FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 mei 2013

Van Garderen wint Ronde van Californië

Tejay van Garderen is de winnaar geworden van de Ronde van Californië. De eindzege van de Amerikaan kwam in de slotetappe, gewonnen door Peter Sagan, niet meer in gevaar.

In de achtste en laatste etappe, van San Francisco naar Santa Rosa, boekte Sagan zijn tweede ritzege van deze ronde. Van Garderen legde de basis voor de eindzege afgelopen vrijdag in de tijdrit. Van Garderen, die een Nederlandse vader heeft, hield de Australiër Michael Rogers in het eindklassement bijna 2 minuten achter zich. De Colombiaan Janier Acevedo eindigde als derde.

Joss Whedon onthult meer over The Avengers 2

Toen Iron Man 3 afgelopen maand in de bioscoop verscheen, liep Joss Whedon mee over de rode loper om zijn Marvel-collega's te ondersteunen en begon te vertellen over het verwachte vervolg van The Avengers.

Waar eerst werd gespeculeerd dat Quicksilver en Scarlet Witch toegevoegd zouden worden, heeft Whedon nu bevestigd dat deze broer en zus sowieso onderdeel uitmaken van het huidige script. Weet je, ze gingen ruw van start. Ik vind ze interessant, omdat ze een gedeelte van de wereld vertegenwoordigen die het normaal gesproken niet eens zouden zijn met de Avengers," aldus Whedon. “Ze maken geen deel uit van het verhaal om het de Avengers gemakkelijker te maken. Er is niet een personage die wordt toegevoegd om de zaak te vereenvoudigen.” Joss Whedon die het zijn personages gemakkelijk maakt? Zet die gedachte maar uit je hoofd.

Kevin Feige, de president van de Marvel Studio, licht ook een tipje van de sluier voor wat betreft het derde bedrijf van de studio. Goede dingen komen in drieën, zegt men weleens. Met Iron Man 3 in zijn derde week in de bioscoop en het overtreffen van Marvel's laatste hoogtepunt van vorig jaar, The Avengers, wordt er gezegd dat het tweede bedrijf volop in gang is. Met nog een aantal projecten die hieraan worden toegevoegd zoals Captain America: The Winter SoldierThor: The Dark World, en Guardians of the Galaxy, zitten we al op het puntje van onze stoel met smart uit te kijken naar dit veelbelovende derde bedrijf.

Wat we nu al kunnen vertellen is dat niet alleen The Avengers 2 onderdeel hiervan zal uitmaken, maar ook Edgar Wright's Ant-Man, een film die al sinds 2006 in productie is en slechts enkele maanden na The Avengers 2 zal verschijnen in de bioscoop.

Empire News meldt een aantal titels die we mogen verwachten in het derde bedrijf. Te weten, Doctor Strange, Iron Man 4, Ant-Man, Inhumans, Hulk, Marvel Zombies, Black Panther, Runaways, Daredevil, The Punisher, Blacde en Ghost Rider.

[DTM] Uitslag Brands Hatch

Mike Rockenfeller heeft op overtuigende wijze de DTM-race op Brands Hatch op zijn naam geschreven. De Duitser leidde de gehele wedstrijd en pakte bovendien de leiding in het kampioenschap. Bruno Spengler en Robert Wickens mochten ook naar het podium in Engeland.

Rockenfeller kreeg gisteren de poleposition toebedeeld nadat de BMW van Martin Tomczyk bij de weging te licht was bevonden. De Audi-coureur profiteerde hier optimaal van en pakte meteen de leiding. Zijn enig echte concurrent was nog BMW-rijder Augusto Farfus die rond de tweede pitsstop drie seconden achter de Duitser hing. De Brazilaan moest snel hierna opgeven met elektronische problemen. Het weghalen van zijn bolide zorgde net niet voor problemen. De marshals besloten met de gesleepte auto van Farfus het start/finishgedeelte van de baan over te steken en zijn BMW aan de binnenzijde van de baan te parkeren. Rockenfeller kon de sleep maar net ontwijken.

Spengler profiteerde van de pech van zijn merkgenoot Farfus en schoof door naar de tweede plaats. De regerend kampioen kwam eerder in de race goed weg nadat hij Gary Paffett aangereden had en hier geen straf voor gekregen had. Diezelfde Paffett had een uitstekende strategie door de eerste stop al na vier ronden uit te voeren en daarna ook vroeg te zijn met de tweede stop. Het leverde hem de derde plaats op, maar een straf van vijf seconden voor niet genoeg snelheid te minderen voor de gestrande bolide van Farfus zorgde ervoor dat de Brit zesde werd.

Dit gaf de derde plaats aan debutant Wickens die in de slotfase zich behoorlijk breed maakte om de iets snellers Marco Wittman en Joey Hand achter zich te houden. Mattias Ekström maakte enkele uitstapjes langs de baan en werd zevende, voor Christian Vietoris die Timo Scheider volop in zijn spiegels had. Het laatste punt was voor het 18-jarige talent Pascal Wehrlein.

Ministerie ontkent mishandeling in detentiecentrum

Het ministerie van Veiligheid Justitie ontkent dat een asielzoeker uit Guinee is mishandeld in het detentiecentrum in Rotterdam en tegen zijn zin in een isoleercel is geplaatst. Dat zegt directeur van de Dienst Justitiële Inrichtingen Peter Hennephof zondag tegen de NOS.

Volgens hem is er ook geen oproer geweest waarna mensen in een isoleercel zijn geplaatst. De werkgroep Deportatie Verzet meldde zaterdag dat tussen donderdag en zaterdag zeker negen vluchtelingen in elkaar zijn geslagen in het detentiecentrum, waar diverse mensen in honger- of dorststaking zijn gegaan.

De man uit Guinee, die niet meer eet en drinkt, zit volgens Hennephof op eigen verzoek in een isoleercel en heeft een verklaring ondertekend waarin dat staat. De asielzoeker zou zijn geslagen en door een stuk of tien gemaskerde mannen in een isoleercel zijn gegooid. Zijn vertrouwensarts klaagde zaterdag in Nieuwsuur over de behandeling van haar cliënt. Illegalen en afgewezen asielzoekers zijn volgens haar mishandeld door bewakers en andere medewerkers van de gevangenis.

D66, CDA, PvdA en GroenLinks willen opheldering van het kabinet over de behandeling van de hongerstakende asielzoekers in Rotterdam, meldt de NOS verder. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman bezocht het detentiecentrum zondagmiddag. "Mensen die vastgezet worden terwijl ze niets misdaan hebben en vervolgens onder verantwoordelijkheid van de staat mishandeld zouden worden, het is te bizar voor woorden. Wij willen dinsdag tot in detail horen wat er vrijdagavond precies gebeurd is."

De Nooijer: "Emotie hoort er ook bij"

Teun de Nooijer gaf zondag glans aan zijn officieuze afscheid. De levende legende van Bloemendaal mocht rond vijf uur zijn laatste hoofdprijs in ontvangst nemen, de EHL-beker. Om vervolgens een karrevracht aan felicitaties in ontvangst te nemen.

De Nooijer was zondag na de 2-0 zege op Dragons het stralende middelpunt op het feestende ’t Kopje. Nummer 14 van Bloemendaal werd door werkelijk iedereen bedankt, gefêteerd, omhelsd of op de schouders gemept. "Veel mooier kan je het niet krijgen", besefte De Nooijer tegenover de massaal toegestroomde pers. "Ik ben ongelooflijk trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen."

De routinier, die een van zijn laatste wedstrijden van zijn loopbaan speelde, oogde dit weekend emotioneler dan ooit. "Emotie hoort er ook bij. Ik heb dat vaak kunnen onderdrukken. Maar als het duidelijk is, dat dit een van je laatste wedstrijden is, wil je ‘m winnen. En zeker, als dat op eigen veld is. Ik wilde heel graag goed afsluiten en dat is gelukt."

De Nooijer, die en passent werd uitgeroepen tot beste speler van dit Europese seizoen, speelt komend weekend nog met zijn team tegen Kampong met als inzet een EHL-ticket. Vervolgens laat hij het leven als topsporter achter zich.

 "Ik ben dit zo gewend. Ik moet straks een nieuw levensritme vinden, dat soms niet eenvoudig zal zijn. Dit soort wedstrijden ga ik missen, het wordt lastig om dit gevoel op een andere manier in te vullen. Maar het is een goede beslissing, hoor. Mooi, dat het op zo’n manier gaat. Daar ben ik trots op. Trots, dat is het woord dat in me opkomt."

Hadewych Minis krijgt internationale lof

Het acteerwerk van Hadewych Minis in Borgman wordt internationaal geprezen. Het prestigieuze Amerikaanse filmblad Variety noemt haar werk 'uitstekend' en het entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter vindt Minis en haar Vlaamse collega Jan Bijvoet 'bijzonder goed'. Borgman is de eerste Nederlandse film in 38 jaar die kans maakt op een Gouden Palm.

De film van Alex van Warmerdam is zondagochtend aan de pers vertoond tijdens het filmfestival van Cannes. Guy Lodge van Variety noemt het in zijn recensie een van de meest gedurfde selecties van het festival dit jaar. "Een sluwe, verraderlijke en bijtijds hilarische thriller." Hij verwacht dat de film internationaal zal worden opgepikt.

David Rooney van The Hollywood Reporter vindt Borgman 'prachtig gemaakt, maar sterker in de spannende opzet van het verhaal dan de rommelige ontknoping'. Het Amerikaanse filmblog Indiewire verwacht niet dat de film met de Gouden Palm naar huis gaat. "De jury kiest eerder voor een van de warmere, meer humane films in de competitie."

De 36-jarige Minis speelt in Borgman een rijke vrouw die een schimmige man, gespeeld door Bijvoet, binnenlaat. Ze voelt onraad, maar besluit de dubieuze figuur toch een slaapplaats aan te bieden in het tuinhuisje. Het drama beleeft zondagavond in Cannes zijn wereldpremière. Zaterdagavond worden de prijzen uitgereikt.

Nederlandse acteur gevraagd voor film Scorsese

Dirk Zeelenberg mag in de nieuwe film van Martin Scorsese spelen. "Net een filmrol aangeboden gekregen in Silence van Martin Scorsese", laat de acteur weten via Twitter. Of de contracten al zijn ondertekend, is niet bekend.

Zeelenberg is bekend van zijn rol als Bram in de tv-serie All Stars en heeft een rol in de tv-serie Divorce. Volgens filmkenner René Mioch is de acteur in beeld voor de rol van een Nederlandse kapitein. Als hij het aanbod van Scorsese aanneemt, is de 44-jarige acteur in het zeventiende-eeuwse drama te zien naast Andrew Garfield. De Spiderman-acteur scoorde onlangs de hoofdrol van de film.

Silence gaat over een Portugese priester die met een eveneens jezuïtische broeder naar Japan reist om hun mentor te zoeken en het geloof te verspreiden. De twee geestelijken moeten zich vermommen, omdat in Japan een religieuze zuivering plaatsvindt. De opnamen moeten in juli volgend jaar beginnen in Taiwan.

Steven Spielberg noemde Scorsese onlangs nog de belangrijkste filmmaker van dit moment. Hij is beroemd door films als Taxi Driver, Raging Bull, Casino, Goodfellas en The Departed. De New Yorkse regisseur is al 25 jaar bezig het boek Silence van de Japanse schrijver Shusaky Endo te verfilmen. Scorsese is zelf afgereist naar Cannes om distributiepartners voor zijn film te vinden. Zeelenberg is ook in Cannes.


Nederlandse acteur gevraagd voor film Scorsese (Foto: Novum)

Braafheid mag vertrekken bij degradatie Hoffenheim

De toekomst van Edson Braafheid hangt af van het wel of niet degraderen van Hoffenheim. Op dit moment huurt FC Twente de verdediger van de Duitse club.

Hoffenheim ontsnapte afgelopen weekend ternauwernood aan rechtstreekse degradatie. Het won met 2-1 van Champions Leaguefinalist Borussia Dortmund. In een promotie/degradatie play-off tegen 1. FC Kaiserslautern moet Hoffenheim nu strijden voor lijfsbehoud. "Ik heb ze elke wedstrijd gevolgd en regelmatig contact gehad met de jongens daar. Deze keer heb ik expres niet naar de wedstrijd gekeken", aldus Braafheid over de wedstrijd tegen Dortmund. "Ik hield alleen maar de tussenstanden bij. Ik heb ze succes gewenst en na de wedstrijd gefeliciteerd. Dat was voldoende. Ik was natuurlijk ook bezig om me op de play-offs met Twente voor te bereiden."

"In principe is het de afspraak dat Hoffenheim meewerkt aan een transfer als ze naar de Tweede Bundesliga gaan. Niet transfervrij, maar er staat in mijn contract dat ze meewerken. Gelukkig is dat nu nog niet aan de orde." Bij lijfsbehoud is een terugkeer naar Hoffenheim een optie. "Duitsland laat gewoon zien dat het een heel goede en mooie competitie is. Het is alleen jammer dat Hoffenheim zo laag staat, al spreekt het voor zich dat er nu in een jaar tijd daar al drie trainers voorbij komen."

Sightseers

Een komische roadmovie hebben we allemaal al wel eens gezien. Clichés vliegen je hierbij echter al snel om de oren, waarbij een ontluikende vriendschap vaak de meest voor de hand liggende uitkomst is. Ben Wheatley maakte na een misdaadthriller en een horrorfilm nu een zwarte komedie op zijn manier, die het tot de officiële selectie van de filmfestivals in Cannes en Sundance schopte.

Van Persie wederom topscorer Premier League

Robin van Persie heeft zich voor het tweede jaar op rij tot topscorer van de Premier League gekroond. De 29-jarige Nederlander van Manchester United scoorde zondag op de slotdag van de Premier League eenmaal in de doelpuntrijke remise bij West Bromwich Albion (5-5) en bracht daarmee zijn seizoenstotaal op 26. Van Persie scoorde drie keer meer dan Liverpool-spits Luis Suarez, de nummer twee op de lijst. Gareth Bale van Tottenham Hotspur werd derde met 21 goals.

Vorig jaar was Van Persie ook al de productiefste speler van de Engelse competitie. In dienst van Arsenal maakte hij toen dertig competitietreffers. Van Persie stapte over naar rivaal United om prijzen te winnen en slaagde daar in zijn eerste seizoen meteen in. United pakte voor de twintigste keer in de clubhistorie de landstitel.

De wedstrijd bij WBA stond vooral in het teken van het afscheid van Sir Alex Ferguson, die voor het laatst op de bank zat bij de Red Devils. De wedstrijd zal de illustere Schot vermoedelijk nog lang bijblijven, omdat zijn ploeg in de laatste tien minuten een 5-2 voorsprong uit handen gaf.

Romelu Lukaku was met drie treffers aan de kant van WBA de grote man. Voor United scoorden naast Van Persie ook de Nederlandse linksback Alexander Büttner.

