FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 november 2013

Ex-PVV'er doet klaagzang

Het begint ondertussen een traditie te worden, ex-partijleden van de PVV die boekjes openen of schrijven nadat zij uit de partij zijn gezet. Deze keer debuteert persoonlijk oud-medewerker van Wilders, Johan Driessen. Geheel toevallig is Driessen net in dienst getreden van een andere ex-PVV'er, Kamerlid Louis Bontes, bericht het Algemeen Dagblad.

Driessen vertelt dat Geert Wilders niets geeft om hardwerkende partijgenoten en vergelijkt Wilders met de 'intrigant’ uit de stripserie Asterix en Obelix. Verder vindt Johan de PVV als een boom zonder wortels en verwacht hij dat de partij toch eens moet omvallen.

Ook vertelt het kersverse personeelslid van Bontes dat de partij op een sekte lijkt, dat Wilders bewust verdeeldheid zaait binnen de partij om deze bijeen te houden en dat de PVV alleen bestaat om de functie van Wilders in stand te houden.

De rest van het liedje gaat er over dat de samenwerking met le Pen is bedoeld om aandacht te trekken en dat Geert standpunten inneemt waar hij niet achter staat.

Als bron geeft de klaagzanger onderschepte roddelmails van ex-collega's op. Roddelmails zijn tevens het bewijs dat de PVV een sekte is. 'Toeren die mensen alleen uithalen in een sekte-achtige omgeving.' zegt Driessen in het NRC interview.

Khloé Kardashian vindt Amsterdam 'sprookje'

Khloé Kardashian vond het geweldig dat ze zaterdag voor de eerste keer in Amsterdam was. "Ik vind de gebouwen en de boten prachtig. Het is net een sprookje", zegt de realityster voor de camera van Novum Nieuws.

"Iedereen is zo aardig en energiek. Ik kreeg een enorme boost van iedereen." Kardashian was in de Bijenkorf om de kledinglijn te promoten die ze samen met zussen Kim en Kourtney heeft ontworpen voor het Britse kledingmerk Lipsy.

Honderden fans waren zaterdag uitgetrokken om een glimp op te vangen van Khloé. De realityster deed een signeersessie. Ook mochten vijf fans, die de Kardashian-quiz op Facebook hadden gewonnen, haar kort ontmoeten. "Het is bizar hoe veel mensen hier vandaag zijn", zegt Kardashian.

De 29-jarige Khloé, die maar een paar uur in Amsterdam was, komt graag nog een keer terug. "Ik wil door de straten lopen." De realityster had door haar korte bezoek geen tijd om zich te misdragen. "Ik denk dat dat maar goed is ook", lacht Khloé.

De collectie van de zussen ligt sinds maandag in alle filialen van de Bijenkorf. De lijn bestaat uit onder meer verenjassen, jumpsuits en feestjurken. Kardashian vindt zelf dat haar eigen kledingstijl 'sexy en gedurfd' is. "Het is belangrijk dat je iets eigen maakt."

[WB] Wüst wint 1500 meter in Nederlands record

Ireen Wüst heeft de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter in Salt Lake City gewonnen in een nieuw Nederlands record. Zij noteerde de tweede tijd ooit: 1:52.08. Ze reed in de slotrit tegen Lotte van Beek die met 1:53.05 vierde werd. 

De rest van het podium was voor de Amerikaanse dames Brittany Bowe en Heather Richardson. Bowe werd met 1:52.45 tweede en Richardson had 0,1 tel meer nodig dan Richardson. Jorien Voorhuis werd met 1:54.85 veertiende. In rit negen reden Martina Sábliková en Yekaterina Lobysheva tegen elkaar. De Tsjechische Sábliková kreeg last van een bovenbeenblessure, ze schaatste de rit nog wel uit en eindigde op bijna een minuut van Wüst als laatste. 

In het klassement pakt Wüst de leiding met 180 punten. Lotte van Beek is tweede met 160 punten. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:52.08
2 Brittany Bowe VS 1:52.45
3 Heather Richardson VS 1:52.55
4 Lotte van Beek Ned 1:53.05
5 Yuliya Skokova Rus 1:53.87
14 Jorien Voorhuis Ned 1:54.85

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 180
2 Lotte van Beek Ned 160
3 Brittany Bowe VS 99
4 Heather Richardson VS 95
5 Yekaterina Lobysheva Rus 90
10 Marrit Leenstra Ned 60
17 Jorien Voorhuis Ned 34
27 Annouk van der Weijden Ned 12

'Grote progressie in dopingtests'

Sporters die de dopingregels hebben overtreden maar nog niet betrapt zijn kunnen niet rustig slapen. Volgens de Duitse tv-zender ARD hebben laboratoria in Keulen en Moskou nieuwe opsporingsmethodes ontwikkeld om verboden middelen op te sporen. Er zou sprake zijn van honderden positieve testresultaten op stalen die in 2012 nog negatief waren beoordeeld.

Arne Ljungqvist, hoofd medische zaken bij het Internationaal Olympisch Comité, wil ingevroren stalen van de afgelopen Olympische Spelen opnieuw laten onderzoeken met de nieuwe methodes. "Dit is een goed voorbeeld voor de noodzaak hertests uit te voeren. Dat zullen we zeker doen." Op basis van de verjaringstermijn van 8 jaar kunnen stalen van sporters tot en met de Winterspelen van 2006 opnieuw worden onderzocht.

ARD: Grote progressie in dopingtests
ARD: Grote progressie in dopingtests (Foto: ANP)

Ruige Schotten belagen Siem de Jong

Een paar stevige Schotse voetbalfanaten kwamen van de week verhaal halen bij Siem de Jong.

Dit Is Mijn Club maakte de beelden bij de aankomst van Oranje in Noordwijk. Tussen alle afgevaardigden van de media ontwaarden zich opeens een paar ruige jongens. 'Hij daar, is die van Ajax?', klonk het opeens in Schots accent toen Siem de Jong werd gespot.

De mannen liepen op De Jong af. Even was het onduidelijk wat de potige Schotten met de aanvoerder van Ajax van plan waren. Maar ze bleken op de foto te willen met de nummer 9 van Oranje.

De mannen waren namelijk supporters van de Glasgow Rangers, de grote aartsrivaal van Celtic waar Ajax vorige week met 1-0 van won. Dus die wilden graag op de foto met Siem de Jong. Ook gingen ze in op de rellen tussen de politie en supporters van Celtic en dan met name de Celtic-fans die nog in de cel zitten. 'Hou ze zo lang als je kunt in de gevangenis', aldus de Schotten.

Blessure PSV'er Locadia valt mee

De enkelblessure van aanvaller Jürgen Locadia valt mee. Dat meldt PSV zaterdag. De Eindhovense club verwacht dat Locadia snel de training weer kan hervatten. De spits was donderdag tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd van Jong Oranje bij Jong Slowakije geblesseerd geraakt na een botsing met de keeper. Locadia kreeg na het duel een dubieuze rode kaart.

Dat de blessure van Locadia meevalt is een serieuze meevaller voor PSV. Locadia's concurrent voor de spitsenpositie van de Eindhovenaren Tim Matavz is namelijk ook geblesseerd. De Sloveen komt in elk geval in 2013 niet meer in actie.

[WB] Davis zegeviert ook op 1000 meter

Shani Davis heeft na gisteren de 1500 meter in Salt Lake City ook de 1000 meter op zijn naam geschreven. De Amerikaan snelde in eigen huis bij wereldbekerwedstrijden naar 1.06,88 waarmee hij Kjeld Nuis (1.07,02) en Bryan Hansen (1.07,03) nipt voorbleef.

De kilometer bij de mannen werd gekenmerkt door schaatsers die de bocht uit vlogen door de hoge snelheden en door veel problemen met de tijdwaarneming. Zo vlogen Trevor Marsicano en Koen Verweij uit de bocht en kwam Daniel Greig omhoog, waardoor ze alle drie veel tijd verloren. Ook Stefan Groothuis kende een belabberde race, maar hij wist wel onder de 1.08 minuten te blijven.

Het vuurwerk kwam in de laatste rit tussen Davis en Nuis. Laatstgenoemde kende een supersnelle start en leidde nog steeds op de 600 meter. Davis trok in de laatste ronde de rit en hiermee de dagzege naar zich toe, nipt voor Nuis die wel een dik persoonlijk record noteerde.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Shani Davis VS 1:06.88
2 Kjeld Nuis Ned 1:07.02
3 Brian Hansen VS 1:07.03
4 Denny Morrison Can 1:07.44
5 Michel Mulder Ned 1:07.46
7 Stefan Groothuis Ned 1:07.80
10 Koen Verweij Ned 1:08.01
15 Sjoerd de Vries Ned 1:08.34

[JL] De Graafschap thuis niet langs Achilles

De Graafschap heeft de kans laten liggen om naar de derde plaats in de Jupiler League te klimmen. De club uit Doetinchem gaf thuis tegen laagvlieger Achilles'29 tot twee keer toe een voorsprong uit handen: 2-2.

Anco Jansen zette de thuisploeg al in de derde minuut uit een penalty op voorsprong. Een kwartier later liet hij echter de kans liggen om er vanaf de stip ook 2-0 van te maken. Na de gelijkmaker van Raja Bloem leek Nathan Kabasele De Graafschap in de slotfase toch de overwinning te bezorgen, maar in blessuretijd zorgde Freek Thoone uit een strafschop voor de puntendeling.

In de strijd om de tweede periodetitel deed Jong PSV goede zaken. Door een 2-0 zege in Emmen komen de Eindhovenaren op negentien punten, net zoveel als Dordrecht, dat al een periode heeft. Sparta kan zondag bij een zege op Jong Ajax ook op negentien punten komen. Jong PSV mag overigens bij periodewinst niet deelnemen aan de play-offs, omdat beloftenteams zijn uitgesloten van promotie.

VVV-Venlo boekte in Rotterdam een 1-0 uitzege op Excelsior. Almere City FC was thuis met 1-0 te sterk voor FC Den Bosch.

[WK Kwalificatie] Voetballers Ivoorkust opnieuw naar WK

Ivoorkust heeft zich voor de derde keer op rij geplaatst voor het WK voetbal. In de Afrikaanse play-offs werd over twee duels afgerekend met Senegal. Na de 3-1 thuiszege van vorige maand was zaterdag een 1-1 gelijkspel in Casablanca voldoende om een plaats voor het eindtoernooi in Brazilië af te dwingen.

Senegal domineerde de wedstrijd, die als straf voor eerdere supportersrellen in Marokko moest worden gespeeld, van het begin tot het einde. De openingstreffer kwam er echter pas een kwartier voor tijd. Moussa Sow scoorde uit een penalty die was veroorzaakt door Didier Drogba.

Met man en macht ging Senegal op jacht naar een bevrijdende tweede treffer, maar de kansen werden niet benut. Aan de andere kant toonde oud-Feyenoorder Salomon Kalou zich in blessuretijd efficiënter.

[WB] Lee verpulvert eigen record opnieuw

Sang-Hwa Lee heeft haar één dag oude wereldrecord op de 500 meter opnieuw verpulverd. De Zuid-Koreaanse dook tijdens wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City met een tijd van 36,36 seconden ruim onder de 36,57 seconden die ze gisteren noteerde.

Lee viel in de laatste rit tegen Jenny Wolf wederom in het startschot en noteerde met 10,09 de snelste opening door een vrouw ooit. Ze liet hier het snelste rondje ooit (26,27) volgen, waarbij ze op de kruising Wolf al voorbijstoof. Een nieuw wereldrecord was het gevolg. Slechts Heather Richardson (36,90) dook ook onder de 37 tellen. Margot Boer was met 37,32 seconden en een zesde plaats de beste Nederlandse.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Sang-Hwa Lee Zko 36.36
2 Heather Richardson VS 36.90
3 Olga Fatkulina Rus 37.13
4 Beixing Wang Chi 37.18
5 Jing Yu Chi 37.31
6 Margot Boer Ned 37.32
14 Thijsje Oenema Ned 37.62 (5)
17 Mayon Kuipers Ned 37.92
19 Anice Das Ned 38.01


Wereldbekerstand

# Naam Land Punten
1 Sang-Hwa Lee Zko 400
2 Beixing Wang Chi 280
3 Heather Richardson VS 250
4 Jenny Wolf Dui 248
5 Olga Fatkulina Rus 210
6 Margot Boer Ned 190

Coffeeshop The Bulldog in 2016 dicht

Op een lijst van coffeeshops die moeten sluiten vanwege het afstandscriterium tot scholen staat een aantal internationaal bekende namen. Zo moet The Bulldog aan het Leidseplein in 2016 dicht, en The Grasshopper aan de Nieuwezijds Voorburgwal komend jaar al.

The Bulldog is om de hoek van het Barlaeus Gymnasium. Ondanks dat die school heeft aangegeven geen probleem met de aanwezigheid van de shop te hebben omdat hun leerlingen zelf wel verantwoordelijk genoeg zijn, moet de coffeeshop op 1 januari 2016 het veld ruimen.

Shops die per 1 juli de deuren moeten sluiten bevinden zich in het zicht van een school, zo schrijft AT5. Dit is het geval bij tien zaken, waaronder The Grasshopper en Homegrown Fantasy aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Per 1 januari 2015 moeten de etablissementen dicht die binnen 150 meter van een school liggen, zoals Abraxas aan de Spuistraat en nog vier andere. The Bulldog zit bij de groep van zestien shops die tussen de 150 en 250 meter van een school zitten en nog een jaar extra hebben.

Al op 1 januari 2014 moeten alle door de maatregel getroffen coffeeshops op werkdagen tot 18.00 uur gesloten blijven. Zij mogen, met andere woorden, onder schooltijd niet open zijn.

Het afstandscriterium, een idee uit de koker van het CDA, stond in het regeerakkoord van die partij met de VVD uit 2010. Het is per definitie echter gemeentebeleid omdat het in landelijke wetgeving zou impliceren dat cannabisverkoop buiten het afstandscriterium is toegestaan, en dat kan niet omdat het officieel is verboden. In Amsterdam is het onderdeel geworden van het door de huidige minister Asscher (PvdA) als wetgever ingezette beleid om het aantal postitutie- en cannabispanden terug te dringen, vanwege banden met zogeheten criminogene activiteiten. Het aantal coffeeshops moet daarbij omlaag van circa 200 tot 150.

