FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 augustus 2012

Zuid-Amerika staat achter Ecuador om Assange

Zuid-Amerika steunt Ecuador in zijn ruzie met Groot-Brittannië over WikiLeaks-chef Julian Assange. Dat heeft de Unasur, een verbond van Zuid-Amerikaanse landen, zondag gezegd in de slotverklaring van een speciale bijeenkomst.

Groot-Brittannië wil Assange uitleveren aan Zweden. De Australiër is bang dat hij uiteindelijk in Amerikaanse handen komt en vluchtte daarom in juni naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Vorige week kreeg hij politiek asiel. Groot-Brittannië heeft echter laten doorschemeren dat agenten de ambassade kunnen binnenvallen om hem op te pakken.

De landen van de Unasur laten weten dat ze "solidair zijn met de regering van Ecuador en haar steunen bij de dreiging van de schending van haar diplomatieke post".

Zuid-Amerika staat achter Ecuador om Assange
Zuid-Amerika staat achter Ecuador om Assange (Foto: ANP)

[Primera División] Barcelona haalt uit tegen Sociedad

Barcelona heeft in de eerste wedstrijd van de Primera División flink uitgehaald tegen Real Sociedad. In het eigen Camp Nou werd het 5-1 voor de Catalanen. Lionel Messi deed met twee treffers direct van zich spreken. David Villa viel een kwartier voor tijd in voor zijn eerste wedstrijd sinds hij eind december zijn been brak. Hij luisterde zijn rentree op met een goal.

De bezoekers in Camp Nou werden getrakteerd op een wervelende openingsfase. Al na drie minuten kopte Carles Puyol de thuisploeg op voorsprong, maar Sociedad liet het hoofd niet hangen en kwam via Gonzalo Castro in de negende minuut op gelijke hoogte.

Op dat moment ging Messi zich met het spel bemoeien. De kleine Argentijn baande zich twee minuten na de gelijkmaker een weg door de Baskische verdediging en scoorde de 2-1. Na een combinatie met Cristian Tello maakte de topscorer aller tijden van Barça even later ook de 3-1.

Met de ruimere marge op de borden ging Real Sociedad verdedigender spelen en kwam Barça er moeilijker doorheen. Vlak voor rust moesten de bezoekers uit San Sebastian toch een vierde tegengoal toestaan. Nu rondde Pedro af.

In de tweede helft kreeg vooral Villa Camp Nou op de banken. Al toen de aanvaller, die vorig jaar in de halve finale van het WK voor clubteams zijn been brak, warm begon te lopen brak er een applaus los in het stadion. Toen hij inviel voor doelpuntenmaker Pedro werd dat nog eens herhaald. Negen minuten na het begin van zijn invalbeurt schoot de Asturiër op aangeven van Andres Iniesta raak en bepaalde zo de eindstand.

Twee zwemmers nog vermist

De hulpdiensten zijn nog op zoek naar twee jonge mannen die zondag op twee verschillende locaties niet meer boven water kwamen. Het gaat om een 24-jarige Pool, die vermist is in de Hoornseplas in Groningen, en om een man van begin 20 die onder water verdween toen hij bij Ammerzoden aan het zwemmen was in de Maas. Dat laat de politie weten.

De Pool was met een groepje aan de plas ten zuiden van Groningen en ging het water in. Hij kon echter niet zwemmen en verdween onder water. Ondanks de massale inzet van hulpdiensten is de man nog niet gevonden. Ze gaan ervan uit dat hij niet meer in leven is. De zoektocht naar zijn lichaam wordt maandag voortgezet.

In het Gelderse Ammerzoden gaat het om een man die 's middags vermoedelijk aan het zwemmen was in de Maas. Een zoektocht door onder meer de brandweer, een trauma- en een politiehelikopter leverde tot 18 uur niets op. Een boot met sonar zocht daarna nog enige tijd naar de vermiste man, maar zonder resultaat.

Eerder zondag werd al bekend dat een 6-jarig jongetje dat gered werd uit de Zevenhuizerplas bij Rotterdam later alsnog overleden is. De incidenten lijken de keerzijde van het warmste tropische weekend sinds 1976.

[Primera División] Valse start Real in seizoensopener

Real Madrid is direct in de eerste wedstrijd van de Primera División tegen puntenverlies aangelopen. De Spaanse kampioen speelde met 1-1 gelijk tegen Valencia. Gonzalo Higuain zette de Koninklijke na negen minuten nog wel op voorsprong, maar verder gaf het sterrenensemble niet thuis. Vier minuten voor rust was het Jonas die de gelijkmaker aantekende.

Real Betis won in een doelpuntenfestijn de uitwedstrijd bij Athletic Bilbao. De ploeg uit Sevilla trok met 5-3 aan het langste eind. Athletic kwam nog sterk terug nadat het in iets meer dan een halfuur drie tegentreffers had geïncasseerd. In de tweede helft werd daar vlot 3-3 van gemaakt, maar Alejandro Pozuelo en Jorge Molina bezorgden Betis alsog de overwinning.

Zaterdag werden er ook al drie duels gespeeld in Spanje. Malaga won uit bij Celta de Vigo met 1-0. Sevilla klopte Getafe met 2-1 en Real Mallorca won met dezelfde cijfers van Espanyol.


Valse start Real in seizoensopener (Foto: Novum)

Blasfemisch kind met Down aangeklaagd

Een meisje van elf jaar dat lijdt aan het syndroom van Down is in Pakistan aangeklaagd wegens blasfemie. Het kind zou Koranteksten hebben verbrand. Op blasfemie staat in Pakistan de doodstraf. Dat meldt de NOS.

Het meisje werd afgelopen donderdag gearresteerd en zit sindsdien gevangen in een gevangenis in Islamabad, de hoofdstad van Pakistan. Vrijdag is haar voorarrest door een rechter met veertien dagen verlengd. Het meisje wordt momenteel ondervraagd, maar is door haar handicap niet in staat tot het formuleren van antwoorden.

Het meisje werd opgepakt nadat een meute woedende moslims gepleit had voor vervolging van het kind. De menigte dreigde de huizen van christenen af te branden, aangezien het meisje een christelijke achtergrond heeft.

Er wordt door mensenrechtenorganisaties regelmatig aangedrongen op herziening van de Pakistaanse blasfemiewetten. Helaas stuiten die pogingen vrijwel altijd op felle protesten van woedende moslims.

Recordaantal bezoekers Grachtenfestival

Het Grachtenfestival in Amsterdam is zondagavond afgesloten met een recordaantal bezoekers. In totaal werd het muziekfestival, dat vorige week vrijdag begon, bezocht door ruim 53.000 bezoekers. Daarbij zijn de bezoekers van het Prinsengrachtconcert zaterdag, het traditionele hoogtepunt, niet meegeteld. Dat meldt de organisatie zondagavond.

Tijdens de vijftiende editie van het Grachtenfestival, dat de liefde als thema had, werden 203 concerten gegeven op in totaal 79 locaties in de stad. Daartoe behoorden een voormalige gevangenis op het Singel en een metrotunnel van de Noord/Zuidlijn. Vanwege de grote belangstelling voor het tunnelconcert werd een extra optreden gegeven.

Het festival werd afgesloten met een uitvoering van het liefdesverhaal The West Side Story door het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De locatie voor het afsluitende concert was een ponton in het water van de Kloveniersburgwal.

Volgend jaar vindt het Grachtenfestival plaats van 16 tot en met 25 augustus.

[MotoGP] Uitslag race Indianapolis

Dani Pedrosa heeft zondag de MotoGP van Indianapolis gewonnen. De Spanjaard pakte al vroeg de leiding en gaf die niet meer uit handen. Hij werd zo de eerste tweevoudig winnaar in de vijfjarige historie van de MotoGP in Indianapolis. Achter Pedrosa werd Jorge Lorenzo tweede en Andrea Dovizioso derde. Casey Stoner finishte, ondanks botsplinters en gescheurde banden in zijn rechterenkel, als vierde.

In de WK-stand heeft Lorenzo met 225 punten de leiding. Dat zijn er achttien meer dan Pedrosa. Stoner staat met 186 punten derde.

In de Moto3-klasse viel Jasper Iwema al in de eerste ronde uit. De race werd gewonnen door Luis Salom voor Sandro Cortese. De laatstgenoemde leidt in de WK-stand. Marc Marquez won de Moto2-race. De Spanjaard staat ook ruim bovenaan in de strijd om de wereldtitel.

[Premier League] Uitslagen speelronde 1

Afgelopen weekend werden de eerste competitiewedstrijden afgewerkt in de Engelse Premier League. Manchester City en Chelsea boekten een overwinning, terwijl Arsenal puntverlies leed tegen Sunderland (0-0). Liverpool ging hard onderuit bij West Bromwich Albion (3-0). Hieronder de uitslagen, stand, topscorers en het programma voor volgende week.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Arsenal Sunderland 0-0
Fulham Norwich City 5-0
Queens Park Rangers Swansea City 0-5
Reading FC Stoke City 1-1
West Ham United Aston Villa 1-0
West Bromwich Albion Liverpool 3-0
Newcastle United Tottenham Hotspur 2-1
Wigan Athletic Chelsea 0-2
Manchester City Southampton 3-2
Everton Manchester United ma 20 aug


Stand:

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Fulham 1 1 0 0 3 5-0
2 Swansea City 1 1 0 0 3 5-0
3 West Bromwich Albion 1 1 0 0 3 3-0
4 Chelsea 1 1 0 0 3 2-0
5 Manchester City 1 1 0 0 3 3-2
6 Newcastle United 1 1 0 0 3 2-1
7 West Ham United 1 1 0 0 3 1-0
8 Reading FC 1 0 1 0 1 1-1
9 Stoke City 1 0 1 0 1 1-1
10 Arsenal 1 0 1 0 1 0-0
11 Sunderland 1 0 1 0 1 0-0
12 Everton 0 0 0 0 0 0-0
13 Manchester United 0 0 0 0 0 0-0
14 Southampton 1 0 0 1 0 2-3
15 Tottenham Hotspur 1 0 0 1 0 1-2
16 Aston Villa 1 0 0 1 0 0-1
17 Wigan Athletic 1 0 0 1 0 0-2
18 Liverpool 1 0 0 1 0 0-3
19 Norwich City 1 0 0 1 0 0-5
20 Queens Park Rangers 1 0 0 1 0 0-5


Programma:

Datum Thuis Uit
wo 22 aug, 20:45 Chelsea Reading FC
za 25 aug, 13:45 Swansea City West Ham United
za 25 aug, 16:00 Aston Villa Everton
za 25 aug, 16:00 Manchester United Fulham
za 25 aug, 16:00 Norwich City Queens Park Rangers
za 25 aug, 16:00 Southampton Wigan Athletic
za 25 aug, 16:00 Sunderland Reading FC
za 25 aug, 16:00 Tottenham Hotspur West Bromwich Albion
za 25 aug, 18:30 Chelsea Newcastle United
zo 26 aug, 14:30 Stoke City Arsenal
zo 26 aug, 17:00 Liverpool Manchester City

Brandweer rukt uit voor defect koelsysteem KPN

De brandweer is zondagmiddag in actie gekomen om te helpen bij de reparatie van een koelsysteem in een centrale van KPN in Den Haag. De centrale is een belangrijk knooppunt van netwerken, onder meer van het communicatiesysteem C2000, dat gebruikt wordt door de hulpdiensten. Dat meldt een woordvoerder van KPN.

Dat het koelsysteem in de centrale aan de Prinses Beatrixlaan stukging heeft volgens de zegsman niets te maken met de tropische hitte. Door de warmte kunnen systemen bij een defect echter wel sneller oververhit raken.

De brandweer helpt met het 'verplaatsen van grote hoeveelheden water' en het snel afvullen van het koelsysteem. Door het defect zouden geen diensten van het bedrijf zijn geraakt.

Federer klopt Djokovic in Cincinnati

Roger Federer heeft zondag het masterstoernooi in Cincinnati gewonnen. In de finale was de Zwitserse nummer een van de wereld met 6-0 en 7-6 (7) te sterk voor Novak Djokovic. In totaal stonden de twee tachtig minuten op de baan. Voor Federer is het zijn 21e titel in een masterstoernooi, evenveel als Rafael Nadal.

Op het Amerikaanse hardcourt was Federer als enige direct bij de les. In een mum van tijd sleepte hij de eerste set binnen zonder Djokovic, de nummer twee van de wereldranglijst, ook maar een game te gunnen. In de tweede sets waren er geen breaks te bewonderen, maar was Federer de beste in de tiebreak.

