FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 april 2012

Kritiek op traag proces Belgische babydoder

In België groeit de kritiek op de bijzonder lange voorbereiding van de strafzaak tegen Kim De Gelder, die 3,5 jaar geleden twee baby's en twee volwassenen doodde. De moord in de kindercrèche in Dendermonde schokte ook veel Nederlanders.

"We weten na 3,5 jaar nog altijd niet waaraan en waaraf", foeterde advocaat Walter Damen namens enkele gedupeerden donderdag op omroep VRT. "In Noorwegen slaagt men er in om Breivik in 9 maanden tijd voor de rechter te brengen."

België steggelt nog over de vraag of De Gelder voor een rechtbank moet verschijnen. "De dader heeft de feiten bekend. Waarom moet het dan 3,5 jaar duren? Waarom slagen we er niet in om dit op een menswaardige snelle manier af te werken?", aldus de advocaat.

Damen vertegenwoordigt een gezin dat net ontsnapte aan een moordactie door De Gelder.

Kritiek op traag proces Belgische babydoder
Kritiek op traag proces Belgische babydoder (Foto: ANP)

[PL darts] Van Barneveld pakt punt tegen Hamilton


De twaalfde speelronde is samen te vatten in een overwinning voor Phil Taylor en drie gelijke spelen. Voor Raymond van Barneveld is een play-offplek nog in zicht na het gelijke spel met Andy Hamilton. 

James Wade moest zich twee keer terug vechten in de partij. Hij stond bij 4-1 en 7-4 drie legs achter. Uiteindelijk pakte Wade met tops alsnog een punt. Simon Whitlock domineerde de eerste legs tegen Taylor, mede door een 12 en 2x een 13-darter kwam de Australiër op een 3-1 voorsprong. Whitlock pakte daarna geen leg meer en Taylor won met 8-3.

Van Barneveld had het lastig tegen Hamilton. De runner-up van het laatste WK pakte de eerste drie legs waarna Barney zich terug knokte. Vanaf 4-4 ging het gelijk op. Doo de puntendeling blijft Barney een punt van de play-offplekken verwijderd. Het laatste duel eindige ook in een gelijkspel. Het duel tussen Lewis en Anderson ging tot 3-3 gelijk op waarna Lewis een 6-3 voorsprong pakte. Met elf pijlen pakte Anderson alsnog de laatste leg. 

Volgende week verhuist het circus naar Birmingham. Van Barneveld neemt het op tegen Anderson en Wade speelt tegen Taylor. 


Uitslagen

James Wade Kevin Painter 7-7
Phil Taylor Simon Whitlock 8-3 
Andy Hamilton Raymond van Barneveld 7-7 
Adrian Lewis Gary Anderson 7-7

 Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 12 10 1 1 21 92 48 44
2 Simon Whitlock 12 6 2 4 14 72 71 1
3 James Wade 12 5 2 5 12 75 74 1
4 Adrian Lewis 12 4 4 4 12 74 75 -1
5 Raymond van Barneveld 12 4 3 5 11 72 83 -11
6 Kevin Painter 12 4 1 7 9 71 81 -10
7 Andy Hamilton 12 2 5 5 9 73 84 -11
8 Gary Anderson 12 3 2 7 8 65 78 -13

 Programma

3 mei NIA, Birmingham
Simon Whitlock Andy Hamilton
Gary Anderson Raymond van Barneveld
Kevin Painter Adrian Lewis
James Wade Phil Taylor

Weduwen Bin Laden uitgezet naar Saudi-Arabië

De Pakistaanse autoriteiten hebben de drie weduwen en de kinderen van Osama bin Laden naar Saudi-Arabië uitgezet. Bijna een jaar geleden werd de leider van terreurbeweging Al-Qaida door Amerikaanse militairen in Pakistan gedood.

De drie vrouwen werden direct na de dood van Bin Laden op 2 mei vorig jaar opgepakt en ondervraagd door de Pakistaanse inlichtingendienst. Zij werden uiteindelijk aangeklaagd voor het illegaal binnengaan van het land en veroordeeld tot 45 dagen gevangenisstraf. Ze kwamen eerder deze maand vrij. Twee van de vrouwen komen uit Saudi-Arabië, de derde uit Jemen.

Met het vertrek van het gezin van Bin Laden sluit Pakistan een periode af waarin het land steeds meer als schuilplaats voor terroristen werd gezien en waarin twijfels rezen over de betrouwbaarheid van het land als bondgenoot van het Westen. In februari maakten de autoriteiten het huis van Bin Laden in Abbottabad met de grond gelijk.

Veertien familieleden van Bin Laden zijn nu naar 'een land van keuze, Saudi-Arabië', uitgezet, liet het ministerie van binnenlandse zaken in een verklaring weten. Er is weinig bekend over het gezin Bin Laden, maar functionarissen stellen dat drie echtgenotes, zeker acht kinderen en enkele kleinkinderen die bij hem inwoonden toen de Amerikaanse militairen zijn huis vorig jaar binnenvielen.

Zwaarste aanklacht tegen Manning blijft overeind

Een Amerikaanse militaire rechter heeft donderdag geweigerd de zwaarste aanklacht tegen de militair Bradley Manning te verwerpen. Rechter kolonel Denise Lind wilde de aanklacht 'hulp bieden aan de vijand' niet verwerpen. Op die aanklacht staat maximaal een levenslange gevangenisstraf.

Manning wordt ervan verdacht duizenden geheime Amerikaanse overheidsdocumenten te hebben gelekt.

Lind zei dat de aanklagers moeten kunnen aantonen dat Manning wist dat hij informatie aan de vijand gaf. Kunnen ze dat niet, dan stemt Lind in met moties van de verdediging, zei ze donderdag.

Eerder op donderdag verwierp Lind een motie van de verdediging om het aantal aanklachten tegen Manning te verminderen. Volgens de advocaten zijn sommige van de 22 aanklachten overbodig, omdat het ten laste gelegde soms in meer dan één aanklacht wordt omschreven. De verdediging is van mening dat de regering een grote hoeveelheid aanklachten heeft ingebracht om de strafmaat te kunnen verhogen.

De daadwerkelijke rechtszaak begint op 21 september.


Zwaarste aanklacht tegen Manning blijft overeind (Foto: Novum)

[WK Snooker] Carter en WIlliams winnen eerste ronde

Met de overwinningen van Ali Carter en Mark Williams zijn de zestien spelers van de tweede ronde compleet. Carter versloeg Mark Davis en Williams rekende af met Liu Chuang. 

Ali Carter stond al 8-1 voor en was snel klaar vanmiddag. De nummer 17 van de wereld maakte nog wel een mooie break van 134. Carter versloeg Davis, geen familie van Steve, met 10-2. Carter speelt in de tweede ronde tegen Judd Trump. Williams had in de tweede sessie nog het nog lastig tegen Chuang. Het werd uiteindelijk 10-6 voor Willams. Ronnie O'Sullivan is de volgende tegenstander van Williams. 

Terwijl de eerste ronde nog niet afgerond was begon ook de tweede ronde. Australiër Neil Robertson sloot de eerste sessie tegen David Gilbert met een 5-3 voorsprong af. Gilbert kwam mede door een goed saftey spel op een 1-3 voorsprong. Na de pauze kwam Robertson op stoom en maakte breaks van 89, 109 en 131. Stephen Maguire heeft een 5-3 voorsprong genomen tegen Joe Perry.  

Uitslagen/tussenstanden

Ali Carter Mark Davis 10-2
Mark Williams Liu Chuang 10-6 
David Gilbert Neil Robertson 3-5
Joe Perry Stephen Maguire 3-5

Programma Vrijdag 27 april  

Tijd     Sessie
11.00 John Higgins Stephen Hendry Eerste sessie
11.00 David Gilbert Neil Robertson Tweede sessie
15.30 Joe Perry Stephen Maguire Tweede sessie
15.30 Ryan Day Cao Yupeng Eerste sessie
20.00 John Higgins Stephen Hendry Tweede sessie
20.00 David Gilbert Neil Robertson Beslissende sessie

IAM Cycling nieuw Zwitsers wielerteam

Volgend jaar zal er een nieuw Zwitsers wielerteam in het peloton te vinden zijn. Gisteren werd in Zwitserland, waar nu de Ronde van Romandië aan de gang is, al duidelijk dat er een nieuw wielerteam zal worden opgericht en vandaag is ook de naam van het team, IAM Cycling, bekendgemaakt.

De nieuwe equipe zal uitkomen op het ProContinentale niveau, het één na hoogste niveau bij de wielerploegen. Bij de presentatie van de plannen werd duidelijk dat het budget zes miljoen Zwitserse frank zal bedragen, wat neerkomt op ongeveer vijf miljoen euro. Daarmee wordt IAM Cycling direct één van de duurste ProContinentale teams.

Ook over de invulling van de ploeg zijn op de persconferentie enige uitspraken gedaan. Zo is de bedoeling dat het team twintig renners groot zal worden, waarvan de helft zal bestaan uit Zwitsers. Namen van renners zijn nog niet genoemd. In de omkadering van de ploeg is wel een naam bekendgemaakt. Zo zal de Fransman Serge Beucherie één van de ploegleiders worden. Beucherie is oud-Frans kampioen en was later ploegleider bij onder meer Z, Gan en Crédit Agricole.

[EL] Uitslag Athletic Bilbao - Sporting Portugal

Athletic Bilbao heeft zich geplaatst voor de finale van de Europa League. De Spaanse ploeg poetste in een vermakelijk duel de 2-1 nederlaag uit het uitduel met Sporting Lissabon weg en won met 3-1. Uitblinker was spits Llorente, die twee assists gaf en zelf de beslissende derde goal scoorde.

Athletic Bilbao ging al vroeg op zoek naar een goal om de achterstand van de heenwedstrijd weg te poetsen. Het kreeg goede kansen via Muniain en Llorente, maar het Susaeta die net wist te vinden in de zeventiende minuut. Hij kreeg van Llorente een bal panklaar voor zijn voet en volleerde de bal in de goal.

Voor Van Wolfswinkel was het daardoor een pijnlijke beginfase, want de spits van Sporting liep snel tegen een gele kaart op, wat hem een eventuele finale kostte. Zijn ploeggenoot Pereirinha kreeg een levensgrote kans om de gelijkmaker te maken, maar hij wist de bal niet in de goal te koppen. Een andere kopbal van Polga werd gered door doelman Iraizoz.

Ook Bilbao bleef niet stilzitten. Een perfecte voorzet van Iraloa werd gemist door spits Gómez, die dé kans miste op de 2-0. De goal viel alsnog aan de andere kant. Het was een gefrustreerde Van Wolfswinkel die een bal vanuit een corner binnenschoot. Athletic wist de schade snel te herstellen, want amper twee minuten later stond de 2-1 op het bord via een kopbal van Goméz.

Na rust ging het spektakel door in Spanje. De eerste kans  kwam via Martínez die voor Athletic op de paal kopte. Ook aan de andere kant werd de paal geraakt. Insua schoot een vrije trap tegen de buitenkant van het houtwerk. Het tempo bleef daarna hoog, waarbij Athletic de beste kansen kreeg. Het stuitte zowel bij een schot van Iturraspe en als bij een kopbal van Llorente op doelman Patrício.

Het leek daarna op een verlenging af te stevenen, maar daar stak Llorente, die al twee goals had voorbereid, een stokje voor. Hij was attent bij een voorzet bij de eerste paal en tikte de bal via de paal binnen. Dat doelpunt bleek genoeg voor de finaleplaats voor Athletic, die daarin Atlético Madrid treft.

Athletic Bilbao

3 - 1

Sporting Portugal

 17' Susaeta
 45+1' Gómez
 88' Llorente
   44' v. Wolfswinkel 
 
 Gele kaart: Amorebieta, Gómez (Athletic Bilbao), v. Wolfswinkel, Carrico, Xandão (Sportting Portugal)
 
Stadion: San Mámes , Bilbao
Toeschouwers: 37.000
Arbiter: Atkinson (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gorka Iraizoz
Iraola
Martínez
Amorebieta
Aurtenetxe
Susaeta
Herrera (Iñigo Pérez/90+4)
Muniain (Ekiza/90)
Iturraspe
Gómez (Toquero/90+3)
Llorente
  Rui Patrício
Pereira
Anderson Polga
Xandão
Insúa
Bruno Pereirinha (Jeffrén/63)
André Martins (Carrillo/83)
Fernández (Carrico/46)
Schaars
Capel
v. Wolfswinkel

[EL] Uitslag Valencia - Atlético Madrid

Valencia, dat eerder zorgde voor de uitschakeling van PSV en AZ, heeft de finale van de Europa League niet weten te bereiken. De ploeg verloor vorige week met 4-2 van Atlético Madrid en ook vanavond wisten de Madrilenen met 0-1 te winnen. Zij spelen daardoor 9 mei de finale in Boekarest.

Valencia moest op zoek naar doelpunten en deed dit zoals verwacht meteen vanaf het beginsignaal. Met kunst en vliegwerk bleef Atlético echter overeind. Soldado en Feghouli kregen flinke kansen, maar wisten de Belgische keeper Courtois niet te kloppen. Canales had wellicht een penalty moeten krijgen, maar scheidsrechter Skomina legde de bal niet op de stip.

Ook na rust bleef Valencia aanvallen, maar de verdediging van Atlético bleef overeind. Na een uur spelen scoorden de Madrilenen volledig tegen de verhouding in zelfs de 0-1. Op aangeven van Diego nam Adrián Lopez de bal op de borst aan, liet hem eenmaal stuiteren en haalde vervolgens vernietigend uit. De bal belandde achter Valencia-goalie Diego Alves in de verre hoek.

In de slotfase was de spanning weg, maar kreeg scheidsrechter Skomina het nog wel druk. Zo stuurde hij Atlético-middenvelder Tiago met een rode kaart van het veld. De aanvoerder van de Madrilenen dacht een strafschop tegen te krijgen en deelde vervolgens een klap en schop uit. Daardoor zal hij de finale in Boekarest vanaf de tribune moeten bekijken.

Karakteristieken:

Valencia CF

0 - 1

Atlético Madrid

     60' Adrián
 
 Gele kaart: Alba, Soldado, Adúriz (Valencia CF), Courtois, (Atlético Madrid)
Rode kaart: , Tiago (79) (Atlético Madrid)
Stadion: Estadio Mestalla, Valencia
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Diego Alves
Barragán
Rami
Costa
Alba
Feghouli
Albelda
Jonas (Adúriz/57)
Parejo (Tino/68)
Canales (Mathieu/59)
Soldado
  Courtois
Juanfran
Godín
Miranda
Filipe
Diego
Suárez (Gabi/46)
Adrián
Tiago
Arda
Falcao

Rutte: Ongekend wat er is gebeurd

Het is 'ongelooflijk goed nieuws' dat de fracties van VVD, CDA, D66, GL en CU een akkoord hebben weten te sluiten over de begroting voor 2013. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) donderdagavond tijdens het debat over het akkoord. "In de parlementaire geschiedenis is het ongekend wat hier is gebeurd."

"Er is vandaag iets heel bijzonders gebeurd. In een buitengewoon moeilijke politieke situatie met verkiezingen op komst laat de Nederlandse politiek zich van zijn beste kant zien." De vijf fractieleiders en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) hebben een 'ongelooflijke prestatie' neergezet, zei Rutte. "Mijn welgemeende complimenten."

Het pakket maatregelen zorgt ervoor dat de overheidsfinanciën op orde worden gebracht, wat goed is voor het vertrouwen van consumenten en de financiële markten, aldus Rutte.

Tijdens het debat ontstond verwarring over de duur van het pakket. Volgens SP-leider Emile Roemer is het pakket slechts geldig tot 12 september, wanneer de verkiezingen zijn. Rutte zei dat het pakket overeind blijft tot er een nieuwe regering is. "Alleen een nieuw kabinet kan wijzigingen aanbrengen."

Hypotheek moet in 30 jaar afgelost zijn

Alle hypotheken die vanaf volgend jaar worden afgesloten, moeten in dertig jaar volledig worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Dat hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie samen afgesproken. Met de maatregel wordt structureel 5,4 miljard euro bespaard.

De overdrachtsbelasting blijft twee procent. Vorig jaar verlaagde het kabinet de overdrachtsbelasting van zes naar twee procent om de stagnerende woningmarkt een impuls te geven.

De huren voor mensen met een jaarinkomen tussen de 33.000 en 43.000 euro mogen worden verhoogd met een procent plus de inflatie.

Winkels Jumbo en C1000 worden samengevoegd

De supermarktformules Jumbo en C1000 worden samengebracht onder het Jumbo-merk. Daarnaast wil Jumbo Groep 136 winkels aan Albert Heijn en Coop verkopen. Dat maakte het supermarktconcern donderdag bekend.

Het besluit volgt op een strategische heroriëntatie na de overname van C1000 door Jumbo. Ongeveer 300 C1000-winkels zullen de komende jaren worden omgebouwd tot Jumbo-supermarkten. Volgens Jumbo wordt door de samenvoeging de marktpositie van het bedrijf verder versterkt en de inkoop- en innovatiekracht vergroot. Het totaal aantal Jumbo-winkels groeit uit tot circa 600 met een marktaandeel van ongeveer 20 procent.

Jumbo is van plan 82 winkels te verkopen aan Ahold en 54 aan Coop. Deze verkoop is het gevolg van de voorwaarden die door de mededingingsautoriteit NMa aan de overname van C1000 door Jumbo waren gesteld.

Winkels Jumbo en C1000 worden samengevoegd
Winkels Jumbo en C1000 worden samengevoegd (Foto: ANP)

Derdedivisionist Quevilly wil Europa niet in

Quevilly zorgde voor een verrassing in het Franse voetbal door de bekerfinale te bereiken. De club denkt volgend seizoen echter geen deel te nemen aan de Europa League.

Als opponent, Olympique Lyon, erin slaagt de Europa League te bereiken via de Franse competitie dan mag Quevilly volgend seizoen Europees voetbal spelen. Clubeigenaar Michel Mallet weet echter niet of zijn club geschikt is voor een avontuur in Europa.

"Ik heb een enorme stapel formulieren van de UEFA op mijn bureau liggen. We moeten aan een veelheid aan criteria voldoen, die niet haalbaar zijn met de huidige staat van ons complex. Als we het Europese avontuur aan willen gaan, zal er bij ons een interne revolutie plaats moeten vinden", vertelde Mallet aan L'Equipe.

Serie Kinderen Geen Bezwaar stopt

De serie Kinderen Geen Bezwaar gaat na acht jaar stoppen. Schrijver en bedenker Haye van der Heyden beweert dat de comedyserie volgens zenderbazen niet langer bij de publieke omroep past.

"De stekker was er vorig seizoen bijna om dezelfde reden al uitgetrokken", vertelt Van der Heyden aan Televizier. "Toen mochten we nog een nieuwe serie maken, maar daar was nu geen sprake van. We moesten zelfs per direct stoppen."

Er worden nog zes afleveringen gemaakt van de serie met onder anderen Alfred van den Heuvel en Anne-Mieke Ruyten. "Ik heb ze inmiddels geschreven", aldus Van der Heyden. "Geen idee wanneer ze worden opgenomen of uitgezonden, maar daarin wordt langzaam maar zeker naar een climax gebouwd die terughaakt op de allereerste aflevering."

Een overstap naar een commerciële zender is volgens Van der Heyden ondenkbaar. "Dat heb ik bij het begin al vast laten leggen, toen ik zag wat verhuizen naar een commerciële zender deed met Het Zonnetje in Huis. Onderbroken worden door reclames vind ik geen prettig idee."

Wilders hekelt akkoord van 'FC Kunduz'

PVV-leider Geert Wilders heeft geen goed woord over voor het pakket maatregelen dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie samenstelden. "In iedere huiskamer in Nederland zal het gaan regenen", waarschuwde hij. De PVV-leider fulmineerde in het Kamerdebat over het akkoord tegen de 'hebzucht van Brussel'.

Volgens Wilders heeft hij in het Catshuis 'gevochten als een leeuw' om de negatieve gevolgen van het bezuinigingspakket tegen te gaan. Volgens hem heeft 'FC Kunduz', zoals hij de vijf partijen noemde, 'in 24 uur een pakket in elkaar geflanst dat de burger keihard raakt'.

"Brussel regeert, Brussel dicteert, de Nederlandse burger gireert, de burger crepeert", zei Wilders, die tijdens zijn betoog niet geïnterrumpeerd werd door een andere fractievoorzitter. Volgens Wilders zorgt de Europese norm van maximaal drie procent begrotingstekort in 2013 ervoor dat de economie kapot wordt bezuinigd.

Westerhof/Berkhout naar Spelen

Zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben zich bij de olympische zeilweek in Hyères vroegtijdig verzekerd van de eindzege in de 470-klasse. Hierdoor zijn ze ook zeker van een ticket voor Londen.

De voorsprong van het Nederlandse duo is zo groot dat ze morgen tijdens de medalrace, waarin dubbele punten te verdienen zijn, niet meer ingehaald kunnen worden. Voor Westerhof en Berkhout is het hun tweede wereldbekerzege van dit seizoen.

Berkhout is uiteraard tevreden dat deelname nu zeker is: "Ik ben wel blij dat het geouwehoer over is. Vormbehoud werd ineens een topic omdat we dat in Palma niet haalden. Maar als we voor de medailles willen gaan op de Spelen moeten we hier ook in de top drie zitten, " aldus Berkhout, die het zelfs had over een topweek. "Afgelopen jaren niet meer zo een prachtige week gehad. Dit is het summum voor zeilers. In elk geval in onze klassen en op onze baan."

'Elia moet Gaitan opvolgen bij Benfica'

Benfica lijkt zich voor komend seizoen te versterken met Eljero Elia. De Portugese topclub zoekt alvast naar een opvolger voor Nicolas Gaitan.

Volgens A BOLA houdt Benfica sterk rekening met een vertrek van Gaitan, die in de concrete belangstelling staat van Manchester United. Elia, die geen basisplek heeft bij Juventus, is niet de enige optie voor de Portugezen. Ook Atletico Madrid-speler Eduardo Salvio zou op belangstelling van Benfica kunnen rekenen.

Elia werd afgelopen maand nog gelinkt aan een terugkeer naar Duitsland. De oud-speler van Hamburger SV zou op het verlanglijstje staan van VfL Wolfsburg en Schalke 04. In de zomer zouden beide Bundesligaclubs een poging willen wagen om hem over te nemen.

De Nederlander kan in Turijn op weinig speeltijd rekenen. Hij speelde pas vier duels voor De Oude Dame. Vorig seizoen kwam hij voor negen miljoen euro over van Hamburger SV.

Hybrid-bèta start later deze maand

De gesloten bèta voor Xbox-exclusive shooter Hybrid start volgens producer Caleb Arseneaux aan het einde van deze maand. Dit heeft hij verklaard tegenover de website Joystiq na een previewsessie voor de game. 

Degenen die zich opgegeven hebben voor de gesloten bèta zouden een dezer dagen een e-mail moeten ontvangen. Arseneaux wist ook te vertellen dat de game voor 1200 MS points (€ 15,-) te verkrijgen zal zijn in de Xbox Live store. Een definitieve releasedatum is nog niet bekend.

hybrid

80 AZ-fans zwaaien Opdam bij FC Volendam uit

Barry Opdam kreeg bij AZ nooit een officieel afscheid, maar daar gaat morgenavond verandering in komen. Een afvaardiging van 80 fans van de club uit Alkmaar reist af naar Volendam om de wedstrijd tussen de plaatselijke FC en FC Eindhoven bij te wonen.

Opdam staat op dit moment aan zijn tweede seizoen bij FC Volendam bezig. Door verschillende blessures is de huidige jaargang hem echter niet gunstig gezind. Sinds enige tijd is de verdediger weer fit, maar kreeg tot op heden nog geen speelminuten van trainer Johan Steur.

Na afloop van de wedstrijd tegen FC Eindhoven nemen de aanwezige fans afscheid van de Lissenaar, die meer dan 300 officiële duels voor de Alkmaarder formatie speelde. In 2008 vertrok de verdediger samen met toenmalig trainer Co Adriaanse naar Red Bull Salzburg.

'Vaak addertjes onder gras bij kortingssites'

Aanbiedingen op kortingssites als groupon.nl en sweetdeal.nl hebben veel addertjes onder het gras. Dat meldt de Consumentenbond donderdag na onderzoek. Consumenten moeten volgens de bond goed op de 'kleine lettertjes' letten.

"Een superdeal van twee nachten Barcelona voor tweehonderd euro in plaats van 430 euro? Dat is dan wel zonder vliegreis en in welk hotel consumenten terechtkomen is ook ongewis", aldus de bond.