The Bulldog, Leidseplein Amsterdam
The Bulldog, Leidseplein Amsterdam (foto: Nyenyec, licentie: BY-SA)

Koning stapt uit voor demonstranten

Tijdens een busrit over het eiland Bonaire is koning Willem-Alexander in gesprek gegaan met demonstranten. De betogers willen een referendum, waarin de eilandbewoners zich kunnen uitspreken over de status van Bonaire binnen het koninkrijk.

Het koningspaar zou kort uitstappen tijdens de excursie om een standbeeld te bezoeken. De demonstranten hadden die gelegenheid aangegrepen om hun mening kenbaar te maken. Nadat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) al met de groep van ongeveer 30 mensen in gesprek was gegaan, stapte ook de koning op hen af.

Hij verzekerde hen dat hun stem gehoord wordt.

Bijna 3 jaar cel voor naaktfoto's Facebook

Een 19-jarige scholier uit het Noord-Italiaanse Monza is veroordeeld tot 2 jaar en 8 maanden cel omdat hij gedurfde foto's en video's van een schoolgenote op Facebook had gezet. Het 14-jarige meisje werd daardoor op school gepest.

De jongen had de reputatie de mooiste van de klas te zijn, en het meisje viel op hem, aldus Italiaanse media zaterdag. De jongen eiste als 'liefdesbewijs' dat zij zichzelf in gedurfde posities zou fotograferen en filmen met haar smartphone. De rechter heeft hem schuldig bevonden aan het aanzetten tot de productie en verspreiding van pornografisch materiaal. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van 100.000 euro.

Bijna 3 jaar cel voor naaktfoto's Facebook
Bijna 3 jaar cel voor naaktfoto's Facebook (Foto: ANP)

NASA stuurt sonde naar Mars

NASA stuurt maandag een robotverkenner naar Mars. De Maven zal in een baan om de Rode Planeet de atmosfeer van Mars bestuderen om zijn klimaatveranderingen beter te begrijpen. De missie kost omgerekend een half miljard euro.

Het wordt langzaamaan druk op en rond Mars. Op het Marsoppervlak rijden momenteel twee rovers rond, waaronder de Curiosity, die vorig jaar landde. Rond de planeet cirkelen drie sondes - twee Amerikaanse en een Europese. Daar komt niet alleen de Maven bij, maar ook een Indiase sonde die onlangs werd gelanceerd.

Multicolor-Pieten op Curaçao

Sinterklaas is zaterdag niet alleen in Groningen aangekomen, maar werd ook verwelkomd op Curaçao. In de haven van Willemstad kwam de goedheiligman met tientallen zwarte en gekleurde Pieten aanvaren. Hij werd enthousiast onthaald door duizenden kinderen met hun ouders.

Het organiserend comité, de Stichting Voor Onze Kinderen zet al twee jaar een aantal anders gekleurde Pieten in bij de intocht. Die zouden met één van de boten onder de regenboog zijn gevaren. Nog nooit waren het er zoveel als bij de intocht van vandaag. Volgens organisator Solange Trinidad is dat het gevolg van de emotionele discussie in Nederland.

Naast gele, rode, paarse en groene Pieten waren er ook gewoon Zwarte Pieten. De meerderheid zelfs. Zijn rol lijkt dan ook nog lang niet uitgespeeld. Voor veel Curaçaoënaars gaat de discussie in Nederland veel te ver. Zowel voor wat betreft het afschaffen als het behoud van Zwarte Piet.

De intocht wordt betaald door de overheid. Regeringspartij Pueblo Soberano, de partij van de vermoorde politicus Helmin Wiels, vond in 2010 nog dat Sinterklaas een koloniaal geïmporteerd feestje van Nederlanders was. De huidige regering, met opnieuw Pueblo Soberano, mengt zich vooralsnog niet in de discussie.

De dreiging is er echter nog steeds. Door het 'regenbooginitiatief' van de Stichting Voor Onze Kinderen kan die dreiging wellicht voorgoed afgewend worden.

Sinterklaas maakt volgende week zaterdag nog de oversteek naar Bonaire. Een intocht daar was dit weekeinde niet mogelijk in verband met het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Die bezoeken op dit moment de Caribische eilanden en zijn deze zaterdag in Kralendijk.

Het jaarlijkse sinterklaasfeest wordt in Nederland momenteel bevuild door enerzijds extreme anti-zwartepieters en anderzijds zuiver racistische opmerkingen gemaakt door voorstanders. Daardoor is een eerlijke discussie vrijwel onmogelijk geworden, aangezien rationele argumenten voor of tegen Zwarte Piet vrijwel niet meer gehoord worden.

Problemen met hulpgoederen aan Filipijnen

De Nederlandse hulpgoederen die de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) naar de Filipijnen hebben gestuurd, zijn voorlopig nog niet in het rampgebied aangekomen. Er zijn problemen om de goederen in de getroffen gebieden te krijgen, laat een woordvoerder zaterdag weten.

Vrachtwagenchauffeurs die de spullen zouden meenemen naar het getroffen eiland Leyte weigeren vooralsnog per boot te vertrekken. Ze vrezen dat ze niet direct terug kunnen. "Het is er te chaotisch en te druk. Iedereen wil weg en er is geen voedsel en water", aldus de zegsman.

Inmiddels wordt het vliegveld op het eiland Cebu overspoeld door hulpgoederen. De organisaties werken hard alles in goede banen te leiden. Ze moeten volgens SHO 'continu dealen met de problemen die ter plaatse ontstaan'. "Gelukkig komt er ook heel veel wel aan", aldus de woordvoerder.

Nederland wil zo snel mogelijk een tweede vlucht met hulpgoederen naar de Filipijnen sturen. Wanneer dat precies is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. "In ieder geval binnen een week."

Maandag wordt een landelijke actiedag georganiseerd om geld in te zamelen voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Volgens de woordvoerder verlopen alle voorbereidingen voorspoedig. Zondag wordt de opnamelocatie volledig aangekleed en ingericht, aan de precieze vorm wordt nog gewerkt.

Maldiven hebben eindelijk nieuwe president

De broer van de voormalige autocraat van de Maldiven is zaterdag gekozen tot president van de eilandennatie. Yaamin Abdul Gayoom kreeg in de tweede stemronde ruim 51 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee de favoriet, oud-president Mohamed Nasheed, die in de eerste ronde met 47 procent van de stemmen net geen tweede ronde overbodig maakte.

Gayoom is de broer van Maumoon Abdul Gayoom, die dertig jaar aan de macht was in de Maldiven.

De Maldiven hebben sinds september driemaal geprobeerd een nieuwe president te kiezen. Twee eerdere pogingen mislukten vanwege onenigheid over het kiesregister en tussenkomst van het Hooggerechtshof. De ambtstermijn van huidig president Mohamed Waheed Hassan liep aanvankelijk 11 september af. Omdat hij zijn presidentschap noodgedwongen met zes dagen verlengde, kon een constitutionele crisis worden afgewend.

[F1] Uitslag kwalificatie Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de poleposition gepakt. De wereldkampioen versloeg op Circuit of the Americas met een tijd van 1.36,338 zijn teamgenoot Mark Webber nipt. De tweede startrij is voor Romain Grosjean en Nico Hülkenberg.

De baan was in het eerste deel van de kwalificatie een stuk langzamer dan eerder op de dag tijdens de derde vrije training. Toch kende dit deel weinig verrassingen, want zowel de Caterhams als de Marussia's waren snel klaar, waarbij Giedo van der Garde het met een negentiende positie het beste deed. Voor hem eindigden Adrian Sutil, die zijn bolide met problemen aan de kant moest parkeren, en Pastor Maldonado. Laatstgenoemde was eerder in de sessie nog bijna tegen Esteban Gutierrez opgeknald die zijn banden aan het opwarmen was.

Q2 bracht vuurwerk met een aantal verrassingen in zowel positieve als negatieve zin. Williams-coureur Valtteri Bottas sprong eruit door zich op zijn sloffen voor het laatste deel te plaatsen, terwijl teamgenoot Maldonado al toe stond te kijken. Ook Heikki Kovalainen deed het goed door naar Q3 te gaan. Hierin slaagden Paul di Resta, Felipe Massa, Jenson Button, Nico Rosberg en de Toro Rosso's van Jean-Eric Vergne en Daniel Ricciardo niet. Met name het uitvallen van Rosberg was verrassend, omdat de Duitser in de laatste races juist goed presteerde.

In het laatste deel leek Webber de poleposition te pakken. De Australiër was in zijn beide runs supersnel onderweg. In zijn laatste run dook hij onder zijn eerder gezette tijd, maar een foutje in de laatste sector zorgde ervoor dat Vettel alsnog de poleposition voor zijn neus weg kon kapen. Ruim hierachter zette Grosjean de derde tijd neer, voor Hülkenberg die met de Sauber weer verrassend goed presteert. De derde rij wordt gedeeld door Lewis Hamilton en Fernando Alonso, terwijl Sergio Perez, Kovalainen, Bottas en Gutierrez de top tien completeren.

Uitslag

Pos Rijder Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:38.516 1:37.065 1:36.338 12
2 Mark Webber Red Bull 1:38.161 1:37.312 1:36.441 14
3 Romain Grosjean Lotus 1:38.676 1:37.523 1:37.155 17
4 Nico Hulkenberg Sauber 1:38.339 1:37.828 1:37.296 20
5 Lewis Hamilton Mercedes 1:37.959 1:37.854 1:37.345 20
6 Fernando Alonso Ferrari 1:38.929 1:37.368 1:37.376 19
7 Sergio Perez McLaren 1:38.367 1:38.040 1:37.452 21
8 Heikki Kovalainen Lotus 1:38.375 1:38.078 1:37.715 21
9 Valtteri Bottas Williams 1:37.821 1:37.439 1:37.836 24
10 Esteban Gutierrez Sauber 1:38.082 1:38.031 1:38.034 20
11 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:38.882 1:38.131   18
12 Paul di Resta Force India 1:38.894 1:38.139   18
13 Jenson Button McLaren 1:38.588 1:38.217   16
14 Nico Rosberg Mercedes 1:38.743 1:38.364   19
15 Felipe Massa Ferrari 1:39.094 1:38.592   17
16 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:38.880 1:38.696   15
17 Adrian Sutil Force India 1:39.250     10
18 Pastor Maldonado Williams 1:39.351     11
19 Giedo van der Garde Caterham 1:40.491     10
20 Jules Bianchi Marussia 1:40.528     11
21 Charles Pic Caterham 1:40.596     10
22 Max Chilton Marussia 1:41.401     10

'Daniel Radcliffe is een goede rapper'

Daniel Radcliffe vindt dat in rappen zijn verborgen talent zit. "Ik ben verrassend goed in rappen", zegt de acteur in het Britse tijdschrift Shortlist. "En ik ben ook zo bescheiden."

De 24-jarige Radcliffe vindt het vooral leuk om nummers van Eminem ten gehore te brengen. De acteur zingt ook graag nummers van Queen. "Ik heb een keer met karaoke Don't Stop Me Now gezongen en iedereen heeft wel eens Bohemian Rhapsody geprobeerd."

Daniel, onder meer bekend als Harry Potter uit de gelijknamige films, ziet echter geen carrière in de hiphop. Wel zou hij graag film willen regisseren. "Ik vind het maken van films echt geweldig. Het lijkt me heel leuk om bij alle creatieve beslissingen betrokken te zijn."

Knegt vierde op 1500 meter Kolomna

Shorttrackschaatser Sjinkie Knegt is zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in het Russische Kolomna vierde geworden op de 1500 meter. Hij had 2.18,948 minuten nodig voor de schaatsmijl en moest de Amerikaan J.R. Celski, Victor An uit Rusland en Thibaut Fauconnet uit Frankrijk voor zich dulden. Freek van der Wart was in de achtste finale uitgeschakeld, Niels Kerstholt in de kwartfinale.

Bij de vrouwen bereikte Jorien ter Mors de halve finale op de 1500 meter. vanwege ziekte moest ze die wedstrijd echter aan zich voorbij laten gaan. Lara van Ruijven sneuvelde in de kwartfinale.

Op de 500 meter kon Daan Breeuwsma geen potten breken. In zijn kwartfinale werd hij derde terwijl alleen de nummers een en twee door mochten. Van Ruijven sneuvelde ook in de kwartfinales op de 500 meter. Zij werd vierde in haar race. Ter Mors liet ook de kwartfinale op de sprintafstand lopen.

[JL] Koploper Dordrecht klopt Eindhoven in spektakelstuk

FC Dordrecht heeft zaterdag zijn koppositie in de Jupiler League verstevigd. De ploeg van trainer Harry van den Ham won thuis met 4-3 van FC Eindhoven na met 3-1 achter gestaan te hebben. Yoëll van Nieff was de uitblinker met drie doelpunten. De winnende maakte hij in de 94e minuut vanaf de penaltystip.

Eindhoven had een zege nodig om de achterstand op Dordrecht terug te brengen tot twee punten en leek in die opdracht te slagen. Bij rust stond het door goals van Jason Bourdouxhe en Donny de Groot 0-2. Toen De Groot er na de aansluitingstreffer van Van Nieff 1-3 van maakte, leek de wedstrijd beslist.

In het laatste halfuur toonde Dordrecht aan niet voor niets dit seizoen al zeven van de acht thuiswedstrijden gewonnen te hebben. De van FC Groningen gehuurde Van Nieff bracht met een schitterende vrije trap de spanning terug, waarna invaller Jessy Mayele voor de gelijkmaker zorgde. Door een vermeende handsbal van Maxime Gunst bezorgde Van Nieff zijn ploeg uit een strafschop zelfs de volle buit.

De voorsprong van Dordrecht op naaste belager Sparta bedraagt zeven punten. De Rotterdammers moeten zondag nog op bezoek bij Jong Ajax. FC Eindhoven staat derde met een achterstand van acht punten.

Stalen pin doorboort hoofd jongen na val

Een jongen van een jaar of zestien heeft bij een valpartij in Heeze een stalen pin door zijn hoofd gekregen. Volgens getuigen was de jongen na het ongeluk nog wel aanspreekbaar, meldt Omroep Brabant.

Het ongeluk vond plaats op de Dominee Kremerstraat. In die straat lag een stuk oude fundering bloot vanwege werkzaamheden. De jongen zou uitgegleden zijn en met zijn hoofd op de stalen pin terechtgekomen zijn, die uit deze fundering stak.

Getuigen melden dat de pin dwars door het hoofd van de jongen stak. De pin zou tussen linkeroog en -oor het hoofd binnengedrongen zijn, en stak in het midden van zijn voorhoofd weer naar buiten. Nadat de pin was afgezaagd, werd het slachtoffer naar een ziekenhuis gebracht. Daar moet de pin uit zijn hoofd verwijderd worden.

