Staatssteun voor frauderende rijkenbank

De Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena verwacht zeer binnenkort 3,9 miljard euro aan staatssteun, zo zei een topman zaterdag op een financiële bijeenkomst. Ze voldoen namelijk niet aan de kapitaalvereisten die de Italiaanse centrale bank aan banken stelt.

Eerder dit jaar kwam naar buiten dat de bank een verlies van zo'n 730 miljoen euro probeerde te verdoezelen met derivatenconstructies die ze verborgen hielden voor de toezichthouders. Daarnaast loopt er tegen de bestuurders van de bank nog een onderzoek wegens beursmanipulatie, valse boekhouding en fraude.

Desondanks kan de bank dus toch bijna 4 miljard euro staatssteun tegemoet zien. Ignazio Visco, gouverneur van de Italiaanse centrale bank, benadrukt dat het hier niet gaat om een bail-out, waarbij een bank van faillissement wordt gered, maar om steun om het kapitaalbuffer van de bank op niveau te krijgen. Een Italiaanse rechter heeft de steun al goedgekeurd.

Monte dei Paschi di Siena is de oudste bank ter wereld, gesticht in 1472. De bank belooft enorme rendementen aan haar spaarrekeninghouders. Toch is het aantal klanten relatief laag: de spaarders moeten minstens 100.000 euro op hun rekening zetten.