CD: R.E.M. - Green (25th Anniversary Deluxe Edition)

Het is dit jaar alweer een kwart eeuw geleden dat het baanbrekende album Green van R.E.M. verscheen. Green was de zesde studioplaat en was het debuut voor de band bij het grote label Warner Bros. De plaat zorgde destijds voor de internationale doorbraak van de band en werd in totaal meer dan 4 miljoen keer verkocht. De band, bestaande uit Michael Stipe (zang), Peter Buck (gitaar, mandoline), Mike Mills (basgitaar, keyboards, accordeon) en Bill Berry (drums), waren na het verschijnen van Document in 1987 labelloos, tot ze het daaropvolgende jaar een contract van 10 miljoen dollar van Warner Bros kregen aangeboden voor de komende vijf album. Daar hadden de mannen uiteraard wel oren naar.

R.E.M. - Green 1

Hello, how are you?
I know you, I knew you.
I think I can remember your name.
Hello, I'm sorry.
I lost myself.
I think I thought you were someone else.
('Pop Song 89')

Omdat de mannen niet wilden dat hun nieuwe album weer net zo zou klinken als de voorgaande vijf besloot men voor een andere aanpak bij het schrijfproces. Zo verruilden Bill Berry, Peter Buck, en Mike Mills regelmatig van instrument tijdens de opnames in de Ardent Recording Studios, in Memphis, Tennessee, en schreef Michael Stipe nu de teksten voordat de nummers gemaakt werden, in plaats van deze pas op het allerlaatste moment er aan toe te voegen. Vergeleken bij de voorgaande albums had Green een opvallend voller geluid. Zo horen we Peter Buck mandoline spelen en kroop hij bij 'Untitled Song' zelfs achter de drumkit. Daarnaast horen we Mike Mills op keyboards en accordeon en horen we Michael Stipe bij 'Orange Crush' door een megafoon zingen. Met hits zoals 'Orange Crush', 'Pop Song 89' en 'Stand' was de opmars naar het wereldwijde succes begonnen.

R.E.M. - Green 2

I sit at my table.
And wage war on myself.
It seems like it's all, it's all for nothing.
I know the barricades.
And I know the mortar in the wall breaks.
I recognize the weapons.
I've used them well.
('World Leader Pretend')

25 jaar na de eerste uitgave van het album is er nu een 25th Anniversary Deluxe Edition van Green verschenen in de vorm van een fraaie dubbel-cd. Naast het geremasterde album op cd 1, treffen we de echte bonusopnames pas aan op de tweede cd. Cd 2 bevat namelijk een opname van het concert dat R.E.M. op 10 november 1989 gaf in het Greensboro Stadium in Greensboro in North Carolina. Op 'The Wrong Child', 'Hairshirt', 'I Remember California' en 'Untitled' na wordt het gehele album live gespeeld, aangevuld met een veertiental nummers van de voorgaande albums, waarbij we van hits als 'The One I Love', 'Belong', 'Fall On Me', 'Finest Worksong' en 'It's the End of the World As We Know It (and I Feel Fine)' kunnen genieten. Dat men in die tijd waar voor zijn geld kreeg bij een R.E.M.-concert blijkt wel uit het feit, dat er naast deze cd ook nog een ep is uitgebracht, bij de afgelopen Recordstore Day, met een vijftal liedjes van ditzelfde concert, die niet meer op deze cd pasten.

R.E.M. - Green 3

Mocht je dus je oude Green-elpee inmiddels grijs hebben gedraaid of ben je een liefhebber van de muziek van R.E.M., dan mag deze mooie dubbel-cd eigenlijk niet in je muziekverzameling ontbreken. Dan krijg je er ook nog een mooie uitklapbare poster en 4 fotokaarten van de groep bij.