Roemer is een lul

Dacht ik eerst nog dat de man ballen had gekregen, zie ik dat hij nog geen vierentwintig uur later zijn woorden nuanceert, of eigenlijk hij trekt ze gewoon weer in. Met gedraai en gekonkel weet hij het volgende er uit te persen om de andere politieke mutsen maar niet voor het hoofd te stoten; 'Als die boete er wel komt, ben ik ervan overtuigd dat heel Nederland en heel Europa vinden dat we hem niet hoeven te betalen'.

Goal Elia helpt Werder Bremen niet

Een doelpunt van Eljero Elia heeft Werder Bremen niet naar de tweede ronde van de DFB Pokal gebracht. Uit bij Preussen Münster werd na een verlenging met 4-2 verloren. Na negentig minuten was de stand nog 0-0. Elia had op slag van rust de score geopend voor Werder.

Ook FC Nürnberg werd na verlenging uitgeschakeld. Ontvangende club TSV Havelse uit de Regionalliga Nord was de enige die scoorde in de extra tijd: 3-2. Ook hier was de score in de reguliere speeltijd op 2-2 blijven steken.

Erzgebirge Aue legde Eintracht Frankfurt op de pijnbank. In Aue werd het 3-0. Schalke 04 won wel makkelijk. Zonder Klaas-Jan Huntelaar werd het 5-0 bij FC Saarbrücken. VfR Aalen klopte FC Ingolstadt: 3-0. Arminia Bielefeld was met 3-1 SC Paderborn de baas.

[DTM] Uitslag race Nürburgring

Bruno Spengler heeft de DTM-race op de Nürburgring op zijn naam geschreven. De Canadees won met zijn BMW voor de Audi van Edoardo Mortara en hield zo zijn titelhoop levende. Kampioenschapsleider Gary Paffett werd slechts zesde, maar houdt hierdoor nog wel twintig punten voorsprong op Spengler.

Spengler kende in de Duitse Eifel een makkelijke middag, want de Canadees startte met de BMW van poleposition en had na de eerste ronde al een voorsprong van een seconde op de rest van het veld. Dit breidde hij uit tot 6,7 seconden aan de streep. Mortara had het voor plaats twee na zijn eerste pitsstop al even makkelijk.

Mike Rockenfeller reed aanvankelijk op de derde plaats, maar hij werd bij de eerste serie stops voorbijgestoken door regerend kampioen Martin Tomczyk en bij zijn tweede stop door Jamie Green. Ook Paffett stond op het punt dit te doen, maar hij verloor bij zijn tweede stop drie seconden bij het monteren van een van zijn wielen. Roberto Merhi zorgde nog voor enige beroering door na contact David Coulthard te laten spinnen en vervolgens op zijn teamgenoot Susie Wolff in te rijden. De Spanjaard was uiteindelijk een van de twee uitvallers.

Jong meisje (1) verdronken in zwembadje buren

Een 1-jarig meisje uit Barneveld is zondag vermoedelijk verdronken in het zwembadje van de buren van haar ouderlijk huis. Dat laat de politie weten. Hulp ter plaatse, onder meer van een traumahelikopter, mocht niet meer baten. De politie onderzoekt de zaak.

De melding dat een kindje verdronken zou zijn kwam rond 18.00 uur binnen. De hulpdiensten rukten daarop onmiddellijk uit. De politie gaat uit van een noodlottig ongeval, maar doet wel technisch onderzoek naar de exacte doodsoorzaak.

Voor de ouders van het meisje en de buren is slachtofferhulp ingeschakeld.

Ondanks hitte lijkt eeuwrecord niet te sneuvelen

Het is weliswaar warm in Nederland, maar het eeuwrecord uit 2003 lijkt zondagmiddag stand te houden. De temperatuur liep in het Limburgse Ell rond 16.20 uur op tot 36,7 graden, een volle graad onder het record. Aan de kust was het rond diezelfde tijd dankzij een westenwind met ongeveer 25 graden duidelijk koeler, meldt weeronline.nl.

In De Bilt steeg het kwik zondag rond die tijd tot 32,9 graden. Het gemiddelde voor het weekeinde komt daarmee op 32,5 graden uit. Daarmee kunnen zaterdag en zondag de boeken in gaan als het warmste tropische weekeinde sinds 1976, toen de temperatuur tot 34,3 graden opliep.

In de avond en nacht koelt het langzaam af tot zo'n 18 graden aan de kust tot 22 graden in het oosten. Er bestaat een kleine kans op een onweersbuitje hier of daar.

Maandag brengt in ieder geval enige verkoeling. Direct aan zee wordt het 23 graden, en ook in het oosten van het land zou het kwik - op een mogelijke lokale uitzondering - onder de 30 graden moeten blijven.

Tieners Israël slaan Arabische jongen in elkaar

De Israëlische politie heeft vier Israëlische tieners opgepakt op verdenking van geweldpleging tegen een Arabische tiener in het centrum van Jeruzalem. De Arabische jongen raakte zwaargewond.

Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld brak er een gevecht uit tussen een groep Arabische en een groep Israëlische jongeren. De Arabische jongen, die buiten bewustzijn was, is naar een ziekenhuis gebracht, aldus Rosenfeld. De vier Israëlische jongens zijn aangehouden.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de motivatie van de Israëlische jongeren. Lokale media spreken van een 'haatmisdaad'.

Jongetje (6) verdronken bij Zevenhuizerplas

Een 6-jarig jongetje is zondagmiddag verdronken in de Zevenhuizerplas bij Rotterdam. Dat laat de politie weten. De knul was op een van de strandjes rond de plas aan het spelen toen hij aan de aandacht van zijn familie wist te ontsnappen. Toen hij gevonden was, leek een reanimatie aanvankelijk succesvol. Het jongetje overleed later in een ziekenhuis.

Toen de familie alarm had geslagen kwamen de hulpdiensten rond 16.00 uur in actie. Onder meer de brandweer en een politiehelikopter werden ingezet. Ook duikers kwamen in actie in de plas op de grens tussen Rotterdam en de gemeente Zuidplas.

Volgens een politiewoordvoerder was het erg druk op het strandje en leidde de reddingsactie tot veel emoties. De badgasten hebben dan ook slachtofferhulp aangeboden gekregen.

Fosforgranaat bij brand in bossen Doorn

De Explosieven Opruimingsdienst heeft zondagmiddag een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk gemaakt in de bossen bij Doorn. De brandweer was uitgerukt voor een brandje. Toen dat erg lastig te blussen leek, bleek het om een gevaarlijke granaat te gaan, meldt de politie.

Hoe de granaat er belandde en het vuur kon ontstaan, is niet duidelijk. Het brandje woedde op het terrein van een van de instellingen in het gebied. Volgens RTV Utrecht gaat het om blindeninstelling Bartiméus. De zegsvrouw van de politie sluit een 'kwajongensstreek' niet uit. Doordat de bossen erg droog zijn en fosfor erg lastig te blussen is, was de situatie echter erg gevaarlijk.

Michael Jackson-vogelpoep te koop

Wie op zoek is naar een uniek portret van poplegende Michael Jackson, zou op eBay nu zijn slag kunnen slaan. Daar wordt de voorruit van een auto aangeboden met daarop Michael Jackson-vormige vogelpoep.

Voor de verkopende partij werd het al direct duidelijk dat hij iets bijzonders in handen had toen de vogel op zijn voorruit poepte. Toen de brij was opgedroogd, werd de beeltenis nog veel duidelijker.

De verkoper van het object weet nog niet of zijn veilingstuk een daverend succes zal worden. "Er kunnen twee dingen gebeuren. Ofwel krijg ik er een astronomisch bedrag voor, ofwel niets."

Een foto van de spontane afbeelding is hier te zien.

Italië bezuinigt op bescherming ex-minister

De bezuinigingen als gevolg van de schuldencrisis gaan ook aan Italiaanse oud-bewindsleden met omstreden denkbeelden niet voorbij. Het aantal agenten dat permanent bezig is met de beveiliging van oud-minister Roberto Calderoli, is teruggebracht van 16 naar 8, aldus de krant la Repubblica zondag.

De politicus van de Lega Nord baarde in 2006 opzien door op tv te verschijnen met een T-shirt met een van de beroemde Deense Mohammed-spotprenten. Bij botsingen bij de Italiaanse ambassade in Libië vielen daarop 11 doden. De beveiliging van Calderoli heeft de Italiaanse staat sindsdien miljoenen euro's gekost.

Büttner vertrekt naar Manchester United

Eerder deze week was er de verrassende transfer van Ousama Assaïdi naar Liverpool. In dezelfde categorie is er vandaag een bijgekomen, want Alexander Büttner zal Vitesse gaan verruilen voor Manchester United.

Büttner zou afgelopen zomer naar Southampton verkassen, maar deze transfer ging op het laatste moment niet door. De 23-jarige verdediger was niet meer welkom in de eerste selectie van Vitesse en spande bij de KNVB een arbitragezaak aan die hij verloor.

Verrassend is nu dat Manchester United Büttner aan wil trekken. De Mancunians hebben een miljoenenbedrag over voor de verdediger die in Engeland nog wel medisch moet worden gekeurd. Mocht de transfer doorgang vinden, dan wordt de Nederlander teamgenoot van Robin van Persie die eerder deze week Arsenal verruilde voor de ploeg van Sir Alex Ferguson.

Hitte heeft invloed op zin in seks

De hitte heeft invloed op onze zin in seks. Dat blijkt uit de poll op de Frontpage. Bijna 70 procent laat zich erdoor door beinvloeden.

Overigens is het percentage dat minder zin heeft in seks nagenoeg hetzelfde als de mensen die meer zin hebben in seks. Beide zitten rond de 34 procent. De rest zegt dat de hitte geen invloed heeft op hun libido.

User Koelants zegt: "Mijn vriendin trok gister ff wat geils aan in huis en smokkelde me mee naar ons bedje. Echter door het meteen al beginnen te zweten was mijn zin alweer weg." Maar Kaalia: "Mijne is hoger, maar dat heeft meer te maken met mijn nieuwe vriend dan met de temperatuur." Metalfreak moet er helemaal niet aan denken: "Pff, ik zweet al zonder iets te doen, moet er niet aan denken om nu te gaan batsen." 

Stem ook mee.


TV-première New Kids Turbo jonguh

Vanavond is het toch te heet om te ketsen dus ga voor de tv hangen met een Schultenbrau en een broodje bakpau jonguh, want Comedy Central zendt New Kids Turbo uit.

In deze eerste bioscoopfilm van de aso's uit Maaskantje raken de jongens hun uitkering kwijt. En geen uitkering is geen bier. Dat is zo ongeveer het verhaal. Verder gaan  er ook mensen dood en hebben vele BN'ers een cameo. Zien we Arnie Alberts als zichzelf en Antonie Kamerling als cameraman. Hoe laat het begint? Acht uur, verrekte mongool. Kijken, kut.

 

Pussy Riot-protest Lowlands vindt veel weerklank

De teller van de handtekeningenactie van Amnesty International op het popfestival Lowlands, als protest tegen de veroordeling van de Russische punkband Pussy Riot, staat zondagmiddag op 12,5 duizend handtekeningen. Een woordvoerder van Amnesty op het festivalterrein verwacht dat het totale aantal handtekeningen dat van eerdere acties op Lowlands overtreft.

De actie ging vrijdagavond van start. De 55 duizend festivalgangers kunnen het hele weekend langskomen om de petitie te tekenen. Aan het eind van de zondagmiddag hadden zo'n 7500 mensen dat gedaan, onder wie ook politici als Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP). Daarnaast ondertekenden een kleine vijfduizend mensen de petitie op de website.

De actie van Amnesty - samen met de festivalorganisatie, de VPRO en radiozender 3FM - was een lastminuteactie. De drie leden van Pussy Riot die in aanloop naar de Russische presidentsverkiezingen een 'punkgebed' in een kerk in Moskou ten gehore brachten, werden pas vrijdagmiddag veroordeeld. Deze veroordeling leidde onmiddellijk tot veel protest.

Vorig jaar tekenden ruim 7500 mensen op het festivalterrein een petitie voor de vrijlating van de Chinese dissident en Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo. De actie voor Pussy Riot lijkt het succes van deze actie dus te overtreffen. Volgens de Amnesty-zegsman komt dat onder meer doordat de actie echt leeft onder het publiek en de bands. Verschillende bands zouden de bezoekers hebben opgeroepen de petitie te gaan tekenen.

De petitie voor de vrijlating van de drie Pussy Riot-leden blijft na afloop van het driedaagse festival zondag nog twee weken online staan. Daarna worden de handtekeningen aangeboden bij de Russische ambassade in Den Haag.

De digitale versie van de petitie kan getekend worden op de site van Amnesty.


