FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 mei 2013

Weer arrestatie wegens schietpartij Toulouse

Een speciale rechtbank in Frankrijk heeft de arrestatie bevolen van een 25-jarige man die betrokken zou zijn geweest bij een schietpartij in Toulouse vorig jaar, waardoor zeven mensen omkwamen. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd.

Hoofdverdachte Mohamed Merah schoot vorig jaar maart 4 joodse kinderen en 3 militairen dood, voordat hij zelf werd doodgeschoten door de politie.

Tegen de nieuwe verdachte, die al in de gevangenis zit, is een officieel gerechtelijk onderzoek gestart. Hij wordt ervan verdacht dat hij Merah had geholpen met het stelen van de scooter die bij de schietpartij werd gebruikt.

Merahs broer Abdelkader werd vorig jaar gearresteerd op verdenking van medeplichtigheid.

Poker Night 2

Pokeren was een aantal jaar geleden zeer hot in Nederland. Urenlange uitzendingen op RTL met b-artiesten en bekende buitenlandse pokeraars werden uitgezonden op de Nederlandse televisie. Gelukkig is de hype nu over en zit heel Nederland aan de Furby, maar Telltale Games vindt dat wij van FOK!games er nog een keer aan moeten geloven. Daarom duiken wij nog eens in de diepe louche onderwereld van het online pokeren met oude bekenden.

Songfestivalfans uitzinnig in DeLaMar Theater

"Heel erg leuk om met een zaal vol mensen het songfestival te beleven en te vieren dat we dit jaar weer eens een goede artiest in de finale hebben", zegt Fredie Blankestijn, al ruim 30 jaar trouw songfestivalfan, enthousiast.

Naast Blankestijn hebben nog ruim 900 uitgelaten fans zich zaterdagavond verzameld in het DeLaMar Theater in Amsterdam om te vieren dat Anouk voor het eerst sinds 8 jaar weer een finaleplaats voor Nederland heeft veroverd in het Zweedse Malmö. Songfestival-expert Cornald Maas voorziet de rechtstreeks uitgezonden finale van live commentaar en maakt namens Nederland bekend welk land de maximale 'douze points' krijgt.

Songfestivalfans uitzinnig in DeLaMar Theater
Songfestivalfans uitzinnig in DeLaMar Theater (Foto: ANP)

Win Metro: Last Light

In het jaar 2034 heeft een nucleaire oorlog de wereld veranderd in een post-apocalyptische woestenij. In Moskou zijn de tunnels van Metro uitgegroeid tot een nieuw thuis voor de vroegere bewoners van de stad. In de catacomben vechten ze voor hun leven, waar ze hordes afschuwelijke mutanten, die uit de giftige atmosfeer zijn ontstaan, van zich af moeten slaan. Ook krijgen ze te maken met andere facties, die wanhopig proberen macht te nemen over het spaarzame herbergzame land dat er nog is. Hun gevecht draait tevens om de zoektocht naar een doomsday-apparaat, dat de sleutel kan vormen tot hun overwinning. Een burgeroorlog is onvermijdelijk. In deze donkere tijden vorm jij als speler het laatste licht voor de hele mensheid.

Het plot van Metro: Last Light is geschreven door Dmitry Glukhovsky, de veelgeprezen auteur van de roman Metro 2033, die de inspiratie vormde voor beide videogames. Glukhovsky is tevens verantwoordelijk voor alle dialogen in Metro: Last Light. Van Glukhovskys Metro 2033 en Metro 2034 zijn wereldwijd meer dan 2.000.000 exemplaren verkocht. In 2013 wordt zijn nieuwste boek Metro 2035 ook buiten Rusland uitgebracht. De videogame Metro: Last Light komt uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Kijk voor meer informatie over Metro: Last Light op www.enterthemetro.com.

FOK!games mag drie exemplaren van Metro: Last Light weggeven. Wat moet je hiervoor doen? Hier klikken en antwoord geven op de volgende vraag: Hoe heet het hoofdpersonage van Metro: Last Light? De prijsvraag loopt tot en met 19 mei. Daarna worden de winnaars benaderd via hun opgegeven e-mailadres om aan te geven voor welk platform zij de game willen. Succes!

Dust: An Elysian Tail naar Steam

Volgende week komt Dust: An Elysian Tail eindelijk uit voor Steam. De game verscheen eerder al voor XBLA en werd heel goed ontvangen. Dean Dodrill, animator en maker van Dust, kondigde de release aan via Twitter.

De game is een 2D-actieplatformer zoals Metroid en Castlevania. De game wordt erg geprezen om zijn visuele stijl. En als je naar onderstaand screenshot kijkt, besef je wel waarom.

dust an elysian tail

 

Sassuolo debuteert komend seizoen in Serie A

Sassuolo maakt volgend jaar zijn debuut op het hoogste niveau in Italië. De club uit de provincie Modena werd zaterdag op de laatste speeldag kampioen in de Serie B door een overwinning op concurrent Livorno. Simone Missiroli maakte in de slotseconden het enige doelpunt toen Sassuolo nog maar met tien man op het veld stond.

Net als Sassuolo stelde ook Hellas Verona promotie veilig. Een doelpuntloos gelijkspel tegen Empoli bleek voor Verona voldoende om na elf jaar afwezigheid terug te keren op het hoogste niveau. Sassuolo speelde zeven jaar geleden nog in de vierde divisie. Sinds 2008 kwam de ploeg uit in de Serie B.

De nummers drie tot en met zes, Livorno, Empoli, Brescia en Novara strijden om het laatste promotieticket. De promovendi vervangen Pescara, Siena en Palermo, die de onderste plaatsen bezetten in de Serie A.

Champions Leaguefinale op de tocht voor Hummels

Borussia Dortmund moet het in de Champions Leaguefinale wellicht stellen zonder verdediger Mats Hummels. De 24-jarige Duitser raakte zaterdag in het competitieduel tegen Hoffenheim (2-1 verlies) geblesseerd aan zijn enkel. Dat liet trainer Jürgen Klopp na afloop weten.

Dortmund treft volgende week zaterdag op Wembley Bayern München, de club waar Hummels werd opgeleid. "Afwachten. Er is een kans, maar die is klein", zei Klopp over de kansen van de verdediger. Ook Mario Götze is nog een vraagteken voor de succestrainer. De deze zomer naar Bayern vertrekkende middenvelder raakte tijdens de halve finale tegen Real Madrid geblesseerd.

Exotische trailer voor The Sims 3

EA heeft zopas een nieuwe walkthrough video voor The Sims 3 Island Paradise vrijgegeven. Island Paradise is een expansie van de game waarin je afreist naar het Isle Paradiso waar je kunt cruisen van haven naar haven.

Je zult ook je eigen verblijf op het eiland kunnen maken en zeedieren kunnen tegenkomen.

De DLC komt op 28 juni uit. Op 30 mei komt Dragon Valley ook nog uit, een andere expansie voor de game.

De goden van Ascend: Hand of Kul

De makers van Ascend: Hand of Kul, dat voorheen bekend was als Ascend: New Gods, leggen uit wat het voordeel is om je als held aan te sluiten bij een van de verschillende goden. Je aansluiten bij de god van het kwaad speelt andere vaardigheden vrij dan je aansluiten bij de god van het goede. De game zal binnenkort uitkomen op Xbox LIVE Marketplace. Even later zal het beschikbaar zijn voor pc.

Bekijk de trailer hieronder.

Iron Man: Rise of Technovore

Wanneer Tony Stark een nieuwe satelliet lanceert wordt hij aangevallen door het krankzinnige genie Ezekiel Stane, die het ruimtestation vernietigt. Ezekiel heeft een techno-organisch schild ontwikkeld waar Iron Man in eerste instantie niet opgewassen tegen lijkt. S.H.I.E.L.D. verdenkt Tony Stark van de aanslag en wil hem inrekenen. Als Hawkeye en Black Widow worden opgeroepen om Iron Man op te pakken, zet hij zijn zoektocht naar Ezekiel voort om de aanslag op zijn ruimtestation en beste vriend, James 'Rhodey' Rhodes, te wreken.

Nadal en Federer naar finale Rome

Rafael Nadal heeft zich zaterdag naar de finale van het masterstoernooi van Rome geslagen. De als vijfde geplaatste Spanjaard was op het Italiaanse gravel met 6-2 en 6-4 veel te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych (6). Hij was Berdych in de laatste dertien ontmoetingen de baas.

Nadal, die tussen 2005 en 2012 al zes keer de sterkste was in Rome, kan zondag zijn zesde toernooizege van het jaar grijpen, maar dan moet hij wel afrekenen met Roger Federer. De Zwitser rekende in zijn halve finale af met de Fransman Benoît Paire. Het werd 7-6 en 6-4 voor de nummer twee van de wereld.

Teams: Nieuwe turbomotoren te duur

Zeven van de elf teams op de Formule 1-grid vinden de prijs die de fabrikanten gaan vragen voor hun 1,6 liter V6-turbomotor te hoog, zo meldt Bild. Ze kunnen het bedrag simpelweg niet ophoesten.

Voor de topteams Red Bull, Ferrari, McLaren en Mercedes vormt de prijs van de krachtbron geen probleem, maar dit geldt niet voor de andere renstallen. Zo zal Renault ongeveer 23 miljoen dollar voor haar motoren gaan vragen, maar dit is voor Williams, Caterham, Toro Rosso en zelfs Lotus vrijwel niet op te brengen. Mercedes vraagt McLaren en Force India tussen de achttien en twintig miljoen per jaar, terwijl Ferrari van Sauber en Marussia vijftien miljoen per jaar zou willen hebben.

Arrestatie in kwestie aanbesteding politieauto's

Een medewerker van de politie is aangemerkt als verdachte in de kwestie rond de aankoop van nieuwe politievoertuigen. De medewerker is lopende het onderzoek van de rijksrecherche op non-actief gesteld. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aan de Tweede Kamer.

Onderzoek in opdracht van Opstelten wees vorig jaar uit dat de aanbesteding van de dertienduizend voertuigen een stuk efficiënter had kunnen verlopen. Het onderzoek werd ingesteld nadat enkele bedrijven die hoopten de opdracht binnen te slepen kritiek uitten op de aanbestedingsprocedure.

Volgens de critici waren de voorwaarden van de aanbesteding zo opgesteld dat de keuze uiteindelijk wel moest vallen op Volkswagen-importeur PON uit Amersfoort. Het onderzoek wees echter uit dat de Nederlandse overheid zich bij de aankoop van de nieuwe politievoertuigen aan de Europese regels voor aanbestedingen heeft gehouden, maakte de minister in februari 2012 bekend.

Wel waren er tijdens het onderzoek 'vermoedens van een gebrek aan integriteit geuit' over een aantal bij naam genoemde politiemedewerkers. De politie heeft die zaken verder opgepakt.

Waarvan de politiemedewerker precies wordt verdacht, meldt Opstelten niet. Wel laat de minister weten dat gezien het aflopen van de eerste contractstermijn aan het einde van volgend jaar, de politie in maart een evaluatie van het lopende contract is gestart.

Giro toch over Mont-Cenis en Galibier

De renners rijden zondag in de vijftiende etappe van de Giro d'Italia toch over de Col du Mont-Cenis en de Col du Galibier. Alleen de laatste 4,2 kilometer van de rit worden geschrapt. Dat meldt de organisatie zaterdag. De finish is daardoor niet op de top van de Galibier, maar bij het monument voor de overleden oud-renner Marco Pantani.

Door het slechte weer in de Alpen was het twijfelachtig of beide bergen wel bedwongen konden worden. De lokale autoriteiten hadden de Giro aanvankelijk geadviseerd de Alpenreuzen te mijden, maar kwamen daar zaterdag op terug. Vanwege sneeuw op de top van de Galibier, moest de finish wel wat lager worden getrokken.

Het peloton vertrekt zondag om 13.00 uur, een halfuur later dan volgens het draaiboek, uit Cesana Torinese. De aankomst is nu 144,7 kilometer verderop. Mocht het weer komende nacht veranderen, dan kan het parcours alsnog worden aangepast.

Zaterdag had de Giro wel flink te lijden van de slechte weersomstandigheden. De legendarische beklimming naar Sestrière werd uit het parcours gehaald.

Raadsleden herkennen beeld shariawijk niet

Verschillende Haagse gemeenteraadsleden herkennen het beeld dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels zouden opleggen aan andere buurtbewoners niet. De fractievoorzitters van het CDA en D66 bezochten de wijk zaterdag na berichtgeving over de wijk in Trouw.

Fractievoorzitter van de lokale tak van het CDA Gert-Jan Bakker meldt via Twitter dat het beeld dat zaterdag in het dagblad wordt geschetst 'behoorlijke bijstelling' behoeft. Fractievoorzitter van D66 in Den Haag Rachid Guernaoui laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De kant meldde zaterdag op basis van eigen onderzoek dat in een deel van de Haagse wijk het dragen van korte rokjes en roken op straat niet meer zouden worden geaccepteerd. Verschillende Kamerleden lieten weten verontwaardigd te zijn. PvdA-Kamerlid Keklik Yucel sprak van een 'zorgelijke ontwikkeling', SP-Kamerlid Ronald van Raak stelde dat de PvdA jarenlang de aanpak van moslimextremisme geblokkeerd heeft.

