[AC] Nigeria kroont zich tot Afrika's beste

Niels (DerMeister)

Nigeria is zondag Afrikaans kampioen voetbal geworden. De Super Eagles waren in de eindstrijd in Johannesburg met 1-0 te sterk voor toernooisurprise Burkina Faso. Sunday Mba scoorde zes minuten voor rust de enige treffer in de eindstrijd. Voor Nigeria is het de derde Afrikaanse titel na 1980 en 1994.

Het spel in de finale was van beide kanten niet geweldig. Nigeria was wel de ploeg met een overwicht, maar ook de favorieten voor de titel speelden rommelig. De meeste kansen kwamen dan ook door fouten van de tegenstander tot stand.

De treffer van Mba was daarop geen uitzondering. Een Nigeriaanse aanval werd tot drie keer toe bijna afgeslagen, maar uiteindelijk belandde de bal bij Mba. De speler van het Nigeriaanse Enugu Rangers leek een pass te geven op een medespeler, maar liep zelf achter het boogballetje aan en volleerde de bal diagonaal binnen.

Burkina Faso was aangeslagen en kon tot ver in de tweede helft geen vuist maken. De Belgische bondscoach Paul Put zag zijn ploeg, die voor het eerste de finale van de Afrika Cup bereikte, pas in de laatste twintig minuten aandringen. Kansjes waren er wel voor de Burkinezen, maar tot een late gelijkmaker zoals in de halve finale leidde het niet.


Nigeria kroont zich tot Afrika's beste (Foto: Novum)