Ruim honderd doden door stammengeweld Zuid-Sudan

Redactie

Stammengeweld in Akobo, in de Zuid-Sudanese deelstaat Jonglei, heeft aan 103 mensen het leven gekost. Dat heeft Kuol Manyang Juuk, de gouverneur van Jonglei, zondag gezegd. Het geweld had vrijdag plaats. Leden van de Lou Nuer-gemeenschap werden aangevallen toen ze met hun vee de rivier de Sobat overstaken.

Volgens Juuk kwamen in totaal 103 mensen om het leven, onder wie veertien militairen die de Lou Nuer begeleidden. Zeventien aanvallers werden gedood. Ooggetuigen die het geweld overleefden zeiden dat de aanvallers raketgranaten afvuurden en de Lou Nuer met speren en machetes aanvielen. Het Internationale Rode Kruis heeft een team naar Akobo gestuurd om de mensen die gewond zijn geraakt bij de aanval te behandelen. De Verenigde Naties hebben zondag een team gestuurd om de situatie in ogenschouw te nemen.

De politie gaat ervan uit dat de aanvallers lid zijn van een rebellengroep die onder leiding staat van David Yau Yau, een voormalige militair van het Zuid-Sudanese leger die tot de Murle-stam behoort. Yau Yau strijdt tegen de Zuid-Sudanese regering. De regering in Juba beschuldigt Sudan ervan Yau Yau te steunen door hem wapens en voorraden te sturen. De Sudanese regering in Khartoum ontkent dit echter in alle toonaarden.

Al jaren is Jonglei het toneel van bloedvergieten. In het gebied zijn volgens de VN van januari 2011 tot september 2012 meer dan 2600 mensen door geweld om het leven gekomen.