FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 februari 2013

Politie looft 1 miljoen uit voor tip ex-agent

De politie van Los Angeles heeft 1 miljoen dollar (bijna 750.000 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de vroegere agent Christopher Jordan Dorner. Dat werd bekendgemaakt op een persconferentie waaraan burgemeester Antonio Villaraigosa van de stad in Californië deelnam.

De politie houdt sinds donderdag een klopjacht op Dorner, die het heeft gemunt op vroegere collega's bij de politie.

Dorner (33) wordt verdacht van een dubbele moord vorige week zondag in Irvine. In Riverside County zou hij donderdag drie agenten hebben neergeschoten, van wie er één is overleden. De ex-agent werd een paar jaar geleden ontslagen bij de politie in Los Angeles en houdt zijn oud-collega's daarvoor verantwoordelijk.

Dorner publiceerde op zijn Facebook-pagina een manifest waarin hij dreigde met een "onconventionele en asymmetrische oorlogvoering". Hij bedreigde meer dan 20 mensen met de dood.

Politie looft 1 miljoen uit voor tip ex-agent
Politie looft 1 miljoen uit voor tip ex-agent (Foto: ANP)

Rellen bij Griekse basketbalfinale

De Griekse basketbalfinale is zondag stilgelegd vanwege supportersrellen. De wedstrijd tussen aartsrivalen Olympiakos en Panathinaikos was halverwege het tweede kwart toen de vlam plots in de pan sloeg. De oproerpolitie moest er aan te pas komen om de rust te doen terugkeren.

Na een opstootje tussen twee spelers gooiden fans van Olympiakos een grote steen op het veld. Panathinaikos' Grieks-Amerikaanse guard Mike Bramos werd door het projectiel geraakt aan de hand. De fans van Panathinaikos reageerden direct en de oproerpolitie gebruikte schokgranaten.

Vanwege de gespannen verhoudingen tussen de twee supportersgroepen mochten beide fans slechts negenhonderd fans meenemen. In de hal waar zevenduizend mensen inpassen zaten de fans van Olympiakos en Panathinaikos zo ver mogelijk bij elkaar vandaan. Ze werden gescheiden door honderden politieagenten.

Ruim honderd doden door stammengeweld Zuid-Sudan

Stammengeweld in Akobo, in de Zuid-Sudanese deelstaat Jonglei, heeft aan 103 mensen het leven gekost. Dat heeft Kuol Manyang Juuk, de gouverneur van Jonglei, zondag gezegd. Het geweld had vrijdag plaats. Leden van de Lou Nuer-gemeenschap werden aangevallen toen ze met hun vee de rivier de Sobat overstaken.

Volgens Juuk kwamen in totaal 103 mensen om het leven, onder wie veertien militairen die de Lou Nuer begeleidden. Zeventien aanvallers werden gedood. Ooggetuigen die het geweld overleefden zeiden dat de aanvallers raketgranaten afvuurden en de Lou Nuer met speren en machetes aanvielen. Het Internationale Rode Kruis heeft een team naar Akobo gestuurd om de mensen die gewond zijn geraakt bij de aanval te behandelen. De Verenigde Naties hebben zondag een team gestuurd om de situatie in ogenschouw te nemen.

De politie gaat ervan uit dat de aanvallers lid zijn van een rebellengroep die onder leiding staat van David Yau Yau, een voormalige militair van het Zuid-Sudanese leger die tot de Murle-stam behoort. Yau Yau strijdt tegen de Zuid-Sudanese regering. De regering in Juba beschuldigt Sudan ervan Yau Yau te steunen door hem wapens en voorraden te sturen. De Sudanese regering in Khartoum ontkent dit echter in alle toonaarden.

Al jaren is Jonglei het toneel van bloedvergieten. In het gebied zijn volgens de VN van januari 2011 tot september 2012 meer dan 2600 mensen door geweld om het leven gekomen.

Vrouw opgepakt na dodelijke steekpartij

In Nieuwegein heeft de politie zondagavond een vrouw aangehouden na een steekpartij met dodelijke afloop. Dat meldde een politiewoordvoerster.

Het steekincident vond rond 7 uur plaats in een woning aan de Frederik van Eedenhove. Het slachtoffer is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht en daar later op de avond overleden. De politie heeft de omgeving van de woning afgezet voor sporenonderzoek.

Over de aanleiding voor de steekpartij en de identiteit van slachtoffer en verdachte kon de woordvoerster nog niets zeggen. Ook kon zij niet zeggen of het slachtoffer een man of een vrouw is.

Vrouw opgepakt na dodelijke steekpartij
Vrouw opgepakt na dodelijke steekpartij (Foto: ANP)

[AC] Nigeria kroont zich tot Afrika's beste

Nigeria is zondag Afrikaans kampioen voetbal geworden. De Super Eagles waren in de eindstrijd in Johannesburg met 1-0 te sterk voor toernooisurprise Burkina Faso. Sunday Mba scoorde zes minuten voor rust de enige treffer in de eindstrijd. Voor Nigeria is het de derde Afrikaanse titel na 1980 en 1994.

Het spel in de finale was van beide kanten niet geweldig. Nigeria was wel de ploeg met een overwicht, maar ook de favorieten voor de titel speelden rommelig. De meeste kansen kwamen dan ook door fouten van de tegenstander tot stand.

De treffer van Mba was daarop geen uitzondering. Een Nigeriaanse aanval werd tot drie keer toe bijna afgeslagen, maar uiteindelijk belandde de bal bij Mba. De speler van het Nigeriaanse Enugu Rangers leek een pass te geven op een medespeler, maar liep zelf achter het boogballetje aan en volleerde de bal diagonaal binnen.

Burkina Faso was aangeslagen en kon tot ver in de tweede helft geen vuist maken. De Belgische bondscoach Paul Put zag zijn ploeg, die voor het eerste de finale van de Afrika Cup bereikte, pas in de laatste twintig minuten aandringen. Kansjes waren er wel voor de Burkinezen, maar tot een late gelijkmaker zoals in de halve finale leidde het niet.


Nigeria kroont zich tot Afrika's beste (Foto: Novum)

Zorgorganisaties blij met oproep Schippers

Patiënten- en artsenorganisaties zijn blij met de oproep van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om mee te denken over mogelijke bezuinigingen in het basispakket. Dat plan introduceerde ze zondagmorgen in het tv-programma Buitenhof.

De Nederlandse Patiënten- en Consumentenfederatie NPCF is blij dat Schippers "inziet dat de eerdere manier van werken dweilen met de kraan open was", aldus directeur Wilna Wind. Schippers stelde in Buitenhof dat "de wereld ontplofte" bij elk bezuinigingsvoorstel dat het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) deed. Wind: "Dokters en patiënten kunnen nu gaan meebepalen welke zorg helpt en welke zinloos is. Een goede zaak."

Opnieuw waarschuwingen voor gladheid

Weggebruikers moeten zondagavond en -nacht opnieuw rekening houden met gladde wegen door bevriezing van natte weggedeelten of sneeuw. Daarvoor waarschuwen de ANWB, de Verkeersinformatiedienst (VID) en het KNMI. In het hele land geldt code geel.

Ook maandagochtend kan het plaatselijk nog glad zijn. De VID verwacht echter dat de ochtendspits normaal verloopt. Alleen in het zuiden is er dan nog kans op lichte sneeuw.

Blatter verrast door kritiek anticorruptiecommissie

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft verrast gereageerd op de kritiek die de door hem ingestelde anticorruptiecommissie deze week uitte. Volgens de 76-jarige Zwitser heeft de commissie bovendien haar mandaat overschreden. "Ze kwamen soms niet met oplossingen, met adviezen, maar met beslissingen die we moeten nemen. Daar hebben we niet om gevraagd."

De adviesgroep eiste dat de FIFA leiderschap toont bij het doorvoeren van hervormingen en identificeerde de UEFA als een van de dwarsliggers. Ook eiste het orgaan, onder leiding van de Zwitserse professor rechten Mark Pieth, dat het aantal termijnen van bestuurders van de wereldvoetbalbond, zoals de voorzitter en de leden van het uitvoerend comité, aan banden wordt gelegd.

DNA tweeling houdt politie Marseille bezig

De politie in Marseille is ervan overtuigd dat zeker een van de twee broers van een identieke tweeling zich schuldig heeft gemaakt aan aanranding. Hun DNA lijkt echter zo op elkaar dat de rechercheurs in de Zuid-Franse havenstad niet durven te zeggen, wie van de twee werkloze 24-jarige broers die zijn aangehouden de dader is. Dat heeft de BBC zondag gemeld.

Van september 2012 tot en met vorige maand werden zes vrouwen in Marseille op een soortgelijke manier aangerand. Het oudste slachtoffer was 76 jaar, het jongste 22. Het DNA dat bij hen werd aangetroffen, komt overeen met dat van de broers. Bovendien heeft een van de slachtoffers een van de mannen als haar belager geïdentificeerd, maar zij kon de twee niet uit elkaar houden. De politie sluit ook niet uit dat de twee zich beiden aan aanranding hebben schuldig gemaakt.

DNA tweeling houdt politie Marseille bezig
DNA tweeling houdt politie Marseille bezig (Foto: ANP)

Honderd bezoekers op bijeenkomst over dood Anass

Ruim honderd mensen hebben zondag in Wassenaar een buurtbijeenkomst bezocht om met elkaar te praten over de dood van de 13-jarige Anass Aouragh. Dat meldt de Zuid-Hollandse gemeente zondagavond.

Burgemeester Jan Hoekema (D66), de wijkagent en maatschappelijk werkers waren in het buurtgebouw van de wijk Oostdorp aanwezig om vragen van bewoners te beantwoorden. Volgens Hoekema hadden de bezoekers veel vragen over de dood van de jongen uit Wassenaar, die hoogstwaarschijnlijk zelfmoord pleegde.

De jongen kwam woensdag niet thuis na het rondbrengen van folders in de wijk Oostdorp. De politie liet vanwege de vermissing een Amber Alert uitgaan. Donderdag werd het lichaam van de jongen gevonden in een natuurgebied in Wassenaar.

De politie liet vrijdag na sectie en onderzoek weten 'sterke aanwijzingen' te hebben dat Anass zelfmoord pleegde. Omdat een misdrijf niet helemaal kan worden uitgesloten, gaat het onderzoek toch verder.


Honderd bezoekers op bijeenkomst over dood Anass (Foto: Novum)

Olifanten uit carnavalsintocht Den Bosch gehaald

De politie heeft zondag in Den Bosch twee olifanten uit de intocht van prins carnaval gehaald. De intocht, het startsein voor het carnavalsfeest in Oeteldonk, stond op het punt te beginnen toen de politie hoorde dat de dieren klaarstonden om mee te lopen, meldt een politiewoordvoerder.

De begeleiders van de olifanten hadden zich niet aangemeld voor de intocht, wat wel verplicht is. Hen werd verzocht de olifanten weer mee te nemen, omdat het volgens de politie te gevaarlijk was ze mee te laten lopen. "Er waren duizenden mensen op de been. Als de begeleiders zich hadden aangemeld, hadden er misschien nog maatregelen getroffen kunnen worden maar nu was het onverantwoord om ze te laten meelopen."

De begeleiders gaven zonder problemen gehoor aan het verzoek van de politie en brachten de olifanten terug naar de trailers waarmee ze naar de Noord-Brabantse stad waren gebracht. De olifanten en hun begeleiders waren uitgenodigd door carnavalsvereniging De Bambergers.

Dieven besmeuren woning met purschuim

Dieven hebben zaterdagnacht een woning in het Noord-Brabantse Oudenbosch besmeurd met purschuim. Ook alle stoelen en een bankstel waren beschadigd. De dieven namen vervolgens onder meer geld en een laptop mee, meldt de politie zondag.

De bewoonster van het huis aan de Strijmondlaan was gewoon thuis toen de vandalen de ravage aanrichtten. Ze was op de bovenverdieping en had de deur niet op slot gedaan omdat er nog een huisgenoot thuis zou komen. Die trof de bende bij thuiskomst rond 00.30 uur aan.

Zoektocht naar ex-agent Los Angeles duurt voort

De jacht op een ex-politieman uit de Amerikaanse stad Los Angeles is nog niet voorbij. Dit weekeinde hebben agenten naar de man, Christopher Dorner, gezocht in de bergen ten noordoosten van Los Angeles. Dat hebben de autoriteiten zondag gezegd. De in 2008 ontslagen agent wordt verdacht van drie moorden. Bovendien heeft hij op internet verscheidene mensen, onder wie leden van de politie, bedreigd.

Donderdag werd de uitgebrande pick-uptruck van Dorner in het berggebied aangetroffen. Zondag werd bekendgemaakt dat agenten in de pick-uptruck kampeerspullen en wapens hebben gevonden.

Dorner werd in 2008 ontslagen. Hij had een klacht ingediend tegen zijn instructeur, die een zwaar dementerende schizofrene man bij zijn arrestatie zou hebben geschopt. Na een onderzoek kreeg Dorner zijn ontslag voor het afleggen van een valse verklaring, hoewel de vader van de arrestant de lezing van de agent leek te ondersteunen. De vader getuigde dat hij zijn zoon had gevraagd 'of hij gevochten had, omdat zijn gezicht opgezwollen was', en dat de zoon had geantwoord dat hij twee keer was geschopt door een agent.