De Haagse CDA-fractievoorzitter bracht zaterdag na het bericht een bezoek aan de Schilderswijk. Naar aanleiding daarvan laat hij weten geen enkele reden te zien voor een spoeddebat in de gemeenteraad.

Ook zijn D66-collega Rachid Guernaoui ging de wijk in. Hij sprak met verschillende bewoners en bezocht twee dameskapsalons, geeft hij aan. De beelden uit Trouw werden daar niet gedeeld, aldus het raadslid. Uit een gesprek met de politie bleek daarnaast dat ook agenten het geschetste beeld niet herkennen, aldus Guernaoui.

Hirsi Ali verkrijgt Amerikaans staatsburgerschap

Ayaan Hirsi Ali heeft eind april het Amerikaans staatsburgerschap gekregen. "Ik ben dankbaar en trots", zegt de voormalige VVD-politica in een interview met de Wall Street Journal.

Hirsi Ali kreeg het staatsburgerschap op 25 april. In het interview zegt de politica het moment waarop ze haar eed aflegde een 'extreem belangrijk moment' te hebben gevonden. "Ik zal het nooit vergeten. Dus ja, hier ben ik, een nieuw Amerikaans staatsburger."

Het voormalige Kamerlid voor de VVD vertrok in 2006 naar Amerika om daar te gaan werken voor het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank. Ze vertrok nadat de toenmalige minister voor Vreemdelingenzaken, haar partijgenoot Rita Verdonk, had vastgesteld dat ze nooit Nederlandse is geweest omdat zij haar paspoort op onrechtmatige gronden had verkregen.

Hirsi Ali woont momenteel in Boston met haar man en zoon.

Boasson Hagen soleert naar zege in Noorwegen

Edvald Boasson Hagen heeft zaterdag de vierde etappe in de Ronde van Noorwegen gewonnen. De Noor van Team Sky kwam in Lillehammer na 195 kilometer solo over de streep. Hij had even daarvoor zijn medevluchter Sergio Paulinho uit Portugal afgeschud. Bauke Mollema won de sprint van een achtervolgende groep en werd derde.

Boasson Hagen en Paulinho sprongen met meer dan twintig kilometer te gaan weg uit het flink uitgedunde peloton. Ondanks verwoede pogingen van de achtervolgers werd het tweetal niet meer bijgehaald. De Noor liet de Saxo Bank-renner vervolgens ook nog achter zich.

Door zijn overwinning neemt Boasson Hagen de leiderstrui over van landgenoot Alexander Kristoff. Vorig jaar schreef Boasson Hagen de rittenkoers voor eigen publiek op zijn naam. Zondag wacht nog een etappe van Gjøvik naar Hønefoss over 173 kilometer.

Corruptie-VVD'er geen lijstduwer

De VVD in Roermond heeft het besluit om Jos van Rey lijstduwer te maken bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 opgeschort. In november wordt de kandidatenlijst vastgesteld, dan wordt een besluit genomen door de lokale afdeling van de VVD. Dat laten de liberalen zaterdag weten.

Deze week werd bekend dat Van Rey lijstduwer zou worden in Roermond. De politicus is in opspraak vanwege verdenking van corruptie. Tegen hem loopt een strafrechtelijk onderzoek.

"De VVD is niet gebaat bij een discussie op basis van onderbuikgevoelens en zonder kennis van feiten", meldt het bestuur van de VVD in Roermond in een persbericht.

In november is het meer dan een jaar geleden dat de verdenkingen tegen Van Rey bekend werden. Het bestuur denkt dat dat voldoende tijd moet zijn om zaken af te ronden en duidelijkheid te verschaffen over de zaak van Van Rey door het Openbaar Ministerie. Mocht het OM in november echter nog steeds met niets zijn gekomen, dan neemt de Roermondse VVD-afdeling 'haar eigen verantwoordelijkheid'.

In de verklaring wordt fikse kritiek geuit op de wijze waarop het nieuws over het voorgenomen lijstduwerschap van Van Rey is ontvangen. "Nog voordat iemand daadwerkelijk van iets concreets is beschuldigd, worden de messen geslepen, zijn oordelen geveld en heeft men het over rigoureuze maatregelen. Er werd zelfs over royement gesproken."

Het bestuur stelt dat die reactie echter niet gebaseerd is op feiten, aangezien ook Van Rey nog niet eens zou weten wat er precies aan de hand zou zijn. "Dus de criticasters baseren zich bij hun uitlatingen op verdenkingen en verdachtmakingen."

Ook verdachten hebben volgens het lokale VVD-bestuur rechten. "Dat sommige VVD'ers zonder kennis van zaken hier anders over denken en durven spreken is op zijn zachts gezegd betreurenswaardig. Men zou als rechtgeaarde liberaal beter moeten weten."

Op het OM uit het bestuur eveneens fikse kritiek. Volgens het bestuur laat het OM het in de zaak van Van Rey 'behoorlijk afweten'. "In de aangezwengelde zaak is ook na maanden nog steeds niets concreets vernomen. Er is niet eens een beschuldiging op schrift gesteld. Het lijkt erop dat het OM de afhandeling vertraagt. Waarom? Om hem te belemmeren zijn politieke rentree te maken? Wie kwaad wil denken zou het haast gaan geloven."

'Vrouwenrechten zijn niet islamitisch'

Conservatieve leden van het Afghaanse parlement hebben zaterdag een wetsvoorstel tegengehouden die tot doel had de rechten van vrouwen te beschermen en geweld tegen vrouwen te voorkomen. Sommige parlementsleden beweren dat delen van het voorstel in strijd zijn met de islamitische leerstellingen. Ook zou het wetsvoorstel vrouwen aanmoedigen om seks buiten het huwelijk te hebben. Duidelijk is dat het onderwerp vrouwenrechten nog altijd een heet hangijzer is.

Khalil Ahmad Shaheedzada, een conservatief parlementslid namens de provincie Herat, zei dat het wetsvoorstel kort nadat het was voorgelegd aan het parlement weer werd ingetrokken. Religieuze partijen verzetten zich fel tegen het wetsvoorstel omdat het niet islamitisch zou zijn. "Over dingen die indruisen tegen de islamitische wet hoeven we niet eens te praten", aldus Shaheedzada.

De wet is eigenlijk al sinds 2009 van kracht, toen de president een decreet daartoe uitvaardigde. Het wetsvoorstel is nu echter voorgelegd aan het parlement, omdat parlementariër Fawzia Kofi, een vrouwenrechtenactiviste, de wet wil schragen met parlementaire steun. Ze wil daarmee voorkomen dat een toekomstige president de wet weer kan terugdraaien.

In de wet staat onder andere dat het verboden is om kinderen uit te huwelijken. Ook is het niet toegestaan om vrouwen te verkopen om conflicten op te lossen. Bepaalde vormen van huiselijk geweld worden in de wet aan banden gelegd en als een vrouw verkracht is, dan is het niet langer mogelijk om de vrouw aan te klagen voor overspel of ontucht.

"We willen het decreet omzetten naar een wet en hier de steun van het parlement voor krijgen", zei Kofi. "Helaas zijn er enkele conservatieve elementen die tegen de wet zijn. Waar ik erg teleurgesteld over ben, is dat ook vrouwen zich hebben verzet tegen de wet." In het Afghaanse parlement zitten meer dan zestig vrouwen.

Nasirullah Sadiqizada Neli, een conservatief parlementslid uit de provincie Daykundi, zei dat vooral het gebruik om vrouwen aan te klagen voor overspel na verkrachting niet mag verdwijnen, omdat dat volgens hem tot sociale chaos zal leiden. Hij meent dat vrouwen zich te buiten zullen gaan aan seks buiten het huwelijk, in de wetenschap dat ze altijd kunnen zeggen dat ze verkracht zijn als ze betrapt worden.

Shaheedzada meent dat de wet aanzet tot promiscuïteit onder vrouwen. Volgens hem is de wet een weerspiegeling van westerse waarden, die in Afghanistan niet gelden. "Vrouwen lopen weg van hun mannen, meisjes lopen weg van huis. Dit soort wetten brengt ze op deze ideeën."

Moslima even hoogste ter wereld

Een grote groep bergbeklimmers heeft zaterdagmorgen de top van de Mount Everest bereikt. Dat meldt het Nepalese Departement voor Alpinisme. Een van de 64 klimmers is de Saudische Raha Moharrak. Zij is de eerste vrouw uit het koninkrijk die de 8850 meter hoge top wist te bedwingen.

De klimmers, 35 buitenlanders, begeleid door 29 Nepalese gidsen, vertrokken vrijdagnacht uit het kamp op de zuidkant van de berg en kwamen zaterdagochtend aan. Alle klimmers zijn in goede gezondheid.

Merkel en paus spreken over 'sterk' Europa

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag een kort bezoek gebracht aan paus Franciscus in Rome. Merkel sprak ruim drie kwartier met de kerkvader en had het onder andere over de regulering van de financiële markten.

Donderdag had Franciscus stevige kritiek op de 'cultus van het geld' in het wereldwijde financiële systeem, waar de armen onder te lijden hebben. Merkel zei met Franciscus over dit probleem te hebben gesproken. "De regulering van de financiële markten is ons kernprobleem, onze kerntaak. We gaan vooruit, maar we zijn nog niet op het punt waar we willen zijn"

Ze ging verder: "Vroeger was het zo dat de economie er was om de mensen te dienen. De afgelopen jaren is dat nergens het geval geweest." Volgens Merkel benadrukte de paus dat de wereld een stevig en rechtvaardig Europa nodig heeft.

Volgens het Vaticaan spraken de paus en Merkel over 'onderwerpen die hun beider interesse hebben, waaronder de sociale, politieke, economische en religieuze situatie in Europa en in de rest van de wereld'. "Ze spraken in het bijzonder over het bewaken van de mensenrechten, over de vervolging van christenen, over religieuze vrijheid en over internationale samenwerking om de vrede te bevorderen", liet het Vaticaan in een verklaring weten.

Merkel is in haar thuisland bezig met de campagne voor de verkiezingen van september. De helft van Duitsland is katholiek en het bezoek van Merkel aan Franciscus is duidelijk onderdeel van haar verkiezingscampagne. Het Vaticaan gebruikt de bezoeken van regeringsleiders om bondgenoten te zoeken in de strijd tegen discriminatie van christenen.

[Giro] Santambrogio wint, Gesink verliest veel tijd

Mauro Santambrogio heeft zaterdag de aangepaste veertiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan van Vini Fantini was op de slotklim naar Bardonecchia samen met rozetruidrager Vincenzo Nibali weggereden uit de groep met favorieten. De ritzege werd hem vervolgens gegund door zijn landgenoot. Robert Gesink verloor meer dan vier minuten.

Door het slechte weer in de Alpen was de etappe flink uitgekleed. De legendarische beklimming naar Sestrière werd uit het parcours gehaald, maar enkel de klim naar Bardonecchia bleek ook voldoende om voor flinke verschillen te zorgen.

Gesink was de grootste verliezer van de dag. De renner van Blanco Pro Cycling moest de andere favorieten laten gaan en kwam uiteindelijk in het gezelschap van drie ploeggenoten over de streep. Hij zakt naar de elfde plaats in het klassement op 6.40 minuten van het roze.

Santambrogio en Nibali deden uitstekende zaken. Het tweetal had op de finish negen seconden voorsprong op de Colombiaan Carlos Betancur. De nummers twee en drie van het klassement, Cadel Evans en Rigoberto Uran, gaven zelfs een halve minuut toe.

In het klassement heeft Nibali nu 1.26 voorsprong op Evans, terwijl Uran op 2.46 volgt. De Sky-renner moet bovendien beducht zijn op Santambrogio, die slechts een seconde achter hem staat.

De etappe werd kleur gegeven door zeven renners, waarvan Luca Paolini op de slotklim als laatste werd ingerekend. Ook Pieter Weening zat even mee in de kopgroep, maar door een valpartij haakte hij af.

Overigens is ook de etappe van zondag in gevaar. Waarschijnlijk worden de Col du Mont-Cenis en de Col du Galibier gemeden vanwege het slechte weer. Een definitieve beslissing is door de organisatie echter nog niet genomen.

Honderden protesteren tegen megastallen

Ongeveer duizend mensen hebben zaterdag deelgenomen aan een demonstratie tegen megastallen in Amsterdam. De demonstratie is rustig verlopen. Dat meldt een politiewoordvoerder.

Tijdens de bijeenkomst 'We zijn het mega zat' werd gedemonstreerd tegen de intensieve veehouderij en megastallen. Veel actievoerders waren bewapend met onder meer spandoeken. Anderen waren verkleed.

De demonstratie begon omstreeks 13.00 uur op de Dam. Daarna werden er verschillende toespraken gehouden, waarna vier Kamerleden van de PvdA, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks met elkaar in debat gingen. Vervolgens liepen de actievoerders in een protestmars door het centrum van de hoofdstad, waarna op de Dam nog weer wat toespraken werden gehouden en optredens werden gegeven.

