, verwarring, surrealisme en psychedelica'.

Bezoekers van Down The Rabbit Hole mogen hun eigen tent of camper meenemen naar het recreatiegebied bij Ewijk, even ten westen van Nijmegen. Het festivalterrein telt meerdere muziekpodia. De kaartverkoop van het festival gaat zaterdagmiddag van start.

Volkswagen roept vierhonderd bedrijfsauto's terug

Volkswagen roept in Nederland vierhonderd bedrijfsauto's van het model Amarok terug naar de garage. Bij deze auto's bestaat het gevaar dat de brandstofslang gaat lekken. De actie maakt deel uit van een wereldwijde terugroepactie.

De problemen bij de Amarok worden veroorzaakt door trillingen van de brandstofslang. Hierdoor kunnen haarscheurtjes ontstaan, waardoor er brandstof zou kunnen weglekken. Eigenaren van een Amarok krijgen van hun garage een oproep om de brandstofslang vast te laten zetten.

De Amarok is niet de enige wagen met problemen. In totaal roept Volkswagen wereldwijd in een keer meer dan 2,6 miljoen auto's terug, waaronder de ook in Nederland verkochte Tiguan uit 2008 tot en met 2011. In landen met een hoge luchtvochtigheid en sterke temperatuurverschillen kan een zekering in deze Tiguans doorbranden, waardoor het licht zou kunnen uitvallen.

In Nederland komen deze problemen niet voor, verzekert een woordvoerder van importeur Pon. De 9500 Tiguans uit deze betreffende bouwjaren krijgen bij de eerstvolgende beurt wel een nieuwe zekering.

Eerste gemoderniseerde Apache overgedragen

De eerste van de 29 Nederlandse Apache-helikopers is voorzien van gemoderniseerde apparatuur. Het gevechtstoestel is door fabrikant Boeing opgewaardeerd in Mesa in de Amerikaanse staat Colorado en wordt donderdagavond overgedragen aan defensie, laat een woordvoerder van de luchtmacht weten.

De Nederlandse Apache-vloot wordt de komende jaren ingrijpend gemoderniseerd, zowel op het gebied van software als hardware. De eerste toestellen vlogen in 1997 rond. Na de zogeheten Block II-upgrade kunnen de toestellen zonder problemen met elkaar communiceren en samenwerken met Apaches uit andere landen.

Naar verwachting is de vloot in 2017 volledig aangepast. Voor het project is de eerste drie jaar 120 miljoen euro uitgetrokken, maar het totaalbedrag is vertrouwelijk.

Het 'elektronisch hart' van de helikopters wordt flink opgepompt. De bemanning krijgt de beschikking over betere en snellere processoren en (betere) identificatieapparatuur om vriend en vijand uit elkaar te houden. Ook zijn analoge systemen, waaronder de videorecorder, vervangen door digitale. Verder kan door de modernere dataverbindingen beter worden samengewerkt met grondtroepen.

Boeing neemt de acht in de Verenigde Staten gestationeerde gevechtshelikopters voor zijn rekening. De overige toestellen krijgen hun opwaardering op het Logistiek Centrum Woensdrecht.

Gewonde bij schietpartij in centrum Amsterdam

Bij een schietpartij in het centrum van Amsterdam is donderdagmiddag een man gewond geraakt. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. Er zijn nog geen verdachten opgepakt, meldt een politiewoordvoerder.

De schietpartij vond rond 14.30 uur plaats. De aanleiding is nog onbekend. Volgens de Amsterdamse zender AT5 werd in een parkeergarage op de Nieuwezijds Kolk geschoten.

De politie kan vooralsnog alleen bevestigen dat het incident in de buurt daarvan plaatsvond. Een getuige stelt volgens AT5 dat het slachtoffer in zijn been is geraakt.

Wulff: ik ben onschuldig

De Duitse ex-president Christian Wulff heeft donderdag op de eerste dag van zijn corruptieproces zijn onschuld bepleit. Dat meldt persbureau dpa. De vroegere minister-president van Nedersaksen wordt ervan beschuldigd zich in 2008 door filmondernemer David Groenewold te hebben laten onthalen op een snoepreisje naar het Oktoberfest in München. In ruil daarvoor zou Wulff de baas van het Siemens-concern hebben gevraagd om financiële steun voor een filmproject. Om die reden zit ook Groenewold voor de rechtbank in Hannover in de beklaagdenbank.

Wulff zei dat hij er pas in 2012 achterkwam dat Groenewold de rekening had betaald voor het reisje naar München. "Ik ben ervan overtuigd dat ik van deze aanklacht zal worden vrijgesproken, aangezien ik in mijn ambt altijd correct heb gehandeld", aldus Wulff.

Wulff, die in 2010 met 51 jaar de jongste bondspresident van Duitsland werd, trad in 2012 af, nadat het openbaar ministerie om opheffing van de immuniteit van de CDU-politicus had gevraagd. Justitie heeft diverse feiten onderzocht, maar die bleken vrijwel allemaal strafrechtelijk weinig voor te stellen. Wulff is daarom alleen maar aangeklaagd om iets van zevenhonderd euro, die Groenewold onder andere voor hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München heeft betaald.

De advocaat van Wulff noemde het idee dat de vroegere bondspresident in ruil voor een paar honderd euro hand- en spandiensten zou verrichten voor een vriend 'absurd'.

'Paus doelwit maffia'

Paus Franciscus heeft donderdag beveiligers van de hand gewezen bij zijn eerste staatsbezoek donderdag aan de Italiaanse president. Franciscus reed in zijn eenvoudige blauwe Ford Focus met een klein gevolg naar het Quirinale-paleis, zonder het typische schelle geluid van sirenes waarmee normaal gesproken een konvooi van hoogwaardigheidsbekleders gepaard gaat. In het paleis liep de paus rustig met president Giorgio Napolitano langs de erewacht en groette vervolgens personeelsleden en hun kinderen, in zijn kenmerkende stijl.

Maar zijn afschuw voor strenge beveiliging heeft bij sommigen de vrees voor zijn veiligheid doen toenemen. Een belangrijke bestrijder van de maffia, Nicola Gratteri, zei eerder deze week dat Franciscus' aanpak, waaronder een grote financiële schoonmaak, hem tot een doelwit van de Italiaanse maffia zou kunnen maken, hoewel hij niet zei of zo'n dreiging al bestaat. Vorige week veroordeelde Franciscus ouders die hun kinderen 'onrein brood' te eten geven, brood dat is verdiend door smeergeld en corruptie. Volgens de paus ontneemt oneerlijk werk ouders en hun kinderen hun waardigheid.

In een interview zei Gratteri dat de paus het juiste doet door 'het centrum van de economische macht in het Vaticaan te breken'. "Zij die gevoed zijn door de macht en de rijkdom die direct uit de kerk komen, zijn nerveus en geagiteerd." Hij zei niet te weten of de maffia de paus als doelwit zou kunnen nemen, maar 'ze denken er zeker over na'. "Hij kan een bedreiging zijn", aldus Gratteri.

Federico Lombardi, woordvoerder van het Vaticaan, zei dat niemand ongerust is in het Vaticaan. "We zijn heel kalm", zei hij. "Alles gaat net als altijd en het lijkt er op dat er geen reden is tot zulke paniekzaaierij."

[Roddelcorner] Bolt eet heel veel kipnuggets en een duur geschiedenisboekje

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Opmerkelijke politieke ideeën in Friesland
Vandaag waren er in een aantal gemeentes in Friesland gemeenteraadsverkiezingen dus stelden diverse partijen hun programma vast. De PvdA in Heerenveen heeft in ieder geval het beste voor met SC Heerenveen. Naast diverse sociale mogelijkheden vinden ze het ook belangrijk dat de club het goed doet. En vooral beter dan rivaal Cambuur Leeuwarden. In het verkiezingsprogramma staat het volgende te lezen: "Sc Heerenveen moet blijvend in het linkerrijtje, maar in ieder geval hoger dan Cambuur eindigen."

In de provinciale politiek kwam de PVV deze week met een opmerkelijk plan. In 2018 is Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. En de PVV leek het een mooi idee om in het kader daarvan op 1 februari 2018 de Elfstedentocht over een 200 kilometer lange route van kunstijs te verrijden. De partij heeft het provinciebestuur gevraagd een onderzoek te verrichten naar de haalbaarheid van dit plan.

Een prijzig F1-geschiedenisboek
Het koste zes jaar om het boek te maken maar dan heb je ook wat. Uitgever Karl Fowler van Opus Media is er trots op. "Dit boek laat je de Formule 1 beleven als nooit tevoren." Dat kan wel kloppen want het boekwerk telt maar liefst 852 bladzijdes en weegt 37 kilo. Maar dat komt ook door de kaft van koolstofvezel.

The Official Formula One Opus BERNIE Edition zoals het boek heet omvat de complete Formule 1-geschiedenis. Naast de gehele geschiedenis van de belangrijkste raceklasse bevat het boek ook een handtekening van de naamgever Bernie Ecclestone. Interessanter zijn waarschijnlijk de vier passen voor elke Grand Prix in 2014, inclusief toegang tot de paddocks en een kopje thee drinken met Ecclestone. Ook is het boek voorzien van de 22 handtekeningen van de wereldkampioenen.

Het boekwerk, waarvan slechts één exemplaar gemaakt is, wordt per opbod verkocht. De minimale prijs is één miljoen dollar. Maar dat is voor zo'n uniek boek met prachtige extra's een koopje. Dus welke FOK!sportlezer heeft er nog een plekje vrij in de boekenkast?

Dit alles is natuurlijk wel een mooie aanleiding om het filmpje van vorige week waarin Bernie Ecclestone niet precies weet hoe een deur werkt weer van stal te halen.

Bernie Ecclestone weet niet precies hoe een draaideur werkt (bron: YouTube)

Ronaldinho promoot seks voor de wedstrijd
Jaren discussiëren wetenschappers al over de invloed van seks voor de wedstrijd. Voor Ronaldinho is het allang duidelijk. In een interview met Playboy gaf hij aan er totaal geen probleem mee te hebben. "Zolang je niet overdrijft en uitgeput aan de aftrap komt", aldus de Braziliaan.

"Ik heb er nooit problemen mee gehad", vervolgt de aanvaller. "Integendeel, soms het deed me goed en verscheen ik juist beter gezind aan de aftrap." Dus sporters in een vormcrisis weten wat ze voortaan te doen staan.

Kipnuggets het geheim van het succes van Bolt
Vorige week hadden we al een stukje uit de biografie van Usain Bolt over zijn wilde nachten met diverse vrouwen. Deze week lezen we meer over het geheim achter het succes op de Spelen van Beijing in 2008. Waar veel sporters leven op een gebalanceerd sportdieet lapt Bolt zoiets aan zijn laars.

In Beijing ontdekte de snelle Jamaicaan de kipnugget. "Ik had mijn eerste kipnugget als lunch, daarna bestelde ik meteen een doos voor het avondeten. De dag erna at ik veertig nuggets als ontbijt. Ik nam er zelfs friet en een appeltaartje bij. Uiteindelijk at ik er honderd per dag."

Dit menu bleek een goede basis voor drie gouden medailles en drie wereldrecords. Overigens begon Bolt aan de kipnuggets omdat hij het Chinese eten 'apart' vond.

Wes en Yo laten alles filmen
"Het was alweer veel te lang rustig rond ons", moeten Wesley en Yolanthe Sneijder gedacht hebben. Want volgens Evert Santegoeds verschijnt er binnenkort een realityshow rond het koppel op SBS. De camera's van het TV-station zullen het koppel overal volgen. De manager van Yolanthe laat ons weten dat de deal nog niet officieel rond is maar dat lijkt een kwestie van tijd. Binnenkort kunnen we dus zien wat het glamourkoppel in hun vrije tijd uitspookt, wij kunnen niet wachten.......

Er gaat ook weleens wat mis bij de Globetrotters
Soms gaat er weleens wat mis bij de balkunstenaars van de Harlem Globetrotters. Natuurlijk was het spel weer foutloos en artistiek. Het ging bij een demonstratiewedstrijd in Honduras echter mis met de basket. Na een dunk van William 'Bull' Bullard kwam de hele basket naar beneden en op de basketbalartiest terecht.

De dunk van William Bullard (Bron: YouTube)

Varkens en voetbal
Blijkbaar was het varken populair afgelopen weekend. Er doken zomaar twee varkens op rond voetbalwedstrijden. In Duitsland stond de beladen Saksische derby tussen Hannover 96 en Braunschweig op het programma. Het was alweer 37 jaar geleden dat die wedstrijd gespeeld werd en dat konden de fans niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

De fans van Braunschweig versierden een varken met een Hannoversjaal en het nummer 96 op de rug en lieten het beest los in de binnenstad van Hannover. Daar werd het dier door de politie gevangen na een bijna-ongeluk.

Op een wat lager niveau stond er ook een varken in het middelpunt van de belangstelling. De wedstrijd tussen C'tjes van VV Kloosterburen en VV Gorecht had last van een hooligan-varken. Het beest was ontsnapt uit een naastgelegen weiland en betrad meerdere malen het veld tijdens de wedstrijd. Tot tweemaal toe legde de scheidsrechter de wedstrijd stil. Toen het beest vlak voor tijd voor een derde keer het veld in kwam besloot de scheidsrechter de wedstrijd maar definitief af te fluiten.

McLaren laat Magnussen debuteren

Het Formule 1-team McLaren zal volgend seizoen aan de start verschijnen met Jenson Button en Kevin Magnussen, zo heeft het team uit Woking laten weten. Gisteren maakte Sergio Perez bekend de renstal al na één seizoen weer te verlaten.

Magnussen is nieuw bij het F1-team en komt uit het opleidingsprogramma van McLaren, waarin onder meer ook Stoffel Vandoorne en Nyck de Vries opgenomen zijn. De 21-jarige Magnussen, de zoon van oud-F1-coureur Jan Magnussen, won dit seizoen de World Series by Renault.

"Ik kan mijn geluk niet op om mijn F1-debuut voor McLaren te maken. Laat ik het makkelijk houden: dit team is de beste. Toen ik een jong jochie was wilde ik al voor McLaren rijden. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bijna elke dag in mijn leven heb geweid aan het bereiken van dat doel. Ik heb enorm veel respect voor iedereen binnen McLaren, en ik wil iedereen bedanken voor deze kans. Vooral teambaas Martin Whitmarsh en de rest van de top van het bedrijf."