Zoover Superdeal belooft daarnaast elke dag met een aanbieding met een korting van minstens dertig procent te komen. Boeken moet binnen 24 uur. "Daardoor is er weinig tijd voor consumenten om alternatieven rustig te controleren", stelt de Consumentenbond.

Op 20 maart zou Zoover Superdeal een negendaagse trip van Arke naar Bonaire, die normaal 968 euro zou hebben gekost, hebben aangeboden voor 699 euro. Onderzoekers van de Consumentenbond berekenden dat het voordeel echter maximaal 161 euro bedroeg. "Daarnaast berekent Zoover ook nog twee keer zo veel administratiekosten dan bij rechtsreeks boeken bij Arke."

De Consumentenbond adviseert consumenten te controleren of er een duidelijke, 'liefst Nederlandse', aanbieder van de reis is. Ook moet de aanbiedingstekst goed worden doorgelezen om te achterhalen wat wel en niet inbegrepen is en zouden consumenten moeten kijken of de reis ook op de website van de aanbieder te vinden is en wat daar de prijs is.

Dancing Eyes officieel geannuleerd

Namco Bandai heeft de Japanse game Dancing Eyes officieel geannuleerd. Waarom ze dit hebben gedaan is niet bekendgemaakt maar vorig jaar is de game nog hevig gepromoot met diverse filmpjes en zelfs een eigen strip.

Dancing Eyes zou voor de PS3 uitkomen en gebruikmaken van de PS Move. Het zou een remake van dezelfde game zijn die in de jaren 90 in de arcade te vinden was. In Dancing Eyes snijden kleine aapjes stukken kleding af van jongedames. Als alle kledingstukken eraf waren kon je de jongedame in kwestie goed bekijken. Bekijk hieronder gameplaybeelden van de arcadeversie.

Jong Ajax pakt KNVB beker voor beloften

Jong Ajax is er vanavond in geslaagd om de KNVB beker voor beloften in de wacht te slepen. Tegen Jong FC Utrecht slaagden de Amsterdammers er in om één keer te scoren, maar daar was wel een verlenging voor nodig.

De beloften van Ajax waren voortdurend de bovenliggende partij en kregen ook de beste kansen. Zo raakten Jody Lukoki en Dico Koppers voor de thee de lat. Uiteindelijk slaagde niemand er in om in de reguliere speeltijd te scoren, waardoor een verlenging noodzakelijk was.

In de 109e minuut was het dan eindelijk raak. Joel Veltman reageerde alert op het voorbereidende werk van Aras Özbiliz en schoot de bal tegen de touwen. Hierdoor pakten de Amsterdammers voor de derde keer de KNVB beker voor beloften. In 2003 en 2004 ging de ploeg ook met deze prijs aan de haal.

Schuil en Nummerdor naar Olympische Spelen

Richard Schuil en Reinder Nummerdor hebben tijdens het World Tour-evenement in het Poolse Myslowice vormbehoud getoond. Daardoor reizen de twee beachvolleyballers komende zomer af naar de Olympische Spelen in Londen.

Schuil en Nummerdor moesten in de Poolse stad tenminste de derde ronde bereiken om vormbehoud te tonen, wat ze nu dus is gelukt. In de eerste ronde was het duo te sterk voor Robbert Meeuwsen en Alexander Brouwer (22-20 en 21-14).

Vervolgens dolven ook de Zweden Steffan Gunnarsson en Hannes Brinkborg met 22-20 en 21-18 het onderspit. In de derde ronde nemen onze landgenoten het op tegen het Amerikaanse duo Matt Fuerbringer en Nick Lucena.

Politie schiet bij ontsnapping Valkenburg

De politie heeft donderdagmiddag geschoten op een verdachte van een schietpartij even daarvoor in het Limburgse Valkenburg. Niemand is gewond geraakt. Bij een doorzoeking van een woning die volgde op het incident, stuitten agenten op een partij drugs.

De schietpartij vond rond 13.00 uur plaats op de Daalhemerweg in Valkenburg. Een verdachte wilde er in een auto vandoor gaan en reed volgens de politie in op agenten. De politiemannen trokken daarop hun wapen en schoten.

De verdachte is nog steeds spoorloos. Wel zijn twee mannen van 18 en 19 jaar uit Barendrecht die op weg waren naar de vluchtauto aangehouden. Zij zitten nog vast en worden vrijdag voorgeleid aan een rechter-commissaris.

In de loop van de middag werd op de Cauberg een kleine hoeveelheid drugs gevonden. De vluchtende man heeft die mogelijk weggegooid.

De woning die is doorzocht stond ook aan de Daalhemerweg. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen. De politie heeft die weg tot ongeveer 15.30 uur afgesloten vanwege sporenonderzoek.

Slot hoopt op uitverkocht huis

FC Zwolle speelt morgenavond tegen sc Veendam voorlopig zijn laatste wedstrijd in de Jupiler League. Volgend seizoen keren de Zwollenaren na een afwezigheid van acht jaar weer terug in de Eredivisie.

Arne Slot, aanvoerder van FC Zwolle, hoopt op een uitverkocht huis en roept zelfs op om de laatste kaarten gratis weg te geven. Op die manier hoopt hij met zijn ploeg, en natuurlijk ook de aanwezige fans, op een afscheid van de Jupiler League.

"Zo'n seizoen als dit gaat echt snel. Ik heb erg veel zin in vrijdag. Het is duidelijk dat wij de favoriet zijn. Ik hoop dat Veendam zich niet gaat ingraven. Veendam speelt ook nergens meer voor, dus ik hoop op een mooie wedstrijd. Dat zou voor ons beter zijn, ook voor het publiek", aldus Slot.

Tophockeysters blijven Den Bosch trouw

Hockeyclub Den Bosch kan zijn handjes dichtknijpen. Vandaag werd namelijk bekend dat internationals Maartje Paumen, Maartje Goderie, Lidewij Welten, Sabine Mol en Emilie Mol hun verblijf in de Brabantse hoofdstad met twee jaar hebben verlengd.

Naast de contractverlenging van de vijf dames maakte ook trainer Raoul Ehren bekend langer in Den Bosch te blijven. Ook hij heeft zijn huidige overeenkomst met de Bossche formatie met twee jaar verlengd.

'Snel duidelijkheid over toekomst Guardiola'

De fans van FC Barcelona houden hun hart vast. Volgens Spaanse media maakt succescoach Josep Guardiola morgen bekend of hij voor een langer verblijf bij de Catalaanse club kiest.

Eerder vandaag had Guardiola een langdurig onderhoud met Sandro Rosell, de voorzitter van FC Barcelona. Hierdoor heeft het er alle schijn van dat de trainer, die sinds 2008 hoofdtrainer van de club uit Barcelona is, het voor gezien houdt.

In de afgelopen vier jaar won FC Barcelona onder zijn leiding tweemaal de Champions League, één keer de Europese Super Cup, het WK voor clubteams, drie Spaanse titels, één keer de Copa del Rey en drie keer de Supercopa.

Dit seizoen lijkt FC Barcelona met lege handen achter te blijven, aangezien Real Madrid op het landskampioenschap afstevent. Daarnaast werden de Catalanen eerder deze week uitgeschakeld in de halve finale van de Champions League. Chelsea tikte in blessuretijd de 2-2 binnen, waardoor zij uiteindelijk aan het langste eind trokken. De heenwedstrijd eindigde in een 1-0 zege voor The Blues.

CDA-raadsleden willen Van Haersma Buma

Gemeenteraadsleden van het CDA zien fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma het liefst als de nieuwe lijsttrekker van hun partij. Dat meldt het televisieprogramma De Vijfde Dag donderdag na een peiling onder ruim vijfhonderd CDA-raadsleden. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies staat op de tweede plek.

De raadsleden mochten kiezen uit vier mensen die zich vermoedelijk kandidaat gaan stellen voor het CDA-lijsttrekkerschap. Ruim dertig procent van de ondervraagde raadsleden steunt de 46-jarige Van Haersma Buma. Spies kan rekenen op de steun van 16,7 procent van de gemeenteraadsleden.

Staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker krijgt 6,8 procent van de deelnemers aan de peiling achter zich en minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt eindigt met 3,6 procent op de laatste plek. Ongeveer twintig procent van de raadsleden maakte geen keuze.

Twee op de drie CDA-raadsleden geven verder aan dat het achteraf gezien de verkeerde keuze was om met de PVV samen te gaan werken. Bijna driekwart vindt dat een nieuwe coalitie met de PVV moet worden uitgesloten.


CDA-raadsleden willen Van Haersma Buma (Foto: Novum)

'Hedwigepolder alsnog onder water'

De Hedwigepolder wordt alsnog helemaal onder water gezet. Dat is een van de uitkomsten van de onderhandelingen over het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, heeft D66-leider Alexander Pechtold donderdagavond gezet.

De afspraak betekent dat de plannen van demissionair staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) om de polder voor een derde onder water te zetten, de prullenbak in kunnen. Naast GroenLinks verzette ook D66 zich daartegen. Ook Liesbeth van Tongeren (GL) meldt op Twitter dat de polder weer natuur wordt.

De Europese Commissie liet eind vorige week nog weten dat het onder voorwaarden kan instemmen met de plannen van Bleker. De staatssecretaris had echter nog geen meerderheid voor zijn compromis, en het debat over de polder werd vorige week afgebroken. Deze week werd besloten dat debat voorlopig niet af te maken. Voormalig gedoogpartner PVV verzet zich fel tegen ontpoldering, ook als die slechts gedeeltelijk is.

Nederland had in 2005 afgesproken de hele Hedwigepolder onder water te zetten. Dat kost ook het minste geld, omdat Vlaanderen een deel van dit project betaalt. De ontpoldering is nodig om de natuur te compenseren die verloren is gegaan bij het uitdiepen van de Westerschelde om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden voor de grootste zeeschepen.

Titelverdediger Schoorel verder in Napels

Thomas Schoorel heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in Napels bereikt. De Amsterdammer, die het toernooi in Italië vorig won en daarom veel punten te verdedigen heeft, won met 6-4 en 7-6 (3) van de Tsjech Dusan Lojda. In de kwartfinale stuit Schoorel, die als zesde is geplaatst, op Dusan Lajovic uit Servië.

Igor Sijsling (3) redde het niet. Tegen de Fransman Jonathan Dasnières de Veigy moest hij halverwege de derde set geblesseerd opgeven: 6-2, 3-6 en 2-3.

Portal 2-DLC komt 8 mei

Valve heeft bekendgemaakt dat op 8 mei gratis DLC zal uitkomen voor Portal 2 op Steam. De DLC genaamd: Perpetual Testing Initiative, zal het mogelijk maken voor spelers om zelf puzzels te maken met het spel.

Gamers kunnen in het spel zelf puzzels maken en dan delen via de Steam Workshop. Andere gamers kunnen deze puzzels dan downloaden, uitproberen en een cijfer geven voor de puzzel. De content die je download om uit te proberen zal vanzelf in Portal 2 geïnstalleerd worden.

Nederlandse uitvinder hoopt op succes visretourwiel

De Nederlandse ingenieur Frides Laméris hoopt dat zijn uitvinding die miljarden vissen van de dood moet redden snel door de markt wordt opgepakt. Hij won vorige week met zijn visretourwiel de hoofdprijs op een internationale uitvindersbeurs in Genève.

Energiecentrales zuigen enorme hoeveelheden koelwater uit zeeën en riviermondingen. "Naar schatting gaat evenveel vis dood in energiecentrales als we jaarlijks eten. Het visretourwiel brengt de ingezogen visjes ongeschonden terug naar het water van herkomst", licht Laméris donderdag toe.

Volgens de Nederlander kan zijn uitvinding voor een kleine prijs worden ingebouwd in bijna elke energiecentrale. "Maar bedrijven happen niet zo snel op iets wat niet direct nodig is en wel geld kost. Hopelijk zien politici snel in wat mijn uitvinding kan betekenen en doen ze er wat mee."

Enkele Nederlandse kenniscentra hebben interesse getoond in het visretourwiel. "Het is een lang traject. Dingen in het water worden niet zo snel als belangrijk gezien, er is niet zo veel aandacht voor", zegt de ingenieur. "De economische crisis helpt natuurlijk ook niet. Daarom hoop ik dat politici er iets mee doen."

De ingenieur won naast de hoofdprijs ook de gouden medaille in de categorie Energie. Aan de veertigste editie van de uitvindingenbeurs deden 789 deelnemers uit 46 landen mee.


Nederlandse uitvinder hoopt op succes visretourwiel (Foto: Novum)

Irakees trouwt met twee nichten

De 22-jarige Irakese boer Abdul Rahman Nyef al-Obeidi was verliefd op twee nichten. In plaats van tussen hen te kiezen trouwde hij deze maand met hen allebei. De trouwceremonie werd gehouden in het huis van zijn familie, in een klein dorp midden in Irak. De families van de vrouwen waren aanwezig. Alle gasten waren erg blij en verrast over het besluit van de boer.

Obeidi's ouders hebben het plan van hun jongste zoon aangemoedigd, ook al vinden veel kennissen en vrienden het geen goed idee. De Islam staat mannen toe om met maximaal vier vrouwen te trouwen, indien hij ze allemaal gelijk behandelt.

Irakees trouwt met twee nichten
Irakees trouwt met twee nichten (Foto: ANP)

Zuid-Afrika wil meer kernenergie

Zuid-Afrika snakt naar energie. Energiemaatschappijen uit de hele wereld weten dit en staan in de rij om het land bij te staan bij het uitbreiden van de capaciteit van Zuid-Afrikaanse kernreactoren. Het project moet zo'n dertig miljard euro kosten, zei minister van energie Dipuo Peters.

Zuid-Afrika is het enige land op het continent met een kerncentrale. Deze faciliteit, nabij Kaapstad, levert zijn diensten al sinds 1984. Het land wil daarom tot 2030 zes nieuwe reactoren bouwen om de afhankelijkheid van energie uit vervuilende steenkolencentrales te verminderen.

In 2008 werd Zuid-Afrika getroffen door een energiecrisis, en nog steeds heeft het met regelmaat te kampen met energietekorten. In zijn hang naar groei heeft het land daarom besloten flink te investeren in kernenergie.

Tokyo Jungle bevat bijzonder wilde beesten

In Tokyo Jungle draait het om de stad Tokyo waar wilde beesten leven en regeren nadat de mensheid op mysterieuze wijze verdwenen is. Nu heeft Sony nieuwe screenshots uitgebracht en daarop staat een grote verrassing: dinosauriërs.

De dino's komen voor in het hoofdverhaal van het spel en als begeleidende tekst voor de screens heeft Sony het volgende gegeven: "Does the appearance of a dinosaur have something to do with the disappearance of humans?" Alhoewel Sony zelf geen antwoord geeft op de vraag, kunnen we hem vermoedelijk met ja beantwoorden.

Dino

Dino

Geschorste Terry mag CL-beker in ontvangst nemen

John Terry mag de trofee in ontvangst nemen als Chelsea de Champions League wint. Dat heeft de UEFA donderdag bekendgemaakt. De aanvoerder van de Blues is geschorst voor de eindstrijd op 19 mei omdat hij in de halve finale tegen Barcelona rood kreeg vanwege een knietje in de rug van Alexis Sanchez.

Ondanks zijn schorsing mag Terry in München gewoon in de kleedkamer aanwezig zijn. Na afloop mag hij de beker of een medaille op komen halen. Tijdens de wedstrijd mag de Engelsman echter niet op de bank plaatsnemen.

Behalve Terry zijn nog zes spelers geschorst voor de finale. Drie man van Bayern München en drie man van Chelsea werden automatisch geschorst omdat ze een gele kaart kregen in de halve finale.


Geschorste Terry mag CL-beker in ontvangst nemen (Foto: Novum)

Frankrijk dreigt uit Schengenzone te stappen

Als de Europese Unie niet instemt met een hardere koers om illegale immigratie tegen te gaan dan trekt Frankrijk zich mogelijk binnen een jaar terug uit het Schengenverdrag. Dat heeft de regering van de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag in het heetst van de verkiezingsstrijd gezegd.

Veel EU-landen steunen volgens de Franse minister van binnenlandse zaken Claude Guéant het Frans-Duitse voorstel dat onder meer de herintroductie behelst van de mogelijkheid tot nationale grenscontroles als een land te maken krijgt met een plotseling toestroom van illegale immigranten.

Onder de huidige regelgeving bewaken de 26 Europese landen die de Schengenzone vormen alleen de gemeenschappelijke buitengrenzen en staan ze vrijelijk reizen binnen de lidstaten toe. Om wijzigingen in het verdrag door te voeren moet een grote meerderheid van de 26 landen akkoord zijn.

Elk jaar komen tienduizenden illegale immigranten de Schengenzone binnen via de Middellandse Zeekust en de Grieks-Turkse grens. Guéant zei dat 'er een moment zal komen dat Europese burgers liever de vrijheid van beweging ter discussie willen stellen dan golven van illegale immigranten het land binnen zien komen'.

Immigratie is een belangrijk onderwerp in de strijd om de hoogste functie van Frankrijk. Het extreemrechtse Front National behaalde met dit thema veel stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 22 april. Veel analisten denken dat president Nicolas Sarkozy veel stemmen bij die partij moet zien weg te halen om nog uitzicht te houden op het presidentschap in de tweede ronde op 6 mei.


Frankrijk dreigt uit Schengenzone te stappen (Foto: Novum)

'In China omgekomen Brit geen spion'

De Britse zakenman die vorig jaar in China onder nog onopgehelderde omstandigheden het leven verloor en de aanleiding lijkt te vormen voor een machtsstrijd in de Chinese partijtop was geen spion. Dat heeft de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague donderdag in een ongebruikelijk staaltje van openhartigheid gezegd.

In een brief aan de lagerhuiscommissie voor buitenlandse zaken stelt Hague dat hij met opzet breekt met de richtlijnen die voorkomen dat bewindslieden spreken over de identiteit van leden van de inlichtingendiensten. Na het overlijden van de zakenman, Neil Heywood, in november deed al vlug het gerucht de ronde dat hij een spion van de Britse inlichtingendienst MI6 was.

Heywood onderhield nauwe banden met Bo Xilai, partijbons van de miljoenenstad Chongqing. Bo viel na de dood van de Brit snel uit de gratie bij de top van de Communistische Partij en werd als partijvoorzitter van Chongqing ontslag aangezegd, omdat hij zich zou hebben ingelaten met het politieonderzoek naar de dood van Heywood. Het sterke vermoeden bestaat dat de vrouw van Bo een hand had in de dood van de Brit, met wie zij een zakenconflict zou hebben gehad.

Parlementariërs hadden Hague verzocht op te helderen of Heywood voor de Britse geheime dienst werkte.

"Het is het beleid van de regering dit soort speculaties te bevestigen noch te ontkennen", zei de minister. "Echter, vanwege de grote belangstelling die deze zaak wekt, kan ik, in een uitzonderingsgeval, bevestigen dat de heer Heywood op geen enkele wijze in dienst was van de Britse regering."

Heywood had slechts 'nu en dan contact' met de Britse ambassade in Beijing en 'woonde in zijn hoedanigheid als zakenman sommige vergaderingen bij', aldus de bewindsman.


'In China omgekomen Brit geen spion' (Foto: Novum)

Kamermeerderheid steunt begrotingsakkoord

De Tweede Kamer steunt in meerderheid het bezuinigingspakket waarover de fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en CDA en die van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie het eerder donderdag al eens waren geworden. GroenLinks stemde als laatste fractie in.

Dat betekent dat minister Jan Kees de Jager van Financiën de voorstellen vrijdag naar de Europese Commissie in Brussel kan sturen. Het pakket bestaat uit miljardenbezuinigingen en hervormingen op de woningmarkt en in het ontslagrecht. Verder gaat het hoge btw-tarief met 2 procent omhoog en gaat de AOW-leeftijd eerder omhoog.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kon als eerste de instemming van zijn fractiegenoten meldden. "Ik heb mijn fractie bijgepraat en ik kan terug met een akkoord van de CDA-fractie op wat er tot nu toe besproken is." Hij noemde het "heel bijzonder" dat de twee regeringspartijen er met de drie oppositiepartijen waren uitgekomen.

Stef Blok (VVD) meldde even later dat er in het pakket "gelukkig ook wat lastenverlichting" zit. "Maar het meest wezenlijke zijn hervormingen op de lange termijn. Bijvoorbeeld op het ontslagrecht en ook op de woningmarkt, waar de huren marktconform worden." Verder blijft de overdrachtsbelasting op 2 procent en vallen nieuwe aflossingsvrije hypotheken niet langer onder de hypotheekrenteaftrek. Ook wordt het hoge btw-tarief verhoogd van 19 naar 21 procent.

Volgens Blok reageerde premier Mark Rutte heel positief op de deal tussen de vijf partijen. "Hij deelt met mij de enorme urgentie." Het pakket moet leiden tot een tekort van 3 procent, dat blijft een randvoorwaarde voor de VVD. Mocht uit doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijken dat het pakket niet zorgt voor een tekort van 3 procent, dan is er bij de fracties de bereidheid om opnieuw om de tafel te gaan, zei Blok.

De Europese Commissie noemt het hoopgevend dat CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie en D66 overeenstemming hebben bereikt over een begrotingsplan. "Het is bemoedigend te zien dat de meeste politieke partijen de noodzaak inzien om de Nederlandse begrotingssituatie op een duurzame manier aan te pakken", aldus een woordvoerder van Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro).

Portugal heropent zaak-Madeleine McCann niet

Er is geen nieuw bewijs in de zaak van het vermiste Britse meisje Madeleine McCann en het onderzoek wordt dan ook niet heropend. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van de Portugese nationale politie Pedro do Carmo donderdag.

De Britse politie, die met een team van ruim dertig rechercheurs nog altijd onderzoek doet naar de vermissing, had haar Portugese collega's gevraagd de zaak te heropenen vanwege mogelijk nieuwe aanwijzingen. De Portugese politie sloot het onderzoek naar de vermissing in 2008 af.

Het is volgende week vijf jaar geleden dat de toen bijna 4-jarige Madeleine verdween uit een vakantiebungalow in Portugal. Do Carmo zei donderdag dat 'er tot dusverre geen nieuwe elementen zijn gevonden die een basis zouden kunnen vormen voor heropening van het onderzoek'.


Portugal heropent zaak-Madeleine McCann niet (Foto: Novum)

Capcom USA probeert Ace Attorney 2 over te krijgen

De Amerikaanse tak van Capcom is nog steeds in gesprek met Japan om Ace Attorney Investigations 2 een release in het Westen te geven. De game kwam begin 2011 uit voor de DS en is nooit buiten Japan uitgegeven.

Bovenstaande heeft Capcom aangegeven tijdens een 'Ask Capcom'-evenement. Alhoewel Capcom Japan wel heeft aangegeven dat de game niet meer op de DS uit zal komen blijft Capcom Amerika optimistisch over een Westerse release.

Bizarre schietpartij in Amsterdam

Amsterdam was donderdagmiddag het toneel van een bizarre schietpartij en achtervolging. Daarbij waren twee auto’s betrokken. Er werd in ieder geval vanuit een auto geschoten op de andere.

Dat liet de politie weten. Het incident begon op het Galileiplantsoen in Amsterdam-Oost en eindigde enkele kilometers verder bij het station Amstel. Een verdachte met een vuurwapen werd daar opgepakt door agenten die er toevallig preventief fouilleerden.

Er is nog veel onduidelijk over het incident. De politie heeft de route van de achtervolging geheel of gedeeltelijk afgezet om sporenonderzoek te doen. Een woordvoerster kon niet vertellen of de twee auto’s zijn aangetroffen.

Scarponi krijgt roze trui Giro

Michele Scarponi wordt volgende week donderdag officieel de winnaar van de Giro d'Italia van vorig jaar. De Italiaan, die tweede werd achter de geschorste Alberto Contador, krijgt dan in Denemarken, waar twee dagen later de Italiaanse rittenkoers van start gaat, de roze trui om de schouders. Scarponi rijdt de race dit jaar bovendien met het nummer één.

Contador werd in februari geschorst vanwege de tijdens de Tour de France van 2010 in zijn bloed gevonden doping. Al zijn resultaten over 2011 werden hem afgenomen. "Voor de fans won Contador, maar vanwege de schorsing heeft hij officieel nooit meegedaan en statistisch gezien is Scarponi dus de winnaar," verklaarde racedirecteur Michele Acquarone de ceremonie.

Scarponi is overigens ook geen vreemde wat betreft dopingschorsingen. De Italiaan werd in 2007 voor achttien maanden geschorst vanwege betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto.


Scarponi krijgt roze trui Giro (Foto: Novum)

N.E.C. haalt Roorda en De Looijer

N.E.C. heeft zich voor volgend seizoen verzekerd van de diensten van Geert Arend Roorda en Stijn de Looijer. Dat meldt de Nijmeegse eredivisionist donderdag. Roorda komt over van sc Heerenveen en tekent een contract tot 2014 met een optie voor nog een seizoen. De Looijer wordt gehaald van FC Den Bosch en verbindt zich tot 2016 aan N.E.C.