Alien Fear wordt Alien Rage

Alien Fear heet voortaan Alien Rage. City Interactive heeft de game een andere naam gegeven omdat ze er zin in hadden. En natuurlijk omdat het kan.

De eerste trailer met de naamsverandering is hieronder te zien. Alien Rage is een sci-fi shooter met aanpasbare wapens die op 21 verschillende vijanden kunnen worden getest, waaronder acht flinke bazen.

Alien Rage verschijnt dit jaar voor pc via Steam, Xbox 360 via XBLA en PlayStation 3 via PSN.

Gran Turismo 6-conceptvideo

Er is een conceptvideo van Gran Turismo 6 uitgebracht waarin we de game in HD kunnen bewonderen. De game moet straks in 60 frames per seconde draaien en dat dat er gelikt uit gaat zien staat buiten kijf.

Onderstaande trailer is in 1080p te bekijken. Wil je ongestoord de 60fps-versie bekijken is deze hier te downloaden, al is deze wel 430 megabyte, dus waarschijnlijk te groot voor mensen die via het 3G-netwerk werken.

Gaslight Joker hakt er met hakmes op los

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft met een nieuwe Champion Profile-video een uitgebreide kijk op Gaslight Joker voor Infinite Crisis.

Gaslight Joker, de meest beruchte seriemoordenaar uit het welvarende Age of Inventions, was in het Gaslight-universum van DC Comics een slager die in een vat met zuur viel toen Batman hem probeerde te pakken nadat bleek dat deze slager zwervers aan zijn ratten voerde. Hij gebruikt in zijn aanvallen een hakmes en ham, vaak gevolgd door zijn 'huisdieren': een vraatzuchtige groep uitgehongerde ratten.

Infinite Crisis is een MOBA-game met personages uit verschillende DC-universums. Het komt dit jaar uit op pc.

Katwijk en Achilles scoren niet in heenduel

Katwijk en Achilles '29 hebben in hun eerste duel om het algehele amateurkampioenschap zaterdag niet weten te scoren. In de Zuid-Hollandse kustplaats werd het 0-0. Volgende week volgt de beslissende wedstrijd in Groesbeek.

Katwijk is de zaterdagkampioen van de Topklasse, Achilles kroonde zich tot de beste in de zondagcompetitie. De KNVB hoopt de ploegen naar de Eerste Divisie, die momenteel slechts zestien clubs telt, te laten promoveren. De kans dat daar komend seizoen al sprake van zal zijn lijkt echter klein.

Azarenka naar finale op gravel Rome

Victoria Azarenka speelt zondag de finale van het WTA-toernooi van Rome tegen Serena Williams. De als derde geplaatste Wit-Russin rekende zaterdag in twee sets af met Sara Errani (7). De Italiaanse kon alleen in de tweede set een vuist maken: 6-0 en 7-5.

Voor Azarenka is het in 2013 al de derde keer dat ze tegen Williams moet spelen. Begin dit jaar gaf de Wit-Russin in de halve finale in Brisbane echter op. In februari was Azarenka in de finale in Doha Williams in drie sets de baas. Dat was ook gelijk de laatste finale die Azarenka speelde.

Assassin's Creed: The Movie krijgt releasedatum

Assassin's Creed: The Movie heeft een releasedatum gekregen. De film verschijnt op 22 mei in 2015 in de bios, dat meldt Box Office Mojo. De film wordt gedistribueerd door Fox.

Assassin's Creed: The Movie wordt geproduceerd en geschreven door Michael Lesslie. Michael Fassbender speelt in ieder geval in de film, maar wie hij gaat spelen is nog niet bekend. Geruchten gaan dat hij Desmond Miles, de hoofdrolspeler uit alle delen van Assassin's Creed, gaat spelen.

Met de gekozen releasedatum maken de makers het zichzelf niet makkelijk aangezien The Avengers 2 een week eerder uitkomt. Dit betekent dat Fox met Assassin's Creed: The Movie gelijk moet opboksen tegen een van de grootste blockbusters van dat jaar.

Michael FassbenderMichael Fassbender (Novum)

Huta Galung en Kerkhove onderuit in kwalificaties

Tennisser Jesse Huta Galung is zaterdag gestrand in de kwalificaties van het ATP-toernooi in Düsseldorf. De Haarlemmer kon niet opboksen tegen de Oostenrijker Martin Fischer: 6-3 en 6-3. Voor Huta Galungs landgenote Lesley Kerkhove was het kwalificatietoernooi eveneens het eindstation. De nummer 362 van de wereld ging in Brussel met 6-4, 2-6 en 6-3 onderuit tegen de Portugese Maria Joao Koehler (105).

Huta Galung had zich eerder op de dag nog een kwalificatieronde verder geslagen tegen Tomislav Brkic. Fischer, de mondiale nummer 266, bleek echter te sterk voor de Nederlander (169). Igor Sijsling blijft door Huta Galungs uitschakeling als enige Nederlander over in Duitsland. Hij treft in de eerste ronde van het hoofdtoernooi een nog onbekende qualifier.

In Brussel is met Arantxa Rus ook nog een Nederlander actief. De Monsterse (84) neemt het in de eerste ronde van het hoofdtoernooi op tegen Olga Govortsova, de nummer 63 van de wereldranglijst.

Coffeeshops blijven doelwit Hoes

Politie en justitie blijven de Maastrichtse coffeeshops aanpakken omdat die wiet aan buitenlanders verkopen. Dat bleek uit een zaterdag uitgegeven verklaring van burgemeester Onno Hoes, politie en justitie in Limburg.

Volgens deze verklaring zou de drugsoverlast zijn toegenomen sinds de coffeeshops op 5 mei begonnen met de verkoop van wiet aan buitenlanders. "Na een recente rechterlijke uitspraak is het foutieve beeld ontstaan dat buitenlanders weer welkom in de coffeeshops zouden zijn", aldus de verklaring. "Sinds begin mei leidde dat tot een hernieuwde stijging van de overlast."

Maastricht krijgt voor de strijd tegen de drugsoverlast extra agenten elders uit Limburg. Dit zeer tot ongenoegen van onder meer Heerlen en Roermond. De politie wil geen toelichting geven.

Maastrichtse coffeeshops blijven doelwit Hoes
Maastrichtse coffeeshops blijven doelwit Hoes (Foto: ANP)

[EHL] Bloemendaal na shoot-outs in finale

Bloemendaal strijdt zondag in eigen huis om de titel in de Eurohockey League. De Noord-Hollanders wonnen pas na een shoot-out van Amsterdam. In die shoot-out was Bloemendaal met 3-1 de betere ploeg. In de reguliere speeltijd was het 2-2 geworden en die stand stond ook na de verlenging op de borden.

Amsterdam had in Bloemendaal in de eerste helft een 2-0 voorsprong genomen. Mirco Pruyser tekende voor beide goals. Na rust kwam de thuisploeg echter terug via Eby Kessing en Fergus Kavanagh.

Na twee doelpuntloze verlengingen werden shoot-outs noodzakelijk. Daarin werd doelman Jaap Stockmann de held van Bloemendaal. Hij belette drie Amsterdammers het scoren. Wouter Jolie schoot daarna de winnende treffer raak waardoor Bloemendaal-icoon Teun de Nooijer nog afscheid kan nemen met een prijs.

In de finale moet dan wel worden afgerekend met KHC Dragons uit België. Die ploeg was eerder zaterdag na een shoot-out Rot Weiss Köln de baas. De Keulenaren strijden tegen Amsterdam om de derde plaats.

Wereldrecord Marlou van Rhijn op 100 meter

Paralympisch atlete Marlou van Rhijn heeft het wereldrecord op de 100 meter in de klasse T43 verbeterd. Ze deed dit tijdens de Flynth recordwedstrijden in Hoorn.

Van Rhijn kwam in Hoorn tot een tijd van 13,23. Ook het oude record stond al op naam van Van Rhijn, Tijdens de Paralympics in Londen kwam ze in de voorronde tot 13,27. In de finale won ze uiteindelijk zilver met een tijd van 13,32. Op de 200 meter won ze toen wel goud.

Vorige week liep Van Rhijn in Emmeloord ook al een wereldrecord in haar klasse op de 400 meter: 64,95 seconden. Tijdens wedstrijden wordt de T43-klasse (twee protheses) gecombineerd met de T44 (één prothese). De wereldrecords van Van Rhijn zijn T43-records.

Oud-volleybalster Visser vermist in Spanje

Oud-volleybalster en recordinternational Ingrid Visser wordt vermist in Spanje. Samen met haar partner Lodewijk Severein is zij maandag voor het laatst gezien in het Spaanse Murcia, meldt de Nederlandse politie.

Het tweetal verdween maandag na te hebben ingecheckt in een hotel. Sindsdien heeft niemand meer iets van ze vernomen. De Nederlandse politie roept mensen die iets weten over de vermissingszaak contact op te nemen met de politie.

Visser speelde meer dan vijfhonderd interlands. Ze speelde onder meer in de Braziliaanse, Italiaanse, Spaanse en Russische competitie. Met de Nederlandse ploeg werd ze in 1995 Europees kampioen en won ze in 2007 de prestigieuze World Grand Prix. Met Tenerife won ze in 2004 de Champions League.

De politie omschrijft de 35-jarige Visser, die 1.95 meter lang is, als iemand met een tenger postuur. Ze heeft kort geblondeerd haar en blauwe ogen. Severein is 57 jaar en heeft volgens de politie een stevig, goed gebouwd, postuur.

Atlete Kuijken loopt limiet voor WK

Atlete Susan Kuijken(26) heeft vrijdag in de Verenigde Staten op de 1500 meter de limiet gelopen voor de wereldkampioenschappen atletiek deze zomer in Moskou.

Tijdens de Oxy High Performance meeting in Los Angeles kwam ze tot een tijd van 4.06,59. De limiet van de Atletiekunie staat op 4.07,50. Kuijken, wiens persoonlijk record 4.05,86 is, deed vier jaar geleden in Berlijn ook mee aan het WK. Ze werd toen uitgeschakeld in de series. 

Vilanova keert terug naar New York voor behandeling

FC Barcelona-trainer Tito Vilanova keert volgende week weer terug naar New York. De Spanjaard is herstellende van slokdarmkanker, nadat in december de tweede tumor in twee jaar tijd werd weggehaald. In New York krijgt hij volgens zijn club van maandag tot en met vrijdag een 'baanbrekende behandeling'.

Het was de bedoeling dat Vilanova komende zomer terug zou keren naar de Verenigde Staten, maar omdat Barcelona vorig week al beslag legde op de landstitel is de behandeling vervroegd. Eerder dit jaar spendeerde de oud-voetballer al tien weken in een New Yorks ziekenhuis.

De trainer zit zondag tegen Valladolid nog op de bank in Camp Nou. Barcelona treft vervolgens in de twee laatste speelronden stadgenoot Espanyol en Malaga.

Ier O'Gara stopt met rugby

De Ierse rugbyer Ronan O'Gara wordt coach bij de Franse club Racing Metro. De 36-jarige flyhalf brengt zijn spelersloopbaan daarom tot een einde. Dat schreef hij zaterdag in een column in de krant Irish Examiner. Hij wordt bij Racing Metro kicking specialist.

O'Gara scoorde 1083 punten in 128 interlands voor Ierland. Met zijn land won hij in 2009 het Zeslandentoernooi. Drie keer werd hij geselecteerd voor de Lions, een gelegenheidsteam met de beste spelers uit Engeland, Wales, Schotland en Ierland.

Bij Munster, de club waar hij sinds 1997 voor speelde, kwam hij tot 240 wedstrijden. Hij scoorde bovendien 1365 punten in Europees verband, een prestatie die volgens de club 'waarschijnlijk niet wordt verbeterd'. Munster won in 2006 en 2008 de Heineken Cup. In 2000 en 2002 verloor de club de finale van het Europese clubtoernooi.

Directeur Philip Browne van de Ierse rugbybond IRFU noemt O'Gara een 'iconisch figuur in het Ierse rugby'. "Het Ierse rugby zal zijn buitengewone talenten zonder twijfel missen, maar het is goed om te zien dat hij zijn carrière in de sport voortzet."

Mancini neemt in advertentie afscheid van City-fans

Roberto Mancini heeft de fans van Manchester City op een originele manier bedankt. De maandag ontslagen trainer plaatste een paginagrote advertentie in de Manchester Evening News met de woorden: "Jullie zullen voor altijd een plek in mijn hart hebben. Ciao."

In de advertentie zijn een zwaaiende Mancini en de drie trofeeën die hij bij City won te zien, met daarboven de kop "Drie onvergetelijke jaren." De Italiaan had City ruim drie jaar onder zijn hoede en veroverde vorig seizoen de eerste landstitel sinds 1968. Ook won hij in Manchester de FA Cup en de Engelse Super Cup.