Pussy Riot-protest Lowlands vindt veel weerklank (Foto: Novum)

Viertal aan de haal met politieboot Giethoorn

Vier mannen zijn er zaterdagavond in Giethoorn vandoor gegaan met een boot van de politie. De vier hadden de politieboot in de waterrijke plaats aan hun eigen sloep geknoopt en waren weggevaren. De politie had het nakijken.

Agenten zetten via de wal een korte achtervolging in. Door een punter te lenen konden de agenten weer het water op, waarop de agenten het dievenkwartet in de kraag konden vatten. De vier mannen, van wie de jongste 42 en de oudste 62 jaar was, waren afkomstig uit Coevorden, Epe en Wanneperveen.

De schipper van de sloep bleek in ieder geval al een aantal drankjes te hebben genuttigd. Hij had bijna 1,0 promille alcohol in zijn bloed. De grens ligt bij 0,5. Voor het varen onder invloed is proces-verbaal opgemaakt. De vier werden vastgezet op het bureau.

Tilburgs amfetaminelab opgerold

De politie heeft zondag een amfetaminelab aangetroffen en ontmanteld in Tilburg. Vier mannen uit de Brabantse stad zijn aangehouden. In het laboratorium werden grondstoffen aangetroffen om drugs mee te maken. Ook was er een productiestraat voor amfetamine, ook wel speed genoemd, opgesteld.

Het laboratorium bevond zich in een bedrijfspand aan het Wilhelminapark, gelegen in een woonwijk. De politie wijst op het gevaar van drugslaboratoria in een dergelijke omgeving, vanwege de kans op brand en ontploffingsgevaar.

De vier verdachte Tilburgers, van 26, 27, 44 en 46 jaar oud, zitten vast op het politiebureau.

Belg overlijdt na redding meisjes

Aan de Franse Opaalkust is een Belgische man overleden nadat hij twee Franse meisjes uit zee had gered. Dat meldde Nieuwsblad.be zondag.

Thierry Landrain was op vakantie in het badplaatsje Berck en aarzelde geen seconde toen hij zag dat de twee meisjes in de problemen waren gekomen. Hij zwom ze tegemoet en zorgde dat ze weer aan land kwamen. Niet lang daarna kwam de 47-jarige Landrain zelf in de problemen, vermoedelijk kreeg hij een hartaanval.

Nadat de Franse kustwacht de bewusteloze man uit het water haalde begonnen ze met reanimatie. Dat leek succes te hebben en de Belg werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij in de nacht van donderdag op vrijdag alsnog overleden.

[Vuelta] Degenkolb bezorgt Argos ritzege

John Degenkolb heeft de eerste massasprint in de Ronde van Spanje gewonnen. De voor het Nederlandse Argos-Shimano rijdende Duitser klopte na de 181 kilometer lange tweede etappe van Pamplona naar Viana de Australiër Allan Davis (Orica-Greenedge) op de streep. De Spanjaard Jonathan Castroviejo, die zaterdag met Movistar de ploegentijdrit won, behoudt de rode leiderstrui.

In de nagenoeg vlakke etappe reden de Rus Mikhail Ignatyev en de Spanjaarden Javier Aramendia en Javier Chacon een tijdje voor het peloton uit. De sprinters, voor wie in de loodzware Vuelta met liefst tien aankomsten bergop niet al te veel te halen is, lieten zich hun eerste kans om het tot een massasprint te laten komen echter niet afnemen. De drie werden dan ook ruim voor de finish ingerekend.

Davis leek in de sprint de beste papieren te hebben, maar zag Degenkolb door een sterk eindschot toch met de overwinning aan de haal gaan. Voor de 23-jarige Duitser is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. De Brit Ben Swift eindigde als derde, net voor de Italiaan Elia Viviani. Daniele Bennati stelde teleur met de tiende plaats.

Castroviejo houdt in het klassement zijn ploeggenoten Nairo Alexander Quintana en Javier Moreno net achter zich. Dennis van Winden is op de zevende plaats de beste Nederlander. Maandag staat voor de renners al de eerste serieuze bergetappe op het programma.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Ajax

Om 16.30 begon in de Eredivisie het duel tussen N.E.C. Nijmegen en Ajax. De Nijmegenaren hadden het eerste duel in de competitie met 0-2 gewonnen van sc Heerenveen, maar tegen de regerend landskampioen zat een nieuwe stunt er niet in. Het werd in de Goffert 1-6.

N.E.C. Nijmegen

1 - 6

AFC Ajax

 63' Nuytinck    13' Lukoki
 17' Eriksen
 20' Sana
 37' Janssen
 53' De Jong
 83' Sana
 
 Gele kaart: Dijks, Lukoki (AFC Ajax)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Breuer
Van Eijden
Cmovs (Nuytinck/46)
Conboy
Sno
Roorda (George/56)
Koolwijk
Foor
Platje
Ten Voorde (Rieks/46)
  Vermeer
Van der Wiel
Alderweireld
Van Rhijn (Blind/63)
Dijks (Veltman/79)
Eriksen
Schøne
Janssen
Lukoki (Boerrigter/63)
De Jong
Sana

Bosz: "Een stelletje schijtbakken"

Heracles-coach Peter Bosz was uitermate ontevreden over het spel van zijn ploeg tijdens het verloren duel met AZ (3-1). In de rust nam hij dan ook geen blad voor de mond. 

"Iedere keer wanneer wij de bal verloren, counterden zij ons weg. Dat deed AZ erg goed, alleen in de afronding waren ze slecht, anders hadden ze denk ik vijf of zes keer in de eerste helft kunnen scoren", aldus de coach van Heracles tegenover Eredivisie Live.

Vooral bij het tweede doelpunt van AZ zag Bosz dat zijn ploeg volledig in de fout ging. "Iedereen stond achter de bal en daar speelde AZ zo doorheen. In de rust heb ik de spelers gezegd dat ze een stelletje schijtbakken waren. Je moet namelijk durven voetballen, de bal durven vragen, ook als het een keer niet gaat. Je moet ook durven verdedigen, en de manier waarop wij dat deden was natuurlijk lachwekkend", zo vervolgt een ontevreden Bosz.

Volgens de oefenmeester kan niet worden verwezen naar het feit dat een aantal nieuwe spelers nog niet is ingespeeld binnen de ploeg. "De fouten die gemaakt zijn, heeft niets met een gebrek aan inspelen te maken. Als ze dicht bij je doel komen, moet je gewoon kort dekken en kun je niet op twee of drie meter dekken. Dat was niet goed."

Fransman Démare wint Vattenfall Cyclassics

De Fransman Arnaud Démare heeft zondag de Vattenfall Cyclassics op zijn naam geschreven. De renner van FdJ bleef André Greipel (Lotto-Belisol) en Giacomo Nizzolo (Radioshack-Nissan) voor in de massasprint in de straten van Hamburg. Tom Veelers (Argos-Shimano) werd op de negende plaats de beste Nederlander.

Zoals te doen gebruikelijk werden de eerste uren van de klassieker in Hamburg door een vroege vlucht leuk gemaakt. Toen zij waren ingerekend begon de koers pas echt. Met nog zo'n 25 kilometer te gaan ontstond er een nieuwe kopgroep met grote namen als Tom Boonen en Greg van Avermaet.

Uit die groep sprong de Belg Ben Hermans op de laatste beklimming van de Waseberg weg. De renner van Radioshack hield tot net binnen de laatste tien kilometer stand, maar daarna werd ook de kopgroep snel opgeslokt door het peloton.

Zonder Theo Bos in goede positie ging Raborenner Mark Renshaw voor zijn eigen kans. De Nieuw-Zeelander was de ideale gangmaker voor Démare die toen hij eenmaal op kop kwam, niet meer omkeek.

SP wil alles socialer maken

Vandaag trapte de SP zijn campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen af. In het Openluchtmuseum in Arnhem kwamen 2500 SP-leden bijeen voor de officiële start van de SP-campagne.

Veel nieuws was er niet te horen. SP-leider Emile Roemer vertelde in zijn toespraak dat Nederland wat de SP betreft wel wat socialer kan en dat er daarom gezocht wordt naar samenwerkingsmogelijkheden met de andere linkse partijen. Die zogenoemde 'sociale alliantie' zou Nederland weer uit de crisis moeten trekken.

Roemer zei dat de economische crisis te wijten is aan 'foute politieke keuzes en falende bestuurders'. Hij meent dat het herstellen van de sociale zekerheid en investeren in de publieke sector Nederland er weer bovenop kunnen helpen.

De ophef die deze week ontstond nadat Roemer zich met grote woorden had uitgelaten over een mogelijke EU-boete voor Nederland, ziet hij als moddergooien door andere partijen. "Een toontje lager en een beetje zelfreflectie was beter op z'n plaats geweest."

Momenteel staat de SP in de meeste peilingen bovenaan. Geschat wordt dat de partij tussen de 33 en de 39 zetels zal halen.

Protest in Brussel tegen vrijlating ex Dutroux

Zo'n vijfduizend mensen hebben zondag in Brussel gedemonstreerd tegen de vervroegde vrijlating van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Martin is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux.

De betogers trotseerden zondag de zomerse hitte om hun ongenoegen kenbaar te maken. Martin, die tot dertig jaar cel was veroordeeld omdat ze Dutroux had geholpen zes meisjes te ontvoeren, verkrachten en vermoorden, kan binnen enkele weken vrijkomen. Het Hof van cassatie zal haar vrijlatingsverzoek op 28 augustus behandelen, voorwaarde voor haar vrijlating is dat ze zich voor de rest van haar leven terugtrekt in een klooster.

De mars werd georganiseerd door de vader van een van de vermoorde meisjes, Julie Lejeune. Het doel dat Jean-Denis Lejeune met de betoging had, is een grondige herziening van het Belgische justitionele systeem. Betogers liepen met spandoeken waarop '30 jaar = 30 jaar'  te lezen was.

Voor de demonstratie waren er diverse toespraken. Onder andere Laetitia Delhez die het hel van Dutroux overleefde. Ook de vader van de eveneens vermoorde An Marchal kwam aan het woord. De betoging is zonder incidenten verlopen.

[Premier League] Chelsea snel klaar met Wigan

Chelsea is het seizoen in de Premier League begonnen met een solide uitzege. Wigan Athletic werd door de nummer zes van het vorige seizoen in het DW Stadium met 2-0 verslagen. De eindstand was al na zeven minuten bereikt door doelpunten van Branislav Ivanovic en Frank Lampard.

De Blues grepen de tegenstander direct bij de keel. Op aangeven van debutant Eden Hazard schoot de Servische verdediger Ivanovic al na twee minuten raak. Na zeven minuten keek Wigan zelfs al aan tegen een 2-0 achterstand. De sterk spelende Hazard werd door Ivan Ramis in de zestien onderuit gehaald, waarna Lampard zijn 39e penalty in de Premier League benutte.

Wigan creëerde diep in de tweede helft nog wat kansen, maar de vroeg verkregen voorsprong van Chelsea kwam niet meer in gevaar. Bij de nummer vijftien van afgelopen seizoen viel oud-PSV'er Arouna Koné na ruim een uur spelen in. Ronnie Stam was buiten de selectie gelaten.


Chelsea snel klaar met Wigan (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (19/08/2012)

Vanmiddag werden om half drie in de hitte de wedstrijden ADO Den Haag - RKC Waalwijk en AZ - Heracles Almelo afgewerkt. Hieronder de statistieken van beide wedstrijden.

ADO Den Haag

2 - 2

RKC Waalwijk

18' Wormgoor
92' Holla
  14' Chevalier
89' Chevalier
 
Gele kaart: Omeruo, Holla, (ADO Den Haag), Bandjar, Drost, (RKC Waalwijk)
Rode kaart: Bandjar (67/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Horvath (Supusepa/30(Elbers/81))
Wormgoor
Omeruo
Holla
Chery
Meijers
Jansen
Toornstra
Poepon
Van Duinen (Vicento/65)
  Zoet
Bandjar
Drost
Van Peppen
Martina
Braber
Duits
Stans (Van Mosselveld/71)
Sneijder (Najah/63)
Chevalier (Zeldenrust/90+4)

AZ

3 - 1

Heracles Almelo

16' Altidore
26' Martens
90+2' Altidore
  87' Armenteros
 
Gele kaart: Moisander, (AZ), Paljic, Pedro, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.495
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Alvarado
Marcellis
Gorter
Moisander
Viergever
Martens (Gudmundsson/65)
Elm
Falkenburg (Reijnen/79)
Maher
Beerens (Johansson/83)
Altidore
  Pasveer
Koenders
Paljic
Veldmate (Davidson/46)
Rienstra
Quansah
Overtoom
Duarte
Everton (Gouriye/70)
Pedro
Armenteros

ParaNorman

Norman is een tiener zoals zoveel anderen, maar toch anders dan iedereen. Zijn ouders zijn bang voor zijn vreemde gedrag, op school noemen ze hem een freak en de rest van het stadje vindt zijn zonderlinge gedrag maar eng. Norman ziet en hoort namelijk geesten van mensen en dieren en hij kan ook met ze praten. Voor hem is dat doodgewoon en in zijn dagelijkse gang heeft hij dan ook een vriendelijk woordje voor iedereen. Op een dag zoekt zijn nog zonderlingere oom Prenderghast hem op, hij geeft Norman een opdracht om zijn stad te redden.

