FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 augustus 2012

Japanse activisten naar betwiste eilanden

Ongeveer 150 Japanse nationalisten zijn zaterdag afgereisd naar een klein eilandengroepje dat het middelpunt van een felle ruzie met China is geworden. Ze willen benadrukken dat de Senkaku-eilanden bij Japan horen. China en Taiwan claimen de eilandjes ook.

De activisten vertrokken zaterdagavond (lokale tijd) uit Japan en kwamen zondagochtend aan.

Japan had woensdag 14 Chinese activisten opgepakt bij de eilanden. Zij wilden duidelijk maken dat de eilandjes bij China horen en niet bij Japan. Door de arrestaties laaiden de spanningen met China op. De arrestanten werden vrijdag vrijgelaten.

Japanse activisten naar betwiste eilanden
Japanse activisten naar betwiste eilanden (Foto: ANP)

Moordenaar Lennon vraagt weer om vrijlating

De moordenaar van Beatles-zanger John Lennon heeft weer gevraagd om vervroegd uit de gevangenis te worden vrijgelaten. Mark Chapman wordt begin volgende week verhoord, enkele dagen later nemen de autoriteiten in de staat New York mogelijk een besluit. Zes eerdere verzoeken werden allemaal afgewezen.

Dat meldden Amerikaanse media zaterdag. De nu 57-jarige Chapman schoot op 8 december 1980 de ex-Beatle dood. Hij kreeg 20 jaar tot levenslang opgelegd. Dat betekent dat hij tot 2000 sowieso in de gevangenis moest zitten. Sinds 2000 kan hij iedere twee jaar om vervroegde vrijlating vragen.

[Premier League] Overtreding Van der Vaart fataal voor Spurs

Tottenham Hotspur is met een nederlaag aan het nieuwe seizoen in de Premier League begonnen. Op bezoek bij Newcastle United verloor de Londense club met 2-1. Hatem ben Arfa scoorde tien minuten voor tijd uit een door Rafael van der Vaart veroorzaakte penalty het winnende doelpunt.

De Spurs waren eerder nog van een achterstand teruggekomen. Jermain Defoe poetste met zijn gelijkmaker in de 76e minuut de openingstreffer van Demba Ba weg. Vier minuten later deed een overtreding van Van der Vaart op Ben Arfa de ploeg van nieuwe trainer André Villas-Boas alsnog de das om.

Vurnon Anita maakte zijn debuut voor Newcastle door twintig minuten voor tijd in te vallen. Zijn voormalig ploeggenoot bij Ajax Jan Vertonghen bleef bij Tottenham negentig minuten lang op de bank.


Overtreding Van der Vaart fataal voor Spurs (Foto: Novum)

Federer en Djokovic in finale Cincinnati

De finale van het Masterstoernooi in Cincinnati zal gaan tussen Roger Federer en Novak Djokovic. Beide spelers staan in de Verenigde Staten voor de 28e maal in hun carrière tegenover elkaar. Federer leidt met 15-12 in de onderlinge confrontaties.

Federer moest in zijn halve finale afrekenen met zijn Zwitserse landgenoot Stanislas Wawrinka. Het werd 7-6 (4) en 6-3 voor de nummer één van de wereld. Djokovic was eerder de Argentijn Juan del Potro met 6-3 en 6-2 de baas. Opvallend is dat beide toppers nog geen servicebreak en set toe hebben moeten staan.

Je eigen waarheid

Eén van de beste beslissingen in mijn leven was op mezelf gaan wonen. Eerder woonde ik begeleid, wat gewoon een open inrichting bleek te zijn. Bijna niemand kon ik dit uitleggen. Stel dat ik vereenzaamde als er geen 'hulp' meer was of dat ik het niet zou redden.
Het tegendeel gebeurde, er zijn alleen maar probleem weggevallen in plaats van bijgekomen, door voor een zelfstandiger leven te gaan.

Advocaat blij met dominant PSV

Dick Advocaat sprak na afloop van de met 5-0 gewonnen wedstrijd tegen Roda JC van een dominant PSV. De oefenmeester was erg content met de zege.

PSV revancheerde zich met de ruime overwinning op de nederlaag van vorige week tegen RKC Waalwijk. Advocaat zag toe hoe de Eindhovenaren zich uitstekend herpakten van de onverwachte blamage. "Na een eerste fase waarin Roda JC er af en toe dreigend uitzag, hebben wij na de 1-0 het initiatief overgenomen. We gingen makkelijker voetballen, hadden continu balbezit en waren met name op het middenveld zeer dominant", aldus de coach.

Hij sprak op de persconferentie louter lovende woorden over de tweede helft van PSV. "We hebben in de opbouw weinig fouten gemaakt, vooral na de 2-0. We lieten de bal gemakkelijk rond gaan en dan zie je dat Roda het niet meer volhoudt. We hebben in de tweede helft erg dominant gevoetbald."

PSV stond bij de rust met 1-0 voor door een doelpunt van Kevin Strootman. Daarna bouwden Ola Toivonen, Abel Tamata (eigen doelpunt), Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum de score uit tot een monsterzege voor de Brabanders.

Uitslag Feyenoord - sc Heerenveen

Vanavond stond om 20.45 uur in de Eredivisie het duel tussen Feyenoord en sc Heerenveen op het programma. In de Kuip in Rotterdam werd het 1-1 dankzij goals van Djuricic en Schaken. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

SC Heerenveen speler Ousamma Tannane in duel met Feyenoord speler Ruud Vormer. (Foto: Pro Shots)

Feyenoord

1 - 1

sc Heerenveen

 83' Schaken    77' Djuricic (pen)
 
 Gele kaart: G.Fernandez (Feyenoord), Tannane, Zomer, De Roon (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Mathijsen (76) (Feyenoord)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
Mathijsen
Martins Indi
Nelom
Vormer
Clasie
Immers (Kongolo/85)
Schaken
G.Fernandez (Cabral/64)
Cissé (Leerdam/64)
  Nordfeldt
Zuiverloon (Gouweleeuw/89)
Kruiswijk
Zomer
El-Akchaoui
De Roon
Kums
v. Anholt
Tannane (Valpoort/53)
Djuricic
v.La Parra

Bejaarde slaat kamergenoot dood

Een 83-jarige man staat in Amerika terecht omdat hij in een ziekenhuis in Californië zijn 94-jarige kamergenoot heeft doodgeslagen. Dat deed hij omdat hij zich ergerde aan het Vietnamese gezang van het slachtoffer.

De beide oude heren lagen in het ziekenhuis te herstellen van een heupoperatie. De 94-jarige Vietnamees zong nogal vaak en dat ergerde de Amerikaan dusdanig dat hij op gegeven moment een houten stok uit de kast haalde en daarmee de 94-jarige meermaals op het hoofd sloeg. Een toegesnelde zuster wist de man te stoppen, maar dat kon niet voorkomen dat het slachtoffer kort daarna aan zijn verwondingen bezweek.

De rechtbank doet op 26 oktober uitspraak.

Vigil werkt aan pc-patch voor Darksiders II

Vigil werkt aan een patch voor de pc-versie van Darksiders II. Spelers klaagden over missende grafische opties, bugs, onhandige menu's en missende configbestanden. Mathew Everett, community manager van Vigil, gaf aan dat het team dit wil verhelpen via patches.

“During the Community Summit both Jay Fitzloff and I were under the impression that full .config files and final keyboard/mouse and controller hookups were going to work as promised when the PC version of the game launched”, schreef Everett op de Vigil-forums. “That was the plan at the time from a specifications perspective."

Het team dacht dat de bestanden bij het spel zaten, maar door aanpassingen aan het einde van de ontwikkeling ging er iets fout: "Unfortunately, especially at the end of the development cycle, sometimes things change at the last minute, and this was one of them. This puts us in an uncomfortable spot as we were acting on the best information we had at the time, and it has turned out not to be in the final game at this point."

Hoewel Everett niet kon garanderen dat alle opties uiteindelijk in het spel komen, vertelde hij dat het wel uiterst belangrijk is voor het team en dat ze er alles aan doen om alle problemen via patches op te lossen. Everett voegde daar aan toe dat dit een fout was en dat het niet met opzet was gedaan.

Darksiders II komt pas op 21 augustus uit in Europa, maar Amerikanen kunnen al aan de slag met de game.

Zwaargewonde bij ontploffing huis in België

Een explosie heeft zaterdag zware schade aangericht aan een huis in Montigny-le-Tilleul, bij Charleroi in de Belgische provincie Henegouwen. De bewoner is over 80 procent van zijn lichaam verbrand. Hij ligt in kritieke toestand in een ziekenhuis.

Door de ontploffing werd het dak van de woning weggeblazen en vloog de gevel aan diggelen. De twee aanpalende huizen liepen ook schade op. Alle drie de woningen moeten worden afgebroken.

De explosie deed zich voor toen de bewoner van het ontplofte huis zelfmoord probeerde te plegen.

Zwaargewonde bij ontploffing huis in België
Zwaargewonde bij ontploffing huis in België; (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie (18/08/2012)

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19.45 uur drie wedstrijden op het programma. PEC Zwolle nam het in eigen huis op tegen Vitesse. VVV-Venlo speelde tegen FC Utrecht, terwijl NAC Breda een ontmoeting had met FC Twente. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

Vitesse-speler Guram Kashia in duel met PEC Zwolle-speler Fred Benson (Foto: Pro Shots)

PEC Zwolle

0 - 1

Vitesse

     63' Ibarra
 
 Gele kaart: Lachman, Achenteh (FC Zwolle), Cziommer, v.d.Heijden, Havenaar (Vitesse)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 9.820
Arbiter: v.Boekel
Bijzonderheden: v.Hintum (Zwolle) mist penalty (90+1)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ter Wielen
v.Polen
Lachman
v.d.Berg
v.Hintum
Narsingh
Achenteh (Reniers/82)
Pluim
Broerse (Drost/82)
Gravenbeek
Benson (Saymak/61)
  Velthuizen
v.d.Struijk
Kashia
Kalas
Yasuda
v.Ginkel
Cziommer (Havenaar/43)
v.d.Heijden
Ibarra
Bony (Pröpper/77)
Reis

VVV-Venlo speler Marcel Seip met FC Utrecht speler Cedric Van Der Gun (Foto: Pro Shots)

VVV-Venlo

1 - 3

FC Utrecht

 27' Wildschut    43' Asare
 49' v.d. Gun
 62' Gerndt
 
 Gele kaart: Kruysen, Türk (VVV-Venlo), Bulthuis (FC Utrecht)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 6.500
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Vorstermans
Seip
Leiwakabessy
Kruysen (Meeuwis/52)
v.Haaren
Türk (Maja J D/60)
Linssen
Nwofor
Wildschut
  Ruiter
v.d.Maarel
Nilsson
Wuytens
Bulthuis
Duplan (Kali/67)
Mårtensson (Oar/87)
Asare (Mulenga/73)
Sarota
v.d.Gun
Gerndt

Leroy Fer juicht na het scoren van de 0-1. (Foto: Pro Shots)

NAC Breda

0 - 1

FC Twente

     51' Fer
 
 Gele kaart: Lurling, Looms, Botteghin, Luijckx (NAC Breda), Douglas, Brama (FC Twente)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Looms
Buijs (Leugers/71)
Hadouir (Verbeek/61)
Gudelj
Hooi (Lasnik/82)
Schalk
Lurling
  Michailov
Rosales
Douglas
Bjelland
Schilder
Janssen (Gutiérrez/79)
Brama
Fer
Tadic (W. Verhoek/90+1)
Boelykin (Castaignos/46)
Chadli

Rangers FC vestigt wereldrecord

Rangers FC heeft zaterdag een opmerkelijk wereldrecord neergezet. Het eerste thuisduel tegen East Stirling bracht 49.118 mensen naar het stadion. Dit is een wereldrecord. Nooit eerder kwamen er zoveel mensen op een wedstrijd van het vierde niveau af. 

De fans van de 54-voudig Schotse kampioen kregen waar voor hun geld. Mede door een hattrick van Andy Little werd er een 5-1 zege op het scorebord gezet. Rangers FC werd voor dit seizoen teruggezet naar de Third Division, het vierde niveau in Schotland, vanwege een faillissement. Vorige week speelde de ploeg uit bij Peterhead nog 2-2 gelijk. Toen kwamen er 4500 supporters op het duel af.

Het oude record stond op naam van Crystal Palace en dateert uit 1961. Toen kwamen 37.774 mensen naar Selhust Park voor de thuiswedstrijd tegen Milwall. Het duel van Rangers FC ging vanwege het wereldrecord al snel door het leven als Sold Out Saturday.

Beste wegwerptelefoon is van Nokia

Een Fin heeft met een Finse telefoon het wereldkampioenschap telefoonwerpen gewonnen. Hij smeet zijn Nokia 101,46 meter ver van zich af: een nieuw wereldrecord.

Vorige maand gooide een Brit zijn telefoon in België nóg verder weg. Hij kwam toen bij het landelijke kampioenschap tot een afstand van 102,68 meter. Deze worp werd echter door de Finnen niet erkend, waardoor de prestatie van de Fin vandaag het officiële wereldrecord werd.

Vrouwen deden op het evenement aanmerkelijk minder makkelijk afstand van hun mobieltje. De beste vrouw kwam niet verder dan 42,47 meter.  

Leegpompen tankopslag Amsterdam wordt nachtwerk

Het leegpompen van de benzineopslagtank waarvan vrijdag het drijvende dak zonk, is waarschijnlijk zaterdagnacht klaar. Dat meldt het tankopslagbedrijf Oiltanking. Eerder werd verwacht dat dit proces zaterdagmiddag afgerond zou zijn.

De benzine uit tank wordt gecontroleerd overgepompt naar een lege reservetank. Tegelijk wordt de tank gevuld met stikstof om brandgevaar te beperken. Dat gebeurt in samenwerking met de brandweer. Het bedrijf laat weten dat er geen lekkage is opgetreden. Ook zijn alle procedures juist uitgevoerd.

De oorzaak van het zinken van het drijvende dak is nog onbekend. Het tankopslagbedrijf start daar een onderzoek naar.