Smith blesseert zich en vreest voor einde loopbaan

Rutger Smith is bang zaterdag voor de laatste keer in actie te zijn gekomen. De 31-jarige kogelstoter en discuswerper blesseerde zich bij de Diamond Leaguewedstrijden in Shanghai aan zijn achillespees. Na geblesseerd te zijn geraakt riep hij geëmotioneerd uit dat dit het einde van zijn carrière betekent. Dat meldt de NOS.

Het regende zaterdag in China waardoor de werpring spekglad was. Bij de zesde poging tijdens het discuswerpen gleed Smith uit, waarna hij onmiddellijk naar zijn rechterenkel greep. De atleet, die sinds 2008 problemen heeft met zijn achillespezen, wordt momenteel onderzocht.

Smith heeft zich met de discus al geplaatst voor het WK atletiek in Moskou in augustus. Bij het kogelstoten moet hij de limiet nog halen.

De Groninger verhuisde vorig jaar naar Californië vanwege het warme klimaat. Door de hoge temperaturen heeft hij minder last van zijn pezen en kan hij beter trainen.

'Anouk eindigt in de top 10'

Het zou zomaar kunnen dat Anouk in de bovenste regionen zal eindigen tijdens de finale van het Songfestival. Dit wordt althans verwacht althans door Songfestivalkenners en bookmakers.

Afgelopen dinsdag behaalde Anouk namens Nederland voor het eerst sinds 2004 weer eens de finale van het Songfestival. In dat jaar vertegenwoordigde Re-Union Nederland voor het laatst in de finale. Re-Union eindigde in dat jaar op de twintigste plaats. De kans dat Anouk het beter zal doen dan Re-Union lijkt groot.

Lovende reacties voor Anouk
Volgens velen zou het namelijk zomaar eens kunnen gebeuren dat de Haagse rockzangeres bij de beste tien zal eindigen. Na haar performance in de halve finale kon Anouk op veel lovende reacties rekenen. De BBC noemde haar zelfs "een outsider voor de titel" en volgens Loreen, de winnares van vorig jaar, was Anouk haar "grote favoriet".

Vandaag besteden ook veel Europese pers aandacht aan Anouk. Zo vergelijkt de Britse Metro Anouk met Adele, worden de zangkunsten van Anouk in Zweedse kranten vergeleken met zang van vogeltjes in de vroege morgen en worden Grieken opgeroepen om vooral te blijven zitten voor Anouk. Ook een Israëlische journalist is fan geworden van Anouk nadat hij zich vorige week nog zeer kritisch uitte, omdat de rockzangeres al het 'gedoe' rondom het Songfestival uit de weg ging.

Denemarken lijkt bij de grote wedkantoren de meeste kans te hebben op een overwinning van het liedjesfestijn. Zangeres Emmelie de Forest staat daar met het nummer Only Teardrops al wekenlang bovenaan. Zij wordt gevolgd door Oekraïne, Noorwegen, Rusland en Azerbeidzjan. Nederland sluit het lijstje af op gemiddeld een zesde plaats. Voor elke ingezette euro wordt gemiddeld 14 euro uitgereikt mocht Nederland winnen.

Anouk is er klaar voor
Bij de repetities voor de halve finale kreeg Anouk kritiek over haar optreden. Birds, zou volgens velen te traag zijn om op te vallen. Daarnaast zou Anouk te weinig interacteren met de camera. Tijdens de generale repetities vrijdagavond was Anouk juist levendiger dan ooit. Anouk leek te genieten, glimlachte naar de camera en leek van haar eigen optreden te genieten.

Kantnote voor dit optreden is wel dat deze werd beoordeeld door een vakjury. Zij zijn verantwoordelijk voor de helft van de punten die wordt gegeven namens de negenendertig stemmende landen. De andere helft van de stemmen zal afkomstig zijn van het thuispubliek die mag stemmen op zijn of haar favoriet.

Tijdens de finale vanavond zal Anouk een aparte aankondiging krijgen van de presentatrice van het Songfestival. Na het twaalfde liedje zal een pauze worden ingelast. Na deze onderbreking zal het optreden van Anouk worden aangekondigd.

Naar de finale zullen wereldwijd naar verwachting meer dan 150 miljoen mensen kijken. Afgelopen dinsdag zagen 4.5 miljoen Nederlanders hoe Anouk Birds ten gehore bracht. Naar verwachting zullen dit er vanavond ruim 6 miljoen zijn.

Het Songfestival zal vanaf 9 uur worden uitgezonden op Nederland 1. Anouk zal als dertiende op moeten treden. Of ze daadwerkelijk een plaats in de top tien zal eindigen zal rond half een moeten blijken wanneer de uitslag ongeveer bekend zal zijn.

Denk jij dat Nederland in de top tien eindigt? Je kunt nog steeds stemmen in onze poll.

[Premjer Liga] CSKA Moskou verovert elfde landstitel in Rusland

CSKA Moskou heeft zich zaterdag tot kampioen van Rusland gekroond. Een doelpuntloos gelijkspel tegen Koeban Krasnodar volstond om de elfde landstitel in de clubhistorie te veroveren. Oud-AZ'ers Pontus Wernbloom en Rasmus Elm maakten de wedstrijd vol voor de nieuwbakken kampioen.

Nummer twee Zenit Sint Petersburg kan nog gelijk in punten komen met CSKA, maar omdat de Moskovieten vaker hebben gewonnen is de titelstrijd al beslist. De ploeg is door het kampioenschap rechtstreeks voor de Champions League geplaatst.

Voor CSKA is het de vierde titel in Rusland sinds 2003. In de Sovjet-Unie waren ze al zevenmaal de beste. Voormalig VVV-Venlo-speler Keisuke Honda vond dit seizoen zeven maal het net voor de hoofdstedelingen, maar kwam zaterdag niet in actie.

FOK!filmtips van de dag: The Hangover

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Een fantasierijke grootvader trekt met zijn levendige kleindochter naar een viering die slechts om de dertig jaar plaatsvindt. Daartoe moeten ze wel een enorme woestijn oversteken, waarin verschillende magische ontmoetingen hun deelgenoot zijn. Bab’Aziz (The Prince Who Contemplated His Soul) is te zien om 16.16 uur op CANVAS.

Twee dagen voor zijn bruiloft vertrekken Doug en zijn drie beste vrienden naar Las Vegas voor een vrijgezellenfeest dat ze nooit zullen vergeten. Maar wanneer de drie vrienden wakker worden zijn ze wél alles vergeten. Ze vinden een tijger in de badkamer en een zes maanden oude baby in de kast van hun hotelkamer. De enige die ze niet kunnen vinden is Doug. Ze moeten erachter zien te komen wat voor rare capriolen ze de vorige nacht hebben uitgehaald om Doug zo snel mogelijk terug naar L.A. te krijgen zodat hij kan trouwen.

Regisseur Todd Phillips, bekend van 'Old School', wist bokslegende Mike Tyson niet alleen zover te krijgen om een bijrol te spelen in deze hitkomedie, hij kreeg hem ook nog eens aan het zingen. The Hangover  is om 20.00 uur te zien op SBS6.

Steven Soderberghs Traffic is een raamvertelling over de verschillende aspecten die te maken hebben met de Amerikaanse oorlog tegen de drugs. De film werd genomineerd voor vijf Golden Globes; beste film, beste regie, beste vrouwelijke bijrol, beste mannelijke bijrol en beste scenario. De laatste twee werden verzilverd door respectievelijk Benicio del Toro en Stephen Caghan. Van de vijf Oscarnominaties werden er vier gewonnen. Soderbergh was de eerste regisseur sinds 1938 die tweemaal in dezelfde categorie een nominatie ontving. De Oscar voor Beste Regie, waarvoor ook Erin Brockovich genomineerd was, ging echter naar Soderbergh voor Traffic. Benicio del Toro won zijn eerste Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol. Te zien om 20.00 uur op Nederland 3.

The Expendables is een groep huursoldaten, elk met een eigen specialisme, die in opdracht infiltreren in een Zuid-Amerikaans land. Zij gaan de strijd aan met de wrede dictator die het land in zijn greep houdt. De mannen beseffen al snel dat niet alles in deze missie is wat het lijkt. Ze raken steeds dieper verstrengeld in een gevaarlijk web van bedrog en verraad. Hierdoor wordt hun missie gedwarsboomd en brengen ze een onschuldig leven in gevaar. Maar de mannen worstelen met een nog zwaardere uitdaging ...een die hun band onderling dreigt te vernietigen. Te zien om 22.00 uur op Veronica.

Rutten weg bij Vitesse

Fred Rutten zal vertrekken bij Vitesse. Hij heeft de club laten weten niet in te gaan op het voorstel van Vitesse zijn contract in Arnhem te verlengen. De trainer heeft zijn keuze zaterdagmorgen aan voorzitter Merab Jordania en technisch directeur Ted van Leeuwen medegedeeld.

Rutten: "Er is geen enkel conflict tussen mij en de clubeigenaar. We hebben fundamentele gesprekken gevoerd, maar het blijkt dat onze visies te ver uiteen lopen." Rutten was sinds 1 juli 2012 in dienst van de Arnhemse club. De club eindigde afgelopen seizoen op de vierde plek.

"Ik heb een mooi jaar gehad, waarin we niet alleen de doelstelling Europees voetbal gehaald hebben, maar ook lang hebben meegedaan om de titel. Voor mijzelf een interessante ervaring, waar ik positief op terugkijk, want er is fijn gewerkt met een serieuze spelersgroep die bereid was aan zichzelf te werken. Ik dank Vitesse voor de gelegenheid en de supporters voor de steun die ze betoond hebben", aldus Rutten.

De 50-jarige Rutten had eerder FC Twente, Schalke 04 en PSV onder zijn hoede. Bij die laatste club was hij in maart 2012 ontslagen na een reeks mindere resultaten. Ook bij Schalke had hij zijn contract niet uitgediend. Vitesse bedankt Rutten voor zijn inzet en de geleverde kwaliteit. Wie de Wijchenaar opvolgt in Arnhem is nog niet bekend.

Metro Praag krijgt flirtcoupés

De metrotreinen van de Tsjechische hoofdstad Praag krijgen 'flirtwagons' speciaal voor vrijgezellen. Eind dit jaar moet de eerste vrijgezellenwagon gaan rijden, schrijven Tsjechische kranten zaterdag.

"In de metro kun je al lezen en studeren, dus waarom niet een partner tegenkomen?", aldus een woordvoerder van vervoersbedrijf Ropid. De vervoerder wil de metroromantiek niet opdringen. Maar Ropid ziet in het licht van het groeiende aantal eenpersoonshuishoudens in Praag wel een echte markt voor de koppelmethode.

"Mensen hebben geen plek meer waar ze elkaar kunnen ontmoeten", aldus woordvoerder Filip Drapal. Het vervoersbedrijf bekijkt in overleg met de reizigers hoe de flirtcoupés te herkennen zullen zijn en op welke tijden ze gaan rijden.

Metro Praag krijgt flirtcoupés
Metro Praag krijgt flirtcoupés (Foto: ANP)

Kans op overlevenden mijnramp Indonesië neemt af

Pogingen 23 kompels te redden uit een deels ingestorte mijn in de Indonesische provincie Papoea worden gehinderd door vallende rotsblokken. Dat hebben reddingswerkers zaterdag gezegd. De kans op het vinden van overlevenden neemt snel af.

Dinsdag stortte een deel van de mijn in. In een klaslokaal in een tunnel van de mijn kregen 38 mijnwerkers een training. Tien mijnwerkers konden worden gered en vijf lichamen werden geborgen. Volgens het hoofd van het reddingsteam van PT Freeport Indonesia, het bedrijf dat de mijn exploiteert, zijn er de afgelopen dagen geen tekenen van leven geweest. Het is volgens hem dan ook steeds onwaarschijnlijker dat er nog overlevenden zijn.

[EHL] Dragons naar finale na zege op Rot-Weiss Köln

Dragons heeft zich, als eerste Belgische ploeg in de historie, geplaatst voor de EHL. De Vlamingen wonnen zaterdag in de halve finale na shoot-outs van Rot-Weiss Köln. Na 85 eneverende minuten stond de stand in evenwicht: 4-4.

Het eerste kwart leek doelpuntenloos de boeken in te gaan, maar daar stak Keulenaar Christoph Menke een stokje voor. Hij maakte vlak voor de eerste pauze uit een lastige hoek de openingstreffer voor de Duitsers. Kort na de start van de tweede periode verdubbelde Christopher Zeller de score uit een strafbal.

Dragons moest even bijkomen van deze tik, maar in de 34ste deden ze iets terug. Jeffrey Thys beukte de rebound van een strafcorner in het Keulse doel: 2-1. Toen Matthew Cobbaert via een raak backhandschot een dik kwartier later de gelijkmaker liet aantekenen, stonden beide teams weer in evenwicht.

In een bloedspannende slotfase leek Rot-Weiss binnen de reguliere speeltijd een beslissing te forceren. De Duitsers schoten vier minuten voor het einde de 3-2 op het bord, via Andrin Rickli. Dragons toonden wederom hun veerkracht door een minuut later met een passend antwoord te komen. Doordat Thierry Stumpe de 3-3 binnenramde, draaide de spectaculaire wedstrijd uit op een verlenging.