Magnussen hoopt veel van teamgenoot Button te kunnen leren. De Deen testte in het recente verleden al enkele malen voor McLaren en maakte hierbij veel indruk, niet alleen qua snelheid, maar ook qua technische kennis.

Brussel stimuleert internationale filmcoproducties

De productie van films waarbij meerdere lidstaten van de Europese Unie zijn betrokken wordt verder gestimuleerd. De EU staat toe dat lidstaten de steun voor dergelijke coproducties verhogen van vijftig naar zestig procent van het totale filmbudget. Dat zei Europees commissaris voor mededinging Joaquín Almunia donderdag tijdens een persconferentie in Brussel.

De hoogte van de steun voor een film mag, tot aan de bovengrens van zestig procent, worden bepaald door de landen waar de film wordt geproduceerd. Voor films die slechts in één land worden geproduceerd blijft het maximum van overheidssteun staan op vijftig procent van het totale budget.

Dergelijke regels zijn van kracht om oneerlijke concurrentie tussen lidstaten te voorkomen, of op zijn minst te beperken. De Europese Commissie hoopt dat door het bevorderen van samenwerking tussen lidstaten dee onderlinge concurrentie een kleinere rol gaat spelen.

Een gevolg van de nieuwe wetgeving is dat een breder deel van de filmindustrie de steun mag ontvangen. Als voorbeeld werden bioscopen genoemd die extra kosten moeten maken om over te stappen naar digitale filmprojectie.

De nieuwe wetten lieten al enige tijd op zich wachten. In 2001 nam de Europese Commissie een wet aan over overheidssteun aan de productie van films en audiovisueel werk. Deze wet werd in 2004, 2007 en 2009 verlengd, maar verliep op 31 december 2012. Sindsdien zijn nieuwe aanvragen per geval bekeken.

In de Europese Unie worden jaarlijks zo'n 1300 films gemaakt. Daarmee is de EU een grotere filmproducent dan de Verenigde Staten, waar achthonderd films per jaar worden geproduceerd. De filmsector is in de EU goed voor ruim een miljoen banen. De 28 lidstaten van de EU geven jaarlijks zo'n drie miljard euro uit aan de filmindustrie.

Dwayne Johnson in schipbreukdrama Not Without Hope

Dwayne Johnson heeft getekend voor de hoofdrol in Not Without Hope. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety. Het schipbreukdrama is gebaseerd op de gelijknamige memoires van voormalig American-footballspeler Nick Schuyler, waarin hij beschrijft hoe hij in 2009 met drie vrienden gaat vissen in de Golf van Mexico en hun boot kapseist.

Schuyler, Marquis Cooper, Corey Smith en Will Bleakley, stuk voor stuk populaire leden en ex-leden van de NFL, dobberden dagenlang op zee in de hoop dat iemand hen komt redden. Schuyler, de rol die Johnson gaat spelen, zou uiteindelijk de enige overlevende zijn.

De zaak kwam veelvuldig in de media vanwege de populariteit van de drie slachtoffers en vanwege de mysterieuze omstandigheden waaronder ze omkwamen. Ook startten de families van de drie vermiste mannen hun eigen onderzoek nadat de politie het onderzoek had gestaakt. Uiteindelijk zou worden vastgesteld dat de boot was gekapseisd omdat het anker niet goed was vastgezet.

"Het raakt me diep dat producent Relativity mijn vrienden Marquis, Corey en Will, hun families en hun teamgenoten deze eer wil bewijzen", zegt Schluyter. "Ik ben erg onder de indruk van hun visie voor de film."

De 41-jarige Johnson is momenteel bezig met de opnames van Fast & Furious 7. Wie er nog meer in Not Without Hope gaan spelen, of wie gaat regisseren, is nog onbekend.


Dwayne Johnson in schipbreukdrama Not Without Hope (Foto: Novum)

M:I 5 neemt het op tegen Star Wars VII

Mission: Impossible 5 heeft een officiële premièredatum gekregen. De actiefilm van Steve McQuarrie en met Tom Cruise verschijnt op 25 december 2015 in de Amerikaanse bioscopen, schrijven Amerikaanse media. Een gedurfde datum, want een week eerder gaat Star Wars VII in première.

Beide films hebben een nog vrijwel onbekend plot en zelfs nog geen officiële titel. Het wordt hoe dan ook een spannende kerstweek voor J.J. Abrams. Hij regisseert en produceert Star Wars VII en produceert M:I 5.

De Mission: Impossible-films behoren tot de grootste filmreeks uit de recente geschiedenis. Mission: Impossible 4 - Ghost Protocol uit 2011 was wereldwijd goed voor bijna zevenhonderd miljoen dollar, en naar een vijfde deel wordt sindsdien reikhalzend uitgekeken. Toch is het een oude wet in Hollywood dat een film die het opneemt tegen Star Wars, met afstand een van de populairste filmreeksen ooit, een stille dood sterft.


M:I 5 neemt het op tegen Star Wars VII (Foto: Novum)

Moderne treinen staan weg te roesten in Bosnië

Ze moesten een teken worden van de wederopbouw in Bosnië na de oorlog van de jaren negentig: een vloot van negen moderne hogesnelheidstreinen, gekocht van een Spaans spoorbedrijf. Acht jaar later hebben ze echter nog geen enkele passagier vervoerd. Het probleem? Ze zijn te modern en te snel voor het zestig jaar oude Bosnische spoornet.

De supersnelle treinen, waar Bosnië 67,5 miljoen euro voor neertelde, hebben een maximumsnelheid van 240 kilometer per uur. Ze staan echter sinds het Spaanse bedrijf Talgo ze acht jaar geleden afleverde stof te verzamelen op een rangeerterrein in Sarajevo. "Het is alsof je negen Ferrari's heb gekocht (...) en geen wegen hebt om op te rijden", zegt Samir Kadric, een medewerker van het Bosnische spoorbedrijf.

Inwoners van Bosnië zijn ondertussen nog steeds afhankelijk van de bestaande treinen, die veertig jaar oud zijn en niet sneller kunnen dan zeventig kilometer. Ondertussen lossen ze via de belastingen wel de leningen af die werden afgesloten om de nieuwe treinen aan te schaffen. Kadric erkent nu dat de aankoop 'een vergissing is geweest'. Het spoor is niet alleen te oud om de nieuwe treinen te kunnen gebruiken, maar er is ook geen geld om ze te onderhouden. De treinen staan letterlijk weg te roesten.

Voor de oorlog reden de treinen in Bosnië sneller en vaker dan tegenwoordig. Van 1992 tot 1995 werd er echter voor meer dan een miljard euro schade aangericht, en slechts een derde van dat bedrag is tot dusver gespendeerd aan de wederopbouw.

Een ander probleem is dat Bosnië sinds de oorlog langs etnische lijnen is verdeeld in twee autonome regio's: een waar Serviërs in de meerderheid zijn en de ander met overwegend Bosniaken en Kroaten. De regio's hebben elk hun eigen spoornetwerk. Treinen die de grens oversteken moeten elke keer van locomotief en personeel wisselen, wat de snelheid van de dienstverlening niet bepaald ten goede komt.

Het Bosnische spoorbedrijf kocht de nieuwe treinen in de hoop dat investeringen in het spoornet zouden volgen. Maar de Bosnisch-Kroatische regering is nooit over de brug gekomen met de driehonderd miljoen euro die nodig is om het spoor te moderniseren. Tot dusver is niemand verantwoordelijk gehouden voor het hele debacle.

De huidige leiding van het spoorbedrijf lijkt de hoop te hebben opgegeven dat de treinen ooit in Bosnië zullen rijden, en wil vooral de schade beperken: het bestuur hoopt de negen treinen te verhuren aan Turkije en op deze manier ten minste een deel van het verloren geld terug te verdienen.

Truckers opgepakt voor geweld tegen collega

Twee vrachtwagenchauffeurs zijn woensdag aangehouden op verdenking van het mishandelen van een collega-chauffeur op de A7 bij het Groningse Nuis. Dat maakte de politie bekend. De twee Friezen bedreigden de Duitse vrouw en scholden haar uit. Bij het gevecht dat ontstond, werd de vrouw geslagen. Omstanders schoten de vrouw te hulp.

De 44-jarige Duitse werd op de snelweg klemgereden door de twee verdachten. Haar vrachtwagen kwam stil te staan op de rijbaan. Volgens de vrouw ramde een van de mannen haar vrachtwagen met een hamer. De Duitse revancheerde zich door met een ijzeren staaf de achterlampen van de vrachtauto's van de mannen te stuk te slaan.

Na de vechtpartij reden de twee mannen weg in hun vrachtwagens. Door het geweldsincident ontstond een korte file op de A7. De twee verdachten werden later opgespoord en aangehouden. De politie onderzoekt de toedracht van het incident.

Twentse pedofiel opgepakt in Thailand

Een Twent die in 2001 zijn 11-jarige stiefdochter verkrachtte en zwanger maakte is deze week opgepakt in Thailand. Hij wordt 'een dezer dagen' in Nederland verwacht, laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Nederland en Thailand hebben geen uitleveringsverdrag, maar een oplossing werd gevonden door het noodpaspoort dat hij had in te trekken omdat hij zich niet aan afspraken had gehouden. Hierdoor was hij illegaal in Thailand en werd hij opgepakt door de Thaise vreemdelingenpolitie.

Justitie probeerde sinds 2011 te achterhalen waar de Nederlander, Pascal G., verbleef. Onlangs bleek hij in Bangkok te verblijven. Hierop werd met de Thaise justitie overlegd hoe hij naar Nederland kon worden overgebracht. Hij wordt zo snel mogelijk op het vliegtuig naar Nederland gezet. Bij aankomst wordt hij dan direct gearresteerd.

Deze week bezocht misdaadjournalist John van den Heuvel hem volgens De Telegraaf nog op zijn schuiladres in Bangkok. Het zou gaan om een luxe villa in een afgesloten leefgemeenschap. G. gaf volgens de krant aan zich pas in Nederland te willen melden als hij zijn 'persoonlijke zaken' heeft afgehandeld.

G. stelde onschuldig te zijn, maar wilde volgens de krant niet meewerken aan een dna-test. G. verkeerde in de veronderstelling dat hij tot maart volgend jaar in Thailand kon blijven. "Daarna zien we wel weer verder", zou hij hebben gezegd.

Vliegdekschip VS aangekomen bij Filipijnen

Het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington is donderdag aangekomen in de Filipijnse Zee om te helpen bij de hulpverlening in het land. De Filipijnen werden vorige week getroffen door tyfoon Haiyan, een van de zwaarste stormen ooit in het gebied. Zeker 2357 mensen kwamen om.

Het vliegdekschip komt voor de kust van het eiland Samar te liggen en gaat daar helpen de schade op te nemen en medische hulp en water leveren in het getroffen gebied. De George Washington en de schepen die hem vergezellen hebben 21 helikopters aan boord, die kunnen worden gebruikt om de meest geïsoleerde gebieden in het land te bereiken.

Schutter rechtbank Breda nog niet gevonden

Het team dat het schietincident van 4 november in de rechtbank in Breda onderzoekt weet nog altijd niet wie de schutter is. Rechercheurs zoeken nog naar een jongeman en een jonge vrouw die toen op de publieke tribune zaten. De hoop is dat zij zo snel mogelijk contact opnemen, laat de politie donderdag weten.

Bij het technisch onderzoek zijn resten van een kogel aangetroffen, waarmee vast is komen te staan dat de kogel geen doelwit heeft getroffen. Op de plaats van het incident was een huls achtergebleven, maar een kogel werd aanvankelijk niet gevonden. In het trappenhuis werden wel metaaldeeltjes gevonden, waarvan nu is vastgesteld dat het om een versplinterde kogel gaat.

Het onderzoeksteam heeft tot nu toe vijftien getuigen gehoord en camerabeelden uit de omgeving bekeken. Aan de hand hiervan is een beeld geschetst van wat zich die dag binnen en buiten de rechtbank heeft afgespeeld.

De politie sluit nog niet uit dat de rechtszaak die toen gaande was met het voorval te maken heeft. In de zaal werd een drugs- en witwaszaak behandeld. Uit het onderzoek zijn namen naar voren gekomen van mensen die betrokken zouden kunnen zijn geweest bij het incident. Het rechercheteam is nog bezig mogelijke verbanden te onderzoeken.

Het incident gebeurde kort voor het middaguur op de trap van de publieke tribune in de rechtbank aan de Sluissingel. Die tribune is vrij toegankelijk via de buitenzijde van de rechtbank. Die dag waren geen (extra) beveiligingsmaatregelen getroffen.

FIA-baas Todt raakt uitdager om positie kwijt

Jean Todt gaat volgende maand op voor een tweede termijn als baas van de internationale autosportfederatie FIA. David Ward, de enige tegenkandidaat voor het voorzitterschap, trok zich donderdag terug uit de strijd om de hoogste positie binnen de federatie. "Het is voor mij onmogelijk gebleken om het vereiste aantal vicepresidenten achter me te scharen", gaf Ward de reden voor zijn terugtrekking.

"Ik wil dan ook alvast mijn felicitaties uitspreken naar Jean Todt, met zijn tweede termijn", toonde Ward zich een waardig verliezer. Er bestaat nog een kans dat de 67-jarige Fransman toch niet wordt herkozen op 6 december, maar dan moet er eerst wel een nieuwe tegenkandidaat komen. Dat lijkt onwaarschijnlijk.

Todt staat sinds oktober 2009 aan het hoofd van de FIA, toen hij Max Mosley opvolgde.

FIA-baas Todt raakt uitdager om positie kwijt
FIA-baas Todt raakt uitdager om positie kwijt (Foto: ANP)

[DC] Djokovic opent tegen Stepanek

Novak Djokovic speelt vrijdag de eerste enkelpartij van de Davis Cup-finale. De Servische kopman neemt het in Belgrado op tegen Radek Stepanek namens Tsjechië. Later vrijdag speelt Dusan Lajovic, die donderdag als vervanger van Janko Tipsarevic werd opgeroepen, tegen de Tsjechische kopman Tomas Berdych.

Voor het dubbelspel op zaterdag wordt Djokovic rust gegund. Ilija Bozioljac en Nenad Zimonjic nemen dan de honneurs waar bij de thuisploeg. Jan Hajek en Lukas Rosol komen namens de Tsjechen op de baan. Zondag speelt Djokovic tegen Berdych en neemt Lajovic het op tegen Stepanek.

De begintijd van de enkelspelen op vrijdag is 16.00 uur. Ook zaterdag is dat de starttijd. Zondag begint het programma om 14.00 uur.