Boasson Hagen opnieuw winnaar Noorwegen

Edvald Boasson Hagen heeft voor het tweede jaar op rij de Ronde van Noorwegen gewonnen. De renner van Team Sky zag zijn leiderstrui voor eigen publiek in de slotetappe niet meer in gevaar komen. Alexander Kristoff zorgde voor nog meer Noors succes door de laatste rit te winnen. De renner van Katusha was de snelste in een massasprint.

Twee Nederlanders kwamen na 173 kilometer in Hønefoss bij de eerste tien over de streep. Stefan van Dijk (Accent Jobs) werd zesde, Lars Boom (Blanco) negende.

Boasson Hagen legde zaterdag de basis voor zijn eindzege met ritwinst in Lillehammer. De Portugees Sergio Paulinho komt uiteindelijk 31 seconden tekort. Sondre Enger uit Noorwegen wordt op 45 tellen derde. Laurens ten Dam is op de achtste plaats de beste Nederlander.

[Premier League] Chelsea bereikt CL direct, Arsenal naar voorrondes

Chelsea heeft zondag op de slotdag van de Premier League rechtstreekse plaatsing voor de Champions League bemachtigd. De kersverse winnaar van de Europa League won het thuisduel tegen Everton met 2-1 en eindigde daardoor als derde op de ranglijst. Arsenal werd door een 1-0 zege bij Newcastle United vierde en gaat via de voorrondes het kampioenenbal proberen te bereiken.

Kind van de rekening werd uiteindelijk Tottenham Hotspur, dat ondanks een 1-0 overwinning op Sunderland vijfde werd en daardoor genoegen moet nemen met deelname aan de Europa League. Chelsea besloot het seizoen met een puntentotaal van 75. Arsenal en de Spurs volgen respectievelijk op twee en drie punten.

Het verdelen van de laatste twee Champions Leaguetickets was de enige strijd die nog gestreden moest worden in de Engelse competitie. Landskampioen Manchester United en nummer twee Manchester City hadden zich al verzekerd van deelname aan de Champions League. Swansea City en Wigan Athletic mogen door de winst van respectievelijk de League - en FA Cup Engeland volgend seizoen vertegenwoordigen in de Europa League.

Wigan kent daarmee een seizoen van uitersten, want de ploeg van Roberto Martinez behoort samen met Reading en Queens Park Rangers ook tot de drie degradanten.

Ron Vlaar was doeltreffend in de remise van Aston Villa bij Wigan. De voormalig Feyenoorder bepaalde na zestig minuten de eindstand op 2-2.

Urby Emanuelson maakte zijn eerste goal in de Premier League. De aan Fulham verhuurde Amsterdammer scoorde de 0-3 op bezoek bij Swansea City. Bij de thuisploeg stonden Michel Vorm en Jonathan de Guzman in de basis, terwijl Kemy Agustien inviel. Bovendien zat er met Fulham-trainer Martin Jol ook nog een Nederlander op de bank.

Overige uitslagen Premier League zondagmiddag:

West Ham United - Reading 4-2

Southampton - Stoke City 1-1

Manchester City - Norwich City 2-3

Liverpool - Queens Park Rangers 1-0

De Bakker verder in kwalificaties Nice

Thiemo de Bakker is bij het ATP-toernooi van Nice nog één overwinning verwijderd van een plaats in het hoofdschema. De Nederlander bereikte de derde en laatste kwalificatieronde dankzij een 6-4 en 6-3 overwinning op de Spanjaard Guillermo Olaso. In de eerste ronde hoefde De Bakker als nummer drie van de plaatsingslijst niet in actie te komen.

De Bakker moet het in de laatste ronde opnemen tegen de Marco Cecchinato. De Italiaanse nummer 358 van de wereld was in de eerste ronde verantwoordelijk voor de uitschakeling van Stephan Fransen. Robin Haase is als enige Nederlander direct geplaatst voor het hoofdtoernooi.

Video van ontvoerde agenten Egypte online

Van de zeven Egyptische agenten die donderdag in de Sinaï werden ontvoerd is zondag een video verschenen op internet. In de video vragen de agenten hun regering de eisen van de ontvoerders in te willigen.

De zeven, zes politieagenten en een grenswacht, werden donderdag ontvoerd toen ze onderweg waren van de Sinaï naar de hoofdstad Caïro. De mannen in de video, geblinddoekt en met hun armen op hun rug gebonden, zeggen dat ze gemarteld zijn en vragen president Mohammed Morsi militanten vrij te laten, wat de ontvoerders eisen.

Een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten bevestigde dat de mannen in de video de ontvoerde agenten zijn.

Het is voor het eerst dat in de Sinaï leden van de Egyptische veiligheidstroepen zijn ontvoerd. De wetteloosheid in het gebied is net als in de rest van Egypte sterk toegenomen sinds de val van president Hosni Mubarak, ruim twee jaar geleden.

[Play-offs] Uitslag FC Utrecht - sc Heerenveen

FC Utrecht heeft de finale van de play-offs bereikt door een 2-0 overwinning op sc Heerenveen. Goudhaantje Jens Toornstra was de grote man aan Utrecht-zijde. FC Utrecht had de beste papieren voor dit duel door de eerdere 1-0 overwinning in Friesland.

De thuisploeg deed zichzelf na tien minuten direct een groot plezier in de persoon van Jens Toornstra. Het kruit in zijn rechterschoen ontplofte toen hij een vrije trap van dertig meter in de kruising liet inslaan als een bom. Even later was Cedric van der Gun dicht bij de 2-0, maar hij wist Kristoffer Nordfeldt niet te passeren. Halverwege de eerste helft moest Nordfeldt toekijken hoe Mike van der Hoorn vrij mocht inkoppen, maar hij zag de bal nipt langs het doel gaan. Het enige wapenfeit van Heerenveen in de eerste helft was een vrije trap van Hakim Ziyech, die simpel gepareerd werd door Robbin Ruiter.

Vlak na rust gooide Heerenveen bijna de eigen ruiten in. Toornstra gaf een voorzet van rechts en Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw werkte de bal met buitenkant voet maar net langs zijn eigen doel. Heerenveen sprong slordig om met de weinige kansen die het kreeg. Na 63 minuten stuurde Pele van Anholt zijn ploegmaat Rajiv van la Parra diep. Hij bediende Yassine El Ghanassy op zijn wenken, maar die wist van dichtbij de bal niet richting doel te krijgen.

De grootste kansen van de tweede helft waren voor het veel sterkere FC Utrecht. Toornstra krulde een vrije trap naast de verkeerde kant van de paal. En een goal van Utrecht werd afgekeurd omdat het schot van Tommy Oar via Nana Asare - die buitenspel stond - in het doel vloog.

Acht minuten voor tijd gooide Toornstra het duel in het slot met zijn tweede goal. Na een goede combinatie aan de rechterkant gaf Mark van de Maarel de bal voor. Via een deflectie van Jacob Mulenga kwam de bal bij Toornstra, die via Nordfeldt de 2-0 binnenschoot.

FC Utrecht gaat terecht door naar de finale van de play-offs en treft daarin FC Twente. Die ploeg plaatste zich eerder ten koste van FC Groningen.

[Play-offs] Uitslag Roda JC - De Graafschap

Roda JC heeft een eerste stap gezet richting handhaving in de Eredivisie. De club uit Kerkrade won thuis met 6-1 van De Graafschap en plaatste zich daarmee voor de finale van de play-offs om promotie/degradatie. De heenwedstrijd in Doetinchem was donderdag geëindigd in 1-1.

Roda eindigde dit seizoen in de Eredivisie als zestiende. De Graafschap werd achtste in de Jupiler League en moest in de eerste ronde afrekenen met Fortuna Sittard. Door de uitschakeling van VVV zou bij degradatie van Roda geen enkele Limburgse club meer actief zijn op het hoogste niveau.

Alleen Sparta kan een langer verblijf van Roda in de Eredivisie nog tegenhouden. De Rotterdammers waren over twee duels te sterk voor Helmond Sport en bereikten daarmee de laatste ronde. De andere finale van de play-offs gaat tussen FC Volendam en Go Ahead Eagles. De wedstrijden worden volgende week donderdag en zondag gespeeld.

Het publiek in het Parkstad Limburg Stadion schrok toen De Graafschap via Jordan Calvete al na zes minuten op voorsprong kwam. Na de gelijkmaker van Sanharib Malki in de negentiende minuut leek een last van de schouders van Roda te vallen. Frank Demouge zette de thuisploeg op voorsprong, waarna Malki er 3-1 en 4-1 van maakte.

Ook Mitchell Donald deed in de tweede helft zijn duit in het zakje. Met goals in de 68e en 85e minuut zorgde de middenvelder voor de 6-1 eindstand.

Dodental mijnongeluk Indonesië loopt op

Reddingswerkers in de Indonesische provincie Papoea hebben zondag nog eens vijf lichamen uit de goud- en kopermijn geborgen die vorige week deels instortte. Daarmee komt het bevestigde dodental vooralsnog uit op negen. Gevreesd wordt echter dat het dodental nog verder oploopt.

Een deel van de Grasberg-mijn stortte dinsdag in. Op dat moment zaten 38 mensen in een klaslokaal in de mijn voor een training. Tien mensen konden gered worden. Negentien mensen worden nog vermist en gevreesd wordt dat zij ook zijn omgekomen. "Er is geen kans op overlevenden vijf dagen na de instorting", zei een woordvoerder van de politie. "Dit is echt een hartverscheurend ongeluk."

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft overheidsinstanties en Freeport, het Amerikaanse bedrijf dat de mijn exploiteert, opgeroepen het ongeluk te onderzoeken.

Yolanthe blij met rondingen

Hoewel Yolanthe Sneijder-Cabau een aantal kilo's lichter is, is ze nog steeds blij met haar rondingen. "Ik heb ze nog", vertelde Yolanthe zondagmiddag in Life 4 You. "Ik ben afgevallen, dat wilde ik ook, maar ik ben topfit."

Volgens Yolanthe is het voor haar werk belangrijk dat ze strak in haar vel zit. "Ik sport lekker en ben hard aan het werk. Maar ik eet alles nog gewoon, maak je geen zorgen. Ik ben juist gelukkig nu."

Yolanthe is ook 'helemaal happy' in Istanbul. De presentatrice en actrice verhuisde begin dit jaar naar de Turkse stad omdat haar voetballende echtgenoot Wesley Sneijder aan Galatasaray werd verkocht. Yolanthe gaat geregeld winkelen in Istanbul, maar dat is er voor Wesley niet bij. "Hij kan niet de straat op, dan springen ze echt boven op hem. En dan is Wes meteen verdwenen."

Geruchten dat Yolanthe ook in Turkije gaat acteren, zijn volgens de brunette waar. "Maar ik moet echt met spoed Turks leren. Ik ga beginnen aan de lessen en alleen als het goed gaat, dan wil ik het doen. Niet dat ik in een serie speel met halfbakken Turks."

Robben, op weg naar...

“Robben, op weg naar...op weg naar...Arjen Robben...oooooh!” Frank Snoeks’ woorden tijdens de finale van het WK 2010, ze doen nog altijd pijn als ik ze hoor. Ik heb ’74 en ’78 niet meegemaakt, dus dit is voor mij het grootste sportieve dieptepunt ooit. Voor Robben, en zoals we bij Derksen zagen ook voor Van Bommel, zal het nog veel erger zijn geweest. Een voetballer als Robben, die moet toch een keer een grote prijs pakken. Komende zaterdag zal het dan moeten gebeuren: de Champions League-finale op Wembley tegen Borussia Dortmund.

'Britse vader doodde zijn kinderen bij Lyon'

Een Britse man is in Frankrijk gearresteerd omdat hij zijn twee kinderen zou hebben gedood. Dat meldde de BBC zondag. De lichamen van de kinderen van 5 en 10 jaar oud waren zaterdag gevonden in een appartement in Saint-Priest, een buitenwijk van Lyon.

Volgens de Britse krant The Telegraph was de man (48) verwikkeld in een strijd om de voogdij met zijn ex-vrouw. De kinderen zouden dit weekeinde bij de vader hebben verbleven.

'Britse vader doodde zijn kinderen bij Lyon'
'Britse vader doodde zijn kinderen bij Lyon' (Foto: ANP)

[Giro] Visconti wint bovenop besneeuwde Galibier

Giovanni Visconti heeft de vijftiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan van Movistar reed op de Col du Telegraphe weg van een kopgroep van zeven en kwam solo aan op de Galibier.

Visconti zat in een groep met onder andere Pieter Weening die niet veel ruimte kreeg van het peloton, waar eerst Lotto en later Astana het tempo hoog hield. Op de besneeuwde flanken van de Galibier bleef hij uit de greep van de achtervolgers, die telaat in de achtervolging gingen op Visconti. Uiteindelijk werd Carlos Betancur tweede op 42 seconden. De top van het klassement bleef ongewijzigd.

Buiten Weening waren ook de Nederlanders van Blanco actief vandaag. Eerst probeerde Gesink op de Telegraphe een gaatje te slaan. Hij pakte een minuut op het peloton, maar werd op de Galibier ingelopen. Later probeerde ook de jonge Wilco Kelderman het, maar hij werd enkele kilometers later weer ingelopen door de groep van de roze trui. Morgen is er en rustdag in de Giro.

Politie doodt 'terreurechtpaar'

De politie in Kenia heeft een man en een vrouw doodgeschoten die verdacht werden van terrorisme. De man zou in oktober 2011 een aanslag met handgranaten hebben gepleegd. Dat zei een woordvoerder zondag.

De politie viel het appartement van de twee aan de rand van Nairobi binnen na een tip. De echtelieden weigerden zich over te geven en bekogelden de politie met handgranaten. Hun acht maanden oude baby gebruikten zij als menselijk schild.

Uiteindelijk besloot de politie tot een aanval met traangas. De baby raakte bewusteloos en kon uit de woning worden gehaald.

De man was Felix Otuko, een lid van een cel van de terreurorganisatie Al-Shabab. In oktober 2011 zou hij twee aanslagen met handgranaten hebben gepleegd. De explosieven ontving hij van Elgiva Bwire Oliacha, die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens een aanslag in Nairobi, eveneens in 2011. Daarbij vielen een dode en twintig gewonden.

Nadal pakt titel in Rome

Rafael Nadal heeft zijn vijfde titel van het seizoen gepakt. In de finale van het Masterstoernooi in Rome was de gravelspecialist veel te sterk voor een bijzonder matig spelende Roger Federer. De Zwitser pakte slechts vier games in de wedstrijd, die in een klein uurtje klaar was. Nadal rolde zijn rivaal met 6-1 en 6-3 op.

Het was de dertigste ontmoeting tussen de twee tennislegendes, waarvan Nadal met deze wedstrijd erbij twintig keer de zege op zijn naam schreef. Op gravel is de onderlinge verhouding zelfs 12-2 in het voordeel van de man uit Mallorca.