'Tienduizenden modems KPN slecht beveiligd'

Tienduizenden modems die KPN aan abonnees gaf die internet via ADSL hebben, zijn slecht beveiligd. De wachtwoorden blijken eenvoudig te berekenen met apps voor smartphones of computerprogramma's. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag.

Het gaat om Thomson Speedtouch modems en een aantal andere Thomson modellen. Deze worden geleverd met een standaardnaam en een op het eerste gezicht veilig wachtwoord, die beide bestaan uit willekeurige cijfers en letters. Deze codes zijn echter niet willekeurig, maar gemakkelijk te berekenen op basis van de naam van het draadloze netwerk.

Er bestaan volgens RTL apps die binnen twee seconden het wachtwoord geven van zo'n netwerk. Ook bestaan computerprogramma's en sms-diensten die het wachtwoord berekenen.

Het beveiligingsprobleem werd in 2008 al ontdekt. KPN stuurde leden toen een brief met het advies de naam en het wachtwoord van het netwerk aan te passen. Het telecombedrijf schat dat nu nog zo'n tien procent van de abonnees die aanpassingen niet hebben gedaan en nu onveilig met het internet verbonden zijn, meldt RTL.

[Vuelta] Movistar wint ploegentijdrit, Rabobank tweede

Movistar heeft verrassend de ploegentijdrit in de Vuelta gewonnen. In de straten van Pamplona opende de derde grote ronde van het jaar met een rit tegen het uurwerk over ruim zestien kilometer. Movistar was met 18.51 minuten de snelste, tien seconden voor het verrassend sterke Rabobank.

De Nederlandse bankiersformatie moest al vroeg in actie komen en reed met 19.01 minuten een scherpe tijd. Veel ploegen beten zich met name op het zware tweede deel van het parkoers zich stuk op die tijd. De verschillen aan de streep bleken klein te zijn, want Omega Pharma-Quick Step en BMC eindigden in dezelfde tijd. Sky, Lotto-Belisol, Saxo Bank en Katusha eindigden hier zeer kort achter.

Lars Boom mocht hopen op het dragen van de rode trui, maar het als laatste vertrokken Movistar bleek tien seconden sneller te zijn. Hierdoor mag Jonathan Castroviejo morgen in de rit naar Viana vertrekken in de rode leiderstrui. De winnaar van vorig jaar, Juan Jose Cobo gaf vier seconden toe op de rest van zijn team. Vacansoleil werd twaalfde op 33 seconden van Movistar, terwijl Argos-Shimano negentiende werd met 59 seconden achterstand.

Uitslag

# Team Tijd
1 Movistar 18.51
2 Rabobank +0.10
3 Omega Pharma-Quick Step z.t.
4 BMC z.t.
5 Sky +0.12
6 Lotto-Belisol z.t.
7 Saxo Bank +0.14
8 Katusha +0.15
9 Euskaltel +0.27
10 Astana +0.32
12 Vacansoleil +0.33
19 Argos-Shimano +0.59

Antipiraterijfregat terug in Den Helder

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen, dat de afgelopen drie maanden op antipiraterijmissie was rond de Hoorn van Afrika, is zaterdagmiddag teruggekeerd in de haven van Den Helder. Dat meldt Defensie.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) reikte, onder het toeziend oog van honderden familieleden en vrienden van de in totaal 223-koppige bemanning, medailles voor vredesoperaties aan hen uit. Daarbij roemde Hillen met name de bevrijding van een gekaapt vissersschip en de aanhouding van zeven piraten op 29 juni. Die piraten zijn inmiddels overgedragen aan Oman.

Het luchtverdedigings- en commandofregat had als doel het bestrijden van piraterij en het beschermen van koopvaardijschepen voor de NAVO-missie Ocean Shield. Daarvoor voerde het geregeld patrouilles uit voor de kust van Somalië.


Antipiraterijfregat terug in Den Helder (Foto: Novum)

Uitslag PSV - Roda JC

Na een valse start in de Eredivisie heeft PSV het blazoen vanavond weer enigszins opgepoetst. Net als vorig seizoen werd Roda JC naar de slachtbank geleid. Ditmaal bleef het bij een 5-0 zege voor de Eindhovenaren. Hieronder volgen de statistieken.


Kevin Strootman helpt PSV aan de 1-0 voorsprong (Foto: Pro Shots)

PSV

5 - 0

Roda JC

 13' Strootman
 49' Toivonen
 77' Tamata (e.d.)
 80' Lens
 86' Wijnaldum
   
 
 Gele kaart: van Bommel, (PSV), De Beule, Fledderus, Ramzi, (Roda JC)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 33.000
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Hutchinson
Marcelo
Bouma (Zanka/88)
Willems
v.Bommel
Toivonen (Wijnaldum/ 78)
Strootman
Narsingh (Matavz/74)
Lens
Mertens
  Kurto
Monteyne
Wielaert (Biemans/52)
Kádár
Tamata
De Beule (Hupperts/63)
Danilo
Sutchuin Djoum (Ramzi/81)
Fledderus
Malki
Németh

GroenLinks wil meer groen doen

Ook GroenLinks is aan de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen begonnen.  Jolande Sap, de fractieleider van de partij, meldde in een toespraak wat we zoal van GroenLinks kunnen verwachten.

Zo wil de partij heel veel banen scheppen in de 'groene sector'. "Nederland heeft een enorm potentieel aan innovatieve en groene ondernemers. Initiatieven van mensen die met elkaar zelf energie opwekken schieten als paddenstoelen uit de grond. Dat potentieel moeten we volop de ruimte geven."

Bedrijven moeten van GroenLinks meer gaan betalen voor milieuvervuiling en grondgebruik. De belasting op arbeid mag van de partij omlaag.

Volgens GroenLinks doet Duitsland het beter dan Nederland in zowel economisch als ecologisch opzicht. GroenLinks presenteerde vandaag  een film waarin dat wordt uitgelegd.

De partij staat momenteel in de meeste peilingen op zo’n vier zetels. Zelf zegt de GroenLinks klaar te zijn voor regeringsdeelname.

'Neckermann haalt de winter niet'

Het einde dreigt voor het Duitse postorderbedrijf Neckermann. De onderneming vroeg in juli uitstel van betaling aan. Als er in de komende weken geen nieuwe geldschieter komt, valt dit najaar definitief het doek. Dat heeft bestuursvoorzitter Henning Koopmann zaterdag gezegd.

Neckermann is ook in Nederland actief. Het is niet duidelijk wat een einde van de Duitse werkzaamheden zou betekenen voor de Nederlandse tak.

Benelux-directeur Kurt Staelens zei in juli dat zijn afdeling zelfstandig werkt en zelf zal zorgen voor huismerken en catalogi.

'Duitse Neckermann in herfst ter ziele'
'Duitse Neckermann in herfst ter ziele' (Foto: ANP)

Motorbootje met 231 immigranten onderschept

Bij het Italiaanse eiland Lampedusa is zaterdag een klein motorbootje met aan boord maar liefst 231 Afrikaanse vluchtelingen onderschept. Zij zaten in een gammel scheepje op ruwe zee.

Onder de illegale immigranten waren 33 vrouwen, van wie één zwanger was, en vier kinderen. Dat meldden Italiaanse media.

De bootvluchtelingen zijn van boord gehaald en overgebracht naar een opvangkamp op Lampedusa. Lampedusa ligt ten oosten van Tunesië. Voor veel Afrikanen is het de poort naar Europa. In gammele bootjes wagen elk jaar tienduizenden mensen de oversteek.

Fischer: Merkel heeft geen visie voor euro

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft geen visie om de eurocrisis het hoofd te bieden. Zij reageert alleen op de gebeurtenissen. Daardoor zijn de problemen met de schuldencrisis erger geworden dan nodig zou zijn geweest.

Dit stelt Joschka Fischer, die van 1998 tot 2005 minister van Buitenlandse Zaken is geweest, in een bijdrage voor de krant Bild am Sonntag. De groene oud-politicus herinnert Merkel aan het voorbeeld van haar voorganger Helmut Kohl: die stelde na de val van de Berlijnse Muur in 1989 een tienpuntenplan op voor de Duitse eenwording en de Europese integratie. Volgens Fischer moet Merkel ook een "masterplan" maken voor de eurocrisis.

Het gebrek aan leiderschap leidt volgens Fischer bij de bevolking tot onzekerheid en anti-Europese gevoelens. Hij verwijt Merkel dat zij de moed niet heeft om een reddingsplan voor de lange termijn voor te leggen. Dat dreigt zich volgens Fischer te wreken: de christendemocrate zou de steun van de Bondsdag kunnen verliezen.

Fischer beheerde de portefeuille Buitenlandse Zaken in de eerste rood-groene coalitie in Berlijn onder bondskanselier Gerhard Schröder. Hij stond in die tijd bekend om zijn pro-Europese houding: Fischer pleitte ervoor de EU om te vormen tot een federatie. Hij werd genoemd voor de functie van eerste Europese minister van Buitenlandse Zaken. De federatie kwam er uiteindelijk niet door de referenda in Nederland en Frankrijk tegen de Europese Grondwet.

Nu maakt Fischer zich zorgen over het Europese project door de anti-Europese tendensen die hij in Duitsland ziet groeien: "Wie denkt dat Duitsland een groot Zwitserland kan gaan spelen, staat als een dromende os voor een gesloten deur totdat hij door de slager naar de slachtbank wordt geleid."

Servische schaaklegende (89) overleden

De legendarische Servische schaakgrootmeester Svetozar Gligoric is overleden. Een beroerte werd de 89-jarige recordkampioen volgens Servische media dinsdag fataal.

Gligoric won twaalf keer het kampioenschap van het toenmalige Joegoslavië. Op vijftien schaakolympiades verzamelde hij een gouden, zes zilveren en vijf bronzen medailles. Zijn toernooiwinst in 1947 in Polen, waar hij wereldkampioen Vasili Smislov uit de Sovjet-Unie versloeg, maakte hem in Joegoslavië een held.

Toch was Gligoric geen zondagskind. Zijn ouders waren straatarm, en lieten hem op 17-jarige leeftijd verweesd achter. Tot zijn 22e vocht het schaaktalent vervolgens met de Joegoslavische partizanen tegen de nazi's, en lag zijn schaakcarrière stil.

Kinheim wint ook tweede wedstrijd

Kinheim heeft ook het tweede duel in de Holland Series gewonnen. De Haarlemmers waren in Rotterdam opnieuw te sterk voor Neptunus. Het werd 3-1 voor de gasten. 

Kinheim kwam in de vijfde inning op 1-0.  Rene Cremer kon door een opofferingsslag van Bryan Engelhardt en een fout van Neptunus over de thuisplaat komen. Neptunus deed in de gelijkmakende slagbeurt wat terug. Lennart Koster profiteerde van een veldfout van Kinheim en zorgde voor de gelijkmaker.

Vervolgens hadden beide ploegen kansen om de winst te pakken en in de negende inning sloeg Kinheim toe. Oudgediende Dirk van 't Klooster sloeg eerst Remco Draijer binnen met een tweehonkslag en bracht vervolgens  door een honkslag vanMervin Gario zelf de 3-1 eindstand op het bord. Zondag is de derde wedstrijd in Haarlem. 

Arsenal ziet ook Song vertrekken

Arsenal lijkt opnieuw een sportieve dreun te verwerken te krijgen. Kort na het vertrek van Robin van Persie dreigt ook Alex Song Londen te verlaten. De club van trainer Arsène Wenger heeft met FC Barcelona al een akkoord gesloten over een transfer van de middenvelder.

De 24-jarige Song moet zelf nog wel een akkoord sluiten met Barcelona. De Catalanen betalen naar verluidt negentien miljoen euro voor de international van Kameroen.

'Black Ops 2 naar Wii U'

Het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 wordt mogelijk ook uitgebracht op Wii U. Dat zou blijken uit een cv op Linkedin van een tester bij ontwikkelaar Treyarch. Volgens de cv zou de bewuste medewerker sinds mei werken aan de Wii U-versie van Black Ops 2.

May 2012 – Present (4 months) Santa Monica, CA – QA tester for Call of Duty: Black Ops 2. Duties include QA testing on PS3 and Wii U, multiplayer testing while collaborating with team, ad hoc testing, and regression. Bug writing, research, and documentation are performed with each issue that is found”, zegt de cv.

Uitgever Activision zelf heeft de titel nog niet aangekondigd voor Nintendo's nieuwe console.

Stapels lijken gevonden in voorstad Damascus

In een voorstad van Damascus zijn zaterdag veertig opgestapelde lijken gevonden. Dat hebben activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités gezegd.

De lichamen lagen op straat in Al-Tal, dat het regeringsleger eerder deze week pas na zware gevechten met rebellen weer in handen kreeg. Alle veertig slachtoffers zijn aan schotwonden bezweken, maar wie zij zijn en hoe ze de dood vonden is volgens het Observatorium onduidelijk.

Syrische regeringstroepen hebben zaterdag opnieuw stellingen van de rebellen in heel het land bestookt. Behalve in enkele voorsteden van de hoofdstad Damascus voerde het leger ook luchtaanvallen en artilleriebeschietingen uit op de noordelijke stad Azaz, in de zuidelijke provincie Daraa, de oostelijke provincie Deir el-Zour en in de omgeving van Aleppo. In Deir el-Zour zijn daarbij volgens activisten vijftien mensen omgekomen.

In de zuidelijke buitenwijken van buurland Libanon zijn opnieuw vijf Syriërs ontvoerd. Libanese overheidsmedewerkers vermoeden dat de ontvoeringen het werk zijn van de sjiitische al-Mikdad-clan. De machtige clan is uit op vergelding voor de recente ontvoering van een clangenoot door Syrische rebellen.

Maldonado wil met Williams titel pakken

Pastor Maldonado wil met Williams het hoogste bereiken wat in de Formule 1 te bereiken valt, namelijk wereldkampioen worden. Als het aan de Venezolaan ligt zal het dan ook niet bij die ene overwinning in Spanje blijven.

Maldonado sprak hierover met de Spaanse sportkrant AS. "Zonder twijfel wil ik nog een flinke poos bij Williams blijven, sowieso volgend jaar nog. Voor ik bij Williams vertrek, zou ik met dit team wereldkampioen willen worden. In de Formule 1 weet je nooit wat er kan gebeuren. Williams heeft me de kans gegeven om mijn droom wereldkampioen te worden na te jagen."

