Historische albums: Poco - Pickin' Up The Pieces (1969)

Voor het historische album van de week gaan we deze week 44 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op 19 mei 1969 dat het debuutalbum Pickin' Up The Pieces van de band Poco verscheen. Nu zal de naam Poco bij veel lezers niet zoveel zeggen, maar toch had de band een essentieel aandeel in de Amerikaanse muziekgeschiedenis. Poco was namelijk één van de eerste bands die country met rock durfde te combineren.

Poco - Pickin Up the Pieces

Voor het ontstaan van Poco moeten we terug naar begin 1968. Nadat Neil Young en Stephen Stills de supergroep Buffalo Springfield hadden verlaten, maakten Richie Furay en Jim Messina nog 1 album onder die groepsnaam, getiteld Last Time Around. Op 'Kind Woman', het laatste nummer van dat album, horen we naast Furay en Messina ook een gastbijdrage van Rusty Young, die voorheen bij de psychedelische folkband Boenzee Cryque had gespeeld. Na audities werd de groep nog uitgebreid met ex-Boenzee Cryque drummer en zanger George Grantham en bassist en zanger Randy Meisner (ex-the Poor). Na enkele maanden stevig oefenen begint de band vanaf oktober 1968 op te treden. Bij de eerste optredens verandert de band regelmatig van naam. Zo treden de mannen op als Pogo en R.F.D. Als striptekenaar met een rechtzaak begint te dreigen besluit de band om eind 1968 de naam definitief te veranderen in Poco.

pogo

Well there's just a little bit of magic.
In the country music we're singin'.
So let's begin.
We're bringin' you back down home where the folks are happy.
Sittin', pickin', and a-grinnin'.
Casually, you and me.
We'll pick up the pieces, uh huh.

Poco:
Jim Messina - gitaar, zang
Richie Furay - gitaar, 12-snarige gitaar, zang
Rusty Young - steelgitaar, banjo, dobro, gitaar, piano
Randy Meisner - basgitaar, gitaar, zang
George Grantham - drums, zang

Poco single

De titel van het debuutalbum Pickin' Up The Pieces verwees duidelijk naar de nogal plotselinge eindiging van Buffalo Springfield. Van de dertien nummers op de elpee zijn er twaalf geschreven door Richie Furay. Zo opent de plaat na het intro met 'What a Day', een liedje dat hij ook al met Buffalo Springfield opnam. Randy Meisner kreeg vlak voordat de plaat uitkwam te horen dat zijn aanwezigheid niet meer gewenst was. Meisner was kwaad dat hij niet betrokken werd bij het afmixen van de opnames. Messina en Furay hadden echter duidelijk aangegeven dat zij dat zouden doen. De ruzie ging zover dat men zelfs de afbeelding van Meisner van het hoesontwerp afhaalde en hem verving door de afbeelding van een hond! Zijn baswerk en achtergrond werden behouden, maar alle zangpartijen van Meisner werden er uitgemixt en vervangen door de zang van George Grantham.

I've got to dream.
I can't find a reason to care.
And it seems.
I hung all my thoughts in mid-air.
Look over there.
Oh, stop and stare.

Meisner ging verder in de begeleidingsband van Rick Nelson en speelde daarna in een countryrockband die later wereldberoemd zou worden onder de naam The Eagles. Ook Jim Messina zou vlak na het verschijnen van het debuutalbum de band verlaten om Loggins and Messina op te richten. De twee zouden worden vervangen door respectievelijk Timothy B. Schmit en Paul Cotton. Naast The Byrds met hun Sweetheart of the Rodeo, was Poco met haar debuutalbum Pickin' Up The Pieces grondlegger voor het genre countryrock, waarmee bands zoals The Flying Burrito Brothers, Neil Young & Crazy Horse, The Nitty Gritty Dirt Band en The Eagles later zeer populair zouden gaan worden.

Poco

Op de heruitgave van het album uit 1986 is een extra track op de cd toegevoegd. 'Do You Feel It Too' is een niet eerder uitgebrachte alternate take, die tijdens dezelfde sessies als de overige nummers is opgenomen. Wil je dus wel eens weten waar al die bekende Americanabands hun mosterd vandaan halen, dan is dit album een absolute aanrader. In 1989 zou de originele bezetting van Pickin' Up The Pieces weer bijelkaar komen, met als resultaat zelfs een album getiteld Legacy. Poco bestaat nog steeds en heeft in haar 45-jarige bestaan al negentien studioalbums en zeven live-albums gemaakt. Maar nooit zullen ze meer zo sterk klinken als op dat prachtige debuut uit 1969.