De 24-jarige middenvelder Roorda brak in het seizoen 2007-2008 door bij Heerenveen, maar kreeg in de jaren daarna weinig speeltijd. Vorig seizoen liet hij zich na de winterstop verhuren aan Excelsior waar hij indruk maakte door in dertien competitieduels acht keer te scoren. Roorda had een aflopend contract in Friesland en was dus transfervrij.

De Looijer is ook een middenvelder die dit seizoen voor het eerst een basisplaats kreeg bij Den Bosch. In totaal kwam hij in veertien duels in actie. Het talent heeft net als Roorda een aflopend contract en kost NEC dus ook niets.

'Nexon koopt mogelijk deel EA'

De aandelen van Electronic Arts zijn vandaag met acht procent gestegen nadat een Zuid-Koreaanse krant aangaf dat het in Japan gevestigde bedrijf Nexon een bod had gedaan op Electronic Arts.

Nexon is vooral bekend van de gratis te spelen MapleStory. Momenteel is Nexon zo'n 8 miljard dollar waard en Electronic Arts zo'n vijf miljard dollar. Aangezien beide bedrijven aangeven niet op deze berichtgeving in te gaan wordt er gespeculeerd dat Nexon vermoedelijk een bod gedaan heeft op een klein deel van Electronic Arts.

Duo gepakt voor fraude rond kapperszaken

Twee mannen die worden verdacht van belastingfraude met kapperszaken, zijn donderdag in Groningen aangehouden. De 42-jarige hoofdverdachte is de oprichter van achttien stichtingen die sinds 2007 kapperszaken uitbaten.

De mannen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het ontduiken van loon- en omzetbelasting, witwassen en valsheid in geschrifte. De hoofdverdachte heeft volgens de fiscale opsporingsdienst FIOD geen legale bron van inkomsten, maar kreeg wel contante bedragen op zijn bankrekening gestort. Van dit geld zou hij grond hebben gekocht en een huis hebben laten bouwen.

Bij de arrestaties zijn twee auto's, contant geld, administratie en de inventaris van de kapsalons in beslag genomen.

Hivert sprint naar zege Romandië

De Fransman Jonathan Hivert heeft donderdag de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Op het vals plat van de aankomst in Moutier was de renner van Saur-Sojasun de Portugees Rui Costa (Movistar) te snel af. Luis Léon Sanchez mocht namens Rabobank ook het podium beklimmen. Bauke Mollema werd elfde.

De gele trui blijft in handen van de Brit Bradley Wiggins (Team Sky) voor zijn Australische ploegmaat Michael Rogers, die zeven seconden toegeeft. Raborenners Mollema en Stef Clement volgen op twee tellen van Rogers op de derde en vierde plaats.

Vacansoleil-renner Lieuwe Westra stapte af. Hij werd gisteren in de eerste etappe nog tweede, maar kon nu het tempo van het peloton niet volgen. "Na het slechte gevoel van gisteren kwam ik vandaag wederom niet vooruit! Nu is het tijd om m'n verstand te gebruiken. Rust," zei hij op Twitter.

Vrijdag staat in de Zwitserse etappekoers de derde rit van La Neuveville naar Charmey op het programma. Die etappe heeft een aankomst heuvelop.

[OS 2012] De antwoorden van Bas Verwijlen

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De vierde uit de serie is degenschermer Bas Verwijlen. Hieronder vind je zijn antwoorden.

Wat doe je voor training per week en is dat te vergelijken met de internationale top?
In principe train ik vier dagen in de week, van maandag tot en met donderdag. Vrijdag is een reisdag naar een toernooi toe, die in het weekend worden gehouden. De trainingsdagen bestaan uit sparren, individuele training, voetenwerk, mentale training, krachttraining, looptraining en soms ook coördinatietraining. De andere toppers doen wellicht meer sparren dan dat ik doe, maar in de afgelopen 23 jaar heb ik gemerkt dat ik baat heb om af en toe minder te schermen. Ik hou het dan ook bij vier sparringstrainingen in de week.

Je vader is ook je coach. Kunnen jullie training en privé strikt gescheiden houden of gaat het ook aan de eettafel alleen over schermen?
Ik woon al sinds mijn vijftiende op mezelf dus we zitten niet meer zo heel veel aan dezelfde keukentafel. Uiteraard zie ik hem veel op training en dan gaat het vanzelfsprekend over de sport. Ook op verjaardagen en dergelijke gaat het er wel over, maar we weten heel goed wanneer we er over moeten ophouden.

Verwijlen (l) in actie met de degen. (Foto: Pro Shots)

Ik las dat je geen faciliteiten meer hebt om te trainen. Hoe hebben jullie dat opgelost ?
Het klopt dat we anderhalf jaar geleden zonder trainingslocatie zaten. Daarna hebben we in Den Bosch een mooie locatie gevonden en daar zijn we een club gaan opbouwen. We begonnen er met vijftien leden en dat zijn er inmiddels tachtig.

Je schermt met de degen. Heb je ook sabel of floret overwogen? Of is dat niet te combineren? En zo ja, waarom niet?
Een combinatie op topniveau is onmogelijk bij het schermen. Je moet het zien als badminton, squash en tafeltennis. Je moet bij alle drie de sporten tegen een balletje of shuttle aan slaan, maar het zijn eigenlijk drie verschillende soorten sporten. De keuze voor het degen was simpel; het wordt al sinds lang geleden gezien als het koningswapen bij het schermen. Als kind begin je met de floret als een oefenwapen, maar daarna wil je toch met het koningswapen aan de slag.

Er zijn wel minder mensen die op topniveau spelen met de sabel of floret, maar op een wereldkampioenschap kom je nog 100 à 150 man tegen. Het was voor mij in ieder geval geen optie om met één van deze aan de slag te gaan.

Schermen wordt door de gemiddelde Nederlander gezien als een elitesport. Zou je graag zien dat dat beeld veranderd en dat de jeugd zich ook meer met schermen gaat bezig houden?
Dat beeld klopt absoluut niet. Alleen in Amerika en in Groot-Brittannië zou je het nog als een elitesport kunnen zien, waar veel rijken de sport beoefenen, maar dat is in de rest van de wereld absoluut niet het geval. Het is daar net zo laagdrempelig als bijvoorbeeld voetbal, met dat verschil dat er wel het een en ander aan uitrustingen zal moeten worden aangeschaft.

Bas Verwijlen (Foto: Pro Shots)

Hoe denk je zelf dat de sport aantrekkelijker gemaakt kan worden?
Ik denk dat het helpt om een sport aantrekkelijker te maken voor de jeugd als er door een landgenoot goede prestaties worden geboekt en daardoor de schermsport veel in het nieuws komt. Door mijn prestaties van de afgelopen jaren heb ik dat ook meegemaakt en zie ik mezelf ook als ambassadeur voor de sport. Als ik iets moois laat zien dan hoop ik dat het de jeugd ook aanspoort om te gaan schermen.

Of ik na mijn carrière iets voor de sport wil betekenen? Dat weet ik nog niet. Ik ga sowieso nog door tot de Spelen van Rio de Janeiro (2016, red) en weet nog niet wat ik daarna zou willen doen.

Is de sport gevaarlijk? Ik heb in het verleden wel eens gelezen dat er iemand door een afgebroken wapen ondanks de beschermende kleding is omgekomen.
De sport is absoluut niet gevaarlijk, maar zelfs een zeer veilige sport. Er worden zeer strenge eisen gesteld aan het materiaal waardoor er zelden iets gebeurt. Als er eens in de twintig jaar iets gebeurt met een gebroken degen of iets dergelijks dan blijft dat wel veel langer hangen bij de mensen. Maar de sport is minder gevaarlijk dan bijvoorbeeld voetbal, waar veel ongelukken gebeuren in een weekend.

Zelf heb ik niet meer dan blauwe plekken opgelopen bij het schermen.

Waarmee ben je tevreden na afloop van de Spelen? Alles voor de medaille?
Als ik bijvoorbeeld als zesde eindig dan zal het een lichte verbetering zijn van mijn prestatie in Peking en afhankelijk van het spel van de tegenstander zal ik daar dan niet tevreden mee zijn. Het doel is Londen is goud. Je komt niet naar de Spelen om mee te doen, maar om te winnen. Ik kan er mee leven als ik van iemand verlies die de sterren van de hemel speelt en daardoor tweede of derde wordt. Maar als ik stomme fouten maak en dan zesde of zevende wordt dan zou ik flink teleurgesteld zijn.

Welke andere sporten zou je graag op de Spelen willen kijken?
Ik zou graag bij mijn vriendin Esther (Akihary, red) gaan kijken, die zich nog kan kwalificeren met de 4x100 meter estafette bij het atletiek. Verder wil ik de wedstrijden van mijn oud-collega’s bij het judo gaan volgen en ook zou ik de wedstrijd van mijn goede vriendin Rea Lenders (trampolinespringster, red) volgen.

Daarnaast zou ik nog wat meer van het atletiektoernooi willen meepakken en ook wil ik bij Epke Zonderland op de tribune zitten. Hij is inmiddels ook een vriend van me.

Rookietest op Silverstone en in Abu Dhabi

De Formule 1-teams hebben dit jaar de keuze om de test voor jonge coureurs uit te voeren op Silverstone of in Abu Dhabi. In de afgelopen jaren was laatstgenoemde baan het decor van de test, maar de drukke Formule 1-kalender zorgde ervoor dat er een alternatief gevonden moest worden.

Door de testen in Abu Dhabi zorgen de teams ervoor dat hun teamleden vijf weken aaneensluitend van huis zijn. Door in juli op Silverstone te testen wordt dit voorkomen, omdat er dan gereden wordt in een rustige periode. De meeste renstallen lijken hier dan ook de voorkeur aan geven. Red Bull en Toro Rosso willen wel in Abu Dhabi in actie komen. Overigens kunnen de teams in Silverstone nog besluiten om de test naar Abu Dhabi te verplaatsen mocht het weer niet meewerken. Voorwaarde hiervoor is dat ze in Engeland bij de test geen meter gereden hebben.

Voor bandenleverancier Pirelli betekent het splitsen van de test dat er geen nieuwe banden uitgeprobeerd kunnen worden. "Maar de rookietest had voor ons sowieso weinig waarde. De teams proberen toch andere onderdelen en afstellingen uit, waardoor het ons niet meer dan een indicatie gaf," zei Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery tegen Autosport.

Nadal en Murray naar kwartfinale Barcelona

Rafael Nadal en Andy Murray hebben zich probleemloos geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi van Barcelona. De Spanjaard (1) zette de Colombiaanse qualifier Robert Farah met 6-2 en 6-3 opzij. Murray (2) leverde tegen een andere Colombiaan, Santiago Giraldo, zelfs maar drie games in: 6-1 en 6-2.

Nadal won zes van de afgelopen zeven edities van het tennistoernooi van Barcelona. In 2010 profiteerde Fernando Verdasco van de afwezigheid van zijn landgenoot. Nadal begon vorige week uitstekend aan het gravelseizoen door op overtuigende wijze het masterstoernooi van Monte Carlo te winnen. In de finale klopte hij Novak Djokovic.

De Serviër Janko Tipsarevic is in de kwartfinale de tegenstander van Nadal. Murray probeert ten koste van de Canadees Milos Raonic de halve eindstrijd in Barcelona te bereiken.

[NBA] Bobcats kan negatief record behalen

Voor de Charlotte Bobcats dreigt een negatief record in de NBA. De ploeg van mede-eigenaar Michael Jordan heeft nog één wedstrijd om te voorkomen dat het als slechtst presterende team in de historie te boek komt te staan.

De Bobcats hebben met het duel tegen de New York Knicks voor de boeg slechts zeven duels gewonnen en er 58 verloren. Dat komt neer op een winstmoyenne van 0,108 waarmee de ploeg onder het record van de Philadelphia 76ers zit dat in het seizoen 1972/1973 een winstmoyenne van 0,110 had na negen zeges en 73 verliespartijen.

Mocht de wedstrijd tegen de Knicks verloren worden, dan staan de Bobcats op een reeks van 23 nederlagen op rij, het nummer waarmee Jordan als speler naam en faam verwierf. "Heel veel mensen lachen ons uit, maar we proberen positief te blijven. We zullen tot het einde vechten voor een goed resultaat," zei guard van de Bobcats D.J. Augustin tegen de Amerikaanse media.

Anti-voetbal

Tik-tak, tiki-taka, en doelpunt. Zo kan het spel van FC Barcelona gaan. Als ze zo spelen, is dat schitterend om te zien. Snel combinatievoetbal waar geen enkele verdediging tegen opgewassen is en waardoor Barça veel scoort. Van Busquets naar Xavi, naar Messi, Iniesta, terug naar Xavi, weer Messi, een een-tweetje met Alexis Sánchez, of wellicht een dubbel een-tweetje, en goal: koekoek! Heerlijk om naar te kijken. Maar niet als het geen effect heeft.

Koninginnedagcontroles vooral in grote steden

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan op Koninginnedag weer de straat op om etenswaren te controleren. De 28 inspecteurs zijn maandag vooral te vinden in de grote steden, laat een woordvoerder van de NVWA donderdag weten.

Eetkramen en onprofessionele koks bij grote evenementen moeten sterk rekening houden met een controle. Ze moeten onder meer hun bederfelijke voedsel goed koelen. De kans dat de inspecteurs bedorven waar aantreffen is gezien de weersverwachtingen niet ondenkbeeldig. De temperatuur kan oplopen tot een graad of 20.

Tijdens de vorige Koninginnedag bleek er bij 250 inspecties wat mis te zijn. "Dit jaar verwachten we op ongeveer hetzelfde aantal uit te komen", licht de woordvoerder toe. Voor tien ernstige overtredingen werden vorig jaar boetes tussen de vijfhonderd en 1050 euro uitgedeeld. Ook moesten overtreders onder het toeziend oog van de inspecteurs hun bederfelijke etenswaar in de prullenbak deponeren

Ook wordt weer streng gecontroleerd op het schenken van alcohol aan jongeren. Bij ruim een op de tien alcoholcontroles werd vorig jaar een waarschuwing of boete gegeven.

Bijna kwart Nederlandse kinderen te dik

Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar is 22 procent te dik. Zo'n zes procent kampt met extreem overgewicht. Dat blijkt uit onderzoek van het VU medisch centrum dat donderdag is gepubliceerd in het medische vakblad PLoS ONE.

Uit het onderzoek blijkt dat jongens over het algemeen dikker dan meisjes zijn, onder meer omdat ze meer frisdrank drinken en vaker achter de buis zitten. Het kroost van hoger opgeleide ouders is slanker dan dat van lager opgeleide ouders.

Het VUmc heeft onderzoek gedaan in zeven Europese landen. Nederlandse kinderen bleken ruim vijf keer zoveel frisdrank te drinken als hun Griekse leeftijdsgenoten, gemiddeld ruim 0,6 liter per dag. Een lichtpuntje is dat ze relatief erg vaak naar school fietsen. Met gemiddeld 3,3 dagen per week blijven alleen de Noren in de buurt van de Nederlandse kinderen.

In totaal bleek bijna een derde van de onderzochte kinderen te zwaar en was bij tien procent sprake van extreem overgewicht. Griekenland is er het slechtst aan toe, de helft van de kinderen is daar te zwaar. Met negentien procent zijn de Noorse tieners het slankst.

De onderzoekers noemen eetgewoonten en culturele tradities als oorzaken van de grote procentuele verschillen in overgewicht tussen de landen. Verschillende factoren zoals tv kijken, te weinig sporten en frisdrank hebben volgens de onderzoekers invloed op de problemen. "Slechts een oorzaak van het overgewicht aanpakken zal dan ook niet werken."

Schultz trapt aanleg ontbrekende stuk A4 af

Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft donderdag eindelijk het startschot gegeven voor de aanleg van het ontbrekende stuk van de A4. De plannen voor het traject van zeven kilometer tussen Delft en Schiedam lagen al ruim zestig jaar op de plank.

Het stuk asfalt moet ervoor zorgen dat het minder druk wordt op de A13. Ook moet het sluipverkeer worden teruggedrongen. Met de aanleg is zo'n 650 miljoen euro gemoeid. De A4 moet in 2015 helemaal klaar zijn. Dan gaan er 128.000 auto's per dag overheen, is de verwachting.

De minister is blij dat de realisatie van 'de ontbekende schakel' begint. "Dit kleine stukje weg ging kopje onder in het drijfzand van trage politieke besluitvorming, tegenstrijdige regelgeving en slepende procedures", aldus Schultz. Volgens haar is dit een les voor ons allemaal. "Het voorbeeld van hoe het niet meer moet."

De weg krijgt van Delft naar Schiedam twee rijstroken en in tegengestelde richting drie rijstroken. In totaal wordt 2,6 kilometer half verdiept aangelegd en 1,4 kilometer verdiept. Ook komt er een tunnel met een lengte van twee kilometer.


Schultz trapt aanleg ontbrekende stuk A4 af (Foto: Novum)

Excelsior niet verder met trainer Lammers

Excelsior neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van John Lammers. De 48-jarige trainer krijgt geen nieuw contract, meldt de Eredivisieclub donderdag. Lammers was bezig aan zijn eerste seizoen als eindverantwoordelijke. Eerder werkte hij twee jaar als assistent van Alex Pastoor op Woudestein.

Excelsior wil komende zomer een andere invulling aan de technische staf geven en gaat daarom op zoek naar een trainer die in dat plaatje past. "Een moeilijke en tevens vervelende beslissing", zegt algemeen directeur Simon Kelder van Excelsior.

Lammers moest aan het begin van het seizoen de nodige nieuwe spelers inpassen, volgens Kelder een moeilijke opgave. "Samen met zijn collega's heeft hij alles gedaan om weer een representatief elftal het veld in het sturen. John Lammers heeft drie jaar naar volle tevredenheid bij ons gewerkt."

Verdachten explosiezaak Ritthem op vrije voeten

De twee mannen die worden verdacht van de ontploffing van een caisson op het strand van het Zeeuwse Ritthem vorig jaar, zijn op vrije voeten gesteld. De rechtbank in Middelburg heeft de voorlopige hechtenis van de mannen uit Hilversum en het Zeeuwse Zoutelande donderdag geschorst. De twee zaten sinds eind januari vast.

De explosie in september vernielde de caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, en sloeg een diepe krater in het strand. Ook sneuvelden diverse ruiten in de buurt. De brokstukken werden honderden meters verderop gevonden. Er vielen geen gewonden.

De twee blijven wel verdachten. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Voor de explosie werd in oktober al een gezin uit Oost-Souburg aangehouden. Zij bleken echter niets met de ontploffing te maken te hebben gehad. De zoon zat zeven weken ten onrechte vast en zijn ouders een week. Het gezin krijgt een schadevergoeding.

Tweede Kamer wil uitleg over salarissen ProRail

De Tweede Kamer wil snel opheldering over de salarissen van de directieleden van ProRail. Die stijgen vanaf volgend jaar met zestien procent. Alle Kamerfracties willen begin volgende week van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) weten hoe dit kan.

Uit het jaarverslag van ProRail blijkt dat de salarisverhoging in plaats komt van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg. De salarisverhoging is saillant, omdat ProRail onder vuur ligt vanwege onveiligheid op het spoor en de vele vertragingen van afgelopen winter.

In de Tweede Kamer spraken parlementariërs schande van de geplande salarisverhoging. "Onbestaanbaar en echt schandalig", zei VVD-Kamerlid Charlie Aptroot in een reactie. "De directie en de raad van commissarissen leven kennelijk op een andere planeet."

'Principe-akkoord over begroting'

Een akkoord tussen het kabinet en de fracties van VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 lijkt binnen handbereik. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob meldden donderdag na afloop van overleg tussen de vijf fracties en minister Jan Kees de Jager dat er een deal ligt die ze gaan verdedigen in hun fracties. Ook GroenLinksleider Jolande Sap noemde het principeakkoord 'goed genoeg' om aan haar fractie voor te leggen.

De Jager zei na het overleg. "Het lijkt er op dat we in hoofdlijnen een akkoord hebben over de begroting. Dat is een goede prestatie van de vijf fracties. Niet van mij. Ik stel me dienstbaar op." Hij noemde het overleg constructief en de Europese begrotingsnorm van 3 procent is volgens hem 'in zicht'. De Jager ging daarna in overleg met PvdA-leider Diederik Samsom.

De Jager had de hele woensdag en donderdagmiddag overlegd met fracties om het eens te worden over een pakket aan miljardenbezuinigingen en hervormingen, dat hij naar Brussel wil sturen. VVD, CDA en PVV hadden daarover 7 weken in het Catshuis overlegd, maar dat beraad liep afgelopen weekend spaak. Het lijkt er op dat De Jager er in 2 dagen met VVD, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en D66 wel in slaagt.

Pechtold en Slob: deal over begroting
Pechtold en Slob: deal over begroting (Foto: ANP)

Nederlandse release The Dark Knight Rises vervroegd

Waar Nederlandse comicliefhebbers bij The Avengers nog konden genieten van een bioscooprelease die eerder plaatsvondt dan de Amerikaanse, leek het er bij 'die andere grote comicfilm' op dat de lokale release pas ná die van de Verenigde Staten plaats zou vinden. De Nederlandse release van The Dark Knight Rises is echter vervroegd, zo maakt Warner Brothers in een persbericht bekend.

De oorspronkelijke Nederlandse releasedatum van de film was 25 juli 2012, terwijl de film de vrijdag ervoor, 20 juli, al in de Verenigde Staten gaat draaien. Deze datum zal nu ook onze startdatum zijn.

Intussen staat de promotiecampagne ook niet stil. Eerder deze week werd er op het evenement CinemaCon nog een uitgebreide preview vertoond aan de pers, waarvan de beelden nog online moeten lekken. Daarnaast werden er enkele gestileerde promofoto's vrijgegeven:

The Dark Knight Rises: Batman en Bane in gevecht (gestileerd)

The Dark Knight Rises: Batman (gestileerd)

The Dark Knight Rises: Batman en "the Bat" (gestileerd)

The Dark Knight Rises is het sluitstuk van Christopher Nolans Batmantrilogie. De internationale sterrencast bestaat uit Christian Bale, Anne Hathaway, Tom Hardy, Marion Cotillard, Joseph Gordon-Levitt, Michael Caine, Gary Oldman en Morgan Freeman.

Schoofs en Hogenkamp halvefinalist in Tunis

Bibiane Schoofs en Richel Hogenkamp hebben zich bij de laatste vier van het ITF-toernooi in Tunis geschaard. De als eerste geplaatste Schoofs was met 6-1 en 6-3 veel te sterk voor Ana Savic uit Kroatië. Hogenkamp klopte Elena Bogdan uit Roemenië met tweemaal 6-3.

Schoofs zag qualifier Savic de eerste game winnen, maar pakte vervolgens negen games op rij. De Kroatische kwam nog terug tot 4-3, maar kon vervolgens geen vuist meer maken. In de halve finale treft Schoofs de Poolse Sandra Zaniewska, de nummer vijf van de plaatsingslijst.

Hogenkamp maakte in de eerste set tegen Bogdan twee keer een break ongedaan om de set vervolgens met 6-3 te winnen. In het tweede bedrijf liep de Doetinchemse uit naar 4-0 voordat ze een break inleverde en de zege veiligstelde. Zij treft de thuisfavoriete Ons Jabeur of Marina Samayko uit Rusland. Die laatste rekende in de tweede ronde af met Lesley Kerkhove.

Stemming over bankentaks uitgesteld

De Tweede Kamer heeft de stemming over de invoering van de bankenbelasting uitgesteld. Dat gebeurde op verzoek van demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD). Nu het kabinet is gevallen, bestaat er opeens een meerderheid in de Kamer om de bankenbelasting te verdrievoudigen tot één miljard euro.

Weekers vindt de verdrievoudiging te gortig. De bewindsman waarschuwde er vorige week al voor dat de kredietverlening van banken hierdoor in gevaar komt. Het kabinet wilde een bankentaks van driehonderd miljoen invoeren.

Ook bestuursvoorzitter Piet Moerland van de Rabobank luidde woensdag de noodklok. Hij vindt dat de politiek de bankenbelasting moet schrappen, omdat die het economisch herstel 'ernstige schade' zal toebrengen. Moerland verwacht eveneens dat de maatregel de kredietverlening aan het bedrijfsleven en de woningmarkt zal afremmen.

PSV in voorbereiding naar Polen

PSV neemt in voorbereiding op het nieuwe seizoen deel aan een vriendschappelijk toernooi in Polen. De Eindhovenaren treffen 21 en 22 juli onder meer de Portugese topclub Benfica op de zogeheten Polish Masters. Gastheer Slask Wroclaw en het Argentijnse Velez Sarsfield zijn de andere deelnemers.