Batman moet de gevangenis in

De wereld gaat zeer binnenkort een van zijn grote helden verliezen. Batman, zoon van Suparman, moet namelijk voor een hele tijd de gevangenis in. De jongeman met de bleek namelijk nogal een stouterik te zijn.

Voor de n00bs: het gaat hier niet om de superheld uit de stripboeken, maar over een Singaporese jongeman. Enkele jaren terug verscheen plots een foto van diens identiteitskaart op het internet, met daarop zijn nogal opvallende naam: Batman bin Suparman. Vrij vertaald: Batman, zoon van Suparman.

In tegenstelling tot zijn naamgenoot blijkt de Singaporese Batman namelijk niet erg braaf. Batman bin Suparman gaf ten overstaan van de rechter toe dat hij ingebroken heeft in verschillende winkels, geld heeft gestolen van zijn broer en heroïne heeft gekocht. Daarom mag hij 33 maanden in het gevang doorbrengen.

Overigens is zijn naam maar half een grap. 'Suparman' is namelijk een veelvoorkomende naam in Singapore, die niets met de Man van Staal te maken heeft. 'Batman' is daarentegen zeker een verwijzing naar het stripfiguur. Niet dat fans zich veel aantrekken van zulke details: Batman bin Suparmans Facebook-pagina werd al overstelpt met gratieverzoeken en steunbetuigingen voor de jongeman.

Met deze afbeelding begon het allemaal. The Brown Knight Rises, zo u wilt.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 46

Een oorspronkelijk geannuleerde maar later toch in Nederland uitgebrachte alien invasion comedy, een thriller over een advocaat in het drugswereldje, een biografie over een prinses, een kinderfilm en een release van een filmklassieker. Zeg niet dat er niets voor je te vinden is in het bioscoopaanbod van deze week.

The World's End

Gary King (Simon Pegg) overtuigt vier van zijn jeugdvrienden om nog één keer die ene kroegentocht te ondernemen in hun geboorteplaats. Het blijkt echter bijzonder moeilijk om de laatste kroeg, The World's End te halen, want dit is niet zomaar een kroegentocht.

The Counselor

Verleid door het rijke en spannende leven van de georganiseerde misdaad, besluit een advocaat (The Counselor) mee te werken aan één illegale drugsdeal. Al snel komt hij erachter dat er geen weg terug is en dat hij moet vrezen voor zijn leven, en dat van zijn dierbaren.

Diana

Biografisch drama over de Princess of Wales. De film gaat over de laatste twee jaar van het leven van prinses Diana en de geheime liefdesrelatie die ze had met de gerenommeerde hartchirurg Dr Hasnat Khan tot het tragische auto-ongeluk waarbij ze stierf samen met Dodi Al-Fayed in Parijs.

Blackbird

Als een opstandige puber in een opwelling een online dreigement plaatst, wordt hij valselijk beschuldigd van een Columbine-achtige aanslag. Over de krachten en gevaren van Social Media en "cyber-stalken".

The Young and Prodigious Spivet

Wanneer de 12-jarige T.S. Spivet een bericht krijgt van het Smithsonian museum in Washington dat hij een prijs heeft gewonnen voor één van zijn uitvindingen, pakt bij direct zijn koffer. Hij schrijft een afscheidsbriefje aan zijn ouders en vertrekt alleen op een wonderbaarlijke tocht naar de andere kant van de Verenigde Staten. In Washington denken ze ondertussen dat T.S. Spivet een volwassen uitvinder is...

Breakfast at Tiffany's

Re-release van deze filmklassieker met Audrey Hepburn en George Peppard.

Deze films zijn allen vanaf deze week te zien in de bioscoop.

Politica leeft maand op 180 euro

Carla Dejonghe, Brussels parlementslid voor de liberale Open-VLD, heeft het maar zwaar. Zij moet zich een hele maand zien te redden met slechts 180 euro. Het is evenwel niet zo dat haar loon zo karig is: het gaat om een 'experiment', waarmee Dejonghe zich in de schoenen van een behoeftig persoon wil plaatsen.

Het idee ontstond nadat Dejonghe sprak met Thérèse van Belle, oftewel Miss Dakloos 2010: "Toen ze me vroeg of ik zou kunnen leven met 180 euro per maand, besloot ik de proef op de som te nemen." 180 euro is het bedrag waarvan Van Belle, na aftrek van de vaste lasten, ieder maand moet rondkomen.

Dejonghe sprak met de organisatoren van de Miss Dakloos-verkiezing, vzw Corvia, enkele voorwaarden af. Zo mag ze thuis blijven wonen, maar de diepvries en de voorraadkast blijven gesloten en de ijskast wordt leeggemaakt. Ook moet ze haar bankkaarten en autosleutels inleveren.

Van Belle en Gregory Chavalle, oftewel Mister Dakloos, zullen haar op de eerste dag, 14 november, op sleeptouw nemen en tips geven. Maar daarna moet Dejonghe het een maand lang alleen zien te rooien. Ze heeft daarnaast al een hoop andere tips gekregen van andere mensen.

Met dit experiment hoopt Dejonghe nieuwe inzichten te verwerven in de problematiek van de allerarmsten in de Belgische samenleving. Die ervaring wil ze vervolgens omzetten in concrete aanbevelingen aan de Brusselse politici. Ondanks de schijnbaar nobele bedoelingen blijven critici kritisch. Zij noemen het simpele aandachttrekkerij.

AZ blijft vrolijk doorklapperen

AZ is niet van plan de voetbalklappers in de ban te doen na kritiek van sommige supporters op de sfeerattributen. "Wat dit betreft hanteren wij het principe van 'wisdom of the crowd'; in het Nederlands vertaald naar 'wijsheid van de massa'", legt algemeen directeur Toon Gerbrands uit op de website van AZ.

"Een redelijk fanatiek gedeelte van ons publiek maakt van zichzelf flink lawaai in het stadion. Dat deel is tegen de voetbalklapper. Uit Eredivisie-onderzoek is echter gebleken dat slechts vijf tot tien procent van onze bezoekers tegen de klapper is. De grote massa, die zich niet roert tijdens forumavonden, is erg tevreden over de klapper. Er zijn veel mensen die alle exemplaren sparen. Ook voor sponsoren is de klapper een mooi medium om te adverteren. Je ziet de klapper door heel Europa zijn intrede doen."

"We hebben in de afgelopen jaren een aantal wedstrijden zonder klapper afgewerkt. Toen was het vrij stil in het stadion", vervolgt Gerbrands. "Buiten het fanatieke gedeelte op de Ben Side laat ons publiek zich minder horen. Na zo’n klapperloze wedstrijd vroeg Louis van Gaal zelfs waar het ding was gebleven. Hij vond de klapper voor een goede sfeer zorgen."

Oud-Feyenoord-trainer De Wolf (91) overleden

Voormalig Feyenoord-trainer Piet de Wolf is op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte de Rotterdamse club donderdag bekend. Na jarenlang assistent-trainer te zijn geweest had hij het eerste elftal van de stadionclub van februari 1959 tot het einde van het seizoen 1958-1959 onder zijn hoede. In dat seizoen eindigde de club als vijfde.

De Wolf schreef meerdere boeken over voetbaltechniek en -tactiek. Hij werd in 1959 opgevolgd door George Sobotka.

Tendulkar laat thuispubliek juichen bij afscheid

Cricketer Sachin Tendulkar is goed begonnen aan zijn laatste wedstrijd. De 40-jarige Indiër was in de testmatch tegen de West Indies in thuisstad Mumbai op de eerste dag goed voor 38 runs en is niet uit. Vrijdag bat hij verder bij het vervolg van de wedstrijd in het Wankhede Stadion.

Cricketlegende Tendulkar is aan zijn tweehonderdste testmatch bezig. De Kleine Meester staat dankzij zijn score van donderdag op 15.885 runs in testwedstrijden. Daarmee is hij al recordhouder. Honderd keer haalde hij een century, honderd runs of meer. 51 keer deed hij dat in een testwedstrijd, de meerdaagse wedstrijdvorm, 49 keer in een eendaagse wedstrijd.

Het publiek in Mumbai dacht donderdag Tendulkar niet in actie te zien toen de Indiase captain besloot de West Indies eerst aan het batten te laten. De Indiase fans besloten Tendulkar daarop bij iedere bal die hij in het veld pakte hartstochtelijk toe te juichen.

Ronde de theepauze waren de bezoekers uit de Cariben na 182 runs uit in hun eerste innings. Daarmee kwam er toch nog een kans voor de fans om Tendulkar te zien batten. Nadat Murali Vijay en Shikhar Dhawan voor respectievelijk 34 en 38 runs uit waren gegaan werd Tendulkar als vierde batter in het veld gebracht. De spelers van de West Indies vormden al bij zijn entree een erehaag.

Man zit extreem dik onder de plak

Steve Wood uit Leicester is absoluut geen benijdenswaardig man. De 30-jarige Engelsman zit namelijk extreem dik onder de plak bij zijn wijf. Zo is het hem absoluut verboden om naar andere vrouwen te kijken.

De meeste kerels houden het niet uit met een vrouw die praatjes begint te krijgen, maar zo niet bij Steve. Hij is al twee jaar lang dolgelukkig met Debbi. Hij heeft dan ook een sprookjeshuwelijk. Als hij thuiskomt, zit zijn heks hem al op te wachten.

De 42-jarige Debbi lijdt aan het Othello-syndroom. Een aandoening die wordt gekenmerkt door een ziekelijke vorm van jaloezie. Manlief mag dan ook helemaal niks van haar.

Telkens als Steve de echtelijke woning verlaat, als is het maar voor een kwartier, moet de arme drommel bij thuiskomst een leugendetectortest ondergaan. "Ik ben zo bang dat hij naar de kassamevrouw heeft gekeken, dat ik het zeker wil weten", verklaart Debbi. Wat niet zo gek is, aangezien zij geen slanke den is. En dat is nogal zachtjes uitgedrukt.

"Ik vind hem een knappe kerel, maar dat is het punt niet. Ik kan er niet blindelings op vertrouwen dat hij naar andere vrouwen gluurt. Als je een goede relatie hebt, kijk je niet naar een ander."

Debbi, die na een mislukte relatie vanuit de VS terugkeerde naar Engeland, is extreem bezitterig. Zo heeft ze bij haar man een kinderfilter geïnstalleerd op zijn laptop en smartphone. Naar lekkere wijven kijken is er dus niet bij. Hij mag zelfs niet naar vrouwen kijken op tv.

"Op een avond was er een commercial op tv over een scheerapparaat voor vrouwen. Ik raakte in paniek want ik dacht dat Steve naar die vrouw keek. Sindsdien heerst hier een televisieverbod voor alle programa's met vrouwen erin. Zelfs 'De zwakste schakel' is verboden."

Omdat het dikke mokkel denkt dat haar vent toch wel stiekem naar andere vrouwen kijkt, schafte ze een leugendetector aan. "Het is de enige manier om me ervan te vergewissen dat hij niet naar andere vrouwen heeft gekeken", verklaart ze. "Ik weet dat hij te vertrouwen is, maar toch heb ik hem al enkele malen betrapt."

Wij zijn wél Amsterdam!

Ach, Thako. Je hoeft je geen zorgen te maken over onze vriendschap, hoor! Wij Amsterdammers zijn ruimdenkend. En ja. Wij zijn natuurlijk behoorlijk bepalend voor heel Nederland. Ook voor Brabantse boertjes. Toch wil dat niet zeggen, dat jij je mening niet mag ventileren zoals je gisteren deed in je column Wij zijn géén Amsterdam. Natuurlijk heb ik je column een beetje meewarig gelezen. Vooral omdat ik zelf in Amsterdam woon.

Kinderen Oldenzaal mogen buiten onbeperkt krijsen

Kinderen in de gemeente Oldenzaal mogen dagelijks tussen 07.00 uur en 21.00 uur buiten spelen en daarbij geluid maken. De spelende kinderen krijgen vrijstelling van de plaatselijke verordening voor het toegestane geluidsniveau. Dat staat te lezen op de website van de Overijsselse gemeente.

De gemeente kreeg het verzoek van een buurtbewoner van een basisschool in de gemeente om de verordening te handhaven. De inwoner vond de overlast van de spelende kinderen ontoelaatbaar, maar zijn verzoek wordt niet ingewilligd.

Oldenzaal laat weten kinderen een speelruimte te gunnen tot 21.00 uur zonder geluidsrestricties. Dit vergroot volgens de gemeente de leefbaarheid van de stad.

Twintig Duitse tips over Heulmeisje

De politie heeft nog eens twintig tips gekregen over het Heulmeisje naar aanleiding van aandacht in het Duitse opsporingsprogramma Aktenzeichen XY ... Ungelöst. De Duitse tipgevers noemden meerdere namen van vermiste meisjes. Na de uitzending van Opsporing Verzocht van dinsdag kreeg de politie er al dertig.

Het meisje werd in 1976 dood gevonden op parkeerplaats De Heul langs de A12 bij Maarsbergen. Ze was toen tussen de 13 en 15 jaar. Mogelijk is ze een tijdje gevangen gehouden voor ze om het leven werd gebracht.

De politie liet dinsdag al weten op zoek te zijn naar twee mannen die het lichaam van het meisje op de parkeerplaats De Heul bij Maarsbergen zouden hebben gedumpt. Ze waren toen tussen de 30 en 40 jaar en zouden nu dus rond de 70 moeten zijn. Een van de Nederlandse tipgevers noemde ook de naam van een mogelijke dader.

Groei eurozone valt terug

De economische groei van de eurozone is in het derde kwartaal teruggevallen tot 0,1 procent. Dat blijkt donderdag uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat.

In het tweede kwartaal werd nog een groei genoteerd van 0,3 procent op kwartaalbasis. De groei van de 28 lidstaten van de Europese Unie viel ook terug, van 0,3 procent in het tweede kwartaal naar 0,2 procent in het derde kwartaal.

Free Record Shop draait nog altijd verlies

De nieuwe eigenaar van Free Record Shop, Procures, heeft de muziekwinkels nog niet winstgevend weten te maken. Om wel in het zwart uit te komen is nu de hulp ingeroepen van Hilco, dat eerder HMV wist te redden, de Britse branchegenoot van Free Record Shop. Dat zegt het bestuur van de investeringsmaatschappij in Het Financieele Dagblad van donderdag.

De winkels van Free Record Shop boekten voor het faillissement een weekomzet van twee miljoen euro. Na het faillissement was dat slechts drie ton geworden. Procures heeft door de verbouwingen en de toevoeging van boeken de omzet al weten te verhogen tot een miljoen euro. De investeringsmaatschappij had echter juist snel willen groeien naar een weekomzet van 3,1 miljoen euro.