Agenten schoten vorig jaar minder vaak

Agenten hebben vorig jaar minder vaak hun vuurwapen gebruikt tijdens hun werk dan een jaar eerder. De Rijksrecherche noteerde 24 schietincidenten, waarbij negentien gewonden vielen en vijf dodelijke slachtoffers. Dat meldt het Openbaar Ministerie zondag. In 2011 ging het nog om dertig schietincidenten met eveneens vijf doden.

De afgelopen jaren was steeds sprake van een toename van het aantal incidenten waarbij agenten hun dienstwapen gebruikten. Zo onderzocht de Rijksrecherche in 2008 zeventien schietpartijen, waarbij één dode viel. In 2009 ging het om 23 schietincidenten met drie dodelijke slachtoffers en een jaar later waren het 25 incidenten met eveneens drie doden.

Een van de dodelijke slachtoffers van vorig jaar is de 17-jarige Rishi, die in november door een agent werd doodgeschoten op station Hollands Spoor in Den Haag. De politie had een melding gekregen dat een man met een vuurwapen zou zijn bedreigd op het station. Na het incident bleek het slachtoffer echter geen vuurwapen op zak te hebben gehad. Het onderzoek van de Rijksrecherche naar het incident loopt nog.

Volgens de NOS, die een analyse maakte van de onderzoeken van de Rijksrecherche naar de schietincidenten, schoten agenten vorig jaar opvallend vaak uit noodweer. In ruim de helft van de gevallen ging het om een noodweersituatie, waarbij de agent uit zelfverdediging schoot. Bij andere incidenten wordt gesproken over 'gepast geweld'.


Agenten schoten vorig jaar minder vaak (Foto: Novum)

Vrouw (24) dood aangetroffen in woning Emmen

Agenten hebben zondagavond een vrouw van 24 jaar dood aangetroffen in haar woning in Emmen. Het slachtoffer is door geweld om het leven gekomen, meldde een politiewoordvoerder. Een eveneens 24-jarige medebewoner is aangehouden.

De man bevond zich in de woning aan de Meerstraat op het moment dat de politie daar naar binnen ging. Hij was gewond en werd naar een ziekenhuis gebracht waar hij is aangehouden. De politie onderzoekt wat er zich precies heeft afgespeeld in de woning. Een team van 25 rechercheurs werkt aan deze zaak.

Vrouw (24) dood aangetroffen in woning Emmen
Vrouw (24) dood aangetroffen in woning Emmen (Foto: ANP)

Sintnicolaas in record naar nationale titel

Meerkamper Eelco Sintnicolaas heeft dit weekeinde het nationale record op de zevenkamp verbeterd. Op het NK in Apeldoorn kwam hij tot 6341 punten, ruim beter dan het oude Nederlandse record van 6175 dat Sintnicolaas twee jaar geleden tijdens het EK in Parijs behaalde. Sintnicolaas' prestatie is momenteel de beste wereldjaarprestatie.

Sintnicolaas was op basis van zijn tienkampprestaties al uitgenodigd voor het EK begin maart in Göteborg. In Zweden treft hij ook hink-stap-springer Fabian Florant. Die voldeed zaterdagavond lokale tijd in het Amerikaanse Fayetteville aan de limiet. Zijn afstand van 16,73 meter was zestien centimeter verder dan de gestelde eis.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 22

Dit weekend werd de 22e speelronde in de Nederlandse Eredivisie afgewerkt. Bijna de gehele top-zes verloor dit weekeinde punten. Alleen Feyenoord boekte een overwinning en kwam daardoor dichterbij de koppositie van PSV. Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Feyenoord profiteert van misstappen concurrentie
Feyenoord mag zich oprecht de winnaar van dit weekend noemen. Van de top-zes wisten de Rotterdammers als enige de volle buit binnen te halen. Feyenoord ontving in eigen huis AZ en won met 3-1. Jean-Paul Boëtius, Jordy Clasie en Tonny de Vilhena waren de doelpuntenmakers. Roy Beerens scoorde namens AZ. De Alkmaarders eindigen het duel met tien man, nadat Nick Viergever een rode kaart ontving.

De Rotterdammers profiteren op deze manier optimaal van het puntverlies van PSV, Ajax en FC Twente. Koploper PSV kwam op bezoek bij Vitesse niet verder dan 2-2. De Arnhemse ploeg wist via Wilfried Bony tweemaal terug te komen van een achterstand. Nummer twee Ajax speelde in eigen huis met 1-1 gelijk tegen Roda JC. De ploeg uit Kerkrade kwam voor rust tegen de verhouding in via Adil Ramzi op voorsprong, incasseerde na rust weliswaar een tegentreffer van Daley Blind, maar hield vervolgens knap stand. FC Twente verspeelde op bezoek bij PEC Zwolle twee punten (1-1 gelijkspel). Dusan Tadic zette de Tukkers vroeg op voorsprong, maar kort voor tijd zette Danny Avdic de Zwollenaren vanaf elf meter weer op gelijke hoogte.

PSV gaat na de 22e speelronde met 47 punten nog altijd aan de leiding. Ajax (tweede) en Feyenoord (derde) volgen op drie punten, terwijl nummer vier FC Twente een achterstand van vier punten heeft. Vitesse (vijfde) en FC Utrecht (zesde) volgen op acht punten.


Feyenoord profiteert optimaal van misstappen concurrentie (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
ADO Den Haag NAC Breda 2-1
FC Groningen RKC Waalwijk 2-1
Heracles Almelo Willem II 4-1
SC Heerenveen VVV Venlo 2-2
Vitesse PSV 2-2
FC Utrecht NEC 0-3
Ajax Roda JC Kerkrade 1-1
Feyenoord AZ 3-1
PEC Zwolle FC Twente 1-1


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 PSV 22 15 2 5 47 75-24
2 Ajax 22 12 8 2 44 51-24
3 Feyenoord 22 13 5 4 44 43-28
4 FC Twente 22 12 7 3 43 38-19
5 Vitesse 22 11 6 5 39 41-28
6 FC Utrecht 22 11 6 5 39 33-25
7 N.E.C. 22 9 6 7 33 31-34
8 ADO Den Haag 22 6 10 6 28 35-40
9 Heracles Almelo 22 6 9 7 27 44-44
10 FC Groningen 22 7 5 10 26 22-33
11 AZ 22 6 6 10 24 32-38
12 RKC Waalwijk 22 5 8 9 23 25-29
13 SC Heerenveen 22 5 8 9 23 31-42
14 NAC Breda 22 6 5 11 23 24-39
15 Roda JC Kerkrade 22 4 9 9 21 30-43
16 PEC Zwolle 22 4 8 10 20 22-35
17 VVV Venlo 22 3 7 12 16 25-48
18 Willem II 22 2 7 13 13 20-49


Topscorers

# Naam Club Doelpunten
1. Wilfried Bony Vitesse 18
2. Alfred Finnbogason sc Heerenveen 16
3. Jozy Altidore AZ 15
Graziano Pellè Feyenoord 15
5. Georginio Wijnaldum PSV 12


Programma speelronde 23

Datum Thuis Uit
vr 15 feb, 20:00 N.E.C. VVV Venlo
za 16 feb, 18:45 FC Twente Willem II
za 16 feb, 19:45 NAC Breda Heracles Almelo
za 16 feb, 19:45 Roda JC Kerkrade AZ
za 16 feb, 20:45 PSV FC Utrecht
zo 17 feb, 12:30 Vitesse FC Groningen
zo 17 feb, 14:30 PEC Zwolle Feyenoord
zo 17 feb, 14:30 ADO Den Haag SC Heerenveen
zo 17 feb, 16:30 RKC Waalwijk Ajax

Hockeysters winnen oefentoernooi Zuid-Afrika

De Nederlandse hockeysters hebben in Zuid-Afrika een oefentoernooi gewonnen. In de finale van de Investec Cup werd het gastland met 4-2 verslagen.

Roos Drost opende de score voor de ploeg van bondscoach Max Caldas. Daarna scoorden ook Kitty van Male, Maria Verschoor en Charlotte Vega nog voor Oranje. Maartje Paumen scoorde vandaag niet, maar werd met zeven treffers wel topscorer van het toernooi. Ze werd tevens uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Eerder in het toernooi werd Paumen topscorer aller tijden van Oranje.

[Premier League] Van Persie scoort voor winnend United

Robin van Persie heeft zondag gescoord voor Manchester United. De Rotterdammer deed dat in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Everton. Van Persies treffer, zijn negentiende van het seizoen, bepaalde de eindstand. Ryan Giggs had de score geopend voor United met zijn eerste seizoenstreffer. Voor de Welshman is het het 23e seizoen op rij dat hij scoort op het hoogste niveau in Engeland.

United doet goede zaken aan de kop van de ranglijst van de Premier League. Het gat naar titelverdediger Manchester City, dat zaterdag verloor bij Southampton, is twaalf punten. Everton staat zesde op 23 punten van Man U.

Eerder zondag won Aston Villa met 2-1 van West Ham United. Christian Benteke scoorde ruim een kwartier voor tijd van de strafschopstip en enkele minuten later was het Charles N'Zogbia die de ploeg uit Birmingham naar 2-0 tilde. Een eigen doelpunt van Ashley Westwood in de 87e minuut bracht de spanning terug.

Door de zege verlaat Villa voorlopig de gevarenzone. Met 24 punten uit 26 duels staat de ploeg zeventiende, net boven de degradatiestreep. West Ham heeft zes punten meer en staat stevig in de middenmoot.

'Carnaval is kutmuziek en zuipen'

Het grootste gedeelte van de FOK!kers denkt bij carnaval het eerst aan kutmuziek. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage. Eenderde van de stemmers associeert carnaval er mee.


25 procent van de stemmers denkt bij carnaval aan zuipen, negen procent aan feest en zeven procent aan vreemdgaan. Slechts 1 procent associeert carnaval met gemoedelijkheid. Nwana-zeist denkt bij carnaval aan "Dom verklede, irritant dronken mensen die hossen op kutmuziek en vreemdgaan." Relativity zegt echter: "Wat een stel azijnzeikers hier zeg. Het is maar net hoe je er zelf invulling aangeeft en klaarblijkelijk doet 80% van het volk dat hier niet, dan wel op irritante manier." Een ding is duidelijk, Limburgers en Brabanders vinden elkaars feesten helemaal niks. Stem hier mee. 

 

Foto: Stefan Tetelepta. 

Doden na paniek bij religieus feest India

Bij een treinstation in Allahabad, in het noorden van India, zijn zondag zeker tien mensen om het leven gekomen en dertig mensen gewond geraakt toen er paniek uitbrak. In de stad zijn op dit moment miljoenen hindoes bijeen voor de viering van Kumbh Mela, het Kruikenfeest.

Volgens de Indiase minister van spoorwegen Pawan Bansal brak de onrust uit nadat een drukke loopbrug bij het treinstation van Allahabad was ingestort. Mensen vluchtten in paniek en liepen anderen onder voet.

Volgens de New Delhi Television waren er tienduizenden mensen op het station toen de paniek uitbrak. Gevreesd wordt dat zeker tien mensen om het leven zijn gekomen. Volgens nieuwszender CNN-IBN zijn er zeker twintig doden gevallen en dertig mensen gewond geraakt.

Basisdebuut Sneijder bij Galatasaray

Wesley Sneijder staat zondag voor het eerst in de basis bij zijn nieuwe club Galatasaray. De Turkse koploper ontvangt nummer vier Antalyaspor. Het verschil is vier punten.

De verschillen zijn klein, bovenin de Turkse Süper Lig. Galatasaray gaat aan kop met 37 punten. Besiktas (35) en Fenerbahçe (34) staan daar kort achter, net als de tegenstander van vandaag, Antalyaspor, dus. Nog een bekende voor Nederland staat aan de aftrap bijGala.

Oud-PSV'er Nordin Amrabat begint net als Sneijder vanaf het begin. Sneijder deed al twee keer mee in de Turkse competitie, maar dat was als invaller. Hij kon in die minuten zijn stempel nog niet drukken. De middenvelder, afgelopen week een van de afwezigen bij Nederland - Italië, tekende onlangs voor drieënhalf jaar in Istanbul.

Sneijder was niet de enige grote aankoop van Galatasaray deze winter. Ook Champions League-winnaar Didier Drogba, overgenomen van het Chinese Shenhua Shanghai Shenhua, maakte de overstap naar de Turkse topclub. De oud-speler van Chelsea zit zondag nog niet bij de selectie.

[Serie A] Stekelenburg kan nederlaag Roma niet voorkomen

Maarten Stekelenburg heeft weinig plezier beleefd aan zijn terugkeer onder de lat bij AS Roma. De oud-Ajacied verloor in Genua met 3-1 van Sampdoria. Stekelenburg stond in oktober vorig jaar voor het laatst in het doel bij een Serie A-wedstrijd. Door zijn reserverol bij Roma raakte hij ook zijn basisplaats bij het Nederlands elftal kwijt.

Alle doelpunten in het Stadio Luigi Ferraris vielen in de tweede helft. Marcelo Estigarribia en Gianluca Sansone brachten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong. De aansluitingstreffer van Erik Lamela werd vervolgens door Mauro Icardi teniet gedaan.

Roma bivakkeert na 24 speelronden op een teleurstellende negende plaats. De achterstand op koploper Juventus bedraagt maar liefst 21 punten.

Mario Balotelli bewees opnieuw zijn waarde voor zijn nieuwe club AC Milan. De van Manchester City overgekomen spits voorkwam dat zijn ploeg voor het eerst in vijftien jaar van Cagliari verloor: 1-1. Balotelli scoorde acht minuten voor tijd uit een penalty die hij zelf had versierd. Vorige week had hij bij zijn debuut direct twee doelpunten gemaakt.