PSV speelt op 5 augustus de eerste officiële wedstrijd van het nieuwe seizoen. Dan treft het als bekerwinnaar de kersverse landskampioen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

Salarissen ProRail stijgen met zestien procent

Spoorbeheerder ProRail verhoogt de salarissen van zijn directieleden met ingang van 1 januari 2013 met zestien procent. De verhoging komt in de plaats van de variabele beloning, die maximaal zestien procent van het vaste salaris bedroeg. Dat schrijft ProRail in zijn jaarverslag, dat donderdag werd gepubliceerd.

De salarisverhoging is opmerkelijk, omdat ProRail onder vuur ligt vanwege de vele vertragingen afgelopen winter en onveiligheid op het spoor. Afgelopen zaterdag kwam een vrouw om het leven bij een treinongeluk in Amsterdam, terwijl woensdagavond een nieuwe treinbotsing bij Utrecht ternauwernood kon worden voorkomen.

De spoorbeheerder kon niet direct commentaar geven op de salarisverhoging. Topvrouw Marion Gout van Prorail verdiende in 2011 in totaal 144.974 euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Als de geplande salarisverhoging doorgaat, blijft het salaris van de directieleden dus nog ruim onder de balkenendenorm van 193.000 euro.

In zijn jaarverslag kondigt ProRail ook aan de kosten per treinkilometer tot 2015 met twintig procent te verlagen. De kosten voor het beheer en onderhoud van het spoor per gereden treinkilometer bedroegen vorig jaar 9,30 euro. In 2015 moet dat 7,66 euro zijn.

Top Gun 2 komt dichterbij

Het vervolg op Top Gun lijkt dichterbij dan ooit. Filmstudio Paramount is van plan de film nog voor een vijfde Mission: Impossible te maken met Tom Cruise in de hoofdrol. Dat zegt Paramount-directeur Adam Goodman tegen het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Tony Scott neemt wederom de regie op zich en Jerry Bruckheimer gaat produceren. Peter Craig, bekend van het misdaaddrama The Town, neemt het scenario voor zijn rekening.

In Top Gun uit 1986 was Cruise te zien als de arrogante maar briljante F-16-piloot Pete 'Maverick' Mitchell. De actiefilm was een enorm succes en betekende de definitieve doorbraak van Cruise als Hollywood-acteur.

De inmiddels bijna 50-jarige Cruise gaf eind vorig jaar al aan zeker interesse te hebben in een hoofdrol in Top Gun 2. Tot die tijd gingen alleen geruchten dat hij zou terugkeren in een kleine rol of zelfs helemaal niet. Cruise gaf aan graag weer met Scott te willen werken. Dat gebeurde voor het laatst in 1990 bij de racefilm Days of Thunder, waar hij zijn toekomstige echtgenote Nicole Kidman ontmoette.

Goodman geeft nog geen details prijs over wanneer Top Gun 2 in productie moet gaan.


Top Gun 2 komt dichterbij (Foto: Novum)

Badmintonster Jie mag zich opmaken voor Spelen

Yao Jie mag haar ticket naar Londen voor komende zomer gaan boeken. De Nederlandse badmintonster moet om aan de eisen van NOC*NSF voor de Olympische Spelen te voldoen op 3 mei bij de beste zestien op de geschoonde wereldranglijst staan. Die plaats kan haar inmiddels niet meer ontgaan.

De geboren Chinese staat op dit moment op de geschoonde ranglijst vijftiende, maar het verschil met de nummer zestien en zeventien is te groot om een olympische ticket nog te ontlopen. Jie bereikte vorige week nog de halve finale op de Europese kampioenschappen en deze week haalde ze de tweede ronde op het India Open. In die tweede ronde verloor ze vandaag in twee games van de Chinese Yanjiao Jiang, de nummer zeven van de wereld.

Voor Jie zullen het de tweede Olympische Spelen worden. In 2004 in Athene werd de Nederlandse in de tweede ronde uitgeschakeld. Voor de Spelen van 2008 wist ze zich vanwege veel blessureleed niet te kwalificeren.

Trailer: Nazis At The Center Of The Earth

De laatste tijd zien we met enige regelmaat nazi's opduiken in films. Zo zagen we ze al op de maan (Iron Sky) en reizen ze door de tijd (25th Reich). Onlangs verscheen er een eerste trailer voor de film Nazis At the Center of the Earth.

In Nazis At the Center of the Earth draait het om een groepje wetenschappers die onderzoek doen op Antarctica. De mannen worden ontvoerd door een groep gemaskerde soldaten en meegenomen naar een geheim ondergronds continent in het midden van de aarde. Diep in de Aarde blijken een stel opgelapte nazi's zich voor te bereiden op de terugkeer van het Derde Rijk.

Nazis At the Center of the Earth is een lekkere B-film van Joseph J. Lawson. De film is gebaseerd op een verhaal van Paul Bales. In de film zien we onder meer Dominique Swain, Josh Allen, Christopher Karl Johnson en Jake Busey in de belangrijkste rollen.

Ubisoft registreert 'Rayman Legends'

We berichtten al eerder over een mogelijke sequel op Rayman Origins, nu is nog meer bewijs naar boven komen drijven. Deze week werden RaymanLegends.com en Rayman-Legends.com door Ubisoft geregistreerd. Ubisoft heeft nog niets officieels bekendgemaakt.

In de gelekte enquête werd de game als volgt beschreven: "The sequel to Rayman Origins will feature brand new settings: legendary worlds filled with castles, vampires, ghosts, Greek gods or dragons." Daarbij werd de screenshot hieronder getoond.

Wilde achtervolging eindigt in Almeerse greppel

Een 24-jarige man uit Almere is woensdagnacht aangehouden na een wilde achtervolging door zijn woonplaats. De beschonken man scheurde met snelheden tot 170 kilometer per uur door de straten. Hij vloog uiteindelijk uit de bocht, meldt de politie.

De achtervolging startte rond 02.15 uur op de Grote Vaartweg toen de automobilist weigerde mee te werken aan een controle. Hij raasde daarna door woonwijken heen en negeerde rode verkeerslichten en andere verkeerstekens.

Bij de Elementendreef verloor de man de macht over het stuur en schoot hij van de weg. De auto raakte daarbij zwaar beschadigd. De snelhuidsduivel bleef ongedeerd en verzette zich zelfs nog toen de politie hem arresteerde. De man, wiens rijbewijs al was ingevorderd, blijft voorlopig vastzitten. Binnenkort moet hij zich voor de rechter verantwoorden voor zijn gedrag.

Actiedag passend onderwijs van de baan

Het protest tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs dat 5 juni gepland stond, is van de baan. Dat hebben de onderwijsbonden besloten naar aanleiding van de val van het kabinet, laat de Algemene Onderwijsbond (AOb) donderdag weten.

Het kabinet wilde driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs, maar nu het is gevallen willen de bonden afwachten wat er met de plannen gaat gebeuren. "Gezien het veranderde politieke klimaat, toezeggingen die we in de Tweede Kamer horen of in het geflopte Catshuisakkoord lezen, schorten we de acties voorlopig op totdat de bezuinigingen definitief van de baan zijn", zegt AOb-voorzitter Walter Dresscher.

Volgens Dresscher lijkt het er na de debatten over de val van het kabinet op dat een meerderheid van de Kamer om de bezuinigingen op passend onderwijs van tafel te vegen. De bond laat wel alvast weten alsnog een actiedag te organiseren wanneer de politiek de beloften van de afgelopen dagen niet waarmaakt.

Gewonde treinbotsing ontslagen uit ziekenhuis

Een van de slachtoffers van de treinbotsing bij Amsterdam van zaterdag is ontslagen uit het ziekenhuis. Daarmee komt het aantal gewonden dat nog in het ziekenhuis ligt op zeven. Dat meldt de gemeente donderdag.

De toestand van de mensen die nog in het ziekenhuis liggen is volgens de gemeente stabiel. Ze zijn aan de beterende hand. De botsing van een sprinter en een intercity kostte aan een persoon het leven, ruim honderd anderen raakten gewond.

Drie jaar cel voor fatale straatrace Utrecht

De 24-jarige man uit Utrecht die in juli bij een straatrace op de Cartesiusweg in zijn woonplaats iemand doodreed, moet drie jaar de cel in. De rechtbank in Utrecht acht hem schuldig aan roekeloos rijgedrag en legde hem donderdag ook een rijontzegging van vijf jaar op.

De man was verwikkeld in een snelheidswedstrijd met een onbekend gebleven bestuurder van een andere auto. De Utrechter reed kort voor het ongeluk tussen de 134 en 144 kilometer per uur, op een weg waar maximaal 50 is toegestaan. De BMW van de verdachte kwam in botsing met een Honda, waarvan de bestuurder ernstig gewond raakte en een andere inzittende overleed.

De officier van justitie had betoogd dat de verdachte opzettelijk heeft gehandeld, maar daar is volgens de rechtbank onvoldoende bewijs voor. Van doodslag of poging tot doodslag is dan ook geen sprake, mede omdat het ongeluk vlak na een bocht gebeurde. Volgens de rechtbank is niet uitgesloten dat de man zich helemaal niet realiseerde dat zijn rijgedrag grote risico's voor anderen met zich meebracht.

De rechtbank hield in de strafmaat rekening met het 'onherstelbare leed' dat de verdachte bij de slachtoffers heeft veroorzaakt. Ook woog de rechtbank mee dat de man al eerder was veroordeeld voor forse snelheidsovertredingen. Dat de Utrechter heeft geprobeerd de schuld van het ongeluk bij de bestuurder van de Honda te leggen werkte in zijn nadeel. De opgelegde straf viel daarom fors hoger uit dan de richtlijnen die strafrechters gewoonlijk hanteren voor roekeloos rijgedrag.

Derksen start matig in Zuid-Korea

Robert-Jan Derksen heeft een matige eerste ronde achter de rug op het Ballantine's Championship. De Nederlander noteerde een ronde van 76 slagen, vier slagen boven par. Derksen vindt zichzelf daarmee terug op de gedeelde 74e plaats op het leaderbord van het toernooi dat deel uit maakt van de Europese Tour.

De in Blaricum woonachtige Derksen is de enige Nederlander die meedoet aan het toernooi in het Zuid-Koreaanse Icheon. De Fransman Victor Dubuisson gaat aan de leiding na een ronde van 68 slagen (-4). Hij heeft twee slagen voorsprong op vijf achtervolgers.

Britse voetballers spelen eerste duel in 41 jaar

Het nationale elftal van Groot-Brittannië speelt voor het eerst sinds 41 jaar weer een wedstrijd. Het team van bondscoach Stuart Pearce neemt het in de voorbereiding van de Olympische Spelen in Londen op tegen Brazilië. De wedstrijd wordt op 20 juli gespeeld in Middlesbrough.

De wedstrijd tegen de Brazilianen is voor de Britten de eerste wedstrijd sinds 1971. Toen speelde het team een olympisch kwalificatieduel tegen Bulgarije.

Het Britse team, samengesteld uit spelers van Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, deed in het verleden vaker aan de Olympische Spelen mee omdat er alleen een Brits olympisch comité is aangesloten bij het IOC. In de jaren zeventig werd het team afgeschaft, maar omdat de Britten als gastland van de Spelen in Londen een startbewijs hadden werd het Britse team met speciale toestemming van wereldvoetbalbond FIFA nieuw leven ingeblazen.

Het olympisch voetbaltoernooi begint voor de mannen op 26 juli. Groot-Brittannië neemt het in de poulefase op tegen Senegal, Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay.

Weert verdubbelt tipgeld over reeks autobranden

De gemeente Weert verdubbelt de beloning die ze eerder al uitloofde voor de gouden tip over een reeks autobranden die de plaats al drie jaar teistert. De Limburgse gemeente heeft het tipgeld nu op tienduizend euro gesteld.

Afgelopen weekeinde gingen weer drie voertuigen in vlammen op. De gemeente is het nu echt zat en hoopt dat het verhogen van het tipgeld snel leidt tot de gouden tip. "Het is ons menens om aan deze malaise een einde te maken", zegt burgemeester Jos Heijmans. "Wij vragen de mensen om nog alerter te zijn en iedere verdachte situatie direct te melden."

[Upd] [EK Judo] Bronzen plak voor Mooren

Op de openingsdag van de Europese kampioenschappen judo in Chelyabinsk kwamen vijf Nederlanders de mat op. Van hen is alleen Jeroen Mooren (-60 kg) nog in de race voor een medaille. 

De Nijmegenaar neemt het in de herkansingsfinale op tegen de Italiaan Elio Verde. Mooren begon goed met zege op Orkhan Safarov uit Azerbaijan en de Zwitser Ludovic Chammartin. In de kwartfinale werd Mooren gevloerd door de Georgische Amiran Papinashvili en moest naar de herkansingen. In diezelfde klasse ging Mikos Salminen in de tweede ronde onderuit tegen de Oostenrijker  en de nummer twee tijdens de vorige Olympische Spelen Ludwig Paischer.

Birgit Ente (-48 kg) heeft haar ticket voor de Olympische Spelen niet meer in eigen hand. Door het verlies in de tweede ronde tegen Nataliya Kondratyeva is de lichtgewicht afhankelijk van de resultaten van anderen. Zaterdag wordt duidelijk of Ente mee mag doen in Londen.

Voor Juul Franssen viel het doek al in de eerste ronde. De Rotterdamse moest daarin haar meerdere erkennen in de Hongaarse Hedvig Karakas. Ook Jasper de Jong vloog er in de eerste ronde uit. Hij verloor op ippon van de Let Deniss Kozlovs. De Jong had hier een goede prestatie nodig om nog naar de Spelen te mogen, dat gaat dus niet door. 

Update 15.07 uur
Jeroen Mooren heeft zich bij het EK judo geplaatst voor de strijd om een bronzen medaille. De judoka won in de finale van de herkansen op ippon van de Italiaan Elio Verde. In de strijd om het brons treft hij Georgii Zantaraja uit Oekraine.

Update 15.22 uur
Mooren heeft een bronzen medaille veroverd. Hij klopte Zantaraja op hantai.

Taylor schuldig aan oorlogsmisdaden

Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia, is donderdag door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het hof oordeelde dat Taylor in ruil voor zogenoemde bloeddiamanten wapens, munitie en strijders heeft geleverd aan rebellengroeperingen in Sierra Leone. Taylor is het eerste voormalige staatshoofd sinds het Neurenbergse proces tegen Karl Dönitz, de marineofficier die Duitsland korte tijd leidde na de zelfmoord van Adolf Hitler, dat door een internationaal tribunaal is veroordeeld.

In 2003 werd Taylor aangeklaagd wegens moord, het terroriseren van burgers, verkrachting, seksuele slavernij en het werven en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog in Sierra Leone die in 2002 eindigde. Na een kortstondige ballingschap in Nigeria werd hij in 2006 aangehouden en voor berechting naar Leidschendam gestuurd.

'Meneer Taylor, het tribunaal acht u unaniem schuldig' aan elf misdrijven, waaronder moord, slavernij, het werven en inzetten van kindsoldaten en terrorisme, zei rechter Richard Lussick tegen de op het oog onbewogen Taylor. Taylor heeft tot 10 mei de tijd om beroep aan te tekenen tegen het oordeel van de rechters. Op 30 mei wordt de strafmaat bekendgemaakt.

Volgens het hof speelde Taylor, met name toen hij president van Liberia was, een grote rol in de burgeroorlog van buurland Sierra Leone. Deze oorlog kostte zo'n vijftigduizend mensen het leven. Taylor bewapende rebellen van het Revolutionaire Verenigd Front (RUF), zelfs op het moment dat er vredesonderhandelingen gaande waren om de burgeroorlog te beëindigen.

Taylor was wel degelijk op de hoogte van de krijgsverrichtingen in Sierrra Leone, zei Lussick, maar dat betekent niet dat hij ook controle had over de RUF of het bevel voerde over de rebellenbeweging. Bevelhebbers van de RUF waren niet Taylors ondergeschikten. Taylor is daarom wel schuldig bevonden aan het leveren van wapens, munitie, medicijnen en mensen, waaronder kindsoldaten, maar niet aan het aanzetten of opdragen tot de misdaden.


Taylor schuldig aan oorlogsmisdaden (Foto: Novum)

Celstraf voor prostitueren 8-jarig dochtertje

Een man uit Hardinxveld-Giessendam die zijn 8-jarige dochter op internet aanbood voor seks moet twee jaar de cel in. Justitie had anderhalf jaar cel tegen de man geëist. De rechtbank in Dordrecht vond de eis van de officier van justitie echter onvoldoende recht doen aan de ernst van de feiten.

De rechtbank legde de man ook een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar op en een proeftijd van twee jaar. De moeder van het kind is ook verdachte in de zaak, maar werd twee weken geleden op vrije voeten gesteld omdat ze door de politie verhoord was zonder dat er een advocaat bij was. Het Openbaar Ministerie probeert haar alsnog te vervolgen.

De man en de vrouw werden vorig jaar mei aangehouden. Ze onderhandelden via internet met volwassen mannen over de prijs om seks te hebben met hun dochter. Ook hadden ze kinderporno met hun dochter gemaakt.

Een man uit Heusden met wie de ouders onderhandelden over het hebben van seks met hun dochter werd eerder al veroordeeld tot een jaar cel. Hij had vijftienduizend euro en zijn Volkswagen Golf over voor seks met het meisje.

Duizenden zingen tegen haat Breivik

Tienduizenden mensen in Noorwegen hebben donderdag als daad van verzet tegen haat en terreur gezamenlijk een kinderliedje gezongen dat volgens massamoordenaar Anders Behring Breivik wordt gebruikt om jonge Noren te indoctrineren.

In miezerig weer kwamen zo'n veertigduizend mensen bijeen op een plein in het centrum van Oslo om het liedje 'Kinderen van de regenboog' te zingen.

In de rechtbank in Oslo ging ondertussen het proces van Breivik verder en legden overlevenden van zijn aanslagen emotionele getuigenissen af.


Duizenden zingen tegen haat Breivik (Foto: Novum)

Marco Borsato ontvangt Martin Luther King Award

Marco Borsato krijgt dit jaar de Martin Luther King Award uitgereikt. De 45-jarige zanger ontvangt de prijs omdat hij zich op vele manieren inzet om de situatie van oorlogskinderen en het werk van War Child onder de aandacht te brengen.

De Martin Luther King Award wordt uitgereikt aan iemand die zich inzet voor gelijke rechten en kansen voor iedereen en die daarnaast zichzelf ontwikkeld heeft. "Waar jij vandaan komt heb je niet bepaald, maar waar jij naar toe gaat dat heb je zelf in de hand", zo luidt de Martin Luther King-filosofie.

Borsato krijgt de onderscheiding 25 mei uitgereikt tijdens het jaarlijkse muziekevenement Rhythm for Success in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Eerder wonnen onder anderen Job Cohen en Lucille Werner de Martin Luther King/Hi5 Award.

Di Corrado verrast medevluchters in Turkije

Andrea di Corrado heeft donderdag de vijfde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De 23-jarige Italiaan van Colnago kwam na 178 kilometer solo over de streep na een rit tussen Marmaris en Turgutreis. Hij behaalde zijn eerste aansprekende zege in zijn loopbaan door in de slotfase weg te rijden bij zijn medevluchters.

De Deen Jonas Aaen Jørgensen (Saxo Bank) eindigde als tweede, voor de Fransman Jérôme Cousin (Europcar). Alfredo Balloni, Sébastien Duret en Dmitriy Gruzdev maakten ook deel uit van de kopgroep, die het peloton ruim anderhalve minuut voorbleef. Martijn Verschoor, die in het peloton finishte, was op de achttiende plaats de beste Nederlander. De Bulgaar Ivaïlo Grabovski blijft in het bezit van de leiderstrui. Hij heeft een voorsprong van ruim anderhalve minuut op Alexandr Dyachenko uit Kazachstan.

Puppy legt vliegverkeer LaGuardia lam

Een jong hondje heeft het vliegverkeer op de New Yorkse luchthaven LaGuardia enige tijd lam gelegd. De puppy was uit haar kooi ontsnapt en de landingsbaan opgerend. Pogingen van het personeel om het beestje te vangen liepen op niets uit.

Haar baasje, inmiddels al ingestapt in het Delta-toestel dat hem en zijn viervoeter naar Memphis zou vliegen, moest eraan te pas komen. Hij wist Byrdie tot bedaren te brengen en haar ertoe te verleiden zich weer in de kooi te laten opsluiten.

Bevallen van baby's in dungeon crawler

CONCEPTION: Please have my babies, een dungeon crawler voor PSP, is vandaag uitgekomen in Japan. Hierin speel je een high school student die zo veel mogelijk kinderen moet krijgen, om deze vervolgens te gebruiken om de wereld te redden van demonen.

De student wordt beschouwd als een messias wanneer hij aankomt in de wereld van Granvania. De kracht van zijn kinderen hangt af van de band tussen de student en zijn vrouwen. Als de band erg sterk is, zullen de kinderen ook een stuk sterker zijn. De vrouwen zelf kunnen niet tegen de demonen vechten.

CONCEPTION komt mogelijk uit in de Verenigde Staten en Europa. In een persbericht gaf Spike Chunsoft, de ontwikkelaar, aan dat de uiteindelijke Engelse titel van het spel nog vastgesteld moet worden. Ook zijn ze nog bezig met het besluiten of en wanneer het spel in Europa uitkomt.

Nieuwe Super Smash Bros. verbindt 3DS en Wii U

De volgende Super Smash Bros. werd tijdens de E3 van 2011 door Nintendo aangekondigd voor zowel Wii U als 3DS. De ontwikkeling van de games is echter pas net begonnen. Masahiro Sakurai, de bedenker van de franchise, was daarvoor bezig met Kid Icarus: Uprising.

Volgens Sakurai is het niet slim om slechts nog meer content aan te bieden, de games moeten iets nieuws hebben om de franchise vers te houden: "There is a certain dead end we come to if we just expand the volume of the game," zei de Nintendo-producer in een interview met IGN.

Wat Sakurai precies gaat doen weet hij zelf nog niet eens, maar hij vindt de connectiviteit tussen de twee consoles van Nintendo belangrijk: "I intend to change direction a little as we go. The key to that's going to be its dual support for 3DS/Wii U. I'm really just getting started on this so it's going to take time, but I'll come up with something that uses that link as the game's central axis, so I hope you're looking forward to it."

Goede openingsdag voor The Avengers

The Avengers is deze week internationaal van start gegaan. In Nederland is de film over de superhelden Iron Man, Hulk, Thor en Captain America sinds gisteren te zien. Walt Disney Pictures, distributeur van de film, vindt de openingsdag meer dan geslaagd.

In totaal kozen 19.732 bioscoopbezoekers gisteren voor The Avengers. Dit leverde een opbrengst van 189.148 euro, waardoor de film op de nummer één positie in de ranking van beste openingsdagen van 2012 in Nederland komt. Daarnaast is dit volgens de distributeur de beste april opening ooit voor een film.

The Avengers is één van een handjevol films van dit jaar waar in de jarenlange aanloop naar de release een grote buzz omheen was. Het resultaat kreeg in de pers en ook bij FOK! hoge cijfers, en de eerste fans op het FOK!forum zijn even enthousiast. De film is momenteel te zien in 105 zalen in Nederland.

The Jacksons gaan nieuw materiaal opnemen

The Jacksons willen weer samen de studio in duiken. "Meteen na onze toer gaan we de studio in om nieuw materiaal op te nemen", zegt de oudste Jackson-broer Jackie tegen het Amerikaanse muziekblad Billboard. De vier broers starten op 18 juni met hun Amerikaanse tournee.

"Ik kan niet wachten." Jackie weet al hoe de nieuwe muziek moet klinken. "We houden het simpel, we blijven dicht bij ons eigen geluid." De laatste plaat van The Jacksons, die begonnen als The Jackson 5, stamt uit 1989. De groep scoorde hits als Blame It on The Boogie en Can You Feel It.

De 60-jarige Jackie heeft ook erg veel zin om weer samen met zijn broers Jermaine, Marlon en Tito op het podium te staan. "We zeggen al jaren dat we weer willen toeren en onze fans willen dat ook." De mannen zullen ook wat danspasjes laten zien. "Dat is een behoorlijke uitdaging, want ik ben niet meer zo soepel als vroeger."

Toch is de afwezigheid van het jongste lid Michael Jackson, die in 2009 overleed, moeilijk. "Ik wou dat mijn broer hier was en dat hij met ons mee kon doen." The Jacksons willen een paar van Michaels solonummers ten gehore brengen en aan hem opdragen. "Ik weet zeker dat zijn geest erbij is terwijl we aan het optreden zijn."