Spugende Zuid-Koreaan trekt mes na berisping

Een man heeft zaterdag met een afbreekmes acht mensen verwond in een metrostation even buiten Seoul. Geen van de slachtoffers is in levensgevaar.

Ooggetuigen vertelden persbureau Yonhap dat de man een mes trok toen een man en een vrouw hem een uitbrander gaven omdat hij in de trein spuugde. Hij stak in op treinpassagiers en vervolgens op wachtenden op het perron.

De politie heeft een 39-jarige verdachte aangehouden die van het station in Uijeongbu wegrende. Uijeongbu herbergt Zuid-Koreaanse en Amerikaanse legerbases.

Griekse menigte belaagt fiscaal rechercheurs

Een woedende menigte heeft in Griekenland in de nacht van vrijdag op zaterdag een groep fiscaal rechercheurs belaagd. Ze vluchtten het politiestation van het eiland Hydra in en moesten door versterking van het vasteland worden ontzet.

Horecaondernemers zijn boos over de strengere controles die de overheid in deze schuldencrisis onder druk van het buitenland heeft ingevoerd. Volgens de belastingdienst frauderen bedrijven door wel btw te innen van hun klanten, maar die niet af te dragen aan de staat.

Zondag mogelijk warmste dag van de eeuw

Het wordt zondag in Limburg mogelijk zo warm dat het hitterecord van deze eeuw wordt gebroken. Dat meldt weeronline.nl zaterdag. Dat record staat nu nog op een temperatuur van 37,7 graden dat op 8 augustus 2003 werd gemeten in de Limburgse plaats Arcen.

Afhankelijk van de hoeveelheid bewolking stijgt het kwik mogelijk tot tegen de 38 graden in Limburg. Op basis van berekeningen aan de hand van de huidige luchtsoort is dat in ieder geval mogelijk, zegt een meteoroloog van weeronline. De kans dat ook het hitterecord aller tijden van 38,6 graden wordt gebroken is echter niet waarschijnlijk. Dat record stamt uit 1944 en werd gemeten in Warnsveld.

Zaterdag werd de hoogste temperatuur eveneens in Limburg gemeten. In de plaats Ell steeg het kwik tot 35,5 graden. Ondanks de hoge temperaturen zit ook een hittegolf er waarschijnlijk niet in. Daarvoor moet het in De Bilt vijf dagen op rij boven de 25 graden zijn, waarvan drie boven de 30. Donderdag werd de 25 graden niet gehaald in De Bilt. Maandag wordt het naar verwachting weer koeler.

[Premier League] Liverpool start met ruime nederlaag

Liverpool is zaterdag in zijn eerste wedstrijd van het seizoen hard onderuit gegaan. Uit bij West Bromwich Albion verloor de ploeg van Luis Suárez en debuterend coach Brendan Rogers met 3-0. Zoltan Gera, Peter Odemwingie en debutant Romelu Lukaku verzorgden de treffers voor de thuisclub, die ook nog een penalty miste. Daniel Agger van Liverpool werd in de tweede helft uit het veld gestuurd.

Arsenal kwam zonder zijn vertrokken topscorer Robin van Persie niet tot scoren. Sunderland, de nummer dertien van vorig seizoen, bleef in het Londense Emirates Stadium overeind tegen de nummer drie van vorig jaar: 0-0.

Het Fulham van coach Martin Jol begon verrassend goed aan het seizoen. Norwich werd op Craven Cottage met 5-0 afgedroogd. Routinier Damien Duff opende de score voor Fulham, daarna sloegen ook Mladen Petric (2x), Alex Kacaniklic en Steve Sidwell toe.

Aston Villa, met oud-eredivisionisten Ron Vlaar, Brett Holman en Karim El Ahmadi in de basis, leed op de eerste speeldag een nederlaag tegen West Ham United. Kevin Nolan werd de matchwinnaar voor de thuisclub in de 40e minuut: 1-0.

Swansea City, het team van debuterend manager Michael Laudrup, haalde op bezoek bij Queens Park Rangers hard uit. Het werd 5-0 voor Swansea, waar Michel Vorm onder de lat stond en Jonathan de Guzman een basisplaats had. De goals kwamen van Miguel Michu (2x), Nathan Dyer (2x) en Scott Sinclair.

Reading en Stoke City kwamen in Reading een remise overeen: 1-1. Adam Le Fondre maakte in de laatste minuut uit een penalty gelijk voor de thuisclub, die op achterstand was gekomen door een goal van Michael Kightley.

Veel kinderen vermist op de stranden

Het was zaterdag erg druk voor de medewerkers van de reddingsbrigade. De lifeguards waren vooral bezig met vermiste kinderen.

Het aantal kinderen dat vermist raakt op de stranden en bij recreatiewater schiet dit jaar alle records voorbij, aldus directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland zaterdag. Dat aantal staat inmiddels op meer dan 1100, terwijl normaal gesproken gemiddeld in een jaar ongeveer 700 kinderen kwijt raken.

Volgens hem gebeurt het tegenwoordig steeds vaker dat ouders zijn afgeleid door mobiele gadgets als smartphones en tablets. Ook lijken steeds minder ouders zich bewust van de risico’s rond het water.

Veel kinderen vermist op de stranden
Veel kinderen vermist op de stranden (Foto: ANP)

Bioscoopbezoeker schiet in eigen bil bij Bourne

Amerikaanse bioscopen en wapens, deze week was het weer raak. In Sparks, Nevada heeft een 56-jarige biscoopbezoeker zichzelf in zijn bil geschoten terwijl hij naar The Bourne Legacy aan het kijken was.

De man, die een wapenvergunning heeft, vertelde aan de politie dat het pistool uit zijn broekzak op de grond viel en spontaan af ging. Waarom hij het wapen meenam naar de bioscoop is nog niet duidelijk. Na het incident maakte de 'pechvogel' meteen zijn excuses aan medebezoekers en vertrok daarna naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis. 

Hoewel er geen andere gewonden zijn door het incident, moet de man zich nog wel verantwoorden tegenover de rechtbank. Zijn pistool ging immers af op een openbare plek.

 Filmposter The Bourne Legacy

'Kiryienka voor drie jaar naar Team Sky'

Wielrenner Vasil Kiryienka vervolgt zijn wielercarriere bij Team Sky. Volgens de website Biciciclismo heeft de 31-jarige Wit-Rus voor drie jaar getekend. Kiryienka, die momenteel rijdt voor Movistar, is de eerste grote versterking voor de Britse wielerploeg.

Op de erelijst van Kiryienka prijken onder meer twee ritzeges in de Giro. De meervoudig Wit-Russisch tijdritkampioen werd ook al eens wereldkampioen op de baan, op het onderdeel puntenkoers.

Hoffenheim in beker uitgeschakeld door Berlin AK 07

Hoffenheim is in de DFB-Pokal in Berlijn uitgeschakeld door Berliner AK 07. Het werd 4-0 voor de thuisploeg. Bij rust stond de ploeg van Markus Babbel al 3-0 achter. De overige ploegen uit de Bundesliga maakten geen fouten.  Berliner AK 07 komt uit in de Regionalliga Nord, een divisie op het vierde niveau van de Duitse voetbalpiramide. 

Borussia Mönchengladbach wist pas in de 70ste minuut tegen Alemannia Aachen te scoren. Arango maakt de 0-1. Vlak voor tijd scoorde Nordveit de 0-2.

Titelverdediger Borussia Dortmund kende weinig problemen tegen vierdeklasser Oberneuland. De regerend landskampioen won dankzij doelpunten van Reus, Błaszczykowski en Perisic met 0-3. 

Thuis Uit Uitslag
Alemannia Aachen Borussia Mönchengladbach 0-2
Berliner AK 7 1899 Hoffenheim 4-0
Carl Zeiss Jena Bayer Leverkusen 0-4
Falkensee-Finkenkrug VfB Stuttgart 0-5
Hallescher FC MSV Duisburg 0-1
Oberneuland Borussia Dortmund 0-3
Offenburger FV FC St. Pauli 0-3
SpVgg Unterhaching 1. FC Köln 1-2
Victoria Hamburg SC Freiburg 1-2

Vervolgen politietop om Strandrellen door Hof bekeken

Het gerechtshof in Den Haag bekijkt of justitie de operationeel leidinggevenden bij de politie in Rotterdam moet vervolgen voor de fataal verlopen strandrellen. De ouders van de 19-jarige Robby van der Leeden, die op het strandfeest door een politiekogel om het leven kwam, hebben daarvoor onlangs een beklagprocedure ingediend. Ze willen een oordeel van een onafhankelijke rechter.

Dat bevestigt hun advocaat Erik Gorsselink, die verder niet op de zaak wil ingaan, omdat zijn cliënten  "rust willen, geen behoefte hebben aan publiciteit en de zaak nog in behandeling is bij het hof". Eerder probeerden de ouders de agenten die schoten losten via dezelfde weg vervolgd te krijgen, maar toen oordeelde hetzelfde hof dat het Openbaar Ministerie de juiste beslissing had genomen dat niet te doen.

Het is woensdag precies 3 jaar geleden dat het strandfeest Sunset Grooves in Hoek van Holland ontaardde in een slagveld tussen de politie en hooligans.

Hof bekijkt vervolgen politietop strandrellen
Hof bekijkt vervolgen politietop strandrellen (Foto: ANP)

Tsjechische imitator van Breivik opgepakt

Een 29-jarige man uit Tsjechië is opgepakt omdat hij mogelijk een aanslag wilde plegen zoals het bloedbad vorig jaar in Noorwegen. In zijn woning in de plaats Ostrava vonden agenten vorige week een automatisch wapen, een bom en andere explosieven. Dat meldden de Tsjechische autoriteiten zaterdag. De plannen van de man zijn niet bekendgemaakt.

De arrestant had in 2010 een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden gekregen, omdat hij een zelfgemaakte bom had laten ontploffen bij een tankstation.

Bacterie in tafelzuur doodt Japanners

Tafelzuur dat besmet was met de gevaarlijke darmbacterie E.coli is in Japan zes mensen fataal geworden. Ten minste honderd mensen op het noordelijke eiland Hokkaido zijn ziek.

Een 4-jarig meisje en een aantal ouderen zijn aan de met zuur aangemaakte Chinese kool bezweken. Ongeveer tien dagen geleden druppelden de eerste meldingen binnen van besmetting met de beruchte ziekteverwekker.

De zure kool was afkomstig van een lokale leverancier en lag alleen op Hokkaido in de winkel. Ambtenaren van volksgezondheid zijn nog op zoek naar de bron van de besmetting, maar denken dat de waar onvoldoende gesteriliseerd is.

Zure Chinese kool is in Japan een geliefd bijgerecht. De fatale besmettingen hebben het land geschokt. Tot dusver waren bij voedselvergiftigingen vaak vlees en zeevruchten de boosdoener.

John ontbreekt bij competitiestart Benfica

Ola John zal even geduld moeten hebben voordat hij de fans van Benfica kan overtuigen van zijn kunnen. De oud-speler van FC Twente is niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Benfica speelt zaterdagavond haar eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Sporting Braga en zal tijdens het duel aantreden zonder Ola John in de gelederen. De speler van Jong Oranje is gepasseerd door trainer Jorge Jesus.

Diverse Portugese media weten te melden dat tactische redenen aan het besluit ten grondslag liggen. John verliet FC Twente, de club waar hij zijn opleiding genoot, deze zomer voor een avontuur in Lissabon. Met de transfer was een afkoopsom van bijna tien miljoen euro gemoeid.

In dat licht is het opvallend dat de jonge vleugelaanvaller geen minuten zal maken in het eerste competitieduel. Eerder deze week speelde John in dienst van Jong Oranje nog de teleurstellend verlopen oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Italië (0-3 nederlaag).

Dark Knight Rises krijgt serenade

Het lijkt erop dat de gekte rondom de hit Call Me Maybe van de Canadese zangeres Carly Rae Jepsen nog lang niet is afgelopen. Op YouTube is de video Call Me Batman van de popgroep NoBatStache al 800.000 keer bekeken, zij brengen op hilarische wijze een ode aan The Dark Knight Rises.

In de video zijn lookalikes te zien van Christian Bale, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy en Anne Hathaway. Blake zingt vol liefde voor Bruce Wayne "Hey, when I met you, it was crazy, a Lamborghini and two hot ladies... you tried to look like you were happy, but you were Batman, and really angry" terwijl Kyle en Bane zijn band vormen op viool en drums.

Natuurbrandgevaar in Limburg en Utrecht

In het noorden van Limburg en een groot deel van de provincie Utrecht is zaterdag verhoogd gevaar voor bosbranden. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's. Vrijdag werd hetzelfde risico al gemeld voor het noordoosten van Noord-Brabant.

In de gebieden is het zo droog dat er meer kans is op natuurbranden dan normaal. Voor de veiligheidsregio's is bij het verhoogde risico code geel van kracht. Wanneer dan brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel uit.

Voor enkele andere delen van het land, waaronder in Drenthe, Overijssel en Gelderland, geldt code groen. Bij die code is sprake van een klein gevaar op natuurbranden.

Vliegtuig Filipijnse minister stort in zee

Een vliegtuigje met aan boord de Filipijnse minister van binnenlandse zaken is zaterdag in zee gestort. Een medewerker van minister Jesse Robredo wist zich te redden, maar of ook Robredo het ongeval heeft overleefd is onduidelijk.

De Cessna zou Robredo zaterdagmiddag van Cebu naar zijn woonplaats Naga brengen, maar raakte volgens minister van vervoer Manuel Roxas II in de problemen. De piloot meldde het naburige vliegveld van Masbate dat hij een noodlanding wilde inzetten, maar het vliegtuigje stortte even nadien in zee.

Robredo is een van de vertrouwelingen van president Benigno Aquino III in het kabinet. Hij had een belangrijk aandeel in Aquino's verkiezingsoverwinning in 2010.


Vliegtuig Filipijnse minister stort in zee (Foto: Novum)

India zet twee spelers uit Davis Cupteam

Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna zijn door de tennisbond van India uit het Davis Cupteam van dat land gezet nadat zij hadden geweigerd om op de Olympische Spelen van Londen uit te komen. India neemt het in de Davis Cup binnenkort op tegen Nieuw-Zeeland.