Overige uitslagen Serie A zondag
Atalanta Bergamo - Catania 0-0
Parma - Genoa 0-0
Bologna - Siena 1-1
Palermo - Pescara 1-1
Udinese - Torino 1-0

Uitslag PEC Zwolle - FC Twente

Om 16.30 uur ging in Zwolle de laatste Eredivisieduel van de 23e speelronde van start. In eigen stadion wist PEC Zwolle knap een punt over te houden aan het duel tegen FC Twente. Hieronder de statistieken van het duel.

Schilder pakt met succes de bal af van Gravenbeek. (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

1 - 1

FC Twente

 81' Avdic (pen.)    11' Tadic 
 
 Gele kaart: Janssen, Michailov (FC Twente)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.041
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
Lachman
Broerse
Achenteh
Benson (Slot/73)
Gravenbeek (Narsingh/66)
Pluim
Drost (Klich/46)
Mokhtar
Avdic
  Michailov
Rosales
Douglas
Braafheid
Schilder
Janssen (Cabral/88)
Gutiérrez (Wisgerhof/63)
Fer
Gyasi
Castaignos
Tadic

Goud voor Polling op judotoernooi Parijs

Kim Polling heeft in het befaamde judotoernooi van Parijs (Grand Slam) voor een sensatie gezorgd in de categorie tot 70 kilogram. De Nederlandse schakelde zondag eerst het Franse idool Lucie Décosse, de olympisch kampioene, uit en veroverde vervolgens het goud ten koste van Kelita Zupancic.

Polling, vorige week in Sofia ook al de beste in het Europees Open, versloeg de Canadese met een vol punt.

Oranje toekomst

Een hoofdprijs voor het Nederlands Elftal, dat is denk ik het hoogste, het mooiste, wat ik als sportkijker ooit zou kunnen zien. Dat hoeft dan niet eens een WK te zijn, een EK is ook prima. Ja, die laatste hebben ze ooit al eens gepakt, maar ik ben van 1989 en het dat dus niet meegemaakt. Daarna zijn er wel wat kansen geweest op nog zo’n hoofdprijs, maar het heeft steeds niet zo mogen zijn. Inmiddels heb ik al twee generaties voetballers gezien die de kans hebben laten liggen. Gaat er nog wel weer een generatie komen die het kan?

[Six Nations] Engeland pakt leiding na zege op Ierland

De Engelse rugbyers hebben een voorschot genomen op winst in de Six Nations. De ploeg klopte vandaag Ierland, het enige andere ongeslagen team, en is daardoor alleen leider na twee van de vijf speelrondes.

Er werd niet veel spectaculair rugby vertoond in het Aviva Stadion in Dublin. Scores werden louter gemaakt uit penalty’s, waarbij de Engelsman Owen Farrell nogmaals bewees een waardig opvolger te zijn van Jonny Wilkinson. Hij schoot in beide helften tweemaal tussen de palen en besliste daarmee het duel.

[Jupiler League] Hattricks Mühren en Tuyp bij zege Volendam

Robert Mühren en Jack Tuyp hebben zondag van zich laten spreken bij het Jupiler Leagueduel tussen FC Volendam en Telstar. De twee aanvallers van de thuisclub verdeelden de treffers van de thuisclub tegen Telstar onderling. Mühren maakte eerst een hattrick, Tuyp deed hem dat vervolgens na: 6-2. Beide ploegen eindigden met tien man.

Mühren zette de Volendammers na achttien minuten op voorsprong en voegde daar acht minuten later een tweede aan toe. Diangi Matusiwa zorgde in de 34e minuut voor de 2-1 en die bleef lang op het scorebord staan. Na een uur was het weer Mühren die de 3-1 voor zijn rekening nam.

Het laatste kwartier voerde Tuyp de score verder op. De goalgetter scoorde in de 74e en de 78e minuut voordat Johan Kulhan iets terugdeed. Een minuut na de 5-2 had Tuyp de bal echter weer in het netje liggen. Vijf minuten voor tijd moest Telstar vervolgens nog met een man minder verder na een tweede gele kaart voor Kulhan. Damien Menzo kreeg namens Volendam in de negentigste minuut ook rood.

Nys boekt eerste zege in regenboogtrui

Veldrijder Sven Nys heeft zijn eerste zege in de regenboogtrui geboekt. In de Superprestige-cross van Hoogstraten was hij de betere van Belgisch kampioen Klaas Vantornhout. Kevin Pauwels maakte het podium compleet.

De beste start was weggelegd voor Martin Bina. De winnaar van de WB-cross in Hoogerheide trok in de openingsfase stevig door en kreeg met Klaas Vantornhout, Philipp Walsleben en Sven Nys de Belgisch, Duits en wereldkampioen mee. Door een tweede tempoversnelling van Vantornhout en Nys werd het kaf van het koren gescheiden. De beide Belgen trokken gezamenlijk naar de slotronde, waar ze een spannende strijd om de overwinning leverden.

In de zware modder van Hoogstraten gingen de twee koplopers telkens haasje over. Geen van beiden kon echter afstand nemen, dus moest een sprint over de winst beslissen. Vantornout draaide als eerste het asfalt op, maar kon vervolgens niet meer versnellen. Nys bleek over iets meer kracht te beschikken. Nys versnelde en greep daardoor zijn zestigste zege in de Superprestige.

Gasquet wint titel in Montpellier

Richard Gasquet heeft zondag in Montpellier zijn negende toernooizege geboekt. De als derde geplaatste Fransman was met 6-2 en 6-3 te sterk voor zijn landgenoot Benoît Paire. Die was als achtste gerangschikt bij het Zuid-Franse toernooi.

Voor Gasquet is 2013 nu al zijn succesvolste jaar sinds 2006. Eerder dit jaar was hij ook in Doha namelijk al de beste. Zeven jaar geleden deed de inmiddels 26-jarige Gasquet het over een heel seizoen het beste. Toen vergaarde de huidige nummer tien van de wereld drie titels.

Aanklachten tegen terreurverdachten Frankrijk

De Franse autoriteiten hebben zaterdag voorlopige aanklachten ingediend tegen vier terreurverdachten die vorige week werden opgepakt. Het viertal wordt ervan verdacht banden te onderhouden met een netwerk van jihadisten. Twee mannen zitten nog in hechtenis, twee anderen zijn op vrije voeten gesteld maar moeten zich op gezette tijden bij de politie melden.

De arrestaties waren het resultaat van een terreurbestrijdingsoperatie in de regio Parijs. De operatie houdt verband met de arrestatie onlangs van een Fransman in het grensgebied van Mali en Niger. De Franse autoriteiten houden diverse netwerken in de gaten die ervan verdacht worden strijders naar het buitenland te sturen. Vorige week zei de Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls dat er een 'handvol' extremisten uit Frankrijk in Mali is. Ook zouden Franse extremisten zich willen aansluiten bij radicale strijders in Syrië.

Zuid-Afrika pakt leider Congolese rebellen

De Zuid-Afrikaanse politie heeft de leider van een groep Congolese rebellen opgepakt. Dat heeft de politie zondag gezegd. De groep wilde naar verluidt een oorlog ontketenen in Congo met als doel president Joseph Kabila af te zetten.

Volgens een woordvoerder van de politie werd de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven, vrijdag opgepakt. De man verzette zich niet tegen zijn arrestatie. "Hij werkte mee", aldus de woordvoerder.

De opgepakte leider is waarschijnlijk Etienne Kabila. Aanklagers zeiden vorige week dat hij aan het hoofd staat van de groep rebellen die 5 februari werd gearresteerd. Etienne zegt de zoon te zijn van Laurent Kabila, de voormalige president van Congo die in 2001 werd vermoord. De familie Kabila ontkent de beweringen van Etienne. De huidige president Joseph Kabila is de zoon van de vermoorde president.

Moslimkinderen 'ziek' wegens carnaval

Volgens de voorzitter van het Marokkaans Platform in Roermond zijn islamitische kinderen vrijdag en masse thuisgebleven, omdat ze weigerden deel te nemen aan de carnavalsfestiviteiten op school. Dit zou namelijk niet halal zijn.

Voorzitter Khalid Ramdani, tevens gemeenteraadslid in Roermond namens de lokale Partij Voor De Eenheid, zei dat via Twitter. Hij stelt dat het gebeurde als reactie op de weigering van de scholenkoepel Swalm en Roer om tijdens carnaval rekening te houden met islamieten.

Volgens hem heeft de gemeente als reactie daarop leerplichtambtenaren veel ziekgemelde moslimpjes laten controleren. Ook Ramdani's 4-jarige dochter is gecontroleerd.

De wethouder voor onderwijs van Roermond, Wim Kemp, ontkent dat echter. Er zijn volgens hem geen signalen dat het verhaal van Ramdani klopt. Kemp stelt dat er vrijdag slechts zes controles waren, maar alleen van families die ervan verdacht werden vroeger op vakantie te willen vertrekken.

Ook wijst Kemp erop dat Swalm en Roer, dat zo'n 25 basisscholen beheert, wel degelijk rekening heeft gehouden met islamitische kinderen. Veel scholen hadden voor die kinderen een apart programma.

In een reactie beschuldigt Ramdani Kemp ervan zich schuldig te maken aan een welles-nietesspelletje. Hij zegt dat islamitische ouders net zoveel problemen hebben met carnaval als met kerstmis: "De volgende keer ga ik handtekeningen ophalen bij ouders die hun kinderen thuis willen houden. Dan kan Kemp zien hoeveel er dat zijn." Ook zegt hij dat slechts twee scholen het alternatieve programma aanboden.

[WRC] Ogier troeft Loeb af in Zweden

De Franse coureur Sébastien Ogier heeft zondag de Rally van Zweden gewonnen. De 29-jarige Ogier troefde in zijn Volkswagen Polo op de besneeuwde wegen rondom Karlstad zijn illustere landgenoot Sébastien Loeb af.

De negenvoudig wereldkampioen, rijdend in een Citroën DS3, moest uiteindelijk bijna 42 seconden toegeven. Mads Ostberg uit Noorwegen eindigde op bijna anderhalve minuut als derde.

Ogier neemt door zijn zege de leiding in het wereldbekerklassement over van Loeb, die vorige maand bij de opening van het seizoen de beste was in Monaco. Zijn jonge landgenoot eindigde toen als tweede.

Bizar succes voor shorttrackvrouwen

De Nederlandse shorttrackvrouwen hebben een mooi succes behaald door goud te winnen bij de aflossing op de wereldbekerwedstrijden in Dresden. De vrouwen profiteerden van een valpartij en een diskwalificatie die daarop volgde.

Jorien ter Mors, Lara van Ruijven en de zussen Yara en Sanne van Kerkhof lagen driekwart ronde achter China, Canada en Zuid-Korea maar zagen in de laatste ronde de eerste twee landen onderuit gaan doordat ze werden aangetikt door een Zuid-Koreaanse. Oranje passeerde de Chinese en Canadese vrouwen en zag ook Zuid-Korea gediskwalificeerd worden, waardoor de winst een feit was.

De winst werd extra mooi doordat de vrouwen door de overwinning een plaats op het wereldkampioenschap wisten te veroveren. Een podiumplaats was vereist om de Amerikaanse dames te passeren op de wereldranglijst en dat gebeurde. Verdere succes was er voor Niels Kerstholt, die brons haalde op de 500 meter.

Doden bij ongeluk met cruiseschip Spanje

Vijf mensen zijn zondag omgekomen toen een reddingsboot van een cruiseschip dat in de haven ligt van het Canarische eiland Santa Cruz in zee viel. Drie mensen raakten gewond. Dat hebben de Spaanse hulpdiensten gezegd.

Waarom de mensen in de reddingboot zaten is onduidelijk. De nationaliteit en het geslacht van de slachtoffers is niet bekend, aldus een verklaring van de autoriteiten. De gewonden zijn mannen: twee Britten van 30 jaar oud en een 32-jarige Griek.

Duo houdt Pool gevangen in kofferbak

Twee twintigers uit Kerkdriel zijn zaterdagavond in Velddriel (Gelderland) aangehouden omdat ze een 28-jarige Poolse man hadden opgesloten in de kofferbak van hun auto. Dat meldde de politie. Het duo verdacht de man van het stelen van laptops en mobiele telefoons van hen en collega's.

De twee mannen confronteerden hem op straat met hun beschuldigingen en slaagden er vervolgens in om hem op te sluiten in de kofferbak. Korte tijd later, rond 7 uur 's avonds, belden zij de politie in de hoop dat die de man zou arresteren.

Eenmaal bij de geparkeerde auto in de Oude Weistraat hoorden agenten hulpgeroep uit de auto komen en wurmde de man zich met bebloed gezicht tussen de hoedenplank en de achterstoelen door. De geëmotioneerde 'verdachte' zei te zijn mishandeld. Zijn mobieltje en schoenen waren van hem afgepakt, zodat hij niet gemakkelijk kon vluchten.

De politie schakelde een ambulance in om de Pool te laten onderzoeken in het ziekenhuis. Zodra hij weer fit genoeg is, wordt hij verhoord. Het duo is aangehouden op verdenking van mishandeling en vrijheidsberoving.

Partij president Tunesië stapt uit coalitie

De seculiere partij van de Tunesische president Moncef Marzouki is zondag uit de regeringscoalitie gestapt. De partij is boos over de wijze waarop de gematigd islamitische partij Ennahda omgaat met de politieke crisis in het land. Het besluit van het Congres voor de Republiek dreigt deze crisis alleen maar te verdiepen.