Dragons scoorde in de extra tijd via Felix Denayer, maar dat bleek niet genoeg voor de zege. Een Duitse uitspeelcorner leverde de gelijkmaker (4-4) via de uiterst koelbloedige Christopher Zeller. In de shoot-outs ging het gelijk op. Beide ploegen scoorden vier keer. Namens de Duitsers schoot Benjamin Wess naast en Benjamin Wess scoorde wel voor de Belgen. Het is voor de eerste keer dat een ploeg uit België in de finale van de EHL staat. In de finale nemen ze het op tegen Bloemendaal of Amsterdam, die wedstrijd wordt later vanmiddag gespeeld. 

Europa gaat HSV geld kosten

Hamburger SV kan zich zaterdag plaatsen voor Europees voetbal. Mocht dat gebeuren, dan gaat het de club wel wat kosten. Zoals de premies voor de spelers. Als nummer zes Eintracht Frankfurt thuis van VFL Wolfsburg verliest en HSV nummer drie Bayer Leverkusen verslaat, plaatst de club van Rafael van der Vaart zich voor de voorronde Europa League. De penningmeester zal vervolgens zijn portemonnee moeten trekken, schrijft Voetbal International.

Naast de premies voor de spelers (half miljoen euro in totaal) moet de club dan ook een miljoen euro aan Wolfsburg betalen, dat werd afgesproken tijdens de transfer van Petr Jirácek. Pikant genoeg kan Wolfsburg zichzelf dus een dienst bewijzen door Frankfurt te verslaan.

Ook Dinamo Zagreb kan geld tegemoet zien als HSV vandaag de zesde plek grijpt. De Kroaten ontvangen dan nog een half miljoen euro voor Milan Badelj. "Als we de Europa League halen betalen we deze bedragen graag", zei technisch directeur Frank Arnesen

Serena Williams in finale Rome

Serena Williams heeft de finale van het WTA-toernooi in Rome bereikt. De nummer één van de wereld riep qualifier Simona Halep in de halve eindstrijd een halt toe. De Roemeense won slechts drie games: 6-3, 6-0. Williams heeft haar reeks overwinningen nu naar 23 getild.

In de eindstrijd neemt Williams het op tegen Victoria Azarenka (3) of Sara Errani (7). Azarenka won vrijdag in drie sets van Samantha Stosur (9) terwijl Errani profiteerde van de afmelding van de zieke Maria Sharapova.

Australiër Flakemore wint tijdrit Olympia's Tour

De Australiër Campbell Flakemore heeft zaterdag de vijfde etappe van Olympia's Tour gewonnen. De renner van Huon Salmon Genesys had voor de 13,8 kilometer lange tijdrit met start en finish in Reuver 16.54 minuten nodig.

Flakemore was daarmee zes tellen sneller dan zijn landgenoot Damien Howson en vijftien seconden sneller dan klassementsleider Dylan van Baarle. Van Baarle houdt de leiderstrui en gaat later zaterdag op voor zijn tweede opeenvolgende eindzege in Olympia's Tour.

Zaterdag staat namelijk ook de zesde en laatste etappe van de koers op het programma. Ook die rit start en finisht in Reuver. Daar worden tien plaatselijke omlopen gereden voor een totaal van een kleine tachtig kilometer.

Raikkonen heeft vorig jaar geleerd

Vorig jaar kwam Kimi Raikkonen als negende over de meet in Monaco. Maar hij denkt dat ze geleerd hebben toen en nu beter kunnen presteren.

De Finse Lotus-coureur zei het volgende: “We staan niet op de eerste plaats, dus heel blij kunnen we niet zijn. Het is echter ook geen nachtmerrie en we hebben nog genoeg races te gaan. We gaan nu naar Monaco, waar we vorig jaar een paar fouten hebben gemaakt. Het belangrijkste is om die niet te herhalen. In 2005 heb ik hier al eens gewonnen en het zou heel speciaal worden als ik dat zou weten te herhalen.

Raikkonen is van mening dat de race op zaterdag al voor deel beslist wordt. “We zullen ons op de kwalificatie moeten richten, want inhalen is hier bijna onmogelijk. Ik herinner me dat ik in 2009 vastzat achter Rubens Barrichello en zelfs met mijn KERS niets kon uitrichten. Het valt niet te voorspellen hoe de auto het zal doen, maar de E21 is tot nu toe overal goed geweest, dus hopelijk zal dat nu weer het geval zijn.”

Hollande tekent wet voor homohuwelijk

De Franse president François Hollande heeft zaterdag zijn handtekening gezet onder de wet die het homohuwelijk mogelijk maakt. Nu de wet is getekend, betekent dat dat over ongeveer tien dagen de eerste homohuwelijken kunnen worden gesloten.

Vrijdagavond bepaalde het Franse constitutionele hof dat de wet niet in strijd is met de grondwet, zoals conservatieve en religieuze groepen hadden betoogd. Niet alleen kunnen homoseksuele stellen met elkaar in de echt worden verbonden. De wet geeft homoseksuele stellen nu ook toestemming om kinderen te adopteren.

Het mogelijk maken van het homohuwelijk was een van de verkiezingsbeloften van Hollande. Hoewel peilingen al jarenlang laten zien dat een meerderheid van de Franse bevolking voor het homohuwelijk is, was de adoptie door homostellen nog altijd controversieel. Maandenlang werd tegen de wet geprotesteerd, waarbij de politie er soms aan te pas moest komen.

Luilak verloopt relatief rustig

De viering van luilak is in Noord-Holland relatief rustig verlopen. De politie hield tien jongeren aan wegens vernieling en het veroorzaken van overlast.

In Alkmaar werden enkele ruiten ingegooid. Op het Daalmeerpad werd een container in brand gestoken. Ook werd een vrouw bekogeld met eieren. Ze wilde haar raam schoonmaken dat al besmeurd was met eieren en werd toen zelf doelwit.

In Hoorn werden vijf jongeren aangehouden wegens het plegen van vernielingen in de Grote Noord. Vier anderen werden aangehouden wegens het omvergooien van fietsen en terrasstoelen op de Nieuwsteeg.

Luilak is een van oorsprong West-Friese traditie die door jongeren in grote delen van Noord-Holland wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Vooral 's nachts wordt met langslapers en telaatkomers gespot. De jongeren staan vroeg in de ochtend op en proberen iedereen wakker te maken door zo veel mogelijk lawaai te maken.

Politiek geschokt over 'moslimenclaves'

De politiek heeft geschokt gereageerd op de berichtgeving over een 'moslimenclave' in Den Haag. Dagblad Trouw meldde zaterdag dat in een deel van de Haagse Schilderswijk orthodoxe moslims hun leefregels opleggen aan andere buurtbewoners. Politieke partijen zijn verontwaardigd.

PvdA-Kamerlid Keklik Yucel spreekt van een 'zorgelijke ontwikkeling'. Ze wijst er op dat de rechtstaat en grondrechten voor iedereen in Nederland gelden. Ze heeft vragen aangemeld voor het vragenuurtje.

SP-Kamerlid Ronald van Raak stelt dat de PvdA jarenlang de aanpak van moslimextremisme geblokkeerd heeft. "Nederland heeft geen moslimprobleem, maar we hebben wel problemen met een bepaalde groep moslims: salafisten, die zich keren tegen onze samenleving, onze rechtsstaat en onze democratie", zegt hij. "Waarom heeft de PvdA het zover laten komen?"

PVV-leider Geert Wilders trekt hard van leer. Volgens hem heeft Nederland een shariaverbod en een 'stevig ontislamiseringsoffensief' nodig. Ook moet het bouwen van moskeeën verboden worden.

Onderzoek naar zwendel met euromunten in België

De Belgische autoriteiten zijn een groot onderzoek gestart naar zwendel met muntstukken van een en twee euro. Dat schrijft de Belgische krant De Tijd zaterdag. De afgelopen maanden zijn er op de Brusselse luchthaven Zaventem 'tonnen' valse munten onderschept, afkomstig uit China. De vrees bestaat dat via België veel valse munten in omloop worden gebracht.

In 2011 ontdekte de Duitse Bundesbank dat 29 ton aan valse euromunten uit China was ingewisseld voor geldige exemplaren. Het ging om een bedrag van zes miljoen euro. Sindsdien zijn alle Europese landen op hun hoede voor ladingen munten uit China, alleen België zou geen maatregelen hebben getroffen.

Veel oude, afgedankte euromunten worden aan China verkocht als schroot. De munten zijn eerst ongeldig gemaakt door de kern en de ring eromheen van elkaar te scheiden. In China worden de twee delen echter weer samengevoegd. Of het in België om dit soort munten gaat of om vervalste munten is nog niet bekend.

Button gelooft niet in sprookjes

In Monaco is het altijd een heel bijzondere race. En af en toe hebben we verrassende winnaars in de nauwe straten in het Prinsendom.

Het lijkt voor McLaren voorlopig de enige mogelijkheid om een race te winnen. “Monaco is met geen enkele andere racebaan te vergelijken. Een kwalificatieronde is voor een coureur bijzonder opwindend: elke bocht zit je op de limiet en je geeft elke vangrail wel een klein kusje. Het geeft een geweldig gevoel om de pole-position te scoren, zoals ik in 2009 heb weten te doen. Vervolgens moet je nog 78 ronden perfect rijden om de race te kunnen winnen,” aldus Jenson Button.

Sinds de Spaanse Grand Prix heeft iedereen binnen McLaren keihard gewerkt. We zijn nog niet zo competitief als we zouden willen, maar ik ben er zeker van dat we in Monaco weer een kleine stap voorwaarts weten te maken. Het doel is om net als in Barcelona met beide auto’s in de punten te eindigen.”

Huta Galung wint in kwalificatie Düsseldorf

Tennisser Jesse Huta Galung heeft zaterdag de tweede ronde van het kwalificatietoernooi in Düsseldorf bereikt. De Limburger (7) was met tweemaal 6-2 te sterk voor Tomislav Brkic uit Bosnië en Herzegovina. In de volgende ronde wacht de Oostenrijker Martin Fischer.

Om het hoofdschema in Düsseldorf te bereiken moet Huta Galung drie partijen winnen. Na Fischer zou hij dan ook nog de winnaar van de partij tussen Lukasz Kubot (2) en Richard Becker moeten kloppen.

Huta Galung is de enige Nederlander in de kwalificaties in Düsseldorf. Thiemo de Bakker en Stephan Fransen proberen in Nice het hoofdtoernooi te bereiken.

Mourinho spreekt van slechtste seizoen uit loopbaan

Real Madrid-coach José Mourinho beleeft het slechtste seizoen uit zijn carrière. Dat zei de Portugees vrijdag na afloop van de met 2-1 verloren finale van de Copa del Rey, meldt de website van de FIFA. Voor winnaar Atletico Madrid was het de eerste zege op aartsrivaal Real in Santiago Bernabeu in veertien jaar.

Mourinho kon dit seizoen met Real de Spaanse titel niet prolongeren en werd tweede achter Barcelona. In de Champions League werd in de halve finale verloren van Borussia Dortmund en ook de Spaanse beker ging dus aan zijn neus voorbij. Op de Spaanse Supercup na bleef Real dus met lege handen achter.

"Ik heb dit seizoen gefaald", oordeelde Mourinho. In zijn eerste seizoen won Mourinho met Real de beker in zijn tweede het kampioenschap en dus waren beide jaargangen wat hem betreft een succes. "Het derde seizoen is een mislukking. Ik heb nog nooit een seizoen beëindigd zonder een van de belangrijke prijzen te pakken. De Supercup is niet voldoende voor me."

Over zijn toekomst wilde Mourinho opnieuw geen uistpraken doen. "Ik heb hier nog een contract voor drie jaar. Ik heb nog steeds niet met de voorzitter gepraat over de toekomst." Volgens de geruchten verlaat Mourinho Real om terug te keren naar Chelsea. De Spaanse grootmacht is geïnteresseerd in PSG-trainer Carlo Ancelotti.

Sergio Ramos: "Atlético verdiende de winst"

Real Madrid verloor vrijdag de bekerfinale stadgenoot Atlético. Verdediger Sergio Ramos brengt lof aan de rivaal.

De ploeg van Ramos kwam nog wel op voorsprong door Cristiano Ronaldo. Maar de gelijkmaker van Diego Costa en winnende goal van Miranda in de verlenging gaven Atlético de Copa-winst en tevens eerste zege op Real in ruim dertien jaar tijd.

"We moeten zeggen 'goed gedaan' aan Atleti, ze hebben de prijs verdiend gewonnen", aldus een sportieve Ramos tegenover TVE. "Na de goal gingen we misschien te veel naar achteren hangen en relaxen. We hadden vier of vijf grote kansen. Maar als je die niet pakt, word je daarvoor afgestraft", verwees hij naar onder meer drie keer het raken van de paal.

Ramos geeft toe dat het een teleurstellend seizoen is voor Real, met alleen de Supercopa als prijs. "Dit jaar staan we met lege handen. We hebben La Liga, de Copa del Rey en de Champions League verloren. We kunnen alleen maar tegen de fans zeggen dat dit de realiteit is, en dat we vooruit moeten kijken naar volgend seizoen."