Sneltrein Bertens dendert door in Fes

Aan het sprookje van Kiki Bertens bij het WTA-toernooi in Marokkaanse Fes komt voorlopig nog geen einde. De Wateringse bereikte vanuit de kwalificaties het hoofdtoernooi en won daarin vanmiddag haar derde partij. Via een 6-1 en 6-4 zege op de Spaanse Garbine Muguruza plaatste Bertens zich voor de halve finale.

Muguruza is met haar achttien jaar een heel groot talent. De Spaanse, die geboren is in Venezuela, haalde een maand geleden bij het toernooi in Miami nog de vierde ronde met zeges op onder anderen Vera Zvonareva en Flavia Pennetta.

Tegen Bertens was ze in Fes echter bijna twee sets lang kansloos. De twee jaar oudere Nederlandse stoomde in korte tijd door naar een 6-1 en 5-0 voorsprong, maar toen begon de trein wat te haperen bij Bertens. Ze verzuimde twee keer de wedstrijd uit te serveren, maar een break op de service van Muguruza was toch voldoende voor het bereiken van de laatste vier.

In de halve eindstrijd krijgt de nummer 149 van de wereld sowieso een geplaatste speelster tegenover zich. Bertens speelt tegen de winnaar van de partij tussen de als eerste geplaatste Spaanse Anabel Medina Garrigues en de als vijfde geplaatste Roemeense Simona Halep.

Rechtbank geeft topmannen Easy Life 4,5 jaar cel

Twee oud-directeuren van het malafide beleggingsbedrijf Easy Life moeten 4,5 jaar de gevangenis in voor oplichting. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch donderdag bepaald. Easy Life wordt beschouwd als een criminele organisatie.

Het Openbaar Ministerie had celstraffen van 70 en 68 maanden geëist tegen de twee hoofdverdachten. Twee oud-werknemers werden veroordeeld tot een en twee jaar cel. Tegen hen was vier en 3,5 jaar cel geëist.

De hoofdverdachten Frans O. uit Helmond en John W. uit Heeze hebben vele tientallen miljoenen van beleggers weggemaakt. Tussen 2006 en 2008 haalden de mannen 42 miljoen euro op, waarvan slechts een klein deel werd geïnvesteerd. In plaats van te beleggen in verzekeringspolissen in de Verenigde Staten, leidden de twee een luxeleven van het geld.

Ruim tachtig procent van het opgehaalde geld ging op aan dure auto's, huizen en diners in onder meer Spanje en Egypte. Het geld van nieuwe beleggers werd als rente uitgekeerd aan eerdere investeerders. Op een gegeven moment konden de twee het piramidespel niet meer draaiend houden en liepen ze tegen de lamp.

Een aantal gedupeerden daagde begin april de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie. Volgens de Stichting Gedupeerden Easy Life waren de toezichthouders en het OM nalatig. Deze drie instanties zouden al tweeënhalf jaar hebben geweten van de fraude.

Big Buck Bunny komt naar Nintendo Video

Big Buck Bunny, de ster van een gelijknamige korte film, komt naar Nintendo Video. Blender Foundation en Nintendo werken samen om de film in drie delen naar Nintendo Video te brengen. Op 2 mei zal het eerste deel te zien zijn.

De korte film werd in 2008 uitgebracht en is sindsdien al bijna acht miljoen keer bekeken. In het filmpje geniet Big Buck Bunny van een ochtendwandeling, maar deze wordt al snel verpest door een trio van irritante knaagdieren. Voor de 3DS werd de film helemaal vernieuwd door Studio Lumikuu, een Finse animatiestudio, die ook stereoscopisch 3D heeft toegevoegd.

Ton Roosendaal, voorzitter van de Blender Foundation, is blij met de samenwerking. "Als Nintendo- en Zelda-fan is het fantastisch om te zien hoe ons eigen werk tot leven komt op de 3DS. Studio Lumikuu heeft fantastisch werk verricht. Toen we de film zagen in 3D was het net een nieuwe film!"

Hieronder kun je zelf het filmpje bekijken.

Newcastle eert Robson met standbeeld

Newcastle United gaat de overleden Bobby Robson eren met een standbeeld. De Premier League-club onthult volgende week een bronzen beeld bij het stadion St. James' Park. Robson was tussen 1999 en 2004 manager bij Newcastle. "Hij was een geweldige man en ambassadeur voor deze club en stad", zegt algemeen directeur Derek Llambias.

Het standbeeld van de voormalige speler en trainer wordt voor de wedstrijd tegen Manchester City op 6 mei voor het eerst getoond. Robsons weduwe, Elsie Robson, en familie zullen daarbij aanwezig zijn.

Robson stond tijdens zijn trainerscarrière onder meer aan het roer bij Engeland, PSV en Barcelona. Hij overleed drie jaar geleden op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.


Newcastle eert Robson met standbeeld (Foto: Novum)

Ricciardo baalt nog van Bahrein-race

Daniel Ricciardo leek afgelopen weekend een goed resultaat neer te kunnen zetten in de Grand Prix van Bahrein. De Australiër kwalificeerde zich als zesde, maar kwam na een slechte start uiteindelijk als vijftiende over de streep. Van dit resultaat baalt hij vier dagen later nog steeds.

"Doodzonde. Dit was zeer frustrerend en teleurstellend. Dit is een race om snel te vergeten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ik had geen goede start. Ik had erg veel wielspin en kwam niet goed weg. Vervolgens zat ik in de eerste bocht aan de binnenkant, wat waarschijnlijk de verkeerde kant was. Ik ging te vroeg in de remmen en zag het halve veld buitenom voorbij komen. In de tweede sector was er ook nog contact met een andere auto. Ik weet niet met wie, maar ik had daarbij schade aan mijn voorvleugel opgelopen," zei Ricciardo over de dramatisch verlopen race in Bahrein.

"Ik ben gelijk na de race naar de data en een herhaling van de start gaan kijken. In de aanloop naar de start ging alles wel prima en ik stapte met een redelijk goed gevoel in de auto. Ik had geen last van zenuwen en maakte geen rommeltje van de start, maar het ging allemaal gewoon wat moeizaam. Ik zal moeten uitvinden waaraan dat heeft gelegen. Het is niet zo dat ik dit soort dingen zomaar achter me laat. Er komt een moment dat ik dat wel doe en uitkijk naar Barcelona, maar zover ben ik nog niet. Dit blijft nog wel even in mijn hoofd spelen," ging een balende Australiër verder.

Hij zal vandaag en morgen in de simulator van het team plaats gaan nemen. "Daarna gaan we naar Mugello om te testen. Het team zal ongetwijfeld wat nieuwe dingen hebben die uitgeprobeerd moeten worden en er zijn ook nog wat zaken die we mee hadden genomen naar China en Bahrein, die nog wat meer aandacht nodig hebben. Ik heb van mijn engineers gehoord dat we een vol programma hebben voor de test. Ik ben al een poosje niet meer in Mugello geweest. Het is echter een van mijn favoriete circuits en ik kijk ernaar uit om daar met een Formule 1-auto te rijden."

Regisseur Mendes blij met 'onsubtiele' Bondfilm

Regisseur Sam Mendes vindt het een verademing om aan de nieuwe Bondfilm Skyfall te werken. "Ik hoef me eindelijk eens geen zorgen te maken om subtiliteit, hier zijn gewoon actie en spanning nodig", zegt hij tegen het Britse filmtijdschrift Empire.

Chris Cobould, hoofd special effects op de set, beaamt dat en beschrijft een enorme schietpartij in een landhuis. "De brandbommen ploffen de ramen uit en een helikopter met een zwaar kaliber snelvuurkanon schiet dwars door de muren. Nogal overweldigend allemaal."

Naast alle geweld en de explosies heeft Mendes echter ook oog voor een strak en vlijmscherp verhaal. "Deze film heeft wellicht een emotionele diepgang die je niet gewend bent van Bond. Je moet hem een bepaalde verhaallijn geven, niet alleen een missie."

Ook wil hij best een, zij het summier, tipje van de sluier oplichten wat betreft het scenario. "Bond moet eerst naar Sjanghai, waar hij een tip krijgt dat de persoon die hij zoekt in Macau is. Dan belandt hij in een casino op een meer."

Skyfall, met onder anderen Daniel Craig, Ralph Fiennes, Javier Bardem en Judi Dench in de hoofdrollen, verschijnt op 1 november in de Nederlandse bioscoop.


Regisseur Mendes blij met 'onsubtiele' Bondfilm (Foto: Novum)

FOK!filmtips van de dag: The Matrix + The Matrix Reloaded

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

The Matrix 02 (geschaalde kopie)

Vanavond wordt het weer knokken om de afstandsbediening. Op Net5 is om 20.30 uur de Clint Eastwood film Mystic River te zien. Een fijne thriller over drie jeugdvrienden, Jimmy Markum (Sean Penn), Sean Devine (Kevin Bacon) en Dave Boyle (Tim Robbins) die elkaar weer tegenkomen als de dochter van Jimmy is vermoord. Devine is rechercheur geworden en doet onderzoek naar de moord. Jimmy wil wraak en de labiele Dave zit met een trauma van vroeger. Door de omstandigheden worden oude wonden opnieuw opengehaald.

The Matrix 01 (geschaalde kopie)

Op Veronica komt de FOK!filmtip van vandaag. Om 20.30 uur beginnen we met The Matrix uit 1999. In de psychedelisch aandoende sciencefictionfilm van de gebroeders Wachowski draait het om Thomas A. Anderson, een man met twee levens. Overdag is hij een saaie kantoorklerk maar 's nachts verandert hij in een razendsnelle hacker genaamd Neo. Neo ontdekt dat het leven op aarde één grote computersimulatie is om de mensheid in bedwang te houden. Nadat Neo door een aantal verzetsstrijders uit de 'Matrix' word gehaald, gaat hij, samen met hen, de strijd met de machines aan, om de mensheid haar vrijheid terug te bezorgen.

The Matrix 03

Een zeer indrukwekkende start van een imponerende trilogie van Andy Wachowski en Lana Wachowski. De film kent een zeer sterke cast met onder meer Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss. Er waren nogal wat acteurs in de running voor de rol van Neo. Zo werd de rol afgewezen door onder meer Will Smith, Nicolas Cage, Tom Cruise en Leonardo DiCaprio. Gelukkig was Keanu Reeves wijzer.

Matrix Reloaded 01 (geschaalde kopie)

Om 23.10 uur vervolgen we op Veronica de avond met het tweede deel van The Matrix trilogie. The Matrix Reloaded uit 2003 sluit (bijna) naadloos aan op het eerste deel van de reeks - de aanvang van dit deel is zo'n zes maanden na het verhaal uit de eerste film. De machines hebben het laatste bolwerk van de mensheid ontdekt en willen Zion, zoals de stad heet, met de grond gelijk maken. De enige hoop voor de mensheid is The Keymaker, die bewaakt wordt door een stel rasta geesten genaamd The Twins. Ondertussen worden Neo, Trinity en Morpheus achternagezeten door de hardnekkige agent Smith, die zichzelf nu als een virus kan klonen.

Matrix Reloaded 02

Waar in de eerste film nog ruimte was voor lange dialogen is het in het tweede deel één en al actie. Vooral de achtervolgingsscène op de snelweg is adembenemend mooi in beeld gebracht. De film werd gemaakt met een budget van 150 miljoen dollar. Daarvan ging zo'n 100 miljoen naar de special effects. De film zou wereldwijd zo'n 750 miljoen dollar opbrengen en kreeg in hetzelfde jaar nog een vervolg met The Matrix Revolutions. Die is aanstaande zaterdag eveneens op Veronica te zien.

Veel kijkplezier.

Lek bij Cryptic Studios anderhalf jaar onopgemerkt

Een hack bij Cryptic Studios, het bedrijf achter online spellen als Star Trek Online en City of Heroes, uit december 2010 is anderhalf jaar lang onopgemerkt gebleven. Gebruikers werden woensdagavond pas gewaarschuwd voor de diefstal van persoonsgegevens. Het lek kwam aan het licht toen Cryptic zijn beveiliging analyseerde.

"We raden gebruikers aan wachtwoorden aan te passen", schrijft het gamebedrijf. Hackers hebben in ieder geval inloggegevens buitgemaakt. De gamestudio zegt geen aanwijzingen te hebben dat meer is buitgemaakt, maar kan niet uitsluiten dat de hacker ook toegang heeft gehad tot adressen en creditcardgegevens.

Volgens het bedrijf zijn er geen meldingen bekend van gamers die last hebben gehad van de digitale inbraak.


Bayern haalt Gladbach-verdediger Dante

Bayern München heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de Braziliaan Dante. De 28-jarige verdediger komt over van Borussia Mönchengladbach waar hij nog een contract had tot 2014. "Bayern is een van de grootste clubs in de wereld. Ik krijg daar de kans om op het allerhoogste niveau te spelen", laat hij weten op de website van zijn huidige werkgever.

De nummer vier van de Bundesliga ziet de centrale verdediger met pijn in het hart vertrekken. "Voor een buitenlandse speler heeft hij lang bij ons gespeeld. Dat hij nu naar een grote club vertrekt, is een geweldig compliment voor onze prestaties dit seizoen", laat technisch directeur Max Eberl weten.

Dante maakte in januari 2009 de stap van Standard Luik naar Gladbach. Hij speelde 91 competitiewedstrijden en scoorde acht doelpunten.

Dante is na Marko Reus de tweede steunpilaar die Gladbach deze zomer verlaat. De aanvaller tekende in januari een contract bij landskampioen Borussia Dortmund.


Bayern haalt Gladbach-verdediger Dante (Foto: Novum)

Fenerbahçe ziet toch af van gang naar CAS

Fenerbahçe zet een zaak bij het sportarbitragehof CAS niet door. De Turkse topclub had de zaak, waarin 45 miljoen euro van de UEFA werd geëist, pas maandag aangekondigd. Een reden voor de plotselinge koerswijziging gaven de blauwgelen donderdag niet. De zaak zou in juni dienen.

Fenerbahçe is betrokken bij een omkopingsschandaal. Daarom werd de kampioen van vorig jaar door de Turkse bond enkele dagen voor de loting van de groepsfase van de Champions League onder druk van de UEFA uitgesloten van deelname aan het kampioenenbal. De club uit Istanbul wilde miljoenen hebben als compensatie voor gederfde inkomsten, prijzengeld en waardeverlies van de aandelen.

Jij bent echt geen spát veranderd!

Afgelopen zaterdag voelde ik me weer de puber die ik 28 jaar geleden was. Een reünie op mijn middelbare school ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan. Met een schoolreisjesachtig gevoel in mijn onderbuik ging ik al vroeg op pad. Van tevoren had ik me al druk lopen maken over zaken waar ik me een kleine 30 jaar ook al druk om maakte: zit mijn haar wel leuk? Welke kleren zal ik aandoen? Wat zullen ze van mij vinden? Zullen mijn klasgenoten zich mij überhaupt wel kunnen herinneren?

Djokovic speelt niet op thuistoernooi

Novak Djokovic zal niet deelnemen aan de Serbia Open, een ATP World Tour 250-toernooi, in zijn geboorteplaats Belgrado. Dat schrijft de 24-jarige Serviër op zijn officiële website. Eerder deze maand, tijdens het ATP-toernooi in Monte Carlo, hoorde de tennisser dat zijn grootvader was overleden.

"Ik ga de tijd nemen om mijn emotionele energie te herstellen", schrijft de huidige nummer één van de wereld. "Het is voor mij onmogelijk om te gaan spelen de aankomende dagen en aan tennis te denken, terwijl ik andere dingen aan m'n hoofd heb." Het besluit komt na overleg met zijn familie, en is volgens hem "één van de moeilijkste beslissingen in mijn carrière."

De Serbia Open zal plaatsvinden van 30 april tot 6 mei. Het volgende evenement waar Djokovic verwacht wordt is de ATP World Tour Masters 1000 in Madrid. Op dat toernooi kan de Serviër zijn titel verdedigen.

PVV: btw verlagen naar 18 procent

De PVV wil volgend jaar het hoge btw-tarief verlagen van 19 naar 18 procent. Dat is goed voor de koopkracht van burgers en bedrijven, liet de partij donderdag weten.

Ook wil ze een aantal voornemens uit het regeerakkoord terugdraaien, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 66 jaar in 2020. Het overheidstekort komt in de PVV-voorstellen volgend jaar uit op 4 procent.

De partij maakt hiermee een radicale ommezwaai ten opzichte van de wensen van VVD en CDA. De afgelopen weken overlegde ze met CDA en VVD over maatregelen om het tekort terug te dringen van 4,6 naar 3 procent in 2013, zoals Brussel wil. Daarbij lagen plannen op tafel om de btw juist te verhogen en de AOW-leeftijd al in 2015 op te trekken. De PVV weigerde echter akkoord te gaan, waardoor het overleg mislukte en de regering viel.

PVV wil btw verlagen en AOW op 65 houden
PVV: btw verlagen naar 18 procent (Foto: ANP)

Christina Ricci leent stem aan smurfin

Christina Ricci heeft zich gevoegd bij de stemmencast van het vervolg op The Smurfs. De Amerikaanse actrice gaat een nieuw personage genaamd Vexi spelen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Een groot deel van de cast van The Smurfs keert naar verwachting terug in het tweede deel. Katy Perry was in de vorig jaar verschenen familiefilm te horen als Smurfin, Henk Azaria als slechterik Gargamel en Sofia Vergara als smurfin Odlie. Het personage van de 32-jarige Ricci wordt omschreven als een kwaadaardige versie van Smurfin.

In de Nederlandse versie van de film waren onder anderen Jack Wouterse, Kim Lian van der Meij en Giel Beelen te horen. De Amerikaanse familiefilm The Smurfs was vorig jaar een onverwachte bioscoophit. De jeugdfilm heeft wereldwijd 564 miljoen dollar in het laatje gebracht en kostte 110 miljoen dollar om te maken.


Christina Ricci leent stem aan smurfin (Foto: Novum)

Mara vervangt Mulligan in film Spike Jonze

Rooney Mara staat op het punt te tekenen voor de nieuwe film van Spike Jonze. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. Ze neemt hiermee de plek in van Carey Mulligan, die afhaakte om zich op andere filmprojecten te storten.

Joaquin Phoenix, Amy Adams en Samantha Morton staan al onder contract voor de nog titelloze film, waarvoor Jonze ook het scenario schreef. Het verhaal gaat over een man die verliefd wordt op de stem van een computer. Over Mara's rol is nog niets bekend.

De 42-jarige Jonze is al jaren bezig het project van de grond te krijgen. Als Mara tekent, is zijn cast compleet en heeft hij de zoveelste grote naam weten te schaken, waardoor de film eindelijk gemaakt kan worden. Jonze' laatste speelfilm, de familiefilm Where the Wild Things Are, verscheen in 2009.

De 22-jarige Mara brak in 2010 door met haar rol in The Social Network. Vorig jaar ontving ze een Oscarnominatie voor beste actrice voor haar optreden in The Girl with the Dragon Tattoo.

Volgend jaar verschijnen twee films van vooraanstaande regisseurs waarin Mara een hoofdrol speelt. In Lawless van regisseur Terence Malick is de Amerikaanse te zien naast Ryan Gosling en in The Bitter Pill van Steven Soderbergh is Channing Tatum haar tegenspeler.


Mara vervangt Mulligan in film Spike Jonze (Foto: Novum)

Winnaars paasprijsvraag

Pasen ligt alweer een paar weken achter ons en ook Grieks orthodox pasen is voorbij. De hoogste tijd dus om de winnaars van de paasprijsvraag van dit jaar bekend te maken. De volgende vijftien mensen hebben gewonnen en kunnen binnenkort een PM verwachten waarin zij hun prijs kunnen uitkiezen. Winnaar sporttv heeft de eerste keuze, gevolgd door nummer twee eekhoorn12 en zo verder. Let erop dat je binnen 48 uur reageert op je PM als je gewonnen hebt. En natuurlijk allemaal gefeliciteerd!

De winnaars met het aantal verzamelde punten:
1. sporttv - 82
2. eekhoorn12 - 91
3. Gvdw78 - 127
4. Chop-soy - 133
5. lizardtattoo - 145
6. RPG - 172
7. Timti - 195
8. B--T--B-8 - 200
9. WaiUmadbro - 206
10. Zonnetje1981 - 207
11. nookeih - 223
12. racaza - 264 (1 ei meer gevonden)
13. maho_91 - 264
14. Vriezer. - 295
15. PAAC - 315

De prijzen:
Lord of the Rings: War in the North (collectors edition) voor PS3 of Xbos 360
Pilotwings voor 3DS
Patapon 3 voor PSP
Red Faction Armagaddon voor Xbox 360
Gears of War 4 voor Xbox 360
ACE Combat voor Xbox 360
Dr Kawashima Body & Brain voor Xbox 360 Kinect
Brink voor Xbox 360
Uncharted 3 voor PlayStation 3
Final Fantasy XIII-2 voor PlayStation 3
LittleBigPlanet sleutelhanger
LittleBigPlanet mok
Gran Turismo 5 tas
Donkey Kong t-shirt
Top Spin 4 goodies
Mass Effect 3 t-shirt, sleutelhanger en miniatuur van een ruimteschip (15~20 cm ongeveer)
Max Payne 3 t-shirt en stickers
Arcana Heart 3 (PS3 of 360, platform onbekend)

Martin Scorsese wil alleen nog 3D-films maken

Martin Scorsese is zo verliefd geworden op het filmen in 3D, dat hij alleen nog maar die techniek wil gebruiken in zijn films. De New Yorkse regisseur zou willen dat hij zijn films Raging Bull en Taxi Driver ook in 3D had kunnen opnemen.

Scorsese uitte zijn liefde voor de driedimensionale film woensdagavond tijdens een bijeenkomst op Cinemacon, de jaarlijkse conventie van de Amerikaanse vereniging van bioscoopexploitanten in Las Vegas. Hij zat daar in een panel met zijn collega Ang Lee.

De twee regisseurs zijn beide van mening dat in de toekomst alle films 3D worden. Volgens Scorsese neemt zorgt de 3D-techniek ervoor dat bioscoopbezoekers worden meegenomen naar een andere wereld, waardoor ze een sterkere band hebben met het verhaal en de acteurs.

Scorsese leverde vorig jaar met de avonturenfilm Hugo zijn eerste 3D-film af. Hugo won vijf Oscars. Ang Lee liet tijdens de conventie die de eerste beelden liet zien van zijn eerste 3D-film Life of Pi. De boekverfilming draait in december in de bioscopen.


Martin Scorsese wil alleen nog 3D-films maken (Foto: Novum)

Familie herkent stem van Hugh Grant niet

Hugh Grant heeft de stem ingesproken voor de hoofdpersoon uit de poppenanimatiefilm The Pirates! Voor zijn familie was de stem van de Brit onherkenbaar. "Ik heb veel jonge neefjes en nichtjes die de trailer van de film hebben gezien en die niet geloofden dat ik het was", zegt Grant voor de camera van Novum Nieuws.

In The Pirates! is Grant te horen als de ijdele Pirate Captain. Zijn stem lijkt in niets op het beroemde piratenpersonage van Johnny Depp uit de Pirates of the Caribbean-films. "Nee, ik heb mijn personage totaal niet met hem vergeleken." De hoofdpersoon in de film is dan ook geen typische piraat met een ooglapje en een alcoholprobleem.

"Peter Lord heeft heel duidelijk gemaakt dat hij geen klassiek piratenaccent wilde in de film", aldus Grant. Volgens Lord is de Pirate Captain een atypische piraat. "Hij heeft niet de zorgen die piraten normaal hebben, maar maakt zich vooral druk om zijn baard", zegt de regisseur die twaalf jaar geleden Chicken Run maakte.

De stemrol in The Pirates! is de eerste van Hugh Grant. De 51-jarige acteur is beroemd om rollen in komische films als Notting Hill en Love Actually. "Dat is het enige wat ik kan, komedie. Ik kan niet serieus acteren."

De Britse film is gemaakt siliconenpoppen die per beeldje moesten worden aangepast. Deze zogeheten stopmotiontechniek is zeer tijdrovend. Meer dan dertig animators werkten vijf jaar aan de film. The Pirates! draait vanaf donderdag in de bioscopen.


Familie herkent stem van Hugh Grant niet (Foto: Novum)

Jason Segel moest zestien kilo afvallen voor film

Jason Segel werd gedwongen om af te vallen door de baas van filmmaatschappij Universal Pictures. Bij de 32-jarige acteur moest er bijna zestien kilo af om een geloofwaardige echtgenoot van actrice Emily Blunt te kunnen spelen in The Five-Year Engagement.

"Ik kreeg te horen dat het denkbaar moest zijn dat Emily Blunt mij ooit zou kiezen als man. En terecht", vertelt Segel in het Amerikaanse praatprogramma Late Show with David Letterman. Jason Segel heeft ook meegeschreven aan het scenario van de film. Hij vertolkt samen met de 29-jarige actrice de hoofdrollen.