Aanleiding voor de politieke onrust in Tunesië is de moord op oppositieleider Chokri Belaid. Hij werd vorige week woensdag voor zijn huis in Tunis doodgeschoten. Premier Hamadi Jebali wil een regering van technocraten vormen. Als zijn voorstel wordt afgewezen, dan wil Jebali aftreden.

Uitslagen Eredivisie (10/02/2013)

Om 14.30 uur werd er op twee velden afgetrapt voor een duel in de Eredivisie. In de Kuip stond de wedstrijd tussen Feyenoord en AZ op het programma, terwijl in de Amsterdam ArenA Roda JC op bezoek kwam bij Ajax. Hieronder de statistieken van beide duels.

Blind, hier in duel met Lebedynski, scoorde zijn eerste goal voor Ajax. (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 1

Roda JC

 54' Blind    39' Ramzi 
 
 Gele kaart: Kurto, Donald (Roda JC)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Gözübüük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Schone
Poulsen (Sigthorsson/62)
Eriksen
Cuenca (Lukoki/62)
S. de Jong
Fischer
  Kurto
Biemans
Wielaert
Danilo
Tamata
Hupperts (Malki/85)
Bonecavia
Donald
Sutchuin Djoum
Ramzi
Lebedynski (Németh/62
De Beule/72)

 
Altidore (l) en Immers in een duel. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

3 - 1

AZ

 24' Boëtius
 72' Clasie
 90+3' Vilhena
   63' Beerens 
 
 Gele kaart: Mathijsen, Immers (Feyenoord), Gudmundsson, Altidore, Marcellis, Gorter (AZ)
 Rode kaart: Viergever (67) (AZ)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers (Vormer/77)
Vilhena
W. Verhoek (Schaken/61)
Pellè
Boëtius
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Maher
Henriksen
Overtoom
Beerens (Wijnaldum/69)
Altidore
Gudmundsson (Berghuis/64)

 

Overleg kabinet en CDA verloopt moeizaam

De onderhandelingen tussen het kabinet en het CDA over de woningmarkt verlopen moeizaam. Dat meldt de NOS zondag op basis van diverse bronnen. De partij van Sybrand van Haersma Buma vindt onder meer de verhuurdersheffing voor woningcorporaties te hoog en wil dat het verplicht aflossen van hypotheken minder streng wordt. Ook heeft de partij bezwaar tegen de hoogte van de huurverhogingen.

Het kabinet onderhandelt met het CDA om de steun van die partij te krijgen voor de plannen. Dat is nodig om de wet aangenomen te krijgen in de Eerste Kamer, waar VVD en PvdA geen meerderheid hebben.

De partijen moeten er uiterlijk woensdag uit zijn. Dan gaat het debat in de Tweede Kamer over de woningmarkt verder.

Presidentskandidaat Armenië wil uitstel verkiezingen

Een van de kandidaten voor de Armeense presidentsverkiezingen heeft zondag formeel een verzoek tot uitstel van de verkiezingen ingediend bij het constitutionele hof. De presidentskandidaat, Paruir Airikian, werd op 31 januari bij zijn huis neergeschoten en liep een schouderwond op. Airikian meent dat zijn campagne schade heeft opgelopen door zijn tijd in het ziekenhuis.

Hoewel de schietpartij het verloop van de verkiezingen in de war heeft geschopt, is het onwaarschijnlijk dat de uitkomst er door zal veranderen. Zittend president Serge Sarkisian krijgt volgens de jongste peilingen zo'n zeventig procent van de stemmen.

'Cipollini gebruikte 25 bloedzakken in aanloop Giro 2003'

Volgens de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport was Mario Cipollini een vaste klant van Dr. Eufemiano Fuentes in de jaren 2001-2004. De Italiaanse krant benoemt de grote hoeveelheden epo en bloedtransfusies die de Italiaanse sprinter zou hebben gebruikt in de nadagen van zijn carrière.

Volgens Gazzetta betaalde Cipollini de omstreden doping-arts voor het toedienen van epo, bloedtransfusies en groeihormonen, allemaal onder de persoonlijke codenaam 'Maria'. In 2002 beleefde Mooie Mario een uitstekend jaar doordat hij naast Milan-San Remo ook het wereldkampioenschap op de weg won. Het dopingprogramma van Cipollini werd in 2002 volgens Gazzetta "complex en hoog ontwikkeld". Voor zijn overwinningen in dat jaar zou hij onder andere dertien bloedzakken nodig gehad hebben.

Dit was allemaal nog niets vergeleken met de hoeveelheid dopingproducten die hij het jaar erna tot zich nam. In de aanloop naar het seizoen, van december tot en met februari, werden meerdere units bloed afgenomen, waarna hij een elf dagen lange hormonenkuur voorgeschreven kreeg. Drie dagen voor Milan-San Remo werd de zestiende zak met bloed terug gebracht in zijn lichaam. Als voorbereiding op de Giro d'Italia in mei zou hij nog eens negen zakken tot zich hebben genomen.

Cipollini heeft via zijn advocaat de aanklachten ontkent, en tegelijkertijd de sportkrant gedreigd met een rechtszaak. Het telefoonnummer van de codenaam 'Maria' kon volgens de advocaat niet van Cipollini zijn. Zijn cliënt woonde in die tijd namelijk officieel in Monaco en het telefoonnummer kwam uit Lucca, Italië.

Vluchtende dief rijdt in op politieauto

Een 28-jarige man uit Zaltbommel is zondagochtend in het Limburgse Sevenum op de vlucht voor de politie met zijn bestelbus ingereden op een politieauto. Agenten zaten achter de man aan omdat beveiligers hem hadden betrapt bij een inbraak bij een bedrijf.

Na een volgens de politie wilde achtervolging probeerde de politie de man tot stoppen te brengen door een politieauto dwars op de weg te zetten. De verdachte minderde echter geen vaart en reed vol op het voertuig in. De agenten konden nog net op tijd uit de wagen springen.

De man reed in volle vaart door en stopte uiteindelijk om te voet verder te vluchten. In een steegje konden agenten hem in de boeien slaan. Hij zit in de cel op verdenking van diefstal en poging tot doodslag.

Bredase verongelukt op Duitse snelweg

Een 39-jarige vrouw uit Breda is zaterdagavond om het leven gekomen bij een ongeluk op de A57 bij het Duitse Weeze, vlak over de Nederlandse grens bij Nijmegen. Haar 44-jarige man raakte zwaargewond en ligt in een ziekenhuis, meldt de Duitse politie zondag.

Het echtpaar reed richting Nederland toen een 40-jarige Nederlander met hoge snelheid achterop hun auto reed. De vrouw overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

De man die het ongeluk veroorzaakte raakte lichtgewond. Mogelijk heeft hij de snelheid van het voertuig van het echtpaar uit Breda verkeerd ingeschat, aldus de Duitse politie.

Vrouw neemt kinderen voor het geld

Na een Britse uitzuigster die een kind nam zodat ze een cosmetische operatie kon ondergaan, hebben we vandaag een andere Britse parasiet. Sara Hesmonhalgh, moeder van twee kinderen, nam haar kinderen zodat ze alles gratis en op kosten van de belastingbetaler zou krijgen.

Sara was in haar laatste jaar op school al bezig met het plannen van haar eerste kind. Ze beviel op haar zestiende van haar zoontje Charlie. "Voor mij en veel van mijn vriendinnen op school was het krijgen van een kind de enige manier om onder een lullig baantje met een minimumloon uit te komen."

Het was voor Sara dan ook geen liefde op het eerste gezicht na de bevalling. "Het was wel moeilijk om een band met Charlie te krijgen. Hij is geboren zodat ik geld kreeg om van te leven. En dat is gelukt." Binnen een paar weken had Sara een appartement, een uitkering, belastingvoordelen en werd haar huur voor haar betaald.

Toen Charlie bijna zeven jaar oud was kwam Sara tot de conclusie dat ze snel voor nog een kind moest zorgen. Ze zou dan minder geld krijgen en gewoon een werkeloosheidsuitkering krijgen. Dat zou haar flink minder geld opleveren. Ze besloot opnieuw zwanger te worden en kreeg zes maanden geleden een gezonde dochter die ze 'Summer' noemde. Haar plan had wederom gewerkt en bracht haar inkomen voor haar kinderen van 130 pond per week naar ruim 200 pond.

Haar vriend was werkzaam als loodgieter maar zit momenteel ziek thuis vanwege een drugsprobleem. Uiteraard claimt en krijgt hij daar geld voor. Dat het werkt om kinderen te krijgen voor het geld blijkt wel uit de inrichting van het appartement. Naast een 42 inch flatscreen heeft Sara onlangs een nieuwe laptop van 400 pond en een PSP van 120 pond gekocht. De PSP is voor haar zoontje, die kan hij mooi gebruiken met zijn Playstation 3.

De nieuwe laptop is niet zomaar voor de lol gekocht. Sara heeft de laptop nodig om online te kunnen pokeren. Dat is namelijk de uitlaatklep voor de diplomaloze moeder. "Ik win niet altijd maar laatst won ik 50 pond." Sara is van mening dat ze helemaal niets fout doet. "Mensen noemen mij een schooier maar dat boeit mij niet. Iedereen doet het."

Hoogerland wacht op CT-scan

Er is goede hoop dat Johnny Hoogerland spoedig naar een ziekenhuis in Nederland vervoerd kan worden. Maandag wordt de renner van Vacansoleil-DCM onderzocht en als alles naar wens is zal hij het Spaanse hospitaal kunnen verlaten.

Hoogerland werd vorige week tijdens een trainingsronde aangereden en brak daarbij vijf ribben, beschadigde enkele ruggenwervels en kneusde zijn lever. Morgen moet een CT-scan uitwijzen of zijn toestand stabiel genoeg is om vervoer naar Nederland toe te laten. Hoogerland liet via Twitter weten erg nerveus te zijn over de scan.

Hoogerland is niet de enige Nederlandse wielrenner die deze week na een val in het ziekenhuis belandde. Koen de Kort brak zijn sleutelbeen in Qatar, Karsten Kroon liep er een vleeswond op en Bram Tankink werd op zondag ook al aangereden op een training.

Staatssteun voor frauderende rijkenbank

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena verwacht zeer binnenkort 3,9 miljard euro aan staatssteun, zo zei een topman zaterdag op een financiële bijeenkomst. Ze voldoen namelijk niet aan de kapitaalvereisten die de Italiaanse centrale bank aan banken stelt.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de bank een verlies van zo'n 730 miljoen euro probeerde te verdoezelen met derivatenconstructies die ze verborgen hielden voor de toezichthouders. Daarnaast loopt er tegen de bestuurders van de bank nog een onderzoek wegens beursmanipulatie, valse boekhouding en fraude.

Desondanks kan de bank dus toch bijna 4 miljard euro staatssteun tegemoet zien. Ignazio Visco, gouverneur van de Italiaanse centrale bank, benadrukt dat het hier niet gaat om een bail-out, waarbij een bank van faillissement wordt gered, maar om steun om het kapitaalbuffer van de bank op niveau te krijgen. Een Italiaanse rechter heeft de steun al goedgekeurd.

Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld, gesticht in 1472. De bank belooft enorme rendementen aan haar spaarrekeninghouders. Toch is het aantal klanten relatief laag: de spaarders moeten minstens 100.000 euro op hun rekening zetten.

Stekelenburg weer in basis bij AS Roma

Maarten Stekelenburg start vandaag weer eens in de basis bij zijn club AS Roma. De doelman heeft de voorkeur gekregen boven zijn concurrent Mauro Goicoechea en mag derhalve keepen tegen Sampdoria.

Goicoechea ging vorige week in de fout door een bal in eigen doel te slaan en zag vervolgens ook nog trainer Zdenek Zeman ontslagen worden. Interim trainer Aurelo Andrazzoli besloot vervolgens om Stekelenburg weer in de goal te posteren. De Steek raakte eerder zijn plek in Oranje kwijt doordat hij in Rome weinig aan spelen toekwam.

FOK!filmtip van de dag: ga liever bierdrinken en feestvieren!

We doen ons best. We doen echt ons best om jullie elke dag van een verse tip te voorzien. Wat is immers heerlijker dan met een schaaltje chips en een colaatje op de bank te kruipen onder een dekentje en lekker te genieten van een stukje cinematografische pracht? Maar soms is het níet te doen!

Wanneer de best gewaardeerde film die 's avonds op tv verschijnt nog maar een magere 5,8 scoort op IMDb, weet je dat je als tipgever een probleem hebt. Die film in kwestie is Revenge of the Bridesmaids (nee, geen familie van...) en wordt op RTL5 uitgezonden vanaf 22:50 uur. Maar waarom zou je jezelf dit aandoen?

Maar eigenlijk hebben die Brabanders en Limburgers (en een select groepje Tukkers) het zo gek nog niet bekeken. Die zitten nu allemaal in de kroeg. Mijn tip van vandaag aldus? Woon je niet in de buurt van een carnavalskroeg? Verzamel je vrienden, pak de trein en ga! Kun je morgen samen fijn The Hangover na gaan spelen. 

Hoe Adele klinkt met 15 bier op

Van Miltenburg bezoekt Afghanistan

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) heeft de Nederlandse missie in Afghanistan bezocht. Ze werd daarbij vergezeld door Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp, meldt het ministerie van Defensie zondag.