[DC] Tsjechië op voorsprong in finale

Tsjechië heeft zaterdag een 2-1 voorsprong genomen in de Davis Cupfinale. In Belgrado wonnen Tomas Berdych en Radek Stepanek in straight sets van Nenad Zimonjic en Iliya Bozoljac: 6-2, 6-4 en 7-6 (4). Berdych en Stepanek werden pas zaterdag aangewezen als dubbel. Oorspronkelijk zouden Jan Hajek en Lukas Rosol namens de Tsjechen de baan op komen.

Zondag heeft Tsjechië aan een punt genoeg om de Davis Cup voor het tweede jaar op rij te winnen. De beide kopmannen Novak Djokovic en Berdych nemen het om 14.00 uur tegen elkaar op. Daarna treft Dusan Lajovic Stepanek.

Van der Vaart: hebben ze zelf terug laten komen

Nederland heeft Japan zelf terug laten komen in de wedstrijd. Dat was het oordeel van Rafael van der Vaart na afloop van de 2-2 tegen de Aziaten in Genk. "De eerste helft was goed. We kwamen op 2-0 voor er was niets aan de hand", stelt de maker van de 1-0 die daarna de voorzet gaf voor de tweede treffer.

Nog voor rust kreeg Oranje een 'klotegoal tegen'. "Na rust waren we niet meer onszelf en konden we de bal niet meer vasthouden. Ze sneden er zo doorheen." Nederland gaf Japan zo zelf de kans om terug te komen in de wedstrijd. "Daar baal je dan wel van."

Ook Siem de Jong zag dat Nederland niet meer zijn eigen spel kon spelen. "Misschien hadden we de bal ietsje eerder lang moeten spelen van achteruit op een gegeven moment, want voetballend lukte het niet helemaal meer."

Voor Van der Vaart heeft Japan 'gewoon een goed elftal'. "Als je daar niet kort opzit of niet je dag hebt dan krijg je het gewoon heel moeilijk."

Hoog ziekteverzuim onder 'balieagenten'

Het ziekteverzuim onder politieagenten die aangiften opnemen aan de balie is bovengemiddeld hoog. Het verzuim in deze groep ligt boven de tien procent, bijna het dubbele van collega's. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van stukken van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Het verzuim is volgens het ministerie hoger omdat er aan de balie meer vrouwen en ouderen werken. Ook krijgen ze vaker te maken met lastige mensen. Dat zou leiden tot gezondheidsproblemen.

Het ministerie stelt dat het hoge verzuim geen invloed heeft op de bezetting aan de balie. Bij uitval worden andere agenten ingezet. Volgens de politie leidt dat nauwelijks tot problemen.

De Braboneger: Niet zeiken, Zwarte Piet blijft zwart

Naar aanleiding van de uitlatingen van de racist Quinsy Gario die alle zwartepieten wil weren uit Nederland om hun uiterlijk, laten nu ook steeds meer gekleurde medelanders horen het niet met de opruiende populist eens te zijn.

Eerder was de broer van Prem al in de media die uit de doeken deed dat Prem altijd al een aansteller is geweest. De Braboneger voorzag dit alles in oktober al. Hij stelt duidelijk dat dit soort feesten hier nu eenmaal zo gevierd worden en wie dat niet aanstaat de keuze heeft uit diverse landen. In een videoblog op YouTube doet hij klip en klaar uit de doeken uit welke landen de zeurpieten kunnen kiezen als het ze hier niet bevalt.


Braboneger: Kopdicht of opzouten

Honderden zeurpieten in Amsterdam

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben zaterdagmiddag geprotesteerd in het centrum van Amsterdam. Op het Beursplein kwamen enkele honderden betogers bijeen om te demonstreren tegen de knecht van Sinterklaas. Voor zover bekend zijn er geen opstootjes geweest.

De zeurpieten, gewapend met borden en spandoeken, wilden 'gezicht en geluid geven aan allen die staan voor een beschaafd Nederland'. Daarin is volgens hen geen plaats voor de figuur Zwarte Piet, die een racistisch stereotype zou zijn.

Het protest is niet het enige dit weekeinde. Een andere organisatie riep op tot een stil, ludiek en vreedzaam protest door voor te stellen bijvoorbeeld als Piet met regenboogkleuren of roetvegen te verschijnen.

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zetten zaterdagmiddag als eerste voet aan wal in Groningen. In diverse andere steden is de goedheiligman inmiddels ook verwelkomd.

Zusje Britney Spears werkt aan album

Jamie Lynn Spears wil binnenkort haar debuutalbum uitbrengen. De actrice en zangeres werkt al een paar jaar aan een countryplaat. "Het is mijn tweede kindje", vertelt de 22-jarige Spears aan entertainmentzender E!

Jamie Lynn is ook te horen op een nummer op Britneys achtste studioalbum Britney Jean. De actrice, die in 2005 bekend werd door haar rol in de tv-serie Zoey 101, droomt al langer van een zangcarrière. "Je wordt niet ineens wakker met het idee dat je zangeres wilt worden, dat is iets wat ik altijd heb gewild."

Jamie Lynn had het eerder te druk met haar dochter om zich op het zingen te storten. De actrice werd op 16-jarige leeftijd zwanger van dochter Maddie. Spears vindt het erg spannend om haar muziek te laten horen aan de rest van de wereld. "Dat ik het nu zie en dat het echt is. Oh mijn God, ga ik dit echt doen?"

[WK Kwalificatie] Nigeria naar WK na zege op Ethiopië

Nigeria heeft zich als eerste Afrikaanse land geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in Brazilië. In de play-off tegen Ethiopië won Nigeria thuis met 2-0. Zes weken geleden won de Afrikaans kampioen al uit met 1-2. 

Het wordt de vijfde WK deelname voor Nigeria. Ethiopië heeft zich nog nooit kunnen kwalificeren. In Calabar kwamen de Super Eagles nauwelijks in de problemen. Na twintig minuten werd het 1-0 door Victor Moses, die een penalty benutte na hands van Aynalem Hailu. Na de rust probeerde Ethiopië het nog wel, maar het was invaller Victor Obinna die uit een vrije trap de voorsprong verdubbelde.

Bouma: "Had van waarde kunnen zijn"

Wilfred Bouma had graag nog voor PSV gespeeld, maar de Eindhovense club gaf de jeugd de voorkeur. Bouma bergt nu zijn voetbalschoenen op. De 35-jarige Bouma had een aflopend contract in Eindhoven.

PSV besloot de routinier geen nieuwe aanbieding te doen en haalde met Jeffrey Bruma en Karim Rekik twee jonge mandekkers in huis. Bouma baalde van het afscheid. "Toch kijk ik met respect en trots naar de club", zegt de Helmonder tegen het Eindhovens Dagblad. "Ik denk wel dat ik nog van waarde had kunnen zijn. Het zou niet goed zijn geweest als ik bij zo’n mededeling mijn schouders had opgehaald, daarvoor ben je ook sportman."

Bouma gaat op termijn met PSV in gesprek over een rol binnen de jeugdopleiding. De 37-voudig international was over drie periodes actief in het Philips Stadion. De linkspoot speelde bijna 250 competitiewedstrijden voor PSV en is recordhouder wat betreft Europese wedstrijden voor de club.

Ajax wilde Toon Gerbrands als directeur

Toon Gerbrands is de algemeen directeur van AZ, maar had die functie ook kunnen vervullen bij Ajax. De Amsterdammers hebben tot tweemaal toe geprobeerd de directeur over te halen.

Gerbrands had met het management van AZ en met (de inmiddels ontslagen) trainer Gertjan Verbeek afgesproken dat er in Alkmaar gebouwd zou worden aan een gezamenlijke toekomst en heeft zich daaraan gehouden. "Er zijn tussendoor aanbiedingen geweest van Ajax en ook van andere clubs", liet de directeur zaterdag weten bij NOS Langs de Lijn. "Daar heb ik gelijk nee tegen gezegd, omdat ik een afspraak had."

"Ajax wilde Gerbrands, en daar heb ik toen nee tegen gezegd", maakt de bestuurder duidelijk. "Ze hebben twee keer geïnformeerd, meer dan serieuze belangstelling." Gerbrands heeft echter geen moment overwogen om daadwerkelijk naar Amsterdam te verkassen; de afspraken die hij bij AZ had gemaakt waren voor de beleidsbepaler heilig. "Dan ben ik dus onvoorwaardelijk", geeft Gerbrands aan.

Uitslag derde vrije training Verenigde Staten

Sebastian Vettel heeft ook in de derde vrije training voor de Grand Prix van de Verengide Staten de snelste tijd gereden. De wereldkampioen klokte met zijn Red Bull een tijd van 1.36,733 waarmee hij teamgenoot Mark Webber iets te snel af was.

Hierachter sloop Lewis Hamilton, die dit weekend met een nieuw chassis rijdt, naar de derde plaats, voor Nico Hülkenberg die laat zien dat er dit weekend weer rekening met hem te houden valt. Ferrari zat er deze sessie niet bij, want Fernando Alonso was met slechts een elfde plaats de beste voor de rode brigade uit Maranello.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Red Bull 1:36.733   14
2 M. Webber Red Bull 1:36.936 +0:00.203 20
3 L. Hamilton Mercedes 1:37.064 +0:00.331 22
4 N. Hülkenberg Sauber 1:37.272 +0:00.539 20
5 R. Grosjean Lotus 1:37.345 +0:00.612 20
6 J. Button McLaren 1:37.534 +0:00.801 18
7 N. Rosberg Mercedes 1:37.578 +0:00.845 24
8 S. Perez McLaren 1:37.583 +0:00.850 19
9 V. Bottas Williams 1:37.747 +0:01.014 17
10 A. Sutil Force India 1:37.748 +0:01.015 21
11 F. Alonso Ferrari 1:37.763 +0:01.030 16
12 E. Gutierrez Sauber 1:37.774 +0:01.041 18
13 H. Kovalainen Lotus 1:37.879 +0:01.146 21
14 P. Maldonado Williams 1:38.022 +0:01.289 16
15 D. Ricciardo Toro Rosso 1:38.109 +0:01.376 23
16 P. di Resta Force India 1:38.275 +0:01.542 22
17 F. Massa Ferrari 1:38.408 +0:01.675 17
18 J. Vergne Toro Rosso 1:38.636 +0:01.903 21
19 C. Pic Caterham 1:39.578 +0:02.845 19
20 G. van der Garde Caterham 1:40.056 +0:03.323 21
21 J. Bianchi Marussia 1:40.825 +0:04.092 21
22 M. Chilton Marussia 1:41.293 +0:04.560 18

Partij van Berlusconi uiteengevallen

De op een na grootste regeringspartij van Italië, de centrumrechtse PDL van ex-premier Silvio Berlusconi, is zaterdag uiteengevallen. Onder aanvoering van Berlusconi is Forza Italia (Hup Italië) heropgericht, de partij waarmee de mediamagnaat in de jaren 90 de macht veroverde. Die gaat afstand van de regering nemen.

PDL-leden die zich niet kunnen vinden in dat beleid en in de voetbalkreet, hebben zich onder leiding van vicepremier Angelino Alfano afgesplitst. Zij gaan onder de naam Nieuw Centrumrechts (NCD) verder met de brede coalitie met centrumlinks onder leiding van premier Enrico Letta.

Italië is met zijn enorme schuldenlast afhankelijk van het vertrouwen van de financiële markten en zijn politieke stabiliteit. NCD heeft volgens berekeningen van Italiaanse media tientallen parlementariërs achter zich, zodat Letta aan zou kunnen blijven.

Een dieper liggende oorzaak voor de breuk is het strafblad van Berlusconi (77). De Senaat dreigt hem daarom later deze maand zijn parlementszetel af te pakken. Berlusconi eiste al weken dat de PDL dan uit de regering stapt.

Partij van Berlusconi uiteengevallen
Partij van Berlusconi uiteengevallen (Foto: ANP)

F1-kalender 2014 telt nu 19 races

Aan de Formule 1-kalender 2014 wordt nog steeds gesleuteld. Zoals het nu staat zullen er komend jaar negentien races verreden worden in plaats van de geplande 22, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport.

De race in Mexico zal afvallen omdat de faciliteiten niet op tijd in orde kunnen worden gemaakt, maar zoals het nu staat is de race in 2015 weer van de partij. Ook New Jersey is er niet bij. Deze race kampt al vanaf het begin met financiële problemen, net als Zuid-Korea dat nu om dezelfde reden geschrapt is.

Daarnaast zal het seizoen twee weken korter duren dan eerder gepland. Het seizoenseinde is nu voorzien op 16 november in Abu Dhabi, waar dat eerder Brazilië zou zijn. De race in Maleisië zou het liefst op 23 maart gehouden worden, maar een belangrijke beurs, de Offshore Technology Conference, gooit roet in het eten.

De voorlopige kalender

Datum Grand Prix
16 maart Australië (Melbourne)
30 maart Maleisië (Sepang)
6 april Bahrein (Sakhir)
20 april China (Shanghai)
11 mei Spanje (Barcelona)
25 mei Monaco (Monte Carlo)
8 juni Canada (Montreal)
22 juni Oostenrijk (Spielberg)
6 juli Groot-Brittannië (Silverstone)
20 juli Duitsland (Hockenheim)
27 juli Hongarije (Budapest)
24 augustus België (Spa-Francorchamps)
7 september Italië (Monza)
21 september Singapore (Marina Bay)
5 oktober Rusland (Sochi)*
12 oktober Japan (Suzuka)
26 oktober Verenigde Staten (Austin)
2 november Brazilië (Interlagos)
16 november Abu Dhabi (Yas Marina)

* = circuit wacht op goedkeuring

Supporters Celtic klagen Amsterdamse politie aan

Een groep supporters van Celtic die vorige week betrokken was bij relletjes in het centrum van Amsterdam gaat de Nederlandse politie aanklagen vanwege het harde optreden van het korps. Ook de Schotse club denkt na over eventuele juridische stappen. Dat zeggen ze zaterdag in EenVandaag.

Celtic heeft een Nederlandse advocaat ingeschakeld om klachten van gedupeerde fans te onderzoeken en indien nodig naar de rechter te stappen. Het clubbestuur zegt de klachten serieus te nemen en heeft een onderzoek ingesteld naar de confrontatie tussen de fans en de politie.

Voor de wedstrijd tussen Ajax en Celtic vorige week woensdag hadden honderden supporters van de Schotse club zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit en verrichtte 39 arrestaties. Verschillende fans en agenten raakten gewond.