Griekse eilanders vallen belastingdienst aan

De autoriteiten op het Griekse eiland Hydra hebben een aanval van een menigte eilandbewoners op belastinginspecteurs scherp veroordeeld. De inspecteurs hielden een restauranteigenaar aan die zijn klanten geen rekeningen gaf.

Het incident vond plaats toen de inspecteurs de man wilden meenemen naar Athene, een tocht van een uur met de boot. Ze werden tegengehouden door woedende eilandbewoners die ook de bemanning van de boot aanvielen.

De inspecteurs moesten zich samen met de restauranteigenaar terugtrekken in het politiebureau van het eiland, dat werd belegerd tot de oproerpolitie zaterdagochtend arriveerde. Eilandbewoners sneden de elektriciteit en watertoevoer van het bureau af. Zaterdag is de restauranteigenaar door de kustwacht overgebracht naar Athene.

Het door schulden geteisterde Griekenland probeert - in een poging de financiën van het land op orde te krijgen - de hardnekkige belastingontduiking aan te pakken.

HSV sneuvelt in eerste ronde DFB Pokal

Hamburger SV is zondag in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi uitgeschakeld. De ploeg van Jeffrey Bruma verloor met 4-2 bij Karlsruhe. De thuisclub, die vorig jaar naar de derde Bundesliga degradeerde, stond ondanks een doelpunt van Koen van der Biezen bij rust nog met 2-1 achter.

Ook het vorig jaar naar de Tweede Bundesliga gedegradeerde Hertha BSC maakte een valse start van het nieuwe seizoen. Op bezoek bij VfR Wormatia Worms werd met 2-1 verloren.

Hannover 96 won gemakkelijk met 6-1 bij FC Nöttingen. Ook 1860 München trof zes keer doel, maar kreeg geen tegentreffer te verwerken. De Beierse ploeg deed dat bij FC Hennef 05.

Honkballers Kinheim dichtbij titel

De honkballers van Kinheim zijn nog één zege verwijderd van de landstitel. De Haarlemmers versloegen in het derde duel van de play-offs Neptunus met 7-3, waardoor de ploeg nu in de stand met 3-0 voor staat.

Neptunus kwam in de tweede inning met 1-0 voor, maar in de gelijkmakende slagbeurt sloeg Kinheim hard toe. Mede door een driehonkslag van Draijer pakte de ploeg een 5-1 voorsprong. In de zesde inning kwam Neptunus terug in de wedstrijd, maar Kinheim sloeg direct hierna weer toe, waardoor de zege veilig was.

'Tropisch weekeinde is een feit'

Nederland kan zich weer een 'record’ rijker rekenen. Na zaterdag werd het ook zondag warmer dan 30 graden in De Bilt en daarmee hebben we opnieuw een tropische dag. Met de eerste tropische dag zaterdag is dit weekeinde het warmste tropische weekeinde sinds 1994.

Volgens een zegsman van weeronline.nl was het zondag om 14.00 uur 31,5 graden in De Bilt en in die twee dagen gemiddeld 31,7 op die plaats.

Een temperatuur van 30 graden of warmer in De Bilt is de norm voor 'tropisch’ in Nederland.

'Tropisch weekeinde is een feit'
'Tropisch weekeinde is een feit' (Foto: ANP)

[Upd] FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Dachten jullie dat het gisteren al warm was? De zon scheen de hele dag, maar de temperatuur hield het nog een beetje bescheiden. Hoewel voor half augustus deze temperatuur al erg royaal was. Zelfs een weerstation aan zee zoals die in Hoek van Holland behaalde de 33 graden. Op zich is dat voor dat station niet heel uniek. Maar dat het in Den Helder al 30 graden werd, is wel iets bijzonderder.

Waarschijnlijk waren ze op Terschelling ook al aan het zweten, want 27 graden hebben ze daar ook niet zo heel vaak. Daar werd in Ell (Limburg) natuurlijk om gelachen want daar was de hoogste temperatuur gisteren 35,5 graden. In De Bilt werd met 31,9 een nieuw datumrecord gebroken. In 1947 was het op 18 augustus het warmst met 31,8. Dat is wel een kleine vermelding waard.

Maar dan nu vandaag. Het kan een bijzondere dag gaan worden. Er is namelijk een kans dat vandaag de allerhoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland gebroken gaat worden en dat is 38,6 in Warnsveld, Gelderland. We willen niet meteen zeggen dat het ook daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het gaat wel dichtbij komen. Als het zover is, zullen we dat meteen melden.

Verder een zonovergoten dag. Ons advies is echter om geen grote inspanningen te doen. Voor veel mensen zijn de temperaturen van vandaag echt te veel van het goede. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; drink vooral heel veel water, en als je de schaduw kunt opzoeken is dat mooi meegenomen. Ons advies is vooral; blijf lekker thuis en zoek wat verkoeling op.

Update 16.30 uur:


Inmiddels heeft zich een behoorlijke onweersbui op de Noordzee gevormd, en die bui trekt richting Den Helder en Texel. Ons advies is, om vooral op die plaatsen de lucht goed in de gaten te houden. Ook elders in het land is zich bewolking aan het vormen, en is een lokale regen of onweersbui zeker niet uit te sluiten.

Wij zullen de situatie blijven volgen.

De stranden zullen ook weer overvol raken, daar kun je de klok op gelijk zetten. Wel is het zo dat de situatie aan de kust wel iets beter gaat worden in de loop van de middag. De zeewind zal wat eerder gaan opsteken. Echter ook aan zee zal het tot een uur of 2 wel zeker een graad of 30, lokaal 32 zijn. Zodra de zeewind opsteekt, kan het afkoelen tot circa 24 graden.

Héél misschien is er in de avond kans op een regen of onweersbui. Maar daar komen we morgen in de loop van de middag op terug. 

Nederland
Meer weer op FOK!

Naast Lowlands in Biddinghuizen is ook Decibel Outdoor vandaag bezig in Hilvarenbeek dat nog tot zondag duurt. Aldaar een graad of 33. Vooral met dit soort open terrein is het van groot belang om een flesje water gevuld te houden en wat vaker de schaduw op te zoeken.

Veel mensen onderschatten vaak dat dit soort temperaturen een mens goed te grazen kunnen nemen in de vorm van een zonnesteek of uitdroging. Goede voorbereidingen treffen is erg belangrijk als je niet ziek wilt worden. We raden de festivalgangers dan ook aan om het gebruik van alcohol te beperken.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

Aan het water
Jan, het zoontje van DJMO vermaakte zich gister opperbest aan het water in Geestmerambacht (Foto: DJMO)

Aanvaller Mirallas van Olympiakos naar Everton

Kevin Mirallas heeft zondag een vierjarig contract getekend bij Everton. De Belgische aanvaller komt over van het Griekse Olympiakos. Hoeveel de Toffees voor de international betalen wil de club uit Liverpool niet kwijt.

De Belg, die afgelopen woensdag nog in actie kwam tegen Nederland, scoorde vorig seizoen twintig doelpunten in 25 wedstrijden voor de Grieken. Eerder kwam hij uit voor Saint-Étienne, Lille en Standard Luik. De 24-jarige is maandag nog niet speelgerechtigd voor de wedstrijd tegen het Manchester United van Robin van Persie.


Aanvaller Mirallas van Olympiakos naar Everton (Foto: Novum)

PVV: zwartboek over ramadan

De PVV heeft een zwartboek over alle uitingen van de ramadan opgesteld. De partij maakte dat zondag bekend.

Volgens de PVV worden daarin "de vele voorbeelden van buigingen en ellende opgesomd". Als voorbeelden noemt de partij "gesubsidieerde iftar-maaltijden, overheidsvoorlichting middels de publieke omroep tot sluitende scholen en rellend Ramadan-tuig dat complete bioscopen terroriseert."

"Genoeg is genoeg. De Ramadanpromotie door de overheid moet stoppen. Nederland is geen islamitisch land en dient dat ook nooit te worden", aldus Geert Wilders.

Vóór alles vormt het zwartboek een pleidooi om de Ramadan te marginaliseren en van overheidswege op geen enkele wijze meer te faciliteren of te promoten, aldus het persbericht.

Kamerlid Joram van Klaveren: "Verder dient, daar waar dit verschijnsel leidt tot wetsovertredingen, het keihard te worden bestreden en de kosten verhaald te worden op de daders."

'Grieken moeten afspraken nakomen'

Griekenland moet de afgesproken bezuinigingen gewoon in de afgesproken tijd doorvoeren, zo meldt de fractievoorzitter van het CDU in Der Spiegel. 

"De Grieken moeten doen wat ze hebben beloofd. Er is geen ruimte om te manoeuvreren, noch wat betreft tijd, noch wat betreft de inhoud", aldus Volker Kauder.

De Grieken proberen steeds weer extra tijd te krijgen om de bezuinigingen door te voeren. Premier Antonis Samaras zou zelfs twee jaar meer willen vragen tijdens de ontmoetingen die hij deze week met onder meer Merkel en de Franse president François Hollande zal hebben.

Het geven van uitstel zou volgens Kauder "wéér een verbroken belofte" betekenen. "En dat is juist waardoor wij in deze crisis zijn beland."

Supporters Pec mishandelen inzittenden auto

PEC Zwolle 'supporters' hebben de terugkeer van hun club in de eredivisie op debiele wijze 'gevierd'. Vlak na de verloren thuiswedstrijd tegen Vitesse hebben ze enkele inzittenden van een auto mishandeld.

De politie roept mogelijke andere slachtoffers op aangifte te doen als ze dat nog niet gedaan hebben, maakte ze zondag bekend.

Een supporter sloeg op de auto van een 45-jarige Zwollenaar. Toen die uit zijn auto stapte om daar wat van te zeggen, werd hij door verschillende supporters geslagen. Hierop stapte zijn zoon en twee andere inzittenden uit om de man te hulp te schieten, maar ook zij werden mishandeld.

De politie denkt dat de groep mogelijk meer mensen heeft mishandeld en vernielingen heeft aangericht.

Vrouw eist $1.7 miljard om parkeermeterziekte

De Amerikaanse Denise Barton heeft al geruime tijd last van rug- en nekpijn, vage infecties en een rinkel in de oren. Of dat het gerinkel van een kassa is is niet bekend, maar de vrouw eist wel 1,7 miljard dollar van de overheid. Haar klachten zouden het resultaat zijn van parkeermeters.

De vrouw uit Santa Monica in de staat Californië is zich ervan bewust dat de claim wat exorbitant lijkt, "maar het kan toch niet dat de overheid zomaar onschuldige mensen ziek laat worden?"

De kans dat Barton gelijk krijgt, lijkt niet groot. Er zou inderdaad sprake zijn van elektromagnetische straling uit de nieuw geplaatste parkeermeters, maar deze is ver onder de toegestane waarde. Het gaat namelijk om een doodnormaal wi-fi signaal.

Drijvend lijk in Rotterdamse vijver geborgen

Duikers hebben zondagmiddag een lijk uit een vijver in de Rotterdamse wijk Ommoord gehaald. Dat laat een politiewoordvoerder weten. Het stoffelijk overschot dreef volgens de zegsvrouw zo'n vijf meter uit de kant van het water aan de Robert Kochplaats. Het gaat om een man.

Het lijk werd aan het begin van de middag ontdekt door een passant, die de politie inschakelde. Nu het lichaam uit het water is gehaald, wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak. Dat moet onder meer uitwijzen of sprake is van een misdrijf. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Assange spreekt vanaf balkon Ambassade

Wikileaks-voorman Julian Assange verschijnt zondag voor het eerst sinds hij op 19 juni zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen weer in het openbaar. Hij zal spreken vanaf het balkon van de ambassade. Ecuador heeft Assange asiel verleend.

De Spaanse oud-rechter Baltasar Garzón vertegenwoordigt Assange. Hij sprak zondag met Assange en zei dat de Wikileaks-voorman vastberaden is. "Ik heb met Julian Assange gesproken en ik kan jullie zeggen dat hij vechtlust heeft. Hij is het volk van Ecuador en vooral president Correa dankbaar voor het asiel dat ze hem hebben verleend", zei Garzón. "Hij heeft altijd voor de waarheid en gerechtigheid gestreden, hij heeft altijd mensenrechten beschermd en zal dat blijven doen. Hij wil dat de rechten van Wikileaks en die van hemzelf ook worden gerespecteerd."