Van Miltenburg reisde af naar Kabul, Kunduz en Mazar-e-Sharif, waar ze zich op de hoogte liet stellen van de manier van werken. Bij de ontmoetingen met militairen en politietrainers bracht ze de waardering over van de Tweede Kamer voor de vrouwen en mannen die bij de missie betrokken zijn. Volgens de Kamervoorzitter is het enthousiasme van de Nederlandse trainers en hun Afghaanse cursisten goed zichtbaar.

De Kamervoorzitter vertelde tijdens het laatste deel van haar reis in Mazar-e-Sharif dat het bezoek aan Afghanistan indruk op haar heeft gemaakt. "Mede door het geïntegreerde karakter van de missie is er zicht op blijvende verbetering van de justitieketen. We laten iets achter", aldus Van Miltenburg. "Niet alleen getrainde politiemensen maar ook een complete politieopleiding, zodat de toekomst van de politiemacht in Kunduz is geborgd."


Van Miltenburg bezoekt Afghanistan (Foto: Novum)

[Primera División] Swingend Barcelona verslaat slap Getafe

Barcelona heeft een ruime zege behaald op Getafe. De wedstrijd was binnen het kwartier beslist, maar de ploeg bleef er op los combineren met een 6-1 als gevolg. Al om 12.00 uur speelde Barcelona haar 23ste wedstrijd deze competitie. De ploeg had sinds Kerstdag in 1965 niet zo vroeg gespeeld.

Tegenstander Getafe had duidelijk meer moeite met het tijdstip dan de thuisploeg, die geen kind had aan de ploeg uit Getafe, het Abcoude van Madrid.

Barcelona opende al na zes minuten spelen de score tegen Getafe. Een goede pass van Andrés Iniesta zette Alexis Sánchez oog in oog met de doelman. De Chileen, die dit seizoen nog niet had gescoord, maakte ditmaal koeltjes af. Nog voor het kwartier besliste Lionel Messi de wedstrijd, in een aanval waar Iniesta wederom de architect is. Hij speelde de bal met veel gevoel op Thiago Alcántara die vervolgens Messi een niet te missen kans geeft. 

De derde van de middag kwam op naam van basisspeler David Villa. Hij werd op zijn wenken bediend door Jordi Alba, die veel te veel ruimte kreeg van Getafe. Villa kon makkelijk binnenschieten met zijn linker. Tello deed daar vervolgens een schepje bovenop. De invaller krulde op aangeven van Messi de bal in de rechterhoek.

Getafe redde nog wel de eer in het Camp Nou. Álvaro maakte in de 83e minuut optimaal gebruik van een slechte terugspeelbal met hoofd van Jordi Alba en schoot de bal koeltjes tegen de touwen. Barcelona had echter het laatste woord. Man van de wedstrijd Iniesta mocht tekende in de 90e minuut op aangeven van weer Messi voor de vijfde van de middag en in blessuretijd maakte Gerald Piqué zelfs de 6-1.

Uitslag FC Utrecht - N.E.C. Nijmegen

Om 12.30 uur begon in de Galgenwaard het duel tussen FC Utrecht en NEC. De bezoekers wonnen het duel met 0-3. Hieronder vind je de karakteristieken van dit duel.


FC Utrecht-speler Mark van der Maarel in duel met NEC-speler Soren Rieks (Foto: Pro Shots)

FC Utrecht

0 - 3

N.E.C. Nijmegen

     15' Platje 
 85' Falkenburg 
 90+3' Boymans 
 
 Gele kaart: Asare, v.d. Maarel, (FC Utrecht), Pálsson, v.d. Velden, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Duplan (Schepers/70)
Kali
Asare
Zullo (De Kogel/62)
Mulenga
v.d. Gun
  Babos
Will
v. Eijden
Breuer
Amieux
Pálsson (Stutter/88)
Falkenburg
Koolwijk
v.d. Velden
Platje (Boymans/73)
Rieks

[Upd] Ook Tankink aangereden door auto

Bram Tankink is zondag tijdens een training aangereden door een auto. Dat laat hij weten via Twitter. De wielrenner van Blanco heeft bij de aanrijding zijn sleutelbeen bezeerd en wordt momenteel onderzocht in het ziekenhuis.

Vorige week werd de Nederlandse wielerwereld opgeschrikt door het ongeluk van Johnny Hoogerland, die eveneens in botsing kwam met een auto. De renner van Vacansoleil was er met onder meer een gekneusde lever en vijf gebroken ribben veel erger aan toe dan Tankink.

Update 14.19 uur

Bram Tankink heeft bij de aanrijding zijn sleutelbeen gebroken. Dat meldde de renner zelf via Twitter. Het is nog onduidelijk hoelang De Tank uit de roulatie zal zijn.

Wenger: "UEFA moet ook bloedtests gaan invoeren"

Arsène Wenger heeft in een interview met de BBC aangegeven dat de UEFA serieus moet gaan kijken naar de optie om bloedtests in te voeren bij het voetballen. Momenteel wordt er alleen via de urine op doping getest, wat volgens de Franse coach van Arsenal onvoldoende is.

"Ik denk niet dat we genoeg doen, aangezien het voor mij moeilijk te geloven is dat er bij 740 spelers bij het wereldkampioenschap geen problemen zijn gevonden", zei Wenger tegen de BBC. "Mathematisch is dit wel mogelijk, maar statistisch gezien zouden er toch een aantal positieve gevallen moeten zijn, al was het alleen maar op de sociale drugs."

"Momenteel neemt de UEFA alleen maar een urinestaal af bij voetballers, maar ik heb al diverse malen bij UEFA-overleggen gevraagd om dit aan te passen. De voetbalbond is er wel klaar voor, maar loopt vooralsnog tegen ethische problemen aan. Iedereen moet klaar zijn voor de bloedcontroles, maar vooralsnog kan niet iedereen het accepteren dat er ook op bloed getest moet gaan worden."

IJshockeyers verliezen ook laatste duel op OKT

De Nederlandse ijshockeyheren zijn er niet in geslaagd om een duel te winnen op het Olympisch Kwalificatietoernooi in het Duitse Bietigheim-Bissingen. Na eerdere nederlagen tegen het gastland en Oostenrijk werd er ook verloren tegen Italië (1-4).

Na de nederlagen waren de oranjemannen al kansloos voor plaatsing voor de Spelen, maar eerherstel zat er tegen de Italianen niet in. De strijd om een plek op de Spelen van volgend jaar in Sochi wordt vanmiddag beslist tijdens het duel tussen Duitsland en Oostenrijk.

Netanyahu licht bezoek Obama toe

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse president Barack Obama zullen het tijdens Obama's bezoek aan Israël later dit jaar onder meer over het Iraanse atoomprogramma hebben. Dat heeft Netanyahu zondag gezegd. Ook de burgeroorlog in Syrië en het vastgelopen vredesproces tussen Israël en de Palestijnen staan op de agenda.

Obama brengt naar verwachting volgende maand een bezoek aan Israël. Hij bezoekt tijdens dezelfde reis ook de Palestijnse gebieden en Jordanië.

Een trouwe bondgenoot van Netanyahu, voormalig minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, zei zaterdag dat vrede met de Palestijnen 'onmogelijk' is. Het beste wat gedaan kan worden is het conflict tussen Israël en de Palestijnen 'in de hand houden', aldus Lieberman.

Lieberman trad twee maanden geleden af. Hij wordt ervan beschuldigd een voormalige diplomaat vooruit te hebben willen helpen op het carrièrepad. Diezelfde diplomaat zou Lieberman informatie hebben doorgespeeld over een onderzoek dat was ingesteld naar zijn zakenpraktijken. Lieberman ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

[Upd] Judoka Polling in finale GS Parijs, Grol op voor brons

De Nederlandse judoka Kim Polling heeft zondag bij de Grand Slam van Parijs voor een enorme stunt gezorgd. De 22-jarige Haarlemse bereikte de halve finales van de categorie tot 70 kilogram door olympisch kampioene Lucie Décosse voor eigen publiek na bijna drie minuten op de rug te gooien.

Polling die vorige week goud won tijdens de wereldbekerwedstrijden in Sofia heeft inmiddels in de finale bereikt door Tsend-Ayush Naranjargal uit Mongolië te verslaan. 

Henk Grol staat in de klasse tot honderd kilogram in de halve finale. Hij won zijn twee eerdere partijen op ippon te winnen. Nael van de Kamer(-81 kg), Noel van 't End(-90), Grim Vuijsters(+100) en Roy Meyer(+100 kg) konden geen potten breken in Parijs. Alle vier werden voortijdig uitgeschakeld. Gisteren werd Anicka van Emden (-63 kg) tweede en kreeg Dex Elmont brons (-73 kg) het brons omgehangen.

Update 14.00 uur 

Grol verliest de halve finale van de Mongool Temuulen Battulga in de golden score op ippon. In de strijd om het brons moet hij het nu opnemen tegen de Japanner Yusuke Kumashiro. 

Mancini: "Tien procent kans op titel"

Ondanks het verlies van gisteren tegen Southampton dicht de coach van Manchester City, Roberto Mancini, zijn team nog altijd een kans toe om dit seizoen de titel in de Premier League te pakken. Maar erg veel vertrouwen heeft de Italiaanse oefenmeester er niet in.

"We hebben tien procent kans, maar twaalf punten is op dit moment teveel," zei Mancini refererend naar het gat dat Manchester United vandaag kan slaan bij een eventuele winst op Everton. Op dit moment bedraagt de achterstand van City nog negen punten.

Mancini stak zijn ongenoegen over de 3-1 nederlaag tegen de Saints verder niet onder stoelen of banken. "De spelers speelden erg slecht - zonder kracht, zonder persoonlijkheid. Ze denken dat ze topspelers zijn omdat ze vorig jaar de titel hebben gewonnen. Maar om topspeler te zijn moet je hard werken."

Française Rolland wint afdaling op WK

Marion Rolland heeft op het WK alpineskiën in het Oostenrijkse Schladming goud gewonnen op de afdaling. De 30-jarige Française was zestien honderdsten van een seconde sneller dan de Italiaanse Nadia Fanchini. De Duitse Maria Höfl-Riesch, die vrijdag goud pakte op de combinatie, eindigde als derde.

Fanchini kwam als een van de eersten in actie en zag vervolgens tot haar verbazing de favorieten één voor één sneuvelen. Alleen Rolland dook uiteindelijk onder de tijd van de Italiaanse, die net als haar nog nooit een wereldbekerwedstrijd wist te winnen. Winnares van de Super-G Tina Maze kwam niet verder dan de zevende plaats.


Française Rolland wint afdaling op WK (Foto: Novum)

Aanval op vluchtelingenkamp Irak

Een aanval met raketten en mortieren op een vluchtelingenkamp bij de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zaterdag aan zes mensen het leven gekost. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Zeker veertig en mogelijk meer dan honderd mensen raakten gewond.

In het kamp wonen leden van de Iraanse militante beweging Mujahedeen-e-Khalq (MEK), die in Iran als terreurbeweging wordt beschouwd. Het kamp is bedoeld als een tijdelijke oplossing totdat de Verenigde Naties landen kunnen vinden die bereid zijn de vluchtelingen op te vangen.

Volgens een woordvoerder werd het kamp getroffen door 35 raketten en mortieren. De kampwoordvoerder sprak, in tegenstelling tot de autoriteiten, van zeker honderd gewonden.

De Iraakse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de aanval, maar zei weinig te kunnen doen om het kamp, waar zo'n 3100 mensen wonen, te beschermen. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft de aanval veroordeeld en riep Irak op de daders te straffen. Ban benadrukte dat de regering verantwoordelijk is voor de inwoners van het kamp.

Ook de Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld. Woordvoerster Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken sprak van een 'kwaadaardige en zinloze terreuraanval'.

Schippers wil meer bevoegdheden voor IGZ

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet harder op kunnen treden tegen falende artsen, instellingen of ziekenhuizen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens de minister moet de inspectie haar tanden laten zien en moeten strengere sancties worden uitgedeeld. Nu worden instellingen vaak tijdelijk onder toezicht gesteld en wordt dat weer opgeheven als alles weer in orde is. "Ik wil de inspectie meer tanden geven", aldus Schippers. Uiteindelijk moeten zo minder onnodige doden of gewonden vallen door medische missers.

Zo moeten er meer inspecteurs komen met meer bevoegdheden en moet er daarnaast ook meer inzicht zijn voor patiënten. Dat is nu al gedeeltelijk mogelijk dankzij het zogeheten BIG-register waarin berispingen tegen artsen die in de fout zijn gegaan te vinden zijn.

Volgens Schippers is inzicht en transparantie cruciaal in de zorg. Dat heeft volgens haar een nadeel. "We komen uit een situatie waarin we nooit iets zagen. Nu ziet u ze, ze worden publiek. Maar daardoor kunnen we ze wel sneller oplossen", zei Schippers over door artsen gemaakte fouten.

Schippers benadrukt dat Nederland aan de top van de wereld staat als het gaat om gezondheidszorg. "Dat doe ik niet. Dat doen de artsen en verpleegkundigen. Ik ben daar trots op. Dat wil alleen niet zeggen dat er wel eens iets misgaat."


Schippers wil meer bevoegdheden voor IGZ (Foto: Novum)

[WB] Stroetinga wint massastart

Arjan Stroetinga heeft de massastart tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell gewonnen. Na twintig ronden kwam hij alleen over de finish. Stoertinga trok samen met ploeggenoot Christijn Groeneveld halverwege koers in de aanval. De beide Nederlanders kregen de Let Haralds Silovs mee. Met z'n drieeën schaatsten ze ver vooruit het peloton.