Na afloop van de wedstrijd kreeg Celtic veel klachten van supporters over hun behandeling in Amsterdam. Die beklaagden zich erover dat ze in hoge mate waren geprovoceerd. Er lopen al onderzoeken die moeten uitwijzen of het optreden van de politie proportioneel was.

Schaker Carlsen breidt voorsprong uit

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft zaterdag in de Indiase stad Chennai een voorschot op zijn eerste wereldtitel genomen. De uitdager noteerde bij de tweekamp met titelverdediger en thuisfavoriet Viswanathan Anand zijn tweede zege op rij en bracht de stand na zes partijen op 4-2.

Na zijn overwinning met de witte stukken op vrijdag, won de wereldranglijstaanvoerder een dag later ook met zwart na een partij van 67 zetten. Lang leek het duel op een remise uit te draaien, tot Anand met een fout in de 60e zet zijn opponent op weg naar de zege hielp.

De schaker die als eerste 6,5 punt heeft, is wereldkampioen. Het prijzengeld bedraagt 2,5 miljoen dollar, zo'n 1,9 miljoen euro. De tweekamp gaat maandag verder met de zevende partij.

Schaker Carlsen breidt voorsprong uit
Schaker Carlsen breidt voorsprong uit (Foto: ANP)

ADO Den Haag maakt zeven ton winst

ADO Den Haag heeft in het boekjaar 2012-2013 een winst van 730.000 euro gemaakt. Dat meldt de club uit de Eredivisie zaterdag op de officiële website. De winst komt volgens ADO Den Haag voort uit kostenbesparingen en transferinkomsten.

"Het gaat zakelijk gezien goed met de club", zo wordt gesteld. Het aantal verkochte seizoenskaarten is gelijk gebleven en vrijwel alle skyboxen zijn verhuurd. "ADO Den Haag heeft de afgelopen jaren financieel gezien grote stappen gemaakt en wil deze lijn in de komende jaren voortzetten", laat ADO weten. Het eerste kwartaal van het nieuwe seizoen is eveneens positief afgesloten.

'Participatiesamenleving' woord van het jaar

Participatiesamenleving is zaterdag door de leden van het Genootschap Onze Taal uitgeroepen tot woord van het jaar. Met 25 procent van de bijna duizend stemmen liet het woord pietitie en socialbesitas achter, die beide achttien procent van de stemmen kregen.

Het woord participatiesamenleving dook in september op toen koning Willem-Alexander het gebruikte in zijn troonrede. Hij zei dat de klassieke verzorgingsstaat verandert in een participatiesamenleving. Volgens Onze Taal betekent het een samenleving waarin burgers meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leven en omgeving.

Pietitie, de Facebook-actie die in het leven werd geroepen om Zwarte Piet zwart te laten blijven, en socialbesitas, dwangmatig gebruik van sociale media en smartphones, kwamen tekort om de uitverkiezing te winnen.

Andere genomineerden waren koningslied, sletvrees, 3D-printer, afluisterschandaal en phablet. Ook selfie en shariawijk waren kanshebbers. Shariawijk en phablet eindigden met zeventien en vijftien stemmen onderaan.

Vorig jaar won het woord plofkip de verkiezing. In de jaren daarvoor kozen de leden voor weigerambtenaar (2011), gedoogsteun (2010) en twitteren (2009).

Gridstraffen voor Button en Pic

Jenson Button en Charles Pic hebben gridstraffen opgelopen voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Caterham paste een bakwissel bij de bolide van Pic toe die hierdoor morgen vijf plaatsen naar achteren moet starten.

Button kreeg drie strafposities aan zijn broek, omdat hij gisteren inhaalde onder de rode vlag. Deze hing uit omdat tijdens de eerste vrije training de medische helikopter nog niet op zijn positie stond nadat de mist de training eerder al verstoord had.

Cambuur heeft goede hoop op nieuw stadion

SC Cambuur speelt zo goed als zeker over drie jaar in een nieuw stadion. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Leeuwarden zorgde voor een goed gevoel bij Cambuur. Het huidige bestuur van de stad mag waarschijnlijk blijven zitten.

"Dat geeft een gerustgesteld gevoel. We zijn samen met de gemeente het traject van het nieuwe stadion ingegaan. Nu er bij de verkiezingen geen grote verschuivingen hebben plaatsgevonden heb ik goede hoop dat we weer samen aan de plannen kunnen gaan werken", vertelde algemeen directeur Gerard van den Belt aan het Algemeen Dagblad.

Het huidige college van burgemeesters en wethouders besloot onlangs om het haalbaarheidsonderzoek op te schuiven tot na de verkiezingen van afgelopen woensdag. Het college zal qua samenstelling amper veranderen en hierdoor kunnen de stadionplannen verder uitgewerkt worden.

Cambuur hoopt zo snel mogelijk een nieuw stadion te kunnen betrekken. Het huidige onderkomen is verouderd en financieel doorgroeien is niet mogelijk. "Anders komen we met Cambuur op een hellend vlak terecht. Met de huidige begroting van 3,5 miljoen euro is het nu al alle zeilen bijzetten, zelfs in de eerste divisie. Daarin waren we vorig seizoen ook slechts de club met de zevende begroting. En we hebben nu eenmaal niet zo'n groot achterland aan spelers waar we uit kunnen putten."

Blessures voor Schaars en N. De Jong

Nigel de Jong en Stijn Schaars hebben rond de oefeninterland van het Nederlands elftal met Japan blessures opgelopen. Volgens bondscoach Louis van Gaal raakte de PSV'er al tijdens de warming up geblesseerd, terwijl De Jong in de rust niet meer verder bleek te kunnen.

Van Gaal loste het probleem op het middenveld op door Daley Blind door te schuiven vanaf de linksbackpositie. Jetro Willems nam in de tweede helft die positie over. "Ik wilde Jetro aan het werk zien", zei Van Gaal daar over. "En ik zie Jonathan de Guzman niet als een speler die op '6' kan spelen." Het is nog onbekend wat Schaars en De Jong mankeren.

'Ook groene Piet is racisme!'

De door de Gemeente Amsterdam doorgevoerde wijzigingen aan Zwarte Piet zijn niet alleen onvoldoende, ze geven in het geheel geen gehoor aan de eisen van de haters van Zwarte Piet is Racisme. Op hun site staat duidelijk te lezen dat er helemaal geen Pieten moeten zijn.

De Gemeente heeft al gecapituleerd door de Pieten zonder oorringen te laten verschijnen. Ook krijgen de Pieten in Amsterdam gekleurde lippen en verschillende haarstijlen. Hiermee werden veel argumenten (rode lippen, kroeshaar, oorringen die slavernij aanduiden) al weggenomen, maar zoals verwacht werden er gewoon nieuwe argumenten verzonnen.

"Zwarte Piet is dagelijkse racisme. Wij willen dat de wet word nageleefd en dat dit kinderfeest zijn racistische tint gedag zegt. Het zwart verven van pieten is een discriminerende belediging dus een strafbaar feit, ook zien we de piet liever niet in een andere kleur. Er is nog steeds moderne slavernij. Al worden de pieten groen hij staat symbool voor de slaaf" aldus de website van Zwarte Piet Niet. 

Er wordt gepleit voor 'Afschaffing van het zwarte piet element uit het sinterklaasfeest vanwege de racistische elementen en haar psychologische gevolgen voor Donkere Nederlandse kinderen van Afrikaanse afkomst.

Hoe het dan zit met de psychologische gevolgen van alle kinderen die wél van Sinterklaas en Zwarte Piet houden en hun feest zien afgepakt is niet bekend.

Kort gezegd betekent dit dat het maken van aanpassingen zoals roetpieten, regenboogpieten of aanpassingen aan kledij totaal zinloos zijn, omdat het gemekker pas zal stoppen als het Sinterklaasfeest in zijn geheel verdwijnt. Sinterklaas zonder Pieten is immers als een Quinsy Gario zonder spraakgebrek, als Prem zonder de mogelijkheid kinderen te pesten en als Anouk zonder enorme lul.

Lodewijk Asscher van de Partij van de Anti-Pieten gaf gisteren al aan dat hij wel wat ziet in het aanpassen van het Sinterklaasfeest om het voor iedereen leuk te maken. Dat gaat naar nu blijkt dus nooit lukken.

Tijdens de intochten vandaag en morgen is extra politie op de been vanwege dreigementen uit de anti-pietenhoek tegen alle Zwarte Pieten.

Bejaarde na achttien uur uit bad gered

Een 90-jarige man uit Amsterdam heeft ruim achttien uur in zijn bad vastgezeten. Zijn buren wisten hem uiteindelijk te redden nadat hij urenlang met de douchekop op de muur tikte. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

De buren hoorden het getik van de man al de hele dag maar hoorden de wanhoopskreten van de man niet. Toen ze 's nachts wakker lagen van het gebonk besloten ze terug te tikken. Pas daarna hoorden ze duidelijk de noodkreet van hun bejaarde buurman. Hij kon niet meer zelfstandig uit zijn badkuip komen.

De gealarmeerde politie en brandweer schoot de man even later te hulp. Hij werd echter niet naar een ziekenhuis gebracht. De verzwakte man viel een dag later in zijn woning en kon pas na vier uur met zijn wandelstok de telefoon naar zich toe trekken. Hij belde naar zijn buren, die vervolgens opnieuw de hulpdiensten alarmeerden. De man werd daarna wel opgenomen in het ziekenhuis.

Snelwegen afgezet door boze Franse truckers

Zo'n twee- tot vierduizend vrachtwagens hebben grote snelwegen in Frankrijk afgezet en voor grote verkeersopstoppingen gezorgd. De chauffeurs protesteren met hun actie tegen een voorstel voor milieuheffingen op zware vrachtladingen.

De Franse regering besloot vorige maand de heffing op te schorten, onder druk van tal van protestacties in Bretagne waarbij het soms tot geweld en vandalisme kwam.

Het Franse ministerie van binnenlandse zaken schatte het aantal vrachtwagens dat zaterdag meedeed aan het protest op 2100. De organisator van de protestactie, OTRE, sprak van vierduizend vrachtwagens.

Gekke man aangehouden bij Sinterklaasintocht

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Groningen is een aanhouding verricht. Een 45-jarige man uit de stad werd gearresteerd toen hij al schreeuwend een verwarde indruk maakte. Bovendien had hij een mes op zak, meldt de politie.

Op het bureau bleek dat de man nog een gevangenisstraf uit moet zitten. De politie heeft zijn mes in beslag genomen. De man blijft voorlopig vastzitten.

De politie noemt de intocht verder 'sfeervol en gezellig'. Behalve de arrestatie deden zich geen incidenten voor. In totaal waren er zo'n 45 duizend mensen naar het centrum gekomen om Sinterklaas persoonlijk te verwelkomen.

Cricketers buigen voor Papoea Nieuw-Guinea

De Nederlandse cricketers hebben hun tweede duel bij het WK-kwalificatietoernooi in de Verenigde Arabische Emiraten verloren. Na een knappe zege op Afghanistan vrijdag bleek zaterdag Papoea Nieuw-Guinea te sterk. De Aziaten zette een doel van 193 runs neer en daar beet Nederland zich op stuk: 141.

De Nederlandse bowlers kregen nauwelijks grip op de batsmen van Papoea Nieuw-Guinea. Tony Ura was de uitblinker met een score van honderd van zestig ballen.

Oranje had het daarna wel moeilijk. Al in de eerste over gingen Wesley Barresi en Eric Szwarczynski uit. Na vier overs zaten ook Stephen Myburgh, Daan van Bunge en Peter Borren al binnen en stond Nederland op 15/5. Ben Cooper en Michael Rippon kregen vervolgens de score wel op gang, maar nadat ook Cooper uitging lag het tempo te laag. Rippon werd met vijftig runs topscorer.

Uitslag Japan - Nederland

Het Nederlands Elftal is met een 2-2 gelijkspel in het oefenduel met Japan goed weggekomen. Het Oranje-hoogtepunt was een fraaie goal van Arjen Robben voor rust. Dat Japan in Genk officieel een thuiswedstrijd speelde was vooraf bekend, maar rondom het stadion leek het ook echt op een thuisduel voor de Japanners.

Het stadion in Genk was niet alleen omgeven door een dikke laag mist. Voor het stadion liepen vooral Aziatische fans, gekleed in het blauw, de kleuren van de nationale ploeg, en met Japanse vlaggen om hun middel of hals. Binnen de Cristal Arena, die niet vol zat, was er eveneens een meerderheid aan Japanners.

Na het beginsignaal was het ook Japan dat aanvankelijk de toon aangaf. De ploeg van de Italiaanse coach Alberto Zaccheroni liet het beste voetbal zien, met al vroeg enkele kansen. Hotaru Yamaguchi schoot over en na balverlies van Ron Vlaar mikte Shinji Okazaki naast. Oranje begon, zoals aangekondigd, met Arjen Robben als startende aanvoerder, en Siem de Jong in de spits.

Rafael van der Vaart begon als aanvallende middenvelder en had weinig tijd nodig om zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Hij reageerde alert bij een te korte terugspeelbal van Atsuto Uchida en wipte de bal in de twaalfde minuut over doelman Shusaku Nishikawa. Hij tekende daarmee voor zijn 25ste interlandgoal. Na dat doelpunt kreeg Oranje meteen meer controle, zonder veel kansen te creëren en leek Japan aangeslagen.

Het hoogtepunt van de eerste helft vond plaats in de 38ste minuut. Van der Vaart nam aan met de borst en passte gelijk diagonaal op Robben. Laatstgenoemde ging naar binnen en krulde de bal op voor hem karakteristieke wijze in de hoek. Daarmee leek Japan al vroeg verslagen, maar op slag van rust kwamen de blauwhemden toch terug. Aanvoerder Makoto Hasebe profiteerde van balverlies van Nigel de Jong, vond Yuya Osako in het strafschopgebied en die plaatste de bal precies naast Jasper Cillissen in de hoek.

Met die eretreffer was ook het vertrouwen terug bij de Japanners. Dat bleek na rust, met als invaller onder anderen Shinji Kagawa, speler van Manchester United, en Yasuhito Endo. Bij Oranje was Jetro Willems in de ploeg gekomen voor Nigel de Jong en verhuisde linksback Daley Blind naar de positie van verdedigende middenvelder.