Tot die tijd moet Real Madrid nog twee competitiewedstrijden spelen, tegen Real Sociedad en Osasuna.

N-Korea lanceert drie korteafstandsraketten

Noord-Korea heeft zaterdag vanaf de oostkust drie korteafstandsraketten gelanceerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie gezegd. Pyongyang voert vaker dergelijke rakettesten uit, tot grote onvrede van onder andere de Verenigde Naties. Het is opvallend dat Noord-Korea juist nu raketten lanceert, omdat er diplomatieke pogingen worden ondernomen om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

Kortgeleden haalde Noord-Korea nog twee middellangeafstandsraketten weg van de oostkust. De raketten die daar waren opgesteld hadden vermoedelijk het eiland Guam kunnen bereiken. Het is Noord-Korea onder resoluties van de VN-Veiligheidsraad verboden om ballistische raketten te testen.

Van Dijk baalt van missen EK-boot

Virgil van Dijk was het slachtoffer van de zware concurrentie in de verdediging van Jong Oranje. De verdediger van FC Groningen gaat niet mee naar het EK 2013, volgende maand in Israël.

Centrale verdedigers als Mike van der Hoorn, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Bram Nuytinck kregen de voorkeur boven Van Dijk. "Als er twee A-internationals terug worden gehaald naar Jong Oranje, houd je er rekening mee dat je erbuiten valt. Ik vond het wel gek dat ik al in de krant las dat ik niet mee zou gaan, voordat ik er zelf van op de hoogte was gesteld", vertelde Van Dijk aan De Telegraaf.

Hij geeft ruiterlijk toe dat hij flink baalt. "Nu kan ik wel sneller op vakantie, maar ik was natuurlijk heel graag meegegaan. Dat leek me een geweldige ervaring", aldus de speler die interesse geniet van PSV.

Giro laat Sestrière links liggen

De Giro d'Italia rijdt zaterdag niet naar Sestrière vanwege slecht weer in de Alpen. Dat meldt de organisatie zaterdag. De legendarische beklimming was een van de twee bergen in de veertiende rit. De slotklim naar Bardonecchia blijft wel in de route. In plaats van de klim naar Sestrière wordt het peloton door het Susadal geleid.

Ook de etappe van zondag is in gevaar. Dan zou de rit finishen op de Col du Galibier, maar er is de afgelopen week veel sneeuw gevallen op de Franse berg. Ook de Col du Mont-Cenis wordt mogelijk geschrapt, meldden Franse media vrijdag. Er heerst lawinegevaar op beide bergen. De Col du Télégraphe zou nog wel gewoon kunnen worden beklommen.

Van Baarle wordt prof bij Garmin-Sharp

Wielrenner Dylan van Baarle wordt komend jaar prof bij Garmin-Sharp. Dat meldt SEG, de zaakwaarnemer van de 20-jarige klassementsleider in Olympia's Tour. Van Baarle, die nu nog voor het Rabobank Development Team rijdt, tekent voor twee jaar bij de Amerikaanse formatie.

Bij Garmin-Sharp wordt Van Baarle, die ook vorig jaar Olympia's Tour al op zijn naam schreef, ploegmaat van Martijn Maaskant, Thomas Dekker, Michel Kreder en Raymond Kreder. Die laatste verlengde zijn contract met een jaar bij Garmin-Sharp, meldt SEG. De sprinter staat nu tot eind volgend jaar onder contract.

'Michael Phelps overweegt comeback'

Zwemmer Michael Phelps overweegt een rentree te maken om aan de Olympische Spelen van 2016 mee te doen. Dat beweert de Amerikaanse journalist Peter Busch. Diens vader Frank Busch is de directeur van de Amerikaanse nationale zwemploeg.

Phelps reageerde op Twitter licht geërgerd op het bericht van Busch, die voor een televisiestation in Fort Myers in Florida werkt. "Waarom krijg ik sms'jes over een comeback?" schreef hij. "Geloven mensen echt alles wat ze zien of horen? Er zijn veel mensen in de wereld die denken dat ze een 'verhaal' hebben."

Phelps beëindigde zijn carrière na de Spelen van Londen vorig jaar. De 27-jarige Amerikaan had toen achttien gouden olympische plakken veroverd op drie Spelen, twee zilveren en twee bronzen. De 'Baltimore Bullet' werd bovendien 26 keer wereldkampioen op de lange baan en een keer op de korte baan.

Hij heeft meerdere malen benadrukt dat zijn zwemcarrière voorbij is. "Ik wilde op die manier eindigen", liet hij eerder weten. "Ik weet zeker dat ik over vier jaar terug kan komen, maar waarom zou ik? Ik heb alles gedaan wat ik wilde doen."

367.000 kijkers Bram Moszkowicz in Pownews

Bram Moszkowicz heeft als presentator van Pownews vrijdagavond 367 duizend kijkers weten te boeien. Moszkowicz was een weddenschap aangegaan en beloofde het nieuwsprogramma te presenteren als hij uit zijn ambt werd gezet.

Moszkowicz kreeg een maand geleden te horen dat hij het beroep van advocaat niet meer mag uitoefenen en besloot zich aan zijn woord te houden. Pownews trok vrijdag de meest kijkers van de afgelopen week. De laatste uitzending van het seizoen wist echter geen plek in de top 25 van de best bekeken programma's van de dag te halen, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Goede Tijden, Slechte Tijden was vrijdag het populairst, hier keken 1,86 miljoen mensen naar. Het achtuurjournaal bezet de tweede plek met 1,85 miljoen kijkers. X Factor maakt de top drie compleet, hier bleven bijna 1,4 miljoen mensen voor thuis.

Feyenoord hoeft niemand te verkopen

Feyenoord is weer een financieel gezonde club. Daardoor hoeft er geen speler De Kuip uit deze zomer.Het gezonde transferbeleid van Feyenoord heeft voor een stabiele situatie gezorgd. De club verkocht in anderhalf jaar voor 21 miljoen euro, terwijl slechts 2 miljoen euro werd besteed aan inkomende transfers. Het negatieve eigen vermogen is daardoor flink geslonken.

En dat zorgt voor meer speelruimte bij Feyenoord, geeft technisch directeur Martin van Geel aan in De Telegraaf. "We kunnen continueren waarmee we bezig zijn. Een groot aantal spelers kan zich bij Feyenoord onder de huidige technische staf verder ontwikkelen."

"We hoeven deze zomer niet meer te verkopen, zoals in het verleden. Alleen als er clubs met zeer grote transfersommen komen voor een speler moeten we er wel naar kijken."

Van Geel verlengde onlangs de contracten van Stefan de Vrij en Jordy Clasie. Hij hoopt dat Feyenoord met een vaste selectie kan groeien, ondanks 'slechts' de vijfde begroting van Nederland. "Met onze financiële middelen worden we niet automatisch weer derde volgend seizoen. Maar als het ons werkelijk lukt om dit elftal bij elkaar te houden kan een belangrijke groep spelers stappen maken."

Inkomende transfers zouden ervaring moeten meebrengen. "Ervaren spelers weten net even hoe ze een wedstrijd moeten lezen. Hier geven we gas, daar maken we een pas op de plaats. Dat soort dingen groeien als je langer prof bent. Dus als we versterken zal het een stukje ervaring moeten zijn bij het elftal."

Dodental door noodweer Zuid-China gestegen

Het dodental als gevolg van hevige regenstormen die afgelopen week het zuiden van China geselden is opgelopen tot 55. Er worden nog veertien mensen vermist. Dat hebben de Chinese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt.

Volgens de autoriteiten werden zeker negen provincies getroffen door stormen. Op sommige plekken was sprake van overstromingen en aardverschuivingen. De provincie Guangdong werd het zwaarst getroffen. Daar vielen 36 doden.

De weersverwachting ziet er niet gunstig uit: er wordt meer regen verwacht, die gepaard gaat met onweer, harde windstoten en hagel. Er wordt gewaarschuwd voor meer overstromingen.

Rusland maakt naam CIA-chef bekend

Rusland heeft de naam van een vermeende chef van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in Moskou uit laten lekken. De bekendmaking wordt gezien als een ongebruikelijke overtreding van het diplomatieke protocol.

Een functionaris van de Russische geheime dienst FSB noemde de naam vrijdag tegenover het persbureau Interfax. Het zou gaan om de diplomaat Steven Hall. Het is niet zeker is of hij nog in Moskou werkt.

Volgens de FSB heeft de CIA een "rode lijn" overschreden. Eerder deze week wees Rusland de Amerikaanse diplomaat Ryan Fogle uit. Hij zou geprobeerd hebben een medewerker van de Russische inlichtingendienst te rekruteren voor de CIA.

Tientallen gewonden bij treinbotsing VS

Bij een botsing tussen twee passagierstreinen bij Bridgeport, in de Amerikaanse staat Connecticut, zijn vrijdag meer dan zestig mensen gewond geraakt, van wie sommigen ernstig. Dat hebben de Amerikaanse autoriteiten zaterdag gezegd. Het ongeluk had plaats tijdens de spits. Het spoor raakte ernstig beschadigd en het treinverkeer kwam stil te liggen.

Volgens gouverneur van Connecticut Dannel Malloy verkeren vijf gewonden in kritieke toestand. Een persoon balanceert op het randje van de dood. Het grootste deel van de gewonden kon na een korte behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Het ongeluk had plaats op de Metro-North Railroad, een spoorweg die Manhattan verbindt met de voorsteden van New York en het westen van Connecticut. Veel forenzen maken gebruik van deze verbinding. Ten tijde van het ongeluk zaten in totaal ongeveer zevenhonderd mensen in de twee treinen.

Een van de twee treinen ontspoorde bij Bridgeport en werd vervolgens geraakt door een tegemoetkomende trein. Volgens reizigers was het een chaos. Overal lagen stukken verwrongen metaal en door de klap vlogen mensen door de lucht. Waardoor de eerste trein uit de rails liep is niet duidelijk, maar volgens Malloy lijkt het erop dat het een noodlottig ongeluk was.

Trap die tyfusturken het land uit

Uiteindelijk stapte de ambtenaar naar de krant en kwam de zaak aan het licht. Prima actie. Werden vervolgens de falende Turkse Islamvrienden uit hun politieke ambt gegooid en uit de PvdA getrapt, zoals dan behoort te gebeuren in een weldenkende politieke constellatie? Nee. Bij de betrokken ambtenaar viel zijn ontslagbrief op de mat. Zoals ik al zei: Integriteit is een heikel punt in de politiek.

Geen Daags na de Tour in Boxmeer meer

Het wielercriterium Daags na de Tour in Boxmeer stopt na 38 jaar. De organisatie van de wedstrijd in kon geen akkoord de sluiten met de horecaondernemers over voorgenomen veranderingen.

Volgens de Stichting Wielerevenementen Boxmeer hebben anonieme verwijten in de media tot het besluit geleid. "Het verwijt niet met de tijd mee te gaan in hun (horeca) zienswijze, de tijd en omstandigheden nopen ons ook tot het maken van een pas op de plaats. Het is immers altijd een golfbeweging geweest aan de hand van de prestaties van de Nederlandse renners in de Tour, de weersomstandigheden in samenhang met de stijging dan wel daling van de bezoekersaantallen en de financiën", aldus de organisatie. 

In Boxmeer meldden zich jaarlijks enkele hoofdrolspelers uit de Tour de France. Afgelopen jaar won Vincenzo Nibali het criterium in Boxmeer.

"Liever Van Gaal bij Jong Oranje"

Voetbalanalist Wim Kieft vindt dat de KNVB een fout heeft gemaakt door niet Louis van Gaal naar het EK 2013 met Jong Oranje te sturen. De gepeperde mening van Kieft komt een dag nadat bondscoach Cor Pot zijn selectie bekendmaakte.

Hij had liever Van Gaal op de trainersstoel gezien vanwege zijn kwaliteiten, zegt hij in zijn column voor De Telegraaf. "Van Gaal heeft bewezen jonge spelers te kunnen ontwikkelen. Hij onderkent de processen tijdens zo’n jeugd-EK en weet hoe hij dit moet aanpakken. Onder andere in het belang van de ontwikkeling van de individuele speler. Daarom is het ontbreken van Van Gaal jammer en zelfs een gemiste kans met het oog op de toekomst."

"Dit Jong Oranje is het beste wat je als Nederland voetballand in deze belangrijke leeftijdscategorie te bieden hebt. Daar hoort de beste man voor de ‘job’ voor aangesteld te worden door de KNVB", aldus Kieft, die ook al vooruit kijkt naar 2014.

"Ook richting het WK volgend jaar in Brazilië, waar Van Gaal met een groot deel van deze selectie van Jong Oranje aan de aftrap zal verschijnen.Want uiteindelijk is de persoonlijke ontwikkeling van een international op zo’n jeugdtoernooi namelijk veel belangrijker dan Europees kampioen worden. Ongeacht het resultaat in Israël is het EK voor Jong Oranje in mijn optiek al bij voorbaat een gemiste kans door de KNVB."