In de laatste ronde snelde Stroetinga met overmacht van Silovs weg en won de wedstrijd. De Let wist wel de tweede plaats zeker te stellen voor Groeneveld. Het was de eerste overwinning van Stroetinga in wereldbekercyclus dit jaar. Hij werd ook Nederlands kampioen op het onderdeel.

Weer zelfmoordaanslag in Mali

Een zelfmoordterrorist heeft zich zaterdagavond opgeblazen in de Noord-Malinese stad Gao. Behalve de zelfmoordterrorist is niemand omgekomen. Dat heeft een woordvoerder van het Malinese leger zondag gezegd.

De aanslag had rond 23.00 uur plaats bij een controlepost in de stad, op dezelfde plek waar vrijdag ook een zelfmoordaanslag werd gepleegd. De zelfmoordterrorist was het enige dodelijke slachtoffer. Een Malinese militair raakte gewond.

Een colonne Franse tanks hield zondag de wacht bij de plek des onheils en hield journalisten en pottenkijkers op afstand.

Dronken man valt in slaap voor stoplicht

Een 34-jarige man uit Helmond is zaterdagavond aangehouden omdat hij dronken in zijn auto lag te slapen, voor een stoplicht. De politie kreeg er een melding over en toen agenten gingen kijken zagen ze dat de man inderdaad met draaiende motor lag te slapen.

De agenten maakten de man wakker en namen hem mee naar het bureau. Al tijdens het afnemen van de een ademanalyse viel hij weer in slaap. Daarop is bloed afgenomen om te bekijken hoe veel de man had gedronken. Zijn rijbewijs is hij voorlopig kwijt en hij heeft een proces-verbaal gekregen.

Dronken man valt in slaap voor stoplicht
Dronken man valt in slaap voor stoplicht (Foto: ANP)

Stadsvos grijpt baby in Londen

Een vos heeft een vier weken oude baby aangevallen in Engeland. Het incident vond plaats in een huis in het Londense district Bromley. De baby liep verwondingen op aan zijn handje, meldde de BBC zondag.

De moeder van de baby was thuis toen de vos de baby greep. Ze hoorde "een vreselijke schreeuw". Toen ze ging kijken was haar kind uit de wieg gesleept en bevond het handje van haar kind zich tussen de kaken van de vos. Uiteindelijk liet het roofdiertje pas los nadat ze de vos had geschopt. Het kind heeft volgens de BBC ernstige verwondingen aan zijn hand. De politie onderzoekt hoe het kan dat de vos de baby greep. Het incident gebeurde woensdag, maar is nu pas bekend geworden.

Burgemeester van Londen Boris Johnson noemde de aanval "verschrikkelijk" maar erg zeldzaam. "Maar we moeten alles doen om het groeiende probleem van stadsvossen aan te pakken", voegde hij daar aan toe. Johnson drong eerder op actie aan na een vossenaanval in 2010, toen twee baby's verwondingen opliepen aan gezicht en armen in Oost-Londen.

Hindoes wassen zonden van zich af in Ganges

Aangevoerd door kloosterleiders op rijtuigen en met as besmeurde asceten hebben miljoenen Indiase Hindoes zondag een duik genomen in het open riool dat de Ganges heet. De duik in het ijzige water vindt plaats in het kader van het 55 dagen durende Kumbh Mela, het 'Kruikenfeest'. Zondag was de derde van zes dagen tijdens Kumbh Mela waarop hindoes de Ganges in gaan. Hindoes geloven dat ze met een duik in de Ganges op een van deze zes dagen hun zonden van zich af kunnen spoelen.

De naam van het Kruikenfeest is afgeleid van de mythe dat goden strijd leverden met demonen om een kruik, de 'kumbh', met nectar die onsterfelijkheid zou geven. Een van de goden ging er met de kruik vandoor, maar morste tijdens zijn vlucht vier druppels nectar. Iedere drie jaar wordt op een van de vier plekken waar de druppels neerkwamen een festival georganiseerd.

Deelnemers aan het festival lijken de afgelopen jaren moderne technologie te hebben omarmd. Veel asceten en religieuze leiders hadden zondag laptops en dure camera's bij zich. "We gebruiken deze moderne technologie om geïnformeerd te blijven", zei Maharaj Nirupanand, een asceet van een jaar of 40. "We kunnen ook onze religie beter uitdragen. Niet iedereen kan naar Kumbh komen. We kunnen deze plaatjes naar anderen sturen zodat ze kunnen zien wat een groot evenement dit is."

'Iran is land met nucleaire know-how'

"Iran is tegenwoordig een land met nucleaire know-how, of het westen dat nou leuk vindt of niet." Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zondag in een bijeenkomst ter ere van de 34e verjaardag van de islamitische revolutie in het land. Hij liet zijn tegenstanders weten dat druk of intimidatie geen enkel effect hebben.

Iran staat onder druk van het Westen en Israël vanwege zijn nucleaire activiteiten. Zelf zegt Iran dat het vreedzame doelen nastreeft maar gevreesd wordt dat het land aan een atoomwapen werkt.

De verjaardag van de revolutie werd door miljoenen Iraniërs in het hele land gevierd. In februari 1979 leidde een door de ayatollah Khomeini geleidde revolutie tot de val van de Sjah van Perzië.

'Iran is land met nucleaire know how'
'Iran is land met nucleaire know-how' (Foto: ANP)

[WB] Wüst wint ook 3000 meter in Inzell

Ireen Wüst heeft na de 1500 meter ook de drie kilometer gewonnen. In Inzell noteerde ze 4.02,23 en was daarmee de beste. Het was de eerste 3000 meter die ze in wereldbekerverband reed. Diane Valkenburg werd tweede met 4,05,31. Het brons ging naar Martina Sábliková, zij noteerde 4.05,41. Met de derde plek blijft ze wel de leidster in het algemeen klassement over de lange afstanden. 

Linda de Vries en Marije Joling zette de zesde en elfde tijd neer. Tijdens de volgende wereldbekerwedstrijden in Erfurt zal er een 5000m verreden worden. 

# Naam Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 4.02,23
2 Diane Valkenburg Ned 4.05,31
3 Martina Sábliková Tsj 4.05,41
4 Claudia Pechstein Dui 4.05,55
5 Stephanie Beckert Dui 4.06,18
6 Linda de Vries Ned 4.07,56
11 Marije Joling Ned 4.11,94

Klassement 3000m/5000m

# Naam Land Punten
1 Martina Sábliková Tsj 330
2 Stephanie Beckert Dui 270
3 Claudia Pechstein Dui 261
4 Diane Valkenburg Ned 240
5 Marije Joling Ned 181
7 Ireen Wüst Ned 135
12 Linda de Vries Ned 90

[NBA] Denver Nuggets blijft winnen

Denver Nuggets heeft in de NBA de negende overwinning op rij geboekt. De ploeg uit Colorado zegevierde in de uitwedstrijd tegen Cleveland Cavaliers met 111-103. Voor Denver, inmiddels opgeklommen naar de vierde plaats in de Western Conference, is het de beste reeks sinds het seizoen 2004-2005.

Voor Cleveland kwam er door de nederlaag een einde aan een serie van drie gewonnen wedstrijden. Na het vertrek van sterspeler LeBron James drie jaar geleden naar Miami Heat wisten de Cavaliers nooit meer een betere reeks neer te zetten.

Danilo Gallinari maakte negentien punten voor Denver, Kenneth Faried speelde met zeventien punten eveneens een belangrijke rol. Kyrie Irving kon met zijn 26 punten een nederlaag voor Cleveland niet afwenden.

Overige uitslagen NBA
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 116-91
Sacramento Kings - Utah Jazz 120-109
Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 100-105
Philadelphia 76ers - Charlotte Bobcats 87-76

Israël ontruimt Palestijns tentenkamp op Westoever

Israëlische militairen hebben zaterdag zo'n honderd Palestijnse activisten verjaagd uit een illegaal tentenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft het leger gezegd. Het was de vijfde keer in een maand tijd dat een Palestijns tentenkamp door het Israëlische leger werd ontruimd.

De Palestijnen willen met de tentenkampen aandacht vragen voor het feit dat ze door Israël worden belet te bouwen in delen van de Westelijke Jordaanoever. Ze hanteren daarbij de tactiek die ook wordt gebruikt door joodse kolonisten: het oprichten van een gemeenschap in betwist gebied, in de hoop hiermee hun claim op het gebied kracht bij te zetten.

Justin Bieber heeft spijt van joint

Justin Bieber heeft min of meer zijn excuses aangeboden voor het roken van een joint. Foto's waarop te zien is hoe het tieneridooltje met een joint in zijn handen staat, doken vorige maand op. Tijdens een sketch voor Saturday Night Live verwees Bieber naar het voorval.

"Ik hoorde dat hij is betrapt op het roken van wiet", zei Bieber tijdens een sketch waarin hij een ander speelde maar het over zichzelf had. "Mensen maken fouten. Hij heeft er echt spijt van en zal het nooit meer doen."

Tot nu toe ging Bieber niet in op de foto's, die door entertainmentwebsite TMZ werden gepubliceerd. Het 18-jarige zangertje rookte de joint naar verluidt op een feestje in Newport Beach in Californië. Een goede vriend van Bieber, rapper Lil Twist, zou voor de drugs hebben gezorgd.

Als reactie op het blowen van Bieber besloten enkele labiele kinderen hun armen stuk te snijden en foto's daarvan op internet te zetten.

Vijf filmtips voor de maand februari

De rust is wedergekeerd in de bioscopen. In januari beleefde, met onder meer The Master, Zero Dark Thirty en Lincoln, een indrukwekkend rijtje films zijn première in de Nederlandse bioscopen. Daarnaast was Rotterdam tijdens het International Film Festival (IFFR) voor heel even een bescheiden middelpunt in de internationale filmwereld. Wat rest is de uitreiking van de Britse filmprijzen genaamd de BAFTAs aanstaande zondag en natuurlijk wordt er aan het eind van de maand geschiedenis geschreven met de uitreiking van de Oscars op zondag 24 februari.

In februari gaat de Nederlandse film Matterhorn, de winnaar van de publieksprijs van het afgelopen IFFR in première. Hoogstaande komedie is er deze maand met This is 40, Here Comes the Boom en het ongetwijfeld zeer verrassende Ushi Must Marry. Voor de filmhuisliefhebbers is er de nieuwe film van Gus van Sant (Gerry) genaamd The Promised Land en de film Reality van Matteo Garrone (Gomorra). Voor de actieliefhebbers is het een speciale maand, aangezien de actiegiganten Bruce Willis en Arnold Schwarzenegger ouderwets tekeer gaan in A Good Day to Die Hard en The Last Stand. In combinatie met de vijf filmtips, kan geconcludeerd worden dat iedere filmliefhebber met een gerust hart deze maand een bioscoop binnen kan wandelen.


Militairen gedood in zuiden Thailand

Opstandelingen hebben zondag in het roerige zuiden van Thailand vijf militairen gedood. Dat heeft de Thaise politie bekendgemaakt.

In de provincie Yala brachtten opstandelingen een autobom tot ontploffing op het moment dat een truck met militairen langsreed. Vervolgens openden de militanten het vuur op de truck. Vijf militairen kwamen om. In de provincie Narathiwat werd een legerkonvooi getroffen door een bermbom. Niemand kwam om, wel liepen vier militairen verwondingen op.

Sinds in 2004 een islamitische opstand uitbrak in drie zuidelijke provincies in Thailand zijn al meer dan vijfduizend mensen omgekomen. Premier Yingluck Shinawatra zei zondag te overwegen een avondklok in te stellen in het zuiden van het land.

Illegaal housefeest beëindigd op Drunense Duinen

De politie heeft zaterdagnacht op de Drunense Duinen bij het Brabantse Kaatsheuvel een illegaal housefeest beëindigd. Er hadden zich zo'n tachtig mensen verzameld, meldt de politie zondag.

Agenten ontdekten het feest toen een auto rond 02.00 uur een bospad inreed dat is afgesloten voor verkeer. De inzittenden vertelden dat ze op weg waren naar een houseparty. Op de feestlocatie was geluidsapparatuur opgesteld en waren discolampen in de bomen gehangen.

Toen de politie letterlijk de stekker uit het feest trok stribbelden de bezoekers nog wat tegen, maar onder druk van de agenten vertrok uiteindelijk iedereen. Er zijn geen arrestaties verricht. Wel moest de dj zijn joint inleveren. Dat vond hij niet leuk.

'Verkiezingscampagne VVD was misleidend'

De afgelopen verkiezingscampagne van de VVD was misleidend. Dat stelt de Libertarische Partij (LP), die bij dezelfde verkiezingen amper stemmen haalde, zondag. De partij heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Het gaat om de gehele campagne van de liberalen, inclusief posters, speeches en interviews. Beloftes die de VVD daarin deed over onder meer de hypotheekrenteaftrek en belastingverlaging, zijn niet nagekomen, stelt de LP. Volgens de partij kan de VVD niet anders dan toegeven en spijt betuigen. "Wanneer verkiezingsbeloften zomaar gebroken kunnen worden, zijn verkiezingen zinloos", aldus voorzitter Toine Manders.

Strijd rond Damascus woedt verder

Het Syrische leger heeft zaterdag de hele dag met rebellen gevochten om een belangrijke snelweg die Damascus met het noorden van Syrië verbindt. Regeringsmilitairen werden ondersteund door Syrische gevechtsvliegtuigen.