De samenstelling van Japan bleek na rust beduidend beter dan de Nederlandse. Na een kans voor Kagawa en een bal op de kruising van Keisuke Honda zorgde laatstgenoemde in de 60ste minuut voor de gelijkmaker. De oud-speler van VVV was het eindstation van een flitsende aanval. Oranje werd in die fase weggespeeld door de Japanners. Kagawa testte nog eens de kunsten van Cillissen, maar de Ajax-doelman had een goede redding in huis.

Japan durfde niet door te drukken en gelukkig voor Oranje ging de Japanse storm twintig minuten voor tijd liggen. Een enkele opleving daargelaten. Zo schoot invaller Yoichirio Kakitani van dichtbij naast. Oranje kwam echter niet meer aan een fatsoenlijk aanval en mocht blij zijn met het 2-2 gelijkspel. Voor Japan betekende de uitslag het eerste gelijkspel tegen Nederland, na twee eerdere nederlagen.

Japan

2 - 2

Nederland

 44' Osako
 60' Honda
   12' Van der Vaart 
 38' Robben 
 
 Gele kaart: Konno (Japan), Vlaar (Nederland)
 
Stadion:Cristal Arena, Genk(België)
Toeschouwers: 13600
Arbiter: Gumienny (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nishikawa
Uchida (H.Sakai/79)
Yoshida
Konno
Nagatomo (G.Sakai/73)
Okazaki
Hasebe (Kagawa/46)
Honda
Yamaguchi
Kiyotake (Endo/46)
Osako (Kakitani/73)
  Cillessen
Janmaat
De Vrij
Vlaar
Blind
Strootman
N.de Jong (Willems/46)
v.d.Vaart (De Guzman/78)
Robben
S.de Jong (Depay/69)
Lens

'Lazio wil Graziano Pellè'

Feyenoord-spits Graziano Pellè wordt al enige tijd met tal van clubs in verband gebracht en daar is er nu een bijgekomen. Volgens onder meer Sampdoria News heeft SS Lazio belangstelling in de 28-jarige Italiaanse topscorer van Feyenoord.

Het medium weet te melden dat Lazio, momenteel de nummer acht in de Serie A, al scouts naar Nederland stuurde om Pellè te bekijken. De scouts kwamen vervolgens met goede rapporten terug. Lazio is op zoek naar een aanvaller die fysiek sterk is en de club ziet in Pellè de juiste man.

De kopsterke Italiaan komt sinds de zomer van 2012 uit voor Feyenoord en was direct vanaf het begin succesvol. De Rotterdammers huurden hem vorig seizoen van Parma waarna hij 27 keer scoorde in 29 competitieduels.

Afgelopen zomer nam de club hem definitief over. De in San Cesario di Lecce geboren Pellè werd tot medio 2017 vastgelegd. Dit seizoen staat de teller van de oud-speler van Lecce, Crotone, Cesena, AZ en Sampdoria op tien doelpunten uit elf competitieduels namens de huidige nummer zes van de Eredivisie.

Van Gaal laat spelers fysieke test doen

Bondscoach Louis van Gaal wil voordat hij zijn selectie voor volgend jaar bekend maakt, spelers een fysieke test laten doorstaan. "Pas in mei volgt de definitieve selectie ter voorbereiding op het WK en dan moet iedereen mijn fysieke programma nog aankunnen", liet Van Gaal voorafgaand aan het duel met Japan weten.

Slechts drie spelers zijn nu al zeker van een ticket naar Brazilie (Arjen Robben, Robin van Persie en Kevin Strootman) maar de andere spelers moeten de visie van Van Gaal begrijpen. "Als een oudere speler beter is om mijn visie te verwezenlijken dan kies ik voor hem, anders voor een jonge speler", geeft Van Gaal aan. "Die zijn vaker in staat zijn om mijn visie te vertalen in het veld. Ze dragen evenmin de andere visie, die jarenlang bij het Nederlands elftal gold, met zich mee."

'Asteroïden zijn ideaal voor ruimtebases'

Asteroïden kunnen prima worden gebruikt als locatie voor het bouwen van ruimtebases. De ontwikkeling daarvan is een van de meest veelbelovende onderdelen van de ruimtevaart, stelt de Russische wetenschapper Sergej Antonenko van het Chroenitsjev Centrum voor Ruimteonderzoek en -productie. Dat meldden Russische media.

"Asteroïden met een ellipsvormige baan vliegen naar Jupiter en Mars. Ze kunnen daarom worden gebruikt als vervoermiddel en als ruimtebasis", aldus Antonenko.

Asteroïden vliegen dicht langs de aarde, waardoor ze makkelijker te bereiken zijn dan de maan. Volgens Andrej Degermendzji van het Instituut voor Biofysica kunnen op asteroïden ecosystemen worden opgezet en kan er zwaartekracht worden gemaakt door het gesteente rond te laten draaien.

De Russische ruimtedeskundigen vrezen dat Amerikaanse ruimtevaartorganisaties de asteroïden 'ontmantelen' door ze te gebruiken voor grondstofwinning.

'Asteroïden zijn ideaal voor ruimtebases'
'Asteroïden zijn ideaal voor ruimtebases' (Foto: ANP)

'Museum moet weer moskee worden'

Plaatsvervangend premier Bülent Arinç van Turkije wil dat de prominente Hagia Sophia in Istanbul weer in gebruik wordt genomen als moskee. Het complex werd in 1934 een museum. Het was toen gebruikelijk en aanvaardbaar om van oude moskeeën musea te maken, maar volgens Arinç is er nu sprake van een 'ander Turkije', meldde de Financial Times zaterdag.

In Turkije is een politiek debat gaande over religie. Premier Recep Tayyip Erdogan wil dat er een nieuwe religieuze generatie wordt opgevoed. Arinç zei eerder al blij te zijn met de religieuze herbestemming van twee andere moskeeën in Iznik en Trabzon.

Dodental bloedbad Libië gestegen

Het dodental van de bloedige aanval vrijdag op een groep betogers in de Libische hoofdstad Tripoli is opgelopen tot veertig. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. Dat heeft de Libische minister van justitie Salah al-Marghani zaterdag gezegd.

Het persbureau SANA meldde op basis van de medische autoriteiten dat er 43 doden zijn gevallen.

Betogers hielden vrijdag een protestmars richting het hoofdkwartier van een zwaarbewapende militie in Tripoli. Zij eisten dat alle gewapende groeperingen uit de stad verdwijnen. Militieleden onthaalden de demonstranten op een barrage van geweervuur en granaten.

Aan de regering gelieerde milities en gewapende inwoners van Tripoli zijn in verschillende delen van de stad gestationeerd om verder geweld te voorkomen.

Journey schenkt 350.000 dollar aan Filipijnen

De Amerikaanse band Journey heeft 350.000 dollar gedoneerd aan de Filipijnen. De band heeft het geld geschonken aan het voedselprogramma van de Verenigde Naties. Het bedrag zou goed zijn voor 1,4 miljoen maaltijden voor de slachtoffers van de tyfoon.

Journey, onder meer bekend van zijn hit Don't Stop Believin', verklaarde dat het land 'de hoop niet op moet geven en dat hulp onderweg is'. De rockband riep ook zijn fans op geld te doneren.

Ook in Nederland zijn meerdere acties georganiseerd om de Filipijnen te helpen. Zo organiseert dj Ferry Corsten op woensdag een benefietconcert in Club Panama in Amsterdam, doneerden verschillende cabaretiers de opbrengsten van voorstellingen en halen verschillende tv-programma's geld op voor giro 555.

De Nederlandse inzamelingsactie ten bate van de slachtoffers van de tyfoon Haiyan wordt maandagavond afgesloten met een gezamenlijke tv-uitzending op Nederland 1, RTL 4 en SBS6. Jeroen Pauw, Paul Witteman, Humberto Tan en Bridget Maasland praten de avond aan elkaar.

Rebellen Filipijnen staken hun strijd tijdelijk

Communistische rebellen in de Filipijnen hebben een tijdelijk staakt-het-vuren afgekondigd in gebieden die getroffen zijn door de tyfoon Haiyan. Dat deelde het Nieuwe Volksleger zaterdag mee op de website van de Communistische Partij.

De rebellen zeggen de strijd tijdelijk te staken om zich tot 25 november te richten op noodhulp. De regering zei blij te zijn met het afgekondigde bestand, maar riep de rebellen tegelijk op de wapens definitief neer te leggen.

Volgens het Filipijnse leger is van de rebellenopstand die in de jaren tachtig op zijn hoogtepunt was, vrijwel niets meer over. Met name op de eilanden Leyte en Samar, het zwaarst getroffen door de tyfoon, zou hun rol zo goed als uitgespeeld zijn. De afgelopen jaren beperkten de rebellen zich tot sporadische aanvallen en afpersingspraktijken.

Advocaat: "Strootman zal niet lang in Rome blijven"

Dick Advocaat verwacht dat Kevin Strootman binnen niet al te lange tijd tot de absolute top van Europa zal behoren. Strootman verhuisde afgelopen zomer van PSV naar AS Roma. In Italië maakt middenvelder veel indruk. Zijn voormalig coach bij PSV, Advocaat had niet anders verwacht.

De huidige trainer van AZ is een liefhebber van de derde aanvoerder van het Nederlands elftal. "Strootman is een pure professional", zegt Advocaat tegen het Algemeen Dagblad. "Het verbaasde mij eerlijk gezegd dat de absolute top niet afgelopen zomer al voor hem op de stoep stond. Ik denk niet dat hij lang in Rome zal blijven. Als Kevin dit niveau blijft halen, zal hij snel worden weggeplukt. En dan denk ik aan het kaliber Manchester United."

Strootman werd in het verleden al eens in verband gebracht met Manchester United, maar concrete interesse bleef uit. Roma betaalde PSV ruim zestien miljoen en heeft Strootman nog tot 2018 onder contract staan. De 23-jarige Ridderkerker staat met Roma aan kop in de Serie A.

Shiffrin wint eerste slalom

Mikaela Shiffrin heeft de eerste slalom van het seizoen op haar naam geschreven. De Amerikaanse was in het Finse Levi oppermachtig en won met meer dan een seconde verschil.

De wedstrijd was er één met twee gezichten. In de eerste run nam favoriet Mikaela Shiffrin, vorig jaar winnares van de wereldbeker op de slalom, direct ruim de leiding. Ze maakte halverwege een grote fout, hierdoor was de achterstand voor nummer twee Tina Maze nog enigszins te overzien, een halve seconde. Waar favorieten als Shiffrin, Maze en de Duitse Maria Hoefl-Riesch bij de eerste vier eindigden waren er veel verrassingen te noteren. Op de goed geprepareerde piste in Lapland wisten vooral de negentienjarige Duitse Marina Wallner en de nog een jaar jongere Oostenrijkse Christina Ager te imponeren. Beide debutanten kwamen direct de top-vijf binnen. Van de uitvallers waren Wendy Holdener, Michaela Kirchgasser en Marlies Schild de grootste namen.

In de tweede run leek er lange tijd een grote stunt in de maak te zijn. De Noorse Nina Loeseth, 29e na de eerste run, kwam razendsnel naar beneden en bleef zeer lang aan de leiding staan. Uiteindelijk moest ze genoegen nemen met een knappe zevende stek. De Finse Tanja Poutiainen, favoriet van het thuispubliek, kon niet overeind blijven staan. In het gevecht om de overwinning was het Hoefl-Riesch die als eerste de leiding nam met een zeer sterke run, waar ook Maze niet bij in de buurt kwam, zij werd derde. Als laatste mocht de pas achttienjarige Shiffrin naar beneden, haar run zag er zo mogelijk nog stabieler uit dan de eerste, ze kon haar voorsprong zelfs uitbreiden tot meer dan een seconde. Een grote fout onderaan de piste kon haar niet deren, ze wist zich snel te herstellen en de eerste overwinning van het seizoen was een feit.

Hamrén: "We waren slordig bij doelpunt"

Zweden verloor vrijdag de heenwedstrijd tegen Portugal door een goal van Cristiano Ronaldo. Bondscoach Erik Hamrén baalde van de nipte nederlaag in Lissabon. Hamrén hoopte op minimaal een punt in Estadio da Luz, maar verliet het stadion van Benfica met een nederlaag op zak.

De Zweden moet dinsdag in Solna winnen om nog naar het WK te gaan. Hamrén zegt dat zijn formatie er alles aan gaat doen om alsnog naar Brazilië te gaan. "Portugal kwam in de tweede helft sterker opzetten. We werden daardoor gedwongen om de lange bal te spelen", zegt Hamrén tegen Zweedse media. "We waren erg slordig bij het tegendoelpunt. Ik ben altijd erg teleurgesteld als we verliezen. Een gelijkspel was een betere afspiegeling van de wedstrijd geweest."

"We moeten in de tweede wedstrijd hard werken. Ik hoop dat we thuis beter spelen. Na deze nederlaag moeten we er alles aan doen om in Solna te winnen. Dat gaan we ook doen", aldus de bondscoach van Zweden, die dinsdag ongetwijfeld rekent op de oprispingen van Zlatan Ibrahimovic.

Martens overweegt transfervrij vertrek

Maarten Martens neemt na dit seizoen mogelijk afscheid van AZ. De aanvoerder van de Alkmaarders heeft een aflopend contract. De Belg kan daardoor na zeven jaar transfervrij vertrekken bij AZ. Martens lijkt niet van plan om een nieuwe verbintenis te ondertekenen bij de club waarmee hij in 2009 kampioen werd.

"In eerste instantie ambieer ik een overstap naar een andere club", zegt Martens tegen het Algemeen Dagblad. "Maar ik ben ook benieuwd wat AZ wil. Eerst maar eens een hele periode fit blijven en dan kijken, aan de hand van mijn niveau en hoe ik me voel, wat en waar mijn ambities liggen", aldus de 29-jarige Belg, die lange tijd geblesseerd moest toekijken bij de Alkmaarders.

De middenvelder, die in het verleden uitkwam voor Anderlecht en RKC Waalwijk, kwam mede door blessures tot nu toe tot 160 competitieduels voor AZ. Vooral de laatste seizoenen kampte Martens met de nodige fysieke problemen.

Bouma (35) zet punt achter loopbaan

Wilfred Bouma stopt met profvoetbal. De 37-voudig international zat zonder club nadat PSV zijn contract na vorig seizoen niet wilde verlengen. De 35-jarige verdediger had nog goede hoop een nieuwe club te vinden, maar de zoektocht leverde niets op.

