[Vuelta] Degenkolb bezorgt Argos ritzege

Peterselieman

John Degenkolb heeft de eerste massasprint in de Ronde van Spanje gewonnen. De voor het Nederlandse Argos-Shimano rijdende Duitser klopte na de 181 kilometer lange tweede etappe van Pamplona naar Viana de Australiër Allan Davis (Orica-Greenedge) op de streep. De Spanjaard Jonathan Castroviejo, die zaterdag met Movistar de ploegentijdrit won, behoudt de rode leiderstrui.

In de nagenoeg vlakke etappe reden de Rus Mikhail Ignatyev en de Spanjaarden Javier Aramendia en Javier Chacon een tijdje voor het peloton uit. De sprinters, voor wie in de loodzware Vuelta met liefst tien aankomsten bergop niet al te veel te halen is, lieten zich hun eerste kans om het tot een massasprint te laten komen echter niet afnemen. De drie werden dan ook ruim voor de finish ingerekend.

Davis leek in de sprint de beste papieren te hebben, maar zag Degenkolb door een sterk eindschot toch met de overwinning aan de haal gaan. Voor de 23-jarige Duitser is het zijn eerste ritzege in een grote ronde. De Brit Ben Swift eindigde als derde, net voor de Italiaan Elia Viviani. Daniele Bennati stelde teleur met de tiende plaats.

Castroviejo houdt in het klassement zijn ploeggenoten Nairo Alexander Quintana en Javier Moreno net achter zich. Dennis van Winden is op de zevende plaats de beste Nederlander. Maandag staat voor de renners al de eerste serieuze bergetappe op het programma.