De rebellen hebben de strijd rondom de Syrische hoofdstad sinds woensdag opgevoerd. Vrijdag veroverden ze een belangrijke controlepost op de snelweg tussen Damascus en het noorden. Ondanks de luchtaanvallen en artilleriebeschietingen hadden de rebellen zaterdag nog steeds delen van de snelweg in handen.

Volgens activisten zijn de gevechten nog maar het begin van een lange strijd om de hoofdstad. "Aan de aanval zijn meer dan twintig dagen voorbereiding voorafgegaan en de aanval wordt geleid door deserteurs uit het Syrische leger", zei activist Maath al-Shami. "Dit is een van de etappes in de opmars naar de hoofdstad (...) Damascus bestormen is niet makkelijk". Volgens Al-Shami staat er nog maar één controlepost tussen de rebellen en het Abbasid-plein in het centrum van Damascus.

Het Britse Observatorium meldde dat het leger zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitvoerde op buitenwijken van Damascus, waaronder Zamalka en Douma. Rebellen slaagden erin een wooncomplex voor legerofficieren in de buitenwijk Adra in te nemen. Volgens Al-Shami staat het wooncomplex vlakbij de Adra-gevangenis, waar duizenden mensen worden vastgehouden.

Dieren omgekomen bij brand in winkel

Bij een grote brand in een dierenwinkel in Bilthoven zijn zondagochtend een aantal dieren omgekomen. Het gaat om een aantal knaagdieren en vissen, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak rond 06.45 uur door nog onbekende oorzaak uit in het pand aan de Spoorlaan. Na ruim vijf kwartier kon het sein brand meester worden gegeven. De brandweer wist een aangrenzend pand te redden. Er is geen gevaar geweest voor omwonenden, aldus de woordvoerder.

[WB] Yuskov wint schaatsmijl, Verweij net naast het podium

De Rus Denis Yuskov heeft de schaatsmijl tijdens de wereldbekerwedstrijden in Inzell gewonnen. Hij won in een tijd van 1.46,07. De Pool Zbigniew Brodka werd tweede met 1.46,09. Brodka nam met zijn tweede plek de leiding over in het wereldbekerklassement. 

Beste Nederlander was Koen Verweij, hij werd vierde met 1.46,16. Slechts op 0,09 seconde van Yuskov. Het was allemaal erg close in Inzell. Het verschil tussen de winnaar en de nummer tien bedroeg 0,42 seconde. Mark Tuitert werd bij zijn eerste 1500 meter achtste, Maurice Vriend werd dertiende en Groothuis noteerde de negentiende tijd.   

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Denis Yuskov Rus 1.46,07
2 Zbigniew Brodka Pol 1.46,09
3 Brian Hansen VS 1.46,14
4 Koen Verweij Ned 1.46,16
5 Konrad Niedzwiedzki Pol 1.46,28
8 Mark Tuitert Ned 1.46,41
13 Maurice Vriend Ned 1.47,90
19 Stefan Groothuis Ned 1.48,97

Klassement 

1 Zbigniew Brodka Pol 240
2 Håvard Bøkko Nor 234
3 Denis Yuskov Rus 220
4 Koen Verweij Ned 209
5 Maurice Vriend Ned 199
15 Kjeld Nuis Ned 68
22 Mark Tuitert Ned 36
37 Stefan Groothuis Ned 6

Opnieuw zetelwinst voor 50Plus

Egoïstische bejaardenpartij 50Plus wint deze week opnieuw een zetel in de peiling van Maurice de Hond. De partij van fractieleider Henk Krol staat nu op dertien zetels, de hoogste score voor 50Plus tot nu toe. De PvdA lijkt het slachtoffer te zijn van de opmars van 50Plus.

De positie van de sociaaldemocraten bij de ouderen wordt volgens De Hond steeds slechter. Stemde bij de verkiezingen nog bijna dertig procent van de groep boven de 50 jaar op de PvdA, inmiddels is dat gedaald naar twaalf procent. De partij van Diederik Samsom behaalt mede daardoor slechts 22 zetels deze week, twee minder dan vorige week en het laagste aantal sinds de verkiezingen.

D66 verliest In de peiling een zetel en gaat naar zestien. De PVV en ChristenUnie stijgen er een en komen op respectievelijk 22 en zes zetels. De PVV staat daarmee weer gelijk met de PvdA. De grootste partij is nog altijd de VVD met 25 zetels, zestien minder dan in de huidige Kamer.

Volgens De Hond zijn de verschillen in de meningen van jong en oud over de inkomens- en koopkrachtontwikkelingen en de rol van de politiek daarbij enorm groot. Zo vindt 63 procent van de jongeren tussen 18 en 30 jaar dat ouderen gemiddeld rijker zijn dan anderen. Van de ouderen boven de 50 jaar vindt 26 procent dat.

Zo'n 61 procent van de 50-plussers vindt daarnaast dat zij de hoogste prijs betalen van de crisis. Van de jongeren vindt 22 procent dat. Een groot deel van de ouderen, zeventig procent, vindt verder dat zij financieel gesteund zouden moeten door de overheid in plaats van dat het geld in banken wordt gestopt. Van de 30-minners is 36 procent het daar mee eens.


Opnieuw zetelwinst voor 50Plus (Foto: Novum)

Hitchcock: 'Psycho was een grap'

Psycho wordt over het algemeen gezien als een van de hoogtepunten in het oeuvre van Alfred Hitchcock. De film wist in 1960 publiek en criticasters te shockeren, maar de vraag is of Hitchcock het ook zo bedoeld heeft. Uit een tape van de BBC uit 1964 blijkt dat de regisseur de film zelf minder serieus nam.

De tape met het interview werd onlangs teruggevonden in de archieven. Hitchcock over zijn film: "De inhoud was behoorlijk amusant en een grote grap. Ik was verbijsterd dat mensen het zo serieus namen." Say whut?

"De film was bedoeld om mensen te laten gillen, maar niet meer dan bijvoorbeeld bij een achtbaan. Je moet niet te ver gaan, want je wil dat mensen uiteindelijk lachend de attractie verlaten."

Psycho vertelt het verhaal van een jonge dievegge die incheckt in het motel van de psychopathische Norman Bates. Destijds riep de film veel weerstand op vanwege de vroegtijdige dood van een hoofdpersoon en de expliciete moordscène (hoewel dat meer met slimme editting te maken heeft dan met daadwerkelijke gore). Een recensent van The Observer liep naar verluidt weg uit de film en nam prompt ontslag. 

Op 15 maart gaat Hitchcock in première, de film die het verhaal achter de schermen vertelt. Hitchcock wordt gespeeld door Anthony Hopkins en bevat verder namen als Scarlett Johannson en Helen Mirren.

Grapje!
Grapje!

Ambulancebroeder krijgt klap van dronkaard

Een 45-jarige ambulancemedewerker is zaterdagnacht in het Groningse Kloosterburen mishandeld door een 18-jarige man uit Warffum. De man, die stomdronken was, werd plotseling agressief toen hij medisch werd onderzocht. Dat meldt de politie.

De verpleegkundige kreeg een klap in zijn gezicht. Met behulp van politieagenten werd de belager naar een ziekenhuis gebracht. Hij wordt opgepakt zodra zijn toestand dat toelaat, aldus de politie.

Zuid-Koreaanse artsen vermoord in Nigeria

Drie Zuid-Koreaanse artsen zijn zaterdagavond vermoord in het noordoosten van Nigeria. Een van hen werd onthoofd. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

De aanval had plaats in Potiskum, een stad in de deelstaat Yobe. Volgens de autoriteiten werkten de drie in het ziekenhuis in de stad. Ze reisden wel vaker alleen door de stad. Potiskum is in het verleden een doelwit geweest van de radicaalislamitische sekte Boko Haram. Of de dood van de drie artsen het werk was van de sekte is onbekend.

Iran herdenkt islamitische revolutie

In Iran zijn mensen zondag de straat opgegaan om de verjaardag van de islamitische revolutie te vieren. Het is zondag 34 jaar geleden dat een einde werd gemaakt aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi.

Op de staatstelevisie werden beelden uitgezonden van bijeenkomsten in Teheran en elders in Iran. Veel betogers scandeerden 'Weg met de Verenigde Staten' en 'Dood aan Israël', traditionele leuzen bij demonstraties in Iran. Ook wisten de betogers te vertellen dat Allah erg groot is, maar die mededeling wordt door fanatiekere moslims in vrijwel iedere situatie op vrij luide toon gedaan.

Volgens staatspersbureau IRNA wordt zondag op vijfduizend verschillende plaatsen stilgestaan bij de islamitische revolutie.

Doden door overstromingen in Peru

Overstromingen in de Peruaanse stad Arequipa, veroorzaakt door hevige regenval, hebben aan zeker zes mensen het leven gekost. Honderden huizen staan onder water.

Volgens staatspersbureau Andina viel vrijdagmiddag over een periode van zeven uur ruim twaalf centimeter regen. De politie liet weten dat huizen zijn verwoest en auto's door de modderige waterstromen werden meegesleurd. Zeker twee bruggen in de stad zijn ingestort.

Premier Tunesië stelt ultimatum voor zakenkabinet

De Tunesische premier Hamadi Jebali zal aftreden als zijn oproep voor een regering van technocraten wordt afgewezen. Dat heeft Jebali zaterdag gezegd in een interview met de Franse tv-zender France-24.

Jebali wil dat het zakenkabinet komende week nog aantreedt. Hij deed zijn oproep voor het eerst op woensdag, naar aanleiding van de moord op oppositieleider Chokri Belaid. De dood van Belaid heeft tot grote verontwaardiging geleid in Tunesië en sommigen betichten Jebali's partij Ennahda van betrokkenheid bij de moord.

Ennahda wees Jebali's voorstel afgelopen week al af. De premier lijkt daar echter geen genoegen mee te nemen. In het interview op de Franse televisie zei hij dat het aanstellen van ministers zonder politieke kleur de enige manier is om de huidige situatie te veranderen. Als dat niet gebeurt loopt Tunesië kans te worden ondergedompeld in chaos, aldus Jebali.

Jebali wil zijn nieuwe ministers deze week presenteren. De premier wil ook ministers op belangrijke posten - zoals binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en justitie - vervangen. Die ministeries worden momenteel nog geleid door ministers van Ennahda. Als het parlement, waar Ennahda een meerderheid heeft, akkoord gaat met zijn benoemingen is Jebali bereid aan te blijven als premier. Zo niet, dan treedt hij af.

Voor- en tegenstanders van de regering gingen zaterdag de straat op. Enkele duizenden aanhangers van Ennahda kwamen bijeen in de hoofdstad Tunis. Elders in het land, onder meer in de stad Kebili, werden juist kantoren van Ennahda aangevallen.

Twee finales voor Nadal in Viña del Mar

De Spaanse tennisser Rafael Nadal kan zijn rentree in het ATP-circuit direct opluisteren met twee titels. De nummer 5 van de wereld, terug na 7 maanden blessureleed, bereikte zowel in het enkel- als dubbelspel de finale in Viña del Mar.

"Ik voel me goed op de baan, wat kan ik me nog meer wensen?", zei Nadal na zijn zege op de Fransman Jeremy Chardy: 6-2 en 6-2. In de finale van het enkelspel neemt de Spanjaard het op tegen Horacio Zeballos uit Argentinië, die landgenoot Carlos Berlocq versloeg: 6-3 en 7-6 (4).

Nadal gaat zondag in de Chileense stad voor zijn 51e ATP-titel. Zijn laatste eindzege dateert van juni vorig jaar, op Roland Garros.

Twee finales voor Nadal in Viña del Mar
Twee finales voor Nadal in Viña del Mar (Foto: ANP)

Twee gewonden bij keukenbrand Amsterdam

Bij een brand in een woning in Amsterdam zijn zondagochtend twee mensen lichtgewond geraakt. De twee liepen brandwonden op en hadden rook ingeademd, meldt de brandweer. Ze zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Het vuur ontstond rond 06.00 uur in de keuken van het huis op de Eerste Jan Steenstraat in Amsterdam-Zuid. De woning raakte door de brand onbewoonbaar. Bewoners van omliggende panden moesten kort hun huis uit, maar konden na het sein brand meester terugkeren.

Steijn: "Vieze smaak weg kunnen spelen"

ADO Den Haag boekte zaterdag tegen NAC Breda de eerste zege van 2013. Toch zag trainer Maurice Steijn na afloop voldoende verbeterpunten. ADO, dat uitgerekend tegen het dit kalenderjaar nog ongeslagen NAC drie punten pakte, liep in de slotfase van de met 2-1 gewonnen wedstrijd achteruit. Dat was opvallend, daar bij de tegenstander Jens Janse met rood was weggestuurd. Steijn constateerde het ook en vond dat slordig.

"Dat was niet de bedoeling", zegt de trainer tegen de NOS over het achteruitlopen. "Ik probeer mijn ploeg naar voren te schreeuwen, want we hebben een heel dure les gehad tegen Roda JC." Toen liep ADO met een man meer nog tegen een tegengoal en rode kaart aan.

"Met het inbrengen van Rydell Poepon en Stanley Elbers, twee spitsen, probeerden we vooruit te spelen, maar op de een of andere manier kregen we dat niet onder de knie." Steijn vond zijn ploeg met name aan de bal erg slordig. "Op het moment dat je zelf balbezit houdt is het naar voren lopen een stuk makkelijker."