Segel schreef de rol van zijn vrouw in de film speciaal voor Blunt. De acteur, die bevriend is met Blunt en haar man, vond het bepaald niet vervelend om de liefdesscènes op te nemen.

Festivalfilm met Afrojack en Tiësto in bioscopen

De festivalfilm Can You Feel It draait op 26 mei eenmalig in veertien Nederlandse bioscopen. De film gaat over het Ultra Music Festival dat elk jaar wordt gehouden in Miami.

In Can You Feel It, gemaakt door de Nederlandse regisseur Final Kid, komen artiesten als Afrojack, David Guetta, Tiësto en Fedde le Grand voorbij. Ultra Music Festival is een van de belangrijkste festivals ter wereld voor elektronische muziek.

Can You Feel It is te zien in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven.

Vredesprijs maakt Sean Penn nederig

Sean Penn was woensdag geëmotioneerd toen hij de Peace Summit Award in ontvangst nam. De acteur, die werd onderscheiden vanwege zijn werk in Haïti, zei dat de prijs hem nederig maakt. Penn kreeg de onderscheiding op een topbijeenkomst van winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede.

"Het is een te vaak gebruikte zinsnede, ik weet het. Maar ik meen het echt: ik ben nederig. Ik sta te trillen en geniet ervan", zei Penn in Chicago. De acteur droeg zijn onderscheiding op aan de jeugd van Haïti. Penn zet zich met zijn J/P Haitian Relief Organization in voor het land, dat in januari 2010 werd getroffen door een zware aardbeving.

De Peace Summit Award wordt elk jaar uitgereikt tijdens de topbijeenkomst. De onderscheiding gaat naar een bekendheid die zich in heeft gezet voor mensenrechten, vrede en solidariteit. Eerder kregen onder meer U2-frontman Bono, Bob Geldof en George Clooney de prijs.

McGregor, Payne en Kruger in jury Cannes

Ewan McGregor, Alexander Payne en Diane Kruger maken deel uit van de jury van het filmfestival in Cannes. Dat maakte de organisatie woensdag bekend. De jury staat dit jaar onder leiding van de Italiaanse regisseur Nanni Moretti.

"Deze selectie belichaamt de Amerikaanse cinema van de laatste jaren tussen kleine onafhankelijke films en de grote kaskrakers uit Hollywood", zei festivaldirecteur Thierry Fremaux. Tot de jury, die aan het eind van het festival de Gouden Palm uitreikt, behoort ook de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck.

McGregor is vooral bekend van zijn rol als Obi-Wan Kenobi in de laatste drie Star Wars-films en brak in 1996 door met het drama Trainspotting. Scenarist, producent en regisseur Payne heeft titels als About Schmidt, Sideways en The Descendants op zijn conto staan. De Duitse Kruger speelde rollen in onder meer National Treasure: Book of Secrets en Inglourious Basterds.

Ook couturier Jean-Paul Gaultier zit in de jury. Het is voor het eerst dat een modeontwerper jurylid is. Gaultier is niet helemaal onbekend met de filmscene, hij ontwierp de kostuums van de sciencefictionfilm The Fifth Element uit 1997. Eerder gingen geruchten dat acteur Ryan Gosling ook jurylid zou worden, maar die werden door Fremaux ontkend.

Het festival wordt gehouden van 16 tot en met 27 mei.


McGregor, Payne en Kruger in jury Cannes (Foto: Novum)

Owen Wilson weer in actiefilm

Owen Wilson gaat in het actiedrama The Coup spelen. De komische acteur speelt de vader van een gezin dat naar het zuidoosten van Azië verhuist, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

In The Coup wordt het gezin geconfronteerd met een staatsgreep en wordt de stad waar ze wonen overmeesterd door gewelddadige rebellen. De film wordt al vergeleken met de actiethriller Taken met Famke Janssen.

De thriller brengt de 43-jarige Wilson terug naar het actiegenre. De Amerikaanse acteur was in 2001 voor het laatst in een schietfilm te zien. Hij speelde een straaljagerpiloot in de oorlogsfilm Behind Enemy Lines. Daarna speelde hij vooral in komedies, zoals Zoolander en Midnight in Paris.

The Coup wordt geregisseerd door John Erick Dowdle, bekend van de horrorthriller Devil uit 2010. Hij schreef het scenario met zijn broer Drew Dowdle. De opnamen van de film gaan in oktober van start. Wanneer The Coup in de bioscopen gaat draaien, is nog niet bekend.


Owen Wilson weer in actiefilm (Foto: Novum)

Fast & Furious-regisseur verfilmt theaterstuk

Justin Lin gaat het over een heel andere boeg gooien. De Taiwanese regisseur, vooral bekend van de Fast & Furious-films, gaat het toneelstuk Chinglish verfilmen. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. De romkom gaat over de taalbarrière van een Amerikaan in China.

In het stuk reist een Amerikaanse zakenman naar China om daar zijn familiebedrijf in uithangborden uit te breiden. Hij komt er al snel achter dat de taalbarrière groter is dan hij vermoedde, vooral waar het emoties betreft. Een belangrijk kenmerk van het toneelstuk is het gebruik van zowel Engels als Mandarijn.

"Vanaf het moment dat ik Chinglish zag, begon ik me voor te stellen hoe het zou zijn deze intelligente komedie over twee botsende culturen te verfilmen", zegt de 38-jarige Lin.

David Henry Hwang, die het stuk schreef, gaat zich ook over het filmscenario buigen. Hij en Lin gaan de film ook coproduceren. "Ik vind Justins werk al sinds zijn debuutfilm Better Luck Tomorrow geweldig", zegt hij. "Het voelt goed om met hem te werken aan de verfilming van mijn stuk."

Chinglish ging vorig jaar oktober in première in Chicago en werd zeer enthousiast onthaald door zowel pers als publiek. Het stuk won meerdere theaterprijzen, waaronder Joseph Jefferson Awards voor beste productie, regie en actrice.


Fast & Furious-regisseur verfilmt theaterstuk (Foto: Novum)

Mijn Vader Is een Detective wint in Italië

De familiefilm Mijn Vader Is een Detective is op het jeugdfilmfestival van Vittorio Veneto bekroond met de jeugdjuryprijs. Regisseur Will Wissink, zijn vrouw Zebi Damen die het scenario van de film schreef, en hun dochter Faye die in de film speelt, namen de prijs zaterdag in de Noord-Italiaanse stad ontvangst.

De film werd op het festival in het Nederlands vertoond en live vertaald door Italiaanse acteurs. "De kinderjury vond het een kwalitatief goede film en vond vooral Tygo Gernandt heel goed spelen", zegt Damen tegen Novum Nieuws. De juryleden van de filmprijs waren tussen de 11 en 13 jaar.

Over Mijn Vader is een Detective zijn inmiddels twee films verschenen. De derde, Mijn Vader is een Detective: De Competitie, komt eind september in de bioscopen. "Een vierde film ligt in de planning", aldus Damen.

Naast de jeugdfilm van Wissink en Damen waren op het Italiaanse festival ook de Nederlandse films Kikkerdril, Vakantie in Eigen Land en Zieleman te zien. Het festival werd voor de derde keer gehouden.


Mijn Vader Is een Detective wint in Italië (Foto: Novum)

Kritische geluiden over eerste beelden The Hobbit

De eerste beelden van The Hobbit: An Unexpected Journey zijn niet erg positief ontvangen. Journalisten en bioscoopeigenaren hebben de eerste tien minuten gezien en waren over het algemeen niet te spreken over de eerste 3D-film die 48 beelden per seconde toont. Normaliter wordt een film afgespeeld met een snelheid van 24 beelden per seconde.

Het begin van de film werd getoond op de jaarlijkse conventie van de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren Cinemacon in Las Vegas. "Het haalt de warmte uit een film," zegt een bioscoopeigenaar tegen de Amerikaanse krant LA Times.

Over de natuurbeelden waren de meesten nog wel enthousiast. "Maar het effect was anders bij de scènes waarin iedere beweging en iedere porie van de acteurs kristalhelder in beeld worden gebracht", schrijft de krant. Dat was te realistisch voor een aantal beursdeelnemers. "Het leek op een tv-film", reageert een andere bioscoopeigenaar. "Het contrast in de beelden is er nog niet, alles zag er of te helder of juist te donker uit."

Journalist Amy Kaufman noemt de film in haar krant 'hyperrealistisch'. "De beginscène in de bergen ziet er scherper uit dan de meeste natuurfilms." Ze is minder enthousiast over de scènes waarin acteurs te zien zijn.

Volgens regisseur Peter Jackson geven de 48 beelden per seconde juist een realistischer beeld. "De bewegingen zijn soepeler en je heb geen last van flikkerende beelden." The Hobbit, de prequel van The Lord of the Rings-trilogie, is opgenomen in twee delen. Het eerste deel draait eind dit jaar in de bioscoop. Het tweede deel, The Hobbit: There and Back Again, staat gepland voor december volgend jaar.


Kritische geluiden over eerste beelden The Hobbit (Foto: Novum)

Nijenhuis laat acteurs de vrije loop op Ibiza

Johan Nijenhuis is niet van plan de acteurs in zijn nieuwe film Verliefd op Ibiza tijdens de opnames op het eiland in toom te houden. "Ik ben geen schoolmeester die ze in een hotelkamer kan opsluiten, dat moeten ze vooral zelf uitzoeken", zegt de regisseur voor de camera van Novum Nieuws. "Het zijn volwassen mensen."

Ibiza is een feesteiland dat volgens Nijenhuis veel verleidingen kent. "Ik ken mensen die naar Ibiza kwamen voor de natuur en om een boek te lezen, maar die na de vierde nacht al wakker werden in een club naast iemand van vijftien jaar jonger."

Nijenhuis heeft ervaring met filmen op een vakantieplek. Elf jaar geleden maakte hij Costa! met onder anderen Georgina Verbaan, Daan Schuurmans en Katja Schuurman. De acteurs hebben zich destijds flink laten gaan in het Spaanse Salou. "De eerste week ging iedereen alleen maar uit." Toch heeft het de film niet genekt. "Het fijne van alcohol is, is dat je het maar een week volhoudt en daarna eist het zijn tol."

Kimberley Klaver is van plan strenge maatregelen te nemen om haar medespelers bij de les te houden. "Misschien houden we elkaar vast en doe ik met Kim Feenstra, wier vriendinnetje ik speel, handboeien om zodat we elkaar niet kwijtraken."

De 26-jarige Feenstra, dat met Verliefd op Ibiza haar filmdebuut maakt, heeft daar andere associaties bij. "Dan doe ik wat anders met Kimberley, denk ik", begint Feenstra. "Dan maak ik haar gewoon vast aan het bed met handboeien, dat vind ik veel leuker." Het model is blij dat ze met Kimberley al een klik heeft. "Ik ben allang blij dat zij zo denkt, dat is voor mij ook fijn. Je bent toch allemaal nieuw met elkaar."

Verliefd op Ibiza moet volgend voorjaar in de bioscopen draaien.


Nijenhuis laat acteurs de vrije loop op Ibiza (Foto: FOK!)

Jack White maakt filmmuziek The Lone Ranger

Jack White gaat de muziek schrijven, spelen en produceren voor de western The Lone Ranger, met Johnny Depp en Armie Hammer in de hoofdrollen. Het wordt de eerste keer dat de 36-jarige rocker de muziek van een hele film op zich neemt.

White, vooral bekend van zijn bands The White Stripes, The Raconteurs en Dead Weather, schreef eerder al de titelsong voor de Bondfilm Quantum of Solace uit 2008. Ook maakte hij een nummer voor de film Cold Mountain uit 2007.

"Jack is een fantastische songwriter met een unieke stijl", zegt Jerry Bruckheimer, die de film produceert, tegen het Amerikaanse filmtijdschrift Variety. "We zijn benieuwd naar zijn geheel eigen versie van de Ouverture Wilhelm Tell."

Dat klassieke stuk van Giochina Rossini uit 1829 is steevast gebruikt voor de radio- en tv-series van The Lone Ranger uit de jaren dertig, veertig en vijftig. Het vormt ook de basis van Whites openingsmuziek van de film.

Bruckheimer vertelt dat het idee om White te vragen eigenlijk van regisseur Gore Verbinski komt. "Gore kwam ermee en Johnny stemde er meteen mee in. We zijn allemaal heel blij dat Jack meedoet."

The Lone Ranger vertelt het verhaal van een gemaskerde oud-Texas Ranger, de rol van Hammer, en zijn trouwe metgezel Tonto, een Navajo-indiaan gespeeld door Depp. Ze moeten het opnemen tegen een woeste boevenbende onder leiding van de beruchte Butch Cavendish, een rol waarvoor countryzanger Dwight Yoakam in de race is.

The Lone Ranger verschijnt volgend jaar mei in de bioscoop.


Jack White maakt filmmuziek The Lone Ranger (Foto: Novum)

Scarlett Johansson wil Black Widow-film

Scarlett Johansson zou graag een film maken over haar personage Black Widow. De in zwart leer gehesen spionne is al te zien in de superheldenfilms Iron Man 2 en The Avengers. "Ik zou er een soort Bourne-achtig spionageverhaal van maken", zegt de actrice tegen de Amerikaanse filmsite Screenrant.

"Er is heel veel over haar te vertellen", gaat de 27-jarige Johansson verder. "Ik heb al met Marvel-topman Kevin Feige gesproken en we hebben echt materiaal genoeg. Het lijkt me geweldig die film te maken."

De van oorsprong Russische spionne, die door het leven gaat als Natalia Romanova of Natasha Romanoff, is de rechterhand van Nick Fury, de grondlegger van de organisatie Shield. Hij is het die de superhelden Iron Man, Captain America, The Hulk, Thor en Hawkeye samenbrengt om de aarde te beschermen en tot The Avengers doopt.

Fury, gespeeld door Samuel L. Jackson, krijgt naar verluidt ook een eigen speelfilm. Jackson liet al weten dat Black Widow ook daarin een prominente rol speelt.

"Het hangt allemaal af van de fans", zegt de actrice nuchter. "Als die meer willen zien, kunnen ze dat krijgen." Ze voegt daar lachend aan toe: "Voor mij is de enige vraag of ik zin heb me nog eens drie maanden in zo'n superstrak pakje te wurmen."

Fans van Black Widow zullen het voorlopig moeten doen met haar, zij het significante, rol in The Avengers. De spionne komt niet voor in Iron Man 3, die volgend jaar verschijnt.


Scarlett Johansson wil Black Widow-film (Foto: Novum)

Sergeant ontslagen om kritiek op Obama

Een Amerikaanse marinier is uit zijn functie ontheven omdat hij op Facebook kritiek had geleverd op president Barack Obama. Sergeant Gary Stein krijgt oneervol ontslag en heeft geen recht op een uitkering, omdat hij zich niet heeft gehouden aan het beleid van het leger. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Stein schreef op 1 maart op een Facebookpagina 'Obama kan de pot op en ik volg echt niet al zijn bevelen op.' Hij verklaarde later dat hij bedoelde dat hij geen onwettige bevelen zou opvolgen. Stein, die tien jaar als marinier heeft gediend, zei teleurgesteld te zijn dat hij uit zijn functie ontheven is. Hij is van mening dat hij slechts gebruik maakte van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en is in beroep gegaan tegen de beslissing.

Militair aanklager Tom Umberg, die overigens niet bij de zaak tegen Stein betrokken was, zei dat de gevolgen van het besluit om Stein weg te sturen vermoedelijk minimaal zijn, omdat de meeste mariniers het niet in hun hoofd halen dergelijke teksten op Facebook te zetten. "Ik denk dat 99 procent van de mariniers die op dit moment actief zijn begrijpt dat ze de bevelstructuur moeten ondersteunen en dat hun vrijheid van meningsuiting beperkt is. Voor die ene procent die niet weet dat hun vrijheid van meningsuiting beperkt is zodra ze de eed hebben afgelegd is dit een luid en duidelijk signaal."

Roeier Simon stopt na Londen

Roeier Diederik Simon zal na de Olympische Spelen in Londen zijn carrière beëindigen. De 42-jarige topsporter zal deze zomer deel gaan nemen aan zijn vijfde Spelen. Hij won goud in 1996 met de Holland Acht en zal op hetzelfde onderdeel zijn loopbaan af gaan sluiten.

"Dat is zeer waarschijnlijk. Hoewel ik denk dat ik nog wel een tijdje mee zou kunnen. Maar op een gegeven moment is het gewoon klaar," zei Simon tegen NUsport. De sporter die in Sydney (2000) en Athene (2004) ook nog zilver won heeft geen zin om na een slopende selectieprocedure hier na de Spelen weer in terecht te komen. "Het is echt niet zo dat ik een abonnement heb en pas als ik dat opzeg de volgende de boot in kan. Zo werkt dat niet. Er zijn selecties en ik zal me elk jaar moeten bewijzen."

Simon blijft de Spelen een speciaal evenement vinden. "Ik vind het nu toch wel weer een beetje spannend worden. Het is zeker niet zo van: oh, daar gaan we weer. Het voelt alsof ik er voor de eerste keer naartoe ga," zei de roeier die verder van het evenement weinig mee wil krijgen. "Ik ben helemaal geen sportliefhebber. Ik ga ook meteen naar huis als ik klaar ben. Tuurlijk! Je komt toch nergens in en heel Londen is dan overladen met hysterisch volk dat allemaal de Spelen wil meemaken. Reden voor mij het land te ontvluchten."

Puber krijgt standje na grap over kofferbaklijk

Een grap van een 15-jarige jongen is woensdag uitgemond in een groot politieonderzoek. De jongen sms'te naar een willekeurig nummer dat er een lijk in een kofferbak lag, meldt de politie donderdag.

Een 24-jarige gemeentewerkster uit Den Haag kreeg het bericht even na het middaguur binnen. "Het lijk zit in de kofferbak. We verzamelen ons morgen om half drie op de parkeerplaats bij de supermarkt. Breng je geld mee!", luidde de tekst. De geschrokken vrouw waarschuwde daarop direct de politie, die de sms zeer serieus nam.

Na onderzoek bleek het bericht afkomstig te zijn van een adres in het Gelderse Herveld. De 15-jarige bezitter bekende direct toen agenten aan de deur klopten. Hij bood herhaaldelijk zijn excuses aan en komt er zonder straf vanaf. Wel krijgt hij een standje van zijn moeder, verzekert de politie.

De politie bekijkt of het in soortgelijke gevallen in de toekomst de kosten van de inzet kan verhalen op de dader.

Doelman Mulder langer bij Feyenoord

Erwin Mulder heeft zijn contract bij Feyenoord met twee jaar verlengd. De verbintenis van de doelman bij de Rotterdamse ploeg loopt nu door tot medio 2015.

Technisch directeur Martin van Geel is blij met de contractverlenging van de doelman: "Erwin heeft een deel van zijn opleiding bij Feyenoord genoten en heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot vaste eerste doelman. Hij is nog jong dus kan zich nog verder ontwikkelen. Dit seizoen heeft Erwin al grote stappen gemaakt.Wij hebben er alle vertrouwen in dat we met Erwin voor de komende jaren een uitstekende eerste keeper hebben."

Het vorige contract van Mulder liep in 2013 af. "Ik ben 23 jaar en heb nog een hoop te verbeteren als keeper", reageert hij op de website van de Rotterdammers. "Ik speel bij Feyenoord wekelijks, dus dat is heel goed voor mijn ontwikkeling. Het was daarom voor mij snel duidelijk dat ik graag bij deze club wilde blijven. Ik ben blij dat we eruit zijn gekomen."

Olic verlaat Bayern voor Wolfsburg

Ivica Olic zal volgend seizoen zijn kunsten vertonen in het groene shirt van Vfl Wolfsburg. De 32-jarige Kroaat verlaat Bayern München, waar hij weinig speeltijd kreeg.

De goede vorm van spits Mario Gomez dit jaar ging ten koste van Olic, die dit seizoen in maar negentien duels in de Bundesliga mocht meespelen. Hierin kwam hij tot twee doelpunten en een assist. Wolfsburg verlost Bayern en Olic nu van elkaar door hem na het aflopen van zijn contract in de zomer transfervrij over te nemen, zo bevestigde de spits aan Bild.

Bayern haalde Olic in de zomer van 2009 transfervrij op bij Hamburger SV en dat bleek het koopje van de eeuw. De vinnige en hardwerkende spits maakte in zijn eerste seizoen elf doelpunten en gaf zes beslissende voorzetten. In de Champions League had hij met nog eens zeven goals een belangrijk aandeel in het bereiken van de finale tegen Internazionale.

Vanaf vorig seizoen ging het bergafwaarts met Olic, samen met de slecht presterende ploeg van trainer Louis van Gaal. Waar de ploeg dit seizoen onder Jupp Heynckes opstond, bleef Olic sukkelen. Uiteindelijk verloor hij zijn plaats aan de dit seizoen exploderende doelpuntenmachine Gomez. Hoe lang Olic bij Wolfsburg tekent is nog niet bekend.

Malle Pietje (90) blijft positief ondanks ziekte

De terminaal zieke Piet Ekel is ondanks zijn situatie niet treurig. "Ik heb een mooi, fantastisch leven gehad", zegt de acteur in De Telegraaf. Ekel is vooral bekend als Malle Pietje uit de televisieserie Swiebertje, waar hij van 1968 tot 1975 in speelde.

Bij de 90-jarige Ekel werd eerder deze maand long- en maagkanker vastgesteld. De acteur kreeg te horen dat er niets meer voor hem gedaan kon worden. Hij verblijft nu thuis. Ekel denkt met veel plezier terug aan zijn tijd in Swiebertje. "Ik heb door mijn aanwezigheid vaak wel mensen aan het lachen gemaakt. Daar ben ik enorm blij om." Ekel is door zijn vertolking van Malle Pietje niet rijk geworden, maar dat maakt hem niets uit. "Een lach is zo veel meer waard dan geld."

Malle Pietje blijft positief

Beleggingsinstellingen verliezen miljarden

Nederlandse beleggingsfondsen hebben in 2011 een verlies geleden van 17,6 miljard euro. De belangrijkste oorzaak van het verlies waren de gedaalde aandelenkoersen. Toch steeg het belegde vermogen, omdat Nederlandse pensioenfondsen meer investeerden. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) berekend.

Pensioenfondsen zijn de belangrijkste investeerders in Nederlandse beleggingsfondsen. Zij zijn verantwoordelijke voor ongeveer tachtig procent van de participaties. Omdat de pensioenfondsen het afgelopen jaar bijna 35 miljard euro extra in de beleggingsfondsen stopten, steeg het totale fondsvermogen ondanks het miljardenverlies op de beleggingen naar 478,8 miljard euro.

De beleggingen van huishoudens in Nederlandse beleggingsinstellingen namen juist af, van 31,2 miljard euro in 2010 naar 21,5 miljard euro eind vorig jaar. Ook het bezit van huishoudens in buitenlandse beleggingsinstellingen is afgenomen.

De beleggingen in buitenlandse beleggingsfondsen daalden van 26,7 miljard euro in 2010 naar 24,5 miljard euro in 2011. Omdat beleggingen de laatste jaren weinig opleveren en een hoger risico met zich meebrengen dan banksparen zijn huishoudens terughoudender met beleggen, denkt DNB.

Vieze tandarts Heemskerk moet praktijk sluiten

Een tandartspraktijk in Heemskerk moet onmiddellijk de deuren sluiten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zag tijdens een onaangekondigd bezoek ernstige tekortkomingen in de kwaliteit van de zorg waardoor een gevaar ontstond voor patiënten.

De inspectie ontdekte bij Tandartspraktijk Citadel onder meer dat instrumenten niet op de goede manier werden gesteriliseerd. Ook werd er geen scheiding gemaakt tussen 'schoon' en 'vuil'. Van sommige werknemers was bovendien niet duidelijk of zij beschermd zijn tegen hepatitis B.

Ook werden ampullen die over de houdbaarheidsdatum waren gevonden. Het ging om een geneesmiddel dat niet in Nederland geregistreerd is. Verder was er geen klachtenregeling in de praktijk en bleken patiëntendossiers niet actueel.

De inspectie volgt de praktijk, die onlangs werd overgenomen, al langer. De praktijk mag pas weer open als de nieuwe eigenaar kan aantonen dat er verantwoorde zorg kan worden geleverd.

Vijfjarige rant over Mega Man

Capcom heeft met Mega Man een ontzettend populaire franchise, maar ze weten niet goed wat ze er mee aanmoeten op dit moment. Er zijn onlangs wat Mega Man-delen in de koelkast gezet en verder is het erg stil rondom Mega Man.

