Militie richt bloedbad aan in Libië

Gewapende militieleden hebben vrijdag het vuur geopend op een vreedzaam protest in de Libische hoofdstad Tripoli. Zeker 31 betogers kwamen om en meer dan tweehonderd mensen raakten gewond, meldde de Libische staatstelevisie. De mensen demonstreerden, omdat ze willen dat de gewapende groepen worden ontbonden en vertrekken uit de hoofdstad.

Duizenden demonstranten hielden een mars van een moskee naar het hoofdkwartier van een militie. Ze zwaaiden met witte vlaggen en scandeerden 'Wij willen een leger. Wij willen politie'. Toen ze in de buurt van het hoofdkwartier kwamen, stormden strijders naar buiten die de menigte onder vuur namen met machinegeweren, raketgranaten en luchtafweergeschut.

Het hoofd van de militie, die zijn wortels heeft in de stad Misrata, maar tegenwoordig ook in Tripoli veel macht heeft, zwoer in een telefonisch interview dat milities uit Misrata alleen 'dode lichamen' zullen achterlaten. Volgens Al-Taher Basha Agha waren het de betogers die het vuur openden. "Wie is degene die ze opzweept?", zei hij. "De kwaadaardigen die burgers gebruiken als een brug naar de macht." Hij sloot het gesprek af met een dreigement. "Tripoli heeft nog geen oorlog gezien, maar dat verandert binnenkort."

Het ministerie van defensie heeft troepen naar de plaats des onheils gestuurd. Een woordvoerder van het ministerie zei dat de militairen is opgedragen de betogers en de militieleden uit elkaar te houden. De militairen hebben daarnaast een bevel gekregen om eenieder die zich vijandig gedraagt neer te schieten.