"We hebben gelukkig de vieze smaak van vorig week (7-0 tegen PSV, red.), weg kunnen spelen", aldus Steijn. "Ik heb in de voorbespreking met name gehamerd op passie, strijdwijze en beleving. Dat moet je te allen tijde brengen en dan zie je uiteindelijk dat het ook wel goedkomt vandaag", besloot de trainer.

Advocaat baalt van "onnodig gelijkspel"

PSV verloor zaterdag dure punten bij Vitesse (2-2). Dick Advocaat vindt dat geen schande, maar achtte de puntendeling onnodig. PSV had in Arnhem moeten winnen, vond ook Dick Advocaat. Vitesse dankte het punt aan een strafschop die volgens de trainer, als de arbiter consequent is, meerdere malen per wedstrijd gegeven moet worden. "Als je daarvoor een strafschop geeft, kan je 'm de hele wedstrijd wel geven", oordeelde Advocaat voor de camera van de NOS. Dat zijn namelijk situaties die aan beide kanten plaatsvinden."

De trainer weet het puntenverlies echter niet alleen aan de gegeven penalty. Ook over Timothy Derijck was hij niet helemaal te spreken. "Uit zo'n voorzet mag nooit een goal komen. Je gaat toch niet op twee meter van je directe tegenstander staan? Dan kan iedereen 'm maken", toonde de trainer zich verbaasd. Derijck, net als zijn collega-centrumverdediger Marcelo, krijgt het wel vaker zwaar te verduren. Dé achilleshiel van PSV? Daar wil Advocaat niet aan. "Voor de rest speelden ze allebei een goede partij, maar ze blijven toch die cruciale fouten maken en dat kan niet."

PSV kan titelconcurrent Ajax morgen tot op één punt zien naderen als de Amsterdammers Roda JC verslaan. Ook FC Twente hijgt nog in de nek van de club uit Eindhoven. De Tukkers hebben nu, met een duel tegoed, vijf punten minder. Winst vandaag was dus fijn geweest, beseft ook Advocaat. "Bij vitesse gelijkspelen is geen schande, maar het was onnodig."

[AC] Mali klopt Ghana in troostfinale

Mali is zaterdag in Zuid-Afrika als derde geëindigd bij het toernooi om de Afrika Cup. De troostfinale in het Nelson Mandelabaai Stadion in Port Elizabeth werd met 3-1 gewonnen van Ghana. Vorig jaar was Mali ook al te sterk voor Ghana tijdens de strijd om het brons.

Dankzij treffers van Mamadou Samassa en Seydou Keita leek Mali op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Na een uur mocht Wakaso Mubarak echter aanleggen vanaf elf meter, maar hij schoot over. Kwadwo Asamoah wist de marge vervolgens alsnog te verkleinen voor Ghana, waarna Sigamary Diarra het duel besliste.

De finale gaat zondag in Johannesburg tussen Nigeria en Burkina Faso.

'ISAF wint oorlog in Afghanistan'

De internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) en het Afghaanse leger zijn goed op weg de oorlog in het land te winnen. Dat heeft vertrekkend ISAF-commandant John Allen zondag gezegd.

Volgens hem heeft het Afghaanse leger de afgelopen anderhalf jaar veel vooruitgang geboekt en geeft het inmiddels leiding aan de meeste operaties. De vooruitgang is volgens hem te danken aan de inspanning van buitenlandse troepen in Afghanistan. Die hebben de Afghanen getraind en rebellen verdreven uit veel bewoonde gebieden.

Allen was ISAF-bevelhebber sinds juli 2011. Generaal Joe Dunford volgt hem op. Onder zijn bevel zal de gevechtsmissie van de Amerikanen en andere buitenlandse militairen in 2014 eindigen. Allen zelf is voorgedragen als bevelhebber van de NAVO in Europa

'ISAF wint oorlog in Afghanistan'
'ISAF wint oorlog in Afghanistan' (Foto: ANP)

Kauwboy beste Europese jeugdfilm

De Nederlandse productie Kauwboy is op het Filmfestival van Berlijn uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van het jaar. Regisseur Boudewijn Koole nam de prestigieuze prijs van de European Children's Film Association zaterdagavond in ontvangst.

Het is de zoveelste internationale bekroning voor Kauwboy, die zijn zegetocht een jaar geleden begon met de wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn. De film, over een jongetje van tien jaar die zijn verdriet over de problemen met zijn vader deelt met een kauw die hij in de tuin vindt, won toen de Glazen Beer voor beste film in de jeugdselectie van het festival.

Daarna kreeg Kauwboy onder meer nog twee European Film Awards, de prijzen van het publiek en de filmpers op het Nederlands Filmfestival en werd Kauwboy door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten KNF uitgeroepen tot beste Nederlandse film van het jaar. De hoofdrollen worden gespeeld door acteurs Rick Lens, Loek Peters en Ricky Koole.

Kauwboy beste Europese jeugdfilm
Kauwboy beste Europese jeugdfilm (Foto: ANP)

Nederlandse priesters misbruikten Keniaanse kinderen

Tegen vier Nederlandse priesters die actief zijn geweest in Kenia is in Groot-Brittannië aangifte gedaan van seksueel misbruik. Een 45-jarige man, zoon van een Keniaanse politicus, zegt tussen 1978 en 1994 herhaaldelijk te zijn aangerand en verkracht, schrijft de Keniaanse krant The Standard.

Het gaat om vier geestelijken van de Mill Hill-congregatie, die al eens eerder zijn beschuldigd van misbruik. Een van hen is de gepensioneerde bisschop Cor S. In 2011 onderzocht justitie al eens of hij kon worden vervolgd. Dat gebeurde uiteindelijk niet omdat geen aangifte was gedaan.

Behalve de vier Nederlandse priesters zouden ook twee Britten bij het misbruik betrokken zijn geweest.

[Serie A] Juventus profiteert van puntverlies Napoli

Juventus heeft zaterdag goede zaken gedaan in de Serie A. De koploper uit Turijn won thuis met 2-0 van Fiorentina, terwijl naaste belager Napoli punten morste. De formatie uit Napels speelde in de topper tegen nummer drie Lazio met 1-1 gelijk. Juventus heeft nu een voorsprong van respectievelijk vijf en elf punten op de belangrijkste concurrenten.

Juventus kwam na twintig minuten op voorsprong dankzij een pegel van Mirko Vucinic. Kort voor rust sloeg ook Alessandro Matri toe.

Napoli keek in Rome al na twaalf minuten tegen een achterstand aan. Sergio Floccari tikte binnen. Vlak voor tijd maakte Hugo Campagnaro met een fraaie volley gelijk.


Juventus profiteert van puntverlies Napoli (Foto: Novum)

Ophef over agenten VS die op burgers schieten

Angstige agenten in het Amerikaanse Zuid-Californië hebben tijdens een klopjacht op een moordende agent al in zeker twee gevallen op onschuldige burgers geschoten. Een advocaat spreekt schande van de incidenten tegenover de krant Los Angeles Times.

"Dit is ongebreidelde wetteloosheid van de politie", aldus de advocaat die de geschrokken automobilist David Perdue vertegenwoordigt. Die werd naar naar eigen zeggen donderdag zonder aanleiding geramd door een politieauto en vervolgens beschoten. Perdue werd niet geraakt door kogels, maar raakte wel gewond door de aanrijding.

Het was het tweede incident in korte tijd. Agenten hadden net voor incident met Perdue een andere auto doorzeefd met tientallen kogels. Een moeder en een dochter raakten gewond. De moeder kreeg twee kogels in haar rug.

Zeker acht doden door sneeuwstorm VS

De sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten heeft aan zeker acht mensen het leven gekost, waaronder drie in Canada. Op sommige plaatsen viel meer dan een meter sneeuw.

Onder de slachtoffers zijn een 11-jarige jongen uit Boston die bezweek aan koolmonoxidevergiftiging. Hij zat in een auto met draaiende motor om warm te blijven. In New York overleed een 74-jarige man toen hij werd aangereden en in Canada overleed een 80-jarige vrouw tijdens het schoonvegen van haar oprijlaan.

Als gevolg van het barre winterweer zaten zaterdagavond nog zo'n 475 duizend huishoudens zonder stroom. Eerder waren dat er zo'n 650 duizend. De sneeuw hoopte zich op sommige plaatsen zo hoog op dat mensen hun huis niet meer uit konden.

Veel wegen rond New York en Boston, een gebied waar 25 miljoen mensen wonen, zijn nog altijd onbegaanbaar. De politie zette onder meer in de staat New York sneeuwscooters in om mensen uit hun auto te bevrijden.

[Primera Division] Ronaldo leidt Real naar ruime zege op Sevilla

Real Madrid heeft zaterdagavond een overtuigende zege geboekt op Sevilla in de Primera Division. De ploeg van coach José Mourinho won voor eigen publiek met 4-1. Cristiano Ronaldo was met een hattrick de uitblinker bij de Madrilenen. De Portugees was bovendien de aangever bij de openingstreffer van Karim Benzema.

De overwinning zal de Madrilenen, die derde blijven, extra vertrouwen geven richting de confrontatie van woensdag met Manchester United in de achtste finale van de Champions League. Enig smetje was de rode kaart van Gonzalo Higuaín een halfuur voor tijd.

Ook Sevilla haalde het eindsignaal niet met elf man. De Nederlander Hedwiges Maduro, die een basisplaats had, kreeg tien minuten voor tijd zijn tweede gele kaart. Manu redde in de 87e minuut de eer van de Andalusiërs.

Malaga handhaafde zich op de vierde plaats door een 2-1 zege bij Levante. Isco was de gevierde man door beide treffers voor zijn rekening te nemen. Jose Javier Barkero had de thuisploeg op voorsprong gezet. Nelson Valdez bezorgde Valencia, dat vijfde staat, met een laat doelpunt drie punten bij Celta de Vigo: 1-0.

Real Mallorca speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Osasuna. Bij de eilandclub zat de nieuwe trainer Gregorio Manzano voor het eerst op de bank. Deportivo la Coruna slaagt er maar niet in de problemen te boven te komen. De hekkensluiter ging thuis met 3-0 onderuit tegen Granada.


Ronaldo leidt Real naar ruime zege op Sevilla (Foto: Novum)

Drie politiemedewerkers buiten functie gesteld

Drie politiemedewerkers van het korps Amsterdam zijn buiten functie gesteld voor het misbruiken van hun gezag en positie. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Een vierde medewerker is in hetzelfde onderzoek met buitengewoon verlof gestuurd.

Het Bureau Integriteit van de politie onderzoekt de zaak onder leiding van de officier van justitie. Wat de vier precies hebben gedaan, wil de politie niet zeggen.

FOK! wat een weer...Wegtrekkende sneeuw

Goedemorgen! Er vielen gisteren soms weer flinke sneeuwbuien in ons land. Op sommige plaatsen viel er zelfs 10 centimeter of iets meer en zeer lokaal kwam ook onweer voor. De sneeuw bleef in het westen helaas niet overal liggen. Vandaag trekt de sneeuw naar het noorden toe weg en dan klaart het vanuit het zuiden flink op. De rest van de dag blijft het dan overwegend droog.

Met name vanmiddag schijnt op veel plaatsen geregeld de zon. De temperatuur komt iets boven het vriespunt uit, zodat het sneeuwdek op de meeste plekken toch enigszins aangetast zal worden. De wind komt uit het zuidoosten en neemt later op de dag langs de kust toe tot vrij krachtig of krachtig. De sneeuwzone die voor vanavond op het programma stond heeft enige vertraging opgelopen en neemt tevens in activiteit af. Pas in de loop van de komende nacht zal er in het zuidwesten wat lichte sneeuw gaan vallen.

In het begin van de nieuwe week is het overwegend droog met af en toe zon. Het blijft koud winterweer met in de nachten lichte tot matige vorst en overdag temperaturen van rond of iets boven het vriespunt. Later in de week neemt de kans op neerslag weer wat toe.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Besneeuwde bomen Een schilderachtig plaatje vanuit Eemnes. KlapMongeaul maakte deze foto tijdens de sneeuwbuien die gisteren in de middag over ons land trokken.





FOK!gamers hebben weinig moeite met veel rijkdom

Vorige week vroegen wij jullie wat jullie vonden van de rijkdom van Mojang. Het blijkt namelijk dat het gamebedrijf achter Minecraft een dikke 240 miljoen dollar heeft verdiend met hun game. Uit het onderzoek blijkt dat jullie weinig moeite hebben met de rijkdom van Mojang.

Een kleine 40% geeft aan dat het bedrijf dit geld verdiend heeft: niet alleen het succes van Minecraft wordt geroemd maar ook alle (sub-)projecten van oprichter Notch. Van alle stemmers was er maar één iemand die het onterecht vond dat Mojang zoveel heeft verdiend met hun game. Anderen geven aan dat Minecraft een poepspel is en dat het hen totaal niet interessert.

Enkele quotes:

Eyjafjallajoekull: "Notch = Baas. Veel van dat geld steekt hij ook in startups, kickstarter projecten en goede doelen. Een tijd terug had hij een van die Humble Bundle Indie game packs gekocht voor 5000 dollar."

B1tchwax: Ik hoop dat zijn volgende game net zo succesvol is en dat hij nog maar veel geld mag verdienen!

Mutsaers__78Anders: Kutspel, maar veel plezier met je geld.

g1realAnders, namelijk: een fatsoenlijke en sterke mod API uitbrengen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.