De slechte resultaten van de winkels van Free Record Shop zijn te wijten aan de lege schappen. De nieuwe eigenaren krijgen geen leverancierskrediet van grote bedrijven zoals Universal en Disney. De eigen middelen van Free Record Shop zijn niet toereikend om de winkels weer met genoeg dvd's en cd's te vullen. "We hebben ons daarop verkeken", zegt Maurits Regenboog van Procures in de zakenkrant.

Om de winkels nu toch gevuld te krijgen wordt nu onderhandeld met Hilco. De Britten, die eerder in Canada en Groot-Brittannië succesvol de HMV-keten wisten over te nemen, zijn volgens de top van Procures bereid om de winkelvoorraden in België en Nederland aan te vullen. "In de decembermaand moeten de winkels bomvol liggen", zegt Regenboog. "December betekent voor ons soort winkels een triple omzet. Die kunnen we niet missen."

Volgens de zakenkrant is de kans groot dat de Britten een meerderheidsbelang nemen in de Belgische winkels. Ook een belang in de Nederlandse winkels zou tot de mogelijkheden behoren.

Free Record Shop werd in mei failliet verklaard, waarna de winkels hun deuren sloten. Een deel van de keten werd vervolgens in juli overgenomen door investeringsmaatschappij Procures en oprichter Hans van Breukhoven. Zij namen 68 Belgische, 49 Nederlandse en 3 Luxemburgse vestigingen over. De overige 94 filialen werden gesloten.

'Snapchat weigert miljardenbod Facebook'

Het bedrijf achter de telefoonapp Snapchat heeft een bod van drie miljard dollar (2,2 miljard euro) van Facebook geweigerd. Snapchat verwacht begin volgend jaar een hoger bod. Dat schreef The Wall Street Journal donderdagnacht op basis van ingewijden.

Onder meer het Chinese internetbedrijf Tencent zou interesse hebben in het startende Amerikaanse bedrijf. Tencent zou vier miljard dollar willen neerleggen, maar dat bedrijf heeft volgens de krant nog geen bod uitgebracht.

Het bedrijf Snapchat werd twee jaar geleden opgericht, maar er wordt nog geen geld verdiend met de applicatie. Snapchat stelt gebruikers in staat elkaar korte berichten te sturen met foto's of video's. Deze berichten verdwijnen binnen een paar seconden. De applicatie is vooral populair onder jongeren.

In september rapporteerde het bedrijf bijna een verdubbelingen van het aantal 'snaps' per dag ten opzichte van het tweede kwartaal. In de periode van juli tot en met september werden wereldwijd dagelijks 350 miljoen van deze foto- of videoberichten verstuurd.

Van den Brom: "Slaap er soms slecht van"

John van den Brom wil zijn driejarige contract bij Anderlecht uitdienen, maar de kritiek op zijn functioneren is dit seizoen groot. "Ik slaap er soms slecht van", zegt Van den Brom in het Algemeen Dagblad over de commentaren.

"Mijn gezin woont hier in Amersfoort, zit ik 's avonds alleen in mijn huis in Waterloo. En dan zegt de manager, 'ge moogt de gazetten niet lezen trainer'. Maar ja, als je nieuwsgierig bent, kijk je toch."

"Ik zeg eerlijk dat ik dat niet leuk vind, het raakte me nogal. Manager Herman van Holsbeeck stelde zich vierkant achter me op. Mijn adviseur en vriend Guido Albers stond 's avonds ineens voor mijn deur. Zo waren er meer positieve impulsen. Maar toch, je voelt het, die kritiek. Dat moet eruit. Uiteindelijk zag ik Frank de Boer ook reageren toen de kritiek op Ajax aanhield. Dat is toch normaal", vindt Van den Brom.

De laatste weken lijkt Anderlecht weer te stabiliseren met een gelijkspel bij Paris Saint-Germain en de winst op Racing Genk. "Heerlijk", zegt Van den Brom. "Maar ik blijf het raar vinden. Ik heb dat afgelopen weekeinde ook eerlijk gezegd op de persconferentie. Laten we normaal blijven doen zeg. Een topclub als Anderlecht heeft kritiek nodig, dat hoort erbij. Maar opportunistisch negatief gedoe in de media kan me gestolen worden, dat werkt op niemand positief."

Tipsarevic mist Davis Cup-finale

Voor Janko Tipsarevic komt de finale van de Davis Cup te vroeg. De 29-jarige Serviër heeft nog te veel last van een voetblessure. Dusan Lajovic is door de Servische ploeg opgeroepen als vervanger. Lajovic is de nummer 117 van de wereld en staat daarmee beduidend lager dan nummer 36 Tipsarevic.

Novak Djokovic is de absolute kopman van Servië. Hij moet zijn land in Belgrado naar een tweede Davis Cupoverwinning leiden. Ilija Bozoljac en Nenad Zimonjic zijn de andere leden van de Servische ploeg.

Tegenstander vanaf vrijdag is Tsjechië. Met Tomas Berdych (7), Radek Stepanek (44) en Lukas Rosol (47) heeft dat land drie spelers uit de top vijftig in de ploeg. Ook het laatste teamlid Jan Hajek staat met zijn 104e plaats hoger op de wereldranglijst dan de Servische nummer twee.

Dijsselbloem hangt de vlag nog niet uit

Dat de Nederlandse economie in het derde kwartaal licht is gegroeid, is nog geen reden om de vlag uit te hangen. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) donderdag bij aankomst in Brussel.

De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dijsselbloem spreekt in zijn reactie van 'het verwachte kleine plusje'. "Maar we zijn er nog niet. Het is nog te zwak."

Volgens Dijsselbloem zal Nederland moeten blijven doorwerken aan een sterker herstel van de groei. Nederland is daar al goed mee op weg, vindt de minister. "We nemen alle maatregelen om te werken aan onze structurele problemen. Dat moet zorgen dat het herstel ook doorzet."

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde donderdagochtend ook dat het aantal banen in het derde kwartaal met 160.000 is afgenomen. Volgens Dijsselbloem is dat logisch. "Het economisch herstel gaat altijd vooruit op het herstel van de werkgelegenheid. Daar zullen we doorheen moeten."

Dijsselbloem is in de Belgische hoofdstad vanwege een bijeenkomst van de Eurogroep later op de dag. Dijsselbloem is voorzitter van dat invloedrijke gezelschap.

Dj's 3FM langs elf provincies voor Serious Request

Elf dj's van 3FM gaan tussen 7 en 17 december elf Nederlandse provincies langs om geld op te halen voor Serious Request. De zogenoemde Elfprovinciëntocht begint in Utrecht en eindigt in Noord-Brabant. Op 18 december vindt de officiële aftrap van de actie plaats in de twaalfde provincie: Friesland. Giel Beelen, Paul Rabbering en Coen Swijnenberg nemen die dag hun intrek in het Glazen Huis in Leeuwarden.

De Elfprovinciëntocht staat in het teken van initiatieven van luisteraars. Onder anderen Beelen, Swijnenberg en hun collega's Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt roepen inwoners van alle provincies op om in actie komen. Ook bekende Nederlanders helpen een handje mee. Zo proberen Guus Meeuwis, Kraantje Pappie en Henk Westbroek 'hun' provincie zo veel mogelijk geld op te laten halen voor het goede doel.

Vrouw huwt reuzenrad na neuken trein

Linda Ducharme uit Florida is onlangs in het huwelijksbootje gestapt. Niks bijzonders natuurlijk, ware het niet dat haar kersverse echtgenoot een reuzenrad is. Eerder had ze al een seksrelatie met een trein en was ze verliefd op een vliegtuig.

De 55-jarige Amerikaanse lijdt aan een bizarre aandoening. Ze voelt zich namelijk lichamelijk aangetrokken tot voorwerpen. Wereldwijd lijdt slechts een handjevol mensen aan deze ziekte.

Zo werd Ducharme al eens verliefd op een vliegtuig. Als piloot bereed ze het voorwerp dan ook dagelijks. Toen deze relatie spaak liep, probeerde ze haar geluk te beproeven bij een trein. Ze werd zelfs conducteur om maar elke dag bij haar grote liefde te kunnen zijn.

De seksrelatie ging echter kapot toen ze werd ontslagen. Ze werd namelijk op heterdaad betrapt toen ze intiem samen was met de treinwagon. Uiteindelijk keerde ze terug bij haar oude liefde Bruce.

Bruce is een klein reuzenrad, met wie zij al in 1982 kennismaakte. Direct sloeg de vonk over, en de vrouw bezocht vele kermissen om haar lusten te botvieren op de geile, stalen reus. In 1986 werd Bruce echter gesloopt door een storm, waarna hij op de schroothoop belandde.

Maar liefst 25 jaar later vond ze haar geluk weer bij Bruce, op de oudijzerbult op 5.000 kilometer van haar woonplaats. Uiteindelijk is ze nu met hem in de echt verbonden. Ze is vastbesloten de rest van haar leven met de kermisattractie te delen. Of ze ook hebben geneukt in de huwelijksnacht, is helaas niet bekend.

Braziliaanse voetballers voeren actie

Voetballers in de Braziliaanse competitie hebben woensdag actiegevoerd. In alle competitiewedstrijden gingen de spelers een tijdje met hun armen over elkaar staan. Soms gebeurde dat nadat er gefloten was voor de aftrap, en soms na de aftrap. De voetballers willen dat de Braziliaanse voetbalbond iets doet aan de overvolle voetbalkalender.

De spelers maakten hun eisen al eerder bij de bond bekend. Ze vinden echter dat die te weinig met hun grieven heeft gedaan. De spelers, die zich verenigden in FC Gezond Verstand, willen dat er voldoende vakantietijd en een langere voorbereiding op het seizoen komt. Ook moeten spelers meer zeggenschap krijgen in belangrijke beslissingen.

De Braziliaanse competitie is een van de weinige die ook tijdens interlands doorgaat. Overigens loopt het seizoen in Brazilië op zijn einde. Cruzeiro kroonde zich woensdag tot kampioen.

PlanetSide 2 krijgt dikke performance-patch

PlanetSide 2, Sony's massale online free-to-play knalarena heeft afgelopen week een grote patch gekregen die vooral is gericht op performanceverbeteringen. Het lijkt bijna voor zich te spreken dat dit optimalisaties zijn voor de PS4-versie, die doorgevoerd worden in de pc-versie.

Deze performance-upgrade is met name mogelijk omdat de onderliggende architectuur van Sony's nieuwe console gebaseerd is op pc-technologie.

Dota 2 krijgt Three Spirits-update

Valve heeft vandaag een grote update voor Dota 2 aangekondigd. Deze update bevat 2 nieuwe heroes, een tijdelijke spelmodus, coaching tools en een nieuw systeem om cosmetische items te personaliseren.

De update is al doorgevoerd in de testclient en verschijnt morgen voor de normale client. De twee nieuwe heroes zijn Ember Spirit en Earth Spirit. Beide heroes waren al geruime tijd aanwezig in de originele Warcraft III-mod.

Ember Spirit is een hero met sterke AOE-abilities die nietsvermoedende vijanden binnen enkele seconden kan laten smelten. De Earth Spirit heeft hele sterke positionering-abilities. Hij kan heroes weg duwen en naar zich toe trekken. Ideaal dus om te zorgen dat je de perfecte teamfight hebt. Deze update brengt het totaal aantal heroes in Dota 2 op 104. Ook heeft de derde Spirit, Storm Spirit, een nieuw model gekregen.

Daarnaast zijn er deze update ook coaching tools toegevoegd. Dota 2 is moeilijk voor nieuwe spelers om in te stappen, de leercurve is erg hoog. Deze tools moeten er voor zorgen dat het makkelijk wordt voor nieuwe spelers om samen met een meer ervaren speler het spel te ontdekken en leren spelen. Zo is het nu mogelijk om één op één te trainen en kan je potjes spelen met een coach die je kan helpen het spel te begrijpen.

Ook is er een nieuw craftingsysteem ingevoerd. Daarmee kunnen de cosmetische items van Dota 2 een persoonlijk tintje krijgen. Je kan je item een ander kleurtje geven, van een handtekening van een pro voorzien, de naam veranderen en bijvoorbeeld zien hoeveel kills je met dit item hebt. Ook wordt het mogelijk om dubbele items samen te voegen om daar een beter item van te maken.

De tijdelijke spelmodus Diretide is het jaarlijks terugkeerend Halloween event. Valve had eerder besloten om deze modus dit jaar over te slaan, maar dankzij de druk van de community is hij er dit jaar toch weer. Meer over Diretide kan je hier lezen. 

Duitse ex-president voor de rechter

Als eerste voormalige president van de Duitse Bondsrepubliek moet Christian Wulff donderdag voor de rechter verschijnen. De vroegere minister-president van Nedersaksen wordt ervan beschuldigd zich door een filmondernemer te hebben laten onthalen op een snoepreisje naar het Oktoberfest in München, in ruil waarvoor hij bij de baas van het Siemens-concern zou hebben gevraagd om financiële steun voor een filmproject. Om die reden zit ook filmmaker David Groenewold voor de rechtbank in Hannover in de beklaagdenbank.

Wulff, die in 2010 met 51 jaar de jongste bondspresident werd, trad in 2012 af, nadat het openbaar ministerie om opheffing van de immuniteit van de CDU-politicus had gevraagd. Justitie heeft diverse feiten onderzocht, maar die bleken vrijwel allemaal strafrechtelijk weinig voor te stellen. Wulff is daarom alleen maar aangeklaagd om iets van zevenhonderd euro, die Groenewold onder andere voor hotelovernachtingen van Wulff en zijn vrouw in München heeft betaald.

Het openbaar ministerie heeft na het onderzoek aan Wulff en Groenewold schikkingen van respectievelijk twintig- en dertigduizend euro aangeboden, maar beiden zijn hier niet op ingegaan.

[GSOD] Hankey te sterk voor Whitlock

Ted Hankey heeft zich enigzins verrassend geplaatst voor de kwartfinales van het Grand Slam of Darts. De 45-jarige Engelsman schakelde versloeg Simon Whitlock met 10-9 nadat hij eerder nog 1-6 achter stond.

Hankey was wereldkampioen bij de BDO in 2000 en 2009, maar presteerde sinds zijn overstap naar de PDC in januari 2012 amper iets. Op de Order of Merit is hij pas 86ste. The Count plaatste zich dan ook niet in een PDC-tornooi voor het Grand Slam, maar is er bij dankzij zijn plek in de halve finale op het BDO wereldkampioenschap van 2012.