Bhupathi en Bopanna weigerden beiden om in Londen als dubbelpartner te fungeren voor Leander Paes, de hoogst geklasseerde Indiase tennisser. De All India Tennis Association liet in een persbericht zaterdag weten dat de twee uit het team waren gezet 'wegens het standpunt door hen ingenomen over het olympische team'.

Overigens meldde Paes zich ook af voor de Davis Cupontmoeting. Ook Somdev Devvarman trok zich terug, zodat India het tegen Nieuw-Zeeland moet doen met een heel nieuw team. Yuki Bhambri, Vishnu Vardhan, Saketh Myneni, Divij Sharan, Sanam Singh en Sriram Narayanaswamy zullen India vertegenwoordigen van 14 tot 16 september in de Indiase stad Chandigarh.

Bieber: Roem kan je kapotmaken

Voor Justin Bieber betekent zijn status als beroemdheid niets. "Wat betekent het eigenlijk, het 'beroemd' zijn?", filosofeert de tienerster in hiphoptijdschrift Vibe. "Roem kan je kapotmaken."

De 18-jarige zanger houdt dan ook niet van mensen die arrogant worden door hun sterrenstatus. "Als mensen doen alsof ze beroemd zijn, dan zijn ze echt gek geworden", oordeelt Bieber.

De popster heeft af en toe last van de negatieve kant van de roem. "Ik geef niet te veel persoonlijke informatie vrij", bekent Bieber, die soms bang is voor 'slechte mensen'. "Sommigen verstoppen zich 's nachts in de vuilnisbakken om foto's te maken. Er gebeuren rare dingen."

Eerste tropische dag een feit

De eerste landelijke tropische dag van het jaar is een feit. De temperatuur steeg rond 14.45 uur zaterdagmiddag in De Bilt tot boven de 30 graden, meldt weeronline.nl. Rond 15.00 uur was het in Limburg tot dan toe het warmst: daar steeg het kwik tot 34,4 graden.

Ook zondag wordt het naar verwachting erg warm, mogelijk zelfs warmer dan zaterdag. Toch zit een landelijke hittegolf er niet in. Voor zo'n hittegolf moet het in De Bilt vijf dagen op rij warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie dagen boven de dertig graden. De laatste landelijke hittegolf dateert uit 2006.

De hoge temperaturen kunnen ook tot problemen leiden. Zo gaf het RIVM vrijdag al een waarschuwing af voor matige smog. Vooral kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en sporters in de buitenlucht moeten oppassen. Langdurige inspanning in de middag of avond wordt afgeraden.

Het Nationaal Ouderenfonds waarschuwde deze week ook voor de hoge temperaturen en gaf tips om hiermee om te gaan. Bij veel verpleegtehuizen is het hitteprotocol van kracht. In Nederland is het voor elke zorginstelling verplicht om zo'n protocol te hebben.

De NS liet vrijdag al weten langere treinen in te zetten naar de badplaatsen Hoek van Holland en Zandvoort.

Blote dames tégen vertrutting

Ex-pornstar Sofia Valentine en andere blote dames demonstreerden vrijdagavond tegen de vertrutting van Amsterdam.

Bewapend met bordjes met bijvoorbeeld 'Red Amsterdam!' ontkleedden de dames zich rond 21.30 uur op het Rembrandtplein. 'De binnenstad wordt meer dan ooit geteisterd door de hedendaagse betutteling met als klap op de vuurpijl de naaktscans. Wij laten de, met pijn en moeite, verkregen vrijheid uit de jaren 60 niet zomaar uit onze handen glippen. Wij demonstreren tegen de Amsterdamse overheidsbemoeienis', aldus de organisatie.

Vooral toeristen kwamen op de demonstratie af, die toch ook wel een beetje een promostunt was van Ex Porn Star. Hoe dan ook, klik hier voor meer foto's.

Spits Vossen verlengt tot 2017 bij Genk

Jelle Vossen heeft zijn toekomst verbonden aan Racing Genk. De Belgische club van trainer Mario Been maakte zaterdag bekend dat de 23-jarige spits een nieuw, vijfjarig contract heeft getekend. Vossen debuteerde in november 2006 en kwam inmiddels tot 124 competitiewedstrijden en 49 goals voor Genk.

Tussendoor kwam Vossen nog een jaar op huurbasis uit voor Cercle Brugge. De tienvoudig Belgisch international kwam dit seizoen in drie wedstrijden eenmaal tot scoren.

Texel huldigt Van Rijsselberghe

Dorian van Rijsselberghe, de olympisch kampioen windsurfen, is vanmiddag gehuldigd op zijn geboorte-eiland Texel. Hij maakte rond het middaguur een ereronde in het centrum van Den Burg en werd om 14.00 uur gehuldigd op het strand. Veel mensen waren afgekomen op de huldiging.

Van Rijsselberghe was op de Olympische Spelen oppermachtig en twee races voor voor het eind al zeker van de titel. Van de elf wedstrijden die hij zeilde won Van Rijsselberghe er zeven. Hij was na Stephan van den Berg in 1984 de tweede Nederlander die olympisch kampioen windsurfen werd.

Boerrigter in Ajax-selectie tegen NEC

Derk Boerrigter is door Ajax-trainer Frank de Boer opgenomen in de wedstrijdselectie voor het duel van de Amsterdammers bij NEC van zondag. De linksbuiten tobde vorig seizoen lang met een rugblessure en miste ook een groot deel van de voorbereiding, maar is nu fit genoeg om in Nijmegen zijn rentree te maken.

Ook Christian Eriksen, die zich vanwege het EK later bij Ajax meldde, maakt weer deel uit van de selectie van achttien Ajacieden. Of de Deen al een hele wedstrijd kan spelen, is twijfelachtig. Miralem Sulejmani, Eyong Enoh en Nicolai Boilesen onbreken nog in de Amsterdamse ploeg. Zij zijn allen aan het herstellen van blessures.

NEC - Ajax begint zondag om 16.30 uur. Dit weekeinde is de tweede speelronde in de Eredivisie. Kampioen Ajax begon het seizoen met een 2-2 gelijkspel tegen AZ, terwijl NEC begon met een 2-0 zege bij Heerenveen.

GL onderzoekt integriteit raadslid

GroenLinks laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de integriteit van het Rotterdamse gemeenteraadslid Judith Bokhove. Dat liet fractievoorzitter Arno Bonte zaterdag weten. Het onderzoek is volgens Bonte bedoeld om alle twijfels over Bokhove's integriteit weg te nemen.

Bokhove is directeur bij energiebedrijf Greenchoice, dat in conflict ligt met Eneco. Gemeente Rotterdam is grootaandeelhouder van Eneco. Daar ligt een potentiële belangenverstrengeling. Zij volgde bij Greenchoice haar man Michiel Rexwinkel op, die door de NMa was beboet wegens marktmisbruik.

Vrijdag zei Bonte dat Bokhove de functie wel heeft gemeld, maar "later dan chique was geweest". Bokhove volgde als bestuurder van Greenchoice haar partner Michiel Rexwinkel op. Die moest opstappen nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit het bedrijf had beboet vanwege stelselmatige malversaties.

Het conflict tussen Eneco en Greenchoice gaat onder meer over de vraag of Rexwinkel persoonlijk moet opdraaien voor de miljoenenboetes. De verstrengeling ligt in het feit dat Grootaandeelhouder Rotterdam miljoenen wil zoen van de partner van een Raadslid.

Bokhove zelf was zich van geen kwaad bewust, weet GeenStijl. "Enerzijds beweert ze dat Eneco op een smerige manier de macht over het familiebedrijf GreenChoice probeert over te nemen. Anderzijds verklaart ze dat het geen belangenverstrengeling is omdat GroenLinks, de gemeente Rotterdam, Eneco en Greenchoice allemaal dezelfde groene agenda hebben."

Het onafhankelijke onderzoek zal de integriteittwijfels echter wegnemen, aldus fractievoorzitter Bonte.

Lowlands: 100.000 liter drinkwater per uur

Het is "zinderend heet" op muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen, maar tot problemen heeft het nog niet geleid. Volgens directeur Eric van Eerdenburg verbruiken de 55.000 bezoekers 100.000 liter drinkwater per uur.

Gezien de tropische temperaturen besloot Van Eerdenburg al eerder het voorheen strenge 'flesjesbeleid' af te schaffen. Mensen konden eigen waterflesjes meenemen en die bijvullen op een van de 100 tappunten op het terrein.

In de theatertenten is airconditioning aangebracht en bij de dranghekken staan bewakers met emmers water en sponzen.

Lowlands: 100.000 liter drinkwater per uur
Lowlands: 100.000 liter drinkwater per uur (Foto: ANP)

Al-Qaida bestookt kantoor inlichtingendienst Jemen

Met Al-Qaida verbonden strijders hebben een hoofdkwartier van de Jemenitische inlichtingendienst in Aden aangevallen. De aanvallers hebben elf militairen en drie medewerkers van de inlichtingendienst gedood. Dat zeggen veiligheidsfunctionarissen, die vooralsnog anoniem willen blijven.

De rebellen openden met geweren en raketwerpers het vuur op het gebouw in Aden, een havenstad in het zuiden van Jemen. Zes mensen raakten gewond, onder wie drie werknemers van de staatsomroep die in het belendende pand kantoor houdt.

Twee jaar geleden vielen Al-Qaida-strijders het gebouw ook al eens aan. Het leger heroverde Aden in juni na hevige gevechten op radicaal-islamitische rebellen. Die hadden de aanhoudende politieke chaos in het land aangegrepen om grote delen van Zuid-Jemen te veroveren.

De Boer ziet 'knokker' Anita slagen bij Newcastle

Frank de Boer twijfelt er niet aan dat Vurnon Anita gaat slagen in de Premier League. De trainer van Ajax raakte de verdedigende middenvelder afgelopen week kwijt aan Newcastle United.

Volgens De Boer heeft de 23-jarige Anita de kwaliteiten om zich het niveau van de Premier League eigen te maken. "Dat is zeker niet voor elke speler weggelegd, maar Vurnon is een knokker", zegt hij. "Misschien dat hij in het begin wat aanpassingsproblemen heeft, maar hij zal er altijd bovenop komen. Dat heeft hij al zo vaak bewezen."

Ajax heeft er volgens De Boer 'alles aan gedaan' om Anita te behouden. "We hebben hem vertrouwen gegeven en zelfs ook een nieuwe aanbieding gedaan. Maar hij was al bezig met zijn volgende avontuur. Als iemand dat eenmaal in zijn kop heeft zitten, krijg je dat er bijna niet meer uit."

De Boer gaf toe het vertrek van Anita te betreuren. De drievoudig international was in zijn dienende rol op het middenveld uiterst belangrijk. Anita's rol werd door insiders bestempeld als de sleutel naar de landstitels die Ajax de laatste twee seizoenen opeiste. Anita speelde uiteindelijk 109 competitieduels voor de Amsterdammers en scoorde daarin vijf doelpunten.

Marsrover brengt laserpistool in stelling

De Marsrover Curiosity maakt zich op voor zijn eerste schietoefening. De Marsverkenner brandt zaterdagnacht met zijn laserpistool een gaatje in een rots vlakbij.

Als eerste doelwit voor de Curiosity hebben zijn bestuurders een doodgewoon ogende rots uitgezocht. Roger Wiens, verantwoordelijk voor het laserwapen, popelt. "Dit wordt niet alleen een geweldige proef op de som voor ons apparaat, het belooft ook erg cool te worden."

Kan de Curiosity met zijn laserwapen overweg, dan kan dat voor wetenschappelijke experimenten worden ingezet. Wetenschappers hopen dat zij uit de stoffen die bij de verbranding van Marsgesteente vrijkomen kunnen opmaken of er ooit microben hebben geleefd op de Rode Planeet.

De Curiosity landde bijna twee weken geleden op Mars, en ondergaat sindsdien tal van tests. Volgende week is de verkenner klaar om zijn eerste ritje te maken.

Wenger roemt professional Van Persie

Arsene Wenger, de coach van Arsenal, betreurt het dat zijn aanvoerder Robin van Persie vertrokken is bij de Londense club. Maar de Fransman kijkt niet om in wrok en hoopt dat de fans Van Persies bijdrage niet zullen vergeten. ''Robin was een professional tot de laatste minuut dat hij hier speelde.''

Wenger zei op de website van Arsenal dat het vertrek van een topspeler als Van Persie behoort tot de harde realiteit van het topvoetbal. ''Er zal bij de supporters wel wat frustratie zijn, maar hij heeft acht jaar voor ons gespeeld, en je moet respecteren wat hij voor de club heeft gedaan, zeker ook afgelopen seizoen.''

De Arsenal-manager schrijft de Nederlandse aanvaller een groot deel van de successen toe. De club uit Londen sloot het seizoen in de Premier League af op een onverwachte derde plaats. ''Hij verdient waardering tot de laatste minuut van het vorige seizoen want hij heeft gevochten als een leeuw."

''Voor mij is dat het kenmerk van een echte professional'', zei Wenger. ''Als hij dan later vertelt dat hij weggaat, is dat niet leuk maar het hoort ook bij profvoetbal. Het is een klein wonder dat we derde zijn geworden en Robin is voor een groot deel verantwoordelijk voor dat wonder.''

Thomas Vermaelen, de Belgische verdediger die bij Ajax werd opgeleid, is door Wenger benoemd tot opvolger van Van Persie als aanvoerder van de Gunners.

Gemeente Namen: beveiliging klooster kost te veel

De Belgische gemeente Namen is het zat om volledig op te moeten draaien voor de beveiligingskosten van het klooster in Malonne waar Michelle Martin, de ex van kindermoordenaar Marc Dutroux, waarschijnlijk haar intrek zal nemen. De burgemeester van Namen vindt dan ook dat zowel de federale politie als het bestuur van de klooster bij moet springen.

De lokale bevolking van het dorp Malonne, dat onder Namen valt, zit er bepaald niet op te wachten om Martin als nieuwe dorpsgenote te mogen begroeten. Ook wordt er regelmatig gedemonstreerd bij het klooster. De plaatselijke politie heeft er de handen vol aan om ongeregeldheden, vandalisme en brandstichting te voorkomen.