Ook vandaag was Nadal heer en meester op de rode ondergrond, en daarnaast bijzonder effectief; hij pakte vijf van de zes breakkansen die hij voorgeschoteld kreeg. Federer pakte één breakje terug, waar hij twee kansen kreeg. De Zwitser was niet in beste doen, kreeg slechts 56 procent van zijn eerste service in en sloeg talloze onnodige fouten.

Voor Nadal is de overwinning alweer de vijftiende op rij. In de afgelopen maand won de Spanjaard al titels in Barcelona en Madrid. In februari en maart vielen ook de toernooien van São Paulo, Acapulco en Indian Wells ten prooi aan Nadal.

Na de terugkeer van blessureleed heeft de Mallorcaan alle finales gehaald van de toernooien die hij speelde. Alleen in Viña del Mar en Monte Carlo wist hij de titel niet te pakken; toen waren respectievelijk Horiaco Zeballos en Novak Djokovic hem de baas.

Duikers duiken naar vermiste duiker

De politie en duikers van de marine zijn ook zondag nog op zoek naar de vermiste 16-jarige Belgische duiker in de Oosterschelde. Hij was zaterdag met een groepje aan het duiken toen hij onwel werd op 30 meter diepte. Zijn mededuiker verloor hem uit het oog toen de zogeheten buddylijn tussen hen losraakte.

De andere duiker sloeg alarm toen hij boven kwam. De hulpdiensten kwam in actie om de jongeman te vinden. In de loop van zaterdag werden brandweerduikers afgelost door duikers van de marine. Die mogen dieper duiken.

Zaterdag werd al gemeld dat het onwaarschijnlijk is dat de jongen nog leeft.

Marine duikt weer naar vermiste duiker
Marine duikt weer naar vermiste duiker (Foto: ANP)

Ruimtemuizen terug op aarde

Een Russisch ruimtevaartuig met muizen en hagedissen aan boord is na een maand in de ruimte zondag veilig teruggekeerd op aarde. De Russische staatstelevisie toonde na de landing beelden van de capsule en de bemanning.

Wetenschappers stuurden de dieren de ruimte in voor een reeks experimenten. Ze wilden de gevolgen testen van gewichtloosheid en andere factoren die in de ruimte een rol spelen op de structuur van cellen.

De capsule landde in de buurt van Orenburg, zo'n 1200 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Niet alle dieren hebben de ruimtereis overleefd. Het was voor het eerst dat dieren zo'n lange tijd achter elkaar in de ruimte doorbrachten.

Maagd vluchtte voor koning Swaziland naar GB

De 22-jarige Tintswalo Ngobeni uit Swaziland heeft asiel aangevraagd in Groot-Brittannië omdat ze niet met koning Mswati III (45) wil trouwen. Ze vreest dat ze wordt opgepakt, gemarteld of zelfs gedood als ze terugkeert naar het zuidelijk Afrikaanse land, schrijft de Britse krant Daily Mail. De vorst mag elk jaar een nieuwe bruid uitkiezen. Hij heeft momenteel een harem van 13 vrouwen.

Ngobeni ontvluchtte Swaziland toen ze nog een tiener was, nadat de koning belangstelling voor haar had gekregen. Groot-Brittannië wees haar verzoek om politiek asiel in 2011 af. Vorige maand werd ze in vreemdelingendetentie geplaatst, maar na enige druk kwam ze vrij. De Britse overheid heeft een herziening van haar zaak toegezegd.

Noord-Korea vuurt weer projectiel af

Noord-Korea heeft zondag een projectiel afgevuurd dat in de wateren voor de oostkust van het Koreaanse schiereiland is beland. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie gezegd. Een dag eerder lanceerde het land in hetzelfde gebied drie korteafstandsraketten. Of het deze keer om een raket of artillerie ging, is niet bekendgemaakt.

In reactie op de raketlanceringen van zaterdag zeiden de Verenigde Staten dat Noord-Korea op deze manier alleen maar verder in een isolement terechtkomt. Zuid-Korea maande zijn noorderbuur tot verantwoordelijk gedrag.

Voormalig klooster afgebrand in Noord-Brabant

In het centrum van Oud-Gastel is zondagmiddag brand ontstaan in een oud, leegstaand klooster. Een deel van het dak is ingestort. Het pand wordt als verloren beschouwd, laat een brandweerwoordvoerder weten. Voor de omgeving dreigt geen gevaar.

De brand in de Brabantse plaats ontstond rond 14.25 uur en was ruim anderhalf uur later onder controle, maar er wordt nog wel nageblust. Er wordt rekening gehouden met instortingsgevaar.

Het gebouw aan de Kerkstraat, een gemeentelijk monument, werd al jaren niet gebruikt. De gemeente was lange tijd bezig een nieuwe bestemming te vinden voor het gebouw.

[EHL] Zege Bloemendaal voltooit sprookje De Nooijer

Bloemendaal heeft zondag voor eigen publiek de EHL gewonnen. De Noord-Hollanders wonnen in de eindstrijd van het Europese toernooi met 2-0 van Dragons. Teun de Nooijer zijn laatste seizoen wordt hierdoor voorzien van een schitterend slot.

De oranjehemden begonnen de wedstrijd een stuk beter dan de halve finale tegen Amsterdam. Het thuispubliek, dat voorafgaand aan het duel De Nooijer een ovationeel applaus gaf, zag dat de plaatselijke favorieten in het begin domineerden. De beste kansen waren echter voor Dragons, dat in het eerste kwart een paar maal het doel van Jaap Stockmann onder vuur nam.

Bloemendaal ging bijzonder efficiënt om met de eerste mogelijkheid. Uit een aanval over rechts belandde de bal bij Nick Meijer, die Rogier Hofman op maat bediende. De aanvallende middenvelder faalde niet en opende de score. De gastheren deelden voor de lange pauze de lakens uit, maar lieten na de score uit te breiden.

Na de break kreeg Bloemendaal opnieuw kansen om de score een beter aanzien te geven. Een vrije schotkans van Ronald Brouwer en drie strafcorners oogstten echter geen succes. Dragons hockeyde in de weinig sprankelende wedstrijd degelijk mee, maar was niet creatief genoeg om tot goede kansen te komen.

Het doek voor de Belgen viel definitief toen Hofman elf minuten voor tijd nogmaals toesloeg en met zijn backhand de 2-0 op de plank mikte. Het officieuze uitzwaaiweekend van Teun de Nooijer kreeg dus een prachtig, sprookjesachtig einde. De Johan Cruijff van het hockey besluit zijn loopbaan met een hoofdprijs: de EHL-beker. "Teuntje bedankt", klonk het op 't Kopje.

[Pro League] Anderlecht na thriller landskampioen van België

John van den Brom kan zijn eerste hoofdprijs als trainer vieren. Met Anderlecht hield hij Zulte-Waregem met 1-1 af in een bloedstollende titelstrijd. Het is Anderlechts 32ste titel. Anderlecht had aan een gelijkspel genoeg door de twee punten voorsprong. De ploeg begon sterk aan de wedstrijd, maar wist geen grote kansen af te dwingen.

Zulte-Waregem deelde een aantal speldenprikjes uit via Thorgan Hazard (het broertje van Eden). Anderlecht-doelman Silvio Proto hield zijn doel schoon. Op slag van rust ontsnapte Zulte-Waregem. Bram Nuytinck kopte een bal krachtig op doel, maar het leer spatte uiteen op de lat boven Sammy Bossut.

Tien minuten na rust profiteerde Zulte-Waregem van het soms knoeierige spel van Anderlecht. De voorzet van Mbaye Leye kwam terecht bij Jens Naessens en hij kopte de 0-1 binnen door Proto op het verkeerde been te zetten. Lang kon Zulte echter niet genieten van het virtuele eerste kampioenschap. Drie minuten later maakte Anderlecht namelijk alweer gelijk. Lucas Biglia had een beetje geluk toen zijn vrije trap via Leye in het doel belandde.

Anderlecht maakte het tien minuten voor tijd nog onnodig spannend in een fysieke slotfase. Het licht ging volledig uit bij Cheykhou Kouyate die vanuit het niets Naessens onderuit schoffelde en terecht rood kreeg.

De ploeg van trainer Mario Been, Racing Genk, had nog een kans op directe plaatsing voor de Europa League. Daarvoor moesten ze met twee goals verschil winnen bij Club Brugge. Die ploeg stelde de derde plek echter veilig door een goal van Carlos Bacca, na goed voorbereidend werk van Eidur Gudjohnsen en Victor Vázquez.

Door het behalen van de vierde plek moet Racing Genk een play-offduel spelen om een plek in de Europa League. De tegenstander daarin is AA Gent, dat het sterkste bleek in Play-Off 2.

Emancipatiepleidooi Bussemaker niet gesteund

De oproep van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) aan vrouwen om minder afhankelijk te zijn van hun man krijgt onder de bevolking niet veel bijval. In een peiling van Maurice de Hond is 43 procent negatief over de oproep. Een kwart (24 procent) is neutraal en 28 procent is positief.

Toch vindt een kleine meerderheid van 52 procent het goed dat Bussemaker aandacht aan het onderwerp besteedt. Van de ondervraagden vindt 57 procent dat de emancipatie nog niet is voltooid. Als het inkomen van de echtgenoot voldoende is, vindt 46 procent dat de moeder het beste enkele jaren thuis kan blijven voor de opvang en opvoeding van het kind. Twaalf procent vindt een jaar genoeg en achttien procent enkele maanden.

Rebellenstadje Syrië zwaar onder vuur

Gesteund door tanks en gevechtsvliegtuigen zijn Syrische troepen zondag begonnen aan een groot offensief tegen het stadje Qusair, dat in handen van de rebellen is. Luchtaanvallen en artilleriebeschietingen hebben aan zeker dertig mensen, onder wie zestien rebellen, het leven gekost, zeiden activisten.

Troepen van de regering begonnen weken geleden aan het beleg van Qusair, waar zo'n twintigduizend mensen wonen. Volgens activisten van de oppositie nemen strijders van de Libanese militante beweging Hezbollah aan de zijde van de Syrische krijgsmacht deel aan de strijd.

Qusair is van strategisch belang, omdat het de hoofdstad Damascus met de kust verbindt. Langs de kust wonen veel alawieten, een bevolkingsgroep waaruit president Bashar Assad ook afkomstig is. Daarnaast ligt Qusair niet ver van de grens met Libanon, waardoor het de rebellen de mogelijkheid biedt wapens en voorraden vanuit Libanon naar Syrië te smokkelen.

Groenteboer verbrandt zichzelf

Een Saudische groenteboer die zichzelf in brand stak nadat de politie zijn spullen in beslag had genomen is overleden. Dat heeft de Saudische krant Sada gemeld.

Het voorval vond donderdag plaats. Agenten hadden de waren van de koopman in beslag genomen omdat hij geen toestemming zou hebben gehad zijn producten te slijten. De man overleed vrijdag aan zijn verwondingen.

Het incident doet denken aan de zelfverbranding van een straatverkoper in Tunesië in 2011. Die actie was de aanzet voor het begin van de Arabische Lente.

[Play-offs] Uitslag Sparta - Helmond Sport

Sparta is weer een stap dichter bij promotie gekomen. In eigen huis stelde het de laatste nacompetitieronde veilig door een 1-1 gelijkspel tegen Helmond Sport. Sparta zat in een zetel na de eerdere 4-2 overwinning in Helmond, maar het kon niet achterover leunen.

De Rotterdammers begonnen dan ook enthousiast aan de wedstrijd en dat resulteerde na een paar minuten al in een kans voor Iliass Bel Hassani, maar hij schoot tegen doelman Wouter van der Steen op. Helmond Sport liet zich niet kisten en ging vol op de aanval. Dat resulteerde na een klein kwartier in een schietkans voor Emrullah Güvenc. Zijn schot kwam duidelijk op de uitgestoken arm van Sparta-speler Pieter Nys, maar scheidsrechter Tom van Sichem wilde er niks van weten. Sparta had het beste van het spel, maar zag dat niet beloond worden in doelpunten.

Tien minuten na de rust maakte Sparta aan alle Helmond-hoop een einde. Bel Hassani mocht als een Braziliaan de samba doen in de zestien, alvorens hij aflegde op Tony Varela. Hij schoot een poeier in de kruising van het Helmond-doel. Donovan Deekman scoorde even later bijna een wereldgoal. Uit een diepe pass liet hij de bal één keer stuiteren, waarna hij 'op zijn Van Bastens' de bal over Van der Steen schoot. Het leer kwam echter via de paal weer het veld in.

Helmond Sport kwam in de slotfase nog terug tot 1-1. Na een goed schot van Karim Bridji ontstond er een scrimmage voor het Sparta-doel. Güvenc profiteerde en schoot de troostgoal voor Helmond binnen. Daniel Guijo Velasco eiste nog ee negatieve hoofdrol voor zichzelf op, toen hij expres op de enkel van Varela ging staan. Het ontging Maarten Ketting, die eerder de geblesseerde Van Sichem moest vervangen als scheidsrechter.

[Play-offs] Uitslag VVV Venlo - Go Ahead Eagles

VVV-Venlo is gedegradeerd. Zondag won Go Ahead Eagles met 0-3 in De Koel, nadat het eerder in Deventer al te sterk was. De Eagles en FC Volendam zullen uitmaken, wie promoveert. VVV moest aan de bak in eigen huis, nadat het heenduel in Deventer al was verloren.

De Limburgers beginnen dan ook aanvallend aan de wedstrijd, met een corner als resultaat. Toch is het Go Ahead dat tekent voor de eerste echte kans: Quincy Promes haalt keihard uit, maar ziet zijn inzet eindigen op de paal.

In de veertiende minuut is het wel raak: Jarchinio Antonia scoort 0-1. Dat houdt in dat VVV er nu minimaal drie moet maken om in de Eredivisie te blijven. De Nigeriaan Uche Nwofor krijgt een kans op 1-1, maar mist de bal. Daarna schiet Bryan Linssen naast. Op slag van rust mist de middenvelder opnieuw en tussendoor hebben ook Robert Cullen en Ahmed Ammi nagelaten VVV op gelijke hoogte te brengen.

Na rust gaat de thuisploeg vrolijk verder met het creëeren van kansen: de ingevallen Yanic Wildschut is meteen gevaarlijk. Rond het uur wordt het spannend, als Xander Houtkoop zich weer meldt: hij laat na de wedstrijd te beslissen, waardoor de grote kans voor VVV'er Oguzhan Türk even later en heel dure misser is.

Met vleugelaanvaller Jules Reimerink erbij voor Jeffrey Leiwakabessy, neemt trainer Ton Lokhoff nog meer risico, hij kan ook niet anders. Het mag niet baten, want Quincy Promes maakt het tien minuten voor tijd af: 0-2. De 0-3 van Marnix Kolder maakt er een geflateerde uitslag van.