ISU: "Verbazing over besluit KNSB"

De Internationale Schaats Unie(ISU) heeft verbaasd gereageerd over het besluit van de KNSB om de organisatie van een wereldbekerwedstrijd in terug te geven. "Het is een eigen afweging van de KNSB en wij treden daar niet in, maar het heeft ons zeker zeer verbaasd", aldus vice-voorzitter Jan Dijkema.

"De KNSB heeft voor komend seizoen immers ook de World Cupfinale en de WK allround toegewezen gekregen en dat zijn allebei wél winstgevende evenementen." Dijkema wil nog niet zeggen of dit besluit van de KNSB op langere termijn nog consequenties heeft. "We slaan dit wel op. Het is niet vanzelfsprekend dat belangrijke ISU-evenementen aan Nederland worden toegewezen."

De actie van de KNSB heeft veel verbolgen reacties opgeleverd van sponsors, schaatsers en trainers.  "Door het terugeven van een World Cup door de KNSB aan ISU toont volledige gebrek aan visie, inzicht, tact en verantwoordelijkheid. Onbegrijpelijk dom!", zo schreef Bart Veldkamp op Twitter.

De schaatsbond heeft zichzelf in een lastig parket gebracht. De beslissing is genomen zonder overleg met sporters en coaches. In Heerenveen stond een tien kilometerwedstrijd gepland en die is bepalend voor de startvolgorde tijdens de Spelen. Sportkoepel NOC*NSF steunt de sporters en onderzoekt of de beslissing eventueel nog terug gedraaid kan worden. Ze hebben zelfs eigenhandig contact opgenomen met de ISU. Al lijkt de kans zeer klein dat dit gebeurd. NOC*NSF zou zich zelfs financieel garant willen stellen voor het evenement.

Algemeen directeur van de KNSB Paul Sanders geeft toe dat de timing misschien wat ongelukkig is en dat het sporttechnische belang er niet mee gediend is, maar de KNSB wil ook een signaal afgeven naar de ISU. "De organisatie van de World Cup in november zou de KNSB mogelijk met een verliespost van een ton hebben opgezadeld. Het wordt tijd dat we met andere nationale bonden een keer met de ISU rond de tafel gaan zitten om te zorgen voor een meer aansprekende kalender en voor betere voorwaarden. Nu is het nog zo dat de financiële risico's van een wedstrijd gedragen worden door de nationale bonden en je kunt te afvragen of dat nog wel van deze tijd is. Noorwegen wil bijvoorbeeld al helemaal geen World Cups meer organiseren, dat is een teken aan de wand."

Sanders benadrukt dat de financiële situatie van de KNSB niet gunstig is. "We hebben drie verliesgevende jaren achter de rug en dit jaar wordt afgesloten met een mager plusje, dat is een realiteit waarmee we te maken hebben. Verder hebben we rekening te houden met zaken als tegenvallende Lotto-gelden en subsidies voor bijvoorbeeld het inlinen en het kunstrijden. Hierdoor kunnen we de organisatie van een World Cup niet meer uit de algemene middelen kunnen financieren."

Alex Ferguson: "Moyes bepaalt United-toekomst Rooney"

Wayne Rooney is niet helemaal gelukkig bij Manchester United. Scheidend trainer Alex Ferguson laat de kwestie over aan zijn opvolger.

De 27-jarige Rooney is ervan overtuigd dat hij onder David Moyes geen rol van betekenis kan spelen bij United en zinspeelt op een transfer. Clubs als Arsenal, Chelsea, Real Madrid en Paris Saint-Germain zouden hem in degaten houden.

Ferguson haalde Rooney in 2004 naar Old Trafford, maar gebruikte Rooney het afgelopen jaar steeds meer als aanvallende middenvelder met Robin van Persie in de spits. Moyes neemt officieel op 1 juli het stokje over van zijn Schotse landgenoot.

"Ik heb David een aantal keer gesproken", vertelt Ferguson aan Britse media. "Ik kan me voorstellen dat hij na dit seizoen zo snel mogelijk hier naartoe wil komen en de staf spreken enzovoorts."

"Maar ik heb David nog niet gesproken over Wayne. Ik weet zeker dat hij dat zal bespreken als hij hier komt. Ik heb geen idee waarom Wayne wil vertrekken, maar dat is niet mijn pakkie-an. Ik ben daar niet langer in geïnteresseerd. David zal dat moeten regelen en het is terecht dat hij dat ook wil."

Duiker vermist in Oosterschelde

In Zeeland is zaterdagochtend een duiker vermist geraakt. De man was in de Oosterschelde bij Burghsluis aan het duiken toen hij iets na 09.00 uur onwel werd. Zijn duikmaat waarschuwde vervolgens de hulpdiensten.

Medewerkers van de politie, de brandweer, Rijkswaterstaat en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij zijn ter plaatse. Er is onder meer een helikopter ingezet. Duikers van de marine gaan verder zoeken, zo meldt een woordvoerder van de kustwacht.

Gevreesd wordt voor het ergste. "De duikers is nu al twee uur verdwenen", aldus de zegsman. "De Oosterschelde is daar zo'n dertig meter diep."

TROS: Songfestival heeft beschermde status

De TROS wil er alles aan doen om het Eurovisie Songfestival te houden. "We zullen het Songfestival altijd blijven uitzenden", zegt TROS-directeur Peter Kuipers tegen Novum Nieuws. Henk Hagoort, voorzitter van Raad van Bestuur van NPO, wil flink het mes zetten in amusement, maar volgens de TROS-directeur is het Eurovisie Songfestival 'beschermd'.

"Hagoort heeft een aantal prioriteiten genoemd waar hij minder op wil bezuinigen en waar hij niets over heeft gezegd wil hij meer op bezuinigen", vertelt Kuipers. "Het gaat met name over groot amusement, zoals Nick tegen Simon en Strictly Come Dancing. Dan moet je niet praten over bjivoorbeeld Bananasplit, want dat wordt gewoon uitgezonden."

Het Songfestival kan volgens Kuipers niet bedreigd worden door de bezuinigingsplannen van de NPO. "Het Eurovisie Songfestival is een van de evenementen die gewoon wordt beschermd. Dat zenden we altijd uit. Een Nationaal Songfestival, wat daaraan vooraf gaat, zenden we dan ook altijd uit. Daar zal wat mij betreft geen Henk Hagoort een stok voor kunnen steken. Niemand. Het Eurovisie Songfestival is beschermd en draagt bij aan onze nationale trots. Hoe mooi is dat?"

De TROS gaat met de AVRO bekijken hoe het Songfestival er volgend jaar uit komt te zien. "Het blijft elk jaar weer spannend hoe we dat gaan doen", aldus Kuipers. "In de toekomst heten we AVROTROS en doen we vanaf 2014 samen het Songfestival!" De NPO wilde niet inhoudelijk reageren of het Songfestival aan bezuinigingen ontkomt.

Anouk staat zaterdagavond met Birds in de finale van het Eurovisie Songfestival. Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland de eindstrijd wist te halen.

Leven schrijver Solzjenitsyn verfilmd

Cyrus Nowrasteh gaat een film maken over het leven van de Russische schrijver en dissident Aleksandr Solzjenitsyn. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. De Amerikaanse Nowrasteh is bekend van het drama The Stoning of Soraya M. uit 2008. Hij schrijft het scenario van de film over de Rus die in 2008 overleed samen met zijn vrouw Betsy Giffen.

De film is gebaseerd op de biografie die D.M. Thomas' Orwell schreef over de dissident. "Het is een privilege om het moedige verhaal van hem te vertellen", laat Nowrasteh weten in een verklaring. "Miljoenen hebben geleden en zijn gestorven in de kampen van de Sovjet-Unie", gaat hij verder. "Als overlevende nam hij voor zijn verhaal te vertellen."

Solzjenitsyn ontving in 1970 de Nobelprijs voor de Literatuur. Zijn meest bekende werk is De Goelag Archipel over de werkkampen van de Sovjet-Unie. Hij werd in 1974 gearresteerd en uitgewezen, door zijn openlijke kritiek. Zijn vlucht bracht hem uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Hij keerde in 1994 terug naar Rusland.

Wanneer de film over het leven van Solzjenitsyn wordt uitgebracht, is nog onbekend.

Ekker: "Rus moet sterker terugkomen"

Coach Hugo Ekker is er zeker van dat Arantxa Rus weer kan terug kan komen op haar oude niveau. De tennisster won dit jaar pas één partij en zal deze maand op Roland Garros veel punten moeten verdedigen omdat ze vorig jaar de vierde ronde haalde.

"Het is niet makkelijk wanneer je als topsporter lang zonder succes bent, maar Arantxa is reëel. Haar ranking zal de komende weken gaan zakken, maar ze is gezond en er is niemand overleden", aldus Ekker tegenover NUsport. De 22-jarige Rus wist in 2013 slechts één keer te winnen en verloor tien keer. "Ze zal kleinere toernooien moeten gaan spelen en zorgen dat ze van deze periode toch het nodige opsteekt zodat ze sterker terugkomt."

Ekker traint sinds begin maart met Rus, die destijds na een paar maanden al afscheid nam van coach Fred Hemmes. "Arantxa en ik hebben afgesproken dat ze in Nederland bij mij zal trainen en dat ik zoveel mogelijk mee zal gaan bij haar toernooien."

"Arantxa had behoefte aan een basis, een vast aanspreekpunt waarop ze kan terugvallen en dat heeft ze nu ingevuld. Hiermee is nog niet direct haar vertrouwen en vorm terug, maar de bereidheid om hier hard aan te werken en aanpassingen te doen in bijvoorbeeld haar toernooiprogramma is er."

'Provinciale regie detailhandel noodzakelijk'

Provincies moeten ervoor zorgen dat gemeenten geen nieuwe winkelpanden meer laten bouwen. Dat vindt Detailhandel Nederland, zo liet de belangenorganisatie zaterdag weten. Gemeenten zouden zelf te weinig rekening houden met de gevolgen van bijbouwen, dus moeten de provincies de regie gaan voeren.

Ondanks een gemiddelde leegstand van 10 procent van Nederlandse winkelpanden, zijn er plannen om zo'n 9000 nieuwe winkelpanden bij te bouwen in Nederland, stelt Detailhandel Nederland. Dat zou leiden tot nog meer leegstand, met "verpaupering van binnensteden" tot gevolg.

'Provinciale regie detailhandel noodzakelijk'
'Provinciale regie detailhandel noodzakelijk' (Foto: ANP)

'Vermiste broers onder toezicht Jeugdzorg'

De vermiste broers Ruben (9) en Julian (7) uit Zeist zouden onder toezicht komen van Bureau Jeugdzorg. Dat blijkt uit een rapport uit april van de Raad voor de Kinderbescherming, waar NRC Handelsblad zaterdag uit citeert.

Op de dag dat er een afspraak gepland stond met de ouders om de ondertoezichtstelling te bespreken, werd het lichaam van de vader gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat. De 38-jarige man uit Vleuten pleegde zelfmoord.

De Raad voor de Kinderbescherming is zeer kritisch over de hulp die de twee broertjes tot april is geboden. Meer dan 10 hulpverleners en instanties hebben zich met de broers beziggehouden na de problematische scheiding van de ouders, maar dat zou nauwelijks effect hebben gehad.

'Vermiste broers onder toezicht Jeugdzorg'
'Vermiste broers onder toezicht Jeugdzorg' (Foto: ANP)

'Minder gemeentesteun voor profclubs'

Gemeenten verlenen minder steun aan de profvoetbalclubs van Nederland. Dat schrijft de NOS zaterdag. De omroep sprak 29 van de 31 gemeenten met een betaaldvoetbalclub. Vier daarvan zeggen financiële steun te bieden. Dat is een forse daling ten opzicht van drie jaar geleden. Toen ging het nog om zestien gemeenten.

De vier gemeenten die hun profclub ondersteunen zijn Enschede, Maastricht, Dordrecht en Helmond Sport. Zij staan garant voor een lening of verleenden een hypotheek. Maastricht schold MVV in 2010 een schuld van 1,7 miljoen euro kwijt.

De laatste jaren zijn gemeenten steeds minder happig om profclubs financiële steun te verlenen. In sommige gevallen komt dat omdat clubs boven hun stand leven en iedere paar jaar aankloppen voor hulp.

Daarnaast is de Europese Commissie strenger aan het controleren op verboden staatssteun aan voetbalclubs. Op dit moment wordt van vijf Nederlandse gemeenten onderzocht of ze zich schuldig hebben gemaakt aan het verlenen van staatssteun.

Negentien gemeenten antwoorden onomwonden nee op de vraag of ze bereid zouden steun te verlenen aan hun clubs. Negen gemeenten weten dat niet of laten het afhangen van het specifieke geval. Almelo is wel bereid, maar wil alleen de bouw van een nieuw stadion ondersteunen.

Den Bosch (FC Den Bosch) en Almere (Almere City FC) werkten niet mee aan het onderzoek.

