Opnieuw zetelwinst voor 50Plus

Egoïstische bejaardenpartij 50Plus wint deze week opnieuw een zetel in de peiling van Maurice de Hond. De partij van fractieleider Henk Krol staat nu op dertien zetels, de hoogste score voor 50Plus tot nu toe. De PvdA lijkt het slachtoffer te zijn van de opmars van 50Plus.

De positie van de sociaaldemocraten bij de ouderen wordt volgens De Hond steeds slechter. Stemde bij de verkiezingen nog bijna dertig procent van de groep boven de 50 jaar op de PvdA, inmiddels is dat gedaald naar twaalf procent. De partij van Diederik Samsom behaalt mede daardoor slechts 22 zetels deze week, twee minder dan vorige week en het laagste aantal sinds de verkiezingen.

D66 verliest In de peiling een zetel en gaat naar zestien. De PVV en ChristenUnie stijgen er een en komen op respectievelijk 22 en zes zetels. De PVV staat daarmee weer gelijk met de PvdA. De grootste partij is nog altijd de VVD met 25 zetels, zestien minder dan in de huidige Kamer.

Volgens De Hond zijn de verschillen in de meningen van jong en oud over de inkomens- en koopkrachtontwikkelingen en de rol van de politiek daarbij enorm groot. Zo vindt 63 procent van de jongeren tussen 18 en 30 jaar dat ouderen gemiddeld rijker zijn dan anderen. Van de ouderen boven de 50 jaar vindt 26 procent dat.

Zo'n 61 procent van de 50-plussers vindt daarnaast dat zij de hoogste prijs betalen van de crisis. Van de jongeren vindt 22 procent dat. Een groot deel van de ouderen, zeventig procent, vindt verder dat zij financieel gesteund zouden moeten door de overheid in plaats van dat het geld in banken wordt gestopt. Van de 30-minners is 36 procent het daar mee eens.


Opnieuw zetelwinst voor 50Plus (Foto: Novum)