Aanval op vluchtelingenkamp Irak

anoniem_22072019025900

Een aanval met raketten en mortieren op een vluchtelingenkamp bij de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft zaterdag aan zes mensen het leven gekost. Dat heeft de Iraakse politie bekendgemaakt. Zeker veertig en mogelijk meer dan honderd mensen raakten gewond.

In het kamp wonen leden van de Iraanse militante beweging Mujahedeen-e-Khalq (MEK), die in Iran als terreurbeweging wordt beschouwd. Het kamp is bedoeld als een tijdelijke oplossing totdat de Verenigde Naties landen kunnen vinden die bereid zijn de vluchtelingen op te vangen.

Volgens een woordvoerder werd het kamp getroffen door 35 raketten en mortieren. De kampwoordvoerder sprak, in tegenstelling tot de autoriteiten, van zeker honderd gewonden.

De Iraakse regering heeft een onderzoek ingesteld naar de aanval, maar zei weinig te kunnen doen om het kamp, waar zo'n 3100 mensen wonen, te beschermen. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft de aanval veroordeeld en riep Irak op de daders te straffen. Ban benadrukte dat de regering verantwoordelijk is voor de inwoners van het kamp.

Ook de Verenigde Staten hebben de aanval veroordeeld. Woordvoerster Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken sprak van een 'kwaadaardige en zinloze terreuraanval'.