'Politie verricht aanhoudingen bij bar Barbie'

De politie heeft vrijdagavond vier aanhoudingen verricht in een horecagelegenheid in de Keizerstraat in Scheveningen. Volgens verschillende media gaat het om Barby's bar. Er is een 32-jarige Hagenaar aangehouden op verdenking van het aanschaffen van een automatisch vuurwapen en handel in verdovende middelen. Ooggetuigen vertellen aan De Telegraaf dat het gaat om Barbie's man, Michael van der Plas.

De politie hield vrijdagavond een horecacontrole in het café aan de Keizerstraat, nadat meerdere meldingen waren binnengekomen over mogelijke drugshandel. Ongeveer zestig bezoekers zijn gecontroleerd.

Er is een vrouw aangehouden wegens het beledigen van aanwezige politie. Drie mannen zijn opgepakt op verdenking van drugsbezit. Het management van Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Barbie, die bekend werd door de realityshow Oh Oh Cherso, had eerder een club in Den Haag. De blondine kwam in de problemen omdat ze van Barbie-fabrikant Mattel de naam Barbie's Bar niet meer mocht gebruiken. Twee maanden geleden opende ze een grotere bar in Scheveningen.

Facebook een jaar op de beurs

Het is zaterdag precies een jaar geleden dat Facebook met veel tromgeroffel voor 38 dollar per aandeel naar de beurs ging. In de maanden daarna kelderde het aandeel tot de helft van die waarde. Inmiddels is het aandeel iets teruggekrabbeld, maar noteert het nog altijd ruim dertig procent onder de introductiekoers.

Tijdens het eerste jaar is het sociale netwerk zich na kritiek van aandeelhouders nadrukkelijk meer gaan richten op omzet uit smartphones en tablets. Veel beleggers vreesden aanvankelijk dat het sociale netwerk op deze steeds populairdere apparaten weinig winst zou gaan maken, omdat advertenties moeilijk weer te geven zouden zijn. Inmiddels lijkt Facebook echter een oplossing te hebben gevonden.

Facebook behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar 219 miljoen dollar (171 miljoen euro) nettowinst op een omzet van 1,46 miljard dollar. Dat is vierhonderd miljoen dollar meer omzet en veertien miljoen dollar meer winst in vergelijking met vorig jaar. De winststijging was volgens Facebook te danken aan de hogere omzet uit mobiel.

Sinds half april hebben een miljoen gebruikers Facebook Home gedownload. De applicatie moet een Android-telefoon volgens Facebook ombouwen tot een sociaal apparaat in plaats een toestel vol met apps. Ondertussen maken honderd miljoen mensen gebruik van Instagram, dat vorig jaar voor een miljard dollar werd opgekocht.

Toch heeft Facebook redenen om zich zorgen te maken. De opkomst van chatapplicaties voor smartphones gaat ten koste van de eigen Facebook Messenger. Ondertussen duiken steeds meer geluiden op dat jongeren het sociale netwerk niet langer cool vinden. Desondanks groeit het netwerk nog altijd en weet het steeds meer geld binnen te halen.

Twee broers niet meer verdacht van moord op Wiels

De twee broers die in Curaçao zijn gearresteerd wegens de moord op politicus Helmin Wiels worden niet langer als verdachte beschouwd in de moordzaak. Wel blijven ze nog vastzitten vanwege het uiten van bedreigingen op Youtube. Dat laat het Openbaar Ministerie in Willemstad weten.

Wiels werd twee weken geleden doodgeschoten op een strand ten zuidoosten van Willemstad. De twee mannen hadden na de moord op Wiels een video op internet geplaatst waarin ze zeiden dat de moord de eerste in een reeks van bloedvergieten zou zijn. Nadat hun identiteit bekend werd in de lokale media, meldden de twee zich vrijwillig op het politiebureau. Daar werden ze direct aangehouden.

Het uiten van bedreigingen kan als een terroristisch misdrijf worden gezien, meldt het OM. De maximale gevangenisstraf die daarop staat is zes jaar.

Van Garderen verslaat Westra in tijdrit

Tejay van Garderen heeft vrijdag een voorschot genomen op de eindzege in de Ronde van Californië. De Amerikaan van BMC won de tijdrit in San Jose over 31,6 kilometer in 48 minuten en 52 seconden. Hij bleef Vacansoleil-renner Lieuwe Westra daarmee 23 seconden voor. De Australiër Rohan Dennis werd op 28 tellen derde.

In het klassement houdt Van Garderen nu twee Australiërs achter zich. Michael Rogers staat op 1.47 tweede, terwijl Cameron Meyer op 2.57 de nummer drie van het klassement is. De Ronde van Californië duurt nog tot en met zondag.

Federer heeft eerste finale van 2013 in zicht

Roger Federer heeft zich geplaatst voor de halve finale van het masterstoernooi in Rome. De als tweede geplaatste Zwitser rekende vrijdag in twee sets af met Jerzy Janowicz uit Polen: 6-4, 7-6 (2). Als hij zaterdag Benoît Paire uit Frankrijk verslaat, staat hij in zijn eerste finale van dit seizoen.

Janowicz serveerde in het tweede bedrijf op 5-3 voor de setwinst, maar ging de mist in. Federer brak terug en trok in de tiebreak aan het langste eind. De Zwitser is daardoor nog zonder setverlies op het gravel in de Italiaanse hoofdstad. Het was de eerste onderlinge ontmoeting tussen beide spelers.

Eerder in het toernooi had Janowicz nog de Franse top tien-spelers Jo-Wilfried Tsonga en Richard Gasquet uitgeschakeld. De andere halve eindstrijd in Rome gaat tussen Rafael Nadal (5) en Tomas Berdych (6).

Shariawijk in Den Haag

In een deel van de Haagse Schilderswijk leggen orthodoxe moslims hun leefregels op aan andere buurtbewoners. Dat meldt dagblad Trouw. Het dragen van korte rokjes en roken op straat zouden bijvoorbeeld niet meer geaccepteerd worden, meldt de krant op basis van eigen onderzoek. In de wijk staan drie salafistische moskeeën.

Behalve niet-moslims hebben ook gematigde moslims last van de dominantie van de orthodoxe meerderheid in de buurt, stelt de krant. Buurtbewoners spreken van een 'mini-sharia' die geldt in de zogenoemde vergeten driehoek in de stad. Ze vrezen dat de politie de wijk op een gegeven moment verlaat en de orthodoxe moslims de dienst gaan uitmaken.

De gemeente Den Haag kon tegenover de krant geen inhoudelijke reactie geven. Wilders heeft via Twitter aangegeven dat hij het 'oprukken van islamofascisme' onaanvaardbaar vindt. Hij wil zo spoedig mogelijk een Kamerdebat over de shariawijk.

Eind mei 'Zelda: Oracle of' naar eShop

Nintendo heeft bekendgemaakt dat The Legend of Zelda: Oracle of Ages en The Legend of Zelda: Oracle of Seasons vanaf 30 mei in de Nintendo eShop te vinden zal zijn.

In tegenstelling tot de dual-releases van de Pokémon-spellen (twee versies van hetzelfde avontuur met kleine verschillen) zijn Oracle of Ages en Oracle of Seasons twee afzonderlijke spellen met totaal verschillende quests die met elkaar linken op tal van manieren.

In Amerika zijn de twee games de eerste drie weken een dollar goedkoper, van 5,99 dollar voor 4,99 dollar. Deze actie is nog niet aangekondigd voor Europa, maar wie weet.

FOK! wat een weer... Even wat droger

Goedemorgen! Gisteren kwam de regen op veel plaatsen opnieuw met bakken uit de lucht. In de zuidelijke helft van het land viel er op sommige plaatsen meer dan twintig millimeter. De regen trok vervolgens naar het noorden toe en op een paar plaatsen kwam er ook onweer voor. 

Vandaag lijkt het overal even wat droger te worden. In het noorden regent het eerst nog, maar deze neerslag trekt dan via de Wadden ons land uit. We houden dan wel vrij veel bewolking over, maar vanuit het zuiden breiden opklaringen zich dan over het land uit. De verschillen in temperatuur blijven bestaan, alleen is het nu in het noordoosten kouder dan in het zuiden. In Groningen loopt het kwik op tot 12 graden, maar in Maastricht is 18 graden mogelijk. De wind komt uit het zuidwesten, maar stelt niet zo heel veel voor.

Morgen lijkt nog steeds heel redelijk te gaan verlopen. In de noordelijke provincies blijft het wel overwegend droog, maar in het zuiden kan er toch wel een bui vallen. De temperaturen lopen tijdelijk wat op en liggen tussen de 16 en 21 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Koe
 Zelfs in de buurt van Haarlem vind je nog mooie Hollandse plaatjes.

Bos
Je zou het niet zeggen, maar deze foto maakte ik echt in het stuk tussen Amsterdam en Haarlem. Stilte en rust in natuurgebied Spaarnwoude.  Heerlijk!

Naaktfoto's ex-dikste man door huidflappen

Paul Mason woog drie jaar geleden nog zo'n 450 kilogram. Nu weegt hij nog maar zo'n 180 kilo. Waarvan 55 kilo aan los vel. Daar wil hij vanaf en om dat te bereiken is hij naakt op de foto gegaan.

Wat ik hier ook schrijf, het maakt niet uit. Jullie willen nu alleen nog de foto's zien. Dus hier (NSFA) zijn ze. Geniet ervan. Voor de mensen die nog wat te lezen willen tijdens het fappen, zal ik in de volgende alinea nog wat achtergrond geven.

Mason, een 52-jarige Brit, verloor het gewicht na een gastric bypass te hebben laten installeren. Die operatie werd nog betaald door de National Health Service (NHS). Maar de operatie om van z'n losse vel af te komen zou hem zo'n 60.000 pond kosten, en dat heeft hij niet. De NHS wil het geld pas voorschieten als hij twee jaar z'n gewicht eraf heeft weten te houden.

Paul wil daar echter niet op wachten want het vel zit hem enorm in de weg. Het hindert hem bij het bewegen, de huid raakt beschadigd, en hij wordt uitgelachen. Paul wil gewoon een normaal leven, bij een sportclub gaan, en misschien zelfs een vriendinnetje. Met de foto's hoopt hij de aandacht te trekken van een dokter die hem wil helpen. 

Hij kwam het gewicht aan doordat hij een emotionele eter is die juist een paar emotionele dieptepunten heeft gehad. Op z'n hoogtepunt at hij zo'n 20,000 calorieën per dag, zo'n acht maal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen.

[Copa] Atlético klopt Real in knotsgekke finale

Atlético Madrid heeft vrijdag na verlenging Real Madrid verslagen in de finale van de Copa del Rey. Voor de ploeg van coach Diego Simeone maakte Joao Miranda in de 98e minuut het winnende doelpunt. Atlético had de stadsderby voor het laatst in oktober 1999 gewonnen. Het is de tiende bekerzege in de historie van de club.

In het Estadio Bernabeu opende Cristiano Ronaldo na veertien minuten de score. De Portugees kopte een hoekschop van Mesut Özil binnen. Na een knappe actie van Radamel Falcao tekende Diego Costa echter voor 1-1. Özil schoot nog op de paal en ook in de tweede helft stond het houtwerk tot twee keer toe in de weg.

Karim Benzema en Ronaldo raakten de paal, terwijl een poging van Özil van de lijn werd gehaald. De 'Koninklijke' scoorde niet en dat leek José Mourinho het meest te frustreren. De Portugese coach werd een klein kwartier voor tijd naar de tribune gestuurd wegens aanmerkingen op de leiding.

In de verlenging kopte Miranda Atlético enigszins tegen de verhouding in op voorsprong, waarna doelman Thibaut Courtois de held werd met twee verdienstelijke reddingen. In het laatste deel van de verlenging ontspoorde de derby.

Ronaldo trapte Gabi in het gezicht en langs de kant sloeg de gewisselde doelpuntenmaker Costa Real-verdediger Pepe op zijn gezicht. Ook Gabi mocht nog inrukken met zijn tweede gele kaart. Nadat de stofwolken waren opgetrokken, kon Atlético de zege evenwel veiligstellen.

Door de nederlaag blijft Real dit seizoen met lege handen. Het kampioenschap moest aan Barcelona worden gelaten en in de halve finale van de Champions League was Borussia Dortmund een maatje te groot.

Giro niet over Mont-Cenis en Galibier

De organisatie van de Giro d'Italia heeft de vijftiende etappe van zondag noodgedwongen ingekort. De renners mijden de Col du Mont-Cenis en finishen ook niet op de top van de Galibier. Dat meldt de Franse krant Le Dauphine vrijdag. Op beide bergen ligt al sneeuw en er wordt nog een flink pak sneeuw en zelfs lawinegevaar voorspeld.

De rit had volgens het draaiboek van Cesare Torinese naar het Franse Valloire moeten voeren. De aankomst zal nu waarschijnlijk in het lager gelegen Les Verneys zijn. Daardoor krijgen de renners slechts een klein deel van de Galibier voor de kiezen, maar moet nog wel de Col du Télégraphe bedwongen worden.

Zaterdag staat ook een bergetappe op het programma. De finish ligt op de Monte Jafferau.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.