Gegijzeld meisje Reuver was al langer dood

De man die vorige week zijn 3-jarige dochtertje doodschoot, pleegde pas anderhalf uur later zelfmoord. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De man en zijn dochtertje werden samen dood aangetroffen toen een arrestatieteam de woning binnenviel.

De lichamen werden kort na de inval gevonden op een bed op de eerste verdieping. Bij de lijkschouw werd vervolgens een verschil in lichaamstemperatuur vastgesteld. De forensisch arts zegt, met de nodige wetenschappelijke voorzichtigheid, dat op basis van die verschillen te zeggen is dat de dochter waarschijnlijk eerder is gestorven.

Of de politie met eerder ingrijpen het dochtertje kon redden, is twijfelachtig. Onduidelijk blijft wanneer het meisje precies om het leven is gebracht en wanneer de man zelfmoord pleegde. Op basis van de gevonden hulzen en patronen in combinatie met de getuigenverklaringen valt niet vast te stellen wanneer de dodelijke schoten zijn afgevuurd.

De man had zijn dochter vorige week donderdag gegijzeld in het huis van zijn schoonouders nadat hij zijn 26-jarige ex had neergeschoten op straat. De vrouw woonde daar sinds ze de relatie met de man had verbroken. De man gaf aan gefrustreerd te zijn over de bezoekregeling met zijn dochter.

Tijdens de onderhandelingen gaf de gijzelnemer diverse keren aan zich te willen overgeven, maar dat hij eerst nog met zijn dochter wilde knuffelen. Nadat het contact was weggevallen, besloot het arrestatieteam uiteindelijk in te grijpen.

Volgens het OM had de moeder van de 26-jarige ex-partner van de man in september al contact opgenomen met de politie. Ze deed destijds een melding van bedreiging door de man. Hij had gedreigd haar en haar gezin iets aan te doen als zij niet vertelde waar haar dochter was. De dochter meldde zich een dag later op het bureau en deed aangifte van huiselijk geweld.

In de periode daarna zijn diverse hulpinstanties bij het gezin betrokken geraakt. Zo werd gewerkt aan een omgangsregeling tussen de vader en het kind. Het traject leek volgens justitie voorspoedig te verlopen. Sinds de dreiging had de man zich ook niet meer agressief gedragen. Hij had bovendien erkend fout te zijn geweest en wilde een oplossing om zijn dochter te zien.