Bouma besloot daarom zijn voetbalschoen op te bergen, meldt het Eindhovens Dagblad. Daarmee komt een einde aan een loopbaan van zo'n negentien jaar. De linkspoot begon in 1994 zijn profcarriere bij PSV, waar Bouma over drie periodes elf seizoenen speelde. In Eindhoven speelde de verdediger, die begon als linkerspits, 246 competitiewedstrijden. Met 78 Europese duels is Bouma recordhouder.

Met PSV werd Bouma vier keer kampioen van Nederland. De mandekker won ook drie KNVB Bekers en vier Johan Cruijff Schalen. De Helmonder kwam in het Nederlands elftal tot 37 interlands. Bouma speelde tussen 2005 en 2010 voor Aston Villa voordat hij terugkeerde bij PSV.

Sinterklaas is aangekomen

Onder grote belangstelling heeft Sinterklaas zaterdag even voor 12.30 uur voet aan wal gezet in Groningen. Nadat de Sint een staf werd overhandigd werd hij 'namens alle kinderen in Groningen en Nederland' verwelkomd door de Groningse burgemeester Ruud Vreeman, alvorens aan een tocht door de stad te beginnen. "De stad is er helemaal klaar voor", zei Vreeman.

In het gevolg van pakjesboot 12, die was afgeladen met Zwarte Pieten, waren onder meer Pieten in kano's en een amfibievoertuig. Bij de aankomst deden zich geen incidenten voor.

Justin Bieber sliep met pornoster

De Braziliaanse vrouw met wie Justin Bieber het bed heeft gedeeld blijkt een pornoster te zijn. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ, die beelden van de pornofilm hebben gezien waar Tati Neves in speelt.

TMZ schrijft dat een erotische website een aantal jaar geleden een filmpje met Neves heeft opgenomen. De website is van plan om de film, waarin het meisje naar verluidt seks heeft op een voetbalveld, binnenkort uit te brengen.

Neves plaatste vorige week een video online waarin te zien is hoe Justin na de vermeende wilde nacht ligt te slapen. De clip werd meer dan 36 miljoen keer bekeken op Youtube. Tati liet ook weten dat de Canadese zanger een 'beest in bed' is. Ingewijden van Bieber beweren echter dat de twee nooit het bed hebben gedeeld.

De 19-jarige Justin maakte eerder al de tongen los na zijn bezoek aan Brazilië. Zo zou de zanger ruim drie uur in een bordeel in Rio de Janeiro hebben doorgebracht. Ook zijn verblijf in Argentinië kwam in het nieuws. Zo verliet hij een show al na minder dan een uur wegens voedselvergiftiging en trapte hij op het podium op de Argentijnse vlag.

Rusland wil grootste deel Nederlandse melk weren

Rusland denkt erover het aantal Nederlandse zuivelproducenten dat naar het land mag exporteren met twee derde terug te brengen. Dat heeft een woordvoerder van de Russische voedseltoezichthouder Rosselchoznadzor tegen persbureau Itar-Tass gezegd. Het land klaagt al langer over het 'matige' toezicht op de Nederlandse zuivelproducenten.

Momenteel nemen Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland zuivel af van 64 ondernemingen. De Russische toezichthouder wil via een videoconferentie met Nederland overleggen over wat het een matig toezicht op de productie en het gebrek aan een betrouwbare certificering van melkproducten noemt.

Rusland vertrouwt het niet dat het toezicht op zuivelproducten niet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt gedaan, maar door het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). De garantie dat de zuivel veilig is moet volgens de Russen door de staat zelf worden afgegeven en niet door een agentschap.

Daar komt bij dat veterinaire inspecteurs certificaten zouden tekenen zonder zelf na te gaan of de producten in orde zijn. "Dat alleen al is bewijs dat de producten die Nederland levert onbetrouwbaar zijn."

Deze kritiek werd in oktober ook al geuit. De spanningen tussen Nederland en Rusland liepen toen onder meer vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Nederland hoog op. Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) sprak die maand nog met de Russische minister van landbouw over de inspecties op Nederlandse zuivel. Een woordvoerder liet toen weten dat de twee een 'goed gesprek' hebben gehad.

Vanwege dat bezoek was al een gesprek gepland met haar Russische collega. De twee hebben een 'goed gesprek' gehad en er is gesproken over mogelijke oplossingen, aldus de zegsman. Vrijdag wordt de kwestie besproken met de inspecteurs.

Emma Thompson misbruikt als kind

Emma Thompson is als kind seksueel misbruikt. De Britse actrice werd op haar achtste verjaardag gekust door een goochelaar die haar ouders voor haar verjaardagsfeestje hadden ingehuurd. Dat onthulde Thompson in de Britse boulevardkrant Daily Mirror.

"Hij plantte zijn mond op de mijne, stak zijn tong in mijn mond en kronkelde ermee rond", vertelde de 54-jarige actrice. "Ik dacht dat het mijn schuld was, kinderen denken altijd dat het hun schuld is."

Thompson vindt dat kinderen tegenwoordig te veel worden blootgesteld aan seks. "Jongens en meisjes kijken porno, jongens laten meisjes hardcore porno zien op hun iPhones", somt de actrice op. "Ik vind het afschuwelijk, maar ik weet dat kinderen hier zelf mee moeten leren omgaan."

De actrice vindt het belangrijk dat haar 13-jarige dochter Gaia op een verstandige en gezonde manier met seks omgaat. Thompson schreef daarom een handboek voor haar dochter over seks en emotie. "Het gaat over waar je emoties voelt in je lijf en over seksuele gevoelens", legt ze uit.

"Je kunt dingen voelen in je lichaam die je niet voelt in je hart", vervolgt de actrice. "Maar als je luistert naar je emoties kun je op een veilige manier met seks omgaan."

[NBA] Indiana wint ook negende duel

Indiana Pacers heeft ook zijn negende wedstrijd van het NBA-seizoen in winst omgezet. In eigen huis won de ploeg met 104-77 van Milwaukee Bucks. Roy Hibbert was met 24 punten de grote man bij de Pacers al deed Paul George met 22 punten niet veel voor zijn ploeggenoot onder. Indiana is de enige nog ongeslagen ploeg in de NBA.

Titelverdediger Miami Heat won thuis met 110-104 van Dallas Mavericks. LeBron James scoorde 39 punten uit slechts achttien doelpogingen. Dwyane Wade was met zeventien punten, acht steals en acht assists ook belangrijk voor Miami. De thuisploeg heeft nu zes overwinningen en drie nederlagen.

Sacramento Kings zette een ander record neer. Het publiek in de Sleep Train Arena joelde harder dan welk ander publiek ooit en haalde 122,6 decibel, een wereldrecord. Het was ook het enige hoogtepunt van de avond, want de Kings verloren met 97-90 van Detroit Pistons.

Overige uitslagen NBA vrijdag:

Toronto Raptors - Chicago Bulls 80-96
Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 113-103
Boston Celtics - Portland Trail Blazers 96-109
Cleveland Cavaliers - Charlotte Bobcats 80-86
Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 117-113
Phoenix Suns - Brooklyn Nets 98-100
Utah Jazz - San Antonio Spurs 82-91
Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 86-89

Luiten meldt zich in subtop Dubai

Golfer Joost Luiten heeft zich zaterdag bij de subtop van het World Tour Championship in Dubai geschaard. De Bleiswijker had bij zijn derde omloop op de baan van Jumeirah Golf Estates 65 slagen nodig, zeven onder het baangemiddelde. Na 54 holes staat hij daarmee op een score van -10. Luitens eerste ronde donderdag was +1, vrijdag zette hij een score -4 neer.

Luiten begon zaterdag in de Verenigde Arabische Emiraten met birdies op de eerste twee holes. Ook op de zevende hole pakte hij een slag en op de back nine zette hij door. De tiende, dertiende, veertiende en vijftiende hole rondde hij ook met birdies af. Na afloop van zijn ronde stond Luiten op de vijfde plaats.

WK in gevaar voor Sami Khedira

Duits international Sami Khedira moet vrezen voor deelname aan het WK. De middenvelder van Real Madrid scheurde vrijdag in het oefenduel tegen Italië in Milaan zijn kruisband in zijn rechterknie. Dat meldt de Duitse voetbalbond DFB zaterdag. Hij moet geopereerd worden en de staf van die Mannschaft hoopt dat Khedira dan op tijd weer fit is voor het WK.

De Duitse bondscoach Joachim Löw noemt het een 'bittere tegenslag voor Sami en ons allemaal'. "Hij heeft op en naast het veld een grote vechtersmentaliteit en is een persoonlijkheid. Hij denkt altijd positief en dat gaat hem helpen, daar ben ik ook optimistisch over, om op tijd voor de aftrap van het WK in Brazilië weer fit te worden."

Enkelblessure voor Ajacied Sigthórsson

Ajacied Kolbeinn Sigthórsson is vrijdag tijdens de play-off om een WK-ticket tussen IJsland en Kroatië geblesseerd geraakt. De aanvaller viel vlak voor rust uit met een enkelblessure. De IJslander liep schade aan zijn enkelband op, meldt Ajax. Hoe ernstig de kwetsuur is moet de komende dagen duidelijk worden.

De wedstrijd tussen IJsland en Kroatië eindigde in Reykjavik in een 0-0 remise. Dinsdag staat in Zagreb de return op het programma.

Tendulkar neemt afscheid met zege

Aan de carrière van cricketlegende Sachin Tendulkar is zaterdag een einde gekomen. Zijn India hield de West Indies in Mumbai in de tweede innings op 187 runs. De bezoekers uit de Cariben waren donderdag in hun eerste innings al op 182 all out gegaan, waardoor hun totaalscore op 369 kwam. India was, mede dankzij een 74 van Tendulkar, tot 495 gekomen en wint met een innings en 126 runs verschil.

Na afloop van de wedstrijd sprak Tendulkar het publiek in het Wankhede Stadion in zijn thuisstad toe. "Ik wil jullie vanuit het diepst van mijn hart bedanken en zeggen dat de tijd voorbij is gevlogen", liet hij emotioneel weten. "Maar de herinneringen die jullie achter hebben gelaten zullen voor altijd bij me blijven. In het bijzonder zal het 'Sachin, Sachin' in mijn oren klinken totdat ik stop met ademen."

Tendulkar speelde tweehonderd testwedstrijden en scoorde daarin 15921 runs, een record. In testwedstrijden en eendaagse interlands samen kwam hij tot honderd centuries, scores van honderd runs of meer.

Chili verslaat Engeland op Wembley

Engeland heeft vrijdagavond voor eigen publiek een verrassende nederlaag geleden. Op Wembley was Chili in een oefeninterland met 2-0 te sterk voor de formatie van bondscoach Roy Hodgson. Alexis Sanchez van FC Barcelona opende de score in de zevende minuut en zorgde vlak voor tijd voor de beslissing.

Voor Engeland komt er door de nederlaag een abrupt einde aan een ongeslagen reeks van tien wedstrijden. Dinsdag krijgt de ploeg tegen Duitsland de kans om het interlandjaar toch nog op een goede manier af te sluiten. Chili, dat net als Engeland is geplaatst voor het WK, oefent op dezelfde dag tegen Brazilië.

De oefeninterland tussen Italië en Duitsland eindigde in 1-1. Mats Hummels zette Duitsland in Milaan op voorsprong, Ignazio Abate maakte gelijk. Denemarken won door een late goal van Ajacied Nicolai Boilesen met 2-1 van Noorwegen. De Noorse goal kwam op naam van voormalig Vitesse-speler Marcus Pedersen.

Boze chauffeur sleurt agent mee op motorkap

Een 20-jarige man uit Tilburg heeft vrijdag een politieagent meterslang op de motorkap van zijn auto meegesleurd. De man kreeg van de agent een bekeuring voor fout parkeren, omdat hij zijn auto midden op de weg had gezet en vervolgens naar een pinautomaat was gelopen.

Toen de chauffeur zag dat hij een bekeuring kreeg, stapte hij boos in zijn auto en reed op de agent in. Die belandde op de motorkap en werd 10 tot 15 meter meegesleurd.

De agent is geschrokken, maar niet gewond geraakt. De chauffeur kon later worden aangehouden. Hij zit vast op verdenking van poging tot doodslag.

Boze chauffeur sleurt agent mee op motorkap
Boze chauffeur sleurt agent mee op motorkap (Foto: ANP)

Terroristen onthoofden per ongeluk collega

Jihadisten in Syrië hebben per ongeluk een gewonde kameraad onthoofd. Dat hebben het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en een activist in Aleppo gezegd.

Strijders van de soennitische Islamitische Staat in Irak en de Levant troffen de gewonde rebel woensdag aan in een ziekenhuis. Even daarvoor hadden zij slag geleverd met het Syrische leger. De rebel prevelde frasen die doorgaans door sjiieten worden opgezegd en werd om die reden door de jihadisten van zijn bed gelicht.

De strijders toonden een menigte in de stad Aleppo korte tijd later het hoofd van de man. Toen inwoners van de stad duidelijk maakten dat het toebehoorde aan de leider van een andere radicale rebellengroep, Ahrar al-Sham, zagen zij hun vergissing in.

Nieuwe SBS wordt gokkanaal

SBS gaat de donderdag aangekondigde vrouwenzender in 2015 ombouwen tot gokkanaal. Het vierde tv-kanaal start volgend jaar als een zender die zich vooral richt op vrouwen en wordt in 2015 omgebouwd. Dat meldt het AD zaterdag, die de hand wist te leggen op het Strategisch Plan 2014-2016 van SBS.

De strategie is om volgend jaar eerst herhalingen van programma's en series uit te zenden. "Zodra legalisering is doorgevoerd, wordt de zender omgebouwd tot een kanaal voor gokdoeleinden", is te lezen in het plan. De huidige regering wil gokken met ingang van 2015 weer toestaan.

De nog naamloze zender zit in alle basis zenderpakketten. Het is de vierde zender voor het netwerk. Het bedrijf heeft met NET5 overigens al een zender die zich richt op vrouwen.

MGS5: Ground Zeroes bundles voor Japan

Japanners en verzamelaars zijn gek op limited editions. Konami springt daar gretig op in en brengt daarom verschillende edities van Metal Gear Solid 5: Groud Zeroes uit. Nu maar hopen dat ze ook naar Europa toe komen.

De verschillende edities bestaan uit :

  • Normal Edition: Alleen het spel. 
  • Ground Zeroes Premium Package: Het spel plus een PlayArts Snake figure en een stripboek van het verhaal van Metal Gear Solid: Peace Walker.
  • Konami Style: Het spel plus een metalen versie van Snake.

 Metal Gear Solid 5: Groud Zeroes komt begin lente 2014 uit op PS4, PS3 en Xbox 360.