In zijn achtste finale tegen Whitlock leek Hankey kansloos uitgeschakeld te zullen worden. Whitlock nam immers moeiteloos een 1-6 voorsprong. Pas dan ging Hankey het niveau gevoelig opkrikken om aan een geweldige comeback te beginnen. In het negentiende en beslissende leg bezweek Whitlock helemaal onder de druk. The Wizard kreeg geen triple meer gegooid en Hankey maakte het met zijn eerste matchpijl af.

"Het was echt zielig hoe slecht ik in het begin gooide. Het maakte me heel kwaad en die agressie heb ik gebruikt om weer terug in de match te komen", verklaarde een geëmotioneerde Hankey. "Het is gewoon niet te geloven dat ik toch nog gewonnen heb."

In de kwartfinales staat Hankey tegenover Scott Waites. In de groepsfase won Waites met 5-3 van Hankey. Scotty 2 Hotty plaatste zich met een 10-6 zege over de Welshman Mark Webster. Ook Tony O'Shea hield de eer van de BDO hoog. Hij schakelde Andy Hamilton met 10-7 uit. De Schot Robert Thornton, die met 10-8 won van Mervyn King, is zijn volgende tegenstander.

Vanavond komt Michael van Gerwen in actie. Hij treedt aan tegen Adrian Lewis. Phil Taylor speelt tegen Gary Anderson en James Wade moet tegen Paul Nicholson. Ook de Belgische broers Ronny en Kim Huybrechts verschijnen aan de oche. Het is voor het eerst dat ze op een TV-toernooi tegen elkaar spelen. 

PS4 ondersteunt toch geen 3D blu-rays

De PlayStation 4 ondersteunt bij de launch van de console toch geen 3D blu-rays. Eerder meldde Engadget nog dat de console deze functie wel zou hebben, maar blijkbaar had hun bron het niet aan het rechte eind.

Gisteren ontdekte TheSixthAxis namelijk in de online user guide voor de PlayStation 4 dat de console de schijfjes dus niet ondersteunt. Firmware 1.50 zorgt er wel voor dat standaard dvd's en blu-rays wel afgespeeld kunnen worden.

Sony WorldWide Studios-baas Shuhei Yoshida bevestigde later via Twitter dat de functie bij de launch inderdaad niet beschikbaar zal zijn. Of de PS4 deze functie later met een patch krijgt is onbekend.

Geen 3D blu-rays voor PS4

Vergoossen: "Gaat meer om kwaliteit bij Japan"

Nederland ontmoet zaterdag Japan in België. Volgens Sef Vergoossen wordt het Japanse voetbal steeds krachtiger. "Het Japanse voetbal is de afgelopen 20 jaar naar een meer dan behoorlijk niveau gegroeid", vindt Vergoossen, die in de J-League heeft gewerkt bij Nagoya Grampus Eight.

"De Japanners zijn heel goed in organiseren, de accommodaties van de clubs zijn optimaal en op gebied van trainingen hebben ze door heel Europa kennis opgedaan. Vroeger namen ze alles zo over, maar nu maken ze daar hun eigen keuzes in. De Japanse voetballer is zeer gedisciplineerd; als ik om drie uur een bespreking had, zat iedereen tien minuten van tevoren al klaar. En voor die jongens is het heel normaal om buiten de trainingen om in zichzelf te investeren."

Steeds meer Japanners zijn succesvol in Europa en Vergoossen merkt daar veel van in de hiërarchie van het Japanse elftal. "Veel jongens hebben die stap gemaakt en zijn wat 'verwesterd'. Ze weten nu dat het gaat om kwaliteit, niet om leeftijd. Dat is nieuw voor Japan."

Honderd meisjes geïdentificeerd in zedenzaak Cuijk

in de grote zedenzaak rond een 48-jarige Brabander uit Cuijk zijn inmiddels honderd minderjarige slachtoffers geïdentificeerd. Die hebben samen vijftien aangiften ingediend, meldt justitie donderdag.

De verdachte is tot nu toe over vijf zaken gehoord. In vier gevallen wordt hij verdacht van seksueel contact met de meisjes, in een geval gaat het om ontucht via de webcam. De man, Frank R. wordt de komende tijd over de andere aangiftes ondervraagd.

Vijftien van de honderd bekende slachtoffers wonen volgens justitie in België. Daarom wordt de Belgische justitie gevraagd hen daar te benaderen. Als zij aangifte doen, kan dat in de Nederlandse zaak worden meegenomen.

De Brabander wordt ervan verdacht gedurende acht jaar bijna driehonderd meisjes uit Nederland en België via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen. Dat filmde hij ook. Bij een huiszoeking werden 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto's gevonden die de man van zijn slachtoffers maakte. In elf gevallen zou hij meisjes fysiek hebben misbruikt.

De zaak kwam aan het rollen na een verdwijning van een 12-jarig meisje uit een Gronings dorp in mei. Een dag later vond de politie haar samen met R. in Bedum, waarop de Brabander werd aangehouden.

Vrijdag vindt in de zaak een pro-formazitting plaats, waarbij de verdere loop van de zaak wordt gepland. De man heeft aangegeven hier niet bij aanwezig te zijn.

'Rutte vindt verkiezingsuitslag teleurstellend'

Premier en VVD-leider Mark Rutte vindt de uitslag van de herindelingsverkiezingen teleurstellend. Dat zegt fractievoorzitter van de VVD in de gemeente Friese Meren Joop Meinsma tegen de Leeuwarder Courant. Hij had Rutte aan de telefoon.

"We vonden allebei dat het wel wat beter kon. Maar we zijn nog altijd de vierde partij", zegt hij tegen de Leeuwarder Courant. De daling is volgens hem niet zo groot, al hadden hij en Rutte liever een hogere uitslag gezien. In de Friese Meren werd de Fryske Nasjonale Partij eerste, daarna volgde het CDA en de PvdA werd derde.

Bij negen gemeenten in Friesland en Zuid-Holland werden woensdag gemeenteraadsverkiezingen gehouden omdat ze fuseren. In Leeuwarden haalde de PvdA de meeste stemmen. D66 was daar de grote winnaar door van twee naar vijf zetels te stijgen. In Heerenveen bleef de PvdA de grootste.

Natural Selection 2 krijgt community-georganiseerd WK

Natural Selection 2, de strategie/FPS-game waarin aliens en mariniers het met elkaar aan de stok hebben krijgt een ware wereldcup. Het toernooi is georganiseerd vanuit de community, waaraan de ontwikkelaar graag hun ondersteuning bijdraagt.

Er is via een crowdfundpagina ruim 30.000 dollar opgehaald met behulp van  enkele grote sponsors zoals Intel en nVidia. Met het bedrag kunnen 24 spelers in Keulen gaan uitvechten wie zichzelf wereldkampioen mogen noemen. Ontwikkelaar Unknown Worlds zal ondere andere ervoor zorgen dat het kampioenschap gestreamd zal worden, zodat alle fans van de games de gevechten kunnen bekijken.

Het geld dat overblijft, nadat alle transportkosten voor de spelers zijn betaald, wordt toegevoegd aan de prijzenpot. Eén gelukkige fan van de game zal ook naar Keulen worden overgevlogen om daar het toernooi bij te wonen.

Trein rijdt olifanten dood

Een passagierstrein is in het oosten van India ingereden op een kudde olifanten die zich in een bos ophield op het spoor. Zeven olifanten kwamen om het leven, waaronder twee kalveren. Tien andere olifanten raakten ernstig gewond.

De minister van bosbouw in West-Bengalen, Hiten Burman, zei dat de trein ongeveer tachtig kilometer per uur reed. De kudde van ongeveer veertig olifanten stoof na het ongeluk uiteen, maar de dieren keerden terug en moesten door boswachters en spoorwegpersoneel worden weggejaagd.

Het ongeluk gebeurde in het Chapramari-bos in het district Jalpaiguri, 670 kilometer van de deelstaatshoofdstad Kolkata (Calcutta). De spoorlijn doorsnijdt hier een gebied waar veel olifanten doorheen trekken. Minister Burman zei dat de spoorwegautoriteiten weigeren treinen langzamer te laten rijden. Natuuractivist Animesh Basu wijst op de wrange ironie dat uitgerekend een baby-olifant de mascotte is van de Indiase spoorwegen. Volgens Basu werden sinds 2004 in West-Bengalen zeker vijftig olifanten door treinen overreden.

Saints Row 4 krijgt (g)een goedmakertje

Deep Silver Volition heeft de Thank You Pack-dlc uitgebracht voor Saints Row 4 op pc met daarin enkele nieuwe outfits. Volition liet verder weten dat de dlc voor PlayStation 3 al uit is en deze week uit zal komen voor Xbox 360.

Om de ontwikkelaar te quoten: "As a thank you for your support of Saints Row IV, please accept this free outfit pack which should be construed in no way as an attempt to get back into your good graces following a prematurely-released game patch."

Saints Row 4 Thank You DLC

Fulham droomde al lang van Meulensteen

Fulham was al langere tijd geïnteresseerd om René Meulensteen naar de club te halen. Deze week lukte dat eindelijk. Meulensteen neemt naast Martin Jol plaats op de bank. "Er moest geknokt worden om René bij Fulham binnen te krijgen", licht directeur Alistair Mackintosh volgens De Telegraaf toe.

"Er waren veel clubs die hem wilden vastleggen. Iedereen onderkent zijn kwaliteiten als coach sinds hij bij Manchester United heeft gewerkt. Maar met de hulp van onze voorzitter Shahid Kahn hebben we nu toch een van de beste coaches in de wereld bij Fulham."

Meulensteen lijkt op termijn zelfstandig coach te worden in de Premier League. Hij stelt nu echter dat hij in goede harmonie de rol van coach met Jol bij Fulham op zich zal nemen.

Twee weken geleden leek hij nog voor een dienstverband bij de voetbalbond van Qatar te kiezen. Maar zijn familie wilde niet mee naar het land in het Midden-Oosten, waardoor Meulensteen besloot om in Engeland te blijven. Aanbiedingen van Nederlandse clubs en FC Nürnberg sloeg hij ook af.

Doodstraf uitgesteld vanwege orgaandonatie

De gouverneur van de Amerikaanse staat Ohio heeft een executie uitgesteld om te bekijken of er kan worden voldaan aan het verzoek van de gevangene om zijn organen te doneren. John Kasich nam de beslissing minder dan 24 uur voor de doodstraf zou worden voltrokken van Ronald Phillips. Die verkrachtte en vermoordde in 1993 het 3-jarige dochtertje van zijn vriendin.

Kasich zei dat als de 40-jarige Phillips geschikt wordt geacht om onder meer een nier aan zijn moeder, die een nierziekte heeft, of aan anderen te doneren, er de tijd moet worden genomen om de procedures te doorlopen. Ook al heeft Phillips een vreselijk misdrijf begaan, als hij met zijn organen of weefsel iemand kan redden, dan moet Ohio dat mogelijk proberen te maken, aldus de gouverneur.

Phillips' executie door middel van een dodelijke injectie is uitgesteld tot 2 juli.

Plan voor betere zorg patiënten met zeldzame ziekte

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft donderdag een plan gelanceerd om de zorg voor mensen met een zeldzame ziekte te verbeteren. Patiënten moeten onder meer beter weten waar ze terechtkunnen met vragen over hun aandoening, laat het ministerie weten.

Zeldzame ziekten zijn aandoeningen die levensbedreigend of chronisch invaliderend zijn en bij niet meer dan vijf op de tienduizend mensen voorkomen, zoals taaislijmziekte en hemofilie. Juist omdat ze zo weinig voorkomen is goede samenwerking tussen onder meer verschillende zorgverleners en onderzoekers nodig, aldus het ministerie.

Een belangrijk onderdeel van het plan is het ontwikkelen van een netwerk van expertisecentra. De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra gaat daarvoor zorgen. In het plan staan verder aanbevelingen voor wetenschappers, ziekenhuizen, zorgverleners en patiëntenorganisaties.

Het plan is opgesteld door ZonMw, een organisatie die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie stimuleert. De minister heeft het plan donderdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Ze houdt de Kamer op de hoogte van de voortgang.

PSN-content direct te koop op Amazon

Via Amazon is het nu mogelijk om direct content op PlayStation Network te kopen. De winkel biedt hiermee een alternatief aan voor de PlayStation Store, die door Sony zelf beheerd wordt. Hiermee geeft Sony hun monopolie op het gebied van digitale content voor PlayStation uit handen.

In Amazon's eigen winkel kunnen PlayStation Plus-lidmaatschappen, PSN-tegoed en natuurlijk ook volledige games gekocht worden. Ook zijn de prijzen in de winkel soms behoorlijk aantrekkelijk: zo is FIFA 14 (voor PlayStation 3) te koop voor 49 dollar, terwijl Sony dezelfde game aanbiedt voor 59 dollar. Verder is er momenteel een promotie bezig, waarbij gamers 5 dollar PSN-tegoed krijgen bij bepaalde games.

Vooralsnog is er alleen een Noord-Amerikaanse variant op Amazon te vinden, maar het is aannemelijk dat er ook een Europese variant beschikbaar zal zijn als de Amerikaanse variant een succes blijkt.

Amazon PSN-store

Jeugdzorg vreest faillissementsgolf

Als niet snel duidelijk wordt hoeveel geld er straks voor de jeugdzorg is dreigen de bureaus jeugdzorg volgend jaar al failliet te gaan. "We beginnen nu te merken dat banken geen lening meer durven te verstrekken omdat er te veel onduidelijkheid is", zegt een woordvoerder van Jeugdzorg Nederland donderdag na een bericht hierover in De Telegraaf.

Vanaf 2015 gaan gemeenten in plaats van provincies over de jeugdzorg. De provincies hebben de contracten daarom opgezegd. Het rijk heeft nog altijd niet aan de gemeenten duidelijk gemaakt hoeveel geld zij voor het regelen van de jeugdzorg krijgen. Daarom kunnen gemeenten de Bureaus Jeugdzorg nog niets toezeggen over hun budget.

Voor banken is het kennelijk nog te onzeker of de bureaus straks voldoende inkomsten hebben en daarmee is het niet aantrekkelijk een lening te verstrekken. Ook dringen banken aan op het sneller terugbetalen van leningen.