VVV daalt na vier seizoenen af naar de eerste divisie. Go Ahead Eagles en FC Volendam maken komende donderdag en volgende week zondag uit wie van de twee er de Eredivisie in mag.

Fietszadelpyromaan betrapt in Groningen

Agenten hebben een 24-jarige man uit Zevenhuizen betrapt toen hij bezig was fietszadels in brand te steken. De man is in een cel gezet.

De politiemensen zagen op de Schreiershoek in het Groningse Leek het zadeltasje van een fiets branden. Een stukje verderop zagen ze een man weglopen bij een fiets waarvan het zadel brandde. De agenten hebben de brandjes geblust en hielden de Groninger aan.

Wat de man bezielde is onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Boasson Hagen eindwinnaar Ronde van Noorwegen

Edvald Boasson Hagen heeft in eigen land de Ronde van Noorwegen op zijn naam geschreven. De leiderstrui van de renner van Sky kwam in de laatste etappe naar Hønefoss niet meer in gevaar.

De slotrit ging naar een landgenoot van Boasson Hagen; namelijk Alexander Kristoff. De renner van Katusha wist voor de derde keer een massasprint te winnen in deze wielerronde. Bauke Mollama eindigde in het eindklassement als vierde.

Woede over afschieten edelherten op Veluwe

De Faunabescherming kan het niet geloven dat in het noordwesten van de Veluwe nu al edelherten worden afgeschoten en stapt wellicht naar de rechter. De provincie Gelderland heeft toestemming gegeven om het afschotseizoen, dat op 1 augustus zou beginnen, met drie maanden te vervroegen. Ook Vereniging Het Edelhert is niet blij met het besluit.

Volgens gedeputeerde Jan Jacob van Dijk blijkt uit tellingen dat in de omgeving van Uddel en Elspeet te veel edelherten rondlopen. Om schade aan de landbouw tegen te gaan, mogen de komende tijd volgens de Faunabescherming ongeveer driehonderd edelherten worden afgeschoten, terwijl de dieren drachtig of zogend zijn.

De jacht is toegestaan sinds 1 mei, zodat het jachtverbod maar een week of zes van kracht is geweest. "Helaas moeten wij constateren dat het beleid van de provincie Gelderland volledig wordt bepaald door jagers en boeren."

De edelherten raken in paniek door de jacht en gaan onberekenbaar gedrag vertonen, denkt de Faunabescherming, die verkeersongelukken voorziet. Ook zouden alle andere dieren ernstig worden verstoord, juist in de periode dat ze zich voortplanten. De Faunabescherming heeft een brief aan de provincie verstuurd met het verzoek het afschieten van edelherten onmiddellijk te stoppen. Als daar geen gehoor aan wordt gegeven, volgen wellicht juridische stappen.

Vereniging Het Edelhert meldt dat uit recente tellingen blijkt dat in het gebied 528 edelherten rondlopen, waardoor de totale populatie nadat de jongen zijn geboren uit kan komen op achthonderd stuks. Aangezien het gewenste aantal ongeveer tweehonderd is, moeten er volgens de vereniging tot wel zeshonderd exemplaren worden afgeschoten. Dit zou in strijd zijn met de Flora en Faunawet, die beoogt inheemse diersoorten te beschermen.

De vereniging ziet weliswaar in dat er te veel edelherten rondlopen, maar de genomen maatregel krijgt geen steun, mede omdat de geschatte schade voor de landbouw met tachtigduizend euro 'relatief laag' is. De schade kan worden gedekt uit het Faunafonds, oppert de vereniging. "Nu, in mei, de jacht openen is geen verstandige beslissing omdat dit de periode is dat de kalveren geboren worden en intensieve jacht dan verstorend werkt."

De provincie was zondagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

'Duitsland in euro, zwakke landen eruit'

De nieuwe Duitse eurokritische partij Alternative für Deutschland (AfD) is geen voorstander van de herinvoering van de D-mark, maar vindt juist dat zwakke eurolanden uit de muntunie moeten stappen. Dat heeft partijvoorzitter Bernd Lucke gezegd in de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Niet Duitsland moet uit de euro stappen, maar de zwakke Zuid-Europese landen. Dat is veel beter dan een Duits vertrek. Dan hebben de Zuid-Europese landen de mogelijkheid hun eigen munt af te waarderen, wat ze de kans geeft concurrerend te worden", aldus Lucke. De partijleider, een hoogleraar economie in Hamburg, gaf aan dat het met de kennis van nu beter was geweest als de euro überhaupt nooit was ingevoerd.

In april kondigde AfD aan mee te zullen doen aan de Duitse parlementsverkiezingen in september. Volgens een peiling van televisiezender ZDF kan de partij op 3 procent van de stemmen rekenen. AfD telt inmiddels 10.000 leden.

Moslims en politie slaags in Tunis

Politie en radicale moslims zijn zondag slaags geraakt in de Tunesische hoofdstad Tunis. Agenten schoten in de lucht en zetten traangas in tegen de ongeveer 500 aanhangers van de groepering Ansar al-Sharia, die met stenen naar de politie gooiden.

De Tunesische regering had de islamistische groepering vrijdag nog verboden een betoging te houden in een andere stad. Ansar al-Sharia, die de terreurorganisatie al-Qaeda openlijk steunt, zou een gevaar zijn voor de openbare veiligheid.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Dani Pedrosa heeft zondag de MotoGP van Frankrijk gewonnen. De Spanjaard hield op het natte circuit van Le Mans de Brit Cal Crutchlow en zijn eigen ploeggenoot van Honda Marc Marquez achter zich. Voor Pedrosa was het zijn tweede opeenvolgende zege in de koningsklasse van de motorsport en de 24e uit zijn carrière.

Pedrosa nam door zijn zege ook de leiding in de wereldbekerstand over van landgenoot Marquez. Het verschil bedraagt zes punten, 83 om 77. Wereldkampioen Jorge Lorenzo, die slechts zevende werd, staat derde met 66 punten.

'Stop met demoniseren bankiers'

De vertrekkende Britse centralebankgouverneur Mervyn King vindt dat moet worden gestopt met het demoniseren van bankiers voor hun rol in de financiële crisis. Dat heeft King gezegd in een interview met de Britse krant The Telegraph.

Volgens King zijn de acties van bankiers niet de enige verklaring voor de crisis. "Stop met het demoniseren van individuen. Dit was geen probleem van individuen, maar een falen van het systeem. We hebben met zijn allen het bankensysteem te groot laten worden, we hebben de banken te veel status en maatschappelijk aanzien aangemeten en het systeem onvoldoende gereguleerd", aldus King.

De centralebankpresident zei dat de hervormingen van het toezicht op de Britse bankensector zullen leiden tot een "revolutie" in de wijze van bankieren en dat mensen daardoor weer trots kunnen worden op de banken. "In plaats van dat mensen Britse banken bespotten zoals in 2007 en 2008 zullen ze uiteindelijk zeggen dat er lering is getrokken uit de fouten", denkt King.

King zal per 1 juli worden opgevolgd als gouverneur van de Bank of England door de Canadese centralebankpresident Mark Carney.

EBU geeft plagiaatroepers weinig kans

De European Broadcasting Union (EBU) verwacht dat de plagiaatrel rondom de Songfestivalwinnaar met een sisser afloopt. Only Teardrops, waarmee Denemarken zaterdag het Songfestival won, zou gekopieerd zijn van I Surrender van de Nederlandse band K-Otic.

"Er is een verschil tussen plagiaat en liedjes die op een ander nummer lijken", zegt festivalcoördinator Sietse Bakker van de EBU tegen Novum Nieuws. "Elk jaar wordt geroepen dat een inzending op een ander nummer lijkt, maar mijn ervaring is dat de conclusie altijd is dat het lijkt op een liedje, maar geen plagiaat is."

Only Teardrops begint, net als I Surrender, met een fluit. Op Twitter wordt sinds zaterdag volop gespeculeerd over de gelijkenissen. Volgens Bakker is het niet aan de EBU om actie te ondernemen. "De oorspronkelijke componisten moeten naar de rechter stappen, die moet bepalen of sprake van plagiaat is." In de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival, dat zaterdag voor de 58e keer plaatsvond, is het nog nooit voorgekomen dat een winnend liedje plagiaat bleek te zijn.

Wel is een inzending ooit bestempeld als plagiaat. Dat gebeurde in 2001 met het Zweedse Listen to Your Heartbeat. Dat bleek gekopieerd van het Liefde is een Kaartspel, dat in 1996 werd ingezonden door België . "De rechtszaak vond plaats na het Songfestival. Omdat Zweden toen niet heeft gewonnen, hebben wij het laten lopen", zegt Bakker. Volgens Bakker krijgen de rechthebbenden nog steeds royalty's uit Zweden.

Mocht het zover komen dat Only Teardrops wordt bestempeld als plagiaat, moet de raad van bestuur van de EBU om de tafel. In het reglement van de organisatie achter het Songfestival staat volgens Bakker niets over plagiaat van de winnaar. "Maar ik denk dat het zover niet komt en dat ook dit slaat als een tang op een varken."

Williams laat ook Azarenka kansloos in Rome

Serena Williams heeft zondag op zeer overtuigende wijze het sterk bezette tennistoernooi van Rome op haar naam geschreven. De mondiale nummer één maakte op het Italiaanse gravel gehakt van Victoria Azarenka (3): 6-1, 6-3. Voor Williams is het de vijfde toernooizege van het jaar en de 51e uit haar carrière.

Hoewel ze eerder dit jaar de laatste tweestrijd in Doha won, heeft Azarenka het doorgaans erg moeilijk tegen Williams. Van de dertien eerdere ontmoetingen won ze er twee. Ook deze keer was de Wit-Russin tamelijk kansloos. Ze brak weliswaar twee keer de service van Williams, maar moest in totaal liefst zes keer haar eigen opslag inleveren.

Williams verkeert de laatste weken in bloedvorm. Ze won de laatste vier toernooien waar ze aan meedeed en is inmiddels 24 duels ongeslagen. In Rome stond ze in geen enkele wedstrijd meer dan vier games af.

[Primera División] Vallecano wint in doelpuntrijk duel bij Levante

Rayo Vallecano heeft zondag in de Primera Division een uitzege geboekt bij Levante. De ploeg van trainer Paco zegevierde in Valencia met 3-2. Aanvallende middenvelder Piti was met twee treffers de grote man. Zijn ploeggenoot Franco Vazquez scoorde ook. Voor de thuisploeg vonden Robert Acquafresca en Vicente Iborra het net.

Door de zege koerst Vallecano af op een prachtige eindklassering. De Madrilenen, die vorig seizoen na acht jaar afwezigheid terugkeerden op het hoogste niveau, stegen twee plekken naar de achtste positie. Een uitstekende prestatie, gezien de vijftiende plaats van vorig seizoen. Levante blijft door de nederlaag dertiende.

Vos elfde bij debuut wereldbeker mountainbike

Marianne Vos is tijdens haar eerste wereldbekerwedstrijd op de mountainbike elfde geworden. De zege in het Duitse Albstadt was voor de Italiaanse Eva Lechner. De Poolse Maja Wloszczowska werd op acht seconden tweede.

Vos werd vanuit een slechte startpositie uiteindelijk elfde met 2.46 minuut achterstand op Lechner. De Brabantse wereld- en olympisch kampioene op de weg ambieert in Rio 2016 ook deelname aan de mountainbikerace.

Cannes inspireert Alex van Warmerdam

Alex van Warmerdam heeft het naar zijn zin op het filmfestival van Cannes. "Het inspireert me om door te gaan, om nieuwe films te maken", zegt de Nederlandse regisseur in het interviewprogramma van het festival.

Zijn drama Borgman is de eerste Nederlandse film in 38 jaar in de officiële selectie van het festival. De 60-jarige Van Warmerdam voelt zich een klein beetje een vertegenwoordiger van Nederland. "Ik ben geen patriot, maar in mijn achterhoofd voel ik me zoiets", lacht de regisseur.

Borgman gaat over een man, gespeeld door Jan Bijvoet, die aanklopt bij een villa van een gezin. Het personage is een vreemd figuur, die misschien wel eens de duivel zou kunnen zijn. Inhoudelijk wil de regisseur niet veel kwijt over de film. "Het voelt voor mij als een vreemde film van iemand anders. Ik moet een paar jaar wachten om er iets over te kunnen zeggen."

Ook Bijvoet laat veel in het midden, hij laat niets los over wat voor een figuur zijn personage is. "Het is goed dat het publiek zelf bepaalt hoe ze het personage moet interpreteren", aldus de Vlaamse acteur. "Je hoeft niet alles uit te leggen, dat zou heel saai zijn. Je moet je eigen verhaal maken."

Borgman speelt zich af in de zomer, waardoor de grimmige scènes in schril contrast staan met het zonnige weer. "Dat heb ik van Hitchcock gestolen", aldus de regisseur over de film Spellbound, waarvoor Salvador Dalí een droomsequentie maakte. "Hitchcock vond het gek dat enge scènes zich altijd in het donker afspelen. Toen ik hiermee begon dacht ik: dit moet in de zomer worden opgenomen."

Annet Malherbe speelt ook een rol in Borgman. Ze was aanwezig voor de fotoshoot van het festival, maar was niet aanwezig bij de persconferentie. De Nederlandse film beleeft zondagavond zijn wereldpremière in Cannes. De film draait vanaf 29 augustus in de Nederlandse bioscopen. Zaterdag wordt bekend of Borgman in de prijzen is gevallen.

Nederlandse Borgman goed ontvangen in Cannes

Borgman van Alex van Warmerdam heeft vooral positieve reacties gekregen na de eerste persvoorstelling van het filmfestival van Cannes.

"Een macabere Nederlandse komedie, een beetje als Funny Games, maar dan echt grappig", twittert de Britse journalist Robbie Collin van The Daily Telegraph. Het is de eerste Nederlandse speelfilm in de officiële competitie sinds 1975.

Het Britse filmblad Filmtotaal vergelijkt Borgman ook met Funny Games. "Absurd, surreëel en - behalve dat de film te lang duurde - heerlijk." Funny Games is een misdaadthriller uit 1997 van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke over twee psychopathische mannen die een familie gijzelen. Haneke won vorig jaar de Gouden Palm voor Amour.

Peter Howell van de Toronto Star vergelijkt Van Warmerdam met Haneke, maar noemt het ook een kruising met David Lynch. " Absurde thriller die spannend blijft zonder alles prijs te geven." De Volkskrant-journalist Bor Beekman noemt Borgman op Twitter een feest voor de filmliefhebber. "Donker, dreigend en droogkomisch."

Borgman gaat over een vreemdeling die bij een familie aanklopt met de vraag of hij even mag douchen. De man, gespeeld door Jan Bijvoet, is hoogst eigenaardig en zaait onrust. De film beleeft zondagavond zijn wereldwijde première in Cannes. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) is ook van de partij.

