Premier Tunesië stelt ultimatum voor zakenkabinet

anoniem_22072019025900

De Tunesische premier Hamadi Jebali zal aftreden als zijn oproep voor een regering van technocraten wordt afgewezen. Dat heeft Jebali zaterdag gezegd in een interview met de Franse tv-zender France-24.

Jebali wil dat het zakenkabinet komende week nog aantreedt. Hij deed zijn oproep voor het eerst op woensdag, naar aanleiding van de moord op oppositieleider Chokri Belaid. De dood van Belaid heeft tot grote verontwaardiging geleid in Tunesië en sommigen betichten Jebali's partij Ennahda van betrokkenheid bij de moord.

Ennahda wees Jebali's voorstel afgelopen week al af. De premier lijkt daar echter geen genoegen mee te nemen. In het interview op de Franse televisie zei hij dat het aanstellen van ministers zonder politieke kleur de enige manier is om de huidige situatie te veranderen. Als dat niet gebeurt loopt Tunesië kans te worden ondergedompeld in chaos, aldus Jebali.

Jebali wil zijn nieuwe ministers deze week presenteren. De premier wil ook ministers op belangrijke posten - zoals binnenlandse zaken, buitenlandse zaken en justitie - vervangen. Die ministeries worden momenteel nog geleid door ministers van Ennahda. Als het parlement, waar Ennahda een meerderheid heeft, akkoord gaat met zijn benoemingen is Jebali bereid aan te blijven als premier. Zo niet, dan treedt hij af.

Voor- en tegenstanders van de regering gingen zaterdag de straat op. Enkele duizenden aanhangers van Ennahda kwamen bijeen in de hoofdstad Tunis. Elders in het land, onder meer in de stad Kebili, werden juist kantoren van Ennahda aangevallen.