Garzón zei dat Ecuador zou kunnen overwegen een verzoek in te dienen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om Groot-Brittannië te dwingen Assange een vrije doorgang te verlenen bij zijn vertrek uit het land.

Groot-Brittannië wil Assange (41) uitleveren aan Zweden waar hij wordt gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange vreest echter door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's. De verkrachtingszaak zou een verzonnen, gefabriceerde aanklacht zijn om hem via een omweg naar de VS te kunnen lokken.

Het publiceren van staatsgeheimen kan in de Verenigde Staten zeer zware straffen opleveren en mocht het worden gezien als een terroristendaad kan hij de rest van zijn leven worden vastgezet zonder proces.


Assange na twee maanden weer in het openbaar (Foto: Novum)

Politie bekeurt minder

Het aantal uitgeschreven verkeersboetes zit in een dalende lijn. Het aantal boetes ligt in de eerste helft van dit jaar een half miljoen lager dan in de eerste helft van vorig jaar, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie na een bericht hierover van nu.nl.

Tot en met juni werden 4,3 miljoen boetes uitgeschreven. Over heel 2011 werden bijna tien miljoen boetes uitgeschreven. In 2010 waren dat er nog bijna elf miljoen. Het aantal uitgedeelde verkeersboetes is sinds 2008 elk jaar afgenomen. In 2007 werden nog 12,5 miljoen weggebruikers beboet.

Een duidelijke verklaring is niet te geven. Mogelijk speelt de crisis een rol. Het is al langer duidelijk dat er door de crisis minder verkeer op de weg is, waardoor er ook minder files staan.


Steeds minder boetes uitgeschreven (Foto: Novum)

Dode en zwaargewonden bij aanrijding op A27

Bij een aanrijding tussen twee auto's op de A27 bij Oosterhout is zondagochtend een 25-jarige automobiliste omgekomen. Twee mannen van 21 en 27 jaar raakten zwaargewond, meldt de politie. De slachtoffers zaten in dezelfde auto. Een 25-jarige vrouw die ook in die auto zat bleef ongedeerd.

Rond 04.00 reed het viertal uit het Overijsselse Dalfsen over de snelweg richting Gorinchem. Bij het inhalen van een andere auto ging het mis. De automobiliste reed tegen de auto op de rechterrijstrook aan. Ze verloor de macht over het stuur en kwam rechts van de weg tegen een boom tot stilstand. De inzittende van de andere auto raakte niet gewond.

Vier ambulances en een traumahelikopter werden ingezet. Twee beknelde inzittenden moesten door de brandweer worden bevrijd. De bestuurster overleed uiteindelijk in het ziekenhuis De snelweg was uren afgesloten voor sporenonderzoek. De politie onderzoekt waardoor de vrouw de andere auto raakte.

Britt en Ymke krijgen Talkshow

Britt en Ymke, de twee domste publieke figuren na Bonnie en Badr en Brard, krijgen definitief een talkshow. Britt maakte vorige maand bekend dat ze met haar partner in crime werkte aan een pilot. In de najaarsprogrammering van RTL 5 heeft de talkshow een plaats gekregen.

"Zo blij hiermee", jubelt Britt op Twitter. "Vette carrièremove man, zo'n talkshow. Wat wil je nog meer." Britt en Ymke proberen in hun nieuwe programma alles te leren over het BN'erschap. Zowel in de studio als op locatie voelen de dames vanaf dinsdag 23 oktober BN'ers en 'aanverwante deskundigen' aan de tand.

Britt en Ymke zijn sinds 2009 een 'setje'. In dat jaar maakten beide dames hun televisiedebuut in de RTL 5-show Take Me Out. Naar aanleiding van hun opvallende voorkomen werden de twee gevraagd deel te nemen aan Echte Meisjes in de Jungle. Dit voorjaar waren Britt en Ymke te zien in Het Mysterie van...

Beat the Best flopt met 783 duizend kijkers

Beat the Best is zaterdag verslagen door het tropische weer. Slechts 783 duizend Nederlanders stemden af op de nieuwe show uit de koker van John de Mol. De producent liet vooraf weten 'diep teleurgesteld' te zijn als de miljoen niet gehaald zou worden.

Ook Gordon, die Beat the Best met Chantal Janzen presenteert, ging voor ruim een miljoen kijkers. "Als Frans Bauer 1,3 miljoen kijkers kan halen met een nieuw programma, moet het ons ook lukken", zei de zanger vrijdag in RTL Boulevard. "Een zaterdagavondshow onder het miljoen is gewoon niet goed, maar met die hittegolf kan het nu gebeuren."

Koefnoen, dat zaterdag het elfde seizoen aftrapte, wist wel meer dan een miljoen kijkers te boeien. De satirische show trok net iets meer dan een miljoen kijkers en is daar mee na het achtuurjournaal het best bekeken programma. Het journaal werd door 1,2 miljoen Nederlanders gevolgd.

Jay Leno moet broekriem aantrekken

Jay Leno moet voortaan van een paar miljoen minder rond zien te komen. De talkshowhost levert zo'n vijf tot tien miljoen dollar in, omdat zijn The Tonight Show te veel in de papieren loopt.

Leno verdiende jaarlijks zo'n 25 tot dertig miljoen dollar met het presenteren van de talkshow op NBC. Naar verwachting moet hij het voortaan met zo'n twintig miljoen dollar doen. Daarnaast verdient de 62-jarige nog wat bij als stand-up comedian.

Niet alleen de presentator voelt de bezuinigingen in zijn portemonnee. Zo'n twintig mensen verliezen hun baan, vertelt een ingewijde. Leno ging akkoord met een salarisvermindering zodat nog meer ontslagen voorkomen kunnen worden. "Hij heeft gedaan wat nodig was om andere werknemers te beschermen", legt een woordvoerder van Leno uit.

Kijkers zullen niets merken van de bezuinigingen, stelt de ingewijde. De kosten van The Tonight Show worden in totaal met ongeveer een kwart teruggebracht naar 1,7 miljoen dollar per week.

David Letterman, die met zijn Late Show with David Letterman Leno's grootste concurrent vormt, moest eerder al genoegen nemen met minder salaris. Letterman leverde in 2009 al een aanzienlijk bedrag in. Toch verdient de 65-jarige nog aanzienlijk meer dan Leno, Lettermans jaarlijkse inkomen wordt geschat op ruim veertig miljoen dollar.

Koele kippen dankzij brandweer

Een boer in het Limburgse Afferden heeft de brandweer ingeschakeld om een stal met vijftigduizend kippen koel te houden. Door de hitte zijn al meerdere kippen gestikt, meldt een brandweerwoordvoerder.

Rond 11.00 uur meldde de boer dat zijn koeling de temperatuur niet meer op peil kon houden. De brandweer spuit nu water op het dak van de schuur aan de Heukelom. Plaatselijk is het meer dan 32 graden.

De brandweer is volgens de woordvoerder zeker tot het eind van de middag bezig het dak koel te houden. Voor de levensduur van de kippen maakt de reddingsactie niet heel veel uit. Zondagavond gaan ze op transport naar de slager. "Maar een dode kip kan niet aan de slager worden verkocht."

Het is nog niet te zeggen of de kosten voor het koelen op de boer worden verhaald. "Wij zijn er in principe om mens en dier te redden."

Het komt volgens de woordvoerder vaker voor dat de brandweer moet bijspringen om dieren koel te houden. "Sommige boerenbedrijven zijn niet berekend op dit soort temperaturen."

62-jarige Amerikaanse zwemt van Cuba naar Florida

De 62-jarige Diana Nyad probeert voor de derde keer in haar leven van Cuba naar Florida te zwemmen. De Amerikaanse zwemt de 166 kilometer zonder kooi om haaien te weren. Kwallen hebben haar al in haar lippen, voeten en benen gestoken. De haaien blijven nog wel op afstand.

Nyad hoopte dat een speciaal duikpak haar tegen kwallenbeten zou beschermen. Alleen haar neus, mond en ogen raken nu direct het water, maar de kwallen blijken toch gewoon door het pak heen te kunnen prikken.

De zwemster voelde de nodige spanning voor haar derde poging, nadat ze het vorig jaar en in 1978 al een keer niet haalde. "Ik weet hoe moeilijk het is. Er is een reden waarom niemand dit ooit eerder gedaan heeft, maar ik heb me goed voorbereid", zei ze even voor het begin van haar tocht. "Ik zal misschien lijden, maar daar ben ik klaar voor."

Nyad sprong zaterdag bij Havana in het water en hoopt na ongeveer zestig uur op Amerikaanse grond te staan. Mocht deze poging mislukken dan zou ze het best nog eens kunnen proberen, maar ze beseft dat ook zij een grens heeft. "Deze zwemobsessie van mij is bijna op zijn eind."

De Amerikaanse, die volgende week haar 63e verjaardag viert, probeerde de 166 kilometer vorig jaar nog te overbruggen. Een astma-aanval betekende toen een tweede gefaalde poging. Twee maanden geleden gooide de Australische Penny Palfrey de handdoek na 127 kilometer zwemmen nog in de ring. "Ik zou haar wel hebben gefeliciteerd. Maar ik ben blij dat ik nog steeds de kans heb om de eerste te zijn."

Uitslag FC Groningen - Willem II

Vandaag stond om 12.30 uur het eredivisieduel tussen FC Groningen en Willem II op het programma. In de Euroborg werd het 1-1 dankzij goals van Texeira en Höcher. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Groningen

1 - 1

Willem II

 26' Texeira    48' Höcher
 
 Gele kaart: Johansson, Kieftenbeld (FC Groningen), Piqué, Vossebelt, Van der Rijt, Haastrup, Misidjan (Willem II)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.448
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Magnasco
Van Dijk
Sparv
Johansson
Kieftenbeld
Texeira
Kwakman (Hiariej/83)
Schet (Bos/90)
Zeefuik (Suk/73)
Bacuna
  Meul
Van Buuren
Haastrup
Van der Rijt
Piqué (Jallo/55)
Misidjan
Mulder (Peters/73)
Haemhouts
Vossebelt
Höcher
Snijders (Brands/46)

De Rossi bijna van City

Daniele De Rossi zal waarschijnlijk binnen enkele dagen de overstap maken van AS Roma naar Manchester City, zo melden Italiaanse media. De Engelse landskampioen zal naar verluidt dertig miljoen euro betalen voor de middenvelder een contract voor vier seizoenen kan tekenen en rond de negen miljoen euro netto per jaar gaat ontvangen.

De komst van De Rossi zal slecht nieuws zijn voor onder meer Nigel de Jong. De Nederlandse international moest afgelopen seizoen door de grote concurrentie al een aantal malen op de bank zitten en de verwachting is dat het dit seizoen ook weer het geval zal zijn.

Ajax meldt zich opnieuw voor Moisander

Eredivisie Live laat zojuist weten dat Ajax zich opnieuw bij AZ heeft gemeld voor Niklas Moisander. De Amsterdammers zouden nog geen nieuw bod hebben uitgebracht.

Wel zijn beide ploegen inmiddels weer in gesprek over een mogelijke transfer. Moisander, die eerder al voor Jong Ajax speelde, wordt door de Amsterdammers gezien als de ideale vervanger voor Jan Vertonghen, die deze zomer naar Tottenham Hotspur vertrok.

[Vuelta] Gasparotto geeft op met gebroken sleutelbeen

Enrico Gasparotto is uit de Ronde van Spanje gestapt. Dat meldt de organisatie van de ronde zondag. De Italiaanse wielrenner van Astana, die eerder dit jaar de Amstel Gold Race won, brak zaterdag tijdens de ploegentijdrit zijn sleutelbeen.

Paolo Tiralongo was ook betrokken bij de val en werd net als zijn ploeggenoot naar het ziekenhuis gebracht. Hij lijkt de ronde vooralsnog wel uit te kunnen fietsen. Astana eindigde in de ploegentijdrit als elfde, op 34 seconden van winnaar Movistar.

Zondag lijkt een kans voor de sprinters te worden. De wielrenners finishen na een redelijk vlakke etappe in Viana.


Gasparotto met gebroken sleutelbeen uit Vuelta (Foto: Novum)

Madonna noemt straf Pussy Riot 'onmenselijk'

Madonna roept op tot de vrijlating van Pussy Riot. De Queen of Pop noemt de veroordeling van de drie Russische meiden 'te hardvochtig' en 'onmenselijk'. "Ze hebben lang genoeg vast gezeten. Ik roep Rusland op Pussy Riot vrij te laten."

Drie leden van Pussy Riot werden vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel vanwege vandalisme. De dames brachten in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' ten gehore. Ze verkondigden onder meer 'Moeder Maria, verdrijf Poetin'.