De jury onder leiding van regisseur Steven Spielberg bepaald of Borgman de Gouden Palm wint. Zaterdagavond worden in Cannes de prijzen uitgereikt. De film neemt het onder meer op tegen Inside Llewyn Davis van de Coen Brothers en Behind the Candelabra van Steven Soderbergh.

Spaanse premier belooft belastingverlagingen

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft beloofd voor de volgende verkiezingen in Spanje die in 2015 zijn gepland de belastingen te verlagen. Dat zei Rajoy dit weekeinde op een partijbijeenkomst in Salamanca.

De belastingverlagingen zullen onderdeel worden van een wetsvoorstel dat Rajoy wil gaan indienen. Het voorstel moet ook zorgen voor economische groei en meer banen in het door recessie geteisterde Spanje, de op drie na grootste economie van de eurozone.

Rajoy hoopt dat de beloofde belastingverlagingen de verder afkalvende populariteit van zijn partij Partido Popular (PP) kunnen keren. PP kreeg volgens een peiling in mei steun van 22,5 procent van de stemmers, van 24,5 procent een maand eerder.

Spaanse premier belooft belastingverlagingen
Spaanse premier belooft belastingverlagingen (Foto: ANP)

Drie fietsers doodgereden in Limburg

Drie fietsers zijn omgekomen toen ze in het Limburgse Meijel werden geschept door een automobilist. De bestuurder van de auto raakte niet gewond en is aangehouden voor verder onderzoek, zegt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk gebeurde even voor 11.00 uur op de Heldensedijk. De fietsers reden op een fietspad dat door een groenstrook van de rijbaan was afgescheiden. De auto is over die groenstrook gegaan en raakte de fietsers. De politie onderzoekt waardoor dit gebeurde. De familie van de slachtoffers wordt op de hoogte gesteld. Pas daarna wil de politie hun leeftijden en woonplaatsen vrijgeven.

Helikopter en F-16 ingezet bij zoektocht broertjes

Bij het zoeken naar de broertjes uit Zeist heeft de politie zaterdagnacht een helikopter ingezet boven het gebied tussen Rhenen en Doorn. Zondag wordt naast de helikopter ook een F-16 ingezet, meldt de politie.

De helikopter en de F-16 hebben specialistische apparatuur waarmee afwijkingen in het landschap kunnen worden waargenomen. Een F-16 uitgerust met warmtecamera's kan door de grond warmtebronnen zien. Wanneer lichamen worden begraven zou dit in principe na een week zichtbaar moeten zijn met een warmtecamera, omdat een lichaam dan begint te ontbinden.

Voor het gebied tussen Rhenen en Doorn is gekozen omdat veel tips over de zaak hierover gaan. Eerder zette de politie nog geen luchtvaartuigen in omdat het gebied waar gezocht zou kunnen worden toen nog te groot was.

Verder is op camerabeelden van een winkel in Rhenen de auto van de vader te zien. Dat geeft een voertuigdeskundige volgens de politie aan. Het beeld is op de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 mei om 01.44 uur genomen op de Herenstraat. De vader reed richting Leersum. De waarneming is volgens de politie in lijn met de waarneming van de auto twee minuten eerder bij de Rijnbrug.

De politie laat ook weten op zoek te zijn naar drie oranje spanbanden en een groene zaklamp. Bij het lichaam van de vader in het Doornse Gat werd een spanband gevonden. Hij kocht half april twee sets van twee spanbanden samen met andere artikelen bij een bouwmarkt in Vleuterweide. De andere artikelen zijn terecht, behalve drie spanbanden en de zaklamp.

Ook kleding van de jongens zelf wordt nog vermist. Dat concludeert de politie uit een inventarisatie van de kleding die de jongens aan hadden toen ze voor het laatst werden gezien en de kleding die in de auto van de vader werd gevonden.

Eva Longoria toont doos in Cannes

Eva Longoria heeft zaterdag per ongeluk haar geslachtsdeel getoond op de rode loper in Cannes. De 38-jarige actrice, die de première van Jimmy P. zonder ondergoed bijwoonde, tilde haar Versace-jurk iets te hoog op. Foto's van Longorias edele delen zijn al op internet opgedoken.

Op de foto's is te zien dat de rode loper nat was van de regen. Waarschijnlijk tilde Longoria haar mintgroene jurk op zodat die niet nat zou worden. Longoria, een fervent twitteraar, is nog niet ingegaan op haar ongelukje. Wel twitterde ze zondagochtend blij te zijn dat het zonnetje weer schijnt in Cannes.

Tory-prominent keert zich tegen Cameron

De afkeer in Groot-Brittannië van Europa is inmiddels zo ver gevorderd dat de leiding van de Conservatieve Partij de backbenchers is gaan vrezen. Hiermee brengt premier David Cameron de Britse toekomst in Europa in gevaar. Dat schrijft de Conservatieve partijprominent Geoffrey Howe in een opiniestuk in The Observer.

De kwestie over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie heeft tot verdeeldheid geleid in de Conservatieve Partij en tot kritiek op het leiderschap van Cameron. De backbenchers in het parlement, minder prominente parlementariërs die de achterste banken in het Lagerhuis bezetten en vooral de belangen van hun districten behartigen, roeren zich. Zij voelen de hete adem van de eurosceptische en nationalistische partij UKIP in hun nek en willen dat Cameron nog tijdens deze parlementsperiode een referendum over het EU-lidmaatschap uitschrijft.

Door aan hun grieven tegemoet te willen komen heeft Cameron de voorwaarden van het Britse lidmaatschap van de EU op het spel gezet en lijkt de premier nu bovendien de controle over zijn partij kwijt, zegt Howe. Een intern partijprobleem is volgens hem een nationaal probleem geworden. De wens van de Conservatieve backbencher uit Europa te stappen zou Groot-Brittannië in een gevaarlijk isolement kunnen brengen.

"Een vertrek uit de Unie zou, naar mijn idee, een droevige uitdrukking zijn van onze krimpende invloed en rol in de wereld - en een lesje nederigheid voor onze ambities, die door de huidige crisis al danig op de proef worden gesteld, om een serieuze politieke en economische speler op het wereldtoneel te blijven", aldus Howe.

Lord Geoffrey Howe is voormalig minister op de departementen van defensie en buitenlandse zaken, oud-voorzitter van het Lagerhuis en oud-vicepremier. Zijn kritiek op het Europa-beleid van de onlangs overleden oud-premier Margaret Thatcher, en zijn daarmee gepaard gaande ontslag als vicepremier van haar kabinet in 1990, leidde de val in van de IJzeren Dame.

Zijn kritiek is meer dan twintig jaar later niet veranderd. In het buitenland wordt het groeiende Britse verlangen naar een Europees exit absoluut niet begrepen, zegt Howe, met name omdat het land daarmee ook de invloed die het binnen de EU uitoefent inlevert. Een land als Groot-Brittannië zou nooit meer dezelfde invloed krijgen, tenzij die verankerd is in sterke bondgenootschappen en een geloofwaardig regionaal raamwerk. Nu de NAVO op haar retour is, is de EU de enige keuze die overblijft, aldus de Tory-prominent. "Tenzij we ons aansluiten bij de Verenigde Staten."

Een Europees exit betekent volgens Howe de heronderhandeling van honderden bestaande verdragen en het dansen naar het pijpen van Brussel en Washington, die samen werken aan een transatlantisch vrijhandelsverdrag. De oplossing om dit te voorkomen ligt klaar, schrijft Howe. Die is te vinden in een combinatie van helder nadenken, krachtig leiderschap en het onderwerpen van partijpolitiek aan het nationaal belang, concludeert hij.

[Play-offs] Uitslag FC Twente - FC Groningen

FC Groningen was lange tijd virtueel winnaar van het onderonsje met FC Twente. Maar de ploeg was uiteindelijk niet opgewassen tegen het bombardement van de Tukkers. FC Twente had een goede uitgangspositie na de 1-0 overwinning in de Euroborg.

Na tien minuten hadden de Tukkers FC Groningen voor een nog zwaardere opgave gesteld. Een afgeslagen bal uit de Groningen-defensie kwam terecht bij Edson Braafheid. Hij werd niet aangepakt door Stefano Magnasco en dus besloot de Twente-verdediger aan te leggen. Van ruim twintig meter schoot hij de bal linksonder langs doelman Marco Bizot.

Braafheid kon echter niet lang genieten van zijn goal. Halverwege de eerste helft stoomde Leandro Bacuna namens Groningen op aan de linkerkant. Zijn voorzet leek ongevaarlijk, maar met een onhandige actie werkte Braafheid de bal achter zijn eigen doelman Sander Boschker.

Amper twee minuten na de gelijkmaker lag de tweede goal van FC Groningen er al in. Filip Kostic stuurde vanaf eigen helft Andraz Kirm diep. Boschker kwam zijn doel uit, maar werd simpel omspeeld door Kirm, die de 1-2 binnen schoof. Met die stand zou Groningen naar de finale van de play-offs gaan.

In de tweede helft moest de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker. Rasmus Bengtsson was vlak na de pauze al dichtbij met een kopbal net over de lat. Een andere verdediger, Roberto Rosales, dwong Bizot halverwege de tweede helft tot een redding met de voet.

De Tukkers hadden intussen Nacer Chadli in de ploeg gebracht. Hij en Dusan Tadic werden veelvuldig gezocht door het offensieve Twente. Maar Groningen hield goed af en Twente moest het doen met halve kansen. Tien minuten voor tijd kreeg Twente dan toch loon naar werken. Uit een voorzet van Bengtsson was het Felipe Gutièrrez die tegendraads de 2-2 binnenkopte. Hij was donderdag verantwoordelijk voor de enige goal in Groningen.

Twente pakte in de blessuretijd zelfs de overwinning, toen Chadli de 3-2 prachtig in de bovenhoek krulde. De ploeg ontsnapte zo aan de zoveelste teleurstelling van dit seizoen. De Tukkers blijven in de race voor Europees voetbal, FC Groningen mag vakantie vieren.

FC Twente

3 - 2

FC Groningen

 12' Braafheid
 83' Gutierrez
 90+1' Chadli
   23' Braafheid(e.d.) 
 26' Kirm 
 
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 22.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Boschker
Rosales (Breukers/ 87)
Bengtsson
Bjelland
Braafheid
Fer
Janssen (Zschusschen/82)
Gutierrez
Tadic
Castaignos
Hölscher (Chadli/62)
  Bizot
Magnasco
v.Dijk
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld (Texeira/ 84)
Lindgren (Sparv/69)
De Leeuw
Bacuna
Kirm
Kostic (Christovao/73)

[ECCC] Den Bosch verslaat Laren en wint de Europacup

De vrouwen van Den Bosch hebben zondagmiddag de Europacup veroverd. Op de velden van Bloemendaal was de Bossche formatie met 4-2 te sterk voor Laren. Het is de derde keer in de geschiedenis dat Den Bosch de bokaal mee naar huis mag nemen.

Het publiek had net een plekje gevonden of de eerste Bossche treffer lag al in het doel. Na een versnelling van Margot van Geffen via de rechterzij- en achterlijn, prikte Sabine Mol de bal achter Laren-goalie Joyce Sombroek.

Vervolgens kwam de equipe van coach Raoul Ehren tweemaal goed weg. Laren, met de afzwaaienden Miek van Geenhuizen en Renske van Geel in de gelederen, kreeg binnen vijf minuten twee dotten van kansen. Vicky van den Broek gaf een voorzet op Maxime Kerstholt, maar de jonge spits van de Gooise vrouwen zette haar sliding te laat in waardoor ze de bal miste. Nog geen 120 tellen later was het Kim Lammers die een kans had, maar haar tip-in ging naast het doel.

In het tweede kwart lukte het de formatie van coach Maarten Gehner wel om op gelijke hoogte komen. Lammers reageerde uiterst attent op een ferme slag van Lisanne de Lange en bracht de stand in evenwicht. De blijdschap bij de Gooise equipe duurde maar van korte duur, want in de eerste tegenaanval van Den Bosch bracht Sabine Mol haar ploeg weer op voorsprong: 2-1. Vervolgens namen beide ploegen wat gas terug en werd het duel voor het merendeel op het middenveld uitgevochten. Laren dook echter nog een paar keer gevaarlijk op voor het doel van de Bossche goalie Lizzy Koeton. Zo vlamde Macey de Ruiter de bal op de sluitpost, die het schot goed wist te pareren.

In het tweede bedrijf wist de Gooise equipe opnieuw de stand gelijk te trekken. Lammers pikte de bal op, nadat deze over de stick van de Bossche-verdediger Ireen van den Assem sprong. Met een ouderwetse dummie zette de international Koeton op het verkeerde been en passte de bal door de benen van de goalie: 2-2. Een paar tellen later liet Lammers opnieuw van zich horen. Met een fraaie draai pushte de international op goal, maar de inzet ging naast het doel.

Den Bosch had daarentegen meer geluk. De tweede corner van de Brabanders werd verzilverd door Maartje Paumen: 3-2. Een paar tellen later was het weer raak voor Den Bosch. Vera Vorstenbosch tipte de bal – op aangeven van Sabine Mol - op een formidabele manier in het dak van het doel: 4-2. Dit was tevens de eindstand.

[Play-offs] Uitslag FC Volendam - MVV

FC Volendam houdt kans op promotie naar de Eredivisie. De nummer twee uit de Jupiler League versloeg zondag MVV voor de tweede keer deze week (3-1). Nadat Volendam in Maastricht met 0-1 heeft gewonnen, weet het dat het de klus thuis kan afmaken. Dat is in het eerste uur geen uitgemaakte zaak. MVV krijgt genoeg mogelijkheden op een doelpunt. De Volendammers ook met het verschil dat zij ze benutten.

Op een psychologisch moment, vlak voor rust, scoort Michiel Kramer 1-0 voor de thuisploeg. MVV heeft kansen gehad via Braken en Borgers, maar Paul de Lange is er namens Volendam het dichtst bij geweest. Na rust weet MVV dat het snel moet scoren en dat resulteert in een grote kans voor Stankov. Sonny Stevens voorkomt 1-1.

Na het uur is er nog een kans voor MVV via Cor Gillis, maar in het laatste halfuur controleert de thuisploeg de wedstrijd. Als Ludcinio Marengo 2-0 maakt, is het gebeurd in het Kras Stadion. De 2-1 van Mark Veldmate en 3-1 van Robert Mühren zijn voor de statistieken. Volendam gaat naar de finales van de play-offs om promotie/degradatie. Daarin treft het VVV-Venlo of Go Ahead Eagles, die elkaar zondagmiddag nog ontmoeten.