Hoeveel bureaus hierdoor in de problemen dreigen te komen, kon de woordvoerder niet aangeven. "Als er het komende jaar helemaal niks gebeurt, maar dat is erg onwaarschijnlijk, gaat iedereen failliet. Maar nu verschilt de situatie per gemeente. Sommige gemeenten hebben wel intentieverklaringen ondertekend waarin staat dat de werkzaamheden worden voortgezet, zonder concrete bedragen te noemen. Met zo'n verklaring zijn banken meestal al gerustgesteld. Maar andere gemeenten weigeren zo'n verklaring te tekenen en dan wordt het probleem heel dringend."

Abvakabo FNV luidde woensdag al de noodklok over de onzekerheid onder werknemers. De bond wees erop dat het bureau jeugdzorg Haaglanden/Zuid-Holland alle 1400 medewerkers heeft laten weten collectief ontslag aan te vragen als dit jaar geen oplossingen worden gevonden. De vakbond noemde dat 'ongepast' omdat het alleen voor onnodige onrust zou zorgen. De bureaus jeugdzorg zouden zich beter kunnen inzetten voor goede afspraken met gemeenten in plaats van nu al de vlag te strijken.

Om het probleem op te lossen moet het rijk volgens Jeugdzorg Nederland snel duidelijkheid geven. De Transitiecommissie die de overgang van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten onderzocht, gaf dinsdag ook al aan dat het financiële duidelijkheid voorlopig de belangrijkste randvoorwaarde voor een soepele overgang is.

De commissie stelde dat er nog maar weinig tijd is en dat alle betrokkenen nu aan de slag moeten. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaven aan de conclusies te delen.

Recordverlies aan banen, wel groei vacatures

Het aantal banen is in het derde kwartaal met 160 duizend afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, een daling van twee procent. Dat is het grootste banenverlies sinds het begin van metingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 1995. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden daalde het aantal banen met 46 duizend, een daling van 0,6 procent. Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal voor het eerst in twee jaar wel toe.

Het banenverlies was het grootst in de bouw. In de bouwsector verdwenen er 31 duizend ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal banen in de zorg nam flink af, met dertigduizend. Vooral binnen de kinderopvang en de thuiszorg verdwenen werkplekken.

Eind september stonden er, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 94 duizend vacatures open. Dat is drieduizend meer dan een kwartaal eerder. De toename van het aantal vacatures komt volledig op het conto van particuliere bedrijven. Bij de overheid bleef het aantal vacatures gelijk. Vooral in de commerciële dienstverlening nam het aantal vacatures toe, tot 59 duizend. In de zorg was sprake van een lichte daling tot elfduizend niet ingevulde banen.

Het aantal openstaande vacatures aan het eind van het kwartaal is het saldo van nieuwe en vervulde vacatures. Gedurende het kwartaal zijn 159 duizend vacatures ontstaan, vijfduizend minder dan een jaar eerder. Ook het aantal vervulde vacatures lag lager, en kwam uit op 162 duizend.

Sony wil Shenmue naar PlayStation brengen

Adam Boyes, vice president van publisher relaties bij Sony, heeft verklaard dat het bedrijf graag meewerkt aan games die fans willen zien op PlayStation-platformen en daaronder vallen dan met name Shenmue en Yakuza.

"We krijgen ontzettend veel aanvragen voor Yakuza en Shenmue. Daarnaast hebben we een enorme lijst met verzoeken en we roepen iedereen op om te proberen om zo veel mogelijk games op die lijst te krijgen. Echter, we hebben wel last van rechten, intellectueel eigendom en dat soort dingen," aldus Boyes.

Wat interessant is voor Shenmue- en Yakuzafans, is dat Boyes zegt dat dit met name de games zijn waar Sony zich op zal richten de komende periode.

"We hebben een persoon die deze lijsten nauwlettend in de gaten houdt en prioriteiten vaststelt op basis van het aantal verzoeken die we hebben gekregen. Ik denk dat we tot op heden meer dan 10.000 vermeldingen op forum threads en dat soort dingen hebben gekregen voor deze games. Dus dat zijn degene waar we op focussen."

"Ik zou willen zeggen dat we binnen de komende zes maanden tenminste één, zo niet een paar aankondigingen kunnen maken op dat vlak," aldus Boyes.

Of het hier gaat over PlayStation 4, PlayStation Vita of zelfs PlayStation 3-titels, daar liet Boyes zich niet over uit.

Shenmue

Kovalainen vervangt Kimi bij Lotus

Heikki Kovalainen zal de laatste twee races van het Formule 1-seizoen 2013 gaan rijden voor Lotus. De Fin is in zowel Austin als op Interlagos de vervanger van zijn landgenoot Kimi Räikkönen die vanwege een operatie aan zijn rug het seizoen eerder dan gepland voor gezien moest houden.

Kovalainen staat onder contract bij Caterham als reservecoureur, maar volgens Autosport zijn alle plooien nu gladgestreken, ondanks de roerige geschiedenis tussen de beide renstallen. Verwacht wordt dat later vandaag het nieuws officieel bekend zal worden gemaakt. In het verleden reed de Fin ook al eens voor het team uit Enstone dat toen nog als Renault door het leven ging.

Nico Hülkenberg was in eerste instantie de aangewezen coureur om Räikkönen te vervangen, maar de Duitser zag af van een vervroegde overstap. Ook zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher zou gepolst zijn over een terugkeer, maar ook hij bedankte.

[NBA] Lakers verliezen voor zesde keer

Los Angeles Lakers heeft woensdag zijn zesde duel in het huidige NBA-seizoen verloren. Op bezoek bij Denver Nuggets ging de zestienvoudig kampioen met 111-99 onderuit. Tegenover de zes nederlagen zetten de Lakers, die het nog altijd zonder de geblesseerde Kobe Bryant moeten doen, vier overwinningen.

San Antonio Spurs won zijn zesde duel op rij. Thuis in Texas werd Washington Wizards met 92-79 aan de kant gezet. Tony Parker was met zestien punten topscorer bij de Spurs, maar ook vijf teamgenoten haalden de dubbele cijfers. Bij de Wizards was Martell Webster met 21 punten en tien assists de grote man.

Utah Jazz boekte na acht nederlagen in zijn eerste acht wedstrijden de eerste zege van het seizoen. In eigen huis werd het 111-105 tegen New Orleans Pelicans.

Overige uitslagen NBA woensdag:

Orlando Magic - Milwaukee Bucks 94-91
Philadelphia 76ers - Houston Rockets 123-117
Boston Celtics - Charlotte Hornets 83-89
Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 87-103
Minnesota Timberwolves - Cleveland Cavaliers 124-95
Atlanta Hawks - New York Knicks 91-95
Portland Trail Blazers - Phoenix Suns 90-89
Sacramento Kings - Brooklyn Nets 107-86
Los Angeles Clippers - Oklahoma City Thunder 111-103

Geen vrouwen-WK squash dit jaar

Er wordt dit jaar geen WK squash voor vrouwen georganiseerd. Dat heeft de vrouwensquashbond WSA bekendgemaakt. De bond kon geen organisator vinden voor het topevenement. Nicol David uit Maleisië blijft daardoor een jaar langer regerend wereldkampioen. Ze won de titel met uitzondering van 2007 tussen 2005 en 2012. In 2011 gebeurde dat in Rotterdam.

Het eerste gemiste WK sinds 1991 wordt mogelijk in 2014 ingehaald. "We proberen nu om in 2014 twee WK's te organiseren", liet waarnemend tourdirecteur Suzie Pierrepont weten. "Het eerste moet in het eerste kwartaal plaatsvinden." Pierrepont sprak van een 'grote teleurstelling' dat het WK dit jaar niet door kan gaan. "We hebben alle opties onderzocht, maar helaas geen passende oplossing kunnen vinden."

Nederland uit recessie

Nederland is uit de recessie. De economie groeide in het derde kwartaal met 0,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee is een einde gekomen aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de derde recessie in 5 jaar tijd.

In het eerste kwartaal van dit jaar ging de economie er op kwartaalbasis nog met 0,4 procent op achteruit. In het tweede kwartaal was de krimp afgevlakt tot een min van 0,1 procent.

Nederland uit recessie
Nederland uit recessie (Foto: ANP)

Ruim 5 miljoen chronisch zieken

In Nederland lijden 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal chronisch zieken in 8 jaar tijd met 17 procent gestegen. De groei komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat ziekten eerder worden gezien en doordat behandelingen beter zijn geworden, waardoor mensen langer leven. Ook zijn huisartsen beter gaan bijhouden wie een chronische aandoening heeft.

De stijging van het aantal Nederlanders met zogenoemde multimorbiditeit, die in een bepaalde periode meer danéén chronische ziekte hebben, is met 26 procent toegenomen, aldus het RIVM.

Suárez wil weer met vijf goals winnen

Uruguay is zo goed als zeker van een plek op het WK 2014 in Brazilië na de 0-5-zege bij Jordanië tijdens de eerste play-offwedstrijd. Volgende week wacht de return in Montevideo, maar dat lijkt slechts een formaliteit.

"De mensen in het stadion hebben vandaag een aardige show gezien", zei Suárez tegen El Observador nadat Uruguay een feestje had gevierd. "Het was mooi dat ze applaudisseerden toen ik werd gewisseld."

"Dit resultaat laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Er zijn nog negentig minuten te gaan, het zou mooi zijn als we in eigen huis ook vijf keer kunnen scoren." Uruguay kwalificeert zich als het goed is voor de twaalfde keer voor een WK.

Robben vereerd met aanvoerdersband

Arjen Robben draagt zaterdag tijdens de oefeninterland tegen Japan de aanvoerdersband van het Nederlands elftal. De aanvaller is aangewezen om de band te dragen nu aanvoerder Robin van Persie ontbreekt vanwege pijntjes.

Robben is vereerd dat hij het team mag aansturen tijdens de wedstrijd tegen de Aziaten. "De aanvoerdersband is iets bijzonders", zegt de Bayern München-speler in De Telegraaf.

"Ik heb hem al een paar keer mogen dragen, maar dat was na rust als Robin er uitging. Nu zal dat waarschijnlijk vanaf het begin zijn. Dit is ook weer een uniek moment. Het Nederlands elftal is het hoogst haalbare voor alle Nederlandse voetballers en als je dan als aanvoerder het veld op mag, geeft dat een trots gevoel." Zaterdagmiddag speelt Oranje in Genk tegen Japan, dinsdag volgt de oefenwedstrijd tegen Colombia in de Amsterdam Arena.

'Kind thuishouden als Sinterklaas komt'

Stichting Nederland Wordt Beter (wie?) adviseert ouders om kinderen tijdens de sinterklaasviering op school thuis te houden. De organisatie, die van dezelfde mensen is die ook achter de Zwarte Piet is Racisme actie zitten, tegen het zogenaamde 'racistische karakter' van het kinderfeest. Dit jaar vinden een aantal mensen opeens dat het sinterklaasfeest racistisch is. Ook ondervinden zij hier plotseling enorme discriminatoire hinder van.

De stichting krijgt - naar eigen zeggen - veel verontruste ouders aan de lijn die willen weten hoe ze hun kinderen kunnen 'vrijwaren van het racistische kinderfeest'. In plaats van duidelijk maken dat het feest niet racistisch is en te zeggen dat men zich eens niet zo moet aanstellen, ruikt de organisatie waar nog nooit iemand van gehoord heeft gratis reclame. Ze heeft een protestbrief gemaakt, die ouders naar de school kunnen sturen. In de brief wordt de school gevraagd het feest zo aan te passen dat Zwarte Piet geen 'racistische karikatuur' meer is. 'Mocht het niet mogelijk zijn (...) zal ik me helaas genoodzaakt zien mijn kind thuis te houden'.

Initiatiefnemer Jerry Afriyie, een van de idioten die eerder al de intocht verstoorden en hiervoor werd opgepakt, zegt met de actie een alternatief te willen bieden: 'Wij adviseren ouders om thuis zelf met hun kinderen iets leuks te gaan doen.'

De stichting wil kinderen het feest niet ontzeggen: 'Mijn eigen kinderen genieten op 5 december nog meer dan op school. We gaan lekker ergens naar toe. Lekker chillen. Ze krijgen cadeautjes. Sinterklaas is meer dan alleen Zwarte Piet die er per se bij moet zijn.' brabbelt dit gekkie.

Volgens Jan-Willem Swane van de Inspectie van het Onderwijs kunnen de ouders problemen krijgen met de actie: 'Als de viering onderdeel is van het onderwijsprogramma, dan kunnen ouders zich daar niet zomaar aan onttrekken. Een school kan een leerling voor zwaarwegende omstandigheden verlof geven, maar dat lijkt me hier niet voor de hand liggen.'

Het ongeoorloofd thuishouden van een kind betekent 75 euro boete per kind per dag. De stichting in kwestie is een initiatief van de malloten die ook de 'zwarte piet is racisme' onzin bedacht hebben. Want als directeur van twee stichtingen kun je tenslotte ook twee salarissen ontvangen.


En als je je zin niet krijgt, dan is geweld een prima oplossing

FOK!filmblik: Suspicion (1941)

In het FOK!filmblik komen we vandaag een psychologische thriller van Alfred Hitchcock tegen. Het was namelijk op 14 november 1941 dat de film Suspicion voor het eerst op het witte doek te zien was. In de film, gebaseerd op het boek Before the Fact van Francis Iles, zien we een sterke cast met Cary Grant, Joan Fontaine, Sir Cedric Hardwicke, Nigel Bruce, Dame May Whitty, Isabel Jeans en Heather Angel in de belangrijkste rollen.

Suspicion

Johnnie Aysgarth (Cary Grant) is een knappe maar eveneens onverantwoordelijke man die een vrouw genaamd Lina McLaidlaw (Joan Fontaine) weet over te halen om samen met hem weg te lopen en met hem te trouwen. Het is Lina een raadsel hoe haar man zijn geld verdient. Johnnie heeft wel een opvallende interesse voor allerlei soorten gif. Dan overlijdt plotseling een vriend en zakenpartner van Johnnie op mysterieuze wijze.

Suspicion 1

Hitchcock was in 1939 al begonnen aan het verfilmen van de film met de werktitel Before the Fact. In slechts zeven weken werd het scenario voor de film geschreven. De film was duidelijk een stuk minder grimmig dan het oorspronkelijke verhaal van Iles. De studio was als de dood dat het goede imago van Grant aangetast zou worden.