Madonna maakte zich al voor de veroordeling hard voor de meiden. Nadat de zangeres zich had uitgesproken tegen censuur, sprong ook onder anderen Paul McCartney op de bres voor Pussy Riot.

Madonna hoopt dat nog meer artiesten zich uitspreken tegen de veroordeling van de Russische feministenpunkband. "Ik dring er bij artiesten over de hele wereld op aan om te protesteren. Iedereen die voor vrijheid staat, moet deze onrechtvaardige straf veroordelen."

Jongen krijgt voor straf meisjeskamer

In Amstelveen heeft een jongeman op een bijzonder originele manier wraak genomen op zijn 15-jarige broertje. Er vielen geen klappen, er kwam geen viezigheid aan te pas, er werden geen gênante zaken met zijn vrienden gedeeld, maar zijn kamer werd volledig verbouwd tot een typische meisjeskamer.

Eerder had de 15-jarige de Facebook-pagina van zijn oudere broer nogal toegetakeld, waarna die laatste wraak wilde nemen. Hij richtte met een paar vrienden de kamer helemaal opnieuw in. Het resultaat is zachtst gezegd overtuigend.

De maker van het filmpje is overigens medewerker van een productiemaatschappij. Het is nu nog niet helemaal duidelijk of het echt is of niet.


De kamer maakt vast indruk op de meisjes

Aissati: "Blij dat ik niet voor Vitesse speel"

Ismaïl Aissati is blij dat hij dit seizoen niet voor Vitesse speelt, zo heeft hij aan AD Sportwereld laten weten. De transfervrije middenvelder zou voor dit seizoen in Arnhem tekenen, maar besloot uiteindelijk voor het Turkse Antalyaspor te kiezen.

"Wat bij Vitesse allemaal is gebeurd, heb ik nooit eerder meegemaakt. Ik trainde er mee, want trainer Fred Rutten wilde me graag hebben. Vitesse wilde vervolgens ook dat ik op de elftalfoto ging staan, zonder dat er een contract was ondertekend. Ik sputterde tegen, maar ze zeiden: 'Dat contract wordt vanmiddag geregeld'. Maar toen kwam er een slechte aanbieding. Nadat ik die naast me neer had gelegd, kreeg ik het verzoek om per e-mail een tegenvoorstel te doen. Dat doe je toch niet bij een speler die je graag wilt hebben?"

"Steeds waren er andere mensen met wie ik moest praten. Dan de technisch directeur, dan de algemeen directeur en nog meer mensen. En ze verwezen steeds naar elkaar. Zo raar. Het is echt de eigen schuld van Vitesse dat ik nu niet daar speel, hoewel de trainer en technisch directeur Ted van Leeuwen alles voor me hebben gedaan. Ik heb echter het gevoel dat bovenin de organisatie bepaalde mensen me niet wilden hebben."

Hij wijst hiermee ook naar de kwestie rond verdediger Alexander Büttner waar door de Arnhemmers ook niet goed mee omgesprongen wordt. Mede daarom tekende Aissati bij Antalyaspor en hoopt hij op eenzelfde scenario als Nordin Amrabat die zich via Kayserispor naar Galatasaray opwerkte.

Menselijke resten in auto in IJssel

Duikers hebben zaterdag in een autowrak in de IJssel menselijke resten gevonden. Een 25-jarige man uit het Gelderse Ellecom is nooit meer gezien sinds hij in 2004 met die auto vertrok, meldt de politie.

De politie besloot een duikteam van Signi Zoekhonden het water tussen Doesburg en Dieren het water in te sturen na een tip van de stichting. Honden van de stichting waren twee weken geleden aangeslagen in de buurt van de locatie waar het wrak werd gevonden.

Het voertuig is naar een brandweerkazerne gebracht voor verder onderzoek. In de auto zijn ook persoonlijke bezittingen gevonden. De politie onderzoekt of het om de vermiste man of om een andere persoon gaat.

Zelfmoordterrorist doodt zeven Russische agenten

Bij een zelfmoordaanslag in het zuiden van Rusland zijn zeker zeven politieagenten om het leven gekomen. Twaalf agenten raakten ernstig gewond. Dat hebben Russische onderzoekers gezegd.

De zelfmoordterrorist blies zichzelf op tijdens de begrafenis van een agent die de avond daarvoor was gedood door militanten in Ingoesjetië, een overwegend islamitische deelrepubliek in de Kaukasus.

In de noordelijke Kaukasus plegen islamitische militanten vrijwel dagelijks aanslagen op politieagenten.

Wiggins start in Tour of Britain

Bradley Wiggins start begin september aan de Tour of Britain. Dat meldt de BBC zondag. Sky had de Britse winnaar van de Tour de France en de olympische tijdrit extra rust gegeven na zijn goede prestaties deze zomer.

De 32-jarige heeft zin om in eigen land te fietsen. "Het zal leuk zijn", zegt hij. "Ik zal proberen fit te blijven zodat ik mezelf niet voor schut zet." De Brit zou volgende week aan de Ronde van Denemarken beginnen, maar kreeg van Sky nog wat extra rust. De Ronde van Groot-Brittannië start 9 september in Ipswich en kent acht etappes.


Wiggins start in Tour of Britain (Foto: Novum)

Voorlopige schorsing Bin Hammam verlengd

De Aziatische voetbalbond AFC heeft de voorlopige schorsing van Mohammed bin Hammam met twintig dagen verlengd. Het onderzoek naar corruptie van de oud-voorzitter van de AFC en voormalig vice-voorzitter van de FIFA is nog niet afgerond. De Aziatische bond had de Qatarees een maand geleden voor dertig dagen geschorst.

Bin Hammam was vorig jaar kandidaat om voorzitter van de wereldvoetbalbond te worden. Kort voor de verkiezingen werd hij geschorst wegens corruptie. Hij zou hebben geprobeerd Caribische voetbalbobo's om te kopen.

De wereldvoetbalbond had Bin Hammam aanvankelijk voor het leven geschorst, waardoor hij nooit meer een functie in het voetbal had kunnen vervullen. De 63-jarige ging daarop succesvol in beroep bij sporttribunaal CAS, dat de schorsing terugdraaide. Zowel de FIFA als de AFC schorste hem daarop voor respectievelijk negentig en dertig dagen.

De Aziatische bond onderzoekt beschuldigingen dat Bin Hammam zichzelf verrijkte en honderdduizenden dollars uitdeelde aan vrienden en familie. FIFA's nieuwe onafhankelijke aanklager Michael Garcia doet onderzoek voor de wereldvoetbalbond.


Voorlopige schorsing Bin Hammam verlengd (Foto: Novum)

Aanrander (52) trekt 14-jarig meisje water in

Een 52-jarige man heeft zaterdagavond in Nieuwegein een 14-jarig meisje het water ingetrokken en haar aangerand. Het meisje stond aan de waterkant bij de Zandoever met een vriendinnetje toen de man op hen afkwam, het meisje onzedelijk betastte en haar mee het water in trok, meldt de politie zondag.

Dankzij getuigen kon de man uit Nieuwegein worden aangehouden toen hij uit het water kwam. Hij is meegenomen naar het politiebureau.

Ryder onderhandelt over Homefront

Winona Ryder is in onderhandeling om zich bij de cast te voegen van de actiefilm Homefront. Jason Statham, James Franco en Izabela Vidovic hebben al rollen in de film die geschreven is door Sylvester Stallone.

De opnames beginnen op 24 september in New Orleans en Gary Fleder neemt plaats op de regiestoel.

Het project is gebaseerd op een boek van Chuck Logan dat gaat over een ex-DEA agent (Statham) die met zijn dochter (Vidovic) verhuist naar een dorpje in de hoop op een rustiger leven. Maar daar komt hij in aanraking met de vijandelijke drugsbaas Gator (Franco), die een voorliefde heeft voor crystal meth.

Ryder zal een voormalige biker chick gaan spelen met wie Franco samenwerkt.

De actrice heeft net The Iceman gedraaid met Chris Evans en Michael Shannon. Ook sprak ze een stem in voor Frankenweenie van Tim Burton.

Winona Ryder

Peiling: SP-standpunt over EU-boete levert geen zetels op

De uitspraak van SP-leider Emile Roemer dat Nederland een eventuele Europese boete bij een te groot begrotingstekort niet moet betalen heeft de partij weinig goeds gedaan. In de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond daalt de SP deze week een zetel.

De uitspraak die Roemer donderdag in het Financieele Dagblad deed, kwam hem al op flink wat kritiek te staan. Zo noemde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) de uitspraak 'dieptriest'. Nieuwsuur peilde dat 33 procent vindt dat Nederland geen Europese boete moet betalen. Een net iets groter percentage van 34 procent is het daar niet mee eens.

Ook in de peiling van De Hond zijn kiezers verdeeld. Zo vindt 48 procent dat het begrotingstekort boven de grens van drie procent mag komen en 46 procent wil het tekort absoluut onder de drie procent houden.

De SP is in deze peiling met 36 zetels nog altijd groter dan de VVD met 32 zetels, maar er zijn meer Nederlanders die Rutte als premier willen dan Nederlanders die Roemer in het torentje willen hebben. Als alleen tussen die twee mag worden gekozen, kiest 46 procent voor Rutte en 39 procent voor Roemer. De rest weet het niet of heeft geen voorkeur.

Roemer haalt toch nog het hoogste rapportcijfer, al is dat nog maar een magere 5,3. Rutte volgt met een 5,1. Eind vorig jaar scoorden alle lijsttrekkers nog een stuk hoger. Roemer en Rutte haalden toen nog respectievelijk een 6,5 en een 6,4. In de aanloop naar verkiezingen is het volgens De Hond gebruikelijk dat het vertrouwen duidelijk afneemt.

Naast de SP leveren deze week D66 (die uitkomt op 15), ChristenUnie (7) en de Partij voor de Dieren (2) een zetel in. VVD, PvdA (16), PVV (18) en 50Plus (2) winnen ieder een zetel.


SP-standpunt over EU-boete levert geen zetels op (Foto: Novum)

Gers Pardoel doet bewondering Badr in rekverband

Gers Pardoel is helemaal geen groot fan van Badr Hari. In Het Parool van zaterdag stond een interview met de rapper, waarin hij zijn bewondering voor de kickboxer uitsprak. Volgens Pardoel is die uitspraak uit zijn verband gerukt.

"Nederland zal het wel raar vinden, maar ik vind hem gewoon keivet", zei Pardoel over Hari. Die uitspraak leverde de 31-jarige rapper veel kritiek op, zijn fans vroegen zich op Twitter af wat Pardoel in zijn hoofd had gehaald.

"Ik vind je een toffe gozer, maar wat je zegt over Badr Hari vind ik echt bizar! Hoe kan je zo iemand nou keivet vinden?", vroeg een fan zich af. "Best jammer die uitspraak van Gers Pardoel. Badr is keivet, doe normaal", reageerde een ander.

Volgens Gers valt zijn bewondering voor het nieuwe liefje van Estelle Cruijff wel mee. "Is niet zo door mij gezegd, snap je wel toch", reageert de rapper op een van de vele tweets. "Hoe kan je alles geloven als je fan bent?! Ik heb het heel anders uitgelegd, snap je." Wat Gers wel met de uitspraak bedoelde, blijft in het ongewisse.

Badr Hari wordt door justitie verdacht van zes geweldplegingen, hij zou onder meer betrokken zijn geweest bij een fikse vechtpartij tijdens Sensation. Dat keurde Pardoel wel af, hij zei dat het 'fout' was van Badr dat hij ook buiten de ring vecht. "Maar verder weet ik niet wat er is gebeurd", zei Pardoel. "Ik was er niet bij, dus daar heb ik geen mening over."

[Vuelta] Rabobank zakt naar drie in ploegentijdrit

De organisatie van de Vuelta a España heeft bekendgemaakt dat de Rabobankploeg in de ploegentijdrit in Pamplona niet tweede, maar derde is geworden. Door een herberekening van de tijden bleek Omega Pharma-Quick Step nipt sneller te zijn dan de bankiersformatie.

De verschillen gisteren in Pamplona waren klein, want achter het ongenaakbare Movistar eindigden Omega Pharma-Quick Step, Rabobank en BMC als tweede, derde en vierde in dezelfde tijd, op tien seconden seconden van Movistar dan vandaag met Jonathan Castroviejo in de rode leiderstrui zal starten. Vacansoleil-DCM werd uiteindelijk dertiende op 35 seconden van Movistar en Argos-Shimano negentiende met 59 tellen achterstand. In het algemeen klassement is Niki Terpstra nu met een zevende plaats de beste Nederlander. Hij wisselde stuivertje met Lars Boom die eerst op die positie geklasseerd stond.