Metal Gear Solid 5: Ground Zero

Parkeercontroleur grijpt 'zware crimineel'

In Zwijndrecht is door een parkeercontroleur een misdaad van enorme proporties aangepakt. De held bekeurde een man nadat deze zijn nog geldige parkeerkaartje door gaf aan een ander. Gelukkig was de parkeerwachter in de buurt om hem in de kraag te vatten. Dat meldt het AD.

De dader, Sander van Lith, was overigens stomverbaasd toen hij de boete kreeg. De controleur, die niet direct een aanwinst voor de maatschappij kan worden genoemd, hield bij hoog en bij laag vol dat de goede daad van de man verboden is.

Inmiddels heeft de gemeenteraad al gemeld dat het parkeerkaartjes uitdelen gewoon moet kunnen.

Universiteit verdacht van valse diploma's

De Alhuraa Universiteit in Den Haag wordt verdacht van het vervalsen van diploma's. Dinsdag is de rechtszaak tegen de stichting achter de universiteit, liet het Openbaar Ministerie weten.

De universiteit zou meer dan honderd bachelor- en masterdiploma's hebben vervalst in de periode van april 2007 tot en met juli 2010. Het bestuur was zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.

De Alhuraa Universiteit is een islamitische en Arabischtalige non-profituniversiteit. De universiteit zegt 'kansen te bieden aan diegenen die ervan beroofd zijn hun opleiding af te maken'.

'Marc-Marie (Sorry Piet) is Hypocriet Piet'

Marc-Marie Huijbrechts, sidekick in De Wereld Draait Door, heeft opmerkelijke eisen gesteld aan de makers van het Sinterklaasjournaal. Dat zei hij vrijdag in de uitzending.

Te gast was een vrouw die kwam vertellen over Sinterklaas-inpakpapier. Huijbrechts wilde weten waar de vrouw stond in de discussie. Het antwoord was: het is een sprookje voor kinderen en dat moet zo blijven. Huibrechts zei dat hij het daar niet mee eens was. Opmerkelijk dat hij tegen is, omdat Huijbrechts voorheen gewoon Zwarte Piet speelde in het Sinterklaasjournaal.

Huijbrechts, die Sorry-Piet speelde stelde dat hij de rol dit jaar alleen met zwarte vegen op zijn gezicht wilde spelen. De makers gingen niet in op deze opmerkelijke eis dus zit Marc-Marie niet in het Sinterklaasjournaal.  

Op Twitter is verbaasd gereageerd. Zo zegt ene Romkes:  Marcmarie is tegen zwarte piet. De klojo speelt zwarte piet. De hypocrietpiet 


Marc-Marie als Sorry Piet.

Beste verzekering verschilt per vergelijkingssite

Geen een vergelijkingssite geeft hetzelfde advies als wordt gezocht naar de beste of de goedkoopste zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de vergelijkingssite van de Consumentenbond, Independer en Zorgkiezer.

De verschillen hebben meerdere oorzaken. Zo toont Independer alleen polissen van verzekeraars waar het een samenwerkingscontract mee heeft. Ook hebben de sites verschillende kortingen bij de verzekeraars weten te bedingen. Zo is dezelfde verzekering van Agis die bij Zorgkiezer wordt afgesloten per jaar 44 euro goedkoper dan wanneer die bij de Consumentenbond wordt afgesloten. Bij Independer komt het aanbod van Agis niet voor.

Daar komt nog bij dat er foutjes in het aanbod kunnen zitten. De Volkskrant vergeleek de polissen voor een fictionele 31-jarige Amsterdammer die een hoog eigen risico wil en wereldwijde dekking. Een van de uitkomsten op de site van de Consumentenbond was een verzekering die alleen binnen Europa dekking geeft. Als iemand dan zo'n verzekering afsluit en buiten Europa zorg nodig heeft, kan dat hem duizenden euro's kosten. Het foutje is inmiddels hersteld.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseert in de krant nooit op het advies van één vergelijkingssite te vertrouwen. De ACM kondigt verder aan dat opnieuw wordt bekeken of de vergelijkingssites wel een eerlijk beeld geven en de sites de komende weken nauwgezet te volgen. Verzekeraars hebben tot dinsdag om hun tarieven bekend te maken, dus de verschillen kunnen nog oplopen.

Bij een op vijf huisverboden toch weer mishandeling

Bij 21 procent van de gevallen waarbij een mishandelaar een huisverbod kreeg opgelegd komt het opnieuw tot huiselijk geweld. Dat is minder vaak dan in vergelijkbare zaken waarin geen huisverbod werd opgelegd, daar komt het in dertig procent van de gevallen weer tot geweld. Dat blijkt uit een evaluatie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zaterdag naar de Kamer heeft gestuurd.

Als het na een huisverbod tot geweld komt, is het geweld volgens Opstelten minder ernstig dan het geweld in zaken waarin na een eerdere mishandeling geen huisverbod werd opgelegd. De minister concludeert hieruit dat het huisverbod werkt.

Het huisverbod werd in 2009 ingevoerd. Na een verdenking van mishandeling kan een gemeente besluiten de verdachte tien dagen uit huis te plaatsen. Dat kan tot 28 dagen worden verlengd. In die tijd krijgen de slachtoffers, eventuele kinderen en de verdachte hulpverlening aangeboden.

In de vier jaar dat het huisverbod bestaat zijn er bijna 11.700 opgelegd. In zeventig procent van de gevallen zijn er kinderen in het gezin aanwezig.

PS4: Red Line Of Death

Waar de Xbox 360 in zijn eerste levensjaren het moest ontgelden vanwege de Red Ring Of Death, lijkt het erop dat PlayStation 4 een soortgelijk lot tegemoet gaat vanwege de inmiddels zogenaamde Red Line Of Death.

Er verschijnen steeds meer posts op diverse supportforums waarin kersverse PlayStation 4-eigenaren klagen over het feit dat hun console niet meer opstart. Het enige wat men te zien krijgt is een rood knipperend licht en een scherm dat op zwart gaat. Wat de oorzaak hiervan is is helaas nog niet bekend.

Sony's reactie hierop is dat het aantal gerapporteerde klachten nog binnen de verwachte uitval van 0,4% valt en dat dit soort probleem zich vaker voor kunnen doen bij een release van een nieuw product.

"Een klein aantal mensen heeft het probleem met hun PlayStation 4 gerapporteerd. Dit ligt binnen onze verwachtingen tijdens de introductie van een nieuw product. Verder krijgen we grotendeels overweldigend positieve reacties. We houden het probleem nauwlettend in de gaten, maar we denken dat dit over het algemeen om incidenten gaat. We liggen volledig op schema.

Er zijn diverse problemen gerapporteerd, wat ons doet geloven dat het hier niet om één enkel probleem gaat dat zich op meerdere systemen zou kunnen voordoen. Het totaal van systemen waar het probleem zich voordoet is minder dan 0,4%, dit is nog steeds binnen de verwachtingen tijdens de introductie van een nieuw product", aldus Sony.


Het Diner

Het Diner is de verfilming van de populaire, gelijknamige roman uit 2009 van Herman Koch. Het boek is het meest vertaalde Nederlandstalige werk ook, en dit is slechts een eerste verfilming. Hollywood is inmiddels ook bezig met een verfilming van The Dinner. Deze film zal het regiedebuut van actrice Cate Blanchett worden. Maar laten we ons nu focussen op de Nederlandstalige versie van de film, van de hand van Menno Meyjes.

Tbs-klinieken beoordeeld op recidivecijfer

Het recidivecijfer speelt vanaf volgend jaar mee bij de beoordelig van tbs-klinieken. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) werkt aan een model om de klinieken met elkaar te kunnen vergelijken, meldt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zaterdag.

Dat betekent dat een kliniek straks minder tbs'ers mag behandelen als veel patiënten opnieuw in de fout zijn gegaan. Klinieken die het goed doen mogen dan juist meer tbs'ers behandelen.

Sinds de jaren tachtig wordt al berekend hoe vaak tbs-ers opnieuw in de fout gaan. Naar de recidive per inrichting is nooit gekeken. Om na te gaan welke behandeling het beste uitpakt, is dat volgens Teeven wel nodig.

In een tussentijdse rapportage die zaterdag naar de Tweede Kamer is gestuurd staan voorlopige cijfers, maar daar kunnen volgens Teeven nog geen conclusies aan worden verbonden. De ene tbs-kliniek heeft namelijk met lastigere patiënten te maken dan de andere en daarom is het logisch dat de recidive per kliniek sterk verschilt.

Het WODC bekijkt daarom met wat voor patiënten iedere kliniek te maken heeft en voorspelt dan hoeveel recidive per kliniek mag worden verwacht. Die voorspelling wordt volgend jaar vergeleken met de daadwerkelijke recidive.

De recidivecijfers moeten uiteindelijk een van de vaste onderdelen worden bij het beoordelen van een kliniek. Op basis van het totaaloordeel wordt bepaald hoeveel patiënten een kliniek mag behandelen.

'Rechtszaak dreigt tussen HEMA en franchisers'

In een al jaren lopend conflict tussen HEMA en zijn franchisenemers dreigen langlopende rechtszaken. De partijen kunnen het onder meer niet eens worden over de prijzen die de franchisers voor de bakkerijproducten moeten betalen, schrijft de Volkskrant.

Het is volgens de krant een grote klap als het tot een rechtszaak komt, want HEMA staat bekend als de uitvinder van de franchiseconstructie. Franchisers hebben een of meerdere eigen vestigingen, maar huren de formule van de HEMA en betrekken er ook hun spullen. Ongeveer de helft van de ruim vijfhonderd HEMA-vestigingen is van een franchiser.

Naast de prijzen voor de bakkerijproducten is er onenigheid over de eis van HEMA dat franchisers gaan meebetalen aan de marketing, over een contract dat de inkomsten uit de webshop reguleert en over een fonds dat de partijen samen hebben opgezet. HEMA zou niet willen zeggen hoeveel geld er in dat fonds zit.

In een brief aan de franchisenemers klaagt directievoorzitter Ronald van Zetten volgens de krant over de 'constante dreigementen met langdurige en kostbare procedures'. Hij wijst erop dat ondernemers die het niet eens zijn met de prijzen van de bakkerijproducten er iedere vijf jaar voor kunnen kiezen om afscheid van de formule te nemen.

Van Zetten waarschuwt dat de HEMA er ook voor kan kiezen niet langer te onderhandelen met de vereniging van de franchisenemers en met ieder apart kan onderhandelen. "De goeden hoeven niet onder de kwaden te lijden. Constructieve contacten met de individuele aangesloten bedrijven willen we zo veel mogelijk continueren", citeert de krant uit de brief.

HEMA en de vereniging van de franchisenemers VAB-HEMA wilden volgens de krant niet reageren.

Agenten gingen te ver bij rellen Fortuna-MVV

Sommige agenten hebben zich niet de hele tijd professioneel gedragen bij het bedwingen van ongeregeldheden in Sittard rond een wedstrijd van Fortuna Sittard tegen MVV begin oktober. Ze hebben zich af en toe laten verleiden terug te schelden en hebben soms hun wapenstok gebruikt om te prikken en te slaan terwijl dat niet nodig was.

Dat blijkt uit onderzoek naar de gang van zaken rond de ongeregeldheden, heeft politiechef Gery Veldhuis vrijdag gezegd voor de camera van de regionale zender L1. Veldhuis benadrukt dat het gaat om 'enkele incidenten'. "Ik praat ze niet goed." De betreffende agenten zijn aangesproken op hun gedrag, voor zover bekend is geworden om welke agenten het ging.

De politie zou volgens regionale media bij een actie tegen ongeregeldheden na het duel excessief geweld hebben gebruikt. Hierbij zouden onder meer twee 12-jarige meisjes gewond zijn geraakt. Eerder werd al bekend dat op de betreffende avond een aantal inwoners en agenten fors in de knel waren geraakt.

Vanwege het politieoptreden werden tientallen klachten ingediend. Drie Fortuna-supporters hebben uiteindelijk aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie verwacht daar over twee weken meer duidelijkheid over te geven.

Vier van de vijf supporters die rondom de rellen direct al werden opgepakt hebben inmiddels een boete gekregen. Over de vijfde supporter volgt binnenkort een beslissing. Meer verdachten zijn echter niet gevonden.

De gemeente, het OM en de politie hebben besloten het in 2003 door het ministerie van Binnenlandse Zaken ingestelde auditteam voetbal en veiligheid in te schakelen. Het onderzoek van het auditteam moet zich richten op de gang van zaken rond de voetbalwedstrijd en dan vooral op de rollen van de verschillende betrokkenen.

Wetenschappelijke publicaties moeten gratis online

Alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties moeten over tien jaar gratis online beschikbaar zijn. Als universiteiten hier niet snel genoeg aan meewerken, worden ze hier met nieuwe regelgeving toe verplicht, kondigt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) zaterdag aan.

Onderzoeken die helemaal of deels betaald zijn uit publiek geld moeten volgens Dekker voor iedereen gratis beschikbaar zijn. Het gaat volgens zijn ministerie om ongeveer 33 duizend wetenschappelijke artikelen per jaar. Als iedereen die kan inzien, zou dat bijdragen aan de verspreiding van kennis en vooruitgang in de wetenschap.

De publicaties zijn volgens Dekker niet alleen van belang voor onderzoekers en studenten, maar juist ook voor mensen buiten universiteiten die nu alleen tegen hoge kosten toegang hebben. Als de onderzoeken gratis zijn in te zien, wordt het bijvoorbeeld voor artsen gemakkelijker kennis te nemen van de nieuwste inzichten en behandelwijzen. Ondernemers en bedrijven kunnen nieuwe inzichten dan sneller toepassen bij innovaties. Dekker ziet ook voordelen voor leraren, die de nieuwste inzichten kunnen gebruiken bij hun lessen.

Dekker wil dat over vijf jaar al zestig procent van de wetenschappelijke artikelen gratis online is te lezen. Hierbij wil hij samen optrekken met het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Die landen vinden ook dat met publiek geld vergaarde kennis gratis inzichtelijk moet zijn.

Dekker gaat begin volgend jaar met universiteiten en uitgeverijen onderhandelen over welke stappen moeten worden genomen. Over drie jaar gaat de minister na hoe het gaat. Als het hem dan niet snel genoeg gaat, komt er wetgeving om de openbaarheid van de onderzoeken af te dwingen.

