Peter Greenaway maakt kans op Gouden Kalf

Het drama Goltzius and the Pelican Company van Peter Greenaway is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht. De biografische film over de zestiende-eeuwse Nederlandse kunstenaar Hendrick Goltzius maakt hiermee volgende maand kans op een Gouden Kalf. Dat zegt Halina Reijn, die in de film een rol heeft tegen Novum Nieuws.

De film van de Britse Greenaway is medegefinancierd door het Nederlands Filmfonds. Het verhaal draait om Goltzius, die de graaf van de Elzas overhaalt een drukpers aan te schaffen om geïllustreerde boeken te publiceren. De kunstenaar maakt vervolgens een boek met erotische verhalen over Bijbelfiguren en biedt de graaf daarna aan de illustraties aan zijn hof op te voeren als toneelstuk.

De 36-jarige Reijn speelt in het drama van Greenaway een zestiende-eeuwse actrice die in de toneelgroep van de graaf zit. "Ze voeren allerlei toneelstukken op over seksualiteit en geweld en de grote thema's van het leven." Of de regisseur ook naar het festival komt, is nog onbekend.

Greenaway is bekend van films als The Cook the Thief His Wife & Her Lover en de biografische film Nightwatching over Rembrandt en zijn schilderij De Nachtwacht. "Ik ben een groot fan", zegt Reijn over de 70-jarige regisseur. "Dus ik was een beetje starstruck in het begin maar uiteindelijk ga je gewoon aan het werk."

Distributeur Benelux Film Distributors laat weten dat het nog niet zeker is of Goltzius and the Pelican Company ook in de Nederlandse bioscopen verschijnt.

Tygo Gernandt en Halina Reijn in twitterthriller (Novum)