[Moto2] Uitslag Grand Prix Frankrijk

De Britse motorcoureur Scott Redding heeft zondag bij de Grote Prijs van Frankrijk voor de tweede keer in zijn loopbaan een wedstrijd in de Moto2-klasse gewonnen. Op het circuit van Le Mans bleef hij de Fin Mika Kallio en de Belg Xavier Simeon voor.

Voor het eerst sinds de invoering van de Moto2 stonden er geen Spanjaarden op het podium. De race werd door de regen eerder afgebroken.

Redding zegeviert in Moto2
Redding zegeviert in Moto2 (Foto: ANP)

Ouya staat buiten tijdens de E3

De aanstaande Ouya-console is voor iedereen te bewonderen die tijdens de komende E3-beurs in Los Angeles is. Het ontwikkelteam heeft namelijk aangekondigd dat zij een publieke stand hebben even buiten het congrescentrum waar de beurs wordt gehouden.

In een persbericht hebben de Ouya-makers bekendgemaakt dat zij alles aanwezig hebben voor ontwikkelaars die hun arsenaal op Ouya willen laten zien. Dit betekent in ieder geval de console, controllers en een televisiescherm. De demonstraties worden per uur gehouden en zijn beschikbaar tijdens alle drie de beursdagen.

De console is vanaf 25 juni te koop in Canada, Amerika en Engeland. Ouya zelf gaat net geen honderd dollar kosten en bevat de console, één bluetoothcontroller, een netadapter, twee AA-batterijen en een HDMI-kabel. Een extra controller kost 49,99 dollar.

[Moto3] Uitslag Grand Prix Frankrijk

De Spaanse motorcoureur Maverick Vinales heeft zondag bij de Grote Prijs van Frankrijk in de Moto3 klasse zijn tweede overwinning op rij behaald. Op zijn KTM eindigde hij op het circuit van Le Mans voor zijn landgenoten Alex Rins en Luis Salom.

De Nederlander Jasper Iwema kwam als 21e over de finish met een achterstand van bijna 1,5 minuut op Vinales. De Spaanse winnaar verstevigde met zijn winst zijn leidende positie in de tussenstand van het WK.

Nintendo brengt de E3 naar het volk

De E3-beurs in Los Angeles is misschien wel de grootste gamesbeurs ter wereld. Toch is het bezoeken hiervan voor slechts een beperkt aantal mensen werkelijkheid. Nintendo Amerika gaat daar dit jaar verandering in aanbrengen en maakt de ervaring ook buiten het congrescentrum beschikbaar.

Tijdens de afgelopen Nintendo Direct heeft Nintendo of America-baas Reggie Fils-Aime bekendgemaakt dat zij een overeenkomst hebben gesloten met winkelketen Best Buy in Amerika. In ruim honderd winkels zijn tijdens de E3-beurs exclusieve demo's te spelen van Nintendo-games. Welke games dit gaan worden is nog niet bekend. Het wordt dus afwachten of daar ook de nog niet of net aangekondigde spellen bijzitten.

Nintendo heeft sowieso haar strategie voor de komende E3 aangepast. Zo zal zij dit jaar geen grote persconferentie geven. In plaats hiervan zullen Reggie Fils-Aime en Shigeru Miyamoto de pers vlak voor het openen van de beurs te woord staan bij een kleine stand.

De E3-beurs wordt gehouden van 11 tot en met 13 juni in het L.A. Convention Center in Los Angeles.

[NBA] Pacers elimineren Knicks in play-offs

Indiana Pacers heeft in de NBA de finale van de Eastern Conference bereikt. De ploeg boekte een 106-99 zege op New York Knicks en kwam daarmee op een beslissende 4-2 voorsprong in de best-of-sevenserie. In de eindstrijd treffen de Pacers Miami Heat. De winnaar daarvan mag vervolgens tegen de beste ploeg uit het westen strijden om de landstitel.

Carmelo Anthony kwam voor de Knicks tot een indrukwekkend puntentotaal van 39, maar kon uitschakeling niet voorkomen. Lance Stephenson was het meest schotvaardig aan de kant van de Pacers met 25 punten.

Pacers-coach Frank Vogel was in de zevende hemel na het elimineren van de Knicks en ziet ook tegen titelhouder Miami mogelijkheden. "We zijn niet tevreden met waar we nu zijn. We hebben het gevoel alsof er geen plafond op het team zit dit jaar."

Vorig jaar troffen de teams uit Indianapolis en Miami elkaar ook al in de play-offs. Destijds was Miami in de halve finale van de Eastern Conference met 4-2 te sterk. In het westen strijden Memphis Grizzlies en San Antonio Spurs om een plek in de NBA-finale.

FOK!filmtips van de dag: Lucky Number Slevin

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Dokter Alec Harvey is gelukkig getrouwd en heeft een gezin. Ook huisvrouw Laura Jesson heeft een goed huwelijk met twee kinderen. De twee ontmoeten elkaar op een treinstation en raken aan de praat. Omdat ze merken dat ze veel met elkaar gemeen hebben, blijven ze elkaar iedere donderdag ontmoeten. Die afspraakjes groeien echter uit tot een gepassioneerde verliefdheid. Maar aangezien ze allebei hun eigen gezin hebben, blijft hun wederzijdse liefde onmogelijk. Brief Encounter is te zien om 14.05 uur op Één.

Een golf van terroristische aanslagen overspoelt New York. Anthony 'Hub' Hubbard, hoofd van de FBI antiterreurbrigade, leidt het onderzoek samen met de wat geheimzinnige CIA-agente Elise Kraft. Omdat de terreuraanslagen blijven aanhouden, kondigt legergeneraal William Devereaux de staat van beleg af. De komst van het Amerikaanse leger verandert New York in een bezette stad, met racistische klopjachten en onorthodoxe verhoren tot gevolg. The Siege is te zien om 20.00 uur op RTL7.

Slevin komt naar New York om zijn vriend Nick Fisher op te zoeken, maar hij treft zijn appartement leeg aan. Buurvrouw Lindsey vertelt hem het vermoeden te hebben dat Nick in de problemen zit. Dit vermoeden wordt al snel bevestigd wanneer de handlangers van The Boss op de stoep staan. Zij zien Slevin aan voor Nick en brengen hem naar The Boss, omdat die nog een appeltje te schillen heeft met Nick. Slevin belandt in een web van intriges waarin New Yorks grootste maffiabazen hem als pion gebruiken. Al snel lijkt het voor Slevin onmogelijk om uit deze uitzichtloze situatie te ontsnappen.

De misdaadthriller Lucky Number Slevin kent een ware sterrencast met Josh Hartnett, Bruce Willis, Morgan Freeman, Lucy Liu, Stanley Tucci en Sir Ben Kingsley. Te zien om 22.15 uur op RTL7.

Nadat Afrikaanse rebellen de visser Solomon Vandy bij zijn vrouw en kinderen weghalen, wordt hij gedwongen te werken in de diamantvelden van Sierra Leone, waar hij met gevaar voor eigen leven een bijzondere edelsteen verbergt. Smokkelaar Danny Archer ziet in de diamant die Solomon heeft verborgen zijn uitweg uit Afrika, een ontsnapping aan de spiraal van geweld en corruptie. Danny wil weten waar Solomon de diamant heeft verborgen, in ruil voor de hereniging met diens familie. Ondertussen probeert idealistische Amerikaanse journaliste Maddy Bowen via Danny de waarheid achter conflictdiamanten te ontdekken. Met Maddy's hulp beginnen Danny en Solomon aan een gevaarlijke tocht. Blood Diamond is te zien om 22.30 uur op BBC2.

Ulvepigen Tinke, (Tinke, Little Big Girl), Spy Kids 3-D: Game over, Charlie’s Angels: Full Throttle, Lost Boys: The Tribe en The Glass Shield zijn vandaag ook op de televisie te zien.

[Video] Golfer dropt bal in toiletruimte

Voor alles moet een eerste keer zijn, zo ondervond de Belg Nicolas Colsaerts tijdens de kwartfinale van de Volvo World Match Play op de Bulgaarse golfbaan Thracian Cliffs. De Belg moest namelijk in de partij tegen Graeme McDowell van de scheidsrechter de bal vanuit een toilet slaan.

Colsaerts sloeg op de tiende hole een compleet verkeerde bal en zag deze naast een toilet landen. De bal bleek niet speelbaar te zijn, waarna de Belg deze van de scheidsrechter op de dichtstbijzijnde geschikte plaats moest droppen. Dit was een toilet, iets wat bij iedereen tot hilariteit leidde. De golfer deed wat hem opgelegd werd, waarna tot opluchting van Colsaerts duidelijk werd dat het idee van de scheidsrechter totaal onuitvoerbaar was.

De Belg kreeg toestemming om de bal op een andere plaats te droppen. In het Engels heet dit: to take relief. Veel hielp hem dit uiteindelijk niet, want McDowell bleek in de partij beter dan Colsaerts en stoomde hiermee door naar de halve finale van het evenement. De Schot won een dag later van Branden Grace om zo door te dringen naar de eindstrijd. Daarin ontmoet hij de Thailander Thongchai Jaidee.

De bal moest in de toiletruimte gedropt worden (Bron: YouTube)

[EHL] Amsterdam wint strijd op plek drie

Amsterdam is zondagochtend derde geworden op de EHL. De hoofdstedelingen wonnen de troostfinale van het Duitse Rot-Weiss Köln met 5-3. Aangezien Amsterdam zich niet plaatste voor de play-offs, zit het seizoen erop voor coach Taco van den Honert en zijn mannen.

Terwijl de toeschouwers in Bloemendaal nog de slaap uit hun ogen wreven, begonnen Amsterdam en Rot-Weiss uiterst voorzichtig aan hun laatste wedstrijd van dit Europese seizoen. De Duitsers kregen in het saaie begin de meeste schotkansjes, maar Amsterdam sloeg het eerst toe. Jonkie Casper Horn opende in de achttiende minuut de score met een mooie tip-in. Vlak voor de lange pauze maakte Rot-Weiss de gelijkmaker. Joshua Delarber benutte de rebound van een strafcorner.

In het begin van het derde kwart toonde Taeke Taekema even aan dat hij nog steeds van waarde kan zijn voor Amsterdam. De oud-international, die zaterdag de hele wedstrijd op de bank werd gelaten, pushte een strafcorner op een Duitse voet. Valentin Verga verzilverde de toegekende strafbal. Kort daarop haalde Taekema zelf de trekker over, waardoor de 3-1 op het bord kwam.

Een treffer van Marco Miltkau bracht de Keulse ploeg nog even terug in de strijd. Maar Amsterdam – waar Floris Evers een strafbal onbenut liet – besliste in de slotfase de wedstrijd. Billy Bakker knikkerde de vierde en de vijfde Amsterdamse treffer binnen, waardoor zijjn ploeg op het Europese podium belandde. In de slotminuut maakte Jan-Marco Montag nog de 5-3, die louter van statistische waarde was.

Kinect gaat levens redden

De Kinect-sensor kan in de toekomst levens gaan redden. Een drietal studenten van de John Hopkins Universiteit in Baltimore hebben de sensor gebruikt als waarschuwingsmiddel tegen kinderen die bezwijken door warmte in afgesloten auto's.

De studenten Anshul Mehra, Yejin Kim en Jeffery Kamei kregen de opdracht om een apparaat te ontwikkelen om een groot gezondheidsrisico tegen te gaan. Het drietal koos voor het overlijden door hittebezwijking van kinderen die in afgesloten auto's worden achtergelaten. Hiervan zijn er in Amerika sinds 1998 527 voorgekomen.

Zij kozen voor dit gezondheidsrisico nadat zij er achter kwamen dat de apparaten die nu bestaan om ouders te waarschuwen voor hun achtergelaten kinderen niet betrouwbaar zijn. Zij hebben specifiek voor de Kinect-sensor gekozen. Door de infraroodsensor is deze namelijk veel minder vatbaar voor beweging buiten de auto.

Het systeem is nu nog in een experimentele fase, maar de drie studenten hopen dat in de toekomst het apparaat kan worden doorontwikkeld en in productie wordt genomen. Zij zien de sensor uiteindelijk gekoppeld worden aan een soort alarmsysteem dat afgaat wanneer ouders hun kinderen achterlaten in de auto.


v.l.n.r. Anshul Mehra, Yejin Kim, Jeffery Kamei, en faculteitsadviseur Eileen McDonald
(bron: John Hopkins Universiteit) 

Regisseur Aleksej Balabanov (54) overleden

De Russische cultregisseur Aleksej Balabanov is zaterdag op 54-jarige leeftijd aan een hartinfarct overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Ria Novosti. Hij stierf in de omgeving van Sint Petersburg.

Balabanov stelde in zijn werk onder meer taboes aan de orde als de onderdrukking van gastarbeiders en hij maakte films over doodzieke mensen. Hij werd bekend met controversiële films als Cargo 200 (2007) en Morfine (2008).

Aleksej Balabanov

Meerderheid wenst Weekers weg

Een meerderheid van de bevolking zou een motie van wantrouwen tegen staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) steunen. Als ze daarover mochten stemmen zou 61 procent de motie steunen, concludeert Maurice de Hond zondag uit een peiling.

Ook onder VVD-stemmers zijn er meer die voor (47 procent) dan tegen (43 procent) stemmen. Bij de PvdA-stemmers zou zestig procent voor stemmen en 28 procent tegen, de rest weet het niet. Bij alle andere partijen ligt het percentage dat voor zou stemmen hoger.

Weekers lag de afgelopen tijd onder vuur in de Kamer nadat grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren aan het licht was gekomen. De vraag was of hij signalen daarover wel goed had opgevangen. Een motie van wantrouwen werd door zeven oppositiepartijen gesteund, maar zij hebben samen geen meerderheid.

De toeslagenfraude en de omstreden strafbaarheidsstelling van illegalen hebben geen invloed gehad op de wekelijkse zetelpeiling. Dat komt volgens De Hond doordat VVD en PvdA eerder al veel kiezers zijn kwijtgeraakt en alleen een loyale kern is overgebleven. In de peiling zakt de VVD van 24 naar 23 zetels en stijgt de SP van 21 naar 22 zetels. De PvdA blijft op twintig zetels staan en de PVV op 27. Die partij is daarmee nog altijd de grootste.

Zweden treft Zwitserland in finale WK ijshockey

Zwitserland heeft zaterdag ten koste van de Verenigde Staten de finale van het WK ijshockey bereikt. In Stockholm versloegen de Europeanen de Amerikanen met 3-0 dankzij goals van Nino Niederreiter, Julian Walker en Reto Suri. In de finale strijdt Zwitserland zondag met Zweden om eeuwige roem.

Zweden, dat zich al acht keer tot beste van de wereld kroonde, kan het eerste gastland sinds 1986 worden dat het WK wint. De Sovjet-Unie was de laatste die dat voor elkaar kreeg. Zwitserland was nog nooit 's werelds beste en drong in 1935 voor het eerst en laatst door tot de finale.

