FOK!filmtips van de dag: Rio Bravo & The Pink Panther

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Rio Bravo 1

Sommige films behoeven eigenlijk geen uitleg. Dat geldt zeker ook voor de FOK!filmtip van vandaag: de epische western Rio Bravo van Howard Hawks uit 1959. John Wayne speelt John T. Chance, een Sheriff in een klein stadje. Op zekere dag pakt hij een moordenaar op en gooit deze in de cel. Als blijkt dat dit de broer van de lokale bullebak is, vreest Chance dat men de crimineel uit zijn cel wil halen. Met hulp van een oude manke man (Walter Brennan), een alcoholist genaamd Dude (Dean Martin) en de jonge revolverheld Colorado Ryan (Ricky Nelson) probeert hij dit te voorkomen. Zal het lukken om de moordenaar bij de dichtstbijzijnde rechter af te leveren?

Een heerlijke western met veel humor maar ook de nodige spanning en actie. Naar de mening van veel Wayne-fans één van zijn beste westerns ooit. Van de regisseur van de originele Scarface uit 1932. Hawks en Wayne zouden ook nog samenwerken in El Dorado (1966) en Rio Lobo (1970) waarin min of meer hetzelfde verhaal opnieuw wordt gebruikt.

Rio Bravo 2

Leuk feitje: Toen Ricky Nelson op 8 mei 1958, een week voordat de opnames voor de film Rio Bravo begonnen, achttien jaar werd kreeg hij van John Wayne en Dean Martin een bijzonder cadeau. De mannen hadden een zak stierenmest van dik 130 kilo gekocht. Bij wijze van ritueel werd de jonge zanger in de dampende onwelriekende substantie gejonast. Rio Bravo is vanaf 13.55 uur te zien bij onze Vlaamse buren van de zender één.

Pink Panther 1

Een film waar we ook niet al te veel over hoeven te vertellen is de hilarische komedie The Pink Panther van Blake Edwards uit 1963. Peter Sellers is oppermachtig in zijn rol van Jacques Clouseau, een onnozele inspecteur die op jacht moet naar een gestolen diamant. Niet zomaar een diamant maar wel de Pink Panther, de grootste diamant ter wereld.

Pink Panther 2

Misschien niet de allerbeste uit de reeks maar zeker een aanrader om eens te gaan bekijken, want zo ontzettend vaak komt deze niet voorbij op de treurbuis. De film kent een indrukwekkende cast met, naast Sellers, David Niven, Robert Wagner en Claudia Cardinale in de belangrijkste rollen. En laten we de gorilla niet vergeten. The Pink Panther is te zien om 23.20 uur op Nederland 2.

Veel kijkplezier!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!