Peter Greenaway maakt kans op Gouden Kalf

Het drama Goltzius and the Pelican Company van Peter Greenaway is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht. De biografische film over de zestiende-eeuwse Nederlandse kunstenaar Hendrick Goltzius maakt hiermee volgende maand kans op een Gouden Kalf. Dat zegt Halina Reijn, die in de film een rol heeft tegen Novum Nieuws.

De film van de Britse Greenaway is medegefinancierd door het Nederlands Filmfonds. Het verhaal draait om Goltzius, die de graaf van de Elzas overhaalt een drukpers aan te schaffen om geïllustreerde boeken te publiceren. De kunstenaar maakt vervolgens een boek met erotische verhalen over Bijbelfiguren en biedt de graaf daarna aan de illustraties aan zijn hof op te voeren als toneelstuk.

De 36-jarige Reijn speelt in het drama van Greenaway een zestiende-eeuwse actrice die in de toneelgroep van de graaf zit. "Ze voeren allerlei toneelstukken op over seksualiteit en geweld en de grote thema's van het leven." Of de regisseur ook naar het festival komt, is nog onbekend.

Greenaway is bekend van films als The Cook the Thief His Wife & Her Lover en de biografische film Nightwatching over Rembrandt en zijn schilderij De Nachtwacht. "Ik ben een groot fan", zegt Reijn over de 70-jarige regisseur. "Dus ik was een beetje starstruck in het begin maar uiteindelijk ga je gewoon aan het werk."

Distributeur Benelux Film Distributors laat weten dat het nog niet zeker is of Goltzius and the Pelican Company ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Tygo Gernandt en Halina Reijn in twitterthriller (Novum)

Ook Keijzer sluit PVV nu uit

Ook Mona Keijzer, tweede op de lijst van het CDA, sluit samenwerking met de PVV nu uit. Eerder heeft de zogenoemde running mate van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma aangegeven niet op voorhand tegen een hernieuwde samenwerking met de PVV te zijn.

Inmiddels heeft ze met Van Haersma Buma gesproken over hoe het is gegaan bij het Catshuisoverleg. "Bij de lijsttrekkersverkiezingen had ik die ervaring nog niet", zei ze in Eva Jinek op Zondag.

"Van binnen vind ik dat je mensen niet moet uitsluiten, maar als een samenwerking zo desastreus is geweest en als iemand zijn verantwoordelijkheid niet neemt als het spannend wordt, kan ik mij voorstellen dat het geen optie meer is."

Het CDA keerde zich deze week tegen de langstudeerboete. Eva Jinek toonde een fragment waarin toenmalig CDA-leider Jan Peter Balkenende toenmalig PvdA-leider Wouter Bos betichtte van liegen en draaien. Keijzer erkende dat draaien niet goed is voor de geloofwaardigheid van een partij, maar wees erop dat een van de redenen voor de verkiezingsnederlaag in 2010 was dat het CDA niet wist waar het voor staat.

De partij is volgens haar bezig met een terugkeer naar haar eigen standpunten en daardoor moet soms een eerder ingenomen standpunt worden gewijzigd. Tegelijk moeten compromissen worden gesloten, daarom kunnen meer draaiingen volgens haar niet worden uitgesloten.

Koeman kan zich rode kaart Mathijsen voorstellen

Joris Mathijsen zal zich een betere rentree op de Nederlandse velden voorgesteld hebben. De verdediger van Feyenoord vergreep zich in de wedstrijd tegen Heerenveen (1-1) aan Filip Djuricic en kon met rood vertrekken. Coach Ronald Koeman snapt dat scheidsrechter Björn Kuipers naar zijn borstzak greep.

"Inmiddels heb ik het moment op televisie teruggezien en Joris zet zijn tackle van achteren in. Om die reden kan ik het me voorstellen dat de scheidsrechter hem van het veld stuurde. Djuricic deed het heel slim door voor Mathijsen langs te kruisen."

Interview LL12: Recensiekoning

De website Recensiekoning bestormt al ruim een jaar het Nederlandse internetcircuit. Sinds enkele maanden gaat het ineens heel rap: er is een boek uitgebracht, er werd met Koninginnedag een heus evenement in Amsterdam georganiseerd en de nieuwe website is op een meesterlijke wijze geïntroduceerd. Dat laatste was iets te succesvol, gezien de gecrashte servers. Alsof dat nog niet genoeg is staan ze op Lowlands te werken en mogen ze op de laatste dag het festival in anderhalf uur recenseren. Tijd om met Recensiekoning aan de tafel te gaan.

Na Li via Williams naar finale Cincinnati

Na Li heeft zaterdagavond in de halve finale van het masterstoernooi in Cincinnati Venus Williams in drie sets verslagen: 7-5, 3-6 en 6-1. De Chinese treft in de finale de Duitse Angelique Kerber. Zij was op haar beurt te sterk voor de Tsjechische Petra Kvitová: 6-1, 2-6 en 6-4.

Williams had tijdens de wedstrijd last van haar rug. "Ik kon nauwelijks serveren", zei de Amerikaanse na afloop. "Ik wilde het proberen, zeker aangezien dit mijn eerste halve finale van dit jaar was. Ik heb nog geen idee waarom mijn rug pijn doet, dat gaan we hierna uitzoeken."

Voor Li wordt het de vierde finale van het jaar, ze verloor de voorgaande drie allemaal. De mondiale nummer negen verloor haar laatste finale van Kvitová in Montreal. Tegen Kerber maakt de Chinese op papier een uitstekende kans, ze won vier van de vijf onderlinge ontmoetingen. De Duitse schakelde eerder in het toernooi al Venus' zus Serena uit.

Cook: "City bood per ongeluk op Messi"

Manchester City is sinds de overname van sjeik Mansour in 2009 druk bezig met versterkingen halen, maar maakte daarbij in het verleden ook fouten.

Direct na de komst van Mansour ging men aan de slag, onder meer Robinho werd vastgelegd. Naast de Braziliaan van Real Madrid probeerde City ook Fernando Torres en Dimitar Berbatov binnen te hengelen, maar dit lukte niet. Door miscommunicatie bood de club vervolgens 38 miljoen euro op Lionel Messi, zo maakt oud-directeur Garry Cook in zijn nieuwe boek The Manchester City Years bekend.

"Eén van de bestuursleden maakte een opmerking als 'it's all getting messy'. Door de telefoon en andere manieren van communicatie vertaalde men dat op de één of andere manier tot 'haal Messi'. Er werd een bod op Lionel Messi gedaan van 38 miljoen euro. Dat bod werd uiteraard afgewezen."

De miljoenenclub gaf het na het foutje echter niet op. Met aankopen als Yaya Touré, Carlos Tévez, Sergio Agüero, Mario Balotelli, David Silva, Samir Nasri en Edin Dzeko liet de club zich de laatste jaren voldoende gelden op de transfermarkt.

"Assassin's Creed III is net als Mario of Resident Evil"

Alex Hutchinson van Ubisoft is ter verdediging gekomen van het jaarlijks uitkomen van een Assassin's Creed-game. Volgens de ontwikkelaar is het een onderdeel van het AAA-proces.

Hutchinson geeft ook aan dat als de televisieserie Breaking Bad twee keer per week uitkwam hij ook gewoon zou kijken of als Radiohead elk half jaar een cd uitbracht die ook zou kopen. Hutchinson vindt iets dat jaarlijks uitkomt niet per se slecht hoeft te zijn.

Volgens Hutchinson was het nooit de bedoeling dat Assassin's Creed een franchise zou worden zoals Mario of Resident Evil. Maar met dit soort grote projecten financieert de ontwikkelaar ook kleinere projecten. Dus hoe succesvoller een project is, hoe langer je dat wil en moet vasthouden, aldus de ontwikkelaar.

Hutchinson vindt dat zolang de games als nieuw en vers aanvoelen er geen probleem is met het doorgaan van de serie.

Larian Studios zoekt gamescom-dief

Ontwikkelaar Larian Studios is op zoek naar een dief die twee pc's heeft gestolen tijdens de gamescom. De twee pc's bevatten builds van Divinity: Dragon Commander, Divinity: Original Sin en informatie over een nog niet aangekondigde game.

De studio heeft nog niks gehoord en hoopt dat het een constructiemedewerker is die geen interesse heeft in de content op de harde schijven. Momenteel is het niets meer dan alleen het verlies van de pc's maar als de dief er achter komt wat er op de pc's staat is de schade veel groter.

De ontwikkelaar looft een beloning uit van $5000 voor informatie die tot de terugkeer van de pc's leidt.

Borderlands 2 bevat seksueel getinte tijdschriften

Borderlands 2 heeft de gouden status bereikt en is daarmee volledig af. Daarnaast is de game ook gekeurd door de ESRB en krijgt hij een mooie M van Mature. De game bevat naast behoorlijk wat geweld ook referenties naar seksgerelateerde onderwerpen.

Zo kan je in het spel seksueel getinte tijdschriften vinden die je op een gegeven moment moet verzamelen. Daarnaast bevat de game ook een hoop vloekwoorden. Bekijk hieronder de volledige ESRB-rating.

“This is a first-person shooter in which players join rebel forces to take down an oppressive corporation on the fictional planet of Pandora. As players explore open-world environments, they complete missions to gain experience and increase their characters’ skills/abilities. Players use machine guns, sniper rifles, flamethrowers, explosives, and weaponized vehicles to kill human-like characters and hostile aliens in frequent combat. Firefights contain realistic gunfire/explosions; injured enemies scream and emit exaggerated splashes of blood.

“Various weapons result in dismembered limbs or bloody gibs. Some missions depict intense acts of violence: viewing characters getting electrocuted; shooting a man in the face; killing players’ incinerating a cult member as part of a ritual sacrifice.

“The dialogue contains jokes/one-liners that reference sexual material (e.g., “I will hang myself from my own tombstone if in you I can’t put my bone,” “If there’s anything they love more than getting to second base with their sisters, it’s cars,” “Bacon is for sycophants and products of incest.”); during some sequences, players can find and collect adult-themed magazines—though no actual nudity is depicted.

“One mission requires players to consume three alcoholic beverages from a bar before they can progress. The words “shit,” “pussies,” and “asshole” can be heard in the dialogue, in addition to language censored by audible bleeps (e.g., “God-[bleep]-ing-dammit”).”

Bewaarder vast voor diensten aan gevangenen

Een bewaarder van gevangenis De Geerhorst in Sittard is vrijdag aangehouden voor hand- en spandiensten die hij aan gevangenen leverde. De van corruptie verdachte man is ingesloten en moet nog worden verhoord, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Maastricht zondag.

De bewaarder had volgens een gevangene die met de regionale omroep L1 sprak softdrugs en sterke drank op zak toen hij werd aangehouden. Die zouden zijn bestemd voor levering aan gevangenen. De woordvoerder van het OM wil hier niet op ingaan.

Binnenkort nieuwe demo en trailer Metal Gear Rising

Metal Gear Rising: Revengeance zal eind september een nieuwe gameplaydemo en een nieuwe trailer krijgen. De ontwikkelaar is dan met het spel aanwezig op de Tokyo Game Show. De ontwikkelaar gaf aan dat de game een groot succes was op de gamescom.

Volgens ontwikkelaar Yuji Korekado stonden er afgelopen vrijdag rijen van een paar uur te wachten voor de game. Korekado is nu terug naar Japan om verder te werken aan het spel en staat eind deze maand nog op de PAX-beurs in Amerika en daarna de Tokyo Game Show die 20 tot en met 23 september duurt.

Vissers vinden fiets vermoord meisje

Sportvissers hebben zaterdagmiddag in het water van de Schie in Rotterdam de fiets gevonden van de vermoorde Sehriban Akpinar. Dat liet de politie weten. Het 17-jarige Rotterdamse meisje kwam donderdag 9 augustus door geweld om het leven. Een 15-jarige jongen uit de Maasstad zit vast op verdenking van betrokkenheid bij haar dood.

De vissers zaten onder de Mathenesserbrug waar ze op de bodem van de Schie een oranje fiets zagen liggen. Ze wisten dat de politie op zoek was naar de oranje Rabobankfiets van het slachtoffer en waarschuwden toevallig passerende agenten.

Sehriban Akpinar werd donderdagavond de 9e kort na 7 uur levenloos aangetroffen in de bosschages aan de Horvathweg. Ze was door messteken om het leven gekomen. De Horvathweg is niet ver van de Mathenesserbrug waar haar fiets is gevonden.