Ubisoft houdt nog wel van Nintendo

In tegenstelling tot EA houdt Ubisoft nog wel van Nintendo. Waar Electronic Arts helemaal geen games in ontwikkeling heeft voor Nintendo's nieuwste blijft Ubisoft nog wel games maken en geven ze nog een keer aan dat ze er alle vertrouwen in hebben.

De Fransen vertellen GamesIndustry: "As with any new console, it takes some time to grow an established base. Ubisoft has a varied and high-quality line-up for Wii U, with more big titles on the way including Rayman Legends, Watch Dogs, Assassin's Creed IV Black Flag and Splinter Cell Blacklist. We're confident that this will help in continuing to attract gamers to the Wii U system and that Nintendo will take steps to ensure that the Wii U is successful in the market."

De grote titels van Ubisoft verschijnen dus gewoon voor Wii U. Het zijn weliswaar geen exclusives, maar daar heeft Nintendo Sega voor met de exclusieve Sonic-deal.

Ontslagen bij Trion Worlds

Er heeft een behoorlijke ontslaggolf plaatsgevonden bij gamestudio Trion Worlds. Waar eerder al geruchten hierover rondgingen, heeft de maker van ondermeer Defiance de reorganisatie nu ook officieel bevestigd.

De grootste klappen lijken te zijn gevallen bij de studio in San Diego. Hier werd onder andere Defiance gemaakt. De officiële mededeling luidt als volgt.

"To best position Trion in a rapidly changing industry, we have reorganized our teams and are expanding our free to play offering. With Defiance, we delivered a great game that more than one million gamers registered to play and continue to enjoy. As we progress from launch to ongoing development of the game, we are adjusting our staffing levels to deliver new content and improved features. Rift, and our other titles in development, were unaffected by these changes. We are very much looking forward to the free to play release of Rift and are excited by the other new titles currently in development."

Homofoob schiet homo dood in New York

Een man heeft zaterdag op een straat in de wijk Greenwich Village in Manhattan een homo doodgeschoten. De politiecommissaris van New York, Raymond Kelly, sprak van een zogenoemde 'hatecrime', gepleegd door een homofoob.

New York is de laatste tijd vaker opgeschrikt door geweld tegen homo's, maar dit is het eerste incident waarbij een dode viel. De schutter, Elliot Morales (33), sprak zijn slachtoffer in aanwezigheid van twee kornuiten aan in Greenwich Village, een wijk waar de homorechtenbeweging zijn oorsprong vindt. Voordat hij zijn slachtoffer een kogel door het hoofd joeg, vroeg hij hem en zijn metgezel of 'ze hier wilden sterven', aldus Kelly.

Een kwartier eerder zagen mensen Morales tegen een restaurant urineren. Hij liep het etablissement binnen, bedreigde het aanwezige barpersoneel en slingerde hen homofobe beledigingen naar het hoofd, waarna hij weer naar buiten ging.

Met zijn twee handlangers sprak hij vervolgens het langslopende slachtoffer en diens metgezel aan. De twee werden door het drietal beledigd en gevolgd tot Morales op een gegeven moment zijn wapen trok en het vuur opende. Enkele straten verder werd hij door agenten aangehouden.

Beatles-gitaar brengt tonnen op bij veiling

Een gitaar waarop wijlen Beatles John Lennon en George Harrison hebben gespeeld heeft tonnen opgebracht bij een veiling. Het instrument wisselde voor 408 duizend dollar van eigenaar, schrijft persdienst Reuters.

De gitaar was het topstuk van een veiling van het Amerikaanse veilinghuis Juilien's Auctions. Het instrument van het merk Vox werd speciaal voor Lennon gebouwd, de Beatle kreeg de gitaar in 1967 cadeau van geluidstechnicus Yanni 'Magic Alex' Madras.

Het instrument, dat voor de veiling te zien was in een Iers museum, werd een paar jaar geleden nog verkocht voor iets meer dan honderdduizend dollar. De koper die zaterdag het viervoudige neertelde, wil anoniem blijven.

Clichy langer bij Manchester City

Gaël Clichy heeft zijn contract bij Manchester City met twee jaar verlengd. De linkerverdediger blijft nu tot medio 2017 bij de nummer twee van de Premier League. Dat meldt de Engelse club zaterdag op zijn website. De 27-jarige Clichy kwam in 2011 over van Arsenal en speelde inmiddels 56 competitieduels voor de Citizens.

Waar de Fransman vorig seizoen kampioen werd met Manchester City, viel de oogst dit jaar tegen. Alleen de Community Shield werd aan de prijzenkast toegevoegd. "We zullen hier van leren en volgend seizoen sterker terugkomen", liet Clichy weten.

Antilliaanse mannen het meest vermoord

Als in Nederland iemand wordt vermoord, gaat het relatief vaak om een Antilliaanse man. Tussen 1997 en 2011 zijn 113 mannen uit de Antillen door geweld om het leven gekomen, omgerekend 13,2 op elke 100.000.

Dat is meer dan twee keer zo veel als bij Surinamers, Turken en Marokkanen en bijna 15 keer zo veel als onder autochtonen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De bron voor het hoge aantal moorden ligt op Curaçao. Daar groeien jongens op in een ghettocultuur, zegt Frank Bovenkerk, emeritus hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht. "De jongens leven in buurten met extreem hoge werkloosheid, lage inkomens en veel drugsverslaving. Er zijn veel gezinnen die van de drugsverkoop leven. De vaders gaan van de ene vrouw naar de andere en zijn geen rolmodel voor hun zonen. Kinderen maken vaak hun school niet af. Ze brengen de dag door op straat en vormen daar jeugdgroepen."

Antilliaanse mannen het meest vermoord
Antilliaanse mannen het meest vermoord (Foto: ANP)

Iran hangt twee spionnen op

Iran heeft twee mannen opgehangen die voor de Israëlische geheime dienst Mossad en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA zouden hebben gespioneerd. Mohammed Heidari zou geheime informatie in ruil voor geld hebben doorgespeeld aan de Mossad, terwijl Kourosh Ahmadi de CIA gevoelige informatie zou hebben gegeven. Dat meldde de Iraanse staatsradio.

Het is niet bekend wanneer de mannen zijn opgepakt of wanneer ze zijn veroordeeld. Iran beweert regelmatig westerse spionnennetwerken in het land te hebben ontmanteld. Ook worden vaker mensen opgepakt op beschuldiging van spionage.

Teheran beschuldigt Israël en de VS ervan Iran informatie te ontfutselen over belangrijke Iraanse programma's, het atoomprogramma in het bijzonder.

[Primera División] Sociedad en Valencia maken geen fout

De strijd tussen Real Sociedad en Valencia om de vierde plaats in de Primera Division blijft onverminderd spannend. Beide ploegen wonnen zaterdag hun uitduel. De Basken waren met 2-1 te sterk voor Sevilla, terwijl Valencia nipt met 1-0 won bij Getafe. Bij Sevilla bleef Hedwiges Maduro negentig minuten lang op de bank.

In Sevilla keek Real Sociedad al na tien minuten tegen een achterstand aan door een goal van Ivan Rakitic. Een eigen doelpunt van de Kroaat zorgde er echter voor dat de bordjes weer in evenwicht kwamen te hangen en na 24 minuten zorgde Imanol Agirretxe voor de eindstand. Bij Sevilla kreeg Jose Antonio Reyes na rust rood.

Voor Valencia maakte Jérémy Mathieu het enige doelpunt. De Fransman sloeg kort voor de rust toe. Zowel Real Sociedad als Valencia heeft nu 62 punten, maar het doelsaldo is in het voordeel van de Basken. De vierde plek levert een ticket voor de voorronde van de Champions League op.

Granada rekende thuis met 3-0 af met Osasuna en is daardoor zo goed als zeker van lijfsbehoud. De ploeg staat na 36 wedstrijden vijftiende met 39 punten, drie meer dan Osasuna. De club uit Pamplona staat slechts vier punten boven de degradatiestreep.

[Primera División] Powel met Elche naar hoogste afdeling

Elche speelt komend seizoen in de Primera Division. De Spaanse club is zeker van een plek bij de eerste twee en daarmee promotie, omdat concurrent Alcorcon zaterdag met 1-1 gelijkspeelde bij Barcelona B. Elche kwam in 1989 voor het laatst uit op het hoogste niveau.

De koploper is tevens dicht bij het kampioenschap in de Segunda Division. Met vier duels voor de boeg heeft de ploeg een voorsprong van negen punten op naaste belager Villarreal.

Bij Elche staat de Nederlander Berry Powel onder contract. De aanvaller speelde eerder onder meer voor FC Den Bosch, De Graafschap en ADO Den Haag.

Tsjech König wint bergrit in Californië

Leopold König heeft zaterdag de zevende etappe in de Ronde van Californië gewonnen. De 25-jarige Tsjech van Netapp-Endura was in een rit van Livermore naar Mount Diablo over 147 kilometer de sterkste op de slotklim. Hij bleef Janier Alexis Acevedo uit Colombia voor.

Tejay van Garderen kwam, in het gezelschap van Michael Rogers, als derde over de streep en blijft in het bezit van de leiderstrui. De Amerikaanse BMC-renner heeft een voorsprong van 1.47 minuut op de Australiër. Acevedo staat nu derde op 3.26.

Een aanval van Lieuwe Westra strandde op een kleine drie kilometer van de streep. De Vacansoleil-renner maakte deel uit van een vroege vlucht, met onder anderen Andy Schleck, en bleef uiteindelijk over met de Spanjaard David de la Cruz.

Het tweetal werd op de Mount Diablo bijgehaald door Francisco Mancebo en niet veel later snelde Acevedo voorbij. De Colombiaan kreeg vooraan gezelschap van König, die hem op honderd meter van de finish liet staan.

De Ronde van Californië, die vorig jaar werd gewonnen door Robert Gesink, eindigt zondag met een etappe van San Francisco naar Santa Rosa.

[Serie A] Juventus sluit seizoen af met nederlaag

Juventus heeft het seizoen in de Serie A zaterdag besloten met een nederlaag bij Sampdoria. De ploeg uit Genua trok met 3-2 aan het langste eind. Voor de 'Oude Dame', die op 87 punten uit 38 wedstrijden blijft staan, was het de vijfde verliespartij van het seizoen.

Via Fabio Quagliarella was de kampioen na 25 minuten op voorsprong gekomen, maar Eder, Lorenzo di Silvestri en Mauro Icardi bezorgden Sampdoria drie punten. In blessuretijd bracht Emanuele Giaccherini het verschil nog wel terug tot een doelpunt.

Het duel was er een om des keizers baard. Juve stelde eerder deze maand al de landstitel veilig, terwijl Sampdoria zich reeds veilig speelde. De overige wedstrijden van de laatste speelronde in Italië worden zondag afgewerkt.

Basketballers Leiden op 2-0 voorsprong in finale

De basketballers van Zorg en Zekerheid Leiden zijn hard op weg naar het landkampioenschap. De ploeg won zaterdagavond op bezoek bij Aris Leeuwarden met 68-63. Leiden staat daardoor nu op een 2-0 voorsprong in de best-of-sevenserie.

Dinsdag kunnen de Zuid-Hollanders in eigen huis de volgende stap zetten naar de derde landstitel. In 1978 en 2011 waren ze al eens de beste. Leeuwarden heeft naast de 2-0 achterstand meer om zich om te bekommeren. De Friese formatie moet voor 1 juni een nieuwe hoofdsponsor vinden, wil de club volgend seizoen weer uitkomen in de Eredivisie.

Rugbyers Toulon winnen hun eerste Europa Cup

De rugbyers van Toulon hebben zaterdag voor de eerste maal in de clubhistorie de Europa Cup gewonnen. In de finale in Dublin versloeg de equipe Clermont-Auvergne in een Frans onderonsje met 16-15. De 33-jarige Engelsman Johny Wilkinson bezorgde Toulon met elf punten de zege.

Napolioni Nalaga en Brock James zetten Clermont aanvankelijk op een 15-6 voorsprong. Delon Armitage bracht Toulon vervolgens weer terug in de wedstrijd, waarna Wilkinson kon schitteren. De veteraan verzilverde drie penalty's en zette Toulon even later op een beslissende voorsprong.

FOK! wat een weer... Tijdelijke weersverbetering

Een hele goeiemorgen allemaal! Het was gisteren wederom een grotendeels bewolkte dag, maar op de meeste plaatsen bleef het wel droog. Aan het begin van de dag viel er in het noorden nog wat lichte regen en motregen, maar later op de dag klaarde het langzaam op en als het allemaal even meezit houden we deze opklaringen ook vandaag grotendeels vast.

In het midden en noorden is er vrij veel zon afgewisseld door wat stapelwolken. In het zuiden neemt later op de dag de bewolking toe op nadering van een storing die vanuit Frankrijk langzaam naar het noorden toe trekt. De kans op een bui neemt daar dan eveneens toe en dat kan dan wel eens een forse bui zijn die ook gepaard zal gaan met onweer. In de rest van het land blijft het de hele dag droog. De temperaturen liggen tussen de 15 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg. Er staat een noordoostelijke wind die overwegend matig is.

Helaas lijkt deze storing waar ik het over had op onze extra vrije dag precies boven ons land te komen liggen. Dat levert dan veel bewolking en perioden met regen op. De temperatuur blijft echter nog wel nog op een redelijk niveau. Later in de week maakt het kwik weer een duikvlucht waarvan we in de winter zouden zeggen: heerlijk, geen vorst. Ik heb het dan over temperaturen die tussen de 10 en 14 graden komen te liggen. Nee, we stevenen af op de vijfde ' te koude' maand op een rij. Hoezo klimaatverandering???

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Nest
 KlapMongeaul volgt dit zwanennest op de voet. Schitterend plaatje.

Gegijzelde studente doodgeschoten door politie VS

Een studente die werd vastgehouden door een bewapende inbreker is in Mineola in de Amerikaanse staat New York doodgeschoten door de politie. De inbreker had de 21-jarige Andrea Rebello in een houdgreep toen hij zijn pistool op een agent richtte. De agent loste daarop acht schoten, meldt de politie.

De gemaskerde inbreker, Dalton Smith, werd zeven keer geraakt. De studente werd een keer getroffen, in haar hoofd. Ze kwamen allebei om. Smith, die volgens de politie een uitgebreid crimineel verleden heeft, zou meerdere keren hebben geroepen dat hij de studente zou vermoorden. Politiecommissaris Thomas Dale zegt dat hij naar de ouders van Rebello is gereden om uit te leggen wat er is gebeurd.

De 30-jarige Smith werd gezocht voor het overtreden van de voorwaarden waaronder hij was vrijgelaten. Hij was veroordeeld voor een overval. Zijn strafblad gaat tot zo'n vijftien jaar terug.

Studenten van de universiteit vieren zondag het behalen van hun diploma. De studenten krijgen witte lintjes uitgedeeld die ze ter nagedachtenis aan Rebello kunnen dragen.