Mark, een vijfjarig jochie, heeft echter nog veel te vertellen over de videogameheld en het lijkt erop dat de serie nog steeds populair is. Dus hup Capcom, er staat een nieuwe generatie fans te popelen om te spelen met Mega Man!

Monterrey wint CONCACAF Champions League

Het Mexicaanse Monterrey heeft de Champions League van Midden- en Noord-Amerika gewonnen en mag zich daardoor een jaar lang de beste ploeg van deze continenten noemen. In het Mexicaanse onderonsje tegen Santos Laguna werd gisteren weliswaar met 2-1 verloren, maar Monterrey wist de eerste ontmoeting van de finale met 2-0 te winnen.

De overwinning betekent voor Monterrey de tweede achtereenvolgende eindzege in de Champions League van Midden- en Noord-Amerika. In de return leek een verlenging aanstaande, aangezien Santos lange tijd met 2-0 voor stond. Neri Cardozo maakte echter in de slotfase de 2-1 namens Monterrey en besliste daardoor het tweeluik.

In de halve finales wist Santos Laguna nog te winnen van Toronto FC, de ploeg van trainer Aron Winter en speler Danny Koevermans. Monterrey won ook daarin van een Mexicaanse ploeg; UNAM Pumas.

Mourinho tegen Robben: "Nu moet je hem pakken ook"

Gisteren bereikte Bayern München ten koste van Real Madrid de finale van de Champions League. Direct na het duel, dat door strafschoppen werd beslist, feliciteerde Real-coach José Mourinho onze landgenoot Arjen Robben.

Op Radio 538 liet Robben weten dat Mourinho hem het allerbeste wenste tijdens de eindstrijd: "Hij zei en nu moet je hem pakken ook." Van 2004 tot 2007 was Mourinho trainer van Chelsea, waar Robben destijds als speler voor uitkwam. "Ik heb die drie jaar altijd fijn samengewerkt met hem. Het is een heel goede coach."

Mourinho toonde zich na afloop een groot verliezer. De Portugese trainer feliciteerde niet alleen Robben op het veld, maar betad na afloop van de partij ook nog de kleedkamer van Bayern München om iedere speler afzonderlijk te feliciteren met de overwinning.

Nintendo 3DS meer dan 17 miljoen keer verkocht

Aan het einde van maart 2012, ongeveer een jaar nadat 3DS wereldwijd verschenen was, is de laatste handheld van Nintendo meer dan 17 miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat betekent dat in de eerste drie maanden van dit jaar er twee miljoen units verkocht zijn.

Nintendo maakte ook bekend dat Wii inmiddels op 95,85 miljoen verkochte exemplaren staat, bijna een miljoen hoger dan eind 2011. Qua verkopen mag Nintendo niet klagen met games als Mario 3D Land (5,84 miljoen), Mario Kart 7 (5,24 miljoen), Zelda: Ocarina of Time 3D (2,61 miljoen) en Nintendogs (2,80 miljoen).

De goede verkoopcijfers betekenen echter niet dat Nintendo uit de rode cijfers is gekomen. Ze hebben voor het eerst in hun bestaan over een heel jaar een verlies gedraaid. In totaal was het bedrag 43,2 miljard Yen, ongeveer 400 miljoen euro, wat volgens Nintendo ook komt door de wisselkoersen tussen de Yen en andere valuta.

Nintendo verwacht dat ze vanaf september hun 3DS met winst kunnen gaan verkopen. Op dit moment leggen ze nog op elke verkoop geld toe. Iets dat ook nog nooit eerder is gebeurd in de geschiedenis van Nintendo. Ze willen voor het komende fiscale jaar (1 april 2012 t/m 31 maart 2013) zo'n 18 miljoen handhelds verkopen met 73 miljoen games. Tevens zullen ze het Nintendo Network verder uitrollen en zorgen voor veel features.

Martens en Schilder in beeld bij FC Twente

FC Twente hoopt zich voor volgend seizoen te versterken met Maarten Martens. Twente-trainer Steve McClaren ziet in de Belgische speler van AZ de ideale versterking voor op het middenveld. Ook NAC-speler Robbert Schilder is voor deze positie nog steeds in beeld bij de Tukkers.

De 27-jarige Martens moet volgens McClaren de creatieve middenvelder worden waar de ploeg al lange tijd naar op zoek is. Na het vertrek van Theo Janssen naar Ajax beschikt de selectie van Twente met Wout Brama, Leroy Fer, Willem Janssen en Denny Landzaat alleen over rechtsbenige middenvelder in zijn selectie. Daarnaast brengt Martens een hoop ervaring met zich mee.

Martens, die bij Anderlecht is opgegroeid en definitief doorbrak bij RKC, is bij AZ aan zijn zesde seizoen bezig. De Belg beschikt in Alkmaar nog over een contract tot medio 2014, maar hij gaf de laatste tijd steeds vaker te kennen toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

Maarten Martens (AZ) in beeld bij FC Twente (Foto: Pro Shots)

Behalve Martens is ook NAC-middenvelder Robbert Schilder nog altijd in beeld om de gelederen van Twente te komen versterken. De 26-jarige voormalig Ajacied, eveneens linksbenig, kan naast de positie op het middenveld ook als linksback uit de voeten. In de winterstop werd al een poging gedaan door de Tukkers om Schilder los te weken bij NAC, maar destijds strandde de overgang op de transfersom die de ploeg uit Breda wilde ontvangen.

Inmiddels zijn beide ploegen weer in gesprek. Ditmaal proberen de Tukkers ook een aantal spelers uit de eigen selectie  in de onderhandeling te trekken, die dus de gang naar Breda zouden moeten maken. Steven Berghuis, Thilo Leugers en de backs Tim Cornelisse en Tim Breukers staan op het verlanglijstje van NAC Breda.

De naam van Breukers kan opmerkelijk genoemd worden, aangezien hij nog geeneens speler van FC Twente is. De rechtsback tekende recent een driejarig contract in Enschede en komt komende zomer transfervrij over van streekgenoot Heracles Almelo.

[NBA] Chicago zet Indiana aan de kant

Chicago Bulls is nog een zege verwijderd van een topklassering in de Eastern Conference van de NBA. De Bulls waren woensdag met 92-87 te sterk voor Indiana Pacers. Als de koploper ook zijn laatste duel wint, levert dat thuisvoordeel op in de play-offs. Daarvoor dient te worden afgerekend met Cleveland Cavaliers.

Kyle Korver had met twintig punten een belangrijk aandeel in de zege van Chicago. Sterspeler Derrick Rose, die hersteld is van een enkelblessure, maakte tien punten. Voor Indiana, dat zich ook al plaatste voor de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie, was Lance Stephenson topscorer met 22 punten.

Oklahoma City Thunder ging thuis verrassend onderuit tegen Denver Nuggets. De bezoekers waren de nummer twee van de Western Conference met 106-101 de baas. Kevin Durant kon een nederlaag ook niet voorkomen met 32 punten. Voor de Nuggets was Ty Lawson succesvol met 25 punten.

San Antonio Spurs behaalde een 110-106 overwinning bij Phoenix Suns. Patty Mills maakte 27 punten voor de lijstaanvoerder in het westen, die Tim Duncan, Tony Parker en Manu Ginobili rust gunde. Voor San Antonio was het de negende overwinning op rij. Dan Gadzuric speelde zeven minuten mee tijdens de 99-93 zege van New York Knicks op Los Angeles Clippers. De Hagenaar kwam niet tot scoren.

Overige uitslagen
Orlando Magic - Charlotte Bobcats 102-95
Cleveland Cavaliers - Washington Wizards 85-96
Milauwkee Bucks - Philadelphia 76ers 85-90


Chicago zet Indiana aan de kant in NBA (Foto: Novum)

'John, Chadli en Mihaylov in belangstelling Benfica'

Volgens De Telegraaf heeft Benfica in maar liefst drie spelers van FC Twente interesse. De Portugese ploeg zou belangstelling hebben in Ola John, Nacer Chadli en keeper Nikolay Mihaylov. Van dit trio zou John bovenaan het verlanglijstje staan.

FC Twente heeft echter meteen al laten weten dat een mogelijk vertrek van John onbespreekbaar is. Een overgang van Chadli en Mihaylov zou volgens de Tukkers wel tot de mogelijkheden behoren. Een mogelijk vertrek van Chadli, die bij Twente veelal linksbuiten staan, is door de komst van Dusan Tadic al opgevangen.

Zowel Chadli als Mihaylov vinden tevens, volgens De Telegraaf, dat het inmiddels wel tijd is voor een stap hogerop.

Boullier: "Grosjean kan ooit wereldkampioen worden"

Lotus F1-teambaas Eric Boullier is zeer te spreken over het resultaat van de Grand Prix van Bahrein, omdat zijn coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean respectievelijk tweede en derde werden. Met name de prestaties van laatstgenoemde coureur spraken tot de verbeelding, omdat van Räikkönen al bekend was wat hij kon.

"Wat me meer imponeerde dan zijn podiumplek was het feit dat Romain zo dicht achter Kimi en binnen de tien seconden van Sebastian Vettel finishte. Ik had niet verwacht dat onze beide rijders zo vlak bij elkaar over de meet zouden komen. Dat betekent dat Romain klaar is voor de competitie op het hoogste niveau. Hij heeft de snelheid en het talent om ooit wereldkampioen te worden," zei Boullier tegen Autosport.

"Kimi heeft eveneens nog meer in zich. Hij toonde al vaker aan niets aan snelheid ingeboet te hebben. Als hij zich moest herstellen van een slechte kwalificatie was hij ook in staat om dat te doen. Het heeft hem erg weinig tijd gekost om de twee jaar afwezigheid uit de Formule 1 ongedaan te maken, in Bahrein was het al zover."

Friendster herboren als gaming website

Facebook is inmiddels de bekendste en grootste sociale netwerksite ter wereld, maar Friendster was er veel eerder. In 2002 begon de site die gezien wordt als de eerste sociale netwerksite zoals we die op dit moment kennen en gebruiken.

Friendster is echter door de concurrentie ingehaald en gooide vorig jaar het roer helemaal om. Ze richten zich nu vooral op de Aziatische markt met sociale, online games. Na een jaar in een testfase gedraaid te hebben is nu alles klaar en voor iedereen toegankelijk. Belangrijkste vernieuwingen in het nieuwe Friendster zijn een compleet nieuw uiterlijk, een chat applicatie waarmee je tijdens het spelen kunt chatten, meer dan 50 beschikbare games (120 aan het eind van 2012), een beloningssysteem voor alle activiteiten en een makkelijk te gebruiken valuta voor in-game aankopen en apps.

Er zijn inmiddels zo'n 100 miljoen gebruikers waarvan meer dan de helft uit Azië komt.

friendster

Poulsen: "Vereerd met interesse van Ajax"

Simon Poulsen heeft tegenover het Deense Sporten laten weten dat hij vereerd is met de belangstelling van Ajax in hem. Gisteren kwam het bericht naar buiten dat de Amsterdammers de linksback van AZ volgen. Het contract van Poulsen loopt na dit seizoen af.

"Het is een enorme erkenning wanneer Ajax zegt dat ze iemand volgen. Frank de Boer is niet zomaar iemand, natuurlijk ben ik trots dat hij mijn verrichtingen volgt. Ajax is een grote club in de voetbalwereld, maar ik heb nog niks concreets van ze gehoord", aldus Poulsen in de Deense krant.

De krant meldt ook dat verschillende Europese clubs hebben aangeklopt bij de zaakwaarnemer van Poulsen. De Deen zegt zelf dat hij het een eer vindt dat Ajax hem volgt, maar laat ook weten dat hij de wens heeft om in een andere competitie te spelen.

Tijdens het komende EK hoopt Poulsen zich nog beter in de kijker te spelen, om zo een mooie aanbieding af te dwingen. Hiermee lijkt de linksback dus op een buitenlandse transfer te mikken.

Remake Leisure Suit Larry in aantocht

De remake van de gameklassieker Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards zal worden gemaakt. De benodigde 500 duizend dollar om het project te realiseren zijn opgehaald via de dienst kickstarterAl Lowe, het meesterbrein achter de serie adventures over de klungelige womanizer Larry Laffer is zelf nauw betrokken bij de remake.

De remake zal onder meer nieuwe graphics, nieuwe muziek en ingesproken dialogen bevatten, en daarmee het voorbeeld volgen van The Secret of Monkey Island, die enkele jaren geleden al in een nieuw jasje werd uitgebracht.

Je kunt overigens nog steeds bijdragen. De extra inkomsten zullen namelijk worden gebruikt voor het toevoegen van meer gameplay en andere extra's. Als je bijdraagt krijg je bovendien leuke extra's. Voor de echte big spenders geldt dat je onder meer je eigen naam en gezicht in het spel terug kunt zien, of zelfs een diner kunt winnen met Al Lowe himself.

De game zal worden gemaakt in samenwerking met Replay Games en uitkomen voor zowel tablets als de PC.


Al Lowe himself (video)

Heerenveen gaat stadion uitbreiden

De goede prestaties van dit seizoen en het aantrekken van trainer Marco van Basten voor volgend jaar heeft sc Heerenveen tot nu toe geen windeieren gelegd. Er is een zodanige vraag naar seizoenskaarten ontstaan dat de directie van de club besloten heeft het Abe Lenstra Stadion versneld uit te gaan breiden.

Heerenveen had al een wachtlijst voor nieuwe seizoenkaarthouders, maar omdat de vraag het aanbod nu enorm overstijgt is besloten om de tribuna aan de oostzijde richting het veld uit te breiden, waardoor er 1.000 mensen extra van de wedstrijden kunnen genieten.

ProRail onderzoekt bijna-treinbotsing

ProRail is donderdag een onderzoek begonnen naar de bijna-treinbotsing in Utrecht van woensdag. Dat zei een woordvoerder van de spoorbeheerder. Door een noodremming kon een aanrijding tussen een stoptrein en een werktrein net worden voorkomen.

"We praten nu eerst met de machinist van de stoptrein om te kijken of er door rood is gereden", aldus de woordvoerder. "Een van de andere mogelijkheden van dit incident is een technische storing." De stoptrein reed een wissel kapot die openstond voor een werktrein die vanaf de andere kant naderde.

"Dit is heel vervelend en kunnen we niet hebben", zei de woordvoerder verder. Zaterdag botsten in Amsterdam twee treinen op elkaar, vermoedelijk doordat een van de treinen door een rood sein reed. Eén vrouw overleed hierbij.

Vacansoleil wil Gasparotto aantrekken

De wielerploeg Vacansoleil-DCM wil zich voor komend seizoen versterken met Enrico Gasparotto. De 30-jarige Italiaan won dit jaar de Amstel Gold Race en werd derde in Luik-Bastenaken-Luik. Hij heeft bij zijn huidige ploeg Astana een aflopende verbintenis.

Vacansoleil kende juist een teleurstellend verloop van de klassiekers in het voorseizoen en wil zich daarom op dit gebied gaan versterken. Het is nog onduidelijk of Gasparotto daadwerkelijk toehapt, want hij heeft goede contacten bij de Kazachse ploeg. Wel zal dat team de Italiaan meer salaris moeten gaan betalen willen ze hem kunnen behouden.

Samsung onthult cpu voor Galaxy S3

Samsung heeft bekendgemaakt welke cpu er in hun aankomende Galaxy-toestel zal zitten die begin mei aangekondigd gaat worden. Zonder officieel 'S3' te noemen kunnen we er met z'n allen vanuit gaan dat ze die telefoon bedoelen.

De Exynos 4 Quad is een quadcore processor die op minstens 1,4 GHz per core draait. Om de batterijduur zo lang mogelijk te houden wordt gebruikt gemaakt van een energiezuinige techniek gebaseerd op High-k Metal Gate-technologie. Volgens Samsung heeft de Exynos 4 Quad twee keer de processorkracht van zijn voorganger, de Exynos 4 Dual, terwijl hij 20% minder energie verbruikt.

De afmetingen van de Quad zijn exact hetzelfde als de Dual wat betekent dat fabrikanten direct over kunnen stappen op de nieuwe processor zonder hun apparaten opnieuw te ontwerpen. De exacte specificaties en meer informatie kun je vinden op de website van Samsung.

De verdere specificaties voor het toestel zijn op dit moment nog niet bekend en daarvoor zullen we waarschijnlijk echt moeten wachten tot 3 mei, maar de AnTuTu-benchmark (via Droid Life) heeft wel al wat staan. Naast de 1,4GHz quadcore-cpu krijgt de S3 1GB RAM, een scherm van 4,7" met een resolutie van 1280x720 en een 12 MP-camera. Uiteraard zal het toetstel draaien op Android 4.0. Deze specificaties zouden het volgens de benchmark direct het krachtigste Android-apparaat maken.

samsun

Linkdump Donderdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer: 

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, maar kan jij het veel beter? Laserstraal jouw originele bijdrage maar in onze submit.

Groot buurtonderzoek na verkrachting kind Ede

De politie in Ede stuurt donderdag rechercheurs op pad om in de omgeving van de Spinozastate getuigen te zoeken van de mogelijke verkrachting van een jong meisje. Het kind zou dinsdagavond op een speelplaats aan de Spinozastate zijn misbruikt door een jongeman, aldus de politie.

Het meisje kwam rond zeven uur 's avonds van de speelplaats en vertelde haar ouders wat er was gebeurd. Onderzoek in het ziekenhuis toonde aan dat het kind waarschijnlijk is verkracht. De ouders hebben meteen de politie ingeschakeld.

Groot buurtonderzoek na verkrachting kind Ede
Groot buurtonderzoek na verkrachting kind Ede (Foto: ANP)

Minder terroristische aanslagen in Europa

Het aantal mislukte, verijdelde en geslaagde terroristische aanslagen in de Europese Unie blijft volgens Europol afnemen. Het samenwerkingverband van Europese politiediensten registreerde vorig jaar in totaal 174 aanslagen in zeven landen, waarvan de meeste in Frankrijk (85), Spanje (47) en Groot-Brittannië (26). Nederland komt in deze lijst niet voor.

Ook het aantal arrestaties wegens terrorisme daalde, meldde de Europese politieorganisatie in een woensdag gepubliceerd rapport. In totaal werden vorig jaar 484 verdachten aangehouden. Ook deze lijst wordt aangevoerd door Frankrijk (172), gevolgd door Ierland (69) en Spanje (64).

Nederland staat op deze lijst met drie arrestaties.

Minder terroristische aanslagen in Europa
Minder terroristische aanslagen in Europa (Foto: ANP)

Verloofde Britney gaat zich met zangeres bemoeien

Britney Spears is voortaan niet alleen afhankelijk van haar vader, maar ook van haar verloofde. Jason Trawick is sinds woensdag officieel medebewindvoerder. De verloofde van de popprinses gaat zich niet bemoeien met Britneys kapitaal, maar buigt zich over verschillende aspecten van haar persoonlijke leven.

Britneys geldzaken blijven onder hoede van haar vader Jamie Spears. Hij regelt sinds februari 2008 alle financiële zaken van zijn dochter. Britney werd na haar psychische inzinkingen onder curatele gesteld. Hoewel het beter gaat met de zangeres blijft ze onder toezicht staan.

De 30-jarige zangeres wilde zelf dat haar verloofde meer zeggenschap kreeg. Begin deze maand diende ze daarom een verzoek in bij de rechtbank, dat woensdag werd gehonoreerd. Volgens een advocaat van de zangeres is Britney zeer in haar nopjes met Trawicks aanstelling.

Trawick, voormalig agent van Spears, vroeg haar in december ten huwelijk. De twee kennen elkaar sinds 2006. Sinds begin 2010 zijn ze een stel. Hij beëindigde zijn professionele relatie met Spears toen hij een relatie met haar kreeg.

Wanneer de twee trouwen, is niet bekend. Ingewijden fluisteren dat Spears en Trawick deze zomer voor het altaar staan.

FNV wil bonusverbod voor top van banken

De FNV wil een verbod op bonussen voor de top van alle banken, staatsbank of niet. De vakcentrale doet donderdag een oproep om dit te regelen aan de Tweede Kamer als deze ook spreekt over de invoering van een bankenbelasting.

Volgens de FNV is het beloningsbeleid in de financiële sector al meer dan ruim voldoende. Ook vindt de vakcentrale dat de bonussen van bankbestuurders tegengesteld zijn aan de belofte van de financiële instellingen om de klant meer centraal te stellen.

Volgens FNV-bestuurder Peter Gortzak hebben bonussen in de bankensector geleid tot perverse prikkels om risico's te nemen. "Bestuurders van banken nemen beslissingen die de stabiliteit van ons financieel systeem als geheel kunnen ondermijnen. Maar als het misgaat, wordt de rekening bij de belastingbetalers, de hardwerkende mensen, neergelegd", aldus Gortzak.

Wegener ziet geen verbetering

Krantenuitgever Wegener heeft in het eerste kwartaal opnieuw geleden onder dalende inkomsten uit advertenties. Door de onzekere politieke en economische omstandigheden is de ommekeer daarbij nog niet in zicht, zo meldde de uitgever van regionale dagbladen en huis-aan-huiskranten donderdag.

Wegener zag de opbrengsten uit gedrukte advertenties in de dagbladen vorig kwartaal met 9 procent dalen ten opzichte van het voorgaande jaar. Bij de huis-aan-huiskranten gingen de reclame-inkomsten met 18 procent achteruit. De totale omzet van het concern nam met 4 procent af. Hoewel de kosten nauwelijks stegen, daalde het bedrijfsresultaat volgens de uitgever "fors".

Wegener voorziet in de rest van het jaar weinig verbetering. "Gezien de huidige politieke instabiliteit en de onzekerheid op de financiële markten is er geen vertrouwen dat de markt zich in 2012 zal herstellen en dit zal zijn weerslag vinden in de advertentieomzet van Wegener in 2012", aldus het bedrijf.

Wegener gaf geen voorspelling voor de advertentie-omzet in 2012. Volgens het bedrijf is het verder "onzeker" welk bedrijfsresultaat dit jaar wordt gerealiseerd.

Wegener ziet geen verbetering
Wegener ziet geen verbetering (Foto: ANP)

Sony bevestigt Resistance-trilogie

Sony heeft vandaag de Resistance-trilogie bevestigd. Gisteren lekte dit nieuws al uit, inclusief releasedatum (16 mei) en adviesprijs (€ 59,99) maar nu is het dus officieel gemaakt. Sony liet het echter hierbij en maakte niet meer details bekend.

De game verschijnt twee weken voordat Burning Skies, voor Vita, in de winkels ligt. De makers van de game, Insomniac, heeft in een eerder stadium al aangegeven niet meer aan de serie te werken. Wat de toekomstplannen van Sony zijn met betrekking tot deze franchise is nog onduidelijk.

Eerste PSOne-game voor Vita bekend

Het is een user van Reddit gelukt om een PSOne game te downloaden uit de PlayStation Store op PlayStation Vita. De betreffende game is Buzz Lightyear of Star Command maar helaas start de game nog niet op en krijg je een foutmelding.

PSOne-games zijn officieel nog niet beschikbaar voor Vita en het lijkt erop dat de game door een foutje eerder beschikbaar is gesteld in de PlayStation Store. De game is op dit moment ook niet meer terug te vinden.

De foutmelding komt waarschijnlijk door het feit dat de game een soort emulator wil opstarten die er simpelweg nog niet is. Verwacht wordt dat een volgende firmware-update deze beschikbaar maakt. Wie, wat, wanneer en hoe maakt Sony vast bekend op de E3 begin juni.

vita

vita

vita

Online-kosten Dragon Quest X bekend

Square Enix heeft bekendgemaakt wat de kosten zullen zijn voor het spelen van de online RPG Dragon Quest X. De game heeft tevens een releasedatum gekregen voor de Japanse markt en deze zal liggen op 2 augustus 2012.

Er zijn drie verschillende opties om online te spelen:

  • 30 dagen - 1000 Yen (€ 9,30)
  • 60 dagen - 1950 Yen (€ 18,16)
  • 90 dagen - 2900 Yen (€ 27,00)

De game wordt geleverd op twee discs en kost 6980 Yen (€ 65,00). Er zal tevens een bundel komen waarbij je een extra memory card krijgt. Deze bundel kost 8980 Yen (€ 83,65). De memory card wordt meegeleverd in deze bundel omdat je 16GB opslagruimte nodig hebt. Als je de game nieuw koopt kun je twintig dagen gratis spelen. Per speler kunnen er drie personages aangemaakt worden om mee te spelen.

Er zijn nog geen details bekend voor de Amerikaanse of Europese markt. Tevens zijn dit enkel de prijzen voor de Wii-versie. Wanneer de Wii U-versie komt en in welke gedaanten is nog niet bekend.

Flinke omzetgroei voor Unilever

Unilever is het jaar relatief sterk begonnen. In het eerste kwartaal groeide de omzet met 11,9 procent tot 12,1 miljard euro. Dat maakte de levens- en wasmiddelenproducent donderdag voorbeurs bekend.

