Lowlandspubliek omarmt Fresku

Fresku was zaterdag een van de grote helden op Lowlands. De Eindhovense rapper was al dagen op van de zenuwen vanwege zijn optreden, zei de presentator met een knipoog, maar Fresku gaf en kreeg liefde van het publiek.

Voor aanvang van de middagoptredens van Fresku en Alt-J stonden de Bravo en de India al stampvol, en ook buiten op het gras had menig festivalganger zich verzameld. Het was kiezen tussen buiten staan in de brandende zon of binnen tussen de mensenmassa's, waar het over het algemeen wel een stukje 'koeler' was.

De Britse folkband Alt-J begon zijn optreden met een koor, dat even was geleend van Kyteman. Iedereen werd er stil van. Een stukje verderop was het allesbehalve stil bij Fresku, die alles uit de kast haalde. De rapper begon zijn show met een dansje 'om de spanning eraf te halen': De Lintworm. De hele tent deed mee en op het podium verscheen een heuse lintworm.

Fresku, die in mei zijn tweede album Maskerade uitbracht, voelde zich als een vis in het water op het grote podium. "Heeft er iemand drugs op? Koffie is ook drugs! Alcohol is ook drugs!", zei de rapper voor hij zijn hit Hedde Druksop inzette. Theo Maassen was niet van de partij om zijn plaatsgenoot te ondersteunen tijdens het nummer, maar ook zonder de cabaretier redde Fresku zich prima.

De Brabander grapte en grolde, gooide strandballen het publiek in en zette ook een bezoeker even in het middelpunt van de belangstelling. "Ik heb mijn vriendin bij een ander optreden al ten huwelijk gevraagd, dus dat kan ik niet nog een keer doen', zei de rapper, voor ene Ron het podium opklom en onder toeziend oog van duizenden mensen zijn vriendin ten huwelijk vroeg, die uiteraard volmondig 'ja!' zei. Geheel in stijl sloot Fresku zijn show stagedivend af, waarna hij zijn fans uitvoerig bedankte.

Een paar uur later kreeg ook Of Monsters and Men zijn publiek vanaf de eerste minuut mee. De handen gingen zwaaiend de lucht in bij Dirty Paws en er werd flink geklapt. De zeskoppige IJslandse indieband praatte, lachte en zong met de toeschouwers, die enthousiast meededen. Van het album My Head is an Animal kwamen verder liedjes als Love Love Love en natuurlijk Little Talks voorbij.

Ook water speelde weer een grote rol tijdens de tweede dag. Naast het feit dat er keer op keer werd gehamerd op het feit dat iedereen genoeg moet drinken, werd een groot watergevecht georganiseerd. Honderden festivalbezoekers vonden even verkoeling toen ze werden bekogeld met waterballonnen en beschoten met waterpistolen.