'Jaloerse Ronaldo skipt verkiezing Gouden Bal'

Cristiano Ronaldo laat uit onvrede met de FIFA in januari de Gouden Bal-verkiezing aan zich voorbijgaan. Dat schrijft de Spaanse krant AS vrijdag. Ronaldo zou niet blij zijn met de portretjes op de FIFA-site, waarin de 23 overgebleven kandidaten kort worden geïntroduceerd.

De Portugees vindt dat hij er bekaaid van afkomt in vergelijking met Lionel Messi en Franck Ribéry, over wie de begeleidende tekst volgens hem veel positiever is. Voor Ronaldo zou dat de druppel zijn die de emmer deed overlopen.

In zijn beslissing zal ongetwijfeld ook de imitatie van Sepp Blatter meegewogen zijn. De baas van de wereldvoetbalbond zette Ronaldo eind vorige maand te kakken door hem in een interview een commandant in het veld te noemen en probeerde zijn woorden kracht bij te zetten door hem op ludieke wijze na te doen. Blatter bood zijn excuses aan, nadat Ronaldo's werkgever Real Madrid furieus had gereageerd.

De meest lovende woorden op de FIFA-site zijn voor Ribéry. De Fransman wordt geroemd om zijn 'betoverende dribbels, nauwkeurige schoten en explosieve acceleratie'. De afwijzing zal de FIFA een doorn in het oog zijn, want Ronaldo lijkt op voorhand de grootste kandidaat om de Ballon d'Or te winnen. Rivaal Messi, de winnaar van de laatste vier edities, maakt een minder jaar door. Zlatan Ibrahimovic wordt gezien als grootste concurrent.

De lijst van 23 wordt nog dit jaar teruggebracht tot drie spelers, waarna op 13 januari in Zürich de winnaar bekend wordt gemaakt. De Ballon d'Or is een samenvoeging van de Gouden Bal en de prijs voor wereldvoetballer van het jaar.