Of Martin zelf daadwerkelijk naar Malonne komt wordt eind deze maand duidelijk. Momenteel loopt er nog een beroepszaak tegen haar eventuele vervroegde vrijlating.

Meisje gewond bij stagediven Lowlands

Een meisje is gisteren gewond geraakt tijdens een optreden van Will and the People op Lowlands. Zanger Will Rendle sprong tijdens het optreden in het publiek bovenop een meisje. Het meisje raakte gewond. 

Rendle, die een hit heeft met Lion in the Morning Sun, schrok zich het apezuur en vroeg het publiek afstand te houden zodat ze kon worden geholpen. Het meisje werd meteen met een nekbrace naar het ziekenhuis gebracht. Naar verluid maakt ze het goed. 

Het meisje is weer teruggekeerd naar Lowlands. Stagediven en crowdsurfen zijn overigens verboden voor publiek bij Lowlands en artiesten wordt het sterk afgeraden.

Fransman zonder ledematen zwemt de vijf continenten

Iedereen droomt er wel van om zijn dromen werkelijkheid te laten worden. Zo ook Philippe Croizon. Philippe Croizon is een Franse zwemmer en niet zomaar een allround zwemmer. 

Hij heeft namelijk geen armen en geen benen, maar heeft het toch voor elkaar gekregen om van het Amerikaanse eiland Klein Diomedes naar het vier kilometer verderop gelegen Russische eiland Groot Diomedes te zwemmen. Hij heeft daarmee de laatste etappe van zijn zijn droom verwezenlijkt om al zwemmend de vijf continenten te verbinden.

Achttien jaar geleden werden bij Croizon zijn armen en benen afgezet nadat hij was geëlektrocuteerd door het bijstellen van zijn schotelantenne op zijn dak. Croizon verloor de wil om te leven nadat zijn laatste ledemaat was afgezet. Toen hij in het ziekenhuis lag en een documentaire zag op de televisie, inspireerde het de man om toch in leven te blijven. In het programma was een vrouw te zien die het kanaal van Frankrijk en Engeland had overgezwommen. Dit deed Croizon de vrouw na in 2010, echter dan zonder ledematen.


Met dank aan koelants voor de herschreven submit.

Plet baalt van FC Twente

Glynor Plet heeft zijn hakken in het zand gezet nu FC Twente de spits een transfer naar SC Heerenveen door de neus heeft geboord. Plet is sinds januari van dit jaar in dienst van de voetbalclub uit Enschede, maar hij is overbodig geworden door de komst van Luc Castaignos en Dmitry Bulykin.

FC Twente had achter de rug van Plet om een akkoord bereikt met NEC over een verhuur van de 25-jarige speler, maar Plet wilde liever naar sc Heerenveen die ook intresse had in de spits. Volgen de zaakwaarnemer van Plet Winnie Haatrecht een rare gang van zaken. Volgens Haatrecht wilde Twente Plet alleen aan Heerenveen verkopen in plaats van huren. "Dat is extra vreemd, als je bedenkt dat Glynor in eerste instantie alleen in aanmerking kwam voor een verhuur, omdat FC Twente aangaf toekomst in hem te zien. De verkoopprijs die FC Twente vroeg, was te hoog voor SC Heerenveen en nu is de kans verkeken, want SC Heerenveen heeft nu Alfred Finnbogason aangetrokken."

 De enige optie voor Plet is nog het buitenland. "Als FC Twente niet wil, dat hij naar SC Heerenveen gaat, heeft Glynor geen trek om onder de voorwaarden van FC Twente naar NEC te gaan. Het is zijn toekomst en daar wil hij zelf wat over te zeggen hebben. Zoals het er nu uitziet, zit Glynor voorlopig nog gewoon in Enschede", aldus Haatrecht

FOK!tv: Tieten en geile fotografen op Castle Fest

FOK!tv trok vorig weekend naar CastleFest in Lisse met een nieuwe vrouwelijke host; Jolanda Brederode.

Zij wilde wel eens weten of al die fotografen op CastleFest nou leuk of heel erg irritant zijn. En is er een soort erecode waar je je aan moet houden? Uiteraard kwamen we ook weer wat oude bekenden van FOK! tegen, zoals users Alexxx, TheWitch en Herald, en is er aan tieten geen gebrek.

Suit up!

Webversie:

 

720P 1080P

player:
http://www.videolan.org/

Schippers: profvoetbalclubs moeten eigen boontjes doppen

Minister Schippers van Welzijn, Volksgezondheid en Sport vindt dat het afgelopen moet zijn met het pompen van geld in betaald voetbalclubs door de gemeenten. Dat zei ze in het radioprogramma Kamerbreed van de TROS. De bewindsvrouwe reageerde op het nieuws dat de gemeente Utrecht 14 miljoen zag verdampen bij een reddingsplan voor FC Utrecht in 2003.

Volgens de VVD-politica zouden de gemeenten het voorbeeld moeten volgen van de rijksoverheid, die ook geen cent geeft aan de betaald voetbalclubs. "Als er nou één sport is die de eigen broek kan ophouden, dan lijkt me dat toch de voetbalsport", aldus de minister.

Verlagen van de salarissen van de spelers zou volgens Schippers al veel kunnen schelen. "Als die iets minder verdienen hebben de clubs ook nog geld voor een stadion, zou ik zo zeggen". 

Voordeur beschoten in Rotterdam

Bij een woning in Rotterdam-Zuid zijn vrijdagavond schoten gelost. De voordeur is, vermoedelijk van binnenuit, beschoten. De politie heeft de bewoners aangehouden.

Wat de 38-jarige man en 30-jarige vrouw precies hebben gedaan is nog onduidelijk, meldt de politie zaterdag.

De politie nam poolshoogte bij de woning aan de Bas Jungeriusstaat na meldingen van de buren over dat er geschoten werd. Daarop werden kogelgaten in de deur geconstateerd. De politie onderzoekt de zaak.

Gameplaybeelden Natural Selection 2 vol met aliens

Natural Selection 2 is een shooter gecombineerd met rts-elementen. Als mens moet je zien te overleven in gebieden die worden overspoeld door Kharaa-aliens. Het spel komt deze zomer naar Steam. Bij een pre-order krijg je gelijk toegang tot de bèta.

De commander bekijkt het spel vanuit een rts-perspectief en kan gebouwen plaatsen en upgrades kiezen, terwijl de rest van het team de aliens neerschiet. Je kunt natuurlijk ook aan de kant van de aliens spelen.

Hieronder zijn de trailer en enkele gameplaybeelden te zien uit de bèta. 

Rihanna mist Chris Brown

Oude liefde roest niet. Wat er in het verleden gebeurd is doet bij sommigen ook niet ter zake. Rihanna is daar een fraai voorbeeld van. In een interview met Oprah Winfrey gaf ze toe haar ex Chris Brown te missen. Haar relatie met de hiphopper liep in 2008 op de klippen nadat hij haar juist bepaald níet had gemist. Het gevolg: een zwaar gehavende Rihanna en uiteindelijk een breakup.

Vier jaar later lijkt alles vergeven en vergeten bij Rihanna. "Ik moet vaak aan hem denken, we hebben een mooie tijd samen gehad. Door kleine dingen denk ik ineens aan hem: muziek, hotelkamers, liedjes. En ja, dan mis ik hem ook", zo bekent ze. Of het echt tot een hereniging komt is de vraag, want hoewel Rihanna en Brown geregeld samen optrekken zou ze ook nog daten met Drake, een rapper.

Steams Big Picture-mode begint in september met bèta

Steam komt in september naar de televisie. In de bèta is Steam volledig aangepast aan de tv en heb je toegang tot alles wat je ook op de pc hebt staan. Valve werkt niet aan een Steam Box-console hiervoor en wil juist dat hardwarefabrikanten hun eigen producten meenemen en innoveren.

"Begin september kun je de bèta in springen, een knopje indrukken, en dan zie je Steam voor de tv. Je kunt een controller gebruiken, of een muis met keyboard als je daar liever mee speelt", zegt Greg Coomer, designer bij Valve. "Alles is er voor je, dus je hoeft niet bang te zijn dat jouw favoriete dingen missen als je van je den naar de woonkamer loopt."

Gabe Newell vertelde kort dat ze geen console gaan maken. "We gaan Big Picture laten zien aan de hardwaremakers en zeggen 'hey, als dit een handige manier is om jouw hardware naar de woonkamer te brengen, is dat geweldig'", voegde Newell er aan toe.

Steam Greenlight, het systeem waarmee je kunt stemmen op indiegames om deze naar Steam te halen, is binnenkort klaar met de bèta. Op 30 augustus gaat Greenlight live.

FOK! wat een weer...

Goedemorgen! Gisteren was het voor de meeste mensen nog prima uit te houden. Er waren nog wat wolkenvelden aanwezig, met name in het westen van het land maar de zon scheen ook al flink en de warme lucht begon al aan een opmars. Naarmate de dag vorderde liep de temperatuur op tot 24 graden op Terschelling, en net geen 30 graden in Zuid-Limburg. 

Met 26 graden op de wadden en 34 in Limburg vandaag, hebben de meeste mensen wel zin in een frisse duik in het zilte nat van de Noordzee. Wees er maar wel op tijd bij in verband met de files op de toegangswegen naar de stranden. De trein is een optie, maar ook daar is het devies: liever te vroeg dan te laat. Mocht je op het strand wat willen gaan drinken zou je best even kunnen wachten, want ook in de strandtenten wordt topdrukte verwacht

Nederland
Meer weer op FOK!

Wij willen iedereen op het hart drukken voldoende water te drinken. Vooral opletten in de volle zon bij Lowlands of Pukkelpop waar het weer vaak dramatisch slecht, maar soms. zoals vandaag en morgen, gewoon té goed is. De zon zal de hele dag schijnen, en het wordt erg heet vandaag. Op Lowlands een graad of 31, en op Pukkelpup kan het zelfs wel 33 graden worden. 

We raden de festivalgangers aan om het gebruik van alcohol te beperken. Neem na elk biertje een glas of flesje water. Het weer van zondag is overigens wat lastiger dan het zich leek aanzien. Hier komen we in de loop van vandaag in een update op terug.

Ook Decibel Outdoor is vandaag bezig in Hilvarenbeek. Zoals verwacht wordt het ook daar warm, warm, warm met een maximum van 32 graden. Ook daar dus het devies: veel water drinken!

Een kleine waarschuwing nog voor de zonkracht; een 6 vandaag, dat betekent dat de zon behoorlijk fel is en je makkelijk verbrandt. Vooral niet te lang in de zon blijven als je niet donkerrood en met hoofdpijn de avond in wil gaan, daarnaast kan te veel zon ook op de lange termijn gevaarlijk zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je een jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Email je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Geniet ervan vandaag!

Zonsopkomst 
Gewoon mooi (Foto: FOK!fotograaf Laurent van der Spek)

Vuelta vandaag van start met ploegentijdrit

Met een ploegentijdrit over 16,2 kilometer begint zaterdag de Ronde van Spanje. Er staan drie Nederlandse equipes aan het vertrek: Rabobank, Vacansoleil-DCM en Argos-Shimano. In de Vuelta zullen naar verwachting de Spanjaard Alberto Contador en de Brit Christopher Froome strijden om de eindzege, al hopen de Rabobank-coureurs Robert Gesink en Bauke Mollema ook een rol van betekenis te kunnen spelen in het algemeen klassement.

In deze Ronde van Spanje staan zeven bergetappes op het programma, daarnaast zijn er drie vlakke ritten die eindigen met een beklimming van de tweede of derde categorie. Er staan zaterdag liefst 20 Nederlandse coureurs aan de start.

Ronde van Spanje start met ploegentijdrit
Ronde van Spanje start met ploegentijdrit (Foto: ANP)

Kritiek op Nintendo vanwege 'conflictmineralen'

The Enough Project, een actiegroep die zich richt op conflictmineralen, heeft een onderzoek gepubliceerd waarin zij Nintendo een lage score hebben geven: nul. Nintendo controleert niet waar hun grondstoffen vandaan komen. De kans bestaat dat Nintendo paramilitaire eenheden in Congo financieert.

Conflictmineralen zijn mineralen zoals tin, tantaal en wolfraam. Deze worden vaak gewonnen in onrustige gebieden waarin mensenrechten veelvuldig worden geschonden, vaak gepaard met geweld. Militante groepen vechten om mijnen waarin grondstoffen worden gewonnen en de inkomsten van de verkoop van mineralen zorgen ervoor dat het geweld blijft doorgaan.

"Nintendo is, volgens mij, het enige bedrijf dat gewoonweg weigert de problemen te erkennen, of om te laten zien dat ze stappen nemen om het op te lossen", vertelde Sasha Lezhnev, senior policy analyst van The Enough Project, tegen CNN. "En wij proberen ze al twee jaar te bereiken."

Nintendo is het enige bedrijf dat een score van nul punten heeft gekregen. Er stonden in totaal 24 bedrijven op de lijst. Nintendo gaf een uiterst diplomatiek antwoord: "Nintendo besteedt de productie en montage van alle Nintendo-producten uit aan onze productiepartners, en is daarom niet betrokken bij het winnen van ruwe grondstoffen die worden gebruikt in onze producten. Toch nemen wij onze sociale verantwoordelijkheden erg serieus en wij verwachten dat onze productiepartners hetzelfde doen."

Andere bedrijven scoorden wat beter. Apple en Microsoft kregen allebei 38 punten omdat zij proactief stappen nemen om te volgen waar hun grondstoffen vandaan komen, en hun toeleveringsketens controleren. Zij dragen bij aan de ontwikkeling van handel in Congo. Sony kreeg 27 punten omdat zij meer moeite moeten stoppen in hun controles, certificaten en het volgen van het productieproces.

Advocaat hoeft Martina niet

Dick Advocaat heeft geen behoefte aan de komst van rechtsback Cuco Martina. De PSV-trainer kiest liever voor Atiba Hutchinson dan de verdediger van RKC Waalwijk. Cuco Martina werd de voorbije weken in verband gebracht met PSV en Roda JC. Eerstgenoemde club lijkt nu af te haken, aangezien Advocaat duidelijk maakt geen behoefte te hebben aan zijn komst.