Suspicion 2

Tussen 1942 en 1949 werd er maar liefst zesmaal een hoorspel van het verhaal gemaakt. In 1987 werd er van de Hitchcock-verfilming een remake gemaakt. In 1942 zou Joan Fontaine een Oscar winnen voor haar rol in Suspicion. Het was ook de enige Academy Award die ooit gewonnen zou worden met een door Hitchcock geregisseerde film. Suspicion was ook genomineerd in de categorie Beste Film en Beste Muziek. Suspicion was de eerste film die zowel geregisseerd als geproduceerd werd door Hitchcock. De terriër in de film was Hitchcocks eigen trouwe hond Johnnie. Johnnie zou ook samen met zijn baas te zien zijn in de film The Birds.

Suspicion verscheen pas op 28 februari 1947 in de Nederlandse bioscopen onder de titel Argwaan.

Vaticaan voetbalt illegaal

Miles Jacobson, de producer van Football Manager-serie, sprak op de London Games Conference 2013 en had het daar over de softwarepiraterij. Football Manager 2013, de vorige game in de reeks, is na een crack die in mei 2013 uitgekomen was meer dan tien miljoen keer illegaal gedownload.

De ontwikkelaar ziet heel precies hoe vaak en wie het downloadt, omdat de crackers vergeten waren de functie 'Home' uit te schakelen. Deze logt in op een gameserver van de ontwikkelaar en hierdoor heeft Sports Interactive alle ip-adressen van deze spelers met een gouden hart voor pc-gaming. Het merendeel van deze mensen komt uit China, met zo ongeveer 3,2 miljoen downloads. Turkije is goed voor ruim 1 miljoen downloads. Portugal staat op de derde plaats met 781.785 gebruikers. Grappig is dat van de 547,700 downloads uit Italië er één uit het Vaticaan komt. Is er dan niets meer heilig?

Jacobson schat dat ongeveer 1,74% van de mensen de game anders gekocht zou hebben als er geen crack was. Dat is zo ongeveer 3,7 miljoen dollar aan gemiste inkomsten. 18% van de mensen hebben de game vaker dan vijf keer gespeeld, dus dat wil zeggen dat 1,8 miljoen mensen een game spelen dat ze leuk vinden, maar niet voor betaald hebben. Dat piraten-argument dat als downloaders een game goed vinden ze het alsnog kopen, geldt niet altijd, zo blijkt maar weer.

Football Manager 2014

Vader Estelle Cruijff blij met breuk

Henny Cruijff is opgelucht dat zijn dochter Estelle en kickbokser Badr Hari niet meer samen zijn. "Wij zijn eigenlijk wel heel blij dat het over is", zei Henny in WNL-programma Vandaag de Dag. Estelle en Henny zijn al jaren gebrouilleerd.

"Ik had ook het liefst dat mijn dochter weer normaal bij de familie hoort", aldus Henny. "Want dat is de laatste jaren toch een beetje scheef gegaan." Estelles vader liet in de media al verschillende keren blijken dat hij niet blij was met de relatie tussen Estelle en Badr.

De 35-jarige Estelle bracht woensdag naar buiten dat ze tijd nodig heeft om zaken op een rijtje te zetten en de stress niet meer aankan. "De scheiding, de rechtszaken, de slechte publiciteit", zei ze in weekblad Privé. Estelle en Ruud Gullit gingen vorig jaar uit elkaar, maar hun scheiding is nog altijd niet rond. Hari is verwikkeld in een rechtszaak wegens een aantal geweldsdelicten.

Onverlichte snelwegen mogelijk gevaarlijker

Op snelwegen waar 's avonds de verlichting wordt uitgeschakeld, is het vaak drukker dan Rijkswaterstaat suggereert. De kans op ongelukken is daardoor mogelijk een stuk groter. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van cijfers van Rijkswaterstaat.

Sinds september wordt de verlichting op grote delen van het snelwegennet om 21.00 uur uitgeschakeld. Dat zou voor de verkeersveiligheid niets uitmaken, omdat het op veel trajecten dan rustig is. Rijkswaterstaat wil met de maatregel 35 miljoen euro besparen.

Uit de cijfers blijkt echter dat het tussen 21.00 uur en middernacht juist op veel plaatsen druk is. Zo rijden op de A6 bij Almere Haven rond die tijd gemiddeld zeshonderd auto's per uur per rijstrook. Dat is volgens de ANWB 'intensief verkeer'. Op de A1 bij Naarden worden om 21.00 uur nog gemiddeld achthonderd auto's per rijstrook geteld.

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil opheldering van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Hij zegt veel klachten te krijgen van automobilisten. De ANWB zegt in een reactie in de krant dat de nieuwe cijfers 'twijfels zaaien'. De bond gaat in gesprek met Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat stelt in een reactie dat niet kan worden geconcludeerd dat er nu meer ongelukken gaan gebeuren. De dienst ziet ook geen reden voor nieuwe berekeningen of aanpassingen aan het stelsel.

Gemeenten onderzocht op aanpak kindermishandeling

Bij alle 408 gemeenten in Nederland wordt nagegaan of ze genoeg doen om kindermishandeling te voorkomen. Ook wordt bekeken of slachtoffers goed worden geholpen, zegt Kinderombudsman Marc Dullaert donderdag in De Telegraaf.

In de praktijk is er volgens de Kinderombudsman onvoldoende geregeld, waardoor kinderen tussen wal en schip vallen. "Dat is onaanvaardbaar." Het 'grootste onderzoek ooit naar kindermishandeling' moet duidelijk maken welke gemeenten niet genoeg doen om kindermishandeling aan te pakken.

Dullaert wijst erop dat jaarlijks 118 duizend kinderen slachtoffer zijn van mishandeling, verwaarlozing, misbruik of getuige zijn van geweld tussen partners. Van een daling is volgens hem nog geen sprake.

Het onderzoek moet voor het begin van 2015 zijn afgerond. Dan worden gemeenten verantwoordelijk voor het onderzoeken van gezinnen waar mogelijk kinderen worden mishandeld en voor hulp aan de ouders en de kinderen. De gemeenten zijn nu al verantwoordelijk voor het voorkomen van kindermishandeling.

Zaak Joran van der Sloot duurt nog jaren

Het duurt nog jaren voordat de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten beslist of de zaak van Joran van der Sloot voorkomt voor het hof. Dat laat een woordvoerder van de commissie weten.

Van der Sloot's Peruaanse advocaat in de VS, Aldo Cotrina, verklaarde dat de zaak op 18 november wordt behandeld. De commissie beslist vervolgens of de zaak van de Nederlander die vastzit voor de moord op de Peruaanse Stephany Flores ontvankelijk wordt verklaard. Wanneer dat besluit valt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Van der Sloot wil dat zijn rechtszaak in Peru in zijn geheel over wordt gedaan en hij eist een forse schadevergoeding van miljoenen euro's van Chili. Het Zuid-Amerikaanse land zou hem na de moord op Flores in juni 2010 onrechtmatig hebben uitgeleverd aan buurland Peru.

De Nederlander werd vorig jaar januari veroordeeld tot 28 jaar cel voor de moord op de Peruaanse tiener Flores. Hij zit gevangen in de Piedras Gordas gevangenis in Lima.

Vrouwen werpen muntjes in gleuf

Op Schiphol zijn twee vrouwen betrapt die vierhonderdduizend euro probeerden te smokkelen in hun lichaam en in hun bagage. Ze hadden bolletjes geld ingeslikt en vaginaal ingebracht, zei een woordvoerder van de marechaussee donderdag op Radio 1.

De vrouwen waren via Schiphol op weg van Ecuador naar Spanje. Ze vielen bij de douane op omdat ze zich verdacht gedroegen, waarna ze werden onderzocht.

Het komt volgens de woordvoerder vaker voor dat mensen geld proberen te smokkelen, maar in het lichaam is niet gebruikelijk. Het geld wordt onder meer in opdracht van drugshandelaren uit Zuid-Amerika gesmokkeld om betalingen te kunnen doen.

Zes woningen Maarssen onbewoonbaar door gasbrand

Door een gasbrand in Maarssen zijn woensdagnacht zes woningen onbewoonbaar geworden. Het blussen van het vuur duurde even omdat de gasleiding die vlam had gevat eerst moest worden afgesloten, meldt de Veiligheidsregio Utrecht.

Uit voorzorg werden aanvankelijk meer panden ontruimd. De bewoners van de woningen die nog bewoonbaar zijn konden in de loop van de nacht weer naar huis. De bewoners van de onbewoonbaar verklaarde woningen zijn opgevangen. De politie onderzoek de oorzaak van de brand.

Koning onder de indruk van Sint Maarten

Koning Willem-Alexander is zeer onder de indruk van de vorderingen die Sint Maarten de afgelopen jaren heeft gemaakt. "Heel indrukwekkend", zei de koning in een kort dankwoord aan het einde van een feestavond in het Festival Village van Philipsburg. "Het is goed te zeggen wat is bereikt en niet altijd de nadruk te leggen op wat niet is gedaan", aldus Willem-Alexander.

"Ons bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk kon niet beter beginnen", zei de koning na een wervelende show door de jeugd van Sint Maarten. "Zoveel potentieel, heel indrukwekkend." Hij voegde eraan toe er naar uit te kijken om de bevolking van Sint Maarten "te dienen".

DiRT3 gaat Steamworks

In navolging van onder andere Batman: Arkham Asylum, Batman: Arkham City en Bioshock 2 gaat ook DiRT 3 verlost worden van Games for Windows Live en het Steampad bewandelen. Dat blijkt uit een bericht op het Twitter-account van Codemasters.

Na een vraag of DiRT 3 binnenkort naar Steamworks overgaat zegt de gamestudio dat zij er aan werken, maar dat het waarschijnlijk pas volgend jaar gaat gebeuren. Er is dus nog genoeg tijd om wat achievements binnen te halen.

Dirt 3

Recordomzet Bayern na droomseizoen

Bayern München heeft in het afgelopen successeizoen ook in financieel opzicht goede zaken gedaan. De Duitse club, vorige zomer winnaar van de Champions League, de landstitel en het nationale bekertoernooi, meldde woensdag een recordomzet behaald te hebben van 432,8 miljoen euro. Dat is ongeveer zestig miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor.

Financieel directeur Jan-Christian Dreesen maakte de cijfers woensdag tijdens de jaarvergadering bekend. Hij sprak over een 'uitstekend seizoen, zowel in sportief als zakelijk opzicht.' Bayern maakte veertien miljoen euro winst, het eigen vermogen bedroeg op 30 juni 286,8 miljoen euro.

Uli Hoeness ging tijdens de jaarvergadering in op de tegen hem aangespannen rechtszaak die in maart begint. De van belastingfraude verdachte clubpresident liet weten na de rechterlijke uitspraak een buitengewone ledenvergadering te laten beslissen over zijn aanblijven.

Na een staande ovatie van de aanwezigen en bemoedigende woorden van bestuursvoorzitter Karl-Heinz Rummenigge kon Hoeness zijn tranen niet bedwingen. Hij liet nog weten 'Bayern München te dienen totdat ik niet meer ademen kan.'

Xbox One met een persoonlijk tintje

De Xbox One is aan te passen naar jouw wensen en gebruik. Dat blijkt uit een video van Microsoft waarbij de user customisation wordt uitgelegd. Het is de volgende in een serie video's die uitleggen wat de console allemaal kan doen.

Zo kun je Xbox One jou laten herkennen bij het eerste gebruik. Wanneer je daarna "Xbox on" zegt herkent de console dat jij het bent en laat jou gepersonaliseerde home-pagina zien. Zijn er meerdere mensen aangemeld bij de Xbox One, dan kun je volgens de video met één stemcommando overschakelen naar de home-pagina van de ander.

In de video wordt ook uitgelegd hoe de pin-feature werkt. Hiermee kun je onder andere jouw favoriete films, muziek en games vastzetten op de pin-pagina. Op deze manier heb je alles waar je het meest mee bezig bent overzichtelijk bij elkaar staan.

Xbox One komt 22 november uit in Amerika en delen van West-Europa. Nederlandse gamers moeten wachten tot 2014 om door hun console herkend te kunnen worden.

FOK! wat een weer... Regen en buien

Na een rustige en fraaie woensdag tapt het weer vandaag uit een heel ander vaatje. De afgelopen nacht nam de bewolking toe en begon het weer te regenen. Vanochtend regent het overal en pas tegen de middag trekt de aanhoudende regen langzaam naar het oosten toe weg. In het zuidoosten blijft het nog wat langer doorregenen.

Elders in het land wordt het zeker niet droog, want na de regen volgen er een reeks buien. Zeker in het noorden en westen kunnen dat best pittige buien worden en kan er ook hagel en onweer optreden. Er komt wat koelere lucht binnenstromen en daardoor loopt de temperatuur niet hoger op dan een graad of 9. In oosten en in de regen wat lager, maar langs de kust weer iets hoger. De wind draait geleidelijk naar het noordwesten toe en wakkert aan zee aan tot krachtig of hard. Ook in het binnenland komt er dan een vlagerige wind te staan.

Morgen vallen er in de ochtend nog een paar buien, echter in de middag trekken de buien langzaam weg en klaart het wat op. In het weekend is het vrijwel overal droog, maar of we veel zon te zien krijgen is nog maar de vraag. Wel is het rustig weer en neemt de kans op een graadje nachtvorst weer toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Schaapjes
Schaapje, schaapje....

 Vogels
KlapMongeaul weet altijd wel iets te vinden in de weilanden rondom Eemnes.

 

 

 

 

Sjaak (6): Niemand

'Lieve Sjaak,
Dank je voor alles. Je hebt me de avond en nacht van mijn leven bezorgd. Maar het voelt niet goed. Ik moet afstand nemen. Hoe leuk het misschien ook was: ik moet kiezen voor mijn gezin, voor mijn kinderen, voor mijn werk, voor de mensen uit mijn gemeente.
Voorlopig moeten we maar even geen contact hebben, zodat ik alles op een rijtje kan zetten.
Ik hoop dat je het begrijpt.
Met lieve groet,
Fien'

Crack-burgemeester weigert tijdelijk vertrek

Burgemeester Ford van Toronto weigert zijn werk als burgervader tijdelijk neer te leggen. De gemeenteraad van de Canadese stad vroeg hem woensdagavond er even tussenuit te gaan zodat hij kan werken aan zijn problemen.

"Ik ben geen verslaafde, dus ik begrijp niet waarom jullie vinden dat ik hulp nodig heb", reageerde Ford op het voorstel.

De 44-jarige Ford raakte ernstig in opspraak nadat hij bekende crack te hebben gerookt. Later dook ook nog een video op waarin de ziedende en stampvoetende burgervader iemand met de dood bedreigde. Hij zei vorige week nog bereid te zijn om er even tussenuit te gaan, maar dat hij niet dacht aan een definitief vertrek.

