Zes kandidaten voor Winterspelen 2022

Zes steden gaan de strijd aan om de Olympische Winterspelen van 2022 te organiseren. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt nadat de deadline voor aanmeldingen afgelopen nacht verstreek. Oslo, Stockholm, Alma-Ata, Lviv, Krakau en Beijing hadden hun kandidatuur al in een eerder stadium aangekondigd. De zes steden leverden ook op tijd het benodigde papierwerk in.

Stockholm en Beijing kunnen de eerste steden worden die naast de Zomerspelen ook de Winterspelen organiseren. München en Barcelona leken daarvoor ook in de race, maar Barcelona besloot het vizier op 2026 te richten en de bevolking van München sprak zich in een referendum uit tegen een kandidatuur.

Zowel Stockholm, dat in 1912 de Zomerspelen organiseerde, en Beijing, dat dat in 2008 deed, heeft een bergplaats als tweede locatie. Voor Stockholm is dat wintersportoord Åre, voor Beijing is dat Zhangjiakou. Beijing heeft als nadeel dat de Winterspelen van 2018 al in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zijn en de Zomerspelen van 2020 in de Japanse hoofdstad Tokyo.

Oslo was in 1952 al eens gastheer van de Winterspelen. Wintersportgrootmacht Noorwegen had de Winterspelen voor het laatst in 1994 in huis toen Lillehammer de gastheer was.

Alma-Ata is voor de schaatswereld een legendarische plaats. De Kazachse stad was al een van de gaststeden van de Aziatische Winterspelen in 2011 en is in 2017 gastheer van de Winteruniversiade.

Het Oekraïense Lviv en Krakau in Polen zijn de meest onbekende kandidaatsteden. Krakau deelt de kandidatuur met Zakopane en de Slowaakse plaats Jasna waardoor de Spelen voor het eerst in twee landen tegelijkertijd zouden plaatsvinden.

Begin juli wordt een eerste schifting gemaakt. De kandidaatsteden die doorgaan naar de laatste fase krijgen op 31 juli 2015 te horen wie de Spelen mag organiseren. Dat gebeurt tijdens een IOC-congres in Kuala Lumpur.