"Met alle respect, maar dan ga ik liever verder met Atiba Hutchinson", reageerde Advocaat zaterdagochtend in het Algemeen Dagblad. Martina schermt dan nog altijd met de interesse van Roda JC, maar RKC stelt zich hard op tegenover de 22-jarige verdediger: hij mag niet weg. Martina liet vorig seizoen, in zijn eerste jaar op eredivisieniveau, een goede indruk achter.

PSV zoekt ondertussen wel verder naar defensieve versterking. Advocaat wil er nog één verdediger bij. "Dat heb ik vier weken geleden ook al geroepen. Maar dat kan alleen als er iemand vertrekt", aldus de trainer. Martina, die RKC nog voor 31 augustus hoopt te  verlaten, moet nu hopen dat andere clubs concreet worden. Naast Roda wordt ook Fulham met de vleugelverdediger in verband gebracht.

Ook problemen met reactor Tihange verwacht

De kans is aannemelijk dat er ook problemen zijn met de kernreactor in Tihange, ten zuiden van Maastricht. Dat zegt Willy De Roovere, topman van het Belgisch Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zaterdag in een interview met de Vlaamse krant De Morgen.

In de reactor van de kerncentrale van Doel, net over de Nederlandse grens richting Antwerpen, zijn afwijkingen in de dichtheid van de wand gevonden. De reactor in Tihange is gemaakt door hetzelfde bedrijf dat ook het kernvat van Doel maakte. "Er is meer dan 50 procent kans dat in Tihange gelijkaardige afwijkingen worden ontdekt. Ik zou het verrassend vinden, mocht er niets zijn", zegt De Roovere in het vraaggesprek.

Beide reactoren liggen voorlopig stil en vormen geen gevaar voor de omgeving.

Ook problemen met reactor Tihange verwacht
Ook problemen met reactor Tihange verwacht (Foto: ANP)

Eriksen: "Fit genoeg om te starten"

Frank de Boer kan bij Ajax weer een beroep doen op Christian Eriksen. Dat zegt de middenvelder zelf op de officiële clubwebsite. "Ik heb midweeks wat minuten gemaakt bij de nationale ploeg en ben fit genoeg om te starten tegen NEC", vertelde Eriksen op het digitale thuis van de Amsterdamse club.

"Zondag gaan we zien of de trainer mij ook daadwerkelijk in zijn basiself kiest." De Deen, die later aansloot bij Ajax als gevolg van het EK in Polen en Oekraïne, is er dus klaar voor. "Het gaat nu de goede kant op. Ik weet niet of ik negentig minuten zal volhouden, maar minimaal een uurtje kan zeker." Ondertussen zag Eriksen een collegamiddenvelder vertrekken. Vurnon Anita tekende deze week bij Newcastle United.

"En dat verdient hij", aldus Eriksen. "Voor ons betekent het dat er zondag een ander type zal komen te staan. Dat zal even wennen zijn, maar ik heb goede hoop dat die aanpassing snel zal gaan. Jammer is het wel. Het gaf altijd vertrouwen om Anita achter je te hebben. Hij liet de anderen beter voetballen."

FOK! weer genomineerd voor Website van het Jaar

De verkiezing voor Website van het Jaar 2012 gaat van start. Van 17 september tot en met 26 oktober 2012 kan het Nederlandse publiek haar stem uitbrengen op circa 250 genomineerde websites.

Werd FOK! in 2010 Website van het Jaar in de categorie Nieuws, dit jaar is FOK! genomineerd in maar liefst 3 categorieën: Nieuws (Frontpage), Communities en social media (Forum) en Mobiele sites (m.fok.nl). FOK! dingt dus in drie afzonderlijke categorieën mee en kan dus ook in elk van deze categorieën verkozen worden tot beste danwel populairste website!

Wat is volgens het Nederlandse publiek de beste en populairste website van 2012? Het publiek kan in 22 categorieën haar favoriet beoordelen op inhoud, navigatie en ontwerp. De website met de hoogste kwaliteitsscore wordt Beste Website van het Jaar. De award voor Populairste Website gaat naar de site met de meeste stemmen.

Het onderzoek wordt dit jaar voor het twaalfde achtereenvolgende jaar uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MetrixLab in samenwerking met e-business platform Emerce. Met circa 1 miljoen stemmen behoort Website van het Jaar tot de grootste publieksonderzoeken van ons land. Winnaars in 2011 waren onder andere Tweakers, Buienradar, YouTube, Funda, ING, Google en UitzendingGemist.nl.

Naast Nederland wordt de verkiezing ook gehouden in Frankrijk, Engeland, Spanje, Italië, Duitsland, Verenigde Staten, India en Brazilië.

Op 15 november wordt tijdens de feestelijke awardshow in Beurs van Berlage in aanwezigheid van de grootste internetmerken van het land bekend gemaakt welke Nederlandse organisatie volgens de Nederlandse consument de beste website van 2012 heeft.

De volledige lijst met genomineerden is te vinden op www.websitevanhetjaar.nl.

Jouw steun voor FOK!
Uiteraard hoopt en rekent FOK! op jouw steun. We zullen jullie tijdig berichten wanneer er gestemd kan gaan worden! Houd de berichtgevingen dus in de gaten.

Feyenoord vier weken zonder aanvoerder De Vrij

Feyenoord moet het naar verwachting vier weken stellen zonder Stefan de Vrij. Dat laat een woordvoerder zaterdag weten. De Vrij ging vrijdag op de training door zijn enkel. "Hoewel er niets kapot is aan zijn enkel houdt onze dokter rekening met een afwezigheid van ongeveer vier weken", laat de zegsman weten.

De absentie van De Vrij is een tegenvaller voor trainer Ronald Koeman, die de verdediger na het vertrek van Ron Vlaar aanvoerder had gemaakt. De Vrij debuteerde woensdag voor het Nederlands elftal in de verloren oefeninterland tegen België. De start van de WK-kwalificatiecampagne, op 7 september tegen Turkije, komt normaal gesproken te vroeg.

'Le Mevel van Garmin naar Cofidis'

Wielrenner Christophe Le Mével verruilt Garmin-Sharp voor Cofidis. De 31-jarige Fransman heeft voor twee seizoenen getekend, meldt de Franse sportkrant L'Équipe zaterdag. Le Mével reed de afgelopen twee seizoenen voor Garmin en diende daarvoor ook FdJ en Crédit Agricole.

Le Mével boekte zijn grootste succes in 2005, toen hij een rit in de Giro won. Daarnaast eindigde hij vier jaar later als tiende in het eindklassement van de Tour de France. Le Mével rijdt de Ronde van Spanje, die zaterdag begint, nog wel voor zijn huidige werkgever. Cofidis versterkte zich eerder al met onder meer Daniel Navarro en Jérôme Coppel.

Verzoek om euthanasie afgewezen door Brits hof

Het verzoek van twee verlamde mannen om te mogen sterven is donderdag afgewezen door het Britse Hooggerechtshof.

Tony Nicklinson (58), en een man die alleen bekend is als Martin, lijden beide aan locked-in syndrome. Na een hersenbloeding in 2005 kan Tony niets meer bewegen behalve z'n oogleden. Hij kan alleen nog communiceren via een speciale computer die het geknipper met z'n ogen registreert. Zijn denkvermogen is echter nog volledig intact.

Beide mannen hebben een rechtszaak aangespannen bij het Britse Hooggerechtshof, om het recht te krijgen te mogen sterven. Maar dat wil er de vingers niet aan branden: "Het Hof erkent dat de zaak diepgaande en moeilijke ethische, sociale en wettelijke problemen met zich meebrengt, maar het oordeelde dat enige verandering in de wet door het Parlement beslist moet worden." Rechter Lord Toulson zei dat het helpen van de twee mannen om hun leven te beëindigen gevolgen zou hebben ver buiten hun rechtszaken, en een vonnis in Nicklinson's zaak in het bijzonder zou een grote verandering in wetten rond moord betekenen, die de macht van het hof teboven zou gaan. Het Britse ministerie van justitie is tegen een verandering van de wet.

Tony is allerminst content met de uitspraak: "Het is niet het resultaat waarop ik had gehoopt, maar het was niet geheel onverwacht. Rechters, zoals politici, zijn het gelukkigst wanneer ze geen echte problemen hoeven te confronteren, en dit vonnis is geen uitzondering op de regel. [..] Voor mij betekent het weer een periode van lichamelijk ongerief, misère, en geestelijk lijden, terwijl we uitvinden wie er de baas is over mijn leven - ik of de staat".

Amalur-MMO zou free-to-play worden

Project Copernicus, een MMO met de wereld van Amalur, zou vanaf het begin free-to-play zijn. En dit terwijl de meeste MMO's die nu gelanceerd worden eerst betaald beginnen en later pas overschakelen naar free-to-play. 38 Studios, de ontwikkelaar van de MMO, is echter failliet gegaan.

"Wij zouden de eerste AAA-titel van meer dan honderd miljoen dollar maken, wat uiteindelijk een free-to-play MMO met microtransacties moest worden. Dat was ons grote geheim", vertelt Schilling, oprichter van 38 Studios. "Toen we de game voor het eerst vertoonden, dachten we dat het free-to-play aspect zou inslaan als een bom. Als we het uiteindelijk gingen aankondigen moest het de wereld schokeren."

Schilling was eerst tegen het free-to-play model, maar veranderde van mening toen geldschieters weigerde mee te werken. Zij zagen geen geld meer in MMO's met maandelijkse kosten. "Je kunt geen fellere tegenstander vinden van free-to-play dan ik, en ik maakte een draai van 180 graden", voegt Schilling toe. "De meeste investeerders willen niets te maken hebben met producten met abonnementen. Ze denken nu alleen maar over social media en free-to-play games als het gaat om inkomsten."

Llorente en Martínez uitgejouwd

Fernando Llorente en Javi Martínez zijn uitgejouwd door hun eigen supporters. De Baskische aanhang van Athletic de Bilbao is boos om hun vertrekwensen.

Llorente raakte uit de gratie in Bilbao omdat hij zijn contract niet wilde verlengen. De verbintenis loopt volgend jaar zomer af, waardoor de club de spits moet verkopen om nog iets aan hem te verdienen. Ook verdediger annex middenvelder Martínez, die vermoedelijk vertrekt naar Bayern München, werd allesbehalve toegezongen.

Llorente, clubtopscorer van vorig seizoen, wil Bilbao verlaten. Zijn naam wordt sinds hij er openlijk voor uitkwam niet een nieuw Baskisch contract te willen tekenen continu in verband gebracht met Arsenal, Tottenham Hotspur en Juventus.

De Baskische fans meenden vrijdag dat Llorente, evenals Javi Martínez, "het shirt van Bilbao niet langer verdient". Er moesten zelfs bodyguards aan te pas komen. Bij het verlaten van het trainingsveld kreeg de aanvaller diverse verwensingen naar het hoofd geslingerd, schrijft Voetbal International.

Federer tegen landgenoot Wawrinka in Cincinnati

Roger Federer is doorgedrongen tot de halve finale van het masterstoernooi van Cincinnati. De Zwitser rekende in twee sets af met de thuisspelende Mardy Fish: 6-3, 7-6 (4). Bij de laatste vier stuit Federer op zijn landgenoot Stanislas Wawrinka, die Milos Raonic in drie sets versloeg: 2-6, 7-6 (5), 6-4.

Federer begint als torenhoge favoriet aan het duel met Wawrinka. De mondiale nummer een verloor in elf ontmoetingen slechts eenmaal van zijn 25 plaatsen lager genoteerde landgenoot.

Beide Zwitsers komen mogelijk volgende maand in Amsterdam in actie, als het Davis Cup-treffen met Nederland op het programma staat. Inzet is een plaats in de wereldgroep.

Dolfijn neemt toeriste

Dolfijnentrainers in Cuba hebben een dolfijn een opmerkelijk trucje geleerd. Op commando kan het dier nu tussen de gespreide benen van een toerist even flink tekeer gaan.

De bewegingen van de dolfijn moeten natuurlijk lijken op een stevige partij seks, maar daar is uiteraard geen sprake van. Wie ook graag wil dat er een dolfijn tegen hem of haar oprijdt: de dolfijn doet het voor een vis. 


Waar komen zeemeerminnen vandaan?

OnLive gaat kopje onder en maakt doorstart

Gisterochtend kwamen de geruchten dat streamingservice OnLive bankroet is en dat al het personeel ontslagen was. Deze geruchten kwamen op gang na een mailtje van een medewerker. OnLive heeft vrijdagmiddag zelf bekendgemaakt een doorstart te kunnen maken.

Het bedrijf geeft in een verklaring aan dat OnLive in bezit is van een nieuw opgericht bedrijf dat een groot deel van het oude personeel ook weer heeft aangenomen. De volledige OnLive-service gaat gewoon door zoals ze bezig waren en ook toekomstige projecten staan gewoon in de planning. Lees hieronder de verklaring van OnLive.

We can now confirm that the assets of OnLive, Inc. have been acquired into a newly-formed company and is backed by substantial funding, and which will continue to operate the OnLive Game and Desktop services, as well as support all of OnLive's apps and devices, as well as game, productivity and enterprise partnerships. The new company is hiring a large percentage of OnLive, Inc.'s staff across all departments and plans to continue to hire substantially more people, including OnLive employees. All previously announced products and services, including those in the works, will continue and there is no expected interruption of any OnLive services.

We apologize that we were unable to comment on this transaction until  it completed, and were limited to reporting on news related to OnLive's businesses. Now that the transaction is complete, we are able to make this statement.

Releasedatum voor Sports Champions 2

Sony heeft bekendgemaakt dat Sports Champions 2 vanaf 30 oktober in Amerika te koop zal zijn. Over een Europese releasedatum is nog niet gesproken, maar waarschijnlijk zal dit waarschijnlijk op 2 november zijn.

"We’re giving the game one final coat of polish and squashing bugs right now, and I’m proud to say that we’ve surpassed many of our lofty internal goals," zegt Jeremy Ray van Sony Amerika.

Sports Champions 2 brengt onder andere nieuwe sporten naar PlayStation 3 zoals skiën, boksen, tennis, golf, and bowlen.