Drie dagen later arresteerde de politie de 15-jarige verdachte. Hij zit nog vast. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Vissers vinden fiets vermoord meisje
Vissers vinden fiets vermoord meisje (Foto: ANP)

FOK!filmtips van de dag: Rio Bravo & The Pink Panther

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rio Bravo 1

Sommige films behoeven eigenlijk geen uitleg. Dat geldt zeker ook voor de FOK!filmtip van vandaag: de epische western Rio Bravo van Howard Hawks uit 1959. John Wayne speelt John T. Chance, een Sheriff in een klein stadje. Op zekere dag pakt hij een moordenaar op en gooit deze in de cel. Als blijkt dat dit de broer van de lokale bullebak is, vreest Chance dat men de crimineel uit zijn cel wil halen. Met hulp van een oude manke man (Walter Brennan), een alcoholist genaamd Dude (Dean Martin) en de jonge revolverheld Colorado Ryan (Ricky Nelson) probeert hij dit te voorkomen. Zal het lukken om de moordenaar bij de dichtstbijzijnde rechter af te leveren?

Een heerlijke western met veel humor maar ook de nodige spanning en actie. Naar de mening van veel Wayne-fans één van zijn beste westerns ooit. Van de regisseur van de originele Scarface uit 1932. Hawks en Wayne zouden ook nog samenwerken in El Dorado (1966) en Rio Lobo (1970) waarin min of meer hetzelfde verhaal opnieuw wordt gebruikt.

Rio Bravo 2

Leuk feitje: Toen Ricky Nelson op 8 mei 1958, een week voordat de opnames voor de film Rio Bravo begonnen, achttien jaar werd kreeg hij van John Wayne en Dean Martin een bijzonder cadeau. De mannen hadden een zak stierenmest van dik 130 kilo gekocht. Bij wijze van ritueel werd de jonge zanger in de dampende onwelriekende substantie gejonast. Rio Bravo is vanaf 13.55 uur te zien bij onze Vlaamse buren van de zender één.

Pink Panther 1

Een film waar we ook niet al te veel over hoeven te vertellen is de hilarische komedie The Pink Panther van Blake Edwards uit 1963. Peter Sellers is oppermachtig in zijn rol van Jacques Clouseau, een onnozele inspecteur die op jacht moet naar een gestolen diamant. Niet zomaar een diamant maar wel de Pink Panther, de grootste diamant ter wereld.

Pink Panther 2

Misschien niet de allerbeste uit de reeks maar zeker een aanrader om eens te gaan bekijken, want zo ontzettend vaak komt deze niet voorbij op de treurbuis. De film kent een indrukwekkende cast met, naast Sellers, David Niven, Robert Wagner en Claudia Cardinale in de belangrijkste rollen. En laten we de gorilla niet vergeten. The Pink Panther is te zien om 23.20 uur op Nederland 2.

Veel kijkplezier!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Pui supermarkt weggeblazen bij plofkraak Arnhem

Bij een mislukte plofkraak in Arnhem is zondagochtend een stuk van de pui van een supermarkt weggeblazen. De daders zijn zonder buit gevlucht, meldt de politie.

Rond 05.30 uur werd geprobeerd een geldautomaat aan de Hanzestraat op te blazen. De geldautomaat zat in een muur van een supermarkt net buiten winkelcentrum Presikhaaf. De geldautomaat werd uit de gevel geblazen, samen met een deel van de pui.

De daders, een aantal mannen, slaagden er echter niet in bij het geld te komen. Zij zijn in een auto richting het Velperbroekcircuit gevlucht. Bij de plofkraak vielen geen gewonden. De politie vraagt getuigen zich te melden.

Hitte zorgt niet voor problemen op Lowlands

Het warme weer heeft zaterdag niet voor extra problemen gezorgd op het Lowlands festival in Biddinghuizen. Bij de EHBO-posten kwamen enkele mensen binnen met uitdrogingsverschijnselen en een zonnesteek, maar het aantal meldingen bleef beperkt, meldt een woordvoerder van het festival.

Wel maakten de 55 duizend bezoekers gretig gebruik van het gratis water dat op het terrein verkrijgbaar is. In de middag ging er zo'n honderd duizend liter per uur doorheen, schat de organisatie.

Ook het door een bezoeker georganiseerde watergevecht, dat vanaf 16.00 uur plaatsvond, verliep probleemloos. Vooraf hadden zo'n negenduizend mensen zich aangemeld voor het evenement via een speciale Facebook-pagina, zaterdag werden uiteindelijk tweeduizend bezoekers geteld die, gewapend met waterpistolen en waterballonnen, aan het gevecht deelnamen.

Hoewel zondag de temperatuur volgens de voorspellingen nog verder oploopt, worden geen extra maatregelen genomen, laat de organisatie weten.

Kakkerlakkeninvasie in Etten-Leur

Honderden kakkerlakken zijn zaterdagavond opgedoken in het Brabantse Etten-Leur. Rond 23.00 uur waarschuwde een bewoner dat het op de Gildebroederstraat en de Hubertuslaan krioelde van de kakkerlakken, meldt de politie.

In een straal van honderd meter rond de straten stuitten agenten op kakkerlakken. Er werd opgeschaald naar GRIP 1, wat inhoudt dat coördinatie tussen de verschillende hulpdiensten nodig is om het probleem op te lossen.

Een expert stelde vast dat het om meerdere soorten gaat. Een deel komt oorspronkelijk niet in Nederland voor. De politie vermoedt dat iemand de insecten in een bossage aan de Gildebroederstraat heeft achtergelaten. Om hier zekerheid over te krijgen is een onderzoek ingesteld.

Kakkerlakken zijn niet giftig, maar zij kunnen bacteriën of schimmels dragen die wel een gevaar vormen. De gemeente schakelt daarom een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf in om de dieren te verdelgen. De kakkerlakken die in het zicht lopen worden verbrand.

Enkele bewoners zijn zondagnacht al door de brandweer en de politie geïnformeerd, de overige bewoners volgen in de loop van zondag. Zelf een kakkerlak effectief doodtrappen vergt overigens de nodige maatregelen. De schoenen moeten na de trap worden ontsmet met water en een scheutje chloor. Anders kunnen uit de eitjes van de doodgetrapte kakkerklak na een week nieuwe beestjes ontstaan. De kakkerlakken verbranden is wat dat betreft veiliger.

Campings Toscane ontruimd om bosbranden

Twee campings in de Italiaanse streek Toscane zijn zaterdag ontruimd, omdat een nabijgelegen bos in brand was gevlogen. Op de kampeerterreinen verbleven in totaal ongeveer 2000 mensen. Het vuur woedt in de omgeving van Marina di Grosseto aan de westkust van Italië. Dat meldden Italiaanse media.

Ook in andere delen van Zuid-Europa staan bossen in brand. Op het Griekse eiland Chios moesten drie dorpen worden ontruimd. De autoriteiten hebben 50 brandweerlieden en 80 militairen ingezet tegen de vlammen. Zij krijgen hulp van 40 vrijwilligers. Vanaf het Griekse vasteland is versterking onderweg. Er zijn nog geen berichten over schade en gewonden.

De brand woedt in het zuiden van het eiland. Hoe de vuurzee ontstond, is nog niet bekend. Harde wind wakkert de vlammen aan, maar zorgt ook voor hoge golven op zee, waardoor blusvliegtuigen en -helikopters geen water kunnen ophalen. Chios ligt voor de kust van Turkije, bij de badplaats Izmir.

In het zuiden van Kroatië woeden ook meerdere bosbranden. De grootste vuurzee heeft 600 hectare bij het historische plaatsje Trogir in de as gelegd. De brand brak uit bij een vuilstort en verspreidde zich daarna naar gortdroge bossen en vlaktes. Rond de nabijgelegen stad Split hebben drie bosbranden in totaal ruim 500 hectare verzwolgen.

Campings Toscane ontruimd om bosbranden
Campings Toscane ontruimd om bosbranden (Foto: ANP)

Lowlandspubliek omarmt Fresku

Fresku was zaterdag een van de grote helden op Lowlands. De Eindhovense rapper was al dagen op van de zenuwen vanwege zijn optreden, zei de presentator met een knipoog, maar Fresku gaf en kreeg liefde van het publiek.

Voor aanvang van de middagoptredens van Fresku en Alt-J stonden de Bravo en de India al stampvol, en ook buiten op het gras had menig festivalganger zich verzameld. Het was kiezen tussen buiten staan in de brandende zon of binnen tussen de mensenmassa's, waar het over het algemeen wel een stukje 'koeler' was.

De Britse folkband Alt-J begon zijn optreden met een koor, dat even was geleend van Kyteman. Iedereen werd er stil van. Een stukje verderop was het allesbehalve stil bij Fresku, die alles uit de kast haalde. De rapper begon zijn show met een dansje 'om de spanning eraf te halen': De Lintworm. De hele tent deed mee en op het podium verscheen een heuse lintworm.

Fresku, die in mei zijn tweede album Maskerade uitbracht, voelde zich als een vis in het water op het grote podium. "Heeft er iemand drugs op? Koffie is ook drugs! Alcohol is ook drugs!", zei de rapper voor hij zijn hit Hedde Druksop inzette. Theo Maassen was niet van de partij om zijn plaatsgenoot te ondersteunen tijdens het nummer, maar ook zonder de cabaretier redde Fresku zich prima.

De Brabander grapte en grolde, gooide strandballen het publiek in en zette ook een bezoeker even in het middelpunt van de belangstelling. "Ik heb mijn vriendin bij een ander optreden al ten huwelijk gevraagd, dus dat kan ik niet nog een keer doen', zei de rapper, voor ene Ron het podium opklom en onder toeziend oog van duizenden mensen zijn vriendin ten huwelijk vroeg, die uiteraard volmondig 'ja!' zei. Geheel in stijl sloot Fresku zijn show stagedivend af, waarna hij zijn fans uitvoerig bedankte.

Een paar uur later kreeg ook Of Monsters and Men zijn publiek vanaf de eerste minuut mee. De handen gingen zwaaiend de lucht in bij Dirty Paws en er werd flink geklapt. De zeskoppige IJslandse indieband praatte, lachte en zong met de toeschouwers, die enthousiast meededen. Van het album My Head is an Animal kwamen verder liedjes als Love Love Love en natuurlijk Little Talks voorbij.

Ook water speelde weer een grote rol tijdens de tweede dag. Naast het feit dat er keer op keer werd gehamerd op het feit dat iedereen genoeg moet drinken, werd een groot watergevecht georganiseerd. Honderden festivalbezoekers vonden even verkoeling toen ze werden bekogeld met waterballonnen en beschoten met waterpistolen.

Zeer groot natuurbrandgevaar in Noordoost-Brabant

In het noordoosten van Noord-Brabant is het gevaar voor bosbranden zaterdagavond zeer groot. In het gebied is nu code rood van kracht. Dat meldt natuurbrandgevaar.nl, een website van de gezamenlijke veiligheidregio's. Eerder was voor die regio nog code geel afgegeven, wat staat voor een verhoogd gevaar op natuurbranden.

Code rood wordt afgegeven bij extreme droogte in een natuurgebied. "In het noordoosten van Brabant, in de Drunense duinen, is sprake van zeer snelle verdroging. Omdat de temperatuur blijft oplopen, is uit voorzorg code rood van kracht", meldt een woordvoerder van de brandweer. Voor het korps in het noorden van Noord-Brabant houdt die code in dat bij een melding met vier voertuigen wordt uitgerukt.

In het noorden van de provincie Brabant ontstonden zaterdagavond twee kleine branden, in natuurgebieden bij Rosmalen en op de Vughtse heide. Die branden waren snel onder controle, meldt de woordvoerder. Ook verderop in de provincie bij Waalre, woedde zaterdagavond korte tijd brand in een natuurgebied.

Ook in andere delen van het land wordt gewaarschuwd voor natuurbranden. In het noorden van Limburg en de provincie Utrecht is een verhoogde kans op natuurbranden. Daar geldt code geel. In Drenthe, Overijssel en een deel van Gelderland is code groen van kracht, dat een klein gevaar op natuurbrand inhoudt.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Indianapolis

Dani Pedrosa start zondag in de MotoGP van Indianapolis vanaf poleposition. De Spaanse Honda-coureur zette in de kwalificaties een tijd neer van 1.38,813 minuten. Zijn landgenoot Jorge Lorenzo, leider in de stand om het wereldkampioenschap, start vanaf de tweede plaats, voor de Italiaan Andrea Dovizioso.

De kwalificatie in Indianapolis verliep buitengewoon tumultueus. Casey Stoner, Ben Spies en Nicky Hayden gingen allemaal hard onderuit. Bij Stoner werd zelfs even gevreesd voor een gebroken enkel, maar de schade bleek na onderzoek in het ziekenhuis mee te vallen. Het is nog onduidelijk of de winnaar van vorig jaar zondag van start gaat. Spies leek met de schrik vrij te komen, terwijl Hayden even buiten bewustzijn leek te zijn geweest.


Pedrosa pakt pole in Indianapolis (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.