Assange spreekt vanaf balkon Ambassade

Wikileaks-voorman Julian Assange verschijnt zondag voor het eerst sinds hij op 19 juni zijn toevlucht zocht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen weer in het openbaar. Hij zal spreken vanaf het balkon van de ambassade. Ecuador heeft Assange asiel verleend.

De Spaanse oud-rechter Baltasar Garzón vertegenwoordigt Assange. Hij sprak zondag met Assange en zei dat de Wikileaks-voorman vastberaden is. "Ik heb met Julian Assange gesproken en ik kan jullie zeggen dat hij vechtlust heeft. Hij is het volk van Ecuador en vooral president Correa dankbaar voor het asiel dat ze hem hebben verleend", zei Garzón. "Hij heeft altijd voor de waarheid en gerechtigheid gestreden, hij heeft altijd mensenrechten beschermd en zal dat blijven doen. Hij wil dat de rechten van Wikileaks en die van hemzelf ook worden gerespecteerd."

Garzón zei dat Ecuador zou kunnen overwegen een verzoek in te dienen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag om Groot-Brittannië te dwingen Assange een vrije doorgang te verlenen bij zijn vertrek uit het land.

Groot-Brittannië wil Assange (41) uitleveren aan Zweden waar hij wordt gezocht in verband met een verkrachtingszaak. Assange vreest echter door dat land te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De VS zouden hem willen vervolgen voor het publiceren van honderdduizenden geheime diplomatieke memo's. De verkrachtingszaak zou een verzonnen, gefabriceerde aanklacht zijn om hem via een omweg naar de VS te kunnen lokken.

Het publiceren van staatsgeheimen kan in de Verenigde Staten zeer zware straffen opleveren en mocht het worden gezien als een terroristendaad kan hij de rest van zijn leven worden vastgezet zonder proces.


Assange na twee maanden weer in het openbaar (Foto: Novum)