Gers Pardoel vindt Badr 'gers'

De Brabantse rapper Gers Pardoel vindt de omstreden kickbokscrimineel Badr Hari eigenlijk keivet. Dat zegt de zanger vandaag in een interview in het Parool. Gers legt uit hoe gers hij Hari vindt:

'Nederland zal het wel raar vinden, maar ik vind hem gewoon keivet. Ik kan het gewoon echt waarderen als mensen ergens enorm gedreven in zijn, passie voor iets hebben. Ik heb die documentaire gezien, dat is echt ... wauw! Je moet alleen niet buiten de ring doorgaan met vechten, dat is echt fout. Maar verder weet ik niet wat er is gebeurd, ik was er niet bij, dus daar heb ik geen mening over. Hij heeft mij persoonlijk in elk geval niks gedaan.'

Kickbokser Badr Hari wordt momenteel verdacht van 6 mishandelingen. Zo zit hij onder meer vast voor de mishandeling van miljonair Koen Everink in een skybox tijdens Sensation White begin juli. Hij heeft daarvan inmiddels toegegeven de miljonair te hebben ge-pimpsmacked.

Strandfiles vormen zich al vroeg

Zin in een paar uur file om vervolgens jouw vierkante meter op te eisen tussen 3 miljoen anderen? Ga dan lekker een dagje naar het strand, want de eerste strandfiles vormen zich zaterdag al vroeg. 

Rond 9.30 uur stond er mede door ongelukken al twintig kilometer file op de Nederlandse wegen. Vooral richting Hoek van Holland en rondom Den Haag, onder meer richting Kijkduin en Scheveningen, is het al druk op de weg. Dat meldt de ANWB.

Andere knelpunten zijn naar verwachting de A58, de N57 en de N59 in Zeeland, en de wegen richting Bloemendaal en Zandvoort. De ANWB adviseert strandgangers te overwegen om de auto verder van het strand te parkeren en dan openbaar vervoer te nemen.

De NS liet vrijdag weten langere treinen in te zetten vanwege het mooie weer. Op de routes naar Zandvoort en Hoek van Holland rijden verlengde treinen.

Pas in de omgeving van Den Haag overigens wel op voor kettingrukkers. Doordat mensen zich bloter kleden zijn die weer erg actief!
 


Wegen naar het strand lopen vol (Foto: Novum)

PvdA: aparte wet voor komst 'wietwinkel'

De PvdA wil dat een aparte wet de verkoop van cannabis onder strikte voorwaarden in legale "wietwinkels" mogelijk maakt. Daar moet iedereen boven de 18 jaar terecht kunnen, ook drugstoeristen. PvdA-Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester bevestigde vandaag berichtgeving daarover van Nu.nl.

De PvdA keerde zich al eerder tegen de wietpas die alleen mensen die geregistreerd staan de mogelijkheid geeft softdrugs te kopen. Zaterdag in Maastricht presenteert Bouwmeester haar plannen.

PvdA: aparte wet voor komst'wietwinkel'
PvdA: aparte wet voor komst'wietwinkel' (Foto: ANP)

Nieuwe Super Mario komt binnen op een

Het avonturenspel New Super Mario Bros 2 voor de Nintendo 3DS is in zijn eerste week op de eerste plaats van de Nederlandse verkooptoptien binnengekomen. Dat blijkt vrijdag uit gegevens van marktonderzoeksbureau GfK. Het is de derde spel van Super Mario in de top tien.

Een andere nieuwkomer in de lijst is de actiegame Sleeping Dogs. De PlayStation 3-versie van dit spel komt binnen op de achtste plaats. Het spel is ook verkrijgbaar voor de Xbox 360, maar deze versie valt buiten de lijst.

De verkooplijst wordt gedomineerd door spellen voor de Nintendo 3DS. New Super Mario Bros 2, Super Mario 3D Land en Mario Kart 7 vormen de top drie. Daarnaast verkopen de schietspellen Call of Duty: Modern Warfare 3 en Battlefield 3 nog steeds goed. Deze games nemen de vierde tot en met zesde plaats in.

01. New Super Mario Bros 2 (Nintendo 3DS)
02. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)
03. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
04. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
05. Battlefield 3 (pc)
06. Battlefield 3 (PlayStation 3)
07. Diablo 3 (pc)
08. Sleeping Dogs (PlayStation 3)
09. Skylanders Spyro's Adventure (Nintendo Wii)
10. Mario & Sonic at the London 2012 Olympics (Nintendo Wii)


Nieuwe Super Mario komt binnen op een

Id Software bezig met verbeteren eigen software

De makers van het schietspel Doom zijn bezig hun eigen software flink onder handen te nemen. De Id Tech 5-software moet onder meer op het gebied van fysieke eigenschappen en kunstmatige intelligentie uitgebreid worden. Dat heeft topman Tim Willits van Id Software donderdag gezegd voor de camera van Novum Nieuws.

Het schietspel Rage, dat ook gebruik maakt van Id Tech 5, werd vorig jaar uitgegeven, maar voldeed niet aan de hooggespannen verwachtingen van het publiek. "Rage was vooral op het grafische vlak erg goed", reageerde Willits.

Welk spel gebruik gaat maken van de verbeterde software is nog niet bekend, al wijst alles naar een nieuw deel in de Doom-reeks. "Dat spel is pas afgerond wanneer het af is", zei de topman. Vragen over de spelcomputers waarvoor Doom 4 gemaakt wordt, ontweek hij op alle mogelijke manieren. "Leuk geprobeerd", zei Willits.


Id Software bezig met verbeteren eigen software

Gamestudio stapt naar rechter om gamenaam

De Britse gamestudio Rebellion heeft een aanklacht ingediend tegen gamebedrijven Stardock en Iron Clad over de gametitel Sins of a Solar Empire: Rebellion. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten die vrijdag online zijn gezet. De gamestudio claimt inkomsten mis te lopen door de naam van het computerspel.

De gamestudio heeft geen schadevergoeding opgenomen in de aanklacht, die in juni is ingediend. Rebellion wil dat de zaak voor de rechter komt zodat die kan bepalen hoeveel geld het gamebedrijf zou moeten krijgen.

Sins of a Solar Empire: Rebellion is een uitbreiding voor het strategiespel Sins of a Solar Empire. In het verhaal van de uitbreiding, die in juni op de markt werd gebracht, staat een opstand van rebellen centraal.

Gemeente de boot in na redding FC Utrecht

De gemeente Utrecht houdt zeer waarschijnlijk een miljoenenstrop over aan een reddingsplan voor FC Utrecht. In 2003 stond de gemeente de club bij met een lening van 25 miljoen euro via bouwbedrijf Midreth, dat het nieuwe stadion bouwde. Door het faillissement van Midreth vorig jaar is deel van dat geld weg, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in De Telegraaf.

De hoogte van de strop wordt nog onderzocht. De krant noemt een bedrag van 13,8 miljoen euro, maar dat kan de gemeente niet bevestigen. "Er is nog een team van specialisten aan het kijken hoe groot het risico precies is."

Tegenover slechts de helft van de lening stonden zekerheden in de vorm van (delen van) het stadion. Uit stukken zou nu blijken dat de gemeente serieus rekening houdt met een tegenvaller voor de schatkist van 13,8 miljoen euro.

Bij het faillissement van Midreth werd al duidelijk dat de gemeente een probleem had. De gemeenteraad is voor de zomer vertrouwelijk ingelicht over de kwestie. Het college komt volgende week bijeen. Dan zal er opnieuw over de kwestie worden gesproken.

Vleesjurk doet Lady Gaga kotsen

Dat Lady Gaga niet vies is van het dragen van een vleesjurk is bekend. Inmiddels is de 26-jarige zangeres er ook achter dat het waarschijnlijk niet direct een gezonde kledingkeuze is. Tijdens een concert in de Roemeense hoofdstad Boekarest moest ze kotsen nadat ze zich in vlees had gehuld.

Twee jaar geleden verscheen ze ook in een vleesjurk toen ze een MTV-Award mocht ophalen. Een kotsbui bleef toen uit, maar in Boekarest moest de New Yorkse halverwege de show even achter de schermen duiken. "Ik ging even backstage om over te geven en ik wilde niet dat jullie het zouden zien... Het overkomt me soms", zo verontschuldigde de zangeres zich tegenover haar fans. 

Baard frustreert proces bloedbad Texas

Het proces tegen de militair Nidal Malik Hasan dat maandag zou beginnen kan nog niet van start gaan. De reden: de verdachte van het bloedbad in de Texaanse militaire basis Fort Hood in 2009 heeft zijn baard laten groeien. In de Verenigde Staten is het niet toegestaan om met baard voor de krijgsraad te verschijnen.

De Palestijns-Amerikaanse majoor wordt de dood ten laste gelegd van dertien mensen. Ook wordt hij beschuldigd van 32-voudige poging tot moord. Hasan zou banden hebben met de terreurbeweging Al Qaeda. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij de doodstraf krijgen.

De voorzitter van de krijgsraad had eerder deze week opdracht gegeven om de majoor onder dwang te scheren om de doorgang van de rechtszaak mogelijk te maken. Daarbij werd hij echter de voet dwarsgezeten door het hof van beroep, dat eerst wil uitzoeken of dat wel mag. Het proces is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Koperschat gevonden in wrak Terschelling

In een aangespoeld wrak is eind juli op Terschelling een koperschat gevonden. In de resten van een vrachtschip uit de achttiende eeuw lagen koperen pannen, bossen koperen staven, potscherven en geglazuurde kralen. De vondst werd gedaan door een boswachter van Staatsbosbeheer.

Volgens Staatsbosbeheer, dat de vondst vanwege het broedseizoen van vogels zaterdag pas bekendmaakte, spoelen wel vaker wrakken aan op Terschelling. Het is wél bijzonder dat er nog een deel van de lading in het ruim lag.

Conservator Frans Schot van het gemeentelijk museum 't Behouden Huys op Terschelling denkt dat het om een deel van een handelsschip gaat dat in de achttiende eeuw op weg was naar West-Indië. In die tijd werd veel koper uit Zweden gehaald, dus dat was mogelijk het vertrekpunt van het schip.

De duizenden kralen in het schip werden destijds gebruikt als betaalmiddel, onder meer in de slavenhandel. Veel experts zijn momenteel op vakantie, maar verschillende instanties, zoals het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed in Amersfoort zijn heel enthousiast over de vondst.

Een 53-jarige boswachter uit Nijverdal en zijn vrouw vonden het wrak 's avonds tijdens een week als vrijwillige vogelwacht op het Waddeneiland. Het schip is voorzichtig met een shovel aan land gesleept, waarna de schat is geborgen en toegevoegd aan de collectie van 't Behouden Huys.


Koperschat gevonden in wrak Terschelling (Foto: Novum)

'BN'ers vermogen kwijt door beursgoeroe'

Zo'n 150 beleggers hebben miljoenen verloren aan een Nederlander die opereerde vanuit Zwitserland. Onder de gedupeerden zijn ook VVD-prominent Hans Wiegel en Free Record Shop-directeur Hans Breukhoven. Veel klanten waren bang voor aandacht van de Belastingdienst of gezichtsverlies en hielden het verlies stil, schrijft de Volkskrant zaterdag.

De beursgoeroe bouwde tussen 2002 en 2008 netwerken op in Leiden, Den Haag en in Het Gooi. Hij schermde met namen van bekende klanten en haalde daarmee notarissen, belastingadviseurs en een regiodirecteur van Fortis over om via hem te gaan beleggen.

Hij haalde in Nederland en Zwitserland zo'n vijftien miljoen euro op, maar dat geld is grotendeels verdampt. Dat zou komen door mislukte investeringen in bedrijven van zakenpartners, misbruik van klantenportefeuilles en het in rekening brengen van zeer hoge kosten.

In Zwitserland loopt een onderzoek naar de man. Een belegger beweert nog 2,7 miljoen euro van hem tegoed te hebben.

In een reactie in de krant noemt de vermogensinvesteerder de beschuldigingen 'kul'. Hij spreekt van 'achterklap' verspreid door oud-klanten.

'Gerechtelijke dwaling ontdekt op Bonaire'

Op Bonaire hebben twee mannen mogelijk jarenlang onterecht vastgezeten door een gerechtelijke dwaling in een moordzaak. De twee mannen werden veroordeeld tot 8 en 24 jaar cel. Een van hen is inmiddels op vrije voeten. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt aanwijzingen te hebben dat er fouten zijn gemaakt in de zaak, schrijft De Telegraaf.

Knoops zou bewijs hebben gevonden dat ontlastende getuigenverklaringen en ontlastend bewijs voor de rechters zou zijn achtergehouden. Later zou het Nederlands Forensisch Instituut in de zaak half werk hebben geleverd. Vrijdag dient Knoops een herzieningsverzoek in om de zaak te heropenen.

De twee mannen uit Bonaire van 26 en 34 jaar zijn veroordeeld voor de moord op twee broers in 2005. De rol van de toenmalige officier van justitie wordt door de onderzoekers in twijfel getrokken. Hij zou mogelijk chantabel zijn geweest vanwege een veronderstelde seksaffaire.

Uitbundige trailer The Man with the Iron Fists

Er is een nieuwe trailer verschenen voor de martial-arts film The Man with the Iron Fists. De film is het regiedebuut van Wu-Tang lid RZA met bekende namen als Russell Crowe, Lucy Liu, Pam Grier en Cung Le.

Dat RZA fan is van het genre mag wel duidelijk zijn. Hij was een van de naamgevers van de Wu-Tang Clan (genaamd naar de film Shaolin vs. Wu Tang) en gebruikte daar regelmatig invloeden van het genre. Een paar jaar terug mocht hij al het geluid verzorgen voor de Kill Bill films en nu heeft hij dan zelfs ook zijn eigen martial-arts film.

The Man with the Iron Fists lijkt een uitbundige mengeling met een lichte knipoog te gaan worden van de jaren 70 en begin jaren 80 martial-arts films, waar een studio als Shaw Brothers bijvoorbeeld groot mee is geworden, en de modernere wuxia-films.