De zogenoemde onderliggende omzetgroei kwam uit op 8,4 procent. Acquisities en desinvesteringen droegen netto voor 2,7 procent bij aan de omzet. De volumes stegen met 3,5 procent.

Unilever zag opnieuw een groot verschil tussen opkomende economieën, waar de groei op bijna 12 procent uitkwam, en ontwikkelde markten. Daar groeide de markt met 4,2 procent, "een sterke prestatie", aldus het concern.

Topman Paul Polman liet in een toelichting weten dat het externe macro-economische klimaat lastig blijft en dat de onderneming nog steeds tegenwind voelt door hogere grondstofkosten. Unilever is wel op schema om dit jaar "een bescheiden verbetering van de kernbrutowinstmarge te leveren", zei Polman.

Flinke omzetgroei voor Unilever
Flinke omzetgroei voor Unilever (Foto: ANP)

Doden na overstromingen Haïti

Drie dagen van zware regenval hebben in Haïti en de Dominicaanse Republiek geleid tot aardverschuivingen en overstromingen. Daarbij zijn negen mensen om het leven gekomen. Meer dan elfduizend mensen moesten hun huizen verlaten. Dat hebben de autoriteiten van de beide landen donderdag gezegd.

Volgens de Haïtiaanse burgerbescherming zijn in het westen en zuiden van het land negen mensen om het leven gekomen. Onder de doden is een kind van zes en een vrouw die werd meegesleurd door een modderstroom. De Verenigde Naties zeiden in een verklaring dat er zes doden zijn gevallen.

In de Dominicaanse Republiek vielen volgens de autoriteiten geen gewonden. Wel hebben meer dan elfduizend mensen hun huizen moeten verlaten. Zeker drieduizend huizen zijn ten prooi gevallen aan het wassende water.

De regen houdt naar verwachting nog wel even aan. Dit kan een probleem vormen voor de bijna 500 duizend mensen die sinds de aardbeving in Haïti nog steeds geen huis hebben.

Prijs voedsel wereldwijd 8 procent gestegen

In het eerste kwart van 2012 is de prijs van voedsel wereldwijd dusdanig gestegen dat miljoenen mensen het risico lopen niet genoeg te kunnen eten. Dat heeft de Wereldbank woensdag bekendgemaakt.

De toename van 8 procent tussen december 2011 en maart 2012 is volgens de Wereldbank het gevolg van hogere olieprijzen, ongunstige weersomstandigheden en een sterke vraag in Azië voor de invoer van levensmiddelen.

Prijs voedsel wereldwijd 8 procent gestegen
Prijs voedsel wereldwijd 8 procent gestegen (Foto: ANP)

[WK Snooker] Selby uitgeschakeld, Trump wel door


Judd Trump en Barry Hawkins hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. Trump had last van een voedselvergiftiging maar wist toch Dominic Dale van zich af te houden. Hawkins wist de nummer één van de wereld, Mark Selby te verslaan. 

Trump begon de tweede sessie met een 5-4 voorsprong, verloor de eerste tweede frames en kwam dan op gelijke hoogte met een break van 117. Op 9-7 had Dale de kans om terug te komen. Hij potte de laatste rode bal, maar de witte bal had toen geen positie meer om verder te kunnen en Trump maakte het af. 

Selby is de achtste geplaatste speler die de tweede ronde niet haalt. De tweede sessie kwam hij er niet meer aan te pas. Hawkins pakte de vier benodige frames. Selby liep tijdens de China Open een nekblessure op en daar heeft hij nog steeds last van. ''Er waren een paar schoten die ik gewoon niet kon spelen. Ik had niet de kracht om goed te kunnen spelen.'' zei Selby tegenover de BBC. 

Ali Carter is een geplaatste speler die ze wel goed stond te raken. Hij staat 8-1 voor tegen Mark Davis. Morgen worden de laatste eerste ronde partijen afgemaakt en zal er worden begonnen met de tweede ronde. David Gilbert zal spelen tegen Neil Robertson en Joe Perry tegen Stephen Maguire. Deze partijen zullen in drie sessies gespeeld worden en er zijn dertien frames nodig om te winnen.  

Uitslagen/tussenstanden

Graeme Dott Joe Perry 1-10
Ding Junhui Ryan Day 9-10
Judd Trump Dominic Dale 10-7
Mark Selby Barry Hawkins 3-10
Mark Williams Liu Chuang 6-3
Ali Carter Mark Davis 8-1

Tweede ronde

John Higgins Stephen Hendry
Joe Perry Stephen Maguire
Jamie Jones Andrew Higginson
Carter/Davis Judd Trump
Willams/Chuang Ronnie O'Sullivan
David Gilbert Neil Robertson
Ryan Day Cao Yupeng
Matthew Stevens Barry Hawkins

Programma 26 april

Tijd     Sessie
14.00 Ali Carter Mark Davis Beslissende sessie
14.00 David Gilbert Neil Robertson Eerste sessie
20.00 Joe Perry Stephen Maguire Eerste sessie
20.00 Mark Williams Liu Chuang Beslissende sessie

Bayern: miljoen fans willen kaartje

Bayern München, dat woensdagavond ten koste van Real Madrid de finale van de Champions League bereikte, heeft al een miljoen aanvragen voor een kaart voor de eindstrijd binnen. Dat liet de club in de nacht na de winst op Madrid weten.

De verwachting is dat de vraag de komende dagen nog flink toeneemt. De finale van de Champions League wordt in München gespeeld. De club moet in elk geval een flink aantal fans teleurstellen. Er zijn volgens de reglementen slechts 17.500 kaarten beschikbaar voor de aanhang van Bayern. Tegenstander op 19 mei is Chelsea.

Robben: "Wat zegt Beckenbauer nu?"

Arjen Robben haalde na zijn benutte penalty in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid zijn gram. De Oranje-international werd na zijn cruciale misser van elf meter in de competitiewedstrijd tegen Borussia Dortmund bekritiseerd door erevoorzitter Franz Beckenbauer. "Als ik trainer was geweest, had hij de strafschop niet mogen nemen", foeterde het clubicoon.

"Bij mij geldt de wet dat degene die de strafschop 'veroorzaakt' hem niet neemt. Misschien is die regel afgeschaft of nog niet doorgedrongen tot Nederland? We hebben genoeg specialisten die hem hadden kunnen nemen, zoals Schweinsteiger of Kroos", zei Beckenbauer destijds.

Tegen Real Madrid benutte Robben wel een penalty, bij een 2-0-stand. "Ik ben benieuwd wat de heer Beckenbauer nu te zeggen heeft", zei de Nederlander na het behalen van de Champions League-finale. Bayern München versloeg Real Madrid na de strafschoppensreeks, waarin Robben overigens geen penalty nam. "De tweede is altijd moeilijker. En ik ken Iker, we hebben twee jaar in hetzelfde team gespeeld."

Mourinho: "Pech en vermoeidheid"

Twee oorzaken waren er volgens José Mourinho voor de uitschakeling van Real Madrid in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München. Pech en vermoeidheid.

De coach van de Spanjaarden: "Het afgelopen weekeinde hadden we al een zeer moeilijke wedstrijd tegen Barcelona. We konden geen spelers rust geven. Bayern deed dat in de Bundesliga wel. Verder hadden we gewoon pech. Een overwinning voor ons was gezien het spel verdiend geweest."

De Portugees nam zijn spelers dan ook niets kwalijk. "Iedereen heeft het geweldig gedaan. De jongens zijn tot aan de grens van hun mogelijkheden gegaan. Verder kan niet. Superman bestaat alleen in de film."

Hulpverleners zien meer lovergirls

Minderjarige meisjes worden steeds vaker door andere meisjes de prostitutie ingelokt. Waar in het verleden vooral loverboys het probleem waren, zien hulpverleners nu ook dat zogenaamde lovergirls meer worden ingezet door pooiers. Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Spits langs verschillende opvanginstellingen en mensenhandeldeskundigen.

De stichting Stop Loverboys Nu ziet nu dat bij 85 procent van de gevallen lovergirls betrokken zijn. De instantie krijgt er dagelijks meldingen over binnen. "Vroeger hadden die vooral betrekking op loverboys. Later kregen we meldingen van ronselpraktijken via internet. Nu zien we in toenemende mate dat lovergirls zich bezighouden met het ronselen van nieuwe meisjes voor de prostitutie", zegt een woordvoerder in de krant.

Hoe groot de groep lovergirls is, is moeilijk te zeggen. Dat komt omdat de meisjes vaak zelf ook slachtoffer zijn en daarom niet veroordeeld worden. De meisjes profiteren bovendien maar nauwelijks van hun ronselpraktijken. Het probleem is moeilijk aan te pakken omdat slachtoffers bijna nooit aangifte doen.

Ultimate Ninja-moeilijkheidsgraad voor Ninja Gaiden 3

De content drop van deze week brengt iets waar veel spelers van Ninja Gaiden 3: Razor's Edge om hebben gevraagd. Het spel krijgt een Ultimate Ninja-moeilijkheidsgraad voor de hardcorespelers. De update komt nadat veel spelers hun beklag hebben gedaan over de verlaagde moeilijkheidsgraad van het spel.

De update kan worden gedownload via de in-game downloadservices en is gratis tot 24 mei. Het spel krijgt ook een automatische update waarbij er een compleet nieuwe multiplayermodus wordt toegevoegd.

Tecmo Koei heeft ook een DLC uitgebracht met verschillende nieuwe items en ninja trials. Deze zijn los te koop of als één geheel in de Ultimate Ninjabundel voor 800 Microsoft Points of 9,99 dollar.

Bijna-botsing op spoor bij Utrecht Centraal

Op het spoor bij Utrecht Centraal zijn woensdagavond bijna weer twee treinen op elkaar gebotst. Net als zaterdag bij Amsterdam reed een machinist door een rood sein. Daardoor werd een wissel open gereden, zegt een spoormedewerker donderdag in De Telegraaf.

De NS meldde woensdag nog dat het om een gestrande trein ging. Een woordvoerder van ProRail liet wel weten dat een wissel beschadigd was geraakt. Daardoor waren meerdere sporen onbruikbaar en raakte de avondspits ontregeld. Tussen Utrecht en Rotterdam en tussen Utrecht en Amsterdam reden minder treinen.

Volgens De Telegraaf is het moderne treinbeveiligingssysteem ATB-Verbeterde versie niet veilig. Het is voor bijvoorbeeld monteurs onduidelijk wanneer het apparaat aan- of uitstaat. Geregeld worden ze uitgezet om storingen te voorkomen.

Zaterdag botste een stoptrein op een intercity tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Sloterdijk. Het ongeluk kostte aan een vrouw het leven. Meer dan honderd anderen raakten gewond.

Live action-trailer teaset Metal Gear Rising-onthulling

Konami heeft een live-actiontrailer uitgebracht waarin er gehint wordt naar een bekendmaking rondom het eerder aangekondigde spel Metal Gear Rising: Revengeance. Wat het nieuws precies wordt is niet bekend, maar de onthulling komt op 30 april aanstaande.

In de beschrijving van de video staat te lezen:
Corrupted transmission incoming from operative's implant...
Data integrity compromised...
Recovery initializing on 4/30/12...

Metal Gear Rising: Revengeance is een spin-off in de Metal Gear Solid-serie en speelt rondom het personage Raiden. Het spel staat gepland voor een release in 2012 op Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Dierenbescherming steunt Animal Cops

De dierenpolitie moet niet worden afgeschaft nu initiatiefnemer PVV de gedoogsteun aan het kabinet heeft ingetrokken. Die oproep doet de Dierenbescherming donderdag in een paginagrote advertentie in vijf landelijke kranten. De organisatie looft de resultaten van de door andere politieke partijen verfoeide animal cops.

Het CDA pleitte er dinsdag al voor de agenten van de dierenpolitie weer in te zetten voor het helpen van mensen. Het opleiden van vijfhonderd animal cops was een tegemoetkoming van VVD en CDA aan gedoogpartner PVV. Veel partijen vinden echter dat daarmee mankracht bij de politie wordt verspild.

Het opheffen van de dierenpolitie zou volgens de Dierenbescherming echter een makkelijke oplossing zijn voor partijen. "Wij kunnen ons voorstellen dat u geneigd bent te kiezen voor de makkelijke weg, voor een populistisch standpunt of iets wat uw tegenstander dwarsboomt. Maar je kunt niet alles terugdraaien."

Het onlangs ingestelde dierenalarmnummer 144 zorgt er volgens de Dierenbescherming voor dat bijna twee keer zo veel dierenleed wordt gemeld als voor de komst van de dierenpolitie. Ook worden verwaarloosde en mishandelde dieren vaker bij hun eigenaren weggehaald.

Besloten zitting over Van der Sloot

Een Peruaanse rechter houdt op dinsdag 8 mei een besloten zitting in de Piedras Gordas gevangenis over de uitlevering van Joran van der Sloot aan de Verenigde Staten. Hierna worden haar bevindingen naar de hoge raad gestuurd die zich een oordeel zal vormen over het verzoek. Naar verwachting duurt de behandeling enkele maanden.

Uiteindelijk beslist de Peruaanse minister van justitie en mensenrechten of de uitlevering doorgaat. Van der Sloot zal aanwezig zijn bij de zitting. Zijn raadsman, Jimenez Navarro, liet eerder deze week weten ervan uit te gaan dat de uitlevering doorgaat. De VS willen de Nederlander berechten voor een poging tot afpersing van de familie van de in 2005 op Aruba verdwenen tiener Natalee Holloway.

Van der Sloot, die hoofdverdachte is in de zaak, vroeg 250 duizend dollar, waarna hij de vindplaats van het meisje prijs zou geven. Dit gebeurde echter niet. Hij incasseerde 25 duizend dollar waarmee hij naar Peru vertrok. Daar zit hij nu een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op Stephany Flores.

Als de uitlevering doorgaat en Van der Sloot in de VS wordt veroordeeld, gaat hij vervolgens terug naar Peru om daar eerst zijn straf uit te zitten.


Besloten zitting over uitlevering Van der Sloot (Foto: Novum)

Groot verschil in masteropleidingen

De kwaliteit van sommige masters blijft ver achter bij vergelijkbare opleidingen. Vooral in de vakgebieden rechten, bedrijfskunde, communicatie en kunst en cultuur zijn de verschillen groot. Dat meldt het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) donderdag bij de presentatie van de Keuzegids Masters 2012.

In de genoemde vakgebieden zijn veel opleidingen te vinden waar de lat volgens de studenten niet erg hoog ligt, weinig direct contact met docenten is of de voorbereiding op de arbeidsmarkt tekortschiet. En dat laatste wordt steeds belangrijker, weet het CHOI. In veel sectoren is het tegenwoordig moeilijk om werk te vinden.

Het CHOI raadt studenten aan om vooraf kritisch te kijken naar de kwaliteit van opleidingen en na hun bachelor niet automatisch door te stromen binnen de eigen faculteit. Volgens de makers van de gids gebeurt dat nu nog in tachtig procent van de gevallen.

Overigens is het kwaliteitsverschil niet in elk vakgebied groot. In sommige gevallen bieden bijna alle masteropleidingen goede tot uitstekende kwaliteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor een aantal exacte disciplines en onderzoeksmasters.

Dit jaar is voor de gids een recordaantal van 750 masteropleidingen bij universiteiten en hbo's beoordeeld. De Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten komt als beste uit de bus, gevolgd door Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Hogeschool Utrecht. Van de universiteiten haalt Wageningen de hoogste gemiddelde score, gevolgd door Maastricht.

S.TA.L.K.E.R 2 is dood, lang leve Survarium

Het ziet er naar uit dat voor de tweede keer, en nu ogenschijnlijk definitief, de ontwikkeling van S.T.A.L.K.E.R. 2 is stopgezet. Uit onder andere een serie posts op Facebook blijkt dat GSC Gameworld definitief is gestopt met het spel.

Via Facebook komt ook het nieuws dat een groepje ontwikkelaars van GSC Gameworld een nieuwe studio heeft opgericht met de naam Vostok Games. Zij hebben ook al hun eerste titel bekendgemaakt met de titel Survarium.

Survarium moet een free-to-play MMO-first-personshooter gaan worden. Het spel gaat zich afspelen in een post-apocalystische wereld waar de natuur de bewoonde wereld aan het heroveren is.

Met dank aan pennywhistle voor de submit.

Extra levels voor Angry Birds Space

Rovio heeft een gratis update uitgebracht voor hun spel Angry Birds Space met de naam Fry Me To The Moon. De update breidt het spel uit met tien nieuwe levels waarin de varkens bivakkeren op ijzige planeten. Angry Birds Space is inmiddels meer dan twintig miljoen keer gedownload in de App Store.

Angry Birds Space is beschikbaar op iOS, Android en binnenkort op Windows Phone. Mensen die meer van het spel willen weten, kunnen hier de review lezen.

De zolderkamer

Nee, de tieten van Blondie, die zijn lekker! De jongen vindt Blondie helemaal niet zo lekker. Sommige liedjes zijn wel leuk, maar die meid zelf vindt hij maar niets. Zo moet een meisje toch niet zijn? Veel meisjes spreekt hij niet. Ze zitten wel bij hem in de klas, maar hij durft niet met ze te praten. Het blijft bij fantaseren. Hier in zijn zolderkamer is hij veilig.

Boete van 2,7 miljoen voor brand in natuurgebied

Een Amerikaan moet 2,7 miljoen dollar betalen voor het in brand steken van gebruikt toiletpapier waardoor een brand in een nationaal park in de Amerikaanse staat New Mexico ontstond. De brand legde 214 vierkante kilometer natuurgebied in de as. Rodrigo Ulloa-Esquivel (30) werd dinsdag ook veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf.

De brand brak uit nadat Ulloa-Esquivel gebruikt toiletpapier had verbrand om geen afval achter te laten. Harde wind deed de vlammen echter overslaan naar nabijgelegen bosjes en hij en zijn vrienden waren niet in staat de brand te blussen. Delen van het Lincoln National Forest gingen daardoor in vlammen op.

Sylvie van der Vaart ontroerd door cadeau broer

Sylvie van der Vaart werd op haar 34e verjaardag verrast door een bezoek van haar broer en een paar vrienden. Haar broer Daniël gaf haar een speciaal presentje. "Mijn broer had een heel bijzonder cadeau: het geurtje dat mijn oma altijd droeg", zegt de presentatrice in haar column in Grazia.

Eerder was Van der Vaart ook al 'tot tranen geroerd' toen Daniël haar een filmpje van de verjaardagsode van Händel stuurde. "Dat bracht herinneringen aan vroeger naar boven, omdat mijn broer thuis altijd opera draaide."

Sylvie was haar broer erg dankbaar voor zijn cadeau en het feit dat hij voor haar verjaardag naar Londen was gevlogen. "Ik hield die dag niet op met het knuffelen van mijn broer: hij is echt mijn alles." Ook Rafael heeft zijn vrouw erg verwend. "Een suite in mijn favoriete hotel, taartje gegeten en champagne erbij."

De presentatrice vindt het raar om te bedenken dat ze op 13 april 34 is geworden. "Het leven gaat snel, het is onvoorstelbaar dat ik nu alweer 34 ben." Toch heeft ze geen moeite met ouder worden. "Ik ben dankbaar voor elk kostbaar jaar dat ik ouder mag worden."

Verhagen niet op lijst CDA

Maxime Verhagen keert na de verkiezingen niet terug in de Tweede Kamer. Hij stelt zich niet beschikbaar voor een plek op de kandidatenlijst, vertelde de vicepremier woensdagavond in het tv-programma Pauw&Witteman.

"Ik zit deze week 26 jaar in een gekozen politieke functie", zei Verhagen. De laatste tien jaar omschreef hij als 'tropenjaren'. Hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar, omdat hij zich niet vier jaar wil committeren om in de Kamerzetels plaats te nemen. "Dat doe ik niet." Ook wil Verhagen de nieuwe lijsttrekker 'niet voor de voeten lopen'.

Verhagen weet nog niet of hij de politiek helemaal verlaat. Hij zou opnieuw minister kunnen worden, als het CDA weer in de regering terecht komt. De vicepremier gaat daar deze zomer 'rustig over nadenken', zei hij. Nu weet hij dat nog niet.

Het CDA-partijbestuur heeft woensdagavond besloten dat de nieuwe lijsttrekker door de leden wordt gekozen. Verhagen liet begin dit jaar al weten dat hij ook daarvoor niet beschikbaar is.

Botten Napoleons soldaten in Weense kelder

Een verzameling menselijke botten die werd ontdekt in een Weense kelder is mogelijk afkomstig van soldaten die tweehonderd jaar geleden met Napoleons troepen strijd leverden in Oostenrijk. De beenderen werden maandag tijdens bouwwerkzaamheden in de kelder gevonden.

Volgens een woordvoerster van de politie zijn de botten afkomstig van een begraafplaats voor gesneuvelde soldaten uit de Duitse deelstaat Saksen.

Wenen werd tweemaal door Napoleon ingenomen, eerst, zonder slag of stoot, in 1805 en vier jaar later na een veldslag. Het lijkt erop dat de soldaten in deze strijd gesneuveld zijn, aldus de politie.

Eerste versterkingen NAVO-missie in Kosovo

Zo'n 250 Duitse vredesmilitairen zijn in Kosovo gearriveerd ter ondersteuning van de NAVO-missie in het land. In totaal moeten zevenhonderd militairen de missie komen versterken, zei een woordvoerder van het bondgenootschap woensdag.

De spanningen in Kosovo lopen op nu in buurland Servië volgende maand verkiezingen worden gehouden. Op 6 mei gaat de Servische bevolking naar de stembus voor lokale en parlementsverkiezingen. Dit kan er toe leiden dat de gespannen situatie tussen de etnisch-Albanese minderheid en de Servische meerderheid in Noord-Kosovo tot uitbarsting komt.

Met het oog op het eventueel oplopen van de spanningen besloot de NAVO de aanwezige troepenmacht in Kosovo, zo'n zesduizend man, uit te breiden. In totaal worden 550 Duitse en 150 Oostenrijkse militairen extra gestuurd.

[CL] Zeven spelers missen eindstrijd vanwege schorsing

Bayern München en Chelsea staan zaterdag 19 mei tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Plaats van handeling is de thuisbasis van Bayern; de Allianz Arena in München. Zeven spelers zullen echter niet in actie kunnen komen vanwege schorsingen.

Bij Bayern liepen David Alaba, Luiz Gustavo en Holger Badstuber in de wedstrijd tegen Real Madrid tegen een gele kaart aan. Daardoor is dit trio geschorst voor de ontmoeting met Chelsea. Bij de Londense ploeg moeten John Terry, Raul Meireles, Ramires en Branislav Ivanovic de wedstrijd vanaf de zijlijn bekijken. Terry kreeg rood, terwijl de andere drie een gele kaart pakten.

'R. Stam nieuwe rechtsback van PSV'

Volgens het Eindhovens Dagblad hoopt PSV dat Ronnie Stam volgend seizoen de nieuwe rechtsback is. Ook afgelopen zomer deed de Eindhovense ploeg al eens een poging om de verdediger los te weken bij zijn huidige ploeg Wigan Athletic.

Destijds wilde PSV de speler huren en daar zag Wigan niets in. Stam, die bij Wigan nog een contract tot medio 2013 heeft, zou wel oren hebben naar een terugkeer in de Eredivisie. Dit seizoen speelde de verdediger 21 duels in de hoofdmacht van Wigan. Een seizoen daarvoor kwam hij tot 26 optredens.

In 2010 werd Stam met FC Twente kampioen van Nederland. Daarvoor kwam de rechtsback uit voor NAC Breda en Feyenoord.

Konami brengt patches uit voor Silent Hill HD Collection en Downpour

Patches zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Konami gaat zelfs twee games tegelijk van een pleister voorzien. Zowel Silent Hill Downpour als Silent Hill HD Collection krijgen binnenkort een patch.

De patch voor Silent Hill HD Collection moet de framerate-problemen oplossen en de audio-synching verbeteren. Silent Hill Downpour krijgt een patch om problemen met de auto-save te verhelpen. De patches zijn momenteel in ontwikkeling, maar een releasedatum is nog niet gegeven. Beide patches zullen uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

shd

UEFA Euro 2012

Eens in de twee jaar is het feest bij EA Sports. Dan staat er een WK/EK voor de deur en is het uitbrengen van een game snel gedaan. Vaak wordt hier gesproken dat het over snel cashen gaat, maar zelf vond ik EK 2008 en WK 2010 een van de leukste FIFA-games van de afgelopen jaren. Net wat andere gameplay en leuke content. EK 2012 is nu uit, maar in plaats van een retailrelease is de game digitaal te downloaden, als extraatje bij FIFA 12. Is het weer zo leuk als de vorige games?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.