Burgemeester Ford weigert tijdelijk vertrek
Burgemeester Ford weigert tijdelijk vertrek (Foto: ANP)

'Kim en Kanye plannen tweede kind al'

Kim en Kanye zijn al druk bezig met het plannen van een broertje of zusje voor North West. "Kim wil haar kinderen dicht op elkaar krijgen", weet een ingewijde. "En Kanye wil een groot gezin", vertelt de bron aan het Amerikaanse blad Us Weekly.

De 33-jarige Kardashian, die in juni beviel van North, en West hebben eerst nog een andere klus voor de boeg. De twee zouden willen trouwen voordat hun tweede spruit het levenslicht ziet. De 36-jarige Kanye vroeg Kim vorige maand op haar verjaardag ten huwelijk. Het stel zou komende zomer willen trouwen. "Daarna willen ze beginnen aan een tweede kind", weet de ingewijde.

Rioolwater stroomt door Gaza door stroomuitval

Door een gebrek aan elektriciteit op de Gazastrook stroomt het rioolwater uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie door de straten. Dat hebben de autoriteiten in Gaza woensdag bekendgemaakt. De stroomstoring in het gebied is onder meer het gevolg van de sluiting van smokkeltunnels tussen Egypte en Gaza.

Het stinkende rioolvuil in de straten staat zo hoog dat de wielen van passerende auto's volledig onder water staan. Volgens de autoriteiten vormt het rioolwater een bedreiging voor het milieu en voor zo'n twintigduizend inwoners van Gaza.

Een deel van de brandstof die in Gaza nodig is voor de elektriciteitsvoorziening kwam voorheen via smokkeltunnels uit Egypte. Deze tunnels zijn echter door Egypte gesloten. Daarnaast laat de regering in Caïro brandstof die door Qatar wordt betaald niet meer door, vanwege de aanvallen van militanten op Egyptische veiligheidstroepen in de Sinaï. De brandstofleveranties uit Israël, waar Gaza een stuk meer voor moet betalen, lopen nog wel door.

Twee 50Plussers onterecht geroyeerd

Twee leden van ouderenpartij 50Plus zijn onterecht geroyeerd. Dat heeft een commissie van de partij besloten, nadat de twee - Adriana Hernandez en Dick Schouw - beroep hadden aangetekend. Dat meldt de partij woensdagmiddag.

De commissie van beroep heeft na bestudering van de stukken en gesprekken met de betrokkenen geconcludeerd dat het royement 'om procedurele gronden' ten onrechte heeft plaatsgevonden. Daarom is de zaak niet inhoudelijk bekeken. De twee werden wegens vermeende integriteitsschendingen uit de partij gezet. Het royement werd daarop al in een schorsing omgezet.

De uitspraak is bindend en er kan geen beroep worden ingesteld. Hernandez en Schouw hebben inmiddels al hun rechten weer gekregen. Het huidige partijbestuur respecteert het besluit 'ten volle'. Het eerdere besluit om hen uit de partij te zetten leidde tot gerommel in 50Plus.

Schouw is de oprichter van Ouderen Politiek Actief (OPA). Die partij doet volgend jaar in tientallen steden mee aan lokale verkiezingen en overweegt mee te doen aan de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Hernandez is zijn partner en zit in het partijbestuur.

Roze diamant geveild voor recordbedrag

De roze diamant 'Pink Star' is woensdag door Sotheby's in Genève geveild voor omgerekend ruim 62 miljoen euro. Het gaat om het hoogste bedrag dat ooit voor een diamant is betaald bij een veiling. Voorafgaand werd verwacht dat de diamant 44,7 miljoen euro op zou leveren.

De diamant is 59.6 karaat. Met de veiling van de Pink Star is het oude recordbedrag voor een diamant, dat op 34,5 miljoen euro stond, ruimschoots overtroffen. De Pink Star is volgens kenners de grootste roze diamant die ooit is geveild. De ovaal geslepen diamant is op een ring gezet.

"Roze diamanten zijn het spannendst van alle gekleurde diamanten", zegt David Bennett van Sotheby's in een filmpje. "Dit is echt een heel zeldzame steen." Volgens de expert blijft de vraag naar gekleurde diamanten stijgen. De diamant is afkomstig uit een privécollectie en is voor het eerst sinds zestig jaar op de markt.

Dinsdag bracht de veiling van een oranje diamant al 26,5 miljoen euro op. Experts schatten de waarde van die diamant eerder op 'slechts' 14,9 miljoen euro.

Lagere opkomst voor gemeenteraad

Bij de gemeenteraadsverkiezingen woensdag zijn minders kiezers komen opdagen dan in 2010. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeenten Leeuwarden, Heerenveen, Alphen aan den Rijn en De Friese Meren naar buiten hebben gebracht.

De opkomst was het laagst in Leeuwarden: 39,5 procent. Bij de vorige lokale verkiezingen kwam 50 procent van de kiezers naar de stembus. In Heerenveen was de opkomst woensdag 46 procent, tegen 54,7 procent 3 jaar geleden. Leeuwarden en Heerenveen worden op 1 januari uitgebreid met delen van de gemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven.

Er waren ook verkiezingen in De Friese Meren. Die gemeente ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente. De opkomst in De Friese Meren was 52 procent. Bij elkaar opgeteld was de opkomst 3 jaar geleden 58,6 procent.

In de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn kwam woensdag 40,9 procent van de kiezers opdagen. Dat was 3 jaar geleden 54,2 procent. Alphen aan den Rijn fuseert op 1 januari met Boskoop en Rijnwoude.

Lagere opkomst voor gemeenteraad
Lagere opkomst voor gemeenteraad (Foto: ANP)

Homohuwelijk 2 december legaal in Hawaï

De gouverneur van de Amerikaanse staat Hawaï heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een wet die het homohuwelijk legaliseert. Vanaf 2 december kunnen mensen van hetzelfde geslacht in Hawaï trouwen.

In veertien andere Amerikaanse staten en de hoofdstad Washington D.C. is het homohuwelijk al gelegaliseerd. President Barack Obama, die opgroeide in Hawaï, prees de legalisering en zei dat het land er sterker van wordt als vrijheid en gelijkheid op deze manier worden bekrachtigd.

Een onderzoeker van de Universiteit van Hawaï schat dat de staat door de legalisering van het homohuwelijk de komende drie jaar kan rekenen op omgerekend zo'n 162 miljoen euro extra inkomsten uit toerisme.

Friese Meren voor Fryske Nasjonale Partij

De Fryske Nasjonale Partij (FNP) is de grootste partij geworden in de nieuwe gemeente De Friese Meren. De lokale partij kreeg ruim vijf procent meer stemmen dan nummer twee CDA en komt vanaf januari met negen zetels in de raad. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen.

Het CDA kreeg 23,32 procent van de stemmen en komt naar verwachting op acht zetels uit. De PvdA en de VVD krijgen respectievelijk vier en drie zetels. ChristenUnie en D66 pakken twee zetels en NCPN, GroenLinks en NPP hebben in de voorlopige uitslag allen een zetel.

De Friese Meren bestaat vanaf 1 januari uit de huidige gemeenten Skarsterlân, Lemsterland, Gaasterlân-Sleat en een deel van Boarnsterhim. Andere delen van Boarnsterhim worden toegevoegd aan Leeuwarden en Heerenveen.

De opkomst was 51,99 procent, dat is lager dan in 2010 toen in de gemeenten 58,24 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus ging. Volgens De Friese Meren is het normaal dat bij herindelingsverkiezingen de opkomst lager ligt dan bij algemene verkiezingen.

Ondanks Haiyan gemiddeld stormseizoen

Hoewel de tyfoon Haiyan verwoestend heeft toegeslagen in de Filipijnen is het wat tropische stormen en orkanen betreft een vrij gemiddeld jaar. Dat heeft de weerdienst van de Verenigde Naties (WMO) woensdag gezegd.

De WMO telde dit jaar 86 tropische stormen, op diverse plekken in de wereld. Dat zijn er drie minder dan het jaarlijkse gemiddelde sinds 1981.

Het gebied rond de Atlantische Oceaan beleefde het rustigste seizoen sinds 1994. Slechts twee van de twaalf genoemde stormen groeide uit tot orkaanformaat en dan slechts van de laagste categorie.

Dat gold niet voor het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan. Begin november had het gebied al dertig stormen te verduren gekregen, vier meer dan het jaargemiddelde. Dertien daarvan waren tyfoons, zoals Haiyan, die vorige week in de Filipijnen huishield.

Stormen die windsnelheden van 119 kilometer per uur bereiken worden in de Atlantische Oceaan orkanen en in het noordwesten van de Stille Oceaan tyfoons genoemd. Haiyan was een van de krachtigste tyfoons ooit gemeten. Het dodental in de Filipijnen staat vooralsnog op 2344, maar zal waarschijnlijk nog stijgen.

Dode bij straaljagerbotsing Finland

Een botsing tussen twee Finse straaljagers heeft woensdag aan een van de piloten het leven gekost. De andere piloot wist zich met behulp van zijn schietstoel in veiligheid te brengen. Dat heeft de Finse krijgsmacht bekendgemaakt. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.

De piloten waren bezig met een trainingsvlucht, boven het westen van het land. De piloot die het ongeluk overleefde raakte wel gewond, en is opgenomen in een ziekenhuis. Of de andere piloot, wiens lichaam enkele uren na het ongeluk werd gevonden, ook zijn schietstoel had gebruikt is nog onduidelijk.

De krijgsmacht heeft een onderzoek ingesteld.

Neonazi's Duitsland oefenen met voetbalgeweld

Extreemrechtse voetbalhooligans en neonazi's in Duitsland slaan steeds vaker de handen ineen. Dat meldt Spiegel Online. De website van tijdschrift Der Spiegel baseert zich op bronnen bij de inlichtingendiensten.

Volgens de inlichtingendiensten gebruiken de neonazi's de voetbalstadions als oefenterrein voor andere gewelddadige acties. Neonazi's en hooligans zouden zelfs gezamenlijke schietoefeningen houden in de bossen.

Bij minstens zestien clubs zou sprake zijn van een overlap van extreemrechtse groepen en supporterskernen. Zeventien hooligangroepen uit het hele land zouden een samenwerkingsverband hebben gevormd.

De afgelopen weken kwam het bij verschillende wedstrijden in de Bundesliga en lagere divisies tot gewelddadige confrontaties tussen rechtse hooligans en zogeheten Ultra's, supportersgroepen die zich afzetten tegen racisme en commercialisering.

Bij MSV Duisburg sloegen extreemrechtse hooligans linkse supporters van dezelfde club het ziekenhuis in. In Aken besloten de plaatselijke Ultra's Aachen zich definitief uit het stadion terug te trekken, uit vrees voor het geweld van de rechtse hooligans.

Deskundigen reageren verbaasd en ontzet op de omvang en de aard van het geweld. Zij hekelen de clubs, die te weinig zouden ondernemen tegen extreemrechtse uitingen in de stadions.

VVD krijgt tik in Alphen aan den Rijn

De VVD heeft woensdag een flinke tik gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. De partij kreeg 12,7 procent van de stemmen, maakte de gemeente bekend.

Er zijn verkiezingen in Alphen aan den Rijn, omdat het grondgebied wordt uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude. De vorige verkiezingen in die drie gemeenten waren in 2010. Als de resultaten daarvan bij elkaar worden opgeteld, had de VVD 21,6 procent van de stemmen. De PvdA krijgt nu 10,5 procent. Dat was 3 jaar geleden 12,8 procent.

De grootste partij in Alphen aan den Rijn is het CDA met 18 procent, gevolgd door de lokale partij Nieuw Elan. Die is opgericht door ex-Kamerlid Gerard van As (LPF).

VVD krijgt tik in Alphen aan den Rijn
VVD krijgt tik in Alphen aan den Rijn (Foto: ANP)

D66 wint fors in Leeuwarden, PvdA grootste

De PvdA heeft ook in Leeuwarden de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen. De partij kreeg net als in Heerenveen de meeste stemmen en gaat van elf naar twaalf zetels. D66 is de grote winnaar door van twee naar vijf zetels te stijgen, zo blijkt uit de voorlopige uitslag.

De VVD verliest een zetel, net als PAL/GroenLinks. Beide partijen gaan naar vier zetels. Het CDA, de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) en ChristenUnie blijven gelijk met respectievelijk vijf, vier en twee zetels.

FNP wint verder een zetel. De lokale partij staat nu op twee zetels. De SP, die in 2010 twee zetels kreeg, deed niet aan de verkiezingen mee. In de plaats komt Verenigd Links, die debuteert met een zetel.

PvdA blijft grootste partij in Heerenveen

De PvdA blijft de grootste partij in Heerenveen. De partij kreeg woensdag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 27,27 procent van de stemmen, zo blijkt na de eerste voorlopige uitslag. De PvdA komt daarmee uit op acht raadszetels, evenveel als nu.

CDA, VVD en Gemeentebelangen komen allen uit op vier zetels. Het CDA krijgt daarmee een zetel meer in de raad. De VVD verloor licht, maar dat heeft in de voorlopige uitslag geen gevolgen. De partij blijft op vier zetels staan.

D66 krijgt er een zetel bij en komt op drie, net als de lokale partij FNP. GroenLinks (1) en de ChristenUnie (2) verloren licht.

Gezamenlijke uitzending sluit actiedag tyfoon af

De inzamelingsactie op radio en tv van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) ten bate van de slachtoffers van de tyfoon Haiyan wordt maandag afgesloten met een gezamenlijke tv-uitzending. Dat is woensdagavond bekendgemaakt. De avond wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland.

Het tv-programma is van 22.30 tot 0.00 te zien op Nederland 1, RTL 4 en SBS6. Normaal gesproken beconcurreren de zenders elkaar met de presentatoren stevig rond dat tijdstip.

Tijdens de gezamenlijke uitzending van de publieke en de commerciële zenders wordt ook de stand van de inzameling van de Giro 555-actie van de SHO bekendgemaakt. Op het speciale gironummer kwam tot nu toe 3,5 miljoen euro binnen.

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum dient maandag als actiecentrum. Er zit een belteam, dat van 06.00 uur tot middernacht te bereiken is.

Miljoenen  Filipino's werden vrijdag slachtoffer van de verwoestende tyfoon Haiyan. Complete dorpen werden van de kaart geveegd. Het officiële dodental bedroeg woensdag 2344. Mensen in het rampgebied hebben volgens de SHO dringend behoefte aan schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medicijnen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.