Weer lichaamsdelen aangetroffen in Canada

De Canadese politie heeft vrijdag een paar afgehakte handen gevonden, nadat eerder deze week al een hoofd en een voet in de Credit River in de buurt van Toronto waren aangetroffen. "We denken dat de lichaamsdelen tot dezelfde persoon behoren", aldus een politiewoordvoerder. De teennagels van de voet waren geel gelakt, wat doet vermoeden dat het om een vrouw gaat.

Wandelaars vonden woensdag een voet in de rivier. De politie kamde het gebied uit en vond een dag later het afgehakte hoofd. Duikers en speurhonden vonden vrijdag aan de oever van de rivier, niet ver van de plek waar de voet werd ontdekt, de handen.

De zaak doet denken aan de 'Canadese Psycho', een mannelijke ex-pornoster die verdacht wordt van het doden van een Chinese student met een ijspriem in Montreal in mei. Vervolgens sneed hij het lijk in stukken. De zaak kwam aan het licht na de vondst van lichaamsdelen bij de post op kantoren van politieke partijen in Ottawa.

Boek: Alex van Galen - Ideale ouders

Vijftien jaar geleden stond Fabienne haar baby onder dwang af aan onbekenden. Het is het begin van het verhaal in het boek Ideale ouders van Alex van Galen. Fabienne is inmiddels een gevierd filmactrice en probeert ze het gemis van haar kind te verwerken. Als ze erachter komt dat de jongen nog leeft, probeert ze contact met hem te zoeken. Maar zijn adoptieouders weigeren haar elke toegang tot Ties. Dan verdwijnt hij ineens. Fabienne gaat terug naar een verlaten landhuis midden in de Biesbosch, de plek waar ze is opgegroeid. De letterlijke en figuurlijke strijd om Ties zal zich daar gaan afspelen...

Actie op Lowlands voor Pussy Riot

Op Lowlands is een handtekeningenactie gestart om steun te betuigen aan de veroordeelde Russische punkrockgroep Pussy Riot. Amnesty International, 3FM en VPRO 3voor12 hebben een petitie opgezet. De handtekeningen worden in de loop van volgende week aangeboden aan de Russische ambassade.

Drie leden van Pussy Riot werden vrijdag veroordeeld tot twee jaar cel voor vandalisme, gedreven door religieuze haat. Ze brachten in februari in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kerk van Moskou een 'punkgebed' ten gehore, gericht tegen de Russische presidentskandidaat Vladimir Poetin. Het hoofd van de kerk had opgeroepen op hem te stemmen.

Tegen de veroordeling van de drie vrouwen was internationaal veel protest. De rechters zouden aangestuurd worden door president Poetin. In veel landen gingen mensen de straat op. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) zei teleurgesteld te zijn over de veroordeling. Hij noemde de straf 'veel te hoog'.

De initiatiefnemers van de handtekeningenactie hopen dat alle 55 duizend bezoekers van Lowlands en veel niet-Lowlandsbezoekers de petitie tekenen. Zaterdagochtend stond de teller op ongeveer achthonderd steunbetuigingen.


Actie op Lowlands voor Pussy Riot (Foto: Novum)

Problemen bij tankopslagbedrijf Amsterdam

Bij een tankopslagbedrijf in Amsterdam is vrijdagavond het drijvende dak van een opslagtank met benzine gezonken. De brandweer moest in actie komen om te voorkomen dat benzinedampen vlam konden vatten. De benzine wordt weggepompt en de tank wordt tegelijk gevuld met stikstof om het brandgevaar in te dammen.

Het leegpompen van de benzineopslag duurt naar verwachting tot zaterdagmiddag. Hoe het dak van de opslagtank heeft kunnen zinken is onduidelijk.

In de omgeving hing een penetrante benzinelucht. Volgens de brandweer is er geen verband met de stankoverlast in het Westelijk Havengebied van afgelopen donderdag. De penetrante geur die toen in een deel van Amsterdam-West hing kwam van een ander bedrijf.

Strandtenthouders verwachten topdrukte

De strandtenthouders maken zich op voor twee drukke dagen nu de temperatuur boven de 25 graden uitkomt. De ANWB verwacht zaterdag en zondag dan ook flinke verkeersdrukte richting de stranden. Knelpunten zijn rond Bloemendaal/Zandvoort, Noordwijk, Scheveningen, Hoek van Holland en de Zeeuwse stranden. De NS rijdt met langere treinen richting Hoek van Holland en Zandvoort. De reddingsbrigade is met extra mensen paraat langs de kust, binnenwateren en recreatiegebieden.

Door een aantal muziekevenementen kan het ook op andere plaatsen op de weg flink druk worden. Festivals zijn er onder meer in Biddinghuizen (Lowlands), Bussloo (Xnoizz Flevofestival), bij de Beekse Bergen (Decibel) en Almere (Strandfestival Zand).

Het Nationaal Ouderenfonds heeft opgeroepen om kwetsbare ouderen te helpen. Het advies is om ouderen minimaal 2 liter, vruchtensap of kruidenthee per dag te laten drinken, de warmte zo goed mogelijk buiten te houden en om binnen te blijven tussen 11 en 17 uur.

Automobilisten krijgen het advies genoeg drinken in de auto mee te nemen, voor het geval ze in de file terecht komen.

Strandtenthouders verwachten topdrukte
Strandtenthouders verwachten topdrukte (Foto: ANP)

Ruim honderd schademeldingen na aardbeving

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft tot vrijdag 15.30 uur 115 schademeldingen ontvangen na de aardbeving donderdagavond in de provincie Groningen. Dat meldt de NAM vrijdagmiddag.

De aardbeving houdt zeer waarschijnlijk verband met de aardgaswinning van de NAM in Groningen. Burgers met schade na een aardbeving kunnen sinds 2003 een schadevergoeding vragen aan de NAM.

De beving van donderdagavond had volgens het KNMI een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in Loppersum. De beving werd volgens de NAM gevoeld in grote delen van de provincie, van Oudeschip, net boven Delfzijl, tot in Haren, dat net boven Groningen ligt.

Woensdag vond in de omgeving van Leermens, zes kilometer ten westen van Delfzijl, ook een aardbeving plaats. De kracht van deze beving is door het KNMI vastgesteld op 2,4 op de schaal van Richter.

De NAM stelt zich te realiseren dat de aardbevingen voor overlast zorgen en soms zelfs schade kunnen veroorzaken. "Dat betreuren wij vanzelfsprekend."

Eerder op de dag was er overigens nog kritiek op de hoogte van de schadevergoedingen na aardbevingen die de NAM uitdeelt. Burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog (CDA) vindt dat inwoners recht hebben op een hogere schadevergoeding. Nu wordt volgens hem vaak oppervlakkig naar schade gekeken waarna enkele honderden euro's worden uitgekeerd. Rodenboog wil dat ook naar de bouwkundige staat van een woning wordt gekeken.

Tien procent zwemwater ongeschikt door blauwalg

Ongeveer tien procent van de zwemlocaties in Nederland is op dit moment ongeschikt, vooral door blauwalg. Van de ongeveer 650 officiële zwemlocaties geldt er voor circa zestig een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zelfs een zwemverbod. Dat meldt het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd vrijdag na onderzoek.

Vooral in de provincies Groningen en Zuid-Holland zijn in augustus veel zwemlocaties ongeschikt, ongeveer twintig procent. De provincies Zeeland, Drenthe en Flevoland kennen daarentegen weinig problemen.

Het bureau stelt dat er door de ongeschikte locaties mogelijk een tekort is aan zwemwater, waardoor recreanten verder moeten reizen voor een 'verkoelende duik'. Daarnaast denkt het bureau dat zwemmers door een tekort aan voldoende geschikt zwemwater spontaan in water duiken op ongecontroleerde locaties, bijvoorbeeld in de stad. Uitbaters van horeca, die sterk afhankelijk zijn van zwemwater zien hun omzetten bovendien verminderen omdat er minders bezoekers komen.

De giftige blauwalg groeit het beste in warm water. Eerder dit jaar, zoals in juli en mei, viel het aantal meldingen van blauwalg nog mee, doordat het niet erg warm was. Blauwalg kan bij mensen huid- en darmklachten veroorzaken. Voor dieren is een hoge concentratie levensgevaarlijk.

Twaalf uur durende Hazesmarathon tijdens Uitmarkt

André Hazes staat tijdens de Uitmarkt twaalf uur centraal in het Delamar Theater. Acteurs, zangers en presentatoren brengen een theatrale- of muzikale interpretatie van bekende nummers van de volkszanger.

Onder meer Freek Bartels, Brigitte Heitzer en Simone Kleinsma nemen de hits van Hazes onder handen. Ook de acteurs uit de musical Hij Gelooft In Mij, die in november in première gaat in het Delamar, zijn van de partij. De marathon wordt gepresenteerd door Ruben Nicolai, popkenner Leo Blokhuis verzorgt een speciale Hoedje Op, Hoedje Af-quiz.

De Uitmarkt, de landelijke opening van het nieuwe culturele seizoen, vindt plaats van 24 tot 26 augustus. De Hazes Marathon start zaterdag 25 augustus om 12.00 uur en duurt tot middernacht. De traditionele musical Sing-a-Long vindt zondagavond 26 augustus plaats.

Gevaar voor natuurbranden in Brabant

In het noordoosten van Noord-Brabant is sprake van een verhoogd gevaar voor natuurbranden. Voor de Veiligheidsregio Brabant-Noord is code geel van kracht. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Van code geel is sprake als het in natuurgebieden zo droog is, dat de natuur er extra brandgevaar loopt. Als brand uitbreekt, rukt de brandweer mogelijk met extra materieel en personeel uit.

In enkele andere delen van het land, waaronder in Utrecht, Gelderland en Overijssel, is een klein gevaar op natuurbranden, code groen.

Na geel kan nog code oranje en code rood worden afgegeven. Bij code oranje, wat staat voor groot gevaar, is het erg droog in de natuurgebieden. Bij code rood is sprake van zeer groot gevaar en is het extreem droog in de natuurgebieden.

Een op drie Nederlanders steunt uitspraak Roemer

Een op de drie Nederlanders, 33 procent, vindt dat Nederland geen Europese boete moet betalen bij een te groot begrotingstekort. Een niet iets groter percentage van 34 procent van de Nederlanders is het hier echter niet mee eens. Dat meldde het televisieprogramma Nieuwsuur vrijdagavond op basis van een peiling van Ipsos Synovate.

Eerder deze week zei SP-leider Emile Roemer dat hij niet van plan was om een boete te betalen, als het begrotingstekort volgend jaar groter zou zijn dan door Brussel is toegestaan. Dat kwam hem te staan op flink wat kritiek. Zo noemde minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) de uitspraak van Roemer 'dieptriest'.

Ook onder anderen PvdA-leider Diederik Samsom en D66-lijsttrekker Alexander Pechtold gaven aan tegen dit plan te zijn. In Nieuwsuur zwakte Roemer zijn uitspraken donderdagavond af. Hij zei eerst de strijd aan te zullen gaan met Brussel om het niet tot een boete te laten komen.

Zijlstra: onbehoorlijk richting studenten

Het zou onbehoorlijk zijn richting studenten om nu op het allerlaatst alsnog de langstudeerboete af te schaffen. Dat zei staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) vrijdag in Knevel en Van den Brink.

"Studenten krijgen al rekeningen, ze denken dat het gaat gebeuren, sommigen hebben al betaald. Dan zeggen, we doen het maar niet, dat is niet de manier waarop je politiek moet bedrijven", zei Zijlstra.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil van de langstudeerboete af, maar Zijlstra houdt er aan vast. Partijen als CDA, GroenLinks en D66 komen te laat, vindt Zijlstra. Zij hadden bij het opstellen van het lenteakkoord dit voorjaar de kans om de boete te schrappen, maar hebben hem toen overgenomen. "Als men het niet erg vindt, voer ik de wet uit", zei Zijlstra. Bovendien zou hij blijven zitten met een gat van 400 miljoen euro als hij de boete nu toch zou schrappen.

Zijlstra noemde het nieuwe standpunt van het CDA campagneretoriek. De dreiging van GroenLinks om volgende week in het debat te komen met een motie van wantrouwen noemde hij "helemaal bijzonder" "Ik voer een akkoord uit dat zij mij opdragen en dan zouden ze mij een motie van wantrouwen geven..."

'Sneller werk door soepeler ontslag'

Twee derde van de werkgevers verwacht sneller weer personeel in vaste dienst te nemen als ze weten dat ze werknemers ook weer makkelijker kunnen ontslaan. Van de bazen is 84 procent voor een versoepeling van het ontslagrecht.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 27.000 mensen, onder wie 755 werkgevers, dat televisieprogramma EenVandaag zaterdag naar buiten brengt. Aan het onderzoek hebben 10.000 werknemers meegedaan. Van hen is twee derde juist tegen versoepeling van het ontslagrecht.

In het Lenteakkoord hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat het eenvoudiger moet worden om personeel te ontslaan. Demissionair minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft dit plan wel uitgewerkt, maar er nog geen wetsvoorstel van gemaakt wegens de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.

Tijdens een hoorzitting in de Kamer over de uitwerking van Kamp heeft werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW al gezegd niet te verwachten dat door de versoepeling van het ontslagrecht werknemers lukraak op straat worden gezet. "Er komt hier geen 'hire and fire'-beleid. Dat past niet bij onze manier van denken", aldus Wientjes. Maar PvdA, SP en PVV wijzen het plan van aanpak van Kamp af.

Voorzitter Hans Biesheuvel van de organisatie van middelgrote en kleine ondernemingen, MKB-Nederland, is ook voor versoepeling van het ontslagrecht, maar hij noemt de timing slecht. In een tijd van oplopende werkloosheid heeft het volgens hem niet het gewenste effect.

Verder blijkt uit het EenVandaag-onderzoek dat 58 procent van alle ondervraagden tegen een kortere duur van de WW is. In het Lenteakkoord is ook afgesproken de Werkloosheidswet (WW) aan te passen. Hierdoor zouden werkgevers verantwoordelijk worden voor het eerste halfjaar van de WW in de hoop dat mensen na hun ontslag sneller aan ander werk worden geholpen. Van alle ondervraagden vindt 51 procent dit een goed idee. Van de werkgevers staat slechts 6 procent achter dit plan.

Bazen: sneller werk door soepeler ontslag
Bazen: sneller werk door soepeler ontslag (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.