Rebello was met haar tweelingzus Jessica, nog een vrouw en een man thuis toen Smith met skimasker op door een open voordeur kwam binnenlopen. Hij eiste kostbaarheden en hem werd verteld dat die boven waren. Hij was niet tevreden met de opbrengst en vroeg of een van de vier geld kon opnemen. De niet nader genoemde vrouw mocht toen weg om geld op te nemen. Smith zei tegen haar dat ze binnen acht minuten terug moest zijn. Anders zou hij een van haar vrienden doden.

De vrouw ging op weg naar de bank en belde de politie. Twee agenten kwamen enkele minuten later bij het huis en zagen Jessica door de voordeur wegrennen. De mannelijke gast verschool zich achter een bank. Een agent zag Smith met Rebello in de houdgreep de trap afdalen. Eenmaal beneden liep hij naar achteren richting een achterdeur, terwijl hij zijn pistool op het hoofd van Rebello gericht hield. Uiteindelijk bedreigde hij de agent.

Van Warmerdam schittert in Cannes

Op het 66e filmfestival in Cannes beleeft de Nederlandse film Borgman van regisseur Alex van Warmerdam zondag zijn wereldpremière. Voor het eerst in 37 jaar maakt een productie van Nederlandse hand weer kans om een Gouden Palm voor beste film te winnen op het prestigieuze festival.

De film vertelt het donkere verhaal van Camiel Borgman die arriveert in een villawijk. Na zijn komst ervaren een welgesteld, arrogant echtpaar, hun drie kinderen en het kindermeisje verontrustende gebeurtenissen. Naast de vrouw van Van Warmerdam, Annet Malherbe, speelt ook Hadewynch Minis in Borgman. Ook heeft de regisseur zichzelf een rolletje toebedeeld.

Borgman is zondag drie keer te zien in het Grand Théâtre Lumière en neemt het in de internationale competitie op tegen 19 andere films. Op de slotdag maakt een vakjury met onder meer Steven Spielberg en Nicole Kidman bekend welke film de Gouden Palm in de wacht heeft gesleept.

Het festival in de Zuid-Franse badplaats begon woensdagavond en duurt nog tot en met 26 mei.

Van Warmerdam schittert in Cannes
Van Warmerdam schittert in Cannes (Foto: ANP)

Koude nacht voor kampeerders

Buitenmensen die het pinksterweekeinde hebben aangegrepen om in een tent te camperen, hebben een koude nacht achter de rug. Op verschillende plaatsen in Nederland vroor het de afgelopen nacht aan de grond. In Twente werd het met -1,5 graden aan de grond het koudst, meldt weeronline.nl zondag.

In de kop van Noord-Holland werd het aan de grond -1,4 graden en in Zuid-Holland -0,7 graden. Op de normale waarneemhoogte, anderhalve meter boven de grond, bleef het overal net boven het vriespunt.

Dat het zo laat in het jaar nog aan de grond vriest is niet uitzonderlijk, zegt een woordvoerder. "Aan de grond kan het tot eind juni vriezen, maar daarna is het wel afgelopen met de vorst." Volgens de volksweerkunde komt er na IJsheiligen (van 11 tot en met 15 mei) geen nachtvorst meer voor. "Maar regelmatig klopt dat dus niet", zegt de woordvoerder.

De eerste pinksterdag wordt in het midden en zuiden van het land vrij zonnig. In het noorden komt veel bewolking voor met later kans op lichte regen. Overdag warmt het op waarbij het op de Wadden maximaal 12 graden wordt en in het midden en zuiden van het land tussen de 17 en 20 graden. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en tegen de avond is het in een groot deel van het land bewolkt. De wind is matig, maar langs de kust soms vrij krachtig.

De neerslag trekt de komende nacht langzaam naar het zuiden. De temperatuur daalt naar zo'n 9 graden. Op tweede pinksterdag overheerst de bewolking en is er lokaal kans op buien. Het wordt 14 tot 17 graden.

TROS: heel erg trots op Anouk

TROS-directeur Peter Kuipers is ,,heel erg trots op de negende plek en heel erg trots op Anouk." Dat zei Kuipers zaterdagavond vanuit het Zweedse Malmö, na afloop van het Eurovisiesongfestival.

,,Het optreden van Anouk was weergaloos. De commentator van de BBC zei dat Anouk te goed is voor het Songfestival. Dat zegt eigenlijk genoeg."

De TROS-directeur vond Denemarken een terechte winnaar. ,,Het was een spetterende act en ze hebben de meeste punten gehad. Dan ben je de terechte winnaar."

Het was voor het eerst in 9 jaar dat Nederland weer meedeed in de eindstrijd van het liedjesfestijn. De laatste keer dat Nederland in de finale stond was in 2004 met Re-Union, die op de 20e plaats eindigde. De laatste keer dat ons land won, is 38 jaar geleden.

Kuipers: ,,De afgelopen jaren wilde vrijwel geen artiest meedoen. Anouk heeft de weg geplaveid voor andere artiesten." De TROS vaardigde Anouk af zonder de traditionele voorronde via het Nationaal Songfestival. Of dat volgend jaar weer gaat gebeuren, weet Kuipers niet. ,,We gaan nu eerst even genieten. Hoe we het volgend jaar gaan doen, weten we nog niet."

TROS: heel erg trots op Anouk
TROS: heel erg trots op Anouk (Foto: ANP)

Verdachte bloedbad Ivoorkust opgepakt

Een militieleider in Ivoorkust die verantwoordelijk zou zijn voor een groot bloedbad in 2011 in Ivoorkust is opgepakt. Dat hebben de autoriteiten gemeld.

Strijders van de man, Amade Oueremi, zouden honderden aanhangers van voormalig president Laurent Gbagbo hebben geëxecuteerd in de westelijke stad Duekoue.

Na de presidentsverkiezingen in 2010 waren er maandenlang gevechten tussen aanhangers van de huidige president Alassane Ouattara en toenmalig staatshoofd Gbagbo. Die laatste weigerde te vertrekken nadat hij de verkiezingen had verloren. Gbagbo staat terecht voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Mensenrechtenorganisaties hadden kritiek geuit op de nieuwe regering omdat die Oueremi vrij liet rondlopen. De regering van Ouattara zou vooral Gbagbo-aanhangers aanpakken.

Anouk trekt 5,9 miljoen kijkers

Het optreden van Anouk op het Eurovisie Songfestival heeft zaterdagavond 5,9 miljoen kijkers getrokken. Dat meldt de NOS. De finale van het liedjesfestijn is het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

Bij aanvang, om 21.00 uur, keken 2,4 miljoen mensen. Het uur daarna liep het aantal kijkers gestaag op. Bij het optreden van Anouk, om 22.09 uur, werd het hoogtepunt van 5,9 miljoen bereikt. Bij het tellen van de stemmen, tussen 23.45 en 00.30 uur, keken 5,4 miljoen mensen. Gemiddeld trok de finale 4,9 miljoen mensen.

De laatste jaren, waarin Nederland de finale niet wist te halen, keken ongeveer een miljoen mensen. De halve finales, waarin Nederland nog wel meedeed, trokken toen ongeveer twee miljoen kijkers. Deze keer trok de halve finale 3,7 miljoen kijkers.

De vorige keer dat Nederland in de finale stond, in 2004 met het nummer Without You van Re-union, trok het festijn gemiddeld bijna drie miljoen kijkers.

Amerikaan wint 590 miljoen

In de Amerikaanse staat Florida is een winnend lot verkocht voor de jackpot van 590,5 miljoen dollar (ruim 460 miljoen euro) van de Amerikaanse Powerball-loterij. Dat heeft de loterij zaterdag (lokale tijd) bekendgemaakt.

De trekking was zaterdagavond. De loterij maakt later meer details bekend. De kans om de loterij te winnen was vooraf ingeschat op 1 op 175 miljoen.

De grootste jackpot in de geschiedenis van de VS was 656 miljoen dollar. Die prijs viel in maart 2012 in de zogeheten Mega Millions-loterij.

Historische albums: Poco - Pickin' Up The Pieces (1969)

Voor het historische album van de week gaan we deze week 44 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 19 mei 1969 dat het debuutalbum Pickin' Up The Pieces van de band Poco verscheen. Nu zal de naam Poco bij veel lezers niet zoveel zeggen, maar toch had de band een essentieel aandeel in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Poco was namelijk één van de eerste bands die country met rock durfde te combineren.

Man rijdt in op menigte VS, 60 gewonden

In het het zuidwesten van Virginia zijn zaterdag zo'n 60 mensen gewond geraakt toen een auto op hen inreed. Zeker negen van de slachtoffers zijn met ernstige verwondingen opgenomen in het ziekenhuis, volgens de lokale autoriteiten.

De auto werd bestuurd door een oudere man die vermoedelijk onwel werd. Het ongeval gebeurde in het plaatsje Damascus in de staat Virginia, waar op dat moment een festival aan de gang was voor wandelaars.

'Meteorietinslag in Mexico'

Volgens nog onbevestigde verhalen is Mexico getroffen door een flinke meteoriet. Een vuurbal zou in de lucht verschenen zijn, en deed met een knal de ruiten tot ver in de omgeving rinkelen.

De meteoriet zou terechtgekomen zijn in La Paz, in het zuiden van Baja California, in het westen van Mexico. Het voorval zou gebeurd zijn om 17u08 lokale tijd, oftewel 23u08 Nederlandse tijd.

Sociale media explodeerden al snel met geruchten, maar de authoriteiten hebben nog niets bevestigd. Ze zouden de zaak aan het onderzoeken zijn. Volgens de Mexicaanse krant Octavo Diá zou de gemeente La Paz op haar Facebookpagina hebben gezegd 'de oorzaak van de donder te onderzoeken', maar uw verslaggever heeft dat niet kunnen verifiëren.

Octavo Diá zegt dat de controletoren van de lokale luchthaven niets vreemds heeft gedetecteerd. Er zouden wel veel meldingen en waarnemingen gedaan zijn in verschillende wijken van La Paz. Ook zou de knal op een seismograaf geregistreerd zijn.

Pakistaanse politica Hussain doodgeschoten

De Pakistaanse politica Zahra Shahid Hussain, vicevoorzitter van de Pakistaanse Beweging voor Rechtvaardigheid (PTI) van de voormalig cricketspeler Imran Khan is zaterdag door onbekenden nabij haar woning in Karachi doodgeschoten. Dat berichtte de BBC zaterdag.

Imran Khan beschuldigde de lokaal machtige partij MQM ervan achter de aanslag te zitten, maar die ontkende er iets mee te maken te hebben. Volgens de politie werd Hussain gedood tijdens een roofoverval. Ze werd twee keer in het hoofd getroffen.

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari veroordeelde de aanslag. Eerder deze maand waren er landelijke verkiezingen, waarbij de PTI van Khan op de tweede plaats kwam. Khan erkende zijn nederlaag, maar hij beschuldigde de MQM in Karachi van fraude, waardoor hier overnieuw moet worden gestemd.

Denemarken wint Songfestival, Nederland negende

Denemarken heeft de 58e editie van het Songfestival gewonnen. Anouk wist namens Nederland een negende plaats in de wacht te slepen in het Zweedse Malmö.

De Deense zangeres Emmelie de Forest wist met het nummer Only Teardrops de meeste punten in de wacht te slepen. Zij kreeg 281 punten van de 39 deelnemende landen. Na 35 landen was al duidelijk dat Denemarken het liedjesfestijn had gewonnen, toen had het al een niet in te halen score. Azerbeidzjan werd tweede en Oekraïne eindigde op de derde plek.

Anouk kon rekenen op 114 punten, waarmee ze op de negende plaats eindigde. Het is voor het eerst sinds 1999 dat Nederland op een top 10-notering kan rekenen. Daarnaast is Nederland dit jaar het hoogste genoteerde West-Europese land.

Cornald Maas gaf namens Nederland België 12 punten, het hoogst mogelijk aantal. Deze kregen we later ook weer terug van ons buurland, dat op een twaalfde plek eindigde.

Na de finale werd ook de uitslag van de halve finales bekend gemaakt. Anouk wist daarin zeer goed te scoren door de vijfde plek te delen met België. Beiden kregen zij 75 punten. Denemarken kreeg ook tijdens de halve finale de meeste punten, namelijk 289.

De punten waren dit jaar voor de helft afkomstig van het thuispubliek. De andere helft werd verzorgd door een vakjury. Uit wie deze jury voor Nederland bestond is niet bekend.

Onleesbare boekrollen nu leesbaar

Een groot deel van alles wat ooit geschreven is, is verloren gegaan. Helaas kunnen ook vele wellicht unieke boekrollen die we wel hebben niet gelezen worden. Het perkament is zo broos dat het niet uitgerold kan worden. Gelukkig hebben Engelse wetenschappers daar iets op gevonden.

Ze gebruikten een techniek die veel lijkt op de computertomografiescan (CT-scan). Bij een CT-scan (van Oud-Grieks 'tomos', 'snee, deel' en 'grafein', 'schrijven) wordt met röntgenapparatuur telkens een dunne schijf van het object gescand. Die dunne schijven worden vervolgens met de computer samengevoegd tot een 3D-beeld van het object.

Om de techniek te kunnen toepassen op de rollen, hebben de onderzoekers zelf nog wat dingen moeten ontwikkelen. Ten eerste hebben ze zelf een methode moeten ontwikkelen voor microtomografie. De bestaande methoden van tomografie waren niet precies genoeg voor hun doeleinden.

Toen ze de methode fijn genoeg hadden gekregen, hebben ze die zo ingesteld dat de scanapparatuuur specifiek ijzer zou oppikken. Veruit de meeste documenten van de 12e eeuw tot de 19e eeuw werden namelijk geschreven met een mengsel tussen ijzer en galnootsap, de zogenaamde ijzergalnootinkt.

Vervolgens schreven de onderzoekers een speciaal computerprogramma. Daarin kunnen ze aangeven hoe het papier gevouwen of gerold is, zodat het programma kan berekenen waar de inkt zich precies op het blad bevindt. Op die manier hebben ze het mogelijk gemaakt het document virtueel uit te rollen.

Professor Tim Wess van de University of Cardiff is duidelijk blij met wat hij heeft ontwikkeld: "Over de hele wereld kunnen nu letterlijk duizenden documenten van wel een millennium oud gebruikt worden voor historisch onderzoek, hoewel ze eerst onbruikbaar waren. Het zal waarachtig mogelijk zijn om het onleesbare te lezen."

Toch was dit geen loze vingeroefening ten gunste van een paar bibliofielen, zo vertelt professor Graham Davis van het Institute of Dentistry at Queen Mary, University of London: "We hebben onze eigen geavanceerde scanner ontwikkeld die op het moment ook aangepast wordt om gebruikt te kunnen worden in een heleboel andere wetenschappelijke functies."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.