FOK! wat een weer... Rustig najaarsweer

Zie ginds komt de stoomboot! Groningen kan zich gaan opmaken voor een droge en rustige intocht van de Sint. Niet alleen daar, maar ook elders in het land zal er géén spatje regen gaan vallen. Stralend zonnig zal het helaas ook niet worden.

Op sommige plekken lossen nevel en mist niet of nauwelijks op en blijft het grijs, maar er zullen ook plaatsen zijn waar de zon wél even weet door te breken. Waar dat precies gaat gebeuren is echter onzeker. In mistgebieden wordt het niet warmer dan een graad of 3, dus de dikke winterjas mag daar dan wel aan. Mocht het wel even opklaren dan loopt het kwik op naar ongeveer 7 graden. Vlak aan zee is het nog wat zachter omwille van het warme zeewater.

Morgen lijkt het overal bewolkt te blijven en maken opklaringen minder kans dan vandaag. Plaatselijk valt er wat motregen en is het met ongeveer 7 graden even zacht als gisteren.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZonsO
Werkelijk een schitterende foto van Dumpiej, genomen vanaf de pont in het Westland. Heerlijk om zulke uitzichten in de buurt te hebben.

 

 

 

 

 

Zie ginds komt de stoomboot

Sinterklaas komt zaterdag na een lange tocht vanuit Spanje weer aan in Nederland. De goedheiligman heeft dit jaar gekozen voor Groningen. De Sint komt samen met zijn Zwarte Pieten tegen half 1 aan met zijn stoomboot in de Zuiderhaven. Na een tocht door de historische binnenstad gaan ze naar de Grote Markt. Daarna wordt de goedheiligman op het stadhuis begroet door waarnemend burgemeester Ruud Vreeman.

Verene Shepard, hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet komt niet naar Groningen. De gemeente had haar uitgenodigd omdat Groningen haar wilde laten zien dat Sinterklaas een kinderfeest is dat niets met racisme te maken heeft, maar Shepard had weinig behoefte de waarheid onder ogen te zien.

De intocht van de Sint is rechtstreeks te bekijken op de televisie in een extra lang Sinterklaasjournaal, dat wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

We hopen dat de zeurpieten zich op een beschaafde manier gedragen.

Feestelijke intocht Sinterklaas in Groningen
Feestelijke intocht Sinterklaas in Groningen (Foto: ANP)

Schisma in Berlusconi's partij PDL

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft opnieuw een gevoelige politeke tik moeten incasseren. Zijn getrouwe Angelino Alfano, minister van binnenlandse zaken en vicepremier, zei vrijdag uit Berlusconi's partij PDL te stappen om een eigen politieke beweging op te richten, meldde persbureau LaPresse.

De nieuwe partij, 'Nieuw Centrumrechts', zal Berlusconi wel blijven steunen, aldus Alfano. Berlusconi zal zaterdag waarschijnlijk zijn oude partij Forza Italia nieuw leven inblazen. Maar de weigering van Alfano en andere bondgenoten om zich bij Forza Italia aan te sluiten betekent een schisma in Italiës centrumrechtse blok.

De eerste scheurtjes in het conservatieve collectief toonden zich begin oktober, toen Berlusconi gedwongen was terug te komen op zijn dreigement de regering van premier Enrico Letta te laten vallen. Zijn belangrijkste bondgenoten weigerden hem in zijn dreigement te steunen.

'Misdaden' voorkomen door 'Batkid'

Duizenden mensen in San Francisco hebben geholpen om de wens van een 5-jarig leukemiepatiënt in vervulling te laten gaan. Miles Scott ging vrijdag (lokale tijd) verkleed als superheld Batman 'misdaden' te lijf in de Amerikaanse stad, waar straten speciaal voor waren afgezet. Hij werd daarbij aangemoedigd door duizenden toeschouwers.

De jongen dacht dat hij alleen een kostuum kreeg van zijn favoriete superheld, maar kreeg toen een boodschap van de politiechef van San Francisco. Daarin vroeg hij de hulp van 'Batkid'.

De jongen redde vervolgens onder meer een vrouw die vastgebonden was aan de rails van een kabeltram en verijdelde een overval. Voor zijn daden kreeg hij een onderscheiding van de burgemeester van San Francisco. Ook werd hij in een videoboodschap toegesproken door president Barack Obama.

'Batkid' werd verder in een Batmobiel, een zwarte Lamborghini, door de stad gereden. De actie was een initiatief van de Make-A-Wish Foundation

Bij de jonge Miles werd drie jaar geleden leukemie ontdekt. Inmiddels is hij aan de beterende hand.

'Misdaden' voorkomen door'Batkid'
'Misdaden' voorkomen door'Batkid' (Foto: ANP)

Timmermans ziet geen gematigde koers Front National

PVV-leider Geert Wilders kondigde woensdag aan dat hij gaat samenwerken met de extreemrechtse Franse partij Front National. Onder leiding van Marine Le Pen zou deze partij een gematigde koers zijn ingeslagen, maar minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) merkt daar weinig van. "Een deel van het Europese politieke spectrum en van de Europese bevolking blijft bevattelijk voor het idee dat je altijd de ander de schuld kan geven in tijden van crisis."

Maakt u zich zorgen om de samenwerking tussen de PVV en Front National?

"Nee, ik maak me daar geen zorgen om, partijen moeten dat helemaal zelf weten. Ik vind het wel merkwaardig dat partijen die tegen Europese samenwerking zijn nu Europese samenwerking zoeken. Dat vind ik een mooie paradox."

Vindt u dat de PVV radicaliseert?

"Dat zie ik niet in publieke uitlatingen of in acties van de PVV. Wel zoekt Wilders samenwerking met een aantal partijen waarvan hij in het verleden altijd heeft gezegd dat hij daar niet mee wilde samenwerken, dus dat moet hij dan maar uitleggen. Ik denk overigens niet dat de Europese samenwerking in de praktijk veel betekenis zal hebben omdat de partijen wel erg ver van elkaar af staan. Maar uiteindelijk bepaalt de kiezer hoe invloedrijk partijen worden."

Verbaast het u dat Wilders nu wel met die partij in zee gaat met een partij met wie hij vroeger niet geassocieerd wilde worden?

"Ja, dat verbaast me. De PVV is een jonge beweging, maar dat geldt niet voor Front National. Dat is een partij met een extreemrechtse erfenis, die moeite heeft om zich te ontdoen van die erfenis. Er zijn voortdurend weer incidenten met de vorige leider Jean-Marie Le Pen, of met leden die ministers met een donkere huidskleur uitmaken voor aap of antisemitische uitlatingen laten zien."

Wilders zegt dat Front National is veranderd onder leiding van Marine Le Pen.

"Ik stel vast dat er bijna wekelijks incidenten zijn rond Front National en met mensen die actief zijn in die partij. Ik heb ook nooit gezien dat Marine Le Pen afstand neemt van uitlatingen van haar vader, die nu trouwens weer voor de rechter staat vanwege uitlatingen die hij heeft gedaan over Roma. Het komt maar niet tot een breuk tussen Front National en Jean-Marie Le Pen."

Bent u bevreesd voor oplaaiende xenofobie of antisemitisme in Europa?

"Natuurlijk vind ik dat zorgelijk. Een van de grote spoken in onze collectieve Europese psyche is dat we in tijden van crisis altijd op zoek gaan naar iemand die we de schuld kunnen geven, en dat is altijd iemand van een minderheid, van een ander land of van een ander geloof. Dat in de loop van de Europese geschiedenis een constante. Maar ik denk ook dat maximaal een vijfde van de mensen hier bevattelijk voor is. Deze ideeën hebben geen meerderheid, in geen enkel Europees land."

'Moszkowicz betaalt 2,5 miljoen aan staat'

De van het tableau geschrapte advocaat Bram Moszkowicz betaalt de staat 2,5 miljoen euro terug. Dat staat in een schikking die de Belastingdienst en Moszkowicz vorig jaar hebben getroffen, meldt het radioprogramma Argos op basis van de volledige tekst van de deal.

Onder de 2,5 miljoen euro vallen niet alleen de belastingschulden van de voormalig advocaat, maar ook zogenoemde vergrijpboetes die worden opgelegd als aan de fiscus niet, niet op tijd of onjuiste informatie is doorgegeven. Normaal worden zeer hoge belastingschulden ook strafrechtelijk aangepakt, maar in dit geval is daar niet voor gekozen.

De inhoud van de schikking, waaronder ook het bedrag waarvoor de schikking is getroffen, is niet eerder geopenbaard. Uit de overeenkomst waar Argos op stuitte, zou blijken dat Moszkowicz als advocaat over de periode van 1 januari 2002 tot en met 31 december 2010 ten onrechte geen omzetbelasting heeft afgedragen.

Verder zou de van het tableau geschrapte advocaat over de jaren 2002 tot en met 2009 over te lage bedragen aangiften vennootschapsbelasting hebben gedaan. In diezelfde periode betaalde Moszkowicz als privépersoon te weinig belasting.

In de schikking staat ook dat de fiscus naheffingsaanslagen aan het kantoor van Moszkowicz en vergrijpboetes over de periode tussen 2003 en 2006 vernietigt. Bovendien worden aan de maatschap die Moszkowicz met zijn broers Max jr. en David had over de periode tussen 2007 en 2010 geen naheffingsaanslagen opgelegd. In het stuk staat ook de afspraak dat Moszkowicz zijn mond houdt over de 'belastingaangelegenheden' in de overeenkomst.

De 53-jarige Moszkowicz werd in april uit zijn ambt gezet. Het hof in Den Bosch bevestigde toen een eerdere beslissing daarover van de Raad van Discipline. Moszkowicz nam grote sommen contant geld aan van cliënten zonder dit te melden en miste verplichte bijscholingscursussen. Ook zijn administratie was niet op orde.

Woning 't Zandt ontruimd om gevaar bij aardbeving

Een woning in het Groningse 't Zandt is ontruimd omdat het pand een eventuele toekomstige aardbeving mogelijk niet goed doorstaat. De bewoners van het pand zijn tijdelijk elders ondergebracht, meldt een woordvoerder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vrijdagavond.

Het gezin is vorige week geïnformeerd en heeft daarna de woning verlaten. Vrijdag zijn er hekken geplaatst, om te voorkomen dat mensen bij een bushalte naast de woning mogelijk worden geraakt door brokstukken als het mis zou gaan.

De problemen kwamen aan het licht tijdens uitgebreid onderzoek. Onder meer de gevel is instabiel, maar het pand kent meer zwakke plekken. Samen met de bewoners wordt gekeken wat er nu moet gebeuren. De NAM stelt het prettiger te vinden dat de bewoners veilig uit het huis zijn terwijl een oplossing wordt gezocht.

De NAM sluit niet uit dat het vaker voor gaat komen dat bewoners om soortgelijke redenen worden geëvacueerd. In september werd nog bekend dat de NAM een monumentale boerderij heeft aangekocht die zwaar is beschadigd na aardbevingen door gaswinning. Het gaat om een rijksmonument uit 1894, in het Groningse Onderdendam. Het herstellen van het pand zou zo ingrijpend zijn dat alleen kopen volgens de NAM nog een oplossing was.

[WB] Davis wint schaatsmijl, Verweij rijdt NR

Koen Verweij heeft het Nederlands record op de 1500 meter verbroken. De schaatser uit Koedijk klokte een tijd van 1.42.28 en was daarmee 0.04 seconden sneller dan de oude toptijd van Erben Wennemars. Genoeg voor de zege in de wereldbekerwedstrijd was het niet. Shani Davis klopte Verweij in een persoonlijk duel. Ook de Amerikaan Brian Hansen bleef Verweij voor.

Davis reed 1:41.98 en Hansen liet 1:42.16 noteren. Kjeld Nuis werd met 1:42.79 zevende. Rhian Ket reed tegen Mark Tuitert. De olympisch kampioen ging in de tweede ronde onderuit en dit zorgde ervoor dat Ket slechts zijn persoonlijk record kon evenaren met 1:44.06. In het wereldbekerklassement gaat Davis aan de leiding voor Verwij en Nuis. 

Uitslag

# Naam Land Tijd 
1 Shani Davis VS 1:41.98
2 Brian Hansen VS 1:42.16
3 Koen Verweij Ned 1:42.28
4 Denis Yuskov Rus 1:42.36
5 Denny Morrison Can 1:42.79
7 Kjeld Nuis Ned 1:42.92
15 Rhian Ket Ned 1:44.06
- Mark Tuitert Ned DNF

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Shani Davis VS 180
2 Koen Verweij Ned 170
3 Kjeld Nuis NEd 110
4 Brian Hansen VS 105
5 Zbigniew Brodka Pol 81
13 Rhian Ket Ned 46
18 Mark Tuitert Ned 28
25 Wouter Olde Heuvel Ned 11

[WB] Sábliková wint voor Pechstein en A. De Jong

Martina Sábliková heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City de 3000 meter op haar naam geschreven. Op de olympische baan van 2002 noteerde ze 3:57.79 en was daarmee een kleine twee seconden sneller dan in Calgary. De winnares van vorige week Claudia Pechstein werd op een honderdste tweede. Zij noteerde 3:57.80. 

Sábliková en Pechstein reden in de slotrit tegen elkaar. Een rit ervoor reden Antoinette de Jong en Jorien Voorhuis tegen elkaar. Tijdens de race kregen ze dezelfde tijd, maar na de tijdcorrectie werd De Jong derde. De Jong reed de 7,5 ronden in 3:59.49 en Voorhuis in 3:59.51. De tijd van De Jong is een nieuw wereldrecord voor junioren. 

Linda de Vries werd vijfde in 4:01.00 en Yvonne Nauta noteerde met 4:03.50 de elfde tijd. Ireen Wüst was niet van de partij. Zij liet deze race schieten om volledig te focussen op de andere afstanden. Annouk van der Weijden kwam eerder op de dag in actie in de B-groep. Met 4:03.76 werd ze vierde, kort achter de top drie.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Martina  Sábliková Tsj 3:57.79
2 Claudia  Pechstein Dui 3:57.80
3 Antoinette  de Jong Ned 3:59.49
4 Jorien  Voorhuis Ned 3:59.51
5 Linda  de Vries Ned 4:01.00
11 Yvonne Nauta Ned 4:03.50

Klassement

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 180
2 Claudia Pechstein Dui 180
3 Antoinette de Jong Ned 130
4 Jorien Voorhuis Ned 110
5 Ida Njåtun Noo 85
6 Linda de Vries Ned 80
8 Ireen Wüst Ned 70
9 Yvonne Nauta Ned 66
22 Annouk van der Weijden Ned 19
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.